Olof Lundhs blogg

Varför kan man inte tycka annorlunda utan att bli klassad som idiot?

Kollade in några av de svenska anfallarna ute i Europa under en eftermiddag med många matcher på olika tv-apparater:

* Zlatan Ibrahimovic är i ett fantastiskt slag. Briljant assist, snyggt mål. Häftigt att se honom göra det starkt i Milan, men det var Lecce hemma och där måste han kliva fram. Att han sedan hamnar i en dispyt med en tv-journalist som ställde frågor om Arsenal och Allegri-dispyten förvånar väl ingen. Fantastiskt att Milan lade kraft på att släcka den branden.

* John Guidetti tog mer plats på scen med Daniel Adams-Ray än mot Utrecht där han långa stunder försvann. Visst jobbade och slet han och försökte men passningarna hittade inte fram och som nia kan man emellanåt försvinna, särskilt när inlägg, hörnor och frisparkar håller den låga klass som Feyenoords gjorde. Kanske inte heller konstigt om det tar emot efter den hausse som varit, och givetvis har lag och spelare börjat anpassa till den svenske anfallaren.

* Markus Rosenberg gör det trots allt rätt hyfsat i ett topplag i Bundesliga där han alltid startar. Sjätte målet för Werder Bremen och han är i många lägen, och hade han bara satt lite fler av alla chanser så hade varit en given anfallare för EM-truppen men nu krävs nog skador eller att han gör sex-åtta mål till för att vara aktuell.

* Alexander Gerndt är ju inte aktuell för landslaget så länge rättsprocessen pågår, men det var ändå tydligt att han är långt i från formen. De få gånger han hamnade rätt med bollen så kunde han inte hantera läget. Inte konstigt om han är påverkad av allt som hänt utanför planen men det är också tydligt att det spelar ingen roll vad SvFF tar för beslut, han platsar inte.

***

Jonas Olsson fick rött kort på Old Trafford och tyvärr stärkte inte det hans EM-chanser. Gillar onekligen mittbacken och hans attityd men det var två onödiga varningar, inte minst den första, och även om jag inte tycker att den andra är så klar för att vara England så var den dyrbar.

Trist även om det naturligtvis inte är kört. United på Old Trafford är allt som oftast tufft och det räcker att läsa hyllningarna från Roy Hodgson inför matchen för att inse att Olsson är högt ansedd, men om det räcker för att övertyga Erik Hamrén återstår att se. Vill till en rad starka insatser under våren för att han ska komma till EM-lägret i toppstöt.

Mikael Antonsson klättrar på rankingen sett till starka insatser för Bologna och att Daniel Majstorovic helt missar EM och att man måste sätta ett stort frågetecken för Andreas Granqvist efter hans tunga knäskada i förra veckan. För även om han är tillbaka i slutet på säsongen kommer det att påverka form, fysik och förtroende.

***

Apropå John Guidetti så måste man gilla spelare som tar ett ansvar för mer än fotbollsspelandet:

***

Bommade du något från helgens fotboll så får du rubbet här, och inte minst Derek Boatengs tokspel. Den förre AIK:aren spelar numera i ukrainska ligan och mött sitt Poltava i en match mot just Poltava.

Serie%20A-m%C3%A5l:%20Zlatan%20dundrar%20in%202-0

***

Reaktionerna från en del United-fans och Premier League-fantaster efter de senaste dagarnas diskussioner i allt från SUPERLIVE/Europa League, blogg och Fotbollskanalen Europa håller rena Championship-nivån. Även om jag vet att inte alla som håller på lag är snett på det (fortfarande osäker på dem som håller på ligor) så fattar jag dem som anser det.

Jag är fascinerad över att man blir allt från idiot till äckel för att man råkar tycka olika. Precis som att det finns ett facit när det gäller allt från straffar för eller emot Real Madrid och Manchester United till om den talangutvecklingen är bättre eller om de fansen är riktiga och brinner för sitt lag. Det är så beklämmande att det inte ens går att diskutera.

Här gick vi vidare i snacket om Premier Leagues styrka – i ”Fergie Time”:

Fergietime%20ger%20svaret:%20Vilken%20liga%20%C3%A4r%20b%C3%A4st%20i%20Europa?

Sedan finns ju en ranking som går på sportsliga resultat i Europa och där var Premier League först, men La Liga blinkar onekligen för omkörning efter framgångarna under 2011-12, och det krävs att några engelska lag överlever i veckan. Chelsea, Manchester City och Manchester United spelar även för Premier Leagues status.

***

Otroligt, vem kunde tro att La Liga var dyrast att se i Europa? Till och med dyrare än Premier League.

***

Vi har ännu hittat något boende i Kiev för EM, men nu har det dykt upp ett alternativ som jag undrar om Ekwall kan tända till på? Centralt boende, men jag är skeptisk till att behöva ta med tält. Husbil, kanske?

olof.lundh
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Lars_FFF

  Följer er på fotbollskanalen så mycket jag kan både via programmet, hemsidan och superlive. Jag tycker ni alltid har sköna och bra diskussioner om diverse ämnen. Ibland kan det spåra, typ Hysén, men det gör det hela änne roligare. Jag är ett stort Barca fan, men blir irriterad av alla som måste hävda att Real har domarna med sig, de borde fått straff där, de borde inte osv. OM man ska vinna en liga så måste man som lag se till att kika på de detaljerna i spelet som gjort att man halkat efter, eller som är fallet med Real, de spelar fantastikt och leder ligan helt rättvist, sen om de fått något med sig de inte borde, visst då kanske det kunnat var 7 pngs skillnad. Vad vill jag ha sagt med det här då? Jo många fans till lag ser bara det de vill se, alla lag får saker med och mot sig, men de ser bara det de vill.. och det gäller även när ni diskuterar saker, folk hör bara det de vill. Visst jag håller verkligen inte med er i allt, men ni för vettiga diskussioner med bra argument. Fortsätt med det, för ni höjer tillvaron i min vardag i alla fall! Tack för det!

  • J0cke82

   /signed

   superlive är en av höjdpunkterna i vardagen!

   • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

    Tackar!

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Tack för det. Visst gör Real en fantastisk säsong men om man slipper straffar som i helgen måste man ta upp även det.

   • Lars_FFF

    Absolut! Jag menar inte att man inte ska ta upp det, utan de som hävdar att det är pga av de faktorerna som gör att Real leder ligan.. Som Barcelona fantast vill jag verkligen inte att Real ska vinna, men det jag menade är att de leder ligan pga av bra spel, inte för att de undvikit en solklar straff 1 el. 2 ggr. Det är ert jobb att ta upp, fortsätt så 🙂

    • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

     Okej, fattar.

 • knuffen

  Det här med att hålla på ligor är för mig lite svårt att förstå, mitt favoritlag ute i Europa är ManUtd och jag var jublande glad när Arsenal åkte ur CL och jag kommer absolut inte att sitta o hejja på Romans lag emot Napoli.

  Samma gäller svenska klubbar, sitter o hoppas på att varenda svenska lag misslyckas ute i Europa förutom mitt kära KFF. Fast visst här kan det ju även vara bra för KFF om andra svenska lag lyckas i Europa, men samma sak här jublade inte när Malmö slog ut Rangers däremot när de blev utslagna utav Zagreb.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Jag har inte heller fattat den här grejen att hålla på ligor.

   • FC_Porto

    Faktum är att det inte är så konstigt. T.ex. Portugal passerade Frankrike nu i ligarankingen inför nästa säsong. Vilket betyder att fler lag i Portugal får spela ute i Europa. 

    Portugisiska ligan förtjänar mer mediabevakning från Sverige i mitt tycke. Faktum är att i Norge visar de både Brasilianska och Portugisiska ligan på tv. Men smaken är som baken antar jag.Portugal får två CL platser och en CL kvalplats. Den här säsongen hade de 1 CL plats och 1 CL kval.Men förstår att det är skit samma för de större ligorna som alltid ligger och rullar runt där uppe. 

  • rolfreinar

   tror helt ärligt att den enda anledningen är att folk är rädda om sitt lags eller sin spelares status. typ när Inter dominerade och hade zlatan fick dom många fans här i Sverige som fick stå ut med ”serie a e kass, låt han leverera CL eller PL” samma med barca och messi. och det verkar inte spela någon roll att barca o messi presterar i CL, folk kommer ändå med dessa kommentarer. Och sedan verkar folk väldigt lätt ta in dessa åsikter. Vi påverkar media, media påverkar exempelvis Ballon d’Or. 

 • http://twitter.com/iokioc Oscar Sahlin

  John Guidetti klippet funkar ej, står att det är privat, cheers

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Har fixat det.

 • http://twitter.com/swegoon Kildo®

  Att engelska spelare är dyra har betydligt fler och större anledningar än brist på talanger.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Vad?

   • http://twitter.com/swegoon Kildo®

    Homegrownreglerna tex. gör engelska spelare, eller spelare som utvecklats i england, till hårdvaluta. Så länge de finns kommer de bästa engelska spelarna kosta mer än utländska spelare.

    • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

     Det är klart att även det spelar roll men det handlar lika mycket om att det är ett fåtal och inte många är aktuella för utlandet.

     • http://twitter.com/swegoon Kildo®

      När har engelska spelare någonsin sökt sig utomlands?

     • FC_Porto

      David Beckham spelade för Real Madrid.

     • http://twitter.com/swegoon Kildo®

      Nu var det ju mer beteendemönstret än något enskilt exempel jag var ute efter

     • tost89

      Det är för att de inte skulle klara sig utanför Premier League!

      Sorry, kunde inte låta bli efter alla dessa ”X är kanske bra i sin liga, men skulle ALDRIG klara sig i PL”.

    • rolfreinar

     dom 2 grejerna går ju hand i hand. t.ex hade det funnits många fler engelska talanger, hade inte homegrownreglerna utgjort några ”problem”  

     • http://twitter.com/swegoon Kildo®

      Nej, de bästa hade ändå haft högre priser. Däremot kanske de precis där under de bästa hade haft mer rimliga priser

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001618945213 Daniel Busk

  Tur att du inte har gjort Guidetti-klippet privat.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Inte jag – ordnat ett nytt.

 • cacauete

  Det vet du Olof Zlatan är ett socialt missanpassad person, som inte kan hantera konflikter han har inte så mycket substans i innehållet ,förhållande till volym och massa i kapsylen   

 • cacauete

   När blir nästa fades, Zlatan kan man ju undra det är inte så långt i mellan akterna liksom ??   

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Det är sådan Zlatan är.

 • EMC emc

  Sånt underbart klipp med Guidetti! Han är en idol för mig både på plan och utanför.

 • EMC emc

  Olof tror du Di Matteo kan vara rätt man för Chelsea?

  Om han lyckas vinna mot Napoli kan han gärna få stanna väldigt länge enligt mig.

  • http://twitter.com/oloflundh Olof Lundh

   Känns som att det viktiga för Chelsea är att ägaren bestämmer sig för att satsa på en tränare på lång sikt.

 • zimmerman69

  npunkter av Lundh här men (det finns alltid ett MEN…) det är lika kusligt o kalkylerat att det alltid ska finnas en hack-kyckling som alla sluter upp kring.
  På Fotbollskanalen är det nu Balotelli precis som det för majoriteten av ”experetrna” var Zlatan när han kom fram som fick spela den rollen.
  Gud så förutsägbert det är när exv denne Hussfelt (han är riktigt dålig f ö ) säger:man kan tycka vad man vill om honom men vilken potential han har…”.
  vaddå tyucka vad man vill om Balottelli? Jo precis som när Zlatan kom fram;han är inte som vi alltså blir vi rädda och ska börja baktala.
  Efter att ha sett City matchen igår är jag imponerad av att Balottelli är så disciplinerad som han är.han får absolut ingenting med sig av domarna.Ingenting.Däremot ska han naturligt varnas o dömas av dessa inhemska domare som är såå frustrerad över att en stolt svart kille inte uppför sig som derras älskade Pauil Scholar o Frank lampardar.
  Raism är det o inget annat.Precis som när Zlatan kom fram.
  Som sagt.
  PS Ballotelli är världens näst bäste anfallare. Gissa vem som är den bäste??

  • rolfreinar

   cristiano? messi är ju mittfältare så…

 • zimmerman69

  Bra synpunkter av Lundh ska det stå inledningsvis.Sen blev det lite hackigt mellan bokstäverna beroende på att älskade hustrun inte bytt ut min skrivbordslampa.(SKÄMT!!)

 • ākādo

  Sannolikt är den mentala mognaden på dessa individer inte särskilt långt framskriden. Detta i kombination med att dom sedan identifierar sig så starkt med just ”sitt” lag får dom att uppfatta allt form av kritik mot deras lag som ett angrepp på dom som personer.
  Det är knappast en nyhet att folk kan reagera väldigt starkt när deras självbild är hotad vilket jag skulle gissa på är just vad som händer.

 • BoringCity

  Om man identifierar sig med sina åsikter, du är vad du tänker så att säga, är det ett dödshot att bli berättigat ifrågasatt.