Hanssons Frankrikeblogg

Mercredi: Listor är alltid ”intressant”

17 september 2014 13.52, Jonas Hansson

Sju nya tränare i Ligue 1 den här sommaren, och även om alla (nåja) tränaranställningar är ”intressanta” så är det ju vissa tränaranställningar som är mer ”intressanta” än andra. Veckans lista: de under hösten mest ”intressanta” situationerna hos de nya tränarna, även om vi säkert lär återkomma till samtliga tränare någon gång under hösten.

1. Marcelo Bielsa i OM

Bielsa är Bielsa är Bielsa är Bielsa. Är Bielsa.

cdcsd

Ska sluta: 2-4

2. Willy Sagnol i Bordeaux

Tysk disciplin, tyska spelidéer, och tysk talangutveckling. Sagnol har tagit stor inspiration från sin tid i Bayern München, och ger en positiv aura kring Bordeaux efter en brutalt trist period på tre-fyra år.

Underskattat talangfullt spelarmaterial, och han är även en av de tränarna som ska testa trebackslinje. Verkar redan ha fått ut ännu mer av spelare som bland annat Rolan och Pallois.

Ska sluta: 4-7

3. Sylvain Ripoll i Lorient

Att ersätta Gourcuff är som att ta över efter Wenger. Lorient valde att lyfta upp sin assistent, och fortsätter med noga plockade Ligue 2-värvningar och numera även akademispelare som härdats fram i reservlaget något år extra.

Ska både behålla och utveckla, men Aboubakarförlusten lär ta hårt på klubbens långsiktiga placeringar. Vi gillar ju dock kontinuitet och en manisk tilltro på en stark klubbidentitet, så Jordan Ayew kommer göra 14 ligamål den här säsongen.

Ska sluta: 6-10

4. Leonardo Jardim i AS Monaco

Jardims högriskfotboll har mest bara gett konfunderande ingripanden från spelarna. Spelarmaterialet behöver tid, men sedan är frågan också om materialet är tillräckligt bra. Jardim har ändå ett genuint gott rykte i Portugal, både som människa och spelfilosofiker, så det ska bli Champions League-jakt.

Ska sluta: 2-4

5. Claude Makélélé i SC Bastia

Makélélés naturliga respekt i fotbollsvärlden gjorde att klubben kunde få en stark värvningssommar, med välskolade talanger på lån från de största klubbarna och sedan påfyllt med belgiska medieskugga-stabila spelare.

Lite för många oavgjorda matcher, men Makélélé har en optimal bakgrund för att åtminstone göra en Didier Deschamps-tränarkarriär. Precis som Deschamps är Makélélé lagom spelflexibel och duktig på att hitta harmoni.

Ska sluta: 8-14

***

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

Ngog Stade_reims – Gignac 500083
Lopes 500054Marveaux 500126 – Fortes Stade_reims
Gillet 508009
Kurzawa Monaco_ASBodmer logo_nice_100 – Conte Stade_reims – Sidibé 500054
Lopes 500080

 

@jonas_hansson

Fotbollen i Paris: Vänsterklubben med St. Pauli-tendenser

15 september 2014 11.57, Jonas Hansson

Det finns London och så finns resten av fotbollshuvudstäderna. London är ett unikum när det kommer till fotbollsklubbar och alla följer därefter. Moskva trycker på med tre-fyra grövre klubbar, men oftast finns det par toppklubbar i varje huvudstad – Atlético och Real, Lazio och Roma, Sporting CP och Benfica.

Undantagen existerar. Amsterdam, Berlin, och Paris har bara varsin toppklubb och sedan ett stort gap nedåt. Holland är så pass litet att Ajax kan dra lokaltrafiken till stora rivaler, och Berlin kan trots en svår historia dra till med Union och Hertha. Paris? Där får fotbollen bekräftat sitt rykte om att vara en fulkultursport, men det dräller av intressanta fotbollsfenomen i staden.

Paris
Bild via Cahiers du Football.

Sportligt är det visserligen svagt. Créteil bygger på sin kultstatus i Ligue 2 med tidigare Premier League-stökspelare som Fréderic Piquionne och Hérita Ilunga. Paris FC var det ursprungliga PSG-projektet redan på 70-talet innan staden istället ångrade sig och hoppade på PSG-spåret. Red Star FC har dock varit fina på att odla identitet.

Ursprunget till namnet Red Star ska ha varit taget från Red Star Line, en båttrafiklinje mellan USA och Antwerpen som hade samma Converse-liknande stjärna i sitt emblem. Grundaren? VM-fixaren Jules Rimet, som fick namnet Red Star eftersom familjens hushållerska hade åkt den båtlinjen. Ett anglofiliskt val, men som har fått en ideologisk prägel.

Klubben har alltid byggt sig på att vara en röd klubb, särskilt då de kommer från Saint-Ouen som mellan 1945 och 2014 endast hade tre borgmästare – samtliga var röda. Förändringen skedde först i år, när William Delannoy blev invald i april.

De ses ofta som den franska någorlunda lika motsvarigheten till St. Pauli, även om de själva inte har tagit det till samma extrema nivå. Däremot är klubbens huvudfigur den under andra världskriget avrättade Rino Della Negra, som gick ut i krig för att slåss mot nazisterna och sedan har blivit en stark lokalhjälte.

1836683_457788107684019_1096046896_o

Att integrera sig i samhällsarbeten har också varit en del av identiteten. De ordnar undervisningar under loven och skapar samarbeten med skolorna. De har fått jobba med projekt till att göra dem till en viktigare samhällsfaktor eftersom fotbollen sällan har fungerat. De plockade fem cuptitlar innan andra världskriget var över, men under de senaste 40 åren har de fått leva på känslor snarare än framgångar.

Red Star FC ha försökt att pumpa liv i satsningar, där en av de mer udda sammanslagningarna i fotbollshistorien var när de tog sig samman med Toulouse – en klubb med sin bas 60 mil från Paris. Det finns dock en sak som supportrarna diskussionslöst har vägrat: att fixa arenan.

Stade Bauer har flera gånger varit aktuell för omrenovering, men supportrarna står alltid emot. Byggd 1909 på en kolonilott och faciliteterna är så pass dåliga att ett vindoväder kraftigt förstörde arenan i slutet på 90-talet, men Bauer ska vara kvar. €2,5-5 för en matchbiljett och släng på någon euro och du får en kvalitets-ölmerguez, samtidigt som du diskuterar Marx med stolsgrannen och sjunger ironiska etablisemangssånger. Sånt är viktigare än strösäsonger i Ligue 1 på en standardnybyggd arena.

Det har istället gjort att pengar har spenderats på spelare. Förutom svenskarna Roger Magnusson, Bror Mellberg, och Henry Carlsson har bland annat catenaccio-Herrera varit i klubben, och de senaste årens satsning har handlat om Steve Marlet, Sir Alex Fergusons favorit David Bellion, och Franck Queudrue. Den stora prestigevärvningen är dock Manuel Pirès, som låg bakom OGC Nices oväntade Coupe Gambardella-guld 2012. Målet: Ligue 2 nästa säsong.

För drygt en vecka sedan spelades Parisderbyt mot FC, med resultat i supporterbråk som delvis skylldes på PSG:s quick fix-lösningar att kvickt trycka bort sina supportrproblem från Parc de Princes, men det är en historia som är komplex nog för att få en egen bloggpost.

Övrig läsning

Rino Della Negra – Den andra sidan av kriget
Fel Parisklubb i Champions League

@jonas_hansson

Frankrikes U21: Samma utveckling som A-landslaget

12 september 2014 16.42, Jonas Hansson

U21-playoff Frankrike-Sverige? Fransmännen ser det som en jobbig uppgift, men är mest bara lättade över att ha sluppit Holland och Ukraina. Frankrike är dock svårbestämda i och med faktumet att de i juni i år bytte förbundskapten.

Under året som Willy Sagnol var förbundskapten gjorde laget 29 mål på nio matcher, och vann samtliga sex kvalmatcher. Sagnol hade tydliga tyska vibbar och sågs i Frankrike som fräschaste möjliga tränaren, och han har sett lika intressant ut i nya klubben Bordeaux. Ny förbundskapten: den äldre Mankowski.

Mankowski är en typisk förbundskille: anställd där sedan 2000, och assisterande tränare för A-landslaget under åtta av de åren. 5-1 mot Kazakstan och 1-1 mot Island är allt han har hunnit med för U21. Ett par procent mindre i mod och lite sämre ihopkoppling i offensiven var de försämringarna man kunde se jämfört med Sagnols tid, men en längre spelsammanfattning kommer vid ett senare tillfälle.

Mankowski var ju faktiskt också den förbundskaptenen som vann U20-VM med Frankrike förra året. Då var Pogba, Digne, och Kondogbia med i laget, och av de 21 spelarna från U20-VM-truppen förra året räknar jag med att ett femtontal är aktuella för U21-samlingen mot Sverige. Trots att Mankowski är nyanställd så har han stark koll på spelarna.

Målvaktsposten är svårbestämd. Sagnol körde Boucher – som är okej men inte mer i Toulouse – medan Mankowski har bytt till PSG-ägda Aréola, som är *den* målvaktstalangen och redan ger starka och jämna prestationer. Inte de Gea/ter Stegen-talang, men talangsteget där under.

I backlinjen kan de båda A-landslagsspelarna Digne (PSG) och Varane (Real) komma med, situationen ska diskuteras vidare, men frågan är hur stort behovet är av att få in Digne? Ordinarie vänstervalet Kurzawa är en av AS Monacos viktigaste spelare, och har mer närvaro i sitt offensiva spel, även om Digne ger mer mognad. På mittbacksplatsen är det dock ett kvalitetssteg mellan Zouma (Chelsea) – som har talang men som oftast bara är stabil – och världsklassmittbacken Varane.

Laporte är prisad i Athletic och Barcelona stod där och funderade på €36 miljonersklausulen, medan Foulquier (Granada) är bra men aldrig sticker ut och är den enda i backlinjen utan tydlig potential för ett A-landslag. Reserverna är funktionella, men det är tydligt att Frankrike har fyra starka namn (Digne, Kurzawa, Laporte, Varane), och sedan är det ett glapp till resten.

Digne/Kurzawa – Laporte – Zouma/Varane – Foulquier

På mittfältet är det alldeles för många valmöjligheter. Om Pogba (Juventus) kommer in så vinner Frankrike mittfältet mor Sverige, men utan honom gäller det att Mankowski träffar rätt på spelartyp och form. Kondogbia (Monaco) – en Pogbatyp – och Sanson (Montpellier) – en tyngre Verrattityp med mer slutproduktseffekt – startar, och bredvid finns det alla olika alternativ:

Ettrighetsspelare som Mendy (Nice) eller Bakayoko (Monaco), djupledslöpare som Doucouré (Rennes) eller Veretout (Nantes), mer allroundskickliga som Lemina (OM), Tolisso (Lyon), Ferri (do), eller Ngando (Rennes), eller den mest talangfulla duon Imbula (OM) och Rabiot (PSG) som dock saknar U21-förtroende.

Alla är välskolade, men inget alternativ är klart starkare än något annat. Sanson tror jag dock är den som är viktigast för att länka ihop spelet. När han byttes ut mot Island försvann all anfallsstruktur, och han har haft konstant utveckling i Montpellier.

Kondogbia – Pogba/? – Sanson

Anfallslinjen har fått ny kraft, både mentalt och fysiskt: Arsenals Sanogo. De tempostarka typerna har länge funnits i anfallsuppsättningen, men de har saknat en uppspels- och bökpunkt som kan göra ett gott jobb som ensam anfallare. Runt honom kommer förmodligen Ntep (Rennes, poängstark men ojämn) och den offensiva stjärnan Thauvin (OM) vara ordinarie.

Martial (Monaco) hoppar alltid in och rör om med vassa löpning och svåra tekniska aktioner, och bakom där är det Coman (Juventus), Benzia (Lyon), Bosetti (Nice), Bahebeck (PSG), Maupay (Nice), Haller (Auxerre), och Ongenda (Bastia/PSG) som bör vara alternativen.

Thauvin – Sanogo – Ntep

Summa? Thauvin, Pogba, Varane, Laporte, och Digne/Kurzawa är de stora talangerna, och Sanogo och Sanson är viktiga då de tillför nya egenskaper. I övrigt är det en välskolad generation som inte har fått uppleva den extrema hypen då Pogba, Varane, och Thauvin har fått ta det stora medialasset.

Situationen har varit lik den som har skett i A-landslaget. På ett par år har landslaget bytt ut sig och fått fler sympatiska drag, även om den känslan inte är lika etablerad som den är i A-landslaget. Problemet har snarare varit att få ned antalet talanger till en mer hanterbar grupp, för just nu finns det fem-sex stjärnor och efter det runt 25-30 spelare som håller lika god kvalitet.

Alla spelare håller dock hög kvalitet: Thauvin (€15 miljoner), Digne (€15 miljoner), Zouma (€10 miljoner), Kondogbia (€20 miljoner), och Varane (€10 miljoner) är några av spelarna som redan har varit involverade i stora affärer, och bara där är vi uppe i €70 miljoner. Det exkluderar flera affärer för runt €5 miljoner (Martial, Ntep, Bakayoko, Lemina…), samtidigt som spelare som Laporte och Pogba ännu inte har varit involverade i ekonomiskt grova övergångar.

Dessutom är de sämsta spelarna som kommer att få speltid ändå spelare vars lägstanivå är att vara viktiga startspelare i bottenlag i Ligue 1. Det finns inga utfyllnadstalanger.

Thauvin – Sanogo – Ntep
Kondogbia – Sanson – Pogba
Digne – Laporte – Varane – Foulquier
Aréola

Förstareserver: Boucher, Kurzawa, Zouma, Veretout, Mendy, Martial, Coman

@jonas_hansson

Silly Season-summering: Reims, Rennes, ASSE, Thonon Gaillard, Toulouse

9 september 2014 16.55, Jonas Hansson

Del 1: SC Bastia (3,5/5), Bordeaux (3,5/5), SM Caen (3/5), Guingamp (2,5/5), RC Lens (0/5)

Del 2: Lille OSC (3/5), Lorient (3/5), Lyon (2/5), Olympique de Marseille (4/5), Metz (3/5)

Del 3: AS Monaco (1,5/5), Montpellier (2,5/5), Nantes (2/5), OGC Nice (3/5), Paris SG (3/5)

STADE DE REIMS (plus €5,5 miljoner)

Modig känner-rätt-personer-tränare VASSEUR (Créteil, tränare, 3/5)
Konstgräskontringsspelare MOUKANDJO (Nancy, 3/5)
Vasseur känner PSG-akademin BOURILLON (Lorient, 3/5)
Vasseur känner PSG-akademin ROBERGE (Sunderland, lån, 3/5)
Vasseur känner PSG-akademin MAVINGA (Rubin, lån med option, 3/5)
Vasseur känner PSG-akademin CONTE (PSG, ?, 3/5)
Vasseur känner PSG-akademin NGOG (2,5/5)

Förluster: Fournier (Lyon, tränare), Krychowiak (Sevilla, €5,5m), Ayité (Bastia), Turan (Kasımpaşa, lån), Kodjia (Angers), Ghisofli (slutar)

Fem av sex värvningar spelade ungdoms/reservlagsfotboll i PSG under åren som Vasseur var i klubben. Hade han själv fått välja så hade siffran varit sex av sex – Ongenda prioriterades högre än Moukandjo, men Ongenda ville till SC Bastia eller RC Lens.

Krychowiak och Ayité har varit aktivt involverade i oväntade segrarna de senaste två åren, samtidigt som Fourniers disciplinerade matchplaner gav strösegrar.

Även om ett par av spelarna (Bourillon och Roberge) är tekniskt bättre skolade än standarddefensiva spelare så är truppen utan stora ambitioner och med låg tillväxtpotential. Truppen mest bara är, och även om Vasseur ser sig som en modig tränare så är hans största tränarmerit en godkänd säsong i Ligue 2. 2,5/5

RENNES (runt plus €5 miljoner)

Gänglig men (kvalitets)stark MEXER (Nacional, €2,2m, 3,5/5)
Metz’ Senegalakademibackleverans DIAGNE (Freiburg, €1,5m, 3,5/5)
Rennes’ Digard FERNANDES (Freiburg, €1,6m, 3,5/5)
”Internationell spelfördelartalang” PRCIĆ (Sochaux, €1m, 3,5/5)
Nice-fin men poängsvag BRÜLS (Gent, €2,2m, 3/5)
Allt rimmar på HABIB HABIBOU (Gent, €2m, 3/5)
Brassekämpe(!)ytter HENRIQUE (Zürich, €1m, 3/5)
Grått österrikiskt målmonster HOSINER (Austria Wien, €1,9m, 3/5)
Ung-ish allroundspelare ANDRÉ (Ajaccio, 3/5)
Sunkig reservmålvakt SORIN (Auxerre, 1,5/5)

Förluster: Alessandrini (OM, €5m), Bakayoko (Monaco, €8m), Pitroipa (Al-Jazira, €3m), Féret (Caen), Oliveira (Benfica, avslutat lån), Kadir (OM, do), Romero (Lanus, do), Foulquier (Granada, €2,3m), Boye (Kayserispor), Diallo (Lorient, lån), Diarra (Auxerre, lån), Houtondji (Châteauroux, lån), Saïd (Laval, lån)

Jag skrev om det nyligen, att Rennes’ sportchef Buisine jobbar med ett stort scoutingnätverk och vågar ta chanser. I princip så har en hel elva värvats in, och åtta-nio av dem känns genuint intressanta och är tagna från sex-sju olika länder. Mini-Udinese, fast ett par år högre i snittålder.

Dessutom har det inte varit några sportsliga tunga spelartapp. Det enda som gör att jag håller mig undan från ett högre betyg är att jag saknar en offensivt garanti. Många intressanta, men ingen som har presterat på hög nivå under lång period. 3,5/5

SAINT-ÉTIENNE (minus €4 miljoner)

Rwanda-”alltid intressant”-ytter MONNET-PAQUET (Lorient, 3/5)
PL:s målköparhets VAN WOLFSWINKEL (Norwich, lån med option, 3/5)
Wannabe Cristiano Ronaldo MOLLO (Nancy, obligatoriskt köp €4m, 2,5/5)
Nåt småtrögt, nåt allround, nåt stabilt THÉOPHILE-CATHERINE (Cardiff, lån med option, 3/5)

Förluster: Zouma (Chelsea, avslutat lån), Guilavogui (Atlético, do), Trémoulinas (Dynamo Kiev, do), Brandão (Bastia), Mignot (Sochaux), Kitambala (Charleroi), Aleksić (Lechia Gdansk), Mayi (GFC Ajaccio), Polomat (Laval, lån), Nicoliță (brutet kontrakt)

Gick in i sommaren med två mål: behålla Ruffier och Trémoulinas, samt förändra vissa delar i offensiven. De lyckades okej. Det obligatoriska köpet av Mollo tog viktigt kapital för andra nyförvärv, och istället för att köra något på chans så valde de att vänta på kvalitet till januari. Det blir lätt ”stabilt men inte mer” när de nästan uteslutande kollar Ligue 1-kvalitet.

Spelarförsäljningarna för att klara av ekonomin (Aubameyang, Guilavogui, Zouma, Ghoulam) gjordes förra säsongen, och de ska klara sig gott med pengarna till 2016. 3/5

THONON GAILLARD (runt plus €1 miljon)

Istället för Borges TEJEDA (Saprissa, €0,5-1m, 3,5/5)
Finskolad fintrippande ytterbackssuccé SABALY (PSG, förlängt lån, 3,5/5)
Sagan om Stjärnans återkomst NINKOVIĆ (Röda Stjärnan, 3/5)
Löpningar bakom backlinjen BRUNO (Lille, ?, 3/5)
Tillslagsmittfältare  CAMUS (Genk, lån med option, 3/5)
Fyrkantigt vänsterkantsautobahn JUELSGÅRD (Midtjylland, €0,5m, 3/5)
Kaosanfallare NIELSEN (Rosenborg, €0,5m, 3/5)
Bottenlagens Pitroipa SOUGOU (OM, lån, 3/5)
Får-äntligen-testa-Ligue-1-målvakt LEROY (Tours, €0,25m, 2,5/5)
Skägg utan vård GIVET (Arles, 2,5/5)

Förluster: Bérigaud (Montpellier, €3m), de Melo, Bertoglio (Dynamo Kiev, avslutat lån), Ruben (do, do), Tié Bi (Asteras Tripolis), Laquait (Valenciennes), Ehret (Nancy)

En SC Bastia-situation: ett tungt spelartapp som vägs upp av en generell kvalitetsökning i resten av truppen. Här håller jag det dock som lite lägre kvalitet: några skandinaviska chansningar och äldre väcka-till-liv-delar där utgången är mer svårförutsägbar.

Högt scoutingintresse på Tejeda och Sabaly, och Bruno borde ligga på runt åtta ligamål per säsong. 3/5

TOULOUSE (plus runt €10 miljoner)

Die Hard-mittbackskaraktär GRIGORE (Dinamo Bukarest, €1m, 3,5/5)
Temposvagare/tillslagsstarkare Aurier MATHEUS (Palmeiras, €0,8m, 3/5)
Serbisk storväxt-ung-lovande-anfallare PESIĆ (Jagodina, €1,5m, 3/5)
Monacos Sabaly-försök TISSERAND (AS Monaco, lån, 3/5)
Enorm kropp, ojämn påverkan-tvåvägare DOUMBIA (Wolves, €1,2m, 3/5)

Förluster: Abdennour (Monaco, €13m), Aurier (PSG, lån €1m med obligatoriskt köp), Zebina, Ben Basat (Maccabi Tel Aviv, €1m), Chantôme (PSG, avslutat lån)

Wenger är den enda topp-5-ligorna-tränaren som har suttit längre i samma klubb än Toulouses Casanova. Eftersom det är konstanta elfteplaceringar i Ligue 1 betyder det att Toulouse får göra sin grej ostört och som de alltid tidigare har gjort. Ingen bryr sig.

Det har dock skett en viss transferförändring. De yngre franskbaserade spelarna är lite för dyra, och därför kollar de istället österut. Aurier och Abdennour är tunga, men väntade, tapp och vägs upp av stabila ersättare (Grigore och Matheus – även om Matheus är vänster och Aurier höger) samtidigt som resten av truppen får en mindre uppfräschning. Minivarning för Matheus, som är gänglig och udda men kan vara duktigt funktionell. 3,5/5

@jonas_hansson

Silly Season-summering: Monaco, Montpellier, Nantes, Nice, PSG

7 september 2014 15.40, Jonas Hansson

Del 1: SC Bastia (3,5/5), Bordeaux (3,5/5), SM Caen (3/5), Guingamp (2,5/5), RC Lens (0/5)

Del 2: Lille OSC (3/5), Lorient (3/5), Lyon (2/5), Olympique de Marseille (4/5), Metz (3/5)

AS MONACO (plus €70 miljoner)

Portugisisk Mourinho/Mendes-våg JARDIM (Sporting CP, tränare, 3/5)
Pansarmittback ABDENNOUR (Toulouse, €13m, 3,5/5)
Lika fin som Aréola NARDI (Nancy, €3m, 3,5/5)
Wingbackspel med kraft FABINHO (Rio Ave, förlängt lån, 3/5)
Prestationsstarka Essientypen BAKAYOKO (Rennes, €8m, 3/5)
Insektsmålvakt STEKELENBURG (Fulham, lån med option, 3/5)
Billig talangchansning #1 SILVA (Benfica, lån med option, 2,5/5)
Billig talangchansning #2 WALLACE (Braga, lån med option, 2,5/5)
Totempåle TRAORÉ (Everton, avslutat lån)

Förluster: Ranieri (tränare), Rodríguez (Real Madrid, €80m), Falcao (Man Utd, lån för €7,5 med obligatoriskt köp), Rivière (Newcastle, €6,3m), Abidal (Olympiakos), Obbadi (Hellas, lån med option), Isimat-Mirin (PSV, lån med option), Nardi (Nancy, lån), Tisserand (Toulouse, lån), Romero (Sampdoria, avslutat lån), Ndinga (Olympiakos, lån med option), Kagelmacher (1860 München, €0,2 miljoner), Medjani (Trabzonspor), Barazite (Utrecht), Wolf

Det positiva kan lyftas fram först: Jardim har fina ord från Portugal, klubben har införskaffat en stor talangsamling, sommarens agerande har gjort att de ska klara av FFFP som tidigare såg omöjligt ut, och de har gjort sig av med ett tiotal spelare som de helt saknade nytta av.

Det negativa: de två klart största stjärnorna lämnade utan att ens sniffa på vettiga ersättare. Kvalitets- och respektsänkning. 1,5/5

MONTPELLIER (plus €11,5 miljoner)

Bäst i sunklag-pondusmittfältare LASNE (Ajaccio, €1m, 3,5/5)
Bilmekaniker-hetsanfallare BÉRIGAUD (Thonon Gaillard, €3m, 3/5)
Dortmund innan det var coolt BARRIOS (Spartak, lån med option, 3/5)
Schweizare-i-Argentina-FM-scoutad mittback GISSI (Olimpo, 2,5/5)
Utvecklingsbar billig attributytter DEZA (USMP, utnyttjad option på €0,5m, 2,5/5)

Förluster: Stambouli (Tottenham, €6m), Cabella (Newcastle, €10m), Niang (Milan, avslutat lån), Herrera, Bocaly (Arles), Tinhan (Istres)

Jag fortsätter att trycka på att Montpellier var bättre ifjol än vad poängantalet visade, men lex AS Monaco har nu Montpellier tappat sina två klart bästa spelare. Skillnaden är att Montpellier gjort försök till att ersätta.

Jag gillar fortfarande inte backlinjen och tränare Courbis ville byta ut en mängd mediokra 25-35-åringar i truppen som dock ingen hade intresse av, men Lasne, Bérigaud, och Barrios är kanske det namnstarkaste de kan få sett till det svåra fjolåret. 2,5/5

NANTES (minus €0,4 miljoner)

Superligaens bästa (?) mittback HANSEN (Esbjerg, 3/5)
Jobbjobbjobb-anfallare SHECHTER (Hapoel Tel-Aviv, option €0,4m, 2,5/5)
Hade-en-bra-säsong-typ-2008 AUDEL (Stuttgart, 1,5/5)

Förluster: Đorđević (Lazio), Trebel (Standard), Nicoliță (ASSE, avslutat lån)

Sitter på ett transferförbud vilket gjorde att de billiga och småsunkiga hetsvärvningarna som blev klara i januari var allt de kunde lyfta in. Just ordet ”sunk” känns passande för hela truppens uppbyggnad. Synd på en så fin klubb.

Det är ett fysiskt tomrum i anfallet efter Đorđević, trots att han hade en svag vår, men Hansen har sett fin ut som stabiliserande kraft i defensiven. Nantes får hoppas på akademilyftande, för agerandes i vintras var underkänt sett till att de visste om transferförbudet. Har dock fått behålla nycklar som Djilobodji. 2/5

OGC NICE (plus €5,7 miljoner)

Portugis med storlek-mittfältare EDUARDO (Porto, lån med option, 3,5/5)
Atommittfältsspeleri HULT (Elfsborg, €0,8m, 3/5)
”50% kraft, 50% klanteri”-mammasvantarmittback DIAWARA (OM, 3/5)
Minimini-Rémy PLÉA (Lyon, €0,5m, 3/5)
Alla i Belgien heter Januzaj VERCAUTEREN (Lierse, 3/5)
Ring om du är desperat-målvakt POUPLIN (Sochaux, 2,5/5)
Ospinas långtidsskadade ersättare DELLE (Cercle Brügge, avslutat lån)

Förluster: Pejčinović (Lokomotiv Moskva), Ospina (Arsenal, €4m), Kolodziejczak (Sevilla, €3m), Brüls (Gent, avslutat lån), Pied (Guingamp, lån), Bruins, Abriel (Valenciennes)

Mitt förtroende för tränare Puel går inte att rubba på, men han fortsätter att underskatta vissa delar av truppbyggandet, och då framför allt på defensiva positioner. De går in i säsongen med sju seniorförsvarare: tre av dem håller inte, två är stabila, en är klanteri, och Amavi är fin men oprövad. Dessutom är varken Pouplin, Delle, eller Hassen målvakter som ger säkerhet.

Jag tror ändå att han känner att han har kontroll på händelserna, och resten av laget är förmodligen bättre än vad man först får intrycket av. Många talanger – topp-5-ligornas klart yngsta lag säsongen 2013/2014 – och stabil miljö. Jag tror att minst ett par av Hult, Eduardo, Pléa, och Vercauteren kommer att prestera bättre på lång sikt än vad förväntningarna på dem är, och Digard är kvar. 3/5

PARIS SG (minus €48,6 miljoner)

Världsdominanten AURIER (Toulouse, lån €1m obligatoriskt köp, 4,5/5)
Skulle ha blivit mittfältare LUIZ (Chelsea, €49,5m, 3,5/5)
Attityd och långvarig finskolning CHANTÔME (Toulouse, avslutat lån)
Tempo- och rörlighetstalang som aldrig lyckas BAHEBECK (Valenciennes, avslutat lån)

Förluster: Alex (Milan), Ménez (Milan), Ongenda (Bastia, lån), Conte (Reims), Jallet (Lyon, €1,5m), Aréola (Bastia, lån), Sabaly (Thonon Gaillard, lån), Coman (Juventus, €0,4m)

PSG livin’ in en annorlunda transfervärld jämfört med resten av Ligue 1. Aurier är en supermegagigantiskt fin värvning, men sedan handlar allt om stora frågan: Alex ut, David Luiz in för en kostnad på €49,5 miljoner?

Är bytet värt det när man redan har Marquinhos? Frågan är legitim eftersom värvningen av Luiz gjorde att PSG i juli upptäckte att de helt enkelt inte kunde värva något annat på grund av FFP. En kvalitetshöjning, men den hade kunnat kalibrerats ännu bättre för att även öka offensiva kraften. 3/5

@jonas_hansson

Silly Season: Marseille en Valbuenaförsäljning ifrån perfektion

5 september 2014 16.19, Jonas Hansson

Del 1: SC Bastia (3,5/5), Bordeaux (3,5/5), SM Caen (3/5), Guingamp (2,5/5), RC Lens (0/5)

LILLE OSC (runt +€10m)

Tokfyndet CORCHIA (Sochaux, €1,8m, 4,5/5)
Gatlykta-straffområdesanfallare FREY (Young Boys, €3m, 3/5)
Temporär kreativitet och enskilda aktioner LOPES (Man City, lån, 3/5)
Kenyanska och belgiska rötter ORIGI (Liverpool, lån direkt tillbaka)

Förluster: Kalou (Hertha Berlin, €1,8m), Origi (Liverpool, €12,6m), Bruno (Thonon Gaillard, ?), sex spelare till RE Mouscron

Fyra vinster i sommar: äntligen fått byta ut temposänkaren Kalou mot ett utvecklingsbart alternativt som inte tjänar €5-6 miljoner per år, behålla toppgivande trion Enyama/Kjær/Baša, tokfynda Corchia, och sedan fortsätta bygga sin belgiska klubb.

Däremot känns truppen fortfarande för kvalitetssvag i offensiven. Många alternativ och talangerna ligger på hög, men ingen som är säsongsstark. Origi-försäljningen är varken bra eller dålig. 3/5

LORIENT (runt +10m)

Gourcufflärlingen RIPOLL (tränare, 3,5/5)
Dåliga/bra Anelka J.AYEW (OM, €4m, 4/5)
30-metersbolldrivarmittfältare MESLOUB (Le Havre, 3/5)
18 månaders saknad fysisk mittfältsnärvaro MOSTEFA (Ajaccio, 3/5 )
”Har allt, klarar inget”-anfallare JEANNOT (Nancy, €1m, 3/5)
Lokalodlat vänsterkantstrippande LE GOFF (Istres, ?, 3/5)
Gammelfin Ecuele Manga-ersättare BELLUGOU (Nancy, €1m, 3/5)
”Har allt, klarar inget”-mittfältare DIALLO (Rennes, förlängt lån, 2,5/5)

Förluster: Gourcuff (Algeriet, tränare), Ecuele Manga (Cardiff, €5-6m), Aboubakar (Porto, €10-12m), Aliadière (Umm Salal, €0,4m), Monnet-Paquet (ASSE), Reynet (Dijon, ?), Bourillon (Reims), Doucouré (Metz), Baca (Guingamp), Mulumba (Auxerre, lån)

Fick fler förändringar än de hoppades på. Har levt mycket på individuell kvalitet hos Ecuele Manga och Aboubakar de senaste åren, samtidigt som 25-årsmannen och trendsättaren Gourcuff lämnat, men har samtidigt fått en rätt välbalanserad trupp och fler spelare får ta ansvar vilket de gillar.

Mostefa-värvningen gör nytta i skymundan och J.Ayew har en viss talang som kan göra honom bättre än sin bror (och en attityd som kan göra honom tre-fyra klasser sämre). Alltid lyckat att vara anfallare/släpande i Lorient: Gameiro, Aboubakar, Aliadière, Amalfitano, Vahirua… Dock svårt att resten av värvningarna var nästan uteslutande Ligue 2-förankrade. 3/5

LYON (-€1,9m)

Förutsättningsanpassare FOURNIER (Reims, tränare, €0,4m, 3/5)
Skadefragil mittbackselegans ROSE (Valenciennes, €1,5m, 3/5)
Kantiga tjuren från Cognac JALLET (PSG, €1,5m, 3/5)
Uppsympatiserad El-Hadji Diouf YATTARA (Angers, tillbaka efter lån)

Förluster: Garde (tränare), Gomis (Swansea), Briand (Hannover), Pléa (Nice, €0,5m), Vercoutre (Caen), M.Lopes (Sporting CP, avslutat lån), Sarr (Sporting CP, €1m)

Aulas kör sitt långsiktiga projekt. Allt i A-truppen ska antingen vara egna akademispelare eller billiga mittenlagsfynd. Fournier gör mig 2/5-tveksam som tränarval då han saknar drömmande tendenser, men ska ges en chans. Rose är en vettig spelare, men stora frågor kring hans kropps skelett och muskler.

Fortfarande en alldeles för tunn offensiv för att ge högt betyg, trots att Lacazette blev kvar. 2/5

OLYMPIQUE DE MARSEILLE (-€4-7m)

Halvgud BIELSA (tränare)
Belgisk alla-vill-ha-supertalang BATSHUAYI (Standard, €6m, 4/5)
Atletisk futsalmittback DÓRIA (Botafogo, €5-8m, 4/5)
Youtubestjärna med effekt BARRADA (Al-Jazira, €4,5m, 3,5/5)
OM-supportrande poängvänsterytter ALESSANDRINI (Rennes, €5m, 3/5)
Ung brassechansning ALEF (Ponte Preta, lån med option, 2/5)

Förluster: Anigo (tränare), Valbuena (Dynamo Moskva, €7m), Mendes (El Jaish, €5m), Amalfitano (West Ham, €1m), Khalifa (Club Africain, lån), J.Ayew (Lorient, €4m), Raspentino (Caen, €0,5m), Diawara (Nice), Kadir (Real Betis, lån), Sougou (Thonon Gaillard, lån), Bracigliano (Chennai)

Bielsa blev förbannad på OM och sa att han inte alls ville att truppen skulle se ut såhär. Jag gillar dock deras arbete. Stor loftrensning och fortsatt talangsamlande, med tre värvningar som både är nyttiga nu och med höga vidareförsäljningsmöjligheter.

Valbuena-försäljning sänker alltid betyget med en nivå och reservplatserna är i vissa fall tveksamma, men det är också svårt att hitta fler nackdelar. 4/5

METZ (runt +€3m)

Småklubbarnas Chamakh MAÏGA (West Ham, lån, 3,5/5)
Sympatiskt hårt jobb målgöraranfallare FALCÓN (Zamora, €0,9m, 3/5)
FM-kändisen och mittfältstillslagen KRIVETS (BATE, ?, 3/5)
Mittfältets Bayal Sall N’DAW (Asteras Tripolis, 3/5)
Ex-Benficajagad kvalitetsosäker mittback PALOMINO (Argentinos, ?, 3/5)
Ivanovicytterbackstyp RIVIEREZ (Le Havre, 3/5)
Välskolad och välplockat mittfältsfynd DOUCOURÉ (Lorient, 3/5)
Argentinsk ex-hårkatastrofanfallstalang ANDRADA (River, lån med option, 3/5)

Förluster: Sakho (West Ham, €5m), Eduardo (slutar), Fauvergue (Reims, avslutat lån)

Sakho-pengarna gjorde att resten av truppens nivå kunde höjas ett snäpp och alla onödiga truppluckor känns nu borta, men känslan när man ser dem är just att det saknas en spelare av Sakho-kvalitet.

Betyget styrs därför mycket utifrån hur Maïga, Krivets, och Andrada anpassar sig till klubben. Tre chansningar. Resterande värvningar är nytta, men inte hög kvalitet. Blir bristen på enskilda stjärnor för stor? 3/5

@jonas_hansson

Silly Season-summering: SC Bastia och Bordeaux fina vinnare

3 september 2014 11.05, Jonas Hansson

”The future belongs to those who prepare for it today.”

SPELARTRANSFERBETYG
I förhållande till klubbens förutsättningar.
1-1,5: Katastrof
2: Billig chansning/inget att notera
2,5: Nja/intressant talang
3: Jag förstår
3,5: Jag gillar
4-4,5: Bland sommarens bästa värvningarna i Ligue 1
5: En av 2000-talets bästa Ligue 1-värvningar

SC BASTIA (+€2 miljoner)

NYFÖRVÄRV
Optimal bakgrund MAKÉLÉLÉ (tränare, 4/5)
de Gea-typen ARÉOLA (PSG, lån, 4/5)
Erlingmark GILLET (Anderlecht, lån med option, 3,5/5)
Bombgenda ONGENDA (PSG, lån, 3,5/5)
Ba’a kör-mittfältare BA (Sunderland, lån, 3/5)
Oorganiserat strukturförstörande AYITÉ (Reims, 3/5)
Storleksoortodox ytter MABOULOU (Châteauroux, 3/5)
Fystestvinnaranfallaren MOKULU (Mechelen, lån med option, 3/5)
Vattenpoloanfallaren TALLO (Roma, lån med option, 3/5)
Chelsealånefabrikens RODRÍGUEZ (Chelsea, 2,5/5)
Mexès fast dålig PEYBERNES (Sochaux, 2,5/5)
Once upon a time-AS-Monaco-talangsuccén PINO (Olympiakos, 2,5/5)
AIK-provspelaren KAMANO (Satellite, 2,5/5)
”Thiago Motta” BRANDÃO (ASSE, X/5)

Förluster: Hantz (tränare), Khazri (Bordeaux, €2m), Landreau (slutar), Maoulida (Nîmes), Harek (Nîmes), Ilan

Avslutade lån ut: Bruno (Lille), Krasić (Fenerbahçe), Raspentino (OM)

Tappade den sista ur storförsäljningspotentiella trion Thauvin/Diallo/Khazri, men balanserar upp det fint med en generell kvalitetshöjning över hela A-truppen. Nyförvärven har redan gett effekt, framför allt Gillet, Ba, och Maboulou.

Mittbackspositionen (Romaric och Squillaci!) är diskuterbar, men annars bästa möjliga jobb sett till de små resurserna. Yngre, fler kvalitéer, bättre. Det som sänker betyget är att de utnyttjade lånesystemet i för stor utsträckning. 3,5/5

BORDEAUX (+€1,4 miljoner)

Tysk disciplin, tysk eufori, tyskt spelsätt SAGNOL (tränare, 4/5)
Pikachu KHAZRI (Bastia, €2m, 3,5/5)
Misslyckandehärdad Ligue 2-mittbacksdominant PALLOIS (Niort, €0,5m, 3/5)
Sagnol drog i Bayernkontakter CONTENTO (Bayern München, €1m, 3/5)
Alla gillar en engelsk portugis ILORI (Liverpool, lån, 3/5)

Avslutade lån in: Sala (Niort), Plašil (Catania)

Förluster: Gillot (tränare), Orban (Valencia, €3,5m), Nguemo, Hoarau (Young Boys), Sacko (Sporting CP, €1,4m), Henrique (Fluminense), Bellion, Chalmé, Brechet, Olimpa, Savic

Glädjehöjning både i spelartruppen och spelsättet tack vare tränarbytet. Det finns underskattat sovande potential i truppen och akademin, och Sagnol är en vettig tränare att ta truppens kvalitet upp en nivå. Även här har nyförvärven direkt gett resultat- och speleffekt.

En prestations- snarare än en kvalitetsoro när Henrique lämnade, men det fylldes upp av Pallois väggmittbackeri. Uppfräschning och ändå lönesänkning tack vare tappen av prestation-per-euro-bedrövliga Chalmé/Bellion. Finns någon lucka på mittfältet kvar. 3,5/5

SM CAEN (-€0,8 miljoner)

Ligue 1:s slocknande Zidane FÉRET (Rennes, 4/5)
Granitsympatimittback DA SILVA (Clermont, €0,3m, 3,5/5)
Twitterytterbacksprofil IMOROU (Clermont, 3/5)
Potatis ADÉOTI (Laval, 3/5)
Wastå-esque VERCOUTRE (Lyon, 3/5)
Konstant hånad vilka-är-hans-kvalitéer? RASPENTINO (OM, €0,5m, 3/5)
Råkvalitéerlågdivisionerytter BAZILE (Vendée Poiré, 2,5/5)
Bara nickmålsanfallare PRIVAT (Gent, lån med option, 2,5/5)

Förluster: Fajr (Elche), Wagué (Udinese), Montaroup (Créteil), Agouazi

Avslutade lån ut: Autret (Lorient), Kodjia (Reims)

Små kvalitetsförbättringar över hela laget. Fajr+Wagué = Da Silva+Féret. Målvakt, vänsterback, centralt mittfält, kanterna – allt är… lite bättre.

Lite fler och lite fräschare kroppar är alltid nyttigt för nykomlingar, framför allt för ett spelmässigt ojämnt lag, men i och med tappen av Fajr och Wagué så gick de stora värvningarna åt till att ersätta dem. 3/5

EN AVANT GUINGAMP

Återupplivningsförsök MARVEAUX (Newcastle, lån, 3/5)
Lilla dansken Bruse LÖSSL (Midtjylland, €0,5m, 2,5/5)
Mellandansken Bruse JACOBSEN (FCK, 3/5)
Stora dansken Bruse SCHWARTZ (Randers, €2m, 3/5)
Basket S.YATABARÉ (Olympiakos, lån med option, 3/5)
Inga kvalitéer/alla kvalitéer-ytter PIED (Nice, lån, 3/5)
Överskottsytterback BACA (Lorient, 3/5)
Långtidsskadad gamlingsstabilitetsgivare CARDY (Arles, 3/5)
Okej kvalitéer, ingen säkerhet-mittback ANGOUA (Valenciennes, 3/5)

Förluster: M.Yatabaré (Trabzonspor, €2,5m), Martins Pereira (Troyes), Atik, Langil, Ndy Assembe (Nancy, avslutat lån), Cerdan, Dembélé (Nancy, lån), Vivian

Guingamp gjorde en rätt bedrövlig vår, trots cuptiteln, och höststarten ser lika bedrövlig ut. Det ska kombineras med Europa League-matcher. Det här kan sluta styggt.

Jag förstår värvningarna, men bara Schwartz och Marveaux känns som spelare som kan ta viktiga roller, och de två är ändå chansningar. 2,5/5

RC LENS

Förluster: Ljuboja

Avslutade lån ut: Aréola (PSG), Salli (AS Monaco), Tisserand (do)

Inga transferpengar = transferförbud = inga värvningar = inte ens möjlighet att förlänga de utgående lånen. 0/5

@jonas_hansson

Stambouli, Rabiot, Baša, Ecuele Manga, Kalou – Allt om sista-minuten-transfers

31 augusti 2014 13.07, Jonas Hansson

If you have knowledge, let others light their candles in it.

Standardartiklar under Silly Season är att ge info om de Ligue 1-spelarna som är på väg bort. Saknas någon är det bara att mata på med frågor.

Benjamin Stambouli (1990, defensiv mitt, Montpellier)
Tottenham, Fiorentina

Jag har jämfört honom med Mathieu Flamini. Javier Mascherano med en hint av Blaise Matuidi är bättre kalibrerat. Fick tidigare spela överallt i defensiven (och även ett par gånger som yttermitt), han föredrog att vara mittback men ska spela som defensiv mitt.

Fin vänskap med Rémy Cabella, deras karriärsutvecklingar var identiska. Stambouli är en liten nivå under Cabella i prestationer, mest på grund av att han har en vanligare spelstil. Kommer få testa på A-landslaget innan EM 2016.

tumblr_n5gmmsunKB1qdvliso1_500

Bruno Ecuele Manga (1988, mittback, Lorient)
OM, AS Roma

Under normala omständigheter är han en blodigel längs sina motståndare och samtidigt med ren energi i kroppen. Trots att han pendlar runt 185 centimeter och på intet sätt är en Goliat, så trycker han bort alla motståndartyper.

Förra säsongen var inte samma självklarhet, förmodligen på grund av en tidigare skada. När han var bra, så var han bland de bästa i ligan, men han tappade ibland någon sekund i tankeverksamheten och gav bort mål.

Håller samma nivå som både Koscielny och Yanga-Mbiwa gjorde, så karriärsframtiden är svårtolkad, men bör vara ett fynd om inte skadan har satt permanenta spår.

Marko Baša (1982, mittback, Lille OSC)
AS Roma

Ni vet när man ser en Balkanmittback som är hård men spretig och ful, och tänker ”Om han bara kunde ha en mer regelkorrekt attityd, och vara bättre på att täcka avgörande ytor”?

Baša har tagit det steget i evolutionen. Ligans näst bästa mittback.

Salomon Kalou (1985, anfallare, Lille OSC)
Klar för Hertha Berlin

Fernando Torres. Överförsöker och har medioker teknik. Ett mer än acceptabelt poängsnitt, men hans mål kommer oftast på straff eller mot sunkmotstånd. Ett enda spelmål mot lagen som slutade topp-9 ifjol. Ger både viss storlek och viss snabbhet.

Adrien Rabiot (1995, central mitt, PSG)
Arsenal, Tottenham, AS Roma

När man ser hans längd så verkar den vanligaste uppfattningen vara ”Oh, han måste vara defensiv brunkare”. Fel, fel, fel. Han rör sig över stora ytor och jobbar med passningar. Kroppens storlek använder han mest när han ska trycka undan en motståndare som försöker ta bollen från honom.

Många i PSG klagar på han (och hans mammas) attityd. Ungefär en ”Paul Pogba i Manchester United”-situation.

Andy Delort (1991, anfallare, Tours)
Wigan, Wolves

En positiv offensiv spelare. Djupledslöpningar bakom backlinjen, dribblar och fintar, suger åt bollar, rör sig stort, hård avslutsteknik. 24 mål och åtta assist på 36 matcher ifjol.

Det man undrar är hur hans spel med små marginaler fungerar i en bättre/tätare liga. Den enda Ligue 1-klubben som vågade chansa var RC Lens, men de fick transferförbud. Om jag känner engelsk fotboll tillräckligt väl: lyckas han i Championship så kostar han £8-10 miljoner nästa sommar.

André Ayew (1989, yttermitt, OM)
QPR, Hull

Alltid bra, aldrig bäst. Ryktas alltid bort, lämnar aldrig. Bra på allt, inte bäst på något. Utgår som vänstermittfältare, men kan lika gärna spela vänsterback/defensiv mittfältare som anfallare. Bielsa viftade med kaptensbindeln, men Ayew väntar.

Mustapha Yatabaré (1986, anfallare, Guingamp)
Klar för Trabzonspor

Ska testa Turkiet. För mig var han alltid vad klyschorna kallar ”en måltjuv” som hade utvecklat vissa targetegenskaper för att göra sig mer funktionell. Kommer inte att saknas, men kanske kan ligga på 10-12 mål i Turkiet.

@jonas_hansson

Silly Season: ”No matter how successful you are, change is always good”

29 augusti 2014 11.45, Jonas Hansson

No matter how successful you are, change is always good. There can never be a status quo. When you have no money you can’t afford long-term solutions, only short-term ones. You have to always be upgrading. Otherwise you’re fucked.

PARIS SG (minus €50 miljoner)

Nya spelare: Luiz, Aurier, Chantôme, Bahebeck

Spelartapp: Alex, Ménez, Jallet, Aréola, Sabaly, Coman, Conte

Två uppgraderingar i defensiven, noll i offensiven. PSG lär därför mediascouta de stora klubbarnas missnöjda offensiva spelare under de sista dagarna. Benzema (Real Madrid)? Rabiot eller Chantôme säljs, och Ongenda kan lånas ut.

STADE DE REIMS (plus €5,5 miljoner)

Nya spelare: Bourillon, Moukandjo, Conte

Spelartapp: Krychowiak, Ayité, Kodjia, Turan, Ghisolfi

Mittback, vänsterback, och anfallare. Roberge (Sunderland), Mavinga (Rubin), och Sagbo (Hull)? Reims är mer ”happ” än ”oh” när de plockar nyförvärv, men Krycho-pengarna gör dem gott.

RENNES (plus €9 miljoner)

Nya spelare: Diagne, Fernandes, Mexer, André, Brüls, Prcić, Hosiner, Henrique, Sorin, Zajkov, Ngando, Allée, Sané

Spelartapp: Alessandrini, Féret, Bakayoko, Boye, Pitroipa, Romero, Kadir, Oliveira, Foulquier, Houtondji

Jag vet inte. Jag går på sannolikhet genom att kolla på hur de har agerat tidigare under sommaren. Säljer Montanierfrysta Makoun och Kana-Biyik, för att fortsätta leka mini-Udinese med ett par oväntade €1-2 miljonersvärvningar?

AS SAINT-ÉTIENNE

Nya spelare: Monnet-Paquet, van Wolfswinkel, Théophile-Catherine, Nicoliță

Spelartapp: Trémoulinas, Guilavogui, Brandão, Zouma, Mignot, Kitambala, Aleksić, Mayi

Vidare i Europa League, vilket lär betyda att de tar en storlek större i värvningar jämfört med icke-avancemang. Isimat-Mirin (Monaco), Wass (Thonon Gaillard), och Stambouli (Montpellier) är i tombolan. En spelare som kan lira bra på två olika positioner verkar prioriteras. De vill dock inte betala mer än €2 miljoner per skalle. Deras ekonomiska modell är både vacker och frustrerande.

THONON GAILLARD

Nya spelare: Tejeda, Bruno, Bille Nielsen, Camus, Juelsgård, Leroy, Thomasson

Spelartapp: Bérigaud, Tié Bi, Sougou, de Melo, Laquait, Ehret, Rubén, Bertoglio, M’Madi

Jobbar sista dagarna med att inte tappa Daniel Wass, den enda med hög kvalitet i truppen. Lär oavsett Wass’ framtid vilja kolla på något nytt offensivt alternativ. Återkomst av Sougou (OM), någon dansk, eller någon serb?

TOULOUSE (plus €10 miljoner)

Nya spelare: Grigore, Pesić, Matheus, Tisserand

Spelartapp: Abdennour, Aurier, Zebina, Chantôme, Ben Basat

Letar fortfarande efter en ersättare för Chantôme då centralt mittfält är en man kort. Det senaste ryktet är att Johan Elmanders forna samarbetspartner Emana (klubblös) kommer tillbaka. Även just en comeback av Chantôme är aktuellt. Det blir Doumbia (Wolves). Polska floppen Furman lär nu lånas ut. Ett bra namn räcker bara så långt.

Sommarens har annars inneburit fortsatt skörd på Balkan och till Öst, med fint resultat.

@jonas_hansson

Silly Season: Det vi vet om Monaco är att vi inte vet något

28 augusti 2014 11.40, Jonas Hansson

LYON (minus €1,3 miljoner) 

Nya spelare: Rose, Jallet, Yattara

Spelartapp: Gomis, Briand, Pléa, Vercoutre, M.Lopes, Sarr

Aulas slänger bort Twitterapparaten och dundrar istället ut i de mer osociala medierna: ”Mercaton är slut”. Man ska aldrig lita på Aulas’ citat, men det verkar inte finnas några konkreta planer på värvningar eller försäljningar, trots att tränaren Fournier har krävt en ny anfallare.

Aulas är dock svår att övertyga. Jag tänker mig att Aulas ser ut såhär på möten.

OLYMPIQUE DE MARSEILLE (plus €1 miljon)

Nya spelare: Batshuayi, Alessandrini, Barrada, Alef, Amalfitano, Sougou, Omrani, Kadir

Spelartapp: Valbuena, J.Ayew, Mendes, Khalifa, Diawara, Raspentino, Bracigliano

Frenetisk jakt då de är både nummermässigt och kvalitetsmässigt korta i defensiven: Song (Barcelona), Stambouli (Montpellier), Ecuele Manga (Lorient), Yanga-Mbiwa (Newcastle)? Inga asagudar, men kraftigt stabiliserande sett till den nuvarande situationen.

Bielsa har inte kunnat förändra truppen på det sättet som han har velat. Fanni, Amalfitano, Sougou, Kadir, och Cheyrou är dyrt överskottsmaterial som ännu inte har försvunnit.

FC METZ (plus knappt €4 miljoner)

Nya spelare: Maïga, N’Daw, Falcon, Andrada, Palomino, Doucouré, Rivierez

Spelartapp: Sakho, Fauvergue, Eduardo

Sakho ut, Maïga in betyder att Metz tjänar pengar. Därför lär de vilja plocka in en ny ytter. Cissokho (Nîmes) sades vara klar för €0,5 miljoner, men det förnekade Nîmes. 165 centimeters-Srnić (Čukarički) nästa serb in i Ligue 1?

AS MONACO (plus €62,5 miljoner)

Nya spelare: Abdennour, Stekelenburg, Wallace, Bakayoko, Silva, Nardi, Traoré, López

Spelartapp: Rodríguez, Rivière, Abidal, Obbadi, Romero, Nardi, Tisserand, Ndinga, Kagelmacher, Medjani, Barazite, Wolf

Ingen vet vad som händer här. AS Monaco har sagt att de vill ha mittbackar och offensiva spelare, men det är inget namn som känns starkare än något annat, och sedan ska allt vävas samman med FFP-budgeträkning. De får kräva djupt i lattjolajbanlådan för att hitta rätt val. Jag kan dock inte ge er något här. Jag har svikit er.

MONTPELLIER HSC (plus €5,5 miljoner)

Nya spelare: Barrios, Bérigaud, Lasne, Gissi, Deza, Dabo

Spelartapp: Cabella, Niang, Herrera, Bocaly, Tinhan

Här cirkulerar det endast två spelare: förhandlingar med Fanni (OM) och en försäljning av Stambouli. Stambouli känns 75% sannolik att lämna, men blir det Serie A, Premier League, eller OM? Fanni känns som en Tiéné-lösning. Trist, stabil, löndyr, trist, smart, och trist.

FC NANTES (minus €0,4 miljoner)

Nya spelare: Shechter, Hansen, Audel

Spelartapp: Djordjevic, Trebel, Nicoliță

Transferförbud, så här kommer inget mer att hända såvida det inte kommer in ett tungt bud på Djilobodji. Bedoya får ta ledigt från sitt klackledarjobb för att göra mer fotbollsnytta.

OGC NICE (plus €3,1 miljoner)

Nya spelare: Hult, Pouplin, Diawara, Pléa, Vercauteren, Delle

Spelartapp: Pejcinovic, Ospina, Pied, Brüls, Bruins, Abriel, Guié Guié

Kolodziejczak är på väg till Sevilla, Bauthéac stannar, Cvitanich är förmodligen för dyr för andra klubbar sett till förra säsongen, och Digard lämnar om rätt bud kommer in. Ryktas nästan uteslutande om offensiva spelare à la Amalfitano (OM), men oklart om Nice kommer värva nu när de plockat in Pléa.

Värvningarna skriker ju dock inte ”Nu blire Champion League!”, som Puel tryckte ur sig för ett par år sedan. Det är inte transferpondus. Istället för ”bomben i en vattenpool”-attityd så är det mer ”tappa brödlimpan i diskhon”.

@jonas_hansson