Peter Hyllmans Englandsblogg

Mer barntillåtet när Premier League satsar på U21

Mycket av pratet när det kommer till den av Premier League beslutade Elite Player Performance Plan (EPPP) har ju handlat om vad det betyder för klubbarnas respektive ungdomsakademier, och därigenom på längre sikt för klubbarnas ekonomi.

EPPP syftar dock till att förbättra utvecklingen av talang inom engelsk fotboll i bredare mening än så. Och en annan viktig del i detta paket är en reform av akademifotbollen, den så kallade Premier Academy League. Syftet med reformen är att underlätta för unga spelare att ta steget från akademifotboll till a-lagsfotboll.

Ett stort problem i detta steg har förut varit att akademifotbollen har tillåtits krocka tidsmässigt med a-lagsfotbollen. Det har alltså varit en risk för en manager att ta med en ungdom på bänken i a-laget, får han då inte spela så har han missat en hel helg med tävlingsfotboll. Managerns naturliga incitament blir då att inte ta med den unge spelaren alls.

Schemaläggningen är därför förändrad i den nya varianten så att akademimatcherna ligger efter a-lagsmatchen. En manager kan därför ta med en ung spelare på bänken, och är det så att han inte får någon speltid så kan han ändå därefter skicka iväg honom på match med akademilaget. Det ger kort och gott fler valmöjligheter.

:::

Det som tidigare hette Premier Academy League har alltså reformerats till Barclays U21 Premier League. Namnet antyder vad som är den stora reformen i själva strukturen på tävlingen, spelare upp till 21 år är alltså tillåtna jämfört med 18-årsgränsen som gällde tidigare.

Första avspark sker den 17 augusti och 23 klubbar är anmälda till den här säsongens upplaga. Det är 17 Premier League-klubbar och sex Championship-klubbar, händelsevis alla klubbar som ansökt om kategori ett-status i det nya akademisystemet.

Klubbarna är indelade i tre grupper där de först möter varandra internt två gånger, borta respektive hemma.

Baserat på resultaten i det första gruppspelet så placeras därefter klubbarna in i nya grupper. De tre bästa lagen i National Group One och Two, samt de två bästa lagen i National Group Three kvalificerar sig för Elite Group. De övriga lagen kvalificerar sig beroende på sin placering i någon av Qualification Group Tier One eller Two.

Inom dessa grupper möter lagen varandra återigen två gånger, och de tre bästa lagen i Elite Group kvalificerar sig för slutspel och semifinal. Vinnarna av respektive Qualification Group Tier One och Two möts i ett playoff för att avgöra vilket blir det fjärde semifinallaget. Både semifinalerna och finalen spelas i form av dubbelmöten.

:::

Vissa funderingar kan man så klart ha vad gäller formatet.

Själv är jag till exempel ytterst skeptisk till idén att ge lag som redan misslyckats med att kvalificera sig som de tre bästa i sin respektive grupp möjligheten att ändå så att säga ta bakvägen in i slutspelet. I mina ögon orättvist mot de fem lag i Elite Group som inte är bland de tre första.

Ungefär som att ge en grupptrea i Champions League chansen att via Europa League ändå kvalificera sig till semifinal i Champions League lite senare. Ytterst bakvänt med andra ord. Öppnar också upp för taktiskt rävspel om man ska tänka på det viset.

:::

Idén i sig är däremot svår att inte gilla.

Det engelska systemet i sig har tidigare varit ett tämligen fesljummet projekt med dels en akademiliga och dels en reservliga, och egentligen har väl intresset för de båda ligorna varit rätt ringa. Det här är ett medvetet sätt att försöka profilera ungdomsfotbollen i England med ett tydligare fokus och det kan mycket väl fungera.

De OS-liknande reglerna som tillåter tre överåriga utespelare och en överårig målvakt innebär också att möjligheten finns kvar att ge matchträning till spelare på väg tillbaka från skada.

Det är ett uttalat syfte med reformen att öka spelarnas utvecklinge genom att försätta dem i en matchmiljö med högre konkurrens redan från början. Det här är ett steg i den riktningen, men för de största klubbarna är det så klart inte på den engelska utan på den europeiska arenan som detta verkligen blir en faktor när det kommer till talangutveckling.

Och mycket händer just nu även på den europeiska arenan. Den här säsongen kommer den andra upplagan av NextGen Series att spelas, där sju engelska klubbar deltar. Ännu mer intressant på lite längre sikt är emellertid UEFA:s beslut att från och med nästa säsong starta UEFA U19 Champions League, tillgänglig för de klubbar som kvalificerar sig för Champions League.

Ett intressant komplement till Barclays U21 Premier League.

:::

Be Champions!!

Peter Hyllman
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • JeepBeat

  Ser ju bra ut med regeln om max 3 överåriga utespelare och 1 dito målvakt, vilket gör att trovärdigheten för ligan kommer att hållas hög.

  Risken är annars stor, när klubbarna kan slänga in alla bänkspelare, att man egentligen vinner dessa matcher med A-laget. Vilket gör att det lag som har störst bredd i A-truppen vinner dessa matcher.

  Men som det är nu verkar det ju lovande bra.
  Och dessa matcher skulle jag verkligen vilja se!

 • JohnnieWalkerBlue

  Frågan är hur det blir med tv-sändning från de här matcherna. Tidigare har ju ungdomsmatcherna sänds på respektive lags klubbtv. Brukar se de flesta av Chelseas ungdomsmatcher. Frågan hur det blir nu………

 • HangLoocifer

  Suveränt initiativ enligt mig. Dessa matcher kommer vara mycket mer lockande att streama än en reserv/u18 -match. 3 överåriga kan jag tycka är lite i överkant, men finns iofs inget som hindrar klubbar från att inte utnyttja den regeln, medans de lite svagare klubbarna kanske kan komma ikapp lite tack vare den.

 • https://twitter.com/erkjonsson ℰrkie ℐerkie ♥

  Kommer det fortfarande finnas en U18-liga?

  • cliff_barnes

   Den kommer att finnas kvar, och om jag inte förstått det fel så kommer den att spegla U21 i gruppindelning och matcher.

   • https://twitter.com/erkjonsson ℰrkie ℐerkie ♥

    Ah okej. Tackar.

 • Honken

  Tycker Grupp 3 ser väldigt jobbig ut….  Frågan är väl varför de inte kunde lagt Newcastle och Sunderland där också?

 • Vidic15

  Tycker detta är ett riktigt bra iniciativ och tror att det kan vara ett väldigt bra steg mot lite högre kvalitet för spelarna under A-truppen. Är dock helt emot återkval och Lucky loser varianter. Jag kan förstå tanken om att skapa motivation och lite bättre matcher bland de utslagna men är helt emot att man ska kunna komma in igen om man är utslagen. Tappar en del av tävlingsmomentet och skapar utrymmer för läggmatcher.

 • GeVeZ

  City’s akademi har tilldelats  ”Category One status” enligt EPPP, inte så dåligt med tanke på att en viss lilanäsad skotte från grannkommun nyligen hävdade att vi inte hade någon ungdomsverksamhet att tala om.
  Övriga PL akademier med Category One Status är: Fulham, Southampton, Stoke, Sunderland &West Ham.

  • Oijennus

   Alla som ansökte om Category One fick det?
   Edit: Nu vet jag vad du pratar om.

  • cliff_barnes

   Du glömde Wolverhampton.

   • Oijennus

    Som inte spelar i PL.

    • cliff_barnes

     Desto bättre av dom då att få en status som 14 PL lag inte lyckats med hittills….

     • Oijennus

       Det är ju bara de lagen som har utvärderats ännu.

      • cliff_barnes

       12 lag har varit under utvärdering.

       Wolves are delighted to announce that the club’s Academy has achieved
       Category One status – the highest rating possible – as part of the
       Premier League’s Elite Player Performance Plan.

        http://www.wolves.co.uk/news/article/category-one-academy-274076.aspx

  • // Saelen

   “It also means a much stronger games programme against teams who have also got Category One such as Manchester City, Chelsea and Fulham.”
   Chelsea också mao

   • GeVeZ

    Stod inte med, men borde väl vara en självskriven C1

  • Peter Hyllman™

   Vad Ferguson nog snarare sa var att några ungdomar från den där akademin kommer inte få någon direkt speltid hos Man City inom den överskådliga framtiden. Och i det har han naturligtvis till allra minst 95% rätt.

   • hm 44 LFC JFT96

    95 procent ret…???  tja…dvs han har ikke ret kun 5 procent..;) han er vel en mand der også kan finde på at sige en kvinde kun er lidt gravid..;)

    • Peter Hyllman™

     Poängen skulle väl vara att om nu Man City skulle lyckas skaka fram en enda liten spelare från den där akademin inom de närmaste fem åren så gör ju inte det att Ferguson därmed har helt fel i det han säger.

     • hm 44 LFC JFT96

      en enda liten spelare..tja det vel en måde at anskue det på, synes nu man skal koncentrere sig om sin egen klub…hvem siger han skal være liten??? 

      • Peter Hyllman™

       Okej, den där frågan betraktar jag inte som seriöst menad.

       • hm 44 LFC JFT96

        det skal du heller ikke..;)
        mener bare en manager ikke skal udtale sig om andre klubber..det kan til tider virke lidt forkert og ramme en selv på sin manglende moral…eller dobbelt moral..
        http://www.youtube.com/watch?v=GwcpFXOsrY8

      • Peter Hyllman™

       En manager får väl yttra sig om precis vad och vilka han vill.

       Huruvida det sedan är fel sagt eller dubbelmoral får utvärderas från fall till fall utifrån vad han specifikt har sagt.

       Och exakt vad den där Keane vs Vieira-videon har med det att göra är en väl fördold hemlighet för mig.

       • hm 44 LFC JFT96

        man er en skændsel og burde ikke have lov til at spille for liverpool når man ikke gir hånd til en united spiller, men scholes og keane må gerne  nægte at give hånd til viera..!!!

        • Peter Hyllman™

         Kanske läge att börja fatta att ”context is king”.

   • GeVeZ

    Skulle tippa att Suarez och Rekik från akademin kommer att få spela denna säsong. Fergies snack om hur man spelar sina ”egna” 18-åringar känns bara som en dålig undanflykt pga att klubbens värvningsförmåga har ifrågasatts. 

    • Peter Hyllman™

     De får väl på sin höjd sitta på bänken i någon Ligacupmatch, snarare.

     Spelar ingen som helst roll varför han säger vad han säger, det är ju en klok och riktig observation han gör.

     • GeVeZ

      Det är varken klokt eller riktigt, han vet mycket väl hur mycket City satsar på akademi. Han tar ett par enkla poäng på att vi köpt ihop ett topplag, det kan man göra över en sommar, att få igång akademin tar längre tid.

 • hm 44 LFC JFT96

  off topic: tror ikke Sverige kommer tættere på en guld-medalje…pokkers også..minder lidt om Wassberg mod Mieto…

  • Vidic15

   Tror inte Spirig sågar isär sitt guld dock…

  • Kerstin

    Sjukt irriterande att vara så nära igen. Först hästhoppningen på sista hindret och nu det här. Vi kommer närmare och närmare, och närmare än Nordén går det ju inte att komma…

   • hm 44 LFC JFT96

    så må hoppning-holdet overraske og tage guldet..fejlfri indtil videre..;)

   • hm 44 LFC JFT96

    Emma Igelström‏@Emma_Igelstrom Hade det varit samma avstånd i simningen som det va i triathlonen hade guldet varit delat! Då pratar vi ändå 100delssport.

 • https://twitter.com/#!/rohlsson93 ohlssonlfc

  David Moyes spelar Pingis för Sverige i OS.

 • ℬishopsℬlaize

  Skönt att det börjar röra på sig med europeiska ungdomsturneringar, sådant hade varit riktigt intressant att se. Gillar dock inte hur kvalikfikationen ser ut till men det är nog sktisamma för spelarna somk får spela den.

  Så dom har alltså skrotat hela u-18 i england, känns skumt att göra det. Om något hade jag tagit bort reserverna och gjort det till u-21 istället eller/och försöka föra in det i seriesystemet.

  • // Saelen

   u-18 har inte skrotats?

   • ℬishopsℬlaize

    Tyckte det lät så
    ” spelare upp till 21 år är alltså tillåtna jämfört med 18-årsgränsen som gällde tidigare. ” .
    Jag kanske läser konstigt med 😛

    • cliff_barnes

      U18 finns kvar. U21 är ny och är istället för reservlagsserien.

     Hyllman menade nog att förr fanns bara åldersgräns upp till U18, sen tog reservlaget vid där alla spelare fick spela. Nu finns även åldersgräns U21.

     • ℬishopsℬlaize

       Jaha okej då är jag med.

    • Peter Hyllman™

     Jag var helt klart otydlig.

   • cliff_barnes

     Nope, ovanstående postare är helt ute och cyklar…

 • hm 44 LFC JFT96

  Didier Drogba has just scored his first goal for Shanghai Shenhua. It was a diving header

  • Kerstin

   Diving…haha.

 • citoy

  Wow vilken grupp Chelsea, Fulham, Liverpool, Man city och Wolves!

  • https://twitter.com/#!/rohlsson93 ohlssonlfc

   Boro och Crystal P är inte heller dåliga, tuffaste gruppen enligt mig.

   • hm 44 LFC JFT96

    en skidt dag for u-18 holdet idag…

    It was a frustrating day for Liverpool U18’s who lost 4-1 at Coventry City today.

 • hm 44 LFC JFT96

  Ak og ve…Lebron James blir der også buuuhet af…

 • hm 44 LFC JFT96

  hov…Brasilien bagud..flot mål..

 • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

  Har Rafael varit bra? Har varit borta hela dagen så jag har missat all fotboll.

  • hm 44 LFC JFT96

   hverken dårlig eller god..på det jævne..

  • Oijennus

    Helt ok. Varken mer eller mindre.

   • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

    Låter bra. Hoppas han kan vara lite mer stabil denna säsongen med mer rutin.

 • Oijennus

  Lingard, Powell och M. Keane är alla med till Oslo för United. Imponerat under försäsongen.

  • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

   Tycker att Bebe kunde vara med istället för Macheda. Sen så känns det lite med bara 5 försvarare.

   • Oijennus

     Absolut, fast Kiko är väl högre upp in the pecking order.
    Det är väl ungefär alla vi har som är friska och hemma? Blackett kanske.

    • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

     Fast tycker Bebe känns som mer lovande än Macheda och han är en skönare spelartyp. Wooton eller Blackett hade kunnat vara med. Vår backlinje känns väldigt tunn med tanke på att alla är så skadebenägna. Carrick som mittback är inget jag vill att vi ska använda oss av denna säsongen.

 • https://twitter.com/#!/rohlsson93 ohlssonlfc

  GB startar med samma elva som mot Uruguay, Giggs på bänken alltså.

  • hm 44 LFC JFT96

   det gik jo helt fint sidst gang, så nok det rigtige valg..men mon ikke han får lidt spilletid..??

  • Peter Hyllman™

   Ett mästerskap, alla som inte spelar är alltså på bänken. Giggs småskadad.

 • FESTHOSMANGE

  Sitter och kollar på Psg-Barca och kan inte låta bli att skratta åt Barcelonas tröjor. Är det bara jag som tycker dem ser otroligt löjliga ut?

  • hm 44 LFC JFT96

   de er gyselige…man glemmer helt at kigge på kampen..

 • https://twitter.com/erkjonsson ℰrkie ℐerkie ♥

  Är det David Fjäll som kommenterar fotbollen? Verkar vara SVT’s go-to-guy. Många olika uppdrag under OS.

  • FESTHOSMANGE

   Killen gör allt.

  • Oijennus

    The John O’Shea of pundits.

  • hm 44 LFC JFT96

   tror nu de alle har en hård dag derovre.. i kan være stolte af jeres journalister, de er i verdensklasse…

 • Oijennus

  Ramsay är kass på straffar.

 • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

  Någon som sätter emot att Britterna åker på straffar?

 • hm 44 LFC JFT96

  meget off topic: men det her er historisk…

  sidste ”løb” for Phelps… gad vide om hans rekord blir slået…??

 • http://twitter.com/TobiasArvidsso1 Tobias

  Någon som är förvånad? Britterna var dock bättre än vad jag trodde och gjorde 4 av 5 mål.

 • Honken

  Varför står Butland? 3e målvakt i Birmingham. Steele har varit förste keeper i Boro i 2 säsonger….

  • http://linhem.fotbollskanalen.se/ Linhem!

   Rimligen är han förste målvakt till hösten, annat vore konstigt. Och även om jag kan hålla med om att Steele har mer rutin så går det att argumentera för att Butland är en bättre målvakt. Även fast jag inte är övertygad om det.

 • jorasaatte

  Kan jag hålla mig, nej det kan jag inte 🙂

 • Alexis 17

  Har sett ett PL-lag live idag, de fick dessutom spö av våra reserver. 2-0 till HIF mot Sunderland! 🙂

  Allsvenskan > PL