SENASTE NYTT

Hanssons Frankrikeblogg

”Ska alla de sju miljarder människor som inte ha vunnit begå självmord?”

25 april 2015 15.50, Jonas Hansson

Jean-Marc Furlan är klar för Ligue 1 (om de inte sabbar bort 13 poängs försprång på fem matcher). För det är så jag känner. Det här är inte Troyes, det är Furlan. En fransk fotbollsfilosof. Man bryr sig inte bara om hur det ser ut på planen, utan man lyssnar på honom. Ser nya perspektiv. Lyfter bort sig från de cyniska spelidéerna.

Citaten tagna från Rue89 och So Foot.

- Jag intresserar mig inte för att vinna samtidigt som jag blir uppäten av motståndarna. Jag skulle hellre äta upp motståndarna och förlora. Det vore mindre störande. […]. Att försvara är nedsättande. Att anfalla är dock inte för alla. Att anfalla gör människor som är begåvade, både intellektuellt och sportsligt.

- 85% av mitt arbete handlar om kreativitet, att fotbollen är som en orkester som du måste träna för att spela.

- Det som inspirerar mig mest är att bedriva spetsforskning. I fotbollshistorien finns de lag som har vunnit under en lång tid, och de motiverades av en önskan om att skapa, av att ha bollen.

- Det defensiva laget kan vinna under en period, men i det långa loppet vill alla uppnå perfektion: framgång och prestation. Ett defensivt lag kan heller inte börja tillverka ett spel över en natt.

- Det finns ju gott om färdiga idéer som är felaktiga. Ett exempel: när lag vill behålla ett resultat, då brukar de slänga in en försvarare under de sista tio minuterna. Jag tycker det är meningslöst. Det är bättre att ta in en anfallare. Med en försvarare får du ha bollen under kortare tid, du drar dig tillbaka mer, och du kommer att bevilja motståndarna fler möjligheter.

- Det vackra spelet är också en filosofi av njutning som delas med spelarna. En spelare säger aldrig emot dig om du ber honom att ha bollen. Det är det bästa sättet att behaga publiken, det är också viktigt.

Senast Troyes var i Ligue 1 hade de fem poäng efter åtta omgångar. En usel start, men Troyes’ svar? Ge Furlan ett fyraårskontrakt. Trots att Troyes åkte ur, trots att Troyes slutade tia under sin säsong i Ligue 2 efter det, trots att han har åkt ur under tre av sina fyra Ligue 1-säsonger, så blev han kvar för ett långtidsprojekt.

- I Troyes handlar det just inte bara om seger och förlust. Det handlar om att ta den goda kampen.

Furlan har tålamodet. Uppvuxen i en familj där moster var nunna och pappa var präst, och resten av familjen sysslade med mureri. Furlan själv hade en stabil fotbollskarriär, men han tog inga genvägar. Han var först ungdomstränare i ett amatörlag i fem års tid, innan han tog över deras A-lag. Under tiden drev han en sportaffär.

- Jag är inte rädd för att få sparken, men jag är rädd för att inte ha något jobb. Jag arbetade i tio års tid i en sportaffär, femton timmar om dagen för att tjäna småpengar.

Förutom spelidéer så pratar Furlan gärna om spelarna som människor. Sterling-diskussionen som pågår i England just nu är samma diskussion som har funnits i Frankrike i tio års tid. Furlan lägger in ett annat perspektiv.

- Att fotbollsspelare är sämre människor nu? Det stämmer inte. Fotbollen är inte värre än tidigare. Jag kommer alltid att försvara fotbollsspelare.

- Vi fokuserar på ett par spelare som ger problem eftersom de har tjänat en massa pengar i tonåren, men de representerar ingenting.

- Många spelare har också mycket svåra livshistorier. I allmänhet är fotbollsspelare generösa människor som med sina pengar matar familjer, och ibland hela byar.

- Jag skulle heller aldrig be en fotbollsspelare på 20 år att vara exemplarisk. Man ska gå ut, ha kul, kolla på tjejer. Det viktiga är att varje dag bevisa att man inte bara är där för att sparka en boll och ta pengarna.

- Det är faktiskt allt lättare att jobba med fotbollsspelare. Sedan ungefär 2008 har det kommit en medvetenhet om arbetslösheten hos fotbollsspelare. I Troyes har jag övertygat många spelare att komma hit för att ha kul, för en betalning som är fyra eller fem gånger lägre än snittlönen i Ligue 1.

Furlan pratar gärna i militärtermer, men har en mjuk stil. Hårda krav, mjuka värden.

- Det är en fransk tradition att anse att en bra chef måste vara som en soldat. Om mitt lag ligger under i halvtid får jag ofta höra: ”Du måste vara tvungen att skrika på dem i halvtid?” Nej, inte nödvändigtvis.

- Det händer såklart, men det finns ingenting som kräver att vi agerar som diktatorer. Tränarna som stannar kvar i historien är alltid humanister, de som har förtjänat respekten, och även beundras av sin grupp. Ancelotti är en av de bästa eftersom han är en humanist. Samma sak med Wenger och Mourinho.

- Diktatorer… För dem tar det ett eller två år innan de tappar greppet om gruppen.

– Vi tränar en lagsport, det måste fungera och vi måste ha en solidarisk känsla. Vi måste försvara ett projekt, vi måste spela tillsammans med övertygelse. Jag vill ha spelare med mänskliga värden. Jag säger åt dem: ”Hör ni hur folk pratar om fotboll? De säger att vi är korkade, att vi saknar hjärna? Vi kommer att visa dem något annat”.

Den enda fläcken på Furlans fotbollskarriär är när han pratade om italienare och gener i samband med en match mot Fabio Grossos Lyon. Ett svårt citat, eftersom Furlans familj flydde från Italien under fascismens tid och därmed så har Furlan starka italienska rötter.

Det är fläcken. Förutom det är han en tränare som i Frankrike ger automatisk respekt.

- De flesta i idrott kommer inte att segra. När jag hör frasen ”I slutändan handlar det bara om att vinna”, eller ”det är bara segrar som räknas”, så blir jag galen. Vem uppfann dessa meningar?!

- Vad betyder dem? Vi är sju miljarder människor på jorden, och ska då alla som inte ha vunnit begå självmord? Jag vill inte ge ungdomarna de värdena om att man ska ha seger till varje pris. Jag vill ge dem hopp.

- De Gaulle sa att framgång föds i misslyckandets frö och vice versa.

- Idrottens behöver att få folket att förstå att livet är gjort av cykler. Vi smakar på att misslyckas lika ofta som vi smakar på att segra. Det filosofiskt viktiga är att alltid kämpa, att alltid ha mod. Churchill sa detta: framgång är inte det slutgiltiga, misslyckande är inte dödligt: det viktiga är att fortsätta att kämpa.

- När jag säger att jag ska ”dö med mina idéer”, så är det förstås en långsam död. Jag och mina idéer är fortfarande lite för unga för att dö.

Troyes i Ligue 1 nästa säsong. De gör det med Benjamin Nivet, Ligue 2:s framskjutne Andrea Pirlo, tillsammans med stabila Ligue 1-spelare som Martins Pereira, Ayasse, Rincón, och Saunier. Men framför allt gör dem det med Furlan. 

@jonas_hansson

PSG mot en Man City – värva ny kraft till en deprimerad trupp

21 april 2015 23.20, Jonas Hansson

Averageage

Tidigare år har PSG försökt hitta en gemensam känsla i Champions League. Även om de har vetat om svårigheterna av att möta ett starkare lag så har de visat att de försöker. Kanske var Barcelona för bra, eller så försvårar vi det inte: PSG saknade de sista procenten i det mentala.

Försöken kändes inte lika genuina i den här kvartsfinalen, och det går nog att hitta anledningar. De har inte medgångsläget i truppen.

Thiago Motta och Ibrahimovic är 33 respektive 34 år i höst, och båda har möjlighet att lämna i sommar.

Lavezzi och Cavani försökte strejka sig till nya klubbar i december.

Cabaye, David Luiz, och van der Wiel har inte levererat tillräckligt bra sett till deras roller som erfarna spelare.

De finns inte spelarna med hög hastighet och glädje av att spela fotboll.

Den tunga atmosfären, bristen på entusiasm, och inget som känns som ”det där nya”. Situationen i PSG är inte lika tydlig som den är i Manchester City, men det finns flera likheter.

Financial Fair Play-bestraffningen som har skjutit upp trupparbetet ett år är en av likheterna. Att de inte maximerar sina åldersoptimala spelare är en annan. Kompany, Nasri, och Jovetic kontra Cavani, Lavezzi, och till och med Thiago Silva hade en svår höst. En gammal trupp, med en av de äldsta startelvorna i Europatoppfotbollen, och där de äldre spelarna känns mer trötta än stabila.

Och det går inte att komma med något standardargument som att skador ska ha varit orsaken bakom den här säsongen.

dfsdfsdfsd

PSG jobbar med idén om konstant utveckling. Säsongen 2014/2015 kom det första stora bakslaget för den idén. Även om de skulle vinna en inhemsk trippel så är säsongsbetyget svagt. Storstjärnorna tvekar. Spelutvecklingen har inte bara stannat av, utan gått bakåt. De vet inte vem som är sportchef, hur värvningarna ska skötas, eller hur de ska göra på tränarposten. Klubben spretar. De är frustrerade, både på och utanför planen.

Det är inte tillräckligt bra. Steget upp till de största klubbarna syntes ikväll. Inte tillräckligt bra för ett lagbygge som skulle vinna Champions League senast 2016. Det var så de övertalade stora spelare att komma till klubben. Klart stjärnorna tvekar nu.

Det finns en del unga spelare i organisationen, men de har inte gett energikicken. Marquinhos har ingen startplats. Ytterbacksduon Aurier/Digne planerades för att vara säkra startspelare nästa säsong, men har inte klarat av omställningen till en toppklubb. Coman lämnade, och Rabiots situation är fortfarande osäker. Lucas kan göra bra saker, men när PSG värvade honom så skulle han vara mer än såhär.

Till och med de utlånade talangerna, de som skulle komma tillbaka för att fylla ut trupplatser i höst, går svagt. Aréola har varit godkänd, men inte mer, i SC Bastia. Ongenda får inte ens spela i samma klubb. Sabaly var en stor överraskning förra säsongen, men är nu bänkad i Thonon Gaillard.

UEFA har gett tillåtelse för PSG att spendera €60 miljoner i sommar, det är exkluderat summorna för spelarförsäljningar.. En del av pengarna bör gå åt till att göra lånet med Aurier till en permanent affär, för runt €10-12 miljoner. Efter det? Nasser Al-Khelaïfi tänker Pogba/Di María-liknande spår. Muskelspännarvärvningar. Blanc tänker med på sådana som de Bruyne. Farttillskott.

Efter tre säsonger av konstant utveckling kom PSG emot ett hinder i säsong fyra. Säsongen har varit en uppspänt långfinger mot PSG-ledningen. Det bör också innebära att PSG genomför sin första omrenovering i sommar. En, två, tre, fyra. Hur många av de stora spelarna lämnar?

@jonas_hansson

Floppvår och ekonomiska problem – Olympique de Marseille byter ut halva truppen i sommar?

20 april 2015 16.56, Jonas Hansson

Det är La Provence som skriver sanningen som vi har tänkt på, men inte har definierat. I OM pratar man om att vi får se minst tio spelare sticka i sommar, varav över hälften är startspelare.

Gignac och Ayew vägrar förnya de sommarutgående avtalen, vilket dels beror på deras ambitioner men också på att klubbpresident Labrune vill ha maxlöner på €200 000 per månad. De båda tjänar redan nu över €300 000.

Ocampos, Fanni, och Morel är reserverna som har utgående. OM har inget stort intresse för någon av dem, men kan tänka sig att ge Morel en reservlön.

Mandanda och Nkoulous kontrakt går ut 2016. Det är inte stängda möjligheter för att fixa nya kontrakt, men svårighetsgraden är ett bekymmer.

Dessutom kan de tänka sig att sälja Dja Djédjé, Romao, och överraskande nog Payet om rätt bud kommer in. Detta trots Payet som säsongens bästa spelare. Till detta har Labrune uttalat sig om att det blir försäljningar av talanger i sommar. Mendy? Imbula? Thauvin? Lemina? Om OM kan göra en ekonomisk vinst på någon av dem, då lär de acceptera det.

De utlånade? Kadir stannar i Real Betis när de går upp, OM har inget intresse av Sougou och Khalifa, och Situation Dória orkar vi inte ta igen.

Och ja, till detta Bielsa som lär försvinna.

Och en CL-plats som kommer allt längre ifrån klubben.

Galtier börjar öppna upp OM-dörren. På spelarsidan ska Alessandrini (Ayew), Barrada (Payet), och Batshuayi (Gignac) redan vara tre sommarinvärvade ersättare. Kanté (Caen) och Guidetti (Celtic) pratas om som nyförvärv.

La Provence skriver om en ny cykel. Det börjar faktiskt bli svårt att hitta spelare som verkligen stannar. Batshuayi, Alessandrini, Barrada, Samba, Aloé, förmodligen Lemina. Efter det börjar saker problematiseras. Lång transfersommar i Marseille. Fyndläge för större klubbar?

***

OMGÅNGENS ELVA (3-4-3)

AUDEL 501904 – BOUFAL 500054 – FEKIR 500080
BESSAT 501904 – PASTORE PSG_logo – ONIANGUÉ Stade_reims – PIED 500126
WEBER Stade_reims – KJÆR 500054 – PERRIN 500225
ENYEAMA 500054

@jonas_hansson

Olympique de Marseille har blivit faktiskt sinnesrubbade, alternativt faktiskt smarta

16 april 2015 17.24, Jonas Hansson

- Vad jag kommer att säga nu är olämpligt om mästerskapet slutar såhär, men det bästa laget i ligan är OM. Det är vad jag tycker, vi har de bästa spelarna och producerar den bästa fotbollen.

- Nu måste jag kämpa för att få laget att vara i topp tre, och jag säger detta med sorg eftersom jag tycker att vi har det som behövs för att bli mästare.

Några poängtapp har gjort att Marcelo Bielsa inte längre får frågor om ligatiteln. Frågorna riktas nu mot var som är fel i klubben. Hur klubben svarar?

Att det inte finns fel i klubben, det är bara mediala påhitt, utan OM försöker hitta bovar. De började med att slänga iväg en tjock bunt till ligaförbundet med ”bevis” på att… Aulas har snackat för mycket om domarna?…

Bara för att en vecka senare… Well.

De bojkottar nu Canal+ efter att Payet gjorde en Zlatan och fick sin bestraffning i relation till hur regelverket är uppbyggt. Förutom det har deras egen hemsida har gått all Chelsea de senaste dagarna. Det senaste: publicera en video med tio domarmisstag som har gått emot OM den här säsongen. Klubbpresident Labrune drog sin hand genom silverlockarna och arrogansierade sig i en intervju.

- Det här är allvarligt. De (domarna) respekterar inte vårt arbete. Ligatabellen är absolut inte i linje med våra prestationer. Det finns en brist på respekt mot aktieägarna, klubben, personalen, och spelarna.

(men tydligen inte mot fansen, domma där som håller uppe klubbens existens?…)

feeeeleeeen

Samtidigt publicerade Classement vidéo de la Ligue 1 de football en sammanställning på hur matcherna hade slutat utan domarmisstag.

I den faktiska tabellen ligger OM fyra och har 57 poäng.

I den tabellen där matchresultaten förändras så att domarmisstagen inte syns är OM femma och har 53 poäng.

Så ja, Labrune ha ju faktiskt rätt i en punkt. OM:s ligatabellposition verkar inte vara i linje med lagets prestationer.

Bara under den senaste veckan har OM:s officiella hemsida publicerat fler än tio olika artiklar som attackerar domarna och ligaförbundet (kommer vi ihåg deras bunt med papper om Aulas?).

Att de får fler domslut emot sig än andra (det finns inget som talar för det), att de försvarar sig med att de är en klubb som är ”en av de som har mest TV-publik” (wait, what, relevansen?!?!), och att 85% av de egna supportrarna i en egen omröstning på den egna hemsidan tycker att domarna är emot deras egna OM (OK.).

Att OM under hela våren har haft ett ordinarie mittbackspar med Fanni och Morel (två ytterbackar som var så mediokra att de bedömdes vara för dåliga att ens vara ytterbacksreserver) känns som en mer relevant kritik mot att OM har tappat geisten, eller exempelvis att Bielsa har erkänt att hans metoder applicerades felaktigt på spelartruppen under våren, men i dagens fotboll ska man inte leta bovar i det egna huset.

Det tillhör den OM:ska auran att vara galna, men det här spräcker proportioner även för att vara OM. Kanske orkar de inte med att implodera längre, som en standard-OM-upplaga, utan istället för att förstöras inifrån så exploderar de utåt. Ser vi en ny strategi eller ett OM som bara har ballat ur?

Så, om vi ska köra lite sportsligt också. Vad nu?

Framtiden planeras. Bielsa har ett kontrakt värt €10 miljoner per år och ett uppdrag som landfotbollskvalitetshöjare som väntar i Saudiarabien, och OM ringer upp Claudio Ranieri, som man ju måste göra någon gång i livet om man lever som toppklubb.

Världsvane Tinkerman är en anti-Bielsa, en resultathämtare istället för en idealist och sådana tränarförändringar kan slå tillbaka mot en ambitiös spelargrupp, men han är också (i det närmaste) en målsättningsgaranti och brukar lämna goda arv efter sig. Valencia innan Champions League-finalerna, Chelsea innan Mourinho, Juventus innan Conte.

OM kan behöva en ny säsong där de inte chansar. De kan inte chansa mot ligatiteln, utan måste säkra Champions League-platsen, men ändå ha en ung grundtrupp. Som ett Arsenal för fyra-fem år sedan.

Det handlar om det ekonomiska. För fyra år sedan hade OM en lönebudget på över €100 miljoner per år, eftersom dåvarande tränare Deschamps älskade sina väletablerade-dyra-äldre Ligue 1-köp. Nu pratas det om att Labrune siktar på att ha €60 miljoner per år från och med nästa säsong.

image1

Sommaren 2014 så tog OM in spelare på kontrakt värda €8 miljoner per år, och dumpade spelare som drog €18 miljoner per år. De tjänade in €10 miljoner per år i sänkta lönekostnader, detta genom att få en smalare trupp som dock inte blev kvalitetsmässigt sämre.

I sommar går kontrakten ut med lagets två bäst betalda spelare, och spelare 3 och 5 på listan kan också dumpas, samtidigt som kontrakten med Morel, Fanni, och (kanske) Ocampos rinner ut. Nya sänkningar.

Räknar vi med fler värvningar av typen Mendy/Lemina/Imbula i sommar? I nyförvärvsväg pratar man inte om de Bruynesare eller Yaya Touré-snatteri, det klassas som huvudstadsfasoner att googla sådana namn, utan här är det snarare SM Caen-kraftverket Kanté och sånt där som gäller.

Men Champions League-platsen lär avgöra den definitiva sommarplaneringen. Imorgon: bortamatch mot Nantes. OM:s senaste tio matcher där: en seger, fyra oavgjorda, fem förluster.

@jonas_hansson

Juventus’ franska tradition: Zidanes y Boumsonges y Comanes

14 april 2015 15.53, Jonas Hansson

Platini, Deschamps, Zidane, Trezeguet, Thuram. Dåtidsspelare med en nog så glorifierande status att de ibland ses som halvgudar. Franska fotbollshalvgudar med en gemensam faktor: de är ex-Juventusspelare.

Att Juventus via Turin tar in fransmän är en geografisk självklarhet. Staden ligger bara mil ifrån den franska gränsen och har historiskt sett fungerat som en kanal mellan länderna.

För ordningens skull var Argentinafödde Néstor Combin den första stora med franskt pass i klubben, men det var Michel Platini som satte prägeln. På 90- och i början på 2000-talet öste de andra in.

Utvecklingen kring Juventus’ fransmäns status har därefter gått från laggrunden till de hånade till framtiden. Zidanes blev Boumsonges blev Comanes.

Under Juventus uppbyggnadsår efter Calciopoli tog de stor teoretisk hjälp av fransmän som Didier Deschamps, Claudio Ranieri, och Jean-Claude Blanc, men på spelarsidan såg vi snarare namn som Boumsong, Sissoko, och Armand Traoré.

Juventus hade visserligen inte haft perfekt träffsäkerhet tidigare. De hade för dåligt tålamod med Thierry Henry som ett exempel. Ett annat är Vincent Péricard. Péricard blev av en författare kallad för ”mannen som kommer vara värd miljarder”, innan han som 29-åring slutade spela fotboll i Havant & Waterlooville och nu behandlar andra fotbollsspelare som har gått igenom depression.

Juventus efter Calciopoli var dock ännu svårare. Det fanns inga franska halvgudar lediga. De försökte väcka liv i några stora franska ex-talanger, men laget fick till slut bäras upp av Antonio Contes energifotboll.

Pogba var dock starten på en förändring. Pogba, Evra, Coman, och i sommar ska Nancys Lenglet plockas in. 19 år, U21-landslagsman, mittback med tuggummituggande coolhet och Ligue 2-råhet.

Och spelarna själva minns hur Juventus fungerar.

- Här i Juventus ska jag lämna samma intryck som Platini, Zidane, och Trezeguet gjorde.

– Newcastle, Arsenal, och Tottenham var också inne på mig, men jag valde Juventus på grund av deras historia. Det här var klubben med Platini, Zidane, Trezeguet…

Det är faktiskt två olika citat från två olika spelare: Paul Pogba och Kingsley Coman.

Klubbens sportchef Fabio Paratici i sin sportchefsuppsats:

- Fransk fotboll är enligt min åsikt den konceptuellt mest utvecklade. Det finns en jakt på perfektion i att konstruera de mest kompletta fotbollsspelarna, med allt från det tekniska till det taktiska till det fysiska.

Juventus gillar fransmän och den franska marknaden igen, och vi ska inte förvånas om någon av stortalangerna i kvällens Champions League-motståndare AS Monaco ploppar upp i Juventus i sommar.

Juventus och fransmän

Néstor Combin (64-65), Michel Platini (82-87), Didier Deschamps (94-99), Zinedine Zidane (96-01), Jocelyn Blanchard (98-99), Thierry Henry (98-99), David Trezeguet (00-11), Vincent Péricard (00-02), Lilian Thuram (01-06), Landy Bonnefoi (01-07), Abdoulay Konko (02-06), Olivier Kapo (04-07), Jonathan Zebina (04-10), Patrick Vieira (05-06), Jean-Alain Boumsong (06-08), Mohamed Sissoko (08-11), Armand Traoré (10-11), Prince Gouano (11-14), Paul Pogba (12-), Nicolas Anelka (2013), Younes Bnou Marzouk (13-), Yoan Severin (14-), Kingsley Coman (14-), Patrice Evra (14-)

@jonas_hansson

Diawara riskerar sju års fängelse – välkomna till situation OGC Nice

13 april 2015 18.58, Jonas Hansson

Det är några klubbar som är mer galna än de andra. Många vill applicera galenhetsstämpeln på sin egen klubb, men vi har typexempel som är mer normbrytande än andra. Pazza Inter, ett HSV som aldrig ska prestera, Newcastles identitets- och ägarproblematik.

OGC Nice skulle gå från GAIS till Elfsborg. Sunkklubben slutade fyra 2012/2013, bytte arena under sommaren, prestigetränarvärvningen Puel pratade Champions League.

Basically: allt bamsepajade. Det senaste året:

Anin i koma, förstemålvakt Delle slet av korsbandet, lagkapten Digard vägrar förlänga, Ben Arfas övergång blev mos, sommarstorvärvningen var en Allsvensk ytter som blev brandman på centralt mittfält, sonen och högerbacken Puel (med ett av hela Ligue 1:s sämsta snittbetyg hos France Football) sades vilja bli transferlistad efter alla hånen han fick av de egna supportrarna, och sydtribunen är avstängd (lagom till hemmamatchen mot PSG…) eftersom ligaförbundet menade att 300 supportrar försökte attackera klubbpresident Rivière, vilket var den andra stora supporterskandalen för säsongen efter att supportrar invaderat planen mot SC Bastia.

Och oh: mittbacken Souleymane Diawara sitter i isoleringscell i Marseille och riskerar sju års fängelse. Han köpte en bil för €50 000 som visade sig vara stulen, och när han inte fick pengarna tillbaka så ska han – enligt åklagaren – har skickat fyra kompisar för att ”lösa situationen”. Inget fysiskt våld eller vapen användes, men när fyra välbyggda män sägs ha skickats för att framföra hot inför ögonen på fru och barn så skapas en situation.

Oh well, om Claude Puel ska till Newcastle i sommar så är det ju gott att han har blivit härdad.

***

Omgångens elva (4-3-3)

FERREIRA-CARRASCO Monaco_AS – MARTIAL Monaco_AS – SILVA Monaco_AS
KONDOGBIA Monaco_AS – TREJO 524391 – ANDRÉ 500015
SIDIBÉ 500054 – PERRIN 500225 – KANA-BIYIK 524391 – MARIANO 500211
LECOMTE 501913

@jonas_hansson

När Frankrikes president Chirac avbröt en cupfinal

10 april 2015 14.08, Jonas Hansson

SC Bastia mot PSG imorgon i Coupe de la Ligues final. SC Bastias senaste cupfinal? 2002. Då blev Chirac så förbannad att han vägrade sätta igång matchen.

Det är tradition att Frankrikes president är på Coupe de France-finalen, och Frankrikes dåvarande president Chirac bröt inte på den traditionen. Under la Marseillaise innan avsparken visslade dock korsikanska SC Bastia-supportrar så kraftigt att Chirac blev förbannad, gick bort från sin sittplats, tog med sig premiärministern, sköt upp avsparkstiden, tvingade spelarna bort från planen, och pratade i live-TV.

Han krävde att både franska fotbollsförbundet och SC Bastia skulle be officiellt om ursäkt innan matchen kunde sättas igång igen. Någon jävla ordning måste det vara på fotboll.

Det har ju visserligen hänt tidigare att la Marseillaise har buats ut i landslagssammanhang (Algeriet, Marocko, Italien, Israel), men klubblagsfotboll?

JacquesChiracCoupeDeFrance

De båda presidenterna hos fotbollsförbundet och SC Bastia slängde iväg sina ursäkte. Fotbollsförbundets president Simonet (till vänster på bilden) fick ta tag i micken och prata ut över hela arenan:

- Det franska fotbollsförbundet ber om ursäkt till Frankrike för de som buade under la Marseillaise. Alla måste respektera nationalsången. 

Motståndarna Lorient vann med 1-0. Galenheten var ju inte slut där, utan busaren Rémi Gaillard hade klätt ut sig till Lorientspelare under firandet. Ingen upptäckte någonting, utan han fick till och med skaka hand med presidenten.

SC Bastia imorgon då? Tur att det finns skäl till att det ska vara lugnare nu.

Som Brandãos halvårsavstängning efter skallningen på en PSG-spelare.

Eller att SC Bastia-supportrarna förra säsongen drog upp en banner med ”Qatar sponsrar PSG… och terrorism”.

Eller att SC Bastia inte längre får använda sin arena eftersom de är i DEFCON 1 med franska ligaförbundet på grund av flera säsongers publikproblem.

Allt som vanligt i Korsikaland. Vi får se vad 25 000 – 30 000 korsikaner kan göra imorgon, för de kommer väl ihåg 2002, särskilt eftersom klubbledningen i SC Bastia har ignorerat några av de säkerhetsråden som de har blivit tilldelade. Kravallsköldar brukar iallafall fungera om man vill hålla igång deras matcher.

rewrwrwerw

@jonas_hansson

Fallskärmsavtalet kan rädda livet på fotbollsklubbar

7 april 2015 15.53, Jonas Hansson

De tre klubbarna som åkte ur Ligue 1 förra säsongen placerar sig nu på plats 7 (Sochaux), 16 (Valenciennes), och 17 (Ajaccio) i Ligue 2, med åtta omgångar kvar. Ett scenario vi känner igen i Frankrike.

Inte sedan SM Caen 2009 har ett lag åkt ur Ligue 1 och bara gjort sejouren i Ligue 2 ettårig. Alla andra klubbar har misslyckats med att gå tillbaka direkt till Ligue 1. Argumenten har alltid varit samma: det är för stora ekonomiska skillnader mellan Ligue 1 och Ligue 2. Det går inte att anpassa sig på en enda sommar.

***

- Man är lite nostalgisk, det finns ett element av sorg, men också en tillfredsställelse över att klubben ens kan fortsätta att existera.

L’Équipe rapporterade nyligen att Sochaux kommer att redovisa en ekonomisk förlust på €17,6 miljoner. Effekten blev att huvudägarna Peugeot, som grundade och har ägt klubben sedan 1928, sålde dem till Hongkong-baserade Ledus, experter på LED-belysning.

- Vad har en grupp från Hongkong för intresse av att köpa FC Sochaux?

Aulas’ fråga var vettig. Det sägs att Ledus ska ändra om allt, från belysning på arenan till klubblogan. Sochaux kan komma att bli samma för Ledus som Salzburg är för Red Bull, men affären sägs också vara en god grej för att sälja in sig hos Peugeot. Det här kommer dock samtidigt som vi ser ett ökat intresse från huvudlandet Kina att ta sig in i fotbollen.

2009 startades ett stort gräsrotsprojekt i Kina, och för knappt en månad sedan bestämde sig Kinas regering för att införa obligatorisk fotbollskunskap i grundskolan, samtidigt som kinesiska investerare främst har riktat in sig på italiensk fotboll.

Samtidigt är en av de sportslig huvudansvariga i Sochaux nu Jean-Luc Witzel, som var med i Strasbourg när de konkursade. En förtroendesänkare.

***

I somras pratade Valenciennes om att de skulle ta sig an Ligue 2 med deras hårdsatsning på den egna ungdomsfotbollen. Samma sommar sålde de också sina akademibyggnader till staden för €6,5 miljoner. Det var det enda sättet att överleva.

Efter att ha pumpat in €13 miljoner från egna fickor under flera års tid så dumpade Legrand sitt Valenciennes för symbolsumman på en euro.

Valenciennes har en ny arena, en arena som tar 25 000 men vars publiksnitt idag är på 7400 per match. Med epitetet ”Mini-Barca” för säsongen 2009/2010 så fick klubben hybris, och gav ut löner som exempelvis €140 000/månad till Biševac.

Arena- och lönesituationerna har inte fungerat, och nu pratar den nya ledningen om att det här bara är en säsong för att städa upp bråtet från tidigare år. Det saknas dock fortfarande €2 miljoner som måste komma in innan säsongen är slut, annars hamnar de i konkurs.

Samtidigt får man komma ihåg att Valenciennes den här säsongen har startat med tio olika spelare från den egna akademin, och anställde nyligen som U19-tränare som huvudansvarig för A-laget.

Hetast av de tio ungdomarna? Ingen av dem. I januari var Manchester United bara timmar ifrån att köpa loss 16-åriga backen Dayot Upamecano för £1 miljon. Nu ska Arsenal ha försprånget. United kan få nöja sig med backkollegan Angelo Fulgini.

Engelska klubbar gillar att sno billigt från franska klubbar i usla situationer. Lex Pogba/Kakuta.

***

- Jag har en enkel fråga. När båten inte tar den kursen man vill ha, är då inte den rätta lösningen att ändra kapten?

AC Ajaccios president Alain Orsoni drog fram något diktverk när han via Facebook förra månaden meddelade att han avgår som president för klubben. Han tog över 2008, när vänen Michel Moretti tog sitt eget liv, och har alltid uppskattats för sina idéer som exempelvis att plocka in Ochoa med hjälp av mexikanska TV-pengar.

Dessvärre har han en bakgrund i Korsikas kriminella värld och som medverkande i en extremhögergrupp där han bland annat sköt vilt mot en iransk ambassad. Han tvingades därför leva i exil i 13 år. Hans bror Guy blev dessutom mördad, bara för att spekulationerna senare handlade om att Alain var det tilltänkta målet, och hans son (som också heter Guy) sitter i fängelse för två mord, där Alain också ryktades vara inblandad.

Alain Orsoni har försökt att bygga upp en korsikansk mentalitet i AC Ajaccio. Han sparkade till och med huvudtränaren Alex Dupont på grund av hans lugnare tillvägagångssätt, och har spenderat €8,5 miljoner av AC Ajaccios medel på att bygga upp faciliteterna runt om i staden, och då inte bara gör att gagna AC Ajaccio, utan fler klubbar får använda dem.

Nu fick han veta att ett signifikativt bidrag från staden till AC Ajaccio har blivit blockerat, vilket för att ekonomin återigen har hamnat i problem. Han orkade inte klippklistra ekonomin längre.

***

Samtidigt pratade jag förra veckan om att LFP har fått in en rapport om att det ska införas fallskärmsavtal på €1-2,5 miljoner per år för de som åker ur Ligue 1. Sett till de ekonomiska situationerna för de klubbarna som åker ur så vore det ett bidrag som faktiskt kan rädda klubbar, även om det inte handlar om samma fantastisummor som i England.

Därför kan vi också förstå varför SC Bastia, Touloue, och Reims har sparkat sina tränare den här säsongen. Det är ett helvete att åka ur Ligue 1.

Fråga Strasbourg, Sedan, Le Mans, och Grenoble.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

MAÏGA 500154 – GIGNAC 500083
MATUIDI PSG_logo – BOUFAL 500054 – VERRATTI PSG_logo
TOLISSO 500080
KURZAWA Monaco_AS – MEXER 500015 – THÉOPHILE-CATHERINE 500225 – MARIANO 500211
COSTIL500015

@jonas_hansson

Det kanske inte är svårare än att jag håller på att bli galen

5 april 2015 17.08, Jonas Hansson

Gemensamma punkter för Roger Rocher (Saint-Étienne), Claude Bez (Bordeaux), och Bernard Tapie (OM)?

De fixade ihop Frankrikes tre storklubbar från 60- till 90-talet när de tre tillsammans tog 17 av 30 ligatitlar. OM var också Frankrikes första och enda Champions League-vinnare.

De tre gjorde det dock genom att ösa in stora summor pengar i klubbarna. Dessutom åkte de i fängelse: Rocher för att ha sysslat med en ”krigskassa” för svarta spelaraffärer, mustaschkungen Bez för att ha förskingrat kommunbidrag och transferpengar (och han skickade också prostituerade till domarteamen, men det får bli en annan anekdot), och Tapie körde med uppgjorda matcher, korruption, och skattefiffel. Följderna blev tvångsnedflyttade klubbar som satt i ekonomiskt usla situationer.

Om fransk fotbollshistoria är lika nedsmutsad som den standardpåhoppade italienska fotbollshistorien? Nej, fransk fotbollshistoria är lika nedsmutsad som all annan fotbollshistoria. Eller som all annan idrottshistoria.

Vi har väl förhoppningsvis inte lika mycket olagligt Ligue 1-fiffel 2015, undantaget Caen och ett gäng lådor med vin de fick för att de skulle ta det lugnare mot Nîmes förra säsongen, men det finns något annat.

En sammanslagning av klubbarna Football Croix-de-Savoie 74 och Olympique Thonon Chablais skulle kallas för Évian, eftersom vi därför kunde tänka mer på vattenmärket Évian.

Azerbajdzjans regering fixade sponsoravtal med Atlético de Madrid, och satte Mammadov till att köpa publiklag som RC Lens och Sheffield Wednesday. Strax innan UEFA bestämde EM 2020-nationerna så gick deras oljebolag in med en sponsring på €20m/år till… UEFA. Nation branding och relationsskapande.

Qatar har gått så långt i sitt strypgrepp av fotbollsvärlden att de kan skapa en klubb där fotbollssupportrar inte står upp mot PSG:s ägarsituation, men kan göra det mot MK Dons eller Red Bull Salzburg.

Supportrarna ska inte ta all kritik, för ingen annan institution står heller emot. FIFA har inte råd att erkänna att deras organisation är genomkorrupt. Ingen fotbollsprofil sätter sig emot, för Qatar är bundis med Pep Guardiola, Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger, och grabbarna. Ingen fotbollsklubb sätter sig emot, eftersom Bayern München, AC Milan, och många andra använder deras faciliteter och personal, eller så värvar qatariska klubbar upp europeiska spelare för kraftiga överpriser.

Eller så har Qatars fonder redan investerat pengar i andra områden i länderna. Vilka rubriker vi än läser på vad som pågår i landet så får det fortsätta. I veckan rapporterades det att Qatars största klubb Al Sadd hade anordnat ett världsrekordförsök: flest deltagare i ett maratonlopp. De hade dock inte tillräckligt många frivilliga, så de satte gästarbetarna till att springa loppet.

I flip-flops och jeans. Utan möjligheter att avbryta loppet. I ett lopp mitt på dagen. I 30-gradig värme. För att sedan gå tillbaka till sina slavliknande arbetsförhållanden, som de heller inte kan lämna eftersom de har blivit fråntagna sina pass. Istället ska de bygga upp arenorna som vi är tänkta att imponeras av i VM 2022.c

Qatar är i den maktpositionen att de till och med kan skicka iväg sina spelare till vilka klubbar de vill.

eqwewqeqe

Jag föredrar inte att smutsa ned historiken hos Saint-Étienne, Bordeaux, eller OM. Jag kan kolla på Caen, ”Évian”, och RC Lens utan att må dåligt. Men PSG? Kanske är det bara jag som vill dra gränsen vid det som Qatar gör. Att någonstans bara känna efter sitt egna ”Nej” och stå fast.

Det är för sådana som Qatar som jag gissar att jag i framtiden lär tröttna på fotbollen och dra vidare till något annat område. Säkerligen bara för att tids nog upptäcka att det ämnet är lika nedsmutsat.

Men tiden i ovisshet håller undan en från att bli galen.

@jonas_hansson

Vi vet och vi kan Mandanda, men vi pratar aldrig om honom

3 april 2015 20.28, Jonas Hansson

yatabare-a-parle-avec-mandanda-pour-essayer-de-digerer-pas-de-mondial-pour-mandanda-grosse-inquietude-pour-mandanda-victime-d-un-choc-violent-mandanda-83279-83367,83391

- Ett par centimeter annorlunda och jag hade hamnat i en rullstol. Idag vet jag att jag fick en ny chans att stå, gå, springa. Det förändrade mig, jag har ett bättre perspektiv på de små irritationsmomenten och jag låter mig inte påverkas lika mycket av nonsens.

Yatabarés knä i den sista Ligue 1-omgången tog bort Mandanda från Frankrikes VM-trupp i somras, men det hade kunnat vara så mycket värre.

Det var dock ovant att inte se Kongofödde Mandanda, han ska alltid stå o OM:s mål och vara reserv i franska landslaget. Sedan han kom till OM 2007 har han endast missat sex stycken ligamatcher: de fyra första matcherna när han var reservmålvakt, och två matcher under säsongen 2009/2010.

Han har därmed startat i 290 av 296 möjliga Ligue 1-matcher. Han är alltid där, i en av Frankrikes mest omtalade och kaosartade klubbar, men vi pratar sällan om honom.

Uppvuxen som en ungdomsboxare som skulle bli ungdomsmålvakt i SM Caen, men när han fick en blindtarmsinflammation som 15-åring så drog de sig ur och Le Havre kom istället in med sjukhushjälp. SM Caen tog istället in Steves två yngre målvaktsbröder Parfait och Riffi, som jag antar är något kongolesiskt språk för Piff och Puff, men den mest framgångsrika av de två är Parfait som idag står för Charleroi i belgiska ligan.

Steve Mandanda blev förstaval i målet i Le Havre när han var 20 år, och när han skulle välja framtida klubbadress så hängde han på provspel hos Martin O’Neills Aston Villa. O’Neill valde istället Scott Carson, vilket inte överraskade eftersom O’Neill aldrig värvade utanför Storbritannien, och Mandanda fick istället bli en reserv på lån i OM.

I fyra matcher. Efter fyra omgångar slet Carrasso sönder en hälsena, och Mandanda tog över. När säsongen var färdigspelad blev 23-åringen Mandanda vald till hela Ligue 1:s bästa målvakt. A-landslagsdebuten skedde samma år, men han har alltid fått vara en stabil reserv bakom Hugo Lloris.

Mandanda kunde hamna i perioder med svagt spel i Ligue 1, men standarden var ändå att han sågs som en av Ligue 1:s bästa målvakter. Problemet har alltid varit att han sällan har setts som den bästa. Man har alltid saknat de få extra starka prestationerna.

Hans status i Olympique de Marseille växte dock. Sommaren 2010 pratade Mandanda med dåvarande huvudtränaren Didier Deschamps. Mandanda förklarade att han inte gillade målvaktstränaren Spinosi, och hellre ville ha Nicolas Dehon. Dehon var då anställd av PSG, men hade jobbat med Mandanda i Le Havre.

Mandanda fick som han ville. Under Dehons första säsong i Olympique de Marseille blev Mandanda återigen vald till ligans bästa målvakt.

Det var två bra år, men när Deschamps istället blev fransk förbundskapten och därmed lämne OM hände något. Dehon fick sparken och sportchefen Anigo tog tillbaka Spinosi. Samma Spinosi som Mandanda hade hjälpt till att sparka.

Mandanda förändrades. Det pratades om att han inte kunde motivera sig längre i OM, att han behövde något nytt, men målvaktstränarbytet tillsammans med klubbens svåra situation påverkade nog mer än längtan efter något nytt.

I somras fick Anigo lämna, en situationsförändring storlek bamsestor, och då fick även Spinosi gå. OM plockade istället in Cassard från Valenciennes. Cassard förstod direkt att Mandanda var överviktig, och tog upp det med Bielsa. Bielsa förklarade vad Mandanda behövde förändra, och påpekade att han inte var rädd för att peta spelare från startelvan.

En sex kilo lättare Mandanda är nu på samma nivå som han var under Deschamps’ år. Deschamps, precis som Bielsa, jobbar mycket efter att hitta spelarens optimala vikt, och i höstas pratade även Deschamps om att han såg Mandandas förändringar.

- Han har hittat sin bästa nivå. Han är mer fysiskt anpassad för högsta nivån.

Förutom viktnedgången har Cassard bland annat installerat ett GoPro-system som analyserar Mandandas rörelser, samtidigt som Bielsa har höjt kraven på Mandandas kortpassningsspel med fötterna. Mandanda har den här säsongen slaget 50% fler kortpassningar än någon annan målvakt i Ligue 1. Den tidigare PSG- och OM-målvakten Jérôme Alonzo inför Le Classique:

- Det här är Steve Mandanda. En pappa, en riktig kapten, med rena händer, som 19 gånger av 20 är utmärkt.

– Det är också en kille som jag verkligen gillar på ett mänskligt plan. Han har reella värderingar som han alltid håller på. Jag är galen i den här pojken, och han har gjort en mycket stor säsong.

Och samtidigt har Mandanda bytt agent. Ett år innan kontrakt med OM går ut.

Mandanda har alltid velat testa en större klubb, helst i Premier League, men han vågar inte stå upp för hårt mot OM. Han vet att det är få toppklubbar som aktivt jagar startmålvakter, att det är svårare att få en flytt om man är målvakt, men han vill heller inte förstöra sin situation i OM.

Le Classique mot PSG på söndag kan vara en avgörande match inte bara för Bielsa, utan också för Mandanda. Om Bielsa får motivation och möjligheter att stanna, då lär Mandanda fundera på något liknande. Mandanda har flera gånger pratat om sin uppskattning för Bielsas blandning av att ge frihet och utvecklande tips.

- Bielsa lär mig att att se på matcher på olika sätt. Nu analyserar jag, tittar på hur lagen utvecklar sin taktik.

– Han vet vad han vill, var han är på väg, och hur man ska göra för att vinna. Han gör allt för att få det att fungera som han önskar. Han ger oss verkligen ett mer stringent, mer disciplinerat spel. Taktiskt sett är han enorm. Ung eller gammal, alla utvecklas under honom.

– Förutom resultaten har han en filosofi som tilltalar alla. Det visar många av våra matcher. Det är vad våra fans vill ha och förtjänar. Det är ingen slump att Bielsa är populär i Marseille. Hans arbete erkänns och uppskattas. Det är en person som har Marseilleidentiteten.

En enda match, söndagsmatchen mot PSG, bör förändra hur karriärerna utvecklas för Mandanda och Bielsa. Det måste bli åtminstone Champions League, annars finns de inte kvar i OM nästa säsong. Vad en ligatitel skulle göra för situationen behöver vi nog inte ens spekulera i.

(Och jag hade problem att länka till denna på grund av rättighetsproblem, men det här är fortfarande en av de roligaste målvaktstavlorna under 2010-talet)

@jonas_hansson