Olof Lundhs blogg

Rapport från en vinterturné, dag nio – målfest med Isak

Sverige krossade till slut ett Slovakien som föll samman med byten, motgångar och tappad kvalitet. Sedan kan det svenska landslaget inte göra mer än att se till att göra mål på mål. Till slut 6-0 efter en insats där många visade att de vill vara med fler gånger och i ett annat, riktigare landslag och/eller i U21-EM i sommar.

Även om det naturligtvis är flera trappsteg upp och man inte ska fara i väg för mycket har det på senare år varit slående att de flesta verkligen har förberett sig för turnén och ger allt. Man behöver inte gå så många år tillbaka för att ha spelare som hade haft tankarna på annat inför avresan och att det synts i både matcher och på träningar.

Lars Lagerbäck som själv varit förbundskapten under många januari-turnéer och nu är med som rådgivare till Janne Andersson berättade att naprapaten Johan Allgulander, som varit med i många år, sagt att inga trupper hade nått så bra fysiska värden som gruppen som var i Abu Dhabi 2017. De är fokuserade, 90-talisterna som nu börjar göra sitt intrång.

Sedan är matcherna bara en del av turnén. För Janne Andersson o Co handlar det om att lära känna spelare och se dem i träningar och lära ut spelsystemet. För spelarna är det en möjlighet att lära sig hur allt fungerar i och kring landslaget, från ledstjärnor till spelsystem. Vilket är en enorm fördel då man är med i det ”riktiga landslaget”, för man har tagit bort ett steg på trappan.

Visst, jag tar också del av invändningarna som man läser, om att de allsvenska klubbarna borde stoppa spelarna eller att skaderisken bekräftar att det här inte borde ske. Strikt ur klubbarnas synvinkel är det kanske rätt, men är övertygad om att spelare får ett lyft av att vara med här och att det är något som betalar sig framöver.

Även när spelare får chansen i det riktiga landslaget och då kan göra bättre i från sig och betinga ett högre pris. Det är komplext, men man kan misstänka att Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Erik Johansson alla gjort bra i från sig i A-landslaget tack vare svängar på vinterturnén som gett MFF ett något bättre pris.

Ur Janne Andersson perspektiv är det så att förbundskaptensrollen försvårats ytterligare på senare år. Klubbarna fick igenom att dra in träningsmatcherna i februari och i augusti. Så tillfällen för att försöka sätta ett spelsystem och inpränta andra tankar och idéer blir färre och färre och därför är januariturnén en bra möjlighet för förbundskaptenen att inviga fler, även om inte alla kommer nå hela vägen.

***

Solsken och runt 25 grader gav en behaglig sista dag. Ja, jag erkänner, jag låg vid poolen i 90 minuter.

***

Svårt att gå runt Alexander Isak som visade kyla när han fick läge i straffområdet. Den 17-årige talangen gjorde en stark första match från start och att då nypa till när möjligheten kom säger mycket om honom. Naturligtvis är det en spelare som Andersson har i åtanke för att ta plats i en landslagstrupp om han håller den här nivån.

Även imponerad av hur Isak hanterar media och allt runt om kring. Han ger ett väldigt balanserat, eftertänksamt och moget intryck. Naturligtvis ser vi bara en bråkdel, men det han visat upp i Abu Dhabi både på planen och vid sidan stärker tron att han kan bli stor. Men det är långt kvar och det kommer motgångar, och det är hur hanterar dem som avgör.

 

Även riktig imponerad av målvakten Andreas Linde som bland annat knep en straff och gjorde några ytterligare bra räddningar. Han var också stor nog att ge straffräddningen till målvaktstränaren Mats Elfvendal som både kollat upp straffskytten och trolig returtagare.

Det var fler som gladde, Sebastian Andersson var långa stunder anonym men två mål visade vad han kan, David Moberg Karlsson gjorde ett snyggt mål och hade sin fot i två andra, inhoppen från Ken Sema och Saman Ghoddos var klass och Victor Claesson visade återigen att han har ett stort spel i sig. Även om kvaliteten i motståndet sviktade så slog man inte av på takten.

Naturligtvis handlar det om att ta sig vidare och så här ser jag på truppen som var i Abu Dhabi och dess möjligheter att göra avtryck i det riktiga A-landsslaget:

Med i truppen till VM-kvalet mot Vitryssland i mars: Victor Claesson.

På Janne Anderssons bevakningslista inför mars: Linus Wahlqvist, Oscar Lewicki, Alexander Isak.

Drömmen om det riktiga landslaget lever, men det dröjer: Andreas Linde, Kristoffer Olsson, David Moberg Karlsson, Ken Sema, Saman Ghoddos, Sebastian Andersson.

Det riktiga landslaget är rätt långt borta: Peter Abrahamsson, Anton Tinnerholm, Emil Salomonsson, Joakim Nilsson, Franz Brorsson, Pa Konate, Jacob Une Larsson, Filip Dagerstål, Nicklas Bärkroth, Joel Allansson, Per Frick.

Alexander Jeremejeff och Tim Erlandsson fick ingen speltid och där är väl U21-landslagets målvakt närmare än Jeremejeff som var rätt anonym på träningarna, men bägge är unga och det kommer fler chanser.

För ett gäng spelare är prio inte A-landslaget utan U21-EM i Polen sommar och för följande gäng har chanserna stärkts: Tim Erlandsson, Linus Wahlqvist, Pa Konate, Joakim Nilsson, Jacob Une Larsson, Franz Brorsson, Filip Dagerstål, Kristoffer Olsson, Alexander Isak och David Moberg Karlsson. Ingen föll ur ramen, snarare tvärtom och förbundskapten Håkan Ericson får ett svårt jobb.

***

Patrik Carlgren tackade nej till att åka på januariturné för att han var nära en ny klubb. Något gått snett för den förre AIK-målvakten? Ännu inga nyheter i varje fall.

***

Här summerar vi turnén i Fotbollskanalen on Tour. Det är fortfarande slående för mig hur Janne Andersson helt förändrat atmosfären kring landslaget. Öppet. Vänligt. Välkomnande. Humor. Ändå inga problem att ställa frågor i olika ämnen. Och bara hur nära man kan komma och utan problem ställer både ledare och spelare upp.

SvFF:s Team Manager Lasse Richt säger att det vänder efter några år, när kritiken kommer och medier och fans vill ha något nytt. Möjligt att det ligger något i det, men har ändå oerhört svårt att se den fientliga atmosfär som präglade större delen av Erik Hamréns tid ska återkomma. För detta är mer än 180 grader i från om det är möjligt.

***

Transferfönstret är öppet tre veckor till och för en hel del av spelarna som var med i Abu Dhabi kan det hända grejer. Är Viktor Claesson kvar? Kristoffer Olsson hade behövt byta klubb. Är någon beredd att möta AIK:s pris på Alexander Isak? Landslagsmålet drog inte ner priset direkt.

Linus Wahlqvist är en annan spelare som varit på gång, senast i somras då IFK Norrköping nobbade ett bud från Leeds United. Tim Erlandsson verkar vara klar för AFC Eskilstuna. Pa Konate jagar speltid och då är ett byte från Malmö FF nog ett måste. Sebastian Andersson kopplas ihop med Galatasaray, men sa skrattande att han inte hört något mer än mejl från turkiska fans.

Nicklas Bärkroth var nyligen i England med sin agent och ville inte svara på frågor om det. Han har ett år kvar på kontraktet med IFK Norrköping. Anton Tinnerholm och Oscar Lewicki har kontrakt som går ut efter säsongen och ska MFF sälja och få bra betalt är januari rätt. Men kanske förlänger duon med MFF?

***

Ölhistorien fick nytt liv när generalsekreterare Håkan Sjöstrand körde över både Lasse Richt och Janne Andersson gällande om man kunde dricka alkohol i landslagsdräkt, och det kan man inte i SvFF-dräkt. Där var Sjöstrand tydlig och det var uppenbart att det var en fråga som diskuterats inom SvFF-lägret och kvällen före hade ledarna gått ut och då hade BÅDE Richt och presschefen Niklas Bodell poängterat: CIVILA KLÄDER.

Egentligen var det en ganska oskyldig start på det hela  när jag, Andreas Sundberg och Mattias Tjernström diskuterade i en LIVE-sändning om finska ledare som druckit öl sina landslagsdräkter både i puben sent på kvällen och vid poolen mitt på dagen. Definitivt en mindre fråga med tanke på det utrymme den fick i vår bevakning (som ett spigg ungefär).

När finsk press hakade på så växte det och det är naturligtvis inte så att jag bryr mig om finska ledare dricker 10, 100 eller 35 öl i baren. Allt handlar väl om att göra sitt jobb. Däremot är det väl klart att man representerar mer än sig själv när man sitter i en landslagsdräkt och att man får handla därefter, och då kanske inte ta en öl vid poolen.

Den svenske landslagsläkaren Anders Valentin undrade var gränsen gick? Var det okej med lättöl? Hur gör man med drycker som ser ut som alkoholfria men inte är det? Ja, det är klart att det kan bli gränsdragningar. Om Sverige tar sig till VM lär de flesta dricka alkohol i landslagsdräkt. Så det finns inga riktigt knivskarpa gränser och det är uppenbarligen ett laddat ämne.

För mig är det rätt givet att man inte dricker alkohol när man är iförd landslagsdräkt, och det oavsett när. Att sitta vid poolen dagtid med en stor bärs framför sig är fel signal på ett träningsläger i min värld, både gentemot omvärlden och mot spelarna. Klart att alla kan dricka alkohol efter arbetsdagens slut men då är inte förbundet träningsoverall rätt utan civila kläder. Men i grunden är det givetvis upp till respektive förbund/klubb osv.

En del arga personer har hört av sig och undrat vad jag är för en idiot. Jag tar det, för som journalist måste man kunna ställa frågor. Sett till att det uppmärksammas så är det uppenbarligen känsligt och SvFF-ledningen och landslagets ledare hade väldigt uppenbart olika bild. Men att påstå att vi lyft frågan är löjligt om man ser till mängden rapportering från Abu Dhabi och vilket utrymme alkohol fick.

När Anton Tinnerholm klev av planen efter segern mot Slovakien skrek han att nu skulle det bli en öl i landslagsdräkt. Gillar den humorn. Precis som att finske landslagsmannen Tim Sparv serverade mig en iskall öl vid poolen på hotellet och hälsade från det finska landslaget. Inte allvarligare än så och man kan tycka olika och ändå garva, och de svenska ledarna får väl skaffa finska landslagdräkter om de tvunget vill dricka alkohol i träningsoverall.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER