Italienbloggen

Roma – en stormarknad med hjärna

”La Roma no es un supermercado”.

Orden yttrades av Romas spanske sportchef Monchi som svar mot kritiker och fans som ifrågasatte Romas ambitioner under transferfönstret. Frågan var sannerligen befogad. Klubben hade separerat med ikonen Totti, sålt Salah till Liverpool för över 400 miljoner, och ihärdiga rykten talade om mittbackstjärnan Manolas på väg bort.

Det senaste är den tyske landslagsmannen Antonio Rüdigers blivande transfer till Chelsea. Backen ska läkarundersökas i Los Angeles och kostar Chelsea 35 miljoner euro, och ytterligare några miljoner euro i bonusar.

Att fansen blir oroliga är inget konstigt. Med det storsatsande Milan, Inter som stärkt tränarposten i Spalletti, ett Napoli som tar små, stora kliv framåt, och ett gap som inte blir mindre till Juventus, då är risken påfallande stor att Roma faktiskt missar Champions League nästa år. Trots att Serie A får fyra direktkvalificerade klubbar dit.

Att missa den turneringen vore ingen katastrof. Det långsiktiga arbete som krävs när man anställer en ny sportchef (utan erfarenhet från Italien) och ny tränare (utan storklubbsmeriter) måste ges tålamod. Det är helt okej med ett mellanår i detta läge. Men jag vill ändå inte måla fan på väggen.

Leandro Paredes är ett exempel på smartheten i Romas business. För 23+4 miljoner sålde man den unge argentinaren i helgen till Zenit St. Petersburg. En mittfältare som aldrig uppfyllde den potential han bitvis visade. In kom på samma position den rutinerade Lyonkaptenen Maxime Gonalons och Romafostrade Lorenzo Pellegrini från Sassuolo.

Fransmannen satt på ett utgående kontrakt och köptes för 5M euro, för Pellegrini utnyttjade Roma en återköpsklausul på 10M euro. Innermittfältet ser numera starkare ut och man har gått plus efter försäljningen av Parades. Men även om man jämför med Milans haussade mercato ser affärerna lovande ut.

Hakan Calhanoglu köptes för 20M euro och Frank Kessiés prislapp kommer landa på 28M euro. Gonalons och Pellegrini är inte lika sexiga värvningar som dessa och kommer inte sälja lika många tröjor. Men sätt dessa spelare på ett innermittfält och jag är inte alls säker på att Milanduon presterar bättre. Då har Roma ändå spenderat runt 350 miljoner kronor mindre än deras konkurrent.

Gonalons ser dock ut att få svårt med en startplats. Risken finns att det blir en ny Clément Grenier i Roma. Mittfältaren kom i januari och det dröjde kanske tre månader innan jag såg honom bära Romatröjan. Då var han ändå kvitt sina efterhängsna skador.

Samtidigt har jag svårt att se en trygg ledare som Gonalons inta en fast bänkplats. Vi får se hur Di Francesco löser detta. Sen vill också Pellegrini in i den mittfältsekvationen. I Pellegrini får man in en romare och en spelare som var mycket bra i U21-EM.

Med detta sagt ska Roma vara försiktiga med vem de väljer att släppa framöver. En försäljning av Radja Nainggolan skulle ha ett stort symboliskt förlustvärde och definitivt skada mer än vad några ekonomiska plussiffror kan visa.

Om Kostas Manolas säljs har Roma förlorat, lite beroende på hur man ser det, hälften av den ordinarie backlinjen. Dessutom har Mario Ruis agent bekräftat att ytterbacken lär bli klar för Napoli i nästa vecka.

Att gå in till den nya säsongen med en till stora delar ny backlinje vore en chansning. Även om Rüdigers ersättare, mexikanen Hector Moreno från PSV (5M euro), säkert är en försvarare som klarar av pressen i Roma. Rüdiger är en talangfall men oslipad back, för den summan förstår jag att Roma säljer.

