Olof Lundhs blogg

Svenska Spel borde lägga sitt krut på annat än mig

Fått en del reaktioner på krönikan efter Sverige-Ryssland och att jag är FÖR positiv. Samtidigt är det svårt att se 1-1 mot ryssarna och med det manskapet som något annat än positivt. EM-hoppet lever.

***

Tänk att Fredrik Ljungberg gör en Paul Scholes och via sin betalda position på ett spelbolag går till attack på landslaget och framför allt då Zlatan.

***

Vid 18:40 är det Sveriges U21-landslag mot Frankrikes på fotbollskanalen.se eller på TV12. En plats i U21-EM i Tjeckien i sommar står på spel och det är retur i Halmstad på tisdag.

***

Var med i SVT:s Uppdrag Granskning om riggade matcher i onsdags och det väckte en del reaktioner i spelkretsar och inte minst på Svenska Spel. Kort efter programmet var det statliga spelbolagets oddsättare Johan Elevant ute och twittrade och fick en del RT:s av folk i branschen för nedan tweet:

Johan Elevant @johanelevant

Hade älskat om @oloflundh fått frågan av Josefsson: har du som journalist själv tagit mutor någon gång?

Svaret på frågan är nej. Jag har inte tagit några mutor. Däremot så gjorde jag under tiden på Expressen extraknäck åt spelaragenten Kent Carlzon som var fel Jag skrev artiklar till hans hemsida på svenska och engelska och berättade det för Expressen i mars 2006 och det är ganska väldokumenterat.

Därmed sällar sig Elevant till samma skara som Oliver Cabrera och Lars-Åke Lagrell som i pressade lägen slagit mot just det. Det är naturligtvis ett dilemma att jag gjort fel och det får jag leva med. Sedan är det upp till tittare, läsare, arbetsgivare och andra att bedöma min trovärdighet.

Extraknäcket gjorde att jag fick lämna rollen som fotbollsreporter på Expressen 2006 men jag fick inte sparken från tidningen som ofta uppges felaktigt utan jag sa upp mig själv hösten 2006 när TV4 anställde mig för att starta fotbollskanalen.se.

Om det har med riggade matcher att göra? Nja, inte direkt. Tycker åtminstone inte jag. Det är knappast kontroversiellt att fotboll och spel är en bransch av dubbelmoral och det fanns fler citat om just det i Uppdrag Granskning, men det kom inte med. Där är naturligtvis även medier en del som tar emot annonser och jobbar ihop med bolag.

Svenska staten lägger mer krut på att jaga annonser i kvällstidningar via Lotteriinspektionen än att se till att polis och åklagare får rätt resurser för att bekämpa matchfixning. För det är något inte fotbollen kan hantera på egen hand, lika lite som det statliga spelbolaget. Utan det måste till rejäla krafttag om man ska komma åt riggade matcher.

Inte heller vill politikerna ta tag i spelfrågan. Hur ska man hantera de utländska spelbolagen som hela tiden äter av Svenska Spels och ATG:s kakor? Licenser? Förbjuda helt? Eller köra struts-kör? För det inget att hymla om att även om politiker vill att vi ska spela lagom så ska stålarna in i statens kassa och det är många miljarder årligen.

Vet att jag inte är särskilt populär i hos vare sig Svenska Spel eller SvFF efter att vi våren 2012 tog fram det avtal som det statliga spelbolaget skrivit med förbundet och som parterna vägrade visa för klubbar på lägre nivå men som inte fick någon del av och som knappast hållit i Konkurrensverket om någon vågat ta det dit.

SvFF drar givetvis en lans för spelmonopolet så länge cashen flödar till förbundet. Tidigare i år så tecknade Svenska Spel och förbundet ett avtal värt 928 miljoner kronor. I över 80 år har parterna jobbat tätt ihop och det är naturligtvis på gott och ont. Risken är att man inte vill skada sporten eller spelbolaget och därför duckar kring vissa frågor.

Men som jag skrev i krönikan så ”Känslan är att både Svenska Spel och fotbollsförbundet och Sef vaknat efter de senaste årens tilltagande publicitet kring riggade matcher, men de kan inte hantera det på egen hand.” Utan det handlar om att man först från politiskt håll måste bestämma sig, och sedan se till att polis och åklagare får resurser.

Via Svenska Spels officiella twitter fick jag senare även mothugg av ett blogginlägg Svenska Spels presschef Johan Tisell som tycker att jag inte har någon koll. I inlägget skryter han om Svenska Spels arbete mot riggade matcher: ”Svenska Spel har jobbat väldigt medvetet och uthålligt med frågan de senaste två åren.

I två år har alltså det statliga spelbolaget som grundades 1934 och som försökte igonera den stora spelskandalen 1990 helt jobbat medvetet och uthålligt med frågan. Tänk att inte ens de riggade matcherna inom fotbollen i Finland 2005 fick Svenska Spel att börja jobba väldigt medvetet och uthålligt med frågan.

Det imponerar inte på mig, men det är som jag skrev i krönikan, ingen tvekan att den negativa publiceringen fått Svenska Spel och SvFF att vakna och att man i dag jobbar hårdare och målmedvetet, men man får vara hemmablind för att inte se konflikten och dubbelmoralen kring spelbranschen och som givetvis lockar till sig kriminella.

Johan Tisell skrev även: ”Om det är Olof Lundhs uppfattning att varken Svenska Spel, fotbollförbundet, svenska staten eller polisen gör något så är det i mitt tycke en helt felaktig beskrivning.” Konstigt då att Tisell själv är med i UG 07:50-08:02 och där slår fast att hans erfarenhet är att anmälningarna till polis/åklagare läggs ner utan resultat.

Från journalisternas sida går det att göra mer, absolut. Jag är oerhört glad att Uppdrag Granskning sätter av resurser för att granska det här. För det är krävande, det är farligt och det är svårt. För även om alla pekar på Syrianskas matcher och Svenska Spel stoppat spel på dem har jag ännu inte sett några bevis på att det är riggade matcher.

Däremot har jag mängder av berättelser om personer som gjort si eller så, men det betyder inte att det finns en tystnadskultur bland journalister utan snarare att man inte kan bevisa något och då kan man inte skriva eller berätta om det. I många år hörde jag ilskan kring avtalet mellan Svenska Spel och SvFF och hur Krister Malmsten höll det hemligt för mindre klubbar, men skrev först när jag fick tag i det.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Henrik

  Tipstjänst borde skämmas för hur de hanterade spelskandalen 1990. De hade faktiskt chansen där att göra något, men idrottsrörelsen/Tipstjänst sopade det under mattan fullständigt. Det är en stor skandal.

  Annan grej; skulle gärna vilja ha en pod-intervju med fotbollsforskaren Torbjörn Andersson. Han är kanske ingen klickraket, men besitter väldigt mycket kunskap och det vore intressant att höra han åsikter om fotbollens utveckling.

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Fast nu har de jobbat hårt i två år i frågan.

   • magnuslindis

    Tänk, de kanske fortsätter de två nästföljande också?

    • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

     Då kanske problemen försvinner. Helt.

 • GGMU19

  Förövrigt kan det inte vara så svårt att vara oddssättare på Svenska Spel. Det är bara lägga sig en bra bit under alla andra utländska sajter med ungefär 0.5-1 i odds per match.

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Det ligger en del i det.

  • DIO!

   Klockrent! Har själv tänkt i samma banor!

 • pomfritt

  Är det för att media tycker det är mer spännande att ställa Ljungberg mot Zlatan än mot Hamrén? Zlatans namn är inte i närheten av Fredriks kommentarer, såvida man inte verkligen vill att det ska vara så. Däremot är kängan mot Hamrén och hans stab ganska tydlig.

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Förstår inte riktigt.

   • pomfritt

    Fredriks kritik är ju huvudsakligen riktad på Hamrén. Han upplever att vår förbundskapten kommunicerar att resultatet är sekundärt så länge laget uppvisar shining, och att Sverige saknar en röd tråd i sitt spel. Fredrik menar att det är poängen som tar laget till mästerskap, inte hur det ser ut. När media sedan ska återge detta drar man att Fredrik Ljungberg anklagar Zlatan för att inte offra sig trots att Zlatan aldrig nämns i det han säger och det är Hamrén som ansvarar för de områden som Fredrik anser brister. Min fråga är om media medvetet skiter i noggrannheten när de ser en chans att götta sig i att Fredrik och Zlatan inte drar jämnt?

 • Gigena

  Hela spelbranschen tycker att Svenska Spel är ett skämt, även om de har förbättrat sig enormt mycket på sistone. De har varit sämst i branschen när det gäller säkerhetsfrågor (kolla t.ex. botskandalen i pokersektionen) och de har ju flertalet gånger anklagats för korruption själva då de ignorerat lagen om offentliga upphandlingar och när VD:n blir styrelseledamot för Boss Media kort efter att de har fått ett miljardkontrakt (?) som leverantör av pokermjukvara som VD:n av en slump (LOL!) förhandlat fram.

  Svenska Spel är hycklare av sällan skådat slag. De slåss för spelmonopolet med argument som att det är bäst för folkhälsan, men likväl så är det helt ok att spendera hundratals miljoner i annonsering av spel som är ett helvete för folkhälsan.

  Du har rätt i sak, Olof. Svenska Spel har varit oerhört inkompetenta inom detta område alldeles för länge. De har dock vidtagit många positiva åtgärder de senaste åren, men det är för sent och inte tillräckligt.

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Precis som jag skrev i min krönika, de har gjort mer men med den historien hade jag hållit en lägre profil om jag var Svenska Spel.

 • Cyril Tönisberg

  Imponerande hur du genom att vara helt öppen (förmodar jag åtminstone) med ”Kent Carlzon-gate” tagit udden ur kritiken.

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Finns ju inget att dölja. Jag har sedan jag berättade för Expressen varit helt öppen. Enda sättet att gå vidare och sedan är det upp till andra att bedöma om jag håller eller inte.

   • Cyril Tönisberg

    Jo, jag menade bara att många i jämförbara situationer väljer att mörka sin egen ””skuld” så mycket som möjligt (och – i längden – oftast inte vinner något på det hela); det var ingen kritik.

    • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

     Tog det absolut inte som kritik.

 • Pingback: En brutal verklighet är här för svensk fotboll | Olof Lundhs blogg