Olof Lundhs blogg

Tänk att även Hasse Borg blåste Jonas Thern

Ekwall vs Lundh on Tour ville hälsa på svensk fotbolls egen talangfabrik Jonas Thern i Värnamo men fotbollslegendaren var i Malmö några dagar så det fick bli en träff på gamla, klassiska Malmö Stadion. Där Jonas Thern tog några viktiga steg i Malmö FF och som sedan bar till VM-brons, Europacupfinal, Benfica, Roma, Napoli och Glasgow Rangers.

Det var riktigt underhållande och Thern bjöd på en hel del bra storys. Bland annat om hur Hasse Borg tvingade de unga spelarna som satt på bänken att smuggla in hans tyska dobbskor som var förbjudna så att Borg kunde visa domaren ett par med gummidobb och sedan skiftade han precis för match. Belöningen som utlovades var ett par Puma, men Thern har ännu inte fått dem…det har bara gått 25 år.

Thern ger sin syn på Roy Hodgson, Simon Therns Malmö-flytt, Sveriges EM-chanser, Hamréns positiva fotboll, Zlatans status och roll i landslaget och Thern Sr driver även med Per ”Texas” Johansson, Martin Dahlin och en hel del andra. Många skratt.

Fast det mest slående är att INGEN från Svenska Fotbollsförbundet visat intresse för hur den förre landslagsspelaren jobbar med talanger eller besökt honom för att lära sig av metoderna. Tänk att tränarskrået känner sig så hotat och inte vill veta hur Thern gjort för att lilla Värnamo skulle bli en plantskola av elitspelare.

Däremot sved det och var pinsamt när vi lämnade Malmö Stadion och en 18-åring som går i MFF:s fotbollsgymnasium ville bli plåtad med mig och Ekwall och helt enkelt bad Jonas Thern att fotografera utan att ha en aning om vem fotografen var.

När jag tyckte att killen borde bli plåtad med en av Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna istället så frågade ynglingen Thern: Vem är du? Svaret kom blixtsnabbt: Jag är Martin Dahlin. Killen visste tyvärr inte vem Dahlin var heller. Malmö FF måste utbilda sina killar i klubbens historia.

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • bombastique

  tack för att ni visade finalen i tv 4 sport…

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Det gjorde vi inte, och skälet är att man vill bygga en ny kanal. Rätt eller fel? Ja, uppenbarligen har många reagerat negativt och det får vi ta till oss.

 • http://www.islamska.org/ Ali Jibril Hassan

  Jag, personligen, tycker att du har höjt dig enormt på sista tiden, Lundh! Fortsätt i samma stil. Jag följer alltmer frekvent din välskrivna blogg. Den är både intressant och rolig.

  Tack!

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Tackar för det.

 • BurgusLasVegas

  Vilken skön lirare.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Ja, han är grymt rolig.

 • http://twitter.com/adam_kamel Adam Olausson

  ofattbart att man inte känner igen jonas thern om man spelar i fotbollsgymnasium i malmö, men att inte ens känna igen namet martin dahlin… Frågan är ju om han vet vem zlatan e?