Olof Lundhs blogg

Är det roligare att inte vinna?

Sverige spelar inom kort mot Frankrike och det är en EM-match som Zlatan o Co ska spela av innan de kastar sig i väg till charterflyget hem till Arlanda. Där den svenska EM-truppen lär landa mitt i den svenska sommarnatten, och det kanske är lika skönt det. För det är ingen triumfartad återkomst direkt.

Efter en besök på Camp Sweden där jag och Offsides Henrik Ystén snackade från scen så kom det upp att en del längtar efter Lars Lagerbäck. Jag drog en elak parallell (för att skoja lite) om att även i Kiev finns det folk som drömmer sig tillbaka till Sovjetimperiet. För mig är alltid resultatet överordnat och jag struntar egentligen hur det ser ut bara Sverige vinner.

Det sista är givetvis hårddraget för man måste kunna kritisera insläppta hörnmål mot Island och Serbien även om man vinner, för det inser nog de flesta att mot bättre motstånd håller inte det. Jag vet att det svängt och att fler och fler vill se underhållning lika mycket som de vill se resultat, vilket jag inte greppar efter som det finns inte skönare underhållning än en seger.

Inte så att jag längtar tillbaka till Lars Lagerbäck just nu, för om SvFF valt att förlägga ansvaret hos Erik Hamrén och det han står för så får vi köra det spåret. Det måste till kontinuitet för att åstadkomma förändring. Däremot hakar jag på de som efterlyst en mer taktiskt skolad kollega till förbundskaptenen och som kan hjälpa honom med annat än shining, pumpade bröstkorgar och attityd.

Bara för att Kim Källström och Zlatan Ibrahimovic hyllar spelsättet och säger att Sverige gått framåt betyder inte att det med automatik är helt rätt. Hamrén måste tillbaka till ritbordet ihop med en eller flera mer taktiskt skolade kollegor och se vad de kan hitta som kan bli bättre och göra Sverige än mer vinnande. För det måste till, för det är inte underhållning att förlora.

Här är för övrigt min startelva i VM-kvalet mot Kazakstan, direkt från Club Babian:

***

Wayne Rooney är tillbaka. Tänk att han inte gjort mål i ett mästerskap sedan i Portugal 2004. Tror det smäller mot Ukraina.

***

Helt rätt att ge Emir Bajrami chansen från start mot Frankrike. Mer skeptisk till Ola Toivonen på topp, men det är väl mer en signal om att Markus Rosenberg och Tobias Hysén inte är så heta. Annars är det inte så mycket att säga om den svenska startelvan i det som kan vara Anders Svenssons, Olof Mellbergs och Christian Wilhelmssons avsked.

Även om jag åtminstone tror att vi får se Mellberg och Svensson även i höstens VM-kval, för Hamrén vill nog ha med dem. Om det är rätt? Nja, kanske inte, men det handlar om att ta poäng i höst och då gäller det att ta med ett lag som är rustat för det. Fast jag hade helst sett att Hamrén åtminstone satsade på Rasmus Elm.

***

Det är ingen hemlighet att det är frostigt mellan Expressen och landslagsledningen efter bilderna på rövbombandet av Johan Wiland. Naturligtvis kan man ha synpunkter på den löjliga leken och även på vinklingen och hårddragningen i publiceringen, och även hur alla möjliga potentater ryckte in och kritiserade landslaget och talade om mobbning.

Däremot fattar jag inte att landslaget vänt sig till Expressen för att avkräva en ursäkt och en förklaring av tidningen. Även om Jenny Modin var tillsagd att inte filma så kan man ibland behöva ta till andra metoder. Ingen mer än Björn Rosengren och hans entourage kritiserade SVT efter att man i smyg bandat hans uttalande om att Norge är den sista Sovjet-staten.

Inte omöjligt att jag själv filmat det om jag sett det, vilket jag inte gjorde och faktiskt aldrig gjort på en landslagsträning. Grunden till landslagets ilska är naturligtvis att alla fattar att det var korkat av Johan Wiland, Marcus Allbäck o Co att köra den leken när det var journalister på plats och att bilderna kom ut på det sättet.

Helt klart är att tonläget mellan medierna och landslaget skärpts rätt rejält, och det är Expressen som ligger längst fram. Tyvärr blir det en negativ spiral för alla som bevakar landslaget. Vi får mindre tillgång och det är fortfarande mycket tid, plats och utrymme som ska fyllas och det leder till att man är mer benägen att bryta mot regler för att få något mer.

Läget är inte helt olikt så spänt som det var efter EM 2000 då Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck funderade på att stämma Expressen och de flesta medier var i krig med förbundskaptenerna. Då anställde Lars-Åke Lagrell den förre journalisten Mats ”Mulle” Olsson och han såg till att det blev bättre, men sedan har det gått upp och ner.

Relationerna präglas av resultat och när det gått dåligt då blir det alltid mer spänt och så är läget nu. Samtidigt kan inte landslagsledningen kräva att medierna ska sluta göra sitt jobb. Om det sedan leder till att det blir mer stängt så tror jag tyvärr att fotbollslandslaget är den största förloraren ihop med fansen.

***

Fick höra att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson i söndags besökte Camp Sweden och då berättade att ”Zlatan har hållit en helt fantastisk presskonferens i dag.”  Wow, är det allt som behövs för att blidka Nilsson?

***

Blir en del stök och bök när man jobbar i Kiev under EM och ibland kan en hund räcka för att få oss ur balans. Vi på TV4 får nu även skäll i Ukraina.

***

Träffade en del ungdsomstränare på Camp Sweden och en del av dem beklagade sig över att alla nu vill vara Zlatan, och att man har elva Zlatan i laget inklusive målvakte. Fast då kom han på sig själv, och såg fördelen med att ha en Zlatan i mål: ”Bollskickligare än Isaksson.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Carringt0n

  Jag vet inte om du har behövt förklara det här på denna sidan någon gång eller om du ens har svaret på frågan, men jag är bara tvungen att fråga. Hur kan tv4 lägga EM-matcher på en betalkanal som precis har släppts? 

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Kanalen startade till hockey-VM vilket var i början av maj.
   Här är det officiella svaret:
    Skälen varför TV4-Gruppen valt att starta TV4 Sport Xtra och vilket mervärde kanalen ger våra tittare: ·         Möjlighet att få tillgång till ännu mer bra sport, bl a fler matcher än tidigare från stora ligor och stora mästerskap.·         Sändningar i HD i stället för som i SD i TV4 Sport och i vissa fall även i 3D (t ex finalen i fotbolls-EM).·         Möjlighet att få tillgång till extramaterial, t ex träningar och presskonferenser.·         Möjlighet att få tillgång till studioinramningar av mästerskap och stora ligor utan avbrott.·         Möjlighet för TV4 Sport att bygga en tydlig, kontinuerlig tablå eftersom vi genom TV4 Sport Xtra minimerar antalet tablåkrockar som på senare tid drabbat TV4 Sport allt oftare. 

 • Hammiii

  Tror du inte att Alex Kacaniklic, Albin Ekdahl, Markus Olsson, eventuellt Henok Goitom och Nicklas Bärkroth har potential att slå sig in i landslagstruppen i höst/vår? Kacaniklic har hyllats av Martin Jol ett flertal gånger och Albin Ekdahl har gjort det bra i Serie A. 

  Jag tror mycket på de nya talangerna som Sverige har på tillväxtsidan. Känns väldigt spännande med ett flertal spelare. 

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Kacaniklic och Ekdahl, definitivt.

  • PatoAlexandre

   haha goitom! 

 • christere14

  Rasmus hade väl spelat om han inte varit sjuk?

  • http://www.fotbollskanalen.se Olof Lundh

   Ja.

 • http://www.facebook.com/viktormt Viktor Andersson

   Tycker du inte att journalisterna också har sin skuld i att relationen är frostig? Det är ju faktiskt ett problem att man inte kan köra en liten lek som alla normalt funtade människor fattar är på skoj (om än lite omogen) utan att journalisterna drar iväg som fasen och hojtar om skandal. Ett visst mått av respekt mot landslaget (obs, ej hovjournalistik, endast respekt) kanske ibland hade varit på sin plats, och gjort att ni fått mer tillträde till landslaget, och riktiga saker att skriva om. Du skriver att tidningarna måste fylla sina sidor – javisst, men det kanske inte går att budgetera 10 sidor om dagen till landslaget under ett mästerskap? Om man gör det måste man kanske ta till skandaler, och då går relationen åt skogen.
  Jag tycker att svenska sportjournalister måste fråga sig om de vill ha det som i England, eller om man vill fortsätta att ha en sund relation till sina idrottsmän.

 • kranken

  Sätt in helskånsk startelva istället. Spelare som har rötter från övriga Sverige gör ändå ingen nytta känns det som och är enbart korpspelare i jämförelse. Dessa patrask borde ägna sig åt orientering och skidåkning istället. (Obs! sarkasm)