Lorenzo Medicis Italienblogg

Mercaton hittills – lag för lag (del 1)

ATALANTA

Projekt: Efter den succéfyllda fjolårsäsongen vill man fortsätta bygga för en stabil framtid där slutmålet är att nå ut i Europa. Atalanta har en tydlig röd tråd och stort stöd från supportrarna vilket gör det hela klart möjligt.

Mercaton: Man har köpt loss German Denis och lånat Luca Cigarini på nytt. Detta var prioritet nummer ett för sportdirektör Marino och av högsta vikt för klubben. Nu kan man i lugn och ro ta sig an mercaton. Gabbiadini och Peluso lär försvinna till större klubbar men är spelare som definitivt inte är oersätterliga. Brivio förstärker försvaret. Truppen lär i stort bli som förra säsongen vilket kan vara en styrka men jag tror att det alltid är bra att få in lite nytt blod i laget. Jag har svårt att tro att skicklige sportdirektör Marino inte hittar någon transferkrydda innan fönstret stänger.

Tränare: Stefano Colantuono

In: German Denis (ca 5 miljoner euro, Udinese) Riccardo Cazzola (ca 1 milj, Juve Stabia), Luca Cigarini (lån med köprätt på halva delägarskapet), Davide Brivio (ca 2,5 milj, Lecce), Moussa Kone (åter lån, Pescara), Ivan Radovanovic (åter lån, Novara).

Ut: Migjen Basha (ca 800.000 euro, Torino), Gugliemo Stendardo (slut lån, Lazio), Matteo Brighi (slut lån, Roma).

Rykten in: Gennaro Sardo. Massimo Donati, Davide Brivio, Giulio Migliaccio, Lorenzo De Silvestro, Facundo Parra. Rykten ut: Manolo Gabbiadini, Francesco Peluso, Ezequiel Schelotto.

BOLOGNA

Projekt: Ägarfrågan och den ekonomiska situationen är fortfarande diffus och svag men klubben har repat mod mycket tack vare Stefano Piolis inträde som tränare. Viss ekonomisk lättnad kan komma vid en eventuell försäljning av Gaston Ramirez. Tanken just nu är att fortsätta bygga vidare på det Pioli byggt upp och med tiden försöka få till en stabilare ekonomisk situation.

Mercato: Alessandro Diamanti har köpts loss från Brescia vilket naturligtvis var ett måste. Han blir Bolognas viktigaste offensiva spelare även nästa säsong. Spanske talangen Riverola har köpts in från Barcelona. Tiberio Guarnete och Gabriel Heinze skulle vara vettiga nyförvärv. Pasquato har lånats in från Udinese, Mudingayi är på väg till Inter och Ramirez har många klubbar på sig. Marco Di Vaio har lämnat för Montreal.

Tränare: Stefano Pioli.

In: Alessandro Diamanti (summa okänd, Brescia) Marti Riverola (gratis), Robert Aquafresca (ca 2,5 milj, nu helt utköpt från Genoa), Cristian Pasquato (lån, Udinese).

Ut: Andra Raggi (gratis, Monaco), Marco Di Vaio (gratis, Montreal), J-F Gillet (ca 1,8 milj, Torino), matteo Rubin (slut lån, Torino), Luigi Vitale (slut lån, Napoli), Simone Loria (inget nytt kontrakt), Isaac Belfodil (ej utnyttjad köprätt, Lyon)

Rykten in: Giandomenico Mesto, Tiberio Guarente, Marco Motta, Gabriel Heinze, Francesco Modesto, Bojan Jokic, Gianluca Curci, Manolo Gabbiadini, Elkeson. Rykten ut: Gaston Ramirez, Gaby Mudingayi.

CAGLIARI

Projekt: Problemen med hemma-arenan fortsätter och Cagliari kan komma att spela en del matcher i Trieste även nästa säsong. Annars är det som vanligt, viljan är att bli ett lag som kan hota om Europa-platser men oftast lutar det mer åt bottenstrid.

Mercato: Man har hittills mest ägnat sig åt att köpa loss spelare som fanns med i truppen förra säsongen som Thiago Ribeiro, Mauricio Pinilla, Daniele Dessena och svenske Albin Ekdahl. Mittbacken Rossettini har köpts in för att täcka upp då Canini kan komma att lämna klubben. Spartak Moskva la ett fantastiskt bud på Davide Astori på ca 12 miljoner euro men han tackade till slut nej. Det hade varit fina pengar för Cagliari men samtidigt behåller man en av sina viktigaste spelare. En annan spelare som kan lämna för en hög prislapp är Nainggolan.

Tränare: Massimo Ficcadenti.

IN: Albin Ekdahl (ca 1,2 milj Juventus), Sebastian Eriksson (ca 1,5 milj euro, utköpt från Göteborg), Luca Rossettini (ca 1,5 milj, Siena), Daniele Dessena (ca 2 milj, Sampdoria), Mauricio Pinilla (ca 3,2 milj, Palermo), Thiago Ribeiro (ca 5,5 milj, Rentsitsas), Marco Sau (åter lån, Juve Stabia), Daniele Ragatzu (åter lån, Gubbio)

UT: Andrea Lazzari (ca 1,5 milj, Fiorentina).

Rykten in: Danilo Avelar, Claudio Yacoub, Rodrigo Battaglia, Vincenzo Camilleri. Rykten ut: Michele Canin, Radja Nainggolan, Davide Astori.

CATANIA

Projekt: Efter vad som känts som en evighet har det nu fått ett slut. President Pulvirenti och sportdirektör Lo Monaco går skiljda vägar. Lo Monaco har lämnat för Genoa och hans ersättare blev Sergio Gasparin. Det blir intressant att se om förändringen kommer märkas direkt eller inte. Catania tar sitt projekt vidare med intressante nye tränaren Rolando Maran och linjen med att köpa smart och billigt, förädla och sälja för ett högre pris lär fortsätta.

Mercato: Detta Catania har ännu inte riktigt fått sin färdiga kreation. Ny sportdirektör, ny tränare och en del spelare är på väg bort. Hittills har man lånat Fiorentinas mittfältare Amidu Salifu (som lite plåster för att man knyckte Montella), köpt duktige målvakten Frison och fått hela ägarskapet av Davide Lanzafame från Palermo (Palermo la inget bud i den blinda budgivningen). Maxi Lopez kommer säljas och just nu verkar Sampdoria ligga närmast hans signatur. Jasmin Kurtic är en spelare som tränare Maran gärna vill ha igen (båda var i Varese förra säsongen). Catania har många spelare som har andra klubbars intresse som t ex Gomez, Barrientos, Spolli och Lodi.

Tränare: Rolando Maran.

IN: Amidu Salifu (lån, Fiorentina), Alessandro Crescenzi (lån, Roma), Mirko Antenucci (ca 1 milj), Alberto Frison (summa okänd, Vicenza), Souleymane Doukara (summa okänd, Vibonese), Takayuki Morimoto (åter efter budgivning, summa okänd), Maxi Lopez (åter lån, Milan), Pablo Alvarez (åter lån, Zaragoza), Mariano Andujar (åter lån, Estudiantes), Fabio Sciacca (åter lån, Grosseto), Raphael Martinho (åter lån, Cesena).

UT: Tomas Kosicky (Novara), David Suazo (klubblös), Felipe Seymour (slut lån, Genoa), Marco Motta (slut lån, Juventus), Orasimen Ebagua (slut lån, Varese), Juan Pablo Carrizo (slut lån, Lazio).

Rykten in: Jasmin Kurtic, Rolando Bianchi. Rykten ut: Maxi Lopez, Alejandro Gomez, Francesco Lodi, Pablo Barrientos, Nicolas Spolli.

CHIEVO

Projekt: Chievo och president Campedellis ideologi fortsätter. Låta sportdirektör Sartori fynda billiga spelare, använda sig av spelare som är kapabla att bygga god lagmoral och låta tränare och spelare jobba under trygga former. Givetvis är frågan hur länge det håller. I slutändan är ändå risken stor att klubben åker ur förr eller senare men få klubbar jobbar bättre under sina förutsättningar i Italien.

Mercato: Michael Bradley har sålts till Roma och Gennaro Sardo och Marco Andreolli kan vara två spelare också försvinner. Chievo har köpt in försvararen Paul Papp som har tio landskamper för Rumänien och som nästan mäter 1,90. Ett nytt fynd? Chievo är mycket sugna på att snuva många konkurrenter på Novaras Marco Rigoni. Skulle inte förvåna mig om de lyckas med en sådan mästerlig manöver. Milans anfallare Paloschi lånas ytterligare en säsong vilket kan vara smart då hans genombrott alltid ligger bakom hörnet och nyförvärvet Isaac Cofie kan bli en positiv överraskning.

Tränare: Domenico Di Carlo.

IN: Paul Papp (ca 2,5 milj, Vaslui), Pavol Farkas (gratis, Vaslui), Alberto Paloschi (lån, Milan), Roberto Guana (summa okänd, Cesena), Simone Bentivoglio (åter lån, Sampdoria), Pablo Granoche (åter lån, Varese), Diego Farias (åter lån, Nocerina), Isaac Cofie (summa okänd, delägarskap Genoa).

UT: Francesco Acerbi (ca 1,8 milj, Genoa), Junior Tallo (ca 1 milj euro, Roma), Dario Dainelli (slut lån, Genoa), Paolo Sammarco (slut lån, Sampdoria), Nikolai Gulan (slut lån, Fiorentina), Davide Mandelli (kontraktet går ut)

Rykten in: Marco Rigoni, Jasmin Kurtic, Davide Di Michele, Andrea Caracciolo, Gianluca Sansone, Adrian Stoian, Alessandro Florenzi, Leandro Greco. Rykten ut: Marco Andreolli, Gennaro Sardo.

FIORENTINA

Projekt: Fiorentina börjar om med nye tränaren Vincenzo Montella och nye sportdirektören Daniele Pradé. För andra gången i rad vänder man sig alltså till en tränare som gjort succé i Catania. Förhoppningsvis faller det bättre ut denna gång. Fiorentina fortsätter att rensa ut en del spelare och vill bygga nytt med spelare som verkligen vill ge allt för klubben. Tyvärr sätts det lite grus i projektets maskineri av att lagets bästa spelare, Stevan Jovetic, kan försvinna för rätt pris (ca 30 miljoner euro) och omges av säljrykten dagligen. Även Valon Behrami ryktas ha Napoli efter sig. Just de två spelarna var de två man sa att man skulle bygga laget kring vilket lämnar en del perplexitet kring vad Fiorentina och ägarna Della Valle vill göra med klubben. Men Pradé och Montella känns som två vettiga byggstenar att börja om med.

Mercato: Som jag nämnde tidigare handlar mycket om vad som händer med Jovetic och Behrami. Säljs de försvinner klubbens två viktigaste spelare och måste ersättas. Men säljs de lär det inte vara något problem att handla spelare då man kan få in ca 35 miljoner euro. Annars har Fiorentinas mercato precis börjat ta form. Inters duktige målvakt Emiliano Viviano är i stort sett klar och Francesco Della Rocca är på god gång in på lån från Palermo.

Boca Juniors försvarare Facundo Roncaglia kommer gratis och Mattia Cassani har köpts loss från Palermo. Ajax anfallare El Hamdaoui var på gång redan i vintras men är nu äntligen klar. Inte omöjligt att Montella med tiden kommer vilja ha ”med sig” Lodi och Gomez från Catania och sedan lär man vilja köpa in striker-typ likt en Alessandro Matri eller Marco Borriello. Personligen tycker jag en värvning av Simon Kjaer skulle vara listig vid rätt pris. Gamberini, Vargas, Ljajic lär försvinna.

Tränare: Vincenzo Montella

IN: Ahmed Hegazy (ca 1,5 miljoner euro, Ismaily), Mattia Cassani (ca 3,5 miljoner euro, Palermo), Mounir El Hamdaoui (ca 1 milj euro, Ajax), Facundo Roncaglia (utgående kontrakt, Boca Juniors) Nikolai Gulan (åter lån Chievo), Haris Seferovic (åter lån, Lecce)

UT: Riccardo Montolivo (utgående kontrakt, Milan), Cesare Natali (utgående kontrakt), Per Kröldrup (utgående kontrakt), Amidu Salifu (lån, Catania), Daniel Agyei (lån, Juve Stabia lån), Ryder Matos (lån, Bahia), Housseini Kharja (El Arabi), Marco Marchionni (utgående kontrakt), Amauri (utgående kontrakt).

Rykten in: Emiliano Viviano, Rasmus Elm, Marco Rigoni, Simon Kjaer, Francesco Lodi, Alessandro Matri, Gonzalo Bergessio.

Rykten ut: Stevan Jovetic, Alessandro Gamberini, Juan Vargas.

TRANSFERBETYG:

CRISTIAN PASQUATO Anfallare Udinese-Bologna 6,5

Pasquato ingick i Isla/Asamoah-affären mellan Juventus och Udinese. Nu lånas han ut till Bologna. Pasquato har mycket boll i sig och kan komma att slå igenom snart. Härlig spelartyp.

PAUL PAPP Försvarare Vaslui-Chievo 6

Reslig försvarare med landskamper för Rumänien. Ett nytt Sartori-fynd?

AMIDU SALIFU Mittfältare Fiorentina-Catania 6

Den rivige mittfältaren från Ghana lånas nu ut till Catania för att få mer speltid. Kan bli nyttig för den sicilianska klubben.

ALBERTO FRISON Målvakt Vicenza-Catania 7

Var en av Serie B:s bästa målvakter förra säsongen. Smart av Catania att knycka åt sig Frison. Tror han kan få ett genombrott i Serie A kommande säsong.

LUCA ROSSETTINI Försvarare Siena-Cagliari 5,5

Ska ersätta Canini. Jag är inte överdrivet förtjust i Rossettinis kvalitéer. I mina ögon ett nerköp.

MARTI RIVEROLA Mittfältare Barcelona- Bologna 6

Barcelona-produkt som kommer med stora lovord. Men allt som kommer från Barca behöver ju inte vara fantastiskt. Inte minst de som de själva släpper, eller?

ALESSANDRO CRESCENZI Försvarare Roma-Catania 6

Ytterback med viss talang. Var ojämn i Bari förra säsong. Ska nu försöka ta en plats i Catania.

ISAAC COFIE Mittfältare Genoa-Chievo 6,5

Var mycket bra i Sassuolo förra säsongen. Rivjärn. Kan bli en positiv överraskning.

DAVIDE BRIVIO Försvarare Lecce-Atalanta 6

Hade en mycket fin vårsäsong i Lecce. Kan han ta vid där han slutade är det en mycket bra värvning för Atalanta.

MOUNIR EL HAMDAOUI Anfallare Ajax-Fiorntina 6

En spelare som Fiorentina var nära redan i vintras. I mina ögon ett osäkert kort. Har ett gott rykte men jag har svårt att se honom som någon större succé och jag tror inte att han kommer bli en flitig målskytt.

CARLOS MATHEU Försvarare Indenpendiente-Atalanta 6

Hade en mindre bra sejour i Cagliari 08/09. Jag minns dock att jag inte tyckte han var så pjåkig. Om sportdirektör Marino är säker på sin sak så….

FACUNDO RONCAGLIA Försvarare Boca Juniors-Fiorentina 6,5

Storväxt försvarare som hämtats gratis från Boca Juniors. Kan bli en succé.

* Jag har valt att inte ta med övergångar där spelaren köpts loss eller lånats på nytt. Jag tar bara med övergångar där spelarna bytt klubbfärger så att säga.

 

 

Lorenzo Medici
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • http://www.facebook.com/melunovic Dzenan Melunovic

  när kommer del 2

  • LorenzoMedici

   jag tänkte imorgon. Om det inte händer något anmärkningsvärt på mercaton (typ Zlatan blir klar för PSG). MVh Medici

   • JustMilan1998

    Det anmärkningsvärda ser ut att ha hänt :S

 • allepool

  Gick inte Acerbi till Milan?

  • LorenzoMedici

   jo men via Genoa vilket kommer i del 2./Mvh medici

   • JustMilan1998

    På tal om del 2. När du skriver om Milan kan du utesluta ”projekt”, finns inte mycket att säga -.-

   • JustMilan1998

    Förresten, det du skrev om Verratti… kan säga att precis allt du skrev höll jag med om, tror de flesta gör det också.

    Inte bara att de italienska klubbarna låter PSG sitta och hugga på honom, men också att ens Verratti överväger det. Som en italiensk ung spelare måste han väl ha haft drömmen att spela för ett lag från sitt eget hemland. Det är ju Juventus men hursomhelst, håller verkligen med dig, man blir förbannad.

    • http://www.facebook.com/people/Johan-Stistrup/646406086 Johan Stistrup

     Jag är förkrossad över det hela. Trodde helt klart att han skulle gå till en italiensk klubb för att sen bli utlånad till Pescara. Antar att prsilappen är avgörande. Pescara får väl 100-150mkr för honom eller? Svårt att se italienska lag i dagsläget lägga ut så mycket för en talang som inte kommer in i startelvan. Bistra tider här tyvärr. 🙁
     … men FFP måste vara ett skämt verkligen, va tusan säger Plat om det hela?

     • JustMilan1998

      Japp, lite ironiskt att det är Ancelotti och Leonardo som ligger bakom (om det nu är så) Serie As sjunkande skepp.

 • TheRealKeyzerSoze

  Kan du inte skriva en krönika om Milans svek mot Ibra och hur dom kräver att han ska gå ner i lön och skriva på nytt kontrakt bara två säsonger efter att Galliani lovat att dom skulle satsa på Champions League?

  Det känns nästan bra nu att TV4 ska sända Serie A på betalkanalen tv4sportxtra så man slipper se eländet. Den Italienska fotbollen har i 14 år legat mig närmast hjärtat men nu inför säsongen 2012/13 så känns det bara tomt. Om det ska fortsätta i den här riktningen så dröjer det inte länge förrän Franska Ligan går om Serie A.

  Vi får se den kommande veckan om det blir så att man droppar fotbollsintresset totalt och bara tittar på NHL i fortsättningen.

  • LorenzoMedici

   Det finns inget ont som inte för något gott med sig.När/Om Zlatan affären går i lås kommerjag ändra om och köra Milan ensam./Mvh medici

  • ZioBergomi

   Milans Svek? Neeejjjj…
   Om det finns en spelare som förstår sig på såna spel är just Zlatan, jag tror att han är lugn och nöjd.
   Precis som Zlatan gör sig jobbigt när han vill iväg, gör Milan sig jobbigt när de vill sälja honom. Det är ett sätt att spela spelet, Zlatans och Raiolas, bland andra.

  • JustMilan1998

   ”Italienska fotbollen har i 14 år legat mig närmast hjärtat”, är du säker på att det är inte Zlatan som bara har legat dig närmast hjärtat.

   • TheRealKeyzerSoze

    Zlatan spelade i MFF för 14 år sedan…Då hade jag inte ens hört talas om honom. Sen är det inte Ibra som person/spelare som jag är förbannad över utan hans status i fotbollsvärlden. Den statusen som lämnar Italien är ett hårt slag.

 • losche17

  ska serie a sändas på tv4 sport eller extra? tacksam för svar 🙂

  • TheRealKeyzerSoze

   xtra. Ligue1 ska sändas på tv4Sport och delvis på xtra medans Serie A bara kommer sändas på xtra. Men frågan är vad som händer nu när Zlatan flyttar. Tror inte Tv4 räknade med att det största dragplåstret för sin betalkanal Ibra skulle flytta. Troligtvis så kommer de flesta PSG matcherna sändas på xtra.

 • ReMadrid

  Du skrev att Viviano var så gott som klar för Fiorentina, undrar om de köper honom eller om han kommer på lån, som delägd spelare?

 • ReMadrid

  Minns att jag frågat dig om det tidigare men nu har ryktet dykt upp igen, Chamakh till Fiorentina? Utesluter ankomsten av El Hamdaoui det eller kan även Chamakh anlända nu när Arsenal gjort klart med Giroud och Podolski? Hur sannolikt är det att Viola säljer Jovetic utan att ersätta med ett hetare namn än Chamakh?