Hanssons Frankrikeblogg

Ett rejältrejältrejält nyhetsflöde om fransk fotboll

29 mars 2015 17.10, Jonas Hansson

Nyhetens storlek är ibland för små för faktiska nyhetsartiklar och bloggar, men för komplexa och spridda för Twitter. Ett mellanformat, både i längd- och intresseväg?

***

DNCG har inte släppt den ekonomiska rapporten för 2013/2014, men L’Équipe grävskopade fram vinst/förlustsiffrorna för förra säsongen.

+ minst €1m: Toulouse (+€4,8m), ASSE, Guingamp, Reims

Nollträsket: Lorient, PSG, AS Monaco, Bastia, Thonon Gaillard, Nantes

- större summor: Bordeaux (-€7,6m), OM (-€12,5m), Rennes (-€15,2m), Lille (-€16,3m), Sochaux (-€17,6m), Lyon (-€26,4m)

Total förlust på €102m, men de flesta ses som kontrollerade.

***

En rapport som vi däremot har fått se är från LFP, om hur Ligue 1 skulle utvecklas. Dréossi (ex-Rennes) och de Saint-Sernin (ex-Rennes) föreslog bland annat att förbjuda alla konstgräsmatcher. Vilket som är det enda laget i Ligue 1 som har konstgräs? Rennes’ regionsrival Lorient.

Goda applåder från Renneslägret.

Övriga förbättringsförslag: lönetak i Ligue 2, fallskärmspengar till klubbar som åker ur Ligue 1 (ju längre tid man varit i Ligue 1, desto högre fallskärm), samt att bara två lag ska direktnedflyttas/uppflyttas mellan Ligue 1 och Ligue 2. Den tredje bästa i Ligue 2 ska kvala mot den tredje sämsta i Ligue 1.

Om de går igenom? Inget omvälvande, men små bäckar grävs fram.

***

Så att ingen missar hörnvarianten från PSG.

***

Sébastien Haller, 20 år, gjorde noll mål på 319 minuter i Ligue 2:s Auxerre. Lånades ut till Eredivise-laget Utrecht. Elva matcher, sju mål, och nu även hattrick mot Estland för franska U21.

Om det säger mest om Ligue 2, Eredivisie, Estland, eller en anfallares beroende av rätt förutsättningar? Det beror på vilken agenda man har. Jag kör den sista.

Haller är en Trezeguet-typ, och spelare som endast gör mål är svåra att placera i startelvor under 2010-talet. Vi vill ha mer av anfallare. Hans fyra mål mot Dordrecht gjorde honom dock till Eredivisies första fyrling sedan 2011, då var det Bas Dost.

***

Kévin Anins #17 pensioneras i OGC Nice. Hans senaste intervju gjorde han i augusti, då med hopp om att kunna gå igen efter bilkraschen som nästan tog hans liv.

***

När CIES gjorde en sammanställning för total försäljningssumma för de tre senaste årens akademispelare kom Southampton etta och Lille tvåa. Lille är inte standardklubben man tänker på när man hör ”franska akademier”, men de jobbar gott i det tysta: Hazard, Origi, Debuchy, Cabaye…

Både back Pavard och mitt Traoré har gjort starka startmatcher i vår, och nu får även 97-anfallaren Jamrozik A-kontrakt. Gör de en mini-Lyon, med att gå igenom arenabetalningsåren med akademins hjälp?

Belgiska läkemedelssnubbar som nya huvudägare är inte de som pumpar in de grova pengarna, utan kan som bäst vara starkare ekonomiska rådgivare.

***

Raphaël Guerreiro blir inte i Lorient i höst. 93:an gör ju till och med mål för Portugals A-landslag nu, med en karriär som skiftat som ytterback/yttermitt à la en franskfödd portugisisk Niclas Alexandersson Gareth Bale. Christian Gourcuff gjorde en sak under sin sista dag som tränare för Lorient förra våren. Han tog ett snack med Guerreiro.

- Jag har varit mycket glad över att ha fått arbeta med dig, och jag tror att du kommer att erbjudas en fantastisk karriär. Kvalitéerna som du har i det tekniska, och även i defensiven, är det man förväntar sig att se på högsta europeiska nivå. Du måste förstå det, men inte vara för otålig. Gör rätt val i rätt tid.

***

Portugiser? Bernardo Silva, €15,75 miljonersvärvningen för AS Monaco i vintras, har uppkallats till Portugal A.

AS Monaco? I Rybolovlevs senaste intervju låter han inte som en man som har tröttnat på att äga fotbollsklubbar, utan tvärtom. Många kärleksförklaringar och framtidsidéer.

Framtidsidéer? Hos RMC ställde Luiz Fernandez frågan ”Vilka vinner Ligue 1, PSG eller OM?”. AS Monaco säger något annat i maj?

***

Från att ha varit en stabil startare i SC Bastia har Romaric i år mest haft problem att förflytta sin tunga vikt på planen. Det var snack om han hade genomfört en viktnedgång, men SC Bastia-supportrar hånar hans matvanor. Min favorit är en supporter som kom fram till att Romarics diet är ”sushi och apelsinwhisky”.

Den kombon. 2015 är en värdig tid för att leva.

Romaric. 30+, hög vikt, sliten kropp, ett år kvar på kontraktet, högst lön av alla i SC Bastia. Jobbigt läge för SC Bastia. Jag har blivit en upplyst människa efter att jag börjat förstå Wengers gillande att bara ge ettårskontrakt till 30+.

***

Montpellier räknar med att usla parkeringsmöjligheter gör att de förlorar 4000-5000 åskådare per match. Sjua i ligan, men bara drygt 12 000 i publiksnitt. Minnesgrejer: de spelade några matcher på en annan arena på grund av skälet nedanför och de har kvar PSG-matchen.

… men 4000-5000 parkeringslata?…

Floods in Southern France

***

Återigen en sponsor drar sig ur Thonon Gaillard, som därmed tappar ytterligare €1,1 miljoner per år. Majoritetsägarna har dock köpt fler aktier, så de har väl en plan.

Hoppas mest att vi aldrig mer behöver kalla klubben för ”Évian”.

***

Två starka sidor inom spelartruppen: de som är för och de som är emot Vasseur i Reims. Endast en seger under 2015, och ingen supporter ger honom förtroende. Reims säger att personerna på plats ska få avsluta säsongen, men vid kristillfällen spräcks många löften.

***

Runt tio Ligue 1-klubbar scoutade i afrikanska U20-mästerskapet. Nantes var en av de flitigaste, och ska plocka tre provspelare därifrån. De har redan värvat Omar Baldé, 18-åring från Senegal med 192 centimeter i vänsterbacksknökande.

Jag hade också gillat om huvudscouten Bideau hade hoppat på att värva lillebror Djilobodji, men förnamnet kan avskräcka.

@jonas_hansson

Landslagskaptenen Benzemas attack mot Ben Arfa, Nasri, och Ménez – Generation 1987

26 mars 2015 17.30, Jonas Hansson

10322833_707251299312918_2862146118663597717_n

- Om Hatem Ben Arfa hade följt vägen han skulle gå så hade han idag varit i Barcelona med Messi. Tekniskt är de på samma nivå, men han hade andra problem. Han måste arbeta med huvudet.

- Ménez? När vi var i U17-landslaget var han starkast av oss alla. Bättre än Hatem och Samir. Han gjorde inte de rätta valen. Jag talar ofta med honom, han är som en bror för mig.

- Samir Nasri hade en mycket stark säsong i Manchester City. Jag vet inte varför det blev ett problem (inför VM 2014), förmodligen för något i spelargruppen. Om han verkligen fungerar och glömmer bort alla parasiter runt honom, då kan han bli en stor spelare.

- De har talang, men de har kanske inte gjort uppoffringarna för att stanna i landslaget.

- Jag jobbar verkligen mycket. Kanske ser ni inte det, men jag gillar att jobba hårt. Hatem, Jérémy, och Samir hade chansen tack vare att de hade något som andra saknade: de hade talangen. Det som krävs sen är arbete.

Karim Benzema har under landslagssamlingen kört på med överraskande tydlig kritik mot sina kompisar.

Generation 1987 – Benzema, Ménez, Nasri, och Ben Arfa – vann tillsammans U17-EM 2004 i finalen mot Cesc Fàbregas och Gerard Piques Spanien. Frankrike, dåtidens stora talangförebild för Europa, hade fyra talanger av storlek bamsemegasuper. Skulle Frankrike ens ge de andra europeiska länderna en realistisk guldchans i de kommande mästerskapen?

Tre år senare var samtliga fyra uttagna i franska A-landslaget. De var bara 20 år, men Nasri var inne på sin fjärde säsong med kontinuerliga starter i OM, Ben Arfa blev vald till säsongens bästa unga pelare, Benzema gjorde 20 ligamål, och Ménez var Ligue 1:s yngste hattrickmålskytt genom tiderna och funderade på vilken klubb han skulle välja: Liverpool, Arsenal, eller Man United?

År 2015 är Karim Benzema landslagets lagkapten i en landskamp mot Brasilien. De tre andra är borta från alla landslagsdiskussioner på grund av attitydproblem.

En sak att notera i sammanhanget: under U17-EM startade inte Benzema en enda av matcherna. Offensiven var Ben Arfa, Ménez, och Nasri.

845251

Stepháne Marseille, en av 87:orna, berättar om hur problemen syntes redan under U17-tiden.

- Som tur är har de förändrats litegrann, men Ménez och Ben Arfa kunde inte spela tillsammans. De tävlade mot varandra, hela tiden. Det var på gränsen till att inte passa varandra. ”Det är jag som ska göra mål, inte du”.

- Problemen fanns även i mitt huvud. Jag hade inte attityden för fotboll.

Det var ett generellt problem snarare än något på individnivå. Generation 1987 var den mest talangfulla generationen spelare som fransk fotboll någonsin har haft. Tänk er ett fransk landslag som idag hade haft optimala Ménez, Nasri, och Ben Arfa. Istället blev det en dyr läxa om vad Frankrike hade gjort för fel. De hade satt sina akademispelare på en slarvig skolgång, bortplockade från en normal människas verklighet, och fick aldrig chansen att mogna.

De var instängda tonåringar utan rätt vägledning.

Den nuvarande anfallsuppsättningen består idag av två typer av spelare där Benzema är ett undantag. Den första typen är Lyongenerationen 2.0, Lacazette och Fekir. Lyon lärde sig sina misstag, och istället för att stänga in och höja upp sina akademispelare, så har de valt att utbilda dem i hur man ska vara människor. Skolbildningen och attityden är idag prio 1 i Lyon.

Det finns större talanger än Fekir i Lyon, men de gör inte rätt saker vid sidan av planen. Hade Frankrike 2015 varit som Frankrike 2004 så hade vi idag pratat om Bahlouli och Benzia, inte om Fekir.

Den andra typen av anfallare är de misslyckade ungdomsspelarna som har fått kämpa några procent hårdare för att ta sig dit dem är. Griezmann fick inget akademikontrakt i Frankrike, utan behövde åka till Spanien för det. Valbuenas kontrakt med Bordeaux blev uppsagt, och han fick börja om i femtedivisionen. När Giroud var 21 år sa hans huvudtränare att han var för dålig för att spela elitfotboll.

Under VM 2010 hade Domenech inte med en enda ur Generation 1987.

Under EM 2012 hade Blanc med alla fyra. Under EM attackerade Nasri media, Ménez en linjedomare, och Ben Arfa kom i konflikt med Blanc.

Kommer vi om några år att se 2012 som brytpunkten? Varenda beslut Deschamps tar grundar sig i att låta rätt personer, inte nödvändigtvis de bästa spelarna, få komma med i A-landslaget.

Frankrike – Brasilien, 21.00

Griezmann – Benzema – Valbuena
Matuidi – Schneiderlin – Sissoko
Evra – Sakho – Varane – Sagna
Mandanda

Bänk: Ruffier, Costil; Koscielny, Jallet, Trémoulinas, Zouma; Payet, Guilavogui, Kondogbia; Fekir, Giroud, Lacazette

Skador: Lloris, Debuchy, Gonalons, Cabaye, Pogba, Grenier

Petade: Digne, Mangala, Perrin, Kurzawa, Mathieu, Mavuba, Cabella, Gignac, Rémy

@jonas_hansson

Nördläsningen: Toulouses akademi räddar dem kvar i Ligue 1?

23 mars 2015 18.02, Jonas Hansson

1102810_la-recette-de-dominique-arribage-TOULOUSE-ARRIBAGE-170315-268336

1. Jag måste ha hjälp med vem Touloues nya tränare Arribagé är lik.

2. Arribagés första match som huvudansvarig: derby vid Garonne mot Bordeaux. Vinst 2-1.

Toulouse slängde bort Alain Casanova efter sju års jobb. En för stel utveckling med svårforcerad trist 4-1-4-1 och dyra etablerade Ligue 1-talanger gjorde att Casanova och Toulouse testade Östeuropascouting och Bielsa-kramande, men @EspoirsduFootball ville också peka Casanovas förutsättningar. Spelare som försvunnit sedan Casanova blev anställd (exklusive Aurier):

CAO_dpTWYAAtCa8

Ett snitt på mer än två tappade nycklar per sommar.  Alla de där, exklusive Braaten, var genuint bra Ligue 1-spelare.

Hur Toulouse jobbar nu? De slängde bort huvudtränare, assistent, målvaktstränare, och till sommaren även transferansvarige. Det ska bli en ny organisation, mest byggd på de som redan finns där.

Scouten Arribagé fick huvudansvar, reservlagstränaren Debève blir assistent, och ungdomarnas målvaktstränare Teddy Richert (ni minns från Sochaux?) tar nu hand om seniormålvakter. Tillsammans har de själva spelat över 1100 Ligue 1-matcher, så de kan det här med att klara sig kvar.

Arribagé själv kom fram från Toulouses akademi som yngling. Hur han skötte matchen mot Bordeaux?

Den egna produkten Ali Ahamada fick tillbaka sin startplats i målet. Den egna produkten Akpa-Akpro fick kaptensbindeln. Den egna produkten Bodiger fick sin första start sedan premiären, och var bäst på plan samtidigt som han fixade en fin assist till den egna produkten-ish Ben Yedders 1-0.

Uppdrag överleva kan fungera med det man redan har. Hur är då resten av botten?

tabell

Metz måste ta ikapp elva poäng på nio omgångar, och RC Lens måste ta ikapp sju poäng samt klara av att slå bort sin tvångsnedflyttning. Två av tre nedflyttningslag är alltså redan klara.

Sedan Ligue 1 gjordes om till en 20-lagsliga har det krävts följande poängantal för att hänga kvar (senaste säsongen först):

41-39-39-45-33-38-41-40-34-43-39-39

Under en säsong räckte det med 33, för att man under nästa säsong kunde få 45 poäng och ändå åka ur (AS Monaco tog 44 poäng den säsongen, och åkte ur), så det finns ingen magisk siffra.

Såvida inget lag gör en katastrofvår så kommer det att krävas över 40 poäng för att hänga kvar i Ligue 1. Noterar att SC Bastia, 37 poäng, har det svåraste spelschemat och hemmaplansfördelproblematik. Jag gissar på att lagen i topp-11 ska vara säkra, men sedan är det svårare. Jag har en dålig magkänsla kring Lorient.

***

SC Bastia? Vad deras supportrar röstade på när de skulle till valurnan för att rösta om lokalpolitiker: huvudtränaren Printant. Förmodligen en uppskattningsgest snarare än ett försök att få bort honom.

***

No Totti, no party. Thauvin, no party. Försök inte ens.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Payet 500083 – Batshuayi 500083 – Gradel 500225
Moutinho Monaco_AS – Bodiger 524391 – Pastore PSG_logo
Kurzawa Monaco_AS – Kana-Biyik 524391 – Théophile-Catherine 500225 – Abdallah 553251
Pouplin logo_nice_100

@jonas_hansson

Frankrike är inte bättre på fotboll, och ska nog inte vara det

19 mars 2015 18.03, Jonas Hansson

Tajmningen kring denna bloggpost kan te sig underlig, eftersom PSG och AS Monaco är i kvartsfinal i Champions League, men här gäller det snarare att förstå Frankrikes fotbollsstatus i förhållande till övriga europeiska länder istället för att kolla på en enskild säsongs utveckling.

Varför är det ovanligt att två franska klubbar är i kvartsfinal i Champions League? Varför är inte landet starkare på fotboll?

För tolv år sedan släppte Geoff Hare ut boken ”Football in France”. Den får ses som en seriös akademisk studie snarare än en glorifierande storytellingbok, men även om den är tung och äldre så finns det vettig information kvar. Vagt räknat delar han upp det till sex-sju olika historiska och nutida orsaker som har haft en negativ påverkan, där jag fyller i luckorna, utan någon faktiskt nummerordning.

1. Pyramidrollen som uppfödare snarare än toppkonsumenter

På 70- och 80-talet bestämde sig Frankrike för att bli Europas bästa talangnation. Det tog över tio år från att ungdomsstrukturen började att byggas till att den gav framgångar i VM 1998, men strukturen är idag fortsatt hård.

Pengarna och fokuset har därför hamnat på att utveckla spelare snarare än att köpa in dem. Vissa ligor utvecklar, andra ligor köper, några få ligor gör både och. Frankrike orkade inte det sistnämnda.

2. Centralstyrt system

Franska klubbar har i ett historiskt perspektiv levt på nära samarbete med stad, region, och stat, som i ett symbiosförhållande, vilket får ses som en produkt av det franska samhällets utveckling. Det betyder att de får mer hjälp med ungdomsfotboll och faciliteter, men också att de har svårt att bryta sig ur den centralstyrda ekonomin för att kunna bygga något eget.

3. Skatter

Franska klubbar betalar fortsatt löjligt höga skatter. Den faktiska skillnaden mellan Tyskland, England, Spanien, och Italien är försumbar när man sätter dem i jämförelse med Frankrike. I jämförelse med England blir alla löner dubbelt så dyra för Frankrike.

4. Fotbollens popularitet i små- och mellanstäder

Frankrike har bara Paris som miljonstad, men de fem stora städerna – Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Nice – saknade klubblagsframgångar ända fram till 90-talet, och deras framgångsuppkomst var för att Tapie, Aulas, och Canal+ hade öst på snarare än att städerna stod bakom sina klubbar.

Innan dess var det små eller mellanstora städer där fotbollen var populär. Fotboll var ingen storstadssport, och i de mindre städerna försörjde sig klubbarna på den lokala ekonomin. De blev inte tillräckligt professionaliserade, de saknade ett globalt tänk, och hade inte heller tillräckligt stora resurser i sin närhet.

Det har förändrats nu, vilket visas av att de tre stora städerna har fått framgångar sedan 90-talet och just nu har topp-3-placeringarna i Ligue 1, men i två av de tre fallen har det handlat om att klubbarna har blivit uppumpade med pengar, och i det tredje fallet för att man fick in en väldigt smart man i Aulas.

6. De enstaka felen

Sånt här går inte att komma ifrån. Hur hade franska landslaget förändrat fotbollskulturen i landet om de hade gjort några saker bättre? Förberedelserna inför VM 2002, anställningen av Domenech som förbundskapten och framför allt fysikgillande Jacquet som landets ungdomsansvarige, det för stora beroendet av Zidane?

Vad hade hänt om AS Monaco hade vunnit sin Champions League-final? Om Lyon inte hade misslyckats med sin Champions League-satsning? Om några klubbar börjat med sitt arenabyggande tidigare? Om Canal+ hade gjort en Sky Sports? Man kan fortsätta. Ibland är allt som krävs att enstaka saker händer för att det ska få stor rullningseffekt.

7. Vad är argumenten till att Frankrike ska vara bättre? 

Vilka argument finns det för att Frankrike ska ha en starkare liga än England, Tyskland, Spanien, och Italien? Landet har aldrig varit framgångsrikt på klubblags- eller landslagsnivå, undantaget enstaka lag.

Från 1960 till 1982 tog sig Frankrike endast till två av tio mästerskapsslutspel, och i de båda slutspelen blev de utslagna i gruppspelet.

Frankrike har bara tagit sex finalplatser i nuvarande Champions League. Det är inte bara färre än de fyra stora länderna, utan också färre än Portugal och Nederländerna.

Ligue 1 placeras som Europas femte starkaste liga. Det finns parametrar som kan höja eller sänka dem en placering, två placeringar om det är exceptionella förutsättningar, men både den nutida och historiska kontexten hamrar fast femteplatsen.

Oavsett om AS Monaco eller PSG går vidare från åttondelsfinaler på grund av regeln av bortamål.

@jonas_hansson

AS Monacos nya kultlag: Slaktaren från Tunis, €20 miljonerstonåringen, och floppen Moutinho

17 mars 2015 17.25, Jonas Hansson

monaco-ldc-2

Ingen har någonsin yttrat ordet ”Monaco” utan att konversationens första punkt har blivit Champions League-finalen 2004. Man kan inte tänka sig att AS Monaco 2015 ska till final, men man kan tänka sig att de ikväll har möjligheten att sätta en identitet som vi kommer att nämna minst tio år framöver.

Viktigast i systemet? Le boucher de Tunis

AS Monacos projektstatus fick omdefinieras när deras enda etablerade värvning i somras var att köpa tunisiern Abdennour för €13 miljoner. Abdennours två första matcher på säsongen började med två bortgivna straffar och som ledare i backlinjen tillät han en sådan här synk.

synken

Jardim rapporterade – lägligt nog – efter match två att Abdennour var skadad och borta i tre veckor. Nästa match han fick spela kom tre månader senare. Vi skrev höstens preliminära floppelvor med Abdennour som frontfigur innan han hann göra planåterkomst i slutet av november. Vilans nytta? Agenten:

- Tottenham har scoutat de senaste matcherna. De kontaktade oss för att informera om intresset. Vi är i det skedet. Det kommer inte att bli något i vinter, men i sommar. Arsenal har också ett öga mot honom.

Genast ny kontraktsskrivning till 2019. Leonardo Jardim inför dagens match:

- Det är bara halvtid i vår konfrontation, det här är säsongens svåraste match. Vi har haft många förändringar i försvaret, men har ändå lyckats upprätthålla en defensiv sammanhållning. Det blir Abdennour som får en mycket viktig roll i systemet.

Alla med Football Manager-erfarenhet vet glädjen i att hitta en mittback med Abdennours fysik, men när Jardim pratar om Abdennours roll så handlar det inte bara om att vara ledare, utan att ha matchformen som gör honom vintersäsongsdominant snarare än höstsäsongsklantig.

Aymen Abdennour_ Översikt Profil

Att pressa utan att slita sönder musklerna

Jardim har varit en av Europas mest framgångsrika taktiker under 2014/2015. En av de mest tydliga sakerna han använder sig av är att låsa bort motståndarnas anfallsspel. Det är inte med samma energi som hos ett Bielsa-lag, utan Jardim vill snarare ha taktisk medvetenhet.

Han har försökt att ha ett hårdare presspel, men spelarnas kroppar har inte klarat av det.

- Normalt sett är det de äldre spelarna som får skador. Var jag än har varit har det sett ut så, men här i Frankrike får många unga spelare muskelskador.

– Det ser likadant ut i reservlaget och hos U19. Överallt i Frankrike. Det är inte normalt. Kanske det fysiska arbetet i akademierna inte är anpassat till den fysiska utvecklingen som existerar hos unga spelare.

Mot Arsenal pratar vi om unga nycklar som Kurzawa, Ferreira-Carrasco, och Kondogbia med känningsproblematik. Ett lugnare, mer genomtänkt, tillvägagångssätt att tänka sig även ikväll?

€20 miljonerstonåringen som inte kunde Jardim-boll

Fransmännen gillar sin Martial. 19-åringen har både Youtube- och statistikdelarna i sitt spel. Den ena delen består av ”rakt på mål och snabb”-tendenserna från Thierry Henry, och så lägger vi till tekniken och lösningarna på svåra problem.

Vi pratade om Abdennours svåra säsongsstart. Martial mot Nantes i omgång 3: inbytt i minut 61, utbytt i minut 88.

- Han kom, han gick ut, det var bara en taktisk grej.

Jardim försökte förklara, men kontexten skrek något annat. Den skrek om klubbar som Wolfsburg och Tottenham som stod med €20 miljonerscheckar för att köpa loss innan sommarfönstret stängde, och en råskolad och råhypad Martial passade inte in i en strikt Jardim-boll. Han var mer streetfotbollsspelare än en drillad löpare.

Martial lär inte starta idag, Berbatovs erfarenhet lär betyda mer, men han har ändå startat de fyra senaste matcherna, med tre mål och en assist som kan läggas till statistikdelen.

- Martial hade en svår start, men han har utvecklats mycket. Han är mer rigorös.

Mer rigorös? Det betyder att Martial har lärt sig Jardim-boll. Tänker vi på EM-truppen 2016? Tänker vi Lacazette-utveckling om några år? Det gör vi. Att lära sig Jardim-boll är ett gott steg ditåt.

Floppen Moutinho får väl visa varför han är här

När AS Monaco under sommaren 2013 plockade Falcao, James Rodríguez, och João Moutinho så kändes Moutinho som den säkra värvningen. Tvärtom: han har varit den som konstant har levererat osynliga insatser. Motivationsproblem?

- Jag kom hit för att vara i ett projekt, ett projekt att bygga ett lag som kan vinna allt inom fyra år.

Well. Moutinho gjorde i helgen sin säsongs bästa ligamatch. Arsenal ikväll, och om AS Monaco vinner sin hängmatch i Ligue 1 så är de bara fem poäng bakom Lyon…

***

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Origi 500054 – Martial Monaco_AS – Hamouma 500225
Imbula 500083 – Plašil 500211 – Moutinho Monaco_AS
Pavard 500054 – Hilton 500099 (1) – Sankoh 500126 – Gassama 501913
Lopes 500080

@jonas_hansson

Marseillespelarnas kraftiga kritik mot Bielsa förändrade hans arbetsmetoder

15 mars 2015 14.45, Jonas Hansson

- Bielsa är mycket respekterad, men han skapar också en hel del rädsla.

För ett par veckor sedan gjorde RMC en genomgång av Olympique de Marseilles formsvacka. En vettig genomgång med hjälp av ”källor i klubben”, då OM hade haft problem med både anfallsflyt och försvarskoncentration under slutet av höstsäsongen, och i januari och februari hade problemstorleken vuxit.

dadasdas

RMC kom fram till flera olika problem, men allt handlade om samma sak: Bielsa hade inte lagt in tillräckligt mycket kommunikation och psykologi i sin tränarstil, och spelarna vågade inte lyfta fram den här kritiken. Vem känner sig kunnig nog att kunna ifrågasätta Bielsa?

- Om spelarna inte var människor så hade jag aldrig förlorat.

När vi ska göra Bielsas gravsten får han räkna med att vi trycker dit det citatet, för det säger både det positiva och negativa om hans tränarstil. Han vet allt om siffror, men han har problem att applicera det på människor.

Spelarna kom inte nära Bielsa, de fick aldrig den enkla feedbacken som en människa behöver. Kritiken mot Bielsa slogs bort med att det grundade sig i att Bielsa inte kunde prata spanska, men det förklarar inte brassen Dórias situation.

- Jag ska vara lite oförskämd: jag vill inte prata om honom eftersom han aldrig pratade med mig.

Översättningsproblemen med fransmännen hade kunnat vara ett argument till att Bielsa aldrig pratade med spelarna, men det kan inte vara ett argument när brassen Dória, €8 miljonersvärvningen, inte fick spela en enda minut A-lagsfotboll och aldrig fick veta vad han skulle göra för att bli bättre. Dessutom märkte spelarna av brist på kommunikation och konstiga spänningar inom ledarstaben.

Till detta hade spelarna blivit både fysiskt och mentalt trötta av Bielsas träningsmetoder. Långa träningar, ibland upp emot tre timmar, och de hackas sönder av små detaljförändringar och konstanta videoanalyser. Spelarna ansåg sig kolla för mycket på videos och jobba för lite med flytande bollövningar.

Det tydligaste tecknet på spelarnas slitenhet är att André Ayew är den överlägset piggaste spelaren just nu – trots att han var på Afrikanska mästerskapet i fem veckor. Teoretiskt sett ska han vara den mest slitna, men att vara iväg på ett mästerskap var som att vila för honom.

Efter att ha förlorat med 3-2 mot Caen samlade Bielsa ihop spelarna på träningsanläggningen. Han bad dem bara om en sak: berätta sanningen. Berätta hur ni mår.

Bielsa på presskonferensen inför matchen mot Lyon:

- Efter matchen mot Caen insåg jag att mina arbetsmetoder genererade trötthet och blev ignorerade. Jag läste av signalerna och försökte att minska den psykiska pressen.

- Jag hade två alternativ: antingen lägga skulden på de som ska utföra arbetet, spelarna, eller ändra om instruktionerna jag ger. Eftersom vi hade tagit tre poäng av tolv möjliga mot lag med sämre resurser… Jag valde det senare. Jag lyssnade på vad spelarna kände och inkluderade deras åsikter i det svaret jag skulle föreslå.

Bielsa pratade om att poängtappen förmodligen var orsaken till att spelarna kände sig ännu mer slitna, att de kände efter mer än vad de gjorde under den framgångsrika höstperioden. Han påpekade också att han själv var öppen för att förändra sina metoder, och att gruppen visade mognad som själva förstod problematiken.

- Det är förlusterna som är användbara. Vinsterna hjälper dig inte med något.

***

Den positiva sidan av Bielsa? I veckan besökte han Florens för en italiensk tränarkonferens. Han skulle hålla en föreläsning på 90 minuter. Gazzetta dello Sport-journalisten Matteo Dalla Vite:

- Om tiden inte hade tagit slut hade han kunnat köra på i ytterligare tre timmar.

– Marcelo hade förberett sig för detta i flera månader. Han hade skickat ett program till fotbollsförbundet och sedan ändrat det för att vara säker på att översättningen var perfekt.

– På de 90 minuterna pratade han om tusen olika saker. Efter att han hade sett 50 000 matcher så kom han fram till att det finns 28 olika faser i spelet. Inte en enda till.

– Han visade 50 olika träningarsövningar och spelsituationer, en efter en, och papper på allt skickades runt i hallen.

Varenda en av de 50 träningsövningarna och spelsituationerna förklarades med rationella argument, videos, och fakta. Vad man hade gjort för att vara i det rummet.

Olympique de Marseille mot Lyon ikväll 21.00. Fram med blocket för att se om vi kan lära oss Bielsa-boll från TV-rutan.

dfsfsdfsdfds

@jonas_hansson

PSG går mot Cristiano Ronaldo om de blir utslagna ikväll

11 mars 2015 17.22, Jonas Hansson

- Vi köper vem vi vill. Ingen kan stoppa oss.

Nasser Al-Khelaïfi via Le Parisien i maj 2014.

När Leonardo lämnade sportchefsrollen efter sommaren 2013 var det med stora frågor mot hur han hade byggt laget, men under drygt ett år hade han hittat lösningar för Thiago Silva, Lucas, Ibrahimovic, Verratti, Lavezzi, van der Wiel, Beckham, Cavani, Marquinhos, och Digne. Han byggde det laget som PSG spelar med mot Chelsea ikväll.

Sedan blev Leonardo avstängd, PSG dumpade honom, och blev utan sportchef.

Efter det har PSG hunnit med tre stycken transferfönster utan att ha en faktiskt sportchef. På tre transferfönster har de gjort sex stycken affärer: värvat Cabaye och David Luiz, lånat Aurier, och sålt av Jallet, Chantôme, och Conte. Det har varit en kraftig ineffektivitet på transfermarknaden. Truppen har inte förbättrats, vilket ska oroa en klubb vars idéer bygger kring konstant utveckling.

Cabaye var en idé som Laurent Blanc hade och som PSG-folk (inklusive toppspelarna) motsatte sig, och David Luiz får tryckas in i facket kompisvärvning för att hålla Thiago Silva kvar. PSG har inte saknat drömmar. Paul Pogba skulle ta Thiago Mottas startplats, PSG ville ha ett mer kraftfullt högerbacksnamn än Aurier, och så sent som i januari hade Blanc redan planerat in för ny ytter.

Det krävs dock planering för Financial Fair Play, ett misslyckande sedan de la varje möjlig euro på David Luiz i somras.

Det krävs koll på transfermarknaden, med ett kontaktnät som PSG inte har tillgång till.

Det krävs stark kommunikation inom klubben, vilket har brustit mellan Blanc och den övriga ledningen.

Sedan Leonardo fick lämna har truppens utformning varit gjord av Olivier Letang, en ex-Reims-anställd som kom till PSG för att assisterade Leonardo, men som nu styr i byggnaden sedan PSG har misslyckats även i sin rekrytering av en ny sportchef.

- När jag kom till PSG fanns det en sportchef och hans assistent. Den första hette Leonardo, och assistenten hette Olivier Letang. En månad efter att jag hade skrivit på kom Leo till mig och sa ”Jag lämnar PSG, och alla mina funktioner kommer att fyllas ut av Letang”.

Laurent Blanc via beIN Sports i januari 2015.

Det är Letang som förhandlar fram varenda kontrakt, men i höstas rapporterade L’Équipe att Blanc och Letang inte fungerade ihop. Det var inte bara bristen på värvningar som oroade, utan Letang hade förlorat duellen med Juventus om den egna akademitalangen Kingsley Coman, och hade haft stora problem i sin dialog med Adrien Rabiot. Två spelare som Blanc hade planerat PSG-framtiden med.

Blanc valde att i medierna kritisera PSG:s behandling av situationerna, vilket Letang irriterade Letang och är en viktig del att minnas om kontraktet med Blanc sägs upp i sommar. I hur stor utsträckning Blanc ska få forma klubben har varit det stora diskussionsämnet, och där har Letang, Blanc, och Al-Khelaïfi tänkt olika.

Förutom problem att få unga talanger att tro på en framtid i PSG och brist på värvningar, så har sportchefen varit tänkt att även ha en lugnande roll för spelarna. Leonardo löste de interna konflikterna, spelarna gillade både hans personlighet och hans kontroll över omklädningsrummet.

Under Letang har det vid flera tillfällen funnits spänningar inom truppen som inte har blivit lösta. Situationerna med Lavezzi och Cavani urartade med att spelarna aktivt missade ett träningsläger och därefter blev bestraffade, en situation som aldrig hade uppstått under Leonardo.

PSG har inte varit inaktiva i sin rekrytering kring en ny sportchef. Förstavalet var Paolo Maldini, som skulle behålla Serie A-ådran i truppen och även vara en respektabel person inför omklädningsrummet. Maldini ville dock stanna i Italien. Ibrahimovic har diskuterat rollen med Al-Khelaïfi, men den planerade spelarpensionering i PSG nästa sommar verkar skjutas fram till ett senare datum och en annan klubb. Leonardo har det skrivits för en comeback, men där verkar det mest ha handlat om tidningsrykten.

Det senaste, och mest troliga, ryktet kom från Journal du Dimanche för drygt en vecka sedan. Portugisen Luis Campos, 49 år, håller på att bygga Porto 2.0 i AS Monaco. Visst, PSG kanske kan göra en Chelsea och börja hämta in unga utvecklingsbara spelare för att lösa Financial Fair Play-problematiken, men det är ordet ”Portugisen” snarare än ”Porto 2.0” som lär intressera PSG.

Luis Campos är nära vän med Jorge Mendes och har även varit anställd under José Mourinho. Jorge Mendes styr över Cristiano Ronaldos framtid.

- Vi funderade på Cristiano Ronaldo. Jag gjorde allt inom som ryms inom regelverket för att få honom till Paris, men det var omöjligt att få honom att lämna Real Madrid.

Leonardo via Telefoot i december 2013.

