Olof Lundhs blogg

Svåra val men Zlatan i Marseille lockar mest

Under VM i Frankrike 1998 var jag en hel del i Marseille och bland annat gjorde jag ett reportage i G-P om Roger Magnusson och Gunnar ”Säffle” Andersson. Två svenskar som blev hjältar i hamnstaden efter att ha spelat för Olympique de Marseille och där ”Säffle” vräkte in mål på 50-talet och Magnusson passade fram Josip Skoblar till en massa mål i slutet av 60-talet och början av 70-talet.

Insatser som passade bra i en klubb med mottot ”rakt på mål” (Droit au but). I Marseille och Frankrike glömmer man inte sina hjältar och de två svenskarna är fortfarande högt ansedda, och när Andersson dött (efter att tragiskt nog ha gått ner sig) så följde tusentals Marseille-bor honom till den sista vilan.

Så sent som i höstas så rankade France Football de 50 bästa utländska spelarna i Ligue 1:s historia. Då kom Magnusson på 16:e plats och Andersson på 17e plats före namn som RonaldinhoDrogba, Völler, Klinsmann, Hazard, Waddle, Francescoli och Boksic. Vann gjorde bosniern Safet Susic före Josip Skoblar och Juninho.

Under VM ’98 var det häftigt att kliva in på en bar i Marseille och höra både gamla och rätt unga prata om Magnusson och Andersson med vördnad och respekt. Deras insatser har levt vidare genom åren i Marseille och där liknar den franska hamnstaden hur det är i Italien.

Har dessutom alltid känt en skräckblandad förtjusning över trycket på Stade Vélodrome som är passionerat men också på gränsen, och inte sällan över den. Därför är det inte särskilt svårt för mig att välja att se Zlatan och Paris SG i det laddade mötet med Marseille som är nord mot syd, huvudstad mot andrastad, rika mot fattiga och så vidare.

Fast det är klart att den katalanska frihetskampen som spridit sig än mer till FC Barcelona och som tagit extra fart i och med den ekonomiska krisen i Spanien och som får en arena när Real Madrid kommer till Camp Nou lockar och man kan ju se inledningen och den första halvleken el clasico. Milanoderbyt? Nja, det får stå på tillväxt.

Alla fakta om hur ni ser kvällens olika matcher på alla möjliga sätt hittar ni HÄR.

***

Missa inte Fotbollskanalen Europa TV4 23:15. Då får ni allt från kvällens jättematcher.

***

Helsingborgs allsvenska säsong lever efter 2-0 borta mot Mjällby. Otroligt starkt. Fixar Åge Hareide ett jobb till sig nu?

***

Lätt att gnälla om hur dåligt det är med tv-sändningar i Sverige, men ta bara att el clasico inte går att se i Tyskland eller Italien. Inte någon La Liga visas i de länderna.

***

Jonas Olsson stannar i West Bromwich Albion. Mittbacken skrev nytt fyraårskontrakt och förutom att det ger en ekonomisk trygghet som är svårgreppbar så är det ett riktigt val. Varför gå till Fulham, Sunderland eller Queens Park Rangers? Naturligtvis fattar jag om Olsson hade varit lockad av någon av de stora klubbarna och där Tottenham får räknas in, men det får vara den nivån.

Dessutom ser WBA otroligt starkt ut och Steve Clarke har byggt vidare på det fundament som Roy Hodgson lämnat och sett till att man startat ligan bättre än på många år så kan det visa sig vara ett klokt val av Olsson. Särskilt sett till att han dessutom är given i startelvan, och då har större chans att behålla platsen i Hamréns landslag.

***

Behrang Safari? Helt i kylan och inte ens bänkplats i Anderlecht numera. Däremot fick Rasmus Bengtsson starta för Twente efter sitt starka inhopp mot HIF.

***

Inte bara Panenka och Pirlo som kan chippa in en straff. Leeds fans satte pinten i halsen i helgen:

Så fick Leeds-fansen skrika en favoritramsa igen:  ‘Lucianoo, Lucianoooh, Cost less than Berbatov and he scores more GOALS.”

***

AIK har inte haft roliga slutminuter de senaste dagarna. Fy f*n, den smärtan efter två så tunga förluster. Dessutom så dyrbara, för i torsdags försvann 850 000 kronor och möjligheten att få gruppspelet att leva länge och mot Gefle var det SM-guldet.

***

Missa inte Djurgårdens anfallare Erton Fejzullahu i Ekwall vs Lundh on Tour. Frispråkig, minst sagt, om att han vill dra utomlands så snart som möjligt, att Dif ska vräka in nyförvärv i vinter, att Stureplan inte är för honom, att han gillar bengaler och ogillar konstgräs.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Aleqxs

  Inte jätte chockerande att du väljer Zlatan direkt.. Med det sagt: Fel val.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Okej, tack för det beskedet.

 • Hunden_som_alskar_Tyskland

  Du och Ekwall är kära i Zlatan va?

  Det är okej alltså. Men jag tycker ni borde komma ut. Som Anton Hysen. Vi kommer inte att döma er. Tvärtom. 

 • http://www.facebook.com/people/Andreas-Erik-Hall/864305520 Andreas Erik Hall

  Med så mkt konstgräs i Sverige, kommer vi inte längre o längre ifrån Europa då ? … Om Elfsborg vinner Allsvenskan så skickar vi jue iväg ett lag som har otroligt svårt mot allsvenskt motstånd på naturgräs som ska spela kval mot toppmotståndare ? …. Visst ekonomisk fråga också men att man inte kan deala lite me kommunen,staten om att fotboll ska spelas på naturgräs… Allsvenskan blir så mkt tråkigare o domarna me blir sämre vilket också kan bero på konstgräset måste jue va stor skillnad för dom att bedöma närkamper t.ex på Örebros konstgräs där ser man väldigt mkt närkamper med överkropp medans t.ex på gräsplanen är det hela kroppen man kan fightas med…. Känns hela tiden som att enda gången det kan hända ngt i Europa så är det när MFF,AIK,HIF eller Götet spelar där… Jag tycker att Allsvenskan har blitt bättre men känns samtidigt som övriga Europa blir bättre snabbare o att vi inte hänger med…. Visst vi har 2 lag i EL , men det beror på lite halvtur i andra kvalomgången till CL eller va d va och att AIK gjorde en riktig bragdmatch… spelar dom 10 matcher till borta mot CSKA så kanske dom vinner 1

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Håller med om att det kan vara negativt för svenska klubbar, man får fram andra typer av spelare.

   • http://www.facebook.com/people/Andreas-Erik-Hall/864305520 Andreas Erik Hall

    hade det varit katastrof om MFF,HIF,AIK,Götet med hade anslutit till konstgräs?

   • http://www.facebook.com/people/Andreas-Erik-Hall/864305520 Andreas Erik Hall

    hade det varit katastrof om MFF,HIF,AIK,Götet med hade anslutit till konstgräs?

 • BoringCity

  Håller med, Classico börjar bli lite trött. Zlatan är vad de kallar unplayable idag.

 • simonelli

  Safet Susic var verkligen  en fantastisk fotbollsspelare men inte ens i närheten av Zlatan.

  • Olof Lundh

   Okej, så kan det säkert vara.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Okej, jag kan inte jämföra dem.