Gudarna ska veta att Roma haft köp-och säljfester tidigare. Under förre sportchefen Walter Sabatini var man glada i stora spelarrotationer inför varje säsong. Sabatini hade sina sidor, men han lyckades aldrig sälja spelare för mer än 350 miljoner kronor. Det har Roma gjort två gånger redan i sommar, vilket förstås kan ursäktas med att pengaflödet på brittiska öarna eskalerat ytterligare de senaste par åren.

Roma är något felbeslut ifrån att falla ner i ett bekymmersamt tillstånd. Men om Monchi fortsätter i denna stil finner jag ingen anledning att inte se framtiden med tillförsikt. Vill man hitta en riktig stormarknad kan man titta åt Fiorentinas håll och se det som pågår där. Där kan man prata om en klubb som håller på att demonteras och regelrätt talat säljer ut sig själv.

****

De gulröda har även värvat den nederländske ytterbacken Rick Karsdorp från Feyenoord. Tydligen kallas han ”tåget” i hemlandet. Karsdorp verkar vara en ärlig person och erkänner sin dåliga engelska och anser att hans defensiv kan bli bättre.

Romanisti kan hoppas att Karsdorp blir smidigare och snabbare än det havererande tåget som hette Bruno Peres förra säsongen. Rick Karsdorp kostar Roma 14 miljoner euro och fem i bonusar. De skickar också iväg forwardsfloppen Seydou Doumbia till Sporting i Portugal på lån.

I Hakan Calhanoglu får Milan in en mycket spännande mittfältare och en av världens vassaste frisparksskyttar. Priset på 20+4M euro är rimligt och turken kan spela på nästan alla offensiva positioner. Jag ser han i huvudsak som en mittfältare och Calhanoglu ska inte behöva flyttas upp i någon ytterroll. I så fall har Milan misslyckats med att hitta rätt ersättare till Deulofeu.

Efter fyra säsonger utan att ha satt något större intryck rör Andrea Poli på sig. Mittfältaren flyttar från Milan till Bologna, som får Poli på free transfer. Inter värvar Torinos reservmålvakt Daniele Padelli som därmed byter bänk. Även han går gratis. Lazio har gjort sitt första nyförvärv i en väldigt passiv mercatoinledning. Den montenegrinske högerlöparen Adam Marusic ansluter från belgiska Oostende.

Cagliari och Sampdoria har gör en bytesaffär där sardernas U21-landslagsman Nicola Murru flyttar till fastlandet. Cagliari får istället den en gång så lovande mittfältaren Luca Cigarini från Samp.

Atalanta har värvat den 24-årige mittfältsbrassen Joao Schmidt på free transfer. Schmidt som senast spelade för Sao Paulo. La Dea har också löst Josip Iličić från Fiorentina för 5,5 miljoner euro.

Den slovenske mittfältaren hade en överenskommelse klar med Sampdoria, men tvärvände i sista stund och valde svartblått istället. Sampdorias president Ferrero säger sig fortfarande vara ”förstummad” över spelarens beteende. Nog har han anledning att vara bitter.

Klubben tackade nej till Wesley Sneijder på inrådan av tränaren Marco Giampaolos, som bara ville ha Iličić. Sneijder som var beredd att kraftigt gå ner i lön för att gå till Samp rapporteras det. Och nu står Sampdoria där med varken Sneijder eller Iličić. Trots slovenens fulspel hoppas jag att han hittar jämnheten i Atalanta och oftare når de höga höjder vi allt mer sällan bjudits på i Fiorentina.

Till sist har även Napoli gjort deras första nyförvärv i den 20-årige vänsteryttern Adam Ounas från Bordeaux. Algeriern kostar 10+2M euro och var en del av det Bordeauxlag som fick en renässans under våren. Ounas ser ut att vara den nästa som följer i Napolis linje med små, tekniska och passningskickliga offensivspelare.

Erik Hadzic
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER