Olof Lundhs blogg

Tack, Gunnar Sträng, alla behöver vi utbildning

20 oktober 2014 22.27, olof.lundh

Podden med Nanne Bergstrand hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

Träffade Hammarbys tränare i en skrubb på Bajens anläggning vid Årsta IP och det är förståeligt att han vill att klubben rustar upp förutsättningarna för att bedriva en vass verksamhet. Blev ett spännande samtal med Bergstrand som har svar på det mesta och det i lugn och ro med tydliga pedagogiska inslag.

Vi avhandlar besvikelsen över att inte få flytta till Manchester City, mytbildningen kring Bajen som stämmer, hur svensk fotboll måste utvecklas, varför han inte tar åt sig av hånen om hans snack om Champions League och synpunkter på Erik Hamrén och landslaget, tiden i HIF och plus och minus med Henrik Rydström och hur man använder media.

***

Jonas Olsson är fortsatt på läktaren i WBA. Klubbyte i januari? Joleon Lescott har tagit Olssons plats i elvan och det trycker upp mittbacken på läktaren efter en svag start på hösten och managern Alan Irvine vill ha andra alternativ sett till höger och vänster mittback på bänken.

***

Falkenberg! Vilka klassiska höstmatcher FFF gör. Det går att ta på viljan när de krigar till sig seger på seger och nu har häng på att hänga kvar även utan kvalspel. Otroligt att man efter fem raka förluster reste sig och känslan är att Henrik Larsson o Co inte går att stoppa.

Även om Malmö FF avgjort guldstriden så innehåller bottenstriden rejäl dramatik. Mjällbys hemmaförlust mot BP kan komma att svida långt in på nästa år. Här är tabelläget inför avslutningen och restprogram och BP är redan ute, så det handlar om att undvika direkt nerflyttning via plats 15 och kval via plats 14.

11. Kalmar FF, 35 poäng, minus 11 i målskillnad. Kvar att möta: Mjällby (b), AIK (h).

12. Falkenberg, 32 poäng, minus 8. Kvar att möta: Halmstad (b), Mjällby (h).

13. IFK Norrköping, 32 poäng, minus 13. Kvar att möta: Örebro (h), Djurgården (b).

14. Gefle, 29 poäng, minus 7. Kvar att möta: Häcken (b), Helsingborg (h).

15. Mjällby, 28 poäng, minus 16. Kvar att möta: Kalmar FF (h), Falkenberg (b).

I lokaltidningarna i Kalmar går det att ta på ångesten och frustrationen kring Kalmar FF. Blir det som hösten 1999 igen? Då laget föll samman på hösten och förlorade i kvalet mot Gais. Inte omöjligt att KFF går tomt resten av matcherna, men det är väl tveksamt om Gefle klarar av att ta sex poäng, eller? Norrköping verkar ha fått styr på skutan i sista stund.

Tips här och nu: Mjällby kvalar och Gefle åker ut.

***

Vet att Viaplay, TV4 Play och andra Play-tjänster kan krångla, men när det funkar…ja, det är otroligt. Tänk att ligga på rummet i Kalmar med en tjock-tv utan antennsladd och ändå kunna se Falkenberg-Helsingborg i allsvenskan, slutet av GIF Sundsvall-Varberg och sedan direkt över till The Hawthorns för WBA-Manchester United.

***

Tänk att dagen skulle komma då jag var tacksam mot Gunnar Sträng. Inser att för alla under 40 år så är han knappt känd. Han var socialdemokraternas finansminister till 1955-1976 under en tid då det svenska folkhemmet bara växte och han styrde över cashen. Den stenhårde Sträng var statsråd i över 40 år och kunde rappa till rivalerna rejält i debatter.

Gunnar Sträng som föddes 1906 var för övrigt uppvuxen som statare och jobbade som agitator för socialdemokraterna innan han gjorde en makalös politisk resa och blev utan tvekan en av de mäktigaste männen i det moderna Sveriges skapande.

Givetvis ska jag och många andra som fick ta del av folkhemmets framväxt vara tacksamma gentemot Sträng o Co, men min bild är mest av en stenhård gubbe som inte hade någon känsla när Astrid Lindgren skrev om hur alla skatter på 1970-talet tog mer än vad hon tjänade, och detta tätt efter Björn Borg dragit till Monaco och Ingmar Bergman greps på Dramaten för misstänkta skattebrott (han var oskyldig) och gick i exil.

En del tror att Strängs svar till Astrid Lindgren kostade dem valet 1976, och ingen kan påstå att han hade bollkänsla: ”Här har man i skattepolitiken nu med förtjustning citerat en intressant artikel utav Astrid Lindgren, jag fick den just här i Expressen och har ögnat igenom den också. Den är en intressant kombination av litterär förmåga och… stimulerande litterär förmåga och djup osakkunskap i skattepolitikens ingångar. Men det sista begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara.

Men i dag är jag extra tacksam gentemot Gunnar Sträng som i slutet av 1960-talet ansåg att många journalister inte var pålästa nog och drog i gång en process som blev Fojo, Fotbildning Journalister. Han ville helt enkelt vidareutbilda journalister och till en början var det för de som inte hade någon utbildning, men i dag är det öppet för alla och man gör även insatser riktade mot andra länder.

Sitter på mitt rum på Fojos internat i Kalmar och skriver och har haft en första dag av fem i en kurs i sportgräv och är tacksam för möjligheten att kunna fördjupa mig i årsredovisningar, Affärsdata och dessutom lära mig mer. Utbildning är en nyckel för alla, det är inte bara utvecklande på ett personligt plan utan en förutsättning i en tid när allt går snabbare och det gäller att hänga med.

