SENASTE NYTT

Olof Lundhs blogg

Vilka gäster vill ni se i podden?

16 april 2014 15:20, Olof Lundh

Har avverkat två avsnitt av min podd ”Lundh” med VM-domaren Jonas Eriksson och Blåvitts tidigare sportchef Håkan Mild. Även om jag haft en del tekniska problem (jag är nog en av tidernas mest otekniska personer) och ljudet har inte varit hundra. Är medveten om det och det är något jag jobbar på och det kan bara bli bättre.

Ni hittar podden på fotbollskanalen.se på denna länk. Den finns på iTunes, Feedburner och en del andra ställen där poddar ligger. Bara att söka på ”Lundh” så lär nji hitta den.

Har fått rejält med respons efter de första avsnitten och det är oerhört roligt att många lyssnar, att de flesta är positiva och det verkar som om det fanns ett utrymme för en sådan här mer journalistiskt inriktad podd.

Jag vill ha fram nyheter och kommer inte att tveka att ställa folk till svars och försöka borra i sådant som kanske inte alltid får plats eller som känns bekvämt.

Hade egentligen ingen tanke på att dra i gång en podd så sent efter alla andra men både TV4-Sports nyhetschef Niklas Supanich och fotbollskanalens ansvarige Tobias Rosvall drev på och ansåg att det kunde vara ett steg i rätt riktning.

Glad över att jag lyssnade på dem och gick i gång på projektet och nu handlar mycket om att hitta rätt gäster och få tid att träffa dem.

På måndag väntar Pia Sundhage och på många sätt blev det inte ett upplägg som jag väntat mig, men det var intressant och tankeväckande på många sätt att prata med förbundskaptenen som har sikte på VM-guld 2015 och tror sig hittat vägen som ska ge stolpe in snarare än stolpe ut.

Tveka inte att höra av er via twitter eller mejl till olof.lundh@tv4.se om ni har åsikter, tankar, idéer, kritik eller önskemål om gäster. Redan har jag en lista som jag jobbar på och jag hoppas inte att de två första avsnitten ska avskräcka folk utan snarare göra dem intresserade av att delta.

Här är en del av reaktionerna som jag fått:

Oglashowka0s@0glasco 1m @oloflundh Oscar Hansson liksom mig

 

 1. @oloflundh Lars-Christer Olsson (SEF), Mats Enquis (SEF), Roger Gustafsson (Blåvitt) samt Pontus Wernbloom

 2. @oloflundh Stefan Rehn,Tomas Ravelli, George Mourad, Peter Ijeh Och Fredrik Risp

 3. @oloflundh Marcus Allbäck!

  @oloflundh efter inledande pods tycker jag agent vore spännande. Dahlin?

  Noel Schulz@NoelSchulz1 4m

 4. @oloflundh Vilka gäster vill ni se i podden? http://ift.tt/1iZL6Aj @BojanDjordjic7

 5. @oloflundh hade varit kul att att höra Mats Grens planer för IFK och kaoset i övergången från J-södra.

  @oloflundh HELSINGBORGS VD/ORDFÖRANDE. Nyfiken på tankebanorna i styrelsen ang. supporterkontraktet. Dummaste som hänt i fotbollssverige.

  Erik Dahlberg@ErikDahlberg3 6m

 6. @oloflundh Suleyman Sleyman, Stuart Baxter och Jonas Thern.

 7. @oloflundh skulle vilja se en med Johan Mjällby.

 8. @oloflundh Jonas Thern, Patrik Mörk, Tomas Brolin, Fredrik Ljungberg

 9. @oloflundh: Vilka gäster vill ni se i podden? http://ift.tt/1iZL6Aj ” Representant från supporterpolisen alt. Bea Ask.

 10. Herrejävlar vilken bra pod du satt ihop, bra jobbat Har percis lyssnat på Mild-avsnittet, äntligen någon som vågar ställa lite tuffare frågor! Ska erkänna att jag i inledningen av poden tänkte ”jaja, säger han ja, men blir väl alldeles lagom tuffa frågor” men tji fick jag, det var så jag satt och skruvade på mig när jag hörde vissa frågor kring agenterna och annat. En sak bara, du har säkert redan fått 100 mail om att Mild aldrig spelade PL-fotboll, the Dons låg i ettan då. Men men, skit i det, detta var förbanne mig det bästa jag hört sedan konfirmationen, keep up the good work! MOT! Mvh Kristoffer Gustafsson

 11. Hej Olof,

Ville bara tacka för en mycket bra pod! Väldigt intressant med djupa intervjuer som inte ryms i det skrivna formatet. Bra också att du vågar ställa både bekväma och obekväma frågor. Fortsätt så.

Vänligen
Mattias

Hej Olof,

Lyssnade nyligen på agendasättarna-intervjun med Johan Mjällby, grymt vältalig och intressant herre. Han tycker jag definitivt du ska försöka få till en pratstund med! Sen skulle Özkan Melkemichel vara spännande.

Ser med glädje fram emot den nya pådden!

Med vänlig hälsning, Joakim Jerpenfeldt

Hej Olof.

Hade vart väldigt intressant att lyssna till vad Roger Gustafsson i IFK Gbg har att säga. Han är ju ganska anonym nu för tiden. Höra lite om hans visioner med akademin och änglagårdsskolan.

Med vänlig hälsning, Joachim.

Peter antoine! Bjuder oftast på sig själv, bör vara lättillgänglig och pratsugen!

Simon

Oj va kul jag tycker de ska bli nu när du börjar podda. Jag tycker din blogg har varit mkt bra i flera år och älskar de olika sportpoddarna som finns så de här lovar gotta,

Kör hårt chefen! Puss, Magnus

Lyssnar på nära alla poddar om fotboll. Kul att du börjar. Ännu har ingen fångat in Jonas Thern. Ilsken man som har kul o bra åsikter. Björn Andersson vore bra oxå. Kan du ta på samma tripp.

Hans Törnqvist

Hej!

Läste på din blogg att du ska börja podda.
Hade varit intressant att lyssna på Tommy Söderberg (utan medhjälpare).

Vänliga hälsningar, Mathias Karlmander

Sunt förnuft att låta 1-1 stå sig

14 april 2014 12:59, Olof Lundh

Inga beslut i världen kan vrida tillbaka klockan och ändra på tragedin där en Dif-supporter miste livet i Helsingborg. SvFF:s Disciplinnämnd kom fram till att inte göra annat än att fastställa 1-1 som slutresultat mellan Helsingborg-Djurgården och det är skönt att sunt förnuft får råda, även om det krävs att man hänvisar till särskilda omständigheter i beslutet.

