Peter Hyllmans Englandsblogg

Premier Leagues fem mest överskattade spelare

25 juli 2012 00.58, Peter Hyllman

Listor brukar ju alltid vara effektiva om man på något sätt vill generera diskussion, och givet att diskussionen kanske har varit lite halvdöd de senaste dagarna så är det kanske klokt att försöka hitta ett listämne som också är lite mer kontroversiellt.

Det är ju ett inte alltför ovanligt samtalsämne vilka spelare som å ena sidan är underskattade, och å andra sidan vilka spelare som är överskattade. Där finns starka uppfattningar, även om de ibland har lite oklara grunder. I alla fall är detta ämnet för dagen, samt för en kommande blogg som tittar på underskattade spelare.

En spelare kan vara överskattad på flera sätt. Han kan vara överskattad av media. Han kan överskattad av sin manager som fortsätter att spela honom eller ge honom en större roll i laget än vad hans prestationer medger. Han kan vara överskattad av supportrarna som beskriver honom som världsklass eller väldigt bra, även om han kanske i själva verket är medelmåttig.

Spelarna i den här bloggen är överskattad på något eller flera av dessa sätt.

:::

(5) Anderson Luis de Abreu Oliveira, Man Utd

Definitionen av galenskap sägs vara att upprepa samma sak om och om igen och förvänta sig ett helt annat resultat än tidigare. När Anderson värvades 2007 för runt £15m så lyftes han fram som en av de mest lovande talangerna i Europa. Några förvånansvärt ihärdiga matcher under sin första säsong, som var väldigt framgångsrik för klubben, samtidigt som det så klart råkar finnas en bild av Anderson i ordboken bredvid ordet charmtroll, har gjort att mångas förväntningar på Anderson är väldigt höga.

Ända sedan dess har alla runt Man Utd väntat på att Anderson ska växa fram som klubbens nye store mittfältare. Och väntat, och väntat förgäves. Skador har begränsat hans utveckling, men en lika stor portion av slapphet på planen har lett till att han misslyckats med att påverka matchbilden i alltför hög utsträckning. Om samma slapphet finns på träningsplanen så kan det så klart också förklara skadorna. Även vid sidan av planen framstår han ibland som alltför obekymrad för sitt eget bästa. Där finns kapacitet, men frågan är om där finns karaktär.

(4) Steven Gerrard, Liverpool

Jag misstänker att den här kan vara lite kontroversiell. Men jag känner att vad han faktiskt nu för tiden är inte stämmer överens med bilden av honom, och den bilden fortsätter vara lite Roy of the Rovers, captain fantastic. Grejen är inte bara att det inte riktigt stämmer, utan att det också riskerar vara en kontraproduktiv uppfattning.

Det är tveksamt om han längre höjer laget, Liverpools poängsnitt förra säsongen var högre utan honom på planen än med honom. Inte heller gör han sina medspelare bättre. Exempelvis sjönk Charlie Adams passningskvot som en sten när Gerrard kom in i laget. Osäkerheten om var på planen Gerrard ska spela, möjligen tillsammans med var han själv vill spela, har vållat osäkerhet i flera år.

(3) Wojciech Szczesny, Arsenal

Det är ju inte omöjligt, det är nog till och med sannolikt, att Szczesny kommer att bli en väldigt bra målvakt längre fram i tiden. Men där är han inte riktigt ännu, och bilden av honom som en av Premier Leagues bästa målvakter, i vissa fall till och med bilden av honom som en målvakt i världsklass, håller inte riktigt vatten. Opta räknade exempelvis på målvakternas räddningsprocent under den gångna säsongen och av lagens förstamålvakter så hamnade Szczesny där näst sist.

Naturligtvis är det fortfarande en bra målvakt, och är det något jag är särskilt imponerad av så är det reflexsnabbheten. Men det blir ibland också för mycket handbollsmålvakt över det. Hans positionsspel är stundtals suspekt och han har en viss tendens att gå ut på fel bollar och hamna hängandes, kommunikationen med försvaret är stundtals inte vad den ska vara. Allt detta är dock sådant som kommer att förbättras med åren.

(2) Benoit Assou-Ekotto, Tottenham

På något sätt har Assou-Ekotto fått någon form utav kultvärde. Det är svårt att hitta någon annan anledning för det än att han till skillnad från en del andra spelare bara råkade vara ärlig med att fotboll för honom till stor del är ett yrke, snarare än ett livskall. Därtill var han säkert också behjälpt av att Harry Redknapp porträtterade honom som disträ och tankspridd, vilket av någon anledning för vissa är att anse som coolt.

Det finns också en hyfsat generell uppfattning att Assou-Ekotto är en av ligans bättre vänsterbackar. Själv betraktar jag honom närmast som en säkerhetsrisk, en spelare som alldeles för ofta befinner sig helt ur position och som till och med i vissa moment inte ens ser ut att vara koncentrerad på fotbollsplanen. Baksidan av det där coola. Det har fungerat någorlunda hittills ändå, men om Andre Villas-Boas vill spela samma typ av defensiv som han prövade på med Chelsea, då kommer också betydligt högre krav ställas på försvararna, och det är inte krav jag tror att Assou-Ekotto mäktar med.

(1) Cameron Jerome, Stoke

Billy Beane, mannen bakom Moneyballkonceptet, riktade främst kritik mot att managers valde spelare baserat på en föreställning om att spelaren ”ser ut” som en spelare, snarare än någon djupare förståelse om spelarens faktiska egenskaper. Ett annat klassiskt felsteg är att bedöma en spelare baserat på vad han presterat en gång i tiden, snarare än hans nutida kapacitet. Jerome, som Stoke betalade runt £4m för inför förra säsongen, passar väldigt bra in i båda dessa kategorier.

Det är svårt att tänka sig att Tony Pulis spelar Jerome, och dessutom spelar honom så pass mycket, av någon annan anledning än att han passar in i en mall om hur Pulis anser att en fotbollsspelare ska vara byggd. Det är åtminstone inte hans målskytte, vilket är lite anmärkningsvärt för en anfallare. Under sina sex år i Premier League har han i snitt spelat 34 matcher per säsong, men haft beklämmande svårt att nå upp till ens tio gjorda mål. De senaste två säsongerna har han svarat för tre respektive fyra ligamål. Stoke spelar på poolens djupa sida, Jerome hör hemma på den grunda.

:::

Bubblare:

»  Adel Taarabt, QPR
»  Aleksandr Kolarov, Man City
»  John Terry, Chelsea

…………………………………………………

Värvningar

Raphael Spiegel – West Ham, okänt. Spegel spegel på väggen där, säg mig vem den bäste målvakten i ligan är. Ja, inte är det Spiegel i alla fall, den 19-årige schweizaren kommer inte spela många matcher för West Ham den här säsongen. Godkänd (++)

…………………………………………………

Som utav en händelse så publicerade Premier League sina nya riktlinjer för spelare i deras användande av sociala medier som Twitter och Facebook på samma dag som FA vidtog disciplinära åtgärder mot Emmanuel Frimpong för att ha kallat en Tottenhamsupporter för ”scum yid”.

:::

Be Champions!!

Tillbaka till bloggen

 • Fakta om Peter Hyllman

  Ålder: 37
  Bor: Sundsvall
  Gör: Producerar insikter och åsikter
  Bäste spelare just nu: Eric Cantona
  Bästa fotbolls-
  minne:
  Många bra minnen, men Uniteds FA-cupfinal mot Everton 1985 när Norman Whiteside avgör i förlängningen, med Kevin Moran utvisad, är ett av de första och starkaste.
  Laget i hjärtat: Man Utd
 • Senaste inläggen

 • Arkiv

Malmö FF - Norrköping
Lördag 23 augusti kl 15:50
GAIS - Varbergs BoIS FC
Lördag 23 augusti kl 15:55
Guningamp - Marseille
Lördag 23 augusti kl 16:55
Málaga - Ath Bilbao
Lördag 23 augusti kl 18:55
Nice - Bordeaux
Lördag 23 augusti kl 19:55