Olof Lundhs blogg

Bra att SvFF vill ha råd av Tommy Svensson

21 april 2015 08.04, olof.lundh

Träffade Tommy Svensson hemma i Växjö i förra veckan för en poddintervju. Slog mig då att han slutade som tränare redan som 52-åring efter att ha tagit Sverige till VM-brons 1994 och sedan misslyckats i kvalen till EM 1996 och VM 1998. Så här i efterhand känns det som slöseri att en av landets bästa tränare gick i ”pension” i så tidig ålder.

Det var knappast så att han saknade anbud. I podden avslöjar han att det var närmast med Benfica som var i Växjö med ett kontrakt och att han på kvällen var säker på att han skulle skriva på men att han ändrade sig över natten. Den svenske bronshjälten var även nära Athletic Bilbao, Sheffield Wednesday, Glasgow Rangers och Celtic men avstod.

Tommy Svensson nobbade dem alla för att jobb på Svenska Fotbollförbundet och där skulle han samordna verksamheten kring landslagen. Efter blott tre år i Råsunda-borgen slutade Svensson för att han inte fick någon respons kring sitt jobb, enligt vad han säger i podden. Den tidigare förbundskaptenen är även förvånad över att SvFF inte tagit hjälp av Jonas Thern, Patrik Andersson och andra storspelare.

Fast nu visar det sig att SvFF:s nya generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som började sitt uppdrag i november, ändrat på SvFF:s inställning till en del av de gamla hjältarna. Sjöstrand är kompis med Tomas Brolin och via honom har Sjöstrand inte bara träffat Thern och Andersson utan även haft kontakt med Tommy Svensson som öppnar för att hjälpa till med SvFF.

Tommy Svensson är alltså veckans poddgäst och ni hittar som vanligt podden via Fotbollskanalen.se eller iTunes, Acast, Youtube eller så googlar man Lundh och pod och hittar den. Givetvis finns den på Podcaster och en massa andra alternativ för poddlyssnande och är inte särskilt svårfunnen om man kan navigera dator och/eller smartphone.

Är uppe i 47 avsnitt och Svensson berättar om skälet till att Anders Limpar petades 1994, om tragedin som fick Svensson att avbryta proffskarriären i Belgien och att han redan i mitten på 1980-talet bestämt sig för att aldrig mer jobba i moderklubben Östers IF efter att ha tagit klubben till SM-guld både som spelare och sportchef.

***

Malmö FF vann rättvist mot Hammarby som trots allt gjorde en bra match. Kul var det att kolla på i varje fall.

Vad händer i Örebro SK? Och Sundsvall lever.

***

Vi talar mycket om ansvar men det går inte att lägga ansvaret för att en del supportrar bränner bengaler på resten av publiken på de allsvenska matcherna. Det är upp till polis och säkerhetsvakter att lösa det på arenorna, vilket visat sig vara svårt. Fast det är naivt att tro att andra åskådare ska ingripa när det eldas eller på andra sätt går åt fel håll.

Värsta med den nya maktkampen mellan Sef/polisen och fansen är att om det går åt fel håll så kan det spinna i väg snabbt. Parterna måste se till att jobba ännu tajtare ihop och inte tvärtom.

***

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Paris SG, men det krävs mer än ett mirakel för att på Camp Nou vända hemmaförlusten på 1-3 mot Barcelona. Självklart ska man spela om det, men med tanke på att Thiago Silva inte är med i backlinjen så är det svårt att se det som troligt att PSG klarar av att freda sitt mål även om man själv skulle hitta rätt framåt.

***

Bloggen har vilat för mycket, men det hänger ihop med lite för mycket annat jobb.

***

Henry Winter tecknar ännu en sorglig bild av förfallet i Leeds United.

***

Naturligtvis tråkigt att Johanna Garå slutar, och särskilt som en delförklaring är de hårda orden som följer när man verkar i tv, radio eller tidningar. Tyvärr följer det med när man tar eller får en offentlig roll och det är även så att det är mycket tuffare för kvinnor då en del män inte klarar av den självklara utvecklingen och tar sig rätten att uttrycka en massa skit.

Det är lika sorgligt varje gång det sker och det värsta är att trots mycket diskussion om det här så verkar det inte minska. En del människor – mest män, tyvärr – klarar inte av att det är så lätt att via sociala medier kommunicera vad man tycker och tänker. Ibland önskar jag att man kunde skicka det vidare till deras mammor så att de kunde skämmas.

Kommer att sakna Johanna i TV4-huset. hon är en bra kollega med nära till skratt och det underlättar alltid när man jobbar ihop.

Goliat…eller Zlatan sänkte Bastia

12 april 2015 07.26, olof.lundh

En titel ordnad, tre kvar för Paris SG att försöka plocka hem i vår. Ligacupfinalen blev en rätt enkel transport för huvudstadens lag inför närmare 80 000 åskådare på Stade de France. I takt med att matchen var avgjord så hördes och syntes PSG-fansen mer och mer men det var Bastia som satte ljud och färg på finalen.

Den franska nationalarenan levde onekligen upp när Bastias närmare 30 000 fans tog sig in på läktarna några timmar före avspark, och sångerna, ramsorna och det blåa var en krydda. Det ska sägas att de blåklädda fansen aldrig riktigt gav upp, trots att matchen rann i väg och aldrig blev den kamp mellan David och Goliat som många hoppades på.

Goliat…eller rättare sagt Zlatan Ibrahimovic visade vägen när han drog in en straff till 1-0, och då hade Sébastien Squillaci dessutom fått rött kort för att ha sänkt Lavezzi i straffområdet. Efter det dog matchen en aning, men Zlatan var inte färdig utan tog vara på ett halvrensat inlägg och sköt 2-0 innan det var paus.

Korsika-laget hade därefter en rejäl uppförsbacke, men man hade annars inlett matchen på ett sätt som signalerade att man inte hade någon respekt utan snarare såg en möjlighet att ta klubbens andra titel, den första sedan 1981. Nu blev det aldrig ens nära. Okej för att man hade några reduceringsmöjligheter efter pausen, men när inbytte Cavani med en enkel huvudrörelse styrde in 3-0 på nick så var det lilla ö-laget utslaget.

Tätt före slutsignalen så hittade Zlatan återigen Cavani som enkelt kunde rulla in 4-0 i friläge. Även om det var en del firande från PSG-spelarna vilade det en känsla av att det här bara vara ett steg på vägen. Fortfarande väntar det många stora uppgifter, inte minst CL-kvartsfinalen hemma mot FC Barcelona i veckan. Sedan är det ligakampen som gäller.

Den närmaste tiden får Laurent Blanc klara sig utan Zlatan Ibrahimovic. PSG:s anfallare är sedan tidigare avstängd i första matchen mot Barcelona, och är numera avstängd i fyra ligamatcher och närmast är det match borta mot Nice på lördag. Det inhemska ligaspelet ska man hantera, Cavani visade prov på att han kan hitta rätt här.

PSG får det tufft mot Barcelona oavsett om man disponerar alla spelare eller inte, men det är klart att Sevilla visade i den spanska ligan via 2-2 att det går att skaka den katalanska klubben.Om PSG räcker återstår att se, men det var svårt att se klubben passera Chelsea och det fixade man.Till returen i Barcelona får man tillbaka Zlatan, och Chelsea ordnade man utan honom och med en man mindre.

Rätt fascinerande med fotboll att i januari hängde krisrubrikerna tunga kring både Paris SG och framför allt tränaren Laurent Blanc. Det hette att han tappat omklädningsrummet, stjärnorna Lavezzi och Cavani hade uteblivit från träningslägret efter jul och det var få som trodde man skulle kunna vara med på flera fronter.

I dag är läget onekligen annorlunda med en titel vunnen och man leder ligan, även om Lyon kan gå upp i topp i och med att PSG:s match mot Metz är uppskjuten för helgens finalspel, och i franska cupen väntar Auxerre i en final i slutet av maj. Tre inhemska titlar är definitivt både möjligt och troligt och också det ägarna från Qatar vill se som ett krav.

Ska man dessutom vara rättvis mot övriga konkurrenter i Ligue 1 så ska Paris SG vinna rubbet om man ser till vad man har för budget. Allt är rejält mycket större kring PSG. Samtidigt är det väl tur att pengar inte alltid avgör matcherna även om det brukar väga över långsiktigt. Om Blanc ordnar det så borde han ha förlängt sin tillvaro som PSG-tränare.

Att åka ut mot FC Barcelona är knappast ett fiasko, men det är naturligtvis inte omöjligt att överleva det. Att Paris kan skaka Barcelona såg vi i höstas och även för två år sedan. För Paris SG kommer det dessutom fler möjligheter, men om det blir så för Blanc, Zlatan och en del andra som vill i väg är en annan sak, och då gäller det att ta möjligheterna när de passerar.

Zlatans jakt på titel 15 överskuggas av domen och dess debatt

11 april 2015 12.29, olof.lundh

Zlatan Ibrahimovic kan lördag kväll vinna sin 15:e riktiga titel. Ligacupfinal väntar mot Bastia Stade de France. En ladddad final, minst sagt, av många skäl. Allt från avstängningen av Zlatan till att ett av den frihetstörstande öns lag kommer till huvudstaden, och det räckte att se scenerna när laget nådde final för att förstå att det är stort för klubben som bara vunnit en titel.

Formellt har Zlatan vunnit 21 titlar i karriären som spelare, om man inte räknar in ligavinsterna med Juventus som försvann i Calciopoli, annars är det 23 titlar. Jag tillhör dem som räknar Juventus-titlarna, däremot har jag svårt att ta olika supercuper på allvar, där ligamästare möter cupmästare och är därför nere på 14 vunna titlar.

Under åren har det blivit två holländska ligatitlar, en holländsk cuptitel, sex serie A-titlar, en spansk ligatitel, två franska ligatitlar, den franska ligacupen samt klubblags-VM med Barcelona. Ligacupfinalen i fjol missade Zlatan så att i år gör han debut på mäktiga Stade de France. Våren 2015 har Zlatan fortfarande chansen att ta fyra titlar då Paris SG förutom ligacupfinalen även är klart för den franska cupfinalen, mot Auxerre, är i kvartsfinal i Champions League och leder Ligue 1.

En historisk säsong är inom räckhåll, ingen franskt lag har vunnit tre titlar samma säsong. Det mesta överskuggas dock av domen från sent i torsdags kväll där Zlatan fick fyra matchers avstängning, men där tre av dem hängde ihop med utbrottet mot domaren efter utbrottet mot domaren Lionel Jaffredo i samband med förlusten mot Bordeuax. Den fjärde matchen berodde på att han hade en villkorlig avstängning hängande över sig.

Paris SG och Zlatan anser att straffet är för hårt, och undersöker bästa sättet att överklaga, även om det få som går så långt som svensken och hävdar att han inte borde fått någon avstängning alls. Att det var ett väntat straff gick rätt lätt att läsa in sig på. Bland annat fick tidigare lagkompisen Jeremy Menez fyra matcher 2013 efter att ha förolämpat domaren i en match mot Lyon.

Ligan har dessutom av tradition varit hård, som mot PSG:s tidigare sportchef Leonardo som blev avstängd från all fotboll i nio månader efter att ha knuffat domaren Alexandre Castro efter matchen och med hot om poängavdrag. Också det fångades på kamera, likt Zlatans utbrott, och Bastias Brandao blev avstängd ett halvår för att ha skallat PSG:s Thiago Motta i höstas.

Är då Zlatans avstängning på fyra matcher, eller 3-1, ett rimligt straff? Ja, om man ser till hur den franska ligan tidigare hanterat liknande fall. Nej, om man vill ta in en större bild än bara fransk fotboll. Att man fångas på kamera när man går och skriker ut sin frustration och ber om ursäkt efteråt så är min bild en till två matchers avstängning ihop med den villkorliga.

Frankofiler och Ligue 1-kännare som Johanna Frändén, Jonas Hansson och Simon Bank ilsknade till över reaktionerna i svensk press. Frändén menade att nu kan aldrig svenska journalister klaga på utländsk enögdhet, Hansson var arg på fördomarna mot Frankrike och Ligue 1 och Bank skrev en lång och bra text om rimlighet.

Fotbollskanalens franske bloggare Hansson menade att jag var fel ute i min tweet där jag drog en parallell till kapningar som går obestraffade och påpekade att ingen toppliga i Europa straffar hårdare. Det sistnämnda har han både rätt i och bättre koll på, men det glider tyvärr förbi en hel del hårda och fula kapningar.

En ytterligare poäng är att det franska förbundet ofta gått hårt åt mot de landslagsstjärnor som strejkat, bråkat och allmänt misskött sig. Vi har sett det flera gånger i fransk fotboll och reaktionerna efter härdsmältan i Sydafrika 2010 hade man kanske inte sett i många länder. Kanske för att man inte heller sett en liknande öppen härdsmälta?

Det jag lärt mig ännu en gång är att en tweet sällan är ett bra sätt att kommentera den typen av komplexa ärenden. För man trycks över till en sida av åsikter och får en massa reaktioner kring det, och det oavsett vad man sagt och skrivit om ärendet tidigare och som kan ha varit betydligt mer balanserat. Vilket skapar en uppförsbacke.

Ja, jag tycker att straffet var för hårt om man väger in allt, som när han sade det och varför och hur det blev i Frankrike. Misstänker tyvärr också att domen påverkas av Zlatans sätt att uppträda och att han är arrogant och inte minst den politiska uppståndelsen som givetvis ingen missat. Dessutom har han varit uppe i disciplinnämnden tidigare och är landets största stjärna så att det finns en symbolik i att straffa honom.

Där Zlatan i andra fall kan komma undan med saker för att han är den stora stjärnan så kan det även slå tillbaka när man gör fel och ska straffas. Få är helt opåverkade av vad som sker och det gäller även ledamöter i olika disciplinnämnder. Lägger man till den enorma turbulensen som varit så fattar man att ledamöterna givetvis är påverkade.

I min värld som journalist måste man kunna skilja på vad som var den troliga/givna domen enligt regelverket och vad som kan anses rimligt i ett större perspektiv och komma med en synpunkt om det. Uefa hade ett regelverk som backade upp att man bötfällde danske Bendtner med en miljon kronor för hans kalsongkupp i EM 2012 men där rasism på läktarna traditionellt sett gett mindre böter.

Det blir en självklarhet att kunna ifrågasätta rimligheten oavsett om beslutet följer ett regelverk. Det innebär inte att man frångår journalistiska principer för att man som krönikör tycker något om straffet. Snarare är det väl journalistik att kunna ifrågasätta det hela, men givetvis ska fakta vara med när det handlar om grunden till Zlatans straff.

Fotbollen kryllar av svåra gränsdragningar, som när Luis Suarez bet ännu en motspelare, nu senast i VM, till hur Uefa ska hantera Montenegro med dess konstanta oroligheter vid hemmamatcherna. Lägg bara till det komplexa fallet med matchen mellan Serbien och Albanien där en drönare fick matchen att spåra ur. Ja, det är skitsvårt för prejudikaten ändras med tiden och tidsandan och även vi journalister påverkas.

Uefa lade plötsligt om kurs i veckan när man lät Norges och Englands F19-landslag spela om de sista 22 sekunderna efter att domaren gjort fel. Ett revolutionerande beslut och rätt, men det är klart att det öppnar för frågeställningar i framtiden om hur man ska hantera felbeslut och där man tidigare låtit domarens beslut gälla, likt Zlatans röda kort mot Chelsea.

Fallet Zlatan vs Ligue 1 är laddat på många vis. Inte bara för att han visat rätt lite ånger och talat om att han inte borde bli avstängd alls till att han aldrig uppträder som en korgosse på planen. Det han sade efter matchen i Bordeaux var både grovt, olämpligt och vulgärt. Han har fortsatt att vara kritisk och ilsken till att ha blivit tagen i örat.

Lägg till att Zlatan är bäst betald i landet och tillhör en qatarisk köpeklubb vars resurser får alla andras att framstå som om de är den fattige kusinen från ett annat och mycket fattigare land. Han har dessutom blivit en politisk symbol och ovanpå det är domarna ansatta redan som det är. På många vis är det korrekt att skydda domarna, men det är också så att det finns en tradition av att domarna sällan eller aldrig erkänner fel. Även om man i Sverige blivit bättre på det. Den dialogen borde bli bättre för det är något som hade ökat på respekten mellan parterna.

I slutändan handlar det ändå om tolkningar och vi kan lika lite slå fast med säkerhet att ligans disciplinnämnd inte påverkats av Zlatans utspel om Frankrike som ett skitland (och det sagt på engelska) som att det är säkert att han flyttar från landet och PSG efter den här domen. Däremot kan vi säkert ta debatten ännu bättre. Tror för övrigt Zlatan avgör Ligacupfinalen i kväll och stannar i PSG även nästa säsong.

Makalös insats av Zlatan men Vitamin Well-köret är löjligt

9 april 2015 09.34, olof.lundh

Går det att både beundra Zlatan Ibrahimovic för det han gör på fotbollsplanen och samtidigt inte svälja allt han står för helt okritiskt? Ibland undrar jag. Som i går när Zlatan gjorde en vass insats och stod för tre mål mot St Etienne när Paris SG nådde final i den franska cupen. Ett av målen var dessutom en riktig delikatess som han är en av få spelare som klarar av att bjuda på.

Då får jag en del stick på twitter om att jag är en tvivlare på Zlatan och i princip en idiot som är det. Det är som om det inte går att kombinera att anse att han är Sveriges bäste spelare genom tiderna och en av världens bästa och både tala och skriva positivt om det och att samtidigt kunna kritisera när han gör felaktigheter. Varför är det så? Det är svårt att greppa.

Som att det är rent löjligt att Zlatan håller på och tjatar om Vitamin Well i både sin app och sina intervjuer, som den Anna Brolin gjorde efter segermatchen under gårdagen. Ett sockervatten med vitamintillskott som vad jag läst mig till inte har någon vetenskaplig effekt, utan bara är ett alternativ till läsk eller juice. Jo, jag fattar att han tjänar på att säga det.

Jag gillade ju när Zlatan agerade som talesman för 805 miljoner svältande människor på jorden, men när han lägger sådan kraft på att trycka ut Vitamin Well så falnar jobbet ihop med FN. Givetvis ska man kunna kombinera dem, och det är givetvis häftigt att Zlatans resa gjort honom till talesman för en massa andra grejer än bara fotboll, men det blir bara för mycket att tjata om ett vitaminvatten som man äger själv.

Att pengarna är viktiga för Zlatan är inte heller någon hemlighet, och det går givetvis att greppa att det är så. Snart kommer också Zlatans samarbete med Dressmann, där jag på ett sätt kan gilla att han väljer ett okreddigt märke, men där det givetvis kommer jobbas med marknadsföring. Kanske är det hans sportkollektion som lyfter hans spel än mer?

Blir mycket i appen om Dressmann, Volvo och Vitamin Well…men inte så mycket FN längre? Var går gränsen? Det är väl upp till var och en men för mig räcker det när han kört några gånger i appen om vitaminvattnet som får honom att prestera och sedan tar det vidare i intervjuer, men andra kanske är mer öppna för att han ska kunna sälja än mer?

Självklart ska det finnas en förståelse över att Zlatan vill starta på karriären efter karriären och ta hand om sitt varumärke. Han och Mika Lepistö och Helena Seger har skickligt sett till att det blivit bra grejer av biografin och därefter har man adderat en dokumentär om Zlatan och en hel del andra samarbeten. Det är givetvis oerhört starkt att växla ut det ur en fotbollskarriär, även om den är makalös, men det får inte slå över för då skadar man varumärket.

Drar dessutom en lans för att det måste gå att se att Zlatan precis som de flesta andra har både bra och dåliga sidor, och att det måste gå att kritisera när han gör saker som är fel utan att man för den skull inte ska kunna berömma hans makalösa insatser på planen. Bara det att han under knappa tre säsonger gjort 102 mål på 114 matcher för Paris SG.

Som Erik Hamrén konstaterade efter senaste landslagssamlingen: ”Jag har slutat att bli förvånad över Zlatan”. Det är bara att instämma och se hur han först efter den politiska turbulensen i Frankrike gjorde hattrick och sedan stod för två mål i Moldavien och ett mot Iran innan han var delaktig i ett mål mot Marseille och därefter tre mål mot St Etienne.

Dessutom jagar klubben fortfarande fyra titlar, man är i final i två cuper och leder ligan och spelar kvartsfinal i Champions League mot Barcelona. Under torsdagen kommer dock besked om Zlatan blir avstängd eller ej för sitt utbrott mot domaren efter förlusten mot Bordeuax. I Frankrike tror man på fyra matcher, Zlatan tror på noll och det speglar väl till viss del inställningen om att det är svart eller vitt.

***

Behrang Safari gick till cupfinal med Basel precis som Rasmus Lindgren och Simon Tibbling gjorde med Groningen.

***

Pia Sundhages landslag har en brant uppförsbacke inför VM och frågan är om hon stannar en dag efter Kanada? Måste säga att jag tvekar efter att hennes projekt att lägga kraft på anfallsspelet och inte försvar fick ett rejält bakslag när spelarna bidrog till att gå tillbaka till 4-4-2 i sista matchen inför trupputtagningen.

Visst, det heter att spelarna ska ta ansvar och att Sundhage gillar det men det verkar knappast som om hon har hela gänget med sig i båten efter den här svängningen. Vilket aldrig är en bra start inför ett mästerskap och förbundskaptenen utstrålar inte heller samma energi längre och samma driv kring jobbet och har ju på flera ställen öppnat för att VM kanske blir slutet.

Apropå försvarsspel så var Hanna Marklund direkt efter EM 2013 öppen med vad Sundhage borde gjort, och som hon inte gjorde och det kanske innebär att Schelin, Seger och Fischer inte får kröna karriären med en VM-medalj som de hoppats:

Hamrén kände bara kärlek på Friends Arena

1 april 2015 10.43, olof.lundh

Efter Sverige-Iran satt en förvisso trött men mycket nöjd Erik Hamrén i källaren på Scandic Park och talade om att han ville att alla matcher skulle ha en likadan inramning som landskampen på Friends Arena. För även om en stor majoritet höll på bortalaget och dessutom gav upphov till en mäktig ljudkuliss så upplevde förbundskaptenen det som positivt.

Kände inte som om det var att spela på bortaplan. På bortaplan känner man ofta hat, men jag kände bara kärlek. Hörde givetvis att de stöttade sitt forna lands landslag och lag men det var även kärlek till oss. Så skulle alla matcher vara.

Det var dagen efter den andra raka segern för Erik Hamrén vars 2015 startat på ett helt annat sätt än 2014 där man bara tog två segrar totalt sett. Fast det var ingen tvekan om att förbundskaptenen gladdes åt mer än bara två vinster och en del andrum i EM-kvaltabellen:

* Landslaget visade mot både Moldavien och Iran att man kunde köra 4-4-2 framgångsrikt. Hamrén var nöjd över att spelarna nu visat att de kunde hantera ett spelsystem till och det framgångsrikt. Han vill inte låsa sig vid något system utan det handlar om samma spelidé men annat system beroende på både motstånd och vilka spelare han förfogar över.

* De nya spelarnas kliv. Återigen lyfte Hamrén fram Erik Johansson som han upplevde verkligen hade tagit chansen. ”Jag blir glad i hjärtat när en spelare visar sådan kvalitet och den utstrålningen.” Mittbacken är inte ensam utan det fanns fler i truppen som Robin Olsen, Emil Forsberg och Anton Tinnerholm och även Isaac Kiese Thelin fick ett omnämnande.

* Zlatans framfart med tre mål och en assist på 90 + 45 minuter och som inte längre överraskar honom men imponerar på förbundskaptenen. Där Zlatan under de tre senaste landslagsåren snittat ett mål per match till skillnad mot tidigare ett mål per tredje match. ”Har vi en världsstjärna måste vi försöka utnyttja honom, det beror mycket på Zlatan men även på de andra spelarna. Vi har fått till en bra mix och kan utnyttja en sådan världsstjärna.

*Att det finns fler talanger i svensk fotboll som vill fram. Både det äldre och yngre U21-landslaget vann sina dubbellandskamper och i helgen börjar allsvenskan där en kombination av dålig ekonomi och att en satsning på akademier, utbildning och bra instruktörer gett fler och fler unga spelar med erfarenhet. Hamrén slog ett slag för 16 lag i allsvenskan men vill se längre säsonger så att både landslag och allsvenska kan rymmas.

Erik Hamrén gav naturligtvis en lite släng till medierna och det var som svar på Sportbladets Petra Thoréns fråga om hur han ska se till att väcka lejonet inom Zlatan (apropå att Zlatan sa såg efter sitt hat trick mot Lorient efter ministercirkusen i Frankrike) till ett eventuellt EM 2016. ”Vi får ta hjälp av er i media, ni brukara vara bra på det.”

När det handlade om att tippa allsvenskan så darrade inte Hamrén utan pekade som de flesta ut Malmö FF. Förbundskaptenen har visat att han sätter stor tilltro till MFF:s spelare och hade med sju stycken som var delaktiga i Malmös framgångar under 2014, även om bara fyra av dem är kvar i MFF-truppen, och det är kanske inte konstigt att han då väljer MFF.

En angenäm kväll för Hamrén

31 mars 2015 23.30, olof.lundh

För en knapp vecka sedan var trycket betydligt hårdare på Erik Hamrén. Moldavien väntade i EM-kvalet och efter ett 2014 då Sverige haft det sämsta landslagsåret sedan 1980-talet och fallit lägre än någonsin på Fifa:s världsrankning så fanns inte mycket manöverutrymme för förbundskaptenen. Resultat var det enda som kunde skapa andrum.

Efter 2-0 i Chisinau och 3-1 mot ett vasst IranFriends Arena har Hamrén skaffat sig andrum. Dryga två månader återstår till nästa EM-kval (Montenegro hemma) och dessförinnan möter man Norge i en träningsmatch i Oslo, och förbundskaptenen har plötsligt fler alternativ på flera platser än han haft på ett tag.

Långa perioder mot Iran spelade Sverige en stark offensiv fotboll och skapade lägen och visst, det är som med ett för kort täcke, när man flyttar upp det så blottar man sig. Det ledde till några iranska möjligheter och ett tillfälle som ledde till straff om reducering. Ändå kändes inte den svenska segern riktigt i fara, trots att det iranska landslaget kopplade ett grepp direkt efter pausen, men närmare än en stolpträff kom man aldrig.

Sverige hade rivstartat matchen och gjorde två rätt snabba mål och det var kombinationer och inlägg som låg bakom både 1-0 och 2-0. Framför allt det första målet var oerhört vackert, från Emil Forsbergs dribblingar till Zlatan Ibrahimovic öppnande pass och Erkan Zengins direkta inlägg till lagkaptenen som satte in 1-0 distinkt med huvudet.

Även 2-0 var snyggt när Marcus Berg visade den egenskap som ingen svensk anfallare haft sedan Marcus Allbäcks dagar. Panathinaikos skyttekung högg på en nernickad boll av Zlatan och var säker när han tog den på uppstuds och tryckte in den i nät. Viktigt för anfallare Berg att visa sin klass när han fick chansen från start för första gången på länge.

Zlatan Ibrahimovic fortsätter att excellera och stod för ett snyggt nickmål och en snygg nickassist under 45 minuters spel, och det efter två mål mot moldaverna fredags. Nu är han uppe i 54 mål och kanske är det mest fascinerande att 26 av dem kommit under dryga tre säsonger och på 26 matcher. Innan mötet med Kroatien i Zagreb 2012 hade Zlatan 27 mål på 77 landskamper.

Fast inte nog med det, Marcus Berg hittade rätt när han fick starta mot Iran och det efter att hans inhopp i EM-kvalet lovade gott. Kanske kan han hitta rätt på allvar i landslaget? Han har egenskaper som få andra svenska anfallare? Bakom duon Zlatan och Berg finns Isaac Kiese Thelin som var solid i EM-kvalet och Ola Toivonen som nickade in 3-1 på Iran.

På mittfältet funkade det med att spela fyra man i ett 4-4-2 och där var Albin Ekdal och Kim Källström klart godkända och sedan visade Zengin att han kunde växla upp från EM-kvalet och var riktigt bra första 45 mot Iran, och på andra kanten var Emil Forsberg en injektion ända till en skada tvingade honom att kliva av. Jimmy Durmaz kan vara tillbaka och Sebastian Larsson känner sig långt i från given.

I backlinjen är Pierre Bengtsson och Erik Johansson – vilka matcher mittbacken gjort – rätt självskrivna i juni och kanske även Martin Olsson till vänster. I avstängde Andreas Granqvist frånvaro finns Mikael Antonsson som Hamréns förstaval om han är frisk och även Pontus Jansson är en möjlig ersättare. I mål lär Andreas Isaksson vara ettan men Robin Olsen visade att det finns alternativ.

Så även om Erik Hamrén må vara förbannad på kritikerna efter Iran-turbulensen så kan han åtminstone titta på resultaten och veta att han köpt sig både tid och plats inför EM-kvalet i juni. Vinst mot Montenegro ger ett direkt avgörande under hösten och där det minst blir playoff om en plats i EM 2016, vilket borde göra att bara tanken på det gör att det känns som en smekning att vakna på onsdagen.

Inramningen på Friends Arena blev den rätta och det var mer av en fest med inslag av protest och det gick att ta på stoltheten och glädjen många med rötter i Iran kände, inte minst alla kvinnor som kunde se sitt landslag. Det var skönt och sunt förnuft att SvFF tog beslutet att inte jaga banderoller eller den gamla iranska flaggan. Om sedan Fifa skulle gå efter SvFF för det så får man ta den kostnaden.

Iran är ett viktigt test för Hamrén o Co

31 mars 2015 17.48, olof.lundh

Körde ett försnack inför kvällens landskamp mellan Sverige och Iran med Anna Brolin, Hanna Marklund och Patrick Ekwall:

Sverige jagar en plats i EM 2016 i Frankrike och efter segern mot Moldavien kan Erik Hamrén andas ut en aning inför nästa EM-kval, Montenegro hemma i juni. Oavsett hur det går där lär EM-kvalgruppen antagligen avgöras under några dagar i september. Då spelar Sverige mot Ryssland i Moskva och efter det mot ÖsterrikeFriends Arena.

Fram till dess måste Erik Hamrén försöka vaska fram fler spelare som kan utmana om platser i startelvan. Det är för få som hotar en del av de etablerade och det är något som kan vässa Sverige. Inte så att det betyder att veteranerna med automatik ska bytas ut, utan snarare att de ska känna flåset och att konkurrensen om platserna ska bli hårdare.

Därför kul att Anton Tinnerholm, Erik Johansson och Emil Forsberg är med i startelvan mot Iran, och även Marcus Berg som aldrig riktigt fått något genombrott i landslaget. Iran är ett riktigt vasst landslag som är några snäpp upp från Moldavien och det är ett måste för Sverige att spela mot bra landslag oavsett vad det betyder för Fifa-rankningen.

Även om många är kritiska mot världsrankningen så har den blivit bättre på att peka ut rättvist, men det är möjligen så att man skulle tänka om kring vänskapsmatcher som Uefa inte har med på sin rankning, men det är givet att den är en indikation på var man står. Ingen ifrågasätter väl att Sverige gått sämre på senare år och därmed tappat i kvalitet, eller?

Ett skäl är att Sverige har färre spelare i de stora ligorna och som går långt i Europa. Ovanpå det så får inte alla spelare tillräckligt med speltid och det handlar om en kombination av att den svenska kvaliteten gått ner men också på att konkurrensen ökat av spelare från hela världen. Globaliseringen påverkar inte bara handel och vanligt arbetsliv utan även fotbollen.

Samtidigt finns det ljuspunkter i svensk fotboll. Ta bara att Malmö FF:s äventyr i Champions League visat sig vara ett löpande band av landslagsspelare och att sju i dagens landslagstrupp har spelat i MFF under 2014. Lägg till att det äldre U21-landslaget laddar för U21-EM efter bragden mot Frankrike i höstas och slog Serbien i veckan och vann klart mot Ryssland.

Även om en succé i U21-EM inte med automatik innebär att nya landslagsspelare kommer fram, se bara på laget från 2009 där få i startelvan verkligen tagit nästa kliv: Johan Dahlin – Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr, Rasmus Bengtsson, Emil Johansson – Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Gustav Svensson, Emir Bajrami – Ola Toivonen, Marcus Berg.

Ändå är det givetvis ett gott tecken att Sverige är med där och det finns spelare som Branimir Hrgota, John Guidetti, Simon Gustafsson, Ludwig Augustinsson och många fler som redan i höst kan vara med i en A-landslagstrupp. Hamrén behöver fler alternativ och både en match mot Iran med A-landslaget kan visa den vägen och ett U21-EM.

En del verkar ha uppfattat turbulensen kring att möta Iran som att jag anser att Sverige inte skulle spela mot landet i fotboll. Klart att det är tveksamt men om man väljer att möta landslag från länder med tvivelaktiga regimer så måste man vara tydlig med var man själv står. Givetvis har vi alla ett moraliskt ansvar men idrotten kan inte hållas högre än handel och turism.

Iran är handelspartner med Sverige och svenska företag exporterar för en dryg miljard kronor om året och man köper för en dryg miljard. Om det är okej att handla med landet som styrs av en regim vi på många sätt ifrågasätter så måste det på ett liknande vis vara okej att ha ett idrottsligt utbyte. Däremot kan man utnyttja tillfället att få fram synpunkter som stöttar de som har det svårt.

Skrev en krönika i ämnet hösten 2013 och har inte ändrat ståndpunkt. Om Sverige ska bojkotta ett VM i Qatar 2022 så borde vi alla fundera ett varv till och undra hur många gästarbetare som dör i landet för att se till att det lilla emiratet kan sälja gas och olja och köpa varor från Sverige och många andra länder? Det har pågått länge och lär pågå efter VM.

Givetvis är det för jävligt att folk dör för att bygga VM-arenor, men det är lika för jävligt att gästarbetare dör i Dubai för de bygger skyskrapor, köpcenter och annat för att européer ska åka dit och semestra. Hela systemet för arbetskraft i regionen är helt skruvat, och visar att det naturligtvis är svårt att hantera stora mästerskap och andra utbyten.

Därför är det viktigt att SvFF och andra kring landslaget tar ställning. Det var ett steg i rätt riktning att de svenska landslagsspelarna klev fram och kritiserade hur det är för kvinnor i Iran, vilket lätt glöms bort när man kritiserar SvFF:s valhänta hanterande av den brännande frågan, och det har varit ovanligt att svenska spelare gjort dylikt.

Sedan hade SvFF behövt vara mycket mer öppet om uppgörelsen med Iran. Vad ingår i överenskommelsen med landet som har oerhört svårt att få till matcher av just politiska skäl? Vad händer med utbytet med flicklandslaget i Iran? Och man måste vara kvickare på att utvärdera en policy som får en förbundskapten  att framstå som mindre insatt och empatisk än vad han är.

Hoppas bara att det blir positivt drag på läktarna i Solna och att vi slipper oroligheter eller stökigheter kring att det finns delade uppfattningar kring regimen i Iran. Räcker att se på twitter och i mina email för att inse att det finns både för och emot en regim som många i väst har svårt att förstå sig på och man kan inte respektera bristen på mänskliga rättigheter.

SvFF behöver kliva in i 2015

30 mars 2015 14.15, olof.lundh

Sverige möter Iran på tisdag och att det skulle bli en politisk laddad match är inte förvånande. Det är väldokumenterat att man i Iran har en annan syn på kvinnor och idrott och att de exempelvis inte kan besöka idrottsarenor, vilket strider mot allt vad SvFF står för. Då är det välkommet att spelare och ledare i det svenska landslaget säger det.

Dessutom går det att ifrågasätta en regim för att man inte alltid respekterar mänskliga rättigheter som i Sverige. Att man möts i en fotbollsmatch är en sak, men att inte kunna tydligt ta ställning är en annan. Har tidigare gjort parallellen hur svensk handboll agerade kring VM i Qatar och där är inte det svenska fotbollsförbundet än.

Spelarna har varit väldigt tydliga i frågan och det är en klar förändring till det bättre. Vilket inte på något sätt betyder att allt är löst av den anledningen, men det är bra och nyttigt att svenska landslagsspelare som är förebilder och idoler tydligt tar ställning för vad som i Sverige är givna delar av förbundets och samhällets värderingar.

Även om en del kanske längtar tillbaka till tiden när man höll illusionen att idrott och politik inte hör ihop vid liv så är det inte längre möjligt 2015. Det måste även SvFF inse och det går inte att dra fram en policy om att Erik Hamrén förvisso är fri att säga vad han vill men däremot ska alla politiska frågor handläggas av styrelsen för förbundet.

Vad är politik? Ja, det är en svårbesvarad fråga och varför Erik Hamrén inte i lördags kunde säga vad han sa på måndagens presskonferens är en gåta. Nej, det är inte så att någon kränkt förbundskaptenen, eller ens varit elak, som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson påstod när han ringde Aftonbladet i söndags kväll. Utan medier har bara påpekat det konstiga i att han inte svarade på frågan.

Erik Hamrén är en vuxen man med ett batteri av rådgivare runt om kring sig och att Iran-matchen skulle dra till sig frågor var inte heller någon nyhet. Det här visar tydligt att en av Sveriges största folkrörelser behöver moderniseras och kliva in i 2015. Det är inget kontroversiellt att Hamrén slår fast sin ståndpunkt mer än en gång, och så ofta har det inte heller gjorts.

Naturligtvis borde Hamrén ha blivit tydligare briefad inför lördagens presskonferens så att han inte skulle känna sådan osäkerhet att han bara hänvisade till en policy om en uppdelning. Vi som följt Hamréns tid som förbundskapten vet att han ofta är försiktig eller osäker kring den här typen av frågor och då oftast avstår från att ge sig in i frågorna, vilket kan slå tillbaka.

Dessutom hade det varit önskvärt att SvFF berättade vad Iran betalar för att spela matchen mot Sverige på Friends Arena. Att SvFF är ekonomiskt pressat är ingen nyhet och då vore det klädsamt om man kunde vara öppen med om vad man får betalt. Lägg till att utbytet med flicklandslag som det tidigare hetat ska ske senast 2016 nu är betydligt mer löst i kanterna.

Löser inte problemen i Iran men befriande med klarspråk

29 mars 2015 14.04, olof.lundh

Efter att förbundskapten Erik Hamrén kört sarg ut i lördags kväll och hänvisat till att han bara pratar fotboll och inte politik apropå matchen mot Iran, något som jag skrev en krönika om direkt efter presskonferensen, så var det andra tag från landslagsspelarna söndag förmiddag. Erik Johansson, Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg, Andreas Granqvist och Erkan Zengin var alla kritiska till Irans syn på kvinnor och idrott.

Det är så befriande med klarspråk, även om det är i en självklar fråga. Av tradition har svenska landslagsspelare i fotboll varit försiktiga, men som SvFF-basen Karl-Erik Nilsson påpekade i poddintervjun med mig för några veckor sedan så ville han ta efter handbollsförbundet. Ni vet i samband med VM i Qatar i januari så var svensk handbolls alla representanter tydliga om hur man såg på regimen och utnyttjade tillfället att ge en motbild, vilket blev en krönika som uppmanade SvFF att ta efter.

På ett sätt synd att Erik Hamrén inte ledde det hela med att börja i lördags kväll på Scandic Park, men antingen så hade inte SvFF synkat att man skulle agera så här eller så insåg man efter förbundskaptenens presskonferens att det ser lite dumt ut? Möjligen vill Hamrén absolut inte tala om det här, men det skulle förvåna om han inte säger något om det på måndag när det är ny presskonferens.

Hör fotboll och politik ens ihop? En evig fråga men för mig är svaret alltid ja. Det går inte att låtsas som att idrott inte utnyttjas i politiska hänseenden och det kan vara allt från att tvivelaktiga regimer anordnar mästerskap för att putsa på fasaden till att valda politiker gärna solar sig i glansen av framgångar för idrottare och lag.

Även om SvFF och andra idrottsförbund får akta sig från att kasta sig in i knivigare frågor där det inte är lätt att bena ut vilken sida som har rätt, likt i en svårnavigerad konflikt mellan Israel och Palestina eller på Nordirland, så är det inte svårt eller komplext att stå upp för det som är givna värderingar likt jämställdhet och mänskliga rättigheter och demokrati.

Nej, några uttalanden löser inte alla problem i Iran med en regim som har en annan syn på kvinnor och idrott. Däremot är det positivt att svenska landslagsspelare är tydliga och utnyttjar en möjlighet att säga vad som är en självklarhet i Sverige och borde vara en självklarhet i hela världen. För annars blir det bara en propagandtriumf för Irans regim att landslaget är i Sverige.

Antalet träningslandskamper som Iran spelar i Teheran är få, då få länder vill spela mot landet av bland andra politiska skäl och förberedelserna inför VM stördes av det och man mötte till slut Vitryssland, Angola och Montenegro på neutral plan. Ofta träningsspelar man i Österrike, som inför VM och mot Chile i veckan, där man vann med 2-0 vilket imponerade:

Uppenbart att de svenska landslagsspelarna precis som många av oss i media inte har bra koll på VM-nationen som är rankat 42:a i världen, tre snäpp före Sverige. Det är ett landslag som hämtar en majoritet av spelarna från Iran och några andra asiatiska ligor som man inte ser i Europa. Två spelare finns i spanska andradivisionen  och i Osasuna och en av dem är lagkaptenen och stjärnan Javad Nekounam.

Den 34-årige Nekounam är Irans Zlatan och i förra veckans match satte han rekord i antalet landskamper när han nådde 150 och passerade Ali Daei och Nekounam stod för ett av målen och är nu uppe på delad andraplats med 38 mål ihop med Ali Karimi.

Kanske kommer det nya rekordmålet på Friends Arena på tisdag kväll som gör Nekounam till störst av alla inom iransk fotboll? Eller måste han i kapp Ali Daeis 109 mål för att anses som landets störste spelare? Ja, det överlämnar jag till experterna på iransk fotboll.

Räkna dock med bra tryck på Friends Arena. Över 30 000 biljetter är sålda och det lär bli så att Sverige känner sig som bortalag, men det är bättre än att det är tyst och tamt på läktarna. Erik Hamrén visste inte hur han skulle formera laget under lördagens presskonferens utan ville avvakta en lätt träning söndag och sedan måndagens hårdare pass.

Tror att Zlatan spelar trots allt och hade velat se följande elva: Olsen – Larsson, Granqvist, Johansson, Olsson – Forsberg, Quaison, Ekdal, Zengin – Ibrahimovic, Berg

***

Tom Alandhs dokumentär på SVT om Tord Grip är värd att se, men det är inte riktigt Alandh-klass och jag saknar en tydligare skildring än att han bara stått i Svennis skugga. Grip fanns även i Tommy Svenssons skugga och har gjort så oerhört mycket i svensk fotboll, men slående är att han haft svårt att lyckas när han varit nummer ett.

***

HIF-backen Emil Krafth nobbade landslaget och fanns varken med i A-landslagets trupp eller U21-landslagets trupp. Det hette att högerbacken var skadad…ändå fanns han med i Helsingborgs startelva i genrepet mot Värnamo mindre än 15 timmar efter att A-landslaget och U21-landslaget spelat matcher i Moldavien och Serbien.

Med tanke på att Mikael Lustig var skadad och att Krafth spelade mot Frankrike i november och gjorde det bra och även var med i Abu Dhabi och gjorde det bra så hade det inte varit en stor överraskning om HIF-backen funnits med i Hamréns EM-kvaltrupp. Något fick Krafth att tacka nej och sedan ändå spela match för klubblaget.

Ta bara att Håkan Ericson nu tog ut Mattias Johansson i U21-landslaget igen. AZ-backen ratade ju U21-landslaget i höstens playoff men när Krafth inte var disponibel och Derbys Isak Ssewankambo var skadad så blev det en uttagning av Johansson.

***

Cirka 50 personer kom till landslagets öppna träning på Friends Arena.

Vem tar Uefa i örat för att ha tvingat Ryssland att spela vidare

28 mars 2015 09.15, olof.lundh

Så tröttsamt med nya skandaler på Gradski-stadion Podgorica. Englands målvakt Joe Hart fick i VM-kvalet till Brasilien uppleva något liknade som Rysslands Igor Akinfejev som blev träffad av en brinnande bengal efter 20 sekunder av matchen mellan Montenegro och Ryssland och blev utburen. Tyvärr är det ingen överraskning att det sker, det har hänt tidigare i Montenegro.

Redan när England EM-kvalade mot Montenegro 2011 tog sig hemmafansen in på planen vid slutsignalen. I VM-kvalet 2012 kastade fansen in bengaler på planen i när man mötte San Marino och Tjeckien, och mot Polen fick polackernas målvakt ett säte kastat mot sig. Sedan var det matchen mot England som fick arenan att se ut som en krigszon.

Efter VM-kvalet gav Fifa Montenegro böter på 800 000 kronor men det har inte direkt hjälpt. Det var hett på läktarna när Sverige var där i november och tyvärr ännu värre när ryssarna var där under fredagen. Vad gör nu Uefa? Ja, EM-kvalets herrar tvingade Ryssland att spela matchen trots att målvakten blivit utbytt för brännskada – vilket är svårt att fatta.

I det här fallet är det som med domare, det går inte direkt att straffa Uefa som sitter på all makt, och det är otroligt att matchen fortsatte. Förstår verkligen Rysslands ilska över att tvingas  spela matchen, men det gick till slut inte att spela klart den efter spelarbråk och nya oroligheter i andra halvlek. Allt annat än att Montenegro döms som förlorare med 0-3 vore en skräll, och det slår givetvis mot Sveriges EM-drömmar.

Kan inte förstå att man inte slänger ut Montenegro som har så upprepade problem. Vet givetvis att det förekommer på fler ställen än på Gradski-stadion, men i sådana här korta kval får det för stor betydelse om något lag vinner en match på det sättet, men kan naturligtvis köpa att Uefa väljer den vägen. Möjligen kan man välja att straffa även Ryssland och ta poäng från Capello o Co, men tror inte på det.

När Serbien och Albanien möttes i EM-kval i höstas och en drönare flög över arenan med en albansk flagga och det var upploppsliknande scener så fick hemmalaget Serbien segern med 3-0 men blev samtidigt fråntagna tre poäng på grund av att hemmafansen stormade planen och attackerade de albanska spelarna. Bägge länderna har överklagat till CAS, idrottens egen domstol.

Läser man på Uefa:s korta beskrivning från Montenegro-Ryssland på hemsidan inser man att de vill tona ner det hela och inte föregå något med skrivningen ”appeared to be struck by an object”:

The UEFA EURO 2016 qualifying match between Montenegro and Russia was abandoned in the 67th minute following crowd disturbances at the Gradski Stadion in Podgorica. In the first minute of the Group G fixture, Russia goalkeeper Igor Akinfeev appeared to be struck by an object thrown from the crowd. He was subsequently carried off the field on a stretcher and the referee took the players off for a first time

Play resumed after a 33-minute delay and there was no score at half-time. The start of the second half was delayed by 18 minutes due to further disturbances and the match was abandoned in the 67th minute, shortly after Russia’s Roman Shirokov had a penalty saved by Vukašin Poleksić. UEFA will wait to receive reports from the delegate and referee to open disciplinary proceedings. 

Nu återstår bara att vänta på Uefa:s process och Sverige gör bäst i att fokusera på att man tog tre poäng och tänka framåt mot Montenegro i juni och strunta i eventuella poängfördelningar. Svenska landslaget hade inga problem att ta 3-0 och seger efter publikskandalen på Parken i Köpenhamn och det är väl troligt att ryssarna får en poänginjektion.

Enda positiva är att Montenegro knappast kan bland sig in i kampen om tredjeplatsen – vilket ger minst playoff – och trots allt så ska man spela om både förstaplatsen och andraplatsen. Även om Österrike går starkt så ska de åka både till Moskva och Stockholm och halva EM-kvalet återstår. Kan vara värt att påminna om att bästa grupptrean går direkt till EM 2016.

När man tar fram bästa grupptrean så plockar tar man grupptreorna och sedan tar man bort sämsta laget i de grupper med sex lag, som i Sveriges grupp hade varit Moldavien, och därefter rankar man dem och det finns en tabell som i dagsläget ser ut så här:

1 D  Skottland 4 2 1 1 5 4 +1 7 Direkt till EM 2016
2 F Ungern 4 2 1 1 4 3 +1 7 Får spela playoff
3 E   Schweiz 4 2 0 2 7 3 +4 6
4 H  Norge 3 2 0 1 5 3 +2 6
5 C  Ukraina 4 2 0 2 3 2 +1 6
6 G  Ryssland 3 1 1 1 5 2 +3 4
7 I  Albanien 3 1 1 1 2 4 −2 4
8 A Holland 3 1 0 2 7 4 +3 3
9 B  Cypern 3 1 0 2 4 5 −1 3

 

Kan även vara värt att påminna om att Uefa har annat system än Fifa för att särskilja lagen åt och att inbördes möten går föra och där har Sverige kryssat mot både Österrike och Ryssland:

 1. Higher number of points obtained in the matches played between the teams in question;
 2. Superior goal difference resulting from the matches played between the teams in question;
 3. Higher number of goals scored in the matches played between the teams in question;
 4. Higher number of goals scored away from home in the matches played between the teams in question;
 5. If, after having applied criteria 1 to 4, teams still have an equal ranking, criteria 1 to 4 are reapplied exclusively to the matches between the teams in question to determine their final rankings. If this procedure does not lead to a decision, criteria 6 to 10 apply;
 6. Superior goal difference in all group matches;
 7. Higher number of goals scored in all group matches;
 8. Higher number of away goals scored in all group matches;
 9. Fair play conduct in all group matches (1 point for a single yellow card, 3 points for a red card as a consequence of two yellow cards, 3 points for a direct red card, 4 points for a yellow card followed by a direct red card);
 10. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

To determine the best third-placed team, the results against the teams in sixth place are discarded. The following criteria are applied:

 1. Higher number of points obtained;
 2. Superior goal difference;
 3. Higher number of goals scored;
 4. Higher number of away goals scored;
 5. Fair play conduct in all group matches;
 6. Position in the UEFA national team coefficient ranking system;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Fakta om Lundh

  Ålder: 48
  Bor: Stockholm
  Gör: Krönikör på fotbollskanalen.se och i TV4-Sport.
  Laget i hjärtat: Leeds United.
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

 • Mejla Olof Lundh: