Olof Lundhs blogg

Hamrén kände bara kärlek på Friends Arena

1 april 2015 10.43, olof.lundh

Efter Sverige-Iran satt en förvisso trött men mycket nöjd Erik Hamrén i källaren på Scandic Park och talade om att han ville att alla matcher skulle ha en likadan inramning som landskampen på Friends Arena. För även om en stor majoritet höll på bortalaget och dessutom gav upphov till en mäktig ljudkuliss så upplevde förbundskaptenen det som positivt.

Kände inte som om det var att spela på bortaplan. På bortaplan känner man ofta hat, men jag kände bara kärlek. Hörde givetvis att de stöttade sitt forna lands landslag och lag men det var även kärlek till oss. Så skulle alla matcher vara.

Det var dagen efter den andra raka segern för Erik Hamrén vars 2015 startat på ett helt annat sätt än 2014 där man bara tog två segrar totalt sett. Fast det var ingen tvekan om att förbundskaptenen gladdes åt mer än bara två vinster och en del andrum i EM-kvaltabellen:

* Landslaget visade mot både Moldavien och Iran att man kunde köra 4-4-2 framgångsrikt. Hamrén var nöjd över att spelarna nu visat att de kunde hantera ett spelsystem till och det framgångsrikt. Han vill inte låsa sig vid något system utan det handlar om samma spelidé men annat system beroende på både motstånd och vilka spelare han förfogar över.

* De nya spelarnas kliv. Återigen lyfte Hamrén fram Erik Johansson som han upplevde verkligen hade tagit chansen. ”Jag blir glad i hjärtat när en spelare visar sådan kvalitet och den utstrålningen.” Mittbacken är inte ensam utan det fanns fler i truppen som Robin Olsen, Emil Forsberg och Anton Tinnerholm och även Isaac Kiese Thelin fick ett omnämnande.

* Zlatans framfart med tre mål och en assist på 90 + 45 minuter och som inte längre överraskar honom men imponerar på förbundskaptenen. Där Zlatan under de tre senaste landslagsåren snittat ett mål per match till skillnad mot tidigare ett mål per tredje match. ”Har vi en världsstjärna måste vi försöka utnyttja honom, det beror mycket på Zlatan men även på de andra spelarna. Vi har fått till en bra mix och kan utnyttja en sådan världsstjärna.

*Att det finns fler talanger i svensk fotboll som vill fram. Både det äldre och yngre U21-landslaget vann sina dubbellandskamper och i helgen börjar allsvenskan där en kombination av dålig ekonomi och att en satsning på akademier, utbildning och bra instruktörer gett fler och fler unga spelar med erfarenhet. Hamrén slog ett slag för 16 lag i allsvenskan men vill se längre säsonger så att både landslag och allsvenska kan rymmas.

Erik Hamrén gav naturligtvis en lite släng till medierna och det var som svar på Sportbladets Petra Thoréns fråga om hur han ska se till att väcka lejonet inom Zlatan (apropå att Zlatan sa såg efter sitt hat trick mot Lorient efter ministercirkusen i Frankrike) till ett eventuellt EM 2016. ”Vi får ta hjälp av er i media, ni brukara vara bra på det.”

När det handlade om att tippa allsvenskan så darrade inte Hamrén utan pekade som de flesta ut Malmö FF. Förbundskaptenen har visat att han sätter stor tilltro till MFF:s spelare och hade med sju stycken som var delaktiga i Malmös framgångar under 2014, även om bara fyra av dem är kvar i MFF-truppen, och det är kanske inte konstigt att han då väljer MFF.

En angenäm kväll för Hamrén

31 mars 2015 23.30, olof.lundh

För en knapp vecka sedan var trycket betydligt hårdare på Erik Hamrén. Moldavien väntade i EM-kvalet och efter ett 2014 då Sverige haft det sämsta landslagsåret sedan 1980-talet och fallit lägre än någonsin på Fifa:s världsrankning så fanns inte mycket manöverutrymme för förbundskaptenen. Resultat var det enda som kunde skapa andrum.

Efter 2-0 i Chisinau och 3-1 mot ett vasst IranFriends Arena har Hamrén skaffat sig andrum. Dryga två månader återstår till nästa EM-kval (Montenegro hemma) och dessförinnan möter man Norge i en träningsmatch i Oslo, och förbundskaptenen har plötsligt fler alternativ på flera platser än han haft på ett tag.

Långa perioder mot Iran spelade Sverige en stark offensiv fotboll och skapade lägen och visst, det är som med ett för kort täcke, när man flyttar upp det så blottar man sig. Det ledde till några iranska möjligheter och ett tillfälle som ledde till straff om reducering. Ändå kändes inte den svenska segern riktigt i fara, trots att det iranska landslaget kopplade ett grepp direkt efter pausen, men närmare än en stolpträff kom man aldrig.

Sverige hade rivstartat matchen och gjorde två rätt snabba mål och det var kombinationer och inlägg som låg bakom både 1-0 och 2-0. Framför allt det första målet var oerhört vackert, från Emil Forsbergs dribblingar till Zlatan Ibrahimovic öppnande pass och Erkan Zengins direkta inlägg till lagkaptenen som satte in 1-0 distinkt med huvudet.

Även 2-0 var snyggt när Marcus Berg visade den egenskap som ingen svensk anfallare haft sedan Marcus Allbäcks dagar. Panathinaikos skyttekung högg på en nernickad boll av Zlatan och var säker när han tog den på uppstuds och tryckte in den i nät. Viktigt för anfallare Berg att visa sin klass när han fick chansen från start för första gången på länge.

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att excellera och stod för ett snyggt nickmål och en snygg nickassist under 45 minuters spel, och det efter två mål mot moldaverna fredags. Nu är han uppe i 54 mål och kanske är det mest fascinerande att 26 av dem kommit under dryga tre säsonger och på 26 matcher. Innan mötet med Kroatien i Zagreb 2012 hade Zlatan 27 mål på 77 landskamper.

Fast inte nog med det, Marcus Berg hittade rätt när han fick starta mot Iran och det efter att hans inhopp i EM-kvalet lovade gott. Kanske kan han hitta rätt på allvar i landslaget? Han har egenskaper som få andra svenska anfallare? Bakom duon Zlatan och Berg finns Isaac Kiese Thelin som var solid i EM-kvalet och Ola Toivonen som nickade in 3-1 på Iran.

På mittfältet funkade det med att spela fyra man i ett 4-4-2 och där var Albin Ekdal och Kim Källström klart godkända och sedan visade Zengin att han kunde växla upp från EM-kvalet och var riktigt bra första 45 mot Iran, och på andra kanten var Emil Forsberg en injektion ända till en skada tvingade honom att kliva av. Jimmy Durmaz kan vara tillbaka och Sebastian Larsson känner sig långt i från given.

I backlinjen är Pierre Bengtsson och Erik Johansson – vilka matcher mittbacken gjort – rätt självskrivna i juni och kanske även Martin Olsson till vänster. I avstängde Andreas Granqvist frånvaro finns Mikael Antonsson som Hamréns förstaval om han är frisk och även Pontus Jansson är en möjlig ersättare. I mål lär Andreas Isaksson vara ettan men Robin Olsen visade att det finns alternativ.

Så även om Erik Hamrén må vara förbannad på kritikerna efter Iran-turbulensen så kan han åtminstone titta på resultaten och veta att han köpt sig både tid och plats inför EM-kvalet i juni. Vinst mot Montenegro ger ett direkt avgörande under hösten och där det minst blir playoff om en plats i EM 2016, vilket borde göra att bara tanken på det gör att det känns som en smekning att vakna på onsdagen.

Inramningen på Friends Arena blev den rätta och det var mer av en fest med inslag av protest och det gick att ta på stoltheten och glädjen många med rötter i Iran kände, inte minst alla kvinnor som kunde se sitt landslag. Det var skönt och sunt förnuft att SvFF tog beslutet att inte jaga banderoller eller den gamla iranska flaggan. Om sedan Fifa skulle gå efter SvFF för det så får man ta den kostnaden.

Iran är ett viktigt test för Hamrén o Co

31 mars 2015 17.48, olof.lundh

Körde ett försnack inför kvällens landskamp mellan Sverige och Iran med Anna Brolin, Hanna Marklund och Patrick Ekwall:

Sverige jagar en plats i EM 2016 i Frankrike och efter segern mot Moldavien kan Erik Hamrén andas ut en aning inför nästa EM-kval, Montenegro hemma i juni. Oavsett hur det går där lär EM-kvalgruppen antagligen avgöras under några dagar i september. Då spelar Sverige mot Ryssland i Moskva och efter det mot ÖsterrikeFriends Arena.

Fram till dess måste Erik Hamrén försöka vaska fram fler spelare som kan utmana om platser i startelvan. Det är för få som hotar en del av de etablerade och det är något som kan vässa Sverige. Inte så att det betyder att veteranerna med automatik ska bytas ut, utan snarare att de ska känna flåset och att konkurrensen om platserna ska bli hårdare.

Därför kul att Anton Tinnerholm, Erik Johansson och Emil Forsberg är med i startelvan mot Iran, och även Marcus Berg som aldrig riktigt fått något genombrott i landslaget. Iran är ett riktigt vasst landslag som är några snäpp upp från Moldavien och det är ett måste för Sverige att spela mot bra landslag oavsett vad det betyder för Fifa-rankningen.

Även om många är kritiska mot världsrankningen så har den blivit bättre på att peka ut rättvist, men det är möjligen så att man skulle tänka om kring vänskapsmatcher som Uefa inte har med på sin rankning, men det är givet att den är en indikation på var man står. Ingen ifrågasätter väl att Sverige gått sämre på senare år och därmed tappat i kvalitet, eller?

Ett skäl är att Sverige har färre spelare i de stora ligorna och som går långt i Europa. Ovanpå det så får inte alla spelare tillräckligt med speltid och det handlar om en kombination av att den svenska kvaliteten gått ner men också på att konkurrensen ökat av spelare från hela världen. Globaliseringen påverkar inte bara handel och vanligt arbetsliv utan även fotbollen.

Samtidigt finns det ljuspunkter i svensk fotboll. Ta bara att Malmö FF:s äventyr i Champions League visat sig vara ett löpande band av landslagsspelare och att sju i dagens landslagstrupp har spelat i MFF under 2014. Lägg till att det äldre U21-landslaget laddar för U21-EM efter bragden mot Frankrike i höstas och slog Serbien i veckan och vann klart mot Ryssland.

Även om en succé i U21-EM inte med automatik innebär att nya landslagsspelare kommer fram, se bara på laget från 2009 där få i startelvan verkligen tagit nästa kliv: Johan Dahlin – Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr, Rasmus Bengtsson, Emil Johansson – Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Emir Bajrami – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Ändå är det givetvis ett gott tecken att Sverige är med där och det finns spelare som Branimir Hrgota, John Guidetti, Simon Gustafsson, Ludwig Augustinsson och många fler som redan i höst kan vara med i en A-landslagstrupp. Hamrén behöver fler alternativ och både en match mot Iran med A-landslaget kan visa den vägen och ett U21-EM.

En del verkar ha uppfattat turbulensen kring att möta Iran som att jag anser att Sverige inte skulle spela mot landet i fotboll. Klart att det är tveksamt men om man väljer att möta landslag från länder med tvivelaktiga regimer så måste man vara tydlig med var man själv står. Givetvis har vi alla ett moraliskt ansvar men idrotten kan inte hållas högre än handel och turism.

Iran är handelspartner med Sverige och svenska företag exporterar för en dryg miljard kronor om året och man köper för en dryg miljard. Om det är okej att handla med landet som styrs av en regim vi på många sätt ifrågasätter så måste det på ett liknande vis vara okej att ha ett idrottsligt utbyte. Däremot kan man utnyttja tillfället att få fram synpunkter som stöttar de som har det svårt.

Skrev en krönika i ämnet hösten 2013 och har inte ändrat ståndpunkt. Om Sverige ska bojkotta ett VM i Qatar 2022 så borde vi alla fundera ett varv till och undra hur många gästarbetare som dör i landet för att se till att det lilla emiratet kan sälja gas och olja och köpa varor från Sverige och många andra länder? Det har pågått länge och lär pågå efter VM.

Givetvis är det för jävligt att folk dör för att bygga VM-arenor, men det är lika för jävligt att gästarbetare dör i Dubai för de bygger skyskrapor, köpcenter och annat för att européer ska åka dit och semestra. Hela systemet för arbetskraft i regionen är helt skruvat, och visar att det naturligtvis är svårt att hantera stora mästerskap och andra utbyten.

Därför är det viktigt att SvFF och andra kring landslaget tar ställning. Det var ett steg i rätt riktning att de svenska landslagsspelarna klev fram och kritiserade hur det är för kvinnor i Iran, vilket lätt glöms bort när man kritiserar SvFF:s valhänta hanterande av den brännande frågan, och det har varit ovanligt att svenska spelare gjort dylikt.

Sedan hade SvFF behövt vara mycket mer öppet om uppgörelsen med Iran. Vad ingår i överenskommelsen med landet som har oerhört svårt att få till matcher av just politiska skäl? Vad händer med utbytet med flicklandslaget i Iran? Och man måste vara kvickare på att utvärdera en policy som får en förbundskapten  att framstå som mindre insatt och empatisk än vad han är.

Hoppas bara att det blir positivt drag på läktarna i Solna och att vi slipper oroligheter eller stökigheter kring att det finns delade uppfattningar kring regimen i Iran. Räcker att se på twitter och i mina email för att inse att det finns både för och emot en regim som många i väst har svårt att förstå sig på och man kan inte respektera bristen på mänskliga rättigheter.

SvFF behöver kliva in i 2015

30 mars 2015 14.15, olof.lundh

Sverige möter Iran på tisdag och att det skulle bli en politisk laddad match är inte förvånande. Det är väldokumenterat att man i Iran har en annan syn på kvinnor och idrott och att de exempelvis inte kan besöka idrottsarenor, vilket strider mot allt vad SvFF står för. Då är det välkommet att spelare och ledare i det svenska landslaget säger det.

Dessutom går det att ifrågasätta en regim för att man inte alltid respekterar mänskliga rättigheter som i Sverige. Att man möts i en fotbollsmatch är en sak, men att inte kunna tydligt ta ställning är en annan. Har tidigare gjort parallellen hur svensk handboll agerade kring VM i Qatar och där är inte det svenska fotbollsförbundet än.

Spelarna har varit väldigt tydliga i frågan och det är en klar förändring till det bättre. Vilket inte på något sätt betyder att allt är löst av den anledningen, men det är bra och nyttigt att svenska landslagsspelare som är förebilder och idoler tydligt tar ställning för vad som i Sverige är givna delar av förbundets och samhällets värderingar.

Även om en del kanske längtar tillbaka till tiden när man höll illusionen att idrott och politik inte hör ihop vid liv så är det inte längre möjligt 2015. Det måste även SvFF inse och det går inte att dra fram en policy om att Erik Hamrén förvisso är fri att säga vad han vill men däremot ska alla politiska frågor handläggas av styrelsen för förbundet.

Vad är politik? Ja, det är en svårbesvarad fråga och varför Erik Hamrén inte i lördags kunde säga vad han sa på måndagens presskonferens är en gåta. Nej, det är inte så att någon kränkt förbundskaptenen, eller ens varit elak, som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson påstod när han ringde Aftonbladet i söndags kväll. Utan medier har bara påpekat det konstiga i att han inte svarade på frågan.

Erik Hamrén är en vuxen man med ett batteri av rådgivare runt om kring sig och att Iran-matchen skulle dra till sig frågor var inte heller någon nyhet. Det här visar tydligt att en av Sveriges största folkrörelser behöver moderniseras och kliva in i 2015. Det är inget kontroversiellt att Hamrén slår fast sin ståndpunkt mer än en gång, och så ofta har det inte heller gjorts.

Naturligtvis borde Hamrén ha blivit tydligare briefad inför lördagens presskonferens så att han inte skulle känna sådan osäkerhet att han bara hänvisade till en policy om en uppdelning. Vi som följt Hamréns tid som förbundskapten vet att han ofta är försiktig eller osäker kring den här typen av frågor och då oftast avstår från att ge sig in i frågorna, vilket kan slå tillbaka.

Dessutom hade det varit önskvärt att SvFF berättade vad Iran betalar för att spela matchen mot Sverige på Friends Arena. Att SvFF är ekonomiskt pressat är ingen nyhet och då vore det klädsamt om man kunde vara öppen med om vad man får betalt. Lägg till att utbytet med flicklandslag som det tidigare hetat ska ske senast 2016 nu är betydligt mer löst i kanterna.

Löser inte problemen i Iran men befriande med klarspråk

29 mars 2015 14.04, olof.lundh

Efter att förbundskapten Erik Hamrén kört sarg ut i lördags kväll och hänvisat till att han bara pratar fotboll och inte politik apropå matchen mot Iran, något som jag skrev en krönika om direkt efter presskonferensen, så var det andra tag från landslagsspelarna söndag förmiddag. Erik Johansson, Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg, Andreas Granqvist och Erkan Zengin var alla kritiska till Irans syn på kvinnor och idrott.

Det är så befriande med klarspråk, även om det är i en självklar fråga. Av tradition har svenska landslagsspelare i fotboll varit försiktiga, men som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson påpekade i poddintervjun med mig för några veckor sedan så ville han ta efter handbollsförbundet. Ni vet i samband med VM i Qatar i januari så var svensk handbolls alla representanter tydliga om hur man såg på regimen och utnyttjade tillfället att ge en motbild, vilket blev en krönika som uppmanade SvFF att ta efter.

På ett sätt synd att Erik Hamrén inte ledde det hela med att börja i lördags kväll på Scandic Park, men antingen så hade inte SvFF synkat att man skulle agera så här eller så insåg man efter förbundskaptenens presskonferens att det ser lite dumt ut? Möjligen vill Hamrén absolut inte tala om det här, men det skulle förvåna om han inte säger något om det på måndag när det är ny presskonferens.

Hör fotboll och politik ens ihop? En evig fråga men för mig är svaret alltid ja. Det går inte att låtsas som att idrott inte utnyttjas i politiska hänseenden och det kan vara allt från att tvivelaktiga regimer anordnar mästerskap för att putsa på fasaden till att valda politiker gärna solar sig i glansen av framgångar för idrottare och lag.

Även om SvFF och andra idrottsförbund får akta sig från att kasta sig in i knivigare frågor där det inte är lätt att bena ut vilken sida som har rätt, likt i en svårnavigerad konflikt mellan Israel och Palestina eller på Nordirland, så är det inte svårt eller komplext att stå upp för det som är givna värderingar likt jämställdhet och mänskliga rättigheter och demokrati.

Nej, några uttalanden löser inte alla problem i Iran med en regim som har en annan syn på kvinnor och idrott. Däremot är det positivt att svenska landslagsspelare är tydliga och utnyttjar en möjlighet att säga vad som är en självklarhet i Sverige och borde vara en självklarhet i hela världen. För annars blir det bara en propagandtriumf för Irans regim att landslaget är i Sverige.

Antalet träningslandskamper som Iran spelar i Teheran är få, då få länder vill spela mot landet av bland andra politiska skäl och förberedelserna inför VM stördes av det och man mötte till slut Vitryssland, Angola och Montenegro på neutral plan. Ofta träningsspelar man i Österrike, som inför VM och mot Chile i veckan, där man vann med 2-0 vilket imponerade:

Uppenbart att de svenska landslagsspelarna precis som många av oss i media inte har bra koll på VM-nationen som är rankat 42:a i världen, tre snäpp före Sverige. Det är ett landslag som hämtar en majoritet av spelarna från Iran och några andra asiatiska ligor som man inte ser i Europa. Två spelare finns i spanska andradivisionen  och i Osasuna och en av dem är lagkaptenen och stjärnan Javad Nekounam.

Den 34-årige Nekounam är Irans Zlatan och i förra veckans match satte han rekord i antalet landskamper när han nådde 150 och passerade Ali Daei och Nekounam stod för ett av målen och är nu uppe på delad andraplats med 38 mål ihop med Ali Karimi.

Kanske kommer det nya rekordmålet på Friends Arena på tisdag kväll som gör Nekounam till störst av alla inom iransk fotboll? Eller måste han i kapp Ali Daeis 109 mål för att anses som landets störste spelare? Ja, det överlämnar jag till experterna på iransk fotboll.

Räkna dock med bra tryck på Friends Arena. Över 30 000 biljetter är sålda och det lär bli så att Sverige känner sig som bortalag, men det är bättre än att det är tyst och tamt på läktarna. Erik Hamrén visste inte hur han skulle formera laget under lördagens presskonferens utan ville avvakta en lätt träning söndag och sedan måndagens hårdare pass.

Tror att Zlatan spelar trots allt och hade velat se följande elva: Olsen – Larsson, Granqvist, Johansson, Olsson – Forsberg, Quaison, Ekdal, Zengin – Ibrahimovic, Berg

***

Tom Alandhs dokumentär på SVT om Tord Grip är värd att se, men det är inte riktigt Alandh-klass och jag saknar en tydligare skildring än att han bara stått i Svennis skugga. Grip fanns även i Tommy Svenssons skugga och har gjort så oerhört mycket i svensk fotboll, men slående är att han haft svårt att lyckas när han varit nummer ett.

***

HIF-backen Emil Krafth nobbade landslaget och fanns varken med i A-landslagets trupp eller U21-landslagets trupp. Det hette att högerbacken var skadad…ändå fanns han med i Helsingborgs startelva i genrepet mot Värnamo mindre än 15 timmar efter att A-landslaget och U21-landslaget spelat matcher i Moldavien och Serbien.

Med tanke på att Mikael Lustig var skadad och att Krafth spelade mot Frankrike i november och gjorde det bra och även var med i Abu Dhabi och gjorde det bra så hade det inte varit en stor överraskning om HIF-backen funnits med i Hamréns EM-kvaltrupp. Något fick Krafth att tacka nej och sedan ändå spela match för klubblaget.

Ta bara att Håkan Ericson nu tog ut Mattias Johansson i U21-landslaget igen. AZ-backen ratade ju U21-landslaget i höstens playoff men när Krafth inte var disponibel och Derbys Isak Ssewankambo var skadad så blev det en uttagning av Johansson.

***

Cirka 50 personer kom till landslagets öppna träning på Friends Arena.

Vem tar Uefa i örat för att ha tvingat Ryssland att spela vidare

28 mars 2015 09.15, olof.lundh

Så tröttsamt med nya skandaler på Gradski-stadion Podgorica. Englands målvakt Joe Hart fick i VM-kvalet till Brasilien uppleva något liknade som Rysslands Igor Akinfejev som blev träffad av en brinnande bengal efter 20 sekunder av matchen mellan Montenegro och Ryssland och blev utburen. Tyvärr är det ingen överraskning att det sker, det har hänt tidigare i Montenegro.

Redan när England EM-kvalade mot Montenegro 2011 tog sig hemmafansen in på planen vid slutsignalen. I VM-kvalet 2012 kastade fansen in bengaler på planen i när man mötte San Marino och Tjeckien, och mot Polen fick polackernas målvakt ett säte kastat mot sig. Sedan var det matchen mot England som fick arenan att se ut som en krigszon.

Efter VM-kvalet gav Fifa Montenegro böter på 800 000 kronor men det har inte direkt hjälpt. Det var hett på läktarna när Sverige var där i november och tyvärr ännu värre när ryssarna var där under fredagen. Vad gör nu Uefa? Ja, EM-kvalets herrar tvingade Ryssland att spela matchen trots att målvakten blivit utbytt för brännskada – vilket är svårt att fatta.

I det här fallet är det som med domare, det går inte direkt att straffa Uefa som sitter på all makt, och det är otroligt att matchen fortsatte. Förstår verkligen Rysslands ilska över att tvingas  spela matchen, men det gick till slut inte att spela klart den efter spelarbråk och nya oroligheter i andra halvlek. Allt annat än att Montenegro döms som förlorare med 0-3 vore en skräll, och det slår givetvis mot Sveriges EM-drömmar.

Kan inte förstå att man inte slänger ut Montenegro som har så upprepade problem. Vet givetvis att det förekommer på fler ställen än på Gradski-stadion, men i sådana här korta kval får det för stor betydelse om något lag vinner en match på det sättet, men kan naturligtvis köpa att Uefa väljer den vägen. Möjligen kan man välja att straffa även Ryssland och ta poäng från Capello o Co, men tror inte på det.

När Serbien och Albanien möttes i EM-kval i höstas och en drönare flög över arenan med en albansk flagga och det var upploppsliknande scener så fick hemmalaget Serbien segern med 3-0 men blev samtidigt fråntagna tre poäng på grund av att hemmafansen stormade planen och attackerade de albanska spelarna. Bägge länderna har överklagat till CAS, idrottens egen domstol.

Läser man på Uefa:s korta beskrivning från Montenegro-Ryssland på hemsidan inser man att de vill tona ner det hela och inte föregå något med skrivningen ”appeared to be struck by an object”:

The UEFA EURO 2016 qualifying match between Montenegro and Russia was abandoned in the 67th minute following crowd disturbances at the Gradski Stadion in Podgorica. In the first minute of the Group G fixture, Russia goalkeeper Igor Akinfeev appeared to be struck by an object thrown from the crowd. He was subsequently carried off the field on a stretcher and the referee took the players off for a first time

Play resumed after a 33-minute delay and there was no score at half-time. The start of the second half was delayed by 18 minutes due to further disturbances and the match was abandoned in the 67th minute, shortly after Russia’s Roman Shirokov had a penalty saved by Vukašin Poleksić. UEFA will wait to receive reports from the delegate and referee to open disciplinary proceedings. 

Nu återstår bara att vänta på Uefa:s process och Sverige gör bäst i att fokusera på att man tog tre poäng och tänka framåt mot Montenegro i juni och strunta i eventuella poängfördelningar. Svenska landslaget hade inga problem att ta 3-0 och seger efter publikskandalen på Parken i Köpenhamn och det är väl troligt att ryssarna får en poänginjektion.

Enda positiva är att Montenegro knappast kan bland sig in i kampen om tredjeplatsen – vilket ger minst playoff – och trots allt så ska man spela om både förstaplatsen och andraplatsen. Även om Österrike går starkt så ska de åka både till Moskva och Stockholm och halva EM-kvalet återstår. Kan vara värt att påminna om att bästa grupptrean går direkt till EM 2016.

När man tar fram bästa grupptrean så plockar tar man grupptreorna och sedan tar man bort sämsta laget i de grupper med sex lag, som i Sveriges grupp hade varit Moldavien, och därefter rankar man dem och det finns en tabell som i dagsläget ser ut så här:

1 D  Skottland 4 2 1 1 5 4 +1 7 Direkt till EM 2016
2 F Ungern 4 2 1 1 4 3 +1 7 Får spela playoff
3 E   Schweiz 4 2 0 2 7 3 +4 6
4 H  Norge 3 2 0 1 5 3 +2 6
5 C  Ukraina 4 2 0 2 3 2 +1 6
6 G  Ryssland 3 1 1 1 5 2 +3 4
7 I  Albanien 3 1 1 1 2 4 −2 4
8 A Holland 3 1 0 2 7 4 +3 3
9 B  Cypern 3 1 0 2 4 5 −1 3

 

Kan även vara värt att påminna om att Uefa har annat system än Fifa för att särskilja lagen åt och att inbördes möten går föra och där har Sverige kryssat mot både Österrike och Ryssland:

 1. Higher number of points obtained in the matches played between the teams in question;
 2. Superior goal difference resulting from the matches played between the teams in question;
 3. Higher number of goals scored in the matches played between the teams in question;
 4. Higher number of goals scored away from home in the matches played between the teams in question;
 5. If, after having applied criteria 1 to 4, teams still have an equal ranking, criteria 1 to 4 are reapplied exclusively to the matches between the teams in question to determine their final rankings. If this procedure does not lead to a decision, criteria 6 to 10 apply;
 6. Superior goal difference in all group matches;
 7. Higher number of goals scored in all group matches;
 8. Higher number of away goals scored in all group matches;
 9. Fair play conduct in all group matches (1 point for a single yellow card, 3 points for a red card as a consequence of two yellow cards, 3 points for a direct red card, 4 points for a yellow card followed by a direct red card);
 10. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

To determine the best third-placed team, the results against the teams in sixth place are discarded. The following criteria are applied:

 1. Higher number of points obtained;
 2. Superior goal difference;
 3. Higher number of goals scored;
 4. Higher number of away goals scored;
 5. Fair play conduct in all group matches;
 6. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingessons skildringar av livet gör ont

26 mars 2015 12.04, olof.lundh

När podden med ”Chippen” inte bara blir rerajtad i Aftonbladet och Expressen utan även i Dagens Industri, ja, då vet man att det handlar om cash och är värt att lyssna på. Om du inte lyssnat så hittar man den som vanligt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den.

*****

Börjar det smyga in lite MFF-hybris? På allsvenska upptaktsträffen drog Åge Hariede och Markus Rosenberg hem till lunch och på eftermiddagen var klubben representerad av presskillen Peter Åhlander. Ingen sportchef. Ingen ordförande. Ingen tränare. Ingen spelare.

De andra klubbarna slöt upp med både ledare och stjärnspelare och IFK Göteborgs Mats Gren, Mattias Bjärsmyr och Jörgen Lennartsson fanns där hela dagen. AIK hade ett motsvarande gäng med Nabil Bahoui i spetsen och så vidare och ingen drog hem tidigt.

*****

Isaac Kiese Thelin och Zlatan Ibrahimovic i anfallet och 4-4-2 kan vara rätt väg mot ett Moldavien som spelar med tre mittbackar och ofta backar hem mot de större landslagen. Så har bilden varit mot både Österrike och Ryssland.

Kiese Thelin får då röja väg men frågan är om man inte velat ha en vassare offensiv på kanten än Sebastian Larsson? Ja, Larsson hade kunnat gå ner som högerback och så hade Emil Forsberg och Erkan Zengin fått ta hand om varsin kant.

*****

Ont om svenska fans på flyget till Chisinau. Lockar inte en helg där?

*****

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski låter sig enbart intervjuas av DN apropå de hårda tagen som tidningen körde mot tidigare anställda. Reportaget i Journalisten ger en mörk bild som många tyvärr kan känna igen från en hårdnande arbetsmarknad.

Däremot är det ett slag mot DN:s trovärdighet att en tidning som ofta kräver att makthavare ska svara på frågor inte gör det själv. Inte sällan skryter DN med rätta om reportage och granskningar som Orrenius, Zaremba och Carlsson signerar men nu kan alla makthavare hänvisa till Lex Wolodarski och skita i att ställa upp.

Sorgligast av allt är tystnaden från både DN:s egna reportrar och från oss alla i mediavärlden. Det är som om rädslan av att bli av med jobbet om man kritiserar ledningen (och indirekt Bonniers eller Schibstedt) förlamar oss alla. Långt i från en fri press.

Tystnaden känns igen från när DN-vd:n Gunilla Herlitz lön visade sig vara 19 miljoner kronor och skyhögt över andra motsvarande chefer. Då var det otroligt tyst och långt ifrån det mediaklimat som gäller när höga chefer i andra branscher anses ha tjänat för mycket.

*****

Flög ihop med hela Kanal5:s gäng till Moldavien. Kändes som om det var TV4 som var ute och åkte, nästan hela styrkan både framför och bakom kameran är gamla bekantingar. Något har uppenbarligen TV4 gjort rätt.

*****

Vi klankar ofta på spelare och ledare men det var härligt att höra Zlatan stå upp emot filmningar och att Albin Ekdal vill spela i landslaget för noll kronor. Lägg till att truppen gjorde insatser för barn och ungdomar i veckan.

*****

Rasmus Bengtsson är en stark rekrytering och öppnar för en försäljning av antingen Filip Helander och/eller Erik Johansson i sommar. Fram till dess blir det hård kamp om vem av mittbackarna som ska ta plats i Malmö FF:s backlinje.

Ännu så länge har MFF:s CL-pengar mest hamnat hos Bosman-spelare (både norska och svenska) och en skvätt gick till Twente och några miljoner till Landskrona Bois för Erik Andersson. Många fans påpekar att Malmös framgångar inte alls var bra för svensk fotboll.

Kanske inte i direkta pengar in men det räcker att kolla på landslagstruppen som Hamrén har med sig till Moldavien. Sju av spelarna har Malmö FF som klubbadress eller spelade där senaste året. Dessutom räddades ekonomin för GIF Sundsvall när Emil Forsberg flyttade till Leipzig.

Sedan visade Malmö FF att det visst går att både försvara SM-guldet och nå Champions League. Glöm inte att klubbens ekonomi var hårt pressad för exakt ett år sedan och man hade tappat lagkapten, tränare, sportchef, vd och några andra tongivande spelare.

*****

Wien är porten till det forna Öst-Europa. Gillar att mellanlanda där.

*****

Alla ska vi någon gång dö och ändå har jag så svårt att ta till mig att en person dör och försvinner för alltid. Visst sörjer man där och då men när livet griper tag i en och man rusar vidare så är det blott ett fåtal som ständigt påminns om att personen är borta, och även de måste fortsätta att leva.

Naturligtvis är det en skillnad på sorgen om en person går bort naturligt efter ett långt liv eller rycks bort mitt i livet, men oavsett så fortsätter livet framåt. Minns själv känslan av hur mina föräldrar somnade in och där befann man sig i en bubbla av sorg och att fixa praktiska saker, och så lever alla andra bara vidare.

I sådana stunder tänker jag på att jag måste ta vara på livet. Tänk, det kan vara slut när som helst. Uppskatta vardagen. Ta vara på vänner och familj och inte bara jobbet. I teorin låter det så bra, i praktiken är det svårare. Hur tar man med sig perspektivet in i livet? Så man uppskattar mer?

Vet egentligen inte, men för en stund gav en bok det. Satt på flyget till Barcelona och kunde inte stoppa tårarna från att rinna. Läste boken ”Det är bara lite cancer” som Klas Ingesson skrivit ihop med Henrik Ekblom Ystén och delarna som handlar om sjukdomstiden, kampen för att leva och Ingessons reflektioner är gripande.

Det gör i perioder ont att läsa. Allt i från om hur trött han var på myten om sig själv, och som användes när sjukdomen skildrades i media men som han ändå visar i boken inte bara är en myt, till hur man ska värdera i livet, vad unga spelare gör för fel och tomheten efter att den sista bollen var sparkad.

Naket. Ärligt. Öppet. Och befriande rakt. Hur svårt han och farsan hade att hitta varandra när karriären är över och Ingesson ska driva en gård med skog. Eller när han är och föreläser bara för att få lite bekräftelse. Eller när han fattar hur egocentrerad han varit hela karriären.

Det är verkligen inte bara en smickrande bild som han ger, även om jag är tveksam till om han lyckades med målet att inte skriva en Zlatan-bok. För även om det skiljer sig på många sätt finns det gemensamma drag och du når inte Premier League, serie A och VM-brons och miljonerna utan att du driver på dig själv.

Klas Ingesson var på slutet av karriären när jag började jobba och det är en begränsad yrkesmässig relation som jag har till mittfältaren som lämnade Ödeshög för spel runt om i Europa och där upplevde både motgångar och framgångar på planen.

Däremot har jag i princip bara hört gott om honom, även om några kan lyfta fram hur hans osäkerhet ibland gled över i en bitterhet. Det är rätt uppenbart av boken att den inre osäkerhet som fanns tidigt i livet följer med hela vägen. Paradoxen i att utåt vara den rediga slitvargen och skogshuggaren och samtidigt så skör, grubblande och tvivlande inåt.

Ta bara att han läste igenom spelarbetygen hemkommen från USA-VM och i boken resonerar om att de inte var så dåliga som han hade hört och trott, men att snittet trots allt var lågt. Ett VM som få kanske hade spelat förutom Ingesson med tanke på bilolyckan och nackskadan veckorna före.

Kanske är det de blottade motsatserna som gör Klas Ingesson så levande i boken? Att han vågar tvivla och visa sin osäkerhet och sina tankar om att åka hem från olika proffsklubbar. För det ger en mänsklig bild. Ingen person är på ett sätt utan alla har betydligt fler sidor även om man inte visar dem.

Vet inte om det är för att de starka partierna i boken är så välskrivna och gripande, framför allt den andra halvan som inte går att sluta läsa, som gör att jag har svårare med alla ”skojiga” stories och upptåg med ”Moose club” och annat? De känns så platta och närmast på buskisnivå, men det kanske ligger hos mig i att de inte går in.

Visst vill man att sådana här böcker ska vara öppna och ärliga men jag undrar ändå vad Klas Ingesson hade emot Thomas Ravelli? På flera ställen i boken får den förre landslagsmålvakten elaka slängar. Bland annat för att Ravelli gjorde ett jobb när VM-laget spelade uppvisningsmatch i Ödeshög. Men det verkar knappast som att alla stjärnor var med och vad är fel med att jobba om man inte tjänat miljoner?

Eller när Ingesson i boken påpekar att han älskade att komma hem till landslaget för att han då kunde håna Ravelli med att miljonerna strömmade in på Ingessons lönekonto till skillnad mot Blåvitt-målvakten. Det var givetvis en del av jargongen på den tiden men det skaver en aning att just målvakten får ta del av det igen och kanske är det inte det rätta perspektivet.

Chippen hade fått ut mer i landslaget under Hamrén

24 mars 2015 08.26, olof.lundh

Veckans svenskkoll är given, se exempel när Carlos Strandberg hittar rätt för första gången med CSKA Moskva och en intervju med Sam Larsson:

***

Christian Wilhelmsson är veckans poddgäst och ni hittar den som vanligt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera dator och/eller smartphone.

Träffade mittfältaren några dagar innan han lämnade Hällevik och Sverige för livet i Dubai. Det är där han och Oksana och deras tre barn ska ha sin bas framöver även om de har kvar sommarhuset i Blekinge, och Chippen saknar inte idéer på vad han ska fylla sin tid med, allt från att vara rådgivare till klubbar i Mellanöstern som jagar spelare till barnboksförfattare.

Under nästan 90 minuter gick vi igenom Chippens karriär i både klubbar och landslag och Zlatan är inte ensam om att tycka att Frankrike är ett skitland, vilket förklarar haveriet i Nantes. Det är en rätt osannolik karriär för en spelare som i sin ungdom ansågs för tunn och aldrig var med i några distriktslag eller var ansedd som en större talang.

Under dryga 15 år blev det elva klubbar i elva länder och både VM-slutspel och EM-slutspel och totalt 79 A-landskamper. Bilden av tiden i Lars Lagerbäcks landslag är rätt speciell med en förbundskapten som knappt hade någon dialog med spelarna och där Roland Andersson skulle vara länken till spelarna och det sociala kittet och ersätta Tommy Söderberg men aldrig lyckades.

Uppenbart att Erik Hamréns spelfilosofi och sätt att vara närmare spelarna passade Chippen bättre, men tyvärr hade väl han svårt att övertyga förbundskaptenen till fullo. Tänk om Chippen fått starta mer under EM 2012, för då var han i ett sällsynt slag, och då hade kanske minnena från Kiev varit annorlunda?

Det är nog så att Chippen aldrig fick ut sitt max i landslaget och det är naturligtvis inte bara förbundskaptenernas fel, men självklart handlar det om förtroende och det måste en tränare ge spelare och just kreativa och tekniska spelare måste ha mer av den varan. Tränare måste våga att ha dem kvar för att de ska kunna göra något extraordinärt, och det är slående vilken press Chippen kände just med tanke på att han alltid blev utbytt.

***

Hör att Kalmar FF:s ordförande Anders Nyblom är runt i Kalmar och frågor sponsorer och företag om pengar för att få hem Viktor Elm. Lägg till att Rasmus Elm närmar sig spel och i princip är uppe i matchvikt igen. KFF är plötsligt en outsider i toppstriden.

***

Mikael Antonsson var osäker startande i går på grund av ljumsken, i dag lär vi veta. Erik Hamrén ska formera en startelva och med manskapet han har med sig i Stockholm hade jag valt följande startelva i en mer klassisk 4-4-2:

Isaksson – Tinnerholm, Granqvist, Jansson, Olsson – Larsson, Ekdal, Källström, Zengin – Ibrahimovic, Berg.

Tror dock att Hamrén har följande elva i huvudet: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Ekdal, Källström – Ibrahimovic – Kiese-Thelin, Zengin.

***

Första gången Sverige skulle möta Moldavien var våren 2001, i kvalet till VM i Japan och Sydkorea, och kunskaperna om den forna delen av Sovjetunionen var begränsade. Drog dit med fotografen Jonte Wentzel på reportageresa och måndagen inför matchen hade vi sex sidor i sportbilagan om Europas fattigaste land.

Ingressen var följande: På onsdag möter svenska fotbollslandslaget Moldavien i VM-kvalet. Expressen har redan varit där, i landet där hoppet brinner som en svag låga, hoppet att fly någon annanstans. För ingen vill leva i landet där korruption, prostitution och fattigdom är vardag. Det stora miraklet är att detta land klarar av att ställa elva man mot Sverige.

Här kan ni läsa hela reportaget om hur jag upplevde Moldavien 2001, några veckor innan Marcus Allbäck blev hjälte i snömatchen.

***

Emir Bajrami var en av Erik Hamréns första satsningar men det slutade när han fick problem i Twente och framför allt med ryggen. I veckan väntar ny operation för att rädda karriären för en spelare som bara är 27 år. Bara att hålla tummarna.

***

Dag 1 med landslaget och vi har snack med Johan Elmander om kritiken, Robin Olsen om Hull som var nära, Robin Quaison om A-landslaget och Pierre Bengtsson om att vara däckad i en månad av influensa och ni hittar allt HÄR. Dessutom en krönika om pressen på Erik Hamrén som inte bara slåss för jobbet utan även för SvFF:s pressade ekonomiska framtid.

Schemat som väntar:

March 24

 • 09.45 – Press entrance opens
 • 10.20 – Mixed zone, Friends Arena, available players: Andreas Isaksson, Anton Tinnerholm, Erik Johansson, Marcus Berg, Erkan Zengin, Mikael Antonsson
 • 10.45 – Training session, Friends Arena

March 25

 • 09.45 – Press entrance opens
 • 10.20 – Mixed zone, Friends Arena, available players: Andreas Granqvist, Albin Ekdal, Martin Olsson, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin.
 • 10.45 – Training session, Friends Arena (open to media first 15 minutes)

March 26

 • Departure for Chisinau
 • 17.10 – Mixed zone, Zimbru Stadium
 • 17.30 – Training session, Zimbru Stadium
 • appr 18.45 – Press conference with Erik Hamrén and one player, Zimbru Stadium

March 27

 • 21.45 – Euro Qualifier Moldova-Sweden, Zimbru Stadium
 • Departure for Stockholm

Observera att det är lokala tider så matchen har avspark 20:45 svensk tid och det är Kanal 5 som visar den och det är många TV4-bekantingar som jobbar med matchen: Hasse Backe, Niklas Jarelind, Karin Frick och Nora Henriksson.

***

Tifot på Camp Nou inför El Clasico var mäktigt, men givetvis reagerar en hel del fans på att det inte var ett äkta tifo då det var klubben som låg bakom det. Hur man än vänder sig…

El Clásico är världens största ligamatch

22 mars 2015 12.30, olof.lundh

Christian Wilhelmsson är måndagens poddgäst, och en både underhållande och sanningssägande sådan. Vid 06:00 måndag morgon är podden ute och hittas som vanligt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande.

***

John Guidetti stänkte in ett snyggt mål för Celtic, men firandet? Eller rättar sagt, det uteblivna firandet?

***

Gillar att Sportbladet fortsätter sina granskningar trots hotfulla reaktioner, och nu senast kring maktkampen i AIK där Johan Segui nu även är ordförande i AIK Fotboll AB och inte bara i AIK FF. Olyckligt att många inte vågar att uttala sig med namn, eftersom det då går att avfärda, men speglar kanske klimatet?

I Sportbladet tar man även upp det större problemet med ett bristande deltagande i demokratiprocessen och det är bara att instämma i faran kring att blott ett fåtal engagerar sig. Skrev en krönika i december om att fotbollen måste reformeras och att nätröstande är en väg till större demokrati och det måste komma.

***

Staden Barcelona går i väntans tider inför kvällens avspark på Nou Camp. El Clásico nummer 230 väntar och FC Barcelona-Real Madrid är i dag en match som berör så många mer än bara klubbens fans i Spanien. Mitt flyg från Amsterdam var knökfullt och många bar sina klubbfärger och i hotellobbyn säljer receptionen biljetter för 1000 euro styck, vilket är mer än kostnaden för ett årskort.

Den moderna fotbollen, oavsett om man gillar den eller ej, är här och där är det spanska stormötet en match som fångar resten av världen. Som liga har fortfarande Premier League mycket starkare dragningskraft än någon av La Liga, serie A och Bundesliga men ett möte mellan två av världens största klubbar blir större och hetare i form av en match.

Man tror på mellan 400 och 500 miljoner tv-tittare världen över, och även om Asien hamnar i kläm med en sen avspark så öppnar det för Sydamerika och Nordamerika. Den historiska rivaliteten mellan klubbarna och den politiska laddningen känner väl de flesta fotbollsintresserade till och dessutom bjuder klubbarna inte sällan på riktiga uppvisningar fotbollsmässigt med de bästa spelarna och de bästa tränarna.

För även om FC Barcelona föll från andraplats till fjärde på Deloittes lista över klubbar som tar in mest pengar 2014 så är Real Madrid fortfarande etta och de två klubbarna har länge varit de som haft störst resurser. Lägg till ett skickligt jobb med akademier och där framför allt Barcelon lyckats få spelare från akademin La Masia att nå A-laget och excellera på högsta nivå.

Så även om Liverpool-Manchester United i eftermiddag är en jättematch och flera hundra miljoner tv-tittare kommer att följa händelserna på Anfield är det något annat med Barcelona-Real Madrid. Bara det att man får gå tillbaka till 2008 för att hitta en vinnare av Ballon d’Or som inte spelar i antingen Real eller Barça, och då var det Cristiano Ronaldo i Manchester United säsongen innan han gick till Real.

Om man bara tittar på de senaste fem åren av Ballon d’Or så utser man alltid tre spelare som går till Fifa-galan och då har 13 platser av 15 möjliga tagits av spelare från de spanska storklubbarna, där förutom Lionel Messi och Ronaldo även Xavi och Iniesta slagit sig in några gånger. Undantagen är Manuel Neuer som blev trea 2014 och Franck Ribéry som blev trea 2013.

Naturligtvis är inte stjärnor allt, men i ett globalt perspektiv så har givetvis Barcelona och Real Madrid hjälp av att de är giganterna i Spanien som allt som oftast slåss om ligatiteln. Real Madrid har med sina 32 titlar fler än de andra klubbarna ihop (29 titlar på sju klubbar) om man drar bort Barcelona som tagit 22 titlar. Så utav 83 titlar har Real och Barca vunnit två tredjedelar.

Utav de senaste 30 ligatitlarna så har Real Madrid tagit 12 och Barcelona 13. Atlético Madrid har två titlar precis som Valencia och sedan har Deportivo la Coruna en titel. Osexigt? Ja, ur ett ligaperspektiv men om man lägger till världens bästa och största stjärnor i varsin klubb och sedan en kamp som inte sällan kokar ner i de här stora matcherna så är det förståeligt att hela världen kollar.

Lägg till att årets kamp om ligatiteln just nu är jämn och där Barcelona plötsligt vaknade till liv efter nyår och har vunnit 16 matcher och förlorat två och excellerat i Champions League, gått till cupfinal och tagit över serieledningen. Real Madrid gick till nyårsfest efter att ha vunnit klubblags-VM och hade 22 raka segrar men sedan rasat samman helt och hållet och är hårt ansatt av medier och fans.

Upplagt för en match med extra allt och där striden mellan Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är en beståndsdel som är värd mycket. Argentinaren har haft en sanslös vår och är tillbaka i den form som många inte trodde han kunde nå igen. Däremot har portugisen haft det tufft sedan han skrek ”SIIIIII” efter att ha vunnit Ballon d’Or i januari och blivit omkörd i skytteligan.

Tyska Transfermarkt har kollat på de troliga startelvorna värde och det är Reals 515 miljoner euro som ställs mot Barcelonas  432 miljoner euro. Ja, det är sanslösa summor och värst är givetvis både Ronaldo och Messi som värderas till närmare 1,2 miljarder kronor styck. Undrar om det räcker om någon skulle försöka köpa loss dem? Ja, ja, det är hypotetiskt ännu så länge och här är trupperna.

Barcelona: – Bravo (€12 million), Dani Alves (€10 million), Gerard Pique (€30 million), Jeremy Mathieu (€15 million), Jordi Alba (€25 million); Javier Mascherano (€15 million), Ivan Rakitic (€30 million, Andres Iniesta (€35 million); Lionel Messi (€120 million), Luis Suarez (€60 million), Neymar (€80 million).

Real Madrid: – Iker Casillas (€8 million), Dani Carvajal (€22 million), Pepe (€15 million), Sergio Ramos (€45 million), Marcelo (€25 million); Toni Kroos (€50 million), Luka Modric (€55 million), Isco (€45 million); Gareth Bale (€80 million), Karim Benzema (€50 million), Cristiano Ronaldo (€120 million).

Vill du kolla i kväll så är det TV12 eller fotbollskanalen.se via Play-abonnemang som gäller och 20:2o börjar sändningen från gräset på Camp Nou eller Nou Camp – beroende på om du är spanjor eller katalan – och det är en match man vill se. En ynnest att få vara på plats och göra matchen som troligen avgör La Liga 2014-15.

Hur det går? Ja, det är svårt att gå emot FC Barcelona efter den senaste tiden och Real Madrid är minst sagt svajigt. Tror på en ganska klar Barcelona-seger mot ett Real som är i gungning. 3-1 är tipset, men kasta inte in alla era PPM-pengar på det.

Om ni vill fördjupa er i marknadsvärden så finns det en total genomgång av Europas klubbar HÄR och där är det tydligt att både Barcelona och Real Madrid använt sig av musklerna som man har i form av att klubbarna sålt sina egna tv-rättigheter, är i princip ohotade i kampen om att nå Champions League och även sneglat på klubbar i England och på Bayern München när det gäller att maxa varumärket.

Karl-Erik Nilsson gör en Anders Svensson – vägrar döma ut ett landslag utan Zlatan

18 mars 2015 20.37, olof.lundh

Tillbringade onsdagen på Kamratgården i Göteborg. Blåvitt hade bjudit in medier till en träff med nya huvudtränaren Jörgen Lennartsson som skulle berätta om klubben inför 2015. Vi fick lära oss en del om Blåvitts 4-4-2 och vad som ska styra i anfall och försvar och varför zonförsvaret har markeringsinslag osv. Naturligtvis väldigt grundläggande men ändå intressant att ta del av.

Den typen av grepp kan jag rekommendera fler allsvenska klubbar att ta efter. Det finns mycket att lära för oss reportrar och journalister som bevakar klubbarna och spelarna. Att få de enklare dragen i upplägget och höra om spelarnas vardag. Ju mer vi lär oss om varandras verksamheter desto bättre och tydligare kan bevakningen bli.

Efter sittningen väntade frågesport som G-P:s Mattias Balkander vann. Sedan var det lite informella samtal och jag och Lennartsson kunde reda ut hur han sett på mina förfrågningar om att vara med i podden. I grunden handlar det väl om att Lennartsson inte har mycket att tillägga om det som varit utan väljer att se framåt och det får man köpa.

***

Hammarby sålde alltså 11 000 biljetter på 50 minuter till premiären mot BK Häcken. Närmast lapp på luckan.

***

Klas Ingessons öde var oerhört sorgligt men att döma av utdragen och artiklarna så är hans bok som han skrev ihop med Henrik Ekblom Ystén en stark skildring.

***

Fascinerad över att Championship spelar full omgång när det är Champions League. Uppenbarligen skiter man i Uefa.

***

Anders Svensson fick en del rubriker när han förra hösten i Expressen inte ville skriva under på landslagets dödsruna för tiden efter att Zlatan Ibrahimovic slutat. Artikeln blev hårt rubbad och det fastnade många vid men egentligen backade han mest upp de andra spelarna i följande ordväxling med Anna Friberg från tidningen.

Vad händer med svenska landslaget den dagen Zlatan slutar?

- Många tror att det kommer bli tufft, jag tror precis tvärtom. Jag tror att Sverige kommer bli bättre igen.

Varför då?

- Om man vänder på det, varför skulle Sverige bli sämre utan Zlatan? Han är den största spelaren vi har och någonsin har haft men det blir också en belastning om man har en stark personlighet. Allting handlar om honom och allt byggs upp kring Zlatan. Många spelare söker honom hela tiden och en del kanske till och med är lite rädda.

Är det så att spelare har så stor respekt för Zlatan att det blir ett problem?

- Ja, jag tror det lite grann. Zlatan ska få spela på sitt sätt men det kan också bli lidande för kollektivet. Att jobba tillsammans har alltid varit Sveriges styrka tidigare.

Om Svensson har rätt eller inte går att diskutera och egentligen aldrig att bevisa. För det är så många komponenter som spelar roll i landslaget. Det är som att försöka avgöra om Lars Lagerbäcks landslag gick till många slutspel för att han var en skicklig tränare eller för att han disponerade några av de bästa svenska spelarna (Zlatan, Henrik Larsson, Ljungberg och Mellberg) och egentligen var han en svag förbundskapten.

I min poddintervju med SvFF-basen Karl-Erik Nilsson, som kom ut i måndags, handlar det om 90 minuters intervju och där är det bland annat slående att han inte vill avslöja vare sig vad Friends Arena kostat förbundet fram till i dag eller vilka aktörer det är som ser till att täcka upp underskottet eller fyller SvFF:s del av nyemissionen.

Nilsson är tydlig med att det är press på Hamrén o Co att ta Sverige till EM 2016 för att ordna intäkter, men när det handlar om VM 2018 och 2022 så känns det till viss del om förbundsbasen gett upp tankarna på svenska landslag i VM. I en tid när Uefa bara har 13 platser i mästerskapet så har Nilsson insett att Sverige varit bortskämt och med fallande rankning är möjligheterna små.

Att Zlatan Ibrahimovic är viktig för landslaget är det ingen tvekan om, och han har enorm betydelse för SvFF:s ekonomi även om Karl-Erik Nilsson inte vill gå dit, men det är anmärkningsvärt att SvFF-basen inte är rädd för dagen då Zlatan slutar i landslaget.

”Nej, jag gör inte det, jag tycker att vi haft väldigt fina framgångar med våra unga landslag, vi blev VM-trea med U17-landslaget och vi tog oss av egen kraft till U21-EM nu, och slog ut U20-världsmästarna Frankrike i ett gastkramande playoff. Jag hyser gott hopp om att vi ska ha slagkraftiga landslags framöver”.

Även utan Zlatan?

”Ja, det är jag övertygad om att vi kommer att ha även utan Zlatan. Nu är Zlatan en exceptionellt skicklig fotbollsspelare och det kommer aldrig att komma någon ny Zlatan men det finns spelare med andra kvaliteter som kan forma ett starkt landslag. Det är klart att vi hoppas och tror också på det.”

Försökte driva en hel del frågeställningar och man kan misstänka att de gånger Nilsson gick över till att tala med mig via mitt förnamn så var han lite irriterad. Som när jag ville ha loss siffran på förlusterna kring Friends Arena eller att SvFF borde se till att ha likadana bonusar för herr- och damlandslaget som en symbol för jämlikhet.

Veckans podd med Karl-Erik Nilsson finns här. Podden ”Lundh” är nu uppe i 42 avsnitt och den går alltid att finna via Fotbollskanalen.se eller via iTunes, Acast, Youtube. Naturligtvis går det lätt att googla fram den och den finns även på podcaster och andra typer av plattformar för poddar. Där finns intervjuer med Lennart Johansson, Katherine Salisbury, Therese Sjögran, Jonny Rödlund, Jonas Eriksson, Håkan Mild, Markus Rosenberg och många, många fler.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 48
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: