Olof Lundhs blogg

Rosenberg håller inte igen – om fotboll

15 september 2014 14.54, olof.lundh

Efter att knappt ha förekommit i tidningar, tv och andra medier under några år är Markus Rosenberg glödhet. Malmö FF:s hemvändare har inte bara gjort succé i allsvenskan, han hjälpte även klubben till Champions League och har blivit en symbol för ”iff-iff”. Har alltid gillat ”Rosi”, inte minst för att han säger vad han tycker.

Därför var han en given gäst i podden, även om det tog lite tid att få till en intervju. Rosenberg var i princip uppbokad hela förra veckan och veckan dessförinnan flyttade han och familjen in i ett nytt hus i Vellinge och dessutom har han två små barn. Knappast underligt att Erik Hamrén fick ett nej av anfallaren, eller?

Ni hittar podden ”Lundh” fotbollskanalen.se, på iTunes,Acast och på Youtube. Där ger han sin syn på konstgräs, MFF-fansens bengaler, stödet till misshandlade Showan, allsvenskans kvalitet, varför han inte lyckades i landslaget, vilken klubb som var tuffast att hantera och relationen med Zlatan Ibrahimovic.

***

SUPERLIVE med fokus på Europa League är tillbaka på torsdag kväll.

***

Jimmy Durmaz målskytt. Alltid viktigt att få en stark start när man skiftar klubb.

***

I valtider fick Fotbollskanalen Europa kliva över till TV12 och sändes dessutom från hörnflaggan på Friends Arena. Vi tog upp Napolis kris. Diego Costas succé, utbuandet av Iker Casillas och både ett sjukt snyggt mål och ett brutalt överfall.

Tufft, svårt och kämpigt men U21-landslaget kan inte ge upp

12 september 2014 14.38, olof.lundh

Expressens Anna Friberg och Kristofer Sandberg följde med bakom kulisserna när vi sände Paris SG-St Etienne häromveckan och det är ett roligt fotojobb. Bäst är Ekwalls gäspning. Rätt många av bilderna på mig där jag har koll på mobilen…

***

Sveriges Radio rapporterar det som varit uppe under sommaren och början av hösten: franska Lagadère och ägarna av Friends Arena är inte i mål när det handlar om ett övertagande av driften. Om man ens blir det? Självklart är det ett omöjligt förhandlingsläge för SvFF och de andra när arenan bara läcker pengar.

***

Sveriges U21-landslag var nära att få drömlotten Danmark men blev istället dragna mot Frankrike i kampen om att spela U21-EM i Tjeckien. På plussidan finns att man börjar borta och det fanns landslag som är ännu starkare, men självklart är fransmännen favoriter. Påminner om att Sverige förlorat tre raka playoff mot Serbien, Schweiz och Italien och det är svårt att nå EM-slutspel.

Frankrike har alltid haft rejält med talanger i sina ungdomslandslag men det har inte alltid slutat på bästa sätt. I förra EM-kvalet så krökade en del spelare borta en plats i EM-slutspelet i Israel. Efter första matchen mot Norge som slutade med 1-0 seger så gick Yann M’Vila, Wissam Ben Yedder, Antoine Griezman, Chris Mavinga och Mbaye Niang på nattklubb.

Vilket slutade med spelarna blev avstängda och fransmännen överraskande förlorade med 3-5 borta och norrrmännen fick spela U21-EM i Israel och faktum är fransmännen inte varit med i ett U21-EM sedan 2006 och bara vunnit 1988 och tagit brons 96 och silver 2002. Så för att vara en nation som av många anses vara bäst på att ta fram talanger så har man svårt att omvandla det i framgångar,

Samtidigt vann Frankrike sin kvalgrupp efter att ha bara tappat två poäng, hemma mot Island efter att man redan var klart för gruppseger. 22 poäng och 28-7 i målskillnad på åtta matcher mot Island, Vitryssland, Armenien och Kazakstan kanske inte säger så mycket men det räcker att kolla in truppen för att inse att det kryllar av kvalitet från främst den franska ligan: Lyon, Marseille, Monaco, Rennes, PSG och en del i La Liga, Juve, Arsenal och Chelsea.

Givetvis är det inte omöjligt för Sverige att överraska och det handlar om att få med sig ett resultat hem till avgörandet och helst ha gjort något mål borta. Sedan får inte några av nyckelspelarna bli skadade utan Håkan Ericson måste få tillgång till de bästa svenska spelarna. Eller finns det några som hamnar i kläm gentemot A-landslaget som möter Ryssland och Liechtenstein samtidigt?

