Olof Lundhs blogg

Ett avslöjade i Aftonbladet för att elda på i rättighetsbrasan

Under måndagen avslöjade Aftonbladet att svensk klubbfotboll är på väg mot ett miljonregn. Ingressen målar upp en positiv bild gällande försäljningen av tv-rättigheterna för Allsvenskan och Superettan som pågår och där det kommer ett ge pengar till klubbarna:

Kim Källström, Simon Thern och Kristoffer Olsson. Räkna med fler hemvändande stjärnor framöver – lockade av högre löner? Svensk elitfotboll är på väg mot ett nytt guldkantat tv-avtal. Enligt vad Sportbladet erfar pekar mycket mot fördubblade tv-inkomster från 2020.

Om vi börjar med det som sticker ut, det vill säga fördubblingen så behöver man inte gå längre tillbaka än i november, då kan man hitta en rerajt i Aftonbladet där det står att svensk klubbfotboll räknar med en fördubbling av priset på tv-rättigheterna. Så det är ju som väntat om det blir dubbelt upp för rättigheter som nästan legat stilla i pris sedan 2011.

De 172,5 miljoner kronor de allsvenska klubbarna delar på årligen och tre år till är långt efter Norge och Danmarks avtal (430 miljoner för Tippeligan och 530 för Superligan) för att inte tala om SHL som i kraft av sitt nya avtal med start 2018 har fyra gånger så mycket i ersättning för att matcherna sänds.

Faktum är att om inte Sef:s inhyrde agenten Rune Hauge – som passande nog inte nämns i det färska avslöjandet i Aftonbladet – uppnår en fördubbling av priset så går han lottlös. Han och företaget Profile Partners måste uppnå 460 miljoner för att få tre procent av köpeskillingen enligt överenskommelsen med Svensk Elitfotboll.

Har tidigare bloggat om att just Rune Hauge och hans delägda bolag har ansvaret för att sälja svensk klubbfotboll ännu en gång. Norrmannen har ju varit delaktig i försäljningarna av de flesta rättigheter kring svensk fotboll i över 20 år och har fortfarande en stark ställning i Sverige. Han jobbar tätt både med SvFF och Sef men fick inte vara kvar hos SHL när man sålde rättigheterna hösten 2016.

Alla som läser det här vet nog att jag är anställd på Bonnier Broadcasting som äger TV4 och C More och som i dag innehar rättigheterna till svensk klubbfotboll. Givetvis är man med och bjuder på rättigheterna som är ute till försäljning och gäller från april 2020. Sedan inser nog alla att jag inte är briefad i vad som sker, men det kan vara bra att påpeka min koppling oavsett.

Samtidigt har jag bevakat den här delen av fotboll och idrott och rättighetsförsäljningar under lång tid, vilket tyvärr alldeles för få sportjournalister gör, och kan därför se hur artikeln i Aftonbladet som kommer fyra dagar innan budtiden går ut, är planterad för att skapa en bild av ett drag. Antagligen mest för att ge klubbarna den bilden. Eller för att piska budgivarna en sista gång, då de är nervösa inför fredagen.

Inte för att jag misstror Aftonbladet eller reportern Michael Wagner som skrivit texten. De har garanterat fått den här informationen om att det är drag i försäljningen. Sedan kanske man inte lagt så mycket krut på research utan bara dånat på med den positiva vinkeln om det väntande miljonregnet, som förvisso först kommer 2020.

För när det gäller budgivarna så vet man att informationen är sparsam kring vad buden ligger på, även om man träffats och förhandlat. ”Man håller på sitt bud till absolut sista minuten”, enligt en erfaren och initierad aktör som inte alls är inblandad i den här affären. Det vill säga att det finns inga riktiga indikationer på eventuella bud som Sef ska få på fredag.

Hur är då förhandlingsläget? Naturligtvis är det som Sef:s generalsekreterare Mats Enquist säger i artikeln med avslöjandet i Aftonbladet: ”Vi är optimistiska. Det råder en stark medvind för allsvenskan.” Jo, det är förvisso drag i Allsvenskan men än viktigare är att det är konkurrens på tv-marknaden för det avgör hur det går mer än hur det blåser för serien och lägg till att direktsänd idrott är en av få fungerande produkter i tv-världen.

C More/TV4 vill givetvis behålla svensk klubbfotboll för att fortsätta på den inslagna vägen att satsa på svensk lagidrott. Man har SHL som man nyligen förlängde till 2024 och även Hockeyallsvenskan som man förlängt till 2021. Samtidigt pressas man av dåliga ekonomiska resultat och att det är tre år till fotbollsavtalet går ut och man förutom stora hockeyavtal köpte ett paket med EM-kval 2018-20, VM-kval 2020-22 och EM 2020. Så att nu köpa svensk fotboll är en tuff uppgift.

MTG/Viasat är garanterat med och hugger. Ett köp av fotbollen skulle innebära att man dominerar klubbfotbollen totalt och kanske knäcker konkurrenten. Även om man inte får köpa så driver man upp priset för den som köper och det är minst lika viktigt. För det är samtidigt så att innan Allsvenskan är aktuell att börja sända våren 2020 så ska man försvara sina två viktigaste rättigheter: Champions League löper ut om ett drygt år och Premier League om drygt två, och de är betydelsefullare för Viasat.

Amerikanska Discovery som köpte Kanal 5 i april 2013 och även äger Eurosport inledde starkt med att köpa EM- och VM-kvalen 2014-18 och sedan köpte bolaget fyra OS för att sända i många länder i Europa, bland dem Sverige. Man tappade dock kvalpaketet i både Sverige och Norge. Många hade trott att Discovery skulle vara ännu aktivare och aggressivare i Sverige och man borde vara med och bjuda på Allsvenskan, för man köpte Tippeligan i Norge i sex år. Men i torsdags fick mannen bakom köpet av norsk klubbfotboll, Harald Strömme, överraskande gå från Discovery och han var även chef för verskamheten i Sverige. Vad det betyder vet ingen? Strömme var Rune Hauges man, enligt mina uppgifter. Strömme ville även satsa lokalt med specifikt innehåll för olika länder men Discovery vill göra Eurosport till ett ESPN för Europa och satsa på rättigheter som går över flera länder.

SVT, då? Har svårt att se att man skulle vara med på de nivåer som det handlar om och för en fotbollsserie. SVT-Sporten har köpt ett stort paket med vintersport och dessutom hockey-VM från och med våren 2018 och sex år framåt och det var ruggigt dyrt för licensjätten. Lägg till att man ihop med TV4 har halva VM 2018 och VM 2022 och även EM 2020.

Telia, Com Hem, Netflix, Amazon eller någon annan? När SHL såldes i höstas talades det om att det fanns nya aktörer med och bjöd på hockeyn. Likt Englands motsvarighet till Telia, BT, som på senare köpt både rättigheter för Premier League och Champions League för att på så sätt sälja bredband i paket med innehåll. Den typen av nya aktörer lär vara med i upphandlingen och möjligen lämna ett bud men vilka de är och hur många eller om de agerar med kanaler återstår att se om de får köpa. Ganska ofta ryktas det om sådana här aktörer, och då även internationellt, men väldigt sällan sker något liknande som när BT köpte rättigheter i England. En känsla är att säljaren gärna vill hetsa de som är intresserade om att de har ny konkurrens.

Kentaro, då? Nja, bolaget är i konkurs men det kan sluta med att man säljer rättigheterna till andra agenter eller mellanhänder likt Rune Hauge gjorde till Kentaro 2006 första gången och där det schweiziska bolaget följde med ända till sin konkurs 2014. För det är inget otänkbart scenario att ingen riktigt möter Hauges värdering av svensk klubbfotboll och att han då parkerar rättigheterna hos en annan agent och sedan hoppas på att marknaden ska ta fart ännu mer. Trots allt är det över tre år innan de här rättigheterna är aktuella och Sef skriver att man öppnar för bud från i princip alla aktörer: ”Interested parties such as broadcasters, platform operators, internet providers, mobile operators, rights agencies, publishers and newspapers with online-services etc.”

På fredag ska buden vara inne och Sef/Hauge har i tendern öppnat för att det kan bli affär direkt men även bli en andra budrunda om man ligger för nära varandra eller om det inte är på en nivå som är bra nog. Man kan konstatera att oavsett vad priset landar så lär kostnaden landa hos intresserade av att se Allsvenskan och att priset för att se den lär gå upp. Vilket beror på att klubbarna vill ha mer intäkter.

olof.lundh
0 kommentarer

Beundrar Nouris mod och förstår inte de som dömer honom

Brwa Nouri har absolut gjort fel och han är den förste att erkänna det. Inkilningen i ett av AIK:s juniorlag gick överstyr och den nuvarande ÖFK-spelaren blev som 15-åring både dömd för ofredande och avstängd från att spela fotboll i klubben.

Han har dessutom haft allvarliga problem med droger och alkohol och levt kriminellt under flera å. Han åkte inte bara ut ur AIK utan även ur en del småklubbar i Stockholm innan han kom på fötter via den hjälp han fick i Dalkurd. Nu är han en av Allsvenskans bästa spelare.

Naturligtvis var det den mittfältaren Djurgården såg när man i höstas gjorde upp med Brwa Nouri om ett treårsavtal. När värvningen läckte ut så blev det uppror bland Dif-fansen på grund av hans förflutna i AIK och vad han gjort, vilket fick klubbens ledning med Bosse Andersson i spetsen att vika ner sig och bryta avtalet med Nouri.

I veckans podd berättar Brwa Nouri om turerna – du hittar avsnittet här – och hur han blev kallad till ett möte i Vasastan där Djurgården meddelade att han inte kunde spela för klubben. Det fick bli ett samtal till Graham Potter och Östersund tog tillbaka spelaren som bara några veckor tidigare berättat att han ska lämna klubben.

Reaktionerna går att se i sociala medier även i dag och hur Dif-fansen fortfarande dömer honom för vad han gjorde som 15-åring. Det är snart 15 år sedan det skedde och Brwa Nouri har gjort en hoppfull resa och han är verkligen inte en person som försöker glida undan sitt förflutna, men någon gång måste man kunna få en ny chans.

Blir både imponerad och inspirerad av Brwa Nouris mod och hur han tagit sig fram i livet efter de grova snedsteg som skedde på vägen. Att han vågar vara öppen och snarare reflektera över miljöer och vad de bidrar till att skapa. Inser givetvis att inte alla ser det så, men att kölhala honom i sociala medier är inte rätt väg.

Podden #Lundh är uppe i 137 avsnitt och ligger nu på närmare 9 miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns att hitta via denna länk. Som vanligt hittar ni även poddavsnitten på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Kim Källström! Oerhört kul för Allsvenskan. Här en lång intervju med honom. Ny anfallare på gång. Är det Emir Kujovic?

***

Zlatan Ibrahimovic håller grytan kokande…vill inte garantera att han stannar i United.

***

Förra veckans bloggavsnitt med AIK:s sportchef Björn Wesström gav en hel del reaktioner i sociala medier och där var många positiva efter att ha fått en annan bild av honom. Sedan var det rätt mycket folk i branschen som ringde och var både nyfikna och irriterade och saknade följdfrågor om Vlado Lemic och försäljningen av Alexander Isak.

Om ni vill lyssna så hittar ni avsnittet via denna länk. Det blir nu en spänd väntan på när AIK släpper sin rapport för Q1 för att se vad man rapporterar för transferintäkter. Min känsla efter intervjun är att Wesström och AIK vill förekomma med att bekräfta att man faktiskt hade hjälp av Lemic i affären med Borussia Dortmund och betalat honom för det.

Tror tyvärr att den generella bristen på insyn i fotbollens värld gör att det är omöjligt att klarlägga strömmarna av pengar, och ingen är intresserad av att berätta om det. Att agenter har tongivande roller när stora klubbar gör affärer är legio och det går att se över hela Europa och att de är med på både köp och försäljningar.

Även om det finns saker som skiljer sig åt när det gäller Lemic/Aså kan man ta Mino Raiolas del av köpesumman för Paul Pogba som exempel. Där fick Raoila 27 miljoner euro, vilket Juventus bekräftat för sina aktieägare. Dessutom jobbade Railo för Pogba.

Att det i dag är grönt ljus att sitta på flera stolar samtidigt öppnar för den här typen av affärer. Visste Alexander Isak om att hans agent samtidigt hjälpte AIK? Kanske är det så att Isak också får en del av vad Lemic fått av köpesumman? I så fall är det okej, men i den bästa av världar vill en spelare ha en agent som slåss för honom.

Det är som när Zlatan Ibrahimovic lämnade Malmö FF och sportchefen Hasse Borg representerade både klubben och spelaren. Då är det rätt givet att spelaren hamnar i ekonomisk kläm för att klubben tankar hem en större del av vad Ajax hade möjlighet att betala för att värva talangen från MFF.

Visst, Zlatan hade rätt till tio procent av de 82,6 miljonerna som MFF fick, men hans lön speglade inte alls vad Ajax köpt honom för. Det hade en agent slagits för. Men så blir det när man sitter på flera olika stolar och i dag är det fritt fram för alla inblandade att göra det. Något som öppnar för fler affärer av den här typen.

Vad Alexander Isak tycker om det hela? Det kanske det finns möjlighet att fråga i framtiden, men just nu får medierna vänta och det är inte så konstigt. Däremot är det uppenbart att fotbollen inte direkt vill öppna sig så att man ska få insyn.

olof.lundh
0 kommentarer

Klokt val att nobba Real Madrid för en ännu bättre plantskola

Den gula väggen väntar på Alexander Isak. En av Europas bästa inramningar finns utan tvekan i Dortmund och färgerna kommer han att känna igen från AIK och Friends Arena. Överhuvudtaget har Bundesliga ett publikdrag som är svårslaget och bara det gör det till en häftig flytt.

Isak valde bort Real Madrid och gick på Borussia Dortmund istället. Fortfarande en toppklubb i Europa men ett snäpp ner och en klubb som omsätter fler spelare, vilket är bra ur en ung spelares perspektiv. De sex senaste säsongerna har man sålt eller tappat Götze, Lewandowski, Hummels, Gundogan, Mchitarjan, Kagawa och Sahin till klubbar högre upp i näringskejdan.

Vilket innebär att man varit tvungen att fylla på med nya talanger och gett många unga möjligheten. Även man tog två ligatitlar och en cuptitel och nådde final i Champions League under Jürgen Klopps ledning 2010-12 så hade man inte ekonomi i klubben för att behålla de stora stjärnorna och dessutom fylla på med nya för att utmana Bayern München.

Klubben har lärt sig av sin historia. Vid millenieskiftet var man nära att gå under ekonomiskt efter att ha lanserats på börsen och satsat våldsamt. Man vann förvisso en ligatitel 2001-02 men ett missat Champions League gjorde att det endast var en paniklån från Bayern München och sedermera lönesänkningar bland spelarna som höll klubben vid liv.

Den riktiga vändningen kom under Klopp som tog över klubben sommaren 2008 och hans satsning på unga spelare gav ganska kvickt resultat i både titlar och en starkare ekonomi. Tyvärr för fansen så kunde man som sagt inte hålla kvar alla spelare från den storhetstiden, även om en del återvänt som Götze, Sahin och Kagawa, men man var tvungen att bygga långsiktigt.

Inte sällan har man tagit mindre etablerade spelare och gjort dem vassare. Ta bara dagens stora stjärna Pierre-Emerick Aubameyang som ryktas vara på väg till flera större klubbar. Han tillhörde Milan som ung men gick på lån till olika franska klubbar innan St Etienne värvade honom och han fick fart på målskyttet. Det gav en flytt till Dortmund.

Även om Klopp lämnat för Liverpool har ersättaren Thomas Tuchel fortsatt på klubbens strategi att satsa på unga talanger och att utveckla dem. I somras värvade man en del unga spelare som fått möjligheten till spel och det är i den strategin som Alexander Isak passar in. En spelare man kan utbilda och förädla till nytta för honom och klubben.

Smartare flytt än Real? Ja, det är det troligen, även om Bundesliga är sjukt tufft och det knappast är enkelt att ta klivet in i den startelvan så är det närmare dit än att ta ett steg in i Real Madrids elva. Speltid är alltid viktigt men det är klart att bara att träna och vara en del av Borussia Dortmund ger en hel del den närmaste tiden. Och möjligheten till speltid redan i vår är god med tanke på konkurrensen.

Även om Dortmund är en bit efter Real Madrid så är det ingen liten klubb. Bevakningen av den är massiv, publiktrycket är stort och kraven är därefter. Dessutom kan man som 17-åring räkna med att det kommer att komma motgångar och tillfällen där man undrar om man valde rätt. Bara att hoppas att Isak fixar det som han hanterade året i Allsvenskan och debuten i landslaget. Då han växte med uppgiften.

Sedan är det oerhört svårt att säga vilken väg som är den garanterat bästa. Klart att Holland länge framstått som ett lagom steg för svenska spelare. För att därefter studsa vidare. Fredrik Ljungberg gick nästan rakt in i Arsenal, men var etablerad i Halmstads BK under några säsonger och var äldre. Så ung som Isak är, då är det ett svårt val men det går knappt att säga nej till en sådan möjlighet.

Ekonomiskt är det säkert grymt bra betalt och det säkrar garanterat Isaks framtid, även om en flytt till Real Madrid antagligen gett honom ännu mer. Vilket också tyder på att det är ett klokt och genomtänkt val där inte enbart pengar styrt när man kliver ner ett snäpp från Real Madrid och därmed ger sig själv en större möjlighet att lyckas och kunna ta det där klivet till de riktigt stora klubbarna framöver.

***

Här får ni en genomgång av Alexanders Isaks sensationella år som genererade en flytt till Tyskland.

***

Kan Alexander Isaks flytt till Bundesliga ge ligan ett tv-mässigt lyft? Discovery har rättigheterna men den har svårt att locka tittare.

***

Veckans poddgäst är Albin Ekdal. Landslagets mittfältare slog igenom som 17-åring i BP och det slutade med att Juventus köpte honom. Som rätt nybliven 18-åring flyttade han till den italienska storklubben och Turin för att försöka slå sig in i laget, och han lär känna igen en del av det som Alexander Isak brottas med och talar själv i podden om den ångest han kände inför flytten.

Mittfältare Ekdal berättar om tillvaron i Hamburger SV, om hur han överlever mediastormarna i storklubben som underpresterar, om den tunga hösten med sparkad tränare, om bonuskulturen i tysk fotboll och om de många skadorna som påverkar honom. Även om kärleken till Italien, om passionen för fotbollen, om när det var obehagligt och fansen jagade spelare och varför han ville vidare från serie A.

Ekdal talar naturligtvis om landslaget, om skillnaderna på Janne Andersson och Erik Hamrén, om EM 2016, om målet att nå VM i Ryssland och ilskan över att många gjorde sig lustiga över ”nattklubbsskadan” som var allvarlig och höll på att kosta honom en plats i EM. Sedan öppnar Ekdal för Djurgården vid en framtida hemflytt, slår ett slag för att spelare ska våga säga vad de tycker och tänker och varför han är sparsam med framträdanden i media.

Avsnittet om Ekdal hittar ni här. Podden #Lundh är uppe i 134 avsnitt och ligger nu på närmare 8.5 miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Tyska Kicker skriver nio miljoner euro för Alexander Isak. Imponerande om AIK får loss det. Har hela tiden hört att man från AIK:s sida jobbat stenhårt för att man ska få en större summa direkt snarare än uppbyggt på klausuler. Sedan ska Isak ha tio procent av det, enligt det avtal han skrev på förra våren.

Återstår att se vad som dyker upp i AIK:s redovisning i kvartalsrapporter och bokslut. Uppgifter till mig gör gällande att även agenten Vlado Lemic och de som jobbar från hans sida har en del av summan som går till AIK. Sedan är det brukligt att köpande klubb betalar efter hand och inte hela summan på en enda gång.

Apropå transfersumman så är det lite fascinerande att Malmö FF-fansen gärna vill få in en uppräkning med inflationen på Zlatans försäljning till Ajax 2001. Om så är fallet så bör man ha en fotnot vid Zlatans prislapp som påpekar att han var utan agent och upplevde sig lurad av MFF då klubben representerade både sig själv och Zlatan och det fick en negativ effekt på spelarens lön. Bloggade om det hela i höstas.

Topp tio i transfers från Sverige:

1. Zlatan Ibrahimovic – från Malmö FF till Ajax för 82,6 miljoner (2001)
2. Markus Rosenberg – från Malmö FF till Ajax för 45 miljoner (2005)
3. Afonso Alves – Malmö FF till Heerenveen för 42 miljoner (2006)
4. Ola Toivonen – från Malmö FF till PSV Eindhoven för 40 miljoner (2009)
4. Fredrik Ljungberg – från Halmstads BK till Arsenal för 40 miljoner (1998)
4. Ari – från Kalmar FF till AZ Alkmaar för 40 miljoner (2007)
7. Vidar Örn Kjartansson – från Malmö FF till Maccabi Tel Aviv för 38 miljoner (2016)
7. Isaac Kiese Thelin – från Malmö FF till Bordeaux för 38 miljoner (2015)
7. Marcus Berg – från IFK Göteborg till Groningen för 38 miljoner (2007)
10. Tokelo Rantie – från Malmö FF till Bournemouth för 37 miljoner (2013)

***

Transferturerna kring Alexander Isak har varit många sedan i höstas och en hel del har gnällt på medierna som velat vara för snabba med vad som är klart och inte klart när det gäller en ny klubb. Givetvis kan man och bör man vara efterklok, men det här är inte helt lättnavigerat. Real Madrid trodde uppenbarligen också att att det var klart med Alexander Isak, men folk kan ändra sig.

Kan bara gratulera Aftonbladet som i lördags låg helt rätt med att Isak hade skiftat fokus från Real Madrid till tyska Borussia Dortmund. En riktigt bra nyhet. Även om nyheters värde devalverats med ny teknik och där alla har samma grej på några minuter så finns det trots att fortfarande grejer som ger avtryck, och det här var en sådan.

Några avfärdar säkert Bladets avslöjande med att man placerat Isak i andra klubbar och sagt att han varit klar för den klubben. Vilket även andra medier gjort och där är vi alla med i dansen. Vi som jobbar med det får naturligtvis fundera kring vad man gjort och hur man agerat fel och hur man ska undvika det i framtiden.

Om man jobbar med att jaga nyheter och försöker lägga pussel med egna källor och utländska medier så ska man givetvis tänka en gång extra innan man publicerar, och dessutom vara försiktig med hur man skriver det. Det är något jag tar med mig och jag hoppas att fler gör det, men det är också väl många som inte befinner sig i den här verksamheten som kliver upp på höga hästar när man dömer ut det hela.

Både bevakningen av Victor Nilsson Lindelöfs eventuella övergång till Manchester United och Alexander Isaks kommande flytt ger naturligtvis en del bismak på vårt arbete, och då menar jag de medier som vill ha nyheter inom fotbollens värld. Det måste man kunna ta med sig utan att för den skull ta till sig att allt vi gör är värdelöst. Många vill läsa om det här och då ska vi försöka berätta om det.

Kan definitivt sakna en fördjupning av bevakningen för att ge mer om hur det går till. Tyvärr är parterna ofta ovilliga att berätta och ett skäl till det är att man inte vill ha någon insyn. Där kan vi reportrar bli mycket bättre på att åtminstone försöka ge en fördjupad bild av turerna. Om man vill finns det mycket att lära sig.

Tyvärr är jag osäker på om de flesta redaktioner tar till sig av det här då det är pressat läge i branschen och man vill visa att man är både snabbast och bäst och snabbt glömmer ett felsteg. Det är som att många inte kan sträcka upp handen och erkänna att man gjort fel och kanske försöka förklara varför det blev som det blev. Vilket vi är usla på generellt i branschen.

Man får inte heller glömma att på många arbetsplatser är det även intern konkurrens, och där man inte alltid är ense om vem eller vilka som har bästa källan. Det leder till att kampen om att vara först inte alltid genomsyras av att man ska vara säker på att man har rätt. Det finns dessutom färre spärrar i dag från att någon har en nyhet till att den är flashad och presenterad som ett avslöjande.

Många faktorer samverkar, inte minst när utländska medier är inblandade och det ibland blir rundgång på uppgifter, och det gör att ett större ansvar ligger på individer än tidigare. Alltså handlar mer om den enskilda människan och allt mindre av en redaktion eller en del av ett maskineri, och då är det inte konstigt att det lättare blir fel.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag nio – målfest med Isak

Sverige krossade till slut ett Slovakien som föll samman med byten, motgångar och tappad kvalitet. Sedan kan det svenska landslaget inte göra mer än att se till att göra mål på mål. Till slut 6-0 efter en insats där många visade att de vill vara med fler gånger och i ett annat, riktigare landslag och/eller i U21-EM i sommar.

Även om det naturligtvis är flera trappsteg upp och man inte ska fara i väg för mycket har det på senare år varit slående att de flesta verkligen har förberett sig för turnén och ger allt. Man behöver inte gå så många år tillbaka för att ha spelare som hade haft tankarna på annat inför avresan och att det synts i både matcher och på träningar.

Lars Lagerbäck som själv varit förbundskapten under många januari-turnéer och nu är med som rådgivare till Janne Andersson berättade att naprapaten Johan Allgulander, som varit med i många år, sagt att inga trupper hade nått så bra fysiska värden som gruppen som var i Abu Dhabi 2017. De är fokuserade, 90-talisterna som nu börjar göra sitt intrång.

Sedan är matcherna bara en del av turnén. För Janne Andersson o Co handlar det om att lära känna spelare och se dem i träningar och lära ut spelsystemet. För spelarna är det en möjlighet att lära sig hur allt fungerar i och kring landslaget, från ledstjärnor till spelsystem. Vilket är en enorm fördel då man är med i det ”riktiga landslaget”, för man har tagit bort ett steg på trappan.

Visst, jag tar också del av invändningarna som man läser, om att de allsvenska klubbarna borde stoppa spelarna eller att skaderisken bekräftar att det här inte borde ske. Strikt ur klubbarnas synvinkel är det kanske rätt, men är övertygad om att spelare får ett lyft av att vara med här och att det är något som betalar sig framöver.

Även när spelare får chansen i det riktiga landslaget och då kan göra bättre i från sig och betinga ett högre pris. Det är komplext, men man kan misstänka att Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin och Erik Johansson alla gjort bra i från sig i A-landslaget tack vare svängar på vinterturnén som gett MFF ett något bättre pris.

Ur Janne Andersson perspektiv är det så att förbundskaptensrollen försvårats ytterligare på senare år. Klubbarna fick igenom att dra in träningsmatcherna i februari och i augusti. Så tillfällen för att försöka sätta ett spelsystem och inpränta andra tankar och idéer blir färre och färre och därför är januariturnén en bra möjlighet för förbundskaptenen att inviga fler, även om inte alla kommer nå hela vägen.

***

Solsken och runt 25 grader gav en behaglig sista dag. Ja, jag erkänner, jag låg vid poolen i 90 minuter.

***

Svårt att gå runt Alexander Isak som visade kyla när han fick läge i straffområdet. Den 17-årige talangen gjorde en stark första match från start och att då nypa till när möjligheten kom säger mycket om honom. Naturligtvis är det en spelare som Andersson har i åtanke för att ta plats i en landslagstrupp om han håller den här nivån.

Även imponerad av hur Isak hanterar media och allt runt om kring. Han ger ett väldigt balanserat, eftertänksamt och moget intryck. Naturligtvis ser vi bara en bråkdel, men det han visat upp i Abu Dhabi både på planen och vid sidan stärker tron att han kan bli stor. Men det är långt kvar och det kommer motgångar, och det är hur hanterar dem som avgör.

 

Även riktig imponerad av målvakten Andreas Linde som bland annat knep en straff och gjorde några ytterligare bra räddningar. Han var också stor nog att ge straffräddningen till målvaktstränaren Mats Elfvendal som både kollat upp straffskytten och trolig returtagare.

Det var fler som gladde, Sebastian Andersson var långa stunder anonym men två mål visade vad han kan, David Moberg Karlsson gjorde ett snyggt mål och hade sin fot i två andra, inhoppen från Ken Sema och Saman Ghoddos var klass och Victor Claesson visade återigen att han har ett stort spel i sig. Även om kvaliteten i motståndet sviktade så slog man inte av på takten.

Naturligtvis handlar det om att ta sig vidare och så här ser jag på truppen som var i Abu Dhabi och dess möjligheter att göra avtryck i det riktiga A-landsslaget:

Med i truppen till VM-kvalet mot Vitryssland i mars: Victor Claesson.

På Janne Anderssons bevakningslista inför mars: Linus Wahlqvist, Oscar Lewicki, Alexander Isak.

Drömmen om det riktiga landslaget lever, men det dröjer: Andreas Linde, Kristoffer Olsson, David Moberg Karlsson, Ken Sema, Saman Ghoddos, Sebastian Andersson.

Det riktiga landslaget är rätt långt borta: Peter Abrahamsson, Anton Tinnerholm, Emil Salomonsson, Joakim Nilsson, Franz Brorsson, Pa Konate, Jacob Une Larsson, Filip Dagerstål, Nicklas Bärkroth, Joel Allansson, Per Frick.

Alexander Jeremejeff och Tim Erlandsson fick ingen speltid och där är väl U21-landslagets målvakt närmare än Jeremejeff som var rätt anonym på träningarna, men bägge är unga och det kommer fler chanser.

För ett gäng spelare är prio inte A-landslaget utan U21-EM i Polen sommar och för följande gäng har chanserna stärkts: Tim Erlandsson, Linus Wahlqvist, Pa Konate, Joakim Nilsson, Jacob Une Larsson, Franz Brorsson, Filip Dagerstål, Kristoffer Olsson, Alexander Isak och David Moberg Karlsson. Ingen föll ur ramen, snarare tvärtom och förbundskapten Håkan Ericson får ett svårt jobb.

***

Patrik Carlgren tackade nej till att åka på januariturné för att han var nära en ny klubb. Något gått snett för den förre AIK-målvakten? Ännu inga nyheter i varje fall.

***

Här summerar vi turnén i Fotbollskanalen on Tour. Det är fortfarande slående för mig hur Janne Andersson helt förändrat atmosfären kring landslaget. Öppet. Vänligt. Välkomnande. Humor. Ändå inga problem att ställa frågor i olika ämnen. Och bara hur nära man kan komma och utan problem ställer både ledare och spelare upp.

SvFF:s Team Manager Lasse Richt säger att det vänder efter några år, när kritiken kommer och medier och fans vill ha något nytt. Möjligt att det ligger något i det, men har ändå oerhört svårt att se den fientliga atmosfär som präglade större delen av Erik Hamréns tid ska återkomma. För detta är mer än 180 grader i från om det är möjligt.

***

Transferfönstret är öppet tre veckor till och för en hel del av spelarna som var med i Abu Dhabi kan det hända grejer. Är Viktor Claesson kvar? Kristoffer Olsson hade behövt byta klubb. Är någon beredd att möta AIK:s pris på Alexander Isak? Landslagsmålet drog inte ner priset direkt.

Linus Wahlqvist är en annan spelare som varit på gång, senast i somras då IFK Norrköping nobbade ett bud från Leeds United. Tim Erlandsson verkar vara klar för AFC Eskilstuna. Pa Konate jagar speltid och då är ett byte från Malmö FF nog ett måste. Sebastian Andersson kopplas ihop med Galatasaray, men sa skrattande att han inte hört något mer än mejl från turkiska fans.

Nicklas Bärkroth var nyligen i England med sin agent och ville inte svara på frågor om det. Han har ett år kvar på kontraktet med IFK Norrköping. Anton Tinnerholm och Oscar Lewicki har kontrakt som går ut efter säsongen och ska MFF sälja och få bra betalt är januari rätt. Men kanske förlänger duon med MFF?

***

Ölhistorien fick nytt liv när generalsekreterare Håkan Sjöstrand körde över både Lasse Richt och Janne Andersson gällande om man kunde dricka alkohol i landslagsdräkt, och det kan man inte i SvFF-dräkt. Där var Sjöstrand tydlig och det var uppenbart att det var en fråga som diskuterats inom SvFF-lägret och kvällen före hade ledarna gått ut och då hade BÅDE Richt och presschefen Niklas Bodell poängterat: CIVILA KLÄDER.

Egentligen var det en ganska oskyldig start på det hela  när jag, Andreas Sundberg och Mattias Tjernström diskuterade i en LIVE-sändning om finska ledare som druckit öl sina landslagsdräkter både i puben sent på kvällen och vid poolen mitt på dagen. Definitivt en mindre fråga med tanke på det utrymme den fick i vår bevakning (som ett spigg ungefär).

När finsk press hakade på så växte det och det är naturligtvis inte så att jag bryr mig om finska ledare dricker 10, 100 eller 35 öl i baren. Allt handlar väl om att göra sitt jobb. Däremot är det väl klart att man representerar mer än sig själv när man sitter i en landslagsdräkt och att man får handla därefter, och då kanske inte ta en öl vid poolen.

Den svenske landslagsläkaren Anders Valentin undrade var gränsen gick? Var det okej med lättöl? Hur gör man med drycker som ser ut som alkoholfria men inte är det? Ja, det är klart att det kan bli gränsdragningar. Om Sverige tar sig till VM lär de flesta dricka alkohol i landslagsdräkt. Så det finns inga riktigt knivskarpa gränser och det är uppenbarligen ett laddat ämne.

För mig är det rätt givet att man inte dricker alkohol när man är iförd landslagsdräkt, och det oavsett när. Att sitta vid poolen dagtid med en stor bärs framför sig är fel signal på ett träningsläger i min värld, både gentemot omvärlden och mot spelarna. Klart att alla kan dricka alkohol efter arbetsdagens slut men då är inte förbundet träningsoverall rätt utan civila kläder. Men i grunden är det givetvis upp till respektive förbund/klubb osv.

En del arga personer har hört av sig och undrat vad jag är för en idiot. Jag tar det, för som journalist måste man kunna ställa frågor. Sett till att det uppmärksammas så är det uppenbarligen känsligt och SvFF-ledningen och landslagets ledare hade väldigt uppenbart olika bild. Men att påstå att vi lyft frågan är löjligt om man ser till mängden rapportering från Abu Dhabi och vilket utrymme alkohol fick.

När Anton Tinnerholm klev av planen efter segern mot Slovakien skrek han att nu skulle det bli en öl i landslagsdräkt. Gillar den humorn. Precis som att finske landslagsmannen Tim Sparv serverade mig en iskall öl vid poolen på hotellet och hälsade från det finska landslaget. Inte allvarligare än så och man kan tycka olika och ändå garva, och de svenska ledarna får väl skaffa finska landslagdräkter om de tvunget vill dricka alkohol i träningsoverall.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag åtta – diplomatisk kris

I kväll väntar Sverige-Slovakien. Avspark 16:45 svensk tid och 19:45 lokal tid. Matcharena: Zayed Sports City Stadium. Matchen ser ni på TV12 och Cmore.se och vi börjar sända 16:30 och det är Anna Brolin och Jon Persson i studion i Stockholm och Jesper Hussfelt och Anders Andersson kommenterar.

Svensk startelva: Andreas Linde – Anton Tinnerholm, Linus Wahlqvist, Jacob Une Larsson, Joakim Nilsson – David Moberg Karlsson, Joel Allansson, Oscar Lewicki, Viktor Claesson – Alexander Isak, Sebastian Andersson.

***

Landslaget var under onsdagen tillbaka på matcharenan, Zaed Sports City Stadium, och körde ett sista träningspass inför Sverige-Slovakien. Man ville egentligen inte träna där då det är betydligt varmare inne på arenan för 43 000 åskådare än ute på en av träningsplanerna, men man fick böja sig för arrangörerna då andra planer gick till andra lag.

Ganska kvickt såg man Janne Anderssons tänkta startelva och med sina stamspelare i Abu Dhabi (Wahlqvist, Lewicki och Claesson) föll de andra bitarna på plats. Alexander Isak får starta och ihop med Sebastian Andersson kan det bli intressant. Även OS-keepern Andreas Linde som slagit igenom i Molde blir kul att se och Joel Allansson som fått fart på karriären i Randers.

Kan sakna Saman Ghoddos i startelvan efter vad han visat på träningarna. Östersund-spelaren har något extra i hur han tar sig ur svåra situationer med bollen. Nej, han är ingen klassisk svensk kollektiv spelare, men landslaget behöver annat för att skapa något framåt. Då hade Ghoddos varit spännade, men han får nöja sig med ett inhopp till.

 

Förbundskapten Janne Anderssons presskonferens efter träningen där han går in på hur han valt.

***

Slovakien väntar torsdag kväll och det är ett svagare motstånd jämfört med i söndags då Sverige föll mot Elfenbenskusten som under onsdagen slog Uganda med 3-0 efter mål av Zaha, Kodija och Aurier. Just Uganda vann ganska lätt över Slovakien i söndags med 3-1, och sedan skiftar naturligtvis lagen och hur man ställer upp.

Slovakiens trupp är nedan och det är en mycket ung och orutinerad trupp med mest inhemska spelare som bara gjort ett fåtal landskamper även om några av dem spelar i Polen och en anfallare är verksam i Norge. Ska dock sägas att slovakisk fotboll är på uppgång, man spelade EM i somras och är rankat på plats 25 i världen.

Målvakter: Martin Dúbravka (Liberec), Adam Jakubech (Trnava), Michal Šulla (Senica)

Backar: Martin Šulek (Trenčín), Juraj Kotula (Slovan), Denis Vavro, Martin Králik, Jakub Holúbek (všetci Žilina), Ján Krivák (Podbrezová), Dominik Kružliak (Ružomberok), Matúš Čonka (Trnava)

Mittfältare: Patrik Mišák, Dávid Guba, Roman Gergel (všetci Nieciecza)), Miroslav Káčer, Filip Hlohovský, Michal Škvarka (všetci Žilina), Martin Bukata (Gliwice), Tomáš Huk (Dun. Streda), , Filip Oršula (Slovan Bratislava), Jakub Paur (Trenčín)

Anfallare: Tomáš Malec (Lilleström), Pavol Šafranko (Podbrezová)

***

En slöja låg över vattnet utanför Abu Dabi men det var som om det hjälpte till att höja temperaturen. Var närmare 30 grader när Sverige tränade vid lunchtid.

***

Har tränat mycket och påminns då om hur mycket bra journalistisk det görs av SR i form av dokumentärer eftersom jag hinner lyssna. Lyssnat på Dödsskjutningen på Bromma gymnasium, Ericsson och mutskandalen samt två avsnitt om en tjej som kör bilen vid två brutala rån. Värt en hel del av licensen.

***

Alla flaggor var på halv stång i Förenade Arabemiraten under onsdagen och ska vara så torsdag och fredag. För att hedra de fem diplomater från landet som dog i en terrorattack i Afghanistan.

***

Saman Ghoddos var gäst i Tjernström vs Lundh och pratade om betydelsen av Graham Potter, om varför ÖFK vinner SM-guld och drömmen om att gå vidare ut i Europa.

 

Alla intervjuer och artiklar från landslagets vinterturné finns här.

Bland det senaste är det intervju med Linde som blev dumpad av Henrik Larsson och HIF men lider med klubben , Pa Konate om att det inte är någon fara med skadan, Kristoffer Olsson om Midtjyllands prislapp och Sebastian Andersson om andra raka starten och en hel del annat.

 

Vi sände LIVE från den svenska träningen och den finska pressen fångade upp att Andreas Sundberg och jag svarade på frågan om att dricka öl i landslagets träningsoverall som finska ledare gjort. Vi tyckte det sände fel signaler och det snappades upp av finska tidningar men min finska är begränsad så ni får hålla er till Yles version om ni vill veta vad de skrev.

Eftersom vi bor på det finska landslagets hotell så kände man att en diplomatisk kris var under uppsegling. Träffade förre MFF-spelaren Jonatan Johansson i gymmet, han är numera assisterande till finske förbundskaptenen Kanerva, och han var lika vänlig som alltid och talade mer om att bygga upp landslagets självförtroende.

Andreas Sundberg gjorde dessutom en intervju med finske förbundskaptenen Kanerva om att ta över efter Hasse Backe som fick sparken i mitten av december. Dock är intervjun gjord innan de finska tidningarna började mata på med rubriker om alkoholskandal.

Ska sägas att Sverige tillämpar en liknande princip som det finska landslaget. Att det är okej att dricka bärs i landslagsdräkt, och det ska ha setts svenska ledare med en bärs i näven kring hotellet. För mig lite konstigt eftersom det ändå signalerar att man jobbar och representerar ett land och ett landslag, men det är verkligen ingen stor fråga.

***

Slår man upp tidningar i Abu Dhabi så hyllar de flesta Fifa:s val att utöka VM. Fans, ledare och spelare. Ett annat perspektiv. Ingen har varit orolig över att Panini-albumet blir så tjockt.

***

En kompis hittade en bild från när jag intervjuade David Beckham inför VM 2006. Härlig frisyr. Tiden har gått framåt på många håll…men det jag minns är att han var oerhört trevlig och tillmötesgående. Det har blivit några sådana intervjuer med åren och det är inte alltid det är så sprudlande från stjärnorna.

Beckham vs LundhHittade för övrigt intervjun i Expressens arkiv, som går att läsa här, och i efterhand rätt otroligt att jag fick över 20 minuter på egen hand med Englands lagkapten och Real Madrid-spelaren då. På den tiden var han utan tvekan en av världens hetaste spelare och varumärken.

***

Läser om vinterstormar och snökaos och längtar inte direkt hem. Frukost utomhus är svårslaget.

***

Stefan Löfvén var i Saudiarabien i höstas för att få fart på handeln och det finns en hel del relationer med diktaturen. Däremot valde Sverige att inte spela landskamp mot saudierna som också är i Abu Dhabi på läger, de mötte Slovenien under onsdagen. Kanske för jobbigt med tanke på alla turer 2006?

Fast ett visst svenskt utbyte var det under sista träningen. När Sverige tränade så kom deltagarna i Saudiarabiens första Pro License utbildning i fotboll på besök. De fick en rejäl dragning av Lars Lagerbäck och även Paul Balsom (som kände någon som höll i kursen) och efter träningen gick Janne Andersson upp och hälsade på deltagarna som tackade för besöket.

***

Dagens mejl:

Hallå Olof,

Det slog mig att morgondagens möte mot Slovakien lär vara första blågula startelvan nånsin med bara 90-talister i. Så var ju inte fallet i senaste matchen och i förra januariturnén var ju 80-talisterna Kujovic, Salomonsson och Sebastian Eriksson med i startelvor. Rätta mig gärna om jag har fel men i sådana fall är det ju historiskt!

Mvh, Anders

Nästan rätt, Emil Salomonsson och Peter Abrahamsson är två 80-talister i truppen. Peter är född 1988 och Emil är född 1989.

***

Den svenska kronan måste ha tappat närmare 25-30 procent mot den lokala valutan dirham. Det är direkt dyrt i affärerna trots rea och en lunch går lätt på 3-400 kronor. Till och med landslagsspelarna fick hålla igen när de var i Dubai och det blev enbart fönstershopping.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag sju

Landslaget vilade inte dag sju i Abu Dhabi, men däremot så bestämde förbundskapten Janne Andersson efter samråd med fysteamet att spelarna skulle avstå fotbollsträning. Istället blev det individuell fysträning för truppen under tisdagen och ingen möjlighet att kolla in en tänkt startelva.

Det blev lite blandade mediaaktiviteter för att passa in spelarnas olika träningsaktiviteter med en tidig mixed zon med några spelare följt av en extrainsatt mixed zon med Alexander Jeremejeff och Tim Erlandsson som inte gjort någon media alls.

Anton Tinnerholm gästade Tjernström vs Lundhs studio på lyxiga Crowne Plaza Hotel där landslaget bor under den dryga veckan på plats. Den tidigare Åtvid-spelaren är ofta skön att intervjua för han säger vad ha  tycker, och han försvarade de MFF-spelare som sagt vad de tycker om Allan Kuhn, tonade ner landslagssnacket för egen del och tryckte på att han trivs bra i Malmö FF och inte givet måste flytta.

U21-landslagets Tim Erlandsson är på väg till Sverige och Allsvenskan från Nottingham Forest och den blixtinkallade målvakten säger sig ha lärt sig en hel del under tiden i England då han varit utlånad i lite lägre divisioner.

Tog själv en längre pratstund med Joel Allansson som fick fart på karriären på allvar efter flytten till danska Randers. Han säger att det gjorde ont att lämna IFK Göteborg och att det är hans klubb men att han var tvungen att få till en nystart. Skadorna, träningen och i viss mån spelstilen satte stopp för tiden på Kamratgården.

Kollega Sundberg satt ner och intervjuade målvaktstränaren Mats Elfvendal som blott är 29 år och har påbrå då hans pappa var målvaktstränare i U21-landslaget en gång i tiden och hade bland andra Andreas Isaksson. Intressant intervju om hur han jobbar med målvakterna, vad han och Janne Andersson inte är ense om och olika målvaktsstilar.

Missa inte heller intervjun med Nabil Bahoui som öppnar för AIK och oavsett lär lämna Hamburger SV i januari och med Albin Ekdal som också blev utpekad som dopad av Ulf Karlsson och som sågar den förre förbundskaptenen i friidrott. Det gav utflykten till Dubai för Sundberg, Tjernström och Rasta-Danne.

Bevakningen av landslaget i Abu Dhabi är minst sagt fyllig och ni hittar ALLA artiklar, intervjuer och program via denna länk. Får ni inte nog finns det Instagram för mig här, för Rasta-Danne här, Mattias Tjernström här och Andreas Sundbergr.

***

Vädret? Strålande sol hela dagen. Närmare 28-29 grader. Kylslaget både morgon och kväll.

***

Utökningen av fotbolls-VM till 48 landslag från och med 2026 är givetvis något som dominerar fotbollens nyhetsflöde. Fullt förståeligt att det blir så när Fifa tar klivet och går från 32 till 48 deltagande länder. Inte nog med det, man talar om 16 trelagsgrupper där två lag går vidare, straffar vid oavgjort i gruppspelet och sedan 32 lag i ett slutspel.

Givetvis handlar det om pengar. Man tror på nya intäkter på upp emot tio miljarder kronor från ett svullet VM med en uppskattad vinst på sex miljarder kronor. Fifa har lidit hårt av de senaste skandalerna och är ekonomiskt lätt pressat och det här ger möjlighet att dela ut mer till medlemmarna och på så sätt hålla dem nöjda.

Dessutom är det delvis en anpassning till att världen förändras. Fifa har 211 medlemsländer 2016 och 135 har aldrig deltagit ett VM. Asien och Afrika har tillsammans över 100 medlemsländer men bara nio till tio platser till VM. Nordamerika, Mellanamerika och Karibien har 3-4 platser på 34 länder i det pågående VM-kvalet. Så någon anpassning var given.

Regissören bakom den dramatiska förändringen är nya Fifa-basen Gianni Infantino som för ett år sedan gick till val på att utöka VM till 40 länder. I oktober ändrade han sig och byggde ut det till 48 länder. Skälet var att han och hans rådgivare upplevde att 40 inte räckte till för att hålla alla nöjda, och att det blev renare med 16 tre-lagsgrupper än åtta fem-lagsgrupper eller tio fyra-lagsgrupper.

Ännu är det inte klart hur man fördelar de 16 nya platserna men det talas om att Europa ska gå från 13 till 16 eller 17 platser och Afrika ska gå till 8-9 platser, Sydamerika ska få 1,5 plats till och därmed 6 garanterade, Oceanien från en 0,5 till 1 och ytterligare platser till Asien som går till 6-7 platser och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien ska upp mot 5-6. Det exakta formatet ska sättas i Bahrain i maj.

Naturligtvis rasar hela världen, eller åtminstone i princip alla jag sett. För min del är det givet att VM i fotboll måste förändras med tiden. Vilket INTE betyder att jag tror att Fifa-bossarna som röstade igenom det tänker på fotbollens bästa eller för att det ska vara sportsligt bra. Nej, de tänker på sitt och det handlar om makt och pengar.

Däremot är det bakåtsträvande och kolonialt att inte se att det var främst Europa och lite Sydamerika som drog upp riktlinjerna för fotbolls-VM i slutet av 1920-talet. 13 länder deltog i det första VM-slutspelet i Uruguay, sedan blev det 16 från 1934 med ett undantag med 13 innan man 1982 gick upp till 24 och till 1998 ökade man på till dagens 32 länder.

Vad är det rätta antalet lag? Sportsligt? Ekonomiskt? Demokratiskt? Ta bara att Europa efter murens fall fått fler länder. Runt om i världen har det blivit fler nationer och dessutom fler nationer som kan satsa på fotboll. De vill vara med, man kan lätt avfärdas med att det oftast är länder från Europa som vinner VM eller Brasilien eller Argentina. Fast om man inte får deltaga så kan man inte växa.

Även om Egypten var med 1934 så spelade VM 1938-66 utan afrikanska nationer. Zambia var med 1970 och 1978 vinner Tunisien den första VM-matchen för ett afrikanskt land. I Spanien 1982 vinner Algeriet två matcher men blir bortdribblat. Vid VM 1986 går Marocko vidare, i VM 1990 går Kamerun till kvartsfinal vilket Senegal och Ghana gjort efter det. Så det sker framsteg men man måste ge det tid och antagligen fler platser.

Antingen får Europa skära ner rejält på sina platser så att Asien, Afrika och Nordamerika, Mellanamerika och Karibien kan få fler platser, men det vill inte inte Uefa:s medlemsländer. Då är enda vägen att växa och man kanske kunde ha stannat på 40 länder och sett till att åtta nya platser räckte, men i maktkampen när det handlar om att få detta accepterat har det inte fungerat.

Klart att VM blir annorlunda och inte som förr men det finns inte ETT fotbolls-VM som är det rätta. För VM har hela tiden utvecklats och förändrats och det är en del av skeendet i världen. Inte heller kan man påstå att det finns en storlek som är exakt rätt. De omvälvningar som varit i världen de senaste 30-40 åren har gjort att Fifa ställs inför andra utmaningar.

Självklart finns det problem med ett VM med 48 deltagande länder. Få länder kan arrangera ett VM på egen hand, det blir konstigt med tre-lagsgrupper där en match kan vara betydelselös och jag är själv tveksam till straffar i gruppsspelsmatcher. Ändå måste man lyfta blicken och inse att det Eurocentriska sättet att se på VM inte är korrekt och speglar inte världen 2016.

Alla olika parter som nu rasar som spanska La Liga eller European Club Association är bara ute för att skydda sitt och värnar inte mer om fotbollens väsen – vad det nu är – är någon annan. Det är en kamp om intäkter och den är inte vacker. Det finns inte onda eller goda krafter där utan det är mest en sörja som lutar åt det onda hållet och som tyvärr är drivet av en marknad som utgörs av oss intresserade av fotboll.

Blir också störd på den givna invändningen mot kommersialiseringen av fotboll som skrivs eller sägs i olika kommersiella medier världen över. Alla lever vi på att vi är kommersiella, från Aftonbladet till TV4 och Viasat, och att fotbollen hjälper till att generera intäkter även till oss. Det är som att det är finare att framhäva att man är emot det man själv lever på, det vill säga en kommersialisering av fotboll.

Detta är inget försök att sminka upp Infantino och Fifa i något rosa skimmer. Tro mig, jag litar inte en sekund på dem. Däremot är de tvingade till en förändring för annars åker de ut och någon annan kommer som genomför samma sak. Det här är nationsförbunden runt om i världen som driver på. För de vill också vara med i VM och ser hur oerhört små chanser de har i dagsläget i Afrika, Asien och andra konfederationer.

Man försöker helt enkelt att frigöra sig från de koloniala bojor som finns inom fotbollens värld. Hade det rört andra frihetsrörelser så hade de hejats på, nu är det snarare så att de konservativa delarna av fotbollen vill ha kvar VM som de minns mästerskapet med Panini-album i rätt storlek.

Fast det är inget annat än rimligt att utöka mästerskapet så att ALLA i världen får en större chans att vara med.

***

Det är olika för olika och både SvFF-GS Håkan Sjöstrand och landslagets överledare Lars Richt har familjer med sig på Abu Dhabi-resan. I Sjöstrands fall så förlängde han sin Dubai-resa över nyår till Abu Dhabi.

***

Äntligen träning under onsdagen på Zayed Sports City Stadium igen. Då följer ni allt via Fotbollskanalen.se med start 8:30 (svensk tid) och framåt så sänder vi direkt och får startelvan mot Slovakien direkt efter träningen vid 9:30.

Min troliga startelva: Linde – Tinnerholm, Wahlqvist, Une Larsson, Dagerstål – Ghoddos, Lewicki, Allansson, Claesson – Isak, Jeremejeff.

***

Sedan Janne Andersson tog över landslaget efter Erik Hamrén har det skett en del skiften i ledarstaben.

De här är kvar sedan Hamréns dagar: Lasse Richt, landslagschef, Paul Balsom, fysiolog/analytiker, Peter Wettergren, numera assisterande förbundskapten, Niklas Bodell, presschef, Johan Allgulander, naprapat, Roger Jacobsson, materialansvarig, Jan Gustavsson, säkerhetsansvarig och Mats Broström, kock (bortamatcher).

De här är nya sedan Hamréns dagar: Maths Elfvendal, målvaktstränare, Lars Lagerbäck, rådgivare, Dale Reese, Performance & Medical Coordinator, Anders Valentin, läkare, Johan Sandberg, sjukgymnast, Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare, Cecilia Sandell, administratör, Tom Prahl, bevakare, Jonas Thern, bevakare och Lars Jacobsson, bevakare.

De här är borta sedan Hamréns dagar: Marcus Allbäck, spelaransvarig, Lasse Eriksson, målvaktstränare, Reine Almqvist, assisterande tränare och spion, Henning Svendsen, kostrådgivare, Leif Swärd, läkare. Jakob Johansson, akutläkare (vissa bortamatcher), Rickard Dahan, sjukgymnast, Mats Kellerstam, massör.
olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag sex

Inte en dag utan Tjernström vs Lundh och denna måndag med Viktor Claesson som var Sveriges ”Man of the Match” mot Elfenbenskusten. Elfsborgs playmaker gjorde mål för landslaget redan 2012 i Qatar och då förutspåddes en lysande framtid, men det har tagit längre tid att ta klivet.

Annars var det en lugnare dag i svensklägret då blott ett fåtal tränade på Zaed Sports City. Startspelarna från söndagens match och någon till körde rehab. Ni kan se dem i poolen HÄR. Därefter var det en fri dag för spelarna och några spelade golf med en del ledare i Abu Dhabi, men majoriteten drog till Dubai. Kan man gissa på shopping?

Fast det var presskonferens med Janne Andersson som ni ser ovan, och man måste säga att förbundskaptenen är trygg i de flesta fall. Oavsett om det handlar om röster på Zlatan, Messi eller Ronaldo eller kritik mot vinterturnén eller något annat så parerar han det. Även om han skämtsamt (?) sa att nu var det slut på att Peter Wettergren ger intervjuer efter att han öppnat för fråga till Zlatan om comeback.

Som vanligt hittar ni ALLT material från Abu Dhabi via denna länk och det är intervjuer med Franz Brorsson, Peter Abrahamsson och Kristoffer Olsson.

***

Ännu en strålande dag i Förenade Arabemiraten. Den dimma som bäddade in Abu Dhabi de första dagarna vi var på plats har inte synts till på några dagar utan blå himmel, sol och 27-28 grader.

***

Måndag innebär poddavsnitt och det är Oscar Lewicki som är gäst 132 i Lundh. Han ger en osminkad bild av fotbollsvärlden och berättar att han inte ens utbytt ett sms med sparkade tränaren Allan Kuhn. Här har man kämpat stenhårt ihop under ett knappt år och sedan skiljs man åt utan ett ord.

MFF-mittfältaren berättar om tiden i Bayern München, om varför han valde Häcken framför större pengar i Tyskland, hur han resonerar kring sitt utgående kontrakt i Malmö och hur han ska ta tillbaka sin landslagsplats. Dessutom om varför han får spela intresserad när lagkompisarna kollar dyra klockor och väskor.

Avsnittet med Lewicki hittar ni HÄR. Podden #Lundh är uppe i 132 avsnitt och ligger nu på över åtta miljoner lyssningar och ALLA avsnitt finns här. Som vanligt hittar ni podden på Youtube, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns. Olle Juhnell Lindberg har producerat avsnittet ovan och de andra under 2016 och han är öppen för synpunkter på olle.lindberg@tv4.se.

***

Zlatan vann en seger mot Ulf Karlsson och det var rätt. Kan tycka att den förre förbundskaptenen i friidrott kom billigt undan med tanke på att hans uttalande i tidningen bara var en uppföljning av vad han sagt på scenen, som han blev fälld för. Sedan är det väldigt få som reagerat på Karlssons utläggningar om Grekland och Italien i samma utspel.

***

Tillbaka i gymmet för dag sex.

***

Pratade en längre stund med förre HBK-spelaren Tim Sparv som bor på vårt hotell med Finlands landslag. Han led med sparkade Hasse Backe som aldrig hade något flyt, enligt Sparv. Sedan suckade Sparv lite över att Finland inte fick spela match i Abu Dhabi utan fick åka buss i över två timmar till ett annat emirat inför måndagens match.

Det är annars ett år sedan Hasse Backe inledde karriären som finsk förbundskapten och fick stryk mot först Sverige och sedan Island med Lasse Lagerbäck. Förlusterna fortsatte under vårens träningsmatcher och efter missflytet i VM-kvalet mot Island (tappade seger 2-1 bort till 2-3 på några minuter och det efter en grov domartabbe) så fick han gå i mitten av december.

Finland inledde omstarten under nya förbundskapten Markku Kanerva under måndagen och det blev den första segern för det finska landslaget på 490 dagar när man slog Marocko (som genrepade inför Afrikanska mästerskapet) med 1-0 efter att mittbacken Juhani Ojala nickade in enda målet på hörna.

***

Mina kollegor Sundberg, Tjernström och Rasta-Danne drog till Dubai under kvällen och hämtade hem material från Albin Ekdal och Nabil Bahoui som spelade match med Hamburg SV. Vaket att hugga på det och få Ekdals syn på Ulf Karlsson (även HSV-spelaren pekades ut av Karlsson) och dessutom lyssna till hur Bahoui ser på framtidsplanerna.

Man kan konstatera att ingen från landslagets ledning åkte den dryga timmen till Dubai för att kolla in Ekdal i spel och kanske snacka med Bahoui som trots allt var en landslagsspelare när han var i slag. Bara att hoppas att Nabil Bahoui får till ett klubbyte som gör att han får fart på karriären igen.

***

Under tisdagen blir det bara fyspass för spelarna och sedan blir det matchförberedande träning på onsdag. Så svårt att läsa in någon startelva inför mötet med Slovakien på torsdag.

***

Kvällen i Abu Dhabi kröntes med Cambridge-Leeds United i FA-cupen via en tv-skärm.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag fem – matchdag

Sverige föll med 1-2 (1-1) mot Elfenbenskusten och sett till motståndet och dess inställning kunde / borde det kanske blivit en större svensk förlust. För det var klasskillnad när ett av Afrikas bästa landslag (regerande kontinentala mästare) är på väg mot Afrikanska mästerskapen och även har spelare som är mitt i säsongen.

Man kan undra om det är lönt att spela en sådan match? Samtidigt är det givetvis i en sådan match som man lär sig och ser vad som krävs för att spela några nivåer upp. Fredrik Ljungberg drev alltid på att Sverige skulle möta bättre landslag för att kunna utvecklas och därmed ta de nödvändiga kliven.

Klart att det måste vara utvecklande att bli satt under sådan press och hamna i lägen där det är viktigt att välja rätt. Att ställas mot spelare från Ligue 1, Premier League, serie A och Bundesliga. Man blir påmind över hur viktigt det är att med sin första touch se till att man får lite extra tid eller får bollen till en medspelare med lite kvalitet.

Skaderisken då? Den finns naturligtvis med där när man spelar årets första match mot spelare som är mitt i säsongen. Samtidigt kan Pa Konate få en bristning i ljumsken på både träning och match. Landslaget hade fria byten för att man just skulle kunna hantera sådana situationer att alla kunde kliva av vid känning.

Naturligtvis kan man peka på en del individuella misstag som bidrog till att Peter Abrahamsson fick hämta bollen i nätet två gånger. Det hade å andra sidan varit konstigt om ett så ungt och oerfaret landslag av B-karaktär som knappt spelat ihop inte hamnade fel eller missade passningar.

Victor Claesson visade varför han varit med ”det riktiga landslaget” under hösten och det finns mycket i honom. Om han tar rätt kliv ut i Europa så kanske han höjer sig lite och då utmanar han om speltid i det riktiga landslaget. Blicken. Touchen. spelförståelsen. Det kan vara ett bra tillskott.

Linus Wahlqvist, Oscar Lewicki, Kristoffer Olsson och Sebastian Andersson glimtade alla till längre eller kortare tid i matchen och mittbacken Wahlqvist var kanske starkast av dem. Lewicki agerade klokt i perioder och vann boll men är för ojämn och även Olsson var ojämn men har mer i sig. Första 25 minuterna för Sebastian Andersson var riktiga lovande men han planade ut.

Tycker inte heller att man kan underkänna en svenska spelare som gör en svagare insats i en sådan här match. Klart att det fanns exempel på det, men man måste väga in helheten av motståndet, tid på säsongen och att det var rejält med skiften. Sedan betyder inte det att man ska hylla allt som sker utan man kan kritisera. Här är för övrigt våra spelarbetyg.

Alexander Isak fick göra sin historiska debut. Svårt läge att komma in med en halvtimme kvar då Elfenbenskusten tagit ett rejält grepp om matchen efter några skiften som vässade laget. Det blev mest försvarsspel och inte mycket boll, men skönt att det är avklarat för honom och då kan han se framåt.

Nej, det var ingen match som kommer att gå till historien för annat än Isaks debut som 17-åring och därmed nästyngst i svensk fotbollshistoria. Fast för spelarna som var med var det en nyttig omgång mot ett gäng vältrimmade motståndare som spelar där de flesta i det svenska landslaget siktar på att vara. Den insikten kan svensk fotboll ha nytta av.

***

Det var som en fin, svensk sommardag i Abu Dhabi under söndagen. Inga moln på himlen och kring 25 grader i luften. Underbart i skuggan på matcharenan.

***

Tydligen bra drag på Ugandas fans när landslaget slog Slovakien med 3-1 söndag kväll i Abu Dhabi. Matchen spelades på Armed Forces Stadium med endast en mindre läktare och det var 6-700 ugandiska fans på plats tidigt för att se sina favoriter träningsspela. Enligt en av arrangörerna var det häftiga scener.

Tyvärr har förberedelserna för Uganda inte varit på topp inför Afrikanska mästerskapet, men Ugandas förbund fick till slut loss pengar  av regeringen ör att kunna skicka landslaget till både Abu Dhabi på läger och sedan till Gabon för att kunna delta i Afrikanska mästerskapet för första gången på 39 år.

***

Kollega Andreas Sundberg var på hugget och intervjuade Manchester Uniteds mittback Eric Bailly om eventuellt blivande lagkompisen Victor Nilsson Lindelöf. Sånt gillar man att se, och sedan läsa. Tror inte på Mirrors uppgifter om att svensken är klar för United, och det har blivit en enorm röra av spekulationer.

***

Det är något deppigt över fotboll på en arena för 43 000 åskådare och så sitter det mellan 100 och 200 åskådare på en liten av läktare. Inramningen blir inte så het. Hade behövts en del ugandiska fans. Vet inte om det hade hjälpt med gratisbiljetter? Som det var nu ville arrangören ha 125 kronor per biljett. Köpte själv de fyra första biljetterna på söndagen.

***

De allsvenska tränarna drog hem efter Sveriges match. Blir tomt på vårt hotell.

***

Om Sverige ska möta motstånd av den här kalibern framöver så måste man se till att höja kvaliteten på domarna. Borde vara hyfsat lätt att få Finland att ta med ett domarteam eller Slovakien och så tar Sverige med ett domarteam så att man kan alternera på matcherna. Under Sveriges match var det parodiskt och det blir fel när inhemska domare får kliva i på det djupa, och det utan att kunna simma.

***

Efter fem sunda dagar i Abu Dhabi så trillade jag in i minibarens godisavdelning och dammsög den. Svag i köttet…

***

Fotbollskanalen On Tour från Sayed Sports City Stadiums inre avslutade söndagen. Franz Brorsson gästspelade och sedan kollade vi in det svenska omklädningsrummet.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag fyra

Tv-tiderna är naturligtvis viktiga och det är avspark 13:45 svensk tid söndag. Sverige-Elfenbenskusten går att se i TV12 och via cmore.se och sändningen drar i gång 13:30. I studion i Stockholm finns Anna Brolin och Jon Persson och det är Jesper Hussfelt och Anders Andersson som kommenterar matchen.

***

Man kan lugnt säga att det var fullt tryck på Fotbollskanalen under lördagen och det här är vad som kom hem från Abu Dhabi när vi jobbade på:

Lasse Lagerbäck gästade Tjernström vs Lundh och talade om sin roll som Janne Anderssons bollplank, om att han inte ska in och snacka så mycket med vare sig spelare eller media och att han ibland kan sakna att få bestämma. Dessutom var han imponerad av de unga spelarna i truppen och pratade en del om Alexander Isak.

Vi sände en timme av träningen och direkt efter den fick vi startelvan av Janne Andersson där Per Frick tog plats framför Alexander Isak vilket överraskade en del.

Sverige: Abrahamsson – Salomonsson, Brorsson, Wahlqvist, Konate – Bärkroth, Olsson, Lewicki, Claesson – Andersson, Frick.

Under vår långa LIVE-sändning så fick Alexander Axén frågan om de fem klubbar vars tränare inte är på plats i Abu Dhabi och ÖSK-tränaren höll inte igen. Han var kritisk. Vilket fick AIK:s Björn Wesström och ÖFK:s Daniel Kindberg att slå tillbaka med att det är ”bättre att hålla sig till vad man själv gör”. 

Just den vanligtvis frispråkige Kindberg kanske ska fundera på om man inte kan säga vad man tycker? Alexander Axén måste väl kunna få säga vad han tycker, att samarbete är något svensk fotboll behöver. Tror aldrig AIK:s huvudtränare varit på plats och det går inte att tvinga någon heller.

SvFF backade dock upp Axén. Här är för övrigt svensk fotbolls syn om varför man samlas, via Urban Hammar på förbundet.

Kollega Sundberg pratade med Pa Konate som hade synpunkter på Malmös förre tränare Allan Kuhn. Vilket fick den sparkade MFF-tränaren att bryta tystnaden och ge sin första intervju sedan han fick gå. Kuhn var trött på att få kritik från spelare och pekade på Konates svar i Abu Dhabi och Franz Brorssons intervju i Sydsvenskan.

Dessutom sköt Kuhn in sig på svensk media och lyfte att Markus Rosenberg ringt honom. På ett sätt gläder det mig att ”Rosi” ringt för jag har talat med ett gäng MFF-spelare som inte ens haft sms-kontakt med den sparkade tränare. Tycker inte heller att det är så konstigt att spelare vill ge sin syn på hur det varit under en tränare.

Allan Kuhn valde att ligga lågt, det är givetvis fritt blås. En del andra spelare har svarat på frågor om hur det var. Allt kan inte bemötas med antingen ”inga kommentarer” eller med att lama svar. Spelare måste få säga hur de upplevt det. Sedan får var och en dra sin slutsats av vad exempelvis Pa Konate, som inte spelat så mycket, säger om Kuhn.

Att svensk media vill ha svar är väl inte så konstigt. Det är rätt ovanligt att ett guldlag sparkar sin tränare. Vill dock flagga för att jag redan för ett år sedan var tveksam till en vågad satsning i att anställa den oerfarne Kuhn. Var heller ingen hemlighet att han tappade rätt mycket makt tidigt och att spelarna lutade sig mot mer erfarna krafter som Rosenberg och Kari Arnason.

Gjorde en intervju med Malmö-killen Saman Ghoddos som berättade om sin makalösa resa. För några år sedan stod han utan kontrakt efter en svag säsong i Trelleborgs FF i division 1 och hade dessutom fått sparken som telefonförsäljare för att han sålde för dåligt. I dag är han succéman i Östersund och med A-landslaget.

Intervju med Anton Tinnerholm som inför årets vinterturné hade en annan träningsstrategi, hans fokus är att vara i slag till Malmös säsong snarare än till turnén i Abu Dhabi. MFF-backen berättar att han börjat diskutera nytt kontrakt med klubben, att han inte vill flytta bara för att man ska och hur bra han trivs.

Nedan är fler tv-intervjuer från LIVE-sändningen:

Ken Sema hyllade Graham Potter.

Saman Ghoddos om att det inte gått fort för honom.

Pa Konate vill ha mer speltid och vill ut i Europa.

Anton Tinnerholm om vad som krävs för att han ska nå landslaget på allvar.

***

Stekande sol hela lördagen och riktigt varmt när landslaget tränade på matcharenan Zayed Sports City Stadium.

***

Avspark mot Elfenbenskusten 16:45 lokal tid. En namnkunnig trupp som väntar Sverige då man laddar upp inför Afrikanska mästerskapen där man är titelförsvarare sedan 2015. Inte sett Elfenbenskusten i träning här men det sägs att de påbörjade sin samling i fredags.

Truppen: Målvakter: Sylvain Gbohou (TP Mazembe Englebert), Badra Ali Sangare (AS Tanda), Mande Sayouba (Stabaek) Backar: Serge Aurier (Paris St Germain), Mamadou Bagayoko (St Truiden), Eric Bailly (Manchester United), Simon Deli (Slavia Prague), Wilfried Kanon (ADO Den Haag), Lamine Kone (Sunderland), Adama Traore (Basle) Mittfältare: Victorien Angban (Granada), Cheik Doukoure (Metz), Franck Kessie (Atalanta), Yao Serge Nguessan (Nancy), Jean Michael Seri (Nice), Geoffroy Serey Die (Basle) Anfallare: Wilfried Bony (Stoke City), Max Alain Gradel (Bournemouth), Salomon Kalou (Hertha Berlin), Jonathan Kodjia (Aston Villa), Nicolas Pepe (Angers), Giovanni Sio (Stade Rennes), Wilfried Zaha (Crystal Palace).

Årets Afrikanska Mästerskap går i Gabon och börjar 14 januari och finalen går 5 februari och ni kan läsa mer om den här på det Afrikanska förbundets hemsida.

***

På hotellgymmet syntes Sef-direktören Stefan Lundin.

***

Under lördagen mötte kollega Mattias Tjernström en kvartett på väg ut ur hissen på vårt hotell. Från SvFF var det generalsekreterare Håkan Sjöstrand, landslagschefen Lasse Richt och P-förbundskaptenen Roland Nilsson samt IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson. Ska sägas att Gustavsson och Nilsson bor på vårt hotell, men det gör inte Sjöstrand och Richt.

Undrar vad herrarna diskuterade? SvFF söker ju som är väl känt en förbundskapten för U21-landslaget och enligt våra uppgifter att Gustafsson ett hett alternativ. Återstår att se vad man landar i, för även om SvFF vill ha Gustafsson så är det känsligt både mellan SvFF och Norrköping med tanke på att man tog Janne Andersson från klubben, och mellan Gustafsson och Norrköping då han bara varit där sedan i juni.

***

Vill du veta Sveriges tröjnummer? Kolla in här, för här är de två lappar som SvFF skrivit.

***

Rätt eller fel att låta Alexander Isak börja på bänken? Fel. Det är väl just en sådan tuff match som kan vara nyttig för honom att känna på. Att Elfenbenskustens spelare är fysiskt tuffa och stora ska inte vara något som skrämmer, utan snarare ska han väl lära sig att använda sina egenskaper för att ändå göra det bra mot sådant motstånd.

Under träningarna i Abu Dhabi har Isak varit i klass med de andra anfallarna: Sebastian Andersson, Per Frick och Alexander Jeremejeff. Möjligen har Andersson varit snäppet vassare än de andra och att Jeremejeff varit lite mer anonym men det är inte mycket som skiljer dem åt här på träningarna.

I intervjun med Janne Andersson när han släppt startelvan så poängterade han att Per Frick gjort sju mål och fyra assist under en stark höst i Elfsborg. Kollade upp det och enligt den officiella statistiken på svenskfotboll.se så är det sju mål och noll assist på sju starter och 17 inhopp. Totalt 1496 minuter i spel i Allsvenskan 2017.

Alexander Isak har tio mål och en assist på 19 starter och fem inhopp och en total speltid på 1596 minuter. Nu är det inte spelet i Allsvenskan som enbart ska ligga till grund för eventuell speltid med landslaget på vinterturné. Den potential som Isak har som 17-åring och med tanke på vad han gjort så borde han starta.

Inser att det är många scouter som just tror att Isaks begränsade fysik i närkamper är något som gör det svårt för honom. ”Det är löjligt att det talas om Premier League för honom. Han hade inte haft en chans och alla spelarna i sämre lag hade haft honom i sin ficka utan problem”, säger en scout som i perioder jobbat i England.

Möjligen har Janne Andersson en tanke att inte bidra till hajpen än mer och skydda 17-åringen? Undrar om det är rätt väg och om det ens går att skydda en spelare på det sättet. Snarare är det väl så att om han är uttagen så borde han få chansen att spela. Vinterturnén handlar mer om att spelare ska få chansen att utvecklas på bekostnad av resultat.

Ingen kan veta om Alexander Isak blir en storspelare eller inte. Fotbollshistorien är fylld av exempel på unga stjärnskott som inte blivit så bra som man trott. Dessutom är det ett nålsöga som man ska igenom för att etablera sig som proffs i en större klubb i utlandet. Däremot så bör Isak få chansen att spela när han inte fallit ur ramen, och ett inhopp i dag och en startplats på torsdag.

För övrigt en bra intervju med Alexander Isak som Expressens Daniel Kristoffersson gjorde på plats, när han fick chansen att sitta ensam med anfallaren. Där Isak talar om att det bästa är att han blir såld men får spela kvar i AIK och kör ”inga kommentarer” på frågan om besök hos Real Madrid. Återstår att se om det blir så. Tystnaden tyder på att det är stor skillnad på vad AIK vill ha och vad klubbar vill betala.

När det gäller resten av startelvan som ser ut som nedan var det rätt väntade val förutom på målvaktsposten. Vi hade trott på Andreas Linde men Häckens målvakt smet före och det är en spelare Janne Andersson haft tidigare, under tiden i Örgryte.

Abrahamsson – Salomonsson, Brorsson, Wahlqvist, Konate – Bärkroth, Olsson, Lewicki, Claesson – Andersson, Frick.

olof.lundh
0 kommentarer

Rapport från en vinterturné, dag tre

Tjernström vs Lundh hade besök av Linus Wahlqvist som talade om chanserna att nå det riktiga landslaget som mittback, om att komma i väg utomlands och att IFK Norrköping ska ta tillbaka SM-guldet. Dessutom hade han en förklaring till att talanger som kommer från Peking:

Fotbollskanalen on Tour var en maratonsändning med mycket bilder från träningen och ett batteri intervjuer. Inte minst bland en del allsvenska tränare som var på plats.

Bland annat en intervju med Hammarbys nye tränare, Jakob Michelsen, som föga förvånande flörtade med klubbens fans.

 

Pelle Ohlsson talade om skadan på Kerim Mrabti i fjol som blev början till slut för Dif-tränaren och om AFC:s nya målvakt är klar eller ej

 

Mikael Stahre om åren i Kina och suget att börja i Häcken

 

Peter Swärdh om Rasmus Elms önskan att nå landslaget samt att Melker Hallbergs utlåningar förstör karriären

 

Janne Andersson om Alexander Isaks framfart i Abu Dhabi

 

Victor Claesson om drömmen att lämna Allsvenskan

 

Håkan Ericsson om den hårda petningen av SvFF

 

Dessutom en lång, utskriven intervju med David Moberg Karlsson som talade ut om helvetet i Sunderland och där han i dag ångrar att han inte lyssnade på Sebastian Larsson.

Även en fredagskrönika om Leeds nya ägare och den fåfänga förhoppningen om att tro på en ny storhetstid när den moderna fotbollen bara blir modernare och modernare.

Som vanligt finns ALLT från vinterturnén samlat under denna länk. Vill man ha full koll så haka på min Instagram där det finns Instastories och även på Twitter rapporterar jag.

***

Ingen dimma i Abu Dhabi utan solen kunde gassa på direkt från start på förmiddagen vilket gjorde fredagen till den klart varmaste dagen hittills. Upp emot 26-27 grader och stekande sol. Solskyddsfaktorn gick åt.

***

De allsvenska tränarna anlände natten till fredagen. Käkade frukost med sympatiske Janne Jönsson som lämnat familjen i Miami på semester och flugit österut istället. HBK-tränaren missar därmed klubbens första träning på måndag men gillade initiativet att man träffas och utbyter erfarenheter.

Fem klubbar saknar representanter: Malmö FF, AIK, Djurgården, Östersund och Jönköpings Södra. I det sistnämnda fallet så skulle Christer Persson ha kommit, men han blev sjuk och därför ställde han in resan. De andra fyra klubbarna har av olika skäl valt bort deltagande i tränarkonferensen.

Ytterligare deltagare är Stefan Lundin från Sef, Roland Nilsson som är förbundskapten för P-landslag, Håkan Ericson och Andreas Pettersson från U21-landslaget. Dessutom så deltar givetvis Janne Andersson, Peter Wettergren och Lasse Lagerbäck när SvFF och Sef gemensamt försöker hitta vägar som kan lyfta svensk fotboll.

Tränarna ser två träningspass och matchen mot Elfenbenskusten på söndag (avspark 13:45 svensk tid och 16:45 lokal tid) innan de flyger hem natten till måndag. För många klubbar är det träningsstart i nästa vecka. Vill du veta mer om försäsongen så finns en hel del information här, i FÖRSÄSONGSGUIDEN.

***

Tre dagar, tre gymbesök. Stark start på 2017.

***

Sveriges första match är på söndag 8 januari och det är Sverige-Elfenbenskusten. Avspark 13:45 svensk tid och 16:45 lokal tid. Matcharena: Zayed Sports City Stadium.

Elfenbenskustens trupp som laddar upp inför Afrikanska Mästerskapen där man ska försvara titeln från 2015:

Målvakter: Sylvain Gbohuo (TP Mazembe, DR Congo), Badra Sangare (AS Tanda, Ivory Coast), Mande Sayouba (Stabaek, Norway)

Backar: Serge Aurier (PSG, France), Mamadou Bagayoko (St Trond VV, Belgium), Eric Bailly (Manchester United, England), Simon Deli (Slavia Prague, Czech Rep), Ousmane Viera Diarrassouba (Adanaspor, Turkey), Wilfried Kanon (ADO, Netherlands), Lamine Kone (Sunderland, England), Adama Traore (Basel, Switzerland)

Mittfältare: Victorien Angban (Grenada, Spain), Cheik Doukoure (Metz, France), Franck Kessie (Atalanta, Italy), Yao Serge N’guessan (AS Nancy, France), Geoffroy Serey Die (Basel, Switzerland), Jean Michael Seri (Nice, France)

Anfallare: Wilfried Bony (Stoke City, England), Max Gradel (Bournemouth, England), Salomon Kalou (Hertha Berlin, Germany), Jonathan Kodjia (Aston Villa, England), Nicolas Pepe (Angers, France), Giovanni Sio (Stade Rennes, France), Wilfried Zaha (Crystal Palace, England)

Sverige mötte Elfenbenskusten så sent som 2015 i Abu Dhabi och då vann Erik Hamréns landslag med 2-0.

Johan Mårtensson stänkte in 1-0.

Marcus Rohdén gjorde 2-0.

Här är fotbollskanalens spelarbetyg från matchen.

Här finns bägge lagens lag med byten.

***

Under lördagen tränar Sverige på matcharenan, Zayed Sports City Stadium.

***

Snackade en del med Janne Jönsson om skandalen i Stabaek som norska Josimar skrivit om. Ni kan ta del av hela rättsrötan i norsk fotboll via denna länk. I grunden handlade det om att Stabaek hade ekonomiska problem och behövde sälja islänningen Veigar Páll Gunnarsson men utan att behöva dela med sig till franska Nancy som hade rätt till stora delar av övergångssumman.

Det var nära att Jönsson blev inblandad som Rosenborg-tränare för han och klubben hade möjlighet att köpa Johan Andersson och Gunnarsson i ett paket från sin förra klubb och där det var uppenbart att man värderat upp svensken och nervärderat islänningen så Stabaek skulle få behålla maximalt. Jönsson och RBK valde att kliva av det hela, vilket HBK-tränaren är glad för i dag.

***

Håkan Ericson kom in i frukostmatsalen med mörka solbrillor. Såg grym ut. Ögoninfektion var dock förklaringen.

***

Under träningen var det bra intensitet och det var framför allt Janne Andersson som ledde övningarna. Från sidan får man intrycket av att spelarna verkligen skött förberedelserna och dessutom är sugna att visa vad de kan. För några år sedan gick det alltid att spåra en del spelare som inte lagt manken till.

Klart att det finns ett U21-EM för en stor del av truppen (Tim Erlandsson, Linus Wahlqvist, Pa Konate, Joakim Nilsson, Jacob Une Larsson, Franz Brorsson, Filip Dagerstål, Kristoffer Olsson, Alexander Isak och David Moberg Karlsson) men det är ändå uppenbart att fler än de ser en möjlighet att visa klassen för Andersson.

Under spelet hade förbundskaptenen kastat om en del i elvorna jämfört med på torsdagen och ännu kan man inte läsa ut någon riktig startelva. Däremot är det tydligt att en del spelare som varit med mycket likt Lewicki och Claesson har ett extra lugn och självförtroende.

Lag A: Tinnerholm, Brorsson, Une Larsson, Nilsson – Bärkroth, Olsson, Allansson, Sema – Jeremejeff, Andersson

Lag B: Salomonsson, Wahlqvist, Dagerstål, Konate – Moberg Karlsson, Lewicki, Claesson, Ghoddos – Isak, Frick

Min startelva hade varit följande: Linde – Tinnerholm, Wahlqvist, Brorsson, Konate – Moberg Karlsson, Lewicki, Claesson, Ghoddos – Isak, Andersson.

***

Spelarna besökte Ferrari World och åkte berg-och-dal-bana i 240 knyck.

***

I TV4-gruppens utsända styrka är det olika syn på klockan…men vi kämpar på.

olof.lundh
0 kommentarer