Ingen tvekan om att vi sportjournalister kan gräva mer, men påståendet att det inte grävs i sportsammanhang är en myt från folk som inte har koll. Sedan är det en större utmaning sett till att förbund, klubbar, föreningar inte lyder under offentlighetsprincipen som kommuner, landsting och myndigheter och det är svårt att få tag i papper, dokument och annat. Skrev en krönika i ämnet förra vintern och den håller än.

Vi är 17 stycken på plats och SVT och DN dominerar med fyra respektive tre deltagare och sedan har en del tidningar ute i landet representanter och så SR, TT och jag från TV4. Ingen av kvällstidningarna är representerade vilket är synd, och jag tror det beror på att man inte känner till Fojo, det gjorde knappt jag. Kan bara rekommendera alla journalister att söka en kurs på Fojo, och här är vårens program.

U21-landslaget gjorde det omöjliga, så häftigt

14 oktober 2014 22.02, olof.lundh

Sverige är i U21-EM i Tjeckien. Efter en ny sanslös dramtisk upplösning. Det var bara någon månad sedan Oscar Hiljemark skickade in 4-3 mot Turkiet och tog landslaget till playoff och nu igen. U21-landslaget skickade ut ett stjärnspäckat Frankrike – som vann U20-VM för ett år sedan – och det trots att man släppte in ett nästan dödande mål med några minuter kvar.

Då klev Sverige fram och jagade 4-1 och först hade en inhoppad Simon Tibbling en farlig lobb men det blir hörna och där är Oscar Lewicki framme och skickar in det avgörande målet till 4-1 och 4-3 totalt. Spelare för spelare så ska det egentligen vara omöjligt om man ser till hur vasst det franska laget är, men i fotboll är ingenting omöjligt.

Känslan av upprymdhet efter att följa U21-landslagets framfart, ja, det är så häftigt. Viktigt för svensk fotboll att nå U21-EM givetvis, men minst lika viktigt att se inställningen kombinerat med vassa avslut och starkt försvarsspel. I det närmaste i brygga efter 0-2 i den första matchen och så fixar man avancemanget trots det. Otroligt starkt.

Isaac Kiese-Thelin var matchens gigant som stod för två mål, men det är egentligen fel att prata om enskilda spelare utan det här handlade om ett LAG och även om det knappast var något tekniskt spelskickligt svenskt landslag så var det en perfekt insats taktiskt och organisatoriskt. Fick en drömstart via Kiese-Thelins tidiga 1-0 på hörna och 2-0 kom i första halvlek.

Ett tag efter paus så hängde Sverige mot repen och det var en tidsfråga innan Frankrike skulle göra mål och skaffa sig ett grymt bra läge, men efter ett bränt friläge av Bahebeck för fransmännen så hade Sverige flyt när Lewicki fick se ett halvskott gå på fransman efter hörna och glida in till 3-0. Då spelade landslaget för att klara sig vidare med 3-0 och så kom det dråpslaget.

Efter ett skott som gått på svensk spelare så nickade Thauvin in bollen till Kurzawa som tryckte in 3-1 och det målet betydde att Frankrike var i U21-EM med några minuter kvar. Det ankom inte Håkan Ericsons manskap som klev fram direkt och satte fransmännen under tryck och ordnade det här makalösa slutet och skickade ut de regerande U20-mästarna.

Har tidigare skrivit om det svåra i att ta sig till ett U21-EM, där bara sju av Uefa:s 54 medlemsländer når slutspelet och inte nog med att Sverige var tvungen att klara av Grekland, Turkiet och Polen i gruppspel och sedan fransmännen.  Det fixade Guidetti, Krafth, Olsson och de andra spelarna som slet, krigade och peppade sig till att slå ut de stora favoriterna.

Sverige har i modern tid spelat få U21-EM och senast var tack vare att man arrangerade mästerskapet 2009, innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och blev fyra med Johan Elmander, Markus Rosenberg och en del andra och precis missade spel i OS i Aten.Nu finns även en plats i OS i Rio de Janeiro i potten och för det krävs en plats i semifinal i Tjeckien nästa sommar.

Sverige har flera gånger fallit i playoff till U21-EM, bland annat senast mot Italien, 2010 mot Schweiz och även mot Serbien 2006. Det kan vara värt att komma ihåg att U21-landslaget inte kvalat in sedan man skrällde mot Spanien 2003 och då hade kallat in Andreas Isaksson och Kim Källström från A-landslaget, men där Zlatan nobbade att hjälp till.

Så här skrev jag efter att Sverige nått playoff:

Vet att vi journalister ofta får skit för att vi använder ordet bragd för ofta men om U21-landslaget tar sig till EM i Tjeckien nästa sommar är det en riktig bragd sett till nålsögat man måste igenom. Samtidigt har man många vassa spelare och matchvinnare och mycket hänger på lottningen. Skulle man dessutom tråckla sig till OS i Rio de Janeiro…ja, det vore en megabragd.

Sett till vad U21-landslaget visat upp så går inte ens ett OS i Rio de Janerio att räkna bort. Frågan är bara om flera spelare som platsar i U21-EM, som går 17-30 juni, också behöver spela svenska EM-kval med Erik Hamrén i juni? Flera visar att de kan vara med där, inte minst firma Guidetti/Kiese-Thelin men även Lewicki.

Klart är i varje fall att U21-EM lottas 6 november och förutom Tjeckien och Sverige är det Danmark, Serbien, Tyskland, Italien, England och Portugal.

Varför var man inte öppen om Zlatan-dokumentären?

13 oktober 2014 10.53, olof.lundh

Såg första delen av dokumentären om Zlatan IbrahimovicKanal 5 i förra veckan och precis som de flesta andra gillade jag den. I DN, Expressen, Aftonbladet och G-P blev den hyllad och det med rätta. Den var riktigt bra och jag ska se del två måndag kväll.

Visst, det var inte många kritiska röster förutom Zlatan själv men det gav ändå nya inblickar kring Sveriges superstjärna. Man fick hänga med honom i nya miljöer och fick träffa pappa Sefik Ibrahimovic och ta del av insikter, åsikter och inspel och bara snacket om den snodda straffen mot San Marino gav perspektiv.

När pressreleasen om Zlatan-dokumentären gick ut sa förbundets fotbollschef Lasse Richt: ”Idén till den här dokumentären kom från Zlatan själv.  Och jag som känner honom sedan länge har sällan sett honom så ärlig och öppenhjärtig i ett liknande medialt sammanhang. Zlatan har själv sett den och är mycket nöjd med resultatet.

Det fattar man kanske nu när det visar sig att SvFF äger hälften av rättigheterna till dokumentären och den andra hälften äger Zlatan. Givetvis är landslagets lagkapten extraordinär och då sker nya lösningar, som med hans app, men det är klart att det kan finnas möjliga problem med att SvFF har ekonomiska intressen i dokumentären om lagkaptenen och äger den ihop med huvudpersonen.

Naturligtvis kan man inte behandla alla lika för alla är inte lika, men det öppnar för frågor bland en del av de andra i och kring landslaget. Hur långt går man i samarbetena med superstjärnan? Vilka fördelar får han som man inte vet? Ja, det blir givetvis frågor och det räcker med att tala med en del spelare för att inse att alla inte ingår i personkulten.

Dessutom är det plötsligt så att man öppnar dörren till sådant som tidigare varit stängt och då kanske man gör det enbart för att det finns ekonomiska vinstintressen? Det skaver åtminstone hos journalisten i mig att ett förbund och en spelare gör en dokumentär om spelaren ihop, och sedan ska försöka tjäna pengar på den.

Parterna hade vunnit mycket om man varit öppna från start om att detta är en speciell lösning och där man gjorde så här för att underlätta för Zlatan att få dokumentären gjord och att det kan bli pengar för SvFF framöver om man lyckas sälja den runt om i världen. Transparens är alltid bättre, nu framstod det som om det var en journalistisk produkt i rega av Kanal 5.

Kanske inte så konstigt att SvFF hjälpte Guardian att få till en väldigt bra intervju med Zlatan för att marknadsföra dokumentären. För om man ska få ut något av den internationellt så måste man komma ut på marknaden och där är givetvis den engelska tidningen som är en gigant på nätet en grym plattform.

Viktig för gruppen är nyckeln för Elmander

12 oktober 2014 20.12, olof.lundh

I EM-kval är det inbördes möten som gäller före målskillnad när lagen ska skiljas åt om de hamnar på samma poäng. Vid rankning av tredjeplacerade lag i de olika kvalgrupperna så tar man bort gruppens sämsta lag, vilket troligen blir Lichtenstein. Så det viktigaste för Sverige är att vinna och ta tre poäng snarare än jaga mål.

****

Bara 1-1 för Ryssland hemma mot Moldavien. Hur mycket förtroende finns för Fabio Capello? Österrike fortsatte att vinna och har två bra matchdagar bakom sig med seger mot Moldavien borta och Montenegro hemma.

****

Att Johan Elmander är en av Erik Hamréns favoritspelare är ingen nyhet. Däremot överraskade förbundskaptenen när han valde ut anfallaren till startelvan mot Lichtenstein hemma. Av flera skäl: Elmander är ur slag efter en tung höst, passar illa mot ett motstånd som backar hem och det är inte en signal om att framtiden är här.

Det är givetvis inte Johan Elmanders fel att han spelar, han kan bara göra sitt yttersta när Hamrén väljer honom framför Branimir Hrgota. Hamrén kan resonera så att han vill ha en rutinerad kraft i den främre linjen där Emil Forsberg och Erkan Zengin flankerar anfallaren. Ingen kan anklaga förbundskaptenen för att göra ett populistiskt val.

Det kokade på twitter efter att startelvan släppts och det är svårt att inte förstå frustrationen bland landslagets fans. För det är tunt i de främre linjerna bakom Zlatan Ibrahimovic och EM är om knappa två år och till dess måste förbundskaptenen vaska fram fler alternativ, och då hade Hrgota kunnat få starta hemma mot ett av Europas sämsta landslag.

Ingen tvekan om att förbundskaptenen ska köra på det han tror på, men det finns tyvärr väldigt lite som talar för att Elmander är rätt val i den här matchen. Även om han gör några mål mot Lichtenstein så kommer det inte stilla kritiken och inte heller har förbundskaptenen vunnit några fans när han håller i en gammal favorit som är ur slag.

Redan när Hamrén tog ut Elmander i samband med matcherna mot Estland och Österrike så motiverade förbundskaptenen det med att han är bra för gruppen. Likadant lät det när förbundskaptenen motiverade att Mikael Lustig blev uttagen häromveckan trots att högerbacken inte spelat match sedan i mitten av augusti.

Att snacket om viktig för gruppen inte bara är uppskattat gick att höra när jag pratade med Alexander Kacaniklic om hans kritik mot Hamrén och han stod för den: ”Det gjorde jag, det var sant och det var därför jag inte förstod det och sedan läser man att vissa har en bra roll i gruppen.”

Just Kacaniklic åkte ur truppen inför matcherna i september och där fanns ingen plats för att han var viktig för gruppen. Istället lindade Hamrén in sig i ett resonemang om speltid vilket mittfältaren själv kunde slå hål på. Faktum var att han spelat mindre i klubblaget när han var med i landslaget i juni än när han blev petad i september

 

Ett köpt rubrikinlägg av Ljungberg väger lättare

11 oktober 2014 15.10, olof.lundh

Sorgligt nog föll U21-landslaget mot Frankrike med 2-0 och det är en rejäl uppförsbacke inför returen i Halmstad på tisdag. Nej, det är absolut inte kört för Guidetti o Co men frågan är om man klarar att hålla nollan och samtidigt kliva framåt.

