Peter Hyllmans Englandsblogg

Enda sättet för José Mourinho att ge Man Utd idé och identitet är att först finna sin egen idé och identitet

Man Utds prestationer har ända sedan efterkrigstiden alltid överskuggat Man Citys. Det har hela tiden varit en återkommande källa av bitterhet och frustration både för Man City och dess supportrar, en historiskt stor klubb helt på egen hand. Inget har förändrats med detta. Annat än att där det förut handlade om frustration är det nu mer fråga om lättnad.

För varje bakslag Man Utd drabbas av den här säsongen påminns vi om varför Man Utd anställde José Mourinho. Mourinho skulle för det första återskapa Man Utds berömda vinnarkultur. Mourinho skulle för det andra leverera en mer funktionell och effektiv taktik. Dessutom skulle Mourinho göra Man Utds projekt och varumärke mer attraktivt.

Hittills har inte José Mourinho motsvarat arbetsbeskrivningen. Vinnarkulturen ser precis lika frånvarande ut som den har gjort de senaste säsongerna. Rent taktiskt framstår både Man Utd och José Mourinho som om inte clueless så i alla fall idélösa. Och den enda möjliga slutsatsen gällande Man Utd som projekt är att det brottas med långsiktiga och systematiska problem.

Det är alltid populärt att leta syndabockar, och José Mourinho är helt säkert inte fri från sina misstag. Han betalar för närvarande ett mycket högt pris för att inte ha åtgärdat en både tunn och svag backlinje i somras. Han velar i sina spelaruttagningar, framför allt på mittfältet. Han verkar sakna en tydlig idé för hur han vill att enskilda spelare ska fungera tillsammans.

Men som sagt, problemen är sällan så enkla. Det går att invända att individuella spelare helt enkelt presterar dåligt, och det är sant att de gör det, men när så många individuella spelare presterar dåligt på en och samma gång så är det normalt sett ett tecken på ett mer grundläggande systemfel. Problemet är kulturellt snarare än individuellt.

Man Utds kulturella problem efter Alex Fergusons avgång liknar problemen som fanns i början av Fergusons tid i klubben. Då var där en utbredd alkoholkultur och allmän brist på professionalism. Nu finns där en utbredd kultur av ansvarsundflyende där klubbens tidigare vinnaretos har urholkats och spelarna inte längre bär sitt personliga ansvar för lagets resultat.

Det har varit ett återkommande mönster i Man Utd de senaste tre säsongerna att när matchbilden är på väg att glida laget ur händerna så finns där inte längre något ledarskap som samlar laget och vänder den tillbaka. Där finns spelare som formellt har den rollen och borde ta det ansvaret, men helt enkelt inte gör det, eller lyckas med det.

Disciplinen och hungern verkar ha avtagit. Det var något talande när Jesse Lingard på bussen inför West Ham-matchen förra säsongen spexade på sociala medier. Otänkbart för bara några år sedan. Något är fel när Man Utds spelare skrattar, skämtar och byter tröjor med motståndarna efter att precis ha blivit utspelade och förödmjukade på Stamford Bridge.

Alex Ferguson berättar i sin bok ”Leading” om de svåra åren i början av hans tid i Man Utd och hur Jock Wallace, kollega, kamrat och tidigare manager för Glasgow Rangers, kom ned och tittade på en match mot Southampton 1991. Under middagen efteråt var Wallace både klar och tydlig: ”That’s not an Alex Ferguson team. Once you get an Alex Ferguson team, you’ll be all right.”

Anekdoten framkommer under ett kapitel om att vara trogen sig själv och sina värderingar. Ferguson menar att han inte hade varit trogen med sig själv och behållit spelare han visste inte var bra nog. Det krävdes någon annan som kunde se och påpeka det. Kanske faller det på Fergusons lott att nu själv påpeka exakt samma sak för Mourinho: ”This is not a José Mourinho team!”

Någon behöver i alla fall säga det. Alternativt måste Mourinho komma fram till det på egen hand. För under hans första månader i Man Utd har han ibland framstått som om han försöker motsvara en allmän uppfattning om hur han som Man Utds manager bör vara, snarare än att bara vara sig själv, även fast inte ens Alex Ferguson alltid motsvarande den uppfattningen.

Lösningen är inte att sparka José Mourinho. Det vore snarare bara att förvärra problemet och börja snurra i samma onda ekorrhjul som Sunderland har hamnat i. Långsiktiga problem har långsiktiga lösningar. Vill man åtgärda ett kulturellt problem så kan man inte förstärka en kultur där spelarna vet att om de bara struntar i att ta ansvar så tvingas managern ta ansvaret istället.

Den kulturen måste tvärtom brytas. Det innebär att tvinga spelartruppen att ta sitt ansvar och underordna sig klubbens ambition. För Alex Ferguson, när 1980-tal övergick i 1990-tal, innebar det en rejäl utrensning av negativa kulturbärare, och ett lag byggt i hans avbild. Det låter måhända inte vackert, men en motsvarande utrensning av negativa kulturbärare är nu nödvändig.

Det är ett långsamt och skitigt arbete, men som ändå kan få omedelbara resultat. Någonstans handlar det om att återskapa sig själva. Det gäller både Man Utd som klubb och José Mourinho som manager. Både klubb och manager är ifrågasatta och på flera håll uppfattade som efter sin tid. Här finns alla möjligheter för dem att rehabilitera sig tillsammans. Det låter måhända enkelt men är allt annat än enkelt.

Vi vet helt enkelt inte om José Mourinho har, eller inte har, personligheten att ta det stora och skitiga jobbet, han har aldrig förut satts på ett sådant prov. Vi vet inte heller om Man Utds nya klubbledning har, eller inte har, tålamod och kompetens att låta ett sådant arbete ha sin gång. Vi vet däremot att jobbet måste göras. Det går inte att köpa sig fri från det; pengar är ett bra verktyg men inte den totala lösningen.

Pengar löser inte rena kulturproblem, liksom att smeta honung på öppna sår inte hjälper. Det lindrar måhända svedan lite i början men ökar risken för infektion och gör till slut bara ont värre.

Det är ingen helt lätt fråga hur man ska betrakta José Mourinho. Det kan verka som en trivial fråga att undra om José Mourinho i själva verket har den glöd och den hunger som han tidigare har haft och som gjorde honom känd. Men svaret på den frågan är helt avgörande för hur man ställer sig till honom. Han ger inte intrycket att ha samma glöd men människor förändras. En fortfarande hungrig José Mourinho ska självklart vara kvar.

Men ska jobbet göras, och José Mourinho är den som ska göra det, så måste Mourinho sluta tycka synd om sig själv och börja återta sin auktoritet både inom och utanför klubben. Vill Mourinho att laget ska börja agera som män snarare än pojkar på planen, och uppvisa vinnaretos, så måste han först och främst göra det själv. Attityder reflekterar ledarskap, och den manager som letar ursäkter får snabbt spelare som gör samma sak.

Kvällens Manchesterderby är en naturlig första chans. Ett traditionellt José Mourinho-lag skulle söka upprättelse i en sådan här match, både för förlusten senast mot Man City och för helgens förödmjukelse mot Chelsea. Ett traditionellt José Mourinho-lag skulle inte låta Pep Guardiolas egen svacka fortsätta döljas i Man Utds skugga, bekvämt halvvägs utanför det mediala solljuset.

Ligacup eller ej. Och Man Utds kris är definitivt djupare och mer långtgående än Man Citys för närvarande. Men kvällens match handlar inte bara om prestige och cupavancemang, även om det definitivt spelar in. Men vem som än förlorar kvällens Manchesterderby kommer att sitta med den heta potatisen i knät. Och är det en sak vi har lärt oss de senaste veckorna.

Varken José Mourinho eller Pep Guardiola gillar potatis.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Vem vågar flest kids i kvällens ”ultimatum game” på Anfield?

Ligacupen har under lång tid varit en cupturnering i vilken åtminstone de stora engelska klubbarna i huvudsak har valt att lufta unga spelare och rollspelare i truppen som normalt sett inte får jättemycket speltid. Kvällens match på Anfield mellan Liverpool och Tottenham ger på förhand intrycket av att vårda den traditionen.

Jürgen Klopp valde att vila spelare som Danny Ings, Marko Grujic, Ovie Ejaria, Kevin Stewart och Trent Alexander-Arnold från U23-matchen mot Everton i helgen, vilket tyder på att de kommer fylla någon funktion ikväll. Mauricio Pochettino ser ut att resonera på ett liknande sätt med Cameron Carter-Vickers, Harry Winks, Georges-Kevin Nkoudou, Marcus Edwards med flera.

Det är inte något fel med detta så klart. Tvärtom är det möjligt att fråga sig när dessa spelare alls ska få spela om de inte ens får speltid i Ligacupen. Det handlar inte minst om att övertyga dessa spelare om att dörren till a-laget inte är stängd. Det är alltså inte enbart en fråga om att vila ordinarie spelare utan också om att värna husfriden.

Balansgången är ändå krånglig för både Liverpool och Tottenham. För även om Jürgen Klopp och Mauricio Pochettino båda två ser ut som om de precis svalt en munfull av månadsgammal mjölk varje gång Ligacupen kommer på tal så är det heller inte en turnering de bara kan sopa under mattan. En förlust kan vara okej, men inte att förlora hur som helst.

Som vanligt är spelschemat en betydande faktor. Vi fick inte minst en indikation på det i helgen när både Chelsea och Liverpool vann sina matcher samtidigt som fem av de sex klubbar som deltog i europeiskt cupspel förlorade eller tappade poäng. Det verkliga eller inbillade värdet av att kunna fokusera enbart på ligaspel ska inte underskattas.

Mot det värdet väger Ligacupen tämligen lätt. Men både för Liverpool och för Tottenham är det en cup de borde ta på allvar. Båda två är naturligtvis med i titelstriden men men ligatiteln är sannerligen inte någon säkerhet för någon av dem. Fotboll på den här nivån handlar dock om att vinna titlar, för alla inblandade, och då kan man inte bara slänga iväg chanserna.

Det borde inte minst vara viktigt för Liverpool som den här säsongen inte heller har europeiskt cupspel att brottas med. Ett tufft spelschema borde sannerligen inte vara något som begränsar dem, snarare vore Ligacupen ett bra sätt att ge spelarna fler matcher. Vid sidan av ligaspelet har Liverpool både incitament och möjlighet att satsa fullt ut på cupspelet den här säsongen.

Läget är mer besvärligt för Tottenham. De har till synes redan problem att brottas med kombinationen av ligaspel och Champions League, efter att ha tappat onödiga poäng mot Bournemouth i helgen. Att addera Ligacupen till det frestar helt säkert inte. Samtidigt bör inte heller Tottenham vilja slänga bort möjligen till en cuptitel.

Det hela kompliceras dessutom för Tottenham av att de befinner sig i en tuff period. Vinsten mot Man City var en triumf men därefter har Tottenham inte lyckats vinna i tre raka matcher och därtill inte lyckats göra ett enda mål på sina två senaste matcher. Det är rent mentalt inte något bra läge att ta en cupförlust mot en av sina främsta konkurrenter.

Lägg till i den beräkningen att Tottenham dessutom är på väg in i en mycket intensiv period av sex raka matcher i Premier League och Champions League som var och en är såväl riktigt tuff som betydelsefull. Det är en period som kan komma att forma Tottenhams hela säsong. Det är inte en period man vill börja med att vara halt och lytt redan ur startblocken.

Både Liverpool och Tottenham har stolt historik i Ligacupen. Liverpool är i själva verket den klubb som vunnit turneringen flest gånger, och därtill flest gånger i rad. För Tottenham är det deras senaste titel över huvud taget sedan de besegrade Chelsea i finalen 2008. De har också varit i två finaler sedan dess, 2009 och 2015.

Pratet om sådana här cupmatcher är alltid ett slags spel där det på ena eller andra sättet ska berättas varför matchen är oviktig på förhand eller varför förlusten inte spelade någon roll i efterhand. På något märkligt sätt har det under de senaste åren för vissa engelska klubbar, definitivt för fansen, blivit alltmer okej att förlora fotbollsmatcher.

Det är inte okej. Och det är inte särskilt svårt att se ett samband med hur engelska klubbar under dessa år har börjat prestera sämre. Börjar man acceptera lägre kvalitet och förväntningar på ett område så sprider det sig blixtsnabbt till organisationens övriga delar. Det finns inga faktiska fördelar med halvhjärtade insatser.

Det måste vara varje engelsk storklubbs målsättning att vinna varenda match de spelar. Självklart kommer de inte lyckas med detta, men det måste ändå vara målsättningen och inställningen, annars kommer de oundvikligen att vinna färre matcher än de behöver och lika oundvikligen också börja förlora matcher de inte vill förlora.

Det kommer inte längre att debatteras i det brittiska parlamentet när engelska storklubbar spelar ungdomsspelare i Ligacupen. Den tiden är förbi, den striden är vunnen eller förlorad beroende på hur man väljer att vilja se det. Men för engelska klubbar som ser relationen till fansen och magin på läktarna som viktigt så måste det vara viktigt att vinna cuper och fotbollsmatcher.

Det utesluter inte att de större klubbarna spelar ungdomsspelare och roterar sina startelvor, efter behov. Men det ställer krav på att de gör det bättre och gör det smartare än vad de har gjort under senare år, och på att rotationen inte reflekterar lägre ställda krav på insats och värdet på vinsten. Ikväll får vi se om Liverpool eller Tottenham lyckas bäst i den balansgången.

Eller om de lyckas lika bra. Kvällens övriga matcher är Arsenal – Reading, Bristol City – Hull, Leeds – Norwich, samt Newcastle – Preston. Hoppet lever med andra ord fortfarande om ett Rose Derby den här säsongen.

Peter Hyllman
Inlägget har 1 kommentar

Premier League-erans fem mest överskattade spelare

Det har vimlat av många väldigt bra spelare i Premier League under de snart 25 år som engelsk fotboll har samlats under det paraplyet. Där har också under en längre tid funnits ett överflöd av pengar som inte motsvarats av ett överflöd i allmän kompetens.

Det betyder att flera spelare har kommit till Premier League vars rykte har sprungit långt före deras faktiska kvalitet. Nu har marknadsföringsapparaten i Premier League dock genom åren gjort ett både grundligt och ganska bra jobb med att dölja dessa skavanker.

Det finns naturligtvis mängder med spelare som inte riktigt har motsvarat bilden av dem. Här håller jag mig däremot till sådana spelare som konsekvent har lyfts upp till superstarnivån och som lyfts fram som några av ligans allra främsta spelare – men som kanske har varit mer stil än substans.

Det betyder inte på något sätt att det är dåliga spelare. De styr dessutom inte helt och hållet själva över hur de framställs, så att skylla dem för att de är överskattade vore bara fånigt. Icke att förglömma att vad jag anser vara överskattat kanske inte råkar vara allas samstämmiga uppfattning.

Sedan kommer vi aldrig att få veta riktigt hur nära Steven Gerrard befann sig den här listan.

(5) Jamie Vardy, Leicester

Det finns en viss risk att jag är lite elak här, framför allt att jag baserar min bedömning på för kort tid. Men givet att Vardy har tagit en landslagsplats och allmänt sett betraktas som en av Premier Leagues främsta anfallare för närvarande, så är det lite svårt att skaka av sig känslan att Vardy är en i själva verket begränsad anfallare som förra säsongen hade en väldigt bra period, en anfallare som är snabb men inte så mycket mer.

(4) Robinho, Man City

Var en av de allra första signaturvärvningarna sedan Abu Dhabi köpt Man City och lovat att göra dem till en europeisk storklubb. Man kan lugnt säga att det blev en första lektion i hur stora pengar inte garanterade kvalitet. Robinho kom med ett mäktigt rykte från Real Madrid men det var helt säkert inte någon tillfällighet att den spanska superklubben ville bli av med honom. Robinhos första säsong i Man City var inte helt underkänd, men hans tid i England spårade ur fullständigt under hans andra säsong.

(3) Fredrik Ljungberg, Arsenal

Var en viktig spelare för Arsenal under klubbens kanske främsta period någonsin. Det är ändå svårt att komma ifrån känslan att Ljungberg var i första hand en funktionell spelare som levde mycket på andras briljans, och att hans stjärnstatus hade minst lika mycket med marknadsföring att göra som med fotboll. Ett intryck som helt säkert inte blir mindre om man betraktar honom utifrån en svensk horisont. Levde gott mot för tiden naiva försvar i engelsk fotboll, och det är lite svårt att se honom vara ens nästan lika effektiv i dagens fotboll.

(2) José Manuel Reina, Liverpool

Hyllad målvakt i Liverpool under den så kallade Big Four-eran och en målvakt som vann flera så kallade golden gloves. För detta var han dock också högst betjänt av ett en välorganiserat och stundtals defensivt inriktat lag framför honom. Nämndes ofta i samma andetag som Petr Cech och Edwin van der Sar under den här perioden men i mina ögon var han inte en målvakt av samma kaliber som dem. Bra målvakt naturligtvis, men där var för många omotiverade hängningar av tvätt i känsliga lägen, och för många misstag längs marken, för att han skulle ge samma trygga känsla av kvalitet.

(1) Ruud van Nistelrooy, Man Utd

Kontroversiell uppfattning kan hända, men även under de första åren i Man Utd när van Nistelrooy allmänt uppfattades som Premier Leagues allra främsta målskytt tillsammans med Thierry Henry så hade jag mina tvivel. Det råder ingen tvekan om att han var en gudabenådad målskytt, framför allt inne i straffområdet, men han slog mig alltid som alldeles för ensidig som anfallare och redan efter något år så fanns en tydlig tendens att detta gjorde Man Utds anfallsspel mer endimensionellt och förutsägbart. Det blev tydligt hur beroende van Nistelrooy var av David Beckhams bolleverans när den senare lämnade klubben. Det var ingen tillfällighet att van Nistelrooys tid i Man Utd sammanföll med klubbens svagaste period under Alex Ferguson i Premier League.

Peter Hyllman
Inlägget har 1 kommentar

HÖRNAN #9: Fem lag tar täten i Premier League

veckans-lag

Avbytarbänken:
Petr Cech, Arsenal
Michael Keane, Burnley
Charlie Daniels, Bournemouth
Sadio Mané, Liverpool
Adama Traoré, Middlesbrough
Eden Hazard, Chelsea
Nathan Redmond, Southampton

:::

OMGÅNGENS VINNARE

Burnley. Det är något med hemmaplan och regionala derbyn som verkar passa Burnley alldeles utmärkt. Vinsten mot Liverpool på Turf Moor följdes alltså upp av en dramatisk seger i slutminuterna också mot Everton. Det var knappast i linje med matchbilden, men det kunde man aldrig förvänta sig att en seger för Burnley mot Everton skulle vara. Mycket viktiga poäng för Burnley.

Chelsea. Imponerande seger för Chelsea hemma mot Man Utd. Vad som hade kunnat bli en jämn och tät match hann mer eller mindre knappt börja innan Chelsea i praktiken hade avgjort den. Tre väldigt viktiga poäng för Chelsea som nu är med i den klunga av fem lag som har gjort ett litet ryck i tabelltoppen, och som ser ut att ha hittat en för dem betydligt bättre fungerande taktik än i början av säsongen.

Middlesbrough. Ett av ligans krislag inför den här omgången och det var inte många som gav Middlesbrough någon chans mot ett formstarkt Arsenal. Lagets beryktade defensiv hade inte alls fungerat de senaste omgångarna men här fick Middlesbrough onekligen ett kvitto på att defensiven kan fungera. Det var inte en poäng som Middlesbrough behövde be om ursäkt för, de var närmast segern, och de får helt säkert ett lyft av prestationen.

OMGÅNGENS CLIFF BARNES

Man Utd. Pinsam insats, av varenda spelare, i varenda lagdel. Varje lags trygghet börjar i backlinjen och i att ha en egen tydlig spelidé. José Mourinho betalar för närvarande ett monsterhögt pris för att ha till stor del ha ignorerat Man Utds backlinje i somras, där saknas både kvalitet och ledarskap, och för att två månader in på säsongen ännu inte ha någon tydlig uppfattning om hur han ska genomföra sin idé och med vilka spelare. Ligatiteln är utesluten för Man Utd den här säsongen, Champions League-platserna börjar också se alltmer avlägsna ut om inte Man Utd tar samma lärdom från den här förlusten som Chelsea gjorde från sin förnedring mot Arsenal.

:::

OMGÅNGENS MANAGER

Claude Puel. Vann den taktiska kampen på Etihad och det lär väl inte vara så många managers som kommer kunna säga samma sak den här säsongen. Hade modet att sätta press på Man City också på bortaplan och fick välförtjänt med sig en poäng från matchen.

OMGÅNGENS MÅL

Sadio Mané, Liverpool 1-0, West Brom (h). Vi har sett mängder med riktigt fina mål den här omgången. Två i Liverpools match, Christian Fuchs skott mot Crystal Palace och Xherdan Shaqiris fantastiska första mål mot Hull. Helheten i Manés mål är dock svåröverträffad. Coutinhos dummy, det snabba och raka anfallet, det perfekt avvägda inlägget av Firmino och Manés distinkta avslut är tillsammans anfallsmässig perfektion.

:::

TRE PUNKTER

Europa. Sex engelska klubbar deltog i europeiskt cupspel under veckan. I alla fall fyra av dem tillhör eller ska tillhöra tabelltoppen i Premier League. Facit för dessa sex lag den här helgen är oavgjort för fyra av lagen, förlust för ett av lagen, och vinst för ett av lagen, som spelade på hemmaplan i tisdags och på hemmaplan i lördags. Vi pratar närmare åtminstone fem-sex tappade ligapoäng bara den här helgen jämfört med förväntat. Det är helt enkelt inte acceptabelt och en brist som engelska klubbar måste åtgärda.

Un-ited. En sak har inte förändrats med Man Utd under José Mourinho jämfört med Louis van Gaals tid. Där finns inte längre organisation, ledarskap och självförtroende att kunna förändra en matchbild som är på väg att glida laget ur händerna, att kunna hantera motgång på planen. Det kan vara ett bra lag i medgång som dock tenderar rasa samman i motvind. Det var något Mourinho skulle bidra med men som han så här långt har misslyckats med. Det är dels en fråga om individerna på planen och deras ansvar, dels en följd av avsaknaden av en tydlig egen spelidé som kan ge spelarna trygghet i sitt arbete och i sina uppgifter på planen.

Arse-nal. Har november börjat tidigt den här säsongen? Det var kanske ändå inte helt oväntat att ett sådant här poängtapp skulle komma för Arsenal, om än onödigt. Arsenal har förvisso en riktigt bra resultatsvit bakom sig men det är för det första inte ovanligt för dem vid den här tiden på säsongen, för det andra mot i huvudsak tämligen beskedligt motstånd. Arsenal har på håret undvikit fler sådana här poängtapp i tidigare matcher. Ändå ska sägas att Arsenal ger ett mer stabilt intryck än vad som egentligen fanns chans att vara orolig för inför säsongen, och de är definitivt med i titelstriden.

:::

FÖR ÖVRIGT

Eidur Gudjohnsen: ”José still knows how to get the best out of Chelsea.” – Lysande!

Det blir tufft för vem som än nu förlorar onsdagens Manchesterderby av José Mourinho och Pep Guardiola.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Chelsea och Man Utd jagar båda säsongens första triumf

Det var ett av förra säsongens allra största mysterier. De regerande mästarna Chelsea rasade mer eller mindre samman som om någon hade hittat deras enda ring och efter en lång vandring kastat den i en levande vulkan, samtidigt som en alltmer enögd och eldfängd José Mourinho var upptagen med distraherande fejder på annat håll.

Till sist riktades José Mourinhos ilska mot nästan alla. Mot spelarna där han ansåg att framför allt vissa spelare hade förrått honom. Uppenbart i efterhand är att några av Chelseas viktigaste spelare inte uppskattade hans ledarstil. Mot klubbledningen som han inte ansåg hade gjort sitt jobb under sommaren och som vore dumma som sparkade Chelseas bästa manager någonsin.

Men inte mot fansen. Och det är kanske på sitt sätt talande att när Mourinho nu återvänder till Stamford Bridge med sin nya klubb så är han ganska tydlig med att det inte råder några varmare känslor mot spelarna, klubbledningen eller ens ägaren. Mot fansen riktas dock inga hårda ord. Och hårda ord från fansen är heller inte att vänta ikväll.

Det måste självklart vara en märklig känsla för dem. Den manager som mer än kanske någon annan enskild individ personifierar Chelseas storhetstid sedan Roman Abramovich köpte klubben för 13 år sedan. Plötsligt är han manager för Chelseas kanske främsta konkurrent under denna storhetstid. Om det hade varit någon annan hade det kunnat vara en riktigt öm tå.

José Mourinho står dock ovanför sådant bland Chelseas fans. Mourinho fick sparken från Chelsea, men han kommer inte därför gå i pension. Det förstår de flesta. Sedan blev av någon anledning stämningen mellan Chelsea och Man Utd heller aldrig riktigt så infekterad som den blev mellan Chelsea och framför allt Liverpool och Arsenal.

Chelsea och Man Utd befinner sig båda två på liknande positioner i sin respektive utveckling. Båda två har haft en markerad nedgång från vilken de försöker återhämta sig, Man Utds nedgång har dock varit mer permanent. De har båda två anställt nya tränare inför säsongen med ambitionen att vända utvecklingen. För båda har det visat sig vara en inte helt lätt uppgift.

Chelseas kvardröjande problem visar att det var en grov förenkling att ensidigt lasta förra säsongens misslyckande på José Mourinho. Antonio Conte har i mångt och mycket tvingats att brottas med liknande problem som plågade Mourinho, inte minst i samband med stormatcherna. Där finns dock glimtar av riktigt hög kvalitet och Contes trebackslinje fungerar så här långt riktigt bra.

José Mourinho har tagit över ett Man Utd som under de tre åren sedan Alex Fergusons avgång har befunnit sig i allmänt förfall. Det har investerats stora pengar i spelartruppen men det är uppenbart att Mourinho inte har lyckats lösa alla problemen på en gång, eller riktigt har kommit fram till någon idé om exakt hur han vill lösa dem.

Både för Chelsea och för Man Utd är det alltså fråga om att de befinner sig i början av en resa. Som på varje resa kan det ta ett tag att få upp farten, även om det också är viktigt att känna att farten hela tiden ökar upp till vad som är önskad färdhastighet. Det måste finnas punkter längs vägen där det sker en tydlig acceleration, där nästa växel läggs i.

En sådan växel är att vinna en stormatch, få bekräftelsen som kommer av att vinna mot en av sina främsta konkurrenter. Chelsea och Man Utd är de enda av de sex superklubbarna som fortfarande väntar på en sådan växel, ett skäl till att de så här långt in på säsongen betraktas med viss skepsis. Chelsea har tagit stryk både av Arsenal och Liverpool. Man Utd tog stryk mot Man City och fick bara en poäng med sig mot Liverpool.

Kan någon av Chelsea och Man Utd kasta av sig denna skepsis i dagens match mellan de båda lagen? En vinst för Chelsea skulle ge dem en stor boost inför hemmafansen och vara ännu en bekräftelse för Antonio Contes taktiska nytänk. En vinst för Man Utd skulle vara en stor triumf för José Mourinho samtidigt som det vore en rejäl kick för lagets självförtroende inför vinter- och vårsäsong.

Oavgjort skulle vara ett resultat som båda lagen i efterhand kommer förklara sig mer eller mindre nöjda med, kanske framför allt Man Utd, men också ett resultat som kommer hålla kvar båda lagen i ett oklart tillstånd av tveksamhetens kranka blekhet.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Alla säger Howe men ingen frågar sig why?!

Det brukar sägas att det är den andra säsongen som är den absolut svåraste för en nykomling i Premier League. Om så vore fallet så är det inget som syns för Bournemouth. Laget imponerade stort förra säsongen och har så här långt fortsatt i samma hjulspår den här säsongen. Flera lag ser ut att vara i risk för nedflyttning, Bournemouth ser så här långt inte ut att vara ett av dem.

Inför dagens möte med Tottenham ligger Bournemouth på elfte plats i tabellen och har redan jobbat upp ett fempoängsförsprång ned till det förhatliga nedflyttningsstrecket. De har producerat några imponerande resultat hittills under säsongen, bland annat vinster mot West Brom och Everton, och nu senast en 6-1-mangling av Hull City. Vinst mot Tottenham och Bournemouth vinner två raka ligamatcher för första gången sedan mars.

