Italienbloggen

Från sjundeplats till Berlin och Cardiff – Beppe Marottas revansch

Ikväll väntar en Champions Leaguefinal för Juventus. Den andra på tre år, bara ett par veckor efter att klubben säkrat den sjätte raka ligatiteln – nytt rekord i Serie A. Juventus är redo att kliva högst upp på Europatronen för första gången sedan 1996, och gör det med hjälp av en av kontinentens vassaste klubbledningar.

Vd:n Giuseppe Marotta och hans högra hand, sportchefen Fabio Paratici, kom till Juventus i ett prekärt läge 2010. Laget hade kommit sjua säsongen 2009-10 och förnedrats i Europa League av Fulham, som slog ut Juve efter 4-1 på hemmaplan. Franske ordföranden Jean-Claude Blanc (nu i PSG) och sportchefen Alessio Secco lämnade, från Sampdorias korridorer kom Marotta och Paratici.

”När vi kom till Juventus i maj 2010 fann vi en misstrogen miljö, framförallt i avsaknad av en fotbollskultur, och detta är vad i första hand vår president och sen våra klubbledare försökt ta tillbaka till klubbens inre rum”, säger Giuseppe Marotta.

Utvädringen efter den förra klubbledningen skulle ta tid, så även spåren efter Luciano Moggis tid i klubben. Under Marottas första säsong i Juventus slutade man på nytt sjua i tabellen- en pinsam placering för Italiens framgångsrikste lag, för att inte om tala hur två raka sjundeplatser togs emot.

Värvningarna slog heller inte igenom till en början. Vissa av dessa kommer för alltid bli ihågkomna som floppköp när vi summerar 10-talet. Miloš Krasić, Armand Traore, Jorge Martínez och Alberto Aqulilani är spelare som inte kvalificerar sig inom ramarna för begreppet Da Juve.

Andra som värvades den sommaren, som Leo Bonucci, Simone Pepe och Fabio Quagliarella, skulle behöva en längre startsträcka men senare generera betydligt varmare känslor bland juventini. ”Beppe” Marotta skulle inte låta sig nedslås av de tunga resultaten eller felrekryteringarna. Han hade tagit den långa vägen till Juventus och hade en fin sportchefsgärning att falla tillbaka på.

60-årige Marotta föddes i Varese norr om Milano 1957. Han började som ungdomsansvarig i Varese Calcio 1978 och fick jobbet som klubbdirektör bara ett år senare. Marotta stannade på den posten i tio år, innan han efterträdde en viss Adriano Galliani i Monza. Det blev tre år där, ytterligare tre i Como och två i Ravenna.

Mellan 1995 och 2000 jobbade Marotta under Maurizio Zamparini i Venezia. De var med och tog upp Venediglaget till Serie A efter flera decenniers frånvaro, och Marotta lyckades bland annat hitta uruguayanen Alvaro Recoba.

Karriären fortsatte med två år i den mer etablerade Serie A-klubben Atalanta. Men genombrottet på den större scenen skulle komma i Sampdoria, där Marotta blev General Manager 2002. Två senare, efter att Samp återvänt till Serie A, blev Marotta befordrad till VD. Han utsåg då den förre spelaren Fabio Paratici till chefsscout i Sampdoria.

Mannen som förde upp Venezia i Serie A 1998, Walter Novellino, hade tränarjobbet i fem år och tog Samp till Uefa-cupen, men ersattes av hans namne Mazzarri. I samma veva kom också Antonio Cassano till klubben och 2009 värvades Giampaolo Pazzini in. Mazzarri fick gå den sommaren, men Cassano och Pazzini bildade ett giftigt anfallspar under ledning av nye tränaren Luigi Delneri.

Sampdoria slutade fyra 09-10 och kvalificerade sig för CL-kval. Marotta tog med sig den i sportchefsrollen ständigt växande Paratici och Delneri till Juventus. För Samp skulle dessa förluster få fatala konsekvenser.

Markus Rosenberg släckte den hösten Champions Leaguedrömmarna med ett stopptidsmål för Werder Bremen och säsongen slutade med lagkapten Angelo Palombos tårar på Marassi. Efter åtta år i Marottas trygga händer åkte Sampdoria ner igen i Serie B.

Luigi Delneri fick gå som Juventustränare efter den svaga första säsongen och Marotta tog tillsammans med klubbpresidenten Andrea Agnelli in den tidigare Juvespelaren Antonio Conte.

Om utnämningen av Conte skulle visa sig vara en fullträff så började även spelarekryteringarna stämma med högre frekvens. I januari 2011 värvades Andrea Barzagli från Wolfsburg för en struntsumma (300 000 euro). Under sommaren kom Andrea Pirlo som bosman från Milan.  Arturo Vidal (Leverkusen) och Stephan Lichtsteiner (Lazio) värvades in för cirka tio miljoner euro vardera.

”Arturo Vidal skulle bara komma. En person som kan träna i timmar på planen och sedan gå hem och rida hästar för att bli av med överskottsenergi, en sådan spelare är gjord för detta Juventus. Vi behöver hans energi, hans inspirerande uthållighet. Perfekt för en hårt jobbande klubb som försöker bygga”, sa Fabio Paratici innan Vidal såldes till FC Bayern.

Om Marotta är den överordnande koordinatorn är Paratici den med fingerspetskänsla i själva scoutingen. Men sportchefen går inte bara efter spelarens tekniska egenskaper. De personliga attributen är en minst lika stor del av spelarens totala ”paket”.

Paratici har förklarat att det är lika viktigt att studera spelaren på planen, som det är att luncha med dennes entourage för att bättre förstå personen och dennes framtid. Talang finns runt omkring oss, men få har hungern och mentaliteten att verkligen lyckas i en tuff bransch. Det angreppssättet är en förklaring till de många lyckade scoutingobjekten från Paratici.

”Paratici är kär i sitt jobb, han lever för fotbollen och har en giftig organisation. Det är ett nätverk av väldigt värdefulla observatörer med utmärkta arbetsmetoder. Hela tiden kollar de på träningar och matcher, de analyserar allt”, säger Giuseppe Marotta.

Med Conte kom också titlarna. Tre raka ligasegrar tog den passionerade tränaren mellan 2012-2014. Juventus tog sig tillbaka till den självutnämnda platsen som Italiens bästa lag. Men något fattades.

I Europa gick det inte lika bra. Kulmen på Contes svaga Europafacit nåddes när Juventus förlorade snöbollsfighten i Istanbul mot Galatasaray. Juventus var utslaget redan i Champions Leagues gruppspel 2013-14. Giftermålet med Conte avslutades sommaren 2014.

När Marotta, Agnelli och de andra skulle anställa en ny tränare kollade de inte särskilt många mil inåt landet. På Milans tränarbänk fanns en stukad Massimiliano Allegri, som hade två lyckade år i Cagliari och sedan vann scudetton under sin första säsong som Milantränare. De sista Milanåret slutade inte lika lyckligt och många Juventusfans ställde sig skeptiska till en tränare med så få titlar under bagaget.

Men Allegris första säsong slutade med en dubbel och Champions Leaguefinal mot Barcelona i Berlin. 1-3 förlusten där sved, men Allegri har med tiden visat sig vara en uppgradering gentemot Antonio Conte. Om den senare la grunden till denna framgångsrika Juventusupplaga så förfinade Allegri den med en större taktisk finess, som lyfte laget flera snäpp ute i Europa.

Beppe Marotta hade vunnit en ny prestigeseger mot Milans Galliani, hans företrädare på jobbet i Monza och den som får anses ha varit Italiens främste VD under en lång tid innan Marotta. Inte nog med att Andrea Pirlo fick nytt liv och blev en fullträff i Juventus (den mest lyckade värvningen enligt Marotta). ”Max” Allegri visade sig vara en tränare kapabel till den allra högsta nivån i elitfotbollen. Milan gick vilse i tränarfrågan efter Allegri och har inte förens nu hämtat sig någorlunda under Vincenzo Montella.

Marotta håller Allegri högt och anser att det är en av världens bästa tränare. Efter finalen säger Marotta att man inte bara ska sätta sig ner med Allegri, utan lyssna på alla i fråga. Men Vd:n erkänner att man just nu inte vill byta tränare, eller ens överväger saken.

Och så har vi alla bosmanvärvningar, Marottas paradgren. Förutom Pirlo har han genom åren värvat spelare som Pogba, Llorente, Dani Alves, Evra och Khedira som bosmanfall. Vid sidan av det har Marotta hittat ett annat koncept för att bli bäst på transfermarknaden, nämligen utköpsklausuler. I somras aktiverade Juventus utköpsklausulerna på Napolis Higuaín och Romas Pjanić, 900 respektive 350 miljoner kronor. Dessa två spelare har också gjort avgörande insatser under vårens slutspel i Champions League.

”Finalen i Cardiff är åstadkommandet av ett projekt; uttänkt, utvalt och utfört i somras. Målet att nå en final föddes under sommaren. Agnelli, Nedved, Paratici och jag bestämde oss, tillsammans med tränaren, för att höja ribban. Vi hade sagt att vi i Italien redan kände till det rätta receptet, sen skulle vi se om vi kunde nå långt även i Europa”.

”Hit har vi kommit genom två vägar. Ena vägen har gått genom att personer som redan finns i klubben och truppen har växt, personer som har samlat på sig erfarenhet och säkerhet under senare år. Den andra vägen har gått via tillkomsten av spelare som Khedira, Mandžukić och Alves, som satt väldigt tydliga avtryck i klubben”, säger Marotta.

Med två finaler på tre år är Juventus tillbaka bland Europas gigantklubbar. Klubben har inte haft en så här hög ställning sedan 90-talet, då man nådde tre raka Champions Leaguefinaler mellan 1996 och 1998. Nu har de mandatet att locka de allra bästa spelarna i världen, en ny utmaning för Marotta, Paratici och kompani. Paulo Dybala till Real Madrid så småningom? Inte troligt om Juve fortsätter att hålla en nivå lika hög som Reals har varit de senaste åren.

”Den förra sommaren var kanske en av de bästa transferperioder vi haft någonsin haft. Nu hursomhelst skulle jag inte vilja man bygger upp ens något så när liknande förväntningar. Men vi vill förstärka truppen, det är ett som är säkert”.

”Ingen vill vidare härifrån och vi har det inte som objektiv att gå plus på värvningar i sommar. Dybala har inget pris, för honom finns ett projekt liknande Del Pieros. Angående Kean bör vi diskutera hans vistelse med agenten Mino Raiola”, säger Beppe Marotta.

Juventus Vd erkänner att han uppskattar Raiola, trots att det inte sällan blir tjafs med honom. Han vidhåller Raiolas tydlighet till skillnad från hans mer tvetydiga agentkollegor. Samtalen med stjärnagenten kommer komma ännu tätare i sommaren. Utöver Kean finns också en Donnarumma som Raiola eventuellt vill placera någon annanstans än Milan.

Beppe Marotta kan nog köpa fler segdragna förhandlingar med Raiola i sommar. Så länge Juventus kan se ner på alla andra lag i Italien och resten av Europa kommer Juventus klubbledning alltid ha överhanden.

Källor: Tuttosport, espnfc.com

Erik Hadzic
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER