Lorenzo Medicis Italienblogg

Om alla fick välja varsin Pirlo

Andrea Pirlo gjorde både en fantastisk säsong med Juventus och ett imponerande EM. Kanske har han aldrig varit bättre.  Den där ”lågt liggande” mittfältaren som inte behöver vara supersnabb men som har överskickliga fötter som liksom tänker fotboll. Pirlo startade ju sin karriär som en nummer tio, en spelare som ligger strax bakom anfallarna, men inte förrän när Ancelotti en gång drog ner honom till en regissörsroll längre ner i plan blev det succé.

Kan det vara så att det finns fler tänkbara Pirlos i Serie A? Vilka spelare skulle man kunna tänka sig byta position på? Kriterierna är väl ungefär: Mycket bra teknik, spelförståelse och duktig i passningsspelet. Jag har undersökt saken.

Atalanta – Luca Cigarini
Här är svaret enkelt. Luca Cigarini. Just Cigarini utsågs tidigt till en ny Pirlo men har aldrig levt upp till de förväntningarna. Även om han är långt ifrån Pirlo när det gäller de geniala passningarna och den briljanta tekniken så är han en bra variant i samma position.

Bologna-Gaston Ramirez
Här är det lite knepigt. Bologna har två stycken nummer tio i Gaston Ramirez och Alessandro Diamanti. Av de två tror jag Ramirez skulle passa bäst men hans karaktär gör sig bäst längre fram i plan.

Cagliari- Andrea Cossu
Cagliari har redan Daniele Conti på den positionen som är en ganska typisk Pirlo-regista. Klok, och har bra spelförståelse. Dock saknar han Pirlos teknik. En intressant tanke skulle vara att flytta ner Andrea Cossu. Kvickare fötter och bättre teknik. Skulle han klara av passningsspelet? Mmm kanske. Desto mer jag tänker på det desto mer gillar jag det. Hallå Cellino, du kan sälja Conti nu!

Catania-Francesco Lodi
Catania har kanske den spelare som mest liknar Pirlo och det fanns många som tyckte att han borde fått borde följa med till EM som vice-Pirlo (och bara tittat på iofs). Svårt att hitta ett bättre alternativ i Catania. Svårt att hitta ett bättre alternativ i Serie A?

Chievo- Kevin Constant…nästa år.
Tyvärr, här går det inte att hitta någon med tillräckligt bra teknik. Dystert men sant. Grå himmel blues. Kom igen Sartori, köp tillbaka Kevin Constant!

Fiorentina- Adrian Mutu
Viola saknar för tillfället den spelartypen i och med att Montolivo lämnat klubben. Den bästa jag kan komma på just nu är Andrea Lazzari. Det skulle dock troligen inte fungera. Okej, här är min idé. Värva tillbaka Adrian Mutu gratis, glöm allt vi lärt oss om honom och låt Pradé lobotimera Montella att tänka att Mutu alltid varit en mittfältsregissör och det är därför de har värvat honom. Det kan gå. Allvarligt.

Genoa- Cristobal Jorquera.
Här är det spännande.  De Canio funderar nämligen på allvar på att använda Jorquera i en Pirlo-roll. Exakt den typen av skifte jag är ute efter. Mycket intressant.

Inter-Wesley Sneijder.
Egentligen har jag saknat en mittfältsregissör länge i Inter.  Jag har aldrig förstått varför man inte provar Sneijder i en låg mittfältsposition.  Jag tror det skulle gå alldeles utmärkt. Jag borde ha Stramaccionis jobb.

Juventus-Andrea Pirlo
Här finns ju orginalet som hela denna blogg kretsar kring men om vi tänker vem som skulle kunna ta hans plats om han blir skadad så är ju Marchisio och Vidal såklart bra alternativ. Men visst hade det varit kul att se Del Piero i den rollen. Kom igen, för en dag bara.

Lazio- Hernanes
På många sätt har de redan Ledesma som samma spelartyp. Men jag skulle tycka det vore mer intressant om man provade Hernanes i den rollen. Förmodligen skulle kvalitén öka också. Våga Petkovic, våga!

Milan-Antonio Cassano
Tja de har ju den givna Pirlo-kopian i Montolivo. Men varför inte Antonio  Cassano? Tänk vilka passningar han skulle kunna slå därifrån. Cassano längst bak och Montolivo längst fram i en diamant vore bra fräckt.

Napoli- Gökhan Inler.
Gökhan Inler gör en del saker som Pirlo gör och eftersom det inte finns några andra bra alternativ i truppen får han ligga kvar där. Mazzarris omställningsfotboll är inget för lite långsamma eleganta mittfältsregissörer helt enkelt.

Palermo- Nicolas Viola
Svårt med bra alternativ här. Edgar Barreto är inte riktigt den typen och Josip Ilicic är förmodligen för långsam i tänkandet, även om han har passningsskickligheten. Franco Brienza kanske? Eller nyförvärvet Nicolas Viola? Ni tänkte Miccoli här va? Erkänn? Jo, jag med. Nej, det är någonting med tekniken och hetsigheten som inte stämmer, den är liksom anpassad till pyroteknik framåt. Jag måste grubbla vidare på hur jag ska förklara det bättre. Men en Miccoli morphad med Jeremy Menez totala avslappnade mentalitet (eller är det apati) då? Jäklar vilken märklig spelare det skulle bli.

Parma-Jaime Valdes
Här har vi ett lag som redan gått till verket. Jaime Valdes provades i rollen i våras och då med framgång. Donadoni lär nog fortsätta med den melodin.

Pescara- Marco Verratti…nej jag menar vaafaaan (Medici lights himself on fire)
Här har vi ju den perfekta moderna varianten av Andrea Pirlo. Marco Verratti. Vadå? Har PSG köpt honom också? Hur gick det till? Går alla storklubbars sportdirektörer på opium eller?

Roma- Francesco Totti.
Här har vi egentligen hela idén till den här bloggen. För ett par år sedan lekte jag med tanken att Francesco Totti skulle kliva ner och slå den ena sensationella genomskäraren efter den andra. Han skulle kunna ha blivit ännu bättre än Pirlo i samma position. Problemet är att han alltid varit så jäkla bra där framme att man hade behövt klona honom. Än är det dock inte försent. Kommer dock inte ske med Zeman. Jäklar att jag förmodligen aldrig kommer ha få se hur det skulle fungerat.

Sampdoria-Roberto Mancini
Hade de behållt Andrea Poli hade han kunnat vara en variant men ändå…nja, inte riktigt. Pedro Obiang är en superintressant mittfältare med vissa av de kvalitéer som behövs (t ex bra passningsspelare) men har mer styrka än finess. Men om Garrone säljer sin olja och satsar alla sina pengar på att lyckas uppfinna en tidsmaskin? Och tar med Roberto Mancini tillbaka in i 2012! Oj vad han skulle kunnat briljera på mittfältet? Vadå, skulle Sheik Mansour leja torpeder på Garrone och hela hans familj? Tänkte inte på det.

Siena- Gaetano D´Agostino
D´Agostino är en spelare som faktiskt i mångt och mycket är en klockren fattigmans-Pirlo. Dock en god sådan.

Torino- Mario Santana
Gazzi, Brighi, och kanske Pazienza…oouch. Tekniken flödar inte här direkt. Nej! Jag vet! Min favorit-fiasko-spelare genom alla tider! Carlos Marinelli, var är du nu? (han är faktiskt i Lima nuförtiden). Nu förstår jag varför han inte gjorde någon succé (att han aldrig lyckades är ett av fotbollens stora mysterier…tusan vi vilken bra bloggidé!! To be continiued…), han skulle ju ha varit speluppläggare. Allt är Camoleses fel!!  eller var det Zaccarellis?… nej det var ju Ulvieris…nä Zaccarellis…..eller Ferris trots allt? (fem tränare på en säsong gör aldrig någon salvezza). Äh förresten, han hade varit mer en Veron-typ än en Pirlo-typ. Vi får köra på Mario Santana istället.

Udinese-Antonio Di Natale
Antonio är det självklara valet med sina kvicka fötter och goda spelförståelse. Men precis som med Totti ger man bort mer än vad man får.

 

 

 

Lorenzo Medici
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Codroipese

  Druckit grappa till frukost? 🙂

 • Swingin_Dong_Fool

  Min första tanke när jag började läsa var Thiago Motta, men sen kom jag så klart på att PSG hade värvat honom, annars en tänkbar kandidat tycker jag.

  • LorenzoMedici

   Fast kjag tänker mig mer kortväxta spelare med bra teknik./Mvh medici

   • Swingin_Dong_Fool

    Frågan jag måste ställa då är i så fall, vad räknas som kortväxt? Jag tänkte på att du tagit med Hernanes, Santana, Totti och Mutu (1.80 cm), Viola (1.81cm) D’Agostino (1.82cm), Inler, Lodi, Ramirez (1.83 cm), Konstant (1.84cm) då alla är över medellängden i Sverige och Italien. Visserligen ligger de alla under 1.87cm som är Mottas längd. Vart går gränsen undrar jag av ren nyfikenhet.

    P.S. Tyckte ditt förslag om Mutu lät intressant och det vore spännande och kul att se honom i Fiorentina igen.

    • LorenzoMedici

     Jag vet men i vissa lag fanns det inga bra alternativ./Mvh medici

     • Swingin_Dong_Fool

      Okej då förstår jag, bra jobbat oavsett.

    • LorenzoMedici

     Ingen gräns bara Pirlo och Xavi som modell./Mvh medici

 • Marchegiani

  Rolig och tankeväckande blogg som alltid!

  Angående Lazio tror jag att det kan bli just som du säger. Hernanes var ju lätt tillbakadragen i sin mittfältsroll i Sao Paolo och gjorde succé som sådan. PRoblemet var ju att Reja var extremt noggrann med defensiv styrka i den positionen och ville väl inte chansa. Kanske kan hoppas på att Petkovic vågar ta ner Hernanes och lägga upp Ederson som trequartista.

  Med samma förbehåll som Totti och Di Natale skulle det ju också va kul att se Zlatan för en dag i den rollen…

  Xandao verkar vara så gott som klar för Lazio, ngn som har koll på honom? Känns hur som helst bra med en mittbacksförstärkning, dessutom ung.

  • http://www.facebook.com/people/Kristoffer-Womba-Womba-Nicolaysen/685119496 Kristoffer Womba Womba Nicolay

   Är det samma Xandao som klackade in ett mål mot Man City?

   • Marchegiani

    Det är han!

  • LorenzoMedici

   Xandao lite av en Lucio typ. Lite vansklig kanske med sin långa kropp men ska ha gjort mycket bra ifrån sig i Sporting./Mvh medici

 • Thiago33

  Constant är i milan ju

 • ReMadrid

  Tack för en som alltid bra blogg. Vore väldigt intressant om du kunde lista några spelare som kunde blivit så mycket mer men inte blev så bra de förväntades. Började tänka på Robinho, Adriano och Mutu nu när jag läste hans namn

  • Swingin_Dong_Fool

   Andy Van der Meyde samma sak.

   • ReMadrid

    Listan kan göras lång även om man begränsar sig till serie A spelare. Jag tänker mest på Mutu, Adriano, Robinho, Cassano och i viss mån Totti

  • LorenzoMedici

   oj oj dont go there. Jodå en sån lista måset göras. Men då ska jag djupdyka. nån gång i höst kanske.

   • ReMadrid

    Det ser jag framemot

  • IlCapitanoZ

   QUERESMA – Herregud vilken talang.

 • CurvaNord69InterMilano

  Handanovic
  Debuchy-Silvestre-Samuel-Zanetti
  Guarin-Sneijder-Sahin?
  Palacio-Milito-Coutinho

  Tror denna elva hade passat Inter bäst nästa säsong.

  Men tack för en bra blogg som alltid.

 • Olle Lilja

  Grym läsning som vanligt, tackar och bugar! Har tänkt lite de senaste dagarna, vet du nåt om Guiseppe Rossis möjligheter att flytta till Serie A? Eller om det är några andra klubbar som rycker i honom. Vore det inte en värvning för Napoli som ersättare för Lavezzi?
  /Olle Ohlsson @ sportswriters.se

  • LorenzoMedici

   har tänkt längde på det och skrev om det för ett tag sedan. Det är nu man ska shoppa honom. Hoppas nån klubb är så listig. Troligen en sen augusti-affär i så fall. Napoli el Roma? Milan?/Mvh medici

 • http://www.facebook.com/people/Kristoffer-Womba-Womba-Nicolaysen/685119496 Kristoffer Womba Womba Nicolay

  ”Jäklar vilken märklig spelare det skulle bli.”

  Bloggens, om inte dagens, höjdpunkt. Inte bara för att det är roligt, utan också för att det är sant. Även om jag tänker mig en blandning av deras kroppar likväl som deras spelstilar. Tänk er Miccolis biffiga kropp på Menez. Jag kommer flina åt detta ett bra tag. Tack, Lorenzo.

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000340513431 Alexander Zawahri

  Roma har ju De rossi som passar perfekt där och som dessutom är stark defensivt.

  Men gillar din roliga fantasi Medici, hahah

 • http://www.facebook.com/people/Johan-Stistrup/646406086 Johan Stistrup

  Ska vara torr och säga att problemen blir ju inte offensivt utan defensivt. Mutu och Cassano som tvåvägs? Mja, tror inte det va?
  Tycker också det är förbannat surt att Ibra och T. Silva stack. Montolivio tror jag skulle länka samman allt faktiskt. Man såg äntligen hans potential under EM. Berlusconi har verkligen sig själv att skylla. Pato kunde ha gått till psg förra året och dom kunde tagit in Montolivio tidigare.

  • JustMilan1998

   Men Pirlo är ju inte den bästa defensiva spelaren heller. Man får ju bygga det mesta av spelet runt den spelaren t.ex. som Juve där man har stort presspel framför Pirlo.

 • JustMilan1998

  Hahaha du har ingen aning om hur många ggr jag har lekt med tanken om att vissa skulle kunna passa i en regista roll.

  Väldigt underhållande att läsa.

 • http://www.facebook.com/akim.riva Ali Mohamed

  pirlo borde bilr em bästa spelare

  • http://profile.yahoo.com/FIRIOCO3DTQM3RXWND36QP4MZA Aryan Aryan

   ronaldo

  • JohanCruijff

   Iniesta har redan blivit utsedd till EM:s bästa spelare.

 • http://www.facebook.com/akim.riva Ali Mohamed

  håller ni mig

 • Patthu

  D´Agostini har haft några briljanta säsonger i Serie A och underskatta aldrig mera ett per skickliga Italienska fötter. Det gjordes alldeles för ofta om Pirlo. Han var långsam mm stod det bland kommentarer. Fotboll är inte bara att springa fort även om Svenska experter fortfarande tror det. Skulle snabbhet bara räknas vore fotboll oerhört tråkigt. En ”tänkande” spelare som Pirlo kan jag aldrig få för mycket av. Kul och spännande exempel med Cassano, bra Lorenzo.