linhem

Säsongens lag i League 1

Säsongen är nu över helt över vilket gör att det är dags att summera säsongen på alla möjliga tänkbara sätt och en smidig lätt början är att göra säsongens lag. Spelarna själva röstar fram en elva under våren som publicerades i slutet av April men jag behöver varken bry mig om att få in svar innan säsongen är slut eller att det ska publiceras medan säsongen fortfarande är helt aktuell.

PFA League 1 Team Of The Year

Målvakt: Wes Foderingham, Swindon

 

Högerback: Simon Francis, Bournemouth

Mittback: Rob Jones, Doncaster

Mittback: Harry Maguire, Sheffield United

Vänsterback: Charlie Daniels, Bournemouth

 

Högermittfältare: David Cotterill, Doncaster

Innermittfältare: Luke Murphy, Crewe

Innermittfältare: Alan Judge, Notts County

Vänstermittfältare: Matt Ritchie, Swindon

 

Anfallare: Paddy Madden, Yeovil

Anfallare: Leon Clarke, Scunthorpe/Coventry 

———————————————————————–

L1

Målvakt: Wes Foderingham, Swindon

Fick känna på Di Canio’s ilska efter en dålig start i en cupmatch men spelade alla matcher i ligan och gjorde det för ligans bästa försvar där han var den främsta spelaren och en av de få konstant närvarande. Atletisk, reflexsnabb, orädd och spänstig vilket väger upp att han “bara” är 1.85 lång. Var fantastisk i L2 ifjol och har inte haft några problem alls att anpassa sig till L1 denna säsongen.

Tror verkligen han kan ta ännu fler steg uppåt. Hade varit intressant eller möjligen fantastiskt om Di Canio värvade honom till Sunderland för att ersätta Mignolet om han skulle försvinna eller som en ersättare på sikt kanske.

Back-up: Marek Stech, Yeovil

Varit ett typiskt exempel på en spelare från en Premier League-klubb utlånad många, många gånger utan att få någonting uträttat men inför denna säsongen värvade Yeovil honom. Han hade varit just där tidigare på lån en kort tid och Yeovil har de senaste säsongerna klarat sig på enbart inlånad målvakter, ganska bra sådana som Stephen Henderson som senare värvades av West Ham och Alex McCarthy som nu är engelsk landslagsman. Nu lyckades man återigen fynda en ung bra målvakt men man köpte honom och han har varit väldigt bra.

Man har förstått varför West Ham värvade honom ifrån Slavia Prag när han var tonåring och Yeovil-supportrarna har sjungit om att man har ligans bästa målvakt. Matchvinnare till målvakt. Spännande att se hur han sköter sig i The Championship där han lär få utstå mycket.

::::

Högerback: Tony McMahon, Sheffield United

Sheffield Utd har en på senare tid stolt tradition av högerbackar som man exporterat till Premier League. Kyle Walker, Kyle Naughton och Matthew Lowton. Men för att ersätta Lowton värvade man istället McMahon från Middlesbrough som lite oväntat, möjligen av budgetskäl, släppte honom.

Han har varit en betydande del i laget som höll flest nollor i ligan och offensivt har han stått för nio assist samt tre frisparksmål. Två av dem i samma match i en 2-0 vinst borta mot Crawley.

Back-up: Simon Francis, Bournemouth

Något till åren nu men fortsatt stabil och sedan Charlton fick fram Chris Solly fick Bournemouth han till skänks och man klagar verkligen inte. Stått för en bra mängd assist och täckt upp bra bakom alla de främst väldigt offensiva spelare som spelat till höger på mittfältet.

::::

Mittback: Rob Jones, Doncaster

Jag har dreglat över honom tidigare här. En ärketypisk stor, stark, elak och målfarlig på fasta situationer-mittback som dessutom är lagkapten för laget som vann ligan. Åtta mål som mittback och Donnys försvar var stabilt och trots att han är över två meter och hans partner McCombe är 1.96 var man inte för stabbiga eller långsamma även om det kan bli ett problem i The Championship.

Back-up: Harlee Dean, Brentford

En av Brentfords många fynd ifrån större klubbar, Dean en mittback/defensiv mittfältare ifrån Southampton som varit en viktig del i deras samspelta backlinje och gjorde dessutom mål i playoff finalen vilket har hans femte för säsongen. Förtroendet för honom gjorde att Leon Legge fick lämna för att få speltid.

Mittback: Harry Maguire, Sheffield United

Kom fram ifjol och utmärkte sig tillräckligt under sin debutsäsong att han även då kom med i säsongens lag och har tagit ytterligare kliv denna säsongen då han dessutom utsågs till Sheffield Uniteds bästa spelare. Eftertraktad av klubbar i Premier League vilket gör det oklart om han stannar kvar i Sheffield United ännu en säsong. Gänglig, fysisk men inte helt oäven med bollen. Nyliven 20-åring men har redan spelat över 100 A-lagsmatcher för Blades.

Back-up: Shaun Williams, Mk Dons

Från början en central mittfältare, till och med offensiv mittfältare men förra säsongen drabbades laget av skador vilket ledde till att han testades och briljerade som mittback där han blivit kvar och blev återigen utsedd till lagets bästa spelare, en av få som inte underpresterade i Mk Dons denna säsongen. Som vanligt också en pålitlig straffläggare och stod för en handfull assist.

::::

Vänsterback: Evan Horwood, Hartlepool

Otroligt nog har han släpptes efter säsongen av Hartlepool sedan man blev nerflyttade men han har gott om erbjudanden då hans tio assist i som vänsterback i ett lag som bara gjorde 39 mål inte har gått obemärkt förbi. Nästbäst var Jonathan Franks med fem stycken och flest mål gjorde Andy Monkhouse med sju. Värt att notera är också att Horwood spelade fram till tre mål under matchens sista minutrar som ledde till antingen seger eller oavgjort för att inte nämna två assist i en 3-2 vinst mot Sheffield United.

Då han var skadad till sista matchen för säsongen hängde han med ner till Crawley tillsammans med Hartlepool-fansen och utklädd som pingvin han också. Bilden nedan sägs vara just Horwood och det ser verkligen ut som honom. Det går nog inte att ogilla Hartlepool.

Back-up: Charlie Daniels, Bournemouth

Sheffield Utd har en tradition av högerbackar och Bournemouth har sina vänsterbackar. Även om man inte alltid själv producerar dem brukar alltid deras stå ut i mängden. Charlie Daniels denna gången efter Scott Malone(Millwall) och Rhoys Wiggins(Charlton) som är strålande stabil och dessutom stått för en bunt assist. Tyvärr skadad en del under våren.

::::

Högermittfältare: David Cotterill, Doncaster

20 jävla assist. Visserligen en del tack vare hans fasta situationer men han har varit fantastisk i detta återuppstående Donny som till slut vann ligan. Gjorde dessutom tio mål. Hade den bästa säsongen i L1 denna säsongen helt enkelt. Billy Paynter kom igång på slutet men innan det var han en enmansoffensiv som bara hade den långe men ganska bedrövliga anfallaren Chris Brown(som visserligen inte är bra men slår i allafall inte kvinnor likt sin namne) är bara 25 år fortfarande och har tidigare bevisat sig i The Championship i Swansea.

Back-up: Mark Duffy, Scunthorpe

Cotterill var bäst men Duffy kan ha varit ännu viktigare för sitt lag och hade Scunthorpe hållit sig kvar kanske jag tvingats flytta över Cotterill till andra kanten i denna elvan. Stod för 15 assist för ett Scunny som bara gjorde 49 mål och gjorde dessutom ett par mål på egen hand.

Scunny hade inte mycket annat än Duffys ytterspel och Leon Clarke(halva säsongen) men man lyckades nästan hålla sig kvar på det.

::::

Innermittfältare: Luke Murphy, Crewe

Crewe gick upp till L1 och tappade sina två bästa spelare i Ashley Westwood och Nick Powell till Aston Villa och Man Utd utan att göra några särskilt stora värvningar vilket gjorde att man såg ut att få en svår säsong. Men Westwoods mittfältspartner Luke Murphy tog ett enormt kliv som spelare. Flera säsonger varit ordinarie men inte tidigare varit kapten, viktig målskytt och en stor framspelare. Medan Westwood är den mer bollvårdande typen är Murphy mer aggressiv box-to-box som allting ibland kan kretsa kring. Ryktas nu till Villa för att ansluta med Westwood vilket onekligen vore intressant.

Back-up: Carl Baker, Coventry

Stark kandidat till att komma med då var Coventrys klart bästa spelare och kanske viktigare faktor än Mark Robins när man tog sig upp från botten till att konkurrera om playoffplatserna. Något offensiv lagd innermittfältare som gjorde 12 mål och 8 assist för Coventry som slutade på 15:e plats.

Innermittfältare: Alan Judge, Notts County

Kan spela över hela mittfältet och lika inflytelserik oavsett. Framspelare, målskytt från distans och överhuvudtaget Notts Countys bästa spelare med marginal. 8 mål och 12 assist. Blev nyligen klar för Blackburn inför nästa säsong vilket också är hans moderklubb vilket ska bli intressant då han imponerat i Notts i flera säsonger nu och i Blackburn tenderar man att flytta runt spelare för mycket på olika positioner vilket ej Judge lider av.

Back-up: Ed Upson, Yeovil

På innermittfältet satsade Yeovil olikt andra ställen på äldre och mer beprövade spelare. Upson är oftast främst defensiv och rutinerad men gjorde även avtryck offensivt denna säsongen med tio assist samt ett par viktiga mål. Mot Bristol Rovers stod han för två frisparksmål och en assist i en 3-0 vinst samt att han gjorde mål mot Blades i playoffspelet samt spelade fram till det avgörande målet i playoff finalen.

::::

Vänstermittfältare: Matt Ritchie, Swindon/Bournemouth

Troligen L1’s bästa spelare(även om han inte gjorde den bästa säsongen) trots att han spenderade förra säsongen i L2. 13 mål och 11 assist och då fick han avsluta säsongen som vikarierande vänsterback i Bournemouth efter han värvades dit. Bäst annars helst ute till höger där han viker in med sin vänsterfot. Släpptes av Portsmouth för ett par säsonger sedan och denna säsongen gjorde han två assist när Swindon vann där med 5-0.

Back-up: Dean Cox, Leyton Orient

Ständig kandidat. Gjort 51 assist på de tre senaste säsongerna för Leyton Orient och dessutom gjort nästan 30 mål. Något otroligt att han stannar kvar i Orient men han trivs väl och är en absolut nyckelspelare tillsammans med Kevin Lisbie. Gjorde denna säsongen dessutom ett mål ifrån egen planhalva. Är tvåfotad också förresten.

::::

Anfallare: Paddy Madden, Yeovil

Föga oväntat men ytterst välförtjänt. 25 måls skyttekung, mål även i playoff finalen för Yeovil. Liten, snabb och gör mål på de flesta sätt även om han väl inte är fantastisk i luften som den leprechaun han är. Yeovil hade inte nått The Championship utan honom, även om det är otroligt att de ens med honom lyckades göra det.

Lite synd att Irland faktiskt har bra anfallare men Keane är gammal och bakom honom och Long saknar man naturlig målskyttar så ifall Madden även kan prestera i The Championship lär han få chansen.

Back-up: Will Grigg, Walsall

Huvudfiguren på planen för unga Walsall som utmanade om en playoffplats. Tidigt under säsongen fick hans polare George Bowerman pris för månadens unga spelare i L1 men därefter handlade allt om Grigg. 20 mål till slut varav en hel del straffar men de räknas också. Årets spelare i Walsall och uttagen till Nordirländska landslaget. Ryktas ihop med Aston Villa, vilket kan vara rimligt då Lambert värvar strålande ifrån just L1 och L2 men kan också vara nonsens för de som sprider ryktena vet att Lambert brukar värva ifrån L1 och L2.

Anfallare: Brett Pitman, Bournemouth

En riktig goalgetter och väldigt viktig för Bournemouth under vinter/våren när de vände säsongen ifrån fiasko till uppflyttning. Han kom i vintras och har sedan dess gjort 19 mål på 23(+3 inhopp) matcher vilket nästan är absurt. Ett tag gjorde han mål 5-6 matcher i sträck och nästan i alla matcher var det ett tidigt 1-0 mål han gjorde och Bournemouth vann dessutom matcherna vilket sedermera ledde till uppflyttning.

Back-up: Leon Clarke, Scunthorpe/Coventry

Tuff att peta men konkurrensen var tuff. Det som står ut med Clarke är att han gjorde nästan tjugo mål trots att han bara var utlånad, och det i två olika klubbar som både slutade på nedre halvan av tabellen. Det är inte konstigt att han valdes in i säsongens elva av spelarna då han är väldigt fruktad och närmast ostoppbar ibland. Värvades också av Coventry och förhoppningsvis kan han följa upp sina framgångar till nästa säsong utan att behöva byta klubb, för en gång skull.

———————————————————————-

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.