linhem

Crystal Palace är Premier League

Jag är ändå lite trött på ramsan “We are Premier League” från spelare eller fans när de blivit uppflyttade men man glömmer det i den stunden som man faktiskt ser dem stå där lyckliga och firandes.

Förutom mästarna Cardiff och andraplacerade Hull är dessutom Crystal Palace ett Premier League lag till nästa säsong.

Finalen var ganska mycket typisk för en final. Två lag som helst inte ville förlora och ett flera situationer med spelare klart påverkade av trycket och vikten av matchen.

Palace var också vad man får kalla välförtjänta vinnare. Trots att man varit ett sämre lag under säsongen, saknar sin främste målskytt och har varit formsvaga under våren så har man Wilfried Zaha. Det var han som skapade något i första halvlek ute på sin kant men som så ofta blev det inte mycket av hans chanser då han blir markerad av flera och utan Murray finns det inte riktigt någon som kan ta vara på chanserna. Vilket Wilbraham visade gång på gång trots att han flera gånger var nästan ensam med Almunia.

Dessutom valde Holloway att behålla Yannick Bolasie på kanten trots hans inhopp mot Brighton som var en bidragande anledning till att man vann matchen. Vilket är en underdrift sett till att han snyggt spelade fram Zaha till 1-0 då.

Ett byte var dock klart vettigt och briljant vilket var att ta in Kevin Phillips. Förra säsongen var han starkt bidragande till att Blackpool under Holloway tog sig till playoff och en majoritet av de 16 målen gjorde han som avbytare. Denna säsongen nu när han snart fyller 40 år har han nästan enbart använts ifrån bänken men fortfarande varit delaktig. Borta mot Watford fullbordade han en upphämtning från 0-2 till 2-2 och han gjorde ett hattrick mot Hull. Vilket rimligen gör honom till den äldsta hattrick-hjälten på den nivån och det var faktiskt så att hans första mål den matchen gjorde honom till Crystal Palaces äldste målskytt genom tiderna.

Då är det väldigt passande att just han ska avgöra playoff-finalen med ett mål på övertid i första halvlek av förlängningen.

Wilfried Zaha tog sig in i straffområdet och utmanade Marco Cassetti som fortfarande är elegant men inte alls lika snabb och tvingades fälla Zaha. Likt Cassetti i semifinalen var inblandad i straffen som Knockaert förstärkte sig till.

Kevin Phillips fick förstås ta straffen för att han är Kevin Phillips. Och vi kan med största sannolikhet anta att om han missar så kommer Watford kontra blixtsnabbt och göra mål för det är vad som händer efter sent missade straffar denna säsongen i The Football League.

Tänk den pressen på en gubbe som fyller 40 år i sommar. Gör han mål går Crystal Palace till Premier League, missar han så blir han syndabock och Watford går upp till Premier League. Men Kevin Phillips är ju inte någon vanlig 40-åring med ölmage och högt kolesterolvärde utan en evigt ung målskytt som vunnit den europeiska guldskon och gjort drygt 250 ligamål under sin karriär. Det är verkligen imponerande att hålla sig såpass pigg och framför allt fokuserad och skarp efter 20 år på elitnivå.

Vissa tycker att det är att se som en svaghet eller tecken på den låga nivån men det heter det aldrig när en målvakt på toppnivå fyller 40 eller Ryan Giggs. Dessutom handlar det om en anfallare som är bosatt i straffområdet och nästan bara har den spetsegenskapen som slängs in på slutet.

Förhoppningsvis lägger Kevin Phillips aldrig av. Dessutom är det ett otroligt slut på Wilfried Zaha’s karriär i Crystal Palace. Han såldes för en rejäl summa, hjälpte Palace till playoff-spel och i playoff spelet har han klivit fram och glänst i Glenn Murrays frånvaro och nästan på egen hand tagit dem till Premier League.

::::

En titt i kristall Palace-kulan

Palace nära framtid handlar mycket om just avsaknaden av Wilf Zaha som är klar för Man Utd och Glenn Murray som är knäskadad och tippas vara borta hela nästa säsong på grund av det.

Vilket lämnar Crystal Palace med inte mycket alls i dagsläget. Ett hyfsat stabilt lag men inte mer än att man troligen skulle klara sig kvar i The Championship om man fick in någon som helst ersättare för Murray. Försvaret är habilt men inte mer, mittfältet är visserligen bra där det också finns både ungdomar och reserver som Stuart O’Keefe som gjorde ett strålande inhopp. Bolasie är redan ersättaren till Zaha då Holloway på senare tid varit försiktig med att matcha dem båda vilket han kan komma att fortsätta med.

Man har dock nämnde Holloway men hans säsong har varit så underlig att han är svår att kategorisera. Hans magi avtog i Blackpool och i Palace var det på håret att han lyckades ta dem till playoff trots att de var närmast garanterade en plats när han tog över men han tog dem till PL till slut även om man hårt och nästan bisarrt nog får säga att han inte imponerat ännu. Nästan är det så att man skulle önska Dougie Freedman tog över till nästa säsong.

Problemet är i anfallet. Man har fortfarande Murray på långsikt men skadan beräknas ta nio månader och man kan anta att han inte kommer kunna slängs in direkt och prestera när de nio månaderna gått utan bara ett sent inhopp som visar att han lever i någon av de sista omgångarna vore optimistiskt. Och Palace har i dagsläget ingenting bakom honom. Wilbraham har aldrig bevisat sig ovanför L1-nivå och det var flera år sedan före han fyllde 30.

Vad som kan göra Palace konkurrenskraftiga är dock att dagens bottenlag i Premier League oavsett storlek kan spendera hutlösa summor tack vare tv-avtalen. Palace kommer alltså rimligen kunna värva en bunt bra spelare däribland en anfallare man tror kan göra 15-20 mål. Samtidigt som man har sin akademi vilket gör att ingen skulle bli förvånad om någon får ett genombrott likt Luke Shaw i Southampton som bara spelat en enda cupmatch i Southamptons A-lag inför säsongen men som avslutade denna säsongen som ordinarie med nästan 30 matcher och uppkallad till engelska U-21 landslaget trots att han ännu inte fyllt 18.

Jag älskar inte faktumet att The Championship tappar en sådan klubb som Crystal Palace men en del av charmen med The Football League(och andradivisioner i allmänhet) är just att man varje år tappar lag men får nya bekantskaper i ännu större grad än högsta divisioner.

Grattis Crystal Palace!

::::

Synd är det för Watford men man tog verkligen inte vara på chansen. Vydra var återigen inte sig själv, Deeney gjorde inget större avtryck och Abdi kunde inte skaka av sig Jedinak. Anya var som skjuten ur en kanon men något ensam.

Det hade onekligen varit intressant att se hur Pozzo hade hanterat en uppflyttning. Någon nämnde tanken att Watford skulle kunna bli kronjuvelen i samarbetet sett till hur stora pengar som PL-spel innebär och då Udineses chanser att nå CL är små men Udinese bidrar trots allt med en större kontinuitet och är deras hjärtebarn men intressant vore det att se hur de skulle bemöta Premier League utifrån de unika förutsättningarna man har.

Men ännu en säsong i The Championship skadar inte heller då det är vad man ursprungligen räknat med, frågan är dock fortsatt om man kommer få fortsätta låna in så många spelare eller om det kommer komma en regel som förhindrar den. Matej Vydra den nya Jean-Marc Bosman?

—————————————————————–

Jag är inte klar på medellånga vägar med denna säsongen men detta är ändå slutet på säsongen på planen. Vilket betyder att redan senare i denna veckan börjar perioden då man ska göra årets lag, dela ut de vanliga priserna, hitta på priser och börja prata om nästa säsong som trots allt är mindre än 3 månader bort vilket kan bli det sista man gör här.

Har dessutom valt att inte välkommna de nerflyttade nykomlingarna ännu – Queens Park Rangers, Reading och Wigan. Två lag som nyligen vann The Championship och ett tredje i Wigan som ska bli väldigt spännande att se hur de anpassar sig efter drygt 8 år i Premier League vilket är som att flytta tillbaka ifrån Stockholm till något trevligare ställe. QPR ska bli intressanta likt Blackburn och Wolves före dem medan Reading nog kan bli Reading igen fast med Nigel Adkins vilket betyder playoff-kandidater kanske men lite sexigare fotboll än vanligtvis.

Jag förväntar mig inte att Wigan får behålla Martinez även om han vore väldigt passande att ta dem upp igen men förhoppningsvis är inte han enväldigt ansvarig för framgångarna och deras imponerande udda och smarta värvningar.

Väldigt passande som ersättare till Martinez vore Gus Poyet som skitit i det blå omklädningsrummet i Brighton och lär bli spolad eller snarare uppplockad av någon annan. Han har också visat sig bra på att fynda spansktalande spelare och spela spanskt/sydamerikanskt. Spännande kan också Martinez assisterande Graeme Jones vara då jobbat med Martinez sedan -07 då i Swansea även om det kanske inte säger någonting känns Wigan som en sådan klubb där Jones skulle kunna bli en fullvärdig ersättare.

I andra manager-nyheter har Gary Bowyer skrivit på ett “permanent” kontrakt i Blackburn. Vilket lär betyda att han är fortsatt tillfällig manager tills man hittar något större namn som är desperat nog.

::::

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.