PSG vill ha sin nya storstjärna. Inte bara för att förbättra Champions League-chanserna, utan för att Ibrahimovic är på väg mot slutet i PSG. PSG behöver ett stort namn lika mycket som de behöver en stor spelare. De måste bygga ett varumärke lika mycket som de måste få sportsliga framgångar.

- Cristiano Ronaldo till PSG är omöjligt.

Jorge Mendes via Telefoot i januari 2015.

PSG:s förstaval på tränarposten José Mourinho går inte att dra bort från Chelsea, och Cristiano Ronaldo gick inte att dra bort från Real Madrid. Det betyder inte att PSG inte har haft koll på situation Cristiano Ronaldo. Den senaste månaden kan det ha öppnat sig en minsta chans för Cristiano Ronaldo, och PSG vill hitta alla fördelar som går att få.

De måste vinna sitt Champions League-guld, det är klubbens syfte, och de måste göra det med en ny storstjärna, framför allt om PSG misslyckas med Champions League-avancemang ikväll.

Är Luis Campos det första steget?

@jonas_hansson

Borde klubbar byta tränare oftare?

9 mars 2015 15.42, Jonas Hansson

- Tack så mycket. Allt du gör förtrollar mig.

Alain Casanova, huvudtränare i Toulouse, till Marcelo Bielsa innan matchen mot Olympique de Marseille i höstas.

- Hans idéer, hur han vill bygga sitt lag, är samma principer som jag delar. Bollinnehavet, reaktionerna vid bollförluster, den höga pressen.

Filosofiförändrande ord för en tränare som tidigare hade Tony Pulis-halvstämplats, med en lågt stående strukturstark 4-1-4-1-taktik och där offensivt grovjobb sköttes av en ensam anfallare av modell Gignac/Elmander. Skönhetsbefriat, men resultatgaranti. De senaste två åren har Casanova gått bort från rollen som resultattränare till att bli en filosofitränare.

Det har också gjort att Toulouse idag är på nedflyttningsplats, trots en budget som ska göra dem till topp-10. Två matcher, två förluster mot läromästaren Bielsa och med 1-8 i målskillnad.

Man kan prata om att Balkanvärvningarna var goda spelare, men inga spelare som har förbättrat lagets flexibilitet och intensitet.

Man kan också prata om att det finns anledningar till att många klubbar inte behåller sina tränare i fem-sex år. Undantaget Arsène Wenger så är Alain Casanova och Jürgen Klopp de två tränarna i topp-5-ligorna som har suttit längst i samma klubb.

Ett lag måste utvecklas. Casanova försökte utveckla sig själv för att utveckla laget. Ett misslyckat försök. Jag har alltid varit för tränarlångsiktighet, men det finns starka tränare som säger att två-tre år i samma klubb är nog. Att stanna längre är ett beslut som bygger på att man är sentimental.

Det är ingen sanning, det är ingen fakta, men det är en teori som inte ska förkastas. Snittet på ett till två år per tränare kanske inte bara grundar sig i felbeslut av klubbarna. Kontinuitet genom hela klubben har blivit en viktigare faktor än kontinuitet på tränarposten.

En tränare ska inte bestämma hur en klubb ska utvecklas. Det ska en långsiktig plan göra.

14 förluster på de 21 senaste matcherna. Oavsett vilka förtroendeförklaringar klubbpresident Sadran än slänger runt sig så lär Ligue 1 bli en Casanova färre i sommar. Det behövdes en tränarutveckling, men det fungerade inte att utveckla den redan sittande tränaren.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-2-4)

Ayew 500083 – Lacazette 500080 – Batshuayi 500083 – Fekir 500080
Fabinho Monaco_AS – Verratti PSG_logo
Palmieri 508009 – Umtiti 500080 – Karamoko 500225 – Sidibé 500054
Agassa Stade_reims

En omedveten handling: åldern på spelarna i Omgångens elva är 19, 21, 21, 21, 21, 22, 22, 23, 25, 28, och målvakten Agassa 36. Aloé (20) och Martial (19) var förstareserverna. Talanger, ey?

@jonas_hansson

Galenheten tog Cantona och Valderrama till Montpellier

4 mars 2015 17.40, Jonas Hansson

Montpellier är visserligen kustgranne med etablisemangsmotståndare som OGC Nice och Olympique de Marseille, men studentstadslaget har en annan aura. Arenamiljön bygger på ett lugnare och ofta platt intryck, samtidigt som klubbens förutsättningar ska göra dem till ett mediokerparadis med kontinuerliga tolfteplaceringar.

Ingen pratade om dem inför säsongen, nycklarna Stambouli och Cabella var ju borta, och det är fortfarande ingen som pratar om dem, men nu kan de ligga på fjärde plats i Ligue 1 om de vinner sin hängmatch. Montpelliergalenheten.

Mycket av galenhetskontexten handlar såklart om sopmogulen och klubbpresidenten Loulou, en Jabba the Hut-karaktär som liksom smälter när han ska sätta sig. När munnen öppnas för annat än soufflé och paté så måste man ducka från rasism och sexism innan man kan se vilka livsläxor han delar ut.

Visst finns där band med både Tapie och Le Pen, men samtidigt är det få som bättre styr en fotbollsklubb. Medan andra klubbar sysslar med PR-avdelningar och strunt så bossas Montpellier av två fleecesnubbar: Loulou och tränare Courbis.

le-president-de-montpellier-louis-nicollin-et-le-nouvel-entraineur-du-club-rolland-courbis-le-9-decembre-2013-a-montpellier_4552942

Loulou har redan sparkat Courbis en gång, men ångrade sig angående Courbis’ kvalitetsnivå som tränare och plockade tillbaka förra vintern.

- Med Courbis gick vi upp till Ligue 1 med ett lag som var halvt mongo.

Vad Loulou tycker om att Courbis har suttit i fängelse för skatte- och penningtvättbrott?

- Hade han sålt droger eller våldtagit flickor hade det bekymrat mig. Men för sån där skit…

Idag plats sex i Ligue 1, och vi kan inte vara förvånade. Loulou är alltid galen, Loulou lyckas ofta.

I slutet på 80-talet hade Loulous Montpellier en ungdomsorganisation som fixat en A-trupp som till hälften bestod av egna produkter, med Laurent Blanc som pulshöjare. 1987 gick man upp, och slängde in ett gäng franska A-landslagsspelare i truppen.

Plus Roger Milla. Plus Carlos Valderrama. Plus Eric Cantona.

Valderrama köptes loss strax innan en Wembley-match, med ”Lucky Montpellier” som engelska rubriker när de hade sett hans extraordinär teknik. Loulou hade sett frisyren. Loulou hade köpt. Dåvarande Montpellierkollegan Laurent Blanc fyllde i med det sportsliga.

- Vi kunde ge honom bollen när vi inte visste vad vi skulle göra, eftersom han aldrig skulle tappa den, och oftast gjorde han saker vi bara kan drömma om.

Valderramas egna dröm var att etablera colombiansk fotboll i Europa. Dessvärre var han lite äldre och ganska så för långsam i ensvårhanterlig europeisk taktikfotboll. Det var inte bara på planen som kulturchocken fanns; det sägs bland annat att familjen Valderrama slängde in hinkar med vatten i tvättmaskinen innan de satte igång den.

Han fick dock göra matcher tillsammans med Cantona, som vid den tidpunkten bara hade hunnit med att förklara sitt hat till hälften av alla i fotbollsvärlden. Han hade blivit avstängd från landslaget i ett år för att ha förolämpat sin egen förbundskapten, han sparkade bollar mot supportrar, kastade skor på lagkamraters ansikte, och på fotbollsplanen var han… Cantona.

Enter Loulou med ett låneförslag.

90- och 00-talet handlade mest om perifiri – Loulou har ju trots allt en pensionsålder nu – men Montpelliergalenskapens återkomst kom när de vann ligan säsongen 2011/2012. Det är ett guld vi aldrig kan förklara med rationalitet.

Montpelliers lönebudget: €36 miljoner. PSG:s lönebudget: €117 miljoner. Ska man hitta ett liknande förhållande i Sverige så är det skillnaden mellan MFF och Mjällby.

Montpellier hade slängt in massa egna produkter i startelvan och lagt ut sammanlagt €7 miljoner i transfersummor för en hel A-trupp, men ju mer distans vi får till det, ju mer verkar det ha handlat om säsongformen hos en ny hårgud.

Olivier-Giroud-Haircut-20150015

Ett år efter ligaguldet ville Loulou dumpa sin guldtränare Girard. Han ville ha en nyskakning.

- Bara för att verkligen irritera PSG så skulle jag vilja plocka in Diego Maradona. Med honom hade vi varit överallt i tidningarna.

Det blev ingen Maradona, utan Barrios på lån i somras fick räcka. Barrios var poänglös i de första tolv matcherna.

– Lucas Barrios… Courbis sa att det var århundradets affär. För tillfället är det århundradets rån.

Efter det: nio ligamatcher, sju mål, tre assist. Montpellier är, tillsammans med Caen, ligans formlag. När Barrios börjar klackframspelningar i djupled vet man att Montpellier återigen har lyckats med de galna.

Det verkar finnas en rationalitetsgrad i Frankrike. Ju längre nedåt du kommer, desto fler oförklarliga fenomen. Korsikanerna får stå som beviset.

@jonas_hansson

Franska trenden ”fettrehaben” hjälpte Benzema, dags för ny Lyontalang?

2 mars 2015 15.15, Jonas Hansson

- Han är en av de bästa spelarna jag någonsin har sett på träningarna.

Alexandre Lacazette var inte hyperbolerblyg när han skulle prata om lagkamraten, futsalimitatören, och ”kakbakande-där-uppe, armérakmaskin-längs-sidorna”-hiptersfrisyrtrendgillande Farès Bahlouli.

Capture-d’écran-2014-10-29-à-11.08.44

Bahlouli fyller 20 år nästa månad, men trots Lyons akademisatsning och supportrarnas psykologiska och fysiska tårar över den tunna truppen så har Bahloulis speltid i Ligue 1 endast hamnat på 53 minuter denna säsong.

Allt är bukfettets fel. Som om fotbollsspelare var som en vanlig dödlig person.

En av säsongens nya fystränare i Lyon skulle sänka Farès Bahloulis vikt – som bedömdes vara åtta kilo för hög – men efter ett halvårs försök och fixande så accepterade han att han inte kunde få till det.

Ämnesomsättningen var inte Bahloulis kompis, men även matvanorna ifrågasattes. Enligt president Jean-Michel Aulas behöver Bahlouli hitta ”sin idealvikt” innan han är A-lagsaktuell. Ännu ett namn att slänga in i listor över nordafrikanskättade Zidane 2.0-floppar, där tillsammans med Mourad Meghni och Camel Meriem? Kanske, kanske int’.

Bahlouli går på samma mode som andra franska spelare med viktproblem har testat: han sticker till norra Italien för att besöka kliniken i Merano, eller fettrehaben som fransmännen gillar att fläska på med.

Karim Benzema, André-Pierre Gignac, och Bafétimbi Gomis ökade karriärshastigheten efter besök där. Benzema sägs ha förlorat sju kilo på en vecka, vilket var en av de stora anledningarna till att han gick från talang till färdig produkt. Även Sharon Stone och Zinedine Zidane – en kontinuerlig besökare även under spelarkarriären – har funnits på besökslistan.

Viktminskingsprogrammet skapades av fransmannen Henri Chenot. Tydligen ska inte viktminskningen under veckan var det som prioriteras mest, utan det handlar om att låta organen vila för att se om det går att förbättra ämnesomsättningen. Dessutom håller man på med bland annat avgiftning och massager. Allt är individanpassat för varje besökare, så ett besök på sex dagar går på 40 000 – 50 000 SEK.

Ett billigt pris för att se om de kan dra bort Bahlouli från Mourad Meghni-spåret för att istället kopieras mer mot Nabil Fekir.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-3-3)

Sala 500075
Mounier
500099 – Charbonnier Stade_reims – Henrique 500015
Delaplace 500054 – Abdullah 501913
Veigneau 501904 – Saad 500075 – Wallace Monaco_AS – Abdallah 553251
Enyeama 500054

@jonas_hansson