Hanssons Frankrikeblogg

Stambouli, Rabiot, Baša, Ecuele Manga, Kalou – Allt om sista-minuten-transfers

31 augusti 2014 13.07, Jonas Hansson

If you have knowledge, let others light their candles in it.

Standardartiklar under Silly Season är att ge info om de Ligue 1-spelarna som är på väg bort. Saknas någon är det bara att mata på med frågor.

Benjamin Stambouli (1990, defensiv mitt, Montpellier)
Tottenham, Fiorentina

Jag har jämfört honom med Mathieu Flamini. Javier Mascherano med en hint av Blaise Matuidi är bättre kalibrerat. Fick tidigare spela överallt i defensiven (och även ett par gånger som yttermitt), han föredrog att vara mittback men ska spela som defensiv mitt.

Fin vänskap med Rémy Cabella, deras karriärsutvecklingar var identiska. Stambouli är en liten nivå under Cabella i prestationer, mest på grund av att han har en vanligare spelstil. Kommer få testa på A-landslaget innan EM 2016.

tumblr_n5gmmsunKB1qdvliso1_500

Bruno Ecuele Manga (1988, mittback, Lorient)
OM, AS Roma

Under normala omständigheter är han en blodigel längs sina motståndare och samtidigt med ren energi i kroppen. Trots att han pendlar runt 185 centimeter och på intet sätt är en Goliat, så trycker han bort alla motståndartyper.

Förra säsongen var inte samma självklarhet, förmodligen på grund av en tidigare skada. När han var bra, så var han bland de bästa i ligan, men han tappade ibland någon sekund i tankeverksamheten och gav bort mål.

Håller samma nivå som både Koscielny och Yanga-Mbiwa gjorde, så karriärsframtiden är svårtolkad, men bör vara ett fynd om inte skadan har satt permanenta spår.

Marko Baša (1982, mittback, Lille OSC)
AS Roma

Ni vet när man ser en Balkanmittback som är hård men spretig och ful, och tänker ”Om han bara kunde ha en mer regelkorrekt attityd, och vara bättre på att täcka avgörande ytor”?

Baša har tagit det steget i evolutionen. Ligans näst bästa mittback.

Salomon Kalou (1985, anfallare, Lille OSC)
Klar för Hertha Berlin

Fernando Torres. Överförsöker och har medioker teknik. Ett mer än acceptabelt poängsnitt, men hans mål kommer oftast på straff eller mot sunkmotstånd. Ett enda spelmål mot lagen som slutade topp-9 ifjol. Ger både viss storlek och viss snabbhet.

Adrien Rabiot (1995, central mitt, PSG)
Arsenal, Tottenham, AS Roma

När man ser hans längd så verkar den vanligaste uppfattningen vara ”Oh, han måste vara defensiv brunkare”. Fel, fel, fel. Han rör sig över stora ytor och jobbar med passningar. Kroppens storlek använder han mest när han ska trycka undan en motståndare som försöker ta bollen från honom.

Många i PSG klagar på han (och hans mammas) attityd. Ungefär en ”Paul Pogba i Manchester United”-situation.

Andy Delort (1991, anfallare, Tours)
Wigan, Wolves

En positiv offensiv spelare. Djupledslöpningar bakom backlinjen, dribblar och fintar, suger åt bollar, rör sig stort, hård avslutsteknik. 24 mål och åtta assist på 36 matcher ifjol.

Det man undrar är hur hans spel med små marginaler fungerar i en bättre/tätare liga. Den enda Ligue 1-klubben som vågade chansa var RC Lens, men de fick transferförbud. Om jag känner engelsk fotboll tillräckligt väl: lyckas han i Championship så kostar han £8-10 miljoner nästa sommar.

André Ayew (1989, yttermitt, OM)
QPR, Hull

Alltid bra, aldrig bäst. Ryktas alltid bort, lämnar aldrig. Bra på allt, inte bäst på något. Utgår som vänstermittfältare, men kan lika gärna spela vänsterback/defensiv mittfältare som anfallare. Bielsa viftade med kaptensbindeln, men Ayew väntar.

Mustapha Yatabaré (1986, anfallare, Guingamp)
Klar för Trabzonspor

Ska testa Turkiet. För mig var han alltid vad klyschorna kallar ”en måltjuv” som hade utvecklat vissa targetegenskaper för att göra sig mer funktionell. Kommer inte att saknas, men kanske kan ligga på 10-12 mål i Turkiet.

@jonas_hansson

Silly Season: ”No matter how successful you are, change is always good”

29 augusti 2014 11.45, Jonas Hansson

No matter how successful you are, change is always good. There can never be a status quo. When you have no money you can’t afford long-term solutions, only short-term ones. You have to always be upgrading. Otherwise you’re fucked.

PARIS SG (minus €50 miljoner)

Nya spelare: Luiz, Aurier, Chantôme, Bahebeck

Spelartapp: Alex, Ménez, Jallet, Aréola, Sabaly, Coman, Conte

Två uppgraderingar i defensiven, noll i offensiven. PSG lär därför mediascouta de stora klubbarnas missnöjda offensiva spelare under de sista dagarna. Benzema (Real Madrid)? Rabiot eller Chantôme säljs, och Ongenda kan lånas ut.

STADE DE REIMS (plus €5,5 miljoner)

Nya spelare: Bourillon, Moukandjo, Conte

Spelartapp: Krychowiak, Ayité, Kodjia, Turan, Ghisolfi

Mittback, vänsterback, och anfallare. Roberge (Sunderland), Mavinga (Rubin), och Sagbo (Hull)? Reims är mer ”happ” än ”oh” när de plockar nyförvärv, men Krycho-pengarna gör dem gott.

RENNES (plus €9 miljoner)

Nya spelare: Diagne, Fernandes, Mexer, André, Brüls, Prcić, Hosiner, Henrique, Sorin, Zajkov, Ngando, Allée, Sané

Spelartapp: Alessandrini, Féret, Bakayoko, Boye, Pitroipa, Romero, Kadir, Oliveira, Foulquier, Houtondji

Jag vet inte. Jag går på sannolikhet genom att kolla på hur de har agerat tidigare under sommaren. Säljer Montanierfrysta Makoun och Kana-Biyik, för att fortsätta leka mini-Udinese med ett par oväntade €1-2 miljonersvärvningar?

AS SAINT-ÉTIENNE

Nya spelare: Monnet-Paquet, van Wolfswinkel, Théophile-Catherine, Nicoliță

Spelartapp: Trémoulinas, Guilavogui, Brandão, Zouma, Mignot, Kitambala, Aleksić, Mayi

Vidare i Europa League, vilket lär betyda att de tar en storlek större i värvningar jämfört med icke-avancemang. Isimat-Mirin (Monaco), Wass (Thonon Gaillard), och Stambouli (Montpellier) är i tombolan. En spelare som kan lira bra på två olika positioner verkar prioriteras. De vill dock inte betala mer än €2 miljoner per skalle. Deras ekonomiska modell är både vacker och frustrerande.

THONON GAILLARD

Nya spelare: Tejeda, Bruno, Bille Nielsen, Camus, Juelsgård, Leroy, Thomasson

Spelartapp: Bérigaud, Tié Bi, Sougou, de Melo, Laquait, Ehret, Rubén, Bertoglio, M’Madi

Jobbar sista dagarna med att inte tappa Daniel Wass, den enda med hög kvalitet i truppen. Lär oavsett Wass’ framtid vilja kolla på något nytt offensivt alternativ. Återkomst av Sougou (OM), någon dansk, eller någon serb?

TOULOUSE (plus €10 miljoner)

Nya spelare: Grigore, Pesić, Matheus, Tisserand

Spelartapp: Abdennour, Aurier, Zebina, Chantôme, Ben Basat

Letar fortfarande efter en ersättare för Chantôme då centralt mittfält är en man kort. Det senaste ryktet är att Johan Elmanders forna samarbetspartner Emana (klubblös) kommer tillbaka. Även just en comeback av Chantôme är aktuellt. Det blir Doumbia (Wolves). Polska floppen Furman lär nu lånas ut. Ett bra namn räcker bara så långt.

Sommarens har annars inneburit fortsatt skörd på Balkan och till Öst, med fint resultat.

@jonas_hansson

Silly Season: Det vi vet om Monaco är att vi inte vet något

28 augusti 2014 11.40, Jonas Hansson

LYON (minus €1,3 miljoner) 

Nya spelare: Rose, Jallet, Yattara

Spelartapp: Gomis, Briand, Pléa, Vercoutre, M.Lopes, Sarr

Aulas slänger bort Twitterapparaten och dundrar istället ut i de mer osociala medierna: ”Mercaton är slut”. Man ska aldrig lita på Aulas’ citat, men det verkar inte finnas några konkreta planer på värvningar eller försäljningar, trots att tränaren Fournier har krävt en ny anfallare.

Aulas är dock svår att övertyga. Jag tänker mig att Aulas ser ut såhär på möten.

OLYMPIQUE DE MARSEILLE (plus €1 miljon)

Nya spelare: Batshuayi, Alessandrini, Barrada, Alef, Amalfitano, Sougou, Omrani, Kadir

Spelartapp: Valbuena, J.Ayew, Mendes, Khalifa, Diawara, Raspentino, Bracigliano

Frenetisk jakt då de är både nummermässigt och kvalitetsmässigt korta i defensiven: Song (Barcelona), Stambouli (Montpellier), Ecuele Manga (Lorient), Yanga-Mbiwa (Newcastle)? Inga asagudar, men kraftigt stabiliserande sett till den nuvarande situationen.

Bielsa har inte kunnat förändra truppen på det sättet som han har velat. Fanni, Amalfitano, Sougou, Kadir, och Cheyrou är dyrt överskottsmaterial som ännu inte har försvunnit.

FC METZ (plus knappt €4 miljoner)

Nya spelare: Maïga, N’Daw, Falcon, Andrada, Palomino, Doucouré, Rivierez

Spelartapp: Sakho, Fauvergue, Eduardo

Sakho ut, Maïga in betyder att Metz tjänar pengar. Därför lär de vilja plocka in en ny ytter. Cissokho (Nîmes) sades vara klar för €0,5 miljoner, men det förnekade Nîmes. 165 centimeters-Srnić (Čukarički) nästa serb in i Ligue 1?

AS MONACO (plus €62,5 miljoner)

Nya spelare: Abdennour, Stekelenburg, Wallace, Bakayoko, Silva, Nardi, Traoré, López

Spelartapp: Rodríguez, Rivière, Abidal, Obbadi, Romero, Nardi, Tisserand, Ndinga, Kagelmacher, Medjani, Barazite, Wolf

Ingen vet vad som händer här. AS Monaco har sagt att de vill ha mittbackar och offensiva spelare, men det är inget namn som känns starkare än något annat, och sedan ska allt vävas samman med FFP-budgeträkning. De får kräva djupt i lattjolajbanlådan för att hitta rätt val. Jag kan dock inte ge er något här. Jag har svikit er.

MONTPELLIER HSC (plus €5,5 miljoner)

Nya spelare: Barrios, Bérigaud, Lasne, Gissi, Deza, Dabo

Spelartapp: Cabella, Niang, Herrera, Bocaly, Tinhan

Här cirkulerar det endast två spelare: förhandlingar med Fanni (OM) och en försäljning av Stambouli. Stambouli känns 75% sannolik att lämna, men blir det Serie A, Premier League, eller OM? Fanni känns som en Tiéné-lösning. Trist, stabil, löndyr, trist, smart, och trist.

FC NANTES (minus €0,4 miljoner)

Nya spelare: Shechter, Hansen, Audel

Spelartapp: Djordjevic, Trebel, Nicoliță

Transferförbud, så här kommer inget mer att hända såvida det inte kommer in ett tungt bud på Djilobodji. Bedoya får ta ledigt från sitt klackledarjobb för att göra mer fotbollsnytta.

OGC NICE (plus €3,1 miljoner)

Nya spelare: Hult, Pouplin, Diawara, Pléa, Vercauteren, Delle

Spelartapp: Pejcinovic, Ospina, Pied, Brüls, Bruins, Abriel, Guié Guié

Kolodziejczak är på väg till Sevilla, Bauthéac stannar, Cvitanich är förmodligen för dyr för andra klubbar sett till förra säsongen, och Digard lämnar om rätt bud kommer in. Ryktas nästan uteslutande om offensiva spelare à la Amalfitano (OM), men oklart om Nice kommer värva nu när de plockat in Pléa.

Värvningarna skriker ju dock inte ”Nu blire Champion League!”, som Puel tryckte ur sig för ett par år sedan. Det är inte transferpondus. Istället för ”bomben i en vattenpool”-attityd så är det mer ”tappa brödlimpan i diskhon”.

@jonas_hansson

Silly Season: Kalou på läktaren för Lille – Premier League eller Bundesliga?

27 augusti 2014 13.44, Jonas Hansson

Bloggen går in på en endast Silly Season-betonad vecka. Det franska transferfönstret stänger den 1:a september 23.59, och jag räknar i snitt med en till två nya värvningar till varje klubb.

SC BASTIA (plus knappt €2 miljoner)

Nya spelare: Gillet, Aréola, Brandão, Ayité, Maboulou, Peybernes, Rodríguez, E.Ba, Tallo, Kamano, Pino

Spelartapp: Khazri, Landreau, Bruno, Maoulida, Harek, Raspentino, Ilan, Sablé, Krasić, Yatabaré, Mary, A.Ba

Avstängda Brandão ska ersättas, förmodligen med Hoarau (klubblös). Dessutom ska det tryckas in en ny mittback i truppen. Sivok (Besiktas) har bekräftat intresse ”från en fransk klubb”. Boudebouz kan säljas till Turkiet eller Spanien. Byte Boudebouz mot Sivok plus pengar?

BORDEAUX

Nya spelare: Khazri, Contento, Pallois, Ilori, Sala, Plašil, Sacko

Spelartapp: Orban, Nguemo, Hoarau, Henrique, Bréchet, Chalmé, Bellion

Kan skicka tillbaka Plašil till Italien för att istället värva Digard (Nice). Pratas om att ytteranfallaren Sacko säljs till Sporting CP för €1,4 miljoner. Eventuellt en ersättare?

SM CAEN (minus €0,8 miljoner)

Nya spelare: Fére, Imorou, Adéoti, Vercoutre, Raspentino, Da Silva, Privat, Bazile

Spelartapp: Fajr, Wagué, Kodjia, Autret, Agouazi, Montaroup

Har kollat både efter offensiva (Kadir) och defensiva (Baysse) spelare. Just nu är det dock ingen spelare som är särskilt mediahet, men de lär plocka in någon mer innan fönster stänger.

GUINGAMP (minus 2,5 miljoner)

Nya spelare: Marveaux, Pied, Schwartz, Jacobsen, Lössl, Baca, Cardy, Angoua

Spelartapp: Martin Pereira, Dembélé, Langil, Atik, Ndy, Cerdan, Vivian

Väntar på att Yatabaré ska säljas, kanske till Premier League, för €2,5 miljoner. Nélson Oliveira (Benfica) och Ludovic Obraniak (Werder Bremen) är det starkaste ersättningsalternativen. Borde också ta en titt på nya centrala mittfältare, det blir en tung säsong då de spelade svagt i våras och i höst har Europa League-gruppspel.

RC LENS

Nya spelare: -

Spelartapp: Aréola, Tisserand, Salli

Vicepresidenten Martel har åkt till Azerbajdzjan för att övertala ägaren Mammadov om att föra över €4 miljoner till klubbens konto. Först när det sker så bryts Lens’ transferförbud. Det lär i så fall trilla in fyra-fem värvningar.

Vilka de hypotetiska nyförvärven blir skiftar från vecka till vecka, många spelare har varit intresserade av RC Lens men tvingats välja andra alternativ på grund av transferförbudet. Accam (Helsingborg) och Ongenda (PSG) är de senaste som har tagits upp.

LILLE OSC (plus €10,8 miljoner)

Nya spelare: Corchia, Lopes

Spelartapp: Origi (tillbaka på lån), Bruno, Ruiz

Har sagt att de vill sälja av minst en högavlönad spelare. Mavuba och Kalou prioriterades för försäljning, men Baša har haft störst intresse från AS Roma.

Kalou var dock inte med i CL-matchen igår och därför säger allt sunt förnuft att han kommer säljas. Det pratas om Premier League eller Bundesliga, men ett stort problem är hans orealistiskt höga lön då han värvades som Bosman. Cornelius (FCK) eller Waris (Spartak Moskva) kan ersätta, om Lille vill spendera en del av Origi- och Kaloupengarna.

LORIENT (plus runt €6 miljoner)

Nya spelare: J.Ayew, Mostefa, Jeannot, Mesloub, Le Goff, Lecomte, Autret, Mulumba

Spelartapp: Aboubakar, Aliadière, Monnet-Paquet, Baca, Doucouré, Bourillon, Reynet

Har redan gjort byten i offensiven, men när Aboubakar lämnade sent för FC Porto så lär det värvas in minst ett nytt alternativ. Amalfitano (OM) prioriteras, men de kanske går efter något mer anfallslikt. Det lär även släppas en eller två reserver, och Ecuele Manga har intresse från AS Roma.

@jonas_hansson

Payet slog – på riktigt – en sämre hörna än Honda

25 augusti 2014 14.43, Jonas Hansson

OMGÅNGENS ELVA (4-3-1-2)

Gignac 500083Coulibaly 500369
Féret 500075
Sertic 500211 – Sanson 500099 (1) – Delaplace 500054
Kurzawa Monaco_AS – Mensah 553251Landre 500369 – Corchia 500054
Vercoutre 500075

***

Dimitri Payets hörna. Om du missar bollen: fäst blicken vid resultattavlan.

***

Jag var tveksam till SC Bastias enorma truppomsättning, men det är samtidigt en metod de brukar använda sig av. De har inte pengarna, utan byter istället ut en stor mängd spelare spelare mot samma mängd spelare med lite bättre kvalitet (eller lite mer talang) om det inte kostar dem något extra. Det blir en generell kvalitetshöjning snarare än stickprovsförbättringar.

Aréola är ett klasslån sett till klubbens storlek, attityderna och grundskolningen hos Ba och Gillot var avgörande för mittfältet i helgen, Ayité och Maboulou gör ytternytta med olika kvalitéer, och Chelsealånet Rodriguez ser oförskämt fin ut.

Om Makélélé får in rätt Brandão-ersättare och en försvarare till så blir det en lugn vår. SC Bastia kanske bara behöver ett par år innan de har utvecklat sig till att bli etablerade à la Lorient/Toulouse?

På tal om värvningskorrekta: Bordeaux. Sagnol! Pallois! Khazri! Contento! Lägg där till lånet av Ilori (ojämn, men fin) och att Sala och Plašil är tillbaka. Hög värvningseffekt.

***

Vincent Enyeamas start på säsongen: tre matcher, tre nollor. Vi förväntade oss inget annat.

Lilles anfallares start på säsongen: tre matcher, ett mål på en feldömd straff. Vi förväntade oss inget annat.

***

RC Lens har ligans sämsta trupp. Några andra åsikter existerar endast i ett parallellt universum. Nästan hela spelartruppen var medioker till och med under tiden i Ligue 2. Kombouaré har till detta fått göra noll (0) värvningar samtidigt som de har tappat nyckeln Aréola tillsammans med fullt godkända Tisserand, Ljuboja, och Salli. Dessutom är lagets bästa mittback Yahia långtidsskadad.

- Om ni tycker Lyon har problem så kan nu ju sätta er i vår situation, bökade Kombouaré på med.

1-0-seger borta mot Lyon, trots att Kombouaré förmodligen endast ser tre-fyra-fem av startspelarna som bra nog för Ligue 1. Typisk lågt-försvar-och-kontringsfotboll, men det finns inget annat sätt de kan spela på.

Besten på topp: Adamo Coulibaly, 33 år. Spelade fotboll i Frankrikes sjundedivision år 2006, och hängde efter det i Ungern och Belgien.

***

Nantes – AS Monaco 0-1, Falcao målskytt med smart löpning och distinkt nick. Ändå missade Nantes en straff och två-tre måste-göra-mål-chanser. Falcao var också den som slet mest med känslorna under matchen. Första starten i en tävlingsmatch sedan skadan, och levde sig med i spelet, allt från straffräddningen till att dölja ansiktet mellan händerna under de sista minuterna.

Bv09skwIMAAWvOM

Jag har jämfört lagets situationen med Manchester United: de går från en rätt grå tränartyp till en tränare med en helt ny spelfilosofi, samtidigt som truppen har uppenbara svagheter. Kraven är högre i Manchester United, men tränaren är mer oprövad och svagheterna större i AS Monaco.

Dessutom är backlinjen brutal när det gäller till att hålla högt.

AS Monaco
AS Monaco i rödvitt. En spelare finns kvar längs linjen. 0-1 mot Lorient. 

asmonaco1
En spelare finns kvar längs linjen. 1-1 mot Lorient när AS Monaco har en utvisad.

Till detta har Jardim en mittbacksuppsättning som består av Abdennour (bänkad i helgen – bra kvalitet, men föredrar låga försvar och drog på sig två straffar matchen innan det), egentliga högerbacken och mediokra Raggi, och Ricardo Carvalho där vi till och med lär hitta grottmålningar som hånar hans acceleration. Det är de tre spelarna som ansvarar för att täcka upp kontringsytorna på drygt en planhalva. Det fungerar inte.

En mittbacksvärvning har de gjort: Wallace. U20-landslagskompis med Fabinho som värvades till Braga i somras. Jorge Mendes drar i sina trådar. Det pratas också om Alderweireld. Han hade inte varit en garanti för att lösa alla problem, men det hade varit en vettig start.

***

PSG startade i helgen med fem spelare födda 1992 eller senare. AS Monaco spelade med Fabinho (1993), Kurzawa (1992), Ocampos (1994), Martial (1995), Ferreira Carrasco (1993), och Kondogbia (1993). Ett nytt sätt att bygga nyrika storklubbar.

@jonas_hansson

Kamerunsk landslagsspelare avliden – Träffad av inkastat föremål i samband med toppmatch

24 augusti 2014 12.14, Jonas Hansson

Albert Ebossé, 25 år och sex landskamper för Kamerun, avled igår efter skallskadorna han fick i samband med toppmatchen mellan JS Kabylie och USM Alger.

JS Kabylie förlorade matchen med 1-2, trots Ebossés straffmål, vilket fick supportrarna att kasta in objekt på planen när spelarna var på väg mot omklädningsrummen. Ebossé träffades av en av projektilerna i huvudet och avled ett par timmar senare. Enligt Afrik ska projektilen ha varit en gatsten.

JS Kabylie själva rapporterar att inrikesministern Tayeb Belaiz personligen ha beodrat en utredning för att få reda på den skyldige. Lagkamraten Ali Rial följde med Ebossé till sjukhuset.

- Jag är deprimerad, det är ett verkligt drama och jag tror aldrig att jag kommer att komma över det. Den stackars mannen dog i mina armar. Jag kan fortfarande inte fatta att han är förlorad för alltid. Han var en god man, må han vila i frid.

Rolland Courbis, numera tränare i Montpellier och tidigare i USM Alger:

- Det här är ett av de hetaste derbyna i landet. I Algeriet är USM Alger lite som PSG. En klubb med en miljonär som president. JS Kabylie är en fantastisk klubb som representerar Kabylie, en viktig region. Matcherna är alltid heta, men aldrig tidigare till den här graden.

- Jag kände honom mycket väl. Det pratades om att vi skulle värva honom (till USM Alger). Det hände inte eftersom vi valde en annan spelare. Jag kände honom mycket väl. Han var en fantastisk kille, enkel att gilla. Han var också en tuff spelare. En Tarzan: en generös kille, villig att göra saker, atletisk.

Ebossé, eller Albert Dominique Ebossé Bodjongo Dika som hans hela namn löd, vann förra säsongen den algeriska högstadivisionens skytteliga med 17 mål, efter att ha värvats från Perak FA i Malaysia. Han lämnar efter sig en nyfödd dotter.

Twitterryken säger nu att spelare och ledare bestämt sig för att lämna JS Kabylie, som nästa år spelar i afrikanska Champions League. Algeriska ligans president säger också att Kameruns förbundskapten Volker Finke fanns på läktaren för att scouta Ebossé, men ännu är inte de uppgifterna bekräftade.

albert-ebosse-com-sua-filha-recem-nascida-o-atacante-morreu-atingido-por-uma-pedrada-na-argelia-1408842248983_300x420-300x330

@jonas_hansson

Utvecklade Rabiot och Sakho: ”0-0 intresserar mig inte”

23 augusti 2014 14.03, Jonas Hansson

Stade de Reims byter inriktning. Efter flera Gefle-liknande år med Hubert Fournier så tog de i somras in en motsatstränare: 45-åringen Jean-Luc Vasseur, som bara ett par månader tidigare var nära att få sparken från Ligue 2-bottenlaget Créteil.

De ville ha Hantz, men han krävde för stora truppförändringar. Vasseur var billigare, hade en större långsiktigt vision, kände sedan tidigare flera personer i Reims, och var väl integrerad i Parisregionen.

I Reims ska han – förutom att vara en fransk Antonio Conte-kopia – spika en ny spelfilosofi.

DSCN3342 (1)

Med undantag för ett par år i Rennes och Saint-Étienne på 90-talet så har Vasseur hängt i klubbar som Paris SG, Créteil, Aubervilliers, och Racing – alla är Parisregionsklubbar, och även Reims ligger drygt tio mil utanför centrum.

I tio års tid var han ungdomstränare i PSG, och 2011 vann hans U17-lag det franska ligamästerskapet med Adrien Rabiot och Hervin Ongenda i startelvan. Han har även jobbat med spelare som Kingsley Coman, Mamadou Sakho, och Clément Chantôme under sina PSG-år.

Och jorå, Ongenda sägs vara på väg på lån till Reims. En spelare som Vasseur har hjälpt till att utveckla och som passar in i det nya spelsättet. Vasseur drar det mesta av sin spelfilosofi från tysk fotboll – precis som en ung Arsène Wenger gjorde – och prioriterar hastighet.

- 0-0 intresserar mig inte.

- Det kommer alltid att finnas mål i våra matcher. Förra året kunde vi i Créteil förlora med 0-3 eftersom vi alltid hade önskan att gå framåt och erbjuda show. Vi lämnar aldrig någon likgiltig.

4-3 mot RC Lens och 3-2 mot Metz förra säsongen, men också resultat som 1-5 mot Laval. 57 mål framåt – bara tre lag gjorde fler – men också 58 mål bakåt – bara tre lag släppte in fler.

Försäsongen i Reims bjöd på spelfilosofins motsats. 0-0 mot Young Boys, 0-0 mot Auxerre, 0-1 mot Nancy, 0-2 mot Guingamp, 1-1 mot Metz, och 1-1 mot Lorient. Målet mot Metz kom på straff. Målet mot Lorient var ett skott från en ytterback som tog på en Lorientförsvarare.

- Varje gång jag säger något så händer det motsatta, men Reims har haft en annan strategi de senaste fyra-fem åren, nu ska vi göra något annat.

- Om någon försöker lära sig något av träningsmatcher så har de fel.

Problemet är dels att Reims har ett segt lagbygge. Truppen är fastetablerad och utan stora transferrörelse, men de den nuvarande spelartruppen är stela i uppspelen. Den forna tränaren Fournier hade stark defensiv disciplin och hoppades på individuella prestationer. Vasseur vill både bygga ett tempostarkt anfallsspel och samtidigt få resultat som är tillräckligt bra för att hänga kvar. Han vill både bygga och överleva, trots att ett bottenlag oftast måste välja.

Det är ändå en känsla av att Reims går från Pelle Olsson-Gefle till resultatmässigt mer svårläst och spelmässigt mer ryckigt Roger Sandberg-Gefle. Det är verkligen liknande tendenser när man går från Hubert Fournier-Reims till Jean-Luc Vasseur-Reims, även om klubbens mytiska bakgrund påminner mer om Åtvidaberg.

Säsongens två första matcher var 2-2 mot PSG och 1-3-förlust borta mot Saint-Étienne. Ikväll ser vi Reims offensiva försök sätta igång mot SM Caen. Vasseur, som tydligen också ska vara kreativ och underhållande när det kommer till träningsuppbyggnad, hade dock inga offensiva hemligheter när han lyfte Créteil från mediokerhet i tredjedivisionen National till att hänga kvar i Ligue 2.

- Det är kontinuitet, ett förtroende som ges till gruppen som utvecklas varje år. Om det är en hemlighet så har jag väl avslöjat den nu.

Räkna med att Reims håller upp Jean-Luc Vasseurs målsnitt: under hans seniortränarkarriär har hans lags matcher haft ett målsnitt på tre mål per match (130 matcher, 388 mål), att jämföra med Reims’ målsnitt på 2,25 mål per match under de två Ligue 1-åren. 0,75 extra mål per match. Om förändringen betyder succé, +-0, eller nedflyttning kan vi nog börja se tecken på redan ikväll.

Stade de Reims 2014/2015

Krychowiak till Sevilla, ersätts av Bourillon från Lorient. Ut med lagets köttande nyckelspelare, in med Lorientpassningsskolad balans.

Ayité till SC Bastia, ersätts av Moukandjo från Nancy. Ut med tekniskt bekväm rivare, in med mer rå snabbhet.

Siktar även på Ongenda (PSG) och Mavinga (Rubin).

Välskolade gör-allt-mittfältaren Devaux och den tidigare långtidsskadade kvalitetsyttern Diego är förmodade nyckelspelare. Oniangué ger tvåvägsspel med tekniska brister, men har gjort 22 mål sedan säsongen 2012/2013 startade (76 matcher). Algeriska VM-högerbacken och egna produkten Mandi är den enda spelaren med en given framtid i en större klubb.

Oklart vem av Agassa från Togo och Placide från Haiti som står. Skön nationalitetsblandning. Båda två har hög misstagssannolikhet, men räddar oftast upp med oortodoxa räddningar.

Uppenbara mittbacksproblem. Tacalfred har hängt med länge utan att vara tillräckligt smart eller fysiskt stark för Ligue 1, Weber är skadad, Fofana är mest bara en köttklump, och Conte (som Vasseur ungdomstränade i PSG) är ännu ingen startspelare.

Ingen av anfallarna gör mål. Montpellier kallade Charbonnier för ”den nya Giroud”, men han har ännu inte satt Ligue 1-prägel. Courtet klarade sig igenom cancer för några år sedan, men räcker nog inte till på den här nivån. de Préville kan göra intressanta saker, men känns mer ytter. Israelen Atar är lagets bäst betalda spelare, men har bara visat glimtar i Ligue 1 och sätts alltid på bänken.

Kultspelaren: Atila Turan. Döpt efter hunnen Attila, och kommer från samma släkte som Arda Turan. Dessutom en tidigare stortalang som vänsterback, innan han gjorde en misslyckad flytt till Sporting CP. Snabbhet och tillslagsfin, kanske fortfarande har en bra Ligue 1-framtid.

4-5-1/4-3-3-formation med mycket fart och engagemang är målet.

Lagets U19-lag vann i våras Coupe Gambardella, den största ungdomsturneringen i Frankrike. Klubben har annars ligans näst svagaste akademi, efter Thonon Gaillard. Grejohn Kyei var lagets givna stjärna och har nu fått ett långtidskontrakt med A-laget. Fyllde 18 år för några dagar sedan, en både storväxt och snabb anfallare.

Diego – Charbonnier – Moukandjo
Oniangué – Bourillon – Devaux
Signorino – Weber – Tacalfred – Mandi
Agassa

Starka reserver: Placide, Fofana, Conte, Turan, Glombard, Ca, Albæk, Atar, Fortes, de Préville, Courtet

@jonas_hansson

Mercredi: 99 problems och kaffe kan inte lösa det

20 augusti 2014 11.30, Jonas Hansson

We want to do a lot of stuff; we’re not in great shape. We didn’t get a good night’s sleep. We’re a little depressed. Coffee solves all these problems in one delightful little cup.

Seinfelds lösning är inte enkel att applicera på fotbollsklubbar. ”Pengar i fotbollen” är det närmaste vi kommer ”kaffe i livet”, men inte ens pengar fungerar längre i och med FFP. De fem franska toppklubbarnas största problem?

1. PSG och FFP

Barcelona, Real Madrid, och Bayern München rycker och skapar gap så att CL-bucklan ser ut att delas mellan ett ännu mindre antal klubbar i framtiden. PSG vill hänga på, men hindras av att de inte får värva som de vill. De jobbar mot nya stjärnspelare och några nya fina reserver, men det är komplicerat.

Lösning: Anställ sportchef för att optimera varje spenderad transfereuro.

2. AS Monaco sätter ny filosofi

En ny värvningsfilosofi och en ny spelfilosofi inför säsongen. Risken är att det blir en negativ spiral innan Leonardo Jardim och sportchefen har hunnit att fixa ihop truppen åt det hållet de vill komma. Allt i klubben handlar om Portugalspåret, samtidigt som det nu är krav på en andraplacering.

Lösning: Värva två-tre spelare med kvalitet för att underlätta spelfilosofiövergången, samt skapa underdogskänsla mot PSG.

3. Friktion i OM

Bielsa gillar att semibråka med styrelsen. Styrelsen i OM gillar att bete sig som arroganta amatörer. OM är en kontrastlös himmelhelvetesklubb.

Lösning: Styrelsen får ge maximalt med ansvar till Bielsa och hålla sig undan alla sportsliga beslut.

4. Lyons bänk är ännu yngre kids än startelvan

När Lyon börjar få några skador så tvingas de slänga in 18-19-åringar som endast fick sympatiminuter under förra säsongen. Startelvan är fin, bänken är talangfull men också medioker i sitt nuvarande skick. Intressanta spelare, men det är få av dem som redan nu gör kontinuerlig nytta.

Lösning: Alltid prioritera att hålla skaderisken till lägsta möjliga nivå samt vara ännu mer träffsäkra när det kommer till nyförvärv.

5. Lille saknar anfallsspel

50% av Lilles spel – defensiven - håller titelutmanarklass. Resterande 50% hade fått vara glada om de hankade sig in på en topp-10-placering. Martin saknar all självklarhet från Sochauxtiden, Kalou förstör mer än han gör nytta, Roux är Ligue 1:s Fernando Torres, Origi är fin men för ung för att hålla upp allt i 38 omgångar, Lopes ett chanslån, Mendes är svår.

Anfallsspelet fungerar inte – varken individerna eller lagspelet. Deras enda mål två matcher in i säsongen kom på en (feldömd) straff.

Lösning: Byt ut ett par av de offensiva spelarna (Kalou och… Roux?) och etablera en fast spelvision.

***

OMGÅNGENS ELVA (4-1-3-2)

Ben Yedder 524391 – Rolan 500211
Verratti PSG_logo – Martin 500099 (1) – Plašil 500211
Fernandes 500015
Baal 500369 – Pallois 500211 – Mexer 500015 – Akpa Akpro 524391
Hassen logo_nice_100

***

Omgångens mål? Mittbacken Mexer från Moçambique. Kort frispark, stelt inlägg, tekniskt optimalt avslut.Rennes 6, Thonon Gaillard 2. Om Thonon Gaillard inte hade Daniel Wass så hade vi skrivit in en åtta-nolla.

***

Omgångens överraskning? SM Caen.

Jag såg dem sju-åtta gånger ifjol och visste att de kunde vara ojämna men fina. Jag trodde dock inte att deras spel skulle fungera så pass effektivt mot topplag som det gjorde mot Lille OSC.

Flexibla och rörliga även i försvarsjobbet, de la sig inte bara i ett block för att söva motståndarna utan de rörde sig konstant, och i anfallsspelet gav de alltid högt tempo med kombinationer och sedan bollen ut på kanterna för inlägg med fart. Spelarna såg alltid ut att ta rätt djupledslöningar. De skulle minst ha fått ett oavgjort resultat.

Féret ger en kvalitetsaura, Duhamel kommer göra 10-12 mål på ren ryggmärgskänsla, 13-kilometerslöparen Kanté både förstör motståndarna och bygger upp något eget, och mittbacksgraniten Da Silva fungerar förvånansvärt bra på den här nivån.

Dessutom ser vi ut att kunna få Lenny Nangis genombrott. 1994, och höll hand med Mbaye Niang under ett gäng år. Någorlunda liknande potential?

***

LIGUE 1-LÄSNING

West Hamvärvningen Sakho – afrikanskt och europeiskt akademisamarbete
PSG:s akademi: Barcelonainspirerat eller ett luftslott?
Willy Sagnol hyllas efter Monacokrossen

***

LIGUE 1 OMGÅNG 2

omgång2

@jonas_hansson

Värvningstaktiken som tog Ola Toivonen till Rennes

17 augusti 2014 13.08, Jonas Hansson

Frankrike har inte ett lika generell styrningssätt som i exempelvis Italien, där sportchefen har stort ansvar, eller England, som kör på managers. I Frankrike är det olika från klubb till klubb vem som tar åt sig mer eller mindre: ägaren, presidenten, vicepresidenten, sportchefen, eller tränaren. Ansvarsfördelningen är inte lika definitiv.

Rennes ägs av Pinaultfamiljen – en av de rikaste i landet – och vann fem år i rad priset som Frankrikes bästa akademi, men har från och med sommaren 2013 valt att låta det mesta styras av den kända tränaren Philippe Montanier och den mer undanskymda sportchefen Jean-Luc Buisine. Jean-Luc-vemdå?

Buisine var spelaragent i fem år innan han blev en av huvudaktörerna som sportchef i Lille mellan 2003 och 2011, där allt avslutades med ett ligaguld. Under sina år där gjorde Buisine känd för att ha optimerat ”köp billigt-sälj dyrt”-taktiken. Han köpte för €40 miljoner, sålde för €100 miljoner. När han kom hade laget slutat på plats 14 i Ligue 1, när han slutade var de på plats 1.

Han hittade spelare som Dante, Lichtsteiner, Bodmer, och Odemwingie för under €1 miljon i styckespris. Han Bosmanvärvade in Moussa Sow – medioker ytterreserv i Rennes – och Sow vann skytteligan under första Lillesäsongen. Han hjälpte till att skapa karriärer för spelare som Gervinho och Bastos. Han försökte även med Aubameyang, men Lille var en för stor klubb för honom i det karriärsskedet.

2011 hoppade han till AS Monaco, som var i totalkaos, eftersom Prins Albert personligen hade bett om att få Buisine. Han fick vara kvar ett par år, men kaoset var för stort för att göra något vettigt. Ryssarna kom in istället och i slutet av Buisines tid i AS Monaco var han endast för att hjälpta till med det praktiska kring värvningar av Falcao, James Rodríguez, och João Moutinho.

- Vasiljev (vicepresidenten som sköter den dagliga verksamheten) var ärlig nog att erkänna att han inte visste något. En dag frågade han mig via SMS vad jag tyckte om Jérémy Mathieu. Jag svarade att han är mer intressant för ett 3-5-2-lag. Han svarade ”Vad menar du med 350-2?”.

Buisines rykte i Frankrike gjorde att han inte behövde gå arbetslös. Det blev Rennes, en klassisk förlorarmentalitetklubb som vant sig vid att se intressanta ut, men som alltid misslyckas när framgångsrubriker börjar skrivas. Tillsammans med Philippe Montanier – vald till La Ligas bästa tränare 2012/2013 – skulle de styra upp Rennes, vars budget ska ta dem till en sjundeplats i Ligue 1.

Första säsongen för duon Montanier/Buisine: placering 12 i Ligue 1.

Lagets nya ordförande René Ruello är dock toklugn inför säsong två.

- Det finns inga mål för den här säsongen. Innan vi kan prata om laget så måste vi tänka på att vi håller på att bygga en klubb.

Rennes har förstått att två män av Buisine och Montaniers standard är för bra för att tillhöra Rennes, och ger dem fullt förtroende till att sätta sina visioner och idéer.

Buisine har under sitt år som Rennes’ sportchef gjort 18 värvningar av spelare som direkt slåss om en plats i startelvan. Hans scoutingsystem blir komplext när man kollar på varifrån värvningarna har kommit.

Av de 18 värvningarna har sju kommit från franska klubbar. Övriga elva spelare har värvats från högstaligorna i Portugal, Österrike, Tyskland, Schweiz, Belgien, England, Turkiet, Argentina, och Holland. Taktik: värva alla utländska billiga fynd à la Football Manager?

Inköpspris: €21 miljoner för 18 nyförvärv. Försäljningspris: €37 miljoner för 20 spelardumpningar.

Igår blev det seger mot Thonon Gaillards apokalypsförsvar med 6-2. Av de 14 Rennesspelaren som fick speltid var tre från akademin, två äldre värvningar, och nio spelare var Buisine-värvningar.

Tre av värvningarna från 2014 – Mexer, Toivonen, Ntep – blev tvåmålsskyttar. Går det bra nu?

@jonas_hansson

Mercredi: Vad vill du bli när du blir stor?

13 augusti 2014 16.05, Jonas Hansson

Arbete är tillflykten för människor som inte har något bättre att sysselsätta sig med.

Mercredi kommer att återvända till att vara en renodlad listplats, men det går kraftig inflation i listor under augusti månad. Den här gången blir det därför lite annorlunda för att skapa variation: den starkaste elva med (i något fall tidigare) Frankrikebaserade latebloomers som levde normala liv innan de blir stora spelare. Eller ja, de tio starkaste och ingen målvakt. Jag hittade verkligen ingen målvakt.

Målvakt - Förslag välkomnas

Jallet (Lyon) – Jobbade på föräldrarnas vingård
Rami (AC Milan) – Underhållsarbete i staden
Kerbrat (Guingamp) – Fjärdefäföretag
Chafik (Laval – aktuell för ASSE förra året) – Högsta betyg i ”stratégie économique du sport et du tourisme”

Delaplace (Lille) – Sjuksköterskestudent
Corgnet (ASSE) – ”Medicinstudier” – oklart om det var som läkare eller sjukgymnast

Fortes (Reims) – Målare
Bérigaud (Montpellier) – Bilmekaniker
Bammou (Nantes) – PSG:s klubbshop

Piquionne (Créteil, tidigare Lyon/West Ham/Pompey) – Skoförsäljare

Piquionne
Bérigaud Bammou Fortes
Delaplace Corgnet
Chafik Kerbrat Rami – Jallet
X

Tabellplacering i Ligue 1 på den elvan? Plats… 12-13?

***

TT slog i helgen på stort med ”44 poliser skadade” i samband med matchen Bastia-OM. Jag, det var stökigheter, men de var helt fel på omfattningen.

Incidenten skedde runt midnatt, när det var ett fåtal personer kvar.

Åtta personer från poliskåren åkte till sjukhus på grund av blåmärken samt smärta i öronen efter att några smällde av hemmagjorda småbomber. En djupare undersökning pågår.

***

Knappt tre veckors transferageranden kvar. Vad man kan förvänta sig av toppklubbarna:

Paris SG: Lär fortsätta försöka med ett stort namn (di María?)
OM: Vill ha defensiva spelare (Djilobodji?)
AS Monaco: Mittback och offensiva startspelare (Douglas Costa?)
Lyon: Vill ha ny anfallare (Yatabaré?), Aulas tvekar
Lille: Kantspelare (Ankersen?) och kanske Digard
Bordeaux: En defensiv förstärkning (Ilori?)
ASSE: Minst en defensiv förstärkning (”Kolo”?)

RC Lens? Ett nytt transferförbud. Mammadovs pengar skulle ha kommit in på kontot, men det har inte gjort det ännu. Så länge inte han lägger in pengar, så får RC Lens inte värva.

***

Svensk nummer 4 i Frankrike, Nicolas Staerck-Weille (1993), verkar inte längre vara nära Auxerres A-trupp. Han hoppade in i Ligue 2-premiären förra säsongen, men verkar i år endast få vara med i reservlaget. Spelade match med dem i helgen.

***

Övrig Ligue 1-läsning

Talangporträtt om Abdoulaye Doucouré
AS Monaco vill ersätta James Rodríguez med Douglas Costa
Så ska PSG komma runt Financial Fair Play
Hults succédebut