linhem

Crystal Palace-Watford i Playoff Final

Då har vi bara tre matcher kvar av denna Football League-säsongen. Tre playoff finaler på Wembley.

Nu i The Championship stod det inför helgen mellan Leicester-Watford och Brighton-Crystal Palace.

————————————————–

Leicester-Watford – Anfallarna blommar igen

Föga oväntat blev första matchen en ganska tystlåten affär. Det brukar lätt bli så då det är att jämföra med en första halvlek i en väldigt avgörande match.

Dessutom var det så att Watford hade Matej Vydra som inte gjort mål sedan februari och hans anfallspartner Troy Deeney var avstängd vilket gjorde Watford ganska uddlösa. Och dessutom ser de flesta ganska uddlösa ut när Kasper Schmeichel har en bra dag.

Det främsta som hände var nog de chanserna som Jeffrey Schlupp skapade bakåt. Han är vanligtvis anfallare men eftersom han är vänsterfotad och snabb tänkte man brasilianskt och har spelat honom som vänsterback ett par gånger. Och Schlupp inledde väldigt tveksamt och två misslyckade rensningar ledde till Watford chanser men som Schmeichel avvärjde. Att Schlupp fick starta och sedan även spela i returmötet framstår som mer av en nödlösning än det egentligen är då Paul Konchesky trots allt satt frisk på bänken. Även fast jag inte kan förstå det beslutet är det ändå ganska intressant men skulle man konvertera Schlupp vore nog ytter klart vettigare. Särskilt då han är ganska lik(snabb, men ändå kraftfull) Lloyd Dyer som spelar framför honom.

Det stod 0-0 ända till 82:a minuten då Leicester fick en frispark ute till vänster, Anthony Knockaert slog den väl och David Nugent nickskarva in den vilket avgjorde matchen. Det var Nugents första mål på flera månader då han likt hela laget haft en formsvacka men Nugent började tidigare än laget som fortfarande behöll viss form tack vare mål av januari-förvärvet Chris Wood.

Leicester därmed i överläge inför returen på Vicarage Road men enbart med ett mål vilket är högt överkomligt för ett hemmalag.

Och snabbt hemma i Watford utjämnade man genom Matej Vydra som sköljde bort måltorkan med en imponerande vänstervolley. Kanske särskilt imponerande sett till att passen som nästan rakt bakifrån så Vydra fick den över sin egen axel.

Men det var lika bara en kort stund innan Knockaert återigen serverade Nugent som nickskarvade in en hörna denna gången. Nästan från exakt samma plats på planen som 1-0 målet i första matchen.

Detta stod sig ett bra tag trots att Watford hade ett rejält tag om matchen. Med Chalobah och två playmakers i Battochio och Abdi på mittfältet hade man ett klart numerärt övertag på mittfält även om Nugent droppade ner och hjälpte till. Dessutom är både Deeney och Vydra bra även utanför straffområdet vilket man demonsterade när man väggspelade sig fram och gav Vydra ett läge där han gjorde 2-1.

Efter det och ett kort piggt Forestieri inhopp som ledde till ett bortdömt Watford-mål kändes matchen som att den var på väg till förlängning och det var den tills den som vanligt strålande Knockaert fick bollen ute till höger och tog vara på utan mellan Watfords wingback och vänstermittback och tog sig in i straffområdet men där hakades han upp av nämnde vänstra mittback Cassetti och fick straff. Straff, i 96:e minuten och på reprisen var det tydligt att Knockaert inte borde ha haft en straff utan kanske snarare ett gult kort för filmning. Men domaren var Michael Oliver som dessutom dömde Doncaster-Brentford och som överlag har en förmåga att sätta sig själv i centrum.

Lite förvånande fick Knockaert ta straffen. De tidigare straffarna denna säsongen har Marshall, Nugent och framför allt Chris Wood tagit och man borde ju veta bättre än att låta den som ordnat straffen lägga straffen.

Det är dessutom så att Leicester under Nigel Pearson har en tradition av småfeta franska straffmissare(läs Kermorgant).

Det är bara dumt att utmana ödet på det viset. Einstein har ett passande uttjatet citatet för det, som används alldeles för godtyckligt särskilt i senaste partiledardebatten.

Vad som hände var så obegripligt oväntat men typiskt att det till och med var för “cheesy” för att inleda skriva om det med att det skulle vara alldeles för “cheesy” till och med för en Hollywood-film.

Almunia räddade Knockaerts straff och returen hamnade bara tillräckligt långt ut för att Knockaert skulle nå den men inte kunna avsluta riktigt då Almunia täckte allt och på det kontrade Watford vilket man hela säsongen har varit mästare på. Snabbt längs högerkanten, inlägg mot bortre stolpen där Abdi var men Schmeichel täckte bra så Abdi nickade ner den istället och där kom Deeney som dunkade in den på halvvolley.

3-1, 97:e minuten och Watford till final. Deeney började säsongen som likt en Marlon King i fängelset men har avslutat säsongen som hjälte och på Wembley får han ytterligare en chans att bli hjälte och kanske följa i Nick Wright’s fotspår?

————————————————–

Brighton-Crystal Palace – The Wonder Twins

A23/M23-derbyt lovade mycket men levde inte riktigt upp till det sett till underhållning men nog hade matcherna derbykaraktär.

Första matchen blev även här något oförlöst då den slutade 0-0. Även här delvis tack vare bra målvakter då särskilt Palaces målvakten Julian Speroni gjorde en reflexräddning från en nick 3-4 meter ut. Det stora som hände var att ligans skyttekung Glenn Murray skadade sig för Palace och det verkar vara en seriös knäskada som kan hålla honom borta året ut. Vilket gör att Palace inte bara tappar Zaha till Man Utd utan även får spela kanske halva nästa säsong även utan Murray. Vilket gör att möjligt Premier League-spel skulle kunna sluta väldigt illa, ovanpå det att man överraskat och inte avslutade säsongen alls bra och Ian Holloway.

Ingen sen dramatik. Och returmatchen i Brighton fortsatte på samma spår. Brighton det bättre laget men Speroni en bättre målvakt än Brighton är målskyttar och Zaha på andra sidan var ständigt välbevakad. Närmast var Palaces andra underbarn Jonathan “Joniesta” Williams vars skott strök utsidan av stolpen.

Men sedan kom då Yannick Bolasie in.

Det kan förstås misstolkas som rasism när man kallar två personer lika när de är av samma hudfärg och när de inte är blekvita som mig själv men Wilfried Zaha och Yannick Bolasie är nästan samma höjd, båda är yttrar och båda har långa magiska ben. De har dessutom liknande “signaturmoves”(den finten Bolasie gör vid första målet gör Zaha i de flesta youtube-videor du kan hitta) och när de dessutom har samma tröjor på sig är det inte alls lätt att hålla dem isär.

Det i sig hjälper dem nog inte på planen men något som varit tydligt hela säsongen är att Zaha är bättre när Bolasie spelar på andra kanten för då kan inte motståndarna överbelasta på Zaha som Brighton gjorde i första halvlek och dessutom är Bolasie även han en väldigt bra spelare som röstades in i årets lag denna säsongen. Lite kul är det att Bolasie även i sin tidigare klubb, Bristol City, stod i skuggan för en annan ytter av afrikanskt ursprung i Albert Adomah även om han är lite annorlunda än de andra som spelare.

Vid första målet har Bolasie bollen ute till vänster och gör den där finten vilket ger han yta att slå in ett inlägg och det gör han väl till Zaha som kommit in från högerkanten till straffområdet och han nickar in den kraftfullt. Vilket mycket väl kan vara hans första nickmål men nog inte ens topp tre bland de snyggaste målen har gjort tillsammans med Yannick Bolasie.

Brighton verkade tagna och Palace fortsatte trycka på. Dikgacoi med bollen utanför straffområdet och han släpper in den till Zaha som står vänd och lutar på sin försvarare(likt en linjespelare i handboll, eller Inzaghi) tar emot bollen samtidigt som han håller undan försvararen och dunkar upp bollen i nättaket med vänstern. Inte alltför ofta har Zaha spelat centralt men åtminstone sett till situationerna är det definitivt en position han kan komma att hamna på senare i karriären.

Utanför Murray behövde andra kliva fram och göra mål vilket Zaha gjorde men det var bara halva vägen då man också behöver slå Watford på Wembley om man ska återvända till Premier League. Men i finalen får man ju förstärkning av Stephen Dobbie som gör sin fjärde playoff final tillsammans med Ian Holloway som gör sin tredje på fyra år.

::::

Utan Brighton i finalen fortsätter man sviten av fjärdeplacerade lag som inte tagit sig vidare via playoff. Senaste laget som lyckades med det var Charlton säsongen 97/98.

Mail: Linhem@live.se
Twitter: @Linhem

Peter A Linhem
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.