Eddie Howe får mycket av äran för Bournemouths framgångar. Till stor del välförtjänt naturligtvis. Trots det kan man så klart fråga sig i vilken utsträckning extra mycket uppmärksamhet riktas på Howe just för att han är en av ytterst få engelska managers i Premier League, och därtill en ung, lovande och därför än så länge oförstörd manager.

Den kombinationen av att vara ung och engelsk har i vilket fall som helst inneburit att Eddie Howe förs fram som en ledande kandidat till några av de mest prestigefyllda jobben inom engelsk fotboll. Smickrande naturligtvis, men smicker kan också vara bedrägligt. Det är alltid en fara att underskatta omgivningens betydelse för en lyckad managerinsats, och i Bournemouth har Howe själv varit med och format den organisation som stödjer honom.

En av de mest bisarra idéerna har varit att Eddie Howe ska ta över som Englands näste förbundskapten. Det går att ifrågasätta vilken meritering en trots allt ung och relativt oerfaren manager som Eddie Howe faktiskt har för det jobbet, men desto mer relevant vore att inte betrakta Howe som helt fel för det jobbet, utan jobbet som förbundskapten som vid den här tiden helt fel för Howe.

Eddie Howe är bara 38 år gammal. Han har potentiellt väldigt många år kvar som manager, och en synnerligen lovande framtid om han sköter sina kort rätt och fortsätter utvecklas och vara framgångsrik. Howe riskerar sabotera allt detta om han tar på sig ett jobb som redan har saboterat karriären för så många managers. Eddie Howe bör rimligtvis ha åtminstone två årtionden kvar innan han borde fundera på förbundskaptensposten.

Mer intressant är att Eddie Howe också nämns som en inte bara möjlig utan kanske till och med trolig ersättare till Arsene Wenger inom kort. Det är han i och för sig inte först med. Det var inte länge sedan som Roberto Martinez sågs som next in line till det jobbet, men bara några år senare är det en idé som snarare väcker löje än intresse.

Huruvida Arsenaljobbet över huvud taget är tillgängligt inom kort är självklart ren spekulation. Även om det finns goda grunder att tro att det ligger något i dessa spekulationer. Allt fler indikationer antyder att pensionering står på Arsene Wengers dagordning. Blir dessa indikationer verklighet så kommer Eddie Howes namn finnas med i diskussionen som möjlig efterträdare.

Man kan med goda skäl fråga sig varför. Något som ofta betonas är de spelmässiga likheter som finns mellan Howe och Wenger. Båda prioriterar en liknande taktik, baserat på ett snabbt, tekniskt passningsspel. Offensiv betonas före defensiv. Anfallsspelet är båda lagens styrka som dock uppvisar en viss benägenhet att omintetgöras av brister i försvarsspelet.

Det här är en brist som har orsakat mycket veklagan under de senaste åren bland Arsenals supportrar, och som många menar har kostat Arsenal ett flertal titlar. Eddie Howes likheter med Arsene Wenger beskrivs som en dygd men bör lika gärna kunna ses som en belastning. Har man varit frustrerad med sitt lags brister under så lång tid, varför då vilja anställa en ny manager som uppvisar samma slags brister?

Det råder ingen tvekan om att Eddie Howe som Arsene Wengers ersättare vore ett mycket vackert och romantiskt beslut av Arsenal. Men lika lite tvekan råder om att det vore ett fantastiskt riskabelt beslut. Det vore naturligtvis Arsenals rena motsvarighet till Man Utds beslut att anställa David Moyes som ersättare till Alex Ferguson. Vilket inte nödvändigtvis betyder att det vore fel beslut, eller nödvändigtvis får samma utfall.

Det kan ändå finnas goda skäl, både för Arsenal och för Eddie Howe, att studera just hur det gick för Man Utd och David Moyes. Det vackra beslutet kan vara värt att fatta ändå, men världen är inte alltid vacker. Eddie Howe är inte Moyes, och Man Utd är inte Arsenal, men David Moyes var objektivt sett mer meriterad för Man Utd-jobbet än vad Eddie Howe i samma läge skulle vara för Arsenaljobbet.

Eddie Howe måste visa att han kan få sina lag att hävda sig mot Premier Leagues bästa klubbar, både i ligaspelet och i cupspelet. Hittills är det inte något han riktigt har hunnit med att visa, och det är inte nödvändigtvis heller något man har kunnat begära så här långt, men för att vara aktuell för Arsenal måste han visa med Bournemouth att han kan gå tå mot tå med Man City, Man Utd, Liverpool och Tottenham.

Han har chansen idag.

Peter Hyllman
0 kommentarer

Sunderland befinner sig på de tolv stegen mot återhämtning och tillfrisknande

Det finns en sedelärande historia från Sicilien om en bys polischef som hotas till livet av den lokale maffiabossen. Polischefen besöker sin chef, översten för karabinjärkåren, och berättar om sitt problem. Översten reser tillbaka till byn med polischefen, går sedan med honom sida vid sida genom byns enda stora gata, för att stanna och prata utanför maffiabossens hus.

Vad ville då översten säga med detta beteende? Jo, han ville naturligtvis till den lokale maffiabossen säga att den här polischefen är en av mina män, och jävlas ni med honom så kommer hela himlen att ramla ned över era huvuden. Helt enkelt markerade översten bara genom att gå sida vid sida med polischefen att den här polischefen måste respekteras.

Historien återkom i minnet när jag under gårdagens Europa League-fotboll helt plötsligt såg Big Sam Allardyce sitta tillsammans med Alex Ferguson på Old Trafford. Till synes var det två gamla kollegor och kamrater som tittade på en fotbollsmatch. De facto var det kanske ett första försök att presentera sig själv som rumsren för möjliga arbetsgivare.

Nu måste inte det betyda att det ligger något jobb och väntar på Sam Allardyce här och nu. Det kan likaväl vara ett första steg i en rätt lång process. För närvarande är det dessutom bara två jobb i Premier League som skulle kunna bli aktuella. Dels Allardyces gamla klubb Sunderland. Dels Middlesbrough där Aitor Karanka blir alltmer ifrågasatt.

Middlesbrough vore på något sätt typiskt. Sam Allardyce har i så fall haft hand om samtliga tre större klubbar uppe i nordöst. Jag vet inte spontant i huvudet om någon manager tidigare har varit ansvarig för Newcastle, Sunderland och Middlesbrough, men det är låga odds på att Allardyce i så fall skulle bli den förste. Om nu det ska ses som en bedrift.

Där finns så klart den populära teorin att Sam Allardyce ska vara på väg tillbaka till Sunderland. Att utflykten till det engelska landslaget blir just bara en utflykt och att Sunderland kommer ta tillfället i akt att hämta hem Allardyce igen som gjorde ett så bra jobb förra säsongen med att rädda dem kvar. En liknande räddningsoperation ser ut att behövas den här säsongen.

Jag tror bara inte det är särskilt sannolikt. Dels eftersom Sam Allardyce själv lämnade Sunderland när han erbjöds ett bättre jobb, och oavsett goda skäl så undergräver sådant auktoriteten i spelartruppen. Dels eftersom Sunderland surrade fast sig själva så hårt vid masten i somras när de utpekade David Moyes som den manager de helst av allt velat ha under flera år.

Från den utgångspunkten blir det lite svårt att hitta tillbaka till varandra utan att mer vatten hinner rinna under bron.

Ett sätt det skulle kunna bli aktuellt är så klart om David Moyes själv väljer att lämna Sunderland. Å andra sidan vet Moyes att lämnar han Sunderland i det här läget så är hans managerkarriär i praktiken över, i alla fall på den högre nivån. Han har inte råd med ännu ett misslyckande. Den enda legitima flyktvägen vore om Skottland erbjöd förbundskaptensposten.

Gustavo Poyet uttryckte sig tämligen konkret när han menade att det var något som var ruttet i Sunderlands själ och hjärta. Alla som har följt Sunderland de senaste fem-tio åren vet exakt vad han menar. Det är en klubb som planlöst har snubblat framåt som en berusad hobbit utan någon särskilt kontroll över vare sig den egna kroppen eller vägen framåt.

Det känns också som den tiden på året när Sunderland normalt sett brukar sparka sina managers. Dick Advocaat lämnade klubben för ett år sedan, i oktober. Steve Bruce lämnade under november. Paolo Di Canio i september. Sunderland sparkar sina tränare under hösten, och Sunderland har inlett den här hösten sämre än någon annan tidigare säsong i Premier League.

Sunderlands pavlovska reflex vore kanske därför att sparka också David Moyes i det här läget. Men kanske är det så att fan till sist ändå har gått och blivit religiös. Klubbens VD Martin Bain, som anställdes i somras, pratar nämligen just om Sunderlands långsiktiga arbete och hur David Moyes anställdes just för att ta tag i detta.

Martin Bain pratar också om hur Sunderland har förlorat sin identitet, och det är svårt att inte se detta som bara ett annat sätt att uttrycka egentligen samma uppfattning som Gustavo Poyets. Det är en identitet som gått förlorad genom åratal av lappande, lagande och brandsläckande i en ond cirkel av ny tränare efter ny tränare utan någon som helst sammanhängande idé.

Sunderland har dock aldrig blivit riktigt bestraffade för det hela. De har aldrig åkt ur, aldrig träffat rock bottom som det brukar heta. Iain Macintosh gör en rolig liknelse där Newcastle är klubben som vaknar upp i berusat tillstånd, betraktar nedflyttning som rehab och återkommer friska och pigga och lovar att göra det bättre den här gången.

Sunderland å sin sida har aldrig gjort någon sådan rehab. De har vaknat upp lika fulla de men bara åtgärdat bakfyllan med att dricka sig berusade igen. En lösning som får det att kännas bättre i alla fall för stunden utan att faktiskt göra något bättre alls, utan bara sakta men säkert göra sakernas tillstånd sämre och sämre.

Väljer vi att lyssna på Martin Bain så verkar det dock som om Sunderland den här gången är villiga att göra sin rehab. Huruvida nedflyttning måste vara en del av den rehaben återstår att se, men det säger ändå något att Bain inte fäster några villkor om lagets prestation till viljan att behålla David Moyes. Istället pratar Bain om Moyes uppdrag i termer av ombyggnad, att lägga en stabil grund.

Det pratas i varje rehabprocess om de så kallade tolv stegen som i korthet kan beskrivas som att medge att man är maktlös att kontrollera sitt beroende, erkänna en högre makt som kan skänka styrka, utvärdera tidigare gjorda fel, bekänna och rätta till dessa begångna fel, lära sig leva efter nya och bättre principer, samt att hjälpa andra som befinner sig i samma situation.

Om vi väljer att ta Martin Bain på orden så verkar det som om Sunderland till sist har medgett sitt skadliga beroende av Premier League. De har erkänt David Moyes som sin högre makt. De har utvärderat, bekänt och försöker rätta till de senaste årens systematiska brister i klubbens organisation, spelaraffärer, tränartillsättningar och klubbekonomi.

Sunderland skulle i så fall ha tagit sig igenom majoriteten av de tolv så kallade stegen, men de befinner sig naturligtvis ändå bara i början av detta arbete. De har en lång väg kvar att vandra. Och det är nu som orden sätts på prov, att Sunderland faktiskt lär sig att leva efter dessa nya och bättre principer, även om och när hotet om nedflyttning blir alltmer överhängande.

Alternativet är ännu ett återfall. Och ännu ett steg närmare den totala och oundvikliga kollapsen.

Peter Hyllman
0 kommentarer

San Siro är nästa station på Southamptons resa från den engelska botten till den europeiska toppen

Europa League är en förtalad turnering. Men det var i en annan förtalad turnering som Southampton inledde sin marsch uppåt från tvångsförvaltning och League Ones källarvåning. Det var sex och ett halvt år sedan som Southampton besegrade Carlisle med 4-1 på Wembley i Johnstone’s Paint Trophy-finalen.

Den ende spelaren som är kvar i Southampton från den dagen är Jose Fonte, vilket är en smått enastående omständighet givet att Fonte nu måste räknas in bland Premier Leagues allra bästa mittbackar. Få spelare kan ha gjort en motsvarande resa. Ikväll springer han alltså ut på San Siro mot Inter. En av världens största klubbar på en av världens största arenor.

Segern i Johnstone’s Paint Trophy, det vill säga Football League Trophy som idag är mest ökänd för det kontroversiella beslutet att öppna upp turneringen också för B-lag, lade grunden för två raka uppflyttningar under de kommande två åren. Portsmouths fans håller kanske inte med, men 2012 innebar inte världens undergång utan Southamptons återkomst till Premier League.

För Southampton innebar cupsegern en smak på framgång och en vinnarkänsla som var som balsam för själen för en klubb som bara något år tidigare var försatt under ekonomisk tvångsförvaltning. Det fick klubbens spelare, ledare, anställda och supportrar att må bra igen och se framtiden an med tillförsikt och optimism.

Sex år senare och Southampton står på tröskeln till ännu ett genombrott i sin utveckling. De knackar på dörren till Champions League-platserna och är på väg att etablera sig som ett lag på Premier Leagues övre halva. Vad man så klart frågar sig är om Europa League kan bli en katalysator för nästa steg i deras utveckling på samma sätt som förut Johnstone’s Paint Trophy.

Kan Southampton vinna Europa League? Ja, det kan de. Om de verkligen satsar fullt ut på turneringen, om de presterar på bästa nivå, och om de har den där lilla turen längs vägen som alla lag som ska vinna sådana här turneringar måste ha. Men först måste de ta sig vidare från gruppspelet, och det har något oväntat blivit en riktig rövarhistoria.

Främsta skälet till det är Inters svårförklarliga kollaps. Inter sågs som gruppens favorit inför Europa League men har lyckats med konststycket att förlora båda sina första matcher, mot Hapoel Beer-Sheva och Sparta Prag. Därmed ligger dessa båda lag tillsammans med Southampton inom max en poängs avstånd från varandra. Minsta snedsteg kan nu bli dyrbart.

Då blir det ju så klart en extra lurig situation för Southampton att nu behöva spela två raka matcher mot Inter. För om nu Inter helt plötsligt skulle hitta tillbaka till någon slags form och motivation så är det två riktigt tuffa matcher som Southampton har framför sig. Kan Southampton å andra sidan vinna ikväll så har de troligtvis hängt av Inter inför returmötet.

Inter är en klubb i turbulens för närvarande. Konflikter mellan spelare och supportrar tar mer energi än faktiska fotbollsmatcher. Samtidigt innebär UEFA:s financial fair play-regler att Inter inte kan spela flera av sina bästa spelare i europeiskt cupspel. Det kan naturligtvis ha bidragit till Inters kvalitet och inställning i Europa League så här långt.

Någon lätt match blir det emellertid inte för Southampton. Inte bara är de förhållandevis ovana vid det europeiska cupspelet utan de är också ovana vid atmosfären på en arena som San Siro. Till detta ska läggas att Southampton själva har att förbereda sig för en bortamatch mot Man City på söndag, som onekligen kommer kräva mycket kraft.

Men då kommer vi också till Claude Puel som är en för säsongen ny manager i Premier League och jag som har blivit mer eller mindre småförälskad i så här lite vid sidan av det allmänna pratet om Kloppar, Joséiter och Pepar bland annat. För här har vi i mina ögon en tränare som vid 55 års ålder är på väg att kunna bli nästa stora namn i Premier League.

Puel har fortsatt den under senare år så starka managertraditionen i Southampton. Inte minst då förmågan att hyfsat sömlöst ta över klubben och fortsätta prestera bra resultat trots att viktiga spelare säljs. Det var på sitt sätt uppseendeväckande hur väl Ronald Koeman lyckades. Att Claude Puel skulle upprepa bedriften är anmärkningsvärt.

Försvarsspelet är alltjämt mycket solitt i Southampton. Virgil van Dijk och Jose Fonte är ett av Premier Leagues bästa mittbackspar. Framför dem har Oriol Romeu svarat för prestationer som rimligtvis borde börja göra honom aktuell för det spanska landslaget. Claude Puel har byggt vidare på Southamptons tradition av välorganiserat försvarsspel.

Det som dock framför allt imponerar, och som så här långt ser ut att särskilja Puel från dennes företrädare, Ronald Koeman, är hur ett välorganiserat försvarsspel kombineras och befruktas med ett konstruktivt och kreativt anfallsspel. Dusan Tadic håller på att växa ut till en imponerande spelarkitekt, Nathan Redmond har fått nytt liv, och i Charlie Austin verkar Claude Puel ha hittat sin målskytt.

Lägg till det att Claude Puel för vidare Southamptons stolta arv och arbete med klubbens akademi och med unga spelare. Så sent som i söndags debuterade den unge vänsterbacken Sam McQueen genom sitt inhopp mot Burnley och det är troligt att han spelar från start ikväll mot Inter. McQueen är 21 år och gjorde ett riktigt starkt inhopp mot Burnley. Utmaningen ikväll blir en annan.

Utmaningen ikväll är vad som i alla fall rent formellt, sett till motstånd och sammanhang, förmodligen är Southamptons största match sedan finalen i Johnstone’s Paint Trophy mot Carlisle den 28 mars 2010. Den gången spelade Southampton för att påbörja den långa resan upp från sin egen fotbollsmässiga bottenmark.

Nu spelar Southampton för att så smått etablera sig som en engelsk och europeisk storklubb.

Peter Hyllman
Inlägget har 1 kommentar

Man City är kopian som försöker bli bättre än originalet

När Man City under gårdagen presenterade sitt senaste bokslut så hade ordförande Khaldoon följande att säga om Man Citys utveckling: ”I believe the 2016-17 season represents the beginning of a critical new phase in the evolution of Man City.” Vilket framför allt betonar vilka förhoppningar Man City har på Pep Guardiola som manager.

Man Citys hela ambition ända sedan Abu Dhabi köpte klubben har varit att etablera sig som en europeisk storklubb. Det är ingen hemlighet att den klubb som mer än någon annan har fått tjäna som förebild för Man City och dess klubbledning är just Barcelona. Både vad avser spelet på planen och vad avser klubbens långsiktiga arkitektur.

Ska man använda imitation som strategi så ska man naturligtvis försöka imitera de allra bästa. Barcelona motsvarar onekligen det kravet. Det är en strategi som Man City har omsatt i operativ handling genom att anställa Barcelonas tidigare chefsgarnityr. Ferran Soriano som VD och Txiki Begiristain som director of football.

Pep Guardiola var alltid den sista byggklossen i strategin. Managerikonen som skulle ge Man City en fotbollsmetod från huvud, axlar, knän och tår på samma sätt som han tidigare har gett Barcelona och Bayern München. Mer intressant som fråga än om Guardiola kommer klara sig i Premier League är om han kommer kunna revolutionisera Man City på samma sätt som Barcelona.

Det blir därför naturligt att man använder sig just av Barcelona som måttstock. Och det var på sitt typiskt att Barcelona och Man City skulle lottas i samma grupp. Guardiola själv har försökt hålla nere förväntningarna och sagt att Man City inte kan konkurrera i Champions League ännu och att dessa möten är ett sätt att inventera hur stort avståndet faktiskt är.

Men det långsiktiga värdet Man City försöker skapa genom att imitera har kanske mindre att göra med exakt hur spelet ser ut på planen, och mer med klubbens akademi. På samma sätt som La Masía har varit och är en hörnsten i Barcelonas dominans sedan 2008 är den underliggande idén hos Man City att deras akademi ska vara central i deras långsiktiga lagbygge.

Akademin är navet runt vilket Man Citys så kallade hållbara rekryteringsstrategi snurrar. En strategi med målsättningen att Man City från och med 2021 ska ha en spelartrupp bestående av till hälften hemväxta spelare, det vill säga spelare som när de blir 21 år redan har befunnit sig ett antal år i klubben. Det är en minst sagt ambitiös målsättning.

Akademin är på samma gång en hypermodern utbildningsanstalt för unga spelare och ett rekryteringsargument. Den har gett Man City möjligheten att attrahera några av världens främsta och mest spännande unga talanger, och med andra ord verkligen börja rekrytera globalt både i de allra yngsta och i de något högre åldrarna.

Kelechi Iheanacho är den mest påtagliga produkten från akademin så här långt, men där finns flera i hälarna på honom. Brahim Diaz, Brandon Barker, Tosin Adarabioyo, Manu Garcia, Bersant Celina, Patrick Roberts, Enes Ünal med många fler är exempel på en mycket bred ungdomskull som kan resultera i ett flertal a-lagsspelare. Ju bredare bas desto bredare spets.

Rent fysiskt finns också en konkret närhet mellan Man Citys a-lag och klubbens akademi som saknas i många andra klubbar. Akademin ligger i direkt anslutning till Etihad Stadium och de båda anläggningarna förenas av en som man får förmoda tämligen symbolisk gångbro. Tanken är självklart att skapa en känsla och kultur av närhet och gemenskap.

Rent faktiskt har dock någon sådan närhet mellan akademi och a-lag hittills inte fått något riktigt utrymme i Man Citys storklubbsprojekt. Vad Man City självklart hoppas och i någon utsträckning tror är att Pep Guardiola under sin tid i klubben ska lyckas komplettera akademins rent fysiska närhet med en rent faktisk närhet.

Guardiolas långsiktiga uppdrag är således att förverkliga Man Citys rekryteringsstrategi och under de kommande fem åren leverera på målsättningen att halva spelartruppen ska vara hemväxt från och med 2021. Detta naturligtvis i kombination med hans kortsiktiga uppdrag att få Man City att vinna i både England och Europa.

Det har diskuterats till leda varför dessa båda uppdrag blir svårare att kombinera i Man City än vad som var fallet i både Barcelona och Bayern München. Ett relativt sett tuffare konkurrensläge, en hårdare granskning utifrån, alla yttre omständigheter. Det vore utan några som helst tvivel Pep Guardiolas största bedrift i sin karriär.

Men det finns också inre frågetecken. Pep Guardiola har förvisso alltid lyft fram unga spelare men under hans tre år i Bayern München lyfte han inte upp en enda spelare från den egna akademin. Hans intensitet och förbränningstakt har också i båda tidigare fall lett till att han inte har kunnat vara kvar i klubben längre än 3-4 år vilket så klart gör det osäkert om han blir kvar i Man City ända till 2021?!

Samtidigt har Pep Guardiola en helt annan ställning i Man City än vad han hade i Bayern München och kanske till och med i Barcelona. Man City är en klubb som både till arkitektur och kultur är konstruerad runt idén om Pep Guardiola som manager. Och fansen sitter definitivt med i bandvagnen. Betydligt längre fram i tiden kan det faktiskt bli ett problem för Man City, men här och nu är det en stor styrka.

Förhoppningen som finns på Pep Guardiola, som nu har tagit över i en så kallat ny kritisk fas i Man Citys historia, är att Man City ska bli bättre än Barcelona. Att kopian ska bli något så unikt som bättre än originalet. Man City är troligtvis inte där ännu, men de är helt säkert heller inte riktigt så långt ifrån som de flesta skulle vilja mena.

Ikväll och om två veckor får vi en uppfattning om avståndets storlek. Det är heller inte oviktiga matcher för Man City. Poängtappet mot Celtic betyder att Man City måste undvika förlust ikväll om de ska kunna ha en realistisk förhoppning om att kunna vinna gruppen och undvika en potentiellt tuff slutspelslottning.

Vill det sig riktigt illa, och Man City förlorar båda matcherna mot Barcelona, eller inte vinner någon av dem, så kan det faktiskt bli så att Man City måste bege sig till Borussia-Park och Mönchengladbach och vara piskade att undvika förlust bara för att alls kvalificera sig för slutspelet. Matcherna mot Barcelona är alltså inte bara en testkörning – det är skarpt läge!

Peter Hyllman
0 kommentarer

Besegrar Tottenham sin egen spegelbild så tar de sig till slutspel

Efter en förlust och en vinst hittills i Champions League så förbereder sig Tottenham nu för två raka matcher mot Bayer Leverkusen. På förhand var det dessa matcher som rimligtvis betraktades som de riktigt avgörande matcherna i det här gruppspelet för Tottenham, och så kommer förmodligen också visa sig bli fallet.

Just kvällens match har stor betydelse. En vinst för Tottenham ikväll och de har tagit ett gigantiskt kliv mot slutspel, med två av återstående tre matcher på hemmaplan. Förlust och de har helt plötsligt gjort livet mycket besvärligt för sig själva inför returmötet på hemmaplan om två veckor. En vinst skulle göra att Tottenham kan andas lättare under hösten.

Någon lätt uppgift blir det inte. Tottenham står inför den något udda uppgiften att mer eller mindre ställas mot den tyska versionen av sig själva. De båda lagen är varandras taktiska spegelbild. Ett högt tempo, ett välorganiserat försvarsspel, med mängder av intensiva löpningar och en hög press på motståndarens uppspelsfas präglar båda lagens spelidé.

Då blir det till sist en fråga om vilket lag som tillämpar spelidén bäst. Vilket i slutänden nästan måste handla om vilket lag som bäst förmår spela sig förbi motståndarnas press. Här är det nästan omöjligt att inte betrakta Mousa Dembele som matchens stora nyckelspelare, en smått fantastisk spelare just när det kommer till att vända spelet förbi motståndarnas press.

En viktig spelare att ha frisk för Tottenham. De har visat att de i alla fall kan hantera skador på andra nyckelspelare som Toby Alderweireld och Harry Kane, men just när Dembele har varit frånvarande så har det haft en negativ effekt på både spel och resultat. Ikväll är det hos honom vi kan hitta Tottenhams nyckel till seger.

Tottenhams dilemma så här långt är emellertid anfallet, i all synnerhet i Harry Kanes frånvaro. Vincent Janssen värvades till Tottenham som en backup till Kane men har hittills inte hittat tillrätta i den rollen. Rent spelmässigt har inte Janssen varit dålig, men målen kommer inte, och det kan knappast ses som någon tillfällighet att Heung-Min Son agerade anfallare både mot Man City och i slutet av matchen mot CSKA Moskva.

Mauricio Pochettino snubblade i någon på den lösningen just under matchen mot CSKA Moskva. Tottenham dominerade matchbilden utan att kunna göra mål, men när Pochettino tog ut Vincent Janssen och flyttade upp Son så blev Tottenham mer spetsiga. Därefter blev Son det huvudsakliga alternativet för Pochettino.

Mauricio Pochettino vilade både Mousa Dembele och Heung-Min Son från start mot West Brom i helgen. Vilket både visar hur viktiga han bedömer just dessa spelare vara och hur viktig just kvällens match mot Bayer Leverkusen är för Tottenham.

Det är naturligtvis en extra stor match för just Heung-Min Son som ikväll återvänder till Leverkusen, den klubb han lämnade förra sommaren för just Tottenham. Son var en mycket uppskattad spelare i Bayer Leverkusen och kommer helt säkert tas emot på ett bra sätt ikväll, även om det blev ett något kinkigt avsked.

Men Son återvänder inte som en i mängden, utan som en av de mest formstarka spelarna i ett av Premier Leagues bästa lag. Hans fem mål hittills den här säsongen är en klar förbättring jämfört med hans första säsong i Tottenham, och det har ofta varit viktiga mål. Son är med andra ord inte bara högt tempo och arbetskapacitet, utan också en målfara.

Det kan visa sig mycket värdefullt för Tottenham. Dels eftersom Bayer Leverkusen har en notoriskt effektiv målskytt för egen del som vi alla känner igen från Premier League, nämligen Javier Hernandez, och som Tottenham alltså behöver matcha. Dels för att kunna utnyttja Bayer Leverkusens backlinje som stundtals läcker mer än vad som är helt hälsosamt.

Tottenham behövde vara smartare mot CSKA Moskva än vad de var i den första matchen mot Monaco, och de var också smartare. Tottenham måste visa samma smartness ikväll mot Bayer Leverkusen, och visa att de kan hantera ett motstånd som låter dem smaka på deras egen medicin. Lyckas Tottenham med det så vinner de mot Bayer Leverkusen.

Och vinner Tottenham mot Bayer Leverkusen ikväll så har Tottenham allt utom ena stortån i Champions Leagues slutspel.

Peter Hyllman
Inlägget har 1 kommentar