Italienbloggen

Från säsongsbesvikelse till totalt kaos – vad händer i Fiorentina?

Fiorentina upplever turbulenta dagar, som eskalerat under de senaste veckorna. Interna stridigheter mellan klubbledning, spelare och fans har gjort att klubben satts till försäljning. En negativ atmosfär som rådde runt klubben i stort sett hela säsongen har nu infekterat de allra mest betydelsefulla – nyckelspelarna i Fiorentina. Hur kunde allt gå så snett? Vi går igenom händelserna som lett till detta florentinska kaos.

28 maj

Daniele Martinelli blåser av matchen mellan Fiorentina och Pescara i säsongsavslutningen på Artemio Franchi. Fiorentina får bara 2-2 mot tabelljumbon och slutar på en intetsägande åttondeplats. Laget gör ett mindre ryck under våren mot sjätteplatsen som ger Europa Leaguespel, men sjabblar till det trots att Milanolagen ovanför i tabellen brottas med minst sagt tveksam form.

I Europa League åker Fiorentina ut i sextondelsfinal efter att ha tappat en sammanlagd 3-0 ledning mot Mönchengladbach, sedan tyskarna gjort fyra raka mål på Fiorentinas hemmaplan. Under avslutningsveckan säger klubbägaren Diego Della Valle att han ska utvärdera huruvida han ska fortsätta styra Fiorentina.

Hans bror Andrea, den andre delägaren, annonserar att han tar ett steg tillbaka från den ”ohälsosamma atmosfären i klubben”, och säger att han inte var beredd på denna utveckling.

”Jag kan inte göra det längre. Jag har levt mig igenom här med hjärta och pengar, så mycket pengar, men jag känner att balansen inte längre finns i staden. Jag behöver kopplas ifrån eftersom situationen får mig att må dåligt, och framförallt förstår jag inte händelsernas logik, säger Andrea Della Valle.

Inte bara ägaren säger farväl. Lagkaptenen Gonzalo Rodriguez meddelar ett par dagar innan Pescaramatchen att han lämnar klubben i sommar. Med tårar i ögonen förklarar argentinaren att han inte kommit överens med klubben om en förlängning.

Sportchefen Pantaleo Corvino får kritik för hanteringen av Rodriguez och hans påstådda ovilja att förlänga med spelare över 30 år. Corvino kontrar med att han känner sig förstummad av ”rekonstruktionen av sakernas tillstånd, som är ren fantasi”. Efter fem år i den lila tröjan återvänder Rodriguez under sommaren till hemlandet och San Lorenzo.

Som väntat får också tränaren Paulo Sousa gå. Portugisen levererade en femteplats under sin första säsong men blev fansens hackkyckling under Violas ojämna år två. Det spekulerades kring hans avgång i ett halvår, men den tidigare mittfältsstjärnan fick stanna säsongen ut.

”Jag gav mitt allt för Fiorentina och dessa killar. Kanske lyckades jag inte överföra min passion för fotboll till dem”, sa Paulo Sousa efter hans sista match.

5 juni

Allt är till en början inte bistert på mercaton. Fiorentinas första värvning blir mittbacken Vitor Hugo från brasilianska Palmerias för 8 miljoner euro. De värvar också högerbacken Bruno Gaspar, en 24-åring från Vitoria Guimaraes för 4M euro. Från FK Partizan kommer nittonårige mittbacken Nikola Milenković för 5M euro. I januari flyttar också hans lagkamrat Dušan Vlahović till Florens då han fyller 18 år.

Paulo Sousas ersättare blir Stefano Pioli. En glad och hoppfull tränare vill vända blad efter sparkningen från Inter, i klubben där han tillbringade många år som spelare. Utnämningen ses som klok av utomstående. In kommer en tränare som har starka band till klubben och vars profil bör passa Fiorentina bättre än Inter. Ryktena kring ytterligare spelarförluster cirkulerar och från Piolis sida är budskapet tydligt.

”Från och med idag börjar jag ringa alla Fiorentinaspelare. Jag behöver inte övertyga någon. Den som ger sitt yttersta för laget är välkommen, den enda fråga jag har är om de är beredda att ge allt för laget”, sa Stefano Pioli under sin presentation.

17 juni

Allt intensivare rykten talar om att Borja Valero ska lämna Fiorentina för Inter. Corvino nekar och säger att ”de aldrig satt spelaren på marknaden”. Presidenten Mario Cognini talar om ”fake news”. En annan av de styrande inom sportdelen, Carlos Freitas, är mer öppen och konstaterar att Valero ” är under kontrakt och, för tillfället, en del av laget”.

Några dagar senare lunchar ändå Corvino med Inter sportchef Piero Ausilio i Milano över en tänkbar försäljning av mittfältaren, som ska vara positivt inställd till en flytt. Fiorentinas prislapp sägs ligga på 10M euro medan Inter bara vill lägga drygt hälften på 32-årige Valero.

Prominent Interfolk som Massimo Moratti och Giuseppe Bergomi börja hylla den nära förestående värvningen. Inters nye tränare Luciano Spalletti jagade spanjoren redan under hans tid i Roma, och talar i en intervju om behovet av ledare och att laget ”behöver män som Borja Valero”.

Diego Della Valle, borgmästaren Dario Nardella och Mario Cognini under presentationen av klubbens nya arenaprojekt.

26 juni

Diego Della Valle deklarerar att Fiorentina är till salu. Modeentrepenören tog över ett bankrutt Fiorentina 2002 när klubben hade så tunga skulder att de tvångsdegraderades till Serie C2, den dåvarande fjärdedivisionen. Klubben började om och döptes till Florentia Viola. Så småningom köpte Della Valle tillbaka namnet Fiorentina och det tidigare klubbmärket.

Men under senare år började fansen tröttna på uteblivna satsningar från Della Vallebröderna. De har haft fog för deras besvikelse. Under den 15 år långa Della Valleeran har klubben i genomsnitt spenderat 14 miljoner euro varje säsong i spelartruppen. Diego Della Valle själv värderas till en förmögenhet på 1,46 miljarder euro.

Bröderna vill sälja klubben för 300M euro, den summan som Della Valle investerat i klubben under dessa år. De söker efter seriösa köpare och ”helst folk med florentinska kopplingar”.

”Jag köpte klubben men under ett antal år har jag varit helt frånkopplad klubbens managementdel. Även att se matcherna på söndagen har helt klart skapat stress, och jag lider vanligtvis inte av stress”.

”Rent ekonomiskt har Andrea utfört mirakel. Men frågan jag ställer mig själv är: var är det roliga i detta?”, sa Diego Della Valle några veckor innan försäljningsbeskedet.

En av dem som inte köper Della Valles offerroll är Roberto Cavalli. Den Florensbördige modedesignern beklagade sig över brödernas regim på Instagram.

”(…) Corvino tar fansen på en åktur med hjälp av Della Vallebröderna, som bara vill slippa tyngden på deras axlar. De köpte Fiorentina i hopp om att göra fastighetsaffärer med hjälp av dem som inte kunde hålla sina löften”.

”Nu är det upp till Corvino att monetisera allt som återstår. Jag är äcklad, eftersom jag vet om många andra problem som Della Valle jobbar på att monetisera. De tror att de är offren… de kan inte förstå hur stark kärleken är för detta lag”, skrev Roberto Cavalli.

29 juni

Sportchefen Pantaleo Corvino är inne på sitt andra år i sin andra sejour med Fiorentina. Hans popularitet är inte paritet med hans inledande år i klubben. Fiorentinas sportchef mellan 2005-2012 värvade spelare som Adrian Mutu, Stevan Jovetić, Luca Toni och Alberto Gilardino.

Nu anklagas Corvino för att tvinga bort Borja Valero från klubben. Spanjoren har under sin semester samtalat med supportrar och berättat att håller på att kastas iväg från klubben. Signar inte Valero för Inter kan det bli en säsong på läktaren, och det påstås att han förargat Corvino när han tackade nej till en kinesisk klubb i januari. Dagen efter lämnar Fiorentina en kommuniké där klubben förnekar ett borttvingande av Valero.

”I början av denna nya cirkel är klubbens linje att de som bär Violatröjan måste göra det med full belåtenhet, övertygelse och motivation. Bara i det motsatta fallet kommer vi ha i beräkning en spelares vilja att fortsätta karriären på annat håll”, lyder två meningar ur presstexten. Orden som används är påfallande lika de som Pioli använde under sin presentation några veckor tidigare.

Sidan FirenzeViola.it, som talade med Valero på semestern, kontaktar honom igen. Borja Valero svarar Fiorentinas statement med orden ”snart berättar jag sanningen. Alla Fiorentinafans behöver veta”.

2 juli

Det är inte bara Borja Valero som är i ropet. Även lagets främste målskytt Nikola Kalinić vill till storsatsande Milan och hemmasonen Federico Bernardeschi uppvaktas flitigt av ärkerivalen Juventus. Corvino säger att klubben är väldigt glada för Kalinić och Borja Valero och vice versa. ”Men om de vill lämna behöver de säga det till oss”, tillägger sportchefen.

Valero kom precis som Gonzalo Rodriguez från Villarreal för fem år sedan. Han har utvecklats till en symbol för laget och en fansfavorit. Därtill har Valero och hans familj omfamnat staden Florens och nyligen tatuerade spelaren in koordinaterna för bron och stadssymbolen Ponte Vecchio på sin arm. Nu påstår sig Borja Valero känna sig tvingad att lämna Florens.

”Jag måste för jag inte klarar inte detta längre. De har fått mig att gråta och förlora sömn över de senaste veckorna”, beklagade spelaren enligt Violanews.com.

Han önskar kunna prata ut om situationen men hindras av att han står under kontrakt till 2019. Det dröjde inte många timmar innan klubben kom med ett nytt pressmeddelande. Fiorentina skulle se över legala aktioner för att stämma spanjoren för förtal.

Borja Valero mot sina blivande (?) lagkamrater.

4 juli

Galenskapen förvärras. Efter att Fiorentina nekat Milan ett bud på 20 miljoner euro för Kalinić (de ville ha 30) kommenterar Corvino det hela med att ”han inte ville lyssna på budet, eller ens sätta sig runt förhandlingsbordet”. Kroaten tar då saken i egna händer och skickar ett meddelande till italienska Sky Sport.

”Tack Fiorentina för dessa två år och den chansen ni gav mig. Jag vet att Milan vill ha mig och detta är ett stort tillfälle. Jag vill ta nästa steg i min karriär. Jag ser min tid i Fiorentina som över och vill gå till Milan”, skriver Kalinić.

Anfallarens utköpsklausul ligger på 55M euro och det var en kinesisk klubb beredd att betala, men spelaren nekade en transfer. Samtidigt meddelar Corvino att Bernardeschi inte kommer förlänga sitt kontrakt som går ut 2019. Det rapporteras att Fiorentinaprodukten redan är överens om personliga detaljer med Juventus och vill bort från Florens.

Även förstemålvakten Ciprian Taturusanu sägs vara näste spelare redo att lämna det sjunkande skeppet. Fiorentina gör sig också av med den underpresterande slovenen Josip Iličić, som säljs till Atalanta för 5,5M euro.

En annan som varit på väg bort länge är mittfältaren Milan Badelj. Stämningen mellan hans agent Dejan Joksimović och klubben är så infekterad att agenten fastslår att Badelj lämnar Florens.

”Det jag med säkerhet kan säga är jag inte längre kommer prata med Fiorentina, för det enda dem vet är att dra lögner”, sa Joksimović under våren.

5 juli

Det kokar över på stadens gator. Framför Artemio Franchi protesterar en grupp på runt 400 supportrar mot Della Valle-familjens ägande. De skanderar att Della Valle ska försvinna och att fansen förtjänar bättre. Fansen konfronterar vice-presidenten Gino Salica på platsen.

Lögner, legala vägar och osanningar. Vi skäms över denna förening, nu stäms alla, löd en banderoll. Stora män pratar, små män stämmer. Lämna, stod det på en annan.

Gruppen gick sedan vidare till Borja Valeros hus där de sjöng hyllningssånger till mittfältaren, som svarade med att vinka genom sitt fönster. Gino Salica fick förklara sig till några supportrar.

”Vi håller på och jobbar. Fansen har sina anledningar men även vi har våra. Det är den femte juli, det återstår mycket tid. Vi har passion, det har vi visat. Det som förbittrar mig är denna uppdelning, vi är en öppen yta.”

”Pioli är lugn. I andra piazzor som präglas av mycket komplicerade situationer finns inte denna typ av vrede”, säger Gino Salica.

I skrivande stund är Borja Valero på väg till Milano för en läkarundersökning hos Inter. Fiorentina kommer stå kvar även utan honom. Men laget blir en stor symbol fattigare, och misstänksamheten mot de styrande ännu större. Med halva mercaton kvar är frågan snarare om klubben kan hejda sig och ställa upp med ett något sånär slagkraftigt lag till hösten.

Källor: Football Italia, Sport Mediaset

Erik Hadzic
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER