Olof Lundhs blogg

Sensationell gryningsräd mot Fifa och slag mot Blatter

27 maj 2015 07.46, olof.lundh

Tänk att den förre Fifa-höjdaren Chuck Blazer, som skott sig på Fifa och fotbollen mer än de flesta och bland annat lät 6000 dollar i månaden gå till ett extra rum för hans katter i Trump TowerManhattan, nu gett tillräcklig information till de amerikanska myndigheterna som fick möjligheter att gå efter Sepp Blatter o Co. Ja, det är rätt sensationellt.

Det är ingen överraskning att Fifa, Sepp Blatter och en rad höjdare gjort konstiga saker, men däremot är det en chock att schweizisk polis i gryningen på onsdagen klev in på femstjärniga ombonade hotellet Baur au Lac där Fifa-höjdarna i lugn och ro laddade för den årliga Fifa-kongressen, som ska se Sepp Blatter omväljas som president på fredag och allt ska vara som vanligt.

Istället skakades det om på hotellet och där polis gick upp på rummen och hämtade flera av de misstänkta och förde i väg dem. Finns en del bilder på det på sociala medier och här är det NYTimes Sam Borden som filmat. Även om det funnits enormt mycket uppgifter om mutor och kriminella aktiviteter har det sällan eller i princip aldrig lett till något.

Nu är det rejält omskakat och det heter att den amerikanska åklagaren Loretta Lynch ska ha namngett tio höjdare inom Fifa som ska vara misstänkta för pengatvätt, bedrägeri och svindleri för minst 100 miljoner dollar. Bakgrunden ska vara omröstningen som gav Qatar VM 2022 och även Ryssland VM 2018, och schweiziska myndigheter ska ha bekräftat att man gripit sex personer och Guardian uppger att upp till 15 personer gripits världen över.

Presskonferens väntar i New York i eftermiddag svensk tid. Till dess lär en del ha klarnat, även om medierna nu på morgonen blivit utkastade från Fifa-hotellet så lär det finnas en del som vill ge sin syn och som ser möjligheter att trycka till den toppstyrda Fifa-organisationen och då framför allt presidenten Sepp Blatter som verkar vara gjord av teflon sett till hur allt rinner av honom.

Vad betyder det här? Ja, det är klart att det är problematiskt för Fifa som redan varit ansatt av sponsorer för allt från tveksamma affärer till arbetsförhållandena i Qatar och trycket ökar på fotbollens styrande. Tyvärr är det troligt att det ses som ett försök från Europa och USA att gå efter Blatter som har flest vänner i Afrika, Sydamerika och Asien och där finns numera både rösterna och makten.

Därför är det tveksamt om det leder till någon förändring på kort sikt men det är givet att Fifa måste igenom en process som den IOK gick igenom och där man tog bort en hel del av möjligheterna för IOK-höjdarna att ta mutor. Man öppnade upp valen, förhindrade resor med besök för alla och gjorde arbetet mer transparent och möjligt att granska.

Det är ingen nyhet att det måste ske, man kan säga att Uefa och därmed även SvFF varit alltför passiva under alldeles för lång tid trots att man vetat vad som hänt när mästerskap delats ut. Det är inte direkt några hemligheter, och Lennart Johansson har ju i flera år vittnat om vad som skedde, men

Tror inte det händer inom Fifa förrän Sepp Blatter är oförmögen att styra av ett eller annat sätt. Han inser givetvis att han inte kan lämna i förväg för då kommer en eventuell uppstädning leda till att han får skulden för all skit som finns där. Därför är jag övertygad om att Blatter kommer att dö på sin post, och det är också därför han som 79-åring vill bli omvald för en ny fyraårsperiod.

Han har också varit tillräckligt smart och slipad att se hur maktskiftet inom Fifa gått från Europa, där det fanns tidigare, och ut i världen och därmed sett till att skaffa sig stöd på olika vis bland länder i Afrika, Asien och Syd- och Mellanamerika. Framför allt i Afrika och Asien där det finns många röster och där allt från rena pengar till löften om fler VM-platser inneburit röster.

Om polisrazzian skett för en månad sedan hade möjligen Blatter kunde fått problem i fredagens val men nu tror jag vi kommer få se en ledare som kliver fram för att ena rörelsen och med stöd av de som vill sitta kvar vid grytorna blir omvald. Däremot är det ett problem för de misstänkta Fifa-höjdarna och i viss mån Blatter att de antagligen inte kan åka till USA med risk för rättsliga efterspel, och Blatter har inte varit i USA på många år.

Varför kan då amerikanska myndigheter agera? Jo, jänkaren Chuck Blazer som åkte ur CONCACAF och Fifa i en av många korruptionsturer fastnade i det amerikanska skattenätet och istället för att åka dit så har han hjälpt FBI med både information och han ska även ha åka till London-OS och då varit mickad vilket fått en hel del höjdare att fastna på band.

Så räkna med att det kommer att finnas mer uppgifter om kriminaliteten inom Fifa vilket på lång sikt är ett hot mot Blatters välde, men däremot lär inget ske på kort sikt. Är det något Fifa-höjdarna kan så är det att leva under misstankar och tryck och de lär kämpa emot eventuella utlämnanden i det längsta och de processerna kan ta flera år och brukar sällan vara givande annat än för advokaters löner.

Däremot är det givetvis så att Sepp Blatter bakom masken måste skaka till. Tänk att någon kan storma in på ett av hans abonnerade lyxhotell i hemlandet Schweiz och förra i väg flera av hans kumpaner. Det hade varit otänkbart bara för några år sedan, men Schweiz har av USA tvingats att gå med på att börja spela med när amerikanska myndigheter sätter tryck på landet.

Så gryningsräden mot Fifa:s lyxhotell är åtminstone en signal om att Sepp Blatters dagar som Fifa-president är räknade, men ännu så länge lär han sitta kvar och det kommer krävas att även fotbollens styrande sätter tryck för att det ska bli en riktig och nödvändig förändring för fotbollens bästa. Tänk att amerikaner som inte ens gillat fotboll genom åren nu hjälper till att städa upp.

Vilken jävla underbar fotbollsmatch

26 maj 2015 09.42, olof.lundh

Tyvärr förstörde en del idioter eftermälet till 08-derbyt genom att börja bråka på läktarna efter slutsignalen. Som vanligt får man via twitter reda på att man är en idiot som A) Klagar på det B) Inte skriver om polisens övervåld. Jag kan tyvärr bara konstatera att utan idioter som slåss och snor banderoller så hade polisen inte behövts i den utsträckningen, men att övervåld och suddade nummer på hjälmar inte är okej.

Naturligtvis fick vi även ett långt avbrott efter pausen på grund av bengaler från bägge sidor och det borde gå att lösa med fläktar eftersom man uppenbarligen inte kommer överens med supportergrupperingarna om ett legalt sätt att elda. Att det skulle vara en liten klick som står bakom eldandet köper inte jag, det är för utspritt för att bara vara ett fåtal.

Om vi lägger det trista åt sidan så var Djurgården-AIK en otrolig fotbollsmatch som hade allt som jag vill ha i ett derby. Mäktig inramning. Intensitet, hårda satsningar och hetta på plan samtidigt som det bjöds på både mål, chanser, kombinationer och ett böljande spel där bägge lagen jagade tre poäng på slutet. Domarteamet Stefan Johannesson hade inte sin lättaste match men hamnade hyfsat rätt.

Nej, jag är inte tränare och letar inte bara fel som när Dif:s försvar på olika visa bjöd på både 0-1 och 0-2 utan uppskattade målen och att ”Nisse” Johansson fick trycka in en boll och att Mohamed Bangura visade att han har en del kunnande kvar. På ett liknande vis var det svårt att inte bli fångad av Djurgårdens andra halvlek lett av Haris Radetinac.

Att det bara blev 2-2 till slut är i underkant, bägge lagen kunde vunnit och 3-3 hade varit närmare sanningen. Kerim Mrbati snodde rubrikerna med sina två mål, en bicykleta precis utanför och ett mäktigt distansskott som Patrik Carlgren hade klara problem med men det var också en taktisk triumf för Pelle Olsson som skiftade ut Daniel Berntsen och fick in Sam Johnson på topp.

Den pressade Andreas Alm fick se tre poäng bli en poäng och naturligtvis var det inte resultatet han behövde. Tufft för AIK-tränaren som fick inleda matchen utan Nabil Bahoui och Noah Sonko Sundberg och sedan fick se Sauli Väisänen och Ebenezer Ofori kliva av med skada respektive en lätt hjärnskakning vilket ledde till många skiften i elvan.

AIK:s egen NHL-goon Dickson Etuhu bänkades efter insatsen mot Göteborg men fick kliva in tidigt och han har långt kvar om han ska övertyga i Allsvenskan. Sedan spelar inte hans meriter någon roll, det ser inte ut som Etuhu är ett undantag till regeln att det alltid finns ett skäl till att någon från en stor liga hamnar i Allsvenskan.

Frustrationen i AIK var tydlig när man klev av plasten på Tele2 Arena och det är förståeligt. Gapet upp till ledarlaget IFK Göteborg är stort med nio poäng efter tio omgångar och dessutom är det fyra lag emellan AIK och Blåvitt. Tre matcher återstår inför sommaruppehållet: Helsingborg och Falkenberg hemma innan det är Häcken borta. Nio pinnar är ett måste för Alm, och sedan får man se om det räcker.

Hur ska man tolka uppgifterna om att AIK träffat Norlings rådgivare? Ja, jag vet inget om ett möte i helgen, däremot att parterna ska ha träffats i samband med Göteborg-AIK. Däremot inget om att mötet var bestämt, men det är väl självklart att man känner av varandra och intresset utan att man för den skull inte kan förneka att det är på gång.

Glöm inte att Rikard Norling sitter på ett kontrakt med Brann i ytterligare 20 månader och det är i sin tur värt runt fem miljoner kronor. Ett skäl till att man kanske inte kliver av frivilligt även om arbetssituationen i Bergen är allt annat än optimal när fansen försöker sälja en på Blocket och det är ett allmänt och rejält missnöje med den svenske tränaren.

Dessutom kan det vara rätt att påminna om att Norling stod i Borås efter att Malmö FF hade säkrat SM-guldet 2013 och lovade att stanna klubben. Han och resten av ledarna kring laget tog några veckor senare i hand med sikte på 2014. Därefter chockade Norling de flesta i MFF med att kliva in till vd:n Per Nilsson och säga upp sig med Brann i bakfickan.

Så mycket för det löftet i Borås. Precis som i resten av världen så går det inte att lita på någon, folk har olika agendor och jobbar med andra syften men kan säga en massa utåt som inte är helt sant för man har andra mål. Att AIK:s sportchef Björn Wesström försökte skjuta ner uppgifterna och sedan inte kan backa sin tränare bättre än så här:

Hur är förtroendet för Andreas Alm?
- Han har avtal med AIK Fotboll och så länge det är så har han fullt förtroende.

Inte svårare än att AIK säger upp avtalet, och så har inte längre Alm något förtroende från klubbens sida. Sedan är det givetvis så att Björn Wesström jobbar tätt med Andreas Alm och det naturligtvis kommer bli så att även sportchefen kan ifrågasättas om man ska byta tränare, men det är nog så att sportchefen kan klara sig på grund av affärerna som stärkt klubbens ekonomi.

I Djurgården klarade man det första testet mot lag från den övre delen av tabellen, för även om man inte vann mot AIK är det starkt att vända 0-2 till 2-2 efter en sådan svag första halvlek där motståndets starka press tvingade fram enkla misstag i passningsspelet och man inte alls räckte till fysiskt. Dessutom får man tillbaka Emil Bergström till nästa test: Blåvitt borta. Man har sedan Norrköping hemma och Malmö borta innan semestern börjar.

***

Sista chansen att i dag rösta fram era favoriter i Guldskölden.

***

Intervjuad på sista sidan i den Café som kommer ut i juni. Ni kan redan läsa intervjun digitalt.

***

AIK:s ”Nisse” Johansson är veckans poddgäst i Lundh. AIK:s ytterback tog klivet ut i Europa som tonåring när Bayern München lockade. Han berättar om de hårda men lärorika tagen i München, lyftet i Nürnberg och när Blackburn Rovers ville betala 30 miljoner kronor för honom ­ och ”Nisse” inte kunde nå sina föräldrar och om utelivet under åren i Premier League. Dessutom om varför AIK inte vunnit ännu mer, synen på bengaler och hårdföra fans samt hur det är att spela 08-derbyn.

Här är några rubbar:

Om tiden i Bayern: ”Kahn och Effenberg kunde skrika ‘kapa benen’ eller ‘skada den jäveln’.”
Om livsstilen under tiden i Premier League: ”Att gå ut lördag och söndag var standard – det kändes som en norm.”

Om bengaldebatten: ”Det riktiga beslutet kommer nog tas först när någon bränt sig”

Om buden under tiden i AIK: ”Det är lite från Qatar och Kina – men familjesituationen har vägt upp”

Ni hittar som vanligt alla 52 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Min statistikguru Carl-Johan Eelde har tagit fram 08-klubbarnas publik under allsvenskans första tio omgångar och det är bara att inse att de lyft hela seriens publik. Undrar hur det ser ut framöver? AIK som har svårt att haka på i toppen kanske tappar, och finns det tillräckligt med Dif-fans för att lyfta ännu mer?

attachment-2Blir extra intressant att se hur Hammarbys tillströmning påverkas av en rad av förluster. Att klubben har svårt utan Kennedy Bakircioglü är inte oväntat, inte heller att man skulle snubbla som nykomling.

Däremot är det osäkert om alla fansen är lika sugna att vara med på resan när det går desto knackigare och nyhetens behag klingat av. Sportchefen Mats Jingblad måste nog leta efter en anfallare till sommarens fönster.

Alexanderssons insats lika viktig som att SvFF anlitar gamla storspelare

19 maj 2015 10.21, olof.lundh

I en tid när vi emellanåt pratar om varför SvFF inte tar vara på gamla storspelare och dess erfarenhet så kan det vara viktigt att slå fast att alla insatser inte behöver vara på högsta nivå. Det slog mig när jag besökte Niclas AlexanderssonÄnglagårdsskolan i Göteborg och fick höra om jobbet som bidragit till att Carlos Strandberg är i CSKA Moskva, men även att ungdomar i staden får chansen till skolgång med fysisk aktivitet.

Har egentligen aldrig förstått hur politikerna med gott samvete kan låta gymnastiken ligga kvar på nivån och inte ta efter Bunkefloprojektet och där det är klarlagt att fysisk aktivitet bidrar till bättre skolresultat. Det vet givetvis Alexandersson o Co som jobbar i den skola där IFK Göteborg är delägare men där fotbollsintresserade från hela Göteborg är välkomna och 32 klubbar är representerade.

Poddade med Alexandersson och det var glädjande att höra honom tala om skolans och idrottens och fotbollens sociala ansvar och att det gäller att försöka hjälpa unga att inte hamna snett. Att en gammal storspelare som spelat i Premier League och Champions League samt representerat Sverige i VM och EM och gjort över 100 landskamper är ”nere på golvet” och jobbar med barn och ungdomar som vill bli bättre i fotboll är något som värmer, och måste hyllas.

Dessutom måste det sägas att ”Alex” var en klok spelare som även är en klok person och det är spännande att höra hans syn på hur svensk fotboll ska utvecklas och bli bättre. Hur ska man hantera toppning? Vilket spel ska man satsa på att lära sig? Hur hanterar man en tid där jaget går före laget? Och försöka få spelare att stanna i klubbar och kämpa istället för att skifta.

Han har ett trick att få respekt nu när karriären ligger längre bort och inte så många minns honom: ”Att säga att jag spelat med Zlatan brukar smälla högst.” Då talar vi ändå om en spelare som dragit in ett mål på England i VM och som lirat många säsonger i Premier League och där varit så uppskattad att han blev framröstad till årets spelare.

Givetvis pratade vi om Alexanderssons karriär i Halmstad, Blåvitt, England och landslaget. Om hur han sett på två spelare under karriären att de hade något extra: Fredrik Ljungberg och Wayne Rooney. Varför han uppskattade Lagerbäcks sätt att styra landslaget. Hur det skar sig med HBK. Om pappan som tvingade ”Alex” att lära sig använda bägge fötterna och så vidare.

Ni hittar som vanligt alla 51 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Glad, tacksam, hedrad och stolt över tre nomineringar i Guldskölden. Tack för stödet! Uppskattat. Här är en artikel i ämnet.

***

Förstår att Uefa retirerar kring Financial Fair Play. Helt rätt. Gillade inte upplägget som cementerar världsordningen och där ingen kan göra som Roman Abramovitj. Varför ska man stoppa tillflödet av pengar? Däremot är det kanske dags att samhället ser till att klubbarna inte tappar huvudet och ändå överlever konkursliknande tillstånd.

***

Rikard Norling har en match på sig, enligt lokala journalister i Bergen.

***

Zlatan Ibrahimovic var i Sverige när Paris SG vann ligatiteln. Därmed uteblev han från firandet. Det är sin sak, men det är konstigt att han inte ens uttalat sig om den vunna ligasegern i sin app.

***

Raheem Sterling lär kunna skratta hela vägen till banken. Även om hans karriär inte får lyftet så klirrar det till i kassan. Klart att Liverpool ska sälja honom.

Sedan fascinerar det mig att den engelska pressen går i ledband och där alla släpper en nyhet vid samma klockslag. Hur går det till? Antingen vill man väl vara ensam eller så kan det vara.

***

Djurgården har onekligen rest sig efter en haltande start och rekryteringen av Nyasha Mushekwi visade sig vara ett lyckodrag. Nio mål och två assist och det borde vara tio mål med tanke på att bollen redan var inne när Emil Bergström sedan gjorde mål. Anfallaren från Zimbabwe är en ny Sören Larsen eller Geert den Ouden som bara exploderat målmässigt:

Om nu Prioritet Finans ska hjälpa Djurgården att behålla anfallare som är här på artistskatt så gäller det att ledningen är kall. Visst, Mushekwi är glödhet men han har egentligen aldrig varit lika vass tidigare i karriären och frågan är då om det är värt kostnaden? Dels vill anfallaren säkert casha in och sedan finns en rik sydafrikansk klubb som vill ha avkastning. Är skeptisk till att binda upp pengar i honom.

Djurgården är i serieledning efter segern mot Halmstads BK efter att hemmalaget sjabblat – vilket inte betyder att jag tror på de uppgifter som florerar om att matchen var riggad – och det är starkt av Pelle Olsson o Co att få ihop ett slagkraftigt lag med så många nya spelare och där föreningen fått ömsa skinn för att få ordning på finanserna och Bosse Andersson hittat rätt med värvningarna.

Samtidigt gäller det att inse att Dif:s motstånd hittills varit Halmstad, Åtvidaberg, Gefle, Falkenberg, Sundsvall, Kalmar, Hammarby, Häcken och Elfsborg och där det blev förlust mot Borås-laget och Bajen och kryss mot Häcken. Härnäst väntar AIK, Göteborg, Norrköping och Malmö för Djurgården och efter de matcherna vet vi bättre var klubben står.

***

Andreas Granqvist avstängd. Mikael Antonsson skadad. Jonas Olsson har samtidigt varit med och slagit Manchester United borta och Chelsea hemma och WBA har hållit nollan. När Erik Hamrén presenterar EM-kvaltruppen 28 maj så lär Olsson få besked om landslagskarriären lever eller om det är över för den 32-årige mittbacken.

Trött på att det är George W Bush över bengaldebatten

12 maj 2015 09.07, olof.lundh

Podden fyllde 50 när Louise Schillgard (aka ”Lollo” Fors) gästade. Den tidigare Hammarby-, AIK-, Espanyol-, Linköping-, Sydney- och landslagsspelaren fick aldrig chansen av Pia Sundhage trots en stark säsong i Liverpool och slutade som 24-åring. Hon är inte direkt den tvekande typen utan har rätt raka åsikter om förbundskaptenens ledarskap, tystnaden kring landslaget och vad damfotbollen behöver för att ta ytterligare kliv.

Deppigt är däremot att höra hennes teori om att ett påpekande av brister leder till mer hat. Tyvärr en uppfattning jag numera delar och där man ser hur mycket skit Therese Sjögran fått efter Fotbollsgalan och bilincidenten trots att hon knappast sa något om det. Likadant har det varit när jag poddat med Schelin eller Sjögran och de svarat på frågor, och sedan fått ilsken kritik av olika män.

Ni hittar som vanligt alla 50 avsnitt av podden ”Lundh” via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

Apropå att podden fyllde 50 och nått över tre miljoner nedladdningar så finns här en intervju om vad jag ville åstadkomma när jag drog i gång för ett år sedan.

***

Skriver mer om bengalerna nedan, men Elfsborg-Malmö var en riktigt underhållande match mellan två allsvenska topplag. Nog rättvist att det blev oavgjort men förstår också om MFF-lägret grämer sig när man hade 1-2 och att spelavbrottet kom olägligt. Jag njöt av matchen och många av spelarnas insatser, och MFF har hittat rätt i norska värvningar.

Djurgårdens Nyasha Mushekwi framstår som rätt oskolad i många moment, men anfallaren har en grym känsla för att hitta målet:

***

Är förvisso part i målet eftersom jag fick en Bois-tröja som 6-åring och därför fastnade för klubben, men det är sorgligt att se hur Landskrona Bois sjunker och sjunker och sjunker och nu ligger sist i division 1 med en poäng och noll gjorda mål. Dessutom sker det utan att någon ifrågasätter det förutom en del fans. Lokalbevakningen minskar och det är ett problem på flera vis, bland annat här.

Under tiden att Landskrona-Posten var fusionerad med NST så var bevakningen okej, men när HD tog över blev det mindre men fortsatt var det okej. När sedan Sydsvenskan köpte HD och rationaliseringarna fortsatte har det blivit mindre och mindre bevakning. Pressläggning och färre reportrar ger mindre tid och möjlighet att ifrågasätta och skildra.

Naturligtvis är inte Landskrona Bois det viktigaste i stan och kanske är det tillräckligt med reportrar som jobbar som illrar när det gäller att bevaka kommunen, företag och livet i Landskrona men känslan är att utarmningen av de traditionella medierna är ett hot mot demokratin. Kanske kommer något annat växa fram? Bara att hoppas att det blir så för mediaföretagen klarar inte längre det ansvaret.

***

En av mina favoritjournalister är Jan Lewenhagen i DN. I dag hade han en enkät med Bayern-fans om Pep Guardiola är rätt tränare för klubben, och det sken igenom att spanjoren inte övertygat i München. Kan Bayern vända i kväll?

***

USA:s dåvarande president George W Bush var tydlig efter attentatet 11 september och i den efterföljande kampen mot terrorism: antingen är ni med oss eller så är ni emot oss. Det fanns helt enkelt inga nyanser i att ta ställning, vilket i efterhand visade sig ödesdigert om man ser till landets angrepp på Irak och jakt på dess påstådda massförstörelsevapen.

Inga jämförelser i övrigt, men det är sorgligt att se hur polariserat klimatet blivit kring bengaler. Ta bara turerna kring Elfsborg-Malmö där först ingen förstod varför matchen bröts, det sedan fanns uppgifter från Elfsborgs säkerhetsansvarige Björn Bördin om att fans kastat brinnande bengaler på brandmän/säkerhetspersonal till att det inte kastats något alls.

I dagens hypermediala samhälle är det svårt att komma med felaktiga uppgifter av den typen. Det finns alltid någon som kan visa att det inte alls var på det viset som det framställdes och då har man tappat trovärdighet. För känslan hos de anklagade blir naturligtvis att någon vill sätta dit dem, eller se till att en bild skapas som förklarar agerandet.

Det har skapats ett polariserat klimat och det är inte enbart en parts fel. När jag RT:ade uppgifter från bägge sidor i Borås så blir man direkt ifrågasatt huruvida jag är på fansens sida alternativt på polisen/klubbarnas sida. Fast ifrågasatt på ett mer animerat sätt, som att jag aldrig sett en person brinna alternativt om jag tycker att det är polisens fel att det brinner på läktaren.

Om ändå verkligheten var så enkel. Just den här frågan är precis som många andra komplexare än svart eller vitt och jag förstår bägge parter, men anser att det olyckligaste är hur man glider i från varandra och på så sätt ökar på konflikten. För man sitter i samma båt oavsett vad som sker och för svensk fotboll så måste man jobba ihop och inte emot varandra.

Grundfrågan som många skjuter in sig på är att bengaler inte är tillåtna. Det är korrekt och där borde parterna (klubbar, fans, polis, brandkår) kunna hitta fram till en lösning som inte innebär den här skruvade nolltoleransen som ändå inte fungerar. Uppenbarligen är detta så viktigt för en del grupperingar att man måste lösa det med dialog och samförstånd.

Tror att alla är överens om att supportrarna adderar mycket till allsvenskan och bidrar till att göra den populär. Drag på läktarna gör att inramningen emellanåt blir bättre än spelet och det gör serien attraktiv. Därför är det viktigt att få med sig större del av supportrarna – en svans kan man nog aldrig få med sig – och därmed se till att man är så nära enade man kan vara.

Den här maktkampen som pågår nu mellan klubbar och myndigheter på ena sidan och fans på andra sidan är bara destruktiv, men om klubbar och polis vill ta tillbaka makten från fansen så måste det vara bättre att vid bengaler spela vidare likt man gör i utlandet och inte bryta matcher och på så sätt förstöra för ännu fler. Det lär bara skada klubbarna i förlängningen.

Vem som tagit beslutet att man från myndigheternas och klubbarnas håll ska köra med hårdare takter mot bengaler och som svar krympa klackar och bryta matcher vet jag inte. Däremot är jag övertygad om att det inte fungerar, och det snarare skapar ett klimat som riskerar att skapa djupa skyttegravar som inte är av godo för någon. Parterna måste sitta ner och lösa det här.

Lösa hur? Ja, det måste gå att hitta fram till ett sätt att fans kan få elda bengaler på ett sätt som är bevakat och kontrollerat. Det måste vara bättre att göra det än som nu när det inte går att komma åt ett illegalt eldande. Ja, det är farligt med bengaler och det görs en massa farligt i livet och då måste man försöka kontrollera det utan att för den skull döda stämningen. Det är inte en liten klick som eldar, det är många som är delaktiga och det är viktigt för dem.

Det enda andra alternativet är ännu hårdare tag med att bryta matcher, utrymma läktare och tömma arenor där man eldar. Om det löser problemen på lång sikt är väl mer tveksamt men det är den enda vägen om man inte kan hitta en lösning via dialog och gå fansen till mötes när det handlar om att tända bengaler på ett sätt som är säkrare än i dag och som ändå är acceptabelt.

 

Blir VM Sundhages avsked?

11 maj 2015 13.36, olof.lundh

Måndag strax efter 17:00 presenterar förbundskapten Pia Sundhage namnen på de 23 spelare (och två reserver) som ska bilda den svenska VM-truppen till sommarens mästerskap i Kanada. Utan att överdriva så kan man säga att förbundskaptenen haft en del missflyt med skador och dessutom har inte tillräckligt med talanger tagit de där sista kliven som är ett måste.

Så här såg truppen ut till EM 2013:

Målvakter: Kristin Hammarström, Sofia Lundgren, Hedvig Lindahl

Backar: Lina Nilsson, Charlotte Rohlin, Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Stina Segerström, Sara Thunebro

Mittfältare: Caroline Seger, Elin Magnusson, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough, Marie Hammarström, Emmelie Konradsson, Antonia Göransson, Josefine Öqvist, Therese Sjögran

Forwards: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Jenny Hjohlman, Kosovare Asllani

Så här tror jag VM-truppen ser ut med nya fetade:

Målvakter: Hedvig Lindahl, Carola Söberg, Zecira Musovic

Backar: Nilla Fischer, Emma Berglund, Elin Rubensson, Jessica Samuelsson, Lina Nilsson, Sara Thunebro, Charlotte Rohlin, Linda Sembrant, Amanda Ilestedt

Mittfältare: Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Therese Sjögran, Malin Diaz, Antonia Göransson, Olivia Schough, Emilia Appelqvist, Marija Banusic

Forwards: Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Jenny Hjohlman

Få av de nya i VM-truppen lär spela några avgörande roller, om man ser till hur Sundhage matchat sitt lag. Det är på backsidan där Berglund och Rubensson lär komma in och även Sembrant är aktuell för spel, men kanske på mittfältet när nu Hanna Folkesson är borta och Dahlkvist är osäker. I fallen med Sembrant och Berglund så hade de varit med i EM 2013 om inte korsbandsskador satt stopp.

Tvillingarna Hammarström, Josefine Öqvist och Emmelie Konradsson har lagt av eller trappat ner från EM 2013. Det har skiftat en del från en startelva i EM och vad som kommer i VM, men i stora drag är det väldigt mycket samma spelare och man är oerhört beroende på att Seger, Schelin och Fischer håller formen och dessutom hela och friska för att tro på en medalj i mästerskapet i Kanada.

Inte nog med att gruppen är relativt tuff med USA, Australien och Nigeria, det troliga är att Brasilien väntar i en eventuell åttondel om Sverige blir tvåa bakom USA. Om Sundhage o Co blir grupptrea och tar sig vidare – fyra av de sex bästa treorna går vidare – så väntar troligen Tyskland eller hemmanation Kanada. Ja, det är en del uppförsbacke.

Naturligtvis kan Sverige leva en del på att förväntningarna efter de senaste matcherna är nere under skoskaften. Ta bara VM i Tyskland 2011 där de flesta trodde att Sverige inte skulle överleva gruppspelet men man tog till slut VM-brons. Samtidigt kändes det som om den truppen var både bättre och bredare vad än Pia Sundhage presenterar på Norra Latin.

Undrar lite om förbundskaptenen är kvar efter VM? Hon verkade rätt slagen och tagen efter förlusten mot Schweiz och krysset mot Danmark i april. Hon har helt andra förutsättningar i Sverige än under tiden i USA där landslaget är mer som ett klubblag. Hennes kamp med de svenska klubbarna har slutat med att förbundskaptenen fick ge sig när det handlade om tid att förbereda sig.

Dessutom verkar det inte vara full harmoni i det svenska lägret. En del av spelarna har börjat tappa lite förtroende för förbundskaptenen som är en fantastisk ledare utåt och en mästare på att hantera medier men som inte alltid har den sociala kompetensen som en del spelare behöver. Spelsystemet vara eller inte vara är en sak som en del hängt upp sig på.

Sedan är det här att Sundhage tidigt pekade ut Lotta Schelin som den stora stjärnan och även satsat hårt på en spelare som Nilla Fischer som knappast övertygat i försvarsspelet i landslaget. Det kan vara problematiskt i lagbyggen att göra så, och det kanske funkar bättre i USA:s landslag än i det svenska att ha en så tydlig hierarki.

Pia Sundhage hälsades som en frälsare när hon tog över landslaget efter Thomas Dennerby. Efter ett gäng framgångsrika år i USA där hon tog landslaget till både OS-guld 2008 och 2012 men fick nöja sig med ett VM-silver 2011 så vände hon hem. Framför henne låg ett hemma-EM sommaren 2013 och med tanke på att hon fick kort tid på sig så var det okej att åka ut i semifinal mot Tyskland.

I EM 2013 framgick det att försvarsspelet haltade och det hjälptes inte under turneringen av att Sundhages utvalde försvarsgeneral Birger Jacobsson hoppade av tätt före EM efter att inte ha fått samarbetet att fungera. Det har tyvärr inte blivit bättre vilket en hel del av vårens matcher visat, och det var vad min kollega Hanna Marklund påpekade redan direkt efter EM.

Kanske hade varit bättre att satsa på ännu mer försvarsinriktad assistent än att gå på Mia Törnblom som mentalt bollplank? Pia Sundhage har varit öppen med att hon kan anfallsspel bättre och frågan är om hon omger sig av rätt rådgivare för att få styr på det? Risken är att ikonen får precis vad hon vill ha och att det därför inte blir något motstånd.

Tror kanske att det är svårt att kritisera Sundhage som har meriter som få andra, men de är tagna under helt andra förutsättningar vilket är lätt att glömma bort. Vill ju gärna att hon lyckas men de signaler som kommer talar snarare om att förbundskaptenen har svårt att få med sig alla på sin resa och då är det svårt att själv vara inspirerad.

Frågan är om Sundhage har kraft att jobba vidare? Hon har redan i någon intervju antytt att det kan vara över efter VM trots att hon har kontrakt som sträcker sig ytterligare ett år. Huvudsaken nu är dock att det finns energi att göra avtryck med landslaget i VM, för det är något svensk fotboll behöver med tanke på att talangerna inte strömmar till och omvärlden växer sig allt starkare.

En ruggig frossa i Zlatan-mål

7 maj 2015 16.24, olof.lundh

Semifinaler i Europa League och vi kör SUPERLIVE torsdag kväll. Drar i gång 20:30 på fotbollskanalen.se och det handlar om Sevilla-Fiorentina och Napoli-Dnipro som första vända och det är svårt att inte se hemmalagen som favoriter att nå hela vägen till finalen i Warzsawa. För övrigt en final som Friends Arena sökte men inte fick.

***

Apropå Zlatan Ibrahimovic så kan man hoppa till över att just France Football skriver att Paris SG:s qatariska ägare inte är helt nöjda med svenskens utbrott efter matchen mot Bordeaux som gav politiska efterverkningar. Qatar har just investerat i fransk fotboll just av politiska skäl och alla känsligheter kring relationerna med Frankrike är jobbiga.

Då dyker uppgifterna om Milan upp, och kan inte riktigt förstå att han funderar på Italien igen och framför allt inte på en klubb som inte ens spelar i Europa nästa säsong. I serie A har han vunnit allt som går att vinna och skulle det vara någon klubb där vore det Juventus som har en möjlighet att göra sig gällande i Champions League.

Annars är det väl Premier League som borde locka om han nu får en påse pengar som tack och hej av PSG. Då borde Mino Raiola kunna hitta ett gångbart alternativ som kan skjuta till tillräckligt med pengar. Fast vill Zlatan spela i en klubb som inte är med i Champions League? Om inte så återstår bara Chelsea, Manchester City, Arsenal och troligen Manchester United och de två sistnämnda tror jag inte alls på.

USA och MLS är givetvis på gång och LA Galaxy har, enligt mina uppgifter, aviserat att man kan betala både bra och det länge för att Zlatan ska spela för klubben. Sedan är det en fråga om tajming och Zlatan fyller 34 i höst och har väl några år kvar i Europa men det är klart att när åren går så faller attraktiviteten för MLS när det handlar om att värva.

Har hela tiden trott att PSG skulle behålla Zlatan det sista året på kontraktet och att han skulle stanna med tanke på att få kan ta över hans lön och dessutom ge en tillräcklig sportslig utmaning på hög nivå. Dessutom har EM 2016 i Frankrike funnits där som en sista möjlig kröning med landslaget. Tror fortfarande på PSG-alternativet men France Footballs uppgifter gör att jag oddsen för en flytt sjunker.

***

Dags för SvenskaFans att dela ut Guldskölden och här kan ni nominera er favorit bland sportjournalister.

***

Zlatan Ibrahimovic har onekligen stått för en del mål och det är häftigt att fotbollskanalen.se samlat målen säsong för säsong från 2004 då han flyttade till serie A och Juventus. Bara att frossa.

 

Åren i Inter:

 

Säsongen i FC Barcelona:

 

Tillbaka i serie A, och nu Milan:

 

Paris SG värvade Zlatan och nya mål i Ligue 1:

 

Ibland är det bättre att hålla käften om bengaler

5 maj 2015 09.38, olof.lundh

Veckans poddgäst Fredrik Söderström var inte direkt blygsam. Kanske var det också därför han klarade klivet från Brage till portugisiska ligan så väl och spelade tolv säsonger i utlandet? Han var dessutom rak och tydlig om Bajens tveksamma spelaraffärer, om vad som krävs av talanger för att ta klivet och om att Lagerbäck-Söderberg aldrig satsade på honom.

Det tidigare Porto-proffset var första svensk att ha José Mourinho som tränare men när den blivande supertränaren körde honom lite för mycket som ytterback så bytte han klubb. Det gav Söderström speltid men han missade Portos framgångar i form av Uefa-cupseger 2003 och Champions League-triumf 2004 och det svider förstås.

Podden är nära att fylla 50 och ni hittar som vanligt alla avsnitt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Var med i CMores studio i samband med derbyt mellan AIK och Hammarby. Förutom en skön inramning av dryga 40 000 åskådare, en usel första halvlek och en stark insats av Henok Goitom o Co i andra halvlek så handlade det en del om bengaler. I det här fallet så var det AIK:s fans som eldade på rejält i andra halvlek vilket gav rejäla avbrott.

Det första spelavbrottet var 21 minuter långt och det andra var fem minuter och 30 sekunder. Naturligtvis inget som någon inblandad kan önska sig. Spelarna blir kalla, publiken blir otålig och matchen kommer av sig. Det är helt enkelt dåligt med så långa avbrott och det är väl den enda punkt där alla är överens kring bengaler.

Det är trist för svensk klubbfotboll att det här inte går att lösa på ett bättre sätt. Nu upplever jag det som om det är en maktkamp mellan polis/klubbar/Sef/SvFF på ena sidan och en stor del av fansen på andra sidan. Där Polisen o Co minskar på klackarna för att sätta tryck på fansen, och där fansen fortsätter att elda bengaler och det ger det här läget.

Under det första spelavbrottet väntade man extra länge med att dra i gång för att säkerhetsvakterna inte såg de översta etagerna, men under det andra spelavbrottet var det uppenbart att det var omöjligt att se delar av dem men ändå spelade man. Just den här typen av inkonsekvens bidrar till att klimatet mellan fansen och polisen knappast blir bättre.

Det är förbannat olyckligt att man glider isär för det gör att en upptrappning är möjlig. Fansen har givetvis också ett ansvar och jag fattar inte idioterna som slänger bangers på läktarna. Stod ovanför Bajen-klacken i går och det smällde ett gäng gånger, men kan inte säga säkert vem som är skyldig – däremot att det är ren och skär idioti att kasta smällare.

Jag vet givetvis även att bengaler är olagligt men det verkar vara omöjligt att komma åt och jag är en som kan erkänna att de bidrar till stämningen. Då måste det bästa vara att fansens organisation SFSU ihop med polis och Sef/SvFF hittar fram till en acceptabel lösning med laglig pyroteknik. Det kan inte vara omöjligt att få till en lösning där alla parter blir nöjda.

I sändningen sa jag felaktigt att inga supportrar sökt tillstånd för legal pyroteknik – så var det nyligen enligt fotbollskanalens koll - men då rasade det till på twitter för att Dif:s supportrar har sökt tillstånd, och många påpekade att det är i det närmaste omöjligt att få till det på ett bra sätt. SFSU:s ordförande Tony Ernst var i min poddintervju tydlig med att det måste likna illegal pyroteknik.

Samtidigt som folk var arga på twitter för att vi i studion talade om bengaler på ett som de upplevde negativt sätt så small det i mejlkorgen:

Hej! När skall ni ta avstånd, tydligt, från idioterna som bränner bengaler?? Sluta snacka om att det är tjusigt!! Alla ni journalister är lika flata!! Pinsamt!!! Hälsningar, Åke

Detta är en skam för hela fotbollssverige och sportjournalistkåren! Tommy

Har sett matchen AIK Hammarby och dig ock dessa bengaler som ställer till en massa tråkigheter. Jag tror att jag har en enkel lösning på problemet, ställ en brandman med vattenslang och när någon försöker tända en bengal släck densamma ock duscha den som försöker göra detta. Jag tror att man undviker detta ock problemet är löst. Bertil

Ja, det är en sak som engagerar och polariserar. Ibland är det bättre att hålla käften, men anser fortfarande att maktkampen mellan parterna måste lösas med dialog. Om det inte blir en dialog med sikte på en lösning är risken att det trappas upp och det vore olyckligt. För ingen vinner på att man blir ovänner och tillräckligt många av fansen verkar inställda på att strida för bengaler.

Sedan kan inte jag förstå att Friends Arena inte kan utrustas med fläktar som snabbt kan få i väg röken. Enligt Gräsombudsmannen hade det dessutom haft en gynnsam effekt på gräset som ju blivit bättre men kan bli ännu vassare. Om vi fokuserar på det positiva med derbyt så var det ett par mäktiga tifon som ramade in derbyt:

Dessutom var det värdigt att se hur alla på Friends Arena hedrade den bortgångne Ivan Turina när hans änka Senka var på plats med parets tre barn för att ta del av det och även tacka för stödet. Gillar verkligen att många bar den speciella halsduken som tagits fram för att dra in pengar till Turinas familj.

***

Imponerande jobb som Jesper Jansson skaffat som chefsscout i FC Köpenhamn. Sedan var han också rätt vass i att hitta spelare till HIF, även om finanserna blev något skakiga på grund av höga kostnader. Janssons transfers genererade förvisso både medaljer och intäkter i försäljningar men totalen kring ekonomin för Helsingborg var tuff, även om man kan diskutera vems felet var.

***

Örebro SK. Vad händer?

***

Malmö FF har verkligen ryckt ifrån Helsingborgs IF. Tänk att för några år sedan slogs klubbarna om guldet och nu har MFF skaffat sig ett rejält grepp och HIF har en lång väg till toppen. Derbyt i Malmö visade att det är stora skillnader på planen som naturligtvis speglar de olika förutsättningarna som gäller för klubbarna.

***

Det görs även konstmål i de lägre divisionerna, här är det en delikatess från Maher Hamid i Medina IF.

***

Barcelona-Bayern München är en jämn semifinal och min känslan är 45-55 i det tyska lagets favör. Real Madrid-Juventus borde bara kunna sluta med spansk triumf, eller? 70-30. Vore en stor skräll om Juve tog sig till final.

***

Halmstads BK:s fyra raka straffmissar skojar man inte bort. Två stycken bara mot Häcken.

En stampad geting för mitt bloggande

29 april 2015 10.37, olof.lundh

Eftersom Expressen var den stora kvällstidningen för mig under uppväxten – den var de facto störst och jag gick aldrig i gång på Kvällsposten och Aftonbladet fick förvisso spela men bara i min checking line – och därför sitter det i ryggmärgen med getingbetyg. Träffade en profil i svensk fotboll i går och han undrade om mitt avstannade bloggande.

Ja, jag kan bara hålla med. Det har varit för mycket, helt enkelt, och därför får mitt bloggande efter EM-kvalet en stampad geting. Jag kan inte skylla på annat än att det blivit för mycket jobb av annan karaktär och något måste stryka på foten, och det har blivit bloggen. Illa, men det är väl ett tecken på att jag börjar bli antingen gammal och inte orkar eller gammal och klok och fattar.

Kanske har bloggtåget gått? Ja, jag vet inte. Var ju först ut som fotbollsbloggare i de etablerade medierna våren 2005, då på Expressen, och efter att Simon Bank nobbat Bladet gick frågan till Robert Laul som körde i gång. Kollega Ekwall skulle givetvis vara värst när han i januari 2006 drog i gång en unik tv-blogg, men det blev rätt snart en vanlig men vass blogg.

Tog en bloggpaus när jag fick sluta som fotbollsreporter på Expressen i mars 2006 men var tillbaka på fotbollskanalen.se under vintern 2007 och har därefter kört på, även om frekvensen varierat. Ofta har det handlat om annan arbetsbelastning som gjort att bloggen hamnat i bakvattnet, och så får man kämpa för att få fram den igen.

Sedan handlar det om att jag vill ha kvar en del ämnen och stick kring min fredagskrönika som jag gillar att skriva. Det finns helt enkelt vare sig ämnen eller tid eller kombinationen för att alltid få till det rätt och bra. Ja, det är helt enkelt en svår ekvation att få det att fungera i alla led och att det blir både bra nog och relevant nog.

Gillar det kvicka och rappa med en blogg, att man kan köra högt eller lågt och det är så lätt. Samtidigt blir det en plåga när man känner som jag gör just nu, att varför hinner jag inte blogga mer? För en blogg är som många andra sociala medier och det handlar om en regelbunden uppdatering. Jag tar nya tag och ser om jag kan komma på tåget igen.

***

Full tryck i Allsvenskan och redan i kväll och på Valborgsmässoafton är det nya matcher och sedan är det en omgång i helgen också. Häftigt och med IFK Göteborg i topp passar fotbollskanalens serie ”Ögonblicket” in bra med en tillbakablick till SM-guldet 2007:

***

På fredag slår förbudet till med full kraft? Vilket förbund, undrar ni? Jo, Fifa:s förbud mot tredjepartsägande som gör det svårare för svenska klubbar att värva. I en tid när fotbollen är enad om att inte släppa in investerare genom att lätta på 51-procentsregeln så har riskkapital möjliggjort för många klubbar att värva och göra bra affärer.

Även om man får köra vidare på redan skrivna avtal så innebär förbudet att klubbar inte lika lätt kan ta in kapital för att värva hemvändare. Ta bara Anders Svensson, Tobias Hysén, Henrik Larsson och Markus Rosenberg som alla var starka kort som vände hem till allsvenskan och det var mångt och mycket med hjälp av riskkapital, men nu är det stopp.

Självklart är det bra att Fifa synar det och det finns faror med att allt för många av riskkapitalisterna sitter på dubbla stolar när de även finns representerade i klubbarnas styrelser, men att helt ta bort det är fel väg att gå. Särskilt för en liga som allsvenskan där det redan är en brist på kapital och detta var en väg att försöka ta kliv.

***

Bladets Michael Wagner gjorde flera bra intervjuer med svenskar i Holland. Förvånad att Sam Larsson har mer att bevisa för att ta en plats i truppen till U21-EM. Förbundskapten Håkan Ericson smeker inte medhårs direkt.

***

Liverpool…ja, vad säger man? Förlust mot Hull borta och inget Champions League nästa säsong. Är Brendan Rodgers rätt man?

***

Podden hälsade på hos Simon Gustafson. Jag upplevde att han var vettig, mogen och sansad för att vara en 20-årig supertalang som kan välja och vraka mellan anbuden, men jag har insett via twitter att Blåvitt-fansen inte delar uppfattningen efter derbyt och Gustafsons firande och snackande. Må så vara, men även om solen har fläckar så lyser den starkt.

För om man lyssnar igenom hela podden så inser man att Gustafson knappast är en vanlig 20-åring. Han är mogen på många sätt och är avvaktande i att dras i väg av smicker eller annat som kan få många att tappa styrseln på sin karriär. Det betyder inte att mittfältaren gör allt rätt, det kanske är en nyhet för er men det finns många vuxna som gör en djävla massa fel.

Simon Gustafson har många kloka tankar kring hur man som eftertraktad talang ska resonera och i en tid när alla direkt eller indirekt skriker om allt ljus på mig så är han något annat, vilket är spännande i sig. Dessutom är han en gudabenådad spelare, och lite intressant att han saknar Moestafa El Kabir i omklädningsrummet för att alla i Häcken är för snälla.

Podden närmar sig 50 avsnitt och ni hittar som vanligt alla avsnitt via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera en dator och/eller en smartphone.

***

Älskar att Jürgen Klopp får en chans att avsluta med en titel och att vinna semifinalen på straffar mot Bayern München var härligt för Dortmund.

***

Paris SG går med full kraft mot en inhemsk trippel. Starkt, även om det också är självklart sett till resurserna. Nej, man har inte lyckats i Champions League när det handlar om att ta sig förbi kvartsfinal men man har hunnit långt. Bloggade om det i två gånger i februari, del 1 och del 2, och anser fortfarande att PSG verkligen inte kan klassas som ett fiasko om man tar tre titlar.

Bra att SvFF vill ha råd av Tommy Svensson

21 april 2015 08.04, olof.lundh

Träffade Tommy Svensson hemma i Växjö i förra veckan för en poddintervju. Slog mig då att han slutade som tränare redan som 52-åring efter att ha tagit Sverige till VM-brons 1994 och sedan misslyckats i kvalen till EM 1996 och VM 1998. Så här i efterhand känns det som slöseri att en av landets bästa tränare gick i ”pension” i så tidig ålder.

Det var knappast så att han saknade anbud. I podden avslöjar han att det var närmast med Benfica som var i Växjö med ett kontrakt och att han på kvällen var säker på att han skulle skriva på men att han ändrade sig över natten. Den svenske bronshjälten var även nära Athletic Bilbao, Sheffield Wednesday, Glasgow Rangers och Celtic men avstod.

Tommy Svensson nobbade dem alla för att jobb på Svenska Fotbollförbundet och där skulle han samordna verksamheten kring landslagen. Efter blott tre år i Råsunda-borgen slutade Svensson för att han inte fick någon respons kring sitt jobb, enligt vad han säger i podden. Den tidigare förbundskaptenen är även förvånad över att SvFF inte tagit hjälp av Jonas Thern, Patrik Andersson och andra storspelare.

Fast nu visar det sig att SvFF:s nya generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som började sitt uppdrag i november, ändrat på SvFF:s inställning till en del av de gamla hjältarna. Sjöstrand är kompis med Tomas Brolin och via honom har Sjöstrand inte bara träffat Thern och Andersson utan även haft kontakt med Tommy Svensson som öppnar för att hjälpa till med SvFF.

Tommy Svensson är alltså veckans poddgäst och ni hittar som vanligt podden via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera dator och/eller smartphone.

Är uppe i 47 avsnitt och Svensson berättar om skälet till att Anders Limpar petades 1994, om tragedin som fick Svensson att avbryta proffskarriären i Belgien och att han redan i mitten på 1980-talet bestämt sig för att aldrig mer jobba i moderklubben Östers IF efter att ha tagit klubben till SM-guld både som spelare och sportchef.

***

Malmö FF vann rättvist mot Hammarby som trots allt gjorde en bra match. Kul var det att kolla på i varje fall.

Vad händer i Örebro SK? Och Sundsvall lever.

***

Vi talar mycket om ansvar men det går inte att lägga ansvaret för att en del supportrar bränner bengaler på resten av publiken på de allsvenska matcherna. Det är upp till polis och säkerhetsvakter att lösa det på arenorna, vilket visat sig vara svårt. Fast det är naivt att tro att andra åskådare ska ingripa när det eldas eller på andra sätt går åt fel håll.

Värsta med den nya maktkampen mellan Sef/polisen och fansen är att om det går åt fel håll så kan det spinna i väg snabbt. Parterna måste se till att jobba ännu tajtare ihop och inte tvärtom.

***

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Paris SG, men det krävs mer än ett mirakel för att på Camp Nou vända hemmaförlusten på 1-3 mot Barcelona. Självklart ska man spela om det, men med tanke på att Thiago Silva inte är med i backlinjen så är det svårt att se det som troligt att PSG klarar av att freda sitt mål även om man själv skulle hitta rätt framåt.

***

Bloggen har vilat för mycket, men det hänger ihop med lite för mycket annat jobb.

***

Henry Winter tecknar ännu en sorglig bild av förfallet i Leeds United.

***

Naturligtvis tråkigt att Johanna Garå slutar, och särskilt som en delförklaring är de hårda orden som följer när man verkar i tv, radio eller tidningar. Tyvärr följer det med när man tar eller får en offentlig roll och det är även så att det är mycket tuffare för kvinnor då en del män inte klarar av den självklara utvecklingen och tar sig rätten att uttrycka en massa skit.

Det är lika sorgligt varje gång det sker och det värsta är att trots mycket diskussion om det här så verkar det inte minska. En del människor – mest män, tyvärr – klarar inte av att det är så lätt att via sociala medier kommunicera vad man tycker och tänker. Ibland önskar jag att man kunde skicka det vidare till deras mammor så att de kunde skämmas.

Kommer att sakna Johanna i TV4-huset. hon är en bra kollega med nära till skratt och det underlättar alltid när man jobbar ihop.

Goliat…eller Zlatan sänkte Bastia

12 april 2015 07.26, olof.lundh

En titel ordnad, tre kvar för Paris SG att försöka plocka hem i vår. Ligacupfinalen blev en rätt enkel transport för huvudstadens lag inför närmare 80 000 åskådare på Stade de France. I takt med att matchen var avgjord så hördes och syntes PSG-fansen mer och mer men det var Bastia som satte ljud och färg på finalen.

Den franska nationalarenan levde onekligen upp när Bastias närmare 30 000 fans tog sig in på läktarna några timmar före avspark, och sångerna, ramsorna och det blåa var en krydda. Det ska sägas att de blåklädda fansen aldrig riktigt gav upp, trots att matchen rann i väg och aldrig blev den kamp mellan David och Goliat som många hoppades på.

Goliat…eller rättare sagt Zlatan Ibrahimovic visade vägen när han drog in en straff till 1-0, och då hade Sébastien Squillaci dessutom fått rött kort för att ha sänkt Lavezzi i straffområdet. Efter det dog matchen en aning, men Zlatan var inte färdig utan tog vara på ett halvrensat inlägg och sköt 2-0 innan det var paus.

Korsika-laget hade därefter en rejäl uppförsbacke, men man hade annars inlett matchen på ett sätt som signalerade att man inte hade någon respekt utan snarare såg en möjlighet att ta klubbens andra titel, den första sedan 1981. Nu blev det aldrig ens nära. Okej för att man hade några reduceringsmöjligheter efter pausen, men när inbytte Cavani med en enkel huvudrörelse styrde in 3-0 på nick så var det lilla ö-laget utslaget.

Tätt före slutsignalen så hittade Zlatan återigen Cavani som enkelt kunde rulla in 4-0 i friläge. Även om det var en del firande från PSG-spelarna vilade det en känsla av att det här bara vara ett steg på vägen. Fortfarande väntar det många stora uppgifter, inte minst CL-kvartsfinalen hemma mot FC Barcelona i veckan. Sedan är det ligakampen som gäller.

Den närmaste tiden får Laurent Blanc klara sig utan Zlatan Ibrahimovic. PSG:s anfallare är sedan tidigare avstängd i första matchen mot Barcelona, och är numera avstängd i fyra ligamatcher och närmast är det match borta mot Nice på lördag. Det inhemska ligaspelet ska man hantera, Cavani visade prov på att han kan hitta rätt här.

PSG får det tufft mot Barcelona oavsett om man disponerar alla spelare eller inte, men det är klart att Sevilla visade i den spanska ligan via 2-2 att det går att skaka den katalanska klubben.Om PSG räcker återstår att se, men det var svårt att se klubben passera Chelsea och det fixade man.Till returen i Barcelona får man tillbaka Zlatan, och Chelsea ordnade man utan honom och med en man mindre.

Rätt fascinerande med fotboll att i januari hängde krisrubrikerna tunga kring både Paris SG och framför allt tränaren Laurent Blanc. Det hette att han tappat omklädningsrummet, stjärnorna Lavezzi och Cavani hade uteblivit från träningslägret efter jul och det var få som trodde man skulle kunna vara med på flera fronter.

I dag är läget onekligen annorlunda med en titel vunnen och man leder ligan, även om Lyon kan gå upp i topp i och med att PSG:s match mot Metz är uppskjuten för helgens finalspel, och i franska cupen väntar Auxerre i en final i slutet av maj. Tre inhemska titlar är definitivt både möjligt och troligt och också det ägarna från Qatar vill se som ett krav.

Ska man dessutom vara rättvis mot övriga konkurrenter i Ligue 1 så ska Paris SG vinna rubbet om man ser till vad man har för budget. Allt är rejält mycket större kring PSG. Samtidigt är det väl tur att pengar inte alltid avgör matcherna även om det brukar väga över långsiktigt. Om Blanc ordnar det så borde han ha förlängt sin tillvaro som PSG-tränare.

Att åka ut mot FC Barcelona är knappast ett fiasko, men det är naturligtvis inte omöjligt att överleva det. Att Paris kan skaka Barcelona såg vi i höstas och även för två år sedan. För Paris SG kommer det dessutom fler möjligheter, men om det blir så för Blanc, Zlatan och en del andra som vill i väg är en annan sak, och då gäller det att ta möjligheterna när de passerar.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 48
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: