Italienbloggen

Roma cashar in och nye Nedved till Juve

Det har, förutom Dani Alves uppbrutna kontrakt, varit en sommar där Juventus hållit låg profil. Men snart kan bianconeri stolt presentera en av mercatons mest spännande värvningar. Den tjeckiske u21-landslagsmannen Patrik Schick har genomfört den första av två läkarundersökningar, och affären blir helt färdig efter u21-EM:s slut om en vecka.

Schick kommer närmast från Sampdoria där han gjorde 11 mål på 14 starter (32 matcher sammanlagt) i Serie A, efter ankomsten från Sparta Prag förra sommaren. 21-åringen har till synes inte varit helt ordinarie i Sampdoria utan främst fått agera i rollen som supersub. Vad ska en sådan spelare hämta i Juventus?

Jo, alla som sett Schick spela någon gång i Samp vet att det finns en exceptionell bolltalang i den långa kroppen. Trots sin längd (1,87 m) så är Schick väldigt rörlig och flyfotad, och har vant oss vid spektakulära finter från sitt register.

Det är lätt att göra jämförelsen med 2000-talets store tjeckiske spelare Pavel Nedved, men jag skulle säga att Schick är ännu mer irrationell. En mer träffande liknelse är den med Zlatan Ibrahimović, även om deras position på planen inte överensstämmer helt. Schick har precis som Zlatan en showman-attribut som ter sig förvånande med tanke på spelarna längd.

Ett av de starkaste spelarminnena jag har från våren är just Schicks inhopp i Genuaderbyt. Han byttes in med en tredjedel kvar av matchen och bara fem minuter senare hade Luis Muriel gjort matchens enda mål.

Schick gjorde lite som han ville på den korta tiden. Han fick Genoas försvarare att bokstavligt talat se ut som juniorer och han själv som en erfaren A-lagsspelare, trots Schicks pojkaktiga uppsyn. Men än är det osäkert om vi får se några trollkonster i Juventus tröja nästa säsong.

Chansen finns att Juventus väljer låna att ut honom. Om inte nu så möjligen i januari. Prislappen väntas hamna på runt 25 miljoner euro. Det är ingen jättesumma på något sätt, men ganska mycket pengar på en spelare med ringa Serie A-erfarenhet.

Talangen är dock odiskutabel och det kan också bli så att han direkt utmanar om ytterplatserna i Juventus. Allegri kan mycket väl ändra spelsystem igen i höst och frångå sitt 4-2-3-1 med den otraditionella yttern Mandžukić i elvan.

Vad som efterfrågas i Juventus är mer genombrottskraft på planen. Där har Juan Cuadrado fyllt ett viktigt behov men colombianen har under sommaren ryktats bort. Förmodligen stannar Cuadrado och även då kan Schick ge honom en match. Tjecken är kanske inte lika mycket rakt-mot-mål i spelet som Cuadrado, men hans spetsegenskaper borde ändå komma till nytta även i mästarlaget.

Han har vice-presidenten Pavel Nedveds skydd mot strålkastarna som kommer riktas mot ynglingen. Juventus ska i första hand spetsa till en redan mycket bred och välfungerande trupp. Det är därför inte omöjligt att Schick blir det mest spännande Juveförvärvet om de fortsätter agera low-key i sommar.

En som har svårt att hålla den profilen är yttern Mohamed Salah. Egyptiern delar läger med sin spelstil och frekventa klubbyten. Efter genombrottet i FC Basel satsade Salah direkt mot toppen och kontrakterades sommaren 2014 till Chelsea.

Hösten i London blev ett misslyckande och efter bara ett halvår lånades Salah ut till Fiorentina. Tiden där blev en nytändning för yttern, men lika snabbt som han vunnit Florenspublikens hjärtan skulle han därefter krossa dessa brutalt.

Efter en infekterad strid mellan tre klubbar valde Salah att fortsätta sin låneperiod i Roma, dit han också senare såldes ett år senare. De 1,5 åren i Roma har på det stora hela varit en succé och spelaren säljs till Liverpool för 42 miljoner euro, som kan öka till en dryg halv miljard kronor med bonusar inräknat.

Det är ett nytt transferrekord för Merseysideklubben och Romas dyraste försäljning sedan Erik Lamela (35M euro). Romas fronttrio med Salah-Džeko-Perotti splittras nu och det går inte komma ifrån att giallorossi tappar en hel del av de poäng som trion producerat.

Jag anser ändå att Roma gjort det rätta. Det är en otroligt stor summa pengar att tacka nej till, och de har redan en ersättare i form av Stephan El Shaarawy. Jag tror dock att Monchi kommer värva en ytter till. El Shaarawy gjord en bra vår men man vinner inga ligor med både han och Diego Perotti som ordinarie spelare.

Mohamed Salah hade extrema spetsegenskaper i sin snabbhet och, när det flöt för honom, målskytte. Andra dagar var det frusterande att se Salah missa klara lägen och blotta sin bristande spelintelligens. För Romas skull vore det bra om de hittade en jämnare ytter, även om det finns romanisti som håller Salah högre än vad jag gör.

Som Liverpools dyraste spelarköp genom tiderna kommer en enorm press ligga på Salahs tunna axlar. Han borde passa perfekt i Jürgen Klopps vertikala spelfilosofi och jag tror han kommer komma till ännu fler lägen i Liverpool.

Detta blir en säsong där the Reds måste gå vidare från sin plattform och lyfta spelet till nästa nivå. Är då Mohamed Salah spelaren som kan få dem att göra det? Jag tror inte så, framförallt tror jag inte att Salah kommer bli ett lika bra nyförvärv som den mer komplette Saido Mané.

Det har inte så mycket med Salahs tidigare Englandsäventyr att göra. Känslan är bara att Roma kommer bli den klarare vinnaren i denna affär.

I skuggan av dessa affärer har Sampdoria sålt playmakern Bruno Fernandes till portugisiska Sporting. Prislappen hamnade på 9 miljoner euro och Samp verkar sugna på att ta in Fiorentinas Josip Iličić som ersättare. Går den affären i lås behöver det inte alls bli ett nedköp som Sampdoria gör.

Albanske målvakten Etrit Berisha värvas permanent till Atalanta efter att ha varit utlånad dit från Lazio. Berisha gjorde en bra säsong mellan stolparna och sägs kosta runt 5M euro. En väldigt logisk affär med tanke på landsmannen Strakoshas framfört i Laziomålet. Därtill finns redan Federico Marchetti i Lazios förfogande.

Bologna har värvat två försvarare den senaste veckan. Giancarlo Gonzalez kommer från nedflyttade Palermo och Sebastien De Maio från Anderlecht för 2,5M euro. Belgaren hade en mindre lyckad utlåning i Fiorentina under säsongen.

Fiorentina värvar också två spelare. Tonåringarna Nikola Milenković och Dušan Vlahović tillkommer från FK Partizans ständigt producerande talangfabrik. Milenković är försvarare och kostar drygt 5M euro. Vlahović är en anfallare och anländer i januari när han fyllt 18 år. Pantaleo Corvino rör sig åter i gamla välbekanta Balkanmarker som sportchef.

La Viola värvar också högerbacken Bruno Gaspar från brasilianska Vitoria SC.

På tränarfronten har Sassuolo gjort klart med Di Francescos ersättare. Det blir Perugias tränare Christian Bucchi. Perugia blev det första tränaruppdraget i andradivisionen för den gamle Serie B-bombern. Under säsongen har han gjort det bra både spel- och resultatmässigt med Perugia som slutade fyra och åkte ut i playoff-semi mot Benevento.

Det blir inget lätt uppdrag att ersätta Di Francesco, som varit som en institution under Sassuolos första Serie A-år. 40-årige Bucchi har inte erfarenheten från högre nivå som tränare, men det hade Di Francesco inte heller. Sassuolo gör en chansning när man tänkte att de kunde fått in ett mer meriterat namn, i egenskap av den högre status som Sassuolo nått i fotbollspyramiden.

Bucchi lär inte drabbas av samma skadesituation som hans företrädare fick stå i under hösten och som drog Sassuolo farligt nära nedflyttningsplats ett tag. Däremot kan klubben komma att tappa flera spelare, i synnerhet några av de profilerade som ryktas till Di Francescos Roma.

För Bucchi ser läget ändå gynnsamt ut. Med målet att hamna i mitten och kanske utmana om en Europaplats ser jag en lugn tillvaro i Sassuolo. I värsta fall hamnar de i sjoket av mittenklubbar ovanför bottenstriden, i bästa fall kan Sassuolo ligga på övre halvan.

Inte många mil ifrån Sassuolo ligger lilla Carpi, där tränaren Fabrizio Castori slutat på sin post. Castori tog sensationellt upp Carpi under sin första säsong i klubben 2014/15 och lyckades sånär hålla kvar dem i Serie A. Detta trots en turbulent inledning på säsongen där han sparkades och var frånvarande från tränarpositionen under några omgångar.

I år jobbade sig Carpi upp till en playoff-plats i Serie B och föll som bekant mot Benevento i finalen. Det är en stor tränargärning Fabrizio Castori gjort med små medel och frågan är vem som vågar ta efter honom. För den enda vägen härifrån måste vara ner för Carpi?

Om vi håller oss kvar i Emilia-Romagna ser vi att Parma fått nya kinesiska ägare.  Gruppen Desport tar över 60 procent av klubben med presidenten Jiang Lizhang i spetsen. Parmas vice ordförande Marco Ferrari motiverar köpet med att Parma behöver vara mer konkurrenskraftiga när de ska upp på nästa nivå.

Det har ryktats om att klubben kommer få en inköpsbudget på 15 miljoner euro i sommar, vilket är en hel del för en Serie B-klubb. Kineserna har en bakgrund inom tv-rättigheter kopplat till sport och tar förhoppningsvis inte efter gamla synder hos tidigare Parmaägare.

Parmalegendaren Hernan Crespo får en roll som vice-president i klubben där supportrarna fortsatt äger tio procent av klubben.

Några som också visat att de har pengar är nykomlingen Benevento. De kommer rusta upp och utöka arenan Ciro Vigorito till 17 800 sittplatser. Renoveringen ska vara färdig till säsongsstarten, allt för att arenan ska nå Serie A-standard.

Slutligen så har ett underhållande ordkrig blossat upp mellan den förre Milananfallaren Cristophe Dugarry och Marco Verrattis agent Donati Di Campli.

Verratti har önskat en flytt ifrån PSG och avbröt sin semester på Ibiza för att åka tillbaka till Paris en dag. Men mötet med klubben sägs inte ha förändrat dödläget och Verratti återvände till ön.

Flyttönskemålet fick Dugarry, numera tv-expert, att ilskna till. Fransmannen menade att Verratti inte bevisat någonting och att hans skadeproblem har sin bakgrund i att hans livsstil inte är tillräckligt ”clean”.

Di Campli svarade på twitter och ifrågasatte Dugarrys rätt att snacka om livsstilar. ”Käre Dugarry, i Italien är du ihågkommen för modeshower och Pepsistyrda fester, inte för ditt fotbollsspelande”, skrev Di Campli.

Dugarry kontrade med att kalla agenten för ”en fattigmans Mino Raiola” och undrade vilken nytta agenter gör egentligen.

Fortsättningen följer där och i konflikten Verratti-PSG. Juventus är en av intressenterna till Verratti även om Barcelona sägs ligga i pole position. Om inte Juve lyckas knyta till sig den italienske landslagsmannen har jag en annan spaning.

Under EM-matchen Slovakien-Sverige styrde slovakernas nummer sex Stanislav Lobotka från sin tillbakadragna position på mittfältet. Nordsjällandspelaren såg närmast ut som en kopia av Verratti. Bollbehandlingen, lugnet, storleken, frisyren. Det var länge sedan jag såg en spelare påminna så mycket om en världsstjärna.

Kan denna slovakiska 22-åring rentav vara något för Juventus i framtiden?

Erik Hadzic
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER