Jonas Hanssons blogg

Världens sexigaste man misslyckas med att fixa MLS-klubb?

David Beckham, förra veckan vald till ”Sexiest man alive” av People Magazine, har i flera år blivit sammankopplad med sitt potentiella Miami-lag i MLS. När han skrev på för LA Galaxy 2007 så gjorde han det med en option på att han fick köpa en MLS-plats för $25 miljoner.

De senaste två åren har Miami Beckham United (namnet på bolaget, inte klubben) tryckt på att de ska in i MLS 2017 eller 2018. MLS har gett dem tillåtelse att få en plats, men det har varit en sak som har strulat: arenan.

Beckham har varit tydlig med att han vill ha en arena som ligger nära havet, men de sex olika alternativen som finns har inte passat. För sex veckor sedan pratade Beckham om att det förmodligen skulle presenteras en arenaplan inom sex veckor, men inget har skett.

Två veckor senare anställde han Tim Leiweke, som var en huvudperson till att Beckham skrev på för LA Galaxy. Förra veckan sa Lieweke att de kunde tänka sig att ”be the stupidest guys on the face of the earth” genom att kraftigt överbetala för mark. Han sa också att han var genuint orolig över vad som händer om det inte finns arenaplaner innan MLS har sitt nästa möte i december. Kan Beckhams MLS-option då försvinna?

Det har i två års tid varit en ”snart, snart, snart”-situation. Platserna de vill vara på är mark som de nuvarande privata ägarna inte vill sälja. En person äger en mark som totalt är värd $0,4 miljoner. Beckham erbjöd $1,4 miljoner. Ägaren kontrade med $15 miljoner.

Andra ägare säger att de helt enkelt inte har fått in några bud, utan att det endast har funnits diskussioner. Nu börjar det bli svårt att få en arena klar till 2018 samtidigt som flera politiker har börjat sätta sig emot, och Leiweke har pratat om att de kan ta en ny riktning i arenaplanerna.

Planerna som finns är att köpa mark, bygga arenan för $200 miljoner ur egen ficka, och samarbeta med skolsystemet så att de får en viss kontroll över arenan, vilket i så fall skulle innebära skattelättnader för klubben.

Problemet är ju dock att man har fastnat i steg 1. Fram tills det här är löst så kommer dock MLS inte att släppa in Beckham.

Typ: David Beckhams MLS-klubb i Miami är i fara då de ännu inte har hittat mark att bygga arenan på.

Källor: Inside World Football, People, RT, MLS Soccer, Sky Sports, Miami Herald

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Twente kan bli Football Leaks första stora offer

Fotbollsklubbar sällan går i konkurs, men Twente har tagit sig in i en smörja som är svår att bromsa upp.

Vi backar. 2010 vann Twente Eredivisie med 86 poäng på 34 matcher med Steven McClaren som tränare. De hamnade då i Champions League, med Emir Bajrami och Rasmus Bengtsson, och kunde fixa oavgjorda resultat mot Inter och Tottenham, innan de åkte ur Europa Leagues kvartsfinal mot Villarreal.

Joop Munsterman kom då på idén om att skapa en dröm om att Twente skulle bli ett kontinuerligt bra lag i Champions League. Stora investeringar skulle göras i arenan och akademin, till en kostnad på €75 miljoner. Problemet var att ingen ville ge dem ett sådant lån, så de lånade från olika ställen. När det inte räckte så pantsatte klubben det mesta som de ägde, och la själva in €15 miljoner ur klubbens kassa.

Twente idag? Förra säsongen slutade de på plats åtta, och nu ligger de på femtonde plats i tabellen. I helgen förlorade de mot Feyenoord med 5-0. Allt handlar om ekonomin.

Idag kom beskedet om att flera ex-scouter stämmer klubben då de inte har fått betalt. De scouterna tillhör gruppen på 75 människor som blivit uppsagda av klubben under det senaste året. Skulderna är på €90 miljoner, Twente hade ett tag problem att betala spelarlönerna, de gav spelarlöner som inte ens Ajax eller PSV anser sig ha råd med, och igår avgick ordförande Aldo van der Laan med att säga att det berodde på att det hade kommit till ”den berömda droppen”.

Vad som hade hänt var att Football Leaks hade gått ut med dokumenten kring sju Twente-spelare och klubbens avtal med Doyen, ett investeringsföretag. Det holländska fotbollsförbundet säger att de aldrig skulle ha godkänt de avtalen om de hade fått de skickade till sig.

Det som hände var att Twente fick usel ekonomi redan 2013. I februari 2014 sålde de därför procent av sju spelarkontrakt till Doyen, i utbyte mot €5 miljoner. Problemen är att tredjepartsägande är förbjudet. Doyen säger att det bara handlar om ett lån, men det finns uppenbara problem.

Fem av de sju spelarna är redan sålda och Doyen har fått tillbaka mer än sina investerade €5 miljoner. Problemet är vad som händer om Twente inte säljer de två återstående spelarna, Ebecilio och Eghan. Om de två inte säljs snart så måste Twente böta €1,4 miljoner till Doyen, och avtalet med de två och de fem tidigare spelarna är gjorda som att Doyen har en påverkan på hur Twente agerar när det kommer in bud.

Det är olagligt, den kontrollen måste uteslutande finnas hos klubbarna, och KNVB ska nu börja att undersöka Twente för dels det men också varför de korrekta dokumenten inte har blivit inskickade. KNVB gav Twente sex poängs poängavdrag förra säsongen för att deras finanser var för dåliga, och nu detta. Bestraffningen för avtalet med Doyen kan bli böter, poängavdrag, transferförbud, eller tvångsnedflyttning.

Twente har redan gjort flera livräddningsförsök förutom Doyen. De har sålt sina framtida TV-intäktspengar för €12 miljoner, och de börjar få slut på spelare med högt vidareförsäljningsvärde. Sommarens nyförvärv var tre lån, en Bosmanvärvning på tvåårskontrakt, och en Bosmanvärvning på ettårskontrakt. I Eredivisie har de ligans yngsta trupp, och det beror på att de tvingas flytta upp sina egna akademispelare eftersom de inte har råd med något annat. I en förlustmatch mot PSV nyligen så var snittåldern 20,8 år.

Ett tecken på hur deras ekonomi är: i våras skulle de får Fair Play-plats till Europa League-kvalet. De tackade nej.

Projekt och drömmar är fun and games fram tills dess att det inte finns någon som kan betala för det. Återstår att se om det finns någon miljonär som är villig att lätta på Twentes smäll, annars kan detta bli obehagligt.

Typ: Twente drömsatsade för fem år sedan. För två år sedan började ekonomin bli usel, och nu har klubbens ordförande avgått sedan dokument läckt ut om potentiellt och förbjudet tredjepartsägande.

Källor: Football Leaks, NRC, FC Update, AD, Nos De Telegraaf, NU, Tubantia, Transfermarkt

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 2 kommentarer

WikiLeaks’ motsvarighet har kommit till fotbollen

Det var i slutet av september som Football Leaks började att bli vår motsvarighet till WikiLeaks. Det har inte fått någon stor boom än, och den stängdes även ner under en period, men det har varit intressanta månader för de som vill få reda på hur avtalen och kommunikationerna ser ut för fotbollsklubbar, eller om man har velat få reda på siffror och bakom-kulisserna-jobb.

Av det Record har skrivit så hamnade allt på en rysk server, men att dokumenten läcks av portugiser.

Nedan finns ett exempel på hur ett bud kan se ut (när AS Monaco misslyckades med att köpa Carlos Mané från Sporting CP). Vi har även exempel på låneavtal (Lucas Silva, från Real Madrid till Olympique de Marseille), spelarkontrakt (Shadrach Eghan, Twente), och avtal om tredjepartsägande (Yacine Brahimi, Porto och Doyen).

carlos mane

Football Leaks har gått ut med snart 100 olika dokument. Exempel på saker man kan få reda på:

1. AS Monaco betalade €43 miljoner för Falcao från Atlético de Madrid, inte €60 miljoner.

2. Sporting CP-produkten Bruma (Galatasaray, utlånad till Real Sociedad) får inte skriva på för Porto, Braga, eller Benfica, för då får Galatasaray böta €30 miljoner.

3. Bournemouth (€9 miljoner) och Leicester (€12 miljoner + €0,5 miljoner) la i somras bud på André Carrillo (Sporting CP), men Sporting CP ville ha €15 miljoner.

4. Olympique de Marseille i somras la ett bud på €15 miljoner för Leandro Damião (Santos), bara för att senare dra sig ur. Enligt Olympique de Marseille la de budet för att få reda på om spelaren var gratis eller inte, vilket han var enligt agenten som krävde €8 miljoner i sign on.

5. Doyen äger 80% av Yacine Brahimis (Porto) ekonomiska rättigheter, som de har betalat €8 miljoner för. Porto har förkastat ett bud från en klubb på €20 miljoner, vilket gör att Doyen nu kan kräva Porto på pengar.

6. Sporting CP ville ha Qatar Airways som ny huvudsponsor, vilket de sa nej till. Att bli tröjsponsor i ett år kostar €2,5 miljoner.

7. AS Monaco måste betala Sporting CP €250 000 per titel (€500 000 för Champions League-titel) så länge Leonardo Jardim är tränare, men som längst fram till 2018.

8. Porto betalade €20 miljoner för Imbula (Olympique de Marseille), men bara €10 miljoner ur egen ficka. €10 miljoner kom från Doyen, vilket gör att de har rätt till 50% av nästa övergångssumma.

9. Sporting CP leder portugisiska ligan. Om de vinner så får huvudtränaren Jorge Jesus €2 miljoner.

Här finns alla dokument. Många på engelska, men också en del på spanska, portugisiska, och holländska. Bara att gräva för att hitta intressant fakta. Portugisiska Record har också en avdelning för nyheter kring Football Leaks. Vi får hoppas att allt fler dokument kommer upp inom den närmaste tiden.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 1 kommentar

Stök i Chile – stannar Sampaoli?

Det var för en vecka sedan som Jadue, ordförande för Chiles fotbollsförbund, försvann till USA. Hans fru pratade om depression och han själv om semester, men det handlade om att han skulle samarbeta med FBI för att nysta ut korruptionen i världsfotbollen.

Jadue är misstänkt för att bland annat ha tagit emot en muta på motsvarande 20 miljoner SEK, och avgick från förbundet då han hade tre val: rättegång, erkänna sin skuld, eller erkänna sin skuld och samarbeta för att minska straffet.

file_20151118080143

Det här har fått konsekvenser. Jadue var den som anställde Jorge Sampaoli som förbundskapten, och hipsterfavoriten Sampaoli (ofta grovt kallad för Bielsa 2.0) har tagit Chile till plats fem på FIFA:s ranking, Chiles bästa rankingplats någonsin.

Officiellt har Sampaoli kört på ”jag vet ingenting”-spåret kring Jadue och sagt att det inte finns tvivel om att han är kvar när Chile har nästa landskamp, i mars mot Argentina. Flera källor pratar dock om att Sampaoli är rejält irriterad av bristen på information och den potentiella maktkampen som nu lär ske.

Sampaoli har tidigare stannat kvar på jobbet – trots ekonomiskt bättre bud från exempelvis Mexiko – för att han från Jadue har fått förtroende till total frihet. I en intervju för två år sedan sa han själv att han mycket väl kan lämna den dagen som Jadue försvinner.

Nu får vi se vad som sker. Den senaste veckan har tre personer ur Sampaolis stab lämnat för att istället gå in på klubblagsnivå, men det positiva är åtminstone att Sampaoli har fått en ny assistent: Juanma Lillo. 4-2-3-1-grundaren och Pep Guardiolas mentor. Guardiola har pratat om att det finns två tränare som har inspirerat honom mer än några andra: Johan Cruyff och Juanma Lillo.

Nu tyckte Juanma Lillo att Sampaoli var den vettigaste personen att jobba med, ett gott kvalitetstecken för Sampaoli. Återstår bara att se om Chiles stök kan göra att han testar på ett större uppdrag snart.

Typ: Chiles fotbollsförbunds ordförande har avgått i samband med FIFA-skandalen, och hypade Sampaoli kan nu ifrågasätta sin framtid som förbundskapten för Chile.

Källor: Emol, FIFA, 24 Horas, Terra, La Tercera, El Comercio, FOX, La Republica

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Lazios Champions League-match fortsatt under utredning – uppgjord eller inte?

Det var i februari i år som det kom nya uppgifter om en Champions League-match från 2007. I den sista kvalrundan innan gruppspelet möttes Lazio och Dinamo Bukarest. Dinamo Bukarest hade ledningen med sammanlagt 2-1 när det återstod en halvlek. Sedan detta:

Totalt 2-2 för Lazio 1.10 in i klippet.
Totalt 3-2 för Lazio 1.24 ini klippet.
Totalt 4-2 för Lazio 1.58 in i klippet.

Det var redan då funderingar om matchen mot Dinamo Bukarest, men det är alltid frågor som kommer fram: varför la sig Dinamo Bukarest, och varför firade de så vilt när de gjorde sin 2-1-ledning (0.23 in i klippet)?

En av dåtidens aktieägare i Dinamo Bukarest, Vladimir Cohn, har kommit med sin förklaring. Enligt honom så hade Dinamo Bukarest och Lazio träffats inför matchen.

– På hotellet i Bukarest där Lazio bodde så kom vi fram till priset efter några förhandlingar. Avtalet trädde i kraft innan matchen, och i slutet av första halvlek kommunicerade vi till spelarna: ”Killar, lugna ner er nu”.

Priset för att lägga sig? Ștefan Radus övergång. Ett halvår senare gick Radu från Dinamo Bukarest till Lazio. Övergångssumman är oklar än idag. Vissa säger att han kostade €4,5 miljoner inklusive en lånesumma. Andra källor pratar om €5,3-5,4 miljoner.

Mircea Rednic, då tränare för Dinamo Bukarest, säger att Lazio betalade €7 miljoner plus moms, så runt €8 miljoner. Ett belopp han påstår vara ”helt ofattbar”, och det är också den summan som Dinamo Bukarest hade fått om de hade gått till gruppspelet. Även Vladimir Cohn pratade om att övergångssuman var för hög för en 21-årig back från rumänska ligan.

Motargumentet till de två är att Ștefan Radu trots allt fortfarande är kvar i Lazio, och har gjort över 200 matcher för dem.

De rumänska myndigheterna kallade i förra veckan in flera personer till förhör då undersökningen går framåt. De tre huvudpersonerna som de ville åt sitter sedan ett år tillbaka i fängelse – i drygt sex år respektive drygt fyra år – för att ha skattefuskat och pengatvättat i samband med fotbollsövergångar från Rumänien till andra ligor 1999-2005. En av de tre är Borcea, mannen som sägs ha förhandlat med Lazios president Lotito.

Typ: Myndigheter fortsätter undersökningen om Lazio gjorde upp en Champions League-match mot Dinamo Bukarest 2007, och om Ștefan Radu var betalningen.

Källor: GSP, Digisport, Pro Sport, Goal, Onlinesport.ro, Enational.ro, Secunda, Mediafax

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 5 kommentarer

Gigi Becali november 2015: armén vill tvångsnedflytta Steaua Bukarest

Steaua Bukarests ägare Gigi Becali är på det igen. Förutom de kontinuerliga bråken med armén om Steaua Bukarests rättigheter så har han stökat med annat under säsongen. I somras sparkade Constantin Gâlcă, efter ett år som huvudtränare där Gâlcă vann ligan, ligacuptiteln, och cuptiteln.

Två av sommarens nyförvärv fick efter en månad i klubben veta att de skulle säljas, och Becali sa själv att han skulle vägra att acceptera övergångssummor för dem. Om någon erbjöd pengar för spelarna så skulle han tacka nej. De skulle skänkas bort (ingen ville ha dem, så de blev kvar).

I september pratade han om att Gica Popescu, tidigare lagkapten i Barcelona, skulle ta en huvudroll i Steaua Bukarest, men problemet var att Popescu då hade suttit i fängelse i ett och ett halvt år för pengatvätt och skattefiffel.

Efter det såg vi rykten om att en spelare hade slagit en lagkamrat, och en annan spelare blev anklagad för att ha misshandlat sin flickvän, innan det faktiskt kom den goda nyheten att Steaua (som spelat utan sin arméägda logga under 2015) och armén hade kommit överens om ett nytt avtal.

Sedan gick det ett par veckor, Steaua blev återigen utslängda från arenan som ägs av armén och reservarenan i Bukarest får inte användas av säkerhetsskäl efter en brand på en nattklubb som tog 60 människors liv.

Steaua spelade sin första hemmamatch i Cluj – 50 mil från Bukarest – men har nu fått en arena säsong ut som ligger 12 mil från Bukarest. De orkade inte betala €50 000 per match i hyra för att se den här mängden fans dyka upp.

CRYGOKbUEAAkfbW

Den här veckan har varit nytt stök. Förlust med 3-1 mot Dinamo Bukarest och som vanligt hamnade all skuld på en utländsk spelare när Becali öppnade munnen.

– Jag kommer att vidta en åtgärd efter matchen. Jag vill aldrig mer se Guilherme på planen. Skicka in en junior! Han har inget fotbollssinne. Det är bättre att spela utan en vänsterback.

… och fortsatte med att säga att det istället ska värvas 20 rumäner i vinter, där Becali hoppas att tre-fyra stycken av dem är bra nog.

Vad som borde oroa mer för Steaua, just nu tre i ligan, är att armén den här veckan också skickade in en anmälan till fotbollsförbundet, om att Steaua var skyldiga dem pengar. Summorna ska vara så pass stora att armén själva skriver att det inte kan finnas något annat val än att tvångsnedflyttade Steaua.

Typ: Gigi Becali fortsätter att jobba ihop sig till en citatbok, och Steaua Bukarests skulder till armén kan göra att de tvångsnedflyttas.

Källor: GSP, Pro Sport, Ziare, Sport.ro, Digisport, Emanuel Roşu

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Kina illa ute i VM-kvalet – Hongkong lyckades återigen fixa oavgjort

_86719842_94282d28-6b0c-470d-80c1-dffda4a89df4

”This team [Hongkong] has players with black skin, yellow skin and white skin. Best to be on guard against such a multi-layered team”, via BBC.

En poster från Kinas fotbollsförbund (!) inför den här veckans VM-kvalmatch mot Hongkong. En svår attack mot Hongkongs landslag som har utlandsfödda spelare, precis som Östtimor som jag skrev om tidigare idag, men på ett annat sätt. Två engelska spelare kom till landet innan de var i tonåren, och två brassar, två nigerianer, och en kameruan har varit i landet sedan åtminstone 2008.

Kina och Hongkong har också haft problem med varandra på politisk nivå. Förra året skedde Paraplyrevolutionen, där Hongkong protesterade mot att Kina la sig i för mycket kring hur landet ska styras. Det gjorde att Hongkongsupportrar i fotboll bland annat buade ut nationalsången, som är densamma för båda länderna. När Hongkong spelade VM-kvalmatch borta mot Kina i september fick de dessutom 0-0, vilket kraftigt försvårade Kinas VM-chanser.

För en månad sedan sa Kinas president Xi att landet ska bli ett av de bästa i världen på fotboll, och investeringarna som ska göras under de kommande tio åren är gigantiska. Det pratas bland annat om 50 000 nya fotbollsskolor, och till detta har vi kinesiska företag som köper europeiska klubbar, samarbeten med det tyska fotbollsförbundet, ett uppumpat TV-avtal för den inhemska ligan, några av landets rikaste män som plöjer miljarder varje år på sina egna klubbar, och en plan på att snart arrangera VM.

Igår fick Kina återigen 0-0 mot Hongkong, och förbundskaptenen Alain Perrin från Frankrike har visserligen fortfarande en stabil chans att få Kina till tvåa i gruppen, bakom dominerande Qatar, men det kommer bli oerhört krångligt att efter det ens ta sig vidare till nästa kvalrunda. Det ser ut som att VM 2002 fortsätter att vara Kinas enda VM-slutspel.

Kina hade visserligen en boll inne igår, men domaren såg det inte.

Samtidigt buade Hongkongsupportrar återigen mot Kina, och visade upp halsdukar med budskap som ”Fight For Hong Kong” och ”Hong Kong Is Not China”.

Tar man bort kontexten kring allt så är ”BOO”-lapparna oerhört gulliga, men ja, Hongkong har nu fått oavgjort två gånger mot Kina inom loppet av tre månader. Även om Hongkong själva inte tar sig vidare så finns det säkert en viss skadeglädje över det som deras landslag har gjort.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 1 kommentar

FIFA kan ha gjort något bra den här veckan

Jag har tidigare skrivit om Östtimor. För tre år sedan hade de rankingplats 206 hos FIFA. I år var de på plats 146. En förbättring med 60 platser, på grund av att de hade plockat in över dussinet brassar.

Det är en tidigare portugisisk koloni som anställde en brasiliansk förbundskapten. Han letade efter brasilianska spelare som var villiga att tjäna lite extra pengar, och plockade in de spelarna i sitt lag. Ett klassiskt citat från sammanhanget:

– Spelarna kommer hit på onsdagen, på fredagen har de timorianskt pass, och på lördagen startar de landskamper.

Det fanns inga släktkopplingar och ingen spelare kunde redogöra för deras koppling till landet, utan landslaget tog spelare som sa ”Ja” och gav dem pass. En person från Östtimor fanns dessutom med i asiatiska fotbollsförbundets högsta kommittée, så alla spelare godkändes, trots att FIFA-reglerna tydligt säger att en spelare behöver ha bott minst fem år i ett land för att kunna representera dem.

I oktober så hade Östtimor en landskamp mot Palestina och fick 1-1. Det får ses som ett av landslagets största resultat någonsin, och de spelade den landskampen med sju (!) brassar.

Problemet: Palestinas fotbollsförbund skickade in en protest till FIFA, och några från Östtimors egna befolkning skickade brev till landets premiärminister, riksåklagare, och justitieminister. Även den inhemska befolkningen hade tröttnat på det här.

Nu har det hänt saker. Östtimor fick inte ha med en enda brasiliansk spelare under den här samlingen. Under förra landslagssamlingen, med brassarna, fick de 1-1 mot Palestina och 0-1 mot Malaysia. Under den här samlingen, utan brassarna, fick de 0-8 mot Förenade Arabemiraten och 0-10 mot Saudiarabien.

Tack FIFA?

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 4 kommentarer

Ligue 1:s bästa talanger: Lista 10-1

Del 1: Elandi, Benhrama, Crivelli, Sparagna, Guirassy, Pavard, Cavaré, Touré, Bensebaini, Ongenda

Del 2: Bamba, Bahlouli, Bodiger, Kyei, Coco, Maupay, Nkoudou, Boscagli, Boschilia, Hassen

10. Zinédine Machach (Frankrike, Toulouse, central mitt, 1996, ny på listan)

Med det förnamnet och med Maghrebrötter så blir det ju kopplingar till en annan mittfältare. Det här är en spelare som Toulouse själva tror kommer bli hög nivå, men platsen på listan lika mycket på min personliga smak. Det är alltid kul med spelare som har både storlek, vilja, och flytande teknik. Publikfavoritsaura trots blott tre Ligue 1-matcher.

9. François Kamano (Guinea, SC Bastia, ytter, 1996, plats 33 förra året)

Patrick Mörk slängde honom till AIK, det blev inget efter det provspelet, och senare rycktes han in i SC Bastia. Gör det mesta. Mål, ryck, tekniska aktioner, inlägg. Fick nyligen säsongens mest felaktiga röda kort, när han försökte slita sig loss från en spelare som höll i honom, och har efter det varit skadad.

Lille OSC ville ha honom i somras, men då var han för dyr.

OBS! Förskräcklig musik.

8. Jean-Kévin Augustin (Frankrike, PSG, ytter, 1997, ny)

PSG får fram många snabbteknikföl att ha på kanterna. Problemet är att de inte har blivit tillräckligt bra (Bahebeck, Ongenda) eller har lämnat (Coman). PSG försöker linda in Augustin i ett förtroende som de inte gav till Coman, och Augustin måste varje match bevisa att han ska få mer speltid.

Det här är en position i PSG där till och med Pastore har svårt att få tillräckligt många minuter. Augustin prestationsvarierar för mycket för att Blanc ska kunna motivera att ge honom en stor chans, så Augustin måste bli något mer än ”ofta intressant”.

7. Aldo Kalulu (Frankrike, ytter/anfallare, Lyon, 1996, ny)

Lyon saknade offensiva spelare och slängde in Kalulu. Det kändes uteslutande som något de gjorde för att det var det sista alternaitvet. Kalulu är ju inte ens en anfallare.

”En ny Ludovic Guily”, sägs det. Intensiv, pressare, snabb, bryr sig inte om att han har en liten kroppshydda, lagtänkare. Han gjorde mål som det nedan, och kunde vara Lyons bästa offensiva spelare mot Valencia i Champions League. Dessvärre skadade han sig i början på oktober, och 2015 försvann. Kommande det en liknande utveckling som Njie och Fekir hade?

6. Adama Traoré (Mali, AS Monaco, central mitt, 1995, ny)

Noterar att fyra spelare på topp-10 hamnar i ”men skadad under hösten”-facket. Traoré är den som är värst, då för en månad sedan åkte på en fyramånadersskada. Traoré blev annars vald till U20-VM:s bästa spelare i somras, och AS Monaco la upp €14 miljoner för att få loss från Lille OSC.

AS Monaco tog in många spelare till de fyra offensiva positionerna. Traoré var något av ett undantag. Han har haft god produktion både för Lille OSC och Mali, men i AS Monaco ska han bygga spelet. Dock måste han bli bättre på att förstöra motståndarnas anfallsspel.

5. Vincent Koziello (Frankrike, OGC Nice, central mitt, 1995, 39)

Den lilla pojken. Han är så liten och snäll att man undrade hur in i attans bananer han skulle klara av seniorfotboll, särskilt som central mittfältare.

Han både springer och vågar mest av alla. OGC Nices offensiva uppsättning med Ben Arfa är den som hyllas mest i media. Centrala mittfältet med Mendy, Seri, och Koziello är lika viktig. Koziellos rörlighet och förmåga att öka passningstempot tvekade vi inte kring. Hans snabba utveckling till att så tydligt bli Ligue 1:s Jack Wilshere är det vi skriker ”BAM!” över.

4. Rony Lopes (Portugal, AS Monaco, offensiv mitt, 1995, 5)

När Manchester Citys Pellegrini pratade om att brassefödda Lopes, utlånad till Lille OSC förra säsongen, definitivt inte skulle bli såld, och att han en timme senare såldes till AS Monaco?

Lopes skulle vara en av de egna produkterna som City lyfte upp till A-laget, men med ett år kvar på kontraktet så ångrade de sig. Han var ofta den enda kontinuerligt fungerande offensiva kraften i Lille OSC, men problem med en skada gjorde att han kom sent in i den här säsongen. Jardim älskar dock. Nu ska han bara spelanpassas till laget.

3. Corentin Jean (Frankrike, Troyes/AS Monaco, anfallare, 1995, ny)

Vi har pratat om Corentin Jean i seniorsammanhang i tre års tid nu. Det här är hans fjärde permanenta seniorsäsong i Troyes, efter att ha köpts och lånats tillbaka av AS Monaco i somras, och även om han har problem i ett svagt Troyes som ensam anfallare så räknar vi med att han ska ha en bra roll i AS Monaco nästa säsong.

Något av en Henrik Larsson. Inte störst eller snabbast, men oftast smartast och ibland med lagkaptensbindeln. Oroande att han bara har ett mål den här säsongen, men det säger som sagt förmodligen mer om Troyes’ kvalitet och om en opassande roll än Jeans kvalitet.

2. Adrien Rabiot (Frankrike, PSG, central mitt, 1995, 3)

Från etta till trea till fyra under sina tre år på listan. Jag vet ännu inte var vi har Rabiot. När han höjer tempot och spelar enkelt kan han vara en av de bästa på planen för PSG. Problemet är att han vill vara ordinarie, och PSG har inte utrymme att erbjuda honom det.

Han kan försvinna vilken dag som helst, även om PSG och Blanc älskar honom. De har inget behov av att peta bort Motta-Matuidi-Verratti, och när Motta har försvunnit så lär det köpas nytt.

1. Thomas Lemar (Frankrike, AS Monaco, 1995, offensiv mitt, 40)

De senaste årens vinnare är Rabiot (2013) och Marquinhos (2014). Den här gången är titeln till AS Monaco och Lemar. Många vet nog inte ens om vem han är. Inte konstigt då han var en bänkspelare i Caen förra året, och lämnade då han ville ha mer förtroende.

AS Monaco la upp €4 miljoner och vi undrar med hur mycket vi ska gånga det med för att få ett framtida försäljningspris. Såhär gjorde han i sin AS Monaco-debut och han har bara blivit bättre efter det:

Han hittar alltid ett sätt att ta sig förbi motståndarna, och dessutom har han ett starkt tillslag som ofta används vid fasta situationer. Skadad just nu, vilket gör att supportrarna är desperata och vill ha tillbaka sin potentiella frälsare. Vi får se om han kan bekräfta sig efter skadan.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 2 kommentarer

Ligue 1:s bästa talanger: Lista 30-21

Del 1: Elandi, Benhrama, Crivelli, Sparagna, Guirassy, Pavard, Cavaré, Touré, Bensebaini, Ongenda

20. Jonathan Bamba (Frankrike, Saint-Étienne, ytter, 1996, ny på listan)

Tränare Galtier gör många bra saker och Premier League-ryktena är logiska, men hans relation till unga spelare är komplex. Han fick fram Aubameyang, Ghoulam, Zouma, och Guilavogui, men andra talanger som Saint-Maximin (nu AS Monaco, utlånad till Hannover) och Bamba kan komma in, göra starka prestationer, och sedan försvinna från matchtrupperna.

Bamba har gjort många bra saker på seniornivå, trots att han bara får ströminuter. Distansskotten, farten, idéerna. Orkar han vänta på sin Aubameyang-chans, eller tröttnar han på Galtiers försiktiga inskolning?

19. Farès Bahlouli (Frankrike, AS Monaco, 1995, offensiv mitt, plats 35 förra året)

Mixa Kardashian och Ben Arfa, och du får Bahlouli. Han har blivit ivägskickad för viktproblem och Lyon höll honom borta från A-laget då de ville att han skulle förstå vad som krävdes av en seniorspelare. Dessutom har han problem att hålla kroppen hel.

Ändå är det frågan om någon spelare på listan har samma tekniska kapacitet som Bahlouli. Du tar bara bollen ifrån honom du tacklar rätt eller sparkar ner honom. Saker som den här nedan ser vi i varje match. AS Monaco chansade €3,5 miljoner på honom.

18. Yann Bodiger (Frankrike, Toulouse, balansspelare, 1995, ny)

Tidigare pratades det om en Capoue. Nu är det en Gonalons. Bodiger är aldrig komplex eller flashig. Han täcker sina ytor, använder sin kropp vid nödsituationer, är noggrann, och hittar de snabba, enkla, och korrekta passningarna. Bra vår, svårare höst. Bör ändå vara en spelare som får några hundratals Ligue 1-matcher.

17. Grejohn Kyei (Frankrike, Reims, anfallare, 1995, ny)

Anfallsodjuret med rötter från Ghana missade nästan hela förra säsongen på grund av en avstängning, så det är först nu han får sin stora seniorchans efter att ha tagit Reims till stor ungdomsfotbollssuccé våren 2014.

Stor (187 centimeter), jobbar bra både med motståndare i rygg och med djupledslöpningar, hittar fram med skarvningar, alltid nära straffområdet. Har gjort fyra mål och några assist för Reims, och gör även mål på U21-landslagsnivå. Verkar inte vara den typiska ”stor och snabb och därmed fysiskt övertag på juniornivå, men försvinner på A-nivå”.

16. Marcus Coco (Frankrike, Guingamp, ytter, 1996, ny)

Alltid en seger när vi får fram en spelare som heter Coco. Är numera startspelare i Guingamp som en ytter där allt finns, men där han måste få ihop det till en helhet. Spontan, aktiv, agerar. En spelare med egenskaper för att göra tydliga skillnader.

Dock ibland överambitiös, och har bara en assist och noll mål. Guingamp är dock en lugn miljö, kvicka attacker, och topptopptränare. Coco gjorde nyligen sin första start i franska U21, trots att det var en trupp med två år äldre spelare.

15. Neal Maupay (Frankrike, Saint-Étienne, anfallare, 1996, 13)

Hade fyllt 16 år en månad innan sin Ligue 1-debut för OGC Nice. Det är över tre år sedan. Han började bra: han är inte stor, men han rör sig korrekt och snabbt, och bryr sig inte om ifall en motståndare är 20 centimeter länge. Både hetsig och lagjobbande. Det blev några mål under debutsäsongen, prat om att han var nästa superdupermegaextremtalang, men sedan trasades knäet sönder.

Efter skadan kände Maupay att han inte fick förtroendet han ville ha från Puel. Med ett år kvar på kontraktet ville han släppas, och nu skolas han istället in i Saint-Étienne. Osäkert om det är en bättre miljö, men det är en nystart som han vill ha.

14. Georges-Kévin Nkoudou (Frankrike, OM, ytter, 1995, 18)

Parisförortsuppväxt som inte ville förlänga med Nantes, utan hamnade med ett femårskontrakt med Olympique de Marseille i somras efter att ha fått Bielsas godkännande.

Tar sig alltid till lägen där han kan driva boll i hög fart och går gärna rakt mot mål, men brister för ofta i lägena där anfallen ska avgöras. Snabbheten och den tekniska kompetensen till att ta sig framåt finns, men inte spelförståelsen och erfarenheten för att få stor effekt av det. Ändå börjat få starta många matcher i OM, och han gör flera mål av den här typen vilket gör att han kanske snart får sitt stora mediala genombrott.

13. Olivier Boscagli (Frankrike, OGC Nice, mittback, 1997, ny)

Franska mittbackar med hög kapacitet som försöker lära sig att ta bort misstagen kommer alltid att hamna i Mexès-jämförelser. Boscagli började som mittfältare, hoppade ner till att få vänsterbacksmatcher i seniorstarten för att peta undan Niklas Hult, och gör nu sina insatser som mittback.

Det är svårt att vara mittback i OGC Nice. Laget är offensivt balanserat och många försvarare klarar inte av det ökade ansvaret. Boscagli varierar därför i prestationer. Det är bra kvalitet på hastigheten i långa och korta löpdueller, uppspelsförmågan, och duellspelet, men problemet ligger i att klara av de sakerna bra varje gång.

12. Gabriel Boschilia (Brasilien, AS Monaco, offensiv mitt, 1996, ny)

Förmodligen den bästa spelaren i sydamerikanska U17-mästerskapet 2013, och köptes i somras för €7 miljoner efter att ha tagit Brasilien till final i U20-VM.

AS Monaco storsamlar på offensiva talanger så det är svårt att veta vilka som ska hypas högst. Boschilia kommer inte i topp på listan då han – på grund av skador och inskolning – bara har gjort några inhopp hittills, men det syns att han har finesserna till att ta snabbt ta sig förbi en motståndares linje. Väggpassningar, hålla undan motståndarna med kropp och teknik, svåra tekniska försök, trippande steg, djupledsförsök. Kan mycket väl vara en CL-älskling om ett år eller två.

11. Mouez Hassen (Frankrike, OGC Nice, målvakt, 1995, 20)

En målvakt i OGC Nice kommer alltid att jämföras med Hugo Lloris. Det fanns ett drömscenario att laget skulle gå från Hugo Lloris till David Ospina till Mouez Hassen, utan att göra ett för stort kvalitetstapp.

Hassen har haft det svårt, så Puel har ibland tvingats slänga in den äldre Pouplin för att rädda OGC Nice. Hassen har sett klumpig, oturlig, och överambitiös ut. Nu börjar det förändras. Startar ibland för U21-landslaget och framför allt så har han tagit till sig Ligue 1. Han agerar mer säkert.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 6 kommentarer