Olof Lundhs blogg

Priset på Zlatan speglade mer än potentialen

Alexander Farnerud är veckans gäst i podden, och du lyssnar via denna länk. På fem starter för BK Häcken har han stått för två mål och tre assist och är utan tvekan en av Allsvenskans bättre spelare för tillfället. Den 32-årige offensive liraren har inte gett upp drömmen om att få spela i Janne Anderssons landslag.

I podden pratar han om besvikelsen över uteblivna chanser under Hamrén och Lagerbäck och att han känner att han borde varit med en period i landslaget under sina många utlandsår. Han talar om att han borde stannat i Ligue 1, om de tuffa tagen i Bundesliga där kontrakten inte bygger lag och om cirkusen i Bröndby.

Dessutom om succén i Schweiz, om att nobba storlag, om politiken i den italienska fotbollen, om kapningen som gav en karriärrotande skada där lagkompisen i princip aldrig pratade med honom efter det och konflikten med moderklubben Landskrona Bois som utesluter en återkomst och om att se upp till brorsan Pontus.

Podden #Lundh är uppe i 118 avsnitt sedan starten och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat Rubarth och de flesta avsnitt senaste halvåret och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

U21-landslaget har en EM-plats inom räckhåll när man först spelar borta mot Estland på torsdag och sedan hemma mot Kroatien på måndag. Sex poäng innebär att man spelar EM i Polen nästa sommar, vid fyra poäng lär Spanien (som möter San Marino borta och Estland hemma) smita förbi och man får hoppas på playoff. Dock har kroaterna allt att spela för inför sista matchen mot Håkan Ericson o Co.

Lag S V O F GM-IM D P
S= Spelade matcher,
V= Vunna matcher,
O= Oavgjorda matcher,
F= Förlorade matcher,
GM= Gjorda mål,
IM= Insläppta mål,
D= Differens,
P= Poäng
Hämta widget för tabell
Kroatien 9 6 2 1 22-7 15 20
Sverige 8 5 3 0 17-5 12 18
Spanien 8 5 2 1 23-9 14 17
Georgien 10 4 1 5 17-17 0 13
Estland 8 1 1 6 3-18 -15 4
San Marino 9 0 1 8 1-27 -26 1

***

IFK Norrköpings målvakt Michael Langer hade ingen större eftermiddag på Friends Arena.

***

Roberto Di Matteo fick tolv matcher på sig i Aston Villa. Tålamod är en bristvara.

***

A-landslaget är samlat i Stockholm inför VM-kvalen mot Luxemburg och Bulgarien och återigen väntar några träningspass på Bosön. Med tanke på den fina planen på Friends Arena borde man väl träna där, eller? Samtidigt är det kanske närmare till spelarhotellet och lite enklare för laget att åka fram och tillbaka till passen.

Här nedan är vad som bjuds på pressbuffén under hela VM-kvalsamlingen och det största skiftet är att vi får flyga med landslaget till och från Luxemburg. Annars inga sensationer, även om det är snålt tilltaget mellan matcherna. Kanske SvFF tänker till och ordnar lite mer pressträff på söndagen?

October 3

 • 12.30 – Press conference with coach Janne Andersson, Scandic Park
 • 17.00-18.00 – Training session, Bosön
 • 18.00-18.30 – Mixed zone, Bosön. Available players: Martin Olsson, Sam Larsson, Ola Toivonen, Pontus Jansson, Patrik Carlgren

October 4

 • 11.00-12.30 – Training session, Bosön
 • 14.15-14.45 – Mixed zone, Scandic Park. Available players: Robin Olsen, Andreas Granqvist, Marcus Berg, Oscar Wendt, Albin Ekdal

October 5

 • 10.30 – Media entrance (gate 2) opens, Friends Arena
 • 11.00-12.30 – Training session (first 15 minutes open to media), Friends Arena
 • 14.15-14.45 – Mixed zone, Scandic Park. Available players: Emil Krafth, Emil Forsberg, Victor Nilsson Lindelöf, Jimmy Durmaz, John Guidetti

October 6

 • 12.00-13.30 – Training session, Stade Josy Barthel
 • 13.45 – Press conference with coach Janne Andersson & Mikael Lustig, Stade Josy Barthel

October 7

 • 20.45 World Cup Qualifier Luxembourg-Sweden, Stade Josy Barthel

October 8

 • 18.30 – Jonas Thern (scout) available for media, Scandic Park

October 9

 • 11.30 – Media entrance opens, Friends Arena (gate 2)
 • 12.00-13.30 – Training session (first 15 minutes open to media), Friends Arena
 • 13.45 – Press conference with coach Janne Andersson & player

October 10

 • 18.00 – Media entrance opens, Friends Arena (gate 2)
 • 20.45 – World Cup Qualifier Sweden-Bulgaria
 • 01.00 – Media centre closes

October 11

 • 10.30 – Press conference with coach Janne Andersson, Scandic Park

Sverige valde att förlägga mer av lägret i Stockholm. I samband med matcherna i november lär det bli utomlands hela tiden med tanke på att man möter Frankrike borta och ska få till ytterligare en träningsmatch, också den borta. Friends Arena ska vara upptaget av andra evenemang och därför funkar det inte med någon match där.

***

Ändå förvånande att IFK Norrköping inte spelade med Niclas Eliasson. På något sätt ingår det väl när man lånar ut en spelare. Om Malmö FF kunde se Pawel Cibicki göra mål borde väl AIK klara av att Eliasson spelade en viktig roll. Nu tror jag inte Eliasson kunnat påverka matchen, men det är konstigt att han inte spelade.

***

Alexander Isak stod för två nya mål när AIK pulvriserade IFK Norrköping. Framför allt första målet var klass men även det andra och det känns helt rätt att 17-åringen är uppkallad i U21-landslaget. Visst, det blir lätt en medial hajp kring unga talanger men en tonåring som gör åtta mål i sin första allsvenska säsong är värd uppmärksamhet.

Det är häftigt att se hans rörelsemönster på planen och även hans vassa avslutningar. Sedan är det alltid oerhört svårt att sia om hur unga spelare ska utvecklas och vad det ska bli av dem. Allra viktigaste är att befinna sig i rätt klubb där man får utvecklas och utmanas men samtidigt inte hamna snett så att speltiden uteblir.

Ett oerhört svårt val när det duggar anbud utifrån och inte sällan bud som innebär att Isak kan få ett rejält lyft ekonomiskt. Visst, det är lätt för oss vid sidan att anse att en spelare bör göra si eller så. Om vi själva suttit där med anbud som skulle 20-dubbla vår lön hade vi kanske inte varit lika säkra på hur man ska tackla situationen.

Vi hade en diskussion i C Mores studio och där jag lyfte att Isak med tanke på talangen, åldern, vad han gjort och i vilken miljö samt har två år kvar på kontraktet med AIK har en möjlighet att passera vad Malmö FF fick för Zlatan Ibrahimovic 2001. Vilket inte betyder att Isak är i klass med Zlatan eller kommer att bli.

Fotbollen har förändrats och det finns mer pengar inom den i dag. Om rätt klubbar är med och bjuder så kan det rassla i väg. AIK är inte heller pressat att sälja Isak ekonomiskt och har dessutom en vana att sälja spelare vilket talar för att man kan få fart på priset. Om 17-åringen passerar Zlatan-priset eller ej återstår att se, men efter att ha lyssnat på AIK:s Björn Wesström så låter det inte som om talangen blir kvar till nästa säsong.

Här är listan över de spelare som inbringat mest pengar när de sålts från Sverige. Givetvis var 40 miljoner hösten 1998 som Halmstads BK fick för Ljungberg mer än 40 miljoner kronor i dag och det får man ha i åtanke när man jämför affärer. Skiftande valutakurser och annat som tillgången på pengar inom fotbollen kan också påverka.

 1. Zlatan Ibrahimovic – 82,5 miljoner kronor
 2. Markus Rosenberg – 45 miljoner
 3. Afonso Alves – 42 miljoner
 4. Fredrik Ljungberg – 40 miljoner
 5. Ola Toivonen – 40 miljoner
 6. Ari da Silva Ferreira – 40 miljoner
 7. Marcus Berg – 38 miljoner
 8.  Isaac Kiese Thelin – 38 miljoner
 9. Vidar Örn Kjartanson – 38 miljoner
 10. Tokelo Rantie – 37 miljoner

Blev en hel del reaktioner på Twitter efter att jag talat om det möjliga priset på Isak. Om att man måste räkna upp Zlatans pris till dagens penningvärde, och någon hade det uppe på drygt 100 miljoner kronor. Så kan man se det. Sedan ska man veta att priset som Malmö FF fick för Zlatan antagligen hängde ihop med att spelaren själv fick en av de lägsta lönerna i Ajax trupp.

När en klubb värvar en spelare brukar man ha en budget och i fallet med Zlatan så hade han ingen agent utan fick hjälp av Malmö FF:s sportchef Hasse Borg. Vad Zlatan tyckte om det i efterhand har framgått i hans biografi. Jag tror aldrig att Malmö FF hade fått 82,5 miljoner kronor om Zlatan hade haft en agent som legat på för att han skulle få högre lön. Så en affär kan man se på olika vis.

Ajax gjorde dessutom en god affär och fick ut det dubbla när man 2004 sålde Zlatan till Juventus. Samtidigt ska man komma ihåg att många kring den holländska klubben ifrågasatte Leo Beenhakker under Zlatans första år i klubben. Han var då Ajax dyraste värvning någonsin, och hade inte levererat vad man hade räknat med.

I Alexander Isaks fall så kan hans eventuella pris vid en försäljning styras av att han förlängde kontraktet 2018 ut i våras och möjligen fick in en klausul eller något som kunde påverka AIK:s pris, men enligt mina kollegor på Fotbollskanalen så har inte Isak någon klausul och nu ska hans brorsa hjälpa honom att sålla i affärerna.

En del av invändningar kring priset på Isak handlade om att klubbar vill se honom prestera internationellt innan man köper honom. Så är det givetvis, men även om Zlatan spelat i U21-landslaget hade han vid tiden för affär gjort några insatser i Allsvenskan och sedan spelat en säsong i Superettan.

Det blir spännande att följa vad som sker kring Alexander Isak och i den bästa av världar så stannar han i AIK även under nästa säsong. Hade säkert varit både tryggt och nyttigt att vara i en miljö han känner väl och matcherna är tillräckligt utmanade. Fast verkligheten ser inte alltid ut sådan när man slår igenom på det sättet som Isak gjort.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER