Olof Lundhs blogg

Enkelt kring ÅFF – antingen följer man reglerna eller så avskaffar man dem

23 april 2014 14:35, Olof Lundh

Fotbollskanalens nyhet om att Åtvidaberg spelat matcher med spelare som saknar arbets- och uppehållstillstånd är en mindre bomb. Den allsvenska tabellen kan räknas om. Sett till att Mohammed Abubakari spelat alla fem matcher och gjort mål borde innebära att ÅFF förlorar matcherna med 3-0 och därmed står på fem förluster, 0 poäng och 0-15.

Så här ser tabellen ut i dag:

1 Malmö 5 4 1 0 11 3 8 13
2 Elfsborg 5 3 1 1 8 5 3 10
3 Häcken 5 3 0 2 12 8 4 9
4 Kalmar 5 2 3 0 8 5 3 9
5 DIF 5 2 2 1 10 6 4 8
6 Göteborg 5 2 2 1 9 5 4 8
7 Örebro 5 2 2 1 7 6 1 8
8 Nköping 5 2 2 1 5 4 1 8
9 ÅFF 5 2 2 1 8 10 -2 8
10 AIK 5 2 1 2 7 8 -1 7
11 Gefle I 5 1 2 2 8 7 1 5
12 HIF 5 1 1 3 6 8 -2 4
13 HBK 5 1 1 3 3 9 -6 4
14 Falkberg 5 1 0 4 4 11 -7 3
15 BP 5 0 2 3 4 9 -5 2
16 Mjällby AIF 5 0 2 3 4 10 -6 2

 

Så här blir den allsvenska tabellen om man räknar om den:

1 Malmö 5 4 1 0 11 3 8 13
2 Elfsborg 5 4 1 0 10 4 6 13
3 Kalmar 5 3 2 0 9 3 6 11
4 Häcken 5 3 0 2 12 8 4 9
5 DIF 5 2 2 1 10 6 4 8
6 Göteborg 5 2 2 1 7 5 2 8
7 Örebro 5 2 2 1 7 6 1 8
8 Noköping 5 2 2 1 5 4 1 8
9 Gefle 5 2 1 2 9 5 4 7
10 AIK 5 2 1 2 7 8 -1 7
11 Falkberg 5 2 0 3 7 9 -2 6
12 HIF 5 1 1 3 6 8 -2 4
13 HBK 5 1 1 3 3 9 -6 6
14 BP 5 0 2 3 4 9 -5 2
15 Mjällby 5 0 2 3 4 10 -6 2
16 ÅFF 5 0 0 5 0 15 -15 0

 

Om man nu har de här reglerna så måste man väl följa dem. Eller varför inte? Förstod aldrig att Disciplinnämnden friade Gais efter att Wanderson 2009 spelat utan tillstånd i sex veckor. För då kan man lika gärna slopa reglerna som innebär att man inte får spela matcher, så slipper man den här typen av kontroverser. Gör i så fall på det sättet.

Intressant att ta del av SvFF:s tävlingskommittés Gerhard Sagers resonemang:

I ett normalfall om du spelar med obehöriga spelare så förlorar du poängen från alla matcher som spelaren har spelat i, men det kan finnas omständigheter att en spelare har spelat obehörigt. Det kan vara ett administrativt fel av föreningen eller andra särskilda skäl för att spelaren inte ska förklaras som obehörig och som kan göra att klubben kan få en straffavgift i stället för poängavdrag”.

Antingen så ställer man krav på föreningar att hantera det här eller inte. För mig finns inga mellanlägen. Och om man har det kravet så finns bara ett normalfall och då skulle Åtvidaberg mista poängen som man spelat in.

Det kan inte vara en nyhet för föreningarna att det här gäller och SvFF har som sagt både släppt igenom Wanderson 2009 och Afonso Alves 2004 så det finns exempel.

Elfsborg som kan dra in några poäng i den här cirkusen miste ett par poäng efter att inte ha registrerat Johan Karlsson som värvades från Åtvidaberg tidigt 2000-tal och det är två av klubbarna som är inblandade. Andra som tar hem poäng är Falkenberg och Gefle, men Blåvitt däremot tappar två mål efter sin 5-0.

Återstår att se hur SvFF:s Disciplinnämnd hanterar detta, kan önska att det sker snabbt.

 

Finns inga moraliska finaler utan bara en vinnare

23 april 2014 11:27, Olof Lundh

Pia Sundhage gästade podden i veckan och det avhandlades en rad ämnen, från hennes inställning till revolution och klassamhälle till försvarsspel, Tony Gustavssons vara eller icke vara och floppen med Birger Jacobsson samt hennes ilska över hur SvFF hanterade bilgåvan och dess efterspel. ALLA PODDAR HITTAR DU HÄR.

***

Grandiosa SM i Fotbollskunskap är i gång igen. Första deltävlingen var i Göteborg och där fanns några äss. I kväll, onsdag, är jag och Patrick Ekwall på Harry’s i Borås och leder kvaltävling två och det är bara att komma dit.

Vi ska till Kalmar 7 maj och Lund 8 maj och sedan kör vi en tävling i Stockholm 12 maj. Om du inte kan ta dig dit är det bara att tävla på nätet. Tv-sänd final väntar de bästa i juni.

***

Förstår inte riktigt att Sef och SvFF stängde landskamperna mot Danmark och Belgien för allsvenska spelare. Skälet är att allsvenskan håller på samtidigt. Hade jag varit Erik Hamrén hade jag varit förbannad, men så är jag inte Hamrén.

***

Tröttnar på tugget om att semifinalen mellan Bayern München-Real Madrid är en moralisk final. Vad då moral? I fotboll? Hallå! Det var Simon Bank som högg först när vi körde ”Fergie Time” häromveckan och snackade om Champions League.

Bladets ”main man” har helt rätt i att det inte finns några moraliska finaler, det lottas och spelas matcher och sedan korar man en vinnare. Inga konstigheter i den finaste av cuper, man kan inte tvinga vissa lag till final – det ska spelas om det.

Inte många trodde att Chelsea skulle parkera sig fram till Champions League-titeln för två år sedan, och det är en del av fotbollen att det inte finns några givna resultat eller givna finaler. Än mindre moraliska finaler.

För egen del har jag haft ett mindre förhållande med Atletico Madrid ända sedan tågluffningen till Madrid och vi fick ge oss ut till kvarteren kring Vicente Calderon för att köpa en röd-vit-randig matchtröja.

Klubben andades ”outlaw” under ledning av Jesús Gil, den kriminelle borgmästaren från den spanska solkusten, och en katapultstol var säkrare än att vara tränare för det lilla laget i huvudstaden.

Sedan gillade jag alltid Raddy Antic, den gamle Luton-backen, som tog Atletico till dubbeln i mitten av 1990-talet och när man köpte Jimmy Floyd Hasselbaink från Leeds så sved det, men jag älskade alltid hans hjulningar och det bidrog till kärleken.

Har aldrig riktigt gått i gång på varken FC Barcelona eller Real Madrid, men förstår lockelsen i att hålla på de bästa. Det är som att alla höll på Liverpool och Malmö FF när jag växte upp och sedan Arsenal och Manchester United fick fans.

Visst, jag har kritiserat den slappa spanska hållningen till skatteskulderna och i ett annat land hade Atletico fått börja om likt Glasgow Rangers eller åtminstone fått börja om en division ner med minuspoäng.

Ändå är jag svag för Atletico som gör en Gefle i kubik i Champions League och La Liga samtidigt och trotsar alla idrottens naturlagar. Det är löner och omsättning som brukar styra resultaten, men det skiter Diego Simeone i, och det gör han rätt i.

Det är häftigt att se dem denna vår och även om succén innebär att man inte kan hålla kvar en hel del av stjärnorna och kanske inte tränaren så är det bara för fansen att njuta av nuet och inte bekymra sig om framtiden.

Första matchen i Madrid hade en skön inramning och jag håller med Johanna Garå om att Luis Aaragones borde fått uppleva den här kvällen, där Atletico utmanade en av de största klubbarna och med möjlighet till titlar.

Tyvärr är jag tveksam om 0-0 räcker mot ett skickligt bussparkerande Chelsea. Även om London-laget saknar Lampard, Terry, Mikel och Cech i returen har Mourinhos mannar en förmåga att gräva fram resultat, som mot Paris SG senast.

Fast Atletico-fansen vet att man aldrig kan ge upp. Har man överlevt fram till nu så finns det alltid hopp om framgångar och jag skiter om det är moraliskt eller ej, det vore kul om Atletico Madrid nådde finalen. För alla minns väl hur det gick efter dubbeln…

***

Graham Greene levde som man bör. Han bodde på Ritz. Vet att en del ogillar att bo länge på hotell, själv kan jag inte tänka mig något bättre. Inga prylar. Inga oväsentligheter. Inget kök. Ingen tvättstuga. Bara kläder och en säng.

***

I dag åker jag landsvägsbuss till Borås. Älskar ordet: landsvägsbuss.

***

Anser att Jonas Eriksson och hans team gjorde en bra match i Madrid.

Svårt att förstå Manchester Uniteds agerande

22 april 2014 11:07, Olof Lundh

David Moyes fick kicken nästan på dagen ett år efter att Manchester United vann Premier League. Uppgifterna om att skotten skulle få sparken och ersättas av en inhoppande Ryan Giggs läckte ut till flera engelska medier under måndagen. På tisdagen blev det bekräftat när Uniteds vd Ed Woodward ska ha meddelat Moyes att han får sluta som manager efter mindre än ett år.

Annat ljud i skällan när Sir Alex Ferguson upplyste fansen om att deras jobb var att ”stand by your man”. Det visade sig att ingen stod bakom Moyes när det väl började blåsa riktigt snålt.

De välinformerade engelska tidningarna ger bilden av att Uniteds styrelse tappade tålamodet med David Moyes efter förlusten borta mot Olympiakos. Man vågade helt enkelt inte ge honom 1,5 miljard kronor för att stöpa om truppen. När sedan ytterligare förluster följde kände man ett behov att agera och den lama insatsen i förlusten mot Everton i helgen blev avslutningen.

Många slår nu fast att redan från början insåg de att Moyes var fel man för uppdraget. Ja, det må vara så att han jobbat under helt andra förutsättningar i Everton men det var rätt tyst från många förra sommaren när Sir Alex Ferguson pekade ut sin ersättare och klubben gav Moyes ett sexårskontrakt. Efter en svag sommar när det gällde värvningar så haltade klubben in och fick aldrig ordning på spelet.

I en del engelska tidningar målar man bilden av att han tappade omklädningsrummet och att spelarna inte ville spela för honom. De kände att han var ute på det djupa utan att vare sig bottna eller kunna simma. Därefter gick det utför. Bristen på en tydlig spelidé och att Moyes verkade lamslagen samt att han rensat ut Fergusons ledarstab var bidragande.

Ändå går det inte att komma runt vilket oerhört misslyckande det här är för Uniteds ledning. Tvingas kicka en manager de gav ett sexårskontrakt för mindre än ett år sedan och man lät honom även köpa spelare för runt 800 miljoner kronor. Visst, vd:n David Gill har lämnat och Ferguson är bara en del av styrelsen i dag men det är givet att de har ett inflytande.

Dessutom finns ägarfamiljen Glazer som plundrat klubben på pengar – över sju miljarder kronor har gått till räntor, lån och avgifter sedan övertagandet 2005 – och även för dem är det ett riktigt bakslag och lär späda på fansens ilska. Rekryteringen av en ersättare till Sir Alex Ferguson var givetvis svår men frågan är om det inte var ett misstag att ”Fergie” själv var inblandad i det skiftet.

För mig är det svårt att förstå att man inte hade bättre koll på David Moyes än att man känner sig tvingad att kicka honom i april. Han borde fått mer tid på sig om man för mindre än ett år sedan gav honom ett sexårskontrakt. Det är ganska ologiskt att satsa så tungt på en manager och sedan visa att långsiktighet och kontinuitet inte betyder något. Sir Alex Ferguson fick mer tid på sig utan resultat.

Det var rätt givet att det skulle vara svårt att ta över en trupp som formats så av föregångaren och även om det var ett misstag av Moyes att helt byta ut ledarstaben så borde man rimligen ha större tilltro till en manager som man bundit sig så hårt till. Som tur var hade man en begräsning av fallskärmen till 50 miljoner kronor men det är ändå en rejäl smäll.

Nej, United har inte varit sig likt och spelet har varit ångestframkallande för alla fans. Det har varit tydligt att Moyes inte har hittat rätt vare sig i trupp eller i laguppställning och egentligen bara väntat på att säsongen ska ta slut och att sommarens transfers ska ta vid. Där han var utlovad resurser för att sätta sin prägel på klubben, men så blev det inte.

Om nu Moyes var helt snett på det så faller ansvaret högre upp och att vd:n Ed Woodward inte blir mer ifrågasatt är underligt. Kanske han klarar sig på grund av att ekonomin är stark och att man sytt ihop en rad olika reklamdealar som visat att varumärket är starkt. Fast någon borde reagerat tidigare på att Moyes fimpade alla ledare och i princip ryckte in med ett helt nytt gäng.

Det är en rad frågor som poppar upp och Uniteds ledning och Glazers har ännu så länge klarat sig ur det här. Louis van Gaal är ingen lätt man att handskas med men kanske är det rätt man? Hade hellre sett en Michael Laudrup som manager för United eller Jürgen Klopp. Diego Simeone är också ett intressant namn, men klarar United-stjärnorna av honom?

 

SM i Fotbollskunskap är tillbaka

17 april 2014 11:41, Olof Lundh

På tisdag går kvalet till SM-finalen i Fotbollskunskap i gång. I början av juni korar vi vinnaren i Grandiosa SM i Fotbollskunskap i en tv-sänd final, men innan dess ska vi vaska fram finalisterna som får komma till TV4 i Stockholm och göra upp om den äran, en buckla och fina priser. Upplägget är som vanligt med kvaltävlingar runt om i Sverige och även en kvaltävling på fotbollskanalen.se.

Ovan ser ni hur det gick i fjol.

På tisdag 22 april är vi på O’Leary’s på Avenyn i Göteborg och drar i gång kvaltävlingen 18:30. Som vanligt är det Offside som står för frågorna och Patrick Ekwall och jag rattar kvalen på plats. Onsdag 23 april är vi på Harry’s i Borås och kör den andra kvaltävlingen med start 18:30. Dessutom blir det kvaltävlingar i Kalmar 7 maj, Lund 8 maj och Stockholm 12 maj.

Turnén med Grandiosa SM i Fotbollskunskap

22 april Göteborg, O’Leary’s

23 april Borås, Harry’s

7 maj Kalmar, Harry’s

8 maj Lund, Harry’s

12 maj Stockholm, O’Leary’s

Nytt för i år är att det även går att tävla på mobilen via fotbollskanalens appar som finns för iPhone, iPad, tablet och Android (LADDA NER DEM HÄR) så det finns alla möjligheter att ta sig till finalen i början av juni.

Vilka gäster vill ni se i podden?

16 april 2014 15:20, Olof Lundh

Har avverkat två avsnitt av min podd ”Lundh” med VM-domaren Jonas Eriksson och Blåvitts tidigare sportchef Håkan Mild. Även om jag haft en del tekniska problem (jag är nog en av tidernas mest otekniska personer) och ljudet har inte varit hundra. Är medveten om det och det är något jag jobbar på och det kan bara bli bättre.

Ni hittar podden på fotbollskanalen.se på denna länk. Den finns på iTunes, Feedburner och en del andra ställen där poddar ligger. Bara att söka på ”Lundh” så lär nji hitta den.

Har fått rejält med respons efter de första avsnitten och det är oerhört roligt att många lyssnar, att de flesta är positiva och det verkar som om det fanns ett utrymme för en sådan här mer journalistiskt inriktad podd.

Jag vill ha fram nyheter och kommer inte att tveka att ställa folk till svars och försöka borra i sådant som kanske inte alltid får plats eller som känns bekvämt.

Hade egentligen ingen tanke på att dra i gång en podd så sent efter alla andra men både TV4-Sports nyhetschef Niklas Supanich och fotbollskanalens ansvarige Tobias Rosvall drev på och ansåg att det kunde vara ett steg i rätt riktning.

Glad över att jag lyssnade på dem och gick i gång på projektet och nu handlar mycket om att hitta rätt gäster och få tid att träffa dem.

På måndag väntar Pia Sundhage och på många sätt blev det inte ett upplägg som jag väntat mig, men det var intressant och tankeväckande på många sätt att prata med förbundskaptenen som har sikte på VM-guld 2015 och tror sig hittat vägen som ska ge stolpe in snarare än stolpe ut.

Tveka inte att höra av er via twitter eller mejl till olof.lundh@tv4.se om ni har åsikter, tankar, idéer, kritik eller önskemål om gäster. Redan har jag en lista som jag jobbar på och jag hoppas inte att de två första avsnitten ska avskräcka folk utan snarare göra dem intresserade av att delta.

Här är en del av reaktionerna som jag fått:

Oglashowka0s@0glasco 1m @oloflundh Oscar Hansson liksom mig

 

 1. @oloflundh Lars-Christer Olsson (SEF), Mats Enquis (SEF), Roger Gustafsson (Blåvitt) samt Pontus Wernbloom

 2. @oloflundh Stefan Rehn,Tomas Ravelli, George Mourad, Peter Ijeh Och Fredrik Risp

 3. @oloflundh Marcus Allbäck!

  @oloflundh efter inledande pods tycker jag agent vore spännande. Dahlin?

  Noel Schulz@NoelSchulz1 4m

 4. @oloflundh Vilka gäster vill ni se i podden? http://ift.tt/1iZL6Aj @BojanDjordjic7

 5. @oloflundh hade varit kul att att höra Mats Grens planer för IFK och kaoset i övergången från J-södra.

  @oloflundh HELSINGBORGS VD/ORDFÖRANDE. Nyfiken på tankebanorna i styrelsen ang. supporterkontraktet. Dummaste som hänt i fotbollssverige.

  Erik Dahlberg@ErikDahlberg3 6m

 6. @oloflundh Suleyman Sleyman, Stuart Baxter och Jonas Thern.

 7. @oloflundh skulle vilja se en med Johan Mjällby.

 8. @oloflundh Jonas Thern, Patrik Mörk, Tomas Brolin, Fredrik Ljungberg

 9. @oloflundh: Vilka gäster vill ni se i podden? http://ift.tt/1iZL6Aj ” Representant från supporterpolisen alt. Bea Ask.

 10. Herrejävlar vilken bra pod du satt ihop, bra jobbat Har percis lyssnat på Mild-avsnittet, äntligen någon som vågar ställa lite tuffare frågor! Ska erkänna att jag i inledningen av poden tänkte ”jaja, säger han ja, men blir väl alldeles lagom tuffa frågor” men tji fick jag, det var så jag satt och skruvade på mig när jag hörde vissa frågor kring agenterna och annat. En sak bara, du har säkert redan fått 100 mail om att Mild aldrig spelade PL-fotboll, the Dons låg i ettan då. Men men, skit i det, detta var förbanne mig det bästa jag hört sedan konfirmationen, keep up the good work! MOT! Mvh Kristoffer Gustafsson

 11. Hej Olof,

Ville bara tacka för en mycket bra pod! Väldigt intressant med djupa intervjuer som inte ryms i det skrivna formatet. Bra också att du vågar ställa både bekväma och obekväma frågor. Fortsätt så.

Vänligen
Mattias

Hej Olof,

Lyssnade nyligen på agendasättarna-intervjun med Johan Mjällby, grymt vältalig och intressant herre. Han tycker jag definitivt du ska försöka få till en pratstund med! Sen skulle Özkan Melkemichel vara spännande.

Ser med glädje fram emot den nya pådden!

Med vänlig hälsning, Joakim Jerpenfeldt

Hej Olof.

Hade vart väldigt intressant att lyssna till vad Roger Gustafsson i IFK Gbg har att säga. Han är ju ganska anonym nu för tiden. Höra lite om hans visioner med akademin och änglagårdsskolan.

Med vänlig hälsning, Joachim.

Peter antoine! Bjuder oftast på sig själv, bör vara lättillgänglig och pratsugen!

Simon

Oj va kul jag tycker de ska bli nu när du börjar podda. Jag tycker din blogg har varit mkt bra i flera år och älskar de olika sportpoddarna som finns så de här lovar gotta,

Kör hårt chefen! Puss, Magnus

Lyssnar på nära alla poddar om fotboll. Kul att du börjar. Ännu har ingen fångat in Jonas Thern. Ilsken man som har kul o bra åsikter. Björn Andersson vore bra oxå. Kan du ta på samma tripp.

Hans Törnqvist

Hej!

Läste på din blogg att du ska börja podda.
Hade varit intressant att lyssna på Tommy Söderberg (utan medhjälpare).

Vänliga hälsningar, Mathias Karlmander

Sunt förnuft att låta 1-1 stå sig

14 april 2014 12:59, Olof Lundh

Inga beslut i världen kan vrida tillbaka klockan och ändra på tragedin där en Dif-supporter miste livet i Helsingborg. SvFF:s Disciplinnämnd kom fram till att inte göra annat än att fastställa 1-1 som slutresultat mellan Helsingborg-Djurgården och det är skönt att sunt förnuft får råda, även om det krävs att man hänvisar till särskilda omständigheter i beslutet.

Förutom att det hade varit tungt för klubbarna och dess fans att antingen spela om eller spela klart så vore det säkerhetsmässigt en risk. En del kanske anser att HIF borde vunnit matchen med 3-0 men det hade varit fel sett till vad som skedde och det är något som givetvis nämnden tar hänsyn till.

Ser att HIF:s sportchef Jesper Jansson säger att det får konsekvenser för svensk fotbolls framtid utan att utveckla det mer. Det är givet så att det är eventuellt förlorade poäng och att det fanns beteenden bland fans på bägge sidor som var felaktigt men i det här läget med en död person så får man lägga det åt sidan.

Bästa sättet att visa respekt för alla inblandade är denna väg även om man i vanliga fall vill spela klart matcher, men det här är något annat och då är det riktigt att gå på en annan lösning. Förhoppningsvis slipper Disciplinnämnden att hantera liknande fall framöver och att man får stopp på det värsta våldet kring fotbollen.

Fortfarande kan föreningarna bli straffade av nämnden, och det är givetvis rätt att dela på besluten. Sedan kan man konstatera att straff för klubbarna har en begränsad effekt och jag tror snarare att de är negativa sett till att de ofta träffar dem ekonomiskt och det hjälper knappast säkerhetsarbetet eller de som vill ha bort våldet och hoten.

Givetvis får beslutet konsekvenser för svensk fotboll, men det hade det fått oavsett vilket linje man hade gått på. Det är ett oerhört svårt beslut att fatta och det är naturligtvis så att alla parter inte kan bli helt nöjda men det kan aldrig vara så att fotbollen och poängen kan vara viktigare än en människas liv.

Dagens Nyheter besökte i helgen Bollstanäs där den avlidne Stefan ”Myggan” Isaksson var en tongivande profil och det var ett starkt reportage som var oerhört sorgligt att läsa. Uppskattar att man döper en minnesfond efter honom och på så sätt hedrar hans minne och i helgen höll laget en tyst minut för honom.

Så slutar Champions League och Europa League

12 april 2014 22:34, Olof Lundh

Videobloggar om lottningen av Champions League och Europa League som ser ut som följer, Champions League: Atletico Madrid-Chelsea, Real Madrid-Bayern München samt Europa League: Sevilla – Valencia, Benfica – Juventus.

Matcherna spelas 22-24 april och med returer 29-30 april samt 1 maj.

Var det PZG:s sista CL-chans?

9 april 2014 12:58, Olof Lundh

Chelsea slog ut Paris SG ur Champions League efter ett sent mål av Demba Ba. Imponerande av José Mourinho o Co att återigen kunna gräva fram ett resultat trots 1-3 från första matchen och det är naturligtvis inte någon slump att London-laget som vann Champions League 2012 och Europa League 2013 är vasst på just det.

Bittert för Zlatan Ibrahimovic som fick följa dramatiken från läktaren efter skadan i den första kvartsfinalen. Han gjorde ingen stark insats i den första matchen men med tanke på hur svagt PSG uppträdde på Stamford Bridge så hade Zlatan givetvis varit en nödvändig förstärkning. Edinson Cavani var synnerligen blek och Laurent Blanc verkade tagen av stunden och inte förmögen att handla.

Förutom målen hade Chelsea flera träffar i virket och det var inget snack om att man var starkare. PSG kom till för få möjligheter och de man skapade ledde till för svaga avslut. Nej, det var ingen stor stund för Paris som verkade inställt på att försvara sig till ett avancemang och sedan föll i sista stund och då var det så dags att flytta upp spelet.

Egentligen är det inte förvånande att PSG inte kommer längre i perspektivet av att man bygger upp klubben och att man tagit kliv men inte tillräckliga. Så man måste ge klubben mer tid och det svider mest för Zlatan Ibrahimovic som fyller 33 i höst men som ännu så länge inte visat några tecken på att åldern hunnit ikapp honom.

Däremot är frågan om Uefa kommer att agera efter sitt nya regelverk Financial Fair Play? Det rimliga vore då att Paris SG inte fick vara med i Champions League sett till den konstruerade omsättningsökningen (via bolag i Qatar som är närstående ägarna) och som ändå inte täcker förlusterna som klubben gör.

Det har läckt ut att Uefa granskar just PSG hårdare, men samtidigt får man inte glömma bort att Michel Platini är fransman och han röstade på Qatar när det gällde VM 2022 och hans son jobbar med bolag som har koppling till det lilla emiratet. Qatar har även pumpat in pengar i fransk fotboll via det nya tv-avtalet där man tvingade Canal Plus att öka sin satsning.

Efter matchen twittrade jag om att det var trist att PSG åkte ut och fick en hel del hugg. Självklart tycker jag så, där spelar den enda svensken och det hade varit roligt om han gick vidare. Lägg till att han är värd en finalchans i Champions League sett till hans mäktiga karriär. Ja, jag tyckte likadant när han spelade i andra klubbar, för som svensk är det kul att se en svensk gå långt.

***

SUPERLIVE 20:50 torsdag kväll.

***

Poddpremiären är äntligen ute och du hittar intervjun med Jonas Eriksson här.

Och här svarar jag på frågor om poddandet och vad jag vill med det.

Podden finns i iTunes, på podcaster och även för Android.

***

Humor att Ekwall är förvånad…han har ju alltid sagt att inget varar för evigt.

***

Podd nummer två är inspelad och det var ett givande samtal med en frispråkig person. Podd nummer tre är bokad och den personen kräver att få ta med sig en ytterligare person.

***

TV4 rustar ner lokal-TV. Oerhört bistert och tråkigt, dels på ett personligt plan för alla som drabbas, dels för att det är ett hot mot demokratin och samhället att TV4 följer många andra i branschen och drar ner för att försvara vinsterna. Vems är ansvaret?

Ja, det är givetvis ägarna och i det här fallet familjen Bonnier som stakar ut riktningen. Naturligtvis kan man efterlysa ett större mod från familjekoncernen som genom åren tjänat miljarder på sina medier och en större uthållighet.

Tyvärr är det inte bättre i andra koncerner likt Stampen (G-P och många andra lokaltidningar) och Schibsted (Aftonbladet, SvD) där man också dragit ner. Det är inte så många år sedan Bladets anställda inte förstod hur den vinstgivande tidningen kunde presentera ännu ett sparpaket.

Värsta är att det är svårt att se någon lösning på problematiken där konsumenter vant sig vid att det inte ska kosta så mycket att ta del av nyheter. Det började med Metro och sedan gick det vidare med medier på nätet och i slutändan är det tittare och läsare som styr genom att inte vilja betala för journalistik i olika former.

Det är som att alla som pensionssparare är delaktiga i kvartalskapitalismen vare sig de vill eller ej. För i samma sekund som det är okej för ens pensionsfonder att jaga bästa avkastning så leder det till att man rationaliserar och jagar kostnader och straffar de företag som inte följer.

På ett liknande sätt har vi alla varit med om att slå undan benen för medierna. Sedan är det upp till alla att bedöma om det är något som hotar demokratin och samhället, och i så fall se till att de styrande agerar.

Eller så får vi sätta vår tro till alternativa mediaformer och att de ser till att samhället får ta del av mer än underhållning, livesänd sport och matprogram. Bröd och cirkus!

Kanske tur det var MFF och inte Bayern som Blåvitt mötte

8 april 2014 07:55, Olof Lundh

Malmö FF körde i långa stycken över IFK Göteborg och vann med 3-0. Var skeptisk till om Åge Hareide var rätt tränare att ta över efter Norling men sett till de 90 minuterna på Gamla Ullevi så var han helt rätt. Självklart har han hjälp av landslagsmässige Guillermo Molins vars energi och formtopp håller i sig.

Taktiskt sett så fick Hareide till det väl mot Mikael Stahre och långa stycken saknade Blåvitt kreativitet och det kan vara ett hot mot drömmen om ett SM-guld till Kamratgården. För när MFF kombinerade sig fram och även spelade rakt så körde ofta IFK fast och skapade inte så många farliga lägen. Däremot var MFF svåra att stå emot när de skapade lägen.

Det andra målet var ett riktigt klassmål med en delikat djupledspassning (yttersida) från Markus Rosenberg till en framstormande Molins som chippade John Alvbåge. Även om målvakten fick handen på bollen så hann inte Mattias Bjärsmyr upp den och det blev 0-2 i ett läge när Göteborg krigat sig in i matchen, och sedan dog den matchen.

I fjol var det en massa käftande mellan MFF och Blåvitt gällande brottarfotboll och inför matchen så var det snack om att MFF:arna inte kunde räkna sett till två stjärnor på tröjan – just där håller jag med 031-området – och Molins kontrade med att de skulle lära IFK Göteborg att spela fotboll. I efterhand får man konstatera att de bästa lärarna var MFF:arna.

Mattias Bjärsmyr bad om ursäkt till fansen i Aftonbladet och sköt in att det var Malmö FF man mötte och inte Bayern München. Det var nog tur att det stannade vid MFF den här kvällen för Blåvitt, för det ljusblå laget var flera storlekar större. Stahre gick rätt hårt åt sina spelare och för mig klingar det ihåligt, det är han som är ansvarig.

***

Ska börja podda och förhoppningsvis kommer premiären ut under dagen. Apple har krånglat och inte släppt igenom den snabbt nog. Kanske är det mina frågor? Nej, det ska inte vara en fara och det var kul att sitta ner med VM-domaren Jonas Eriksson och snacka om Pellegrini, drömmen om VM-final och att karriären går mot sitt slut. Några som inte kunde vänta googlade fram premiären och den finns HÄR.

***

Oerhört tråkigt med Zlatan Ibrahimovic skada när Champions League går in i ett avgörande. Hade även velat se honom göra ännu ett avtryck genom att skicka ut en engelsk storklubb, för han var rätt svag i första matchen. Samtidigt så rörde han sig rätt obehindrat och sprang när han lämnade tv-kamerorna bakom sig i helgen.

***

Att handla mat via nätet och få det hemkört. Underbart. Har saknat det sedan jag var korre i New York och vi alltid körde med ”Fresh Direct”. Även om det funnits i Stockholm har jag inte kommit i gång förrän nu och det är kungligt.

***

Måns Söderqvist.

***

Precis den starten som Nanne Bergstrand och Hammarby behövde.

***

I dag ger jag mig ut i landet för att träffa poddoffer nummer 2. Även nummer 3 är bokad och det är en person som gör en Tommy Söderberg och tar med sig en medhjälpare. Har ni förslag på vilka gäster ni vill att jag ska intervjua så mejla: olof.lundh@tv4.se.

En tung vecka gav många mejl med synpunkter, tips och tankar

7 april 2014 11:30, Olof Lundh

Varje dag cyklar jag förbi Stadion och ser de många och rörande hyllningarna till den avlidne Dif-supportern. Döden är så svår att ta in, för samtidigt rusar livet fram för oss andra med alla vanliga plus och minus i tillvaron och för hans familj blir livet sig aldrig likt igen. Det är så förbannat grymt.

Mäktigt att se hyllningarna från fansen i samband med Djurgården-Halmstad och var det en match Dif skulle vinna var det den här, och förhoppningen är att den tragiska händelsen i Helsingborg blir en vändpunkt och ett slut på en epok och att hatet och våldet som förekommit minskar.

Under veckan har det mejlats, twittrats facebookats och här är en del av alla mejl som kommit denna tunga vecka:

Från David:

Hej Olof, jag har en infallsvinkel mot problemet fotboll och våld jag gärna delger och sprider för att göra folk medvetna om vad det egentligen handlar om. Ur detta kan man sedan angripa problemet på ett mer klarsynt sätt anser jag. Nedan följer min redogörelse.

Det diskuteras ett otal lösningar för att få bukt med fotbollsvåldet (utanför arenorna),då själva arenorna de senaste åren haft i princip noll incidenter av sammandrabbningar mellan olika lagtillhörigheter. Det är med andra ord betydligt mer säkert att se på fotboll än att exempelvis  gå på krogen.

Varje helg orsakar nattklubbar/krogar s alkoholförsäljning indirekt mängder av våldsbrott. En lördag i Göteborgs nattliv innehåller fler våldsbrott än vad som skett på ”nya” Gamla Ullevis alla verksamma år.

Alkohol ligger bakom mängder av dödsfall och andra grova våldsbrott varje år. Varför talas det inte ens om att reglera användandet av denna  drog som klassas som en av världens farligaste? 

Nu vill man att fotbollen får bort hatet för att bli av med våldet, är inte detta egentligen bara ännu en undanflykt för att slippa handskas med det egentliga problemet som är alkoholen?

Det är helt surrealistiskt hur samhället söker sopa undan det egentliga problemet bakom våldsbrotten genom att konstruera artificiella lösningar så att vi kan fortsätta leva i lögnen och fortsätta dricka oss fulla.

Ta bort alkoholen och samhället skulle spara 20/30 miljarder kronor varje år. Våldsbrotten skulle minska dramatiskt. Så vem är det egentligen som är motsägelsefull/naiv när den talar om att problemet inom fotbollen löses genom mindre hat, ingen ståplats eller noll bortapublik?

Ser man inte den självklara kopplingen mellan alkohol och våldet? Värnar man så hårt om sin alkohol att det måste gå att kombinera med andra lösningar. Är vi så jävla beroende  att moralen flyger all världens väg när det handlar om alkohol?

Ena sekunden sitter personer och förkastar fotbollsrörelsen samtidigt som ett förbud av alkohol hade minskat antal dödsfall och misshandlar dramatiskt i Sverige med omedelbar verkan men är något man inte ens reflekterar över eller kan tänka sig.

Kommande dagar kommer alkoholen skörda nya offer runt om i samhället. Fotbollsarenorna är en tryggare plats än ute på stan, så ta er dit gott folk.

Inlägg från fyra 11-åriga tjejer i Solnaskola:

Vi ungdomar har också åsikter! Här är våra:

Vi lider med er alla som tycker att fotboll ska vara roligt att se på. Vi vill inte känna oss oroliga när vi, våra föräldrar eller våra vänner ska gå och se på fotboll. Känslan innan och efter en match borde inte vara sorgfylld, den borde vara fylld med glädje. Vi tror inte att någon vill känna sig rädd när man går till eller från en match. Det finns inget som kallas ”fel färger”, det är passionen för laget, för fotbollen som spelar roll. Heja på ditt lag, visa dem ditt stöd, låt andra göra samma sak. Vi ser hellre heja-klackar kämpa om vilka som låter högst än människor som slåss för sitt lag. Vi vill inte höra er skrika kränkande eller nedsättande ord.

Det är fotbollen som är viktig, inte laget! Love your team

Från Joakim:

Hej Olof,

Fotbollen har ett annat problem som det inte pratas och skrivs om så ofta och som de är nästan ensamma om bland alla idrotter. Det jag syftar på är hur spelare tillåts att uppträda under matcher. Till att börja med finns det ett språkbruk dels spelare emellan men framförallt mot domare som är närmast barnförbjudet. Jag kan inte förstå att detta inte beivras hårdare. Utöver detta så filmar fotbollsspelare gärna till sig fördelar, detta leder till frisparkar, straffsparkar och ibland utvisade motståndare. Sparka undan bollen efter avblåsning är ett annat otyg. Det är kort sagt en otroligt dålig kultur och moral bland fotbollsspelare på planen och de tillåts att bete sig på detta viset ofta utan åtgärd även när domaren ser det.

Jag tror det är en jätteviktig sak att spelarna är föredömen såväl på som vid sidan av planen. Vad ska ungdomarna tänka och tycka när det tydligen är ok att deras favoritspelare och förebild vräker ur sig könsord och annat oskrivbart samt filmar sig till fördelar på planen utan att detta beivras? Det saknas på något sätt en heder bland fotbollsspelare när de är på planen, alla sätt att fuska för att vinna fördelar är tillåtna. Jämför till exempel med handboll, basket och många andra idrotter. Tuffa idrotter rent fysiskt men det finns ändå en form av gentlemannamässigt uppträdande. Detta ser man sällan inom fotbollen.

Jag tror att denna usla kultur där alldeles för mycket är tillåtet speglar av sig till de som sitter på läktarna. Jag har själv gått på fotboll regelbundet i 30 år och sett med egna ögon hur åskådare på läktaren irriterar sig över fusket och i ren frustration blir aggressiva och sin tur vräker ur sig otrevligheter. Här har fotbollsförbundet ett stort ansvar och de måste agera.

Från Ola:

Hej!

När jag läser bloggen på nedanstående länk blir jag bara så in i helvete rädd. Lika jävla rädd som jag var på Olympia, och på väg därifrån, i söndags. 48 år, gått på fotboll sen jag var 5, men aldrig upplevt något liknande.

Var är vår älskade fotboll på väg? Är detta den utlösande faktorn som får till någon form av attitydförändring? Förändrad lagstiftning? Tror tyvärr inte det hjälper. Det ligger enbart hos en enskilda individen, det är endast denne som kan stå för förändringen.

Flertalet av oss är uppfostrade med att man inte slår på andra människor, det ligger liksom i sakens natur och vad som ligger bakom gärningar som den i Helsingborg, ja det är för mig helt ofattbart. Hur fan förklarar man för barn att deras pappa inte kommer hem efter en fotbollsmatch?

Fy fan. Det är rent för jävligt. Är väldigt rörd över alla samtal, SMS, twitter m.m som jag fått från så ofantligt många okända människor.

Det är från Djurgårdare, AIK:are, Göteborgare m.m och det är väldigt starka ord som gör att man vet att man gjorde något bra. Här finns ändå någon sorts förbrödring.

Jag gjorde precis allt vad jag kunde. Jag gjorde mitt absolut bästa. Tyvärr räckte det inte den här gången.

http://intefanvetjag.blogg.se/2014/march/

Från Oskar:

Hej Olof. 

Till att börja med vill jag säga att jag respekterar dig djupt som fotbollsjournalist och som människa.  Du gör mycket gott i tv och skriver på en nivå som inte många andra i detta land behärskar. 

I media just nu känns det dock som att det finns en väldigt stor desperation angående det tragiska dödsfallet i Helsingborg. Politiker i synnerhet försöker ta till sig billiga poäng.

Jag själv har gått på fotboll sen jag var så liten att jag knappt kunde gå själv. Många utav mina år på Stadion har varit från ståplats, har åkt land och rike runt och följt mitt kära Djurgår´. Kan väl säga att jag känner kulturen kring DIF mer än väl. Har dock de senaste säsongerna suttit på familjeläktaren med min äldsta son. Betryggande att sitta där med andra familjer och slippa språkbruket från övriga sektioner.

Fylleriet är väl det allra bästa att slippa! Det är något som jag inte hört någon diskutera efter helgen som gått. Matchen spelades en söndag och pubarna öppnar upp kl 11 på förmiddagen. Det är ju otroliga pengar dessa pubar gör en premiärhelg som denna. 

Jag leker med tanken att man inte skulle få hålla öppet så tidigt en helgmatch. Visst att folk skulle få tag i rusdrycken på annat sätt men det skulle likt förbannat försvåra saken en söndag dessutom när systembolaget är stängt.

Men en nykter människa(även en firmagrabb) skulle inte glasa ett annat lags s.k julgran. Jag ser helt klart alkoholen som den absolut största boven i detta drama. Det är så enormt många människor som inte kan behärska berusningsformen i samband med fotboll. 

Fotboll och öl är ju som bröd och smör. Jag själv tar gärna en IPA eller något annat då och då men att servera tonvis med öl många timmar innan avspark inför en högriskmatch är inte jätteklokt. Där Olof, där har vi vår fotbollskulturs största skurk. Många runt mig som jag har gått på fotboll med genom åren skulle aldrig vilja se mig mer över dessa rader.  

Från Peter:

Hej Journalister,

Mindre än ett dygn hade gått efter det tragiska mordet på Dif-supportern, att då inte ens under gårdagens match kunna skärpa till sig hålla sams och försöka förstå allvaret är beklämmande och helt ofattbart. Nu var tydligen en nioårig grabb nära att åsamkas brännskador i ansiktet. Vill jag ha min grabb på samma plats nästa match? Inte en chans i helvetet.

Skickade precis tillbaka mitt årskort till AIK, tragiskt nog med insikten att det inte är klubben/klubbarnas fel.  Jag vet hur mycket kraft, energi och pengar (cirka 4,6 miljoner/år exkluderat ideella ordningsvakter och brotts/rekryteringsförbyggande samhällsarbete) som AIK lägger ner. Pengar som skulle kunna användas till ungdomsverksamheten för att skapa en social stabil plattform för många ”trasiga” ungdomar att fostras ur.

Jag är genuint sårad och ledsen över att vår fina Allsvenska just nu våldtas och invaderas av parasiter i form av samhällets vilsna ungdomar utan någon tydlig mening i sina liv.

FY FAN VAD HEMSKT TRAGISKT!

Från Stefan:

 1. Jag tillhör, sedan fotbollskanalen startade, nog en av dina trognaste läsare. Jag håller med 90% av det du skriver, har förståelse, men en annan åsikt i runt 10%, men tycker 99% är riktigt riktig bra.
 2. Att du gav dig på Reinfeldt och Co häromdagen var Helt Rätt. Vår idrottsminister och även justistieminister är ju Helt Ute Och Cyklar. Jag väntar fortfarande på ett klarläggande rörande hur många gånger, och när senast Idrottsministern var på en vanlig allsvensk fotbollsmatch. Hon verkar helt verklighetsfrånvänd.  Ett skämt till idrotssminister.
 3. Rörande Bengalbrännandet igår….om nu bengaler är så förbjudna och så farliga…varför grips inte bengalbrännarna? Varför har inte alla bengalbrännare gripits ? Om det nu är så farligt och förbjudet…varför har man aldrig gripit bengalbrännarna…de har ju eldat bengaler sedan 90-talet….?
 4. Att du jagar förbundet och den utpräglade svåger/muta/kompis kultur ska du ha stor eloge för. Det är så ruttet. Men rörande arenan (friends) så är det väl egentligen Lagrell som är ansvarig…men nuvarande befattningshavare har ett ansvar att det inte ställde frågor till Lagrell (precis som ingen internt ställer frågor till nuvarande ledning).
 5. Du ska varken skämmas för eller leva med ditt misstag att du tipsade en agent för xx antal år sedan. Som vanlig läsare är det helt oväsentligt. Man värderar inte en journalist efter det. En vanlig människa kan hålla isär två roller. Och om det nu är så känsligt (kanske mest för andra journalister) så ska du släppa det. Det är inget som ligger dig till last. Jag som läsare, ursäkta svenskan, skiter i det.
 6. Dessutom ska du vara stolt och nöjd över att du lyckats skapa det som jag, och flera med mig, ändå betraktar som navet för fotbollsnyheter/information i Sverige. Måhända är svt text tv ett förstahandsval vad gäller resultatrapportering men i övrigt är fotbollskanalen numero ono. Och att ha skapat detta är inte kattskit. Tvärtom.
 7. Fortsätt med det du gör på det sätt du gör. Du behövs. Den svenska fotbollen behöver dig.

Från Ingemar

Brev till Svensk Elitfotboll.                                                                          2014-03-31

Jag vill härmed delge er mina synpunkter hur jag tycker att ni inom Svensk Elitfotboll bör hantera bortasupportrar i samband med fotbollsmatcherna. En bortasupporter från Brommapojkarna som kommer till Helsingborg är inget problem. Men när supportrar från AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg etc kommer i stort antal då blir det problem.

Mitt förslag är att bortasupportrar endast får tillgång till matcharenan om de åker till arenan i bortalagets regi. Det skall vara registrerade och kontrollerade supportrar som bokar biljetter via den egna klubben. De skall komma direkt med buss till arenan även om de har åkt ett specialchartrat tåg den längsta sträckan.

Bortalaget skall således ha största möjliga kontroll över sina supportrar och de som missköter sig får inte åka med. Ingen av dessa supportrar skall ut i hemmalagets stadscentrum på eget bevåg med alla sina klubbmärken fullt synliga eftersom det idag finns  ”huliganer, kriminella och risksupportrar  på båda  sidor som bara väntar på att konfrontera varandra.

Det är hemmalagets supportrar som äger sin stad när det är fotbollsfest. Det är inte heller rimligt  att polisen skall tvingas binda upp stora resurser för att försöka kontrollera skanderande, berusade och maskerade bortasupportrar som marscherar till och från matcharenan i städernas centrum.

Förslag på  maskeringsförbud, registrering, lagföring och andra insatser från politiker kommer inte att vara tillräckligt om inte ni ställer krav på de risksupportrar som vill gå på lagens bortamatcher.

Om inte barnfamiljer och fotbollsintresserade  kan gå på matcherna utan att riskera  våldsinslag och i värsta fall livet när s.k. ”supportrar” vill konfrontera varandra  så återstår bara att  förbjuda bortasupportrar helt eller ta bort ståplatsläktare etc.

Att särskilt stor restriktivitet måste övervägas på orter där det finns fler än ett fotbollslag  i samma serie är också helt rimligt. Ingen skulle heller komma på tanken att blanda supportergrupperna inne på arenorna. Detta borde i än högre grad gälla även utanför dessa såväl före som efter match.

Även om politikerna borde göra mer så är det ytterst ni som har ansvaret för att hantera dessa supportrar eller välja bort dem helt. Det gäller att ha en realistisk syn på hur unga delvis berusade män klarar av att uppföra sig i samband med fotbollsmatcher.

En utökad social kontroll vid bortamatcher i klubbarnas regi kan sannolikt väsentligt minska berusning, maskering och pyroteknik och få även de mest våldsbenägna att faktiskt förstå att de representerar sin klubb och att de ska se sitt lag spela fotboll.

Från Erland:

Hej Olof !

Jag måste fråga dig som har möjlighet att påverka och lyfta fram viktiga saker inom fotbollen. Min fråga är, När man pratar om idioter som förstör Varför pratar man inte om dessa som går in på en krog / pub  och som igår slår sönder en hel krog.

Om jag som privatperson gör det så får jag fängelse med all rätt. Men när fotbollsfans gör det så händer ingenting alls ? Jag menar att detta är ju inte fotbollens fel naturligtvis, men polisen måste ju rensa upp ibland dessa galningar i samhället precis som vanligt.

Titta på demonstrationer för övrigt då är polisen där direkt,men när det gäller fotbollsfans då gör polisen ingenting alls och detta håller inte. Vi har hur många exempel som helst på tråkigheter speciellt i Sthlm, Men det daltas för mör mycket i Sverige.

Titta på England där åker dom dit så att det stänker om det måste bli samma i Sverige. Varför inte begränsa bortafans till max 2 500 personer t,ex på bortamatcherna? men här ser man ju att det räcker med en idiot som förstör för andra.

Jag jobbar i Skrapan på Söder i Sthlm och snacka om att ha Bajenfans runt fötterna, men oftast aldrig problem men när de kommer in på arenan så brakar helvetet löst.

Mitt råd . Sluta dalta ! På stan måste samhället upprätthålla lag och ordning det har inte med fotbollen att göra ,däremot på och runt arenan måste klubbarna göra sitt och vet att dom gör det också. Det är polisen som inte gör nog på stan sätt in vattenkanoner eller vad som helst.

Alternativt tycker jag stäng krogarna när det brakar loss med stök och bråk ,lås dom ute helt enkelt. Jag håller med Hasse Backe och Henke Larsson igår.

Från Tobias som skriver öppet brev:

Hej,

Du kanske minns mig. Vi har stött på varandra från tid till annan. Vi har setts på stan och vi har sjungit tillsammans. Vi har delat glädje och sorg med varandra. Skrattat och suckat, jublat och buat. Vi har suttit på samma buss, till den där staden på andra sidan landet. Tagit en öl på samma ställen, köpt likadana tröjor. Vi har delat mycket du och jag, men nu skriver jag till dig för att säga att jag är trött på dig.

Jag är trött på att du ska provocera. Att du ska starta bråk för att du gillar kicken och att du ska förstöra för att det ger just dig något. Jag är trött på att du ska ha en halsduk över ansiktet för att du vill känna dig farlig. Jag är trött på det för att det du gör drabbar andra, och jag är trött på det för att det gör att min glädje förknippas med och anses bidra till den skada du gör.

Jag har alldeles för länge fått dras med dig. Du har fått mig att tvivla på om jag hör hemma på läktaren som är mitt hem. Du har fått mig till dåligt samvete när min glädje tolkas som hotfull och min sång gör folk illa till mods. Det har gått alldeles för länge nu, och därför vill jag säga en sak till dig: Sluta ta för dig i ett sammanhang där du inte är önskvärd, där du tvingar andra att vara en del av dina egna usla värderingar.

Kanske minns du den där gången. Vi åkte den där bussen, till den där staden. Vi samlades på den där platsen, du, jag och alla andra. Man kunde ta på stämningen, minns du det? Alla hade väntat så länge, och nu var det dags. Alla var glada och fyllda av den där positiva känslan, den där som är så speciell när det handlar om vårt lag och vår sport. Alla kände lyckan. Alla utom du, och det är jag så fruktansvärt trött på. Vi skulle gå leendes genom staden, sjunga och dansa. Men du ville vara vår representant, gå i främsta ledet och vara arg. Luva hade du också, och halsduken var uppdragen över näsan. Man måste få visa känslor och gå upp i varv tyckte du. Elda igång stämningen genom att vara förbannad, kanske provocera lite genom att ta sönder saker. Det blir ju så mycket bättre stämning då. Tyckte du.

Vi andra håller inte med. Din luva och din uppdragna halsduk gör våra kläder till gangsterkläder. Ditt temperament gör vår glädje till provokation, gör vår glada sång hotfull. Den hängivne supportern som jobbar för klubbens bästa tvingas stå för dina fel, förklara sig för sina vänner. ”Jag såg att han hade en tatuering med ett klubbmärke. Jag visste inte att han gillade att slåss”. Det gör han inte alls. Snälla, jag orkar inte mer. Försvinn.

Jag vet hur det kan vara, jag har varit med när du inte var det. Testa att vara som oss andra, jag tror du kommer gilla det. I längden kommer vi alla vinna på det.

Med vänliga hälsningar, En riktig supporter i en och alla av Sveriges fotbollsföreningar

Från Hanna

Hej,mycket sorglig dag igår ,särskilt för anhöriga till manen .Tragiskt rakt igenom. Men har misshandeln i Helsingborg med fotboll att göra?

Varje morgon innan jag går till jobbet ,läser text-TV. Konstaterar att 50% rubriker handlar om våldsbrott,det speglar vårt samhälle .Att det händer i anslutning till en fotbollsmatch är inte särskilt förvånande.Har svårt att lasta klubbar för det.Vem lastas för det vardagliga våldet då?

Från Anonym

Hej!

En tråkig händelse och många åsikter givetvis. Inslaget på TV4 i morse där ni tre medelålders män skulle komma med några konstruktiva förslag gav inte mycket…..

Om det i varje Allsvensk omgång är 100 000 personer som mer eller mindre berusade hejar på sina lag så är det i mina ögon konstigt att det inte blir mera allvarliga skador än det faktisk blir.

Någon nämnde maskeringsförbud. Skall jag som i min religions namn måste bära någon sorts döljande huvudbonad förvägras att gå på fotboll…? Fotbollen skulle åka dit som diskriminerande och många skulle känna sig kränkta…

Programledarna bollade inte några konkreta förslag som skulle göra skillnad, vilket jag tyckte var synd. Panelen hade kunnat få välja på följande som skulle göra skillnad:

 -spela utan publik

-förbjuda bortaklackar

-alkoholförbud, idrotten borde kunna klara sig utan alkohol på matcherna

- förbjud män 15 till 40 år att gå på matcherna.

Fotbollen får välja alternativ, det är inte en sak för våra politiker som du tjatade om….. Låt nu inte detta bli för stort så att populistiska politiker lovar det ena och det andra.

Det är betydligt viktigare att lägga pengar på den personliga säkerheten så att man riskfritt vågar ta sig till och från jobbet….

I min ungdom satt man inte på krogen innan match. Man satte sig på cykeln hemmavid 30 minuter innan match o cyklade ner till arenan….

Page 1 of 19912345...102030...Last »
 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh:

Paris St Germain - Evian
Onsdag 23 april kl 18:25
Rosengård - KIF Örebro
Onsdag 23 april kl 18:35
Elfsborg - Dif
Onsdag 23 april kl 18:55
Sevilla - Valencia
Torsdag 24 april kl 21:05