Olof Lundhs blogg

Maradonas rövbomber var kul – Wilands var skandal

Rövbombandet hänger i och skandalstämpeln sitter där i Expressen och många politiker och andra hakar på. Jag minns ju att svenska medier skildrade Diego Maradonas rövbombande som show under VM i Sydafrika. Jo, även Expressen hade en humoristisk touch över det hela, och ingen ringde Friends, ingen skrev att VM var slut, ingen drog paralleller med juntan eller Flugornas Herre och ingen skrev om att det hela satte en stämpel av vulgaritet på landet Argentina.

Inte heller var folk oroliga för att deras barn skulle se Lionel Messi – som är betydligt större förebild bland dagens 12-åringar än svenska landslaget, tro mig, jag har en 12-åring – bli rövbombad av Diego Maradona och lagpolarna.

Det är naturligtvis skillnad på svenska landslaget och det argentinska, men det är för mig svårt att ta de journalister och publicister som hetsar upp sig alldeles väldigt i sin skildring av ”mobbningen” på den svenska träningen.

För tidningarna skriver ena dagen och skildrar rövbombande som humor och hyllar Maradona som rolig, fräck osv så vidare – en del av de som nu går hårt åt Wiland o Co och ni kan bara googla fram det från VM – för att nu, några år senare växla spår för att det passar och då elda på alla i en helt annat riktning.

Och jag är inte säker på att seger eller en poäng mot Ukraina hade inneburit samma våldsamma effekt, och nu släpper jag Wiland och rövbombande för ett bra tag hoppas jag.

***

Förstår inte riktigt att Jonas Olsson inte är aktuell.

***

Min krönika om hur det är för Erik Hamrén att ladda inför sitt livs viktigaste match och där det väntar frågor om landslagets rövbombande.

***

Fick VIP-kort 146 till Club Babian.

***

Snart presskonferenser med Erik Hamrén och Sebastian Larsson följt av Roy Hodgson och Steven Gerrard. Se dem på fotbollskanalen.se med start 16:15 svensk tid.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=713270738 Adrian D. Karlsson

  Jag bara undrar, om det hade varit samma uppblåsning om rövbombandet om Sverige hade vunnit i måndags….

  Hela uppblåsningen är patetisk..

 • http://twitter.com/simpan1 simpan

  Visst! det är en nyhet. visst, man ska rapportera om nyheter.

  Dock kanske det blev lite väl stora proportoner på det hela. Det känns mer som en notis.

  Jag förstår problematiken. Dåliga föredömen, jo. Möjligen. Men samtidigt är det media som väljer att lyfta fram det också. Om inte media skrivit så mcket om detta, hade då svenska barn apat efter det svenska landslagets ”grisar”?

  Varje dag inträffar mobbning någonstans i Sverige vågar jag nog påstå, utan att ha kollat upp det påståendet. DET sker i alla möjliga former, med och utan boll, fysiskt och psykiskt, i skolan och utanför, IRL eller URL, i skolan eller på fritiden, bland yngre barn och bland äldre.

   Ibland kanske till och med på arbetsplatser och bland vuxna. Men på ett mer ”sofistikerat” och förklätt sätt, med omskrivningar och finare ord.

  Det är naturligtvis lika vidrigt för det.

  DET är något som är värt att skriva om.

  Att kalla en oskyldig lek för mobbning är på ett sätt ett slag i ansiktet, en knytnäve i magen och ett dopp i skolans toalett på rasten för alla de som faktiskt drabbas eller drabbats av mobbning på riktigt. Ingen ser deras lidande, som ofta är mycket värre. Men en sån här sak ger stora rubriker.

  Visst finns det en skillnad. De är offentliga personer och förebilder. Och man kan inte alltid skildra vardagspersoners tillvaro. De kanske varken vill eller bör publiceras. Trots det funderar jag ändå på hur det känns att se den här grisfjädern bli en stor presshöna.

  Ska man inte rapportera alls om det? Jo naturligtvis bör man göra det. Men på ett mindre fördömande sätt (nu syftar jag på det väldigt allvarliga tonläget i reporterns röst, intervjuer med politiker och en de som tar ställning tydligt i frågan) och utan att dra för stora växlar av det hela.

  Att inte rapportera om det för att ”skydda fotbollen” är inte rätt väg att gå. Men att ge händelsen så stora proportioner är mer än att rapportera. Det är att värdera. Och kanske också att moralisera?

  Det är väl något som journalistkåren ibland faktiskt ska göra också, men det bör även göras på ett eftertänksamt sätt. Givetvis ska man inte låta bli att skriva om det helt och hållet för att undvika att idrotten svartmålas, journalister ska granska och inte skydda. Men samtidigt kan man inte förklara de stora rubrikerna utan att motivera dem. Och det är väl där som problemet ligger.

  För hur jag än vrider och vänder på den här nyheten så har jag svårt att se att den är värd de här dimensionerna.

   Den bör rapporteras om och diskuteras. Och oavsett om det var mobbning eller osyldig lek den här gången bör det understrykas att mobbning inte, ALDRIG, är okej.

  Men man kan inte med fog säga att Wilands rumpa är förstasidesstoff.

  • http://twitter.com/jencalkpg jencalkpg

    Mycket bra där, Simpan

 • kranken

  Skulle hemskt gärna vilja se Lustig, Elm, Toivonen och Rosenberg rövbombas pg a deras dåliga insats mot Ukraina 😛 

 • Spelarerolllol

  DET DÄR VAR ROLIGT.. ! 

 • SvenPerlberg

  Ikväll gäller det! Nu är det upp till bevis för laget och för Hamrén! I synnerhet om Hamrén har något mer än bara floskler och tomma ord, han har så här långt under detta viktiga slutspel varit en mindre flopp, en ballong som pyser. Slut nu på dans, charm och allt snack om shining och bröstkorgen ut. Nu gäller att visa substans och mening bakom all kosmetika. Nu gäller att visa djup i analys, i idéen bakom snackandet och klarhet i hur spelet ska praktiseras! Ikväll behöver laget visa hjärta och glöd och mod! Mellberg måste driva sina män, måste vara precis så taggad som han kan vara och Wernblom behövs bara för sin fulhet på plan och Zlatan ska vara precis så obarmhärtigt kompromisslös som gör honom till det monster motståndarna bävar inför och Elmander så kraftfull och taggad som en missil och jag hade helst sett en ful och aggressiv Jonas Olsson där i mitten och en laddad Gran på högerbacken. Här gäller att stå upp, att fightas och att inte vika ner sig!

 • macke123

  Mycket bra skrivet Olof. Rövincidenten var även på tapeten i SVT:s Gomorron där en enig panel fördömde det svenska landslagets agerande. Själv växte man upp på 80 och 90-talet där andra skrämmande fenomen såsom VHS-spelare, tv-spel och dödsmetall skulle korrumpera och förstöra en hel generation. Och så blev det ju absolut. För övrigt bör ni ge en känga åt den där poeten Birro som i gårdagens sändning sågade landslaget igen och lyfte fram Italiens landslagledning som en bra förebild då de tagit fram en sk uppförandekod för spelarna. Tydligen missade de att skicka ut den till Cassano med tanke på hans uttalande om homosexuella. Det uttalandet borde Birro ägna en helsida åt i sin blogg. 

 • Quaristice

  Rövgate lamslår indirekt Sverige. Dvs, det som står i svensk media speglar nästan aldrig svenskarnas åsikt. Politiker som tar avstånd osv. Landslaget är bättre på fotboll än svensk media är på journalistik. Det säger en hel del.

 • http://twitter.com/lindquistlars Lars Lindquist

  Kan du inte berätta varför rövbombandet är så viktigt för dig? Och kommer du verkligen stolt titta på när din son rövbombar andra barn? 

 • kranken

  När Argentina gör det så tycker folk bara att det är ”kul”, men när det gäller svenska spelare – fy. 
  Jag hatar det politiskt korrekta samhället vi har i Sverige. Denna inställer är och förblir efterbliven.   

 • Durutti

  En rejält stor skillnad är ju att Argentinas spelare inte har byxorna neddragna.

  Kan dock hålla med om att det här har fått alldeles för stor uppmärksamhet, men självklart är landslaget dåliga förebilder när de gör sånt här. I liten mån men ändå lik förbannat.

  Så jag förstår inte varför Olof Lundh, Patrick Ekwall med flera går i strid för rätten att göra så här i inlägg efter inlägg, som någon sorts riddare för den tölpiga grabbighetens bevarande. Bättre strunta i det helt.

  • http://twitter.com/lindquistlars Lars Lindquist

   En avgörande skillnad är ju att det inte är ”alla mot en”. 

 • macke123

  Lars Lindquist: Varför är ”rövbombande” så upprörande för dig? Är det vetenskapliga studier du lutar dig på i din uppfattning att barn skulle ta skada av den här typen av lekar? Är så fallet skulle jag uppskatta källhänvisning till dessa då jag är akademiker. Kan det vara så att du är en flummig småbarnsförälder med moralpanik så tycker jag du skall ta ett djupt andetag, glänta på dörren till verkligheten och inse din egen dumhet. Då gör du dig själv och dina barn en björntjänst. Ett annat tips om du nu är så upprörd över landslagets beteende är att förklarar för dina barn i egenskap av förälder att du inte vill att de skjuter med fotbollar på andras rövar. Det är DITT ansvar att uppfostra dina barn.

  • http://twitter.com/lindquistlars Lars Lindquist

   Jag har sett mobbing inom fotbollen på
   nära håll. Jag har sett tränare och föräldrar som blundar för
   det. Jag älskar fotboll och under många år var det mitt liv. Men
   jag fick sluta för att mobbing, rasism, sexism och homofobi tyvärr
   var en för stor del av det. Det är DET som är upprörande för
   mig.

   Har 60p i genusvetenskap i ryggen, men
   det jag har lärt mig om svensk fotbollskultur har jag lärt mig i
   omklädningsrummet och inte i en sal på Lunds Universitet.

   Skulle vilja ta del av dina studier som
   visar att rövbombning är bra för våra kids. Jag tror inte att
   Wiland tog skada av det, men detta handlar om helt andra saker, om
   signaler som sänds ut.

   Jag vet att ”verkligheten” som du
   beskriver KAN ser annorlunda ut eftersom den skiftat både historiskt
   och geografiskt (att man ska behöva påminna akademikern om det!).

   Menar du att man blir flummig utan
   högskolepoäng? Och, att du som ”akademiker” per automatik
   skulle vara en bättre förälder än de som inte är det, är ju så
   befängt så det är inte klokt. Det kanske kommer som en chock, men
   om du är en bra eller dålig förälder avgörs inte av hur många
   högskolepoäng du har.

   Jag ställde en enkel fråga till Olov,
   och fick ett långt svar desperat svar från någon helt annan. Men jag har
   fortfarande inte fått svar på varför rövbombning, och liknande
   inslag, är värt att kämpa så hårt för?