Hanssons Frankrikeblogg

Mercredi: 99 problems och kaffe kan inte lösa det

20 augusti 2014 11.30, Jonas Hansson

We want to do a lot of stuff; we’re not in great shape. We didn’t get a good night’s sleep. We’re a little depressed. Coffee solves all these problems in one delightful little cup.

Seinfelds lösning är inte enkel att applicera på fotbollsklubbar. ”Pengar i fotbollen” är det närmaste vi kommer ”kaffe i livet”, men inte ens pengar fungerar längre i och med FFP. De fem franska toppklubbarnas största problem?

1. PSG och FFP

Barcelona, Real Madrid, och Bayern München rycker och skapar gap så att CL-bucklan ser ut att delas mellan ett ännu mindre antal klubbar i framtiden. PSG vill hänga på, men hindras av att de inte får värva som de vill. De jobbar mot nya stjärnspelare och några nya fina reserver, men det är komplicerat.

Lösning: Anställ sportchef för att optimera varje spenderad transfereuro.

2. AS Monaco sätter ny filosofi

En ny värvningsfilosofi och en ny spelfilosofi inför säsongen. Risken är att det blir en negativ spiral innan Leonardo Jardim och sportchefen har hunnit att fixa ihop truppen åt det hållet de vill komma. Allt i klubben handlar om Portugalspåret, samtidigt som det nu är krav på en andraplacering.

Lösning: Värva två-tre spelare med kvalitet för att underlätta spelfilosofiövergången, samt skapa underdogskänsla mot PSG.

3. Friktion i OM

Bielsa gillar att semibråka med styrelsen. Styrelsen i OM gillar att bete sig som arroganta amatörer. OM är en kontrastlös himmelhelvetesklubb.

Lösning: Styrelsen får ge maximalt med ansvar till Bielsa och hålla sig undan alla sportsliga beslut.

4. Lyons bänk är ännu yngre kids än startelvan

När Lyon börjar få några skador så tvingas de slänga in 18-19-åringar som endast fick sympatiminuter under förra säsongen. Startelvan är fin, bänken är talangfull men också medioker i sitt nuvarande skick. Intressanta spelare, men det är få av dem som redan nu gör kontinuerlig nytta.

Lösning: Alltid prioritera att hålla skaderisken till lägsta möjliga nivå samt vara ännu mer träffsäkra när det kommer till nyförvärv.

5. Lille saknar anfallsspel

50% av Lilles spel – defensiven - håller titelutmanarklass. Resterande 50% hade fått vara glada om de hankade sig in på en topp-10-placering. Martin saknar all självklarhet från Sochauxtiden, Kalou förstör mer än han gör nytta, Roux är Ligue 1:s Fernando Torres, Origi är fin men för ung för att hålla upp allt i 38 omgångar, Lopes ett chanslån, Mendes är svår.

Anfallsspelet fungerar inte – varken individerna eller lagspelet. Deras enda mål två matcher in i säsongen kom på en (feldömd) straff.

Lösning: Byt ut ett par av de offensiva spelarna (Kalou och… Roux?) och etablera en fast spelvision.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

Ben Yedder 524391 – Rolan 500211
Verratti PSG_logo – Martin 500099 (1) – Plašil 500211
Fernandes 500015
Baal 500369 – Pallois 500211 – Mexer 500015 – Akpa Akpro 524391
Hassen logo_nice_100

***

Omgångens mål? Mittbacken Mexer från Moçambique. Kort frispark, stelt inlägg, tekniskt optimalt avslut.Rennes 6, Thonon Gaillard 2. Om Thonon Gaillard inte hade Daniel Wass så hade vi skrivit in en åtta-nolla.

***

Omgångens överraskning? SM Caen.

Jag såg dem sju-åtta gånger ifjol och visste att de kunde vara ojämna men fina. Jag trodde dock inte att deras spel skulle fungera så pass effektivt mot topplag som det gjorde mot Lille OSC.

Flexibla och rörliga även i försvarsjobbet, de la sig inte bara i ett block för att söva motståndarna utan de rörde sig konstant, och i anfallsspelet gav de alltid högt tempo med kombinationer och sedan bollen ut på kanterna för inlägg med fart. Spelarna såg alltid ut att ta rätt djupledslöningar. De skulle minst ha fått ett oavgjort resultat.

Féret ger en kvalitetsaura, Duhamel kommer göra 10-12 mål på ren ryggmärgskänsla, 13-kilometerslöparen Kanté både förstör motståndarna och bygger upp något eget, och mittbacksgraniten Da Silva fungerar förvånansvärt bra på den här nivån.

Dessutom ser vi ut att kunna få Lenny Nangis genombrott. 1994, och höll hand med Mbaye Niang under ett gäng år. Någorlunda liknande potential?

***

LIGUE 1-LÄSNING

West Hamvärvningen Sakho – afrikanskt och europeiskt akademisamarbete
PSG:s akademi: Barcelonainspirerat eller ett luftslott?
Willy Sagnol hyllas efter Monacokrossen

***

LIGUE 1 OMGÅNG 2

omgång2

@jonas_hansson

Värvningstaktiken som tog Ola Toivonen till Rennes

17 augusti 2014 13.08, Jonas Hansson

Frankrike har inte ett lika generell styrningssätt som i exempelvis Italien, där sportchefen har stort ansvar, eller England, som kör på managers. I Frankrike är det olika från klubb till klubb vem som tar åt sig mer eller mindre: ägaren, presidenten, vicepresidenten, sportchefen, eller tränaren. Ansvarsfördelningen är inte lika definitiv.

Rennes ägs av Pinaultfamiljen – en av de rikaste i landet – och vann fem år i rad priset som Frankrikes bästa akademi, men har från och med sommaren 2013 valt att låta det mesta styras av den kända tränaren Philippe Montanier och den mer undanskymda sportchefen Jean-Luc Buisine. Jean-Luc-vemdå?

Buisine var spelaragent i fem år innan han blev en av huvudaktörerna som sportchef i Lille mellan 2003 och 2011, där allt avslutades med ett ligaguld. Under sina år där gjorde Buisine känd för att ha optimerat ”köp billigt-sälj dyrt”-taktiken. Han köpte för €40 miljoner, sålde för €100 miljoner. När han kom hade laget slutat på plats 14 i Ligue 1, när han slutade var de på plats 1.

Han hittade spelare som Dante, Lichtsteiner, Bodmer, och Odemwingie för under €1 miljon i styckespris. Han Bosmanvärvade in Moussa Sow – medioker ytterreserv i Rennes – och Sow vann skytteligan under första Lillesäsongen. Han hjälpte till att skapa karriärer för spelare som Gervinho och Bastos. Han försökte även med Aubameyang, men Lille var en för stor klubb för honom i det karriärsskedet.

2011 hoppade han till AS Monaco, som var i totalkaos, eftersom Prins Albert personligen hade bett om att få Buisine. Han fick vara kvar ett par år, men kaoset var för stort för att göra något vettigt. Ryssarna kom in istället och i slutet av Buisines tid i AS Monaco var han endast för att hjälpta till med det praktiska kring värvningar av Falcao, James Rodríguez, och João Moutinho.

- Vasiljev (vicepresidenten som sköter den dagliga verksamheten) var ärlig nog att erkänna att han inte visste något. En dag frågade han mig via SMS vad jag tyckte om Jérémy Mathieu. Jag svarade att han är mer intressant för ett 3-5-2-lag. Han svarade ”Vad menar du med 350-2?”.

Buisines rykte i Frankrike gjorde att han inte behövde gå arbetslös. Det blev Rennes, en klassisk förlorarmentalitetklubb som vant sig vid att se intressanta ut, men som alltid misslyckas när framgångsrubriker börjar skrivas. Tillsammans med Philippe Montanier – vald till La Ligas bästa tränare 2012/2013 – skulle de styra upp Rennes, vars budget ska ta dem till en sjundeplats i Ligue 1.

Första säsongen för duon Montanier/Buisine: placering 12 i Ligue 1.

Lagets nya ordförande René Ruello är dock toklugn inför säsong två.

- Det finns inga mål för den här säsongen. Innan vi kan prata om laget så måste vi tänka på att vi håller på att bygga en klubb.

Rennes har förstått att två män av Buisine och Montaniers standard är för bra för att tillhöra Rennes, och ger dem fullt förtroende till att sätta sina visioner och idéer.

Buisine har under sitt år som Rennes’ sportchef gjort 18 värvningar av spelare som direkt slåss om en plats i startelvan. Hans scoutingsystem blir komplext när man kollar på varifrån värvningarna har kommit.

Av de 18 värvningarna har sju kommit från franska klubbar. Övriga elva spelare har värvats från högstaligorna i Portugal, Österrike, Tyskland, Schweiz, Belgien, England, Turkiet, Argentina, och Holland. Taktik: värva alla utländska billiga fynd à la Football Manager?

Inköpspris: €21 miljoner för 18 nyförvärv. Försäljningspris: €37 miljoner för 20 spelardumpningar.

Igår blev det seger mot Thonon Gaillards apokalypsförsvar med 6-2. Av de 14 Rennesspelaren som fick speltid var tre från akademin, två äldre värvningar, och nio spelare var Buisine-värvningar.

Tre av värvningarna från 2014 – Mexer, Toivonen, Ntep – blev tvåmålsskyttar. Går det bra nu?

@jonas_hansson

Mercredi: Vad vill du bli när du blir stor?

13 augusti 2014 16.05, Jonas Hansson

Arbete är tillflykten för människor som inte har något bättre att sysselsätta sig med.

Mercredi kommer att återvända till att vara en renodlad listplats, men det går kraftig inflation i listor under augusti månad. Den här gången blir det därför lite annorlunda för att skapa variation: den starkaste elva med (i något fall tidigare) Frankrikebaserade latebloomers som levde normala liv innan de blir stora spelare. Eller ja, de tio starkaste och ingen målvakt. Jag hittade verkligen ingen målvakt.

Målvakt - Förslag välkomnas

Jallet (Lyon) – Jobbade på föräldrarnas vingård
Rami (AC Milan) – Underhållsarbete i staden
Kerbrat (Guingamp) – Fjärdefäföretag
Chafik (Laval – aktuell för ASSE förra året) – Högsta betyg i ”stratégie économique du sport et du tourisme”

Delaplace (Lille) – Sjuksköterskestudent
Corgnet (ASSE) – ”Medicinstudier” – oklart om det var som läkare eller sjukgymnast

Fortes (Reims) – Målare
Bérigaud (Montpellier) – Bilmekaniker
Bammou (Nantes) – PSG:s klubbshop

Piquionne (Créteil, tidigare Lyon/West Ham/Pompey) – Skoförsäljare

Piquionne
Bérigaud Bammou Fortes
Delaplace Corgnet
Chafik Kerbrat Rami – Jallet
X

Tabellplacering i Ligue 1 på den elvan? Plats… 12-13?

***

TT slog i helgen på stort med ”44 poliser skadade” i samband med matchen Bastia-OM. Jag, det var stökigheter, men de var helt fel på omfattningen.

Incidenten skedde runt midnatt, när det var ett fåtal personer kvar.

Åtta personer från poliskåren åkte till sjukhus på grund av blåmärken samt smärta i öronen efter att några smällde av hemmagjorda småbomber. En djupare undersökning pågår.

***

Knappt tre veckors transferageranden kvar. Vad man kan förvänta sig av toppklubbarna:

Paris SG: Lär fortsätta försöka med ett stort namn (di María?)
OM: Vill ha defensiva spelare (Djilobodji?)
AS Monaco: Mittback och offensiva startspelare (Douglas Costa?)
Lyon: Vill ha ny anfallare (Yatabaré?), Aulas tvekar
Lille: Kantspelare (Ankersen?) och kanske Digard
Bordeaux: En defensiv förstärkning (Ilori?)
ASSE: Minst en defensiv förstärkning (”Kolo”?)

RC Lens? Ett nytt transferförbud. Mammadovs pengar skulle ha kommit in på kontot, men det har inte gjort det ännu. Så länge inte han lägger in pengar, så får RC Lens inte värva.

***

Svensk nummer 4 i Frankrike, Nicolas Staerck-Weille (1993), verkar inte längre vara nära Auxerres A-trupp. Han hoppade in i Ligue 2-premiären förra säsongen, men verkar i år endast få vara med i reservlaget. Spelade match med dem i helgen.

***

Övrig Ligue 1-läsning

Talangporträtt om Abdoulaye Doucouré
AS Monaco vill ersätta James Rodríguez med Douglas Costa
Så ska PSG komma runt Financial Fair Play
Hults succédebut

Borta från fotbollen i 2,5 år med hjärtproblem – Nu sänkte han Bielsas OM

11 augusti 2014 13.35, Jonas Hansson

Ligue 1 finns bara där
Självklart och som om det alltid funnits

Omgångens skräll? Att SC Bastia tryckte in ett 3-3-resultat mot Bielsamanias OM. Matchhjälte: Maboulou med två mål och en fixad straff. Maboulou? 24 år, mer fysik storlek än spelkänsla som oortodox ytteranfallare, och en underlig karriärsutveckling.

Våren 2011 mådde han dåligt på en träning. Han vinkade till sig medicinsk personal, och efter några turer och besök hos specialister kom domen: hjärtproblem. ”Du måste sluta spela fotboll”.

- Jag förstod ingenting, jag var så upprörd. Ingen i min familj hade haft hjärtproblem. Lyckligtvis träffade jag två experter: Richards Amoretti och Farid Toumi. Den senare är specialiserad på plötslig hjärtdöd och hade gett grönt ljus för Ronaldo att spela i VM-finalen 98. De två gjorde det möjligt för mig att göra comeback.

Mellan mars 2011 och augusti 2013 spelade Maboulou inte en enda minut fotboll. Han gjorde comeback i Châteauroux för exakt ett år sedan, och i helgen gjorde han ett gott jobb med att hålla nere antalet Bielsa-hyllande artiklar.

***

Omgångens måste-vi-fan-höra-den-igen-historia? Nantes hade 0-0 mot RC Lens. Nantes slängde in Yacine Bammou. Samma Yacine Bammou som för ett år sedan spelade femtedivisionsfotboll och drygade ut inkomsten med att jobba i PSG:s klubbshop.

Nantes vann med 1-0 inför 28 000 åskådare. Vem som gjorde målet kan ni ju fundera på.

***

Omgångens in-your-face? Christian Gourcuff lämnade Lorient efter 25 år som huvudtränare eftersom klubben hade akademiambitioner, men han ansåg att klubben bara snackade och inte gjorde något åt det.

Igår vann Lorient borta mot AS Monaco med 2-1. Den egna produkten Benjamin Lecomte var hela Ligue 1-omgångens bästa spelare, och den egna produkten Valentin Lavigne avgjorde med 2-1-målet i sin debut. Livebild från numera Algerietbaserade Gourcuff:

***

Omgångens mål? Super Darío Cvitanich.

Super Darío Cvitanichs första 40 Ligue 1-matcher: 26 mål.

Super Darío Cvitanichs kommande 20 Ligue 1-matcher: 1 mål.

Super Darío match nummer 61 i Ligue 1: 2 mål.

Och jorå, det är en liten Nicke Nyfiken Hult som vi ser trippa runt i Nices offensiv.

***

Omgångens elva?

Cvitanich (Ni) – Gignac (OM)
Pastore (Pa) – Hult (Ni) – Devaux (Rei) – Gillet (Ba) – Maboulou (Ba)
Sané (Bo) – Da Silva (Ca) – Hansen (Na)
Lecomte (Lo)

… med hedersomnämnande för två bröder Carrasso, Baša, Ibrahimović, Duhamel, Erding, Sall-Perrin, Nangis och ett gäng till.

***

Omgångens oh-oh-oh? Lyon. Samma 4-1-3-2/4-3-1-2-taktik som ifjol, med ännu yngre spelare (14 av 18 spelare i matchtruppen kom från den egna akademin) och nyanställd tränare som hade problem med anfallsidéer i Reims.

Trots det en tydlig 2-0-kvalitetsskillnadseger mot Rennes och framför allt: hög fart i de flesta anfall. Något som annars brukar vara det stora problemet i den typen av formationer. Yattara och Lacazette, med Clinton (Clinton!) N’Jie som kaosinhoppare, verkar vara anfallsdugligt.

***

Omgångens mest saknade? Ospina i OGC Nice. De slängde istället in 95:an Hassen, som är framtidsfin men just nu…

@jonas_hansson

Ligue 1-nedräkning: Betyg på SAMTLIGA Ligue 1-spelare

8 augusti 2014 11.38, Jonas Hansson

Idag börjar Ligue 1. Reims – PSG 20.30 ikväll, följt av en episk lördagskvällsmatchrad.

SC Bastia – OM
Thonon Gaillard – Caen
Guingamp – ASSE
Lille – Metz
Montpellier – Bordeaux
Nantes – Lens
Nice – Toulouse

Samtliga vid 21.00, och på söndag är det Lyon – Rennes (17.00) och Monaco – Lorient (21.00). Tips från bloggaren: beIN Sport har på lördagskvällar en multiplexsändning där man får se mål och höjdpunkter från samtliga Ligue 1-matcher. Undertecknads favoritsätt att följa Ligue 1.

Fast först ut: betyg för samtliga Ligue 1-spelare. Inte mycket att säga om, mer än att spelare med givna startplatser kommer högre upp än bänkade spelare. Exempel: Squillaci med en stark säsong i SC Bastia och lagets ledare har samma betyg som en bänkad Marquinhos.

BETYGSKALA

5: Bäst i Ligue 1
4,5: Bra nog för att vara garanterad startspelare i starkt CL-lag
4: Om han är/vore fransman så skulle han kanske kommit med i VM-truppen
3,5: Fin Ligue 1-spelare
3: Stabil Ligue 1-spelare
2,5: Okej Ligue 1-spelare/fin talang
2: Bottenlagsreserv/okej talang
1,5: Dålig/utfyllnadstalang
1: Bedrövlig

Spelare i fet stil = truppens stora talanger

SC BASTIA

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Aréola (Mål), Squillaci (B), Romaric (M)
3: Palmieri (B), Modesto (B), Diakité (B), Ayité (M), Boudebouz (M), Cahuzac (M), Gillet (M), Tallo (A), Brandão (A)
2,5: Leca (Mål), Peybernes (B), Keita (M), Ba (M), Maboulou (M), Pino (M), Cissé (A)
2: Achilli (B), Cioni (B), Barbato (M), Kikabidze (M), Kamano (A), Rodrigues (A)
1,5: Vincensini (Mål), Djiku (B), Vincent (M), Kone (A)
1: -

GIRONDINS DE BORDEAUX

5: -
4,5: -
4: Carrasso (Mål)
3,5: Mariano (B), Sané (B), Sertic (M), Khazri (M), Jussiê (A), Saivet (A), Diabaté (A)
3: Orban (B), Faubert (B), Pallois (B), Planus (B), Poko (M), Maurice-Belay (M), Plašil (M), Rolan (A), Sala (A)
2,5: Pellenard (B), Poundjé (B), Traoré (M), Kaabouni (M), Vada (M), Touré (A)
2: Jug (Mål), Djigla (A), Sacko (A)
1,5: Prior (Mål), Badin (M)
1: -

SM CAEN

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Kanté (M), Féret (M), Duhamel (A)
3: Vercoutre (Mål), Pierre (B), Da Silva (B), Privat (A), Koita (A), Raspentino (A)
2,5: Appiah (B), Saad (B), Imorou (B), Calvé (B), Adéoti (M), Seube (M), Saez (M), Lemar (M), Nangis (A), Bazile (A)
2: Perquis (Mål), Raineau (B), Musavu-King (B), M’Bone (M), Beaulieu (M)
1,5: Reulet (Mål)
1: -

EN AVANT DE GUINGAMP

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Kerbrat (B), Sankharé (M), Yatabaré (A)
3: Samassa (Mål), Sorbon (B), Baca (B), Angoua (B), Jacobsen (B), Mathis (M), Beauvue (M), Giresse (M), Marveaux (M), Schwartz Nielsen (A)
2,5: Lössl (Mål), Sankoh (B), Lévêque (B), Cerdran (B), Lemaître (B), Diallo (M), Cardy (M), Dos Santos (M), Alioui (A), Mandanne (A), Douniama (A), Dembélé (A)
2: Keita (A)
1,5: Guichard (Mål)
1: -

RC LENS

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Chavarria (A)
3: Yahia (B), Landre (B), Baal (B), Lemoigne (M), Valdivia (M), Bourigeaud (M), Touzghar (A)
2,5: Kantari (B), Gbamin (B), El Jadeyaoui (M), Cyprien (M), Nomenjanahary (M), Coulibaly (A), N’Diaye (A), Ljuboja (A)
2: Riou (Mål), Boulenger (B), Fradj (B), Guillaume (A)
1,5: Belon (Mål), Ba (B), Cavaré (B), Lecoeuche (B)
1: -

LILLE OSC

5: -
4,5: Enyeama (Mål)
4: Corchia (B), Baša (B), Kjær (B), Gueye (M), Mavuba (M)
3,5: Béria (B), Souaré (B), Balmont (M), Kalou (A), Mendes (A), Roux (A), Origi (A)
3: Elana (Mål), Sidibé (B), Rozehnal (B), Delaplace (M), Martin (M), Rodelin (A)
2,5: Meïté (M), Lopes (M)
2: Soumaoro (B)
1,5: Butez (Mål)
1: -

FC LORIENT

5: -
4,5: -
4: Ecuele Manga (B), Traoré (M), Aboubakar (A)
3,5: Guerreiro (B), Lautoa (B), Barthelmé (M), Jouffre (M), J.Ayew (A)
3: Audard (Mål), Pedrinho (B), Gassama (B), Koné (B), Mesloub (M), Coutadeur (M), Mostefa (M), Reale (M), Diallo (A)
2,5: Chaigneau (Mål), Lecomte (Mål), Le Goff (B), Abdullah (M), Pelé (M), Autret (M), Mulumba (M), Quercia (A), Sunu (A), Jeannot (A)
2: Touré (B), Wachter (B), Lavenant (M), Lavigne (A), Robert (A)
1,5: -
1: -

OLYMPIQUE LYONNAIS

5: -
4,5: -
4: Bedimo (B), Grenier (M), Gonalons (M), Lacazette (A)
3,5: Lopes (Mål), Umtiti (B), Rose (B), Gourcuff (M), Fofana (M), Yattara (A)
3: Koné (B), Jallet (B), Biševac (B), Ferri (M), Malbranque (M), Fekir (M), Mvuemba (M), Tolisso (M), Benzia (A)
2,5: Dabo (B), Zeffane (B), Bahlouli (M), Ghezzal (M), Danic (M), Plea (A), Labidi (A), N’Jie (A)
2: Gorgelin (Mål), Koné (M)
1,5: Frick (Mål)
1: -

OLYMPIQUE DE MARSEILLE

5: -
4,5: -
4: Mandanda (Mål), Nkoulou (B), Thauvin (M), A.Ayew (M), Gignac (A)
3,5: Dja Djédjé (B), Mendes (B), Alessandrini (M), Imbula (M), Lemina (M), Romao (M), Batshuayi (A), Payet (A)
3: Mendy (B), Morel (B), Amalfitano (M)
2,5: Samba (Mål), Sparagna (B), Porsan-Clemente (A)
2: Fabri (Mål), Abergel (B)
1,5: -
1: -

FC METZ

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Ngbakoto (M), Sakho (A), Métanire (B)
3: Carrasso (Mål), Rivierez (B), Choplin (B), Bussmann (B), Palomino (B), Rocchi (M), Lejeune (M), N’Daw (M), Falcon (A)
2,5: Marchal (B), Milan (B), Palomino (B), Doukouré (M), Sarr (M), Kashi (M), N’Doye (M), Nsor (A)
2: Mfa (Mål), Bamba (B), Philipps (B), Sido (M), Gueye (A), Cornet (A), Vion (A)
1,5: Oberhauser (Mål), Deher (B)
1: -

AS MONACO

5: -
4,5: Abdennour (B), Toulalan (M), Falcao (A)
4: Subašić (Mål), Moutinho (M), Berbatov (A)
3,5: Carvalho (B), Kurzawa (B), Ferreira Carrasco (M), Ocampos (M), Kondogbia (M), Germain (A), Martial (A)
3: Raggi (B), Fabinho (B), Isimat-Mirin (B), Dirar (M), Bakayoko (M), Traoré (A)
2,5: López (B), Elderson (B), Lopes (M), Bahamboula (M)
2: Caillard (Mål), Sy (Mål), Diallo (B), Touré (B), Thiam (M)
1,5: -
1: -

MONTPELLIER HSC

5: -
4,5: -
4: Stambouli (M)
3,5: Jourdren (Mål), Hilton (B), El Kaoutari (B), Lasne (M), Sanson (M), Bérigaud (A)
3: Congré (B), Saihi (M), Mounier (A), Ait-Fana (A), Bakar (A)
2,5: Pionnier (Mål), Ligali (Mål), Tiéné (B), Gissi (B), Deplagne (B), Jebbour (B), Marveaux (M), Martin (M), Montaño (A), Camara (A), Deza (A)
2: Saint-Ruf (B), Dabo (M)
1,5: Seraf (M), Mounié (A), Cornette (A)
1: -

FC NANTES

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Djilobodji (B), Deaux (M), Gakpé (A)
3: Riou (Mål), Cissokho (B), Hansen (B), Bedoya (M), Bessat (M), Veretout (M), Shechter (A)
2,5: Alhadur (B), Djidji (B), Vizcarrondo (B), Veigneau (B), Gomis (M), Nkoudou (M), B.Touré (M), Aristeguieta (A), Bammou (A), Bangoura (A)
2: Zelazny (Mål), Dupé (Mål), Dubois (B), Oudrhiri (M), Roniger (M), A.Touré (M), Audel (A)
1,5: -
1: -

OGC Nice

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Digard (M), Eysseric (M), Bauthéac (M), Cvitanich (A)
3: Kolodziejczak (B), Bodmer (B), Genevois (B), Diawara (B), Amavi (B), Traoré (M), Hult (M), Mendy (M), Maupay (A), Bosetti (A)
2,5: Delle (Mål), Pouplin (Mål), Hassen (Mål), Gomis (B), Puel (B), Palun (B), Vercautere (M), Pied (M), Pentecôte (A)
2: M’Bow (B), Rougeaux (B), Dao Castellana (M), Constant (A)
1,5: -
1: -

PARIS SG

5: Silva (B), Ibrahimović (A)
4,5: Motta (M), Matuidi (M), Cavani (A)
4: Sirigu (Mål), Aurier (B), Luiz (B), Cabaye (M), Lucas (M), Verratti (M), Lavezzi (A)
3,5: Maxwell (B), Digne (B), van der Wiel (B), Marquinhos (B)
3: Douchez (Mål), Chantôme (M), Rabiot (M), Pastore (M), Ongenda (A)
2,5: Camara (B), Bahebeck (A)
2: Maignan (Mål)
1,5: -
1: -

STADE DE REIMS

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Agassa (Mål), Mandi (B), Diego (A)
3: Signorino (B), Weber (B), Bourillon (M), Devaux (M), Oniangué (M), de Préville (A)
2,5: Placide (Mål), Fofana (B), Tacalfred (B), Glombard (B), Conte (B), Turan (B), Albæk (M), Fortes (A), Atar (A), Courtet (A), Charbonnier (A), Moukandjo (A)
2: Peuget (M), Ca (M), Kiey (A)
1,5: Bastien (Mål), Mfulu (B)
1: -

STADE RENNAIS

5: -
4,5: -
4: Costil (Mål)
3,5: Mexer (B), Doucouré (M), Ntep (A), Toivonen (A), Grosicki (A)
3: Kana-Biyik (B), André (B), Armand (B), Danzé (B), M’Bengué (B), Brüls (M), Pajot (M), Fernandes (M), Henrique (M), Makoun (M), Konradsen (M), Prcić (M), Hosiner (A)
2,5: Houtondji (B), Moreira (B), Hunou (M), Ngando (M), Saïd (A)
2: Sorin (Mål), Zajkov (B), Allée (M)
1,5: -
1: -

AS SAINT-ÉTIENNE

5: -
4,5: -
4: Ruffier (Mål), Perrin (B)
3,5: Sall (B), Lemoine (M), Hamouma (M), Tabanou (M), Clément (M), Corgnet (M), Erding (A), Monnet-Paquet (A)
3: Brison (B), Clerc (B), Cohade (M), Mollo (A), Gradel (A), van Wolfswinkel (A)
2,5: Moulin (Mål), Pogba (B), Baysse (B), Diomandé (M), Saint-Maximin (A)
2: Valette (Mål)
1,5: -
1: -

THONON GAILLARD

5: -
4,5: -
4: -
3,5: Sabaly (B), Mongongu (B), Wass (M)
3: Leroy (Mål), Juelsgård (B), Mensah (B), Camus (M), Benezet (M), Barbosa (M), Sorlin (M), Koné (M), Bruno (A), Nielsen (A)
2,5: Hansen (Mål), Laquait (Mål), Abdallah (B), Angoula (B), Cambon (B), N’Sikulu (A), Thomasson (A)
2: Nistor (M), Baouia (A)
1,5: Ararouai (A)
1: -

TOULOUSE FC

5: -
4,5: -
4: Ben Yedder (A)
3,5: Spajić (B), Grigore (B), Aguilar (M), Didot (M), Trejo (M), Braithwaite (A)
3: Boucher (Mål), Ahamada (Mål), Veškovac (B), Ninkov (B), Sylla (B), Regattin (M), Roman (M), Pesić (A)
2,5: Akpa Akpro (B), Moubandje (B), Matheus (B), Tisserand (B), Yago (B), Furman (M), Bodiger (M), Siriex (M)
2: Vidal (Mål), Spano (B), Zana (A), Soukouna (A)
1,5: David (A)
1: -

@jonas_hansson

Ligue 1-nedräkning: Tippad sluttabell

7 augusti 2014 12.10, Jonas Hansson

1. PSG
2. AS Monaco
***
3. OM
4. Lille OSC
5. Lyon
6. Saint-Étienne
7. Bordeaux
***
8. Rennes
9. Toulouse
10. Lorient
***
11. Montpellier HSC
12. OGC Nice
13. SC Bastia
14. Thonon Gaillard
15. Nantes
***
16. Reims
17. RC Lens
18. Guingamp
19. Metz
20. Caen

Det stora problemet förra året var min övertro på Lyon, Rennes, och Montpellier (håller dock delvis fast vid Montpellier – de hade starkare spel än tabellplaceringen), samt en grov underskattning av Reims, som jag tippade på sista plats. Jag förväntar mig något liknande i år – rätt många lag i samma zoner, och sedan tre-fyra grova fel.

Det är en icke-kontroversiell tippning, rakt av med hjärnan. Den bygger på lönebudget, förra säsongen, tveksamheter vid sidan av planen, outnyttjad kapacitet, transferagerande, och tränare.

Det är primärt fem skikt. Visst, Rennes kan utmana om Europa League, OM kan göra ligastridskaos, och Bastia kan ha en dålig säsong och tvingas till överlevnadsstrid, och det kan skilja ett par-tre-fyra placeringar för varje lag, men helheten lär bli något liknande.

TOPPSTRID

PSG är ett eller två år före i utvecklingen jämfört med AS Monaco, och eftersom de vill fortsätta att utvecklas så ska de vara det i ytterligare något år. AS Monaco lär vinna Ligue 1-guldet senast 2018, men förmodligen inte i år.

SISTA CL-PLATSEN

OM har inte bara ett kvalitetsövertag jämfört med övriga lag, utan de har dessutom ett momentum i och med Bielsas ankomst. Lille, Lyon, och Saint-Étienne är svåra att skilja åt, men det känns som att Lille är en bra mix av Lyon och Saint-Étienne (talang kontra stabilitet) och därmed inte har lika uppenbara svagheter. Bordeaux’ klubbstorlek är underskattad, och även de kan hitta ett medflyt med ny positiv tränare.

EUROPA LEAGUE-POTENTIAL

Om det finns något skikt med klubbar som är ”intressanta” så är det den här. Långsiktiga och smarta arbeten, men utan högstanivån för att komma in i en CL-strid.

BÖR INTE BLI NEDFLYTTNING

Ett gäng klubbar som har saker att lösa innan de är en Ligue 1-garanti. De är tillräckligt starka för att inte åka ur med nuvarande lag under en normal säsong, men har sårbarheter som ändå gör dem som möjliga nedflyttningskandidater om för många saker faller åt fel håll. Om inte Montpellier haft osäkerhetsfaktorn i försäljningen av Cabella så hade de åkt upp ett skikt.

BOTTENSTRID

Nykomlingarna Metz och Caen gör ett klart godkänd jobb, men ser inte ut att räcka till, inget på försäsongen eller på transfermarknaden tyder på annat. RC Lens ska komma högre, men är i kaos, och Reims’ har gjort ett chansartat tränarval. Jag tror dock Guingamp får det svårt. De ska kombinera Europa League med Ligue 1, samtidigt som de redan gjorde en svag vår där de var ligans poängmässigt tredje sämsta lag.

ÖVERRASKNINGAR

Jag måste ju ändå höja upp ett par lag. Toulouse är fina, men det är hård konkurrens om platserna högre upp. Nantes ska nog också komma högre upp, men där låter jag min personliga smak ta över då jag tycker deras offensiva uppsättning är på en hög sunknivå.

Att ett par lag kommer att överraska positivt är givet, men i år saknas givna fina kandidater.

@jonas_hansson

Ligue 1-nedräkning: De finaste talangerna att studera under säsongen

6 augusti 2014 12.30, Jonas Hansson

En talanglista som inte bygger på vem som har störst framtid eller exakt ålder, utan de tiotalet spelare som jag tycker ska bli mest intressanta att bevaka det här året. Det betyder också att Yann Bodiger – född 1995 och utan Ligue 1-kamper – kan komma på en sådan här lista istället för Marquinhos.

10. Lorient

Det första jag gör är att fega ur. Lorient är en intressanta-spelare-garanti, men jag kan inte definiera vem det är som får genombrottet i år.

Enzo Reale (1991) kanske blir skadefri och hittar nivån som han hade i Lyons ungdomslag, då han klassades som en större talang än Grenier?

Bryan Pelé (1992) har haft en slö inskolning à la Barthelmé, med en sen A-lagsdebut och sedan väntan på att utvecklas klart, för att därefter vara explosionsmaterial?

Rafidine Abdullah (1994) har alltid klassats som en blivande U21-landslagordinarie ankare- och passningsigångsättare, men hamnade i ett visionsbråk i OM och ett maktbråk i Lorient. Nystart nu?

Ska Jordan Ayew (1991) bli mer Loïc Rémy istället för mer Matt Moussilou?

9. Mohamed Yattara (Lyon, 1993)

Nya tränaren Fournier har Yattara, som svajar på gränsen mellan råtalang och finskolning, på sin lista över favoritspelare. En för motståndarna svårtolkad poängspelare med många olika drag i sig. Eftersom Lyon vägrar värva anfallare så lär Yattara får 10-15 starter att bevisa ett värde, och fler om han tar chanserna. Startspelare i slutet av säsongen?

8. Ocampos/Ferreira Carrasco/Martial (AS Monaco, 1994/1993/1995)

Återigen en urfegning. AS Monaco har minst en offensiv startplats öppen, men beroende på spelsystem (4-3-3: Ocampos eller Ferreira Carrasco, tvåmannaanfall: Martial) och formfaktorer så vet jag inte vem Leonardo Jardim kommer att prioritera.

Martial är intensitet, Ocampos är pondus och tankeverksamhet, Ferreira Carrasco är små marginaler. Min prioritet efter potentiell högstanivå: Martial, Ferreira Carrasco, Ocampos.

7. Yann Bodiger (Toulouse, 1995)

Ibland måste man gå på ren magkänsla och favoritspelare. Det finns minst 30 unga spelare i Frankrike som är mer hypade eller har mer talang, men i Toulouse vet man hur man skapar €10-15 miljonersförsäljningar och grovvuxna Bodiger är matig nog att bli en sådan.

Försäsongssuccé som har den dominansbollvinnande förmågan. Dessutom hittar han alltid tid med bollen och är bra på flera typer av passningsspel: det längre, det direkta, det rullande, det genomskärande.

6. Michy Batshuayi (OM, 1993)

Säg namnet snabbt tre gånger. Jag tvekar att det här är en spelare med gråskala. Är han tillräckligt talangfull som belgarna pratar om så ska han vara etta på listan. Är han så pass attitydproblematisk som belgarna pratar om så är han tveksam på en topp-10-lista.

5. Alphonse Aréola (Bastia/PSG, 1993)

Den franska målvaktsstandarden är underskattad. Lloris, Ochoa, Ospina, och Enyeama visade det i VM, och till det finns Subašić, Sirigu, Ruffier, Mandanda, Lopes, och Carrasso. Bland annat.

De yngre spelarna ser lika fina ut. Nämnda Lopes har i skymundan blivit en av Lyons starkaste framgångsspelare, och i generationen under finns Aréola och Nardi som slogs om titeln som Ligue 2:s bästa målvakt.

Aréola är den unga franska målvakten som är klart mest omtalad. Delvis för att han tillhör PSG och att man därmed automatiskt blir ett steg mer hypad än alla andra, men också för att han var RC Lens’ klart bästa spelare den gångna säsongen. I målvaktsstilsväg är han David de Gea-liknande.

4. Florian Thauvin (OM, 1993)

Hans rykte i Frankrike påminner om Samir Nasri. Thauvin har gjort felbeslut, men han har också varit en fin grabb. När Mandanda blev skadad inför VM så stannade Thauvin kvar på sjukhuset för att vaka över sin bror från en annan mor.

I kvalitetsväg är han Frankrikes starkaste alternativ om Deschamps vill ersätta Valbuena efter en potentiellt landslagskarriärsförstörande flytt. Jag tror att han tar sympatiskt på Bielsas vision, och redan i år får göra A-landslagsdebut. En blandning av den gamla ytterskolan och den nya tyska kontringsskolan.

3. Lucas Digne (Paris SG, 1993)

Maxwell har hittat en nivå som gjorde honom VM-spelare, men det ska vara ett succesivt byte på vänsterbacksplatsen. Digne är redo att starta 20-25 Ligue 1-matcher i år. Har ett lugnare tillvägagångssätt än Aurier, men kan i teorin göra ett identiskt arbete.

2. Mario Lemina (OM, 1993)

Bielsa har handsvarvat Lemina från en tvåvägsroll till att vara flexibel mittback. Gabonfödda Lemina gör alltid starka prestationer, men har bara fått starta 17 Ligue 1-matcher och har läropoäng kvar. Om Bielsa säger att Lemina ska vara ordinarie i OM:s trebackslinje så litar man på honom.

1. Gianelli Imbula (OM, 1992)

Min absoluta favorittalang. Han har dominerat i såväl Ligue 2 som i CL-matcher mot Arsenal, men i OM har de mest klagat på attitydproblem och satt honom på bänken. Jag tror inte att han är en problemperson, utan mer att han måste hitta mognad och förstå sig på vad som krävs som professionell fotbollsspelare.

Bielsa ser honom som ordinarie och även José Mourinho älskar Imbula. Under andra omständigheter hade Imbula redan tillhört Chelsea. Han bryter ned motståndarnas mittfält med kraft, intelligens, löpförmåga, och starka passningar. Han förstör motståndarnas strukturer.

@jonas_hansson

Ligue 1-nedräkning: Vilket är ditt franska favoritlag?

5 augusti 2014 11.00, Jonas Hansson

Under försäsongen har jag fått handskas med engelska kommentatorer som läste rakt av från spelarnas Wikipedia-sidor, som den enda uppenbara påläsningen inför matchen. Det vanligaste problemet med mediabevakningen av Ligue 1 är att man inte kan identifiera skillnaden mellan olika klubbar.

Thonon Gaillard, SC Bastia, och RC Lens samlas ihop till samma klump, trots de uppenbara skillnaderna mellan klubbarna. Samtidigt skulle ingen få för sig att göra samma sak i Premier League med Crystal Palace, Aston Villa, och Swansea.

Dagens nedräkning: Ligue 1-klubbarnas utländska motsvarigheter, för att få en känsla av vad det är för klubbtyp.

SC Bastia: En Medelhavsö-klubb med galna bakgrundshistorier som ligger på nedre halvan av tabellen utan att göra för stora sportsliga ljud. Cagliari.

Bordeaux: Stor men inte en av de största, som övergivit sin idé om äldre lönedyra (mediokra) spelare på långtidskontrakt för att istället ha ett ungdomsprojekt med stark akademi, ny arenasituation, och ett helt nytt tränarnamn för att återigen nå toppstrid. Elfsborg.

Caen: Jojolaget som är svårt att skaffa sig en stark relation till, och utan en väletablerad långsiktig plan. Halmstads BK.

Guingamp: Klubb från pyttestad som överraskat positivt med ungfräsch tränare som är principfast när det gäller passningsbaserad fotboll. Falkenbergs FF.

RC Lens: Gillar att klä sig i arbetarklasshistoria och har ett gigantiskt läktarstöd, men flera svåra år i andradivisionen. Hammarby.

Lille OSC: Hade en stark period för ett par år sedan, men ligger nu en bit efter toppen och är mer intressanta än slagkraftiga. Tottenham.

Lorient: Tidigare regionsbortglömd klubb som är pragmatisk, modern, och tränarkontinuerlig, som har en stark tilltro på sin offensiva spelfilosofi och scoutingsektion. BK Häcken.

Lyon: Tidigare stordominanter, men tänker nu mest på att ha egna produkter i A-truppen. PSV.

Olympique de Marseille: En av landets mest populära och största klubbar, från värmestad med slitet rykte, och som försöker nå Champions League med stort tränarnamn. Malmö FF.

Metz: Nykomlingen med överraskande stark ungdomspåfyllnad och klassisk historia, men som har haft flera svåra perioder på grund av ekonomiproblem. Örebro SK.

AS Monaco: Nyrik klubb som vill använda talangsamling för att klara av Financial Fair Play. Chelsea med FC Porto-drag.

Montpellier: Ligaguld med familjekänsla, tydliga arbetslinjer, och stor hype, men numera i kraftig mediaskugga. Kalmar FF.

Nantes: Stark publikklubb som ska vara sportsligt starkare än vad de egentligen är. Sampdoria.

OGC Nice: Ny arena och siktar på att hålla kvar samma tränare, trots problematik och ingenmanslandskämpande. Samlar därför på sig en stor mängd talanger. IFK Norrköping.

Paris SG: Har exploderat från underpresterare till Champions League-potentiella vinnare med hjälp av pengar från arabvärlden. Manchester City.

Reims: Jag förstår inte hur de hänger kvar, men de gör det. Gefle.

Rennes: Toppakademi och långsiktigt tränarval, men trots rik ägare bygger de framgångarna på billiga utländska fynd. Newcastle.

Saint-Étienne: Klassisk storklubb som fått nytt liv tack vare en etablerad supporterkultur och smarta sportsliga beslut. Fiorentina.

Thonon Gaillard: Avancerade flera hack uppåt i seriesystemet och folk har en svår relation till dem. Sassuolo.

Toulouse: Försöker bygga bättre varumärke genom att gå ifrån fysiskt tung organisationsfotboll till att köra en motsatsfotboll. Stoke City.

@jonas_hansson

Ligue 1-nedräkning: Sommarens bästa värvningar

4 augusti 2014 12.25, Jonas Hansson


Det skall vara obegripligt

hur det underbara sker

En glädjelurande megabamsesupercupmatch i Ostasien och en streamhackig Ligue 2-omgång till trots: det är den här helgen som fransk fotboll sätter igång. I den här informationstiden så vet vi både allt och ingenting om den kommande Ligue 1-säsongen. För att citera Wenger: ju mer vi kan om fotboll, desto mindre förstår vi den.

Fem dagar, fem poster, fem ämnen. Bloggen ska försöka att riva upp de mest logiska och ologiska delarna inför den kommande säsongen. Först ut: sommarens (hittills) tio starkare Ligue 1-nyförvärv.

10. DRAGOȘ GRIGORE, 1986, Dinamo till Toulouse, €1 miljon

Toulouse bygger trebackslinje med två serber och en rumän. Frasen ”käkar upp motståndarnas anfallare” har varit ett utslitet uttryck i lokalmedierna under försäsongen, och jag väntar på referenser till Die Hard-östeuropeiska skurkar.

Grigore har visserligen en vältrimmad kropp, men det mest imponerande är att han är en effektiv fotbollsspelare. En mogen ledare som har kalibrerat sig fram till rätt Balkankultbalans i fult/hårt/nonchalant och även ger kontinuerliga offensiva bidrag.

9. DAVID LUIZ, 1987, Chelsea till PSG, €49,5 miljoner

Agendasättare för de flesta twitterkonton som håller på med försök till fotbollshumor. Alla nyhetsvägar leder till David Luiz, vi kommer att få många tillfällen att diskutera honom under den här säsongen.

Han får för hård kritik baserat på hans spelstil snarare än hans fotbollskvalitéer. För varje synligt misstag han gör, så har han också gjort en bortglömd galenhetsaktion som har förhindrat ett annat mål. Däremot är summan för hög, och det är av fel anledningar som han har hamnat i PSG.

8. KÉVIN BÉRIGAUD, 1988, TG till Montpellier, €3 miljoner

En Dado Pršo-imitation, med amatörfotboll en bit in i 20-årsåldern och arbete på den lokala bilverkstaden. Bérigauds kvalitéer utanför Montpelliers kontext kanske inte platsar på den här listan.

Hans rörelsemönster, ökade poängproduktion, och lättfottade drag blandat med godkänd pondus är visserligen en bra symbios, men framför allt har Montpellier i praktiken spelat med nio utespelare under de senaste två åren. Så bedrövliga anfallare har de haft, och då primärt Emanuel ”R-R-A” Herrera.

I vintras räckte det med att en rostig och oortodox M’Baye Niang kom in med några extrakilon närvaro under en månad för att hela Montpelliers skulle gå från depression till att dominera bort bottenlagen. Allt som behövdes var en anfallare som fyllde någon form av funktion. Nu har en en fullt godkänd startanfallare.

7. WAHBI KHAZRI, 1991, Bastia till Bordeaux, €2 miljoner

Någonstans i mellansteget mellan Arjen Robben-typerna och David Beckham-typerna ligger Khazri för att definiera sig själv. Fart, tillslag, och sympatiska drag, men han hittade aldrig sin höga grundkapacitet under lång tid i SC Bastia, utan när han skulle accelerera upp till Europa League-nivå så hände formtappet. Väcks han i Bordeaux? Allt talar för det.

6. ALPHONSE ARÉOLA, 1993, PSG till SC Bastia, lån

PSG gillar sin spänst- och kaosmålvakten Aréola och har förlängt kontraktet till 2019. Därför vill de veta att Aréola – Ligue 2:s bästa målvakt ifjol – pysslas om rätt, och gav endast utlåningstillstånd till två tidigare PSG-tränare: Kombouaré och Makélélé. Aréola skulle ha hamnat i RC Lens, men där har det varit azerbajdzjansk budgetkris. In kom SC Bastia som behövde ersätta den karriärsavslutande Eurogoalsfavoriten Landreau.

Min uppfattning om hur Claude Makélélé har sett ut på sitt kontor under de senaste veckorna, när han upptäckte att Aréolas deal med RC Lens såg ut att spricka:

5. YOUSSOUF SABALY, 1993, Paris SG till TG, förlängt lån

Som grundprincip är jag emot ytterbackar som har valt att spela med tåtrippande försiktighet, men Sabaly hanterar den spelstilen. ”… och Sabaly var lika bra som vanligt” sa man efter varje Thonon Gaillard-match ifjol.

Nu får han stanna kvar, och om PSG sköter sig rätt så har de nästa säsong en fin höger- och vänsterbacksreserv med egen produkt-status. Mer funktionell än extatisk, men det finns landslagskapacitet i honom.

4. JULIEN FÉRET, 1982, Rennes till Caen, Bosman

Jag tänker VM98 och VM06. Ett Frankrike vars spelarmaterial inte var tillräckligt flexibelt och kvalitetshögt för att dominera ut fotbollsmatcher, utan istället var det tio disciplinspelare och en Zinedine Zidane. Féret är officiellt en gubbe, men SM Caens största chans att hänga kvar är att göra en VM98/VM06. Féret är en fattig Zidane-kopia, han har samma långsmala och direkta trycka-fram-huvudet-bolldrivande.

Caens lycka var att Féret-familjen ville hänga kvar i Bretagne-regionen, och att Montanier gjorde samma tolkning av Féret som Bielsa gjorde med Valbuena: högkvalitativa fotbollsspelare, men inte den spelartypen de ville ha i hålet.

3. MICHY BATSHUAYI, 1993, Standard till OM, €6 miljoner

En emotsägande bakgrund. I Standard klagades det på att Batshuayi hade missat några av de grundläggande arbetsprinciperna för att bli en storstjärna, och att han därför missade Belgiens VM. När han hamnade i OM så tog det bara ett par veckor innan Bielsa berömde Batshuayis hängivelse.

Skulle egentligen ha hamnat i Everton i vintras, men av ekonomiska skäl tog de Lacina Basket Traoré på lån istället. Batshuayi har varit OM:s bästa målskytt på en stark försäsong, och även om jag fortfarande känner att det finns för mycket kantig-Youtube-junior över honom så litar jag mer på Bielsas ord än min egen magkänsla.

2. SERGE AURIER, 1992, Toulouse till PSG, lån plus köpoption

Ligans bästa högerback, 21 år gammal, ett fint VM bakom sig, och han går endast på €11 miljoner. Aurier är byggd för att klara av en kant på egen hand, och den uppgiften kommer han att ta väl hand om i Laurent Blancs Barcelona-inspirerade vision.

Aurier har en ettrig och fysiskt påfrestande spelstil som gör att man tänker sig att det finns defensiva luckor att utnyttja, men det är fel. Vicekaptenen Aurier var mittback i en sträng Toulousedefensiv och kombinerade det med att vara Europatoppfotbollens starkaste poängförsvarare: sex stycken spelmål, sex stycken spelassist. Ett par färre mål, ett par fler assist i PSG?

1. SÉBASTIEN CORCHIA, 1990, Sochaux till Lille, €1,8 miljoner

Vi tar oss tillbaka Sherman Cardenas/Maxim Tsigalko/Mark Kerr-generationen, där managersimulatorernas databaser var så bedrövligt genomsökta att man kunde göra storfynd för marginalbelopp. Corchia till Lille för €1,8 miljoner är nutidens Jonas Lundén-affär.

När vi trodde att vi hade sett allt av högerbacken Corchias tillslag och ”flera-nivåer-bättre-än-medspelarna”-spel i Sochaux så flyttades han upp till att vara yttermittfältare, och därifrån ge ännu starkare lagbidrag.

Jag var tveksam för ett år sedan, jag trodde att Corchia hängde i små klubbar för att storklubbarna hade sett något som jag hade missat, men det var storklubbarnas scoutingorganisationer som var bedrövliga.

Om Corchia hoppar på Lilletåget på rätt sätt så kan han peta Debuchy i landslagets startelva. Man härdas med glädje i Lille.

@jonas_hansson

Sommarens tio viktigaste Ligue 1-händelser

1 augusti 2014 10.47, Jonas Hansson

I samband med VM-dåsandet hamnade klubbfotbollen i periferin, och flera nyheter slank undan. De tio viktigaste Ligue 1-händelserna under den franska fotbollssommaren?

1. Rybolovlevs skilsmässa

Rybolovlev köpte AS Monaco för att göra sig kompis med Prins Albert och få ett monegaskiskt pass. Anledningen var att det i teorin skulle hålla ett antal miljarder borta från hans ex-fru. Nu är skilsmässan över och det blev den världshistoriens dyraste, och Rybolovlev ska ta det lugnare med AS Monaco. Vi vet dock inte exakt hur hans plan är, men det uttalade målet är att bli ett starkare Porto.

2. RC Lenskatastrofen

I juni fick RC Lens veta att deras uppflyttning till Ligue 1 hade blivit nekad. Först efter en månads besvär lyckades de hitta alla pengar för att säkra uppflyttningen. Det var inte det att RC Lens har usel ekonomi, utan att de hade lämnat in en budget med för stora osäkerheter. Ägaren Mammadov blev konspiratorisk, medan alla andra förstod att det var såhär en budget fungerar.

Först i måndags – fem dagar innan Ligue 2-premiären – fick de det officiella beskedet att de är uppflyttade. Däremot har tränare Kombouaré strejkat under hela processen, och värvningarna Aréola och Tisserand bröt avtalen och flyttade till andra klubbar. Kaoset har gjort att de har gått från en stabil topp-12-placeringskänsla till att vara en nedflyttningskandidat.

3. Marcelo Bielsa

Han ska förändra allt klubb-DNA i Olympique de Marseille, och än så länge har han inte börjat bråka med någon. Det är bråkandet som är den största riskfaktorn med Bielsa. På fotbollssidan är han extrem när det gäller noggrannhet (varenda spelare får ständigt DVD:er med deras insatser), attityd, och speciella träningsmetoder. Han har bland annat byggt något som kallas för en semimilitär hinderbana. Starka försäsongsresultat och spelare som gillar och följer hans metoder.

4. Domarspray

Frankrike var tidigt ute med att domarsprayen även hamnar i Ligue 1. En simpel lösning, men hur stor är den egentliga nyttan?

5. Arenor

En pågående process i Frankrike inför EM 2016. Stade Vélodrome är nu färdigrenoverad, och tanken är att även Stade Geoffroy-Guichard ska bli klar i år. Dessutom får Bordeaux och Lyon helt nya arenor nästa år. En nödvändig utveckling för de franska klubblagen som tidigare låg för långt efter på den kommersiella biten. Av Frankrikes 14 starkaste klubbar är det bara Rennes och Nantes som inte har fått nya eller kraftigt omrenoverade arenor under 2010-talet.

6. Christian Gourcuff

Efter 25 år som huvudtränare i Lorient lämnade Christian Gourcuff för att istället utveckla den algeriska fotbollen. Han är mer än en hundälskare och matematiklärare: han är en extrem spelfilosofimänniska, och hade starka prioriteringar i spelarutveckling och passningsspel. Frågan är vilket som var mest sant: att Christian Gourcuff var Ligue 1:s Arsène Wenger, eller om Arsène Wenger är Premier Leagues Christian Gourcuff.

Ersättaren i Lorient blir dock Sylvain Ripoll, som har varit Gourcuffs assistent i tio år. Arvet lever kvar, men hur starkt är det med en annan ledare?

7. Ekonomi – 75%, TV-avtal, biljettskatt

75-procentskatten är inne på sitt sista år, sedan försvinner den. Dessutom blir det ett nytt och betydligt mer pengasaftigt TV-avtal från och med 2016, samtidigt som de ovan nämnda arenorna skaffar en helt ny ekonomisk situation för de franska klubbarna.

När allt såg ut att gå från svåra till starka tider så kom EU på att franska klubbar kanske betalar för dåligt när det gäller biljettskatter. Det pågår nu en utredning kring om det stämmer eller inte, men det kan betyda en förlust på en hel del miljoner euro för varje klubb. Det ska dock sägas att de franska klubbarna är säkra på att lagändringen inte kommer att gå igenom.

8. David Luiz/James Rodríguez

Frankrike har vant sig vid stora spelare, men det är klart att stora affärer fortfarande ger stora rubriker. David Luiz till PSG är en ren kompisvärvning för att hålla Thiago Silva nöjd, och AS Monaco ska nu bestämma sin riktning på värvningsfilosofin med James Rodríguez-pengarna.

9. Willy Sagnol

Det är inte bara Bielsa som ska förändra en hel klubb. Willy Sagnol gör något som blaskigt kallas för ”ungdomsprojekt” i Bordeaux. Han har kommit in med fräscha idéer och en starkt positiv aura som ska väcka en underskattad trupp och en underskattad akademi. Frankrikes hetaste unga tränare?

10. Cabella/Stambouli

Jag fann en bloggpost från februari 2012 där jag pratade om hur kommande seriesegrarna Montpellier såg ut att klara sig bra när Saihi och Belhanda skulle iväg på Afrikanska mästerskapet. De slängde in två andra egna produkter – Cabella och Stambouli – som båda såg fina ut. Ett och ett halvt år senare tänkte ingen på titelstrid, men Cabella och Stambouli var lagets klart bästa spelare.

Cabella är klar för Newcastle och min gissning kring Stambouli är att han hamnar i Tyskland eller Porto.

De senaste åren har Montpelliers akademi fått från just Cabella, Stambouli, Belhanda, Yanga-Mbiwa, Saihi, Jourdren, El Kaoutari… Den nya generationen från akademin ser värdelös ut i jämförelse. Det ser inte ut som att någon av dem ens är nära ströinhopp.

@jonas_hansson

Mjällby - Helsingborg
Fredag 22 augusti kl 18:50
Studio PSG
Fredag 22 augusti kl 20:00
Evian - Paris St Germain
Fredag 22 augusti kl 20:25
Malmö FF - Norrköping
Lördag 23 augusti kl 15:50