Olof Lundhs blogg

Klokt val att nobba Real Madrid för en ännu bättre plantskola

Den gula väggen väntar på Alexander Isak. En av Europas bästa inramningar finns utan tvekan i Dortmund och färgerna kommer han att känna igen från AIK och Friends Arena. Överhuvudtaget har Bundesliga ett publikdrag som är svårslaget och bara det gör det till en häftig flytt.

Isak valde bort Real Madrid och gick på Borussia Dortmund istället. Fortfarande en toppklubb i Europa men ett snäpp ner och en klubb som omsätter fler spelare, vilket är bra ur en ung spelares perspektiv. De sex senaste säsongerna har man sålt eller tappat Götze, Lewandowski, Hummels, Gundogan, Mchitarjan, Kagawa och Sahin till klubbar högre upp i näringskejdan.

Vilket innebär att man varit tvungen att fylla på med nya talanger och gett många unga möjligheten. Även man tog två ligatitlar och en cuptitel och nådde final i Champions League under Jürgen Klopps ledning 2010-12 så hade man inte ekonomi i klubben för att behålla de stora stjärnorna och dessutom fylla på med nya för att utmana Bayern München.

Klubben har lärt sig av sin historia. Vid millenieskiftet var man nära att gå under ekonomiskt efter att ha lanserats på börsen och satsat våldsamt. Man vann förvisso en ligatitel 2001-02 men ett missat Champions League gjorde att det endast var en paniklån från Bayern München och sedermera lönesänkningar bland spelarna som höll klubben vid liv.

Den riktiga vändningen kom under Klopp som tog över klubben sommaren 2008 och hans satsning på unga spelare gav ganska kvickt resultat i både titlar och en starkare ekonomi. Tyvärr för fansen så kunde man som sagt inte hålla kvar alla spelare från den storhetstiden, även om en del återvänt som Götze, Sahin och Kagawa, men man var tvungen att bygga långsiktigt.

Inte sällan har man tagit mindre etablerade spelare och gjort dem vassare. Ta bara dagens stora stjärna Pierre-Emerick Aubameyang som ryktas vara på väg till flera större klubbar. Han tillhörde Milan som ung men gick på lån till olika franska klubbar innan St Etienne värvade honom och han fick fart på målskyttet. Det gav en flytt till Dortmund.

Även om Klopp lämnat för Liverpool har ersättaren Thomas Tuchel fortsatt på klubbens strategi att satsa på unga talanger och att utveckla dem. I somras värvade man en del unga spelare som fått möjligheten till spel och det är i den strategin som Alexander Isak passar in. En spelare man kan utbilda och förädla till nytta för honom och klubben.

Smartare flytt än Real? Ja, det är det troligen, även om Bundesliga är sjukt tufft och det knappast är enkelt att ta klivet in i den startelvan så är det närmare dit än att ta ett steg in i Real Madrids elva. Speltid är alltid viktigt men det är klart att bara att träna och vara en del av Borussia Dortmund ger en hel del den närmaste tiden. Och möjligheten till speltid redan i vår är god med tanke på konkurrensen.

Även om Dortmund är en bit efter Real Madrid så är det ingen liten klubb. Bevakningen av den är massiv, publiktrycket är stort och kraven är därefter. Dessutom kan man som 17-åring räkna med att det kommer att komma motgångar och tillfällen där man undrar om man valde rätt. Bara att hoppas att Isak fixar det som han hanterade året i Allsvenskan och debuten i landslaget. Då han växte med uppgiften.

Sedan är det oerhört svårt att säga vilken väg som är den garanterat bästa. Klart att Holland länge framstått som ett lagom steg för svenska spelare. För att därefter studsa vidare. Fredrik Ljungberg gick nästan rakt in i Arsenal, men var etablerad i Halmstads BK under några säsonger och var äldre. Så ung som Isak är, då är det ett svårt val men det går knappt att säga nej till en sådan möjlighet.

Ekonomiskt är det säkert grymt bra betalt och det säkrar garanterat Isaks framtid, även om en flytt till Real Madrid antagligen gett honom ännu mer. Vilket också tyder på att det är ett klokt och genomtänkt val där inte enbart pengar styrt när man kliver ner ett snäpp från Real Madrid och därmed ger sig själv en större möjlighet att lyckas och kunna ta det där klivet till de riktigt stora klubbarna framöver.

***

Här får ni en genomgång av Alexanders Isaks sensationella år som genererade en flytt till Tyskland.

***

Kan Alexander Isaks flytt till Bundesliga ge ligan ett tv-mässigt lyft? Discovery har rättigheterna men den har svårt att locka tittare.

***

Veckans poddgäst är Albin Ekdal. Landslagets mittfältare slog igenom som 17-åring i BP och det slutade med att Juventus köpte honom. Som rätt nybliven 18-åring flyttade han till den italienska storklubben och Turin för att försöka slå sig in i laget, och han lär känna igen en del av det som Alexander Isak brottas med och talar själv i podden om den ångest han kände inför flytten.

Mittfältare Ekdal berättar om tillvaron i Hamburger SV, om hur han överlever mediastormarna i storklubben som underpresterar, om den tunga hösten med sparkad tränare, om bonuskulturen i tysk fotboll och om de många skadorna som påverkar honom. Även om kärleken till Italien, om passionen för fotbollen, om när det var obehagligt och fansen jagade spelare och varför han ville vidare från serie A.

Ekdal talar naturligtvis om landslaget, om skillnaderna på Janne Andersson och Erik Hamrén, om EM 2016, om målet att nå VM i Ryssland och ilskan över att många gjorde sig lustiga över ”nattklubbsskadan” som var allvarlig och höll på att kosta honom en plats i EM. Sedan öppnar Ekdal för Djurgården vid en framtida hemflytt, slår ett slag för att spelare ska våga säga vad de tycker och tänker och varför han är sparsam med framträdanden i media.

Avsnittet om Ekdal hittar ni här. Podden #Lundh är uppe i 134 avsnitt och ligger nu på närmare 8.5 miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Tyska Kicker skriver nio miljoner euro för Alexander Isak. Imponerande om AIK får loss det. Har hela tiden hört att man från AIK:s sida jobbat stenhårt för att man ska få en större summa direkt snarare än uppbyggt på klausuler. Sedan ska Isak ha tio procent av det, enligt det avtal han skrev på förra våren.

Återstår att se vad som dyker upp i AIK:s redovisning i kvartalsrapporter och bokslut. Uppgifter till mig gör gällande att även agenten Vlado Lemic och de som jobbar från hans sida har en del av summan som går till AIK. Sedan är det brukligt att köpande klubb betalar efter hand och inte hela summan på en enda gång.

Apropå transfersumman så är det lite fascinerande att Malmö FF-fansen gärna vill få in en uppräkning med inflationen på Zlatans försäljning till Ajax 2001. Om så är fallet så bör man ha en fotnot vid Zlatans prislapp som påpekar att han var utan agent och upplevde sig lurad av MFF då klubben representerade både sig själv och Zlatan och det fick en negativ effekt på spelarens lön. Bloggade om det hela i höstas.

Topp tio i transfers från Sverige:

1. Zlatan Ibrahimovic – från Malmö FF till Ajax för 82,6 miljoner (2001)
2. Markus Rosenberg – från Malmö FF till Ajax för 45 miljoner (2005)
3. Afonso Alves – Malmö FF till Heerenveen för 42 miljoner (2006)
4. Ola Toivonen – från Malmö FF till PSV Eindhoven för 40 miljoner (2009)
4. Fredrik Ljungberg – från Halmstads BK till Arsenal för 40 miljoner (1998)
4. Ari – från Kalmar FF till AZ Alkmaar för 40 miljoner (2007)
7. Vidar Örn Kjartansson – från Malmö FF till Maccabi Tel Aviv för 38 miljoner (2016)
7. Isaac Kiese Thelin – från Malmö FF till Bordeaux för 38 miljoner (2015)
7. Marcus Berg – från IFK Göteborg till Groningen för 38 miljoner (2007)
10. Tokelo Rantie – från Malmö FF till Bournemouth för 37 miljoner (2013)

***

Transferturerna kring Alexander Isak har varit många sedan i höstas och en hel del har gnällt på medierna som velat vara för snabba med vad som är klart och inte klart när det gäller en ny klubb. Givetvis kan man och bör man vara efterklok, men det här är inte helt lättnavigerat. Real Madrid trodde uppenbarligen också att att det var klart med Alexander Isak, men folk kan ändra sig.

Kan bara gratulera Aftonbladet som i lördags låg helt rätt med att Isak hade skiftat fokus från Real Madrid till tyska Borussia Dortmund. En riktigt bra nyhet. Även om nyheters värde devalverats med ny teknik och där alla har samma grej på några minuter så finns det trots att fortfarande grejer som ger avtryck, och det här var en sådan.

Några avfärdar säkert Bladets avslöjande med att man placerat Isak i andra klubbar och sagt att han varit klar för den klubben. Vilket även andra medier gjort och där är vi alla med i dansen. Vi som jobbar med det får naturligtvis fundera kring vad man gjort och hur man agerat fel och hur man ska undvika det i framtiden.

Om man jobbar med att jaga nyheter och försöker lägga pussel med egna källor och utländska medier så ska man givetvis tänka en gång extra innan man publicerar, och dessutom vara försiktig med hur man skriver det. Det är något jag tar med mig och jag hoppas att fler gör det, men det är också väl många som inte befinner sig i den här verksamheten som kliver upp på höga hästar när man dömer ut det hela.

Både bevakningen av Victor Nilsson Lindelöfs eventuella övergång till Manchester United och Alexander Isaks kommande flytt ger naturligtvis en del bismak på vårt arbete, och då menar jag de medier som vill ha nyheter inom fotbollens värld. Det måste man kunna ta med sig utan att för den skull ta till sig att allt vi gör är värdelöst. Många vill läsa om det här och då ska vi försöka berätta om det.

Kan definitivt sakna en fördjupning av bevakningen för att ge mer om hur det går till. Tyvärr är parterna ofta ovilliga att berätta och ett skäl till det är att man inte vill ha någon insyn. Där kan vi reportrar bli mycket bättre på att åtminstone försöka ge en fördjupad bild av turerna. Om man vill finns det mycket att lära sig.

Tyvärr är jag osäker på om de flesta redaktioner tar till sig av det här då det är pressat läge i branschen och man vill visa att man är både snabbast och bäst och snabbt glömmer ett felsteg. Det är som att många inte kan sträcka upp handen och erkänna att man gjort fel och kanske försöka förklara varför det blev som det blev. Vilket vi är usla på generellt i branschen.

Man får inte heller glömma att på många arbetsplatser är det även intern konkurrens, och där man inte alltid är ense om vem eller vilka som har bästa källan. Det leder till att kampen om att vara först inte alltid genomsyras av att man ska vara säker på att man har rätt. Det finns dessutom färre spärrar i dag från att någon har en nyhet till att den är flashad och presenterad som ett avslöjande.

Många faktorer samverkar, inte minst när utländska medier är inblandade och det ibland blir rundgång på uppgifter, och det gör att ett större ansvar ligger på individer än tidigare. Alltså handlar mer om den enskilda människan och allt mindre av en redaktion eller en del av ett maskineri, och då är det inte konstigt att det lättare blir fel.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER