Olof Lundhs blogg

En bragd måste till om U21-landslaget ska nå EM i Israel

Sedan Olle Nordin bröt en tolv år lång torka och tog A-landslaget till Italien-VM 1990 har Sveriges herrar varit med i nio av tolv stora mästerskap. Okej för att man tog sig till EM 1992 via ett arrangörsskap av mästerskapet men det är ett ruggigt starkt facit och det är inte så många länder i Europa som har något liknande.

Jag vet att mästerskapen sällan gett så stora framgångar och VM-bronset och en EM-semifinal sticker ut även om de flesta säkert deppar över strafförlusten mot Holland i EM 04 och den snöpliga torsken på övertid mot Senegal i Japan. Två matcher där de svenska landslagen inte saknade möjligheter att avgöra men där bollarna studsade ut snarare än in.

Värre är det om man kollar in det svenska U21-landslagets facit i kvalen. Det är ytterst få gånger som landslaget nått hela vägen fram till slutspelen och det är naturligtvis för att det är få lag som går dit och därmed är det för svårt. Sett till hur EM och VM vuxit i storlek så har det blivit lättare för A-landslaget, även om U21-EM vuxit är det fortfarande svårt.

Blott åtta lag går till U21-EM i Israel nästa sommar och så länge det var åtta lag eller färre i EM för A-landslag så klarade landslaget bara att gå dit tack vare att Lennart Johansson drog i rätt trådar och såg till att Sverige fick anordna EM på hemmaplan under 1992. Sett till att Europa sedan dess fått betydligt fler länder så är U21-EM svårnått.

Sverige har två undantag. Under EM 1992 tog sig Sverige hela vägen till final mot Italien och därmed spel i OS i Barcelona, men då var det inget samlat mästerskap utan det var matcher hemma och borta. Det var en generation spelare som Patrik Andersson, Håkan Mild, Niclas Alexandersson, Jesper Jansson, Joachim Björklund, Stefan Landberg och där flera skulle få tongivande roller både i A-landslaget och i klubblag.

De lyckades få till det i kvalspelet under Nisse Andersson och vann en grupp med Grekland, Israel och Cypern och slog sedan ut Holland och Skottland innan Italien blev för svårt i finalen och vann första med 2-0 men förlorade returen 1-0. I OS förstärkte Tomas Brolin och man vann sin grupp men åkte ut i kvartsfinalen mot Australien (1-2) vilket var en missräkning.

Nästa gång det var dags var 2004 då Torbjörn Nilssons landslag med minsta marginal gick till playoff som grupptvåa efter Polen och med en poäng höll man Belgien bakom sig när de sex bästa grupptvåorna skulle tas fram. I playoff väntade Spanien och det blev rubriker när Zlatan Ibrahimovic nobbade spel och fick kritik men Kim Källström och Andreas Isaksson ställde upp och hjälpte U21 att skrälla.

Det spanska laget innehöll spelare som Pepe Reina, David Villa, Mikel Arteta, Asier del Horno, Víctor Valdés och Andoni Iraola och en hel del andra La Liga-äss men det klarade det svenska förstärkta U21-gänget av trots en spansk anstormning.

Först blev det 2-0 hemma och sedan 1-1 borta och det räckte för att nå slutspelet i Tyskland påföljande sommar som krockade med EM 2004 i Portugal vilket innebar att de bästa spelarna naturligtvis var med i A-landslaget och inte med U21-landslaget. Fast Nilssons manskap överraskade och nådde bronsmatch och bara en förlust mot Portugal innebar missat OS.

Naturligtvis finns U21-EM från 2009 där Sverige åkte efter straffdrama mot England men bara ett arrangörsskap gjorde att Rasmus Elm, Ola Toivonen, Marcus Berg, Martin Olsson, Emir Bajrami, Pontus Wernbloom och de andra fick möjligheten att spela ett mästerskap.

Att det är av betydelse för svensk fotboll är ju givet, för det är bara att kolla de trupper och landslag som lyckats och se vart de spelarna tagit sig sedan, och U21-landslaget är en viktig väg och kan man nå ett slutspel får man viktiga erfarenheter.

Däremot är det bara att inse att svenska spelare som mest håller till i allsvenskan har svårt att ta det där klivet när konkurrensen är så tuff som den är. Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike, Holland och England är redan i play off.

Sverige måste slå Ukraina för att ta sig till playoff i oktober, oavgjort räcker inte, och väl där kan det ta stopp när 14 lag ska bli sju för om man lottas mot något av de stora länderna ska det till en rejäl skräll för att få se Sverige i Israel, och bara för att slå Ukraina i kväll krävs närmast en bragd.

Naturligtvis är den svenska gruppen med Slovenien och Ukraina en överkomlig grupp och det finns skäl att ifrågasätta och utvärdera förbundskapten Håkan Ericson om man inte når ett playoff, för den kvaliteten på spelare har han trots allt.

Däremot är en ny miss av U21-EM bara en bister påminnelse om att det är trångt om platser i de mästerskapen och för Sverige måste det till en stark samling spelare som peakar för att nå dit – men om det går så får det positiva effekter på A-landslaget.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • http://twitter.com/nicke_79 Nicke

  Du tar som vanligt varje chans att kasta skit på allsvenskan…….PAJAS

 • Hanteler

  Spännande, Sverige tar det enkelt, Ukraina har bara en vinst på bortaplan. 

 • BangBangura

  En bragd? Avgå mannen.

 • Labbe43

  Är inte en av anledningarna till de uteblivna framgångarna att förbundskapterna,med undantag av Grip och Lennartsson, antingen får jobbet som ”tack för lång och trogen tjänst” eller som en reträttpost till någon man vill de ett arbete, såsom politikerna utdelar Landshövdingeposter!?
   
  Det är Bara Grip,Lennartsson som får jobbet när de är aktiva och närmar sig toppen på sin tränarkarriär.
  Beror detta på förbundet som vill ge jobbet till ”sina”egna eller på att det inte är attraktivt bland topptränarna?
   
   
  http://www.sverigemoskva.blogg.se

  • Zwa

   Torbjörn var väl hyffsat het när han tog över?
   Bara synd att han fick ett lag i Damallsvenskan istället för A-landslaget.

   • Labbe43

    Du har helt rätt,jag glömde bort Torbjörn.

 • mattiaswiklund

  Om Sverige skulle gå till U21-EM skulle det här vara min trupp!

  Målvakter: 1 Karl-Johan Johnsson, 12 Oscar Jansson, 23 Marcus Sandberg
  ————————————————————————–
  Backar: 2 Miiko Albornoz, 3 Pontus Jansson, 4 Alexander Milošević, 5 Erdin Demir, 13 Mikael Dyrestam, 15 Johan Larsson, 16 Mattias Johansson
  ————————————————————————–
  Mittfältare: 6 Jiloan Hamad (lagkapten), 7 Oscar Hiljemark, 8 Astrit Ajdarević, 9 Alexander Kačaniklić, 14 Jakob Johansson, 17 Ivo Pękalski, 20 Viktor Claesson, 21 Niklas Hult 
  ————————————————————————–
  Anfallare: 10 John Guidetti, 11 Mervan Çelik, 18 Mikael Ishak, 19 Rasmus Jönsson, 22 Samuel Armenteros

  Reserver på hemmaplan:
  Viktor Noring
  Tom Pettersson
  Loret Sadiku
  Oscar Lewicki
  Robin Quiason / Simon Thern
  Magnus Eriksson
  Robin Söder / Branimir Hrgota

  • Hanteler

   En fin sådan!

   • mattiaswiklund

    Tack! 🙂

  • BUG_iL

   med nummer och allt, klass! (y)

 • frasseboy

  sänder ni inte matchen här på fotbollskanalen.se?? snälla

 • Zwa

  Håkan Ericssons ledarskap har väl varit ifrågasatt mest hela tiden? Typisk ”förbunds-broiler” som mest lever på sin fars rykte och med nästan en hel yrkeskarriär inom SvFF.

  Nu kanske jag är elak, men det var väldigt många fler när han tillträdde. Faktum är ju att han aldrig lyckats i en enda klubb han varit i (och de jobben kom väl till stor del av pappas rykte).

  Vill minnas det var väldigt kontroversiellt att anställa en ideolog från förbundet utan egentliga tränarmeriter.