Hanssons Frankrikeblogg

[Titel: Jag vet inte. Bara sätt något långt]

SC Bastia publicerade idag en kommuniké på den officiella hemsidan. De berättade att de har ett budgethål på €1,3 miljoner, och eftersom fransk byråkrati består av franska byråkratiregler och franska byråkrater:

Swiggity swooty I’m coming for that Ligue 1-licens. SC Bastia tvångsnedflyttas till Ligue 2 den kommande säsongen. Trots att de i samma kommunkiké skriver att de ska sälja av vattenpipa-Boudebouz till Montpellier HSC för €1,7 miljoner.

LFP-ordförande Thiriez fortsätter att stöka loss.

BxAoCvvCYAAmeC-

Thiriez är här för att stjäla din kärlek till fotboll. Och din flickvän.

LFP bokstavligt talat dödade Luzenac framför våra ögon, samma sommar som Thiriez slickade bort RC Lens’ Azerbajdzjan-äcklighet med sin egen tunga. Thiriez sväljer vissa klubbar, andra lindas in i bomull. SC Bastia är en sådan klubb som han brukar svälja.

2012 vann SC Bastia Ligue 2. Thiriez vägrade att vara där för att ge dem bucklan. Ända sedan dess har ligaförbundet gett SC Bastia diverse hemmamatcher utan publik när SC Bastia har gett dem friktion. Ofta har det varit korrekta beslut, men också ofta oproportionerliga.

Exempel: i oktober 2014 visade ASSE-supportrar upp en banner med huvudbudskapet ”PSG = terrorism”. Inget hände. I januari 2015 visade SC Bastia-supportrarna upp banner med huvudbudskapet ”PSG = terrorism”. Mycket hände.

I samband med vårens ligacupfinal gick SC Bastia in i galenhetsblodbad. Thiriez vägrade att ta den protokollenliga handskakningen med spelarna inför matchen. SC Bastias klubbpresident GERONIMO Geronimi dagen efter:

- Jag vädjar inte bara till Thiriez: jag vädjar till regeringen, jag vädjar till ministrar, för folk från regeringen måste inse att det som hände är oacceptabelt! Jag kanske kommer att få folk att skratta nu, men igår skakade Obama och Castro hand… 

- Thiriez visade redan för tre år sedan, när han vägrade att ge oss pokalen, att han är rasist. Att han är anti-korsikansk rasist, det visade han igår kväll.

- Om han inte vill vara president med en ligaförbund med 41 klubbar istället för 42, så måste han avgå.

SC Bastia har stökat mycket på egen hand. De har en tränare som saknar tränarlicens, vilket kostar dem €400 000 per år, och det är uselt av dem att hitta en lösning på ett budgetproblem såhär sent. Dessutom har de definierat deras egna supporterproblem med ignorant ”fastlandet är stort och dumt och vi är bara en liten klubb med liten ekonomi med stort hjärta”-logik.

SC Bastia ogillar ju fastlandet. Förra sommarens huvudtränaranställning Makélélé, formad i förorts-Paris, skulle skänka en intellekt-stänk på SC Bastia, bara för att få sparken efter tio matcher eftersom han inte var Korsika-kompatibel.

Men visst. Thiriez förkortade Ibrahimovic och Payets avstängningar för att PSG och OM prustade med lite pressbojkott. Thiriez visar ingen kontinuitet i vissa beslut, och i en del andra beslut är han Göran Lambertz. År 2007 gav han ut en lista av hur fransk fotboll skulle utvecklas fram till 2012, inkluderat:

1. Ligue 1 skulle vara 3:a på UEFA:s ligaranking
2. Ligue 1 skulle få en CL-segrare
3. Två tredjedelar av landslagstruppen ska finnas i Ligue 1
4. Ingen klubb skulle redovisa ett negativt resultat i ekonomin

Och ytterligare sex stycken mål som skulle vara uppfyllda till 2012. Den enda som gick in var att Frankrike fick EM 2016, men det hade ju ganska lite med ligaförbundet att göra.

En extra känslig punkt med SC Bastia-grejen är att Thiriez vill spela matcher den 5:e maj varje år. SC Bastia har länge kampanjat för att fransk fotboll ska undvika det, för att hedra offren i Furiani-katastrofen 1992. LFP gav också Brandão en sex månader lång avstängning, och nu detta.

Nåja. SC Bastia lär överklaga och SC Bastia lär vinna överklagan, om inte fransk byråkrati är extra mycket fransk byråkrati.

Och oh, förutom SC Bastia så har Troyes’ uppflyttning blivit blockerad sedan de saknar pengar. Det ska lösas med en Corentin Jean-försäljning till AS Monaco, men idag är endast 18 av 20 Ligue 1-platser fyllda.

Ligue 1 is love, Ligue 1 is life.

***

Transfersommaren annars?

Bielsa sommaren 2014: ”Jag gav tolv olika förslag och inget förverkligades. Jag frågade om Manquillo, Isla, Montoya, Coke, Ocampos, Rekik, Tello, Medel, Alderweireld, Stambouli… Och ingen kom”.

Bossen Labrune sommaren 2014, efter transferbråk: ”Jag tillbringade två månader av mitt liv till att trakassera Karim Rekik”.

Sommaren 2015: Olympique de Marseille presenterar Lucas Ocampos (€7 miljoner) och Karim Rekik (~€5 miljoner) som nyförvärv.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Jean-Marc Guillous tysta akademirevolution i Asien och Afrika

Guillou-Wenger

Jules Rimet var med för att skapa FIFA och VM. UEFA grundades av fotbollsförbunden från Frankrike, Belgien, och Italien. EM var en idé som kom från Henri Delaunay. Ballon d’Or har blivit det finaste individuella priset för fotbollsspelare.

Till detta kan man också lägga till vad Frankrikes akademiidéer på 80- och 90-talet innebar för påverkan på västvärldens ungdomsfotboll, och sedan har vi ju Wengers förändring av den engelska fotbollen. Fransmännen har gjort mer nytta för den globala fotbollen än för deras egna, vilket man kan göra en lång analys av på bara den punkten, men det finns en person som fortfarande försöker göra tysta revolutioner.

Jean-Marc Guillous fotbollskarriär som sin generations finaste tekniker perifierades av att Michel Platini kom fram en halv generation senare. Guillou fick dock ett 20-tal landskamper och utmärkelsen som århundradets spelare i Angers. På tränarsidan gjorde han en del försök, där det viktigaste uppdraget var under sina två år i Cannes. Arsène Wenger anställdes som assisterande tränare, hans första officiella tränaruppdrag, och strax därefter värvades Youssouf Fofana från ivorianska ASEC.

Guillou var i Cannes till 1985, sedan blev det bara några småjobb på något år här och var. När han var ledig så tänkte han på Fofana. Han hade fungerat så bra, det hade varit så enkelt. Det borde ha kunnat gå att utnyttja Afrika mer.

1993 startade Guillou en akademi ihop med ASEC Mimosas. Den första ekonomiska bidragsgivaren till projektet: AS Monaco, vars huvudtränare var Arsène Wenger. Elfenbenskusten var ett vettigt land att starta i: i ett land med 12 miljoner invånare där det inte fanns någon väl fungerande akademi som konkurrent. Dessutom var lagarna tacksamma för att ha en akademi där spelare så unga som 10 år skulle få vara inskrivna.

- Jag har alltid trott att man tar in barnen för sent. Länge hörde jag konceptet att inte ha spelare i akademierna innan de är 15 år. En stor paradox där är att det också antas att det är mellan 10 till 15 års ålder som unga människor lär sig mest och bäst.

I slutet på 90-talet kom det in nya investerare som la in €7-8 miljoner. Kostnaderna skulle innebära en säkrad framför för minst två generationer spelare. Efter spelarförsäljningarna fick investerarna tillbaka runt €17-18 miljoner, mer än 200% av det som de investerade.

ASEC-spelarna inkluderar Kolo Touré, Yaya Touré, Gervinho, Salomon Kalou, Bonaventure Kalou, Bakari Koné, Didier Ya Konan, Emmanuel Eboue, Romaric, Copa, Didier Zokora, Arthur Boka, Aruna Dindane, och Siaka Tiéné. I mitten av 00-talet fanns det ivorianska A-landslagstrupper som till 70% bestod av spelare fostrade i ASEC.

För att hitta ett mellansteg och ett fönster mot Europa så hoppade Guillou på att köpa belgiska Beveren. Den belgiska lagstiftning är tacksam både för icke-EU-spelare och minimilöner, men det var också så att David Dein – Wengers dåvarande boss – hade använt sitt kontaktnät för att hitta ett Beveren med usel ekonomi. Det var ändå anmärkningsvärt att det blev just Beveren: i valet innan hade 25% av stadens röster gått till det rasistiska partier Vlaams Blok.

Det fungerade ändå, som exempelvis i hur deras startelva såg ut i cupfinalen 2004.

beveren cupfinal

Guillous principer? Den mest rubrikvänliga är den att spelarna inte får ha skor på sig på träningarna från 10-14 års ålder. Det här gäller inte bara för de afrikanska akademierna: spelare som belgarna Jason Denayer (Man City) och Theo Bongonda (Celta Vigo) växte upp med liknande träning.

- Våra ungdomar spelar barfota eftersom vi tror att det är det bästa sättet för dem att förstå bollen. Om folk säger att det kvalificerar oss för att vara atypiska, då är jag inte rädd för att säga att något atypiskt inte behöver vara något som inte är rätt. Titta på fotbollshistorien, titta på de bästa spelarna från Afrika och Sydamerika: där spelar de fotboll i sanden. Innan vi sätter spelarna i hård utbildning och i bojor så ger den vilda fotbollen i sin råhet mycket större möjligheter för att utvecklas och växa tekniskt. Streetfotbollen finns ju inte i Europa längre.

- Kolla här: alla skotillverkare säger att de har stora problem att hitta de lättaste skorna. Det verkar som att de aldrig kommer att bli bättre än oss som spelar barfota.

Fördelarna med att spela utan skor, förutom en bättre bollkänsla, är ekonomiska skäl likväl som Guillou argumenterar för att hans lag knappt har några skador. Att spela barfota bygger bättre muskler, menar han.

Och synen på hur fotboll ska spelas?

- Fotboll är primärt ett nöje. Vi måste lämna utrymme för intelligens, teknik, och kreativitet.

Eller som hans brorson och närmaste man Olivier Guillou uttrycker det:

- Alla har sin filosofi, men vi är inte här för att förbereda dem för löpning i Olympiska spelen.

När man börjar spela fotboll i en Guillou-akademi så gör man det elva mot elva. Elva utespelare mot elva utespelare. Inga målvakter, inga skor. För att inte släppa in mål så måste han försvara högt upp i planen, som en enhet. Det är också därför som Guillou inte väljer samma väg som många afrikanska akademier. Andra afrikanska akademier väljer de fysiskt mest välutvecklade spelarna, Guillou tänker tvärtom. Smarthet, rörlighet, och teknik premieras.

Det får också en annan effekt: han vill undvika spelare med åldersfusk, och väger därför spelarna. Väger man för mycket finns det en risk att man har ljugit om sin ålder, och då är det klart svårare att komma in i akademin. Bakari Koné, 165 centimeter, hade aldrig kommit fram i en nigeriansk akademi.

OMvictoire

En annan vanlig sak som många inom ungdomsfotbollen gör på slentriansätt är att låta spelarna som är av ungefär samma ålder spela ihop. I Guillous akademier spelar man tillsammans med dem som har ungefär samma kroppsstorlek.

Till detta har akademierna lagt fram planer på hur de vill att spelarna ska utvecklas i skolan och som lärare.

- Vi ger dem en verklig social och mänsklig förbättring. Vi har förändrat livet för spelarna. Ett eller två år in, när man kollar på de första bilderna, så ser man att deras ögon inte är likadana. Barnens ögon är inte längre permanent nedslagna, utan de har fått nya värden i livet, en vilja, en värdighet, och nya perspektiv.

Du kan inte ljuga, du kan inte sköta dig fel, du kan inte misslyckas med skolan. Det prioriteras högre än fotbollen. ASEC:s motto är ”Du kommer att bli stor, om du förstår hur det är att fortsätta att vara liten”. En dag kom Kolo Touré till Guillou.

- Kolo kom till mig efter att han hade klarat ett prov, och sa att han inte ville fortsätta i skolan utan bara spela fotboll. Jag sa ”Kolo? Kan du verkligen göra en fotbollskarriär? Du vet hur svårt det är?”. Jag tvivlade inte på hans kvalitéer, men jag sa till honom att han har valt en väg där det är väldigt svårt att lyckas. Om han hade misslyckats, vad skulle han då ha gjort med livet?

Kolo Touré stannade i skolan:

- Guillou är vår pappa, vår själsliga pappa. Utan han och hans utopiska idéer för Afrika så hade vi aldrig fått den här chansen. Han fixade allt. Det visar att det finns talang i Afrika, men vi behöver seriösa personer som Guillou.

En annan akademiprodukt:

- Vi fick tillbringa mer tid med våra föräldrar. Allt handlade inte om fotboll. Guillou lärde oss att vara män.

På tre examinerade kullar i ASEC så kunde 38 av 40 spelare leva på fotbollen. För några år sedan sa Guillou att han hade fixat 140 spelare till europeiska kontrakt. Den siffran är klart högre idag, då han har hittat nya projekt. 2006 såldes Beveren, och för pengarna skapades en akademi i Mali. Det följdes upp av akademier i Algeriet, Egypten, Ghana, Vietnam, Belgien, och Marocko.

Guillou köpte även 15% av Paris FC, med målet att nå Ligue 1 tack vare unga afrikanska spelare, men det projektet föll snabbt isär när den forna franska förbundskaptenen Jacques Santini kom in i PFC. Istället jobbar man nu mycket med Lierse, som köptes av ett egyptiskt bolag och som i dagsläget har ett tiotal spelare från akademierna i Egypten, Belgien, Algeriet, och Mali i A-truppen. Kollar man dessutom på JMG:s hemsida står nio spelare från Ghana uppskrivna att tillhöra Lierse.

Därmed inte sagt att allt fungerar väl. Lierse slutade sist i belgiska ligan den här säsongen, och kollar man efter nätverk så verkar Guillou-akademierna jobba nära med ASPIRE – en akademisamling från Qatar. Den akademisamlingen sägs fixa in primärt afrikanska unga spelare till Qatar, få dem att skaffa ett nytt pass, och sedan representera Qatar på A-landslagsnivå.

Det har dessutom funnits många diffusa delar kring ägandet av akademierna och spelare som Guillou sköter om. 2006 undersöktes Arsenal och Wenger av polisen, men övertygade dem om att Arsenal endast hade gett Beveren och Guillou räntefria lån. Det var dock problematiskt att Wenger hade gjort investeringar i ASEC och Beveren, och att han senare värvade in Eboue, Kolo Touré, och Gervinho till Arsenal.

Den stora spelaren missades dock: Yaya Touré.

yaya_toure_arsenal
Yaya Touré under en försäsongsmatch mot Barnet.

- I England måste man ha spelat 75% av landskamperna för A-landslaget, men Yaya hade inte gjort det. Vi bestämde oss för att vänta med ansökan om arbetstillstånd och när vi var nära att ansöka, så flyttade han till Ukraina och då tappade vi alla chanser till en affär.

Wenger har inte haft stor nytta av Guillou de senaste åren. Några provspelare från Vietnam, Algeriet, och Thailand är allt.

Men kanske det här ändå är den nya trenden i fotbollsvärlden: näten av akademier. Guillou har varit i ett tiotal länder. Qatars ASPIRE något liknande. Storklubbarna öppnar egna akademier överallt, så sent som för en månad sedan fick PSG en akademi i Miami att lägga till listan som redan innehöll New York, Marocko, Brasilien, Indien, och Qatar. Dessutom ser vi stora företag som Red Bull och Coca-Cola bli allt mer involverade i ungdomsfotbollen.

Guillou var inte bara en pionjär för akademifotboll i Afrika och Asien. Han verkar också ha varit en pionjär för ett nytt sätt att jobba med akademier i ett nät. Som han själv säger: problemet är inte brist på pengar. Problemet är brist på kunskap. Guillou sprider kunskap till ungefär tio länder. Snart lär vi få se resultaten från Mali, Algeriet, Ghana, Belgien, Vietnam, och Egypten.

GUILLOUS ÖVRIGA AKADEMIER

MADAGASKAR (1999)

Kom på inrådan från politiker i landet. Grundade en klubb som blev framgångsrik och tog titlar på seniornivå. Av den första kullen var det 10 000 provspelare, varav 9 togs in i akademin. Sägs ha skapat 15-20 A-landslagsspelare för Madagaskar, men har inte fyllt den stora succén och det är oklart hur stort intresse Guillou numera har av akademin.

THAILAND (2004)

På JMG:s hemsida står det att akademin öppnade tack vare sponsorpengar från Arsène Wenger, i utbyte mot att Arsenal skulle ha högsta prioritet på de bästa spelarna i akademin, och Arsenal tog också provspelare därifrån. Skapade flera A-landslagsspelare till Muangthong United (ligamästare 2009, 2010, 2012), som haft både Robbie Fowler och Watfords Slaviša Jokanović som huvudtränare. Dessvärre mest känt för att akademin tog in minst sju stycken afrikaner som inte ens var tonåringar.

MALI (2006)

Beskrevs som ”det nya Elfenbenskusten” för JMG-firman. Malis fotbollsförbund bad Guillou komma dit, och får väl ses som ett relativt godkänt projekt. Adama Traoré (Lille OSC) har gjort sina saker i Ligue 1 den här säsongen, och sedan kommer även Moussa Doumbia (Rostov) härifrån, men det är inget nytt ASEC än så länge. Ändå hypat och väl omtyckt av Guillou: det har skapats ett samarbete med Réal de Bamako, och minst ett tiotal spelare har gjort ungdomslandskamper för Mali. Guillou ska ha sagt att Mali ”kommer bli ett av Afrikas bästa landslag”.

ALGERIET (2007)

Öppnades även den ihop med Arsenal. Har spelat jämna matcher mot Villarreal och Barcelona, och den senaste provsspelssiffran som finns (2010) visade att 50 000 algerier ställde upp. Jobbar ihop med klubben Paradou AC.

EGYPTEN (2007)

2007 börjar Guillou jobba med en Wadi Degla, en affärsgrupp från Egypten. Wadi Degla äger en fotbollsklubb i Egypten med samma namn, och gruppen äger också belgiska Lierse. Däremot har landets politiska situation försvårat projektet.

GHANA (2007)

Startades i samband med Wadi Degla-satsningen. På JMG:s hemsida står nio spelare från Ghana (och fem från Egypten) uppskrivna i Lierses trupp.

VIETNAM (2007)

Ytterligare en akademi som har nära band till Wenger: akademin har haft provspelare i Arsenal, och Arsenal mötte också Vietnams landslag 2013. Det verkar gå rätt bra: kontraktet är förlängt till 2021, och 13 av 26 spelare i Vietnams asiatiska U20-mästerskapstrupp 2014 kom från akademin.

BELGIEN (2007)

Jobbar nära med Lierse, men har tappat sina två stora talanger: Jason Denayer (Man City) och Theo Bongonda (Celta Vigo) är båda hypade. Akademin har som mål att 90% av deras spelare ska leva på fotbollen 2018.

MAROCKO (2011)

År 2011 blev Guillou övertygad av en marockansk agent, stationerad i Arabländerna, att öppna upp en akademi även i Marocko. Oklart hur det fungerar, men de första rapporterna talade om 20 000 – 30 000 provspelare.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 8 kommentarer

Silly Season: Lyon högre upp än Marseille i näringskedjan?

Monaco_AS AS MONACO
Fabinho (från Rio Ave, från lån till permanent, storlekswingbackande)
Berbatov (till någonstans, frikostigdefinierad anfallare)

Falcao har en teoretisk FFP-betydelse, men annars vill AS Monaco mest jobba på som de gjorde förra säsongen: allt yngre. Möjligt att de tappar etablerad talang (Kurzawa, Abdennour, Kondogbia, Ferreira-Carrasco) om priset är tillräckligt bra. Denna säsongen var AS Monaco det femte yngsta laget i de fem stora ligorna under de tio senaste åren. Fortsättning följer.

Behöll Fabinho (Rio Ave) på permanent avtal trots Barcelonasmackande och lär låna om Wallace (Braga). Gör sitt bästa i Porto/Football Manager-leken: Jean (Troyes), Mané (Sporting), Carrillo (Estudiantes), Mensah (Vitória), och Lemar (Caen) är dem det pratas om nu, men där finns alltid en stor förändringsfaktor. Jean verkar dock nära: €4 miljoner plus lån tillbaka. I storvärvningsfacket pratas det Mandžukić.

500083 OLYMPIQUE DE MARSEILLE
A.Ayew (till någonstans, disciplinytter)
Gignac (till någonstans, Big Sam-anfallare)
Morel (till Lyon, Ballon d’Eau fraîche-ytterback)

Ska fortsätta att ha en spartansk hållning till truppstorleken, trots Europa League-gruppspel och (med ”99% säkerhet” enligt RTL) Bielsaboll. Bielsa ska stanna eftersom han uppskattar det här mer nu, men ekonomin stryps till. Imbula lär säljas (Real Madrid, Chelsea, Valencia?) för siffror som varierar mellan €15-30 miljoner. 2016-kontraktssituationer med Mandanda och Nkoulou som också bör definieras snart. Lönebudgeten ska sänkas.

Paradigmskiftande tecken när hetsiga Lyon även börjar omfamna Gignac och Nkoulou?

Bielsa lämnade en lista på ett tiotal spansktalande spelare förra sommaren. Nu lämnar han lista på fransktalande, vilket klingar optimalt med OM-ledningens Dortmundambitioner. Kanté (Caen), Fofana (Man City), Stambouli (Tottenham), Dabo (Montpellier), Tabanou (ASSE), Ben Yedder (Toulouse), Nkoudou (Nantes). Den sista, en blekare Sterlingkopia, kan bli klar för €1,5 miljoner. Lär också jobba in en fortsättning för Ocampo (AS Monaco).

501913 LORIENT
Audard (slutar, Wastå)

Jordan Ayew har haft en korrekt statistik (9 mål plus 3 straffmål, 6 assist), men investeringen på €4 miljoner var en risk och om det går att göra en vinst (€6m? Lille, Bordeaux?) så kan Lorient hitta ett sätt att förfriska luften och slippa potentiell framtida hjärnsmärta. Ayew kan också vilja bygga sin karriär i en mer exklusiv klubb. Guerreiro har vuxit ifrån resten av Lorientspelarna i kvalitet och ska säljas av den anledningen.

Har de senaste åren haft en bro till Dijon och jobbar där på defensiv förstärkning (Ettrighetshögerback Paye? Bayalmittback Diallo?). Kollar ungdomslandslagsmeriterade fransmän från Ligue 2 (Santamaria från Tours? Bennacer från Arles?) och kan också ge Audel (Nantes) en roll som fjärdeanfallare. Oklart hur de tänker väga upp för förmodad offensiv kvalitetsdränering i Ayew och Guerreiro.

500015 STADE RENNAIS
Pajot (till Saint-Étienne, Twitterlat mittmitt)

När man pratar runt i Rennes så blir det samma svar. Costil kan lämna pga för bra. Mbengue lär lämna pga för dålig. Brüls lär lämna pga för dålig. Toivonen lär lämna pga något. Ett snällt sätt att säga det är att han är för dyr sett till nytta.

Montanier får 2019-stanna för dokumentskrivna långsiktiga planer och ska plocka ersättare till de positionerna. Vi tänker Gourcuff (Lyon), Benzia (do), Roux (Lille), Bauthéac (Nice), och sånt. Vi tänker också på att sportchef Buisine lägger ut småsummor på potentiella fynd i en marginellt Udinese-liknande invärvningspolitik.

524391 TOULOUSE

Arribagé fortsätter, vilket gör att han och Hervé Renard fyller upp Vasseur-kvoten med stiltränare med modellambitioner. Usel säsong med den lägsta budgeten på 13 år, men nu slänger de iväg en massa proffskontrakt till ungdomar. Basen för ungdomarna att växa på måste dock korrigeras. Stabilitetsbärare ska bytas ut.

Har ju redan fått in pengar för Aurier (PSG) på runt €10-12 miljoner, så renoveringen sker med det.

Målvakt: Boucher (Auxerre?) ut, Aréola (PSG) eller Delecroix (Niort) in? Högerback: Tisserand (AS Monaco, avslutat lån) ut, Cordoval (Nimes) eller Mandi (Reims) in? Mittback: Veškovac och/eller Grigore ut, Naguez (Étoile) eller Pogba (ASSE) in? Centralt mittfält: Aguilar och/eller Didot ut, men vem in? Anfall: Ben Yedder ut (OM? Real Sociedad), Delort (Tours), Le Bihan (Le Havre), eller Pléa (Nice) in?

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 7 kommentarer

Silly Season: FFP! FFP! FFP! FFP! FFP!

PSG_logo PARIS SAINT-GERMAIN
Camara (slutar, mittback)

FFP! Di María, Xavi, och en anfallare ska tas in, även om vi är oklara på vilken av dem det blir då Lacazette inte går att få då Aulas existerar. Cech var också där, men, FFP! FFP lär göra så att PSG har råd att göra ett ungefär liknande fönster som förra sommaren.

Blanc vill egentligen bara dumpa några ur sitt harem: Camara för åldern och Lavezzi för cashen (FFP!). Digne har för hög lön för andra klubbar, och det känns överflödigt att dumpa van der Wiel endast för att plocka ny högerbacksreserv. FFP!

BkwnN6oCIAA40MA

500225 SAINT-ÉTIENNE

Saint-Étiennes trupp blir jämnare för var år, vilket betyder att vi både slipar ned toppen för att fylla upp botten. Deras trupp har en stark svagaste länk, men dessvärre är den svaga länken att de saknar toppkvalitet. Deras lågt satta lönetak plus transfersummor på €2-4 miljoner plus få unga utvecklingsbara spelare = stabilitet, men utvecklingen ‘rå?

I vanliga fall ser till Saint-Étienne som en kontinuitetshögborg, men nu pratar vi Nguemo, van Wolfswinkel, Clerc, Erding,Tabanou, Gradel, Mollo, Hamouma, Corgnet, Pogba, Baysse, och Bayal med försvinnapotentialen. Tabanou till Swansea, Erding till Turkiet, Bayal till Qatar, Gradel till Premier League…

Théophile-Catherine lär permanentas från Cardiff för €2m, och sedan ska det in vänsterback för startelvanutfyllnad (Baal? Amavi? Bussmann? Imorou?), central mitt för bolltransporterande (Pajot? Sankharé? Gillet?), offensiv ytter för chansskapande (Mounier? Boudebouz?), anfallare för mål (Konaté), och bara allmän talang för att hitta framtidstro (Guirassy?). Kanske Nardi om nu Ruffier gör en OM-tur.

logo_nice_100 OGC NICE
Ben Arfa (från klubblös, Sid Vicious)

Bibliska tider i OGC Nice. Abraham-scenariot när Puel blir kvar, men offrar sin högerbacksson Grégoire för något större. Efter det botas de blinda när Ben Arfa kommer tillbaka, och den ivorianska 6/8:an Jean Michaël Seri (Paços de Ferreira) plockas in så Nicke Hült slipper centralmitta.

Frälsarpotentialen hittar vi dock i försvarstrakter. Le Marchand (Le Havre)?

Bland de som kan bli utslängda ur arken ser vi Maupay, Delle, Pied, Palun, Bosetti, Eysseric, och häktade Diawara bland de som kan missa resan. Mendy, Bauthéac, Digard, och Eduardo kan hoppa i olika varianter av Judasroller. Josef och Marias son Jordan Amavi lämnar bara om man ser €4 miljoner (Lyon?).

500075 STADE MALHERBE CAEN

Kanté har dragit ett lass Ben-Hur-paddling under säsongen och det lär ge Caen runt €5-10 miljoner när han ska bytas ut, där vi tänker Olympique de Marseille. Bazile skrivs också ihop med potentiell storklubbsaura, och sedan är Duhamel och Calvé för lönetunga sett till nytta.

De hade ju dock inte stannat kvar i Ligue 1 om de inte hade hittat sin underliga vintertoppform. Därför tänker vi oss att de vill byta ut en mängd på olika positioner för en generell kvalitetsuppgradering. Mittback (Sorbon?), ytterback (Alhadhur? Malcuit?), central mitt (Devaux? Ndinga? Bourigeaud?), offensiva alternativ (Bessat? Louis?), och anfallare (Touzghar? Le Bihan?). Till detta får vi se vad vi gör med lånen Sala (Bordeaux) och Benezet (TG). Stannar #2 men inte #1?

Gazélec_Ajaccio_logo GAZÉLEC AJACCIO

Det här ska plockas in med erfarenhet och attityd för Ligue 1, för det var så de klarade Ligue 2. De plockar bort spelare vi aldrig har hört talas om. Att låna Quaresma-utan-teknik-Ghezzal (Lyon) eller plocka Quasimodo Balmont (Lille) är deras start på inhämtandet.

Återigen en trist klubb att sluta med. Jag slängde ut Sid Caesars bästa tio minuter på Twitter för någon vecka sedan. Ni borde uppskatta den igen.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 2 kommentarer

Silly Season: När man har Holmalunds Jonathan Walters som förebild

Semester om ett par veckor, vilket innebär att man ändrar rutiner.

Stiga upp efter lunch -> kolla sig i spegeln -> hata sin kropp för resten av dagen -> äta müsli -> skriva om fotboll -> gå -> prata -> serier -> två timmar kattklipp -> sova.

Nu kanske skriva om fotboll inte kommer förrän efter prata, för att fylla upp dagen och dämpa skrivmissbruket. Innan dess: Silly Season-genomgång.

500080 OLYMPIQUE LYONNAIS 

Vi får se vad Lyon gör för andrasäsong. En Die Hard 2 eller en RoboCop 2? Det Aulas jobbar in i medvetandet hos alla är att Gonalons, Lacazette, Umtiti, Fekir, och Lopes är omöjliga att sälja. Han skulle också vilja lägga in Grenier, men där vävs 2016-kontraktet in.

Dumpningsmaterialet: the lonesome death of Yoann Gourcuff, en transferlistad Bedimo, en utlåningsbar Ghezzal (GFA Ajaccio), och fem-i-tre-kvaliteten (Koné, Yattara, Benzia, Zeffane, Dabo, Mvuemba).

Champions League-glittret handlar om vänsterbackar, mittbackar, och anfallare. Mer än något annat en uppfyllnad för de platserna där akademin inte ger nog med kvalitet. Digne (PSG), Amavi (Nice), Bussmann (Metz), Rami (AC Milan), Ben Yedder (Toulouse), Martial (AS Monaco)…

500099 MONTPELLIER HSC
Roussillon (från Sochaux, vänsterbacksråhet, ?)

Loulou satte sig i en intervju med en fansajt och vi förväntade oss inget annat än brutal ärlighet. Congré, Mounier, El Kaoutari, Gissi, Jebbour, och Barrios spelar inte i Montpellier 2015/2016, och Loulou tror han kan få €12-14 miljoner för de tre förstnämnda.

Is there medication that you may need a lot of and have taken none of or maybe too much of?

Vi kan också fråga oss om flyttar för den för Montpellier för frispråkiga (ja: den för Montpellier för frispråkiga) Jourdren, den för gamla Tiéné, den för undanhypade Martin, och den för fina Sanson av olika anledningar.

Trycker in Roussillon (Sochaux) – från en förlorad fingeneration i Sochaux som har goda verktyg men fel tankar – och kanske Rémy (Dijon) för vänster- och mittbackspositionerna, och sedan anfallare. Kanske Sio (Basel), Delort (Wigan), eller Maupay (OGC Nice) ska in i Giroud- eller Herrerafacket.

Estac_troyes2 L’ES TROYES AC
Karaboué (från Nancy, mittallrounderi, bosman)

Troyes jobbar fotboll som en långkok. Det ska härdas ihop tillsammans, det ska smältas samman, det ska vara lika mycket processen som resultaten, det finns inga hetsmoment, och sedan kan man tinkra med finsmakerna.

De vill låta spelarna som nu är upplärda med Troyesboll få vara kvar, det blir inga stora rörelser mer än för spelarna som är där för smulorna. Offensiv kvalitet, det där med finsmakerna, kan komma in tillsammans med Karaboué. Aguilar (Deportivo Anzoátegui), Le Bihan (Le Havre), Nouri (Nîmes). Sånt där. Troyes letar upp lagjobbande kompletta äldre spelare som varit med länge nog för att tänka fotboll, och har en sympatisk och kunskapssugen personlighet till att förstå klubbens idealfotboll.

Kanske Jessy 3,1415926535 (AS Monaco) inte kan behållas på lån, eller länge FM-starka Jean kan säljas, men annars ska vi låta det här koka.

501904 NANTES
Hansen (till Midtjylland, mittback, €1,5m)
Gakpé (till Genoa?, Gradelkopierande, bosman)

Transferförbudet är över, och vi minns att Nantes’ trupp redan innan det förbudet en fyra dagar dusch-, tandborst- och rakfri överviktig man i urtvättad vit T-shirt och gråa mjukisar. Nu ska vi höja sexighetsnivå: Rémy (Dijon), Bauthéac (OGC Nice), Kodjia (Angers), Thomasson (TG), Sarr (Metz). Jag fick en faktiskt glad magpirr av att bara skriva namnen.

Först in: Hansen-pengarna kanske inte ska lämna de danska bankerna. Nantes lär klubba in Thomsen (AaB) för €1,5-2m, ytterlandslagstalang som är halvblind (ja.) och allra helst ville vara Elmander när han lekte på skolgården (ja. – han tejpade till och med fingrarna på samma sätt som Holmalunds Jonathan Walters). ”Et stort løbepensum og en fin teknik” säger man om Thomsen.

Djilobodji, Veretout, och Nkoudou (OM) – truppens tre enda finkonstspelare – pratar alla om att dra sig till klubbar en nivå uppåt, så vi får se vad sexighetsnivån egentligen slutar på här. Gakpé hamnade i Genoa. Kontraktsutgående Bessat ville bli bäst betald i klubben, så ny vänsterback blir Moimbé (Brest) vilket bör definieras som en uppgradering, Alhadhur kommer hamna i Caen, och transferförbudets orsak Bangoura är so-so med stannandet nu när allt är över.

500211 GIRONDINS DE BORDEAUX
Planus (till någonstans, mittbacksmittback)

Inflyttningspresenten till arenan ska bli att få Yoann Gourcuff. Paketet på på €1,5 miljoner i årslön plus bonusar i tre år är i sig inte attraktivt nog för att accepteras, men Sagnols idéer kan vara det.

Av nummerskäl pratas det mittbackar av typen Landre (RC Lens) då Planus och Ilori (Liverpool) lämnar. Vi ser Faubert, Poundjé, Sertic, Sala, och Jug som potentiella ex-Bordeauxspelare, och offensiv snabbhetskvalitet ska lyftas in. Benzia (Lyon), Bahebeck (PSG), Matheus (AS Monaco), Pléa (OGC Nice). Något sånt?

Ingen underhållande tvist i Bordeauxdelen. Något med vin:

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 5 kommentarer

Canal+: Frankrikes avsvalnade Sky Sports-försök

Vi vet hur Sky Sports och Premier League jobbade upp sig till toppen, men hur är TV-rättighetshistoriken i Frankrike?

På 1920-talet kom radion, och redan då diskuterades det hur stor påverkan det skulle ha på fotbollens publiksiffror. Strax därefter kom även TV:n in, och det fanns en lång period i vissa länder i Europa – inkluderat Frankrike – där det var förbjudet att TV-sända matcherna.

En av de TV-sända matcherna – Lyon mot Rennes – drog endast 900 åskådare till arenan, vilket ofta påpekades som ett argument till varför fotboll inte skulle visas på TV. En annan svår diskussion handlade om hur reklam skulle få synas under TV-matcher. Man visste inte hur man skulle hantera situationen, utan valde att vara extra försiktig.

Fransk fotboll var sen med sin professionalisering, men fransk TV var också sen med att släppa iväg de kommersiella TV-kanalerna. Det tog lång tid innan saker hände för att förbättra situationen och hitta nya inkomster. 1984 drog Canal+ igång sin fotbollssatsning. De förstod storleken på de potentiella vinsterna: under semifinalen i VM 1982 hade 30 miljoner fransmän kollat på förlusten mot tyskarna.

I början på 80-talet ökade TV-intäkterna extremt mycket på bara några få år, tack vare Canal+. År 1980 låg TV-intäkterna på sammanlagt 1 miljon francs. År 1986 var de på 65 miljoner francs.

Problemet kom dock runt 90-talet. Saint-Étienne och Bordeaux hade inte orkat hänga på Olympique de Marseille, och fransk fotboll behövde en toppstrid. Canal+ var de som behövde det mest: för att maximera intäkterna krävdes att ligan var så het som möjligt. Canal+, bland annat i samarbete med Olympique de Marseilles ägare Bernard Tapie, gick in och köpte PSG. Paris mot Marseille var en logisk duell.

PSG plockade in spelare som George Weah och Raí, och i början fungerade det rätt bra. 1993 slutade PSG tvåa i ligan, och OM var på första plats. Problemet var att OM fick titeln fråntagen sedan det kommit fram att de hade mutat motståndare. OM blev tvångsnedflyttade, och i alla andra ligor hade förmodligen PSG blivit krönta till segrare.

Inte i Frankrike. I historieböckerna står det att inget lag vann den säsongen. Det sägs att Canal+ var inblandade: OM var fortfarande ett omtyckt lag i Frankrike, och om titeln hade gått till PSG hade det kunnat skada varumärket som Canal+ hade. Som att Canal+ hade tagit en ligatitel från syd för att ge till ett huvudstadslag.

Det blev dock en ligatitel för PSG ett år senare följt av flera placeringar runt plats 2-3, dock utan att ta det sista stora klivet och det fanns fortfarande problem. Under en period på tio år hade PSG nio olika tränaranställningar, och efter några års ägarskap handlade PSG mest om underprestationer och stora problem med både ekonomi och supportrar.

Canal+ fick inte den effekten de ville av PSG. År 2000 gjordes dock en stor satsning: de unga fransmännen Nicolas Anelka, Peter Luccin, Stephane Dalmat, Bernard Mendy, och Sylvain Distin plockades in för sammanlagt €50 miljoner, och ett år senare kom Ronaldinho.

Det var dock strax där efter som det kom mer konkreta rykten om att Canal+ ville sälja PSG. Det var för dyrt att hålla igång klubben, och Olympique de Marseille hade inte återhämtat sig för att skapa duellen som skulle lyfta fransk fotboll. 2006 sålde Canal+ klubben till Colony Capital. På 15 år hade de endast vunnit en enda ligatitel.

TV-intäkterna hade dock fortsatt att öka. År 1980 stod TV-intäkterna för 1% av klubbarnas inkomst. År 1990 var siffran 25%. År 2000 var siffran 50%. Canal+ la 25% av sin totala budget på fotboll, trots att det endast täckte upp för 8,6% av TV-kalendern. År 1999 betalade Canal+ lika mycket till franska klubbar som Sky Sports gjorde till de engelska.

Canal+ försökte göra en sista stor höjning 2002: de ville ha ett avtal som skulle ge 40% extra till klubbarna, på ett liknande sätt som de gjorde i Premier League, men det blev aldrig av.

Canal+ beslutade sig för att stoppa den stora satsningen mot fotboll.

Ökningen av de franska klubbarnas TV-intäkterna 1996-2016
Exklusive utländska rättigheter

ligue1graf

Ett skräckexempel för Canal+ kan ha varit Tyskland.

Den bleka tyska Murdoch-kopian (och en faktiskt Murdoch-kompis) Leo Kirch försökte redan 1997 att trycka in stora pengar i de tyska TV-avtalet. Summorna var så höga att det stod för 60% av ligans omsättning runt 2000. Problemet där var att tyskarna inte ville betala för att se fotboll på TV, så 2002 tvingades Kirch ansöka om konkurs och Tyskland fortsatte in i ett redan tungt mörker för tysk fotboll.

I Frankrike har det på senare år snarare varit en sänkning på gång. Medan TV-avtalet höjs snabbt i Tyskland, Spanien, och England så har det varit tvärtom i Frankrike. Den lilla räddningen var att beIN sports har kommit in på marknaden och köpt upp en minoritet av TV-rättigheterna. Från och med 2016 kommer de franska klubbarna att få en höjning av TV-intäkterna, men det ser ut att vara en för marginell ökning för att göra en faktisk skillnad.

Källor: Football in France, Guardian, LFP, Le Parisien, Capital, EU Football, Économie du football professionnel, Football et télévision

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Lille säljer storstjärnor: ”Den idealiska klubben? Den som blandar etablerad talang med ung talang”

Lille OSC:s vecka:

13:e maj: ”Det är två matcher kvar. Vi kommer inte att gå på semester innan dess” / Nolan Roux

16:e maj: 0-4-förlust hemma mot Olympique de Marseille.

18:e maj: Lille OSC bryter med huvudtränaren René Girard.

Vi kan räkna upp många skäl till att Girard inte stannar. Plats 3 förra säsongen blir förmodligen plats 8 den här. På 75 ligamatcher har Lille OSC endast gjort 85 mål. Supportrarnas hån mot Girards tråkiga spelstil.

Han själv använder andra argument.

- Jag är en sydlänning, det är inte lätt att införa min stil i norr.

Den usla säsongen är på ytan det som sätter stopp för Girard, men om vi ska hitta huvudanledningen så får vi kolla deras långsiktiga planer.

Förra säsongen rapporterade Lille OSC en förlust på €16,4 miljoner – trots att de gjorde en transfervinst på över €40 miljoner. Nya Stade Pierre–Mauroy hade en projektskostnad på €617 miljoner. Det är kul att spela på en nybyggd 50 000 åskådararena. Det är tråkigt att betala av den.

Lille OSC:s löneutveckling 2010-2014

chart (1)
Lille OSC måste hitta en ny modell, särskilt då lönerna kommer fortsätta att sjunka. Hur de gör det? Ägaren Seydoux:

- Vi måste återvända till grunderna. Vilken är den idealiska klubben för oss? Det är en klubb som blandar etablerad talang med unga talanger. Det var så vi byggde klubben och det är så vi kommer att fortsätta.

Han har rätt. Cabaye, Hazard, Debuchy, Rami, Gervinho, Sow, Abidal, Digne, Bastos… Egna akademin eller invärvad talang: Lille OSC tog sin position från mittenlag till ligavinnare med stark spelarutveckling. Från Renneskategorin till Lyonkategorin.

Den stora floppen, Lille OSC:s egen Gourcuff, var Salomon Kalou som drog runt €6 miljoner i årslön. Han var symbolen får den utvecklingsrika klubben som ville stanna i toppen genom att värva etablerat, men där allt misslyckades och det krävdes en omstart.

I sommar är Enyeama, Gueye, Kjær, Balmont, och Baša möjliga för försäljning. Det är dock inte den stora förändringen. Efter 15 år i klubben får Frédéric Paquet lämne Lille OSC. Han har varit Seydoux’ högra hand det senaste sex åren. Ersättare: Jean-Michel Vandamme, för det mesta akademiansvarig i Lille OSC sedan 1992.

Och med ett riktigt svårt förhållande med Girard. Vandamme kontaktade nya tränaralternativ redan i december, och bråkade med Girard kring vinterns övergångar. Girard + Vandamme = olösbart. Girard hade inte kunnat vara kvar.

Enligt La Voix Du Nord letade Lille OSC efter en tränare som ”älskar att hjälpa unga människor till att växa, som inte behöver extravagans, och som är mindre krävande när det kommer till transfers”. Det är 99% säkert vem det blir.

herve-renard-ivory-coast-afcon_mqcyhe9vn171lpfkvqw0ivgq

- När jag började min tränarkarriär hade jag en städfirma. Jag städade utrymmen i vissa bostäder och gick ut med sopor. Jag gjorde detta i åtta år. Jag gick upp klockan tre varje morgon, fem dagar i veckan. Att jobba med Elfenbenskusten är ett lätt jobb jämfört med den tiden.

He-Man Hervé Renard, guld i Afrikanska mästerskapet med Zambia 2012 och Elfenbenskusten 2015. Att han kommer in och tar med sig assistenten Patrice Beaumelle (”Jag kommer aldrig att acceptera ett uppdrag utan honom”), och puttar ut Girard, kommer att kosta Lille OSC runt €1,5 miljoner. En begränsad kostnad.

Den stora vinningen ligger i att Renard accepterar alla förutsättningar, och har en aura som älskas av supportrar, spelare, och media. Lille OSC måste bli sexigt igen.

Och ja, det första ryktet som kom var att en medlem ur Ayew-familjen – Jordan – ska till Lille OSC. Renard älskar sin Ayew-familj.

Herve-consoles-Dede
André Ayew, Ghana, och Hervé Renard, Elfenbenskusten, direkt efter Elfenbenskustens finalseger i Afrikanska mästerskapet.

Renard kommer dock att ha mycket annat att tillgå. Sofiane Boufal, 21 år och vald till höstens spelare i Ligue 2, plockad för €3-4 miljoner från Angers i januari.

Boufal får alltid höra Hazard-liknelserna, men det mest fascinerande är vad en av hans gamla lärare påstår.

- När han var 14 år så vägde han 33 kilo och var 146 centimeter. Han såg minst sagt klen ut jämfört med pojkar som redan var 180 centimeter och vägde 70 kilo. När man ser tillbaka på de bilderna på honom… Det svindlar.

Boufal är talangstjärnan, men Lille OSC kommer också att ha kvar unga spelare som Mendes, Corchia, Sidibé, Frey, Traore, och Pavard.

Dessutom har de en 17-åring – Ryad Habbas – som gjorde 28 mål i U17-serien innan han hade fyllt 16 år, och som i år är samtliga franska U19-toppseriers bästa målskytt med 28 mål. Sammanlagt 83 ligamål under de tre senaste åren.

Marc Coucke, en belgisk affärsman, har köpt 5% av klubben, och vill komma upp i 25-30%. Hans ord om framtiden?

- Vi har ett fantastiskt reservlag. Klubbens framtid ligger där. Man kan inte argumentera emot det. Glöm bort alla som får massa externa pengar… LOSC har försökt att ha sin egen Messi. Vi ska inte köpa vår egen Messi, utan träna upp honom.

Lille OSC gör sin talangsatsning av ekonomiska skäl, vi ska inte lura oss något annat, men de har fått sina idéer från Lyons succé, samtidigt som Lille OSC har ett starkt bevisat utvecklings-CV. Enligt CIES är det endast Southampton som har sålt egna akademiprodukter för högre summor än Lille OSC under de senaste åren.

Det ska inte bara bli intressant att se Hervé Renard få sin ärliga chans i en stor klubb, utan han gör det med en samling talanger som vi lär få njutning av både nu och i framtiden. Vilken bli första storförsäljningen ur Renards generation?

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 1 kommentar

Luca Zidane hjälte när Frankrike tog sig till U17-EM-final

Franska U17-landslagets tio senaste landskamper inför dagens semifinal mot Belgien i U17-EM:

3-0 Rumänien, 2-0 Belgien, 5-0 Belgien, 1-0 Israel, 7-1 Sverige, 1-1 Spanien, 5-0 Skottland, 1-0 Ryssland, 1-0 Grekland, 3-0 Italien

De här 16- och 17-åringarna spelar precis som Alla Franska Landslag Någonsin: 4-2-3-1, fysik på mittbackar och anfallare, en nordafrikansk tekniker, två grovjobbande tvåvägsmittfältare, brutal stabilitet, och känslan av att de saknar en tydlig svaghet.

De körde sönder ett fragilt Italien med fysik, teknik, och taktik i kvartsfinalen, men semifinalen var svårare. Efter fyra raka segrar och 10-0 i målskillnad så mötte dem ett snabbare och rakare Belgien.

Sonen och målvakten Luca Zidane släppte in sin turnerings första mål, vilket gav 1-1 och straffar. Straffläggningen? Luca Zidane gjorde både tre straffräddningar och drog en egen Panenka i ribban, men Frankrike tog sig till final.

Så. Andra stjärnor än en kort men spänstig Luca Zidane?

Timothé Cognat (Lyon) är lagkapten på centralt mittfält. Mittbacksparet Doucouré (PSG) och Upamecano (Valenciennes) har både smart följsamhet och fysik. Bilal Boutobba (OM) har redan gjort flera Ligue 1-matcher, som OM:s yngsta spelare någonsin, och beskrivs av Bielsa som ”en spelare som har kapacitet att skapa obalans hos motståndarna med enskilda åtgärder” (han själv vill ses som blandningen av Nasri och Robben).

Men mest av alla syns Odsonne Edouard (PSG). Han ligger på fem mål i turneringen, trots en missad straff under ordinarie tid i Belgienmatchen. Född i Franska Guayana, uppväxt i en Parisförort, och enligt Espoirs du Football ska han ligga på runt 50 mål den här säsongen i alla turneringar. Lång, stark, snabb, rörlig, och gör målen.

En intressant notering kan vara att PSG idag hade fyra startspelare: Doucouré, Edouard, högerbacken George, och Ikone, som har gjort tre mål i turneringen. Kan de få nytta av den här generationen, eller blir det ett nytt Bahebeck/Kebano-fiasko?

Man kan dock säkert göra en vettig analys bara av att kolla på att Parisförorten har fått fram en fysiskt duktig avslutare (Edouard) och Marseilleförorten har fått fram en tekniskt mycket kapabel offensiv mitt (Boutobba).

Att Frankrike tog sig till semifinal gör också att de har en direktplats till U17-VM i Chile i höst. Finalen? Mot Ryssland eller Tyskland på fredag.

Startelvan mot Belgien (4-2-3-1)

IKONÉ PSG_logo
EDOUARD PSG_logo – BOUTOBBA 500083 – ADÉLAÏDE 500369
MAKENGO 500075 – COGNAT 500080
MAOUASSA Logo_AS_Nancy-Lorraine_2013 – DOUCOURÉ PSG_logo – UPAMECANO Valenciennes_FC.svg – GEORGEN PSG_logo
ZIDANE Real_Madrid_CF.svg

***

Annat i ungdomlandskampsväg?

Toulonturneringen i sommar, som alltid arrangeras i Frankrike. U20 och en sådan årlig turnering man kopplar av till. Frankrike, Kina, Costa Rica, England, Nederländerna, Elfenbenskusten, Mexiko, Marocko, Qatar, och USA är med det här året. 27 maj – 7 juni.

Frankrikes trupp består av fina Ligue 2-talanger tillsammans med Ligue 1-talanger som har sett intressanta ut, men endast har fått begränsade ströminuter i A-lagssammanhang. Mer en ”känna av”-trupp än något annat.

Målvakter: Thomas Didillon (Seraing United/Metz), Louis Souchaud (Châteauroux)

Försvarare: Raphaël Diarra (Monaco), Damien Dussaut (Standard), Frédéric Guilbert (Bordeaux), Presnel Kimpembe (PSG), Louis Nganioni (OL), Stéphane Sparagna (OM)

Mittfältare: Farès Bahlouli (OL), Yann Bodiger (Toulouse), Adrien Hunou (Clermont/Rennes), Marco Ilaimaharitra (Sochaux), Younès Kaabouni (Bordeaux), Thomas Lemar (Caen), Baptiste Santamaria (Tours)

Anfallare: Enzo Crivelli (Bordeaux), Jean-Luc Diarra Dompe (Valenciennes), Romain Habran (Sochaux/PSG), Aristote Madiani (Lens), Wesley Saïd (Laval/Rennes)

U21 kom ju inte med till EM, utan får köra träningslandskamper mot Paraguay och Sydkorea.

U16 har imorgon landskamp mot Tyskland. Notera en anfallsduo: Yassin Fortune (RC Lens) som igår blev klar för Arsenal, och Maxime Penneteau (SC Bastia). Penneteau? Namnet vet vi om. Målvakten Nicolas Penneteau (ex-Bastia och -Valenciennes, nu Charleroi) är bara 34 år, men har en 16-årig son i det franska ungdomslandslaget.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Statistisk genomgång: Mästarnas PSG:s mål 2014/2015

2013/2014: 38 matcher, 84 mål. 2014/2015: 37 matcher än så länge, 80 mål. Ligue 1-mästarna PSG har fått en tyngre kritik mot sig den här säsongen, men den kritiken har mest riktats mot hösten. Under våren har de varit tillräckligt bra för att bli ligamästare.

Dock: hur har målen sett ut för PSG i Ligue 1 den här säsongen, och finns den några faktiska skillnader jämfört med förra året?

SKYTTELIGA
Förändringar jämfört med förra året inom parentes.

Ibrahimović 19 (8 straffar, 1 frispark) (-7)
Cavani 16 (3 straffar) (-)
Lavezzi 8 (-1)
Lucas Moura 7 (2 straffar) (+2)
Pastore 5 (+4)
Matuidi 4 (-1)
Maxwell, Rabiot 3 (-, +1)
David Luiz 2 (1 frispark) (ny)
Marquinhos, Verratti, Bahebeck 2 (-, +2, ny)
Thiago Silva, van der Wiel, Camara, Cabaye 1 (-2, +1, +1, +1)
Självmål 3 (-2)

ASSISTLIGA
Förändringar jämfört med förra året inom parentes.

Pastore 10 (+7)
Verratti 7 (+3)
Ibrahimović 6 (-5)
Aurier, Lucas Moura 4 (ny, -6)
Bahebeck 3 (ny)
van der Wiel, Maxwell, Matuidi, Rabiot, Motta 2 (-1, -, +1, +2, -)
Cabaye, Digne, Lavezzi, Cavani 1 (-, -, +1, -)

MÅLTYP
Förra årets siffror inom parentes.

Inlägg 20 (18)
Speluppbyggnad 14 (22)
Straff 13 (10)
Hög bollvinst/kontring 10 (9)
Lång djupledsboll 9 (ny)
Frispark (inlägg) 4 (4)
Självmål 3 (5)
Hörna 2 (9)
Distansskott 2 (1)
Retur 2 (ny)
Frispark 1 (3)

De tydliga förändringarna: ännu mer kantspel, mer hackande passningsspel, fler långa djupledsbollar på löpande anfallare. Ett mer direkt spel jämfört med förra säsongen, då de djupa längre bollarna var så få att de inte ens hade en egen kategori. Också viktigt att notera: Blanc-lag är generellt sett duktiga på fasta situationer, men klart färre hörnmål den här säsongen.

SKOTTKARTA
Var spelarna var placerade när de gjorde mål. Straffar inte medräknade.

sdasdsadsadas

ASSISTKARTA
Var spelarna var placerade när de assisterade.

fussball-spielfeld-top-ansicht-1152x768

MÅL PER FEM MINUTER
Minut 0-4, 5-9 etc. Rött symboliserar stopptidsmål. Minut 25-29 målrikast med åtta mål.

tidminut

41 mål i första halvlek, 39 mål i andra halvlek. En ovanlig siffra: två tredjedelar av alla mål i fotbollen kommer i andra halvlek.

MÅL PER OMGÅNG
Omgång 1-38. Som mest sex mål per match (Lille 6-1, Guingamp 6-0)

målomgång

Siffror som visar att PSG hade en starkare vår än höst.

SAMARBETEN (INOFFICIELL STATISTIK)
Antal mål där båda spelarna har fått mål och assist.

Pastore och Ibrahimović 4
Ibrahimović och Verratti 3
Pastore och Lucas 3

ANTAL FIXADE STRAFFAR

Ibrahimović 3
Cavani 2
Lavezzi 2
Verratti 2
Lucas 2
Pastore 1
van der Wiel 1
Hands 1

POSITIONER
Mål per position.

Målvakter 0 (-)
Försvarare 10 (-)
Mittfältare 22 (+11)
Anfallare 45 (-13)
Självmål 3 (-2)

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 1 kommentar

Champions League-final? Champions League-final

Champions League-final? Champions League-final. PSG mot FFF Frankfurt.

Vita gamla gubbar UEFA valde den arenan som kunde visa deras subtila ”fuck you”-indikation mot damfotbollen, vilket inte bara var respektlöst utan också bedrövlig PR, men Platini ska damma bort det med att låta Angela Merkel trycka på läktaren.

Då så. Allt är löst. Alla mår bra.

Men. Maktbalansen PSG/Lyon just nu? Förutom att PSG är i CL-final medan Lyon har blivit utslagna i de två senaste säsongernas åttondelsfinaler.

Lyon har haft en årlig budget på ungefär €3,5 miljoner i några års tid nu. PSG hade för tre år sedan en budget på €0,8 miljoner. Siffran idag: runt €7 miljoner. En ökning på sådär 800-1000%.

FFP-balansen i damfotbollen.

Inte bara negativt, dock. Jessica Houara-d’Hommeaux behövde för tre år sedan jobba som sekreterare på ett sjukhus 35 timmar i veckan, som skulle tryckas in bland A-landskamper och sånt. Nu är standard runt €5000 i månadslön för PSG-spelare, även om stjärnorna har det dubbla.

Leonardo och Nasser ansåg att det var billigt att använda damfotbollen som reklamverktyg. Att damerna ska vinna Champions League kan inte ge samma genomslagskraft som när herrarna gör det, because pengar och intresse, men det har varit enklare att utmana, because pengar och intresse.

PSG tog inget ligaguld heller den här säsongen, men även om de missade ligaguldet och även om de skulle missa Champions League-titeln ikväll så kommer de fortsätta att gå mot ett Galácticos-projekt. Nästa säsong inkluderas Anja Mittag.

Om PSG bara fortsätter att öka så vill de att detta är starten på sådär åtta Champions League-titlar under de kommande tio åren.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Inlägget har 9 kommentarer