Olof Lundhs blogg

Sett till forwardsbristen är Guidetti-ratningen en passning

1 oktober 2014 07.22, olof.lundh

SvFF är nära att sälja ytterligare tolv procentenheter av ägandet i Friends Arena. Kan bara se att det är Peab och/eller Fabege med bröderna Paulsson som tar sitt ansvar, men SvFF-basen Karl-Erik Nilsson ville inte avslöja vilka parterna är.

Kan inte sluta fascineras av att SvFF-basen inledde presskonferens med att rabbla positiva saker kring svensk fotboll och olika ungdomslandslags matcher men inte ett ljud om krisen för Ängelholms FF, Superettans omritande, läget för Friends Arena eller andra frågeställningar som dominerar ute i fotbolls-Sverige.

Självklart kan man moderera bilden men att köra en sådan strutsstil i ett offentligt framträdande gör bara att man tappar i trovärdighet. Snarare borde SvFF-basen ta fasta på den typen av problem och ge sin syn på frågorna. Duckandet blir bara fånigt, även om han givetvis svarar på frågor efteråt så måste en ledare ta tag i det från start.

***

Undrar hur Lars Lagerbäck som svensk förbundskapten sett på att Tommy Svensson satt så och spekulerade om en av hans spelare? Någonting säger mig att förbundskapten Lagerbäck inte hade uppskattat det.

***

Tackade i ett svagt ögonblick ja till att vara med i Media-SM i tennis. Får jag in mina Roscoe Tanner-servar ska jag kunna knipa något game, men annars har tiden sprungit i från mig och kunnandet har jag aldrig hunnit i kapp. Under torsdagen är det dags i SALK-hallen och jag hoppas överleva och gläds åt att jag spelar långt från centrecourten.

***

Att Ängelholms FF vädjar om bidrag från allmänheten och hänvisar till att tabellen inte ska ritas om utan att Superettan ska avgöras på planen är förståeligt men ändå tveksamt. Det borde man tänkt på när man lade budgeten, och det är dags att fler tar det ansvaret. ÄFF är inte enda klubb som inte lever som man lär och fler kan få sota för det.

***

Totti! Blanc!

***

Inför förra EM-kvalet ville Erik Hamrén ta med Markus Rosenberg men fick nobben. Då var i varje fall Tobias Hysén med som fortsätter att göra mål i Kina. Anfallsalternativen i förbundskaptenens trupp mot Ryssland och Liechtenstein är nu följande: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Johan Elmander och Branimir Hrgota.

Av dem har Elmander det fortsatt tungt i Bröndby, Toivonen går okej i Rennes och Hrgota får speltid i Borussia och står för assist men har inte gjort mål. Då hänger det på Zlatan i Sveriges nya uppställning som är 4-3-3 eller 4-5-1. Det vore väl okej om Zlatan var i toppslag men nu är han skadad och missade PSG:s seger mot Barcelona vilket var tredje raka matchen utan spel.

I det perspektivet är det udda att Erik Hamrén ratar John Guidetti. Okej, han spelar i skotska ligan och Celtic men han gör mål och får speltid och är ett alternativ. Särskilt sett till att förbundskaptenen skippade Hysén för Alexander Kacaniklic som är tillbaka. Sverige har onekligen gott om yttrar som ska vara offensiva alternativ till Zlatan: Kacaniklic, Bahoui, Forsberg, Durmaz och Zengin.

Om det räcker mot Ryssland? Jo, det kan det säkert göra men man saknar en ren avslutare att kasta in om matchen står och väger och Zlatan inte är hundra. Särskilt överraskande var det att Hamrén avfärdade Guidetti så tydligt, att han inte ens funnits i förbundskaptens tankar. Man får inte ut mer av Hamrén än att de uttagna är bättre…jaha.

Kan det vara så att lagkaptenens hårda passningar till Guidetti de senaste åren visat att den kaxiga arvtagaren inte är uppskattad i gänget? På annat sätt kan man inte läsa det. Två gånger har Zlatan oerhört tydligt tryckt till Guidetti offentligt. Kanske hade hans inkluderande rört om mer än det förstärkt?

Det är ingen hemlighet att många i landslaget ogillade Guidettis presskonferens 2012, som var samma dag som EM-truppen samlades.Då försökte ledare kring landslaget övertyga John Guidetti i det olyckliga i att hålla en presskonferens i Stockholm samtidigt som landslaget samlades i Visby med sikte på EM i Ukraina och Polen.

En petitess. Jo, förvisso, men det var inte det smartaste och man ska inte glömma att sådana detaljer lever vidare. För faktum är att Guidetti efter de första årens offensiv i media legat rätt lågt. Förutom när han var ute och svingade mot Mark Hughes i Stoke i början så har han blivit betydligt försiktigare, och därför är kritiken felriktad.

U21-landslaget, då? Det kan ha spelat roll men det är trots allt viktigare att Sveriges A-landslag når EM 2016 än att U21-landslaget når U21-EM 2015 även om det senare kan vara viktigt för svensk fotboll. Många av dagens A-landslagsspelare var med under hemma-EM 2009 och några var delaktiga även i U21-EM 2004.

Mest uppseendeväckande var annars att Mattias Johansson nobbade U21-landslaget när han inte fick plats i A-truppen. AZ-backen har aldrig dragit riktigt jämnt med Håkan Ericsson och det är självklart så att högerbacken inte förstäkte sin ”shining” i Erik Hamréns ögon via en nobb av U21-landslaget inför höstens playoff mot Frankrike.

Trist, men det är rätt uppenbart att Ericsson har problem med en del av sina spelarrelationer. Ericsson berättade att han bland annat försökt få tag på Robin Quaison efter att hans agent Hasan Cetinkaya berättat att den tidigare AIK-spelaren skulle träffa Ghana men att Quaison inte ringt tillbaka till U21-landslagets förbundskapten.

MFF:s Erik Johansson var också en skräll men han har sett stark ut i Europa även om Filip Helander varit lika vass och borde ha större potential. Per Nilsson föll i från på grund av skada och det innebär att Johansson är fjärde mittback och långt från spel.

Ett Anders Svensson-test för Hamrén

30 september 2014 08.39, olof.lundh

En krönika om Ängelholms FF och att det är lika illa med en konkurs som att någon spelar med en för dyr trupp. Intressant att se att ÄFF under 2012 lade 67 procent på spelarkostnader och under 2011 var det 76 procent och under 2010 86 procent. Visst, klubben har bromsat men inte snabbt nog då en klassisk rekommendation är cirka hälften av intäkterna på spelare.

***

Erik Hamrén hade förvisso en bra helg med mål för Albin Ekdal, Alexander Kacaniklic, John Guidetti och en del andra positiva besked som finns i artikeln om alla landslagsaktuella svenskar. Ändå är oron säkert påtaglig i en av Göteborgs förorter då Zlatan Ibrahimovic även missar Champions League-matchen mot Barcelona efter hälproblem.

Vi snackade om vilka spelare som borde vara aktuella i det kommande EM-kvalet i helgens ”Fergie Time”:

Ni ser presskonferensen här med start 13:45.

En avvägning som Hamrén ställs inför är U21 kontra A-landslag. Exempelvis kring John Guidetti som väntat kommit i gång med målskyttet i Celtic och fått speltid. Ska anfallaren vara med när U21-landslaget krigar för att nå EM i Tjeckien i ett playoff mot Frankrike eller ska han stötta upp det svenska landslaget som möter Ryssland och Liechtenstein?

Tidigare har förbundskaptenen alltid sagt att man bara är med i A-landslaget istället för U21-landslagets tävlingsmatchen om man har chans till en startplats för Hamrén. Där är inte Guidetti än och det talar för att Håkan Ericson tar ut Celtic-anfallaren. Hade ju gärna sett att Guidetti varit med i landslaget redan i juni, men kan förstå resonemanget.

Ett U21-EM hade varit nyttigt och även om Sverige inte är favoriter mot ett Frankrike som kan ödsla med stjärnor sett till att landets landslag är klart för EM som arrangör så behövs en spelare som Guidetti. Tråkigt nog missar viktige Oscar Hiljemark U21-landslagets playoff då han opereretas för ljumskproblem och är borta hösten ut.

Kan egentligen inte se att Hamrén gör stora skiften från truppen senast som var följande:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kristoffer Nordfeldt, Johan Dahlin. Backar: Mikael Antonsson, Jonas Olsson, Martin Olsson, Pierre Bengtsson, Mikael Lustig (Mattias Johansson), Andreas Granqvist, Per Nilsson. Mittfältare/forwards: Nabil Bahoui, Jimmy Durmaz, Albin Ekdal, Johan Elmander, Emil Forsberg, Branimir Hrgota, Tobias Hysén, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Sebastian Larsson, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom, Erkan Zengin.

* Jonas Olsson har tappat sin plats i WBA även om han spelade i Ligacupen i veckan och Per Nilsson har skadeproblem och sviktande form och bägge kan inte få plats. Hade själv strukit Nilsson men Olsson är fyra i Hamréns värld och där borde förbundskaptenen ta in ett alternativ: Joel Ekstrand, Rasmus Bengtsson eller Pontus Jansson.

* Mikael Lustig lär vara borta och då är Mattias Johansson given, men han kan spela i U21.

* Nabil Bahoui har knappt spelat efter senaste EM-kvalen och även om han gjorde mål senast kanske Alexander Kacaniklic utmanar honom om platsen i truppen.

* Emil Forsberg fick bara en halvlek mot Estland men har visat bra slag i Malmö FF och bör få en plats.

* Oroande om Zlatan inte kan spela och det lär bli en kamp mot klockan. Om han inte kan spela mot Monaco i helgen så uppskattar säkert PSG om svensken får vila. Klarar Hamrén det? Blir ett Anders Svensson-test mot ryssarna. Ja, ni vet hur Svensson talade om i en intervju att det inte var säkert att Sverige blir sämre utan lagkaptenen men det snabbt blev att Sverige blir bättre utan Zlatan sett till en rubrik som är väl hårddragen och den efterföljande debatten tog vid efter den.

* I avsaknad av en skadad Marcus Berg och att Johan Elmander inte är i slag så är Kinaexporten Tobias Hysén Sveriges hetaste avslutare. Även Branimir Hrgota är med där men han kan även spela i U21-landslaget och det blir intressant att se hur Hamrén väljer där.

***

Jimmy Durmaz är gäst i podden ”Lundh” som ni hittar på fotbollskanalen.se, på iTunes,Acast och på Youtube. Den tidigare MFF:aren är rak och tydlig i frågor om Hamrén ska ge efter när spelare hotar att byta landslag, om tragedin i Syrien, att gå som semi-Bosman från Malmö FF, varför han ratade Örebro SK och att han inte kör Peugeot länge till.

***

IFK Norrköping…ja, det blir en ångesthöst.

***

Helt underbart när Bayern Münchens tyska stjärnor Lahm, Neuer och Müller driver med Christoph Kramer som fick en hjärnskakning i VM-finalen i somras. Missa inte det i helgens Fotbollskanalen Europa.

***

Har svårt att se upprördheten kring att man klipper bort material i Astrid Lindgrens verk. Jo, jag förstår vidden av att börja censurera men det är knappast vad det handlar om. Snarare kan jag vara förvånad över att otidsenliga uttryck hänger kvar, och att vi använde dem på 1970-talet och 1980-talet när jag växte upp, och att folk på allvar faktisk kämpar för vissa ord.

***

Håkan Mild gjorde ett par starka värvningar på slutet, inte minst Lasse Vibe.

SM-guldet är nu Malmös att förlora

22 september 2014 14.56, olof.lundh

Bara älskar Gennaro Gattusos utbrott i Fotbollskanalen Europa.

I ”Fergie Time” handlade det om Friends Arena.

***

Som alltid när man skriver om en infekterad kamp, som i Lunds BK, så får man mejl och de är 180 grader i från varandra i uppfattning om vad som skett och vem som är skyldig och varför det gått snett. Om klubben överlever konkurshotet, då är det ändå en bra bit kvar att läka ihop klubben.

***

Herregud, vad händer med Leeds? Sex mål på 135 minuter och två raka segrar – och vilka mål sedan.

Nu en ny tränare från SlovenienDarko Milanic som senast var i Österrike.

***

Träffade den tidigare SvFF-basen Lars Åke Lagrell i Jönköping och vi snackade givetvis om Friends Arena som han inte såg som något haveri utan snarare tillfälliga ekonomiska problem som han tror det finns en lösning på.  Vi pratade om mycket, mycket mer: Qatar-VM och mutor, Fifa och Uefa som herrklubbar, om man blir rik som ledare och en rad kontroverser.

Tog givetvis upp fajten jag och Lagrell hade ett par dagar innan hans avgång och då han skrek i telefon från Istanbul – nästan att det hade hörts även utan telefon – att jag aldrig mer fick ringa honom och att han aldrig mer ville tala med mig. Det är dock nerlagt i dag och jag kan både sakna honom som SvFF-bas och känna en respekt för det jobb han gjorde, även om allt inte blev rätt.

Upplever också att Lagrell verkligen försöker svara på frågorna och han har exempelvis inga problem att gratulera fansen som organiserade sig och stoppade skiftet av 51-procentsregeln, vilket han var med och drev. Podden hittar ni på fotbollskanalen.se, eller via acast eller itunes eller youtube och där finns avsnitt med Markus Rosenberg och hel rad andra fotbollsprofiler.

***

Trodde inte att AIK skulle falla mot Halmstad hemma och därmed bränna ännu en möjlighet att haka på Malmö FF i toppen. Så ett kryss i derbyt mot Helsingborg räckte för att MFF skulle utöka ledningen till sex poäng. Lägg till den överlägsna målskillnaden så är det i princip sju poäng som AIK ska ta in på sex matcher.

Malmö, 50 poäng, 47-24, 23 plusmål

Restprogram: Halmstad B 24/9, Mjällby H 27/9, AIK B 5/10, Elfsborg H 18/10, BP H 25/10, Åtvidaberg B 1/11

AIK, 44 poäng, 47-35, 12 plusmål

Restprogram: Mjällby B 24/9, Elfsborg B 28/9, Malmö H 5/10, BP B 19/10, Åtvidaberg H 26/10, Kalmar B 1/11

Elfsborg, 42 poäng, 34-23, 11 plusmål

Restprogram:  Gefle H 24/9, AIK H 28/9, Örebro B 5/10, Malmö B 18/10, Djurgården H 26/10, BP B 1/11

Även om Malmö FF ska till Friends Arena så är det bara så att guldet är MFF:s att förlora. Trodde toppstriden skulle leva längre men det är inte så troligt att MFF släpper det här och särskilt inte med tanke på den svajiga form som både AIK och Elfsborg visar upp. Andreas Alm må ha tappat en del spelare men det är ändå svårt att förstå att man inte kunnat ta fler poäng.

I mitten av augusti föll man mot Örebro och fick bara 1-1 i derbyt mot Djurgården efter en bra period innan dess med segrar. Nu har man förlorat mot Helsingborg och Halmstad när MFF samtidigt tappat poäng. Möjligheten att ta in gapet blir bara mindre och varken Mjällby borta eller Elfsborg borta är några lätta matcher och risken är att det närmast är avgjort när Malmö kommer till Friends i oktober.

Måste säga att det är imponerande av Malmö att kunna excellera på det sätt man gör om man ser på värvningarna av Tinnerholm, Kiese Thelin och Adu och där enbart den sistnämnde stack ut på förhand. Sedan har Åge Hareide visat att han vågar både skifta spelsystem under match, som mot Häcken, och även satsa ungt som på Pa Konate o Co.

Elfsborg var ärligt om att detta var en mellansäsong där man skulle slicka såren efter 2013 där man satsade för att nå Champions League. Att då slåss i toppen och ha möjlighet att nå en andraplats är inte så illa. Visst, AIK har sålt av en hel del kvalitet men man behöll Celso Borges för att gå för SM-guldet men det hjälpte inte och nu krävs ett smärre under för att vinna Lennarts pokal.