Förutom att det hade varit tungt för klubbarna och dess fans att antingen spela om eller spela klart så vore det säkerhetsmässigt en risk. En del kanske anser att HIF borde vunnit matchen med 3-0 men det hade varit fel sett till vad som skedde och det är något som givetvis nämnden tar hänsyn till.

Ser att HIF:s sportchef Jesper Jansson säger att det får konsekvenser för svensk fotbolls framtid utan att utveckla det mer. Det är givet så att det är eventuellt förlorade poäng och att det fanns beteenden bland fans på bägge sidor som var felaktigt men i det här läget med en död person så får man lägga det åt sidan.

Bästa sättet att visa respekt för alla inblandade är denna väg även om man i vanliga fall vill spela klart matcher, men det här är något annat och då är det riktigt att gå på en annan lösning. Förhoppningsvis slipper Disciplinnämnden att hantera liknande fall framöver och att man får stopp på det värsta våldet kring fotbollen.

Fortfarande kan föreningarna bli straffade av nämnden, och det är givetvis rätt att dela på besluten. Sedan kan man konstatera att straff för klubbarna har en begränsad effekt och jag tror snarare att de är negativa sett till att de ofta träffar dem ekonomiskt och det hjälper knappast säkerhetsarbetet eller de som vill ha bort våldet och hoten.

Givetvis får beslutet konsekvenser för svensk fotboll, men det hade det fått oavsett vilket linje man hade gått på. Det är ett oerhört svårt beslut att fatta och det är naturligtvis så att alla parter inte kan bli helt nöjda men det kan aldrig vara så att fotbollen och poängen kan vara viktigare än en människas liv.

Dagens Nyheter besökte i helgen Bollstanäs där den avlidne Stefan ”Myggan” Isaksson var en tongivande profil och det var ett starkt reportage som var oerhört sorgligt att läsa. Uppskattar att man döper en minnesfond efter honom och på så sätt hedrar hans minne och i helgen höll laget en tyst minut för honom.

Så slutar Champions League och Europa League

12 april 2014 22:34, Olof Lundh

Videobloggar om lottningen av Champions League och Europa League som ser ut som följer, Champions League: Atletico Madrid-Chelsea, Real Madrid-Bayern München samt Europa League: Sevilla – Valencia, Benfica – Juventus.

Matcherna spelas 22-24 april och med returer 29-30 april samt 1 maj.

Var det PZG:s sista CL-chans?

9 april 2014 12:58, Olof Lundh

Chelsea slog ut Paris SG ur Champions League efter ett sent mål av Demba Ba. Imponerande av José Mourinho o Co att återigen kunna gräva fram ett resultat trots 1-3 från första matchen och det är naturligtvis inte någon slump att London-laget som vann Champions League 2012 och Europa League 2013 är vasst på just det.

Bittert för Zlatan Ibrahimovic som fick följa dramatiken från läktaren efter skadan i den första kvartsfinalen. Han gjorde ingen stark insats i den första matchen men med tanke på hur svagt PSG uppträdde på Stamford Bridge så hade Zlatan givetvis varit en nödvändig förstärkning. Edinson Cavani var synnerligen blek och Laurent Blanc verkade tagen av stunden och inte förmögen att handla.

Förutom målen hade Chelsea flera träffar i virket och det var inget snack om att man var starkare. PSG kom till för få möjligheter och de man skapade ledde till för svaga avslut. Nej, det var ingen stor stund för Paris som verkade inställt på att försvara sig till ett avancemang och sedan föll i sista stund och då var det så dags att flytta upp spelet.

Egentligen är det inte förvånande att PSG inte kommer längre i perspektivet av att man bygger upp klubben och att man tagit kliv men inte tillräckliga. Så man måste ge klubben mer tid och det svider mest för Zlatan Ibrahimovic som fyller 33 i höst men som ännu så länge inte visat några tecken på att åldern hunnit ikapp honom.

Däremot är frågan om Uefa kommer att agera efter sitt nya regelverk Financial Fair Play? Det rimliga vore då att Paris SG inte fick vara med i Champions League sett till den konstruerade omsättningsökningen (via bolag i Qatar som är närstående ägarna) och som ändå inte täcker förlusterna som klubben gör.

Det har läckt ut att Uefa granskar just PSG hårdare, men samtidigt får man inte glömma bort att Michel Platini är fransman och han röstade på Qatar när det gällde VM 2022 och hans son jobbar med bolag som har koppling till det lilla emiratet. Qatar har även pumpat in pengar i fransk fotboll via det nya tv-avtalet där man tvingade Canal Plus att öka sin satsning.

Efter matchen twittrade jag om att det var trist att PSG åkte ut och fick en hel del hugg. Självklart tycker jag så, där spelar den enda svensken och det hade varit roligt om han gick vidare. Lägg till att han är värd en finalchans i Champions League sett till hans mäktiga karriär. Ja, jag tyckte likadant när han spelade i andra klubbar, för som svensk är det kul att se en svensk gå långt.

***

SUPERLIVE 20:50 torsdag kväll.

***

Poddpremiären är äntligen ute och du hittar intervjun med Jonas Eriksson här.

Och här svarar jag på frågor om poddandet och vad jag vill med det.

Podden finns i iTunes, på podcaster och även för Android.

***

Humor att Ekwall är förvånad…han har ju alltid sagt att inget varar för evigt.

***

Podd nummer två är inspelad och det var ett givande samtal med en frispråkig person. Podd nummer tre är bokad och den personen kräver att få ta med sig en ytterligare person.

***

TV4 rustar ner lokal-TV. Oerhört bistert och tråkigt, dels på ett personligt plan för alla som drabbas, dels för att det är ett hot mot demokratin och samhället att TV4 följer många andra i branschen och drar ner för att försvara vinsterna. Vems är ansvaret?

Ja, det är givetvis ägarna och i det här fallet familjen Bonnier som stakar ut riktningen. Naturligtvis kan man efterlysa ett större mod från familjekoncernen som genom åren tjänat miljarder på sina medier och en större uthållighet.

Tyvärr är det inte bättre i andra koncerner likt Stampen (G-P och många andra lokaltidningar) och Schibsted (Aftonbladet, SvD) där man också dragit ner. Det är inte så många år sedan Bladets anställda inte förstod hur den vinstgivande tidningen kunde presentera ännu ett sparpaket.

Värsta är att det är svårt att se någon lösning på problematiken där konsumenter vant sig vid att det inte ska kosta så mycket att ta del av nyheter. Det började med Metro och sedan gick det vidare med medier på nätet och i slutändan är det tittare och läsare som styr genom att inte vilja betala för journalistik i olika former.

Det är som att alla som pensionssparare är delaktiga i kvartalskapitalismen vare sig de vill eller ej. För i samma sekund som det är okej för ens pensionsfonder att jaga bästa avkastning så leder det till att man rationaliserar och jagar kostnader och straffar de företag som inte följer.

På ett liknande sätt har vi alla varit med om att slå undan benen för medierna. Sedan är det upp till alla att bedöma om det är något som hotar demokratin och samhället, och i så fall se till att de styrande agerar.

Eller så får vi sätta vår tro till alternativa mediaformer och att de ser till att samhället får ta del av mer än underhållning, livesänd sport och matprogram. Bröd och cirkus!

Kanske tur det var MFF och inte Bayern som Blåvitt mötte

8 april 2014 07:55, Olof Lundh

Malmö FF körde i långa stycken över IFK Göteborg och vann med 3-0. Var skeptisk till om Åge Hareide var rätt tränare att ta över efter Norling men sett till de 90 minuterna på Gamla Ullevi så var han helt rätt. Självklart har han hjälp av landslagsmässige Guillermo Molins vars energi och formtopp håller i sig.

Taktiskt sett så fick Hareide till det väl mot Mikael Stahre och långa stycken saknade Blåvitt kreativitet och det kan vara ett hot mot drömmen om ett SM-guld till Kamratgården. För när MFF kombinerade sig fram och även spelade rakt så körde ofta IFK fast och skapade inte så många farliga lägen. Däremot var MFF svåra att stå emot när de skapade lägen.

Det andra målet var ett riktigt klassmål med en delikat djupledspassning (yttersida) från Markus Rosenberg till en framstormande Molins som chippade John Alvbåge. Även om målvakten fick handen på bollen så hann inte Mattias Bjärsmyr upp den och det blev 0-2 i ett läge när Göteborg krigat sig in i matchen, och sedan dog den matchen.

I fjol var det en massa käftande mellan MFF och Blåvitt gällande brottarfotboll och inför matchen så var det snack om att MFF:arna inte kunde räkna sett till två stjärnor på tröjan – just där håller jag med 031-området – och Molins kontrade med att de skulle lära IFK Göteborg att spela fotboll. I efterhand får man konstatera att de bästa lärarna var MFF:arna.

Mattias Bjärsmyr bad om ursäkt till fansen i Aftonbladet och sköt in att det var Malmö FF man mötte och inte Bayern München. Det var nog tur att det stannade vid MFF den här kvällen för Blåvitt, för det ljusblå laget var flera storlekar större. Stahre gick rätt hårt åt sina spelare och för mig klingar det ihåligt, det är han som är ansvarig.

***

Ska börja podda och förhoppningsvis kommer premiären ut under dagen. Apple har krånglat och inte släppt igenom den snabbt nog. Kanske är det mina frågor? Nej, det ska inte vara en fara och det var kul att sitta ner med VM-domaren Jonas Eriksson och snacka om Pellegrini, drömmen om VM-final och att karriären går mot sitt slut. Några som inte kunde vänta googlade fram premiären och den finns HÄR.

***

Oerhört tråkigt med Zlatan Ibrahimovic skada när Champions League går in i ett avgörande. Hade även velat se honom göra ännu ett avtryck genom att skicka ut en engelsk storklubb, för han var rätt svag i första matchen. Samtidigt så rörde han sig rätt obehindrat och sprang när han lämnade tv-kamerorna bakom sig i helgen.

***

Att handla mat via nätet och få det hemkört. Underbart. Har saknat det sedan jag var korre i New York och vi alltid körde med ”Fresh Direct”. Även om det funnits i Stockholm har jag inte kommit i gång förrän nu och det är kungligt.

***

Måns Söderqvist.

***

Precis den starten som Nanne Bergstrand och Hammarby behövde.

***

I dag ger jag mig ut i landet för att träffa poddoffer nummer 2. Även nummer 3 är bokad och det är en person som gör en Tommy Söderberg och tar med sig en medhjälpare. Har ni förslag på vilka gäster ni vill att jag ska intervjua så mejla: olof.lundh@tv4.se.

En tung vecka gav många mejl med synpunkter, tips och tankar

7 april 2014 11:30, Olof Lundh

Varje dag cyklar jag förbi Stadion och ser de många och rörande hyllningarna till den avlidne Dif-supportern. Döden är så svår att ta in, för samtidigt rusar livet fram för oss andra med alla vanliga plus och minus i tillvaron och för hans familj blir livet sig aldrig likt igen. Det är så förbannat grymt.

Mäktigt att se hyllningarna från fansen i samband med Djurgården-Halmstad och var det en match Dif skulle vinna var det den här, och förhoppningen är att den tragiska händelsen i Helsingborg blir en vändpunkt och ett slut på en epok och att hatet och våldet som förekommit minskar.

Under veckan har det mejlats, twittrats facebookats och här är en del av alla mejl som kommit denna tunga vecka:

Från David:

Hej Olof, jag har en infallsvinkel mot problemet fotboll och våld jag gärna delger och sprider för att göra folk medvetna om vad det egentligen handlar om. Ur detta kan man sedan angripa problemet på ett mer klarsynt sätt anser jag. Nedan följer min redogörelse.

Det diskuteras ett otal lösningar för att få bukt med fotbollsvåldet (utanför arenorna),då själva arenorna de senaste åren haft i princip noll incidenter av sammandrabbningar mellan olika lagtillhörigheter. Det är med andra ord betydligt mer säkert att se på fotboll än att exempelvis  gå på krogen.

Varje helg orsakar nattklubbar/krogar s alkoholförsäljning indirekt mängder av våldsbrott. En lördag i Göteborgs nattliv innehåller fler våldsbrott än vad som skett på ”nya” Gamla Ullevis alla verksamma år.

Alkohol ligger bakom mängder av dödsfall och andra grova våldsbrott varje år. Varför talas det inte ens om att reglera användandet av denna  drog som klassas som en av världens farligaste? 

Nu vill man att fotbollen får bort hatet för att bli av med våldet, är inte detta egentligen bara ännu en undanflykt för att slippa handskas med det egentliga problemet som är alkoholen?

Det är helt surrealistiskt hur samhället söker sopa undan det egentliga problemet bakom våldsbrotten genom att konstruera artificiella lösningar så att vi kan fortsätta leva i lögnen och fortsätta dricka oss fulla.