Förstår inte riktigt Håkan Ericsons taktik och uppställning. Varför Baffo som högerback? Varför ingen Kristoffer Olsson i tid? Guidetti och Kiese-Thelin blev för ensamma.

***

Gillar att Alexander Kacaniklic vidhåller sin kritik mot Erik Hamrén och att det finns plats för honom i landslaget oavsett.

***

Tänk att jag inte kunde stava till Tomas Alfredson eller mindes titeln ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy”. Fantastisk film. Frågan var på Malin Roos Instagram och jag vann först men sedan slog Jan Gradvall till och jag fick abdikera.

***

Utifrån truppen som Erik Hamrén disponerar och spelsättet han valt i 4-3-3 hade jag mönstrat följande startelva mot Lichtenstein:

Isaksson – Lustig, Granqvist, Antonsson, Olsson – Durmaz, Källström, Ekdal – Kacaniklic, Hrgota, Zengin

Fick mejl av en polares polare till Mikael Antonsson som undrade om jag träffat mittbacken och om jag hatade honom? På fråga A är svaret ja och på fråga B är svaret nej. Jag har bara hållit mig till att Jonas Olsson varit att föredra för mig och att jag upplevt ”Anton” som ett svagare kort. Som person finns det knappt någon vänligare än Antonsson och man kan föredra andra spelare utan att hata någon.

***

Landslagets pressman Niklas Bodell har ett förflutet på Aftonbladet. Kanske var det därför han rundade av antalet sålda biljetter till närmare 30 000? Han blev dock rättad av pressavdelningens Ester Kristiansson som sköt in att det var 22 000 sålda. Blir det 25 000 åskådare på matchen är det okej. Det är knappast optimal avsparkstid med 20:45 en söndag.

En del har hört av sig och påpekat att SvFF borde lagt ut matchen någonstans i landet. Möjligt att det genererat mer men A) SvFF behöver evenemang på Friends Arena B) Om det blir 25-26 000 så är det bara i Göteborg det kunnat komma fler och där lockar inte Lichtenstein C) Just Lichtenstein är ingen kioskvältare oavsett arena.

***

Det är inga större nyheter men ibland räcker det att sätta ihop skeenden och intervjua huvudpersoner. Älskar boken ”När vi var bäst” om Sverige under tiden med Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

***

Grovt bröd med rejäla pålägg och grönsaker. Bra, SvFF.

***

När Viasat-duon Ola Wenström och Bosse Petersson gemensamt lyfte fram Fredrik Ljungbergs landslagskritik i ett spelbolags tidning så hoppade jag till. Visst är den svenska fotbollsdebatten lam men det här var knappast något som lyfte den.

Bosse P skrev på twitter: Svensk fotboll När en av dom största riktar kritik blir svaret ”Han söker bara rubriker”.Kom igen, ta Ljungbergs kritik som engagemang i sak. OlaWenström skrev: Att Ljungberg öppnar för, annars nästan obefintlig, landslagsdebatt är välkommet. Önskan om spelidé mer än attitydtaktik delas.

Känner inte Bosse på det sättet men Ola har jag jobbat med i ett antal år och har den största respekt för. Ändå förvånar det mig att de anser att Ljungbergs intervju med sin sponsor Betsson som kördes ut i reklambladet Kvalextra är något som kryddar den svenska fotbollsdebatten.

För mig väger det väldigt lätt. Sponsorn vill givetvis att Ljungberg ska generera rubriker, det är därför man pröjsar honom x kronor. Det gör att det blir svårt att ta utspelet på fullt allvar, och särskilt att han går ner på Zlatans nivå och talar om att alla i landslaget inte gör det lojala jobbet. De som inte läser in Zlatan där måste blunda.

Eller att han lyfter Lagerbäcks landslag som nu får credd när Sverige missade ännu ett VM. Fråga de backar som spelade bakom Fredrik Ljungberg om de upplevde att han lojalt tog jobbet bakåt och hjälpte till? Eller om de upplevde att de blev lämnade ensam?

I efterhand har det förvånat mig hur Fredrik Ljungberg, som under tiden i Arsenal värnade om integriteten och låg lägre än lågt, velat vara en del av media när rampljuset började slockna. Redan när han drog till Seattle trappade han upp och har fortsatt och det är inga problem med det, för alla ändras vi.

Räcker att läsa om hur många spelare har svårt för tiden som följer när karriären går neråt eller är över och när intresset från journalister och fans minskar, och att det uppstår en tomhet. Det är fullt förståeligt och mänskligt att man vill röra om lite och känna sig behövd.

Fredrik Ljungberg hade givetvis haft mycket att tillföra till svensk fotboll och givetvis kan inte ett landslag bygga på ”shining”, men om den gamle landslagshjälten verkligen velat förändra och bidra så hade han valt en annan plattform än en plats där han är betald för att göra konster som genererar rubriker.

Svenska Spel borde lägga sitt krut på annat än mig

10 oktober 2014 12.45, olof.lundh

Fått en del reaktioner på krönikan efter Sverige-Ryssland och att jag är FÖR positiv. Samtidigt är det svårt att se 1-1 mot ryssarna och med det manskapet som något annat än positivt. EM-hoppet lever.

***

Tänk att Fredrik Ljungberg gör en Paul Scholes och via sin betalda position på ett spelbolag går till attack på landslaget och framför allt då Zlatan.

***

Vid 18:40 är det Sveriges U21-landslag mot Frankrikes på fotbollskanalen.se eller på TV12. En plats i U21-EM i Tjeckien i sommar står på spel och det är retur i Halmstad på tisdag.

***

Var med i SVT:s Uppdrag Granskning om riggade matcher i onsdags och det väckte en del reaktioner i spelkretsar och inte minst på Svenska Spel. Kort efter programmet var det statliga spelbolagets oddsättare Johan Elevant ute och twittrade och fick en del RT:s av folk i branschen för nedan tweet:

Johan Elevant @johanelevant

Hade älskat om @oloflundh fått frågan av Josefsson: har du som journalist själv tagit mutor någon gång?

Svaret på frågan är nej. Jag har inte tagit några mutor. Däremot så gjorde jag under tiden på Expressen extraknäck åt spelaragenten Kent Carlzon som var fel Jag skrev artiklar till hans hemsida på svenska och engelska och berättade det för Expressen i mars 2006 och det är ganska väldokumenterat.

Därmed sällar sig Elevant till samma skara som Oliver Cabrera och Lars-Åke Lagrell som i pressade lägen slagit mot just det. Det är naturligtvis ett dilemma att jag gjort fel och det får jag leva med. Sedan är det upp till tittare, läsare, arbetsgivare och andra att bedöma min trovärdighet.

Extraknäcket gjorde att jag fick lämna rollen som fotbollsreporter på Expressen 2006 men jag fick inte sparken från tidningen som ofta uppges felaktigt utan jag sa upp mig själv hösten 2006 när TV4 anställde mig för att starta fotbollskanalen.se.

Om det har med riggade matcher att göra? Nja, inte direkt. Tycker åtminstone inte jag. Det är knappast kontroversiellt att fotboll och spel är en bransch av dubbelmoral och det fanns fler citat om just det i Uppdrag Granskning, men det kom inte med. Där är naturligtvis även medier en del som tar emot annonser och jobbar ihop med bolag.

Svenska staten lägger mer krut på att jaga annonser i kvällstidningar via Lotteriinspektionen än att se till att polis och åklagare får rätt resurser för att bekämpa matchfixning. För det är något inte fotbollen kan hantera på egen hand, lika lite som det statliga spelbolaget. Utan det måste till rejäla krafttag om man ska komma åt riggade matcher.

Inte heller vill politikerna ta tag i spelfrågan. Hur ska man hantera de utländska spelbolagen som hela tiden äter av Svenska Spels och ATG:s kakor? Licenser? Förbjuda helt? Eller köra struts-kör? För det inget att hymla om att även om politiker vill att vi ska spela lagom så ska stålarna in i statens kassa och det är många miljarder årligen.

Vet att jag inte är särskilt populär i hos vare sig Svenska Spel eller SvFF efter att vi våren 2012 tog fram det avtal som det statliga spelbolaget skrivit med förbundet och som parterna vägrade visa för klubbar på lägre nivå men som inte fick någon del av och som knappast hållit i Konkurrensverket om någon vågat ta det dit.

SvFF drar givetvis en lans för spelmonopolet så länge cashen flödar till förbundet. Tidigare i år så tecknade Svenska Spel och förbundet ett avtal värt 928 miljoner kronor. I över 80 år har parterna jobbat tätt ihop och det är naturligtvis på gott och ont. Risken är att man inte vill skada sporten eller spelbolaget och därför duckar kring vissa frågor.

Men som jag skrev i krönikan så ”Känslan är att både Svenska Spel och fotbollsförbundet och Sef vaknat efter de senaste årens tilltagande publicitet kring riggade matcher, men de kan inte hantera det på egen hand.” Utan det handlar om att man först från politiskt håll måste bestämma sig, och sedan se till att polis och åklagare får resurser.

Via Svenska Spels officiella twitter fick jag senare även mothugg av ett blogginlägg Svenska Spels presschef Johan Tisell som tycker att jag inte har någon koll. I inlägget skryter han om Svenska Spels arbete mot riggade matcher: ”Svenska Spel har jobbat väldigt medvetet och uthålligt med frågan de senaste två åren.

I två år har alltså det statliga spelbolaget som grundades 1934 och som försökte igonera den stora spelskandalen 1990 helt jobbat medvetet och uthålligt med frågan. Tänk att inte ens de riggade matcherna inom fotbollen i Finland 2005 fick Svenska Spel att börja jobba väldigt medvetet och uthålligt med frågan.

Det imponerar inte på mig, men det är som jag skrev i krönikan, ingen tvekan att den negativa publiceringen fått Svenska Spel och SvFF att vakna och att man i dag jobbar hårdare och målmedvetet, men man får vara hemmablind för att inte se konflikten och dubbelmoralen kring spelbranschen och som givetvis lockar till sig kriminella.

Johan Tisell skrev även: ”Om det är Olof Lundhs uppfattning att varken Svenska Spel, fotbollförbundet, svenska staten eller polisen gör något så är det i mitt tycke en helt felaktig beskrivning.” Konstigt då att Tisell själv är med i UG 07:50-08:02 och där slår fast att hans erfarenhet är att anmälningarna till polis/åklagare läggs ner utan resultat.

Från journalisternas sida går det att göra mer, absolut. Jag är oerhört glad att Uppdrag Granskning sätter av resurser för att granska det här. För det är krävande, det är farligt och det är svårt. För även om alla pekar på Syrianskas matcher och Svenska Spel stoppat spel på dem har jag ännu inte sett några bevis på att det är riggade matcher.

Däremot har jag mängder av berättelser om personer som gjort si eller så, men det betyder inte att det finns en tystnadskultur bland journalister utan snarare att man inte kan bevisa något och då kan man inte skriva eller berätta om det. I många år hörde jag ilskan kring avtalet mellan Svenska Spel och SvFF och hur Krister Malmsten höll det hemligt för mindre klubbar, men skrev först när jag fick tag i det.

Jonas Thern har en smittsam entusiam

8 oktober 2014 19.55, olof.lundh

I förra veckan tillbringade jag en dag i Osby. Förr mest känt för att Brio kom därifrån, ett klassiskt svenskt företag som haft svårt att överleva i en ny värld och där olika riskkapitalister försökt hålla det vid liv, men som i framtiden lär bli känt för att det var dit Jonas Thern flyttade efter konflikten med moderklubben IFK Värnamo.

Anledningen var att jag blev inbjuden av Jonas Thern till Osby. För efter att ha vägrat svara på sms och telefonsamtal under ett halvår – skälet finns i podden – så ringde plötsligt Thern upp mig och ville att jag skulle lyfta på min feta röv och komma ner och följa med honom på ett träningspass med ungdomarna som går på Calcio Akademi.

Sagt och gjort, jag och fotograf Daniel Undegård tog X2000 söderut och skiftade till lokaltåg sista streckan och blev hämtade vid stationen. Väl på plats var det dags för morgonens träningspass innan killarna skulle gå i skolan. Det var smittsamt att följa hur Jonas Thern manade på, ställde krav och samtidigt byggde upp dem – och NEDAN KAN DU FÖLJA DELAR AV PASSET.

Trots allt en av svensk fotbolls största som vunnit SM-guld, spelat Europacupfinal, vunnit VM-brons, spelat EM-semifinal och representerat Benfica, Roma, Napoli och Glasgow Rangers. Som kunder tränat landslaget eller Malmö FF och en hel del andra klubbar som frågat honom. I dagens mediaklimat hade han varit en gigant om han spelat och han är ekonomiskt oberoende.

Ändå står han på en halvrisig plan en kylig höstmorgon i Osby och bara älskar det. Skämtar, driver på, hugger, berömmer, eldar och vill i grunden ge alla unga som söker sig dit en möjlighet att bli så bra som det går och samtidigt se till att de tar hand om skolarbetet vid sidan. Det är beundransvärt att se honom och jag blir glad av det.

Oavsett ämne man ska fördjupa sig i, tänk vilken lyx att ha någon som inte bara är en mästare på ämnet utan även är en fantastisk pedagog som älskar sitt jobb att lära ut. Inte konstigt att Calcio sprutat fram över 60 elitspelare och bidragit till namn som Mohamed Bangura, Loret Sadiku, Niklas Hult, Victor Claesson, Simon Thern, Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad.

Under resan ner till Osby läste jag igenom ett gammalt Offside-reportage om Jonas Thern och det var lite humor att en som förekom där var Isaac Thelin. Ja, det är Malmö FF:s stjärnskott Isaac Kiese Thelin som också delvis kan tacka Thern och Calcio för utbildningen. Therns partner Christer Tonning skrattar när vi talar om Thelin och säger att de var osäkra på om han skulle nå hela vägen, men att han hade en oerhörd vilja.

Jonas Thern är en person som brinner för sin sak och viker inte sig. Något som gjort att SvFF länge styrt bort från honom trots framgångarna som talangutvecklare och det är ju så att Calcio går en helt annan väg en bit från den svenska modellen. Glädjande nog så har SvFF fattat att Thern kan bidra och ska besöka honom i höst och snacka om en resurs för svensk fotboll.

Naturligtvis finns utmaningar när privata företag går in på en folkrörelses traditionella område. Talanger kan innebär pengar och Calcio är ingen klubb som kan registrera spelare utan antingen får de vara registrerade för hemmaklubbar eller IFK Osby. I en framtid finns det möjligen vinster att hämta och om man utbildat dem vill man ha en del av vinsten.

Det var grunden till konflikten mellan IFK Värnamo och Thern/Tonning, men det måste klarläggas att IFK förlorade den rättsliga tvisten klart efter att ha försökt blåsa duon på pengar som man hade rätt till. Upplägget var att Thern/Tonning stod för investeringar i tränare och annat i utbyte mot framtida vinster men det slutade tråkigt.

I dagsläget är projektet i sin linda och Jonas Thern och Christer Tonning har hjälp av kommunen och lokala företagare att få upp Calcio men om det accelererar och det plötsligt blir så att man tar fram elitspelare på löpande band så blir det mer komplicerat i att bedöma vad Calcio AB gjort och vilket rätt man har till intäkter och det hänger på spelaravtalen som man skriver med klubbar.

Jonas Therns son Simon Thern jobbar med agenten Patrick Mörk och tidigare har en hel del av spelarna från Thern Sr jobbat med Mörk. I podden berättar Thern att han numera ska jobba ihop med gamle lagkamraten Martin Dahlin och se till att hans spelare får hjälp med tips och annat som kan utveckla dem som spelare.

Inget snack om att Thern är en fantastisk resurs men det är viktigt för alla att det är klart och tydligt om hur avtalen fungerar och vad som gäller. I dagsläget är det säkert inget problem, men det är sällan så i en inledande fas när alla är nöjda men när det plötsligt finns värden att skydda då handlar det om att ha allt klart och tydligt för att undvika konflikter.

Podden med Jonas Thern hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

Den förre storspelaren är rak och öppen om dagens landslag, svensk talangutveckling, drivkraften att jobba med unga, att han ringde Rikard Norling när Malmö FF ville ha Thern som tränare och om hur han tackade nej till Lars-Åke Lagrell som ville se honom i landslagsledningen. Dessutom en hel del stories från tiden i landslaget.

Logiken säger Elmander på topp – inte Zlatan

8 oktober 2014 06.32, olof.lundh

Zlatan Ibrahimovic körde en kvarts presskonferens och att döma av den så spelar han inte mot Ryssland, även om svaret dröjer till matchdagen och skälet till det är säkert för att inte ge Fabio Capello någon fördel av att veta.

Skadan må vara diffus, enligt landslagsläkaren Leif Swärdh, men Zlatan är knappast den som inte vill spela och ge allt för Blågult i det som verkar vara hans sista kval. Givetvis är det klokt att inte äventyra säsongen eller resten av EM-kvalet. Det kommer fler möjligheter och fler matcher.

Då heter logiken att Johan Elmander startar på topp. En spelare som Erik Hamrén har stort förtroende för och som kan kompensera sin bristande målform med ett slitande, rivande och löpande. Ingen kan säga att man inte får en hundraprocentig arbetsinsats.

När jag var på väg hem på cykeln efter måndagens träning mötte jag en promenerande Elmander på väg till spelarhotellet och vi slog följe ett tag och snackade mest livet. Anfallaren miste sin pappa tidigare i höst och det har satt perspektiv på fotbollen och gjort att fokus varit på annat.

Att förlora sina föräldrar är svårt och det blir än tuffare när det går snabbt på grund av sjukdom och ens förälder inte är så gammal. Det gör att livet stannar upp och att då dessutom bo utomlands är tungt.

Den nuvarande Bröndby-spelaren har fått bra stöd av den danska klubben och avstod en del matcher i början av säsongen men har spelat mer på slutet. Även om han var ärlig om att han längtade efter en rejäl försäsong som vinteruppehållet ger honom möjlighet till så ville han ge allt för landslaget.

Sedan han flyttade till Danmark har det blivit ett ligamål och i Norwich förra säsongen blev det bara ett ligamål. I landslaget har Elmander inte gjort mål sedan 1-1 i Dublin hösten 2013 och då var han på gång igen efter ett tungt år.

För faktum är att skadan han fick för Galatasaray en dryg månad före EM 2012 förstörde ett par säsonger för honom. Då hade han gjort en kanonsäsong i den turkiska storklubben men fick inte bara problem över EM utan hela den följande säsongen och det blev bara fyra mål och rätt begränsat med spel.

Erik Hamrén håller fast vid spelarna som gjort jobbet för honom förut och det är ont om ersättare för just Zlatan eller en spelare som Elmander. Om man kombinerar Elmander med Zengin och Durmaz så kan det bli okej och när anfallaren kört hårt med ryska backar så kan Branimir Hrgota hoppa in och få lite mer ytor.

Så det logiska om man studerar Erik Hamrén och hur han väljer är att Elmander tar klivet in i laget och det före Ola Toivonen som inte är en renodlad ”nia” och dessutom fallit i form och där man inte får samma arbetspass.

Kan bara se följande elva då: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Elmander, Zengin. Skulle inte Ekdals tå vara kurant nog så kan Pontus Wernbloom få kliva in där.

Om det räcker? Sitter försvarsspelet lär ett kryss vara nära, och det ryska landslaget är tufft att göra mål på. Det är fyra år sedan man i en tävlingsmatch släppte in mer än ett mål, tre förluster har Capello: Portugal 0-1, Nordirland 0-1 och Belgien 0-1 i VM. I kvalspelet till VM tappade man åtta poäng, alla på bortaplan.

Lustig lika outstanding som Ibrahimovic

7 oktober 2014 09.54, olof.lundh

Mikael Lustig har inte spelat match för Celtic sedan 13 augusti och han missade även EM-kvalet mot Österrike. Ändå är han på plats i Stockholm för att ladda inför matcherna mot Ryssland och Liechtenstein. Reserverna är uppenbarligen Sebastian Larsson från mittfältet och vänsterbacken Pierre Bengtsson som spelade i Wien.

Celtic-backen är en trevlig man och är öppen om att han givetvis köpt om han var utanför truppen. En invändning är att Zlatan Ibrahimovic också är på plats med landslaget och han missat fyra matcher, men lagkaptenen har trots allt spelat så sent som för tre veckor sedan och är närmare en comeback och är också svårare att ersätta i landslagets startelva.

Självklart är fotboll ett lagspel men jag tror att de flesta är överens om att Zlatan går utanför just den definitionen då han är oerhört viktig om han är i slag och då tillför mer än de andra tio. Det är givet att Zlatan inte kan spela själv men om man tillhör någon av världens bästa spelare alla kategorier så är det annat och då är det givet att plocka hem honom.

Det förvånar att Erik Hamrén inte bara dissar Mattias Johansson i AZ Alkmaar och hellre satsar på en spelare som inte lirat på två månader, men högerbacken är en av förbundskaptenens absoluta favoriter. Dit kan man inte räkna in högerbacken som inte bara verkar ha hamnat på kant med U21-landslagets Håkan Ericsson utan även A-landslaget.

Förbundskapten Hamrén verkade förvänta sig en stängd match och talade om disciplin och försiktighet vilket väl talar för att Sebastian Larsson spelar på mittfältet och då blir Bengtsson högerback ännu en gång. För inte kan väl en matchotränad Lustig vara aktuell för start? Nej, det kan jag inte tänka mig. Mikael Antonsson är magsjuk men om han kommer på tisdagen lär han starta.

Utan att ha sett någon riktig träning tror jag att Hamrén har samma elva som mot Österrike i åtanke: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Ibrahimovic, Zengin.

***

De svenska spelarna som inte är aktiva i Ryssland har dålig koll på torsdagens motstånd. Klassikern var Emil Forsberg som drog till med en klyscha om att det är ett bra landslag med spelare i många stora ligor…men sanningen är att alla i den ryska truppen utom en spelar i den ryska ligan. Så Fabio Capello har det väl förspänt där och såg till att stänga ner ryska ligan i helgen.

***

Presskonferens med Zlatan under tisdagen vid 13:15-13:20. Ni ser den på fotbollskanalen.se och då klarnar det kanske om skadan.

***

Apropå U21-landslaget är det intressant att läsa David B Larssons intervju med Ericsson gällande avhoppen från Muamer Tankovic och Simon Gustafsson samt att Robin Quaison inte ringer tillbaka.

Ringer Hamrén en festtrött Rosenberg?

6 oktober 2014 08.53, olof.lundh

Podden med Jonas Thern hittar ni HÄR: eller via acast: eller via itunes:

Den förre storspelaren är rak och öppen om dagens landslag, svensk talangutveckling, drivkraften att jobba med unga, att han ringde Rikard Norling när Malmö FF ville ha Thern som tränare och om hur han tackade nej till Lars-Åke Lagrell som ville se honom i landslagsledningen.

***

Guldkrönikan efter Malmö FF:s triumf.

***

Markus Rosenberg firade SM-guldet på nattklubben Hipp i natt. Vaknar han till ett telefonsamtal från Erik Hamrén? Förbundskaptenen svettas över Zlatan Ibrahimovic som är skadad och tveksam startande mot Ryssland på torsdag. Vi diskuterade om det är okej för Rosenberg och tacka nej eller inte i ”Fergie Time” och huruvida han ska garanteras en startplats.

Min bild är tydlig, Rosenberg har knappt blivit inbjuden med armbågen av Hamrén och då är det svårt att vara sugen när man plötsligt är aktuell. Nej, det handlar inte om WBA-åren men han gjorde trots allt tio mål per säsong i La Liga och Bundesliga de sista två säsongerna innan han flyttade till England och det tog stopp, och då var han inte aktuell.

Något säger mig att Hamrén inte vill krusa Rosenberg som tackade nej inför EM-kvalet mot Österrike och då gjorde klart att han kommit till en punkt där det räcker med att spela i klubblaget. I den anfallskris som råder i landslaget så är Rosenberg klart hetast av alternativen, men det kanske blir Tobias Hysén som blir inkallad om Zlatan inte kan spela?

Paris SG kan inte vara helt nöjt med att Zlatan åker till Sverige efter att ha missat fyra matcher för klubben med hälseneproblematik. Samtidigt är Fifa-reglerna sådana att landslaget utan problem kan kräva att lagkaptenen ska komma till Stockholm för att bli undersökt. Sedan kanske inte Hamrén vill räkna bort Zlatan för att Ryssland ska känna osäkerhet.

Zlatan vill säkert spela med tanke på att EM 2016 lär vara hans refräng i landslaget och då är alla kvalmatcher viktiga. Även om det är lättare att nå ett EM i Frankrike när man utökat mästerskapet till 24 lag och det inte är kris att förlora mot Fabio Capellos Ryssland så vore det strålande att vinna eller åtminstone ta poäng av gruppfavoriten.

Naturligtvis blir det lättare med Zlatan i startelvan och särskilt om man ser till att alternativen är svaga. Samtidigt gav inte Zlatan samma formbesked före skadan och frågan är om den onda hälsenan gör att han kan vara i slag? Hamrén har även tagit ut Mikael Lustig som inte spelat en match sedan före förra EM-kvalet och ersättaren är Pierre Bengtsson eller Sebastian Larsson.

Under EM 2008 så körde ryssarna över Lagerbäcks landslag och då var bilden att Ryssland var på den internationella fotbollsarenan för att inte bara stanna utan även hota i kampen om medaljer. Verkligheten blev annan och man missade VM 2010 och åkte ut i gruppspelet i både EM 2012 och VM 2014. Den i princip helryska truppen – blott en spelare i La Liga – innehåller en del starka namn:

Målvakter: Igor Akinfejev, CSKA Moskva, Jurij Lodygin, Zenit St Petersburg, Artiom Rebrov, Spartak Moskva.

Försvarare: Vasilij Berezutskij, CSKA Moskva, Sergej Ignasjevitj, do, Georgij Sjtjennikov, do, Vladimir Granat, Dynamo Moskva, Dmitrij Kombarov, Spartak Moskva, Sergej Parsjivljuk, do, Andrej Semjonov, Terek Grozny, Igor Smolnikov, Zenit St Petersburg.

Mittfältare: Jurij Gazinskij, Krasnodar, Denis Glusjakov, Spartak Moskva, Maxim Grigorjev, Rostov, Alan Dzagojev, CSKA Moskva, Viktor Fajzulin, Zenit St Petersburg, Oleg Sjatov, do, Magomed Ozdojev, Rubin Kazan.

Anfallare: Alexej Ionov, Dynamo Moskva, Dmitrij Poloz, Rostov, Alexander Samedov, Lokomotiv Moskva, Artiom Dzjuba, Spartak Moskva, Alexander Kerzjakov, Zenit St Petersburg, Alexander Kokorin, Dynamo Moskva, Denis Tjerysjev, Villarreal.

Samtidigt är det en bit under de riktiga storlagen som Tyskland, Spanien, Italien och även om man naturligtvis ska ha respekt så kan det inte vara omöjligt att tro på svensk seger. Erik Hamréns största problem är offensiven och om inte Zlatan spelar är det kanske Johan Elmander som är alternativet eller Ola Toivonen och det är givet att det är svagare.

Min startelva med Zlatan: Isaksson – Larsson, Granqvist, J Olsson, M Olsson – Ekdal, Källström, Wernbloom- Durmaz, Ibrahimovic, Zengin.

Min startelva utan Zlatan: Isaksson – Larsson, Granqvist, J Olsson, M Olsson – Ekdal, Källström, Wernbloom- Durmaz, Toivonen, Zengin

 

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh:

Genoa - Empoli
Måndag 20 oktober kl 20:40
Real Soc. - Getafe
Måndag 20 oktober kl 20:40
Hammarby - Östersund
Tisdag 21 oktober kl 19:05
Inför Malmö FF Champions League
Onsdag 22 oktober kl 19:30
Europa league: Superlive
Torsdag 23 oktober kl 18:30