Olof Lundhs blogg

#SUPERLIVE är motsatsen till Las Vegas – det som händer där stannar INTE där

28 november 2014 12.18, olof.lundh

Detta är något jag borde gjort för tio år sedan, men nu har jag äntligen dragit min lans i en krönika om SKS – som är sportjournalisternas förening – och den otidsenliga styrning av något kunde och borde vara en viktig röst. Hoppas att de får styr på det hela, men det blir utan mig. Fegt? Jag försökte under ett år men lägger min kraft och energi på annat.

Det är bedrövligt att SKS kontrollerar AIPS-korten, de internationella presskorten, men använder medlemmarnas pengar på något som gynnar ett fåtal. Säger en del när man från en rad yngre kollegor får reaktioner på krönikan – både plus och minus som sig bör – men bara får mejl från äldre falangen som handlar om hur man ska avtacka en avgående profil med en resa och få till en punkt av hyllningar.

***

Får höra av initierade kring Landskrona Bois att klubben var överens med Jonas Thern som skulle ta med sig Håkan Svensson och använda Joakim Nilsson i staben men att klubben hoppade av på grund av kostnaden. Oerhört synd och kortsiktigt tänkt. Det talas om 100 000 totalt i månaden och även om det är mycket vore det ett lyft för Bois som kunnat betala sig på många vis.

***

Jag kan inte sova. Vem är Harry Svensson? Inte ens i Pådden med Mats Olsson och Patrick Ekwall får jag besked. Jag vet ju vem Valpen är och vem som är Furiren på redaktionen i deckaren…men Harry Svensson?

***

Förra våren såg jag att Lundaprofilen Petter Lönegård skulle skriva en bok om Olympen och sökte pengar via crowdfunding. Ja, för er som inte har någon koppling till konsertlokalen i Lund så är det väl rena grekiskan men för oss som sprungit där under många år är det en viktig plats. Minns än min första konsert med 10CC där och att biljetten kostade 36 kronor.

Nappade på att skicka in 700 spänn för att få ett ex av boken och en nytryckt affisch från en av de konserter som gjort starkast intryck på mig: The Clash 1980. Häromdagen fick jag boken och den överträffade mina förväntningar och det är den givna julklappen för alla som varit på konserter där, och ni kan beställa boken härifrån.

***

Podden ”Lundh” med Tony Ernst går som tåget och det är uppenbart att 90 minuter snack med supportrarnas talesman lockar och för er som inte tagit del av det så hittar ni podden HÄR: eller via acast: eller via itunes..

***

I dag har jag skickat en fotboll till Trelleborgs gamle skyttekung Fredrik Jensen. Tyvärr ingen Masita som var hans märke i TFF utan en tysk bensinmacksboll, men att vi fick kontakt med jägaren från Löberöd under torsdagens program via hans rätt inaktiva twitter säger allt om SUPERLIVE:s storhet.

Nu vet jag att spelarens vars inställning var starkare än kroppen bor en välriktad Masita-nick från IP i Löberöd, att hans pappa är Bois-legendaren Ole Jensen (kodden att Youtube inte fanns 1985, då hade ni fått se tidernas kallaste straff när Bois vann straffläggningen i kvalet mot Linköpings FF) och att motståndarna i division 6 tycker det är fusk att Löberöd har Jensen.

Ja, det är stort och smått kring fotboll i SUPERLIVE och med en hel del avstickare däremellan vilket ni kan se i höjdpunkterna av det jag jämförde med att gå 15 ronder mot The Mauler men det är nog närmare 16 ronder.

I dryga fem timmars direktsändning kör vi bara på, även om Jesper Hussfelt nu har tvingat in några korta bensträckare, och själv håller jag mig i gång med frystorkat kaffe, kvarg med kardemummahavre och morotsjuice. Jag lovar, vi är både nyktra och opåverkade av droger…jag vet inte om det är bristen på syre, tugget eller vad som får oss att veva i gång.

Det är sällan jag skrattar så på jobbet, och då garvar jag ändå ganska ofta eftersom jag älskar jobbet, och visst kan det ibland hamna om inte under bältet så i varje fall i bälteshöjd. Dessutom är det likt ett omklädningsrum med att vi ger och vi tar…eller rättare sagt så får jag mest skit och försöker kämpa vilket är uppenbart i klippet nedan från i onsdags inför MFF-Juventus:

Se klippet igen och kolla förvirringen hos Henrik Rydström. Hans huvud snurrar likt ett östtyskt gammalt vakttorn och han letar förgäves efter den ”Ulf” som Patrick Ekwall talar om.

Det var förre fotbollschefen Emir Osmanbegovic som hösten 2010 stöpte om vår bevakning av Europa League och satsade på SUPERLIVE på fotbollskanalen.se. Alltså inte bara LIVE utan SUPERLIVE. Originaluppsättningen var Ekwall, Kåmark, Hussfelt och jag, och därefter har det varit en rad konstellationer och upplägg under fyra år.

Ekwall och jag har kuskat runt på olika Harrys i Svea Rike och kört med olika gäster, Ekwall och jag körde allsvenskan med först Kåmark och Anna Brolin och sedan med Martin Åslund. I fjol var det Hussfelt, jag och Hasse Backe och i år kör vi inför MFF i Champions League med Ekwall, lille-Anders, Åslund, Hussfelt och jag och Europa League med Emelie Ölander, John Alvbåge och Henrik Rydström.

Gemensamt för alla sändningar är att det är fokus på fotboll och att det inte alltid behöver vara så allvarligt. Vi har fått sköna stories som den Hasse Backe drog om Lionel Messi och i går fick vi höra hur John Alvbåge berättade om hur Tobias Grahn värmde upp på egen hand för att han var rädd att medspelarna skulle skada honom för han var så impopulär i Århus.

Tyvärr hittar jag inte klippet när Pontus Kåmark gör en ”Nakna Pistolen” går på toaletten fullt mickad, och det bästa är att han inte bara gjort det en gång utan två. Eller så har vi nedan intervju med Glenn Hysén som måste varit en sväng på Paddingtons innan han lyfte luren där mittbacken trodde att SUPERLIVE var att man super live…

Sedan har vi alla Hussfelts imitationer som håller hög klass:

Eller Tom Petterssons gästspel på gitarr:

En självklarhet att ta fansens röst på allvar

24 november 2014 10.03, olof.lundh

Måndag morgon och om du missade Fotbollskanalen Europa med unik statistik med Messi vs Ronaldo vs Ibrahimovic, Liverpools fria fall och Englands försäljning av sin klubbfotboll, Rayo Vallecanos sköna gest, Roberto Mancinis comeback i Inter och en galet snabb utvisning så finns programmet här:

Här är målen från Italien.

Här är målen från Spanien.

Här är målen från Frankrike.

***

Att skriva om supportrar och dess olika viljor, yttringar och ansvar är lika minerat som att ta sig an flyktingpolitik, Israel-Palestina eller huruvida tillväxten är ett hot mot klimatet. Med tanke på att många fotbollsfans är aktiva på olika sociala medier och det bidrar till ett tryck och en snabbhet så kan det ibland vara lättare att ducka.

I måndagens podd träffar jag Tony Ernst och även om vi långt i från är överens om allt så kan jag känna en respekt för jobbet som han och de andra i Sveriges Fotbollssupportrars Union gör. Fansen behöver organisera sig för att tala med olika motparter och bakom röken från bengaler så gör man mycket bra.

Är själv skeptisk till att SFSU tar och får hjälp av Sef men jag förstår realiteten. Bäst hade givetvis varit om fansen på egen hand kunde finansiera sin egen organisation för det finns alltid en fara att dras in i ett etablissemang. Fansen behövs och det viktiga är att ta upp en dialog med dem och det blir lättare att snacka med en organisation.

Samtidigt får jag också vara självkritisk och jag har inte alltid kunnat ta in alla delar av fansens röster och det är en utmaning, men innebär inte att man ska skippa det. Där kan jag och många andra i media bli ännu bättre och jag och Tony Ernst pratade givetvis även om media och han gav mig en smäll efter att jag ville ha uttalande i samband med tragedin i Helsingborg i våras.

Det är en självklarhet i dag att ta in fansen och då inte bara från mediernas håll utan även från klubbarna, polisen, förbundet och så vidare. Vilket inte betyder att bara de som sett alla bortamatcher sedan barnen Hedenhös flög i raket är värda att lyssna på, men att man givetvis måste ta in upplevelserna från dem och många andra och då är SFSU ett bra steg.

Tyvärr finns det en del trista grejer som hände kring fotbollsmatcher precis som det sker på rockfestivaler, Finlands-färjor, lördagkvällar på Stureplan eller ute i landet. Det är komplext och gemensamt är väl att det är män i grupp och ofta alkohol inblandat som inte sällan trampar snett och det är ett ständigt pågående jobb.

Under 90 minuter går Ernst och jag igenom bengaler, 51 procent, maskering, firmor, bangers, Miiko Albornoz, den här graderingen av vad som är äkta fans och inte, rädslan för MFF:s CL-miljoner, om man kan ta emot Uefa:s miljoner om man är emot den moderna fotbollen, sexismen, vad spelare ska få stå ut med och mycket mer. Ni hittar podden HÄR: eller via acast: eller via itunes.

***

Kökkenmödding! Skakad att mina kollegor hånade mig för att jag hittat på ett ord eller att det möjligen finns i Skånska Akademiens Ordlista. Se Fergie Time om ni vill lära er och vi går igenom ALLA EM-kvalgrupper:

Anade en ljusning, men det är lååååångt till mästerskapsmedalj

19 november 2014 06.33, olof.lundh

Förlust med 1-0 i Marseille och det efter en match där det franska landslaget i långa perioder belägrade det svenska försvaret likt i en handbollsmatch, men i fotboll är det ingen nackdel om motståndarna får ta avslut långt utifrån. Så även avsluten var många så var det sällan skarpt.

Vill man ta på sig de riktigt kritiska glasögonen så ser man ett svenskt landslag som knappt har en enda målchans på dryga 90 minuters spel, som släpper in ett mål på hörna där en ohotad Varane får gå upp och nicka och dessutom bränner motståndarna en straff via Karim Benzema.

Fortfarande kan man sakna linjer i spelet och även om det var spännande med Alexander Kacaniklic på det centrala mittfältet så kan han inte fått tillräcklig information om hur man spelar på den positionen. När han till slut fick ta ett kliv upp blev FCK-spelaren mer lik sig själv. Vems ansvar är det?

Vill man se nyktert på det, och det vill jag, så får man se vad det var: ett till stora delar oprövat svenskt landslag som faktiskt gör en stark defensiv insats mot ett motstånd som var bättre. Klart godkänt att bara förlora med 0-1 mot ett av Europas starkaste landslag och det med spelare som Emil Krafth, Pontus Jansson, Nabil Bahoui, Isaac Kiese Thelin, John Guidetti och Branimir Hrgota i spel.

Jag såg ett svagt ljus i horisonten i Marseille, men det är lång väg kvar till ett vasst landslag och framför allt som kan ens få in drömmen om medalj i nattsömnen. Sverige är långt efter och det beror delvis på att spelarmaterialet är på väg att växlas och delvis på att Erik Hamrén inte hittat rätt modell.

Andreas Isaksson visade att han håller hög klass. Backlinjen var mer än okej och kombinationen Andreas Granqvist och Jansson ser intressant ut, och där ”Granen” vuxit ut till en ledare. Mikael Lustig såg stark ut i 45 minuter i lördags och Martin Olsson är också en förstärkning.

Albin Ekdal och Kim Källström var inte dumma och kompletterar varandra även om de inte spelade ihop. Problemet för Källström är att han är likt Liverpools Steven Gerrard, en spelare med många bra egenskaper men där tiden börjar springa i från honom och han måste ha rätt spelare runt om kring

Ovanpå det var det flera av de unga som visade intressanta egenskaper och då inte minst Emil Krafth och Isaac Kiese Thelin. Att det blev för stort för en del av dem var rätt väntat och det handlar om att lära sig av de här matcherna. Om man kollar över plan så består Frankrikes lag av idel spelare som är med i CL och EL regelbundet.

I Sveriges elva är det inte riktigt så, och även om John Guidetti och Branimir Hrgota fick otacksamma möjligheter att skapa något efter inhoppen så är det två spelare som är intressanta för framtiden. Frågan är bara om 4-5-1 är modellen om Sverige ska jaga medalj? I varje fall mot riktigt bra motstånd?

Kiese Thelin slet men blev ett lätt byte för de franska mittbackarna när han saknade understöd. Det finns mer att jobba på och Erik Hamrén har rätt i att Sveriges försvar har tätats. Däremot saknar man förmåga att vinna matcher och det måste man göra i mars mot Moldavien och i juni mot Montenegro.

***

Fransmännens matservering inför tv-produktioner hade tävlat om en stjärna i Guide Michelin om det varit en svensk krog. Man får ge dem att de kan mat.

***

Paul Pogba. Vilken atlet. Överhuvudtaget var det franska landslaget en brutal kombination av moderna spelare: snabba, tekniska och starka.

***

Nej, jag frågade inte Erik Hamrén så mycket när han kom till tv-studion. Varför inte? Skälet är att det är lite meningslöst om en person upplever sig ansatt och vid varje fråga tror att han är under attack. Då är det bättre att någon det inte blir lika laddat med sköter frågorna.

Sedan undrar jag om förbundskaptenen hade kramat Hasse Backe? Det jag syftar på är att Hamrén ville ha beröm för att försvarsspelet blivit bättre, och då upplyste jag honom att min kollega Hanna Marklund just berömt försvarspelet när förbundskaptenen stod bredvid i studion.

Då blev Marklund kramad av Hamrén och hyllad för att hon åtminstone kunde fotboll…och det var ingen tvekan om vem som inte kunde fotboll. Undrar om Hasse Backe eller någon annan manlig expert blivit kramad i det läget? Något säger mig att Hamrén inte hade kramat en manlig expert men jag kan ha fel.

Visst, försvarsspelet har blivit bättre men resultaten är ändå för dåliga. Det är bara Karl-Erik Nilsson, som leder SvFF, som tycker att det är två viktiga segrar när man vunnit hemma mot Estland i en träningsmatch och mot Liechtenstein i en tävlingsmatch. Varför är det så svårt att säga som det är?

En klart godkänd match mot Frankrike ändrar inte på resultaten 2014 som slutar med två segrar: Estland och Liechtenstein hemma. Har man då drömt om en medalj i ett mästerskap så har man själv bidragit till att fallhöjden blir rätt så hög, och får nog räkna med att få frågor om det.

Under Hamrén så har det saknats en röd tråd för landslagets jobb och det är inte sällan när någon petar i saker som man vet är jobbiga som reaktionen blir därefter. Om alla i och kring landslaget hade tyckt att allt var på topp hade de nog struntat i eventuella frågor eller kritik.

Istället är det taggarna utåt. Lär av er kollega Pia Sundhage som utan tvekan kan ta en diskussion och vända och vrida på bra och dåligt och både svara utan att bli arg, irriterad eller känna sig kränkt. Inte heller behöver hon ha med sig någon till tv-studion för att eventuellt lyssna på snacket.

***

Utbuandet av Paris SG:s Lucas Digne fick utbuandet av landslagets Gary SundgrenUllevi våren 2001 att framstå som hyllningar.

I ett historiskt perspektiv är 2014 ett uruselt landslagsår

17 november 2014 20.01, olof.lundh

Veckans poddgäst är Magnus Pehrsson. Han berättar om tiden efter avhoppet i Djurgården, känslan av att bli ifrågasatt när det handlade om hans upplevelse att ha blivit hotad och om det var ett svepskäl för att det gick dåligt för klubben.

Dessutom talar han om den tunga sparken från Ålborg, det bistra slutet på spelarkarriären där landslaget och utlandsbud gick om intet och jakten på EM med Estland. Ni hittar podden HÄR: eller via acast:  eller via itunes.

****

Sverige slår under 2014 Estland i en träningsmatch och Liechtenstein i EM-kval. Två landslag som aldrig spelat ett stort mästerskap och där bägge är rankade långt efter Blågult som ändå inte varit sämre rankat sedan Fifa började ranka landslag för 20 år sedan.

Kan de två vinsterna ändå klassas som två viktiga segrar? Ja, det beror givetvis på vem man frågar om just det. SvFF-basen Karl-Erik Nilsson lyfte i en intervju fram att det var två viktiga segrar, men att det framför allt gällde Liechtenstein. Jo, det stämmer, det var ett EM-kval, det var inte Estlands-matchen.

I de övriga sex landskamperna som Sverige spelat med det riktiga landslaget så förlorade man borta mot Turkiet, borta mot Danmark och hemma mot Belgien i våras innan man kryssade i Wien i september och kryssade hemma mot Ryssland i oktober och kryssade i Podgorica.

Resultatraden är som följer: 8 spelade 2 vinster 3 oavgjorda 3 förluster 8-8 i målskillnad.Då återstår Frankrike som kommer med ett starkt manskap och mönstrar följande elva: Mandanda – Sagna, Varane, Mangala, Kurzawa/Digne – Pogba, Guilavogui/Cabaye – Valbuena, Payet, Griezmann – Gignac.

Risken är överhängande att det blir ny förlust och negativ målskillnad. Här är frågan vilken inställning man ska ha till det? Känns det bra att gå till vintervila med det här och att allt är harmoniskt och bra, som SvFF-basen Nilsson känner eller är det mer oroande? Ja, jag är mer åt det andra hållet.

Fast det är väl där de politiska takterna från Emmabodas gamla kommunalråd skiner igenom. Han såg inte hur spelarna skällde på varandra i lördags men hade ändå en klar bild av vad som låg bakom: ”Det är ändå i ett positivt coachande sätt för att peppa varandra och för att göra nästa situation bättre.”

Varför är det så svårt att säga som det är? I SvFF-Nilssons roll är det väl inte svårare än att man säger att det inte är ett år man är nöjd med men att EM-kvalet inte är över, det kommer nya spelare som kan slå sig in och att man ännu så länge har fullt förtroende för Erik Hamrén.

Vi måste ju vara så ärliga att kunna säga att det är klart underkänt om Sverige inte minst når en tredjeplats i den här gruppen och får spela minst playoff. Lägger man in Rysslands svaga start borde man rimligen kunna sikta än högre, men det är givetvis en del som inte stämmer i landslagets spel och det måste man också kunna säga.

Visst kan jag förstå att Nilsson likt en general Custer vill ställa vagnarna ring och backa upp sina mannar med att stå med en enad front. Samtidigt tror jag inte läsare, tittare eller lyssnare köper snacket om att allt är kanon efter ett landslagsår som 2014 och att det är en viktig seger i en träningsmatch mot Estland.

Hamnade i en diskussion i förmiddags apropå mina frågor på söndagens presskonferens. Fotbollschefen Lasse Richt underkände alla mina ”dumma frågor” till Hamrén: a) om spelarnas hårtorkar på varandra, b) varför Johan Larsson och Mattias Johansson inte var med, c) att ytterbackarna inte dragit jämnt med Håkan Ericson d) varför man inte från start sa att Zlatan kunde vila från matchen mot Frankrike.

Alltid bättre att missnöjda är tydliga med vad de är missnöjda med men det förvånar att just de frågorna får en SVFF-fotbollschef att bli så trött på mig och tala om dumma frågor och även sitta och blänga på mig under presskonferensen. Hade verkligen förstått det om jag hade gett mig in på frågor av känslig personlig karaktär, men de här?

Vi journalister är där för att ställa frågor. Rätt basalt. Skulle vi bli rädda för att Richt blir förbannad? Eller att Hamrén är sur? Eller någon annan? Nej, det är ingen skillnad mot de journalister som bevakar näringsliv, politik eller andra områden. Vi är där för att ställa frågor och knappast för att heja på.

Hur står sig då det här året om man jämför med tidigare? Ja, inte ens 2009 under Lars Lagerbäck när man missade VM 2010 och rasade till en 42:a plats på världsrankningen så hade man ett lika svagt landslagsår. Då förlorade man förvisso fyra matcher, mot Danmark två gånger i VM-kvalet, borta mot Italien och Serbien men vann sex matcher och hade 14-7 i målskillnad.

Här är facit för landslaget de senaste fem åren och då är inte vinterturnéerna inräknade, utan det handlar om det riktiga landslaget i både kvalspel, EM 2012 och träningsmatcher. Då framstår verkligen 2014 i all sin bistra verklighet och då får man nog vara förbundsbas eller fotbollschef som Lasse Richt för att tycka att allt är kanon.

2009: Sex segrar, ett kryss (Portugal borta), fyra förluster och 14-7 i målskillnad.

2010: Sex segrar, ett kryss, en förlust (Holland borta), 18-6 i målskillnad.

2011: Åtta segrar, ett kryss, tre förluster (Ungern borta i EM-kval, England och Danmark borta i träningsmatcher), 26-11 i målskillnad.

2012: Åtta segrar, ett kryss, tre förluster (Ukraina och England i EM 2012 och Brasilien i träningsmatch), 26-19 i målskillnad.

2013: Sex segrar, två oavgjorda, fyra förluster (Österrike borta och Tyskland hemma i VM-kvalet och Portugal gånger två i playoff), 19-15 i målskillnad.

Givetvis är det en komplex fråga i vad som inte stämmer i landslagets spel. Det är uppenbart att försvarsspelet blivit stabilare men med en skadad Zlatan, nytt spelsystem och en större fokus på att freda det egna målet så har man tappat spetsen framåt.

Det är Erik Edmans berömda täcke, som är för kort, och om man drar upp det så fryser man om tårna, annars får man inget uppe på kroppen. Sedan är det avsaknad av en spelmotor och när Kim Källström orkar och hinner så är det en vass dimension men det saknas alternativ.

Ingen riktig ersättare till Anders Svensson har utkristalliserat sig och Rasmus Elm verkar borta för lång tid. Handlar om att Hamrén måste hitta fler alternativ och spela in dem och försöka få landslaget att lyfta sig, för utvecklingen för A-landslaget pekar tyvärr åt fel håll och vi som bevakar laget måste ställa frågor om det och annat.

****

Onekligen en imponerande arena som Marseille fått till när man renoverat Stade Vélodrome. Världsklass.

****

Undrade i dagens krönika om Erik Hamrén har kul på jobbet? Vilket förbundskaptenen sa att han hade på dagens presskonferens.

****

Även om jag tycker det är coolt att Lars Lagerbäck fått styr på Island, trots den försmädliga förlusten mot Tjeckien, så innebär det inte att jag anser att han ska komma tillbaka. Att hylla hans jobb med den lilla ö-nationen betyder inte att hans sista år som förbundskapten för Sverige var ett lyft.

****

Hade Jan Eliasson tagit ledigt från FN för att förbereda de svenska spelarna inför dagens mixed zone?

****

Sydsvenskans tidigare sportchef Åke Stolt svingar hejvilt i krönikan på Idrottens Affärer. Ingen utom Åke går fri från skuld. Måste gilla det.

****

Givetvis ett plus att Sverige, Montenegro och Frankrike ordnar tolkar till presskonferenser, men varför kan de inget om fotboll? Och varför struntar de i att översätta rätt och riktigt? Kan inte förstå det, och mannen som tolkade presskonferensen med Didier Deschamps och Mathieu Valbuena satte rekord i onintresse. Inga anteckningar. Inga fotbollstermer.

Inte okej att skrika vad man vill på läktaren

16 november 2014 10.54, olof.lundh

Här är min krönika efter 1-1 i Podgorica som visar att det finns anledning till oro.

Här är fotbollskanalens spelarbetyg.

Tryck på denna länk för att hitta alla intervjuer, artiklar och annat från spelarna och ledarna efter EM-kvalet.

***

 

Zlatan Ibrahimovic fick höra att han levde från läktarna på Gradski-stadion. Tur att jag inte förstod serbiskan förrän efter matchen men det var könsord och vad man skulle göra och så vidare. Förstår de spelare som reagerar på den typen av trakasserier. Visst har publiken rätt att reagera, och psykningar är en del av spelet men det var över gränsen.

Att man inte reagerar från arrangörshåll? Ja, vad säger man. Det är beklämmande och även om det är en del av läktarmatchen så är det sorgligt och det är bara att hoppas att Uefa bötfäller Montenegro för bangers, bengaler, inkastade grejer och annat som skedde. Bara det att Sveriges säkerhetschef får skydda Zlatan när någon hoppar in och ska ha hans tröja.

Hade gärna sett att arrangörerna på något sätt tydligt markerat mot att hemmafansen skrek sådan skit. Uefa gör en stor grej att man är mot rasism, men det handlar om att även visa det i handling och inte bara visa förinspelade videos med stjärnor och en del banderoller. Agera och tala klartext med dårarna som skriker sådan skit.

Är det okej att skrika könsord så länge det inte är rasistiskt? Nej, det är klart att det inte är. Sexism är också fel och där måste Uefa visa tydlighet om vad man anser om det. Är så trött på att det bara kan passera, och jag hade förstått om Zlatan blivit riktigt sur även om han är tillräckligt rutinerad för att strunta i det.

Lade ut delar av ett mäktigt tifo på instagram där ett skepp från Montenegro med en kanon sköt ett vikingaskepp i sank. Det var snyggt med både ljudeffekter och eld. Hycklande från min sida, enligt många svenska fans, att jag hyllar ett tifo i Podgorica men är kritisk mot svenska supportrar som eldar. Fast då har man inte full koll.

Jag är kritisk till att svenska supportrar bryter mot lagen och ger sina klubbar böter, men gillar bengaler och hoppas att svensk fotboll kan hitta en lösning där man kan bidra till stämningen på arenorna på ett lagligt sätt. Knallskott har jag aldrig förstått mig på, och det har inte på fotbollsarenor att göra, men kontrollerade bengaler vill jag gärna se.

***

Kollega Ekwall hade en poäng till frukost, om man nu gnäller i landslaget för att domaren William Collum dömde fel så borde man även gnälla över att exempelvis Albin Ekdal sköt över i fritt läge. Alla gör misstag och det är en del av spelet.

***

Flyg från Podgoricas nya Aerodrom – skönt ord för flygplats – via Frankfurt till Marseille. Älskar verkligen mitt jobb.

***

Tabellen i Sveriges EM-kvalgrupp ser ut på följande vis:

1 AustriaÖsterrike 4 3 1 0 5 2 3 10
2 SwedenSverige 4 1 3 0 5 3 2 6
3 RussiaRyssland 4 1 2 1 6 3 3 5
4 MontenegroMontenegro 4 1 2 1 3 2 1 5
5 LiechtensteinLIE 4 1 1 2 1 6 -5 4
6 MoldovaMoldavien 4 0 1 3 2 6 -4 1

Österrike

Restprogram: Liechtenstein (b), Ryssland (b), Moldavien (h), Sverige (b), Montenegro (b), Liechtenstein (h).

Kommentar: Har inlett starkt och slagit både Ryssland och Montenegro hemma och bara tappat poäng mot Sverige. Ska dock noteras att man har tre svåra bortamatcher under 2015, men ser ut att ta sig direkt till EM 2016 om man inte schabblar något alldeles väldigt. Man är sämre borta än hemma men det ska inte gå att missa Frankrike 2016.

Sverige

Restprogram: Moldavien (b), Montenegro (h), Ryssland (b), Österrike (h), Liechtenstein (b), Moldavien (h)

Kommentar: Negativt är att man bara vunnit en match, positivt är att man är obesegrat trots två tuffa bortamatcher. Sex poäng på fyra matcher är okej nu när det är 23 platser på spel, i vanliga kvalsammanhang hade det sett mörkare ut. Måste vinna i mars i Chisinau och i Stockholm i juni för att kunna åka till Moskva i höst i bra skick.

Ryssland

Restprogram: Montenegro (b), Österrike (h), Sverige (h), Liechtenstein (b), Moldavien (b), Montenegro (h)

Kommentar: Frågan är om Fabio Capello överlever den svaga hösten efter VM-fiaskot? Mycket tveksamt och det kan skaka om det ryska landslaget och ge en injektion. Har tre rivaler direkt 2015 och behöver vinna alla tre matcher för att vara med om en direktplats. Går inte att räkna bort för man är bättre än vad tabellraden visar.

Montenegro

Restprogram: Ryssland (h), Sverige (b), Liechtenstein (h), Moldavien (b), Österrike (h), Ryssland (b)

Kommentar: Kvitteringen mot Sverige räddade EM-hoppet men man har en tuff inledning på 2015 och har inte råd att förlora mer. Måste minst kryssa med både ryssar och svenskar för att vara med i kampen om en playoff-plats. Med tanke på hur svagt man var måste det vara små chanser att man går hela vägen till Frankrike.

***

Ingen Zlatan med till Marseille. Knappast något överraskande med tanke på att han spelade 90 minuter och att Paris SG vill vila honom och det gäller att ge och ta. Gillar att Erik Hamrén nu tvingas testa andra alternativ, för om Sverige ska ha en möjlighet att göra avtryck i EM 2016 så måste det finnas mer än bara Zlatan.

Lite förvånande att man skickar hem Johan Dahlin. Fick han ens träna med laget? Först lämnade han återbud på grund av skada och sedan blev han ändå blixtinkallad när Karl-Johan Johnsson fick en hjärnskakning på den stängda träningen. Och nu får han åka hem när även en sjuk Marcus Berg drar till Aten och en skadad Mikael Lustig åker till Glasgow.

Vinn landslagsdräkt – och ta del av kaoset i Podgorica

14 november 2014 17.28, olof.lundh

Tatueringschock. Smash and Grab. Startelvan med Durmaz och utan Larsson. Urin i muggar. Jazztobak vs kol. Tolktantens toköversättning. Attacker i massor. Fotbollskanalen On Tour från Gradski-stadion i Podgorica. Missa inte detta klassiska program:

 

Varför tatuerar man in en nyckel? Och på ryggen? Rätt svar belönas med en fullständig landslagsdräkt med strumpor, byxor och tröja. Gå in på Instagram och svara och klicka på länken för att komma dit.

***

Stevan Jovetic måste ha en av världens bästa förträngningsmekanismer. Han lovade att han inte mindes något från när Montenegro mötte England och nuvarande lagkompisen Joe Hart stod i ett regn av prylar, det brann på läktaren och var allmänt kaos.

***

Vakterna på Gradski-stadion ser ut att slå först och fråga sedan. Riktiga hårdingar som har skött kombinationen av kosttillskott och hård träning. Inte sett så hårda grabbar sedan Ungern och Makedonien.

***

Vädret i Podgorica är fem solar.

***

Peter Swärdh till Kalmar FF. En utnämning som andas Thomas Borstam-Andersson som hade Swärdh som tränare i Mjällby. Viktigt är att KFF ger tränaren mer tid och visar större tålamod eftersom truppen knappast är i samma klass som för några år sedan.

***

Gillar Erik Hamréns startelva: Isaksson – Lustig, Granqvist, Antonsson, Bengtsson – Ekdal, Källström, Durmaz – Zengin, Ibrahimovic, Forsberg.

Lite gambling och offensiv i ett läge där svensk seger i det närmaste ordnar en tredjeplats i gruppen. Även om jag startat med Zlatan på bänken och haft honom som en joker snarare än startat med honom och kört John Guidetti från start. Emil Forsberg är helt rätt som startman och han har gjort det bra i MFF, och gillar även Durmaz centralt.

***

Ändå sedan vi var på Club Babian i Kiev 2012 har vi undrat: VAR ÄR NANNSKOG? Här plötsligt finns svaret på Instagram.

***

Har ihop med andra mediarepresentanter suttit i ett antal möten med SvFF:s Camilla Hagman, Marcus Allbäck, Lasse Richt och Niklas Bodell för att diskutera hur vi kan hjälpa varandra. Känns ju rätt meningslöst när Sverige i Montenegro enbart sätter Erik Hamrén och Mikael Lustig på ett podium.

Efter ett par diskussioner fick vi även Andreas Granqvist vid podiet och det var en förbättring, men det är rätt svårt att inse att något så basalt inte gått fram. Självklart vill ett stort mediauppbåd som ägnat en halv dag att ta sig hit i tid till landslagets träning – vilket innebar att man missade pressaktiviteten i Stockholm i torsdags – ha mer än Lustig/Hamrén vid podiet.

Även om Uefa bara har som krav att en spelare och förbundskapten ska ge en presskonferens dagen före match lär knappast Platini o Co bötfälla SvFF om man ordnar en mixed zone med några spelare utöver podiumduon. Så svårt är det inte att få några spelare till att ställa upp inför EM-kvalet.

Lägg på tre stängda träningar i rad. Ja, det är knappast så att våra möten med SvFF:s gäng har gett effekt. Många avfärdar säkert det med att landslaget är här för att prestera sportsligt. Självklart men om Tommy Svenssons mannar kunde ta VM-brons efter att ha gjort en timme press om dagen borde fler spelare kunna ställa upp.

Dessutom är det knappast så att resursträngda redaktioner ser till att skicka ner stora delegationer om allt man erbjuds är podiumet med en spelare och en förbundskapten. Nej, det kanske inte är högaktuellt så länge Zlatan spelar men det kommer en tid efter det och pressen är ett sätt att kommunicera med fansen.

Självmål av klubbarna om man INTE tar med fansen i bengalsnack

14 november 2014 09.50, olof.lundh

Min fredagskrönika handlar om Fotbollsgalan och dess efterspel. En rejäl ursäkt från oss på TV4 är given.

***

Fotbollskanalen on Tour är lite som MTV Cribs när vi spelar in på min terass i svit A2Hotel Aurel med utsikt över en sliten bangård i Podgorica.

Oroad över Andreas Sundberg efter att ha sett honom i passkontrollen på flygplatsen. Har han inte lärt sig mer av äta eller ätas under alla dessa år?

***

Konstgräs på Friends Arena och sedan en ny matta när landslaget spelar. En ”no-brainer”. AIK kan inte gnälla för mycket för man har ett väldigt bra avtal och det är redan under hot. Dessutom finns det inget alternativ med naturgräs för klubben att spela ut mot Nationalarenan.

Redan nu är det så att arrangörerna måste lägga in naturgräs flera gånger om året och med konstgräs har man större möjlighet att köra en mängd andra arrangemang och på så sätt få upp intäkterna på det ekonomiska arenahaveriet i Solna. Sedan är det givetvis cyniskt att köra över AIK men det är verkligheten.

***

Vintern 1999 och våren 2000 så var jag med på ett litet hörn och hjälpte med många andra till när Mattias Göransson och Tobias Regnell skulle dra i gång Offside. Skrev bland annat om Jocke Nilsson, det nya tekniska U21-landslaget, Leeds United och gjorde en del annat småpill, men lämnade in under 2001 och är så imponerad av resan duon gjort med många medarbetare och har på håll sett hur deras utgivning ökat till fler magasin och böcker.

I dag är jag bara en konsument av Filter och Offside och deras böcker, och det är inget snack om att duon är rätt mottagare av det fina pris de fick på Tidskriftsgalan. Grattis, Tobbe och Mattias, det var ni värda och också kul att kvalitetsjournalistik kan bära sig och fortsätta växa.

***

Dagen före match i Montenegro. Då bjuder det svenska landslaget på en pressbuffé som heter duga: Erik Hamrén och Mikael Lustig vid ett podium.

***

Är givetvis part i målet men podden ”Lundh” med Henrik Larsson är väl värd att ägna en timme åt. Dessutom tror jag inte att han var överens med HIF då, för snacket om klubben är inte direkt positivt. Den spelades in på tisdagen och påföljande måndag var han klar för klubben.

***

Pyroteknikfrågan tog eld återigen under gårdagen efter att det spreds uppgifter om att Sef ihop med SvFF och Rikspolisen tagit beslut om att bryta matcher och spela annan dag eller utrymma läktarna vid bengaler. Inga fans var med i den diskussionen och det framstår som direkt obegåvat.

Jag hymlar inte, jag gillar också bengaler, men jag tycker inte att man ska kunna elda hejvilt och det är direkt korkat av de grupperingar som skiter i sina egna klubbar och bara bränner dem för sitt eget höga nöjes skull. Så jag hoppas att man kan hitta fram till en väg för att legalisera och kontrollera bengalerna.

Oavsett om det går eller ej så måste fansen vara med och diskuterar fram en plan. För om man inte får med sig fansen så kommer det inte att fungera. Därför var det glädjande att Sef under gårdagen gick ut med ett klarläggande om att man visst ska ta med fansen och att målet är att spela matcher utan att bryta dem.

***

Kalmar FF sparkar Hans Eklund. Vem sparkar gänget som anställde honom? Nu gillar jag ju Svante Samuelsson och Thomas Borstam-Andersson som personer men herregud…om man sparkar en tränare efter ett år så har man inte gjort hemläxan och därmed underkänt sig själv. Likadant med KFF-styrelsen.

Alla fattade ju att Hasse Eklund knappast var en färdig produkt som tränare om man ser till sparken i Viborg, assistent i Landskrona och ett grymt bra år i Falkenberg. Varför går klubbarna bara efter ”flavour of the month”? Lex Andreas Thomson som var glödhet och sedan iskall och exemplen är många.

Inte så att Eklund inte haft ett tungt första år, men klubben har ju tappat inte bara Nanne Bergstrand som tränare utan även Henrik Rydström som spelare och en del andra kulturbärare och dessutom Kjell Nyberg som hållit i alla synliga och osynliga trådar i föreningen. Inte direkt ett dukat bord för Eklund.

***

Lugis montenegrinske legendar Zoran Roganovic styrde upp bord på Per Sempre i Podgorica. En italiensk lyxkrog med maffiakänsla och rökande herrar och damer. Maten var toppklass och även om den vänliga servicen hade en del att jobba på när det handlar om tempot så var det toppklass.

Under middagen anslöt SVT:s Daniel Nannskog till vårt gäng med Ekwall, Sundberg, Johan Tarland och Radiosportens Linn Nenzén. Nannskog är en artist på många sätt och han drog i gång direkt och det var inte direkt stories som hade kunnat köras på Fotbollsgalan, men herregud vad vi skrattade.

Bara den om hur Mikael Dorsin körde med handduken när han kom upp i Djurgårdens A-lag…ja, herregud. Jag hatar dock att kläderna luktar rök dagen efter ett krogbesök, och då var ändå vi som hämtade ur ”Die Wiener Sängerknaben” och åkte hem efter middagen och gick och lade oss.

Hamréns jobb är väl att ha koll på spelare och mycket annat från galen dag

11 november 2014 09.18, olof.lundh

En galen dag och kväll på jobbet under måndagen och den avslutades med att jag i centrala Stockholm värvade författaren Klas Östergren till Kalmar FF som supporter…om den nu gick i lås innan fönstret stängde i natt? Klubbdirektören Svante Samuelsson var hoppfull om att Kiviks-profilen skulle haka på FF, vilket kanske är klubbens enda framgång 2014.

Annars var det som Bladets numera pensionerade krönikör och slugger Lasse Anrell sammanfattade det efter EM 2008: ”Fullt tryck på fotbollskanalen.se” och på en del andra ställen:

* Starkt tal av Zlatan Ibrahimovic efter den nionde Guldbollen och här nedan är det bästa från Fotbollsgalan:

* Två tummar upp för Sara Thunebro som tog chansen att lyfta schemakrocken som gjorde att Caroline Seger och Lotta Schelin inte kunde komma…att det sedan är i princip omöjligt att hitta ett datum där ALLA kan är en annan sak. Älskar när folk vågar kliva fram och skämta.

* Förvånad att inte Nilla Fischer fick Diamantbollen, men målrekordet vägde säkerligen över. Rätt eller fel? Fel i min värld men jag kedjar mig inte framför Riksdagen för att få det ändrat.

* Övriga priser hamnade väl rätt, även om jag håller med Patrick Ekwall om att man borde fundera på vad det är man prisar. Är det Sveriges bäste eller är det den spelare som haft det bästa året. Dock glad att jag inte sitter i juryn längre, det är ett omöjligt uppdrag med så lösa boliner. Ger mer för CMores och Offsides upplägg kring allsvenskan med en blandad jury av 16 allsvenska tränare, 16 lagkaptener och 32 journalister och experter och Stefan Lundin, Erik Hamrén (även om någon sade att han inte vill vara med och avstod) samt Håkan Ericson.

* Zlatan är inte hundra i hälen, men han lär starta mot Montenegro på lördag för att sedan få vila mot Frankrike. I dag börjar landslaget träna och John Guidetti möter pressen. Landslagsrejset börjar på allvar och det är inte bara en spännande trupp med många nya spelare utan även en bortamatch att se fram emot.

* Henrik Larsson klar som manager för Helsingborgs IF. Oerhört spännande och det var rätt uppenbart i somras att HIF-styrelsen tappat förtroendet för Jesper Jansson och Paul Myllenbergs utpekade riktning. Nu är de herrarna historia och deras tränare Roar Hansen blir assistent till Larsson. Vill du höra mer om Henrik Larssons syn på fotboll, tränarjobbet, målet och låsta grindar så lyssna på den färska podden. Bra blogg om HIF och en ny chef av Torbjörn Dencker på Alltidfullsatt.se.

* Gillar att vi kunde ge Tommy Svensson Fotbollskanalens Hederspris. Den typen av människor görs inte längre.

* Jonas Thern på tränarbanan igen. Har flera anbud och kopplingen till Per Harrysson och Joakim ”Rio-Jocke” Nilsson gör att Landskrona Bois är aktuell. Vore en bra födelsedagspresent för klubben som fyller 100 år den 7 februari, men det är konkurrens om Therns tid och kraft.

* Har Andreas Isakssons pappa alla hans målvaktskristaller på en hylla på den skånska sydkusten?

* Bladets Marcus Leifby skriver inte bara bra utan även elakt. Jag håller inte med om hans syn på Fotbollsgalan men det är roligt, välskrivet och fyndigt.

* Allsvenskan är GLÖDHET inför 2015…går inte riktigt att säga likadant om Superettan. Tyvärr.

* Erik Andersson är nära Malmö FF, men danska klubbar är med och bjuder. Hoppas att han stannar i Sverige.

* Gillar att Erkan Zengin kan bjuda på sig själv.

* Pontus Wernbloom undrade var Fotbollskanalens mintpastiller tagit vägen på Fotbollsgalan. Han undrade om landslagets näringsguru Henning sniffat upp sockret, men han är oskyldig. Det är sedan Katarina Koritz lämnade för Viasat som mintpastillerna försvann.

* Håller med om att Pontus Segerström borde fått mer utrymme.

* Förbundskapten Erik Hamrén hade ingen riktig koll på Modou Barrow, som nu tillhör Swansea, när Patrick Ekwall frågade honom om succéinhopparen. Anfallaren är född i Gambia men kom till Sverige som 11-åring och är svensk medborgare och gjorde raketkarriär i Östersund innan han gick till England. Trodde att en förbundskapten skulle ha koll på den typen av spelare som lirar i Premier League. Precis som Ekwall skriver så är Barrow dömd för misshandel men om man avtjänat sitt straff så bör man vara tillgänglig enligt mitt sätt att se det. Sedan är det upp till SvFF att antingen slå fast en policy eller ta fall för fall.

* Se dokumentären om Klas Ingesson.

* Alla som vill höra Olof Mellberg i podden får vänta. Precis som han sa på Galan så har han tagit paus och det innebär att även en poddintervju får vänta.

* Måste allt vara så allvarligt. Fick en del av AIK:s twittergäng efter mig sedan jag skämtat med AIK:s vd Thomas Edselius om han hade Quaison-miljonerna i kavajen. Bakgrunden var den här krönikan om att något inte stämmer i AIK:s försäljningar och svårigheten att få insyn. Det tjafsades sedan lite mellan mig och Edselius på vägen in, men det var inte allvarligt och i grunden var vi vänner och överens om att vi hade olika syn på det hela.

* Snackade med Mikael Antonsson apropå min krönika som tog avstamp i hans uttalande om att fotboll är en sport för män. Till skillnad från många män så kände han sig varken uthängd eller hade problem med diskussionen. Han menade pojkar och inte kvinnor, men höll med om att det (hans uttalande om att stå upp som män) blev fel som det kom ut och att det är en nyttig diskussion.

* Apropå att Patrick Ekwall uteblev från galan så har jag ”inga kommentarer”.

Tommy Svenssons osannolika bragd är nästan oslagbar

10 november 2014 21.43, olof.lundh

Fotbollskanalens Hederspris 2014 går till Tommy Svensson. Som spelare vann han SM-guld med Öster, tog hem Guldbollen och rankades som Sveriges bäste spelare under VM 1970 i Mexiko och därför står en byst på honom vid Azteka-stadion som ett minne från det mästerskapet.

Samtidigt var det som ledare Tommy Svensson gjorde sina riktiga avtryck. Den tidigare läraren gick över som ledare i Öster – där pappa Stig Svensson var ordförande och stark – och gick sedan en lång väg via norska Tromsö innan förbundets Lars-Åke Lagrell fastnade för honom efter VM 1990 då Olle Nordin misslyckats.

Och det var som tränare som Tommy Svensson för 20 år sedan tog med HELA Sverige på en upptäcktsresa till USA och gjorde något få ens kunde drömma om. Han fick förvisso tid på sig att bygga ett landslag och redan i hemma-EM 1992 var en stark kull spelare på uppgång och tog Sverige till semifinal.

Det landslaget finslipade Svensson sedan till VM 1994 och via ett mänskligt, intellektuellt och okonventionellt sätt att leda så fick han ett gäng unga svenska män att överträffa sig själva och försätta hemlandet i trans när man grävde brons på andra sidan Atlanten.

En osannolik sommar som alla vi som minns kan dra fram sköna bilder och upplevelser i från, och som SVT:s Albert Svanberg fångat så vackert i en VM-krönika och där dikten av Karin Boye sticker ut:

Ja, det var makalöst när Tommy Svensson tog Sverige till ett VM-brons i USA 1994. Tror inte att det händer under min livstid att ett svenskt herrlandslag tar medalj ett stort mästerskap igen. Framgången för 20 år sedan kom 36 år efter silvret i hemma-VM 1958 och det blev ju även brons i VM 1950 i Brasilien.

Landslagen på 1950-talet kunde inte göra annat än att vinna sina matcher och gå så långt man kunde, men det går inte att komma i från att konkurrensen 1994 var på en annan nivå precis som den är ännu tuffare i dag då det är över 200 länder som slåss om att nå ett VM-slutspel.

Tommy Svensson gjorde det omöjliga möjligt – och även om det inte finns något som är omöjligt i fotboll så var det unikt och självklart var han inte ensam. Förutom spelarna så hade han stor hjälp av Tord Grip men i slutändan måste någon ta de tuffa besluten och det gjorde Svensson.

Därför känns det självklart att hylla och hedra honom 20 år senare och vi alla förstår vad ett VM-brons för herrar är värt. Det är inget som man kommer hem med i första taget och även om Sverige spelat många mästerskap efter det och haft starka landslag så krävs det något extra för att ta sig till en medalj..

Fotbollskanalens Hederspris har tidigare gått till Lennart Johansson, Bob Houghton, Kurre Hamrin, Fredrik Ljungberg och Lars-Åke Lagrell och det delas ut av TV4 och SvFF ihop och ska gå till personer som gjort stora insatser för svensk fotboll och kan inte delas ut postumt.

 

HIF, utlandet, annan allsvensk klubb – vad blir det för Henrik Larsson?

10 november 2014 08.06, olof.lundh

Landslaget samlas i Stockholm i dag och Erik Hamrén måste ha varit nöjd av att ha sett Zlatan Ibrahimovic på en fotbollsplan för första gången sedan matchen mot Lyon i slutet på september. Även om han inte är hundra och fortfarande verkar plågas av den onda hälsenan så finns det hopp om spel på lördag.

Allt om Zlatans framfart och den hetaste fotbollen i Europa finns i söndagens Fotbollskanalen Europa:

Förbundskapten Hamrén tappade i helgen en av pjäserna i startelvan när Martin Olsson lämnade återbud och Oscar Wendt blev inkallad. Talar väl för följande startelva: Isaksson – Lustig, Granqvist, Antonsson, Bengtsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Ibrahimovic, Zengin.

Både Bahoui och Forsberg finns som jokrar och då petas Larsson, eller? Visst problem att Jimmy Durmaz spelat så lite för Olympiakos och även haft lite skadekänningar. Åtminstone angenäma problem för Hamrén, men det jag sett av Alexander Farnerud i Torino gör mig förvånad att han inte ens platsar i en landslagstrupp.

Kul med Pontus Jansson och Filip Helander som gjort sig förtjänt av att vara med landslaget på riktigt och det är även spännande att John Guidetti och Isaac Kiese Thelin är med landslaget. Nedan är vad som gäller fram till EM-kvalet på lördag innan det är dags att omgruppera till Marseille för en träningsmatch mot EM-arrangören Frankrike.

Preliminary schedule 10-19 November

November 10

 • 13.15 – Press conference with Erik Hamrén, Scandic Park
 • 15.10-15.30 – Mixed zone, Scandic Park, available players: Filip Helander, Pontus Jansson, John Guidetti, Isaac Kiese Thelin
 • 15.45-16.45 – Training session, Stockholm Stadion

November 11

 • 11.10-11.30 – Mixed zone, Stockholm Stadion, available players: Andreas Isaksson, Andreas Granqvist, Oscar Wendt, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz
 • 11.30-13.00 – Training session, Stockholm Stadion

November 12

 • 11.10-11.30 – Mixed zone, Stockholm Stadion
 • 11.30-13.00 – Training session, Stockholm Stadion, first 15 min open for media

November 13

 • 11.10-11.30 – Mixed zone, Stockholm Stadion
 • 11.30-13.00 – Training session, Stockholm Stadion, first 15 min open for media
 • Departure for Podgorica, Hotel Podgorica, Montenegro

November 14

 • 11.30-13.00 -Training session, Gradski Stadium, Podgorica, first 15 min open for media
 • 13.00 (approximately) – Press conference with Erik Hamrén and selected player, Gradski Stadium

November 15

 • 20.45 – Euro qualifier Montenegro-Sweden, Gradski Stadium, Podgorica

***

Träffade Henrik Larsson för podden i tisdags och följande citat säger väl en del om innehållet: ”Olof, nu har du fått tillräckligt med quotes att göra rubriker på”. Sedan får givetvis ni bedöma om det är bra nog eller inte, men det är en dryg timmes samtal om allt från den svåra tiden som spelare i HIF till dagens succé i Falkenberg.

Veckans poddgäst är alltså Larsson. Den förre storspelaren kan ibland vara svårsnackad men här var det annat och han snackade om den iskalla tiden efter Landskrona, hur han förändrats och vilka tränare han tagit efter, även om han blev lite irriterad när jag frågade om en del gamla skrönor från hans HIF-tid som spelare, och som inte var skrönor till full, och ni hittar podden HÄR: eller via acast:  eller via itunes.

I dag ska det komma besked om Henrik Larssons framtid i Falkenbergs FF. Efter poddinspelningen var min klara känsla att han går vidare och under söndagen fick jag uppgifter om att han skulle lämna och att FFF var intresserat av Ängelholms ”Jocke” Persson, som ju var aktuell redan i fjol, och att Larsson kunde gå till HIF för att hjälpa Roar Hansen, eller ersätta honom.

Dock var Ängelholm och Falkenberg inte alls på banan kring vare sig Persson eller Larsson, men i dag ska FFF gå ut med besked och om man fått ett ”ja” av Larsson hade man väl blåst på direkt, eller? Det är inga bekräftade uppgifter och så är det i dessa silly season-tider att då är luften fylld av uppgifter och klubbar skickar ibland ut inofficiella trevare för att känna om det ens är aktuellt.

Med tanke på Larssons svar i podden om förvåningen att HIF inte talat med honom hade det varit en skräll om han gick tillbaka till sonen Jordan Larssons klubb, men i fotboll går det aldrig att bli förvånad. Oavsett, så ska det bli spännande att se var Larsson tar vägen och han hymlar inte om att han hela tiden varit ärlig mot Falkenbergs FF om att klubben bara är ett steg på stegen uppåt.

Redan i somras var Henrik Larsson nära att ta jobbet i Celtic efter att klubbens ledning tagit sig till Sverige. Då träffade Larsson dem och funderade och var ärlig mot Falkenberg att han gjorde det, och som Larsson konstaterade: om man vill komma loss från ett kontrakt så finns det alltid en lösning. Den gången stannade han, hur blir det nu?

***

Fotbollsgalan i kväll och det är fullt pådrag på fotbollskanalen.se från 16:30 med sändning från Röda Mattan till 22:10 då det är Zlatans presskonferens efter att ha fått Guldbollen. För ingen annan kan få den med trovärdighet, och det är den nionde Guldbollen som han plockar hem. I Fergie Time snackade vi om galan och vad det egentligen som borde prisas:

Ber om ursäkt för att vi missade att Ljungbys målmaskin Rade Prica gjort två mål och de finns här nedan:

***

Undrar om Lars Lagerbäck som förbundskapten hade uppskattat om Tommy Svensson eller Tommy Söderberg gång på gång gick ut och lyfte Roland Nilsson som redo att bli förbundskapten? Uppenbart att Henrik Larsson imponerat på Lagerbäck, men FFF-tränaren är inte intresserad av att redan lämna livet som klubbtränare.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh:

Marseille - Nantes
Fredag 28 november kl 20:25
Real Soc. - Elche
Fredag 28 november kl 20:40
Getafe - Ath Bilbao
Lördag 29 november kl 15:55
Paris Saint Germain - Nice
Lördag 29 november kl 16:55
Espanyol - Levante
Lördag 29 november kl 17:55