***

Kul jobb på TV4-Sportens 20-årsdag av Max Grinndal och Tobbe Lideberg.

Guldstriden lever, MFF ska möta AIK borta

20 september 2014 11.53, olof.lundh

Allsvenska guldstriden lever än och det är underbart. Finns knappast något bättre än när hösten smyger sig på och stormatcherna avlöser varandra och just nu går det inte att blunda för Malmö-Helsingborg söndag eftermiddag. Ett laddat Skånederby även om nu HIF inte är involverat i toppstriden utan snarare ska ta sig bort från fel streck.

Även om Åge Hareide tror att en seger mot HIF gör att man kan rycka och att ingen fångar in MFF så lär det leva åtminstone till man spelat mot AIKFriends Arena. Framför allt ska Malmö FF möta både AIK och Elfsborg och samtidigt få in CL-möten med Olympiacos hemma 1 oktober, Atlético Madrid både borta 22 oktober och hemma 4 november.

Lägg till att man nu har tre matcher på en vecka och där derbyt mot Helsingborg sticker ut, men både HBK och Mjällby har allt att spela för. Skadeläget är en aning bekymmersamt där dock Markus Rosenberg troligen ska kunna spela. Samtidigt sliter det flitiga matchandet på en trupp som trots allt är relativt begränsad.

Så är ser det ut inför de avgörande matcherna:

Malmö, 49 poäng, 46-23, 23 plusmål

Restprogram: Helsingborg H 21/9, Halmstad B 24/9, Mjällby H 27/9, AIK B 5/10, Elfsborg H 18/10, BP H 25/10, Åtvidaberg B 1/11

AIK, 44 poäng, 47-34, 13 plusmål

Restprogram: Halmstad H 21/9, Mjällby B 24/9, Elfsborg B 28/9, Malmö H 5/10, BP B 19/10, Åtvidaberg H 26/10, Kalmar B 1/11

Elfsborg, 42 poäng, 34-22, 12 plusmål

Restprogram:  Mjällby B 21/9, Gefle H 24/9, AIK H 28/9, Örebro B 5/10, Malmö B 18/10, Djurgården H 26/10, BP B 1/11

Naturligtvis måste AIK och Elfsborg göra sitt för att kunna haka på och sett till att bägge lagen möts om en dryg vecka så kan ett av lagen vara bortspelat till dess. För AIK handlar det om att man helst ska ta nio poäng och hoppas på att MFF snubblar för om man har känning på förstaplatsen inför matchen mot Malmö FF så blir det öppet.

Värsta för AIK är den osäkra formen och att man hela tiden snubblar när man får möjlighet att ta in på Malmö FF, som mot HIF i den senaste omgången. För även om klubben sålt av spelare så har man fortfarande ett manskap som borde kunna utmana MFF rejält. Andreas Alm har lite gått bort sig när man haft möjligheten att ta in på försprånget.

Malmö har en fördel av att ha fyra hemmamatcher kvar och AIK har tre stycken vilket även Elfsborg har. Borås-laget är dessutom sju poäng efter. Lägg till att MFF har en klart bättre målskillnad som blir svår att hämta in, vilket i det närmaste är värt en poäng. Så även om guldstriden är vid liv så har Hareide o Co ett visst grepp om Lennart Johanssons pokal.

Vore ett verkligt trendbrott i svensk klubbfotboll av Malmö FF om man som mästare inte bara tog sig in i Champions League utan dessutom försvarade SM-guldet vilket inte hänt sedan Djurgården vann 2002 och 2003. Innan dess får man gå tillbaka till Blåvitts dominans i början av 1990-talet där man vann 90 och 91 samt 93-96.

***

Fredagskrönikan handlade om konkurshotet mot Lunds BK som speglar fotbollens kris i stort. Fick en hel del mejl om den:

Hej Olof! Ville bara tacka för din text om Lunds BK på fotbollskanalen. Den var jäkligt bra och sätter fingret på den frustration som finns bland Lunds BKs ungdomar och ledare idag… Jag är sedan X år tillbaka tränare åt X och det har länge varit väldigt tydligt att vi ungdomslag när detta a-lag utan att få tillbaka ett dugg från klubben…  Med den senaste informationen om det ekonomiska läget i klubben har det känts väldigt tufft att gå till träningarna och motivera ungdomar att fortsätta träna i en klubb som om ett par veckor kan vara försatt i konkurs… Förra året hotade Skåneboll att dra ur alla Lunds BKs ungdomslag ur seriespelet och i år stoppade klubben finansieringen av de 4-5 spelare som centralt blivit uttagna till Skånebolls lokala talangutvecklingsläger. Istället fick spelarna betala denna utbildning själva (vilket alla inte hade råd till och fick helt enkelt hoppa av). Det finns så mycket att säga om hur fördelningen av resurserna i klubben har misskötts och det är så tråkigt att det har kunnat fortgå så pass länge… De största förlorarna i detta är ju ungdomarna som ingen lyssnar på här i samhället ändå…Hur som helst ville jag tacka för din text och dessa två meningar är så slående tycker jag: ”För om det var givet att A-laget var prio ett förr i tiden för ALLA föreningar, är det nog så att en hel del föreningar måste ta ett kliv till 2014, och inse att ett seniorlag som maxar prestationen knappast är det som skapar ett skäl att existera. Snarare handlar det om att fylla en större funktion i samhället för att få samhällets stöd och inte minst människors engagemang.” Men men vi lever på hoppet och kämpar vidare. Vänligen, XXXXX

Hej Olof
Jättebra skrivet angående LBK. Har en X som spelade i X och som hade en grupp på ca 50-60 ungdomar när dom var i 10-12 års åldern. X gav upp för att dom satsade bara på A-laget. De fick inte åka på några cuper för det fanns inga pengar. Redan då så såg vi föräldrar hur klubben missköttes, Dolda avtal med Team Sportia som gjorde att när vi föräldrar skulle köpa in träningskläder så var det dyrare att köpa via sponsoravtalet än att köpa det själv. Vi var dock tvingade att köpa via sponsoravtalet, Enligt killen på Stadium så hade LBK ett 7 års avtal med Team Sportia i Lund. Kliar du min rygg kliar jag din. Hoppas att vi slipper konkurs men att styrelsen kastas rätt ut i Öresund så ungdomarna kan komma igång och vi kan få ett stabilt lag. Tack än en gång för din artikel. XXXXX

***

SUPERLIVE Europa League var tillbaka i torsdags och Henrik Rydström bjöd på en klassisk analys.

***

Vilket bakslag för Friends Arena och det är fascinerande siffror som Sportbladet tagit fram nedan och som visar att det var blott två arenor som blev utan EM-matcher, Friends Arena och Millenium Stadium i Cardiff då fyra ställen - Makedonien/Skopje, Israel/Jerusalem, Vitryssland/Minsk, Bulgarien/Sofia – inte uppfyllde kraven från Uefa.

Första omröstningen (1 av 2 får EM 2020):

Danmark 13, Sverige 3

Sista omröstningen (6 av 8 får EM 2020):

Holland/Amsterdam 58 poäng, Irland/Dublin 55 poäng, Spanien/Bilbao 50 poäng, Ungern/Budapest 48 poäng, Belgien/Bryssel 43 poäng, Skottland/Glasgow 22 poäng, Wales/Cardiff 21 poäng, Sverige/Stockholm 18 poäng

Givetvis var det mot Danmark striden stod och Uefa hade aldrig lagt två paket av matcher i Skandinavien och självklart kan man skylla på det politiska spelet. Fascinerande att höra Karl-Erik Nilsson, han lät exakt som Lennart Johansson 1998 efter att han förlorat presidentvalet i Fifa mot Sepp Blatter…allt var ju så positivt och alla skulle rösta på oss och så vidare.

Naturligtvis kan inte Karen Espelund, norskan i Uefa:s exekutivkommitté, säga att det är fel på Friends Arena. Norge och Sverige är tajta och hon har naturligtvis koll på SvFF:s problematiska läge med arenan och måste ju också hänvisa till något diffust kring varför Nationalarenan blev ratad. Dessutom vet knappast hon varför alla ratade den…det var ju inte ens nära.

Snackade om haveriet Friends Arena i Expressen, i Studio Ett i P1 samt givetvis i TV4 och på fotbollskanalen.se. Vill se att Erik Paulsson som via Peab och Fabege tjänat oerhört på hela bygget av Arenastaden tar över ansvaret för Friends Arena och befriar förbundet från en kvarnsten som innebär att tiotals miljoner försvinner från den svenska fotbollen varje år.

Vilket Friends-fiasko för SvFF – Peab måste rädda förbundet

19 september 2014 16.43, olof.lundh

Det blir inga matcher i EM 2020Friends Arena. Uefa valde Köpenhamn och Parken framför den svenska Nationalarenan. Här är min syn på haveriet och vad som måste ske:

En hedersam förlust är aldrig kul

17 september 2014 07.52, olof.lundh

Självklart ska MFF-spelarna vara besvikna efter visiten i Turin, debuten i Champions League och noll poäng mot Juventus. Det är den enda rätta inställningen i en sådan match, och med lite flyt så hade man kunnat ta en poäng med hem, men det ska egentligen inte vara möjligt för Malmö FF att lämna Italien med poäng.

Så blev det inte heller, för även om man gjorde en oerhört stark första halvlek så kroknade man i andra och Carlos Tevez straffade Malmö-klubben med två mål.Inget att säga något om, han är världsklass och på en annan nivå, och det räcker att släppa till några lägen. Robin Olsen höll MFF i matchen men på frisparken stod han fel och det innebar 2-0.

Det var annars imponerande hur kallt Malmö FF inledde och uppträdde mot Juventus och det italienska mästarlaget skapade inte särskilt mycket i första halvlek. MFF låg allt som oftast rätt i positionerna med en fembackslinje och hemmalaget hade svårt att skapa riktiga farligheter framför Olsen i mål och i paus smög sig känslan in att kanske, kanske man kan ta en poäng.

I andra halvlek var det spel mot ett mål och jag blev överraskad när det bara gått dryga tio minuter och man insåg att Juventus börjat slita sönder MFF-försvaret. Det kunde knappast hålla och även om Åge Hareide försökte stöpa om med byten, både taktiska och påtvingade, så gick det inte och plötsligt var läget där för Tevez som skickade in 1-0.

Därefter hade Juventus kontroll på matchen och spelade bara av den även om inhopparen Morata ville göra avtryck och slet sig loss vilket fick Filip Helander att sänka honom utanför straffområdet. Carlos Tevez var iskall när han skickade in 2-0 i målvaktens hörn och därmed ordnade uppförsbacke för MFF inför det fortsatta gruppspelet.

För samtidigt som Juventus vann så slog Olympiacos spanska ligamästarna Atlético Madrid med 3-2 och därmed är det tryck på MFF att ta poäng i nästa hemmamatch mot det grekiska laget, för därefter väntar en bortamatch i Madrid och risken är att CL-äventyret är över sportsligt efter en match till eller två. Har MFF det i sig? Ja, hemmaplan är man starkare på.

Vad värre är att Malmö FF fick Markus Rosenberg knäskadad och han kan vara borta i några veckor. För MFF gäller det att balansera urladdningarna och uppladdningarna inför Champions League med att hantera guldstriden i allsvenskan. Det stora målet är givetvis att kunna hålla undan för AIK och Elfsborg och fixa SM-guldet.

Blir en prövning för Hareide 0 Co att balansera styrkorna så att man kan hålla kvar guldet i allsvenskan och samtidigt försöka göra något slags avtryck i Champions League. Just den kombinationen har varit omöjlig för de svenska lag som spelat i Europa Leagues gruppspel, men om MFF fixar det är det oavsett resultat i Europa en magisk höst för alla ljusblå.

Tänk att Stephan Lichsteiner gjorde en ”Vinnie Jones” på Pa Konate.

o-PAUL-GASCOIGNE-VINNIE-JONES-570

***

Ont om glädjeämnen för oss Leeds-fans men 3-1 borta mot Bournemouth och ett riktigt klassmål värmer.

***

Sverige tar i kväll sig till VM i Kanada 2015. Allt annat än rätt resultat mot Skottland vore en sensation.

***

På vägen till Göteborg och Gamla Ullevi blir det podd, så det blir ett avsnitt på måndag. Många frågar om Hasse Backe och han kommer inom några veckor. Håll ut.

***

Måste ju bara älska Pontus Jansson som inhyser tio polare och MFF-fans i nya lägenheten i Turin.

 

Rosenberg håller inte igen – om fotboll

15 september 2014 14.54, olof.lundh

Efter att knappt ha förekommit i tidningar, tv och andra medier under några år är Markus Rosenberg glödhet. Malmö FF:s hemvändare har inte bara gjort succé i allsvenskan, han hjälpte även klubben till Champions League och har blivit en symbol för ”iff-iff”. Har alltid gillat ”Rosi”, inte minst för att han säger vad han tycker.

Därför var han en given gäst i podden, även om det tog lite tid att få till en intervju. Rosenberg var i princip uppbokad hela förra veckan och veckan dessförinnan flyttade han och familjen in i ett nytt hus i Vellinge och dessutom har han två små barn. Knappast underligt att Erik Hamrén fick ett nej av anfallaren, eller?

Ni hittar podden ”Lundh” fotbollskanalen.se, på iTunes,Acast och på Youtube. Där ger han sin syn på konstgräs, MFF-fansens bengaler, stödet till misshandlade Showan, allsvenskans kvalitet, varför han inte lyckades i landslaget, vilken klubb som var tuffast att hantera och relationen med Zlatan Ibrahimovic.

***

SUPERLIVE med fokus på Europa League är tillbaka på torsdag kväll.

***

Jimmy Durmaz målskytt. Alltid viktigt att få en stark start när man skiftar klubb.

***

I valtider fick Fotbollskanalen Europa kliva över till TV12 och sändes dessutom från hörnflaggan på Friends Arena. Vi tog upp Napolis kris. Diego Costas succé, utbuandet av Iker Casillas och både ett sjukt snyggt mål och ett brutalt överfall.

Tufft, svårt och kämpigt men U21-landslaget kan inte ge upp

12 september 2014 14.38, olof.lundh

Expressens Anna Friberg och Kristofer Sandberg följde med bakom kulisserna när vi sände Paris SG-St Etienne häromveckan och det är ett roligt fotojobb. Bäst är Ekwalls gäspning. Rätt många av bilderna på mig där jag har koll på mobilen…

***

Sveriges Radio rapporterar det som varit uppe under sommaren och början av hösten: franska Lagadère och ägarna av Friends Arena är inte i mål när det handlar om ett övertagande av driften. Om man ens blir det? Självklart är det ett omöjligt förhandlingsläge för SvFF och de andra när arenan bara läcker pengar.

***

Sveriges U21-landslag var nära att få drömlotten Danmark men blev istället dragna mot Frankrike i kampen om att spela U21-EM i Tjeckien. På plussidan finns att man börjar borta och det fanns landslag som är ännu starkare, men självklart är fransmännen favoriter. Påminner om att Sverige förlorat tre raka playoff mot Serbien, Schweiz och Italien och det är svårt att nå EM-slutspel.

Frankrike har alltid haft rejält med talanger i sina ungdomslandslag men det har inte alltid slutat på bästa sätt. I förra EM-kvalet så krökade en del spelare borta en plats i EM-slutspelet i Israel. Efter första matchen mot Norge som slutade med 1-0 seger så gick Yann M’Vila, Wissam Ben Yedder, Antoine Griezman, Chris Mavinga och Mbaye Niang på nattklubb.

Vilket slutade med spelarna blev avstängda och fransmännen överraskande förlorade med 3-5 borta och norrrmännen fick spela U21-EM i Israel och faktum är fransmännen inte varit med i ett U21-EM sedan 2006 och bara vunnit 1988 och tagit brons 96 och silver 2002. Så för att vara en nation som av många anses vara bäst på att ta fram talanger så har man svårt att omvandla det i framgångar,

Samtidigt vann Frankrike sin kvalgrupp efter att ha bara tappat två poäng, hemma mot Island efter att man redan var klart för gruppseger. 22 poäng och 28-7 i målskillnad på åtta matcher mot Island, Vitryssland, Armenien och Kazakstan kanske inte säger så mycket men det räcker att kolla in truppen för att inse att det kryllar av kvalitet från främst den franska ligan: Lyon, Marseille, Monaco, Rennes, PSG och en del i La Liga, Juve, Arsenal och Chelsea.

Givetvis är det inte omöjligt för Sverige att överraska och det handlar om att få med sig ett resultat hem till avgörandet och helst ha gjort något mål borta. Sedan får inte några av nyckelspelarna bli skadade utan Håkan Ericson måste få tillgång till de bästa svenska spelarna. Eller finns det några som hamnar i kläm gentemot A-landslaget som möter Ryssland och Liechtenstein samtidigt?

Magkänslan säger 60-40 fransk favör och om man blandar in hjärnan är det kanske snarare 70-30 sett till att det spelas över två matcher. Playoff-matcherna spelas 8 och 14 oktober och den första är i Frankrike och den andra i Sverige, och kanske då Halmstad där man gjort några bra och dramatiska matcher på slutet. Något som man förhandlar om under fredagen och därefter går man ut med uppgifter om det.

Oavsett blir det roliga matcher för U21-landslaget att se fram emot och det är den typen av matcher som är nyttig erfarenhet. Bäst är det naturligtvis om man går hela vägen till Tjeckien men man måste ha respekt för hur tufft det är när bara sju av alla Uefa:s länder går till mästerskapet. Dags för U21-landslaget att ta sig över barriären som legat i vägen.

Är en blank röst en röst?

11 september 2014 11.12, olof.lundh

Ett stickspår i bloggen i dag men eftersom jag har med frågan i min podd, om vad folk röstar på och att jag själv röstar blankt, så bloggar jag om det nedan. Vill ni leva i tron och idrott och politik inte hör ihop och att jag inte borde skriva om politik så sluta läs HÄR.

Var med i min tidigare kollega Malin Roos program ValsurrExpressen-TV och snackade valet med Titti Schultz och jag är osäker på om de hämtat sig än. Gick ”all in” för att förklara varför jag röstar blankt på söndag och varför jag inte tror på några politiker. Cyniskt? Ja, men tyvärr en verklighet som vi alla måste förhålla oss till

Har som sagt fått en del mejl och twitter i ärendet: hur kan du rösta blankt? I grunden handlar det om att jag tappat tron på politikerna – exemplifierat i klippet ovan – och dessutom vill jag som journalist vara så fri och obunden som möjligt, vilket jag skildrat i flera krönikor och bland annat i denna om att taket slår i golvet i SvFF. Är helt med Janne Josefsson där, om att rösta blankt.

Hade hellre sett att politikerna talade om verkligheten istället för att måla upp utslätade visioner som i princip alla kan skriva under på alternativt hacka på motståndarna och påstå att de ljuger/skarvar/överdriver. Det är helt enkelt lika svårt att ta reda på vad partierna verkligen vill som det är att ta reda på var ett mobilabonnemang kostar.

En blank röst är som att ge carte blanche till SD är det en del som hävdar. Anser att jag på andra satt tar tydlig ställning kring SD och kan aldrig ta till mig att om man är kritisk mot dem så gynnar man rasisterna. Det är inget argument som biter på mig, man måste vara tydlig om vad de står för, och om det ändå finns folk som röstar på dem så är det en verklighet vi måste förhålla oss till.

Älskar bara att man ringde i kyrkklockorna i Jönköping för att varna för fara i våras då rasisterna demonstrerade och bara tanken på det kan fortfarande röra mig till tårar och då är jag ändå ateist och inte medlem i kyrkan.Ogillar våldet som blossar upp på bägge sidor men förstår givetvis att man känner ett behov att markera mot de här mörka krafterna, men alla kan inte vara med här.

Är på många sätt för civil olydnad då det ibland är enda vägen. Makten korrumperar och inte sällan krävs det att någon vågar bryta mot regler för att vi ska få reda på det. En Edward Snowden eller en Ingvar Bratt eller en Sarah Wägnert eller en organisation som Greenpeace. Det är givetvis svårt för ett samhälle att hantera men det är ibland ett måste.

Hur skulle vi annars få freda på att Sverige exporterar vapenrelaterad teknik till Saudiarabien eller samarbetar med Kina om teknik som används i vapenindustrin eller lämnar ut misstänkta till USA för en kombination av tortyr och fångenskap i Egypten eller betalar mutor för att få exportera till Uzbekistan.

För mig kan bara politikerna visa ansvar om de största partierna gick ihop som under andra världskriget och såg till att man fick ihop beslut som gick över alla gränser och för Sveriges bästa, vilket inkluderar att vi tar emot folk som flyr. Vilket kanske också vänt trenden när det gäller extrema partier, men det återstår att se hur det slutar. Rösta gör jag på söndag, men förbehåller mig rätten att rösta blankt.

Bragd om U21-landslaget når EM, megabragd om det blir OS

10 september 2014 08.49, olof.lundh

När Zlatan och Bonniers räknade försäljningen av boken fram till och med 2012 så var den nära en miljon sålda och under 2013 och 2014 har flera andra marknader tillkommit och den har dessutom släppts i pocket. Det är en sanslös succé och givetvis föds tankar på en uppföljning, som Zlatan antydde i förra veckan, och som Bladet skriver om i dag.

Hör nu att hans förlag dementerar uppgifterna…om det inte är så att ett annat förlag klivit in? Återstår att se, för inte drar väl Bladet så hårt på en uppgift som inte är kontrollerad?

Naturligtvis har Zlatan mer att berätta om åren som spelare i stora klubbar. Bara boken är en egen liten industri på flera hunda miljoner kronor och det är givet att en uppföljning kommer att generera stora summor och i det här fallet kan Zlatan dessutom förhandla till sig ett ännu bättre avtal, och kapitel om Italien och PSG kan göra den ännu hetare på de marknaderna.

Extra intressant blir om han lättar än mer på omklädningsrummets ”omerta” gällande landslaget. Så säger i varje fall Bladets källa i artikeln, att det finns mer och det är givet att det finns mycket mer för det saknades i den första boken där han knappt rörde vi landslaget.

Att han släpper David Lagercrantz som medförfattare är inte så förvånande, känslan när man pratat med författaren är att de gled isär av olika skäl och boksuccén har även lyft Lagercrantz personliga ekonomi även om han inte tjänar som huvudpersonen, och han har projektet att skriva bok nummer fyra i Millenium-serien.

Samtidigt är det ingen lätt uppgift att få Zlatan att berätta och utveckla det på ett bra sätt, men det är givet att med ett bra namn så kan det bli riktigt bra återigen. Även om jag fortfarande är undrande till delar av boken där han ger prov på att han som förebild har brister.

***

En poddgäst är bokad till fredag. Håller tummarna att tågen går, att inga PR-agenter styr bort och så vidare.

***

Tisdag 16:00 är jag med och pratar valet i Expressens program ”Valsurr.

***

Vilken häftig upplösning på U21-landslagets jakt på en plats i playoff. Efter 3-1 av Kristoffer Olsson så trodde jag att Turkiet skulle resignera och det svenska laget skulle kunna få in 4-1 som hade gett en plats som bästa grupptvåa, men matchen vände på några minuter och Filip Helander var olycklig gånger två när 3-1 blev 3-3 och drömmen såg död ut.

Då plingade det till från Grekland som tagit ledningen mot Polen i 90:e minuten och plötsligt kunde ett mål för antingen Sverige eller Turkiet på Örjans Vall räcka till gruppseger. Öppen match och dramatik som gick att ta på när inhopparen Gustav Engvall spelade fram Oscar Hiljemark som skickade in 4-3 och en sådan där vild och galen glädje följde.

Hoppet om en plats i Tjeckien i juni nästa sommar lever och det är 14 lag som slåss om att vara något av de sju länderna ihop med Tjeckien: Kroatien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal, Slovakien, Spanien, Island, Holland, Ukraina, Serbien och Sverige. Lottningen sker på fredag 14:00 i Nyon och det svenska landslaget lär inte vara seedat sett till missade slutspel.

Seedningen baseras på:

 • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2015
 • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2013 samt slutspelet.
 • 20% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2011 samt slutspelet.

Enligt twittraren Danish Footy så blir inte Sverige seedat, men Uefa har ännu inte bekräftat det, och de lag som Sverige kan lottas mot på fredag är följande: Tyskland, Spanien, England, Danmark, Italien, Frankrike eller Portugal. De oseedade lagen är förutom Sverige då: Kroatien, Slovakien, Island, Holland, Ukraina och Serbien.

Sverige har i modern tid spelat få U21-EM och senast var tack vare att man arrangerade mästerskapet 2009, innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och blev fyra med Johan Elmander, Markus Rosenberg och en del andra och precis missade spel i OS i Aten.Nu finns även en plats i OS i Rio i potten och för det krävs en plats i semifinal i Tjeckien.

Annars är det fruktansvärt svårt att ta sig dit sett till att det är sju platser på Uefa:s 54 medlemsländer. Så inte nog med att man ska överleva ett gruppspel och helst vinna gruppen, det handlar sedan om playoff och då troligen mot ett seedat landslag. Sverige har flera gånger fallit i playoff, bland annat senast mot Italien, 2010 mot Schweiz och även mot Serbien 2006.

Så det kan vara värt att ha i åtanke att fortfarande finns ett rejält hinder i vägen för Sverige. Om man inte blir seedat så får man tufft, tufft motstånd och det kan vara värt att komma ihåg att U21-landslaget inte kvalat in sedan man skrällde mot Spanien 2003 och då hade kallat in Andreas Isaksson och Kim Källström från A-landslaget, men där Zlatan nobbade att hjälp till.

Vet att vi journalister ofta får skit för att vi använder ordet bragd för ofta men om U21-landslaget tar sig till EM i Tjeckien nästa sommar är det en riktig bragd sett till nålsögat man måste igenom. Samtidigt har man många vassa spelare och matchvinnare och mycket hänger på lottningen. Skulle man dessutom tråckla sig till OS i Rio de Janeiro…ja, det vore en megabragd.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: