Niklas Jarelinds superblogg

Om Superettan vore en Thåström-konsert …

Jaha.
Halvvägs.
Dags för en liten summering. Testar ett nytt grepp. Genom att förena två fenomen som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Om Superettan 2012 vore en spellista med Thåström så skulle den kunna se ut så här. Håll till godo.

Öster – ”Suverän”
Ja, vad ska man säga. 14-1-0. Suveränt, helt enkelt. Klubbstyrelsen, lagledningen, spelartruppen och supportrarna kan samstämmigt hänga med i den här låtens avslutande rader ”låt allting bara va’, precis som man vill ha, låt allting bara va’, precis precis så här som det ska va’”. Däremot tror jag, trots allt, att det är lugnast om supportrarna, så länge säsongen pågår, får vara ensamma om ”suverän sprit till frukost, suverän sprit till lunch”. Nuvarande 43 inspelade poäng hade faktiskt bara räckt till en åttondeplats förra säsongen …

Brommapojkarna – ”En vacker död stad”
Är Brommapojkarna på väg att hänga på Öster och segla ifrån? I enlighet med mitt tips inför säsongen innehar man åtminstone en av de tre översta placeringarna och har skaffat sig en ansenlig lucka ner, i alla fall till den förhatliga fjärdeplatsen. Där kan man sitta på andraplatsen under sommaren, dingla med benen över strecket och försmädligt gnola ”jag måste nog lämna er kvar här, jag måste lämna er tyvärr, tyvärr …”Och om man ska spinna vidare på låtens titel och samtidigt trots allt passa på att dela ut en bredsida till klubben så gäller väl ”det är så vackert här, det är en vacker död stad(ion)”. För det är inte jordens hålligång på Grimsta alla gånger. Återstår att se om nyförvärvet Bojan Djordjic kan dra dit lite folk. Men; BP:s egna spel och resultat borde göra det ändå.

Halmstad – ”Järnstaden”
Nu är vi ju bara halvvägs, och inte ens det i vissas fall. HBK har en hängmatch till godo och skulle det bli vinst i Borlänge är det upplagt för en slutplacering ovanför kvalstrecket. Samtidigt ångar Öster och Brommapojkarna på och båda ser onekligen svårstoppade ut för stunden. Så kanske, kanske är sommarlovets tillfälliga placering även den vi kommer hitta Halmstad på i november. Och i så fall ett ovisst kval. Och i så fall känslor som dessa: ”så kom vi fram till porten, jag tror att vi var rätt, såg upp mot fasaden, det brutalaste jag har sett”.Jag själv trodde på Halmstad som ett av lagen just bakom topptrion, men det har visat sig att Gustafssons mannar har alla ingredienser som krävs för att ta sig tillbaka direkt. Ett stabilt och samspelt försvar, bra fart på kanterna, både bollvinnande och bolltrollande på mitten och seriens motsvarighet till Cole/Yorke på topp. Lägg till bra skärpa på fasta situationer och det bli svårt att se hur Halmstad ska falla ihop. Om det räcker hela vägen är en annan sak, någonstans kommer väl en formdipp under året, men trots att kvällshimlen i november är ganska svart så kan det bli som i låten: ”efter flera veckors resa, var vi framme vid vårt mål, du la dig ner i gräset, himlen var blå”. Eller blåsvart?

Ängelholm – ”Alla vill till himlen”
ÄFF tog serien och de andra lagen med storm ifjol och siktade högt även inför denna säsong, varför textraden ”alla vill till himlen och, åka limousin förstås” passar rätt bra här. Allsvenskan being the limousin. Lilla, unga klubben Ängelholms FF ska såklart inte kunna gå upp i högsta serien. Men det kan man. För detta är svensk elitfotboll och detta är även anledningen till att så många av oss älskar svensk elitfotboll. Det finns ett presumtivt Åshöjden i vartenda samhälle i det här landet.
Och inte för att tränare Jocke Persson stod helt tomhänt inför säsongen, men raderna ”Jesus gick på vattnet, det är nåt visst med den idén, med två tomma händer, byggde han sin månraket” är ändå i viss mån applicerbar. Man tappade några startspelare, men har nu ändå häng på fjolårets succéplacering. Simovic har infriat förhandsförhoppningarna och hemma på IP är man så gott som omutlig med resultatraden 6-1-1. Vi som följer serien på nära håll hoppas att ÄFF är med och slåss runt strecken ändå in på slutet, för det garanterar hisnande taktiska drag under matcherna och bra citat från Persson.

Hammarby – ”Ingen neråtsång”
En av mina absoluta favorit-Thåström-dängor får representera Bajen anno 2012. För ”jag vet du klättrar väggar, som du inte trodde fanns, just när du trodde allting, hade fallit ner på plats” beskriver den här våren mycket väl. Det såg ju så bra ut. Saker hade fallit på plats. Hammarby vann, Hammarby spelade bra, Theorin var den saknade pusselbiten i backlinjen, Castro-Tello var i bättre form än på många år, Lallet och Rynell virvlade omkring på kanterna och Gregg Berhalter stod rakryggad och vältalig vid sidlinjen och framför våra kameror. Men ”en del lever sitt liv. högst upp på en piedestal, en del lever sitt, bara för att rasa av” och även om Hammarby, de facto, inte rasat särskilt långt, så är formkurvan just nu negativ och i takt med en del småskavanker och avstängningar så har tränarteamets valmöjligheter blivit färre och kanske även taktiken avslöjad av de andra. Delad serieledning efter sex omgångar. Efter 15 är det 11 poäng upp till direktplatsen och småjobbiga 6 (kanske 9, HBK har en hängmatch på Domnarvsvallen till godo) till kvalplatsen. Det är långt kvar och fallet kan såklart vändas till ett lyft igen, men just nu är det mer frågan om antingen/eller i detta: ”en del faller vackert, en del faller hårt”.

Jönköping – ”Kaospassageraren”
Även detta år nämndes J-Södra som en outsider. Nye tränaren Mats Gren snackade om att bygga ett fungerande försvarsspel över hela planen och att släppa in färre mål. Resultat: 27 insläppta. Bara de två lagen under nedflyttningsstrecket har släppt in fler. Men ändå, här är Jönköping på övre halvan och med blicken vänd mot den där Allsvenskan som man suktat efter sedan man med Olle Nordin vid rodret tog sig via kvalspel mot Bunkeflo till Superettan. Men man har irrat bort sig lite i den där strävan. ”Du längtar efter nånting, men du vet inte vad, du längtar efter nånting, desperat, du vill hem, du vill tillbaks, men du har glömt var nånstans det var …” Så kan man kanske vrida till det. För det sattes upp en femårsplan som gick ut på att man skulle vara i Allsvenskan senast 2012. Tillbaka i Allsvenskan. Där man en gång var, senaste gången 1969. ”Och jorden snurrar så brutalt, tågen rullar, men du står kvar …” De grönklädda står kvar. Än så länge. Och det ska bli intressant att se hur stabilt man står när nu fjolårets skytteligavinnare Branimir Hrgota packat väskan och hoppat på ett av de där tågen, till Tyskland.

Ljungskile – ”Alltid rött, alltid rätt”
Visst, jag vet, Ljungskile lirar i grönt och inte i rött. Men här tänker jag mer på textstycken som ”maskiner skjuts sönder, av rock n’ roll-bönder”, för det är väl ungefär vad det handlar om. Eller som man säger i trakterna; vi tar dem med traktorn!
LSK hade knappt fullt lag med ett par veckor kvar till premiären. Ett par sena lån och en återvändare i form av Kenny Pavey senare så såg det bättre ut. Men jag trodde nog inte att vi skulle få se Ljungskile på övre halvan halvvägs in i säsongen, särskilt inte när man tog en poäng och gjorde ett ynka mål på de tre första matcherna. Men sedan fick traktorn upp farten och radade upp sju förlustfria matcher i rad. Och det är något märkligt med LSK:s förhållande till Stockholm. Samtliga tre 08-lag har besegrats hittills. Det är alltså tre av fem vinster så här långt. Kuriöst.
Och Kenny Pavey, ja. ”Det finns en sång i varenda själ, passion är nåt vi behöver så väl …” Amen.

Landskrona – ”Svart & vitt”
OK, jag erkänner, här är det titeln som styr mer än textanalysen. Men. ”Sånger om dårar, ljuv kärlek och tårar, nycklar som rasslar, och känslor som trasslar”, visst är det lite Bois över det? Eller det kanske är allmängiltigt för fotbollsklubbar i allmänhet och de i Superettan i synnerhet. Landskrona är svårplacerat. En ganska liten klubb, men samtidigt med hyfsat CV genom åren. Vilken kostym ska man dra på sig egentligen? Och hur bra är 2012 års upplaga? Efter halva säsongen är det alltjämt en svårbesvarad fråga. Det är bara Brommapojkarna som kan stoltsera med färre X i resultatraden. När det funkar så funkar det. Och tvärtom. Samtidigt som Bois ligger mitt i tabellen och myser så sticker man ut i det här gänget. Ungefär som låten Svart & Vitt. I mångt och mycket en mellanakt för Ebba Grön, men även en avvikare. Den är hiskeliga 7 minuter och 22 sekunder lång.

Varberg – ”Aldrig nånsin komma ner”
Nykomlingen Varbergs Bois tycks sakna respekt för det mesta. Men så är man ingen ordinär nykomling heller. Här kryllar det (nåja) av rutin och dessutom har man svensk elitfotbolls mest inbytte spelare i truppen. Joakim Sjöhage. Bara en sådan sak. Vi får väl se hur långt det räcker för Varberg, men just nu kan jag tänka mig att ”bara blunda, följa med, bara flyta långt långt iväg” är en rätt skön känsla att ta med sig in i uppehållet.

Assyriska – ”Som tåg av längtan”
Assyriska har något av ett mellanår, och det var nog många i klubben inställda på. Efter att de senaste säsongerna brottats med relativt täta tränarbyten, stora skadeproblem och emellanåt hisnande spelaromsättningar så är det inte så konstigt om en och annan spelare och supporter kände att ”vi hade våra egna frekvenser, jag ville aldrig veta var vi var på väg”. Frågan är hur mycket tålamod det finns för att bygga på sikt nu. Och hur stora möjligheterna är. Unga talanger slussas upp med jämna mellanrum, men det blir nog svårt att behålla till exempel Nahir Besara även efter denna säsong. Samtidigt lirar grannen Syrianska i Allsvenskan och det måste svida rejält i många AFF-hjärtan. Klubben vet ju hur det är att vara där uppe och längtan tillbaka tar lätt överhanden i konkurrensen med tålamodet, kan jag tänka mig. Eller; ”det var som långa tåg av längtan, det var som långa tåg av längtan”.

Falkenberg – ”Beväpna dig med vingar”
FFF är ett av lagen i Superettan som aldrig vistats högre upp än så här i seriesystemet. Och med en smula västkustsk ordvitsighet med anledning av namnet får ”beväpna dig med vingar, beväpna dig med sång, beväpna dig med allting, som du längtat och drömde om en gång” bli de gulkläddas melodi. I tio år har man nu kämpat på, med blandade resultat. Men oförtrutet. Och konstant i skuggan av de större drakarna i församlingen. För första gången på ganska många år gav jag inför säsongen FFF inte någon direkt chans att sprida skräck på övre tabellhalvan. Nuvarande elfteplats i mina ögon tämligen logisk, sett till konkurrensen. Men ni som följt Superettan några år vet att det är alldeles för tidigt att räkna bort Askebrands gäng efter halva året. 2010 var man hela seriens bästa lag efter vändningen på sommaren. Latent blåsiga IP har sånär däckat mig med en lunginflammation en gång, men ”därnere säger dom att vinden, är som bäst och om man önskar, då blåser den dit man vill”.

Brage – ”Stockholms pärlor”
Brage tog tidigt täten i Superettans twitter-liga, vilket låtens öppningsfras ”vi lyssnar inte, vi sjunger” får symbolisera. Numera är man ifattsprungen av många på den punkten. Och IKB får det inte riktigt att funka. Jag själv ansåg att man tog en topplacering under Silly Season, men faktum är att de på pappret fina nyförvärven trots allt verkar ganska beroende av speldirigent (tillika stockholmare, ja, jag vet, en liten nödlösning till) Jevtushenko. Jag har sett Brage alldeles för lite i år för att göra en helt rättvis bedömning, men får lita till matchrapporter och en smula fördomar när jag häftar fast textraden ”vi hatar inte, vi älskar, destruktivt och rakt” på dalkarlarna. Med Superettanmått mätt har man ett riktigt bra publikstöd och hela klubben liksom frustar i frustration över att inte hitta rätt rent sportsligt. Här finns så mycket inneboende kvalité och så mycket engagemang, men än så länge finns inte resultaten.

Degerfors – ”Du är religion”
Med tanke på de nästan löjligt tunga spelartappen inför säsongen och med skadetrassel som lök på laxen känns väl ”som den dödsdömde skulle be om nåd, ber jag om lite glädje till låns” inte helt missvisande. 2012 skulle bli ett elddop för Degerfors, det var de flesta överens om i våras. Å andra sidan vågade åtminstone inte jag döma ut DIF helt och hållet, klubben har de senaste åren haft en makalös förmåga att fylla luckorna och klösa sig med i eller strax under toppstriden ungefär halvvägs in i säsongen. Det har man, fullt förståeligt, inte lyckats med i år. Tränare Werner får sina mannar att lira boll på ett oftast småtrevligt sätt. Trevligt för oss neutrala som tittar på. Och dessvärre ibland trevligt för motståndaren. För i år har, hittills, spetsen saknats för att kunna omvandla bollinnehavet och passningsspelet i högoktaniga målchanser. Klassiska Degerfors berör och ”dom visa säger att kärleken är det vackraste som finns”. Det är många tummar som hålls för att de rödvita ska slippa en kvalfylld höst.

Trelleborg – ”Städer när jag blöder”
Trelleborg tippades, i det närmaste unisont, ta klivet tillbaka direkt. Även jag hade TFF (tillsammans med Öster och BP) på topp 3 i min tabell inför säsongen. Tränare Westerberg var en av få huvudtränare som vågade låta bli att hymla om målsättningen. Det var bara Loreen-tänk här. Up, up, up och så småningom eufori. Det håller såklart inte. Superettan är inte schlagerdisco. Nej, här kan man efterklokt konstatera att ”jag skulle byggt min mur mycket högre, mycket högre, mycket längre. mycket mer, jag skulle byggt, byggt den mycket bättre, jag skulle byggt, byggt många fler” istället.
Nu är Westerberg ersatt av Anders Grimberg, som inlett med två uddamålssegrar och en förlust. Lite för tidigt att dra några större växlar av tränarbytet, men möjligen överensstämmer ”och jag vet, det finns annat som hjälper, men inget hjälper lika bra just nu” med Grimbergs tillträde på posten.

Umeå – ”Ballad i P-moll”
Nykomlingen från norr ligger, i enlighet med de flestas förhandstips, tämligen pyrt till. Nu har man såklart själva större ambitioner än vad mitt låtval låter påskina, men ”att få gunga en kort stund här, tumla runt en sekund just här” verkar vara det Umeå FC får nöja sig med 2012. Om det ska bli Superettan även 2013 så är det dags för någon att anamma ”jag har med mig min raket ikväll, och om du vill så kan du hänga med” och styra (kosan) upp(åt) illa kvickt. Annars blir det mer av ”dina ögon är svarta som, ditt svar på min fråga om, det är mascaran som rinner, eller bara en tråkig dag igen”.

Värnamo – ”Keops pyramid”
Det måste kännas lite som det gör för samlingen vid pyramidens breda fot. IFK Värnamo fortsatte att göda de rikare klubbarna högre upp i näringskedjan under vintern när man skeppade iväg guldklimpar till Allsvenskan på löpande band. Det är bara att hoppas att ”de där uppe i det blå” inte som i denna cover ”föraktar alla dom, som ger dom mat”. Ska man tro några av de andra lagens tränare, som jag talat med, så heter nästa ädelsten Jonathan Ring. Vem rycker honom snabbast i höst?

/Black Jim

niklasjarelind
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • http://twitter.com/aSealontheloose // Sälen

  Även om jag förhåller mig relativt sval till superettan tills J-Södra på riktigt utmanar så får denna blogg högt betyg, vi vet ju alla tack vare vem

 • http://linhem.fotbollskanalen.se/ Linhem(ↄ)

  Hahah, Thåström snyggt å kombinera det. Thåström kan la funka med allt iofs 😉

 • Jimmy Fors

  Lite svårt och ha koll på alla lagen när Tv4 självutnämnt Hammarby som hela Sveriges lag, det kan inte va många matcher på en säsong ni missar av deras matcher.

 • Suppe

  Härligt inlägg av en alltid lika bra Jarelind. Det här är en magisk säsong så långt för oss Östersupportrar. Vi har förtjänat det.

 • MrStretford

  Det tragiska med Ufc:s placering är att de spelat bra, riktigt bra, bolluslingen vill bara inte in!
  Nån målvaktstavla för mycket, men spelmässigt förtjänar inte laget sin placering.

  Återstår att se om det är oflyt eller dåliga avslutare, probably both..

 • http://www.facebook.com/jan.gustavsson.357 Jan Gustavsson

  kolla på tittarsiffrorna så förstår du varför de visar hammarby.
  det funkar inte att visa brage-falkenberg på tv, det fattar vem som helst.
  de visar inte fotboll på tv för att va snälla…
   

 • Crille1

  Försåligt att du inte använda Miss Huddinge -72

 • Daniel Slätt

  Höhö ”Landskrona en ganska liten klubb”; inte om du kollar publikligan… Då har vi ändå ett dåligt publiksnitt detta året…

 • Gevalia

  Trodde ja var ganska unik att gilla både Thåström och Superettan 🙂

  Har hunnit med både Thåström Konsert (Karlstad Putte i parken) och Superettan (Jönköping Hammarby) senaste veckan.

 • ejaay

  Niclas du som har koll hur kan chelsea hitta 3 ungdomsspelare från samma divison 3 klubb i sverige?? (lärje-angered)

 • LT95

  Hammarby har skapat intresse för superettan men dom har även minskat intresset för allsvenskan.
  Hammarby behövs verkligen i svensk fotboll.
  Myternas och legendernas lag Bajen.