linhem

Playoff-Finalen Crystal Palace-Watford Del II – Taktik

Crystal Palace-Watford, måndag 16:00 på Tv10

Del II som sagt och även om den är ganska fristående från Del I, om ni inte är fullständiga nybörjare på dessa lagen, bör ni läsa den också. Annars är ni som dem som inte tänkt se de nya Arrested Development-avsnitten i ordning bara för att man “kan” se den i vilken ordning som helst.

Här är Del I –

Texten nedan handlar främst om taktiken och spelarna som ska utföra den men kollar ni tidigare texter om Championship playoffet kommer ni åtminstone få mer om själva matcherna och kanske mer om lagens säsonger som tagit dem ända hit.

http://blogg.fotbollskanalen.se//linhem/2013/05/09/the-playoffs-semifinaler-i-the-championship/

http://blogg.fotbollskanalen.se//linhem/2013/05/14/crystal-palace-watford-i-playoff-final/

—————————————————————————-

Crystal Palace

Eftersom nu Palace kom till final vill jag plocka upp Stephen Dobbie-tråden igen.

Han har spelat i tre raka playoff-spel, han har gjort mål i tre raka playoff-spel och han har spelat i tre raka playoff-finaler. Först med Blackpool, sedan Swansea och sedan Blackpool igen. Vinst, vinst innan han och Blackpool förlorade ifjol.

Den som har bäst vårdat Dobbies-playofflegend är Ian Holloway som lånade in Dobbie till Blackpool på vårsäsongen 09/10 och då bidrog han till att de blev uppflyttade. Blackpool lyckades också smyga in i playoffspelet ifjol och även då plockade man in Dobbie som talisman och viktig målskytt. Den senare gången hjälpte det inte då West Ham var för bra helt enkelt.

Nu är de dock tillbaka på Wembley. Dobbie var otillgänglig till semifinalerna men nu borde han få spela. Särskilt med tanke på att man saknar sin skyttekung Glenn Murray och saknar duglig ersättare vilket kan betyda att Dobbie till och med får spela anfallare snarare än släpande anfallare/offensiv mittfältare. Anfallare är hans naturliga position men han är ganska liten och dessutom en bra framspelare vilket gör honom bättre lämpad för att spela bakom en annan anfallare.

Palaces stora hål är fortfarande anfallet men Dobbie kan åtminstone fylla en av Murray’s skor och Zaha visade i den andra semifinalen att han också kan kliva fram och göra mål när det behövs. Utan Murray får han friare tyglar att röra sig centralt och de två målen i semifinalen såg ut att göras av en rutinerad anfallare eller åtminstone en Ronaldo-esque ytter. Lite spännande vore det att spela Dobbie som ensam anfallare i praktiken som en “falsk nia” med Owen Garvan bakom som gärna tar löpningar i djupled och Zaha som smygar in i straffområdet.

Förhoppningen är också då att Holloway väljer att också spela Yannick Bolasie på andra kanten snarare än Johnny Williams. Även om “Joniesta” är rätt fantastisk blir det för knökat i mitten med Joniesta som drar sig inåt där man redan har tre centrala mittfältare. I förra mötet ledde det till att Brighton kunde ha 2-3 spelare på Zaha när han hade bollen. Dessutom kan man vinna mycket med två så bra yttrar(båda med i säsongens lag) när Watford spelar 3-5-2 för antingen hittar man yta bakom wingbacksen och tvingar mittbackarna utåt eller så trycker man ner wingbacksen vilket kan hjälpa till att stoppa Watfords snabba omställningar.

Förutom avsaknaden av en pålitlig målskytt har man inget förtroendeingivande försvar. De senaste matcherna har man spelat Gabbidon och Delaney vilka inte är s¨å dåliga men faktiskt hyfsat snabba vilket kan vara behjälpligt mot Watford. Ytterbackarna tycker jag är bra oavsett om det är Ward eller Ramage till höger och Moxey till vänster. Och i målet finns som alltid en stabil Julian Speroni. Det lite problematiska kan bli ytan framför backlinjen då Watford lätt för ett övertag där då man har tre centrala mittfältare(bollskickligare än Palaces) och dessutom anfallare som droppar ner och wingbacks som breddar. Det blir intressant att se hur Mile Jedinak(Fellaini-kopia med sämre fluff) och Kagisho Dikgacoi klarar av det för de imponerade inte mot Brighton, men Jedinak var väldigt bra när Palace gick som bäst och Dikgacoi kan vara bra ibland.

Kort sagt behöver försvaret vara på topp och få hjälp av innermittfältet, man bör nog ha Bolasie och Zaha för bredden och man behöver fylla tomrummet efter Murray om det så är med Dobbie, Wilbraham(som spelat istället för Murray mot Brighton) eller Zaha som senast eller till och med Garvan som gjort ett par mål ifrån mittfältet.

::::

Watford

Watfords säsongen har på alla sätt influerats av deras kontakt till Udinese. De har gott om spelare därifrån som gjort avtryck – Matej Vydra 20 mål samt två avgörande i playoff-semin, playmakern Almen Abdi som gjort tvåsiffrigt i mål och assist och en bunt andra. Man har dessutom fått Gianfranco Zola som ju som spelare var ett italiensk-engelskt samarbete och fortsatt på den vägen som manager. Laget spelar 3-5-2 som de flesta italienska moderna lag nuförtiden och man är båda ett lag som är väldigt bekväma med bollen och ett kontringslag.

På mittfältet brukar man ha Nathaniel Chalobah som mer destruktiv defensiv mittfältare bredvid de små bolltrillarna Battochio och Abdi men Chalobah har ingen Makelele-roll direkt och för att också vara mittback är han förvånansvärt bra med bollen. Battochio är av Ariel Ibegaza-storlek och playmaker men den som gör passningarna till Abdi som är den som spelar fram målen snarare. Abdi har fått en Nr 10-roll och varit strålande, utsågs till säsongens spelare av Watford nyligen och fått smeknamnet “Professorn”(á Gunnar Gren).

Defensiven är något udda men den har funkat trots skador. Man har fått spela Marco Cassett och Lloyd Doyley som yttre mittbackar med Joel Ekstrand i mitten vilket är en ganska liten och ofysisk backlinje som Glenn Murray skulle kunna ha mycket framgång mot. Men den är ju spelskicklig och följsam som i Marco Cassett som med en fin lobb in till Vydra spelade fram tills hans fenomenala volleymål mot Leicester.

I mål har man dessutom Manuel Almunia som varit bra på slutet och blev en playoff-straffhjälte mot Leicester. Är också bra med fötterna vilket passar men han har gjort några tavlor under säsongen, för han är Almunia. Men nu lär självförtroendet och förtroendet från laget för honom vara på topp.

Det kanske mest spännande är wingbacksen, de framskjutna ytterbackarna. Helst ska det vara Ikechi Anya och Daniel Pudil som är strålande för jobbet. Pudil har en fin vänsterfot och löper bra medan Ikechi Anya är som gjord för att vara wingback. En gång i tiden var han inte bra nog för Wycombe men via Glenn Hoddles-akademi i Spanien kom han till Granada och Watford. Liten, snabb och svårfångad samtidigt som han aldrig slutar springa och kan slå inlägg och vika in i planen. Kan även spela till vänster.

I anfallet osar det med kvalité. En bra, härlig spelare som Fernando Forestieri får knappt speltid och Alex Geijo som var skyttekung i Spanien får heller knappt speltid för man har Matej Vydra och Troy Deeney. Vydra är en sportbil med gott målsinne och Troy Deeney är lite svårdefinerad, egentligen kanske han är en typisk anfallare som är lite bra på allt (en Raul) men han känns ibland som att han borde vara dålig. Han ser inte bra ut och i början av sin Watford-karriär fick han mest spela ute på kanten och man tänkte att han kanske skulle spela på mittfältet men förra säsongen slog han igenom och gjorde mål på alla sätt. Smart anfallare på plan men utanför planen satt han i fängelset hela förra sommaren efter ha dömts för misshandel vilket är en klart annorlunda uppladdningen men han har nu gjort nästan lika många mål som Vydra och är väldigt viktig. Hans temperament märktes dock av när han blev utvisade i säsongens sista ligamatch mot Leeds onödigt vilket gjorde att han var avstängd i första playoff-semin. Watford har överhuvudtaget fått sex utvisningar denna säsongen, felst i The Championship.

Man kommer ställas mot 4-5-1/4-4-2 vilket gör att det blir en intressant kantstrid, om wingbacksen kan fortsätta ösa på framåt trots Zaha och kanske även Bolasie eller om det betyder att man kan få ett överläge på dem med wingbacksen och de yttre mittbackarna. Dessutom kan man vara lite lätt på mitten fysiskt, åtminstone emot stora Jedinak och Dikgacoi, samtidigt som jag inte alls litar på deras backlinje även om man kan ha tur här på Murray saknas och ersättare saknas ännu mer. Men Knockaert slog nästan ut dem för Leicester genom att utnyttja kanten och att de yttre mittbackarna inte är de bästa vilket Zaha på samma kant mycket väl också kan göra.

—————————————————————————-

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.