Jonas Hanssons blogg

”Ibrahimovic och Silva till PSG. Är ligan död eller ännu mer levande?”

Montpelliers organisation hade för ett år sedan en total lönebudget på €24 miljoner per år. Om man går på ryktena som cirkulerar så lär det bara vara marginellt mer pengar än vad Paris SG kommer att betala i årlig lön för att ha Thiago Silva och Ibrahimovic i klubben. Det är nya tider i Ligue 1.

För första gången är Ligue 1 en liga där (ett) lag kan värva spelare som är attraktiva även för de absolut största klubbarna. Under 2000-talet har värvningar som Lucho González (Marseille) och Lisandro López (Lyon) från Porto varit de klart största kioskvältarna. Det är också väldigt bra spelare, men det är/var spelare som klubbar i storleken Real Madrid/Barcelona inte är/var särskilt intresserade av. Åtminstone inte på samma sätt som Lavezzi, Ibrahimovic och Silva.

Även om det bara är ett franskt lag som kan göra sådan här värvningar, åtminstone för stunden, så är det ändå ett stort steg bort från att vara den ligan som övriga ligor använder som en fyndmarknad. Samtidigt har många andra ligor drabbats av ekonomiska problem, vilket gör att franska lag får behålla sina spelare. För fem-sex år sedan hade spelare i samma kvalitetsspann som Martin, Ecuele Manga, Gameiro, Capoue, Ayew etc. redan varit sålda till England/Italien/Spanien, men det funkar inte längre på det sättet utan de stannar kvar i Frankrike i åtminstone något år extra. Förhoppningsvis kan andra lag än PSG ta nytta utav situationen som har uppstått så att hela ligan blir starkare, att andra klubbar än PSG får bättre förutsättningar i framtiden.

Om PSG dessutom börjar att värva fler spelare från den franska ligan så kommer ligan inte heller att dräneras på lika mycket talang, och pengarna stannar dessutom kvar inom Frankrike istället för att åka vidare till exempelvis Serie A. Den franska fotbollen har kanske världens främsta akademier – detta borde PSG kunna utnyttja mer än vad man har gjort hittills. Sedan Qatars regering köpte in sig i klubben har man ”bara” värvat fyra spelare från Ligue 1, resten av värvningarna har kommit från Serie A (8), Premier League (1) och La Liga (1). Två av de fyra värvningarna från Ligue 1 (Gameiro och Douchez) har dessutom ryktats vara på väg att säljas redan i sommar.

Om vi bortser från värvningar, på vilket annat sätt kan PSG göra att ligan höjs? TV-avtalet är redan bra, men det kan bli ännu bättre om det internationella intresset för PSG blir större. Detta kan leda till ett ökat intresse för hela ligan, vilket leder till ökade ”commercialintäkter” för andra klubbar. På sikt kanske PSG:s situation kan leda till att klubbar som Marseille, Lyon, Lille etc. får fler supportrar i andra länder?

Den stora frågan återstår dock: hur kommer titelstriden att se ut i framtiden?

Det finns faktiskt hopp för att de andra klubbarna ska kunna slåss om ligaguldet. Lavezzi, Silva och Ibrahimovic flyttar knappast till PSG för att de älskar bortamatcher mot Brest eller för att de alltid har drömt om att sänka ”de där jävlarna från Nice”: de är här för att vinna Champions League. Det är detta som skiljer dem från Manchester City. Manchester City hade råd att misslyckas i Champions League, eftersom en ligatitel var (nästan) lika stort som en Champions Leaguetitel för den klubben. Även om det var 18 år sedan som PSG vann sin senaste ligatitel kom så får inte fokuset ligga på ligaspelet, utan på Champions League. De andra klubbarna måste sätta sitt hopp till att PSG:s trupp ännu inte är helt redo för att slåss på två fronter, utan man kommer att stöta på komplikationer. Kolla bara på fyra av de fem ligasegrarna i de stora ligorna under den gångna säsongen: Manchester City, Dortmund, Juventus och Montpellier. Lag som antingen inte alls deltog i Europacupspel, eller åkte ut tidigt. Det är svårare än man tror att gå långt både i Champions League samt vinna ligatiteln, hur mycket pengar man än må ha spenderat.

Det tråkiga är att det saknas rejäla utmanare just den här säsongen. Lille kan behöva ett års ”mellansäsong”, Marseille och Lyon tvingas tillfälligt skära ned på kostnader på grund av Champions League-frånvaron, Montpellier kommer inte utmana i toppen den här säsongen, Bordeaux är svåra att veta var man har. Eventuellt kan Rennes eller Saint-Étienne skrälla ordentligt, men det känns inte sannolikt. Nej, Lille känns som den på förhand starkaste utmanaren, men som sagt: kan de maximera truppens prestationer redan i år? Det är tveksamt.

Det har funnits rykten om att investerare från arabländerna har varit intresserade av klubbar som Nancy och Nice, men det har stannat vid spekulationer. Just nu finns det inga tydliga indikationer på att fler klubbar kommer att köpas upp. De investerarna det har pratats om har inte alls samma ekonomiska muskler som PSG:s ägare, som indirekt är Qatars regering.

Kommer ligan att dö nu? Nej. Lyon vann sju raka ligatitlar mellan 2001 och 2008 och ligan blev starkare under den tiden, samtidigt som det har varit fem olika seriesegrare under de fem senaste säsongerna. Sånt här kommer och går i cykler. Vem säger att Paris SG kommer kunna spendera pengar i all evighet? Så länge de andra franska klubbarna tror att det går att utmana PSG, så kommer de kunna göra det. Kan Montpellier vinna ligatiteln 2012 med sin väldigt begränsade ekonomi så kan exempelvis Marseille och Lyon utmana PSG i framtiden – om de sköter sig rätt.

Om Silva är den dyraste övergången för en fransk klubb? Ja, fast grejen är att Paris SG gjorde en liknande deal ifjol då man värvade in Pastore och Sirigu från Palermo. Klumpsumman för de två spelarna var €45,9 miljoner, men på papperet skrev man att Pastore kostade €42 miljoner och Sirigu €3,9 miljoner. En felaktig värdering såklart: en italiensk landslagsmålvakt som Sirigu är värd mer än €3,9 miljoner. Så ja, Thiago Silva/Ibrahimovic är runt €15 miljoner (?) dyrare än Pastore/Sirigu, men frågan är hur siffrorna kommer att läggas upp.

Paris SG var i ett stort behov av en kvalitetsanfallare för att inte bara vara ett ”typ Champions League-åttondelsfinallag”. Gameiro började förra säsongen strålande, men gjorde bara tre mål från mitten av oktober och framåt. Han passar inte riktigt in i Ancelottis spelsätt. Hoarau är duktig, men ingen kvalitetsspelare man kan förlita sig på. Ibrahimovic är klubbens viktigaste värvning. En ny mittback var inte lika akut eftersom man har Bisevac och Sakho, men det är klart att Silva tillför mycket kvalitet som inte kan jämföras med de övriga mittbackarna i truppen.

PSG kommer i runda slängar att ha betalat €200 miljoner om affärerna med Silva, Ibrahimovic och Verratti går igenom. De spelarna som värvades innan Qatar köpte PSG gick på €26 miljoner. Sammanlagt kommer PSG:s trupp att ha kostat runt €226 miljoner i övergångssummor. Vi kollar på vad övriga lags trupper har kostat:

Alla siffror är ungefärliga

Arsenal: drygt €200 miljoner
Manchester United: €340 miljoner
Manchester City: €420 miljoner
Chelsea: €380 miljoner
Bayern München: €180 miljoner
Inter: Strax under €200 miljoner
Milan: Pfff… Under €100 miljoner
Juventus: €250 miljoner
Real Madrid: runt €500 miljoner
Barcelona: drygt €200 miljoner

Det är värt att notera att de här klubbarna har värvat dyra spelare under en längre tid och även sålt för mer pengar än vad PSG har gjort. Det mest intressanta vore att kolla på lönerna, men där vi får vänta in nästa års ekonomirapport innan vi har de exakta siffrorna för PSG. Innan dess är det svårt att ens ge en kvalificerad gissning.

Financial Fair Play? Det är PSG:s största hot just nu. För att man ska klara av UEFA-regleringarna kommer det att krävas två saker:

1. Marknadsavdelningen måste göra ett sjujäkla jobb med att tjäna mer pengar på tröjförsäljning, sponsoravtal, matchdagsintäkter etc.
2. Man måste gå långt i Champions League varje säsong.

Om man lyckas med de här två sakerna så kan intäkterna vara tillräckligt höga för att balansera upp de höga lönerna. Det kommer att krävas hårt jobb från Leonardo och vd:n Jean-Claude Blanc. Det är svårt att veta hur framtiden kommer att se ut, men det här är ändå så pass kunniga människor så någon typ av plan lär de ha tänkt ut. Om inte annat lär man leta kryhål i FFP.

En trolig PSG-elva:

Ibrahimovic
Lavezzi – Pastore/Nenê – Ménez
Matuidi – Motta
Maxwell – Alex – Silva – Jallet
Sirigu

Ancelotti gillar att köra 4-3-2-1, men känner sig troligen tvungen att köra med tre offensiva mittfältare med tanke på spelarmaterialet. Om man ska leta svagheter så är inte Matuidi(/Sissoko/Verratti) och Jallet några titelavgörare, men sämre startspelare har vunnit Champions League. Att Ibrahimovic och Silva anländer gör dock att framtiden för två bänkade PSG-spelare kommer att diskuteras: Sakho och Gameiro.

Sakho och Gameiro är PSG rakt igenom. Födda i Parisområdet och har växt upp med PSG som favoritklubb. De har haft en tung tid under Ancelotti och blivit bänkade, samtidigt är bägge två i åldrar där de behöver speltid. Gameiro kan säkerligen vara en nyttig Ibrahimovicreserv tillsammans med Hoarau, men Sakho är kanske inte ens förstareserv som mittback. Ancelotti verkar gilla Bisevac mer än vad han gillar Sakho. Både inhemska och utländska klubbar är intresserade av Gameiro och Sakho, och även om Ancelotti har varit tydlig med att han vill ha dem kvar så kan han ändå inte tvinga dem om de verkligen vill sticka. Rykten kring nyförvärv och spelarförsäljningar kommer att hålla på ända fram till den 4:e september, då transferfönstret stänger. Verratti lär bli nästa värvning, och då är Ancelotti nöjd med mittfältet. Isåfall är det bara en ny högerback som känns troligt, även om Ancelotti fick igång Jallet ordentligt under våren.

Det här är också ett hot för Paris SG. När Kombouaré var tränare försökte han bygga upp ett lag med Paris-killar. Många av de franska spelarna i laget är födda i regionen och har växt upp med PSG som favoritlag. Nu riskerar allting att falla samman och då är frågan: finns det några fanbärare att luta sig mot? Hur kommer hierarkierna i omklädningsrummet att vara? Vilka truppspelare fungerar som sköna ”fadersgestalter” som man kan lita på? Det finns många frågetecken, just nu ryktas det om att följande spelare kan lämna: Sakho, Gameiro, Lugano, Douchez, Armand, Bahebeck (lån), Kebano (lån). Alla är fransmän förutom Lugano, och de flesta av dem är just sådana här ur-Parisare som Kombouaré ville bygga upp PSG kring.

Det ska bli en väldigt spännande säsong, även om den svenska mediabevakningen kring Ibrahimovic lär vara lite… so-so. Åtminstone till en början. Jag har redan sett fler faktafel om Ligue 1/PSG än vad jag orkar räkna. Om folk tröttnar på ZLATANHYSTERI kan de alltid komma till den här bloggen, där Ibrahimovic lär få ungefär lika mycket utrymme som Källström har fått den gångna säsongen. Mer uppmärksamhet än de andra Ligue 1-spelare, men knappast någon särskilt bevakning. Fransk fotboll är oändligt mycket mer än bara Ibrahimovic.

Ibrahimovic får slåss med Djuric, Källström och Schelin om vem som ska få vara ”Veckans Kim”. På den nivån ligger det.

Klicka här för att läsa allting om PSG:s situation. 

Observera att övergångarna med Silva, Ibrahimovic och Verratti ännu inte är officiella, hela artikeln bygger på att de två förstnämnda spelarna blir klara. Om affären inte blir av så lär PSG ändå värva andra kvalitetsspelare. Håll en god ton i kommentarsfältet. Det här ger jag till svensk media: Lugano var en tokflopp i PSG. Seså, inga mer ”å han är en så fantastisk bra mittback”.

***

Zouhaier Dhaouadi (Club Africain till Évian, gratis)
Évian behövde alternativ till offensiven och då passade Dhaouadi bra in. Han har talang, men kan även spela på flera offensiva positioner, även om han helst vill spela ute till vänster på mittfältet. En irrationell spelare, kan nog göra en hel del nytta. Ung och möjlig vidareförsäljningspotential. En joker. 3/5 med potential för högre

Iheb Mbarki (Bizertin till Évian, okänd summa)
Danskar, tunisier samt gamla fransmän. Det är vad Évian värvar. Man har varit ute efter tunisiern Mbarki ett bra tag och affären såg ut att dra ut på tiden, men till slut lyckades man lösa 20-åringen. Han sägs ha alla förutsättningarna för att bli en riktigt bra högerback, framförallt gillar han att dra upp på offensiva löpningar men försvarar framförallt väldigt bra, även om han gör något litet misstag varje match, men det gör många unga ytterbackar. Fast… Évian har ju redan Brice Dja Djédjé? 3/5

Ilan (Ajaccio till Bastia, okänd summa, möjligen gratis)
Från ingenstans! Ilan byter en Korsikaklubb mot en annan, trots att han var ordinarie i Ajaccio. Bastia har jagat en toppforward under en lång tid och det såg ut att bli Frau eller möjligen Montaño, men Ilan hade inget vågat att gissa på. En klart duglig startforward som ibland kan göra väldigt avgörande grejer, spännande övergång. 3/5

Roy Contout (Auxerre till Sochaux, okänd summa)
Det är svårt att förstå sig på den här övergången. Contout är skadebenägen, ”gammal” (27 år) och medioker, lägg där till att han anländer till ett anfall där det redan finns många bra spelare. Såvida inte Hély har en specialroll för honom så är detta en svag värvning. 1/5

/J
https://twitter.com/jonas_hansson

Jonas Hansson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • nyeCruijff

  Bra skit som vanligt. Men, kan man få loss Diego Lopez för €3 millar kan man säkert få Sirigu för 4? ( Orkar inte kolla hur deras kontraktssituationer såg ut som kan spela roll, men vafan.) Målvakter går sällan för några supersummor, förutom om de är unga och jagas av de ALLRA största klubbarna. Ciao.

  • kollakollaatt

   buffons övergång till juventus från parma då ? var inte det en dyr värvning ?

   • nyeCruijff

    Jo, som sagt ung målvakt till stort lag. Att jämföra med de Gea och i viss mån Neuer.

   • MrStretford

    Är du en reko kille?
    Vart sitter du?
    Var det dit du ville?

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Tackar.

   Det är klart att det går, men Villarreal hade åkt ur La Liga. Sirigu hade tre år kvar på kontraktet och Palermo hade slutat åtta i Serie A. Det fanns liksom ingen anledning till att släppa Sirigu för €4 miljoner, även om han själv tyckte att han hade för låg lön i Palermo.

   /J

 • AmiMilan1

  Sakho kmr spela mer en alex

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Nja, Sakho var petad av Bisevac under våren, så Sakho känns avlägsen startman i dagsläget.

   /J

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001088817718 Teif Alsadi

  oj oj oj oj, precis som att franska ligan är ”nybörjare” med att ha stjärnor i sin liga så är du (Jonas Hansson) en nybörjare med att ha stjärnor i ligan du bevakar, och till låt mig säga det, det syns!

  Det här är första gången jag läser din blogg och ganska lustigt nog så var det av misstag. Läste rubriken och trodde det handla om italienska ligan när jag klicka mig in. Nåväl. Du får en inte att återkomma till din blogg bara för att se var du har att säga, det skulle i såna fall vara om någon rubrik var väldigt spännande. Varför? jo, med sådana uttalanden ”Ibrahimovic får slåss med Djuric, Källström och Schelin om vem som ska få vara ”Veckans Kim”. På den nivån ligger det” så får du inte oss nya fransk tittande att tycka det är intressant. Varför tror du att vi börjat med franska ligan? svaret stavas: Zlatan Ibrahimovic. Då måste jag fråga vrf du direkt tydligt visar att du inte har några som helst tankar om att ”special” bevaka zlatan? det du gör är att ”skrämma” bort de nya läsarna som kommer i.o.m zlatans flytt. där skulle jag vilja säga att minst 100 pers drog all världens väg. det du inte verkar ha förstått är att Barca/Madrid fansen kommer fortfarande följa Barca/Madrid. De som du får är dom som kommer överge Serie A och flytta till franska ligan och jag tycker att det är ganska tydligt varför dom gör det men jag väljer ändå att skriva det Zlatan Ibrahimovic. Zlatan är ett varu märke, ta nytta av det. Zlatan ska inte vara på samma nivå som Schelin, men du lär nog dig med tidens gång. nu får du och de andra ”redan tidigare” frankrike supportrar ha en bra dag.

  • Z_Z

   Tycker personligen att det är bra med en bloggare som inte lägger överdrivet mycket krut på just Zlatan utan skriver om vad bloggen ska handla om, nämligen franska ligan. Artiklar om Zlatan kommer de som de gjort senaste åren ändå finnas dussintals av varje vecka så istället för att skriva något mer så kan Jonas Hansson skriva och upplysa om det som man inte vet om den franska ligan.

   Inte direkt så att jag som Barcafan läser Zanders blogg endast gångerna han berör just Barcelona. Inläggen kring de andra lagen i ligan är sjukt intressanta och bra skrivna och av de jag såg förra säsongen från denna blogg så var de intressanta och gav den okunnige en bättre bild av ligan som helhet.

   Vill du läsa om Zlatan så finns de säkerligen bloggar i massor som bara fokuserar på honom.

   • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001088817718 Teif Alsadi

    exakt vad jag menar…

    du har enligt dig följt bloggen tidigare och vrf skulle du inte fortsätta?

    vi (zlatan supporters) som endast ska börja följa ligan (tro det eller ej men vi är fler än vad man tror) drf att zlatan ska spela där, vi kommer inte vara speciellt intresserade av den här bloggen som har zlatan och schelin på samma nivå av just anledningen att det finns massor av franska bloggar som skriver mer om Zlatan. Han kommer inte tappa sina läsare (bl. a du?) utan han går miste om den nya stormen som kommer in.

    De är bara om vad jag tror kommer hända om han fortsätter med framför allt att säga, lotta och zlatan kommer ha samma nivå…

    • Gabuchino17

     Ja, det är pinsamt med en sån kommentar. Kanske Jonas inte gillar Zlatan…

    • Z_Z

     Självklart vill alla Zlatansupportrar läsa så mycket som möjligt om honom. Men att frångå att ha en blogg som handlar om franska ligan och istället bygga den utifrån Zlatan med franska ligan som prio 2 är enligt mig idioti.

     Jag kan fråga tillbaka, läste du medicis blogg medan Zlatan lirade i Italien? Han är en bloggare som till skillnad från hussfelt faktiskt bloggar om Italienska ligan och trots att han inte överfavoriserade Zlatan så vill jag lova att rätt många zlatanfans följde bloggen just av anledningen att den är väldigt bra skriven.

     Självklart kommer Zlatan få en del i denna blogg och självklart kommer han att synas mer än schelin och källström, under förutsättning att han presterar som han gjort senaste åren för då kommer han att dominera i ligan och skapa rubriker.

     Men jag kan inte se varför Zlatan ska ha en egen liten del i varje inlägg, vilket om jag tolkar dig rätt, är något som du mer eller mindre tycker bör finnas för att du ska följa den…

     • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001088817718 Teif Alsadi

      Han får givetvis ha bloggen exakt hur han vill och zlatan ska inte vara prio 1. När han säger att Zlatan och källström kommer vara på samma nivå, där kommer felet (enligt mig). Källström har aldrig (kommer aldrig) att toppa varje kvällstidning i hela Frankrike efter att han gjort nått (för sakerna man måste göra är han inte kapabel till att göra), men Zlatan kommer göra det, och inte bara en gång, utan flera gånger. Ska Zlatan då ha lika mycket utrymme i en blogg som Källström i en blogg som handlar om franska ligan, i min åsikt NEJ.

      På tal om medicis blogg. Jag kan satsa en hel del pengar på att han tappat läsare sedan i våras. Vart tar dom här läsarna vägen? jo dom lär inte komma hit om Zlatan ska ha lika mycket utrymme som en medioker (i den här nivån är han det) mittfältare i ett lag som inte har chans på liga titeln (enligt många). Då kommer dom antingen bara läsa artiklar eller om dom nu är ute efter en blogg, leta vidare utanför FK.

      Givetvis ska han inte skriva om Zlatan om han inte gjort nått. Men om Lotta gör 2 mål i en match ska det ju inte få samma utrymme som när Zlatan gör 2 mål i en match. Och om Lotta bråkar med tränaren ska det inte ha lika stor uppmärksamhet som om Zlatan bråkar med tränaren. hoppas du förstår vad jag menar.

     • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001088817718 Teif Alsadi

      Har han med namnet ”Zlatan” i rubriken så kan jag med 99% säkerhet säga att han får minst dubbelt så många ”klick” än om han inte har. Det är ren fakta och går inte att komma ifrån. Jag kan även säga med 75% säkerhet att han fick nytt ”klick” rekord när han skrev det här inlägget. SORRY, men det är verkligheten. Sen om han vill ha dom här läsarna eller inte, det är helt upp till honom.

   • Gabuchino17

    HAHHAHAHA, Z-Z, DU SKULLE INTE ENS VARA HÄR OM DET INTE STOD ZLATAN I RUBRIKEN!!!!

    • Z_Z

     Det får stå för dig, jag har läst bloggen senaste säsongen eftersom jag tycker att den hittills till skillnad från hussfelt och vissa andras håller en bra nivå och är givande.

     • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

      Tackar.

      /J

   • Gabuchino17

    Jag känner rätt många barca- och realfans som inte läser zanders blogg alls, men läser ALLT om Zlatan.

    • Z_Z

     Det stämmer säkert, själv läser jag de mesta och vad du än må tro så hatar jag inte Zlatan. Tycker faktiskt han är en underbar spelare när han spelar som han gjorde under förra året men jag dyrkar honom inte som vissa andra…

   • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

    Korrekt.

    /J

  • http://www.facebook.com/people/Sebastian-Pagmert/100000646419320 Sebastian Pagmert

   Jag håller med fullständigt. Om den här transfern går igenom så kommer det komma hundratals nya läsare till din blogg för att Zlatan har gått till PSG.

   Fixar du inte att ge han extra utrymme, då kan du lika gärna göra fotbollskanalen en tjänst och sluta blogga för dem, och ta in en skicklig bloggare som fixar att både hantera en liga och hantera Sveriges största fotbollsvarumärke.

   Annars skriver du väldigt bra, men det där med ‘Ibrahimovic får slåss med Djuric, Källström och Schelin om vem som ska få vara ”Veckans Kim”.’ tyder inte bara på omdömeslöshet, det tyder också på att du inte riktigt har förstått ditt jobb.
   Ungefär såhär ska det gå till:

   Fotbollskanalen till dig: Vi får mer cash desto fler personer som läser dina inlägg.

   Du: Okey. Zlatan kommer till ”min” liga. Det borde vara lätt att fixa.

   Fotbollskanalen: Lysande!

   Alternativet, som inte är så bra:

   Du: Zlatan till ”min” liga. Men jag tänker låta Schelin ta lika mycket plats i min blogg som Zlatan gör.

   Fotbollskanalen: Låt inte dörren slå dig i röven när du går ut.

   • Gabuchino17

    Helt rätt och sant.

   • nyeCruijff

    Fast jag tror inte Jonas eller någon av bloggarna som inte även har TV-jobb på fyran bryr sig särskilt mycket om det genererar cash till fotbollskanalen, då de själva jobbar ”ideellt”/för att visa att de är duktiga för att senare kunna få ett välbetalt jobb.

    • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

     Njä, det blir nog inte heller särskilt mycket mer pengar bara för att jag skriver oftare om Ibrahimovic…

     /J

     • Zwa

      Underskatta inte hur många tusentals läsare namnet Zlatan lockar. Du vet mycket väl varför kvällstidningarna plockar in det i rubriken på så många artiklar som möjligt. Alla FK-bloggare skriver inte gratis.

     • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

      Se ovan.

      /J

   • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

    Jag har gjort gratisjobb för Fotbollskanalen i ett år, om de vill ha folk som skriver allt om Ibrahimovic så får de väl ta in en extra. Svårare än så är det inte.

    /J

    • http://www.facebook.com/people/Sebastian-Pagmert/100000646419320 Sebastian Pagmert

     Sa aldrig du skulle skriva allt om Ibrahimovic. Jag sa vad folk här på fotbollskanalen vill läsa om.

     Lorenzo Medici har lyckats hålla en bra balans mellan liga och det faktum att Zlatan spelar i den.
     Läs hans blogg om du inte gjort det. Grymt bra.

     • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

      Jag skriver om de sakerna jag tycker är viktiga om fransk fotboll. Svårare än så är det inte.

      /J

     • Ayew20

      Asså orka! Läser ju hellre en lååång artikel om krigarna på korsika än om vem Zlatan tjafsade med efter PSG’s senaste match…
      Fortsätt som du gör Jonas! Fais ton truc!

     • Daniel Slätt

      Du ska ge fan i o kategorisera läsare! Herregud de flesta som läst hans blogg skiter fullständigt i Ibra, och en artikel om Lorient är, om inte mer, intressant som en om PSG…

     • http://lyon-forums.com/vive-la-france/ BIM

      Folk? Jag är ”ett folk” och jag vill INTE läsa om Z här! Jag vill läsa om Ligue1!

  • MrStretford

   Franska ligan är inte nybörjare med att ha stjärnor, däremot är det långt mellan gångerna..

  • Believe

   Men om de nya ”fransktittande” börjar följa franska ligan för att Zlatan helt plötsligt spelar där är de väl inte intresserade av ligan utan Zlatan. När Ibrahimovic pensionerar sig och lämnar ligan kan ingen människa blivit ett dugg intresserad av franska ligan om Hansson bara skrivit om Zlatan, eller hur?

   Det heter Frankrike-bloggen, den rapporterar om fransk fotboll, inte Zlatan. Om du verkligen är intresserad av fransk fotboll och vill ha en plats att diskutera den på vore det väldigt tråkigt om alla här bara snackar Zlatan.

   Starta en egen Zlatan-blogg vet jag, för det här är inte en.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Jag skriver inte bloggen för att skriva om Ibrahimovic, det är redan så många andra som täcker upp det ämnet. Bloggen har varit väldigt uppskattad just på grund av att jag inte bara skrivit om PSG/Marseille/Lyon.

   Som sagt, det finns alternativ om man vill sönderanalysera allting om Ibrahimovic. Det här är en blogg om fransk fotboll, om allt som händer inom fransk fotboll, och då är inte Ibrahimovic allt.

   Läsarsiffror? Jag vet inte ens vad jag har för läsarsiffror nu, men de som läser uppskattar mig.

   /J

   • Zwa

    Samtidigt har jag svårt att se dig ignorera om det skulle visa sig att Zlatan faktiskt i realiteten blir ligans största stjärna. Inte bara på snack-nivå utan även på planen.

    Lite naivt (eller bara provocerande?) skrivet av dig att han inte skulle få mer utrymme än alibispelare (i sammanhanget) som Djuric, Schelin, Källström etc.
    Hoppas verkligen inte du hoppar över det som är förstasidesstoff i Frankrike (ja Zlatan kommer nog att vara det där med) av ren princip.

    Sen förstår jag också att du inte vill skriva en Zlatanblogg som många av fansen önskar. Se på Italienbloggen så är det en ganska uppskattad mix.

    Tänk så här att får du till detta så kanske det blir så många läsare att du inte skriver gratis längre. Skriva kan ju du så det är inga problem.

    • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

     Jag har inget behov av att få journalistundervisning på ett kommentarsfält, tack.

     /J

  • http://lyon-forums.com/vive-la-france/ BIM

   Håll dig till Sportbladet! Jonas sköter denna bloggen perfekt!

 • http://www.facebook.com/people/Mikael-Eriksson/547666979 Mikael Eriksson

  Jag ger det 4 veckor innan Zlatan och Menez hamnar i en ”het dispyt” med varandra….

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Ménez och Nenê ligger i farozonen…

   /J

 • MrStretford

  Ironi att ligan ser svagare ut än någonsin, PSG lär få en ”walk in the park”.
  I CL ger jag dem ingen chans att vinna, laget på papperet är alldeles för svagt.
  Då menar jag givetvis jämfört med andra topplag, och inte att PSG är dåliga.

  Blir intressant att se vart denna blogg tar vägen, är personligen bara intresserad av PSG- Zlatan, och Lyon-Kim och sk-ter i Brest; Nice å allt vad de heter, men bloggen heter ju som sagt frankrikebloggen.
  Efter några års läsande på FK har jag insett att ”money rules” och att reklamexponeringen går före kvallitet och trovärdighet.
  Hoppas därför att du Jonas slipper påtryckningar om att sälja bloggen med en massa dravel om Ibra och övriga legoknektar i Paris.
  Titta gärna på Hussfelts bloggande för att se hur det inte ska gå till, ingen vill veta var du är, äter, eller vilka du känner.
  Kombinerat med dåligt bloggande gjorde hans lillebrorskomplex till England det omöjligt att låta oss läsare kommentera bloggen..

  Lycka till, hoppas detta blir en ny trevlig bekantskap..

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Som jag sa tidigare: många människor var under förra säsongen intresserade av vad som gjorde Ajaccios president så intressant, eller varför Nice misslyckades med att göra mål, eller varför Garde kan vara en ny stortränare. Vet inte vad som ändrat på detta nu.

   /J

   • MrStretford

    Gillar dig redan, det här blir kanon!!

    • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

     Merci!

     /J

 • Gabuchino17

  Jag vill att du skriver mycket mer om Zlatan än resten av spelarna. Jag följer Zlatan stenhårt och har väldigt många med mig. Tänk på det.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Ibrahimovic är en av de största spelarna i ligan, därav kommer jag skriva mer om honom än om Alexandre Barbier i Reims, men jag förstår inte varför jag ska skriva om det som annan svensk media redan skriver om.

   /J

 • Believe

  Sakho skulle vara ett riktigt kap i min mening, oavsett vilken klubb vi pratar om, såklart de som har behov.

  Givetvis tråkigt om han lämnar PSG som är hans hem men får han ingen speltid så.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Mjo, grejen är dock att han lär vilja gå till en klubb där han garanteras startplats, och de flesta storklubbar har redan ett ordinarie mittlås. Man kan bara vänta och se…

   /J

   • Believe

    Tror ändå rätt många klubbar hade garanterat honom speltid, om de som sagt har behov. Kan tycka att Arsenal och Inter skulle ha nytta av honom.

    • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

     Men vilka klubbar har ett behov av en _ordinarie_ mittback? Han kommer ju få mycket speltid även i PSG, men inte vara ordinarie.

     /J

     • http://lyon-forums.com/vive-la-france/ BIM

      Sakho, kom till Lyon! Vi behöver dig! Lovren-Sakho= ja tack!! F.ö väldigt bra skrivet Jonas, det verkar som att du fortsätter?

     • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

      Aulas har sagt att Sakho definitivt är ett alternativ… Lloris måste dock säljas först.

      Tackar, jag tror jag fortsätter, ja.

      /J

 • laikon

  Franska ligan kommer för mig fortfarande att vara en skit-liga!

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Då vet vi. Nästa gång ber jag dig ta på läsglasögonen dock:

   ”Håll en god ton i kommentarsfältet”

   /J

 • RobinsonRobban

  Har följt din blogg lite då och då eftersom jag gillar OM lite, kommer bröderna Ayew,Remy osv stanna kvar? Dessutom vad var de för jävla val till tränarbänken man gjorde? Han nya kommer inte ens ihåg vad han hette men hans vinstprocent i sina tidigare lag var allt annat än imponerade, riktigt usel till och med runt 30-40 procent typ.

  Tråkigt att inte OM kan anställa en riktig tränare nu när PSG satsar, Lyon verkar ju försöka börja om helt vilket kan vara rätt då laget såg rätt trött ut förra säsongen men förstår inte vitsen med att försöka bli av med typ Cisokho han håller fortfarande riktigt hög klass enligt mig är han den bästa vänsterbacken i Ligue 1 känns nästan desperat att sälja han.

  Ligue 1 är ju en liga som man tidigare följt mest pga alla talanger som spelat där tror de kan vara bra för ligan i de långa loppet om PSG satsar rejält. OM har utan tvekan potential att bli en maktfaktor i Europa som man en gång var då man alltid har mycket folk och ett enormt intresse runt laget, Lyon kan även dom få fart på de igen och Lille ser även dom spännande ut med Martin även om de är omöjligt att ersätta Hazard.

  Nyckeln för Ligue 1 är att glida med på PSG.s satsning nu, gör man de på ett smart sätt kommer ligan förmodligen ha potential att gå om Serie A vilket jag iofs tycker är tråkigt då jag älskr den Italienska fotbollen men om man snackar rent generellt om Serie A så måste stora förändringar ske i framförallt Inter och Milan. Juve är på rätt väg men dom kan inte dra lasset själva.

  Hur ser arena frågan ut i Frankrike hur många av dom stora lagen äger sin egena arena?

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Baup ja… Han gjorde trots allt helt okej resultat med framförallt Toulouse, men jag tror det var såhär:

   1. Man behövde ta ett snabbt beslut.
   2. Man behövde någon billig.
   3. Man behövde en ”marionettdocka” som var glad bara över att få träna klubben, utan att kräva massa egna spelare (lex Deschamps)

   Svårt att säga vilka som stannar. Man lär sälja en startspelare, och det första acceptabla budet som kommer in lär accepteras, oavsett spelare.

   Om jag minns rätt så är det bara Ajaccio av Ligue 1-klubbarna som äger sin arena till 100%.

   /J

 • Quaristice

  Obegripligt hur man kan släppa Verratti till PSG. En av Europas största talanger, och de släpper iväg honom direkt. Zlatan och Silva kan jag förstå, tror Milan repar sig bra ändå, men Verratti…

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Verratti tillhör dock Pescara, var lite otydlig med det, fast du kanske också menade det. Synd att han inte tog beslutet att gå till Juventus/Milan/Roma/etc. för att bli en ny framtida fanbärare för någon av de klubbarna.

   /J

 • http://twitter.com/AntonThorsson Anton Thorsson

  felpost

 • Heisenbergg

  Mycket trevlig blogg. Av det lilla jag sett är det minst lika hög nivå som Medicis Italienblogg, vilken jag uppskattat en längre tid. Har tidigare inte följt franska ligan speciellt noga, men som ett offer för Zlatanhysterin och faktiskt efter att ha läst det här fina inlägget är jag nog beredd att ge Ligue 1 en chans. Hoppas på lika trevliga inlägg i framtiden!

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Tackar, tackar!

   /J

 • DanneM

  Hur tänker man egentligen när man kräver att en Frankrike bloggare ska skriva extra mycket om Zlatan när hela den övriga Fotbollskanalen redan skriver om Zlatan? Det kommer för fan minst 10 nya Zlatan artiklar varje dag så det finns knappast något behov för denna blogg att skriva extra mycket om Zlatan.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Precis så. Jag gillar Ibrahimovic, men det känns onödigt att jag ska upprepa allting som alla redan har läst/hört om.

   /J

 • svenag

  Nu vinner Milan ligan och avancerar till kvarten i CL.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Spenderar man sina pengar rätt så…

   /J

 • Chelseafanet

  Den som tjänar mest på denna övergången är du, Jonas. Dina läsarsiffror kommer skjuta i höjden 😉

  Skämt åsido, gött att du inte tänker överdriva ditt skrivande om Zlatan, att folk är idioter och inte fattar att du jobbar ideellt med att skriva om fransk fotboll kan ju inte du hjälpa.

 • gkumlin

  Fortsätt bara som du alltid har gjort, din senaste säsong var riktigt bra. Det är många som uppskattar din blogg.
  Kul att du får mer publicitet nu, men ändra inte ditt bloggande för det behövs inte, Bastia är lika intressanta som Psg.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Merci beaucoup!

   /J

 • http://twitter.com/johnter80000692 John Terry

  7 RAKA TITLAR AV LYON

 • JeepBeat

  Intressant att så många vill att du, Hansson, ska prostituera dig och, liksom Hussfeldt, skriva om sådant som egentligen inte hör bloggen till.

  Själv tycker jag det är intressant att läsa artiklar om de mindre lagen, de som svensk media annars inte bryr sig om. Jag vill gärna läsa om de svenska spelarna, om hur de presterar, och hur fransk media om följer ligan på nära håll ser på detta.
  Hur alla ”Se&Hör”-fantaster på Getingen och AB ser på Zlatans storhet kan jag läsa på andra platser.

  Just nu är det väldigt hög nivå på bloggandet på FK (förutom då Hussfeldt och Ekwall som prostituerar lika hårt som rumänskorna på Malmis), det är ligorna man vill läsa om, lagen och alla spelare. Inte en spelare som Getingen kan fylla hela sin tidning med.

  Och om man nu skulle vara en Zlatan-fantast, så får man väl önska sig en Zlatan-blogg, som likt en papparrazzi följer varje steg han tar. Men vi andra vill nog gärna slippa det här på denna blogg.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Grejen är ju att Ekwall och Hussfelt får TV-tid där de måste prioritera att prata om Ibrahimovic, eftersom tiden de har är begränsad. Då blir det nog mer naturligt att man också skriver mer om sådana saker.

   Men ja, det kommer ju inte vara helt Ibrahimovicfritt. Schelin, Djuric och Källström har fått separata artiklar på den här bloggen under den gångna säsongen, och kommer att få det (tillsammans med Ibrahimovic) även under den här säsongen.

   /J

 • nalyd00

  är thiago silva klar för PSG?

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Näpp. Skulle bli förvånad om något blir klart innan helgen är slut.

   /J

 • Daniel Slätt

  Borde man inte förstärka högerbackspositionen? Jallet känns som lite av en akilleshäl, även om han är duktig offensivt…

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Grejen är att man klarar sig långt även om man har en medioker högerback. Jallet hade en väldigt bra vår, många PSG-fans ville ha honom i EM-truppen, samtidigt som Bisevac också kan spela där, men visst är det på den positionen som nästa stora värvning kommer att ske.

   /J

 • Vringhed

  Jag har i nuläget ungefär lika stor koll på franska ligan som på den turkiska (det vill säga mycket dålig), men Zlatans övergång till PSG ser jag som en ypperlig möjlighet att gräva ner mig i en ny liga.

  Av tradition följer jag de engelska och italienska ligorna, med tyngdpunkt på den första, men precis som Zlatans Barcelonavistelse tillfälligt ökade mitt intresse för den spanska ligan så ser jag fram emot vad den franska har att erbjuda, inklusive och exklusive Zlatan.

  För mig är Zlatan en dörröppnare, men att du skull skifta fokus från Frankrike till Zlatan löjligt, och du verkar ha en sund inställning till sådana infatila ”krav”. Nu har jag inte läst mer än en handfull av dina inlägg hittills, men det ser bra ut det jag läst. Ser fram emot mer framöver!

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Mycket bra!

   /J

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000433518461 Viktor Handbollskungen

  Franska ligan blir nog som många trodde Allsvenskan skulle bli att IFK skulle vinna Allsvenskan. Dom värva många klass spelare men det har dom inte visat iaf. Tror det blir likadant med PSG om Silva och Ibra går dit. Dom blir storlaget. Men däremot tror jag att PSG kommer det gå bra för. Kommer Zlatan in i laget rätt så blir dom riktigt svåra att stoppa

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Nja. Finns många skillnader, exempelvis var ju PSG med i toppen redan ifjol och har snarare förstärkt än förändrat laget.

   /J

 • mohammed7

  hur mycke tror du att zlatans mål mot frankrike i em spelar in att han nu e påväg till just frankrike?

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Ingenting. Det är Leonardos värvning, han hade värvat honom även om han hade satt tre mål i egen bur.

   /J

 • Lampard123

  We miss you Kombouaré!! Såg att Sakho inte var kapten på träningsmatchen mot CSKA tror du han lämnar? Om han skulle göra det skulle PSG förlora den lilla själen de har just nu.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Jorå, Sakho var lagkapten. Tror dock att det är 50-50 om han lämnar eller inte, det beror på hur duktig övertalare Ancelotti är.

   /J

   • Lampard123

    Var det inte Jallet som var kapten?

    • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

     Njä, Sakho hade bindeln en stund iallafall. Jag tror inte hans offensiv är tillräckligt bra, han är lite för trög för den positionen, det är ju tänkt att ytterbackarna i det här spelsystemet ska ”äga” sina kanter både offensivt och defensivt.

     /J

 • JeJo1

  Fortsätt som du gjort. Du har en kanonblogg om fransk fotboll så ge inte Ibra mer plats än han förtjänar, alltså relativt mycket, eftersom han är ligans bäste spelare.

  • http://twitter.com/jonas_hansson Jonas Hansson

   Tackar! Ryktas om Brasilien för Nenê…

   /J

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=601486099 Oliver Salvatore Bonaccorso

  hur kan du sätta spelare som schelin på samma nivå som ibrahimovic?. ibrahimovic kommer troligtvis att äga hela frankrike kommande år.. du kommer inte kunna motstå att lyfta honom till stjärnorna. hade jag varit du hade jag suttit och skrattat i flera veckor om den här värvningen blir klar. Frankrike har nu världens bästa anfallare

 • http://twitter.com/swegoon Kildo®

  Kunde MHSC vinna i år kan de vinna nästa år. Stambouli och Cabella tar ytterliggare kliv och Charbonnier har ett för bra namn för att misslyckas. Viktigt blir att behålla Belhanda och Yanga-Mbiwa samt att inte satsa för mycket på CL då man inte har så mycket att hämta där. Dessutom borde man kunna plocka in en till hyffsad spelare

 • IlCapitanoZ

  Om PSG möter Brest eller Nice borta och man har en viktig Champions League-match i veckan är sannolikheten ganska stor att man vilar Ibrahimovic & Lavezzi ex.vis. De yngre gardet kommer få speltid, kanske inte tillräckligt men visst kommer de få speltid. Inte sett Nene någonting men det är få anfallare som spelar bättre släpande än Ibrahimovic.

  Vore kanske mer rimligt att spela:

  ———Matuidi——–
  -Lavezzi-Pastore-Motta-
  ——-Ibra–Nene——

  – Zlatan får en fri roll, Lavezzi får jobba hemåt som han har fysik för, Motta likaså. Menez är en bra spelare att ta in vid behov av individuella kvalitéer men är han verkligen startmaterial för en klubb som satsar på att vinna Champions L?