fors

Tyskland skojade bort Irland – Sverige får se upp

Den svåra bortamatchen mot Irland.

Jo, snackas kan det inför en landskamp. Sen ska den också spelas. Och så får man se om snacket bara var snack, eller om något gömdes bakom.

Den här gången var det noll, nada, nichts bakom. Irland hade ingenting. Trots att Tyskland ställde upp med en reservbacklinje – Philipp Lahm avstängd och Mats Hummels skadad – blev det aldrig farligt, även om den irländska publiken så gärna ville ha det till åtminstone halvfarligt ibland.

Tyskland hade desto mer, även om det krävdes att hårt kritiserade Marcel Schmelzer (som följdaktligen spelade säkert, säkert och ännu mer säkert) hade en sällsynt utflykt i motståndarnas straffområde efter en halvtimme, kunde brösta ner bollen och, med hjälp av irländska fötter, spela fram lagkamraten Marco Reus till 1-0.

Sen gick det av bara farten.

Reus avslutade en instruktionsbokskontring kort därefter, efter att Mesut Özil och Jerome Boateng stått för ett ypperligt förarbete. I början av andra fick Özil sätta en straff, innan Miroslav Klose lade bollen i öppet mål efter att ha rundat målvakten och inbytte Toni Kroos först volleysköt in 5-0, för att i slutet av matchen också prickskjuta in, som om han var trött på att hålla bollen inom laget, 6-0.

Det är Irlands värsta hemmaförlust någonsin. Som visserligen blev lite lättare att smälta på övertid: Andrew Keogh nickade in en hörna och någon slags pyttedel av den irländska hedern var räddad. Även om den förmodligen inte innehöll Giovanni Trapattonis fortsättning som landets förbundskapten.

Sverige får se upp – inte så mycket för problemen borta mot Färöarna (herregud, Tyskland hade problem mot samma sega gäng på hemmaplan), utan för att Tyskland fick känna på en värdefull framgångsupplevelse, som kan få ett hårt åtgånget landslag att resa sig igen.

Det var helt enkelt en lysande match av tyskarna.

Anton Fors
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • uberknipscher

  Äntligen en bra match av Tyskland.Reus matchens lirare.En mycker bra match av Schmelzer.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Måste säga att Schmelzer visserligen inte spelade dåligt, men inte var det särskilt bra: varenda gång han fick bollen spelade han en säkerhetspassning.

   Inte för att det är så konstigt efter så mycket snack det varit om hans vara eller inte, men ändå, man får ta det lugnt med hyllningarna.

   Reus å andra sidan strålande. Det är så fantastiskt att ställa fast att det inte är tur som gör att många flipperbollar hamnar hos honom och blir till mål: han är helt enkelt expert på att hitta den rakasta vägen. En forceringsspelare.

   • uberknipscher

    Vad skall han göra?Spela en osäkerhetspassning?Tycker han gjorde en välbalanserad match.Frågan är väl vem som skall spela innermittfält med Schweinsteiger.Khedira imponerade inte åtminstone på mig.

    • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

     Att Kroos inte spelar i startelvan är idiotiskt. Finns inget lag som borde kunna ha råd med det egentligen.

     Visst gjorde han en bra match, men han blev varken pressad defensivt eller satte några större avtryck offensivt: det finns knappt något att dissa och knappt något att hylla.

 • Waylight

  Och Tyskland har fortfarande ALDRIG förlorat en VM-kval-match på bortaplan

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Har liksom aldrig funnits någon anledning.

 • Hunden_som_alskar_Tyskland

  Schweden hat keine chanse zu gewinnen:/ 

 • babbelz

  Tycker inte att man ska för stora växlar av vad Irland kan uträtta. Man såg i EM att de hade tagit på sig en alldeles för stor kostym.

   

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Sant. Men det var en viktig seger för det tyska självförtroendet.

 • uberstark

  Kroos ska självklart vara i startelvan. Men som jag ser det är hans främsta positioner vänster-ytter och Offensiv innermittfältare. Men Reus har varit lysande och Özil går väll inte att peta…eller?..
  Om Kroos är bra på högerkanten är det isåfall öppet om Müller eller Kroos startar tycker jag.

  • HakanssonBayernMunchen

   Håller inte riktigt med om att han är som bäst i vänsterytter positionen. I mina ögon skall han vara centralt, offensivt eller defensivt beror på motståndet!

   • uberstark

    Du har självklart rätt. Khedira är en aningen överskattad spelare, visst är han bra men Kroos är bättre.

   • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

    Ett alternativ är ju att sätta ut Özil på en kant, förslagsvis högerkanten, med en framstörtande Lahm som understöd, för att få in Toni Kroos som tia – om man nu inte vill peta Khedira vill säga.

 • DieWaffel

  Skön seger och jag har inget emot om Kroos spelar isf Khedira. Kroos växer hela tiden. Skönt svar även av Schmelzer, en spelare jag länge trott på.
  Skönt också att fotbollskanalen äntligen skriver lite om tysk fotboll, vad det nu kan bero på haha.
  Intressant att se vad det blir för matchbild på tisdag.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Ja, intressant vad Hamrén väljer för plan. Känns som att man borde spela med vassa yttrar som alltid lurar, speciellt att försöka stressa Schmelzer till vänster.

   Dessutom går det ju att stressa Schweinsteiger att slarva i mitten, så att åtminstone ibland gå hårt upp i pressen känns inte så dumt. Att slå bollen långt mot Zlatan är ju heller inte en särskilt dålig nödlösning.

 • Lehu

  Schmelzer är aningen för ensidig som fotbollsspelare. Fortsätter Bastian Oczipka som han har börjat den här säsongen, tycker jag att Löw ska testa honom. Ytterbackskollegan Sebastian Jung borde även han få chansen att prova vingarna i landslaget. Precis den ytterbackstyp som saknats i landslaget.

  På mittfältet är det grym konkurrens. Att Kroos och Gündogan endast är reserver säger en hel del för de som följer Bundesliga vecka ut och vecka in.

  Reus är konstigt nog underskattad i både Sverige och Europa. Fortfarande. Tyska spelare har precis som Bundesliga svårt att få det beröm de förtjänar.

  Tyskland kan nog ställa upp med sin fjärde starkaste elva och vinna på tisdag mot Sverige ändå. Så pass bra bredd har Tyskland. Det är dock inget vidare betyg till Sverige som landslag heller för den delen.

  • uberstark

   Sant.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Jag tycker fortfarande Aogo är bättre än Schmelzer och kommer han bara bra in i ett nu bättre spelande Hamburg, kan nog även han bli aktuell igen.