Olof Lundhs blogg

Här är Janne Anderssons troliga elva – öppet om tre platser

Landslagsinriktning på veckans avsnitt av podden Lundh, där Ola Toivonen är gäst. DU LYSSNAR VIA DENNA LÄNK ELLER HITTAR DÄR VÄGEN TILL OLIKA PLATTFORMAR.

Toulouse-spelaren berättar om hur fransmännen ser på VM-kvalet mot Sverige, om att det var skönt med en paus från landslaget men att han aldrig tvekade om comeback, om hur imponerad han är av Janne Anderssons och Peter Wettegrens jobb och spelidé, om gliringarna han fick av andra spelare när hans tidigare granne Erik Hamrén var förbundskapten, om EM-nobben och huruvida Hamrén var ärlig nog.

Dessutom talar Toivonen om det svåra steget från att vara U21-stjärna till att spela i A-landslaget, om när han lärde sig att det fanns än värre vinnarskallar, om målet som tog Sverige till EM 2012, om hur det är att vara veteran i landslaget, om hur dagens unga stjärnor spelar på ren glädje men ännu inte prövats av några större motgångar och hur han ser på stämpeln som han fått som arrogant på planen.

Toivonen talar även om att spelare bara är handelsvaror, om att han ångrar att han inte bråkade med PSV Eindhoven för att komma till Liverpool, om hur Sunderland skakades av när lagkompisen Adam Johnson dömdes till fängelse för sexbrott, om varför han nobbade Kina, om skälet till att en allsvensk comeback inte är trolig och varför han brinner för en fotbollsskola i Degerfors.

***

Tredje träningspasset för landslaget på nationaldagen, och det andra på matcharenan. Egentligen skulle man ha kört på Bosön på måndagen men regn gjorde att man flyttade in under taket på Friends Arena. Alla är i gång och det verkar inte vara några allvarligare skavanker som stör.

Under måndagens pass formerade Janne Andersson en del elvor och det var följande manskap som körde mycket ihop:  Nordfeldt – Lustig, VNL, Granen, Ludde – Durmaz, JJ, Ekdal, Sam – Ola T, Nyman och på andra sidan var det: KJJ/Olsen – Krafth, PJ, Helander, MO – Claesson, Seb, Hiljemark, Emil F – Berg, Guidetti.

Under de avslutande övningarna när de offensiva spelarna drillades av Janne Andersson på ena planhalvan och backarna på andra planhalvan så höll Ekdal och Johansson ihop och Hiljemark och ”Seb” Larsson. Den centrala mittfältsduon bytte planhalvor och skötte uppspel åt både offensiva och defensiva delar.

Under tisdagen var det följande manskap: Elva 1: Olsen – Krafth, Granen, Helander, Ludde – Durmaz, Seb L, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen. Elva 2: KJJ/Nordfeldt – Lustig, VNL, Jansson, Olsson – Claesson, JJ, Hiljemark, Sam L – Guidetti, Nyman. Kan notera att Janne A skiftar runt en hel del.

Om man ska kolla på en trolig startelva inför fredagens VM är det vettigt att börja studera Sveriges startelva mot Frankrike i november då det blev en snöplig förlust med 2-1. Den ger trots allt en fingervisning om hur Janne Andersson och Peter Wettergren vill balansera laget.

Sverige mot Frankrike: Robin Olsen – Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz (Ut 87), Albin Ekdal (Ut 66), Jakob Johansson, Emil Forsberg – John Guidetti (Ut 73), Ola Toivonen. Inhopparna: Oscar Hiljemark, in 66, Isaac Kiese Thelin, in 73, Pontus Jansson, in 87.

Sedan får man flika in senaste startelvan, då man slog Vitryssland hemma med 4-0: Robin Olsen – Mikael Lustig, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz (Ut 87), Albin Ekdal (Ut 66), Oscar Hiljemark, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen. Inhopparna: Jakob Johansson, in 69, Isaac Kiese Thelin, in 74, Victor Claesson, in 85.

Man kan notera att Victor Nilsson Lindelöf missade VM-kvalet mot Vitryssland på grund av skada och att även Martin Olsson är tillbaka i truppen efter skada. Av dem är VNL rätt given i startelvan även om Jansson gjort det bra, men där det är mer öppen kamp kring Olsson som startat de matcher han varit frisk till.

När Sverige slog Portugal i slutet av mars så körde Janne Andersson mestadels med reserver och av dem är det givet att Victor Claesson stärkte sina möjligheter till spel, både av den insatsen och att han gjort det bra i ryska FC Krasnodar, och det är väl så att han utmanar Jimmy Durmaz som haft knappt med speltid i Toulouse.

Lägg till att Andersson måste fundera på om Jakob Johansson ska komma in i laget. Han är defensivt starkare än Hiljemark som haft en tung vår i Genoa och Johansson satte inte en fot fel på Stade de France. Allt talar för att AEK-mittfältaren ligger bra till för att starta mot Frankrike.

I mål är Robin Olsen given efter sina starka insatser. I backlinjen är Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist givna. Frågan är om det blir Olsson eller Augustinsson till vänster? Vet att Andersson är svag för Olsson men samtidigt har Augustinsson gjort en oerhört stark säsong i både landslaget och klubblaget.

På mittfältet är Albin Ekdal och Emil Forsberg givna. Centralt väger det över för Jakob Johansson och där Hiljemark och ”Seb” Larsson finns som alternativ. Frågan är om inte Hiljemark som är offensivt skickligare är fjärdealternativet centralt. På högerkanten är Durmaz den som startat men där jagar Claesson en startplats, Sam Larsson är en bit efter.

I anfallet är Marcus Berg given. Sedan står det mellan Toivonen och Guidetti i vem som får spela, och det troliga är att Toivonen tar den platsen. Janne Andersson vill nog hellre ha en spelare som är mer som en nummer tio i rollen bredvid Berg. Christoffer Nyman är inte aktuell för en startplats trots en stark match i Portugal.

Tror detta är Janne Andersson startelva på fredag, 20:45: Olsen – Lustig, Nilsson Lindelöf, Granqvist, Olsson – Claesson, Ekdal, Johansson, Forsberg – Berg, Toivonen. Osäkerhet kring platsen som vänsterback och högermittfältare. Centralt skulle det förvåna om han inte körde Jakob Johansson.

***

Emil Forsberg ville inte svara på om han skulle platsa i Frankrikes landslag. På frågan om någon i det svenska landslaget gör det så var svaret: Pontus Jansson.

***

Victor Nilsson Lindelöf hamnade givetvis i centrum under måndagen när han klev ut i den mixade zonen. Han duckade alla frågor om Manchester United med att ömsom tala om sitt långa kontrakt med Benfica och ömsom tala om att han är med landslaget och fokus ligger där.

Portugisisk press matar på med att Benfica är överens om en affär gällande en försäljning av den svenska mittbacken till United. Kan konstatera att VNL behåller lugnet, och att han är nöjd att Västerås SK och Benfica är överens efter deras tvist och att eventuell irritation är riktad mot VSK som gick ut i tidningarna.

***

Sebastian Larsson har följt hemstadens allsvenska lag, AFC Eskilstuna, och han hoppas att klubben reser sig. Däremot lär han inte förstärka klubben. Inte heller lär det bli allsvenskt spel, att döma efter vad Larsson vill. Efter landskamperna ska han sortera bland anbuden och han vill spela på högsta möjliga nivå, vilket lär utesluta allsvenskan.

***

Tom Prahl har scoutat Frankrike. Passar den defensivt lagde ex-tränaren.

***

Öppen träning på Friends Arena på nationaldagen. Ingen större tillströmning. Drygt hundra personer satt på ena kortsidan och sedan var det en grupp på långsidan, som var inbjuden av någon sponsor. Blir bättre drag på fredag då det är i det närmaste utsålt, vilket är första landskampen sedan EM-playoff mot Danmark i november 2015.

När det gäller fansen på plats så var en del barn från en sponsor till förbundet och de fick alla tid och plats att få autografer av landslaget efter träningen. Annat med de som satt på ena kortsidan utan någon koppling till sponsorerna. Heder till de spelare som gick dit och skrev autografer och ställde upp på selfies.

Inte så att jag inte fattar att sponsorer som pröjsar måste få något i utbyte, men det är inte vackert när det sker så öppet att sponsorernas gäster får allas autografer på tröjorna och sedan sitter de som blir utan på kortsidan. Gillar därför att se att några av spelarna verkligen fattade det och gick dit och ställde upp även för dem.

***

Under tisdagen var det Emil Forsberg som hamnade i centrum i den mixade zonen med tanke på att han vill flytta från RB Leipzig. Något som fick klubbens sportchef Ralf Rangnick att tala om julklappsönskningar på sommaren. Får ge Forsberg att han likt VNL spelade sarg ut och talade om att fokus låg på landskampen och så vidare.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER