linhem

Säsongens lag i The Championship

Min plan var att ge mig själv en extra dag för att skriva denna med tanke på mitt tillstånd efter en lördag av för många Newcastle och Allt Möjligt-i glas/flaska. Men så spelade jag tillsammans med några andra lite fotboll och det var så dåligt att de är att betrakta som en kränkning av vår fina sport vilket gör att jag är tvungen att kompensera det med denna text. Följdfrågan på det skulle förstås vara att jag bara gör det värre men då har jag åtminstone gjort det ordentligt vilket fotbollspelandet tidigare idag verkligen inte var.

Men därefter kom jag knappt halvvägs igenom elvan nedan innan min krigshärjade IBS-mage sa ifrån.

::::

Säsongen är nu över helt över vilket gör att det är dags att summera säsongen på alla möjliga tänkbara sätt och en smidig lätt början är att göra säsongens lag. Spelarna själva röstar fram en elva under våren som publicerades i slutet av April men jag behöver varken bry mig om att få in svar innan säsongen är slut eller att det ska publiceras medan säsongen fortfarande är helt aktuell.

PFA Championship Team Of The Year

Kasper Schmeichel, Leicester

 

Kieran Trippier, Burnley

Mark Hudson, Cardiff

Wes Morgan, Leicester

Wayne Bridge, Brighton

 

Wilfried Zaha, Crystal Palace

Tom Ince, Blackpool

Peter Whittingham, Cardiff

Yannick Bolasie, Crystal Palace

 

Glenn Murray, Crystal Palace

Matej Vydra, Watford

 

Värt att notera hur Palace & Leicester dominerar snarare än t.ex. Hull och Watford för de hade en bättre första halva av säsongen då man röstade. Och hur Peter Whittingham och Matej Vydra kom med trots att de inte ens kan beskrivas som bra spelare under våren och ännu mindre bäst i divisionen. Whittingham petad och Vydra petad och utbytt i halvtid i playoff-finalen mot Geijo som bara gjort två mål denna säsongen. Och att man röstade in Tom Ince som innermitt skrynklar min hjärna.

———————————————————-

Linhem Championship Team Of The Year

Målvakt: David Marshall, Cardiff

Mycket bra säsong. Att Matt Gilks går före i landslagsammanhang säger mer om hur Skottarna insisterar på inte ens utnyttja den lilla talangpool man har till fullo. Haft ett bra försvar framför sig visserligen men gjort det försvaret ännu bättre med sin närvaro och gjort gott om matchavgörande räddningar. Särskilt imponerande är kanske straffräddningen på övertid mot Hull som ledde till att Cardiff kontrade in en kvittering.

Back-up: Kasper Schmeichel, Leicester

Mer spektakulär och labil än Marshall vilket väl förklarar varför han röstades in samt att Leicester är ett sämre lag än Cardiff men under hösten konkurrerade man starkt. Med tanke på att han faktiskt stod två fulla säsonger för Man City är det konstigt att han fortfarande är kvar i The Championship så här vid 27 års ålder. Det är dock något ungt för en målvakt men Schmeichel som inte är lika fysiskt hotfull som sin far utan snarare tvärtom kanske inte är lika bra som en mer stabil målvakt efter 30 eller om han är bättre för att han mognat då han så sent som förra säsongen blev utvisad för att ha kastat iväg bollen i protest mot ett domslut. Lite likt Rhodes i Huddersfield eller Whittingham i Dave Jones-Cardiff skulle han nog gått tidigare om inte laget varit nästan tillräckligt bra för uppflyttning och ständigt nära.

Räddade tre straffar denna säsongen och Hull verkar vilja värva honom till nästa säsong.

::::

Högerback: Kieran Trippier, Burnley

Trippier har tagit över Nathaniel Clynes roll som ligans främsta högerback. Han är dessutom ung, stabil och för bra för sitt lag. Denna säsongen gjorde han dessutom elva assist att jämföra med förra säsongens fem för ett offensivare Burnley. Det var väl överdrivet när han länkades till Arsenal men något lag mer i klass med Sunderland vore rimligt eller Cardiff som ofta använt mittbacken Matt Connelly där då åren har kommit ikapp Kevin McNaughton.

Back-up: Ahmed Elmohamady

Återförenad med Steve Bruce och perfekt till höger i Hulls 3-5-2. Stod för nio assist och ett par mål. Snabb, hygglig försvarare och bra inlägg. Vad en wingback ska vara. Förhoppningsvis kan man köpa loss honom från Sunderland till nästa säsong.

Det råder fortfarande osäkerhet kring hur hans namn ska stavas. El-Mohammedy vore rimligast tänker man sig men Elmohamady verkar mest gångbart men man ska inte räkna bort El-Muhammadi, El-Mohamadi eller till och med Al-Muhammadi som google föreslår.

::::

Mittback: Mark Hudson(C), Cardiff

Oh, captain my captain!

Vissa skadeproblem höll honom borta ifrån avslutningen men trots det utsågs han till säsongens spelare i Cardiff. Trots många större namn och dyrare spelare är Hudson lagets kapten och hjärta. Cardiff har inte varit lika roliga som tidigare säsonger men de har haft ligans bästa försvar tillsammans med Brighton och vunnit ligan på det. Lyckas ständigt få Ben Turner att se bra ut trots hans begränsningar och kan Cardiff behålla Leon Barnett till nästa säsong har man ett kompetent mittförsvar.

Back-up: Wes Morgan, Leicester

Det känns väldigt fel att se honom i blått men han har inte påverkats nämnvärt och varit vad Matt Mills aldrig lyckades vara i Leicester före honom. Jättekapten och pappa åt alla de unga spelarna.

Mittback: James Chester, Hull

Äntligen kommer han få testa sig mot PL-motstånd. Känslan är att det aldrig skulle hända annars. Liten men tuff men framför allt en spelskicklig mittback som varit helt avgörande för Hulls 3-backslinje vilket var väldigt tydligt när han saknades. Man bytte till och med tillbaka till 4-4-2 under den perioden. Problemet kan bli att han inte är bättre än de andra om Hull bara blir en vanlig nykomling som mest får hålla sig till försvarspel men kanske kan hann bli viktig sett till hur svårt bara de andra mittbackarna skulle ha emot mindre snabbare offensiva spelare.

Back-up: Danny Shittu, Millwall

Bättre än sitt namn. Viktig för Millwall som trots allt höll sig kvar trots att ingen i laget gjorde mål och gjorde två viktiga mål i FA-cupen. Stod även ut utanför planen där han borde varit delaktig i välgörenhet och uttalat sig starkt emot fans som betett sig illa.

::::

Vänsterback: Wayne Bridge, Brighton

Varit ett skämt i de flestas ögon i flera år nu efter John Terry-saker. Men kom till Brighton där han inte blivit lika granskad som i någon PL-klubb och verkligen frodats. Varit stabil bakåt och bidragit i offensiven. Gjort att de kanske lite väl offensiva kantspelarna som Kazenga LuaLua, Will Buckley eller Andrea Orlandi som drar sig inåt i planen kunnat glänsa.

Back-up: Robbie Brady, Hull

Spelat på motsatt sida av Elmohamady i Hull men varit ännu mer offensiv då han i grunden är en ytter och spelar även där nu när han fått chansen i landslaget. Har ibland även spelat på mittfältet eller som släpande anfallare vilket gör det än mer tveksamt att sätta honom som ytterback men med 13 assist framför allt har hans säsong varit tillräckligt bra för ett omnämnande och konkurrensen bland vänsteryttrar är extrem. Bra frisparkskytt, gjort två mål och flera assist därifrån.

::::

Högermittfältare: Wilfried Zaha, Crystal Palace

Allt har nog blivit sagt vid detta laget men han är självskriven här. Siffrorna säger verkligen inte allt då han ofta får väldigt mycket bevakning på sig och när han är som bäst spelar inte ens det någon roll. Kan helt klart vara lite valpig ibland men med lite skolning och träning har han enorm potential som ytter, dribbler och målskytt.

Vore kul för honom och Palace och kanske bra för honom om han lånades tillbaka till den kommande säsongen.

Back-up: Michail Antonio, Sheffield Wednesday

En av många fantastiska yttrar i skuggan av Wilf. Tagit över efter Ben Marshall i Wednesday och varit rätt fantastisk med 8 mål och 9 assist vilket gjorde honom till både bäste målskytt och framspelare.

::::

Innermittfältare: Almen Abdi, Watford

“Professorn” som han kallas. Främst offensiv mittfältare som styrt Watford och serverat Deeney och Vydra. 12 mål och 8 assist. Valdes före Vydra, Deeney med flera till säsongens spelare i Watford. På en annan nivå än många andra och kändes snarare som en Fiorentina-spelare än någon i Watford.

Back-up: Chris Eagles, Bolton

Även när Bolton var bedrövliga halva säsongen var Eagles ändå produktiv. Precis likt när man åkte ur PL. Nu har övriga Bolton kommit närmare ikapp honom vilket ledde till att man nästan tog en playoffplats och lär vara en stark utmanare nästa säsong. 12 mål och 12 assist. Tåget har väl gått för honom men jag ser gärna Eagles fortsätta dominera i lag som Bolton eller Burnley. De bästa spelarna i lagen som inte är bäst är trots allt det, eh, bästa.

Innermittfältare: Mile Jedinak, Crystal Palace

Kom från ingenstans(nåja, Australien) och dominerade rätt tidigt. Påminner mycket på alla sätt om Evertons Marouane Fellaini. Stor och kraftfull. Främst defensiv mittfältare men även farlig framåt med bra skott och på huvudet. Möjligen lite långsam men har faktiskt ganska bra fötter, åtminstone vad det gäller längre passningar. Ofta slagit en tidig boll ut till Zaha eller Bolasie på kanterna. I PL känns det rimligare att flytta fram Jedinak något och ha en snabbare defensiv mittfältare bredvid.

Back-up: Liam Bridcutt, Brighton

Föredrar själv Bridcutt före Jedinak och ser honom som den viktigaste ingrediensen i Brightons suveräna försvar men Jedinak gjorde det i ett sämre lag och de slog ju Brighton till och med i semin. Bridcutt är en Makelele men mer utav en playmaker än vad Makelele blev känd för. Kan mycket väl plockas upp av något PL-lag ute efter en defensiv mittfältare. Jack Cork har varit lysande i Southampton och Bridcutt skulle säkert funka lika bra i säg Norwich? Eller kanske i Crystal Palace bredvid Jedinak även om jag inte riktigt uppskattar det när spelare går till ärkerivaler.

::::

Vänsterytter: Tom Ince, Blackpool

Zaha har som nämnt varit ligans bästa spelare men Tom Ince har nog gjort den bästa säsongen i The Championship. Trots att han spelat i ett fullständigt miserabelt Blackpool så har han gjort 18 mål(flest av någon mittfältare) och 14 assist(flest av alla). Tack vare honom blev hans pappa Paul manager för Blackpool och till och med lag på övre halvan i Premier League är intresserade av honom.

Kan spela till höger, vänster och även centralt bakom en anfallare. Utvecklats till en väldigt bra målskytt plötsligt och varit ett enmans-anfall.

Back-up: Bakary Sako, Wolverhampton

Om Ince har varit ensam i Blackpool har nog Sako haft det ännu värre i Wolves. Var bäst när de tidigt låg i toppen men därefter varit nästan den enda som fortfarande varit bra genomgående under säsongen. 9 mål och 11 assist. Kan inte tänka mig att han stannar i Wolves i L1 för han borde snarare spela i Premier League.

::::

Anfallare: Glenn Murray, Crystal Palace

31 mål. Och varit Grant Holt fast i Crystal Palace. Stor, klarade att bära upp en mustasch och oerhört målfarlig. Fruktansvärt synd att han antagligen är borta hela nästa säsong(särskilt sett till hur Holt och Lambert varit i PL) men å andra sidan får han skylla sig själv efter hur han lämnade Brighton för Crystal Palace. Bad karma, dude.

Back-up: Charlie Austin, Burnley

Var Europas bäste målskytt ett tag men mattades av under våren men slutade ändå på 25 mål för ett halvdant Burnley utan mycket till offensiv.  Väldigt bra målskytt som sagt och helt klart en spelare som till exempel Hull eller Cardiff lär vara ute efter till nästa säsong.

Anfallare: Jordan Rhodes, Blackburn

Många var och är tveksamma till om han är värd £8M men sett till hur fotbollspelare värderas nuförtiden tycker jag han levt upp till prislappen hittills. 29 mål i ett kaotiskt Blackburn är mycket imponerande och om det inte hade varit för just prislappen och allt möjligt hade han passat perfekt i Hull eller Cardiff nu när de ska ta sig an Premier League.

Back-up: Matej Vydra, Watford

Visst, jag är kritisk till honom efter en slätstruken andra halva av säsongen men när han var bra var han riktigt jävla bra och han visade prov på det även i returmötet med Leicester. Otroligt snabb även med bollen och klinisk avslutare när han är i form.

——————————————————————

Kenny Jackett klar för Wolves vilket är det första vettiga beslutet Wolves tagit på många år. Kan vara den som bygger om dem och göra det med mindre resurser och ta dem tillbaka till The Championship direkt och varför inte tillbaka till PL inom ett par säsonger? Varit strålande i Millwall och här får han större resurser.

::::

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.