Magkänslan säger 60-40 fransk favör och om man blandar in hjärnan är det kanske snarare 70-30 sett till att det spelas över två matcher. Playoff-matcherna spelas 8 och 14 oktober och den första är i Frankrike och den andra i Sverige, och kanske då Halmstad där man gjort några bra och dramatiska matcher på slutet. Något som man förhandlar om under fredagen och därefter går man ut med uppgifter om det.

Oavsett blir det roliga matcher för U21-landslaget att se fram emot och det är den typen av matcher som är nyttig erfarenhet. Bäst är det naturligtvis om man går hela vägen till Tjeckien men man måste ha respekt för hur tufft det är när bara sju av alla Uefa:s länder går till mästerskapet. Dags för U21-landslaget att ta sig över barriären som legat i vägen.

Är en blank röst en röst?

11 september 2014 11.12, olof.lundh

Ett stickspår i bloggen i dag men eftersom jag har med frågan i min podd, om vad folk röstar på och att jag själv röstar blankt, så bloggar jag om det nedan. Vill ni leva i tron och idrott och politik inte hör ihop och att jag inte borde skriva om politik så sluta läs HÄR.

Var med i min tidigare kollega Malin Roos program ValsurrExpressen-TV och snackade valet med Titti Schultz och jag är osäker på om de hämtat sig än. Gick ”all in” för att förklara varför jag röstar blankt på söndag och varför jag inte tror på några politiker. Cyniskt? Ja, men tyvärr en verklighet som vi alla måste förhålla oss till

Har som sagt fått en del mejl och twitter i ärendet: hur kan du rösta blankt? I grunden handlar det om att jag tappat tron på politikerna – exemplifierat i klippet ovan – och dessutom vill jag som journalist vara så fri och obunden som möjligt, vilket jag skildrat i flera krönikor och bland annat i denna om att taket slår i golvet i SvFF. Är helt med Janne Josefsson där, om att rösta blankt.

Hade hellre sett att politikerna talade om verkligheten istället för att måla upp utslätade visioner som i princip alla kan skriva under på alternativt hacka på motståndarna och påstå att de ljuger/skarvar/överdriver. Det är helt enkelt lika svårt att ta reda på vad partierna verkligen vill som det är att ta reda på var ett mobilabonnemang kostar.

En blank röst är som att ge carte blanche till SD är det en del som hävdar. Anser att jag på andra satt tar tydlig ställning kring SD och kan aldrig ta till mig att om man är kritisk mot dem så gynnar man rasisterna. Det är inget argument som biter på mig, man måste vara tydlig om vad de står för, och om det ändå finns folk som röstar på dem så är det en verklighet vi måste förhålla oss till.

Älskar bara att man ringde i kyrkklockorna i Jönköping för att varna för fara i våras då rasisterna demonstrerade och bara tanken på det kan fortfarande röra mig till tårar och då är jag ändå ateist och inte medlem i kyrkan.Ogillar våldet som blossar upp på bägge sidor men förstår givetvis att man känner ett behov att markera mot de här mörka krafterna, men alla kan inte vara med här.

Är på många sätt för civil olydnad då det ibland är enda vägen. Makten korrumperar och inte sällan krävs det att någon vågar bryta mot regler för att vi ska få reda på det. En Edward Snowden eller en Ingvar Bratt eller en Sarah Wägnert eller en organisation som Greenpeace. Det är givetvis svårt för ett samhälle att hantera men det är ibland ett måste.

Hur skulle vi annars få freda på att Sverige exporterar vapenrelaterad teknik till Saudiarabien eller samarbetar med Kina om teknik som används i vapenindustrin eller lämnar ut misstänkta till USA för en kombination av tortyr och fångenskap i Egypten eller betalar mutor för att få exportera till Uzbekistan.

För mig kan bara politikerna visa ansvar om de största partierna gick ihop som under andra världskriget och såg till att man fick ihop beslut som gick över alla gränser och för Sveriges bästa, vilket inkluderar att vi tar emot folk som flyr. Vilket kanske också vänt trenden när det gäller extrema partier, men det återstår att se hur det slutar. Rösta gör jag på söndag, men förbehåller mig rätten att rösta blankt.

Bragd om U21-landslaget når EM, megabragd om det blir OS

10 september 2014 08.49, olof.lundh

När Zlatan och Bonniers räknade försäljningen av boken fram till och med 2012 så var den nära en miljon sålda och under 2013 och 2014 har flera andra marknader tillkommit och den har dessutom släppts i pocket. Det är en sanslös succé och givetvis föds tankar på en uppföljning, som Zlatan antydde i förra veckan, och som Bladet skriver om i dag.

Hör nu att hans förlag dementerar uppgifterna…om det inte är så att ett annat förlag klivit in? Återstår att se, för inte drar väl Bladet så hårt på en uppgift som inte är kontrollerad?

Naturligtvis har Zlatan mer att berätta om åren som spelare i stora klubbar. Bara boken är en egen liten industri på flera hunda miljoner kronor och det är givet att en uppföljning kommer att generera stora summor och i det här fallet kan Zlatan dessutom förhandla till sig ett ännu bättre avtal, och kapitel om Italien och PSG kan göra den ännu hetare på de marknaderna.

Extra intressant blir om han lättar än mer på omklädningsrummets ”omerta” gällande landslaget. Så säger i varje fall Bladets källa i artikeln, att det finns mer och det är givet att det finns mycket mer för det saknades i den första boken där han knappt rörde vi landslaget.

Att han släpper David Lagercrantz som medförfattare är inte så förvånande, känslan när man pratat med författaren är att de gled isär av olika skäl och boksuccén har även lyft Lagercrantz personliga ekonomi även om han inte tjänar som huvudpersonen, och han har projektet att skriva bok nummer fyra i Millenium-serien.

Samtidigt är det ingen lätt uppgift att få Zlatan att berätta och utveckla det på ett bra sätt, men det är givet att med ett bra namn så kan det bli riktigt bra återigen. Även om jag fortfarande är undrande till delar av boken där han ger prov på att han som förebild har brister.

***

En poddgäst är bokad till fredag. Håller tummarna att tågen går, att inga PR-agenter styr bort och så vidare.

***

Tisdag 16:00 är jag med och pratar valet i Expressens program ”Valsurr.

***

Vilken häftig upplösning på U21-landslagets jakt på en plats i playoff. Efter 3-1 av Kristoffer Olsson så trodde jag att Turkiet skulle resignera och det svenska laget skulle kunna få in 4-1 som hade gett en plats som bästa grupptvåa, men matchen vände på några minuter och Filip Helander var olycklig gånger två när 3-1 blev 3-3 och drömmen såg död ut.

Då plingade det till från Grekland som tagit ledningen mot Polen i 90:e minuten och plötsligt kunde ett mål för antingen Sverige eller Turkiet på Örjans Vall räcka till gruppseger. Öppen match och dramatik som gick att ta på när inhopparen Gustav Engvall spelade fram Oscar Hiljemark som skickade in 4-3 och en sådan där vild och galen glädje följde.

Hoppet om en plats i Tjeckien i juni nästa sommar lever och det är 14 lag som slåss om att vara något av de sju länderna ihop med Tjeckien: Kroatien, Danmark, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Portugal, Slovakien, Spanien, Island, Holland, Ukraina, Serbien och Sverige. Lottningen sker på fredag 14:00 i Nyon och det svenska landslaget lär inte vara seedat sett till missade slutspel.

Seedningen baseras på:

 • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2015
 • 40% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2013 samt slutspelet.
 • 20% av snittpoängen i kvalet till U21-EM 2011 samt slutspelet.

Enligt twittraren Danish Footy så blir inte Sverige seedat, men Uefa har ännu inte bekräftat det, och de lag som Sverige kan lottas mot på fredag är följande: Tyskland, Spanien, England, Danmark, Italien, Frankrike eller Portugal. De oseedade lagen är förutom Sverige då: Kroatien, Slovakien, Island, Holland, Ukraina och Serbien.

Sverige har i modern tid spelat få U21-EM och senast var tack vare att man arrangerade mästerskapet 2009, innan dess var det 2004 då man gick till slutspelet i Tyskland och blev fyra med Johan Elmander, Markus Rosenberg och en del andra och precis missade spel i OS i Aten.Nu finns även en plats i OS i Rio i potten och för det krävs en plats i semifinal i Tjeckien.

Annars är det fruktansvärt svårt att ta sig dit sett till att det är sju platser på Uefa:s 54 medlemsländer. Så inte nog med att man ska överleva ett gruppspel och helst vinna gruppen, det handlar sedan om playoff och då troligen mot ett seedat landslag. Sverige har flera gånger fallit i playoff, bland annat senast mot Italien, 2010 mot Schweiz och även mot Serbien 2006.

Så det kan vara värt att ha i åtanke att fortfarande finns ett rejält hinder i vägen för Sverige. Om man inte blir seedat så får man tufft, tufft motstånd och det kan vara värt att komma ihåg att U21-landslaget inte kvalat in sedan man skrällde mot Spanien 2003 och då hade kallat in Andreas Isaksson och Kim Källström från A-landslaget, men där Zlatan nobbade att hjälp till.

Vet att vi journalister ofta får skit för att vi använder ordet bragd för ofta men om U21-landslaget tar sig till EM i Tjeckien nästa sommar är det en riktig bragd sett till nålsögat man måste igenom. Samtidigt har man många vassa spelare och matchvinnare och mycket hänger på lottningen. Skulle man dessutom tråckla sig till OS i Rio de Janeiro…ja, det vore en megabragd.

Var Zengin ett felval, eller vad tyckte vi?

9 september 2014 11.09, olof.lundh

Krönikan efter 1-1 i Österrike.

Spelarbetygen mot Österrike och där jag kan glädjas lite extra åt att den så ofta kritiserade Andreas Granqvist fick göra en så stark match i landslaget.

***

Tror Erik HamrénZlatans hånfulla kommentar om att David Alaba är 1,50 lång? Bayern-spelaren är 1,75 lång och det skiljer 18 centimeter i förhållande till Zlatan. Med en annan domare eller en domare i en annan vinkel så hade Zlatan kunnat få rött, även om det var rätt att han fick spela vidare efter de repriser jag sett.

***

Kanske vinner Uefa:s nya upplägg med Week of Football med tiden men det känns mest rörigt i dag.

***

Förstår inte att Erik Hamrén inte tar ett gäng lektioner i engelska. Det är rätt mycket samma typ av frågor och det finns en del givna svar och ord som är rätt lätt att ta in för att bli säkrare på de internationella presskonferenserna. Nu snurrar han allt som oftast in sig i resonemang som knappast blir till hans fördel.

***

Sprang på en trött men lycklig Erkan ZenginArlanda i morse. Håller med Zlatan om att han är en skön lirare och vi snackade lite om matchen och att han flög till Turkiet via Sverige för att hämta fru, dotter och mycket bagage. Han pustade lite med tanke på att det var mycket som skulle med hem till vardagen i den turkiska ligan men var ett enda leende.

Erkan Zengin var en överraskning och kom in i landslaget när Nabil Bahoui blev skadad och fick starta. Den tidigare Hammarby-spelaren tog verkligen chansen när han fick möjligheten och förutom målet gjorde han en bra insats där han visade mod. Vi gav honom en trea i betyg och kopplat med rubriken ”Zengin är fel val”Fotbollskanalen On Tour så gav det en twitterstorm.

Många vill i vanlig ordning stegla en och både jag och Ekwall kände av twitterilskan kring Erkan Zengin.Till och med landslagets chef Lasse Richt gick ut i den mixade zonen och leende konstaterade att en sågad spelare gjorde mål…och det är uppenbart att SvFF följer fotbollskanalen.se. Sedan kan man konstatera att Bahoui behövde bli skadad för att Zengin skulle starta.

Mindes inte heller att jag hade sagt något om att Zengin var ett felaktigt val. Var tvungen att gå tillbaka för att höra vad jag sagt om Zengin och kollade igenom vår direktsändning från släppet av startelvan och där var jag inte ens nära det. Det enda resonemang jag var inne på var att jag ville ha in Ola Toivonen som en av tre centrala mittfältare i ett längre resonemang som inte berörde Zengin.

Därefter kollade jag igenom Fotbollskanalen On Tour och i det programmet talade om att defensiven blir starkare med Zengin jämfört med Tobias Hysén. Det är Andreas Sundberg som är inne på ett långsiktigt resonemang om att det nya EM-kvalet gör att man kan testa och spela in yngre spelare och därför kunde valt Emil Forsberg framför Zengin.

Jag ifrågasätter till och med vad mer Zengin ska göra för att få spela, så det är inte ens nära där heller. Det end är att jag är inne på är att jag hellre sett Ola Toivonen som en av tre centrala, så man spelade i andra halvlek mot Estland. Sedan är åsikter en del av det här jobbet och det vore trist om man låg lågt och inte tyckte något. Konstigt nog ingen som twittrar om att jag sa att det blir 1-1…

Rubriker är också till för att locka till titt och läsning och i det här fallet var det en av oss som drev på att Emil Forsberg skulle spela och inte Zengin, och det är en del av det här jobbet. Hade inte kunnat tänka mig något mer meningslöst än om alla var överens om allt…och Hamrén har knappast varit övertygad om Zengin sett till att han aldrig startat en tävlingsmatch och nu hade Bahoui före.

När det gäller betyg så ser man matcher på olika sätt, vet att många hyllar Albin Ekdal och själv upplevde jag att han precis som de andra inre mittfältarna hade problem under första halvlek, även om Cagliari-spelaren växte och visade att han hanterade det internationella spelet att falla lätt när en spelare kom upp i ryggen.

ALLT du behöver för att ladda upp inför Österrike-Sverige

8 september 2014 19.27, olof.lundh

Vid 20:45 är det avspark på Ernst Happel-Stadion i Wien och det är utsålt och 48 500 åskådare på plats. Det lär bli ett mäktigt tryck och räkna med att hemmalaget öser på framåt. Sverige har aldrig vunnit i Wien.

Nedan är ett bra paket med innehåll för att ladda upp inför matchen.

Fotbollskanalen On Tour är obligatoriskt och vi tar en tur med häst och vagn genom Wien och snackar om Sveriges EM-kvalpremiär mot Österrike.

Här är den svenska startelvan och den bekräftade österrikiska elvan och här snackar vi om startelvan.

Här är en kartläggning av Erik Hamréns fem år som förbundskapten med favoritspelarna och snittelvan. Alla spelare i Hamréns tävlingsmatcher. Alla spelarna i Hamréns träningsmatcher.

Krönika inför matchen och om att allsvenska spelare inte är vad Erik Hamrén prioriterar.

Patrick Ekwalls blogg inför matchen om att EM-kvalet inte avgörs här och nu.

HÄR HITTAR NI ALLA ARTIKLAR OM LANDSLAGET INFÖR MATCHEN.

Jobbar Marcus Birro gratis?

8 september 2014 09.37, olof.lundh

Insåg häromdagen att Marcus Birro inte bara lämnat fotbollskanalen.se utan även Expressens sportredaktion och nu skriver om fotboll på spelsajten Rekatochklart som jag känner till men inte besöker.

Spelar inte själv och halkade bara in på en text som ägaren Tobias Holm skrivit om Fi, Palmemordet och en del annat och man kan konstatera att vi hade olika åsikter och det var inget som lockade att fördjupa mig i.

Fick dock tips om att Marcus Birro gick hårt åt TV4 och nämnde mig och kom in på det blogginlägget. Självklart får Birro tycka vad han vill och vara bitter och besviken och såga TV4 och från en spelfinansierad sajt skriva:

Jag har inga problem med att TV4 stirrar på tittarsiffror och räknar om allting till stålar. Tro mig, det ryms inte mycket äkta kärlek på TV4. Att kåta upp sig på tittarsiffror och stålar är helt naturligt.

Om det nu var så illa förstår jag inte varför Birro stannade så länge på denna hemska tv-kanal som är som hallonsaft och aldrig sticker ut? Ingen tvingade honom att vara kvar. Inte heller att skriva för TV4:s sajt fotbollskanalen.se. För inriktningen har varit sig rätt lik under de åtta år som jag jobbat på TV4.

Självklart har jag åsikter på saker som TV4 gör, tyckte det var förbannat trist att vi sålde VM-kvalen senast, men jag försöker samtidigt se helheten för att förstå. Ägaren Bonniers är i gungning, många av koncernens bolag är under press, TV4 tjänar pengar och behöver leverera uppåt för att hålla lånegivarna stången.

Om ni inte inser allvaret så kan ni ringa Stampen (Göteborgs-Postens ägare) som för fem år sedan bland annat köpte SvenskaFans för runt en kvarts miljard och i dag är Stampen nära konkurs och vill i princip ge bort SvenskaFans trots all passion och kärlek som finns kring fotbollen på den sajten. Sedan betyder inte det att TV4 gör allt rätt, absolut inte.

SvenskaFans ledning i form av vd Marhias Resare hälsar efter att ha läst inlägget att man nu gör ett positivt resultat, att trafiken ökar i framför allt mobilen och att man mycket väl kan säljas men då för att koncernen behöver få in pengar. Att man varit på marknaden men att Stampen tackade nej då budet inte matchade förväntningarna.

En del håller med Birro och saknar Club Calcio och anser att det är för jävligt att TV4 istället ramar in Zlatans matcher i Ligue 1. Tyvärr är verkligheten sådan att räkningar måste betalas och efter att ha satsat på Club Calcio som inramning till serie A i flera år så bär det sig inte. Man kan knappast påstå att TV4 gav upp snabbt och inte försökte.

Ingen ska inbilla mig att Marcus Birro jobbade gratis under de här åren. Det gör inte jag och det är det få som gör. Undantagen är skribenterna på SvenskaFans, men annars handlar det om jobb och att man precis som många andra behöver betalt för att ta hand om räkningar. Det är en ynnest att brinna för något och samtidigt få betalt.

Visst, man kan alltid klandra TV4. Verkligheten är att kanalen värnade Club Calcio i flera år och skickade Birro och hela gänget till Italien flera gånger men att det inte fungerade för tillräckligt många för att det skulle bära kostnaderna. Samtidigt drog Zlatans matcher många intresserade och där hade inte TV4 någon inramning.

Om det då är fel att ändra spår går att diskutera. Nej, jag är inte så hjärntvättad att jag inte ser att det sker ett skifte i TV4:s strategi kring rättigheter och att en tid när priserna för livesänd idrott fortsätter att gå upp så kan man komma att minska på antalet ligor och serier. Det är naturligtvis trist och något jag är emot, men det betyder inte att jag kan se nyanser i satsningar.

Inte bara VM-kval försvann. Ekwall vs Lundh försvann. SUPERLIVE Champions League försvann. Så är det i den här världen och det är bara att tugga i sig och inse att många av de chefer som tar beslut gör det för att få resurser till annat och det går inte att göra ALLT som man vill satsa på. Serie A lockar många men inte tillräckligt många.

Givetvis ska man diskutera vad vi i medierna gör och hur vi satsar och vad vi sänder. Samtidigt måste det ske från en punkt där man tar in verkligheten och inte bara baserar allt på känslor och passion. För mig är det rätt givet att rama in Zlatans matcher sett till intresset och därmed respektera det, och då får andra saker stryka på foten.

Under tiden på TV4 hörde man inte mycket från Birro om hur dålig kanalen var men den dagen då Club Calcio försvinner då gör han en quick-step som han måste lärt sig i Let’s Dance: ”Att Zlatan lockar folk är inget konstigt. Att serva alla dem som inte bryr sig om annat än just honom är så klart EN del i en fotbollssatsning. Men det kan aldrig vara DET ENDA man ägnar sig åt.

Att påstå att TV4 enbart ägnar sig åt Zlatan är inte bara ett hån utan fruktansvärt okunnigt. Tycker att TV4 tar mycket annat på allvar: som Pia Sundhages landslag, Superettan, allsvenskan för damer samt att man visar matcher från serie A och Europa League och U21-landslaget och nyhetsbevakning via fotbollskanalen.se och sportnyheterna.

Att det inte räcker för Birro är sin sak och han har all rätt att uttrycka sin besvikelse och frustration men det måste nyanseras med verkligheten och dess siffror. Ingen kan tyvärr bara leva av kärlek, känslor och passion, inte ens Marcus Birro.

Zengin eller Hysén istället för Bahoui

7 september 2014 15.31, olof.lundh

Fotbollskanalen On Tour är tillbaka och förstärkt av Andreas Sundberg.

***

Jimmy Durmaz höll inte igen om bristen på kvalitet i motståndarnas backlinje. Håller med Hamrén om att då får han leva upp till det måndag kväll.

***

Sorglig text men läsvärd om Tidningsbaronernas sista strid av DN:s Björn af Kleen.

***

Erik Hamrén bjuder på humor med sin svenengelska…och i dag var det om Zlatan: ”I don’t know what you say in Austria, in Sweden we say that he is grädde på moset.”

***

Nabil Bahoui skulle startat för Sverige mot Österrike, men hans ljumskar höll inte i den sista testen under söndagens träning på Ernst Happel-Stadion. Trist för AIK:aren som skulle spelat sitt livs största match, trist för Erik Hamrén som trodde att snabbheten och fysiken skulle innebär problem för det österrikiska landslaget.

Blir det Erkan Zengin eller Tobias Hysén? Eller någon annan lösning? Om Zengin spelar får landslaget mer av en mittfältare och kanske inte samma hot i djupled, om Hysén spelar är det mer av en anfallare som är bättre i djupled och kanske är svagare i försvarsspelet. Andra alternativ är Pontus Wernbloom in för att flytta upp ”Seb” Larsson men det tror jag inte på.

Så här hade Erik Hamrén tänkt ställa upp: Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, M Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Ibrahimovic, Bahoui.

Så här ser alternativen ut:

Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, M Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Ibrahimovic, Zengin.

Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, M Olsson – Larsson, Källström, Ekdal – Durmaz, Ibrahimovic, Hysén.

Isaksson – Bengtsson, Granqvist, Antonsson, M Olsson - Wernbloom, Källström, Ekdal - Larsson, Ibrahimovic, Durmaz.

För egen del hade jag gått på Hysén men förstår Hamréns resonemang om att vara säkrare bakåt med Erkan Zengin som i så fall skulle få debutera i tävlingssammanhang. Emil Forsberg eller Branimir Hrgota, då? Verkar uppenbart att de inte gjort samma starka intryck på förbundskaptenen som Bahoui.

Zlatan, Zlatan, Zlatan och lite MFF

7 september 2014 11.50, olof.lundh

En mixad zon inledde arbetsdagen på Ernst Happel-stadion (som tidigare hette Prater-stadion) och det var Kim Källström, Albin Ekdal, Andreas Isaksson, Jimmy Durmaz, Branimir Hrgota och Pierre Bengtsson som kastades till vargarna bestående av ett stort svenskt pressuppbåd som var förstärkt av österrikisk media.

I efterhand kan man konstatera att de lokala medierna pumpade på om Zlatan Ibrahimovic. Det var Zlatan, Zlatan, Zlatan och så lite Malmö FF på slutet. Skälet till det sistnämnda var ju att MFF slagit ut Salzburg nyligen och Emil Forsberg kallades för skräcken i en del av de lokala tidningarna. Respekten finns där bland medierna i varje fall.

Tydligt är att de svenska spelarna ser fram emot att mötas av ett mäktigt publiktryck. Annat än att spela inför 15 000 åskådare mot Estland på Friends Arena. Eller som Pierre Bengtsson konstaterade: ”Det är sådana här matcher man älskar, det är annat än Sönderjyske borta inför 2 500 åskådare.” Bara hoppas att de kan leva upp till det.

***

Stadion är utsåld, eller Ausverkauft, och redan är det flaggor på varenda plats. Så det är inget spontant flaggviftande. Runt 2 500 svenska fans har biljetter men de lär drunkna bland 47 500 österrikare.

***

Älskar att jag fick en säng som är för kort för mig. När jag påpekade det i hotellreceptionen beklagade man det, men konstaterade att de inte fått information i förväg om att jag var 1,96 lång…

***

SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var träningsklädd på söndagens träning. Något jag aldrig förstått. Är det typiskt svenskt? Eller kör man så även i andra länder? Träningsjacka är väl okej men helt träningsklädd. Dock inga bollskor som Bengt Madsen hade på sin tid som överledare.

Kröken indragen i pressrummet, ett steg i rätt riktning

6 september 2014 13.01, olof.lundh

Friends Arena för ett stängt träningspass och en mixad zon. Därefter väntar Arlanda och Wien. Älskar att vara ute på fältet igen. Ernst Happel-Stadion är utsåld och det blir ett rejält test på Erik Hamréns nygamla lagbygge. Om det räcker får vi återkomma till, men klart är att Andres Granqvist och Mikael Antonsson är mittbacksparet.

Påarps stolthet ”Granen” är pånyttfödd i landslaget och det är för att han inte längre anpassar sig utan spelar sitt eget spel.

Gillar Nabil Bahoui som talar om sin ödmjukhet och att han ändrat inställning från kaxig till att ta allt som händer som en bonus, och givetvis är det förståeligt att AIK:aren gläds åt polaren John Guidettis mäktiga frispark.

***

Klagade på för mycket kakor och ingen frukt i pressrummet vilket är bra för hälsan, men fick höra att det räckte med att man dragit in kröken. Det var i så fall före min tid 1996.

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 46
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: