Olof Lundhs blogg

En bragd av Malmö FF, inget annat

27 augusti 2014 23.08, olof.lundh

Malmö FF gjorde det omöjliga, och vi har ju lärt oss av fler än Adidas att inget är omöjligt. Vilken mäktig kväll för svensk klubbfotboll när MFF bröt barriären och tog sig till Champions League som första svenska klubb sedan 2000. Efter att ha ordnat 1-2 i Salzburg så stod MFF för en strålande match av hemma på Swedbank Stadion.

Markus Rosenberg visade sådan sjuk klass när han framspelad av Simon Kroon i matchens slutskede dribblade som i skolfotboll innan han skickade in det dödande målet. Förstår om Åge Hareiede i det närmaste fick en hjärtattack, och det är så underbart att Rosenberg får visa klassen och det i sin hemmaklubb där han började som 5-åring.

Det slutade till slut 3-0 och totalt 4-2, och egentligen hade det österrikiska laget inte några riktiga lägen förrän matchen var avgjord. Förutsättningarna var att MFF var tvunget att vinna och där 1-0 räckte, och tidigt fixade Markus Rosenberg 1-0 på straff efter Magnus Eriksson blivit fälld av målvakten Peter Gulácsi som kommer ha ångest länge efter det här.

Sättet som Rosenberg skickade in ledningsmålet i nättaket var så talande för självförtroendet i klubben, och uppbackade av de rusiga fansen som på läktarna var det som om det ljusblå gänget var ostoppbart. Tänk vad det kan svänga i fotboll. För en dryg vecka sedan så kunde det rasslat in mål bakom Robin Olsen men i Malmö var det annat och Magnus Eriksson bjöd på ett konstnummer när han skickade in 2-0.

Just Eriksson hade först rutinerat fixat straffen och sedan högg han på ett läge när Gulácsi var långt ute och den tidigare AIK-talangen lobbade in 2-0 från en bra bit utanför straffområdet. Det hade knappt gått 20 minuter och redan hade Malmö 2-0 och även om Uefa inte tillåter ståplats så var det mycket ståplats kring Swedbank Stadion då.

Därefter var det en lång och kall väntan på slutsignalen och Åge Hareide hade satsat på Eriksson från start och Pa Konate täckte upp för en skadad Ricardinho. Markus Halsti var fenomenal som en extra mittback. På något sätt är det extra imponerande att Malmö FF hanterat en stor spelaromsättning och skador på Simon Thern och Guillermo Molins och ändå nått Champions League.

Vadå omöjligt? Varför är alla journalister plötsligt experter på österrikisk ligafotboll? Salzburg har ju inte klarat Champions League tidigare. Jo, det går att ha invändningar till tipsen men om man sett Salzburg i Europa League under förra säsongen så var det klasskillnad jämfört med vad Malmö FF kan prestera. Klubbens resurser och spelare är vassare om man sätter dem bredvid MFF.

Samtidigt är det härligt med fotboll att pengar inte alltid vinner. Det ska alla som nu gnäller om MFF:s väntande dominans tänka på. Sveriges två senaste representanter i Champions League, AIK och Helsingborg, gick i princip i konkurs efter att man fått in alla pengar och de tappade omdömet och lät stålarna flöda ut på olika satsningar.

Torsdag kväll lottar Uefa gruppspelet i Champions League och det är givet att Paris SG med Zlatan Ibrahimovic hade varit drömmen. Det kryllar av svåra lag men också många stjärnor som det blir häftigt för MFF:arna att ställas emot och det är så att MFF är i sista gruppen och här är de andra som man kan lottas emot:

Seedningsgrupp 1: Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Benfica, Atlético Madrid, Porto, Arsenal

Seedningsgrupp 2: Schalke 04, Dortmund, Juventus, Paris SG, Shakhtar Donetsk, Basel, Zenit, Manchester City

Seedningsgrupp3: Olympiakos, CSKA Moskva, Ajax, Liverpool, Sporting, Galatasaray, Leverkusen, Roma

Åge Hareide var snabbt inne på matchen mot Djurgården, och givetvis har han rätt att den andra stora barriären i svensk klubbfotboll är att försvara SM-guldet. Klarar han det också? Måste säga att norrmannen verkligen presterat på topp med ett manskap som skiftat rejält på grund av försäljningar och skador och ändå fått dem att funka.

***

Elfsborg kan torsdag kväll ge Sverige ett lag även i Europa Leagues gruppspel. Vore inte dumt om man tog klivet dit i år igen och fortsatte se till att de allsvenska klubbarna närmar sig.

***

Vad säger Rikard Norling?

***

FC Köpenhamn hade petat Per Nilsson och satsade på två andra landslagsbackar: Mikael Antonsson och Pierre Bengtsson. Ja, det var knappast spel som värmde för Erik Hamrén mot Bayer Leverkusen när målen rasslade in.

Inget är omöjligt i fotboll, det vet även jag

27 augusti 2014 11.54, olof.lundh

Precis som fotbollskanalen.se skrev tidigare i somras så forsätter det att kärva kring förhandlingarna om Friends Arena. Idrottens Affärers Dan Persson fortsätter att peka på att det går trögt och att gräsfrågan är olöslig. Egentligen skulle man ha haft ett avtal med Lagardère på plats i juni och sedan sköt man på det för att man inte kom överens och snart är augusti slut och inget avtal.

Det är givetvis en mardröm för arenaägarna att förhandla i ett läge där kniven sitter i strupen och förlusterna fortsätter att växa. Förstår inte hur SvFF ska kunna tråckla sig ur affären utan att ekonomin går helt i kras. För det är väl tveksamt om Peab, Fabege och andra parter går in och täcker upp förlusterna för Nationalarenan trots att man vinner på karuseller vad man förlorar på gungor.

***

Första poddgästen för hösten är bokad. Om gudarna är goda, eller onda, beroende på hur man ser det, så är ”Lundh” tillbaka på måndag och det är även via ett nytt samarbete.

***

Hade velat sitta med David Moyes när han fick resultatet mellan MK Dons och Manchester United. Galet.

***

Erik Hamrén måste klara av att både ta fram nya spelare och ta poäng. Krönika efter truppen mot Österrike.

***

Malmö FF går in i årets viktigaste match mot Salzburg i kväll. Klubben har bra slagläge efter 1-2 borta och statistiken är på MFF:s sida och dessutom är självförtroendet på topp. Hur det såg ut i Salzburg spelar mindre roll, det är resultatet som styr och med ett bortamål och blott ett mål upp är Champions League inom räckhåll.

Har fått mycket skit av MFF-fans för mitt tips och det svarar jag på i min videoblogg nedan:

Kan inte heller förstå de fans i andra klubbar som inte vill ha MFF i Champions League. Det är till fördel för alla om det kommer in mer pengar i svensk fotboll. Dessutom går det inte att dominera för evigt. I så fall skulle IFK Göteborg aldrig ha tappat sin position från tidigt 90-tal när man håvade in CL-pengar och sponsoravtal.

Glömmer aldrig hur en DN-skribent med tydliga AIK-kopplingar skrev en krönika på 1990-talet och där poängen var att Blåvitts pengar borde delas ut till alla klubbar i allsvenskan i en slags socialism. Kom aldrig några liknande förslag när AIK nådde Champions League. Det är givetvis befängt att ens tänka den tanken, men ibland så färgar det av sig att man är supporter.

Ett annat exempel är norska Rosenborg som hade klippkort till Champions League och byggde upp en kassa få andra klubbar i Norden kunde drömma om. Har det betytt dominans? Nej, efter att ha vunnit ligan varje år 1992-2004 så har det bara blivit fyra titlar de sista tio åren och absolut inget säkert spel i Champions League för den norska jätteklubben.

Förutom att Sverige skulle klättra i Uefa-rankning och därmed skulle svenska klubbar komma närmare spel i Europa så är det så att MFF tar in pengar som ofta trillar ner i den svenska fotbollen när man värvar.Man lockar till sig spelare som inte varit aktuella tidigare och det gör att talanger och andra får söka sig andra vägar.

Dessutom sporrar andras framgångar och det visar vägen för att det möjligt. Det går att lära sig en del av MFF och dess sätt att jobba, även om allt inte går att kopiera, och även om det svider så borde alla svenska fans vilja se MFF i Champions League. Det handlar om att bryta barriärer och om MFF kan så är det givetvis så att andra klubbar kan.

Facit på landslagstruppen

26 augusti 2014 18.14, olof.lundh

Tråkigt med misstankarna kring Syrianska men det är uppenbart för alla som spelar på fotbollsmatcher och följer oddsens rörelser och annat kring spel att något var på gång. Om det är uppgjort? Ja, det får utredningen visa men tyvärr är det svårt att gå till botten med det här och känslan är inte alltid att fotbollen och spelbranschen vill gå till botten med det här.

***

Mario Balotelli ångrar att han lämnade England. Trodde aldrig att han skulle erkänna ett fel.

***

SvFF:s generalsekreterare Michael Santoft har tre dagars jobb kvar, sedan väntar ett annat liv. Han blir avtackad på torsdag efter fem år på förbundet och man kan väl säga att det kanske inte riktigt blev som tänkt. Rekryterad av Lars-Åke Lagrell från RF och han stöpte om en del på förbundet men känslan är att han inte hann klart med sitt jobb. Så blir det ibland.

***

Oroande att se Stevan Jovetic framfart i Manchester Citys tröja. Han spelar i Montenegro som kanske kan spöka för Sverige i EM-kvalet.

***

Markus Rosenberg nobbade Erik Hamréns invit och det var synd sett till vad MFF-anfallaren visat upp och att Sverige i dag saknar några riktigt vassa avslutare. Samtidigt är det förståeligt sett till att ”Rosi” aldrig kan ha känt sig som ett av förbundskaptenens hetaste alternativ oavsett vad han gjort ute i Europa.

Trist att det blir så men sett till åldern är det förståeligt att Rosenberg vill satsa på klubblaget. Hade han känt Hamréns förtroende genom åren hade han säkert resonerat annorlunda. Rosenberg har inte heller riktigt lyckats i landslaget och om det sedan beror på möjligheter, spelsätt eller annat går att diskutera men länge konkurrerade han med Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.

Här nedan är truppen som jag bloggade om och ville se Hamrén presentera:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Mattias Johansson, Mikael Lustig, Jonas Olsson, Per Nilsson, Filip Helander, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Oscar Wendt.

Mittfältare: Kim Källström, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Nabil Bahoui, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Muamer Tankovic, Markus Rosenberg, Branimir Hrgota.

TILLÄGG: Borde givetvis haft med Niklas Hult med i truppen och i så fall på Wendts eller Bahouis bekostnad.

 

Här är truppen som Hamrén presenterade med nytillkomna i versaler och ratade överstrukna:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kristoffer Nordfeldt, JOHAN DAHLIN.

Backar: Mattias Johansson, Mikael Lustig, Jonas Olsson, Per Nilsson, Filip Helander, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Oscar Wendt, MIKAEL ANTONSSON, PIERRE BENGTSSON.

Mittfältare: Kim Källström, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Nabil Bahoui, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Muamer Tankovic, Markus Rosenberg, Branimir Hrgota, TOBIAS HYSÉN, JOHAN ELMANDER.

TILLÄGG: Borde givetvis haft med Niklas Hult med i truppen och i så fall på Wendts eller Bahouis bekostnad.

 

Ingen kan anklaga Hamrén för att ha flyt, men här är landslagstruppen

25 augusti 2014 10.12, olof.lundh

Fotbollskanalen Europa är tillbaka på söndag. 31 augusti i TV4.

***

Leeds Uniteds nye ägare Massimo Cellino hade i lördags bestämt sig för att fimpa tränaren Dave Hockaday men ändrade sig till söndagen. Kan det sluta på annat sätt än olyckligt?

***

Podden ”Lundh”, då? Ja, om allt går som det ska är den tillbaka 1 september. Semestern kom emellan. Är sugen på att köra för fullt igen. Varit väldigt kul att ta del av all feedback och synpunkter. Slår allt jag upplevt tidigare.

***

Scenerna från Malmö i helgen är så deppiga på alla sätt. Håller med om de som anser att poliser inte kan utreda sig själva. Borde finns en kommission som sköter det. Sedan är det aldrig svart eller vitt som folk på bägge sidor hävdar. Polariseringen är åt helvete.

***

Över 30 000 på Hammarbys match mot Ljungskile. Imponerande. Oavsett om man delar ut biljetter eller kör låga priser, som de avundsjuka pekar på, är det fantastiskt att kunna locka så många människor till en match i Superettan. Blir också glad över att läsa intervjun med skåningen som är delaktig i framgången, inte minst för att han tagit klivet från Kristianstad DFF, Vittsjö och via SvFF:s EM 2013 till Hammarby och listar Göran Havik som förebild.

Kanske det viktigaste som kan ske i svensk fotboll är att man drar nytta av varandra och kan växa karriärmässigt även om man inte har stått i exakt den klubbens klack. En professionalisering av fotbollen på ledarsidan är A och O om man ska kunna växa och bli större och starkare. För bilden som Robert Laul och Bosse Andersson målar upp i helgen är densamma som jag har, det blåser snålt.

***

Det är slående vilken täckning ligor och klubbar får i dagens mediasamhälle. Det bara växer och växer och för de intresserade är det naturligtvis fantastiskt att kunna få ALLT om exempelvis sin klubb i Premier League ner till U-lagens sparka och spring. Ändå undrar jag om det inte finns en mättnad? Eller blir det bara ett 20-tal klubbar runt om i världen som överlever?

***

Var finns de nyktra och klara bedömarna av valrörelsen? Är så förbannat trött på det höga tonläget och anklagelserna. Vet att Lars Calmfors får skit för att han går till höger, men gillar ändå hur han tar isär olika utspel från olika sidor.

***

Zlatan Ibrahimovic är skadad och osäker startande. Rasmus Elm är borta efter sjukdom. I FCK har landslagets mittbackspar Per Nilsson och Mikael Antonsson svårt att glänsa. Marcus Berg visade form när han stänkte in tre mål mot Midtjylland i förra veckan, men så gick nyckelbenet i söndagens ligamatch med Panathinaikos.

Martin Olsson fick tuppjuck och är mest avstängd i Championship. Mikael Lustigs Celtic excellerar i att spela dåligt. Alexander Kacaniklic är bottenfrusen i ett fullkomligt iskallt Fulham i den engelska andradivisionen. Johan Elmander har spelat begränsat i Bröndby på grund av privata skäl och har annat att fokusera på.

Vid sidan om det har Branimir Hrgota börjat fundera på Kroatien, John Guidetti har svårt att hitta en klubb och Oscar Hiljemark var bänkad i toppmötet mot Ajax och Jiloan Hamad inte ens i Hoffenheims trupp. Tidigare glödhete hemvändaren Guillermo Molins gick sönder tidigare i somras och är inte aktuell på ett bra tag och detsamma gäller Alexander Farnerud som gick bra i Torino.

Ja, ingen kan anklaga förbundskapten Erik Hamrén för flyt inför uttagningen tisdag eftermiddag. Det är första EM-kvaltruppen som gäller och först väntar genrep mot Estland 4 september innan Österrike väntar i Wien. Frågan är vilken väg han väljer? Satsa på gammalt och beprövat och ihoplappat eller försöka få in några nya pjäser och se på längre sikt.

Visst, det finns några glädjeämnen i allsvenskan: Markus Rosenberg, Emil Forsberg, Nabil Bahoui och även ute i Europa med Niklas Hult, Sam Larsson, Jimmy Durmaz som tagit bra kliv och om de får regelbunden speltid blir alternativ. Det är sådant som Hamrén får ta med i beräkningen och glädjas åt.

Såg SVT-Sportens Johan Kücükaslans intervju med Muamer Tankovic och det är fascinerande med en spelare som inte bryr sig om han kommer med eller inte, men ändå erkänner att han blir arg om han inte kommer med. Tre matcher och ett mål med AZ visar att Tankovic tagit rätt kliv som gått ner ett snäpp och det är inte fel att ha med honom i truppen i morgon men han behöver spela än mer.

Fortfarande förstår jag inte att Hamrén nobbade Hrgota i våras och jag hoppas att han är med i truppen inför EM-kvalpremiären. Visst, han bommade ett jätteläge mot Stuttgart men det har många spelare gjort och han är en spelare som är med en hel del i ett topplag i Bundesliga och har ett par år i ligan och har tagit kliv på kliv mot startelvan.

Det svåra för Hamrén är att balansera ett avancemang till EM med att bygga nytt. Förbundskaptenen har bara kontrakt i två år till. Och hur motiverar man en spelare som Ibrahimovic vars landslagskarriär antagligen är över med EM 2016 med att bygga nytt med sikte på VM 2018? Överlever SvFF ekonomiskt av att sikta längre fram? Knappast, det gäller först och främst att hålla kvalet vid liv.

Så här hade min trupp sett ut och jag hade gått på ett större manskap på 24 spelare för att täcka för skador och bland annat kunna testa mot Estland och även prioriterat form och speltid som exempelvis Rosenberg, Helander och Forsberg vars självförtroende är på topp och om de sedan finns med i ett eventuellt EM-slutspel är ointressant:

Målvakter: Andreas Isaksson, Kristoffer Nordfeldt.

Backar: Mattias Johansson, Mikael Lustig, Jonas Olsson, Per Nilsson, Filip Helander, Andreas Granqvist, Martin Olsson, Oscar Wendt.

Mittfältare: Kim Källström, Pontus Wernbloom, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Nabil Bahoui, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.

Anfallare: Zlatan Ibrahimovic, Ola Toivonen, Muamer Tankovic, Markus Rosenberg, Branimir Hrgota.

TILLÄGG: Borde givetvis haft med Niklas Hult med i truppen och i så fall på Wendts eller Bahouis bekostnad.

Klart VM ska spelas på naturgräs

22 augusti 2014 17.01, olof.lundh

I dag är det exakt tio år sedan Zlatan gjorde följande trick.

***

VM går i Kanada nästa sommar och nu har en rad toppspelare gått ihop (inte minst flera svenskar) för att kräva att man spelar mästerskapet på naturgräs. Det gillar jag, och om ni vill haka på så skriver ni på HÄR. För Fifa och de kanadensiska arrangörerna har bestämt att man ska spela VM på konstgräs och vägrar diskutera något annat.

Läser i New York Times att det varken är särskilt svårt och inte heller jättedyrt med Fifa:s mått att lägga gräs på konstgräsmattor. Man kan lugnt konstatera att Ronaldo, Messi, Neuer o Co aldrig spelat ett VM eller ett EM på konstgräs. För mig är det svårt att greppa att man nu kör ett helt VM på konstgräs, bara för att det är kvinnor som spelar.

Nej, Blatter o Co, gör om och gör rätt. Lyssna på spelarna och se till att det blir naturgräs. Möjligen är det som kollega Robert Perlskog skriver, att det är en fördel för Sverige att spela på konstgräs då många allsvenska lag spelar på konstgräs, men för min del är naturgräs att föredra för VM:s skull och framför allt bör man lyssna på spelarna.

Sedan blir det en deppig symbolik i att Fifa bara kör över kvinnorna i denna fråga, vilket man aldrig gjort om det handlat om män. Ska Fifa lämna 1900-talet och närma sig verkligheten är det dags att idka jämlikhet i gräsfrågan. Om det blir en extra kostnad så har Fifa råd att bära den, inte minst av symboliska skäl för att visa att man vill sträva efter jämlikhet.

***

Tillbaka på jobbet och det är smygstart i dag. Som de rekommenderar i tidningen. Sedan exploderar det i nästa vecka och det blir poddande, bloggande, krönikerande och tv-jobbande. Ser fram emot det och en höst fylld av fotboll.

***

Jimmy Durmaz till Olympiakos låter betydligt bättre än Robin Söder till Esbjerg. Samtidigt ska man få speltid och det är lättare i en dansk klubb, men Durmaz har alla möjligheter att ta nästa kliv.

***

Apropå om det gnälls mycket i Pia Sundhages landslag? Gnäller inte alla spelare? Inte minst på oss i media. Det är en del av verksamheten. Och det gnälls på de flesta jobb. Om det påverkar prestationen? Svårt att veta, det är väl från person till person. Kan inte uppleva att damernas landslag i fotboll skiljer sig från många andra lag. Däremot finns det alltid individer som aldrig gnäller.

***

Zlatan Ibrahimovic lär vara med i truppen på tisdag och sedan blir det en kamp mot klockan för att ha honom spelklar mot Österrike. Och det oavsett vad en meriterad fransk läkare säger till en tidning i Paris.

***

Kosovare Asllani satte eld på debatten när hon skyllde sin petning på att Pia Sundhage inte gillar henne som person. Bra att parterna rett ut det hela, och sedan har Asllani en historia där hon ibland far i väg med orden. Sundhage har å andra sidan visat med Hope Solo att hon kunde ta tillbaka en spelare som var obekväm för USA:s landslag.

Det viktiga är att Asllani och Sundhage lär sig vad som gäller för att sköta kommunikationen bättre. Visst, det kan vara skönare att sköta det internt men ibland är det bra och nyttigt om topplocket går och det är bättre att det sker efter en 4-0 seger när man är nära VM än under ett mästerskap.

Det går att komma igen, ta bara Tomas Brolin vs Tommy Svensson hösten 1993, då ”Brollan” nobbade landslaget. Eller när Zlatan och Mellberg var oense med Lars Lagerbäck, men hittade tillbaka till varandra.

Beklagar men podden (och allt annat) har uppehåll

21 juli 2014 06.58, olof.lundh

I dag var tanken att en podd med min kollega Hasse Backe skulle gått ut, men jag mäktade inte med att styra upp det. Beklagar det men jobbet med VM i Brasilien tog till slut musten ur mig och min känsla var att det inte skulle bli bra. Vill ju ha kvalitet när det väl är dags, och sedan var det även så att jag visste att det var förändringar på gång och det skulle bli svårt att göra utan att fråga om det.

Så podden tar ett brejk fram till i slutet av augusti och räkna med att jag i höst ska träffa Hasse Backe. Tanken när vi drog i gång podden i våras var tio avsnitt och utvärdera men när intresset var stort och lyssningen bar i väg så gjorde jag ytterligare fem stycken och det parallellt med VM-förberedelser, annat jobb och sedan VM på plats i Rio de Janiero.

Har varit oerhört roligt med all respons kring podden och det finns som sagt 15 avsnitt att lyssna på här med Jonas Eriksson, Anders Svensson, Anders Carlsson, Katherine Salisbury, Henrik Rydström, Håkan Mild, Pia Sundhage, Niclas Ericson, Jonas Olsson, Erik Edman, Marcus Berg, Sven-Göran Eriksson, Stefan Andreasson, Bosse Lundquist och Johan Mjällby.

Givetvis tråkigt att inte kunna mata ut nya avsnitt när det finns tid för de flesta att lyssna men det fanns varken kraft eller utrymme i schemat för att lösa det och man kan inte heller spela in hur många som helst långt i förväg. De går inte att göra helt tidlösa. Beklagar om någon är besviken men hoppas att ni förstår att semestern har tagit över. I slutet av augusti är den tillbaka.

Detsamma gäller krönikor, blogg och annat arbete. Just nu knegar jag bara med solbrännan, på att skägget ska få växa och att göra så lite som möjligt. Framför allt så få tider som möjligt att passa och så få måsten som möjligt. Batterierna ska laddas upp till hösten med allsvenskan, landslagets EM-kval, Fotbollskanalen Europa och en del annat.

Bäst, värst, härligast och tyngst från VM 2014

15 juli 2014 15.53, olof.lundh

VM är över och när man avrundar kvällen efter finalen med Lasse Granqvist, Jens Fjellström, Hasse Backe och Anna Brolin i hotellmatsalen så väller det givetvis fram minnen av olika karaktär. Lasse och Jens har precis som Robert Perlskog, Anders Andersson, Patrick Ekwall och Johan Tarland rest runt och fått se mer av landet.

Vi har rört oss kring Copacabana där vi bott, käkat, tränat och framför allt jobbat men det finns en tjusning att lära känna ett område mer noga och därmed arbeta upp rutiner och favoritställen. Det blev lättare och lättare att få bord på La Trattoria, en italienare runt hörnet som hade grymt kött, och även om chefen på juicestället aldrig log så var hans assistent desto gladare att se oss.

Den high-five jag fick på Palace Churasceria andra varvet vi var där visade att den mängd kött som jag drog i mig på midsommarafton gjorde avtryck även på mannen som serverade revbensspjällen. Vakten vid studion var också skön och sken upp när han fick några av mina kavajer och Backes skjortor…och givetvis kom han springande med mitt kreditkort som jag glömt i innefickan.

Inte heller glömma gänget jag jobbat med: Hasse, Anna, Tobbe, Sebbe, Åsa och Oscar här i Rio som sett till att det varit lätt och smidigt samt Emelie, Jede och Harvig och alla i Stockholm. För mig och Hasse har det varit rutiner som ett strävsamt gammalt gift par, gym, frukost, taxi till studio, jobb, taxe hem, middag.

Har givetvis plockat ut mina tio bästa VM-minnen från fotbollen i Brasilien och Jonatan Jonasson har satt ihop dem i ett snyggt paketerat klipp.

Det är om ni behöver påminnas:

James Rodriguez – min VM-MVP.

Miroslav Klose slog Ronaldos målrekord i VM på brasiliansk mark precis som Ronaldo gjorde med Gerd Müllers målredkord på tysk mark. Underbart att Ronaldo visade klass och hyllade Klose.

Tidernas skräll? Ja, att Costa Rica vann över både EM-tvåan Italien och regerande sydamerikanska mästarna Uruguay och gick till kvartsfinal var det.

Belgien-USA – Fast and Furious VII

Louis van Gaal visade kyla när han skiftade in Tim Krul som blev straffhjälte.

Bäst levererans under press? Neymar Jr.

Målvakterna:Navas, Neuer, Ochoa, Howard och Bravo.

VM:s funktionella teknik? Thomas Müller är fantastisk.

Flygande holländaren I – Robin van Persies mål.

Hasse Backe har tränat Tim Cahill och kallar honom ett A-barn. Målet mot Holland är bevis nog.

Har naturligtvis även gjort en lista över mina värsta minnen från fotbolls-VM i Brasilien:

Om ni inte minns så är det följande som finns med i klippet.

Alla moders kollaps? Brasilien förlorade inte bara mot Tyskland – man föll samman.

Domardirektiven från Fifa blev fel – alldeles för få gula kort.

Hur dum får man vara? Luis Suarez bett på Chiellini var SÅÅÅÅ korkat.

Luis Suarez blev med rätta rejält avstängd men att Blaise Matuidi bara fick gult för den här tacklingen på Onazi är en gåta.

Tim Krul var vass i mål men hans psykande var tveksamt.

Zunigas knätackling på Neymar var deppig men också en följd av att brassarna sparkade ner James Rodriguez.

Kamerun var ett dårhus, dels Songs hemska armbåge, dels inbördes bråk när Benoit Assou-Ekotto rök ihop med Benjamin Moukandjo.

Iran var VM:s Gefle.

Flygande holländaren II – Arjen Robbens fall.

Vad hände Spanien? Var tog försvaret vägen?

Gooood morning, Rio, blev GOOOOODBYYE RIO

15 juli 2014 06.37, olof.lundh

Krönikan efter Tysklands VM-triumf hittar ni HÄR.

Vårt sista Bom Dia Brasil är nedan.

***

Det blev en podd med Rio-boende Anders Carlsson som tidigare var agent men numera är vd för agentfirman NorthernSky. Lyssna här via fotbollskanalen,se. Här hittar ni podden via iTunes och här via libsyn och här via youtube.

***

Efter fem veckor med jobb på olika tider av dygnet mot olika plattformar är det dags att samla ihop och börja tänka på hemresan. Vid EM i Kiev åkte jag dagen efter finalen till flygplatsen och blev sedan sittande där i 16 timmar. Problemet med kaos och att ALLA ska i väg är ibland för mycket, och särskilt när man är sliten.

Därför håller jag på hemresan till onsdag så att Rio de Janiero är min bas ett par dagar extra. Dock är sista avsnittet av videodagboken inspelat och det blev 34 avsnitt. Här är de två sista delarna, dels inspelat från finalnatten i Fifa;s studiobygge, dels från stranden ”The Day After” och då jag kände på strandlivet.

Dag 33

Dag 34

Videodagboken var ett experiment och har fått en hel del positiv respons och rätt lite negativ. Vilket är roligt och man får ta det som en klackspark och något som ska visa livet vid sidan av VM-studion. Nästan 100 000 visningar är något som också är kul även om man inte riktigt kan räkna på det viset för det är samma personer som sett flera.

Här är i varje fall de tio avsnitt som ni tittare gillat mest om man granskar betyg och kommentarer:

1. Argentinska fans skvätter öl på mig och Radiosportens Dag Malmqvist gästspelar

2. Språkkaos i bankomat som kunde kostat 2500 spänn

3. En VM-dag från sängen till sängen

4. Därför svor jag i VM-sändningen

5. Läser vi tidningarnas betyg på oss eller låtsas vi som spelarna

6. Vi gör som Gud, vilar bara söndagar

7. Vårt otroliga lyxhotell

8. Backes karaoketips och Högmos shortsmode

9 Äntligen bad i Atlanten

10. Äntligen blev det en halvtimme vid poolen

Stackars Brasilien kunde sjunka ännu lägre

13 juli 2014 13.26, olof.lundh

VM i Brasilien börjar gå mot sitt slut och då har jag börjat sammanfatta intrycken:

HÄR ÄR MIN FLOPPELVA MED TRÄNARE

HÄR ÄR MIN TOPPELVA MED TRÄNARE

Naturligtvis kunde man petat in fler spelare som Casillas, Ramos, Lukaku bland flopparna och Kroos, Lahm och Bravo bland topparna men journalistik handlar om att välja.

***

Nästan 100 000 har sett delar av videodagboken från Rio som är uppe i 32 avsnitt och det återstår två. Här är det senaste om livet som badvakt på Copacabana, och de behövs då man precis fick ta till helikopter för att plocka upp två som dragits ut av strömmarna.

Räkna med att det kommer upp ett avsnitt om finaldagen under kvällen och sedan tar vi ett på måndag när vi summerar VM-vistelsen på Astoria Palace HotelAvenida Atlantica som varit vårt hem under fem veckor. Där jag bott in mig på rum 503 och till och med vant mig vid att sova inne i fansens trummor.

De fem hetaste klippen från dagboken är annars:

1) Pilotprogrammet med besök på vårt lyxhotell

2) Avsnitt 29 där jag knuffar till argentinsk fan som kastar öl och Dagge Malmqvist gästspelar

3) Avsnitt 15 från bankomaten där det blev språkkaos som kunde kostat mig 2500 spänn

4) Avsnitt 4 som handlar om vad man ska ha på sig i rutan för att inte bli steglad

5) Avsnitt 21 om varför jag svor i sändningen så det hördes

***

Vidhåller mitt grundtips för VM: Argentina vinner VM-guldet.

***

Ett makalöst tryck på Copacabana och det är till 90 procent ljusblått och vitt. Fifa-basen Sepp Blatter har kontakter och har ordnat väder värdigt en finaldag i Rio med solsken efter några dagars tungt regnande och gråa moln.

***

Intresset i Brasilien inför bronsmatchen var minst sagt ljummet. Den tyska kölhalningen i semifinalen och för första gången var det inte flera timmars väntan inför öppnandet av FanzoneCopacabana. Bara ett fåtal bar gula Neymar-tröjor. Inga trummor, ingen sång och därmed inget tryck.

Avslaget intresse är att överdriva.

Inte blev det bättre av Hollands tidiga 1-0 – som borde varit rött kort på Thiago Silva och frispark – men den blev straff och gult. Det tog inte lång tid efter det innan David Luiz nickrensade rakt ut i straffområdet och Daley Blind fick tid att ta ner, lägga bollen till rätta och sedan kunde han trycka in 2-0.

Även om brassarna slet och krigade och försökte så var det förgäves. Det var inte deras dag och istället blev det 3-0 på slutet och därmed 1-10 på de två sista VM-matcherna för hemmanationen. Trodde att de utvalda – som landslaget kallas – skulle resa sig men det visade sig att de kunde sjunka ytterligare.

Vad händer nu? Ja, Scolari hade garanterat slutat oavsett hur det hade slutat. Tror framför allt det kommer att bli ett rejält ifrågasättande kring hur man tar fram spelare i Brasilien och vad man ska satsa på. Det är ingen hemlighet att förbundet är korrupt och där företrädaren fick gå i landslflykt efter hans mutaffärer. Efterträdaren ser ni nedan.

CBF-basen José Marie Marin snor alltså en medalj när han håller i en prisutdelning. Så om Romario firade att cancern var bort när Ricardo Terra Teixeira stack till Miami med sina stålar så deppade han över att ytterligare en dödlig sjukdom tog över förbundet genom Marin. Kanske får CBF-basen gå?

Naturligtvis måste man utvärdera och kanske reformera delar av fotbollen i Brasilien och vad man kan göra bättre. Sedan får man lägga in att man trots allt nådde semifinalen men att trycket av att spela ett hemma-VM blev för mycket.

 

En bronsmatch är som en bal på slottet…

12 juli 2014 17.23, olof.lundh

…den kan ju vara trist och tråkig och…alldeles, alldeles underbar.

I kväll är det Brasilien-Holland och förhoppningen är väl att hemmanationen ska räta upp hedern litegrann, även om landslaget aldrig kan få styr på haveriet mot Tyskland. Hasse Backe är emot bronsmatcher, vilket även Louis van Gaal var, och vi snackar om det i dagens Bom dia Brasil.

Förstår givetvis invädningen att det är efter att man förlorat och man helst vill hem och packa ihop verksamheten. Samtidigt kan en bronsmatch vara stor för länder av rätt storlek och som inte är van vid att just då ta VM-medalj och att få sluta med en triumf. Något brassarna borde ta fasta vid.

Kan sakna bronsmatcher i EM-slutspelet för det är inte samma sak att bägge lagen som åkt ut i semifinal från brons. Det svenska EM-bronset från 1992 är knappast något man hetsar upp sig över. Annat med det nedan:

För alla svenskar är bronsmatch något som krönte VM-sommaren 1994 med en klar seger mot Bulgarien och det ledde till en magisk hemkomst.

För Kroatien var det stort att ta VM-bronset i Frankrike 1998.

Även för Turkiet var bronsmatchen 2002 viktig och betydelsefull.

Faktum är att även Tysklands fans slöt upp bakom landslaget när man tog VM-brons 2006:

Och 2010:

***

Trist att Jonas Eriksson varken fick bronsmatchen eller finalen. Det hade han varit värd.

***

Videodagboken från VM i Rio matar in på upploppet.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: