Peter Hyllmans Englandsblogg

José Mourinho utmanar Chelseas klubbledning att inte välja minsta motståndets väg

Dagens tunga resultat var utan tvekan Southamptons imponerande 3-1-seger på bortaplan mot Chelsea. Det var Chelseas fjärde förlust på åtta ligamatcher, av vilka man vunnit blott två. Inget engelskt lag har tagit så här få poäng på sina första åtta matcher och ändå kvalificerat sig till Champions League, även om det trots det bara skiljer sju poäng.

Men det var efter matchen i samband med José Mourinhos efter matchen-intervjuer som det verkligen small till. Han fick en inledande fråga och gav sig därefter ut på en sju minuter lång monolog där han ägnar första halvan åt att berätta om hur domare inte vågar döma straffar åt Chelsea och den andra halvan åt att förklara att Chelseas problem inte är hans fel.

Det är en på alla sitt sätt fantastisk intervju, eller monolog är kanske mer korrekt att beskriva det som. Men man måste ändå ställa sig frågan vad det egentligen är vi ser här?

Det ligger nära till hands att tro att det är en ren filibuster. Det vill säga att låta käften fladdra i sju udda minuter utan att ge i det här fallet journalisten en syl i vädret och på så vis undvika jobbiga frågor efter en förlust för att därefter bara tacka för sig och gå därifrån. Inget hackande, inget stammande, inget inte kunna svara på frågor, utan tvärtom köra storyn på sina villkor.

Men kör man en sådan filibuster så gäller det också att ha koll på vad man säger, och det måste man ändå förmoda att Mourinho har. Hans inledande litania om domare som inte dömer för Chelsea låter alltför välbekant men speglar inte vad som faktiskt skedde i matchen. Det är bara ännu en klassisk vi mot världen-retorik.

Men sedan blir det desto mer intressant, för här ger sig José Mourinho ut i en helt säkert genomtänkt kommentar både om sin egen position och om klubbens filosofi:

”I think this is a crucial moment in the history of this club. Do you know why? Because if the club sacks me, they sack the best manager this club has had. And secondly, the message is again the message of bad results, the manager is guilty.”

Det här är ingen rant, det är noga övervägda tankar. Det är en kommentar om Chelseas moderna historia och om risken med att hela tiden ge managern skulden och allt ansvar för lagets prestationer, det vill säga att till sist tar ingen annan ansvar, inte heller spelarna. José Mourinho säger rent ut att i det här läget är han måste ta ansvar men att det inte är bara han som ska ta ansvar.

Ingen manager tar dock upp detta på det här sättet utan anledning. Många kanske reagerar på den karaktäristiska kaxigheten i Mourinhos uttalande men i hans ord finns en rätt tydlig utmaning till Chelseas makthierarki och klubbledning. Mourinho gör inte ett sådant här uttalande om han känner sig säker på sin position, om det inte finns en pågående diskussion inom Chelsea huruvida han bör få sparken.

Med sitt uttalande vill han förekomma om inte diskussionen så åtminstone beslutet. Naturligtvis kan Mourinho anses tala i egen sak vad avser att inte ge managern skulden för allt som går fel, men han har också rätt i att det på sitt sätt är ett vägval för Chelsea, vars tidigare policy att sparka managers på löpande band knappast har varit till lagets fördel. Likaväl som han har rätt i att han är den bäste manager Chelsea har haft.

I ett dylikt maktsamtal ingår måhända inte att reflektera över sina egna brister men Mourinho har ändå en del att fundera över. Han kommenterar ingående det egna lagets bristande självförtroende, men tar inte diskussionen så långt att han beskriver sin egen roll och uppgift i att lyfta upp detta självförtroende, att få laget att tro på sig själva igen och börja fungera i motgång.

Bidrar José Mourinho till lagets självförtroende genom att peka finger mot enskilda spelare och i allmänna ordalydelser hävda att ingen spelare står över dåliga insatser? Höjer Mourinho lagets nivå genom ett negativt kroppsspråk vid sidan av planen? Leder Mourinhos interna och offentliga konflikter med sin egen stab till en harmonisk miljö för det egna laget? Visar Mourinho en tydlig linje till och förtroende för sina spelare när han byter ut en spelare 28 minuter efter att han bytt in honom?

Det här är frågor som i grova drag summerar Chelseas säsongsinledning. Om vi tittar bakom dessa frågor så skymtar en annan och mer betydelsefull fråga, nämligen om det helt enkelt är så att José Mourinho har tappat spelartruppens förtroende. I Chelseas moderna historia har klubbledningen i ett sådant läge alltid gått på spelartruppens linje, Mourinho utmanar nu Chelsea att välja den andra vägen.

Det är inte minsta motståndets väg. Och det är heller inte en väg som har garanterad framgång. Vilken väg Chelseas klubbledning väljer är osäkert, men vad som känns ganska säkert är att vi förmodligen har ett spännande landslagsuppehåll framför oss.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Case closed för Dick Advocaat i Sunderland?

Gör Dick Advocaat sin sista match med Sunderland idag?

I stort sett ingen har lyckats med konststycket att se riktigt så skitless ut på livet som Dick Advocaat har gjort de senaste veckorna. Och ärligt talat finns det ju en del konkurrens i Premier League för närvarande.

Det har spekulerats under veckan och under gårdagen rasslade det in uppgifter om att Dick Advocaat kommer att lämna Sunderland efter dagens match mot West Ham.

Det skulle försätta Sunderland i en minst sagt brydsam situation i och med att de inte har någon ersättare planerad. Burnleys Sean Dyche var tillfrågad under sommaren men det är högst oklart om han är intresserad i nuläget.

Det skulle sätta ytterligare frågetecken runt Sunderlands agerande under sommaren där de till synes lyckades övertala Advocaat att bli kvar. Istället för att ta tag i situationen så grävde man sin egen grop djupare.

Marknaden för ersättare är inte lysande. Sunderland är en klubb i mer eller mindre fritt fall, spelartruppen spretar och organisationen bakom laget är svag, transferfönstret är stängt och ägaren ovillig att spendera pengar.

De managers som skulle tacka ja till det jobbet är inte de managers man vet kommer kunna rädda Sunderland. Snarare kommer det handla om långskott för vilka Sunderland är ett steg uppåt i karriären.

Om nu inte David Moyes vore tillgänglig, han verkar ha det tufft med Real Sociedad. Vilken engelsk klubb som blir först med att knyta till sig honom igen är en stående punkt av intresse för mig.

David Moyes har å andra sidan redan tagit på sig ett självmordsuppdrag inom den engelska fotbollen. Han är förmodligen lagom sugen på att snöra på sig bombvästen igen.

:::

Något är ganska fundamentalt fel med den moraliska kompassen inom fotbollen när det till sist krävs ett gäng multinationella företag för att slå näven i bordet och verkligen kräva Blatters avgång.

@lovefutebol: ”Irony has been clubbed around with a 7 iron when companies like McDonald’s and Coca-Cola can position themselves on the moral high ground.”

@_PaulHayward: ”Fast food, slow interventions. McDonalds and Coca Cola waited until Blatter was dead in the water before saying he should quit. Not so brave.”

@_PaulHayward: ”Blatter’s now been rejected by beer, burgers, credit cards and soft drinks. Good job he’s not a student.”

:::

Ingen helt lätt situation för Newcastle som tvingas följa upp sin goda prestation mot Chelsea som inbringade oavgjort med mersmak med en resa till Etihad för bortamatch mot Man City, och vad som med all sannolikhet innebär ännu en förlust.

Det fanns en hel del positiva tecken i matchen mot Chelsea. Spelarna såg mer fokuserade ut, laget såg mer samspelt ut, man gjorde mer än ett mål i en match för första gången sedan ligapremiären, och under 75 minuter såg man även mer organiserade ut defensivt.

Lätt hänt att detta tappas om förlusterna börjar radas upp.

:::

Visst är det lite märkligt hur ivrig Brendan Rodgers var med att slänga in Daniel Sturridge från start i Liverpool men så fort spel om England kommer på tal så börjar det pratas om överansträngning.

Inte bara Sturridge och inte bara Liverpool naturligtvis, misshandeln av det engelska landslaget har pågått i många år. Och den engelska landslagsledningen viker ned sig varenda gång.

:::

Jag har svårt att se José Mourinho få sparken under säsongen.

Ett alternativ är självklart att han går själv, men mitt under säsongen har jag svårt att se Chelsea agera. En anledning är självklar, man har erfarenhet av att ha gjort det en gång tidigare och det skapade sju år av problem.

När José Mourinho lämnade Chelsea förra gången 2007 så fanns också ett i grunden väldigt starkt lagbygge kvar. Samma starka lagbygge finns inte den här gången så fallet riskerar bli betydligt mer våldsamt. Risken är högre.

Avkastningen är inte heller jättehög. Frågan man alltid ställer sig vid sådana här beslut är vilken manager som går in och gör ett bättre jobb. Den frågan är i högsta grad relevant i det här fallet – vem gör det bättre än Mourinho?

Det kan hända att Chelsea och José Mourinho går skilda vägar, men i sådana fall tror jag mer på lugna former mellan två säsonger, inte mitt under brinnande säsong.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Ska tio matcher räcka för att bli engelsk landslagsman?

Roy Hodgson presenterade under gårdagen den engelska landslagstruppen inför de kommande två EM-kvalmatcherna mot Estland och Litauen, då England ska spela av en kvalgrupp som i praktiken varit avgjord mer eller mindre ända sedan den startade.

http://www.thefa.com/news/england/2015/oct/england-squad-estonia-lithuania

Den stora snackisen eller nyheten var att Tottenhams unga löfte Dele Alli har fått sin första kallelse till a-laget. Alli har varit ett stort utropstecken på Tottenhams mittfält hittills den här säsongen vilket inte gått Roy Hodgson obemärkt förbi, han har varit på sju av Tottenhams matcher.

Jättekul för Dele Alli naturligtvis och det finns så klart ingen anledning att missunna honom detta, allra helst inte som EM-kvalmatcherna knappast gäller något mer än möjligtvis husfriden. Frågan är dock om det är ett styrketecken för England att det kan räcka med tio matcher på högre nivå än League One för att omedelbart ta plats i landslaget.

Känslan är snarare att det inte nödvändigtvis är till spelarnas fördel att så omedelbart slängas in i rampljuset. Det måste naturligtvis gå att göra undantag om spelaren ifråga helt uppenbart är en blivande superstar, och mogen för uppgiften, men huvudregeln borde rimligtvis vara att en spelare åtminstone ska få en säsong på sig i klubblaget innan landslaget kallar.

Men om man har ett så utpräglat storklubbsfokus som Roy Hodgson, liksom alla sina föregångare, faktiskt har så blir kanske alternativen till sist inte så många och valen därmed begränsade.

Men det är en typ av ganska ryckig landslagsuttagning som vi har sett förut med England. Man får alldeles för ofta känslan av att hästen följer vagnen i Englands landslagsuttagningar, att mediarubrikerna styr uttagningarna väl så mycket som spelarnas kvalitet eller än mindre någon slags genomtänkt spelidé eller taktisk filosofi.

Det går att spåra ryckigheten även i Dele Allis historik i ungdomslandslagen där han har gjort mycket sparsamma framträdanden, framför allt i äldre åldrar än U17. Nu ska inte det i sig vara något som diskvalificerar honom, alla spelare utvecklas olika, men det säger något om att a-lag och ungdomslandslag inte alls hänger ihop för England.

Annars är det de vanliga namnen som återkommer i Roy Hodgsons trupp, mer eller mindre till vansinne. Man kan självklart fråga sig vad Phil Jones, Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain och Danny Ings egentligen har presterat spelmässigt den här säsongen för att meritera en landslagsuttagning. Men att ha kontinuerlig speltid verkar inte vara ett nödvändigt kriterium för att spela för Englands landslag.

Men som sagt, det blir den svårfrånkomliga konsekvensen av att vara så mållåsta på att ta ut spelare från storklubbarna.

Men FA skjuter rimligtvis både sig själva och engelsk fotboll i foten med ett sådant fokus. På samma gång som de beklagar sig över att så få engelska spelare ges speltid i de större klubbarna, och hotar med diverse kvotering för att bota ett symptom snarare än ett problem, så skapar man i sina uttagningar till landslaget ännu ett incitament för engelska spelare att flytta till storklubbarna, oavsett om de då får speltid eller ej.

Chansen att bli uttagen till landslaget ökar exponentiellt om du tillhör Arsenal, Man Utd, Liverpool eller Man City. Oavsett om du spelar eller ej. Om FA och den engelska landslagsledningen istället skulle formulera vissa krav på speltid för att alls vara aktuell för landslaget så skulle incitamenten öka för unga engelska talanger att stanna kvar i de något mindre klubbarna för att vara säkra på speltid.

I detta finns fördelar inte bara för landslaget, utan för hela den engelska ligan och den engelska fotbollen.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Tottenham ställs mot Arsenals banemän i sin andra gruppmatch

Lite av heder och ära återbördades till de engelska klubbarna under onsdagskvällen. Manchester mot Tyskland slutade zwei-null till Manchesters favör, men i båda fallen satt det långt inne. Wolfsburg tog ledningen mot Man Utd och Mönchengladbach tog ledningen mot Man City. Men det skulle vändas på steken.

Det är ingen rolig position som de engelska klubbarna har försatt sig i hittills under det här gruppspelet. Spelmässigt finns mycket att önska där det positiva ändå är att det också finns mycket kvar att hämta. Mest slående är ändå den nerv och ängslan som verkar finnas i de engelska lagens spel. Inte minst på Old Trafford kunde man nästan ta på nerverna.

Läget är ändå sådant att i alla fall tre av de engelska klubbarna har slagläge för att ta sig vidare från gruppspelet. Vare sig för Man City, Chelsea eller för Man Utd är det dock något helt självskrivet, utan de måste utan tvekan höja sin spelnivå om de vill vara säkra på avancemang. Men för både Man Utd och Man City var det nog skönt att ta sin första seger för säsongen.

För Arsenal ser det tveklöst tyngre ut. Noll poäng på de två första matcherna innebär att de med maximal oflyt faktiskt kan vara bortspelade från slutspel redan efter fyra omgångar och de två kommande matcherna mot Bayern München. Då uppstår onekligen frågan om Arsenal tankar resten av gruppspelet för att undvika Europa League.

Europa League fortsätter annars ikväll och den på förhand klart häftigaste matchen är Tottenhams match mot Monaco, Arsenals banemän från Champions League förra säsongen, på bortaplan. Tottenham har ju hamnat i en tuff grupp den här säsongen med utöver Monaco även Anderlecht samt Qarabag som Tottenham besegrade förra omgången.

Arsenals banemän säger jag men det är i själva verket ett helt annat Monaco som står på banan den här säsongen. Sex spelare från den startelva som inledde matchen på Emirates i februari har lämnat klubben, tillsammans med ytterligare tre spelare som då satt på bänken. Leonardo Jardim, Monacos tränare, har haft en rejäl uppgift framför sig under sommaren.

Försäljningarna av Geoffrey Kondogbia, Yannick Ferreira Carrasco, Layvin Kurzawa och Aymen Abennour var förväntade och fullt i enlighet med Monacos planer. Men försäljningen på deadline day av Anthony Martial till Man Utd var inte planerad, men samtidigt omöjligt att säga nej till givet storleken på den säck pengar som Man Utd lassade upp på bordet.

Monaco har sett betydligt svagare ut hittills den här säsongen. Anfallet har blivit lidande av Martials flytt och nya spelare som Stephan El Shaarawy och Guido Carrillo har inte hamnat rätt i laget. Det är dock framför allt defensivt som Monaco inte alls ser lika stabila ut den här säsongen, där den backlinje som var lik en mur förra säsongen hittills den här säsongen redan har släppt förbi sig 19 mål.

Tottenham har å andra sidan gått mållösa från sina två senaste bortamatcher i europeiskt cupspel, och målskyttet har onekligen inte varit lagets starka sida hittills under säsongen. Men kanske lossnade det mot Man City i lördags, där till och med Harry Kane till sist fick hamna i målprotokollet. Återstår att se vilket lag Mauricio Pochettino väljer att ställa upp med, Tottenham har ju bortamatch mot Swansea på söndag.

Matcher som man kan ge unga spelare och sina truppspelare värdefull speltid menade Brendan Rodgers om Europa League. Man får då förmoda att han pratar om gruppspelet. Det säger trots allt något om den prioritet som engelska klubbar tillskriver den europeiska fotbollens andrahandsturnering, tyvärr skall sägas.

Liverpool fick oavgjort i sin första gruppspelsmatch, borta mot Bordeaux, ett resultat som möjligen smickrade dem en aning. Kvällens motståndare Sion å sin sida vann sin första match hemma mot Rubin Kazan. En vinst hemma på Anfield ikväll skulle alltså sitta bra för Liverpool innan de måste förbereda sig för ett dubbelmöte med ryska Rubin.

Precis som det brukar vara för de engelska lagen i Europa League så misstänker jag att de kommer att bry sig så lite som det bara är möjligt att bry sig, utan att för den sakens skull faktiskt vilja förlora, ända fram till dess att de befinner sig i en eventuell kvartsfinal. Då börjar någon slags mållinje kunna skymtas och då finns också något att vinna, samtidigt som merkostnaden inte längre är avskräckande.

Det återstår att se om Tottenham och Liverpool får sällskap av något annat engelskt lag i Europa League-slutspelet.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Arsenal och Arsene Wenger blev den engelska arrogansens senaste offer

Det är inte för att David Ospina egentligen är en dålig målvakt. Ingen skulle på förhand förvänta sig att han gör det misstag som leder fram till Olympiakos andra mål. Felet med att han står i mål för Arsenal ikväll har inget att göra med att hans kvalitet som målvakt.

Men för den signal man medvetet eller omedvetet sänder till både den egna spelartruppen och till sin omgivning när man i så pass viktig Champions League-match väljer att ställa över sin självklare förstamålvakt. Det är ingen bra signal att skicka ut.

Signalen är att det här ordnar sig.

Dinamo Zagreb borta. Olycklig förlust där, men skit händer och så vidare. Bara man vinner matcherna på hemmaplan så ordnar det sig. Matematiskt är man ju då vidare från gruppspelet. Dessutom fick man ju en spelare utvisad lite onödigt så där.

Olympiakos hemma. Det ordnar sig. Borde finnas utrymme att ge Ospina lite speltid. Okej, Olympiakos tar ledningen men vi kvitterar ändå några minuter senare så det ordnar sig. Så kändes Arsenals kroppsspråk i samband med båda deras kvitteringar: ”Skönt, nu ordnar det sig!”

I båda fallen dröjde det bara några minuter innan Olympiakos återtog ledningen.

Det har gått en rutin i Champions Leagues gruppspel som har fått de engelska storlagen att tro att de kommer att ta sig till slutspel per någon slags automatik. Det är naturligtvis inte så konstigt för en klubb som Arsenal som har tagit sig till slutspel 15 säsonger i sträck. Då är det lätt att ta det för givet.

Samma olycka drabbade Man Utd säsongen 2011-12 då man från en på förhand ganska enkel grupp fick överraskande respass. Alex Ferguson tog då på sig hela ansvaret och konstaterade just att man helt enkelt hade tagit för lätt på gruppspelet.

Men marginalerna är inte större inom den europeiska fotbollen än att det räcker med att fallera något i sin koncentration och i sina förberedelser för att näsknäppen ska vara ett faktum. Att tro något annat kan aldrig beskrivas som något annat än arrogans.

Den här gången var det Arsenals tur att falla i fällan.

Det som skulle bli matcher om förstaplatsen mot Bayern München har nu helt plötsligt blivit måstematcher för att alls ta sig till slutspel. Det är ju knappast något idealt läge mot ett Bayern som onekligen verkar ha prickat någon slags zon.

Men det blir då heller inte samma matchbild för Arsenal. I någon bisarr mening kan de då spela utan riktigt samma press på sig. Det är inte matcher de ska vinna på samma sätt som exempelvis matchen mot Olympiakos var. Det behöver inte vara till deras nackdel.

Man såg mer eller mindre under första halvlek hur ängsliga Arsenal faktiskt var, läxan de fick mot Monaco förra säsongen svider fortfarande in på bara skinnet som det ser ut. Deras bästa lägen kom i kontringar, man ville verkligen inte blotta sig bakåt den här gången.

Istället lämnade man över initiativet i matchbilden, och blev själva passiva. Då fick Olympiakos sina lägen.

Nu är läget inte på något sätt hopplöst för Arsenal. Att ta tre poäng på de kommande matcherna mot Bayern München ska inte vara någon omöjlighet, och om Olympiakos och Dinamo Zagreb slår varandra så är det fortfarande öppet spår till slutspel för Arsenal. Även om Bayern vinner båda matcherna.

Gruppspelet avslutas med Dinamo Zagreb på hemmaplan och Olympiakos på bortaplan. Om gruppspelet hade inletts på det sättet så är jag ganska säker på att Arsenal hade haft sex poäng nu och läget ett helt annat. Större än så är inte marginalerna.

Men det här var en rejäl portion humble pie för Arsenal och inte minst för Arsene Wenger. Han betonar själv inför matchen att det var en match man var piskade att vinna, men underminerar därefter sitt eget budskap genom att vila Petr Cech, förstamålvakten och en uttalad ledargestalt.

Med vänsterhanden sätter man alltså den psykologiska pressen på laget att man måste vinna. Med högerhanden sänder man ut signalen att man kan vinna också utan full mobilisering. Inte så konstigt att Arsenal då slår krokben för sig själva.

David Ospinas ”självmål” såg förmodligen mer dråpligt ut. Men Arsene Wengers självmål var förmodligen mer avgörande och betydligt lättare att undvika. Det här är en förlust som Arsene Wenger helt och hållet måste ta på sig själv.

Det är svårt att förstå hur Arsene Wenger med all sin erfarenhet kan begå ett misstag av det här slaget. Men den här gången talade Wengers egen erfarenhet till hans nackdel. All hans erfarenhet går ut på att Arsenal tar sig till slutspel, han har aldrig misslyckats – att det ordnar sig!

Det kan ha tagit Arsene Wenger 16 år att få lära sig motsatsen.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Arsene Wengers matematik måste bli till verklighet mot Olympiakos

”Mathematically, we can qualify without any problem if we can produce our performances that we want at home”. Den något knöliga meningen lyckades Arsene Wenger formulera efter Arsenals överraskande förlust i Champions Leagues första gruppspelsomgång mot Dinamo. Och det är ju svårt att säga emot honom där.

Förvisso hävdade Arsene Wenger även under vårsäsongen, när Arsenal halvt om halvt ansåg sig jaga Chelsea i tabelltoppen, att Arsenal ”mathematically” kunde vinna ligan. Matematiken blev dock aldrig ens i närheten av verklighet och Wenger och Arsenal får hoppas att ekvationen den här gången är mer hållbar.

Wenger har en liten förkärlek för att vilja uttrycka sig i termer av matematik och statistik. Rättare sagt så brukar han addera ord som matematiskt eller statistiskt till sina påståenden även om det inte alla gånger klart vad detta mer konkret syftar på. Le Professeur är dock inte ensam om att ha uppfattningar om matematik, en annan kille sade följande: ”As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain, and as far as they are certain, they do not refer to reality.”

Det var Albert Einstein.

Fotboll, även den moderna professionella fotbollen, handlar om känslor, om energi, om samspel och relationer mellan ett flertal individer, om det förtroende de för stunden har för sig själva, för varandra och för all del även för sin manager. Det är en smutsig och komplex verklighet som inte helt lätt låter sig förklaras i matematiska termer.

Nu ska inte detta behöva ha någon betydelse för kvällens match mot Olympiakos, en match som Arsenal helt enkelt ska vinna. Arsene Wenger betonade redan innan gruppspelet att hemmamatcherna skulle bli viktiga, men med förlusten mot Dinamo försvann varenda liten felmarginal som möjligen kunde finnas.

Arsenal måste helt enkelt vinna ikväll mot Olympiakos. Ingen av matcherna mot Bayern München är omöjlig för Arsenal men de kan heller inte räkna hem någon poäng i dessa båda matcher. De har tre poäng kvar att ta av Zagreb, vill de vara på någon slags trygg mark så behöver de ta sex poäng mot Olympiakos, med början ikväll.

Arsenal fick igång flytet i sitt spel mot Leicester i helgen men nu kommer det bli en helt annan typ av match. Det öppna och flödande spel som Leicester bjöd på kommer inte Olympiakos att bistå med. Ytorna kommer att stängas och utrymmet vara litet. Det ska dock inte spela någon roll. Arsenals kvalitet ska klara av uppgiften hemma på Emirates.

Allt annat vore en grekisk tragedi.

José Mourinho har efter mer eller mindre varje dåligt resultat tidigare under säsongen valt att fokusera på yttre omständigheter. Sedan Chelsea faktiskt hämtat upp 0-2 till 2-2 i slutminuterna mot Newcastle så tog han dock tillfället i akt att såga dem vid fotknölarna. Någon kontraintuitivt kan tyckas men också ett sätt att hålla dem på tårna.

Ikväll tar han sitt Chelsea tillbaka dit där det en gång i allt väsentligt började för honom i hans managergärning. Porto. Det har alltid funnits skillnader i hur Mourinho jobbat rent taktiskt med Chelsea, med Inter och med Real Madrid än hur han jobbade i Porto. I Porto var han mer offensivt lagd och byggde sitt spel på en hög press på motståndarna.

Det var med Chelsea han dock började spela lägre i planen. Men kanske är det lite av en återgång till sitt tänkande i Porto som vi ser i Chelsea den här säsongen. Ett Chelsea som har försökt spela med en högre liggande backlinje än förut, och som visar mer tendenser till presspel. En sådan omställning vore knappast smärtfri, vilket skulle bevisas.

Offsides femte nummer för året landar i brevlådorna imorgon onsdag och i butikerna på tisdag nästa vecka. Där har Jonathan Wilson skrivit en längre text med fokus på José Mourinho, hans bakgrund och lite av vad som taktiskt och psykologiskt har drivit honom genom åren. Bra läsning.

:::

Viktigt att det börjar gå bra för de engelska lagen i Champions League. Man tog ett försprång i koefficientkriget med de italienska klubbarna redan förra omgången, trots att det var en mer eller mindre katastrofal omgång för de engelska lagen. Men det passerade något mer obemärkt förbi att inte heller de italienska lagen hade någon poängmässigt lysande omgång.

:::

Lite typiskt att just den West Brom-match jag väljer att dissa för att gå och se Johnny Depp spela psykotisk irländsk gangster visar sig vara den West Brom-match som innehåller fem mål, och en galen Everton-comeback från 0-2 till 3-2. Forget about it!

Men det var onekligen en målrik Premier League-omgång, så det hade man kanske kunnat förutse.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Fotbollens frågetecken sprider sig från FIFA till UEFA och Michel Platini

Den senaste veckan har sett snaran dras åt runt FIFA:s högsta ledning. Först var det Jerome Valcke, näst högst i FIFA som drabbades av brottsmisstankar, och för bara några dagar sedan blev det alltså klart att också Sepp Blatter nu åtalas, för att ha genomfört suspekta betalningar av FIFA-medel till både Jack Warner och till Michel Platini, UEFA:s ordförande.

Den senare uppgiften leder självklart till att marken nu börjar gunga också under Michel Platinis fötter. För om Blatter nu har genomfört en så kallad illojal utbetalning av FIFA-medel motsvarande cirka £1,3m så uppstår naturligtvis den ganska självklara frågeställningen vad Platini egentligen har utfört för tjänster för dessa pengar.

Givet att utbetalningen gjordes 2011 så framstår Platinis påstående att det är betalning för utförda tjänster mellan 1999 och 2002 som minst sagt märkligt, givet att det alltså har hunnit gå nio år mellan utfört arbete och utbetalad ersättning. Att ekonomiavdelningar kan vara lite långsamma är väl inte ett helt okänt fenomen, men här talar vi nog nytt världsrekord.

Då undrar så klart den kloke vad som annars hände 2011. Jo, det var val till ordförandeposten i FIFA. Som utav en händelse så beslutar sig Michel Platini till sist för att inte ställa upp mot Sepp Blatter. Inte bara det, UEFA:s exekutivkommitté uppmanade samtliga sina medlemsländer att rösta på Blatter.

Det hela håller rimligtvis inte vatten. Om det dessutom fanns något slags giltigt avtal eller kontrakt mellan FIFA och Michel Platini för detta arbete han påstår sig ha utfört så vore det heller inte görbart för de schweiziska myndigheterna att i efterhand beskriva det som en illojal utbetalning, således en brottslig och därför åtalbar handling.

Michel Platini har länge haft en ganska lättsam inställning till sig själv och sitt ordförandeskap i UEFA. Han har spelat mycket på charm och avväpnande humor och gjort ganska stora nummer av att han är gammal fotbollsspelare snarare än politiker. Men de frågor som det här avslöjandet väcker kommer kräva mer allvar än så.

Hittills har Platini kommit förhållandevis lätt undan alltför tuff kritik. Hans roll i beslutet att utse Qatar till VM-arrangörer 2022 har lyfts fram men inte riktigt skärskådats. Hur han tillsammans med Frankrikes president Nicolas Sarkozy träffade representanter från Qatar. Qatar fick Platinis röst och VM. Qatar å sin sida köpte PSG, och har genom sin TV-kanal Al Jazeera pumpat in mängder med pengar genom köp av mediarättigheterna i Frankrike till Champions League.

I vilken egenskap och i vems intresse agerade Michel Platini i den här frågan, för UEFA:s bästa allmänna intresse, för sitt eget personliga intresse eller möjligen för den franska fotbollens bästa?

Att ekonomi och politik har trumfat fotboll och värderingar har även varit tydligt i andra sammanhang. Gazprom, det statligt ägda ryska gasbolaget, skrev nyligen på ett nytt sponsoravtal med UEFA och Champions League. Händelsevis visade det sig ett litet tag senare att UEFA skulle komma att reducera sina financial fair play-regler ned till intet.

Vilket säkert var ett beslut som togs emot bra i både Qatar och Ryssland. Zenit St Petersburg, den ryska fotbollsklubben som ägs av just Gazprom, kan på så vis fortsätta spendera långt utöver klubbens egenhändigt genererade resurser. I Paris gjorde man säkert ett och annat glädjeskutt där den qatarägda klubben inte längre var satta under några värvningsrestriktioner.

Mycket av det här får självklart Michel Platini att framstå som just den politiker och fotbollspamp han faktiskt är. Och nu när snaran till sist har dragits åt runt Sepp Blatters hals, en snara som Platini själv varit behändigt hjälpsam med att fästa på plats, så är det inte svårt att se detta som Blatters sista passning till Platini, och ett sätt att ta med honom med i fallet.

Förändringar i fotbollens ledarskap är att stunda. Både i FIFA och i UEFA som det verkar. Michel Platini såg ut att vara den självskrivne efterträdaren till Sepp Blatter. Det ser han inte längre ut att vara.

Peter Hyllman
0 kommentarer

HÖRNAN #7: Förlossningen på White Hart Lane

IMG_0265

Bubblare:
Jack Butland, Stoke
Nicolas Otamendi, Man City
Ryan Bertrand, Southampton
Ramires, Chelsea
Marko Arnautovic, Stoke
Anthony Martial, Man Utd
Graziano Pellè, Southampton

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Tottenham. Säsongen har varit stapplande så här långt för Tottenham som tog fyra matcher på sig innan de vann sin första match. Två 1-0-segrar och en Ligacuptorsk mot Arsenal kändes dock inte särskilt tryggt inför ett möte med Man City. Tottenhams kvittering precis innan halvtidsvilan visade sig vara väldigt viktig då man var det betydligt bättre laget på planen i andra halvlek och väl förtjänade segern. Att Harry Kane hittade målet är en god bonus.

Arsenal. Att Arsenal skulle kunna vinna borta mot Leicester var knappast något långskott på förhand. Leicesters energifyllda men stundtals naiva offensiv skulle alltid ge Arsenal öppningar de visste att utnyttja. Men sättet Arsenal vinner på, efter att ha hamnat i underläge med 0-1, och att Alexis Sanchez bröt måltorkan med tre mål på ett bräde måste kännas som balsam för sårade Arsenalsjälar.

Man Utd. Sju omgångar avklarade och Man Utd leder ligan för första gången efter hel omgång sedan Alex Ferguson gick i pension. Förvisso har Man Utd haft en hyfsat bekväm säsongsinledning och det är de kommande två månaderna som kommer ge en bättre indikation på lagets ligastatus. Det är dock ändå en positiv känsla för Man Utd vars offensiva spel har tillförts viktiga dimensioner med Anthony Martials närvaro, och då inte bara i termer av mål utan rörelse i laget, skapade chanser och Wayne Rooneys roll på planen.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Swansea. Obesegrade i augusti, och med några riktigt fina skalper mot såväl Chelsea som Man Utd. Då gick Swansea som tåget och det pratades till och med om Champions League-platser för dem. Men detta har Swansea följt upp med tre matcher utan vinst och endast en poäng i september, därtill utslagna ur Ligacupen av Hull. September har varit en svart månad för Swansea som avslutades med en tam förlust med 1-3 borta mot Southampton.

:::

TRE PUNKTER

Kompany. Med Vincent Kompany på planen har Man City släppt in ett mål på 535 minuter och med Nicolas Otamendi på planen har Man City släppt in åtta mål på 285 minuter. En statistik som i mina ögon säger mindre om Otamendi men desto mer om frånvaron av Kompany och betydelsen av hans ledarskap för Man City. Det pratas om David Silva, om Sergio Agüero och om Yaya Touré men Kompanys betydelse för lagets prestation, sammanhållning och energinivå ska inte underskattas.

Enemies without. Det blev en seger till sist för Liverpool och Brendan Rodgers, även om det satt ganska långt inne och blev onödigt ångestladdat mot Aston Villa. Väldigt glädjande dock att Daniel Sturridge hittar målet tämligen omgående för Liverpool, förhoppningen är att han håller sig hel. Huruvida en skakig 3-2-seger mot Aston Villa var rätt läge för Rodgers att slå på trumman inför verkliga eller inbillade fiender utanför klubben är oklart, men kanske är det hans enda läge.

Spinal Mou. Men den här volymknappen går till elva. José Mourinho hittade sin egen vridning på det klassiska Spinal Tap-citatet och på frågan om var mellan ett och tio han värderade Chelseas insats mot Newcastle så svarade han minus ett. Helt fel att ställa höga krav på sina spelare är det självklart inte och i 75 minuter var hans beskrivning även mitt i prick. Men Chelsea visade trots allt vid 0-2-underläge i slutet av matchen prov på rejäl kampvilja och borde kunna hitta något positivt i detta.

:::

FÖR ÖVRIGT

”We need to stay in the division and that’s the goal for the season.” – Det tog inte lång tid för Tim Sherwood att ganska kraftfullt revidera ambitionerna för Aston Villa.

Newcastle såg ut som ett helt nytt lag i 75 minuter. Men sista kvarten kom det gamla laget tillbaka och hälsade på. Tungt.

Dick Advocaat ser verkligen skitless ut.

Svårt för mig att förstå varför man spelar åtta matcher på lördagen men bara en match på söndagen. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att ge fler lag än de gamla vanliga spotlights under tidiga söndagsmatchen.

Otäck skada på Callum Wilson i matchen mot Stoke. Han är Bournemouths bäste målskytt så här långt, tungt avbräck.

Jag bloggar om Watford under söndagen och Watford inkasserar första förlusten i september och första förlusten på hemmaplan för säsongen mot Crystal Palace. Finns pengar att tjäna här.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Att först bryta ner för att sedan bygga upp Watford till en klubb i Premier League

Få klubbar har framtvingat sådana tvångskänslor att riva sig själv i skallen som Watford har lyckats med under sommaren. Det har handlat om ut med det gamla och med det nya hela vägen in i och genom kaklet. Slavisa Jokanovic som tog Watford till Premier League byttes ut mot Quique Sanchez Flores och hela 15 nya spelare har värvats till den här säsongen.

I normala fall hade man med en sådan sommar i bakluckan haft ganska goda skäl att idiotförklara ägarna och klubbledningen, kanske hade man pekat på QPR som skrämmande exempel. Men det är samtidigt svårt eftersom Pozzo, familjen som äger Watford, har varit märkligt framgångsrika. De tog Udinese ut i det europeiska cupspelet, de tog Granada till La Liga, och nu har de tagit Watford till Premier League.

Med alla dessa förändringar har det följt en oundviklig kritik att Pozzos river ut själva själen ur klubben. En vanlig uppfattning bland supportrarna är att man helst av allt hade velat följa mer eller mindre samma spelare som man hade i laget förra säsongen, i Premier League. Troy Deeney och Matej Vydra i anfallet, Almen Abdi på centralt mittfält och Ikechi Anya på högermittfältet. En förståelig inställning.

Det är samtidigt inte första gången som Pozzos tar sig för en sådan här total rekonstruktion av Watfords spelartrupp. Man gjorde exakt samma sak för tre år sedan när man tog över Watford i The Championship. Kritiken om att riva själen ur klubben fanns där då också. Ändå spelar Watford i Premier League tre år senare. Ändå är inte Watfords lag tre år senare mer själlöst än att samma fans då sörjer dess upplösning.

Steget till Premier League är dock väldigt stort, väsentligt större än att gå från nedre halvan av The Championship till toppen. Så det kan fortfarande visa sig att en dylik omvälvande storstädning av spelartruppen inte är lika effektiv den här gången, och att en mer inkrementell approach hade varit att föredra. Det kan bara tiden utvisa.

Men samtidigt har Watford nio poäng efter sex matcher och ligger tolva, man har bara förlorat borta mot Man City, och vinner man idag så avslutar man september på sjätte eller sjunde plats med tre raka segrar. Resultaten stretar ihärdigt mot i kamp med intuitionen, och det är liksom lite svårt att käfta mot det alltför envetet.

Resultat är dock inte allt inom fotbollen. Watford har alltid varit en klubb som producerat flera egna unga spelare och ofta byggt sina lag runt dem. Inte nu längre. En inte ovanlig syn i Watfords startelva är ett lag bestående av nio, tio och ibland till och med elva olika nationaliteter. Watfords akademiprodukter har inte alls fått samma utrymme som förr – vilket många runt klubben tycker är tråkigt.

Men om inte resultat är allt så är kanske överlevnad det. Watford befann sig på ruinens brant när familjen Pozzo köpte klubben, så kanske måste man försöka se den större bilden. Och även om man inte är nöjd med hur Watfords ägare har byggt ihop sin spelartrupp så kan man inte vara helt missnöjd med övrigt byggande. Där tidigare ägare har pratat om att renovera och modernisera Vicarage Road, utan att åstadkommit något, så har Pozzo gjort det.

Investeringen i den egna arenan och den rejäla förnyelsen av spelartruppen visar att Watfords ägare sätter ganska mycket på spel för att säkerställa att klubben håller sig kvar i Premier League. För detta ändamål agerar man kanske kortsiktigt med spelartruppen för att nå mer långsiktiga mål. Det finns en risk i detta och en kostnad med detta, inte minst att det blir betydligt svårare för egna akademispelare att slå sig in i a-laget.

Men vid sidan av de stora förändringarna i a-laget så har Watford också investerat i den egna akademin. Nyligen uppgraderades man till kategori 2-status och samtidigt utsågs Harry Kewell som coach för U21-laget. Det finns alltså förutsättningar att Tommie Hoban, Sean Murray, Uche Ikpeazu och andra lovande Watfordtalanger kan följa i samma fotspår som Ashley Young, Marvin Sordell, Adrian Mariappa, Chris Eagles och Britt Assombalonga före dem.

Watford mot Crystal Palace är den enda matchen i Premier League idag, och det är väl kanske inte vad man normalt sett skulle kalla för Super Sunday. Men det är ändå ett intressant möte mellan två förhållandevis färska klubbar med Premier League-mått mätt, och som båda har visat en ambition att etablera sig i serien. Båda lagen står på nio poäng efter sex omgångar.

Laget som vinner kommer avsluta den sjunde omgången på europeisk cupplats.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Varför befinner sig Premier Leagues främsta anfallare i målbrottet?

På tröskeln till den sjunde omgången av den här säsongens Premier League så kan man notera några rätt intressanta allmänna saker. Dels att det har blivit så framgångsrikt att ligga på kontring. Dels att flertalet av ligans absolut största och bästa anfallare, för att inte tala om de bäst betalda anfallarna, helt enkelt verkar ha förtvivlat svårt att göra mål.

Om någon inför säsongen skulle ha ombetts försöka gissa på skytteligans utseende efter sex omgångar så hade nog få gissat på de sex främsta varandes Riyad Mahrez, Callum Wilson, Bafetimbi Gomis, Odion Ighalo, Graziano Pelle och Jamie Vardy. Leicester, Bournemouth, Swansea, Watford och Southampton är inte klubbarna i vilka man först och främst brukar leta efter Premier Leagues skyttekungar.

Men det spelar ingen roll om man utökar skytteligan till de tio eller de tjugo bästa anfallarna. Det går inte att hitta någon av Diego Costa, Sergio Agüero, Harry Kane, Eden Hazard, Wayne Rooney eller Alexis Sanchez där. Vad som kanske är mest anmärkningsvärt är att tre av dessa hittills är helt mållösa, och övriga tre har bara gjort varsitt enda mål.

Costa, Agüero, Kane, Rooney, Hazard och Sanchez. Sex spelare som alltså har gjort endast tre mål tillsammans. Händelsevis lyckas de därmed tillsammans skrapa ihop lika många mål, på dubbelt så många matcher, som Anthony Martial har producerat. Det där med att köpa färdiga anfallare som kan producera mål på en gång är kanske inte helt självklart alla gånger.

Till och med den så förtalade Olivier Giroud har gjort fler mål i ligan den här säsongen än alla dessa sex förmodade toppanfallare.

Orsakerna går så klart att spekulera i. Naturligtvis är det så att motståndarna och försvararna studerar ligans framstående anfallare och försöker lära sig deras knep och hitta medel mot dem. Att en anfallare har gjort många mål betyder alltså inte att han kommer fortsätta göra det, utan som anfallare måste man anpassa sig och hitta nya lösningar.

För åtminstone fyra av dessa sex anfallare kan man på sätt och vis prata om en slags andrasäsong. Diego Costa, Harry Kane och Alexis Sanchez slog samtliga igenom i Premier League förra säsongen, Costa och Sanchez spelade inte ens i England säsongen innan. Eden Hazard har förvisso gjort fler säsonger i Premier League men det var förra säsongen som han slog igenom på allvar som en av ligans främsta spelare.

För dessa spelare handlar det därför inte minst om att anpassa sig. Den frihet de måhända kunde utnyttja förra säsongen finns inte där längre, motståndarna är inlästa och de ges mindre tid och mindre utrymme. För Costa, Hazard och Kane är det också så att deras understöd från sina respektive mittfält heller inte har varit på par med förra säsongen.

Det kan föras ett liknande resonemang för Wayne Rooney som inte alls har kommit till sin rätt i sin position som framskjuten anfallare i Louis van Gaals systemfotboll. Med Anthony Martial i laget kan Rooney falla tillbaka till en roll som mer bär prägeln av anfallare bakom anfallaren, vilket är en roll han är mer van vid.

Två av dessa anfallare, Harry Kane och Sergio Agüero, stöter på varandra idag när Tottenham och Man City drabbar samman på White Hart Lane i dagens första match. Viktigt möte för båda lagen. Tottenham som måste börja visa att de kan vinna sådana här matcher, som måste börja ta obudgeterade poäng för att kompensera för de redan tappade. Man City som behöver studsa tillbaka i ligan efter West Ham-fadäsen förra veckan.

Tottenhams grundläggande problem har varit just målskyttet. Det märktes inte minst i veckan mot Arsenal för övrigt. Det vore löjligt att påstå att Man City över huvud taget har haft några problem den här säsongen. De förlorade en match, som de i allt annat än målkolumnen dominerade. Det kan lika gärna avskrivas som en one-off.

För dem. Vilket inte ska uppfattas som att det var en tillfällighet för West Ham. Det var ju liksom inte första gången de utförde det där tricket den här säsongen. Jag har väldigt svårt att se att Tottenham kommer kunna vara lika defensivt stringenta som West Ham, så de måste helt enkelt producera framåt om de vill få ut något från den här matchen.

Man ska inte dra för stora växlar av det nuvarande utseendet på skytteligan, eller på den relativa måltorkan för de sex anfallare som figurerar i den här bloggen. Vi kan vara ganska säkra på att skytteligan närmare säsongens slut kommer ha ett betydligt mer förväntat utseende. Det är ändå en intressant omständighet att samtliga dessa spelare har haft en trög säsongsinledning samtidigt.

Vågar man gissa att om någon av Sergio Agüero eller Harry Kane hittar ut ur frysboxen idag så vinner det laget den här matchen?

Peter Hyllman
0 kommentarer