Italienbloggen

Inter kan bli vinnaren i sommarens stora tränarrockad

Det har tisslats och tasslats om det flera veckor nu, men i slutet av förra veckan blev Luciano Spalletti presenterad som ny tränare i Inter. Det blev inte Juventus för Spalletti som det spekulerades kring för några månader sen, en tid då Max Allegris anseende stod lite lägre i kurs.

Juventus satsade vidare på Allegri och förlängde kontraktet ytterligare, för Spalletti blir det istället Juves svartblå rivaler i Milano. Det behöver inte vara något nedköp för tränaren. Tvärtom.

Där Juventus tränarrock förmodligen varit för stor för Luciano Spalletti tror jag att Inters mer frekvent utbytta kommer passa honom perfekt. Spalletti är inte en man för Italiens största lag, och kommer inte bli det så länge han inte vinner några scudetti.

Däremot är han en garant för en hög tabellplacering och Champions Leaguespel. Det är där Inter först och främst måste landa, innan de tar sikte på att utmana Juventus om ligatiteln. Vad vore då bättre än att plocka in mannen som alltid når en pallplacering?

Okej, visst, han misslyckades med att ta Roma till den gångna säsongens Champions League efter kvaltorsken mot Porto. Årets andraplats i ligan kan läggas till det oräkneligt antal silvermedaljer han har som Romatränare. Facit efter fem och halv säsonger i huvudstaden blev endast två Coppa Italia-vinster.

Likväl går det inte komma ifrån att Spalletti gjort ett bra jobb de senaste 1,5 åren i Rom. Förra våren styrde han upp laget till en tredjeplats, denna säsong var bara Juventus starkare i ligan.

Det går att diskutera hur ”ostoppbart” årets Juventus egentligen var och om inte Roma borde utnyttjat bianconeris spelmässigt tveksamma inledning på ett bättre sätt. Det är också lätt att peka på behandlingen av Totti, derbyförlusten i cupen och kollapsen i Lyon när man summerar Romas säsong.

Men en andraplats är en andraplats. Roma höll undan för ett starkt Napoli och slipper en säsong till utan CL-intäkter. Med Inter väntar dock helt andra utmaningar.

Nerazzurri hade inför säsongen en trupp i klass med Romas, med potential att hamna topp-tre. Problemet är att det under säsongen visat sig ligga ett djupare mentalitetsfel i samma trupp.

Vi har dels kunnat se det i den fullständigt ovärdiga avslutningen på säsongen med åtta matcher utan vinst, som blev två raka vinster så fort chansen till Europa Leaguespel (och längre försäsong) var borta.

Sedan kan man peka på att tre olika tränare försökt med i stora stycken samma spelarmaterial utan att vi sett någon tydlig progression. Ingen av Mancini, de Boer eller Pioli fick det att lyfta under en längre tid, varken spel- eller resultatmässigt de senaste två åren.

Även om det blir en lyckad mercato, förutsättningarna finns för det, så har Spalletti mycket att jobba med. Men får han ihop bitarna kan det gå snabbt uppåt. Jag är övertygad om att Inter äntligen valt rätt, och når en Champions Leagueplats nästa säsong.

Som ersättare till tränaren i Roma kommer Sassuolos Eusebio Di Francesco. Det är ett långt mera osäkert kort än Spalletti, men också en av Italiens mest spännande tränare.

På fem år i keramikstaden Sassuolo tog han den lilla klubben till historisk debutsäsong i Serie A och så småningom till Europa League. Inledningen på denna säsong blev tung för ”DJ” och hans lag. Tungt skadedrabbade och ovana vid spel på flera fronter åkte man ur Europa Leagues gruppspel och sladdade ett tag rejält i ligan.

Under våren blev läget ljusare och spelet stabiliserade sig. Sassuolo slutade tolva och kunde se tillbaka på säsongen med hyfsat belåtna ögon. Den uppryckningen räckte för att sportchefen Monchi och de andra i Romas ledning skulle vilja satsa på 47-åringen.

Di Francesco spelade i Roma mellan 1997 och 2001, och vann under den sista säsongen en scudetto med laget. Han har beskrivit ankomsten till Trigoria med känslan av ”att komma hem”. Just den tidigare erfarenheten av klubben ska inte underskattas.

Di Francesco vet vad som gäller i Roma och kan relatera till de svårigheter som spelarna möter när det kommer till press utifrån. Det kan bli värdefullt när det börjar blåsa, för blåser gör det förr eller senare alltid i Roma.

Det går ändå inte att komma ifrån att detta är en chansning av klubben. Samtidigt som det ska bli spännande att se vad tränaren kan göra med ett starkt spelarmaterial kvarstår faktum att han aldrig tränat något i närheten av en storklubb tidigare.

Det kan mycket väl bli ett mellanår för Roma. Precis som med Monchi får man ge den här satsningen tid. Monchi kommer behöva tid för att komma in i den italienska kontexten och detsamma gäller Di Francesco på den heta romerska tränarstolen. Sen vad ett mellanår räknas som för Roma kan en tvista om.

Scenariot där Spallettis Inter kliver förbi Roma är fullt tänkbart. Men jag har ändå svårt att se Roma komma utanför topp-fyra nästa år, med tanke på det höga poängantalet de tog nu och att det krävs mycket för att tappa så.

I vilket fall kommer DJ fortsätta med sitt 4-3-3 i Roma och försöka spela en progressiv fotboll. Möjligheterna är också stora att vi får se en romare till i laget. Unge Lorenzo Pellegrini har varit utlånad från Roma till just Sassuolo och väntas få en permanent plats i giallorossi.

På spelarfronten har Monchi gjort sitt första nyförvärv i den mexikanske backen Hector Moreno. 29-åringen ansluter från PSV, där han vann holländska ligan för ett år sedan, precis som han gjorde med AZ 2009. Moreno kan spela både som mittback och ytterback, något som även Juan Jesus och Antonio Rüdiger (med blandad framgång) gör i truppen.

Den mest uppseendeväckande värvningen de senaste dagarna har än en gång levererats till Casa Milan. Under radarn lyckades sportchefen Mirabelli och Vd:n Fassone smyga in en 21-årig portugisisk anfallare vid namn André Silva till klubben.

Prislappen hamnade på 38 miljoner euro och spelaren står i kontrast till de tunga anfallsnamn som ryktats till Milan under sommaren. Det vi vet om André Silva är att han är en allround forward som numera spelar längst fram i Portugals landslag.

I Porto har han spelat på kanten såväl som skuggspets och toppforward. Han är både en målskytt och framspelare, men jag kan inte tänka mig annat än att han ska konkurrera med Bacca och Lapadula på centerplatsen.

Till skillnad från Baccas renodlade målskyttsegenskaper beskrivs Silva vara en spelare som är bättre i länkspelet, vilket hade passat Milans spel bättre. Det återstår att se om Baccas rådgivare väljer att flytta på colombianen och om Milan är nöjda med att bara värva in André Silva i anfallsväg.

Att som en ung utlänning leda anfallet för en storsatsande klubb skulle inte bli enkelt för portugisen. Men självaste Cristiano Ronaldo verkar gå i god för hans landsman, och Milan fortsätter att imponera stort under denna mercaton. Mirabelli och Fassone ska ha mycket credd inte bara för värvningarna, utan för att de sitter så tidigt på sommaren också.

I övrigt har det varit hänt mycket på tränarfronten utöver de två namn jag nämnt ovan. Bari plockar in Juventus primaveratränare Fabio Grosso till hösten. Sportchefen Sean Sogliano försöker med ett nytt knep att ta upp den underpresterande klubben i Serie A.

I Kina finns Fabio Capellos nästa klubbadress, närmare bestämt Jiangsu Suning. Där kommer han få jobba med Romas förre sportchef Walter Sabatini, som jobbar som koordinator mellan de Suningägda lagen Jiangsu och Inter. Jiangsu Suning kunde inte komma överens med förre Fiorentinatränaren Paulo Sousa om de personliga villkoren och det blev alltså Capellos lycka.

I österled far också Roberto Mancini. Han följer Luciano Spallettis fotspår och tar över tränarsysslan i Zenit St. Petersburg. Spalletti vann två liga- och ett cupguld under sina fyra år där, det här året kom Zenit först på tredje plats.

Det är också i praktiken klart att Claudio Ranieri tar över Nantes i Ligue 1. Förre Portugalyttern Sergio Conceicao tog över Atlantlaget i december förra året och lyfte Nantes från nedflyttningshot till en sjunde plats. Men när tränarjobbet i FC Porto dök upp förra veckan kunde Sergio Conceicao inte låta chansen gå förbi. Ersättare blir alltså den 65-årige italienaren.

Till sist har Gianni De Biasi aviserat att han avgår som albansk förbundskapten efter VM-kvalets slut i oktober. Albanien har den närmast omöjliga uppgiften att peta något av Spanien och Italien från kvalgruppens topplaceringar. De Biasi har redan uppnått legendstatus i landet efter EM-avancemanget ifjol och fått albanskt medborgarskap. Tränaren kan från i höst bli ett intressant alternativ för klubbar på Serie A:s nedre halva.

Erik Hadzic
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER