Jonas Hanssons blogg

Allas favoritlandslag

Det finns för mycket fotboll för att det ska finnas dagar som saknar fotbollsvärde. Imorgon spelar Sydsudan sin första VM-kvalmatch någonsin.

Inbördeskriget i landet har gjort att två miljoner människor är på flykt, och dödssiffran på det knappt två år långa kriget är någonstans mellan 10 000 till 100 000 människor. Siffror som vi bara slänger iväg utan att reflektera över hur bisarra de är. Vi kan inte greppa dödsfall i stora antal. I dagsläget är det endast Syrien som FN ger mer pengar till.

Landslaget kom till 2012, ett år efter landets självständighet från Sudan, och förra månaden tog de sin första seger någonsin: 1-0 mot Ekvatorialguinea.

Förbundskaptenen Lee Sung-jea var en av två sydkoreaner som kom till landet för drygt ett år sedan för att utveckla landets fotboll, och de gjorde de bland annat med ett bidrag på 1,5 miljoner svenska kronor från det sydkoreanska fotbollsförbundet. Segern mot Ekvatorialguinea gjorde att landet på en månad gick från FIFA-rankingplats 198 till 144.

Nu slår de ju på de stora rubrikerna, att fotbollen ska hjälpa till med freden. Landslagets lagkapten Lado:

– Allt människor pratade om tidigare var kriget, men nu pratar de om fotboll också.

Fotbollsförbundets president Chabur Goc Alei:

– Till och med rebellerna som slåss mot regeringen firade den här vinsten, för vinsten var i Sydsudans namn, den tillhörde ingen stam eller inget politiskt parti.

Imorgon är det kvalmatch mot Mauretanien, vilket blir den första gången någonsin där Sydsudan är med i en kvalmatch till VM. Planen i Juba har fixats iordning.

82313_ori_juba_stadium

Typ: Sydsudan, som förra månaden vann sin första landskamp någonsin, spelar imorgon sin första VM-kvalmatch, samtidigt som ett stort inbördeskrig pågår i landet. Se även dokumentären om Sydsudans landslag.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Lita aldrig på någon som lovar för mycket

”Nu kommer det från öst” hojtar vi ibland och det kan syfta på lite alla olika ämnen, allt från Putin till solen. Östeuropafotbollen fick några rop på grund av Ryssland i EM 2008, Zenit St. Petersburg, och Shakhtar Donetsk. Problemet var att även resten av Europa höjde sig, så UEFA-karten blev fortsatt kraftigt vänstertung.

Det hette att Mitko Sabev skulle förändra för åtminstone Bulgarien. År 2006 plockade han på sig Chernomorets Burgas. Han fick pengar från sitt oljeföretag Petrol, och tryckte på några år upp dem i högstadivisionen.

Han byggde en ny träningsanläggning, ”Hajnästet”, för motsvarande 200 miljoner svenska kronor som de beskrev som ”tio gånger bättre än närmaste konkurrenterna”. Han plockade Krasimir Balakov, VM 1994, och gav honom en lön som var fem gånger högre än någon annan tränarlön i landet. Balakov sa att de ”planerar för en revolution”. Ny sportchef blev tysken Fredi Bobic, som jämförde hela upplägget med NBA-klubbarnas.

De hade 16-åringar som spelade i det bulgariska U21-landslaget, de blev valda till landets mest progressiva klubb, de kopierade det som Hoffenheim hade gjort i Tyskland. Det största projektet: planerna att bygga en ny arena för fem miljarder svenska kronor och därmed ha en av Europas dyraste arenor.

1301335870_2_FT1566_arena1

Sedan… Ohwell.

Petrol bråkade med Sabev, så de strök samtliga sportsliga satsningar inklusive arenabygget. Bobic hamnade i Stuttgart, Balakov kunde inte jobba utan en långsiktig plan, och en av Sabevs kollegor anklagade honom för att stjäla pengar från både företaget och Chernomorets Burgas.

Redan 2011 kom rapporter om att spelare inte hade fått sina löner utbetalda på fyra-fem månader, och de åkte ur högstadivisionen 2014 när det bästa de hade kommit på var en fjärdeplats. Nu pratar de om att kunna överleva. Hyrorna på den nuvarande arenan är för höga, så skulderna är svåra och blir allt svårare.

Sabev äger fortfarande klubben, men han gör inga investeringar och han har inget intresse. Tidigare i år bad supporterföreningen honom om att bara släppa iväg klubben. De tyckte allt hade gått på autopilot i flera års tid.

En organisation som heter ”Chernomorets framtid” la i somras fram flera bevis på att Sabev hade tömt klubben på pengar för personlig vinning och att han medvetet skickat ned dem till amatörnivå. Detta för att köpa arenamarken med hjälp av klubben, få ned dem i en usel sits, och sedan ta hand om marken för andra affärer. Organisationen ska nu ha tvingats att sponsra så att alla spelare åtminstone fick en måltid om dagen, sjukvård, mediciner, och pengar till hyra.

Nu ligger klubben en poäng ifrån nedflyttningsplats. I tredjedivisionen. Bulgarien får hitta andra sätt att försöka förbättra sin 29:e plats på UEFA:s ligaranking. Men hey, Chernomorets Burgas’ nuvarande arena har ju åtminstone… själ?

100_2125

Typ: En oljesnubbe köpte Chernomorets Burgas för knappt tio år sedan och skulle bygga en arena värd fem miljarder kronor. Nu sägs det att han bara skapade hypen för att senare sänka klubben och på så sätt tjäna pengar. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Cristiano Ronaldo: ”Om du tror att jag är bra, vänta tills du ser Fábio Paím”

Ja, citatet är korrekt, och Cristiano Ronaldo fick medhåll från ungdomsledare i Sporting CP. Några av de ungdomsledarna använde till och med ännu starkare ord.

Fábio Paím är tre år yngre än Cristiano Ronaldo, men när de var i samma ungdomslag i Sporting CP kunde Paím ändå vinna titlar som turneringarnas bästa spelare.

Det som Cristiano Ronaldo inte har fått tillräckligt prioriterad beröm för är hans disciplin. Hur han har tagit varje timme av sitt liv åt att bli en bättre spelare, men har istället fått för många primadonna-anklagelser slängda mot sig.

Fábio Paím? Han trodde att hans karriär var klar. När han var 16 år tjänade han mer än de flesta chefer i Sporting CP, och körde olagligt runt i sin Audi, Hummer, eller Mercedes. Han fick Jorge Mendes som agent, och Frankrike ville värva den här talangen. Fábio Paím hade ingen koppling till Frankrike, men det franska fotbollsförbundet erbjöd Paím en stor lön och ett franskt pass.

Han tackade nej och fortsatte att hänga med sina kriminella vänner i Portugal. En gång ska han ha gjort ett rånförsök. En annan gång åkt fast för snatteri. Skolan var bara något som folk tvingade honom att vara inskriven i.

Samtidigt: en gång var han bänkad i en ungdomscupsfinal, då han hade misskött sig. Med tio minuter kvar och underläge 0-2 byttes han in. Matchen vanns av Sporting CP med 3-2. Fábio Paím hade gjort ett hattrick. Fábio Paím hade bland annat ett lån till Chelsea, men har samtidigt kommit upp i 16 olika seniorklubbar.

Tidigare i år var han i Mosta på Malta. Där platsade han inte.

Därför flyttade han till Nevėžis, som tillhörde andradivisionen i Litauen. Han var tvungen att lämna när det kom anklagelser om att han hade våldtagit en kvinna.

I juni i år bytte han därför återigen klubb. Den här gången till Union 05 Kayl-Tétange, som är i andradivisionen i Luxemburg.

Förra veckan kom nästa nyhet. Union 05 Kayl-Tétange hade brutit treårskontraktet med Fábio Paím eftersom klubben ansåg honom var för oprofessionell.

Fábio Paím är 27 år och har bara gjort drygt 50 ligamatcher i sin karriär. Ändå säger han att han vill börja att göra rätt för sig.

– Jag lyssnade inte på folk som ville hjälpa mig. Jag var så framgångsrik att jag inte brydde mig om råden jag fick av min mamma, min farbror, och min agent Jorge Mendes. Jag valde fel vägar och fel vänner. Idag vill jag bara hjälpa talanger att inte göra samma misstag som jag gjorde.

Typ: Alla övertygades om att Fábio Paím var en större talang än Cristiano Ronaldo. 27-åringen Paím fick förra veckan sparken från den luxemburgska andradivisionsklubben Union 05 Kayl-Tétange.

Källor: Record, Luis Alter, Footballdatabase, In Bed With Maradona, Mais Futbol, Desporto ao Minuto, Futbol Portugal

@jpnas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Mazembe mot USM Alger i den afrikanska Champions League-finalen

Ingen av de två klubbarna från Sudan, Al-Merrikh och Al-Hilal, tog sig till den afrikanska Champions League-finalen. Istället blev det TP Mazembe från DR Kongo och USM Alger från Algeriet i dubbelfinalen runt nästa månadsskifte.

Det går att göra analyser och slutsatser av att semifinalisterna Al-Merrikh och Al-Hilal pumpas med oljepengar, att TP Mazembe ägs av Katangaprovinsens guvenör Moïse Katumbi, och att USM Alger ägs av Ali Haddad, en algerisk affärsman som sägs vilja jobba mot att bli landets president.

Slutsatsen är enkel: pengar = framgång.

USM Alger har dock en särskild ställning i sitt eget land. Den algeriska fotbollen har inte fått den stora påverkan från landets oljetillgångar, utan har fått växa mer på sina egna villkor. 1999 försökte landet genomgå en halvprofessionalisering, med Schweiz som förebild, men när huvudsponsorn Khalifa Group gick i konkurs år 2003 så försvann stödet.

År 2010 kom FIFA in och beordrade en ordentlig professionalisering. Spelarna skulle få bättre villkor, det skulle vara hårdare krav på infrastrukturen, det var fler saker som skulle uppnås. Kort: det skulle bli dyrare att hålla igång en fotbollsklubb.

USM Alger fick en kickstart på det: de köptes samma år upp av Haddad, som genast investerade motsvarande tiotals miljoner kronor i infrastruktur och han pratade om att målet med klubben är att vinna klubblags-VM. Förra året vann de den algeriska ligan med 14 poäng ner till tvåan, bara för att i våras sluta på plats åtta i en av den moderna fotbollshistoriens jämnaste tabeller.

algerie

En ovanlig säsong, eller algeriska klubbar som har hunnit ifatt? Den algeriska fotbollen har överlevt på att plocka franskfödda spelare till sitt landslaget, men de ville att den inhemska fotbollen skulle växa.

I samband med professionalisering år 2010 valde staten att sponsra 20 klubblag i de två högsta divisionerna. De skulle både hjälpa till med att starta akademier för de 20 klubbarna, och sedan ge bidrag motsvarande minst ett par miljoner svenska kronor om året för att hålla igång talangsatsningen och underlätta professionaliseringen.

Frågan lyder: hur mycket pengar orkar Haddad att spendera innan de övriga långsiktighetsjobbande algeriska klubbarna kan ha tagit ikapp en del av försprånget som USM Alger fick via tillskott av kapital?

Därmed inte sagt att den algeriska fotbollen saknar problem. Albert Ebossé, en av ligans bästa spelare, avled efter ett tumult på arenan där vi fortfarande inte vet dödsorsaken, och för någon månad sedan förbjöd den inhemska ligan klubbar från att värva utländska spelare, på grund av landets svaga ekonomi.

Typ: Afrikanska CL-finalisterna USM Alger köptes 2010 av en rik affärsman som gav klubben ett försprång mot konkurrenter. En tillfällig dipp i våras med plats åtta i tabellen, eller har de andra kommit ikapp?

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Nya Zeeland försökte också bygga landslag på shining

”New Zealand, Australia’s Australia”. På ytan finns det saker som har gjort dem vettiga under de senaste åren. Winston Reid, Auckland City tog brons i klubblags-VM 2014, förhållandevis gigantiska Wellington Phoenix hade nyligen sin första serieledning i australiska A-League, de arrangerade U20-VM i år, de funderar på VM 2026/2030, nästan tre miljoner av landets fyra miljoner invånare kollade en VM-match år 2010, tre oavgjorda matcher i VM 2010.

Enligt FIFA har de fler fotbollsspelare (200 000) än vad det internationella rugbyförbundet säger att landet har rugbyspelare (150 000).

All Whites, fotboll, ställs mot All Blacks, rugby. På 80-talet hade fotbollen en boom i landet, men annars har de mest varit rugby- och netballdominans. Fotbollen är dessutom mest för kidsen. När en undersökning gjordes visade det sig att fotboll var populäraste sporten för barn 5-17 år. För vuxna kom sporten på plats 12, vilket öppnar upp för val mellan optimism- och pessimismsidan:

1. Framtiden för fotbollen är god.

2. Fotbollen är en juniorsport som de unga växer ur och där möjligheterna till att försörja sig är för dåliga.

För ett par år sedan dumpade de förbundskaptenen Ricki Herbert. Han tog dem till VM 2010, fick tre oavgjorda matcher, och var där i åtta år innan han fick avgå på grund av för osexig. Idag har de en 34-årig engelsman som förbundskapten och plats 148 på FIFA-rankingen. En av deras sämsta rankingplaceringar någonsin. Det är ett lex Sverige efter Lagerbäck.

I den senaste landskampen kunde de inte ens vinna mot Burma. I det senaste oceaniska mästerskapet kom de på plats tre, där deras tre enda segrar kom till via uddamålet mot Fiji, Papua Nya Guinea, och Salomonöarna. Förlust mot Nya Kaledonien i semin.

Det här är dock inte deras största problem just nu. Tidigare i år kom det fram att de hade använt en ogiltig spelare i ett OS-kval. Deklan Wynne föddes i Sydafrika, flyttade till Nya Zeeland, spenderade mer än fem år där, men FIFA:s regelverk ansåg honom ändå inte giltig. De blev utslängda och missar OS. Fred de Jong, high performance director, behövde avgå efter administrationsfelet, och det visade sig att ytterligare 16 spelare i deras A- och ungdomslandslag kunde vara ogiltiga.

De försöker saker i alla fall. Den inhemska ligan fick nyligen ett nytt TV-avtal och den kommer att få ett nytt format, det sjunde nya formatet sedan installationen 1970. De har också satt ihop en nationell fotbollsplan, Beyond Football, där huvudmålet står i undertiteln: vinn en VM-match.

För att göra det krävs det, enligt dem själva, att förbundet ska fördubbla sina investeringar, där den största inkomsten redan nu är från FIFA och Oceaniens fotbollsförbund. Talangfotboll kostar pengar om Nya Zeeland inte ska bli lämnad av Australien för att endast ha oceanisk fotbollsuselhet.

Typ: Nya Zeelands försök att ge shining till landslaget har gett en nästan historiskt usel rankingplacering. De blev dessutom nyligen utslängda från OS-kvalet, men förbundet har en (underfinansierad) talangplan på gång. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Belgisk fotboll, stagnerar den redan?

Jag har tidigare skrivit om Saudiarabien, om hur de först vill ta sig mot den absoluta Asientoppen och sedan komma ikapp världstoppen. Det första steget var att sätta upp flera nya skrytarenor. Efter det blev Howard Webb domaransvarig. De försökte få in Marcelo Bielsa och Belgiens guldgenerationsskapare Michel Sablon, men fick nöja sig med Hollands VM 2010-finalsförbundskapten Bert van Marwijk och Jan van Winckel.

Jan van Winckel? Olympique de Marseilles fystränare under Marcelo Bielsas år (”Under tre-fyra månader spelade vi den bästa fotbollen i världen”), och en av de 10-15 personerna som jobbade med det belgiska fotbollsförbundet under deras resa.

Nu är han ansvarig för Saudiarabiens liknande försök. Landets prins och fotbollspresident skickade ihop ett gäng på 50 experter inom talangfotboll, tränarutbildning, skolutbildning, akademier, och allt sånt där. Förbundet har nu gjort ihop en fyraårsplan, som sedan ska utökas för att ge resultat i något VM-slutspel om 10-15 år.

Ett problem, förutom underfinansierad ungdomsfotboll under för många år, är att ungdomarna spelar för lite fotboll. 1500-2000 timmar under en uppväxt ger inga stora spelare. Det oroar van Winckel, men i en intervju med Inside World Football är han mer orolig över Belgien.

– Just nu är Tyskland och Belgien bland de bästa i världen. Tyvärr så blir det alltid en Ikaros-effekt. Om du kan flyga, så söker du dig för ofta nära solen.

– Det märks i Belgien. I precis det ögonblicket som de var tillbaka i toppen, så la filosofibestämmerna allt mer tid åt att prata olika anställningar och positioner på människor, medan de personerna som tog Belgien till toppen som Werner Helsen, Bob Browaeys, Marc Van Geersom, Michel Sablon, Marc Marchal, Eric Abrams, och Kris Van Der Haegen inte längre bestämmer filosofierna eller så jobbar de för andra fotbollsförbund. Jag skäms och är rädd. Om du står stilla för länge och inte är innovativ eller underskattar vissa delar – Nederländerna tycker jag förringade den fysiska aspekten – så kommer du att betala för det om fem-tio år.

– Du märker ofta att människor vilar sig under de framgångsrika perioderna, att det är för få investeringar på framtiden och för lite innovativt tänkande. Det här är framgångarnas fälla: du tror att det du gjorde igår kommer att vara tillräckligt för imorgon.

En hård attack, men samtidigt kan han ha rätt. Sablon jobbar nu för Singapore, Abrams för Australien, van Winckel för Saudiarabien. Just nu är alla andra länder i Belgien för att lära sig, och ta de idéerna och göra dem ännu bättre. Orkar Belgien hålla sig i toppen?

Typ: Det belgiska fotbollsförbundet har problem med många saker inför framtiden. En av dem är att bakgrundspersonerna under de senaste 15 år sedan inte längre får vara med och utveckla fotbollen, utan en av dem – Jan van Winckel – anser att landet fått hybris och glömt bort framtiden. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

The End of Endō

Den japanska boomen i Bundesliga kan kopplas ihop med Kagawas succé i Dortmund år 2010. Det är visserligen en faktor, men antalet japaner i Bundesliga låg redan då på ungefär tio stycken under 2008-2010. Det finns också en teori om att stora länder som förlorar stora krig utvecklar en mentalitet om ödmjukt arbete, och att Tyskland och Japan av den anledningen har kulturella likheter. Hur mycket man nu väljer att tro på den teorin.

En annan faktor att lägga in är att Japan startade en stor akademisatsning för toppklubbarna år 2002. Att det skulle ta knappt tio år innan den satsningen kunde visa upp faktiska resultat känns som en vettig tidsram.

Sedan har vi ju Yasuhito Endō, han som aldrig fick komma iväg från Japan.

Vi börjar i början: Endō har uteslutande spelat sin proffskarriär i Gamba Osaka, och är idag 35 år. Under elva av de tolv senaste säsongerna har han varit invald i årets elva i japanska ligan. Han var Asiens bästa spelare 2009. Så sent som förra året blev han vald till den japanska ligans bästa spelare. Imorgon ska han återigen vara stjärnan för Gamba Osaka när de spelar i asiatiska Champions League-finalen.

En japansk Andrea Pirlo är vad han sägs vara. Han har inte fysiken till att ta löpjobbet, men han har tillslaget och idéerna till att rucka upp motståndarna. Liverpool ville ha honom 2008, men varför var han inte en av de som har fått flytten till Europa?

Endō kom inte med i den japanska hypen för de senaste åren, han var i generationen innan det, men det var ju inte ett hinder för Nakata, Ono, Nakamura, eller Inamoto. Det fanns ju andra anledningar. En av dem är att han har en hög lön, på knappt tio miljoner svenska kronor om året, vilket försvårade ett mellansteg i Europa.

Det som dock brukar ses som den avgörande biten är att han har hepatit C. De europeiska klubbarna har inte velat chansa på en spelare med en så dålig lever, och Endō missade bland annat OS 2008 av den anledningen. Hans lever var bra nog för att spela i Japan; inte bra nog för att klara en läkarundersökning i Europa.

Champions League-semifinalen mot Guangzhou Evergrande kan vara hans sista stora avslut. Han står på 152 A-landskamper, den femtonde högsta siffran i världshistorien, men där kommer det inte att bli mer. Den nya förbundskaptenen Vahid Halilhodžić:

– Endō har gjort ett enormt bidrag till den japanska fotbollen och förtjänar all respekt för allt han har gjort, men jag kom hit med ett uppdrag: att bygga ett lag som kvalificerar oss för VM 2018.

Maxade han sin omvärldspopularitet i VM 2010?

Typ: Vi känner till Kagawa, Honda, Nakamura och alla dem, men vi hade också haft mer Endō-relation om det inte vore för hans hepatit C. 35-åringen går nu in i sin sista (?) stora titelchans: asiatiska Champions League. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Lech Poznań, bara smink över rasismen?

Vi är tillräckligt långt in på hösten för att kolla på de europeiska ligatabellerna och få oss ett rus. Det krävs dock att man vill veta hur det går för Ferencváros efter deras ekonomikatastrof (serieledning!), frågar om Ventspils tar en ny ligatitel (nej), luppar Zlatko Zahovičs sportcheferi i Maribor (hujeda mig vad dåligt just nu), eller letar efter det senaste östpoplaget (… Kairat från Kazakstan?).

En av de mest anmärkningsvärda tabellerna såhär långt: Polens Ekstraklasa tio omgångar in. Piast Gliwice slutade tolva förra säsongen. Nu leder de samma liga med sex till åtta poäng, beroende på hur det går för trean Pogoń Szczecin idag.

På strulsidan hittar vi Lech Poznań. De vann serien i våras. Hösten 2015: 10 ligamatcher, en seger, två oavgjorda, sju förluster.

Fem poäng och sist i tabellen.

De hade 1-o i helgen, men då fick ex-Kalmar FF-försvararen Paulus Arajuuri bollen på armen. Straff, 1-1, och fortsatt kris för Arajuuri och de två ex-Djurgårdsspelarna Kasper Hämäläinen och Kebba Ceesay, även om presidenten själv vägrade att använda ordet ”kris”.

Säsongsstarten har varit så usel att presidenten sades ha fryst alla spelares löner för att få dem mer motiverade, även om han pratade om att betalningarna kommer senare. Men kris är det inte. Fasiken heller.

Till detta får man lägga in Europacupspelet. De åkte ut mot Basel i kvalet till Champions League, och hamnade nu i samma Europa League-grupp som Fiorentina, Beleneses, och återigen Basel.

Nu fick de också veta att UEFA slänger ut alla åskådare i nästa hemmamatch i Europa League, hemma mot Fiorentina. Anledningen är att UEFA återigen har tvingats bestraffa dem för rasistiskt beteende hos supportrarna.

Det skedde redan under tre matcher under hösten 2013 i Europa League, då UEFA klev in med bestraffningar, och det händer nu igen. I somras var det i Champions League-kvalet mot FK Sarajevo, då det bara blev böter och lite annat. Nyligen protesterade supportrarna mot att en euro för varje åskådare i Europa League-matchen mot Beleneses skulle skänkas till flyktingkatastrofen i Syrien.

Motaktionen kom inte av någon liten supportergruppering. Åskådarantalet mot Beleneses var den lägsta som någonsin har registrerats på arenan. Det var många som ville markera.

Klubbens attans dåliga supporter-CV fylldes upp. ”Stoppa islamiseringen” ställs upp mot banners som handlar om vit makt och ”Arbeit macht frei”, och sånger motsvarande ”Move on, Jews! Your home is at Auschwitz! Send you to the gas”.

Även det polska fotbollsförbundet har, på grund av beteende i det inhemska ligaspelet, förbjudit Lech Poznań att ha supportrar i de två kommande bortamatcherna i ligan. Någonstans i mig vill jag att sistaplatsen i tabellen ska vara kostnaden för deras moraliska förfall.

Lech Poznań försöker att göra saker, då supportergruppers extremhögeraktioner skadar mycket. I veckan spelas det Europa League mot Basel, och då ska Lech Poznań ha UEFA:s kampanj ”Respect” på bröstet. Kampanjen som har som huvudmål ”to work towards unity and respect across gender, race, religion and ability”.

Bara smink, eller en ledning som vill göra faktiska saker för gräva bort problemen?

Typ: Lech Poznań vann polska ligan i våras. Nu ligger de sist i tabellen: 10 matcher, 5 poäng. Till detta har de återigen haft stora problem med rasistiska supportrar. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Ryssland är stort. Gigantiskt. Mega. Bamse.

Luch-Energiya är en poäng ifrån kvalplats till den ryska högstadivisionen, och alla är rädda och arga och gråter. Bara för att förklara hur stort Ryssland är:

Malmö FF har ungefär lika långt till Halmstad som Luch-Energiya har till Nordkorea.

Malmö FF har drygt tio mil längre till Sundsvall än vad Luch-Energiya har till sin närmaste seriekonkurrent SKA-Energiya.

Malmö FF har ungefär 100 mil kortare till New York än vad Luch-Energiya har till seriekonkurrenten Baltika.

russia

När Luch-Energiya ska resa till Baltika i Kaliningrad så är det totala avståndet resa över 1000 mil, från deras egen arena som ligger 100 meter ifrån havet mot Japan. Förutom resorna får vi också komma ihåg tidsskillnaderna. När klockan är 10 i Kaliningrad så är den 18 i Luch-Energiyas hemstad Vladivostok.

De var i semifinal i cupen förra säsongen, men förlorade då mot den kommande segraren Rostov. Hade Luch-Energiya gått till final hade de varit garanterade en plats i Europa League. De var faktiskt uppe i högstadivisionen 2006-2008, då med hjälp av en lokal oljeoligark med ambitioner utan långtidsplanering, vilket fick CSKA Moskvas målvakt Igor Akinfeev att komma med sin legendariska rant:

– Luch-Energiya borde spela i den japanska ligan.

Detta strax efter att hans CSKA hade förlorat mot Luch-Energiya med 4-0. Luch-Energiyas dåvarande tränare Sergei Pavlov gav dock en förklaring som passade Akinfeev:

– Att ändra om till Moskvas tidzon är enklare än det omvända. Det tar oss ungefär två dagar att anpassa oss när vi åker till Moskva, men när vi kommer tillbaka tar det en hel vecka innan allt är normalt. Det är uselt att inget av de vetenskapliga återhämtningsprogrammen kan hjälpa laget.

Här pratar vi om ett lag som inte ens hinner få till en enda ordentlig träning mellan en bortamatch och en hemmamatch en vecka senare.

Nu kommer ett annat problem. De höga resekostnaderna, tillsammans med några sportsliga svaga år, gör att Luch-Energiya skrivs ihop med konkursrubriker. Nyligen blev de utslängda från sin träningsanläggning och de har inte hittat ett sätt att bromsa att skulderna växer. Det finns ett förslag om att göra om det ryska seriesystemet till att vara mer geografiskt korrekt. Det här kommer i så fall att ta några år, så Luch-Energiyas kortsiktiga överlevnad handlar om att antingen ta sig till högstadivisionen eller få hjälp av någon snäll och rik person.

Det här är dock en av få gånger när folk tänker ”attans bananer vad skönt om den rackarns klubben går i konkurs”.

Typ: New York Red Bulls och Malmö FF hade kunnat spela i samma liga, och det hade ändå varit 100 mil kortare avstånd än när Luch-Energiya spelar sina ligamatcher i Ryssland.

Källor: UEFA, Metro, Futbolgrad, Luch-Energiya, L’Équipe, Wikipedia

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Hur länge väntar Allsvenskan på hybridgräs?

Jag är antingen korkad, fotbollshatare, eller inte professionell fotbollsspelare. Som bäst kanske jag kan definieras som cynisk nog att lägga mitt förtroende till fakta när det gäller underlagsdebatten naturgräs vs hybridgräs vs konstgräs. Jag vill se en rationell diskussion.

Vi börjar i den änden där jag tycker det blir flest fel: nej, det blir inte fler skador på konstgräs än på naturgräs. Vi kan exempelvis ta en stor svensk studie som kollade på 275 000 fotbollstimmar. Vad de kom fram till:

1. Fler fotledsskador på konstgräs.

2. Fler muskelskador på naturgräs.

Det var allt, med totalt sätt ungefär lika många frånvarodagar. Det gick inte att hitta någon annan skillnad, och liknande studier har samma resultat oavsett vad de kollar på: proffsfotboll, breddfotboll, ungdomsfotboll. Konstgräset på 70-talet var annorlunda och gav högre skadefrekvens, men kvaliteten skiljer sig flera generationer jämfört med det vi har idag. Även brännskadorna blir allt färre på de nyare generationerna konstgräs.

Det man ska lägga in: det blir en högre skadefrekvens om man som spelare byter underlag ofta. Det är väl ungefär det här vi har i forskningsväg.

När det kommer till Allsvenskan har vi två agendor som står mot varandra: de som vill spela fotboll på naturgräs för känslan och bollens beteende, och de som ska sätta ihop en budget och därmed vill ha lägsta priset per timme. De vill två olika saker, och har ofta inte flexibiliteten att verkligen förstå den andra sidan.

Konstgräset ger ett annorlunda sätt att spela. Det går (ibland för) snabbt, det tar bort en stor del av närkampsmomenten, och bollen beter sig annorlunda. Dessutom de fem orden som automatiskt kommer upp: ”fotboll ska spelas på gräs”.

På den andra sidan: kommuner som har betalat för många av de nya arenorna, och för dem är det utan diskussion att de ska kunna utnyttja sina faciliteter till mer än 15 Allsvenska matcher per år.

Vi får inte glömma de här negativa effekterna av naturgräs. Kalmar FF vann för andra året i rad priset för Allsvenskans bästa gräsmatta, med ett snittbetyg på 4,33. Tvåan på listan var Helsingborg med 3,58. Vad som ser bra ut på ytan är dock annorlunda i ekonomin. Kalmar FF backar 15 miljoner per år och ett av huvudskälen till det är att de har för få nyttjade timmar. Gräset är av hög kvalitet, aktiviteterna är för få, ekonomin är usel, och då kan den där extra miljonen eller två per år vara viktig.

Dessutom har jag ett till stort problem med konstgräsdebatten: kvaliteten på konstgräs är avgörande. Det går inte att dra alla konstgräsmattor med samma argument, av samma anledning som man inte kan slänga ihop alla naturgräsmattor. En konstgräsmatta slits ned på några år och tappar kvalitet.

Därför har vi under de senaste åren flörtat med hybridgräs. Det är mattföretaget Desso som bland annat började jobba med Huddersfield Town i mitten på 90-talet. Klubben ville ha en gräsmatta som klarade av både fotboll och rugby, och då kom Desso med hybridgräset.

Det de gör är att plantera in 20 miljoner små plastspiraler i marken, som går ned 20 centimeter och sticker upp två centimeter. Därefter sår de gräset, gräsets rötter växer ihop med plasten, och därefter blir 93-97% av ytan gräs. Det blir ungefär som gräs, fast det tål mer. Desso själva säger att mattorna klarar av följande antal nyttjade timmar per år:

Naturgräs: 250 timmar
Hybridgräs: 750 timmar
Konstgräs: 1500 timmar

Det här har börjat att användas av de stora klubbarna. Två tredjedelar av Premier Leagues klubbar använder det, och bland de nya kunderna i somras fanns Crystal Palace, Villarreal, och Sheffield Wednesday. De mest prisbelönta underlagen i världen är hybridgräs.

Sedan kommer problemet: kostnaden.

Desso själva säger att det blir billigare per timme om man har konstgräs. Lorient i Ligue 1 ville byta konstgräs mot hybridgräs, men tyckte att det var för dyrt. Att lägga gräset kostar ungefär £500 000 i engångskostnad, sedan håller det i fem år innan platsen måste bytas ut, och lägg till kostnader för underhåll av vanligt gräs och eventuella engångskostnader för att anpassa marken. Reading la sin hybridmatta 2004. 2011 tog de reda på totalkostnaden för de sju åren: £2 miljoner.

Lerkendal i Norge försökte också med hybridgräs, men där upptäckte de ett annat problem.

– Gräset på Lerkendal blev slitstarkt men halt och hårt. Det var ingen riktigt bra lösning. Vi bytte ut det gräset mot vanligt naturgräs.

Hybridgräset måste fortfarande tas om hand på ett bra sätt. Det lär komma till Allsvenskan, bland annat Elfsborg och Kalmar FF har analyserat idén, men just nu verkar det handla om en kostnadsfråga. Det känns fortfarande för dyrt med hybridgräs sett till de Allsvenska klubbarnas omsättning, men försök lär göras. Hur lång tid innan vi ser den första hybridplanen i Allsvenskan? 

Typ: konstgräs är billigt och bra, men opoppis. Som alternativ finns hybridgräset som tål mer än naturgräs och ändå ge ungefär samma känsla, men som fortfarande kan vara för dyrt för Allsvenska klubbar. 

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer