linhem

Bradford till League 1 och Yeovil till The Championship

Bradford 3-0 Northampton

I’m Set Free

Matchen blev milt sagt en besvikelse för alla oss fans av matcher som inte avgörs tidigt och får dig att byta kanal. Passande för alla som ville se denna matchen men också se hockeyn så var matchen över efter 28 minuter, två minuter före hockeyn började.

Hockeyn var dock inte heller vidare underhållande förutom att det alltid är kul att se när det gör bra för Loui Eriksson eftersom jag kommer ihåg när han var rookie i Frölunda och försökte alldeles för mycket.

Men matchen var trots det låga underhållningsvärdet noterbar av det skälet att Bradford höll vad man lovade. Hela säsongen har man sett imponerande ut och Ligacupen var otroligt imponerande men det har funnits vissa frågetecken. Man åkte till exempel ut utklassade eller på övertid i de andra cuperna och i ligan var det på håret att man missade playoff och i första playoff-semin låg man under med 3-1 hemma mot Burton. Trots att till och med sjuan i L2 får en playoffplats och att man faktiskt är stora i jämförelse med övriga L2. Jag skulle aldrig vara så hård att jag skulle kalla Bradfords säsong för ett misslyckande om “bara” tagit sig till Ligacupfinalen och inte blivit uppflyttade men det hade varit ett klart misslyckande i ligaspelet som vägts upp av cupspelet.

Det låter hårt sett till att Bradford slutat på nedre halvan i flera säsonger men de var jättemisslyckanden. Uppflyttningen var dock inte bara viktig sett till att man levde upp till sina förväntningar utan väldigt tydligt tappa man förlorarstämpeln. Man har hela säsongen suddat ut den men hade man förlorat mot Northampton hade man lätt kunnat bli sönderköpta, tappat Parkinson och blivit tidigare säsongers Bradford igen. Och det var ett Bradford som till och med Sheffield-lagen och Leeds fansen skulle kunna göra narr av utan att skämmas över sin egen situation.

Känslan man får av Bradford nu är också att man kommer att vara att räkna med i L1 också. Man har auran av ett lag som helt enkelt inte bara är bra den säsongen eller passar i just den ligan. De påminner en hel del om Swindon förra säsongen på det sättet man är kompakta och svårslagna. Visserligen har man kanske en mindre budget än de hade när de tog sig an L1 denna säsongen men skulle man mot förmodan få behålla Nakhi Wells så skulle det inte alls vara förvånande om man slutar lika högt i L1 nästa säsong som man gjorde i L2, förutsatt att man troligen inte spenderar lika mycket energi på cupspelet.

Man har två dugliga målvakter i Duke och McLaughlin varav en har rutin och den andra potential, man har som högerback Darby som hör hemma högre upp och på andra sidan Meredith som är något av en typisk fynd-värvning från en lägre division men som kommer hålla även i L1. Man har ett överflöd av kvalitativa mittbackar i Nelson, McArdle, McHugh och Davies tillsammans med 2.01 Luke Oliver som lär återvända från skada för fullt. Nelson är veteranen som spelat i Norwich, McArdle mittbacks-ung(upp till 27), Davies är snart i bra mittbacksålder och McHugh är knappt 20 år men var strålande i flera stora ligacupmatcher och Oliver är jättelång. Man ska inte gå händelserna i förväg men det kan redan nu vara L1’s bästa uppsättning av mittbackar. Åtminstone om man tänker sig att det är viktigt med så många mittbackar och bortser från Sheffield United och Wolverhampton om de kan hålla sig nyktra och försöka spela tillsammans.

På mittfältet är innermittfältet nu inte bara två rutinerade och strålande spelare utan Gary Jones och Nathan Doyle är också nu samspelta som ett gammalt gift par. Yttermittfältarna är inte bäst men passande i 4-4-2 och jag tror fortfarande på Kyel Reid på högre nivå.

Det stora frågetecknet är hur man ska ersätta Wells om han säljas. Man lär få en hel del men det är svårt att hitta någon som inte bara är en målskytt utan kan skapa sina egna lägen och skapa lägen för andra. Och som dessutom efter ett par säsonger har ett anfallssamarbete med Hanson som nu nästan är telepatiskt som man säger. För bakom finns nu bara en Hanson-kopia i Connell och Zavon Hines som verkligen är en dussinspelare men som ser bättre ut då han är liten och snabb. En sådan spelare det finns gott om i PL-klubbars akademier men som peakar innan de fyller 20. Kanske ska man nöja sig med att värva någon som “bara” är en målskytt och som passar bredvid Hanson som i Morecambes 15-målskytt Jack Redshaw och istället förstärka med en ytter som kan stå för det extra som i Burtons Jacques Maghoma som terroriserade Bradford i första playoff-semin.

—————————————————————————–

Brentford 1-2 Yeovil

Irish Blood, English Heart

Yeovil Johnson Madden

Ibland är det enkelt. Du ser en irländsk anfallare som öste in mål hemma på ön men som i ett annat land i en liten stad i Skottland(nästan) inte får mycket uträttat. Lösningen på hur man ska få honom att göra mål igen är så enkel och självklar att det är oförskämt och en nationall stereotyp.

Klä honom i grönt!

Han heter för Leprechauns skull Paddy till och med vilket är som att var svensk och heta Svenne. Ifjol gjorde han två ligamål när han spelade för blå, röd och lite vita Carlisle men ge honom en grön tröja(och ännu grönare hatt) och du har en ny Robbie Keane.

Det är sådant som gör Gary Johnson till både sympatisk och fantastisk. Han passar som handen i handsken för eh, Glovers. Under första sejouren tog han dem som sagt till L2 och sedan L1 innan han lämnade och nära på tog Bristol City till Premier League. Och nu spelar Yeovil nästa säsong i The Championship. Det är inte helt unikt men i konkurrens med Colchester och Scunthorpe är man de minsta laget som spelat i andradivisionen på bra många år. 4,000 drygt hade man i publiksnitt och det är hälften av den minsta genomsnittliga publiksiffran i säsongens Championship vilken tillhör Peterborough och är den enda under 10,000 i divisionen. Till och med i L1 var man på nedre halvan av publikligan och skulle man forma om PL och FL efter publiksnitt skulle Yeovil ligga på nedre halvan i L2 precis ovanför Cheltenham och Wycombe.

Deras arena Huish Park tar bara in 9,500 varav hälften är ståplatser. Som tur är för dem får man ett par säsonger på sig i The Championship innan man måste ta bort sina ståplatser.

Rimligen kommer man behöva förstärka en del till nästa säsong men man ska inte direkt räkna bort dem. Peterborough har visat att man kan hitta gott om fynd i de lägre divisionerna som håller även i The Championship(George Boyd, Dwight Gayle) och förutom Madden värvade man också en kompis till honom i Kevin Dawson ifrån Irland vilket är en något underskattad spelarmarknad då de främsta irländska spelarna flyttar tidigt och ligan generellt håller ganska låg klass.

Yeovil är förstås varken klassiska och de har ingen drömarena eller någonting egentligen men hela Sydvästra England är bortglömd som fotbollsregionen(mer känd för Glastonbury festivalen, cider och rugby) och nu när Plymouth och Bristol City båda har åkt ur är Yeovil regionens främsta lag. Vilket nästan är som att Hartlepool skulle ligga högre upp än Newcastle, Sunderland och Middlesbrough i seriesystemet.

—————————————————————————–

Oväntad managernyhet är att Paul Dickov tar över Doncaster. Efter att ha blivit sparkad av Oldham i botten av L1 tar han alltså över L1-mästarna Doncaster inför deras säsong tillbaka i The Championship. Absolut konstigt och reaktionen var att Donny verkar vilja bli nedflyttade men då bortser man att Dickov jobbade med små resurser i Oldham och det såg ett tag väldigt lovande ut då han fick Oldham att spela fin fotboll med små resurser och fin fotboll med små resurser har varit Doncasters motto. Visst är det också delvis för att Dickov är en känd före detta spelare men jag ser honom fortfarande som en ung lovande manager. Mästartränaren Brian Flynn är dessutom kvar som direktör och kan säkert hjälpa till med sina många, många år av rutin.

::::

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.