Ta bort alkoholen och samhället skulle spara 20/30 miljarder kronor varje år. Våldsbrotten skulle minska dramatiskt. Så vem är det egentligen som är motsägelsefull/naiv när den talar om att problemet inom fotbollen löses genom mindre hat, ingen ståplats eller noll bortapublik?

Ser man inte den självklara kopplingen mellan alkohol och våldet? Värnar man så hårt om sin alkohol att det måste gå att kombinera med andra lösningar. Är vi så jävla beroende  att moralen flyger all världens väg när det handlar om alkohol?

Ena sekunden sitter personer och förkastar fotbollsrörelsen samtidigt som ett förbud av alkohol hade minskat antal dödsfall och misshandlar dramatiskt i Sverige med omedelbar verkan men är något man inte ens reflekterar över eller kan tänka sig.

Kommande dagar kommer alkoholen skörda nya offer runt om i samhället. Fotbollsarenorna är en tryggare plats än ute på stan, så ta er dit gott folk.

Inlägg från fyra 11-åriga tjejer i Solnaskola:

Vi ungdomar har också åsikter! Här är våra:

Vi lider med er alla som tycker att fotboll ska vara roligt att se på. Vi vill inte känna oss oroliga när vi, våra föräldrar eller våra vänner ska gå och se på fotboll. Känslan innan och efter en match borde inte vara sorgfylld, den borde vara fylld med glädje. Vi tror inte att någon vill känna sig rädd när man går till eller från en match. Det finns inget som kallas ”fel färger”, det är passionen för laget, för fotbollen som spelar roll. Heja på ditt lag, visa dem ditt stöd, låt andra göra samma sak. Vi ser hellre heja-klackar kämpa om vilka som låter högst än människor som slåss för sitt lag. Vi vill inte höra er skrika kränkande eller nedsättande ord.

Det är fotbollen som är viktig, inte laget! Love your team

Från Joakim:

Hej Olof,

Fotbollen har ett annat problem som det inte pratas och skrivs om så ofta och som de är nästan ensamma om bland alla idrotter. Det jag syftar på är hur spelare tillåts att uppträda under matcher. Till att börja med finns det ett språkbruk dels spelare emellan men framförallt mot domare som är närmast barnförbjudet. Jag kan inte förstå att detta inte beivras hårdare. Utöver detta så filmar fotbollsspelare gärna till sig fördelar, detta leder till frisparkar, straffsparkar och ibland utvisade motståndare. Sparka undan bollen efter avblåsning är ett annat otyg. Det är kort sagt en otroligt dålig kultur och moral bland fotbollsspelare på planen och de tillåts att bete sig på detta viset ofta utan åtgärd även när domaren ser det.

Jag tror det är en jätteviktig sak att spelarna är föredömen såväl på som vid sidan av planen. Vad ska ungdomarna tänka och tycka när det tydligen är ok att deras favoritspelare och förebild vräker ur sig könsord och annat oskrivbart samt filmar sig till fördelar på planen utan att detta beivras? Det saknas på något sätt en heder bland fotbollsspelare när de är på planen, alla sätt att fuska för att vinna fördelar är tillåtna. Jämför till exempel med handboll, basket och många andra idrotter. Tuffa idrotter rent fysiskt men det finns ändå en form av gentlemannamässigt uppträdande. Detta ser man sällan inom fotbollen.

Jag tror att denna usla kultur där alldeles för mycket är tillåtet speglar av sig till de som sitter på läktarna. Jag har själv gått på fotboll regelbundet i 30 år och sett med egna ögon hur åskådare på läktaren irriterar sig över fusket och i ren frustration blir aggressiva och sin tur vräker ur sig otrevligheter. Här har fotbollsförbundet ett stort ansvar och de måste agera.

Från Ola:

Hej!

När jag läser bloggen på nedanstående länk blir jag bara så in i helvete rädd. Lika jävla rädd som jag var på Olympia, och på väg därifrån, i söndags. 48 år, gått på fotboll sen jag var 5, men aldrig upplevt något liknande.

Var är vår älskade fotboll på väg? Är detta den utlösande faktorn som får till någon form av attitydförändring? Förändrad lagstiftning? Tror tyvärr inte det hjälper. Det ligger enbart hos en enskilda individen, det är endast denne som kan stå för förändringen.

Flertalet av oss är uppfostrade med att man inte slår på andra människor, det ligger liksom i sakens natur och vad som ligger bakom gärningar som den i Helsingborg, ja det är för mig helt ofattbart. Hur fan förklarar man för barn att deras pappa inte kommer hem efter en fotbollsmatch?

Fy fan. Det är rent för jävligt. Är väldigt rörd över alla samtal, SMS, twitter m.m som jag fått från så ofantligt många okända människor.

Det är från Djurgårdare, AIK:are, Göteborgare m.m och det är väldigt starka ord som gör att man vet att man gjorde något bra. Här finns ändå någon sorts förbrödring.

Jag gjorde precis allt vad jag kunde. Jag gjorde mitt absolut bästa. Tyvärr räckte det inte den här gången.

http://intefanvetjag.blogg.se/2014/march/

Från Oskar:

Hej Olof. 

Till att börja med vill jag säga att jag respekterar dig djupt som fotbollsjournalist och som människa.  Du gör mycket gott i tv och skriver på en nivå som inte många andra i detta land behärskar. 

I media just nu känns det dock som att det finns en väldigt stor desperation angående det tragiska dödsfallet i Helsingborg. Politiker i synnerhet försöker ta till sig billiga poäng.

Jag själv har gått på fotboll sen jag var så liten att jag knappt kunde gå själv. Många utav mina år på Stadion har varit från ståplats, har åkt land och rike runt och följt mitt kära Djurgår´. Kan väl säga att jag känner kulturen kring DIF mer än väl. Har dock de senaste säsongerna suttit på familjeläktaren med min äldsta son. Betryggande att sitta där med andra familjer och slippa språkbruket från övriga sektioner.

Fylleriet är väl det allra bästa att slippa! Det är något som jag inte hört någon diskutera efter helgen som gått. Matchen spelades en söndag och pubarna öppnar upp kl 11 på förmiddagen. Det är ju otroliga pengar dessa pubar gör en premiärhelg som denna. 

Jag leker med tanken att man inte skulle få hålla öppet så tidigt en helgmatch. Visst att folk skulle få tag i rusdrycken på annat sätt men det skulle likt förbannat försvåra saken en söndag dessutom när systembolaget är stängt.

Men en nykter människa(även en firmagrabb) skulle inte glasa ett annat lags s.k julgran. Jag ser helt klart alkoholen som den absolut största boven i detta drama. Det är så enormt många människor som inte kan behärska berusningsformen i samband med fotboll. 

Fotboll och öl är ju som bröd och smör. Jag själv tar gärna en IPA eller något annat då och då men att servera tonvis med öl många timmar innan avspark inför en högriskmatch är inte jätteklokt. Där Olof, där har vi vår fotbollskulturs största skurk. Många runt mig som jag har gått på fotboll med genom åren skulle aldrig vilja se mig mer över dessa rader.  

Från Peter:

Hej Journalister,

Mindre än ett dygn hade gått efter det tragiska mordet på Dif-supportern, att då inte ens under gårdagens match kunna skärpa till sig hålla sams och försöka förstå allvaret är beklämmande och helt ofattbart. Nu var tydligen en nioårig grabb nära att åsamkas brännskador i ansiktet. Vill jag ha min grabb på samma plats nästa match? Inte en chans i helvetet.

Skickade precis tillbaka mitt årskort till AIK, tragiskt nog med insikten att det inte är klubben/klubbarnas fel.  Jag vet hur mycket kraft, energi och pengar (cirka 4,6 miljoner/år exkluderat ideella ordningsvakter och brotts/rekryteringsförbyggande samhällsarbete) som AIK lägger ner. Pengar som skulle kunna användas till ungdomsverksamheten för att skapa en social stabil plattform för många ”trasiga” ungdomar att fostras ur.

Jag är genuint sårad och ledsen över att vår fina Allsvenska just nu våldtas och invaderas av parasiter i form av samhällets vilsna ungdomar utan någon tydlig mening i sina liv.

FY FAN VAD HEMSKT TRAGISKT!

Från Stefan:

 1. Jag tillhör, sedan fotbollskanalen startade, nog en av dina trognaste läsare. Jag håller med 90% av det du skriver, har förståelse, men en annan åsikt i runt 10%, men tycker 99% är riktigt riktig bra.
 2. Att du gav dig på Reinfeldt och Co häromdagen var Helt Rätt. Vår idrottsminister och även justistieminister är ju Helt Ute Och Cyklar. Jag väntar fortfarande på ett klarläggande rörande hur många gånger, och när senast Idrottsministern var på en vanlig allsvensk fotbollsmatch. Hon verkar helt verklighetsfrånvänd.  Ett skämt till idrotssminister.
 3. Rörande Bengalbrännandet igår….om nu bengaler är så förbjudna och så farliga…varför grips inte bengalbrännarna? Varför har inte alla bengalbrännare gripits ? Om det nu är så farligt och förbjudet…varför har man aldrig gripit bengalbrännarna…de har ju eldat bengaler sedan 90-talet….?
 4. Att du jagar förbundet och den utpräglade svåger/muta/kompis kultur ska du ha stor eloge för. Det är så ruttet. Men rörande arenan (friends) så är det väl egentligen Lagrell som är ansvarig…men nuvarande befattningshavare har ett ansvar att det inte ställde frågor till Lagrell (precis som ingen internt ställer frågor till nuvarande ledning).
 5. Du ska varken skämmas för eller leva med ditt misstag att du tipsade en agent för xx antal år sedan. Som vanlig läsare är det helt oväsentligt. Man värderar inte en journalist efter det. En vanlig människa kan hålla isär två roller. Och om det nu är så känsligt (kanske mest för andra journalister) så ska du släppa det. Det är inget som ligger dig till last. Jag som läsare, ursäkta svenskan, skiter i det.
 6. Dessutom ska du vara stolt och nöjd över att du lyckats skapa det som jag, och flera med mig, ändå betraktar som navet för fotbollsnyheter/information i Sverige. Måhända är svt text tv ett förstahandsval vad gäller resultatrapportering men i övrigt är fotbollskanalen numero ono. Och att ha skapat detta är inte kattskit. Tvärtom.
 7. Fortsätt med det du gör på det sätt du gör. Du behövs. Den svenska fotbollen behöver dig.

Från Ingemar

Brev till Svensk Elitfotboll.                                                                          2014-03-31

Jag vill härmed delge er mina synpunkter hur jag tycker att ni inom Svensk Elitfotboll bör hantera bortasupportrar i samband med fotbollsmatcherna. En bortasupporter från Brommapojkarna som kommer till Helsingborg är inget problem. Men när supportrar från AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg etc kommer i stort antal då blir det problem.

Mitt förslag är att bortasupportrar endast får tillgång till matcharenan om de åker till arenan i bortalagets regi. Det skall vara registrerade och kontrollerade supportrar som bokar biljetter via den egna klubben. De skall komma direkt med buss till arenan även om de har åkt ett specialchartrat tåg den längsta sträckan.

Bortalaget skall således ha största möjliga kontroll över sina supportrar och de som missköter sig får inte åka med. Ingen av dessa supportrar skall ut i hemmalagets stadscentrum på eget bevåg med alla sina klubbmärken fullt synliga eftersom det idag finns  ”huliganer, kriminella och risksupportrar  på båda  sidor som bara väntar på att konfrontera varandra.

Det är hemmalagets supportrar som äger sin stad när det är fotbollsfest. Det är inte heller rimligt  att polisen skall tvingas binda upp stora resurser för att försöka kontrollera skanderande, berusade och maskerade bortasupportrar som marscherar till och från matcharenan i städernas centrum.

Förslag på  maskeringsförbud, registrering, lagföring och andra insatser från politiker kommer inte att vara tillräckligt om inte ni ställer krav på de risksupportrar som vill gå på lagens bortamatcher.

Om inte barnfamiljer och fotbollsintresserade  kan gå på matcherna utan att riskera  våldsinslag och i värsta fall livet när s.k. ”supportrar” vill konfrontera varandra  så återstår bara att  förbjuda bortasupportrar helt eller ta bort ståplatsläktare etc.

Att särskilt stor restriktivitet måste övervägas på orter där det finns fler än ett fotbollslag  i samma serie är också helt rimligt. Ingen skulle heller komma på tanken att blanda supportergrupperna inne på arenorna. Detta borde i än högre grad gälla även utanför dessa såväl före som efter match.

Även om politikerna borde göra mer så är det ytterst ni som har ansvaret för att hantera dessa supportrar eller välja bort dem helt. Det gäller att ha en realistisk syn på hur unga delvis berusade män klarar av att uppföra sig i samband med fotbollsmatcher.

En utökad social kontroll vid bortamatcher i klubbarnas regi kan sannolikt väsentligt minska berusning, maskering och pyroteknik och få även de mest våldsbenägna att faktiskt förstå att de representerar sin klubb och att de ska se sitt lag spela fotboll.

Från Erland:

Hej Olof !

Jag måste fråga dig som har möjlighet att påverka och lyfta fram viktiga saker inom fotbollen. Min fråga är, När man pratar om idioter som förstör Varför pratar man inte om dessa som går in på en krog / pub  och som igår slår sönder en hel krog.

Om jag som privatperson gör det så får jag fängelse med all rätt. Men när fotbollsfans gör det så händer ingenting alls ? Jag menar att detta är ju inte fotbollens fel naturligtvis, men polisen måste ju rensa upp ibland dessa galningar i samhället precis som vanligt.

Titta på demonstrationer för övrigt då är polisen där direkt,men när det gäller fotbollsfans då gör polisen ingenting alls och detta håller inte. Vi har hur många exempel som helst på tråkigheter speciellt i Sthlm, Men det daltas för mör mycket i Sverige.

Titta på England där åker dom dit så att det stänker om det måste bli samma i Sverige. Varför inte begränsa bortafans till max 2 500 personer t,ex på bortamatcherna? men här ser man ju att det räcker med en idiot som förstör för andra.

Jag jobbar i Skrapan på Söder i Sthlm och snacka om att ha Bajenfans runt fötterna, men oftast aldrig problem men när de kommer in på arenan så brakar helvetet löst.

Mitt råd . Sluta dalta ! På stan måste samhället upprätthålla lag och ordning det har inte med fotbollen att göra ,däremot på och runt arenan måste klubbarna göra sitt och vet att dom gör det också. Det är polisen som inte gör nog på stan sätt in vattenkanoner eller vad som helst.

Alternativt tycker jag stäng krogarna när det brakar loss med stök och bråk ,lås dom ute helt enkelt. Jag håller med Hasse Backe och Henke Larsson igår.

Från Tobias som skriver öppet brev:

Hej,

Du kanske minns mig. Vi har stött på varandra från tid till annan. Vi har setts på stan och vi har sjungit tillsammans. Vi har delat glädje och sorg med varandra. Skrattat och suckat, jublat och buat. Vi har suttit på samma buss, till den där staden på andra sidan landet. Tagit en öl på samma ställen, köpt likadana tröjor. Vi har delat mycket du och jag, men nu skriver jag till dig för att säga att jag är trött på dig.

Jag är trött på att du ska provocera. Att du ska starta bråk för att du gillar kicken och att du ska förstöra för att det ger just dig något. Jag är trött på att du ska ha en halsduk över ansiktet för att du vill känna dig farlig. Jag är trött på det för att det du gör drabbar andra, och jag är trött på det för att det gör att min glädje förknippas med och anses bidra till den skada du gör.

Jag har alldeles för länge fått dras med dig. Du har fått mig att tvivla på om jag hör hemma på läktaren som är mitt hem. Du har fått mig till dåligt samvete när min glädje tolkas som hotfull och min sång gör folk illa till mods. Det har gått alldeles för länge nu, och därför vill jag säga en sak till dig: Sluta ta för dig i ett sammanhang där du inte är önskvärd, där du tvingar andra att vara en del av dina egna usla värderingar.

Kanske minns du den där gången. Vi åkte den där bussen, till den där staden. Vi samlades på den där platsen, du, jag och alla andra. Man kunde ta på stämningen, minns du det? Alla hade väntat så länge, och nu var det dags. Alla var glada och fyllda av den där positiva känslan, den där som är så speciell när det handlar om vårt lag och vår sport. Alla kände lyckan. Alla utom du, och det är jag så fruktansvärt trött på. Vi skulle gå leendes genom staden, sjunga och dansa. Men du ville vara vår representant, gå i främsta ledet och vara arg. Luva hade du också, och halsduken var uppdragen över näsan. Man måste få visa känslor och gå upp i varv tyckte du. Elda igång stämningen genom att vara förbannad, kanske provocera lite genom att ta sönder saker. Det blir ju så mycket bättre stämning då. Tyckte du.

Vi andra håller inte med. Din luva och din uppdragna halsduk gör våra kläder till gangsterkläder. Ditt temperament gör vår glädje till provokation, gör vår glada sång hotfull. Den hängivne supportern som jobbar för klubbens bästa tvingas stå för dina fel, förklara sig för sina vänner. ”Jag såg att han hade en tatuering med ett klubbmärke. Jag visste inte att han gillade att slåss”. Det gör han inte alls. Snälla, jag orkar inte mer. Försvinn.

Jag vet hur det kan vara, jag har varit med när du inte var det. Testa att vara som oss andra, jag tror du kommer gilla det. I längden kommer vi alla vinna på det.

Med vänliga hälsningar, En riktig supporter i en och alla av Sveriges fotbollsföreningar

Från Hanna

Hej,mycket sorglig dag igår ,särskilt för anhöriga till manen .Tragiskt rakt igenom. Men har misshandeln i Helsingborg med fotboll att göra?

Varje morgon innan jag går till jobbet ,läser text-TV. Konstaterar att 50% rubriker handlar om våldsbrott,det speglar vårt samhälle .Att det händer i anslutning till en fotbollsmatch är inte särskilt förvånande.Har svårt att lasta klubbar för det.Vem lastas för det vardagliga våldet då?

Från Anonym

Hej!

En tråkig händelse och många åsikter givetvis. Inslaget på TV4 i morse där ni tre medelålders män skulle komma med några konstruktiva förslag gav inte mycket…..

Om det i varje Allsvensk omgång är 100 000 personer som mer eller mindre berusade hejar på sina lag så är det i mina ögon konstigt att det inte blir mera allvarliga skador än det faktisk blir.

Någon nämnde maskeringsförbud. Skall jag som i min religions namn måste bära någon sorts döljande huvudbonad förvägras att gå på fotboll…? Fotbollen skulle åka dit som diskriminerande och många skulle känna sig kränkta…

Programledarna bollade inte några konkreta förslag som skulle göra skillnad, vilket jag tyckte var synd. Panelen hade kunnat få välja på följande som skulle göra skillnad:

 -spela utan publik

-förbjuda bortaklackar

-alkoholförbud, idrotten borde kunna klara sig utan alkohol på matcherna

- förbjud män 15 till 40 år att gå på matcherna.

Fotbollen får välja alternativ, det är inte en sak för våra politiker som du tjatade om….. Låt nu inte detta bli för stort så att populistiska politiker lovar det ena och det andra.

Det är betydligt viktigare att lägga pengar på den personliga säkerheten så att man riskfritt vågar ta sig till och från jobbet….

I min ungdom satt man inte på krogen innan match. Man satte sig på cykeln hemmavid 30 minuter innan match o cyklade ner till arenan….

En gryningsräd i Lund med VM-hjältarna från ’94

3 april 2014 18:56, Olof Lundh

Fick hoppa in som moderator på Studentafton i Lund när Martin Dahlin, Tommy Svensson och Thomas Ravelli kom på besök med anledning av 20-årsjubileumet av bronset under VM i USA 1994.

Det var rejält tryck i Stora Salen i AF-borgen när bronshjältarna tågade in till GES VM-låt och det är uppenbart att de satt ett avtryck som fortfarande varar.

HÄR SER NI HELA UTFRÅGNINGEN AV VM-HJÄLTARNA.

Som Lundabo i exil var det stort och hedrande att få vara en liten del av en Studentafton där jag själv sett många gäster och där en rad profiler gästat, från Zappa till Bergman och från Palme till Reinfeldt och så vidare.

Sport och fotboll är inget ämne som förekommit frekvent men sett till att det var närmare 800 personer på plats kanske det är ett bra spår? Även en hel del lokala medier skildrade VM-hjältarnas gästspel som Sydsvenskan, Kvällsposten, Sveriges Radio, Lundagård och Radio AF.

Sett till hur mycket autografer de fick skriva och så många bilder som togs så lär det bli drag i sommar när SVT kommer med en dokumentär om gänget som tog VM-brons och även ska spela en match i Båstad 29 juni.

Efter framträdandet väntade en klassisk sittning i någon av de många festsalarna med pytt-i-panna, stekt ägg, bearnaise, HP och rödbetor. Till det gällde nubbe och öl och sedan följde kaffe, kaka och punsch.

En fantastiskt rolig sittning även om jag trots mitt förflutna i Lund (eller kanske på grund av?) aldrig förstått det här med att sjunga. Många sköna stories från Ravelli och vi jublade alla åt vinnaren av Mästarnas Mästare många gånger…?

Sedan pågick ”nachspielet” till gryningen, det ska dock sägas att Martin Dahlin försvann tidigt för han skulle till Monaco tidigt och sedan Tommy Svensson men innan dess hann han läsa Karin Boye-dikten i sitt uppskattade tacktal.

Thomas Ravelli vek inte ner sig i första taget utan hängde i en bra stund och det var förbannat kul att se honom dominera och det var svårt att inse att han och jag var äldst även om jag stannade en bra bit efter honom.

Fick under gårdagen frågan på twitter av kollega Ekwall om arvodet som moderator sett till att det borde vara en rejäl budget när Dahlin och Ravelli kom på besök men Studentafton betalar aldrig något gage utan står bara för resan. Så det var en ära att få frågan och svara ja när Arne Hegerfors fick lämna återbud.

Vem har rätt till åsikter om fotboll, fans och säkerhet?

2 april 2014 14:07, Olof Lundh

Först vill jag uppmana alla att stötta insamlingen till den avlidne Dif-supporterns familj.

En 43-årig Dif-supporter och familjefarsa avled efter att ha blivit slagen och trillat. Den polisiära utredningen pågår och man har anhållit den 28-årige man som anmälde sig själv i måndags kväll. Bara att hoppas att man kan gå till botten och döma en eventuell skyldig för att få till ett avslut på det ärendet och visa att man kan lösa den typen av brott. Även om det inte gör att familjen som mist en pappa, son, bror får tillbaka honom.

Efter den tragiska händelsen i Helsingborg i söndags har det blivit debatt om säkerhet, fotboll och fans. Efterspelet har visat hur synen på fotboll, fans och säkerhet spretar åt olika håll vilket också speglar sig i olika former av förslag och tankar på vad som måste hända, eller en hel del avfärdande av förslag och utspel som antingen otillräckliga alternativt integritetskränkande.

Många fans är irriterade på vad de anser vara en bristande förståelse för deras tillvaro och där man uppger att bilden är felaktig, exempelvis från Cracked Copy. Även Gustav Gelin är inne på samma linje i sin blogg. Självklart har fansen som står klackarna en bra bild av hur de upplever det och vad de anser blir fel.

Samtidigt undrar jag vilka som har rätt till åsikter? Kan vi gradera fansen? Är de som reser på bortamatcher mer värda? Måste man stå i klacken för att ha rätt att uttala sig? Är en barnfamilj riktiga fans? Är en sponsor även en supporter? Var drar vi gränsen för äkta fans kontra de som inte anses äkta?

Är oerhört glad över att fansen via Supporterunionen och Tony Ernst tagit plats i debatten och att även Sef bjudit in dem till dialog och samarbete och insett värdet av fansen och deras åsikter. Samtidigt är det fler än Ernst o Co som är fans till fotbollen och även de måste ha en rätt att höras, synas och lyssnas till.

För egen del har jag förmånen att få ge min åsikt och jag delar bilden av att fotbollen och fansen behöver hjälp för att bli av med de här problemen och att de flesta som står i klacken klarar av att hålla sig på rätt sida. Samtidigt betyder inte det att jag inte ser problemen kring en del av matcherna och har själv känt av hoten, hatet och hånen.

Det är något jag får leva med som representant för media och där inte alla uppskattar vad jag säger eller skriver. Samtidigt ogillar jag den här uppdelningen där bara de som står i klacken har rätt att ha en åsikt. Vi är fler som går på allsvenska arenor och vi är fler som har rätt att redogöra för upplevelser och vad man ska göra åt det.

Det är dock lätt att det slutar med att man blir steglad i de sociala medierna över att man är en idiot, ska hålla käften och inte fattar någonting. Då har jag ändå följt fotboll från läktare sedan tidigt 1980-tal och givetvis har en syn på problemen.

Kan exempelvis inte förstå dem som slåss för att det ska vara tillåtet att vara maskerade på läktaren. Varför det? Nej, det behövs en lag och att man lagför dem som bryter mot det och andra lagar. Utan att det sker så kommer man aldrig byta spår mot ett säkrare och trevligare klimat på läktarna.

Att bara avfärda de som inte är riktiga och äkta fans är för enkelt. Det finns enormt mycket positivt som följer med i kölvattnet av fotbollens samlande och inkluderande kraft och där alla är välkomna. Viktigt är att försöka behålla det men samtidigt jobba med att förändra det negativa och det är glädjande att AIK-basen Johan Segui kan reflektera kring hatet och dess följder.

Även de äkta fansen måste vara beredda att lyssna på andra och sett till krisläget för svensk klubbfotboll så måste det till ödmjukhet från alla sidor och parter och inte bara ett avfärdande med att de inte förstår. Det är uppenbart för många att det inte fungerar och det är givet att fotbollen behöver hjälp av samhället utan att det betyder att inte fotbollen har ett ansvar.

Nej, jag tillhör inte längre klacken. Det är länge sedan jag stod i Bois-klacken och åkte på bortaresor men jag minns fortfarande hatet, fyllan och känslan av att man bara vällde ut ur bussen och pissade där det passade. Visst, det var även kul och en stark samhörighet bland de spridda karaktärer som åkte buss till bortamatcherna och målet var att stötta laget.

Åkte dock inte med på så många resor för jag inte gillade fyllan inför matcherna, vilket jag aldrig förstått, och även när jag åkte med på Sveriges bortamatcher kunde jag skämmas över hur en del män/killar betedde sig. För en del var det legio att bete sig som svin och det var även en del människor som aldrig skulle gjort liknande om de inte var på fotbollsresa.

Den manliga gemenskapen har många positiva sidor men det finns tyvärr risker att det blir negativt när män festar i grupp och samlas kring något, oavsett om det är fotboll, musik, motorcyklar, studentritualer eller något annat. Det är inte begränsat till en fotbollsläktare, samma typ av attityd och uppträdande går att se på fler ställen.

Dessutom har jag själv varit ung och inser hur lätt det är att romantiseras av den manliga kamratskapen och känslan av vi mot dom som lätt alstras i en sammanslutning. Inte alla klarar av att stå emot när en plan ska stormas eller man ska gå i strid mot polis eller andra fans, och man hetsar varandra och det inte finns utrymme för eftertanke.

Ska man lösa det här krävs en samling där Supporterunionen och andra fans är en viktig del men där de inte kan vara de enda som har rätt att yttra sig om vad som bör göras och vad som är okej att tillåta kring läktarna och inte.

Rätt att stoppa matchen – fotbollen måste ha hjälp

30 mars 2014 16:53, Olof Lundh

En supporter är död efter oroligheterna i Helsingborg inför HIF-Djurgården och tyvärr hände det som en del varnat för. Oerhört sorgligt. Det andra fotbollsrelaterade dödsfallet i Sverige och det var givetvis rätt att stoppa matchen och inte spela klart den.

Synd bara att man inte kunde blåsa av den tidigare för att undvika att en del Dif-fans tog sig in på planen och bråkade med vakter och polis. Det är förståeligt att det blir oroligt bland Dif-fansen, men det är är synd att det inte går att hålla tillbaka vreden och ilskan när det inte blir avblåst och stoppat.

Fotbollen är aldrig så viktig att den ska ta över när en person mist livet på vägen till matchen. Där måste man visa att fotbollen tar avstånd och kliver bort från matcher, mål och tacklingar som då blir oväsentligt. Det är inte att ge efter för våldet utan det handlar om respekt för en människas liv och signalerar att man sätter liv före idrott.

En sorgens dag för fotbollen där vi annars såg ytterligare positiva tecken i tisdags där Supporterunionens Tony Ernst och Sef-basen Lars-Christer Olsson i tisdags undertecknade ett gemensamt manifest för trygga, säkra och stämningsfulla matcher. Faktum är att det blivit säkrare och tryggare kring de allsvenska arenorna och parterna har närmat sig varandra vilket är avgörande men det här slår rakt emot den bilden.

Det är oerhört viktigt att klubbar, fans och förbund jobbar ihop för att försöka få bort det här och jag vet att det redan sker ett stort jobb. Sedan handlar det om att ta hjälp av myndigheterna men det har varit uppenbart på senare år att fotbollen inte alltid fått det stöd man behövt i form av lagar, regelverk och resurser.

Ännu så länge är det inte klarlagt exakt vad som skedde när Dif-supportern blev så skadad att han senare avled och det är upp till polisen att lösa det och sedan får rättssystemet straffa eventuellt skyldiga till det. Förhoppningen är att man kan klarlägga händelserna och se till att få bort de som ställer till med bråk i samband med fotbollen.

Ett skrämmande exempel på varför tystnad är fel

27 mars 2014 08:44, Olof Lundh

Har ofta kritiserat idrottsrörelsen för att det är för tyst och att man inte vågar kliva fram och säga vad man tycker. En rädsla att stöta sig med maktens män. Inte sällan leder det till att en massa skit kan pågå. Hamnade framför ett program i SVT som handlade om min gamla förening Lugi där jag spelade handboll under en rad år när jag växte upp.

SE PROGRAMMET HÄR.

 

Efter jag sett programmet kommer minnena om hur vi ”alla” visste att Lugis starke man, som även var hög chef på kommunen, utnyttjade sina positioner för att begå övergrepp på unga pojkar i över 30 år. Jag har kompisar som simmade nakna, ryggsim då, för att det var något han begärde i utbyte mot sommarjobb och ledaren stod på 3:an för att se, och har många gånger hört storyn som Jens Nilson är stark nog att berätta om i programmet.

Det var klassiskt att utbyta sina värsta stories om den här mannen mellan olika handbollsspelare och även om jag själv aldrig behövde söka sommarjobb som badvakt så har jag hört om olika exempel, och det bisarra är att vi satt och garvade åt det som unga, bilden av ledaren på treans trampolin och polaren som simmade ryggsim naken. Att ingen av oss fattade allvaret och agerade och anmälde.

Det sjuka är att vi var så många som visste om det, även en rad vuxna, och ändå hände ingenting. Tystnaden var total i Lund ända fram till mitten av 1990-talet då han fick lämna föreningen efter 40 år men polisutredningen lades ner. Så han kunde fortsätta att verka i andra föreningar och internationellt och först efter hans död 2007 så kunde Sydsvenskan fyra år senare avslöja allt när några spelare vågade kliva fram.

I efterhand är det obegripligt att det kunde fortgå och att inga vuxna agerade och det värsta är att en del fortsätter att förneka att de här övergreppen skedde. Hade han sådana känningar i polisen också? Hur kunde han ha en sådan makt? Oavsett är det uppenbart att en kultur av tystnad ger grogrund för att det kan ske hemska saker.

Page 1 of 19812345...102030...Last »
 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh:

Elfsborg - Helsingborg
Torsdag 17 april kl 18:45
Falkenberg - Kalmar FF
Torsdag 17 april kl 18:50
Gefle - Brommapojkarna
Torsdag 17 april kl 18:50
IFK Göteborg - Åtvidaberg
Torsdag 17 april kl 18:50