Loggor
McDonalds
KIA Sony
Olof Lundhs blogg

Beklagar men podden (och allt annat) har uppehåll

21 juli 2014 06.58, olof.lundh

I dag var tanken att en podd med min kollega Hasse Backe skulle gått ut, men jag mäktade inte med att styra upp det. Beklagar det men jobbet med VM i Brasilien tog till slut musten ur mig och min känsla var att det inte skulle bli bra. Vill ju ha kvalitet när det väl är dags, och sedan var det även så att jag visste att det var förändringar på gång och det skulle bli svårt att göra utan att fråga om det.

Så podden tar ett brejk fram till i slutet av augusti och räkna med att jag i höst ska träffa Hasse Backe. Tanken när vi drog i gång podden i våras var tio avsnitt och utvärdera men när intresset var stort och lyssningen bar i väg så gjorde jag ytterligare fem stycken och det parallellt med VM-förberedelser, annat jobb och sedan VM på plats i Rio de Janiero.

Har varit oerhört roligt med all respons kring podden och det finns som sagt 15 avsnitt att lyssna på här med Jonas Eriksson, Anders Svensson, Anders Carlsson, Katherine Salisbury, Henrik Rydström, Håkan Mild, Pia Sundhage, Niclas Ericson, Jonas Olsson, Erik Edman, Marcus Berg, Sven-Göran Eriksson, Stefan Andreasson, Bosse Lundquist och Johan Mjällby.

Givetvis tråkigt att inte kunna mata ut nya avsnitt när det finns tid för de flesta att lyssna men det fanns varken kraft eller utrymme i schemat för att lösa det och man kan inte heller spela in hur många som helst långt i förväg. De går inte att göra helt tidlösa. Beklagar om någon är besviken men hoppas att ni förstår att semestern har tagit över. I slutet av augusti är den tillbaka.

Detsamma gäller krönikor, blogg och annat arbete. Just nu knegar jag bara med solbrännan, på att skägget ska få växa och att göra så lite som möjligt. Framför allt så få tider som möjligt att passa och så få måsten som möjligt. Batterierna ska laddas upp till hösten med allsvenskan, landslagets EM-kval, Fotbollskanalen Europa och en del annat.

Bäst, värst, härligast och tyngst från VM 2014

15 juli 2014 15.53, olof.lundh

VM är över och när man avrundar kvällen efter finalen med Lasse Granqvist, Jens Fjellström, Hasse Backe och Anna Brolin i hotellmatsalen så väller det givetvis fram minnen av olika karaktär. Lasse och Jens har precis som Robert Perlskog, Anders Andersson, Patrick Ekwall och Johan Tarland rest runt och fått se mer av landet.

Vi har rört oss kring Copacabana där vi bott, käkat, tränat och framför allt jobbat men det finns en tjusning att lära känna ett område mer noga och därmed arbeta upp rutiner och favoritställen. Det blev lättare och lättare att få bord på La Trattoria, en italienare runt hörnet som hade grymt kött, och även om chefen på juicestället aldrig log så var hans assistent desto gladare att se oss.

Den high-five jag fick på Palace Churasceria andra varvet vi var där visade att den mängd kött som jag drog i mig på midsommarafton gjorde avtryck även på mannen som serverade revbensspjällen. Vakten vid studion var också skön och sken upp när han fick några av mina kavajer och Backes skjortor…och givetvis kom han springande med mitt kreditkort som jag glömt i innefickan.

Inte heller glömma gänget jag jobbat med: Hasse, Anna, Tobbe, Sebbe, Åsa och Oscar här i Rio som sett till att det varit lätt och smidigt samt Emelie, Jede och Harvig och alla i Stockholm. För mig och Hasse har det varit rutiner som ett strävsamt gammalt gift par, gym, frukost, taxi till studio, jobb, taxe hem, middag.

Har givetvis plockat ut mina tio bästa VM-minnen från fotbollen i Brasilien och Jonatan Jonasson har satt ihop dem i ett snyggt paketerat klipp.

Det är om ni behöver påminnas:

James Rodriguez – min VM-MVP.

Miroslav Klose slog Ronaldos målrekord i VM på brasiliansk mark precis som Ronaldo gjorde med Gerd Müllers målredkord på tysk mark. Underbart att Ronaldo visade klass och hyllade Klose.

Tidernas skräll? Ja, att Costa Rica vann över både EM-tvåan Italien och regerande sydamerikanska mästarna Uruguay och gick till kvartsfinal var det.

Belgien-USA – Fast and Furious VII

Louis van Gaal visade kyla när han skiftade in Tim Krul som blev straffhjälte.

Bäst levererans under press? Neymar Jr.

Målvakterna:Navas, Neuer, Ochoa, Howard och Bravo.

VM:s funktionella teknik? Thomas Müller är fantastisk.

Flygande holländaren I – Robin van Persies mål.

Hasse Backe har tränat Tim Cahill och kallar honom ett A-barn. Målet mot Holland är bevis nog.

Har naturligtvis även gjort en lista över mina värsta minnen från fotbolls-VM i Brasilien:

Om ni inte minns så är det följande som finns med i klippet.

Alla moders kollaps? Brasilien förlorade inte bara mot Tyskland – man föll samman.

Domardirektiven från Fifa blev fel – alldeles för få gula kort.

Hur dum får man vara? Luis Suarez bett på Chiellini var SÅÅÅÅ korkat.

Luis Suarez blev med rätta rejält avstängd men att Blaise Matuidi bara fick gult för den här tacklingen på Onazi är en gåta.

Tim Krul var vass i mål men hans psykande var tveksamt.

Zunigas knätackling på Neymar var deppig men också en följd av att brassarna sparkade ner James Rodriguez.

Kamerun var ett dårhus, dels Songs hemska armbåge, dels inbördes bråk när Benoit Assou-Ekotto rök ihop med Benjamin Moukandjo.

Iran var VM:s Gefle.

Flygande holländaren II – Arjen Robbens fall.

Vad hände Spanien? Var tog försvaret vägen?

Gooood morning, Rio, blev GOOOOODBYYE RIO

15 juli 2014 06.37, olof.lundh

Krönikan efter Tysklands VM-triumf hittar ni HÄR.

Vårt sista Bom Dia Brasil är nedan.

***

Det blev en podd med Rio-boende Anders Carlsson som tidigare var agent men numera är vd för agentfirman NorthernSky. Lyssna här via fotbollskanalen,se. Här hittar ni podden via iTunes och här via libsyn och här via youtube.

***

Efter fem veckor med jobb på olika tider av dygnet mot olika plattformar är det dags att samla ihop och börja tänka på hemresan. Vid EM i Kiev åkte jag dagen efter finalen till flygplatsen och blev sedan sittande där i 16 timmar. Problemet med kaos och att ALLA ska i väg är ibland för mycket, och särskilt när man är sliten.

Därför håller jag på hemresan till onsdag så att Rio de Janiero är min bas ett par dagar extra. Dock är sista avsnittet av videodagboken inspelat och det blev 34 avsnitt. Här är de två sista delarna, dels inspelat från finalnatten i Fifa;s studiobygge, dels från stranden ”The Day After” och då jag kände på strandlivet.

Dag 33

Dag 34

Videodagboken var ett experiment och har fått en hel del positiv respons och rätt lite negativ. Vilket är roligt och man får ta det som en klackspark och något som ska visa livet vid sidan av VM-studion. Nästan 100 000 visningar är något som också är kul även om man inte riktigt kan räkna på det viset för det är samma personer som sett flera.

Här är i varje fall de tio avsnitt som ni tittare gillat mest om man granskar betyg och kommentarer:

1. Argentinska fans skvätter öl på mig och Radiosportens Dag Malmqvist gästspelar

2. Språkkaos i bankomat som kunde kostat 2500 spänn

3. En VM-dag från sängen till sängen

4. Därför svor jag i VM-sändningen

5. Läser vi tidningarnas betyg på oss eller låtsas vi som spelarna

6. Vi gör som Gud, vilar bara söndagar

7. Vårt otroliga lyxhotell

8. Backes karaoketips och Högmos shortsmode

9 Äntligen bad i Atlanten

10. Äntligen blev det en halvtimme vid poolen

Stackars Brasilien kunde sjunka ännu lägre

13 juli 2014 13.26, olof.lundh

VM i Brasilien börjar gå mot sitt slut och då har jag börjat sammanfatta intrycken:

HÄR ÄR MIN FLOPPELVA MED TRÄNARE

HÄR ÄR MIN TOPPELVA MED TRÄNARE

Naturligtvis kunde man petat in fler spelare som Casillas, Ramos, Lukaku bland flopparna och Kroos, Lahm och Bravo bland topparna men journalistik handlar om att välja.

***

Nästan 100 000 har sett delar av videodagboken från Rio som är uppe i 32 avsnitt och det återstår två. Här är det senaste om livet som badvakt på Copacabana, och de behövs då man precis fick ta till helikopter för att plocka upp två som dragits ut av strömmarna.

Räkna med att det kommer upp ett avsnitt om finaldagen under kvällen och sedan tar vi ett på måndag när vi summerar VM-vistelsen på Astoria Palace HotelAvenida Atlantica som varit vårt hem under fem veckor. Där jag bott in mig på rum 503 och till och med vant mig vid att sova inne i fansens trummor.

De fem hetaste klippen från dagboken är annars:

1) Pilotprogrammet med besök på vårt lyxhotell

2) Avsnitt 29 där jag knuffar till argentinsk fan som kastar öl och Dagge Malmqvist gästspelar

3) Avsnitt 15 från bankomaten där det blev språkkaos som kunde kostat mig 2500 spänn

4) Avsnitt 4 som handlar om vad man ska ha på sig i rutan för att inte bli steglad

5) Avsnitt 21 om varför jag svor i sändningen så det hördes

***

Vidhåller mitt grundtips för VM: Argentina vinner VM-guldet.

***

Ett makalöst tryck på Copacabana och det är till 90 procent ljusblått och vitt. Fifa-basen Sepp Blatter har kontakter och har ordnat väder värdigt en finaldag i Rio med solsken efter några dagars tungt regnande och gråa moln.

***

Intresset i Brasilien inför bronsmatchen var minst sagt ljummet. Den tyska kölhalningen i semifinalen och för första gången var det inte flera timmars väntan inför öppnandet av FanzoneCopacabana. Bara ett fåtal bar gula Neymar-tröjor. Inga trummor, ingen sång och därmed inget tryck.

Avslaget intresse är att överdriva.

Inte blev det bättre av Hollands tidiga 1-0 – som borde varit rött kort på Thiago Silva och frispark – men den blev straff och gult. Det tog inte lång tid efter det innan David Luiz nickrensade rakt ut i straffområdet och Daley Blind fick tid att ta ner, lägga bollen till rätta och sedan kunde han trycka in 2-0.

Även om brassarna slet och krigade och försökte så var det förgäves. Det var inte deras dag och istället blev det 3-0 på slutet och därmed 1-10 på de två sista VM-matcherna för hemmanationen. Trodde att de utvalda – som landslaget kallas – skulle resa sig men det visade sig att de kunde sjunka ytterligare.

Vad händer nu? Ja, Scolari hade garanterat slutat oavsett hur det hade slutat. Tror framför allt det kommer att bli ett rejält ifrågasättande kring hur man tar fram spelare i Brasilien och vad man ska satsa på. Det är ingen hemlighet att förbundet är korrupt och där företrädaren fick gå i landslflykt efter hans mutaffärer. Efterträdaren ser ni nedan.

CBF-basen José Marie Marin snor alltså en medalj när han håller i en prisutdelning. Så om Romario firade att cancern var bort när Ricardo Terra Teixeira stack till Miami med sina stålar så deppade han över att ytterligare en dödlig sjukdom tog över förbundet genom Marin. Kanske får CBF-basen gå?

Naturligtvis måste man utvärdera och kanske reformera delar av fotbollen i Brasilien och vad man kan göra bättre. Sedan får man lägga in att man trots allt nådde semifinalen men att trycket av att spela ett hemma-VM blev för mycket.

 

En bronsmatch är som en bal på slottet…

12 juli 2014 17.23, olof.lundh

…den kan ju vara trist och tråkig och…alldeles, alldeles underbar.

I kväll är det Brasilien-Holland och förhoppningen är väl att hemmanationen ska räta upp hedern litegrann, även om landslaget aldrig kan få styr på haveriet mot Tyskland. Hasse Backe är emot bronsmatcher, vilket även Louis van Gaal var, och vi snackar om det i dagens Bom dia Brasil.

Förstår givetvis invädningen att det är efter att man förlorat och man helst vill hem och packa ihop verksamheten. Samtidigt kan en bronsmatch vara stor för länder av rätt storlek och som inte är van vid att just då ta VM-medalj och att få sluta med en triumf. Något brassarna borde ta fasta vid.

Kan sakna bronsmatcher i EM-slutspelet för det är inte samma sak att bägge lagen som åkt ut i semifinal från brons. Det svenska EM-bronset från 1992 är knappast något man hetsar upp sig över. Annat med det nedan:

För alla svenskar är bronsmatch något som krönte VM-sommaren 1994 med en klar seger mot Bulgarien och det ledde till en magisk hemkomst.

För Kroatien var det stort att ta VM-bronset i Frankrike 1998.

Även för Turkiet var bronsmatchen 2002 viktig och betydelsefull.

Faktum är att även Tysklands fans slöt upp bakom landslaget när man tog VM-brons 2006:

Och 2010:

***

Trist att Jonas Eriksson varken fick bronsmatchen eller finalen. Det hade han varit värd.

***

Videodagboken från VM i Rio matar in på upploppet.

Tysklands stolthet har redan vunnit VM

10 juli 2014 07.30, olof.lundh

VM-semifinal nummer två var förvisso spännande i förlängningen och under straffarna, men två lag i Argentina och Holland som inte ville ta risker och hoppades utnyttja misstag ledde till en rätt sömnig match för oss neutrala. Så efter 0-0 blev det straffar och utan inbyte för Tim Krul (alla tre byten var gjorda) så vann Lionel Messi o Co.

Lider med Vlaar som klev fram och tog första straffen när två andra spelare nobbade Louis van Gaals förfrågan om att inleda straffskyttet och så trotsade holländarna oddsen då laget som inleder vinner sex utav tio gånger men inte i det här fallet. Sergio Romero blev stor hjälte för Argentina och han hade van Gaal som tränare i AZ.

Tänk att Alex Sabellas landslag var ifrågasatt defensivt inför VM och nu har man hållit nollan fyra gånger av sex möjliga och är i VM-final. Nej, det är varken underhållande eller spektakulärt men de argentinska fansen njöt garanterat av den första VM-medaljen sedan 1990 och Javier Mascheranos uppoffrande försvarsspel.

***

Radiosportens Dag Malmqvist gör ett inhopp i videodagboken och argentinska fans kastar öl på mig.

***

En extra vilodag för Tyskland. Betyder det något? Carl-Johan Eelde har givetvis kollat på det.

image-210x54

De blå lagen är alltså de som haft minst tid mellan semifinal och final och bara Italien har dragit nytta av vilodagen. Dock är det inte så att några andra faktorer är medtagna som skador, avstängningar och förlängningar. Argentina spelade ju 120 minuter och Tyskland bara 90 varav matchen var avgjord långt tidigare.

***

VM i fotboll är ett skyltfönster för olika sponsorer och inte minst skoföretagen som pumpar in miljarder i marknadsföring via förbund, landslag och spelare. Pelé var här en föregångare och hade ett eget avtal inför VM i Mexiko 1970 (han var skuldsatt) och gick ner och knöt sina Puma-skor precis före avspark av VM-finalen mot Italien.

Sådana tricks behöver inte dagens spelare syssla med utan det är ofta en rejäl marknadsföring med svulstiga kampanjer och fräcka filmer som ska sälja nya skor till främst unga människor som vill ha samma pjuck som VM-stjärnorna. Ingen missar vilka skor som Lionel Messi gör sina mål i, eller vilken tröja Brasilien spelar i.

Inför VM-semifinalerna hade jokern Lotto (Costa Rica) försvunnit och istället var det Nike mot Adidas i de två semifinalerna och det är dags att konstatera att den tyska skojätten vann dubbelt. Tyskland och Argentina gör upp om titeln och dessutom finns stjärnor som Lionel Messi och ett helt batteri tyskar i finalen: Schweinsteiger, Müller, Lahm, Neuer, Hummels och så vidare.

Inte nog med att Nikes Neymar blev skadad och Ronaldo försvann tidigt ihop med Piqué, Iniesta och Rooney och Zlatan inte ens kom till start, Brasilien och Holland åkte ut och får kriga om VM-bronset. Ändå är den amerikanska sportjätten störst på fotbollsmarknaden i världen och har 15 procent och Adidas har ”bara” 10,8 procent.

Kanske kan VM vända på trenden för det tyska företaget som även ser ut att ta över Manchester United sedan Nike vägrat betala 700 miljoner kronor om året? Med en final mellan två tunga Adidas-lag är det en riktig triumf för VM:s officiella sponsor och efter fiaskot med Jabulani 2010 har Brazuca blivit en succé.

Ändå såg det ut att bli Nikes VM när man för första gången i historien hade fler lag med än vad Adidas hade med tio stycken: Australien, Brasilien, Kroatien, England, Frankrike, Grekland, Holland, Portugal, Sydkorea och USA. Tyska skojätten var nere på nio landslag: Spanien, Bosnien, Argentina, Colombia, Tyskland, Japan, Mexiko, Nigeria och Ryssland.

Puma var en utmanare med åtta VM-lag och Algeriet, Chile och Schweiz gjorde avtryck men försvann tidigt i slutspelet och Uruguay blev indraget i Suarez-härvan och Italien, Ghana, Elfenbenskusten samt Kamerun var inte starka. Lotto kunde inte tillverkar tröjor snabbt nog efter Costa Ricas succé och Belgien tillhör Qatar-ägda Burrda Sport efter att Nike dumpat landslaget för ett par år sedan.

Varken Marathon (Ecuador), Uhlsport (Iran) eller Joma (Honduras) levererade sportsligt och det blev inget drag annat än att det möjligen var kult att köpa tröjorna kring de landslagen. Samtidigt var det knappast tillräckligt för att slå sig in mot de riktiga giganterna på marknaden som trots allt är Nike, Adidas och Puma.

Historiskt sett är Adidas dominanterna på VM-marknaden med ett gäng titlar sedan man började spela med synliga sponsorer: Argentina ’78, Tyskland ’90, Frankrike ’98 och Spanien ’10. Nike har en titel från ’02 via Brasilien och Le Coq Sportif har en från ’86 via Argentina och Puma har en från ’06 via Italien precis som Umbro från ’94 via Brasilien.

Adidas har varit representerat i alla VM-finaler från 1974 (via Holland och inte via Västtyskland) och framåt med undantag av USA 1994 då brassarna hade Umbro och italienarna körde Diadora. Nike har två finaler förutom segern ’02: Holland ’10 och Brasilien ’98. Sett till att Adidas utökar avståndet så är det tyska märket en av VM:s riktiga vinnare.

Finns det någon motsvarighet till Brasiliens kollaps?

9 juli 2014 15.35, olof.lundh

Under studiosändningen efter Tyskland-Brasilien så gick Hasse Backe och jag loss i en diskussion om det är värre att filma än att psyka eller om det är lika illa.

Vi fortsatte diskussionen i Bom Dia Brasil.

Om jag och Backe är vänner eller ovänner som det spekulerades på twitter om…ja, blir det blått öga i samband med finalen så vet ni.

***

De brasilianska tidningarna håller naturligtvis inte igen efter 1-7. Nästan plågsamt att se rubrikerna och följa morgon-tv där man försöker analysera tidernas kollaps. Felipe Scolari och Fred får ruggigt med stryk.

HÄR ÄR MIN KRÖNIKA OM DET NYA TRAUMAT FÖR BRASILIEN.

***

Undrar om priset på VM-finalens biljetter dök på svarta marknaden. Måste vara en del brassar som inte vill ta sig till Maracana. Kan vi få se ett prisfall?

***

Förlora 7-1. På hemmaplan. I en VM-semifinal. Och vara Brasilien. Det borde inte vara möjligt år 2014. Tänk att Brasilien spelar sju matcher i sitt eget VM men inte en enda match på Maracana-stadion.

Försöker minnas klassiska kollapser i fotbollsväg. Manchester Uniteds 7-1 mot Roma i Champions League. Barcelona gjorde 5-0 på Real Madrid 1994 och 2010 och Real gjorde 5-0 på Barcelona 1995. Manchester Citys 6-1 mot Manchester United. Manchester Uniteds 8-2 på Arsenal. Liverpools 9-0 på Crystal Palace. Här finns en del klassiska krossar. I Sverige minns jag nedan.

Ändå kan jag inte riktigt dra mig till minnes någon liknande kollaps. Kan ni? Vore tacksam för tips. Känslan är att Brasiliens semifinalförlust är tidernas värsta sportsliga kollaps.

***

VM-tipset gick ut på Brasilien i final mot Argentina, men än lever mitt tips att Argentina vinner hela rasket.

***

Syndafloden tog över Rio de Janeiro i samband med matchen och på vägen hem efter matchen var det är lätt att konstatera att stadens dränering inte är på topp.

***

Analyserna kring varför Brasilien rasade samman lär fortsätta och fick mejl av statistikmaskinen Carl-Johan Eelde som pekar på den stora spridningen av spelare i Scolaris trupp och få spelare från den egna ligan. Skulle i så fall tala för Holland i kväll.

Semifinalländerna i VM 2014:
2014sf1 – Tyskland – 17 av 23, 7x Bayern München
2014sf1 – Brasilien – 4 av 23 (4x Chelsea + 2x PSG + 2x Barca…)
2014sf2 – Argentina – 3 av 23 (3x Inter + 2x Barca…)
2014sf2 – Holland – 10 av 23, 5x Feyenoord + 3x Ajax + 2x PSV + massa
spridning utomlands.

Han har även kollat tillbaka i historien och man får konstatera att Bosman-domen hävde på spärrar efter 1995 och därefter har globaliseringen av sporten bidragit till en ökad utflyttning av spelare.

2010 – Spanien – 20 av 23 (2x Liverpool + 1x Arsenal)
2006 – Italien – 23 av 23
2002 – Brasilien – 12 av 23 (4x Serie A + 3x La Liga)
——————————————————–
ändring: 22 -> 23 spelare i trupperna.
——————————————————–
1998 – Frankrike – 10 av 22 (7x Serie A + 3x PL)
1994 – Brasilien – 11 av 22 (3x La Liga)
1990 – Tyskland – 17 av 22, 6x Bayern München + 4x FC Köln + 2x Dortmund + 2x Werder Bremen

Sedan hänger det väl ihop med kvaliteten på ligorna, men det är givet att starka block hämtade från en eller ett fåtal klubbar bidrar till att man kanske blir vassare.

Hur länge ska Blatter o Co få härja fritt?

8 juli 2014 06.57, olof.lundh

Hur orkade ens Brasilien försöka överklaga Thiago Silvas avstängning? Det var ett riktigt korkat försök att störa målvakten.

***

Ett par kvarter från vårt hotell ligger det pampiga Copacabana Palace som är ett av de två lyxhotellen som Fifa använder sig av längs den kända stranden i Rio De Janiero. Där grep den brasilianska polisen under måndagen Ray Whelan som misstänkt för inblandning i en stor härva med svarta biljetter.

Vad har det med Fifa att göra? Jo, Whelan är chef för MATCH som är officiell partner till Fifa och som sköter biljetthantering, hotell och annat kring VM och därmed tjänar bra med pengar. Nu misstänks alltså vd:n för att vara del av en härva där biljetter hamnat på svarta marknaden, och en åklagare i Rio säger att det handlar om förbundsbiljetter.

En extra krydda är att Fifa-basen Sepp Blatters brorson Phillippe Blatter leder Infront, ett schweiziskt företag som delvis jobbar med Fifa, men även deläger MATCH som alltså är Fifa-partner kring den allt viktigare delen av biljetter till sponsorer. Och det är stora pengar det handlar om, polisen uppger att man under flera VM tjänat en halv miljard kronor.

Match har för övrigt jobbat med Fifa sedan 1986 och har ensamrätt på sin verksamhet gällande sponsorpaket, hotell och annat fram till 2023 och skröt före VM om rekordförsäljning i Brasilien på nästan två miljarder kronor. Sepp Blatter fick under gårdagen frågor om skandalen men viftade bort det och sa: ”Fråga om fotboll istället.”

Och detta bara några dagar efter att Argentinas starke man Julio Grondona, som är ordförande i landets fotbollsförbund och som sitter i Fifa:s exekutivkommitté och nummer två efter Sepp Blatter, fick se sin son Humberto Grondona, för övrigt rådgivare till Fifa, bli indragen i samma biljettskandal och hade sålt biljetter vidare.

Här kan man läsa mer om upplägget kring Fifa:s biljetter. Annars är Andrew Jennings den som skrivit mest om det här och granskat Fifa och har en hemsida med många historier och han har även gjort en del dokumentärer för BBC:

Andrew Jennings har även granskat IOK och är den journalist i världen som kan mest i ärendet, och har nyligen skrivit en ny bok ”OmertaSepp Blatter’s Fifa Organised Crime Family” och där den VM-kritiske Romario skrivit förordet. Jennings har släppt ett gäng korta stories om boken på Youtube.

Att biljetthanteringen är tveksam är känt sedan länge. Norska Dagbladet har i flera vändor granskat hur höjdare inom Fifa sålt biljetter som man fått eller fått köpa via sina positioner och sedan sålt på svarta börsen och det är stora pengar. Det är så att alla nationsförbund får biljetter, och i en del länder går biljetterna direkt ut på svarta marknaden.

Trots avslöjandena i den norska tidningen så överlevde exempelvis Jack Warner länge inom Fifa och hoppade faktiskt av själv när han var inblandad i ett röstköp inför senaste presidentvalet inom Fifa. Då förstod till och med Warner att han knappast kunde sitta kvar, men då var han långt nere i syltburken.

Det är ingen större hemlighet att en av de större aktörerna på den svenska marknaden för fotbollsresor, som varit delaktig i flera bolag, skaffade sig ett kapital genom att muta till sig biljetter från olika afrikanska nationsförbund inför VM 1998 och sedan sålde han dem på svarta marknaden. Det är en relativt riskfri marknad som är svår att få grepp om.

Särskilt när folk inom Fifa eller med raka ingångar till Fifa:s biljetter på olika vis verkar inblandade och det är klart att pengarna lockar. I dagsläget ligger svartabörspriset på en finalbiljett till på söndag på runt 10 000 dollar, vilket är en rätt bra vinst med tanke på att den dyraste biljetten kostade 990 dollar.

Det är en evig fråga, men hur länge ska sponsorer och demokratiska förbund som SvFF och andra låta Sepp Blatter o C0 härja fritt? Varför säger de inget? Michel Platini är också tyst? Förstår Är det så enkelt att ingen vågar för att man är rädd för att bli utan plats? Man kan tappa insyn och kanske åker man ut som sponsor.

Ta bara Mastercard som blev överkört och lurat av Fifa som bytte till Visa och även om Fifa fick betala skadestånd åkte Mastervard ut trots gällande avtal. I slutändan var det givetvis Visa som fick pröjsa när man förlängde avtalet och Jérôme Valcke, mannen som låg bakom hela haveriet, fick ta en paus på ett halvår innan han gjorde comeback som generalsekreterare för Fifa.

***

Videodagboken från VM i Rio de Janeiro rullar på:

Stranden!

Vattenfestival, trummor och öl.

På Fifa-hotellet Sofitel på jakt efter poddgäster.

På Rios Coop.

***

Sprang på legendaren Bora Milutinović som ihop med brassen Carlos Alberto Parriera är historisk för att han lett fem olika landslag i VM-slutspel, med skillnaden att Bora bara tagit hand om andra landslag: Mexiko ’86, Costa Rica ’90, USA ’94, Nigeria ’98 och Kina ’02.

Mirakelmannen Bora Milutinović som sänkte Sverige 1990.

Mirakelmannen Bora Milutinović som sänkte Sverige 1990.

Nu jobbar han för Qatars fotbollsförbund men var inte så imponerad av fotbollen i VM och när han förstod att jag var svensk sköt han in sig på förlusterna mot Portugal och pekade på att det inte var Ronaldo som var bra utan Sverige som var illa organiserat.

För en nota på 180 miljarder kronor vill man ha ett VM-guld

7 juli 2014 06.55, olof.lundh

Den färska podden med Fifa-höjdaren Niclas Ericson är ute och han berättar om miljardjobbet att sälja tv-rättigheter, varför Fifa inte visar streakers och planstormare, om priset på rättigheterna fortsätter uppåt, om det blir betal-tv för VM framöver och får svara på frågor om lön, VM-protester, Sepp Blatter och en del annat.

Ni hittar podden ”Lundh” via iTunes eller fotbollskanalen.se eller Android och det finns fler gäster: VM-domaren Jonas Eriksson, Pia Sundhage, Erik Edman, Marcus Berg, Johan Mjällby, agenten Katherine Salisbury Anders Svensson, Håkan Mild, Sven-Göran Eriksson, Bosse Lundquist, Jonas Olsson och Stefan Andreasson.

***

Mexikanen Marco Rodriguez får döma Brasilien-Tyskland. Han har tidigare haft Belgien-Algeriet och Italien-Uruguay och där den senare matchen fick uppmärksamhet för Luis Suarez bett. En mycket rutinerad domare, om man granskar hans CV. Numera är han präst och ogillar sitt smeknamn ”Chiquidrácula” efter en seriefigur i Mexiko.

Han är känd som en tuff domare och fick kritik under VM 2010 för ett par röda kort, Tim Cahill och Marco Estrada, och delade även ut två röda under VM 2006 och när Italien föll fick ju Claudio Marchisio rött. Med ett rött, sex gula kort och en straff under sina två matcher så får kanske Tyskland den domare man vill ha.

***

Neymar och hans rådgivare vet hur man håller liv i nyhetsmaskineriet. Lagom till att det skulle plana ut så kom uppgifterna om att han eventuellt spelar en eventuell VM-final. Jo, tjenare. Tror mer på tomten och att Elvis lever. Mediaimperiet Globos sportdel körde ut det hela och så var cirkusen i gång igen. Nedan är en dokumentär om Globo-ägarna som de lyckades stoppa från att nå Brasilien:

Globo har verkligen ALLT: tidningar, fri-tv, betal-tv, magasin, webb och radio och ägs av familjen Marinho som nu är en av Brasiliens rikaste. det fanns tydliga kopplingar mellan militärdiktaturen och mediahuset och fortfarande blir ingen vald utan att ha Globo på sin sida. Det är ett riktigt maskineri för att hålla skådespelet vid liv.

***

Vad händer i Helsingborgs IF?

***

Har ju oroat mig för Brasiliens ekonomi sett till alla lediga dagar som de tar när landslaget spelar. Fick mejl av Victor Hansson i Ystad som läser tidskriften Economist och han tipsade om en artikel där har man tittat djupare på det. Eller egentligen är det Sao Paulos handelskammare som räknat ut att VM-ledigheten kostar landet 30 miljarder real, vilket är 90 miljarder kronor.

Har även förstått att man i Sao Paulo anser att det är jättestaden som ser till att landet snurrar när exempelvis Rio-borna ligger på en av många stränder eller festar. Om det är sant eller ej kan säkert brassarna tjafsa om, men man inser att VM-arrangören vill få ut ett VM-guld när man dessutom lagt runt 90 miljarder kronor på VM-arenor och infrastrukturen runt om kring dem.

Regeringen uppger att VM kommer att generera minst 20 miljarder kronor i intäkter, men i artikeln i Economist framgår att inte alla delar den bilden att det blivit sådan fart. Har ju aldrig varit på Copacabana tidigare och det är klart att det är drag på restaurangerna men det är en känsla att de inte riktigt hinner med att ta vara på businessen.

I dag finns inte heller någon forskning som stödjer alla politikers teorier om att det går att räkna hem ett VM eller ett OS för alla besökare, enligt ekonomen Stefan Szymanski och journalisten Simon Kuper som skrivit om det i boken ”Why England Lose”.Där finns exempel som att EM 1996 i England genererade en dryg miljard kronor och VM 2006 i Tyskland var ingen ekonomisk succé, för det var mest tyskar som la pengar på matcherna istället för något annat.

Under London-OS minskade exempelvis turismen. Likadant under VM 2002 i Japan/Sydkorea. I Sydafrika 2010 var man oerhört besvikna på att det inte alls kom så mycket folk till landet under VM. Brasilien kanske drar mer besökare men att de skulle få tillbaka ens i närheten vad man satsat…nej, det finns inte.

Glöm inte heller att man sålde in VM till folket med löftet att näringslivet skulle betala arenorna, men det blev staten som stod med notan. Ändå har Brasiliens segrar på planen och 147 000 poliser och militärer sett till att demonstrationerna som skakade för-VM inte varit i närheten av lika vanliga och välfyllda. Snarare har de passerat i det vanliga vimlet.

Vad som händer om man åker ut i semifinalen mot Tyskland och får spela om bronset vet ingen. Kan bara konstatera att jag aldrig sett ett sådant säkerhetspådrag i samband med en fotbollsmatch som i Rio när Brasilien spelade kvartsfinal i Fortaleza… Helt klart är myndigheterna redo för att ta hand om oroligheterna om det skulle visa sig att folkets missnöje spårar ut.

New York Times har träffat en del av invånarna som har svårt att få livet att gå ihop och nu lever i skuggan av miljardarenor. Inte utan att man blir beklämd av berättelserna och när man då inser att landet brassat i väg närmare 180 miljarder kronor på ett VM och ska skicka upp ytterligare 70-80 miljarder för OS 2016 i Rio de Janiero.

När vi var i Portugal för VM-kvalet i höstas skrev jag att där fanns skälen till att Sverige inte ska söka ett OS. Man kan givetvis åka till Aten eller Sydafrika för att hitta liknande ”vita elefanter”. För er som undrar vad vita elefanter är så ansågs de heliga i Sydostasien och fick inte arbeta så när man gav bort dem blev de bara en belastning för mottagaren.

Trots att jag är ”Bilardista” så ogillade jag Kruls fasoner

6 juli 2014 15.32, olof.lundh

Om Colombias landslag är hjältar? Skojar ni? Bara älskar sådant här:

***

Fått till en podd i Rio med Fifas:s tv-chef Niclas Ericson som är svensk. 50-åringen från Alingsås är nog den mäktigaste svensken i fotbollsvärlden. Bollar man med tio-elva miljarder i tv-intäkter bara för VM i Brasilien så slår man ut Zlatan Ibrahimovic…åtminstone som jag ser det, även om han är en doldis.

Niclas Ericson, Fifa:s tv-chef, är gäst i podden.

Niclas Ericson, Fifa:s tv-chef, är gäst i podden.

Den Handels-utbildade Ericson var ingen stjärna på fotboll men är sedan 2003 TV-direktör på Fifa med ansvar för närmare 45 procent av Fifa:s intäkter på 26 miljarder kronor bara från VM i Brasilien. Han sitter i Fifa-ledningen på tolv man.

Niclas Ericson ger i podden sin syn på en eventuell evenemangslista i Sverige, fri-TV versus betal-TV och varför Fifa klipper bort känsliga saker. Dessutom om VM i Qatar, protesterna i Brasilien och hur Sepp Blatter är att jobba med.

***

En nyhetsfeed som bara ger ångest.

***

Brasiliens besatthet kring Neymar får Sveriges besatthet kring Zlatan att framstå som både nedtonad och balanserad. Heligagudsmoder, de sänder direkt från överallt.

***

Även om hela Sverige kanske tippat likadant är jag rätt nöjd med att ha sett tre av fyra semifinal-lag och på rätt plats i trädet. Hade sju av åtta av åttondelarna och fyra av fyra i kvartarna. I mitt första tips har jag Brasilien-Argentina i final, men det blir tufft för hemmanationen att slå Tyskland.

***

Utan tvekan det bästa VM jag följt och minns. Det har verkligen allt och även om målfabrikationen gått ner rejält i åttondelar och kvartsfinaler så har det varit dramatiska matcher och därmed kul att följa dem.

***

Tim Krul blev den osannolika hjälten för Holland när han kom in och räddade två straffar mot Costa Rica. Störde mig dock på målvakten som psykade och hackade på skyttarna från Costa Rica.Om det betydde något? Svårt att säga, men det var förbannat osnyggt och så som han höll på med Bryan Ruiz efter han missat…nej, det var inte kul.

Är egentligen förvånad över min reaktion, sett till att jag vanligtvis köper ”trash-talk” och kan uppskatta cynismen. Ser att det är många reaktioner kring Krul på sociala medier och att det är upp till domaren att stävja det. Givetvis är det mer domarens ansvar som inte ingrep och skiljde målvakten från skyttarna, men även spelare har ett ansvar.

Är ju ”Bilardista” – den cyniska sidan av den argentinska fotbollen i striden mellan Bilardo och Menotti – och i 99 fall av 100 så handlar det om resultat och då är det okej att köra på med både det ena och det andra. Samtidigt är straffläggning ett så utsatt läge och det är så grymt att förlora på det, att jag tycker att Krul smutsade ner Holland avancemang.

Hasse Backe och jag är oense om Krul i dagens Bom dia Brasil.

Kan däremot inte förstå att alla hetsar upp sig så över Arjen Robben. Han var strålande i matchen mot Costa Rica och även om han emellanåt överdriver så får han också smällar och det går undan när han kommer, så det är givet att han faller. Resultat är alltid rättvisa, eller hur? Celso Borges o Co har gjort en mäktig VM-turnering men klarade inte Krul.

Louis van Gaal hyllas efter sitt skifte av målvakter, och Krul gick åt rätt håll på alla fem straffarna, men i Premier League har han bara tagit två av 20 straffar så han är ingen demon. Han och målvaktstränaren måste ha läst in sig rätt på Costa Ricas skyttar eller så var det psykningarna som gjorde det?

 

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: