Lorenzo Medicis Italienblogg

Zero Budget

18 april 2014 07:58, Lorenzo Medici

Det finns inga pengar till sommarens mercato. Så lyder de italienska uppgifterna om Milans läge. Det känns ju logiskt. Milan drar in för lite pengar och har en del spelarlöner som inte motsvarar spelarnas prestationer (t ex Mexes, Robinho, Montolivo, Pazzini).

Man kommer heller inte ha några Champions League-pengar att budgetera med. Laget har inte presterat och publiken sviker. Milan har ett publiksnitt på ca 38 000 åskådare den här säsongen. Det innebär att man tappat ungefär 15 000 åskådare i snitt på tre år. Det är ett stort fall. Fininvest går inte in och sponsrar ett transferfönster längre, utan de går in för att täcka upp förlusterna.

Men ändå. Hur har Milan kommit hit? Precis som många andra italienska lag har man levt i tron om att tv-pengarna ska räcka och struntat i att hänga med utvecklingen med moderna arenor och marknadsföring.

Milan befinner sig i ett ekorrhjul just nu. Milan går dåligt och det finns inga pengar till att göra laget bättre. Blir inte laget bättre, är det svårt att få in nya pengar.

Inte blir det bättre av att det nu verkar som om man är missnöjda med Seedorf. Att det verkar finnas skiljaktigheter mellan Seedorf och klubbledningen. Kanske även mellan vissa spelare och den holländske tränaren.

Han som skulle leda revolutionen verkar nu istället bli en av de första att offras. Är det Pippos tur att försöka trolla med spelarmaterialet? Det blev inte som Silvio hade tänkt sig. Man famlar i ett mörker där man själv släckt lyset.

Berlusconi han nog svårt att slita sig ifrån sin sista livlina till drömmar, tillfredsställelse och känsla av bekräftelse. Hans kära Milan.

Men så länge han inte säljer klubben blir det nog svårt att styra den rödsvarta skutan rätt igen. Det pratas om att det kan dyka upp vissa intressenter som kan tänkas bli delägare och skjuta till pengar. Men vilka vill egentligen bli delägare och inte ha något att säga till om? Väldigt få. Om ens någon.

Berlusconis Milan rasar just nu i hög fart mot platt fall. Det verkar dessutom vara brist på fallskärmar.

Snabba, kvicka spelare har aldrig varit viktigare

16 april 2014 13:53, Lorenzo Medici

Fotbollen förändras med tiden. Taktik och spelsystem är i ständig utveckling. För tio, femton år sedan var lagen ofta byggda kring två anfallare och en offensiv mittfältare kring vilka offensiven kretsade. Likt Real Madrid med Zidane eller Milan med Kaka.

När Bayern Munchen vann Champions League 2001 gjorde man det med mittfältare som Effenberg, Scholl, Linke och Hargreaves. Inga Usain Bolts direkt.

Idag är det annorlunda. Spelet går fortare och aldrig har det varit viktigare att ha spelare som kan passera sin gubbe, med fart och dribblingsförmåga. Det är oerhört viktigt att ha spelare som är anpassade att kunna ställa om fort till anfall.

Har man flera spelare som är kapabla till att passera sin motståndare skapar man numerära överlägen vilket är mycket viktigt i dagens fotboll.

Barcelona har haft stor framgång med spelare som Messi, Iniesta, Pedro, m fl som alla är mästare på att ta sig förbi sina motståndare. Real Madrid baserar sitt spel på snabba spelare som t ex Ronaldo och Di Maria och Dortmund har t ex Reus, Mkhitaryan och Aubameyang.

Bayern Munchen skulle aldrig ha nått sådan succé utan Robben och Ribery. Liverpool stormar fram med Suarez, Sturridge, Sterling och Coutinho och Manchester City har t ex Navas, Aguero, Nasri, Silva. Listan kan göras längre.

Möjligen är Mourinhos Chelsea och Simeones Atletico Madrid byggda lite annorlunda och kan ses som undantag. I de lagen är aggressiviteten viktigare. Men kvicka mittfältare och anfallare lever i en guldålder för tillfället.

Jag tror att de italienska lagen ligger lite efter ur denna aspekt. Att de fortfarande håller på att inse att detta är framtidens fotboll. Att de levt kvar lite i det förgångna. Men visst kan man se att förändringen håller på att ske.

Det är ingen slump att spelare som Cerci, Gervinho, Mertens och Cuadrado haft sådan succé i Serie A, att Inter blev lite bättre när Hernanes anlände (inte så snabb men ändå bra på att finta förbi sina motståndare) och att det är därför en spelare som Kovacic måste integreras.

Jag tror att det också är därför Milan haft så svårt den här säsongen. Man har haft för få spelare som kan attackera med fart. Det är därför Milan saknat El Shaarawy så mycket och det är därför de haft lättare sedan Taarabt kom in i laget.

Jag tror också att Juventus måste värva en, två spelare med den karaktären till nästa säsong för att kunna hävda sig bättre i Europa. Idag är det nästan bara Tevez och Giovinco som har den förmågan i laget.

Att ha snabba och kvicka spelare som kan attackera med fart och skapa numerära överlägen har aldrig varit viktigare än idag.

Kanske är det en bortglömd del i de italienska lagens kräftgång ute i Europa.

Gironata 33 ”Lika många mål som Balotelli”

15 april 2014 09:27, Lorenzo Medici

Gironata 33:
Sassuolo-Cagliari 1-1
1-0 Zaza 1-1 Ibraimi (str)
Roma-Atalanta 3-1
1-0 Taddei 2-0 Ljajic 3-0 Gervinho 3-1 Migliaccio
Bologna-Parma 1-1
1-0 Cherubin 1-1 Palladino
Hellas Verona-Fiorentina 3-5
1-0 Sala 1-1 Cuadrado 1-2 Aquilani 1-3 Valero 2-3 Toni (str) 2-4 Matri (str) 2-5 Aquilani 3-5 Iturbe
Livorno-Chievo 2-4
1-0 Siligardi 1-1 Paloschi 1-2 Thereau 2-2 Paulinho (str) 2-3 Paloschi 2-4 Paloschi (str)
Napoli-Lazio 4-2
0-1 Lulic 1-1 Mertens 2-1 Higuain (str) 3-1 Higuain 3-2 Onazi 4-2 Higuain
Inter-Sampdoria 0-4
0-1 Icardi 0-2 Samuel 0-3 Icardi 0-4 Palacio
Torino-Genoa 2-1
0-1 Gilardino 1-1 Immobile 2-1 Cerci
Milan-Catania 1-0
1-0 Montolivo
Udinese-Juventus 0-2
0-1 Giovinco 0-2 Llorente

Omgångens topp:

1. Alberto Paloschi (Chievo)

Chievos kamp om förnyat Serie A-kontrakt fick en rejäl skjuts i söndags när man vann över bottenkonkurrenten Livorno. Tacka Paloschi för det. Hans tre mål och hela hans säsong har varit oerhört viktig för Verona-laget. Han har växt upp.

Paloschi är nu uppe i 13 gjorda mål. Lika många mål som Mario Balotelli. Ägs fortfarande till hälften av Milan, men efter tre fina säsonger i Chievo börjar han kännas som Pellissiers rättmätige efterträdare.

2. Mauro Icardi (Inter)

Kanske var det provocerande firandet efter hans första mål något onödigt, men faktum kvarstår. Icardi är en sylvass anfallare med stor framtid. Igår gjorde han två nya mål av stor klass och alla rykten om anfallare som är på väg in i Inter känns nästan onödiga.

Det är Icardi som är deras super-anfallare.

3. Alessio Cerci & Ciro Immobile (Torino)

Cerci och Immobile är rena guldet. I en match som såg ut att gå förlorad, vände duon på steken på övertid. Först stänkte Immobile dit en vacker kvittering och sedan öveträffade Cerci det målet med ett sagolikt vackert mål bara någon minut senare.

Tillsammans har de nu gjort 32 mål den här säsongen. Torino har nog inte mått så här bra anfallsmässigt sedan firma Graziani/Pulici firade triumfer i vinröda tröjor.

Omgångens flopp:

1. Eder (Sampdoria)

Fick gult kort för filmning, höll inte huvudet kallt, hamnade i bråk och fick sitt andra gula kort. Efter bara 20 minuter. Givetvis satte det stopp för Sampdorias drömmar om tre poäng.

2. Mariano Andujar (Catania)

Ska man hänga kvar i Serie A är det viktigt att ha en stabil och  bra målvakt. Det har inte Catania. Andujar är alldeles för ojämn i sina insatser och inte ska man släppa in ett skott från dryga 25 meter.

3. Rafael (Hellas Verona)

Bjöd på en tämligen tafflig insats när han släppte in fem mål bakom sig mot Fiorentina.

Omgångens lag (3-4-3):

Samir Handanovic (Inter) (1)
Räddade en straff och gjorde även tre, fyra kanonräddningar. Super-målvakt.

Nicolò Cherubin (Bologna) (1)
Stabil längst bak  och målskytt framåt. Viktig.

Giorgio Chiellini (Juventus) (5)
Sedvanlig gladiator mot Udinese. Energi och tuffhet i överflöd.

Walter Samuel (Inter) (3)
Har avslöjat att han bara kör en säsong till. Men visst håller han än. Stark i försvaret och nickade in Inters andra mål.

Daniele De Rossi (Roma) (2)
Lirade fram till Ljajics mål, stod i vägen för baklängesmål och var fantastisk i det defensiva spelet.

Borja Valero (Fiorentina) (5)
Hamnade i målprotokollet, men var framför allt briljant i spelet. Förverkligar Fiorentinas idéer med stor klass.

Alberto Aquilani (Fiorentina) (1)
Tvåmålsskytt, och var alltid rörlig och delaktig. Vill ha ett ord med i VM-truppen.

Dries Mertens (Napoli) (6)
Napolis nyckelspelare mot Lazio med ett supermål och en fixad straff.

Alberto Paloschi (Chievo) (2)
Gjorde tre enormt viktiga mål mot Livorno i kampen om att hänga kvar. Uppe i 13 fullträffar.

Gonzalo Higuain (Napoli) (6)
Ett straffmål och två klassmål mot Lazio. El Pipita is back.

Mauro Icardi (Inter) (2)
Två nya mål som ger Inter stort hopp om Europa-spel och om framtiden.

Avbytare:

Rodrigo Palacio (Inter)
Alltid på språng, ofta listig. Gjorde ett av Inters fyra mål.

Adem Ljajic (Roma)
Målskytt, läckert lir och hårt jobb. När Ljajic spelar som mot Atalanta är det härligt att skåda.

Sebastiano Giovinco (Juventus)
Ett väldigt snyggt mål, ett stolpskott och många fina aktioner. Förtjänar mer speltid.

Skytteligan:
19 mål Ciro Immobile (Torino) 18 mål Carlos Tevez (Juventus) 17 mål Gonzalo Higuain (Napoli) Luca Toni (Hellas Verona) 15 mål Rodrigo Palacio (Inter) 14 mål Alberto Gilardino (Genoa) Giuseppe Rossi (Fiorentina) Fernando Llorente (Juventus) 13 mål Mattia Destro (Roma) Alessio Cerci (Torino)  Mario Balotelli (Milan) Alberto Paloschi (Chievo) Paulinho (Livorno).

Serie B-elvan (3-4-3):

Gomis (Crotone) Milanovic (Palermo) Ristovski (Latina) Laurini (Empoli) Rosina (Siena) Olivera (Brescia) Viviani (Latina) Rizzo (Modena) Defendi (Bari) Granoche (Modena) Jonathas (Latina)

A match called Handa

14 april 2014 10:05, Lorenzo Medici

Det var ju Wandas match. Sampdoria mot Inter. Maxi mot Mauro.

Wanda Nara och Maxi Lopez gick separata vägar i höstas. Mauro Icardi och Wanda Nara blev rätt snabbt ihop därefter. Sedan har det nykära paret twittrat hejvilt om hur kära de är och såpan har vevats i media. Igår skakade de inte ens hand med varandra innan matchen.

Det är svårt att säga vem som är vinnare och förlorare i den härvan, men på planen igår var det inte så svårt att avgöra. Mauro Icardi fortsatte sin fina målform med att göra ett mål, hetsa sina gamla fans och sedan göra ett till. Maxi då? Han missade en straff.

Men egentligen var det inte Wandas match utan Handas. Alltså Samir Handanovic. Han parerade inte bara Maxis straff, han gjorde också tre, fyra riktiga kanonräddningar. Utan honom hade kanske matchen gått annorlunda. För mig har den slovenske målvakten få övermän i världen.

Trots att Sampdoria förlorade med 0-4 till slut gjorde man en rätt bra match. Eders korkade utvisning i den 19:e minuten satte krokben för laget, men ändå lyckades man skapa en hel del chanser. Inter visade dock kyla och klass och promenerade hem med segern i behåll.

Men det som enligt mig gav mest hopp om Inters framtid var faktiskt Walter Mazzarri. Jag har ju hojtat om hans avgång, men när han visar tecken på förändring så är jag också beredd att ändra mig.

Dels så verkar han äntligen inställd på att spela med Mateo Kovacic från start, men även hans uttalanden om att han på allvar tänker prova att övergå till en fyrbackslinje i sommar inger hopp.

Ibland kan även gamla hundar lära sig att sitta.

***
Gonzalo Higuain behövde nog de där tre målen. Men för mig var det Dries Mertens som var den stora matchvinnaren. Hans kanonmål kom i ett prekärt läge för Napoli och det var även han som fixade en straff vid ställningen 1-1.

***

Cerci och Immobile är rent guld.

***

Chievo vet som vanligt hur man ska vinna de “rätta” matcherna. Alberto Paloschi har verkligen börjat veta var motståndarmålen befinner sig.

***

Mittfältet med Aquilani-Pizarro-Borja-Cuadrardo ordnade segern mot Hellas och tog ett ordentligt kliv mot en Europa League-plats. Med tanke på de tunga skadorna gör Montella och hans Viola en mycket bra säsong.

***

Milan vann med vissa besvär över Catania. Fanns inte så mycket att säga om det. Förutom kanske att Rinaudo är Serie A:s elakaste spelare.

***

Om nu Juventus mot all förmodan skulle förlora ikväll mot Udinese så skiljer det ju i så fall bara fem poäng ner till Roma. Och den 9 maj möts de i Rom. Räkna med att Roma-supportrarna hejar fram Udinese ikväll.

Italiens roligaste lag

13 april 2014 10:01, Lorenzo Medici

Italiens roligaste lag heter Roma. Gårdagens match mot Atalanta var bara ytterligare ett bevis på den saken. Man anfaller med fart, med mycket folk och med variation. Passningsspelet är vackert, man har spelare som kan göra sin gubbe och man spelar som ett lag.

Romas andra mål var en uppvisning i perfekt lagspel. Som att alla anser att klubben är större än de själva. För De Rossi och Totti är det ju så. Och visst var just de två högst involverade i målet.

Gervinho spelade in till Totti, som skarvade vidare till De Rossi som osjälviskt passade in till Ljajic som stod bättre till. Serben gjorde inget misstag och satte tvåan.

För mig var De Rossi och Ljajic matchens två förgrundsfigurer. Den italienska landslagsmittfältaren var magnifik igår. Tog allt i defensiven och var även med framåt som vid målet. När han är i sådan här form har han få övermän i världen på sin position. Med Garcia har De Rossi hittat tillbaka.

Ljajic är ett annat kapitel. Innan matchen igår mot Atalanta hade han inte spelat särskilt mycket de senaste två månaderna. När han väl gjorde det så var han inte speciellt vass.

Igår var han allt annat än ovass. Han visade både sin klass och jobbade hårt. Det ger hopp om hans framtid i Roma.

Romas seger säkerställde också troligen andraplatsen. Förstaplatsen rår de nog inte på.

***

Nej, förstaplatsen tar Juventus hand om.

Roma kommer tvåa och Napoli kommer trea. Inga konstigheter.

Europa League

Fiorentina har så pass stor marginal (fem poäng) ner till femman så att de borde vara ett av tre lag som tar en Europa League-plats.

De andra platserna tror jag Inter och Parma tar hand om. Men det kan bli på håret, Milan har ett relativt lätt program och kan komma ikapp om Inter förlorar mot t ex Napoli.

Derbyt den 4 maj kan komma att bli avgörande. Men Inters fem poäng ner till Milan bör ändå ta ut sin rätt i slutändan.

Parma känns så pass starka att de bör ta den andra platsen. Lazio har gjort det bra med tanke på omständigheterna och är kanske största hotet till Parma och Inter förutom Milan. Atalanta och Torino tror jag inte kommer vara med i striden till slut.

Bottenstriden

Här tror jag att det kommer bli stenhårt ända in i sista omgången. Cagliari kommer inte dras in i bottenstriden på allvar. Deras poäng mot Sassuolo igår säkerställde nästan det.

Jag tror att Catania är borta och att Chievo som vanligt vinner de “rätta”matcherna och hänger kvar. Det betyder att bara en av Bologna, Livorno eller Sassuolo hänger kvar.

Bologna har ett rätt okej program kvar vilket talar för dem. Sassuolo har den största spetsen av de tre och har därför störst möjlighet att plocka bortapoäng och överraskande poäng.

Jag säger att Sassuolo hänger kvar och att Livorno och Bologna åker ur.

Efter den här dagen vet vi mer om den saken.

10 spelare från Serie B som lär hamna i Serie A

12 april 2014 12:05, Lorenzo Medici

Som vanligt finns det en hel del spelare i Serie B som imponerar och som vi troligen kommer få se i Serie A nästa säsong eller inom två år. De flesta är talanger utlånade från klubbar från den högsta serien.

Andrea Belotti (Palermo)

Den 20-årige anfallaren var knappast någon hemlighet när han spelade i Albino Leffe eftersom han representerat Italien i ungdomslandslagen. Ändå var det ingen större klubb som värvade honom innan Palermo dök upp.

Har imponerat den här säsongen när han väl spelat. Har en något speciell spelstil där det inte alltid ser så estetiskt eller smidigt ut, men han gör mål på många sätt och vis och det känns som om han har förmågan att lyckas vart han än hamnar. Vinnartyp.

Federico Viviani (Latina)

Har nu snart gjort de “vanliga” två säsongerna i Serie B innan man är redo för A. I år har han dessutom varit jämnare och fått mer regelbunden speltid. Viviani lär få sin chans i Roma under sommarens försäsong. Någonting säger mig att han kan komma att ta den. Gör han inte det kommer han inte lånas ut till Serie B igen, utan till en klubb i den högsta serien.

Khouma el Babacar (Modena) Anfallare

Äntligen har den gigantiske senegalesen börjat snudda vid den enorma potential han besitter. Sexton mål i Modena gör att han definitivt kommer försöka göra mål i någon klubb i Serie A nästa säsong. Kanske blir det i Fiorentina, som äger honom, men det är inte omöjligt att han lånas ut igen.

Nicola Leali (Spezia) Målvakt

Har nog klarat sista examen nu. Har varit grym i Serie B i tre år nu och är redo för större uppdrag nästa säsong. Är inte mycket sämre än Bardi, Perin och de andra unga grabbarna.

Federico Bernardeschi (Crotone) Anfallare

Stundtals briljant i Crotone den här säsongen och klättrat upp som en av Italiens främsta framtidsmän. Skicklig med boll, målfarlig och har stark fysik. Kan mycket väl ta en plats i Fiorentinas A-trupp nästa säsong, men har också nämnts som delbetalning till Udinese i Cuadrado-affären.

Cristian Galano (Bari) Mittfältare/Anfallare

Oavsett vad som händer med Bari så kommer Galano nog spela i Serie A nästa säsong. Ytter-anfallaren har ett vasst skott, är stark i kroppen och har balans. Ser ut som 30, men är faktiskt bara 23 år.

Marco D’Alessandro (Cesena) Mittfältare/Anfallare

Den lille Roma-produkten har varit en av Cesenas bästa spelare i år. Snabb och giftig från sin högerkant. Kommer kanske inte återvända till Roma, men säkert till en annan mindre Serie A-klubb inom kort. Cesena kan komma att köpa loss halva delägarskapet efter säsongen.

Daniele Rugani (Empoli) Försvarare

Den storvuxne mittbacken har varit en garanti längst bak för Empoli den här säsongen. Trygg och grym i luftrummet. Ägs av Juventus och känns redo för den högsta serien.

Jacopo Dezi (Crotone) Mittfältare

Utlånad från Napoli och blivit en nyckelspelare för Crotone på mittfältet. Är kanske inte redo eller ännu tillräckligt bra för att ta en plats i Napoli, men är definitivt mogen för spel i Serie A.

Niccolo Giannetti (Spezia) Anfallare

En underskattad anfallare som alltid gjort mål, nu senast i Spezia. Listig och kvicktänkt anfallare som vet vart han ska befinna sig i straffområdet. Kommer förr eller senare göra sina tio mål i Serie A.

Några andra spelare som känns redo för Serie A: Antonio Ragusa (Pescara), Mattia Politano (Pescara), Diego Polenta (Bari) Davide Zappacosta (Avellino) Rodrigo Ely (Varese).

Sleepwalking to the semis

11 april 2014 07:47, Lorenzo Medici

Juventus nästan sömngångade sig till Europa League-semifinalerna. Kanske började det för lätt när Andrea Pirlo på sitt sedvanliga sätt smekte in en frispark bakom Lyons målvakt Lopes.

Det kändes lite som att Juve därefter tog lite väl lätt på matchen. Lyons kvittering skapade heller ingen större reaktion från de svartvita, men de sattes heller inte på något större prov. Det ena hängde ihop med det andra.

När Claudio Marchisios skott sedan gick i mål via en Lyon-spelare var det såklart mer eller mindre klart. Juventus har nu tagit ytterligare ett steg mot final.

Men innan dess ska semifinalen vinnas och där kommer det bli svårare än vad det vart mot Lyon. Benfica, Sevilla och Valencia är alla bra lag.

Men visst är Juventus fortsatt störst favoriter att ro hem titeln.

***

Tre saker jag gillade den här veckan

1. Stephan El Shaarawy gör mååål igen!

Il Faraone är äntligen målskytt igen! Okej då, på träning. Men ändå, han är på väg tilllbaka. Kan inte tänka mig någon som passar bättre in i Seedorfs 4-2-3-1 än El Shaaarwy.

2. Udinese värvar talang

Nu är det klart att Udinese värvar den 19-årige uruguayaren Rodrigo Aguirre. I konkurrens med bland annat Torino och Monaco var det kanske Udineses rykte om att kunna göra talanger till stjärnor som drog det längsta strået. Aguirre är en väldigt spännande spelare som jag tror mycket på.

3. Cagliaris nya stadion

Efter Roma kommer Cagliari. Med planer på ny stadion. I Cagliaris fall handlar det även om att mystiska amerikanska ägare även ska köpa upp klubben.

Tre saker jag inte gillade den här veckan

1. Alexander Farneruds skada

Farneruds korsbandskada är naturligtvis veckans tristaste nyhet. Alex som gjorde mål i senaste matchen och allt. Nu ser han ut att bli borta upp till ett halvår.

2. Didac Vilas beryktade återkomst

Det ryktas att Didac Vila ska få en ny chans nästa säsong. Jag som trodde att Milan ville tillbaka till toppen.

3. Cagliari nya stadion….not?

Men hur många gånger har vi hört att Cagliari ska bygga ny arena? Hur många gånger har vi hört att ägare x ska köpa upp italienska lag y? Jag tror på det när jag ser det första spadtaget.

Tänk om Inter eller Lazio hade valt Simeone istället

10 april 2014 09:46, Lorenzo Medici

Tänk om Inter eller Lazio hade valt Diego Simone istället. Tänk. Undrar hur annorlunda det kunnat vara. Eller skulle kunna bli. För kanske är det ingen omöjlighet i framtiden.

Atletico Madrids seger mot Barcelona igår var en uppvisning i lagspel och moral. Sällan har jag sett ett lag kunna vara så aggressiva en hel match igenom. Sällan har man sett ett lag karaktärisera sin tränares spelsätt som Atletico och Simeone. För detta Atletico är allt som Simeone representerade. Tuffa, skitiga, elaka och ….jäkligt bra.

Våren 2011 fick Italien en glimt av vad som komma skulle. Han tog över ett Catania i mindre kris och räddade kvar dem i den högsta serien med en trettondeplats. Han såg också till att de krossade rivalen Palermo med 4-0.

Diego Simeone har spelat för både Inter och Lazio, två klubbar som fortfarande finns kvar i hans hjärta precis som Atletico Madrid. Jag minns att när han lämnade Catania sommaren 2011 sa han att han någon gång gärna skulle vilja träna Inter eller Lazio.

Men medan Simeone åkte hem till Argentina för att ta över Racing Club så fick Claudio Ranieri fortsatt förtroende i Inter och Reja detsamma i Lazio. Kanske hade Inter och Lazio kunnat gå en annan väg just den sommaren.

Jag tror fortfarande att Simeone någon gång i karriären kommer att träna antingen Inter eller Lazio. Bara inte nu.

För just nu har han viktigare saker för sig.

***

Om vi låtsas att Simone fick ta med sig två spelare från Atletico och ta över Inter eller Lazio i sommar skulle det kunna se ut så här:

Inter: Handanovic, Jonathan, Vidic, Rolando, Juan Jesus; Koke, Nilton (från Cruzeiro), Hernanes, Guarin; Palacio (eller Alvarez); Icardi.

Lazio: Berisha, Konko, Miranda, Cana, Filipe; Candreva, Biglia, Onazi, Lulic; Diao, Djordjevic.

Giornata 32 – ”Kan boka av sin semester i sommar”

8 april 2014 09:58, Lorenzo Medici

Giornata 32
Chievo-Hellas Verona 0-1
0-1 Toni
Inter-Bologna 2-2
1-0 Icardi 1-1 Pazienza 2-1 Icardi 2-2 Koné
Lazio-Sampdoria 2-0
1-0 Candreva 2-0 Lulic
Cagliari-Roma 1-3
0-1 Destro 0-2 Destro 0-3 Destro 1-3 Pinilla (str)
Atalanta-Sassuolo 0-2
0-1 Sansone 0-2 Sansone
Catania-Torino 1-2
1-0 Bergessio 1-1 Farnerud 1-2 Immobile
Fiorentina-Udinese 2-1
1-0 Cuadrado 2-0 Rodriguez (str) 2-1 Bruno Fernandes
Parma-Napoli 1-0
1-0 Parolo
Juventus-Livorno 2-0
1-0 Llorente 2-0 Llorente
Genoa-Milan 1-2
0-1 Taarabt 0-2 Honda 1-2 Motta

Omgångens topp:

1. Mattia Destro
Visade enorm klass när han nätade tre gånger om mot Cagliari. Har en enorm kyla när det vankas målsituation och är precis som Garcia säger en komplett anfallstyp. Kan snart börja boka av sin semester i sommar.

2. Mauro Icardi
Gav Inter ledningen två gånger om varav det andra målet var en riktig pärla. Är stark och målfarlig. Tänk att det tog så lång tid för Mazzarri att spela med den unge argentinaren från start. Inters framtid börjar med Icardi.

3. Nicola Sansone (Sassuolo)
Sänkte Atalantas drömmar om Europa något med sina två mål i Bergamo. Snabb och vass. Ytterligare en spelare för Prandelli att hålla ögonen på.

Omgångens flopp:

1. Diego Milito
Inter hade vunnit mot Bologna om det inte vore den där straffmissen signerad Milito. Man kan ifrågasätta hur smart det var att låta en inhoppare som ännu inte kommit in i matchen ta straffen istället för t ex Hernanes. Kostsam miss.

2. Catania
Tänk att alla de fina säsonger med Catania vi vant oss att skåda nu är ett minne blott. Förlusten mot Torino innebär nu att man är mycket nära Serie B. Den här säsongen har Pulvirentis projekt havererat totalt och kanske betydde sportdirektör Lo Monaco en hel del trots allt.

3. Ricky Alvarez (Inter)
Omständig i spelet och slarvig i de avgörande momenten mot Bologna. Det kändes som om Ricky hade kunnat spela i sju dagar utan att komma någon vart. Är en härlig lirare i sina bästa stunder, men känns inte som någon ”Campione”. Kanske dags att sälja honom i sommar?

Omgångens lag:

Gianluca Curci (Bologna) (1)
Räddade Militos straff i slutminuten. Poängfixare.

Modibo Diakité (Fiorentina) (1)
Mer eller mindre felfri som mittförsvarare mot Udinese.

Phillipe Mexes (Milan) (2)
Inga misstag och mål-räddare på mållinjen. Lyft sig senaste veckorna.

Gabriel Paletta (Parma) (3)
Slarvade några gånger men höll god koll på Higuain och var för det mesta en bjässe i försvaret när Parma besegrade Napoli.

Antonio Candreva (Lazio) (4)
Startade och avslutade Lazios första mål. Lagets bästa spelare den här säsongen.

Lazaros Christodoulopoulos (Bologna) (2)
Löpte som en vettvilling och det kändes som att han var överallt hela tiden. Låg bakom Acquafrescas chans som så när höll på att leda till seger.

Marco Parolo (Parma) (3)
Målskytt, men la också ner ett enormt jobb på mitten. Grym tvåvägsspelare.

Juan Cuadrado (Fiorentina) (6)
Matchens lirare då han gjorde ett mål och fixade en straff mot Udinese. Imponerade framför Barcelonas scouter.

Mattia Destro (Roma) (3)
Tremålsskytt av högsta rang. Ser ut att skjuta sig till VM i sommar.

Mauro Icardi (Inter) (1)
Gjorde båda Inters mål mot Bologna varav det andra var otroligt snyggt. Klass.

Nicola Sansone (Sassuolo) (2)
Vass tvåmålsskytt på Stadio Atleti Azzurri d’ Italia.  Atalanta-killer.

Avbytare:

Luca Toni (Verona)
Derby-kung då han gjorde matchens enda mål mot Chievo. Sensationell säsong.

Fernando Llorente (Juventus)
Viktig i target-spelet och dubbel målskytt mot Livorno.

Adel Taarabt (Milan)
Öppnade Milans målskytte med ett fint mål. Formen på väg tillbaka?

Skytteligan:
18 mål
Carlos Tevez (Juventus Ciro Immobile (Torino) 16 mål Luca Toni (Verona) 14 mål Rodrigo Palacio (Inter), Gonzalo Higuain (Napoli), Giuseppe Rossi (Fiorentina) 13 mål Fernando Llorente (Juventus), Mario Balotelli (Milan) Mattia Destro (Roma), Alberto Gilardino (Genoa). 

Serie B-elvan:
Pierobon (Cittadella), Polenta (Bari), Munoz (Palermo), Gagliolo (Carpi), Garofalo (Modena); Di Gaudio (Carpi), Zecchin (Varese), Barreto (Palermo); Jonathas (Latina), Granoche (Modena), Galano (Bari).

Ciao, Ciao Champions

7 april 2014 11:03, Lorenzo Medici

För tre långa år sedan åkte Roma ut i åttondelsfinalen i Champions League. Man blev mer eller mindre pulvriserade av Sjacktar Donetsk i vad som var Claudio Ranieris sista säsong som tränare i klubben.

Nu är man på väg tillbaka. Efter gårdagens seger över Cagliari och i och med Napolis förlust mot Parma är avståndet ner till tredjeplatsen hela tolv poäng. Med bara sex matcher kvar låter det omöjligt att Roma skulle missa en direktplats till Champions League.

Inte med tanke på hur stabila Roma sett ut den här säsongen. Igår visade Mattia Destro enorm klass i avsluten då han prickade rätt tre gånger om, Gervinho skapade oreda med sin snabbhet och De Rossi dominerade i defensiven.

I och med den så viktiga andraplatsen kan nu Roma tidigt på säsongen planera sitt transfer-fönster med sina kommande Champions-pengar i åtanke. Det kommer att förstärkas i sommar.

Jag kan tänka mig att man kommer leta efter en mittfältare som kan avlasta skadan på Strootman, kanske en vänsterback och en offensiv stjärna. Möjligen även en striker som kan alternera med Destro som spjutspets.

Jag tror inte att man kommer sälja Pjanic i och med Strootmans skada medan underpresterande Ljajic lär lämna med tanke på den uteblivna speltiden nu på slutet.

Juan Iturbe eller Stevan Jovetic skulle kunna vara nya offensiva lösningar men Roma sägs även kolla in Xherdan Shaqiri och Hakan Calhanoglu från Bundesliga.

Marco Parolo skulle passa bra in i Garcias spelsystem och en anfallare med fysik likt Mario Mandzukic eller Demba Ba skulle vara lämplig längst fram.

Det kommer bli mycket spännande att följa Romas transfer-strategi och se hur de rustar sig för sitt nya vackra äventyr.

Ett äventyr de väntat på i över tre år nu.

***
Romas marsch till en andraplats innebär också en tredjeplats för Napoli. Nu betyder det ju inte att Benitez och hans mannar har missat en plats till Champions League, men det innebär en osäkerhet för Napoli om man kan räkna med C.L-slantar eller inte.

Det är möjligt att president De Laurentiis därför måste vänta med eventuella förstärkningar innan man är garanterade en gruppspels-plats.

Precis som tidigare den här säsongen visade sig Napoli vara stora bland de stora klubbarna och lite mindre bland de mindre klubbarna. Parma har visserligen visat sig vara riktigt stora i sitt sportsliga uppträdande den här säsongen, men rent ekonomiskt är de inte i närheten av t ex Napoli.

Igår var man utan Cassano, men lyckades ändå brotta ner Napoli med imponerande försvarsspel (Paletta var en bjässe) och starkt lagspel. Matchens enda mål var en uppvisning i vackert samspel som Parolo avslutade på ett kliniskt sätt.

Napoli skulle troligen haft en straff när Zapata revs ner av Mirante (jag behövde dock en repris för att se det), men kändes ändå lite uddlösa. Callejon var vek och Insigne och Higuain kom sällan till avslut. Mertens skulle nog kommit in tidigare.

Till nästa säsong måste Napoli hitta ett sätt att bli jämnare i sina insatser, hitta rätt nyförvärv som gör dem mer konkreta och lite tightare längst bak.

Annars blir det nog samma visa nästa säsong igen.

Sida 1 av 8412345...102030...Sista »
Milan - Livorno
Lördag 19 april kl 14:55
Milan - Livorno
Lördag 19 april kl 14:55
Parma - Inter
Lördag 19 april kl 14:55
Udinese - Napoli
Lördag 19 april kl 14:55
Östersund - Husqvarna (webbexklusiv)
Lördag 19 april kl 14:55