fors

Betyg på Tysklands EM

Det var det. Ledarduon som inte kan vinna och tränaren som mest av allt vill tjusa fixade det inte. Så här såg jag på den tyska insatsen – tänk på att 1 är bäst och 6 är sämst.

Joachim Löw: Får märklig kritik idag för att han ställde in sig på motståndet – men det gjorde han även tidigare i turneringen. Jag tänker framförallt på riskminimeringen i öppningsmatchen mot Portugal och full fart framåt mot Grekland. Just kvartsfinalen verkar ha sminkat över att Tyskland i den här turneringen inte alls var det där offensiva och roliga landslaget, utan snarare ett ganska hämmat, men stabilt bygge.

Hade enorm fingertoppskänsla fram till sista matchen, även om jag inte känner att det var taktiken det föll på. Snarare blev det allt mer tydligt ju längre turneringen gick att Bastian Schweinsteigers vara eller icke vara var den största frågan. Att klandra Löw för att han ställde upp med en spelare som inte var hundra procent känns lätt, men att sätta en symbol på bänken är svårt.

Till sist får man ändå komma fram till att Löw misslyckades både med att tjusa (det knorrades ganska mycket i tysk media, även efter gruppspelsvinsten och laget levde mycket på gamla meriter) och att vinna. Det är tyvärr inte bra nog. (4)

Manuel Neuer: Spred ett oerhört lugn genom hela turneringen. Står för många fina räddningar och är i stort sett chanslös på alla baklängesmål. Smått sanslöst liberospel i slutet mot Italien. (2)

Jerome Boateng: Vaksam och uppoffrande mot Ronaldo. Var avstängd mot Danmark och återvände med en upp-och-ner-insats mot Grekland, men var egentligen att lita på genom hela EM. (3)

Mats Hummels: Överraskningen i startelvan blandade superhjälteutstrålning och närkampsstyrka med ganska hårresande misstag. Chansade för ofta, trots att han försökt tona ned det. (3)

Holger Badstuber: Inte lika iögonfallande som Hummels, men minst lika verksam. Sparade på både offensiva framstötar och misstag. Uppspelen som alltid bra, snabba och längs marken. (3)

Philipp Lahm: Helt väck mot Portugal, målskytt mot Grekland, men överlag var det framförallt hyfsat medelmåttigt. Var ingen god kapten och såg väldigt olycklig ut vid Balotellis andra mål. (4)

Bastian Schweinsteiger: En bra match, fyra mer eller mindre dåliga. En väldigt tuff turnering för Schweinsteiger, som med tanke på skadeproblemen kanske självmant borde satt sig på bänken. (5)

Sami Khedira: Tysklands bäste i EM. Drivande kraft på mitten, klev ofta fram när det gällde som mest och hade även mot Italien ett tungt volleyavslut. Tyvärr något för slarvig och kantig ibland. (2)

Thomas Müller: Den svåra andra turneringen. Försökte alltid beundransvärt, men misslyckades tyvärr med allt för mycket. Låg trots det bakom ledningsmålen mot både Holland och Danmark. (4)

Mesut Özil: Extremt svår att betygsätta. Som alltid Tysklands mest kreativa spelare, men därför också väldigt beaktad av motståndarna. Blommade bara ut fullt mot Grekland. (3)

Lukas Podolski: Som alltid i landslaget på senare tid: ofta olycklig, långsam i tanken och totalt ofarlig – men trots det, på något sätt, målgörare. Hade tur med Schürrles insats mot grekerna. (5)

Mario Gomez: Har ett mäktigt skott, men förutom det är känslan i fötterna inte särskilt imponerande. Smått omöjlig att kombinera med, dock inte helt lätt att argumentera mot tre mål. (3)

Lars Bender: Ersatte Boateng mot Danmark och blev matchhjälte, men det gick samtidigt att se att han inte är en skolad högerback. Hade även två övertidsinhopp och är en för framtiden. (3)

Toni Kroos: Byttes in sent i alla gruppspelsmatcher för att vårda bollen, vilket han lyckades med även mot Italien. En av Tysklands bästa spelare i semifinalen och orättvis syndabock. (3)

Miroslav Klose: Det märktes av att han inte var i full form. Fungerade egentligen inte alls som inhoppare, men det gjorde det mer än okej när han fick spela från start mot Grekland. (4)

Marco Reus: Mycket pigg mot Grekland och mycket pigg, till en början, i inhoppet mot Italien. Fyndig, kvick och målsugen: Reus gjorde mycket av den tid han fick och imponerade stort. (2)

André Schürrle: Tog tyvärr inte chansen när han fick spela istället för Podolski mot Grekland. Med skön skottvilja, men också med hafsigt och överhastat passningsspel. (4)

Mario Götze: Spelade för kort tid för att betygsättas.

Tyskland: Det är ganska talande att nästan alla spelare ligger på eller runt en trea. Det var inte dåligt. Det var till och med ganska bra. Men det var aldrig makalöst. Tyskarna tog sig ur en svår grupp med full pott (även om det var efter tre ganska tajta uddamålssegrar), hade inga problem med Grekland och föll sedan efter två svindumma baklängesmål mot ett starkt Italien.

Inte så jättemärkligt, men väldigt snopet. (3)

Anton Fors
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • freddz93

  Jag anser nästan att Löw borde ha låtit Götze (esset i hans ärm) spela istället för Schweinsteiger efter den insatsen han gjort denna säsongen. Och håller definitivt med dig att Kroos gjorde bra ifrån sig, snarare Özil och Khedira som inte nådde sin fulla kapacitet mot Italien igår.

  • Marchisio__Juve

   Khedira var Tysklands bästa spelare enligt mig.

   • clarro

    utan tvekan!

   • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

    Fast kanske inte så klart just igår.

    • Marchisio__Juve

     Nej, men i tidigare matcher.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Götze tyvärr inte helt fit. Reus blev ässet istället – vilket nästan räckte. För Schweinsteiger borde Kroos spelat, han var redo.

  • Hazardsson

   Enligt mig så var Özil spelaren som försökte? Jag såg ingen annan som tog initiativ och ville något. Han löpte, han hämtade boll, han fördelade, fast hans crossbollar var lite sisådär. Men annars var han en utav dem bättre. Reus var också bra när han kom in. 

   • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

    Jag tycker alltid att Özil är en som vill väldigt mycket, har väldigt svårt att se honom som lat.

    • Hazardsson

     Ibland så ser man inte det.

     30 jun 2012 kl. 17:26 skrev “Disqus” :

 • Altin8

  Tycker du har rätt i det mesta. Jo, en trea för laget känns rätt. Det var inte en riktigt bra turnering. Spelet mot Portugal tyckte jag var direkt dåligt, det var mycket tur. Mot Holland blev det 60 bra minuter. Eller var det bara 2 aktioner som var riktigt bra? Mot Danmark, det var extremt skakigt. Grekland är Grekland, det är ett lag som Tyskland ser bra ut emot. Som Australien i VM 2010. Det säger inte mycket.

  All som allt kändes det inte som detta landslag vi kunde se de senaste två år. Det blev inte någon match som mot Argentinien 2010. En riktig bra match mot ett världsklasslag. Eller tesmatcherna mot Brasilien eller Holland. Det blev inte så.

  Jag misstänker att det har med två saker att göra:

  1. Att Bayern förlorade CL-finalen. Det skulle ha skapat en helt annan mentalitet och självsäkerhet med CL-vinst. Titta bara på vad som hände med Schweinsteiger. Mysteriöst. Tror också att Lahm skulle ha varit mycket bättre. Och det är två nyckelspelare som måste vara i bra form, annars funkar det inte med landslaget.
  2. Förberedningen har väl aldrig varit så dåligt. Tror att man inte ska underskatta detta. Det har alltid varit mycket viktigt för tyska landslaget. Och den här gången gick det jättedåligt. Bayernspelarna kom väldigt sena, fick även spela en helt meningslös träningsmatch mot Holland (inte vill jag höra Hoeness klaga på någon landskamp igen). Det var inte tillräckligt med tid för förberedningen med hela landslaget. Tror att detta var ett problem.

  Men. så är det väl också lite hur Löw ställde sig in på motståndet. Och att han funderade på hur man ska spela turneringen var ju klar. Vet inte hur man kan säga “Hurra-Stil” på svenska, men tydligen vinner man inte turneringar på detta sättet. Och det är ett dilemma för tyska laget. Det är detta man bäst nuförtiden, fast det funkar inte mot lag som Spanien eller Italien. Fast det är kanske skitsnack. Det funkade ju mot ett bra Argentinien 2010. Det som är viktigt är ett tidigt mål.

  Hursomhelst, här kommer mina betyg:

  Löw: 3. Det som inte riktigt funkade var att satsa på Schweinsteiger hela vägen. Men som du säger, att sätta en symbol på bänken är svårt. Man förväntade sig ju ändå att se den riktiga Schweinsteiger igen. Eller man hoppades, snarare. Jag skulle ha bänkad Poldi och Gomez, eftersom det helt enkelt blir mer fart och kombination utan de två. Å andra sidan, skulle detta kanske ha knäckt Gomez? Han skulle förmodligen inte ha spelat bra som inhoppare.
  Jag tyckte inte att uppställnigen mot Italien var bra. Men, å andra sidan: Det som avgjorde matchen var två stora misstag, så enkelt är det. Det var inte offensiven som bara var mycket för dåligt. Det blev ju bara 20 minuter ganska bra spel innan allt förändrades helt.
  Allt som allt ger jag alltid Löw betyg 1, men det kan man väl inte göra för den här turneringen. Man får dock nämna att Tysklands spel har blivit mycket mer variabel, jämnfört med 2010. Men det beror ju mycket på spelarmaterialet, som har blivit bättre.

  Manuel Neuer: 1.  Lugn och säker, det gick inte bättre. Som du säger, chanslös chanslös
  på alla baklängesmål.

  Jerome Boateng: 3. Jepp, det gick att lita på honom. Bättre mot Ronaldo än någon annan i turneringen.

  Mats Hummels: 3. Superhjälteutstrålning och närkampsstyrka, yes. Bra uppspel och mycket målfarligare än Mertesacker. Borde ha varit en “1”, MEN… såna avgörande misstag igen, som med Dortmund i CL…

  Holger Badstuber: 2. Väldigt pålitlig, bra uppspel.

  Philipp Lahm: 4. Jo, väldigt medelmåttigt. Inte stabilt, inte på toppnivå. Brukar vara mycket mer pålitlig.

  Bastian Schweinsteiger: 5. 2 bra passningar mot Holland, tycker inte ens att han var så bra i denna match. Helt enkelt inte i form.

  Sami Khedira: 2. Yes, Tysklands bäste i EM. Han symboliserade kraft och vilja. The new boss.

  Thomas Müller: 4. Inte i form, tyvärr.

  Mesut Özil: 3. Jo, svårt att säga. Tror han bara kom in i turneringen på riktigt mot Grekland. Detta på grund av att det passar bättre för honom utan Gomez och Poldi, det blir mer fart och kombination. Tror han skulle ha gjort en kanonmatch igår om Tyskland hade lyckats med tidigt mål. Han behöver lite plats, lite utrymme. Men det blev inte så…

  Lukas Podolski: 5. En av mina favoritspelare i landslaget. Men, han är egentligen ingen kantspelare. Han kan inte utmana. Och kombinationsspel och inlägg är inte hans styrkor. Tror att även han behöver Klose och en formstark Müller eller Reus på höger sida som skapar ytor och kan passa fram till honom så att han kan visa det han är bäst på – sin vänster fot.

  Mario Gomez: 3. Väldigt bra old school centertank. Men det passar inte det tyska systemet så bra, tyvärr. Det är ett dilemma.

  Lars Bender: Gjorde sin sak väldigt bra mot Danmark, men egentligen går det inte att betygsätta honom.

  Toni Kroos: Samma sak här, svårt att bedöma honom. Jo, var faktikst en av de bästa igår. Borde förmodligen ha spelat istället för Schweinsteiger hela turneringen.

  Miroslav Klose: 3. Inte i full form, nej. Men väldigt viktigt. Med honom blir det tydligen mer fart och kombination i tyska spelet. Tror inte att det berodde bara på att Grekland inte var tillräckligt bra. Det är så Tyskland ska spela. Han gör helt andra saker än Gomez, mycket mer. Tyckte han funkade bra också som inhoppare.

  Marco Reus: 2. Imponerade stort, yes. Borde ha spelat mycket mycket tidigare och mer. Kunde ha blivit en av EMs stjärnskott.

  André Schürrle: 3. Tyckte han gjorde väldigt mycket mot Grekland. Had han gjort två mål (det var lätt möjligt) skulle han fått helt annorlunda betyg. Defensivt tyvärr inte så koncentrerat.Mario Götze: Går inte att betygsätta. Synd han var skadad så länge. Kommer att göra Tyskland även bättre i nästa turnering.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Härligt med en så lång kommentar!

   Där vi som mest tycker olika är väl gällande Klose. Fast egentligen inte: jag vill se Klose istället för Gomez, det funkar mycket bättre för Özil, för Tyskland.

   Men den här turneringen var han tyvärr inte så effektiv. Kanske om han spelat från start även i en annan match, kanske inte.

 • Altin8

  En sak man kan fundera på: Hummels/Mertesacker/Höwedes.

  Hummels är mycket bättre än Mertesacker vad som gäller uppspel. Och han är målfarlig också. Han kan spela spektakulärt. Han är hellre Beckenbauer än Kohler, kan man säga. Mertesacker däremot kan bara försvara. MEN: Han är väldigt pålitlig. Jag kan inte komma ihåg matchavgörande misstag i viktiga matcher. Hans sista säsong i Bremen var inte den bästa, men i landslaget kan jag inte komma ihåg såna misstag. Det är det som Hummels gör ibland, tyvärr. Hinner han bli stabilare och spela i CL och landslaget som i Bundesliga, så blir han absolut världsklass. Annars så får Löw tänka igenom det här igen. En Mertesacker utan skadeproblem som spelar i sitt klubblag skulle vara en alternativ (han var väl inte någon riktig alternativ nu, efter att ha varit skadad så länge). Höwedes också, tycker han är en väldigt bra mittback – synd att han ofta får spela högerback.

  • MrWerder

   Jag tänkte faktiskt efter de båda baklängesmålen att det här var två mål som hade kunnat förhindrats om Mertesacker hade spelat. Han hade kunnat förhindra båda baklängesmålen, t.o.m. vid andra målet när Balotelli kom fri (om han nu var sista backen) hade han hunnit få undan bollen med en glidtackling.

   Å andra sidan var han kanske inte i form, och kanske hade Italien gjort mål på något annat sätt om Mertesacker hade spelat. Lätt att vara efterklok, men jag håller med dig om att Mertesacker alltid har varit bra i landslaget.

   • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

    Å andra sidan: hade han hängt med Balotelli?

    Mertesacker är bra, utan tvekan. Men bredvid Badstuber, som också håller sig tillbaka i närkamperna, också är mer följsam, vet jag inte om det alltid hade funkat superfint.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Höwedes har haft det tufft i Schalke, han har potentialen, men han måste spela som mittback en längre tid även i klubblaget. Med Mertesacker blir det tufft: gör han det bra i Arsenal är det svårt att hålla honom borta från laget.

   Hummels ska verkligen inte hängas, men jag förstår inte varför det inte snackas mer om Boateng och Badstuber. Det funkar bra i Bayern.

  • clarro

   ja..om merte får hyfsat med speltid i arsenal till nästa säsong om gör det bra,bör han fortfarande vara ett alternativ,hummels är ju vassare med uppspel och även snabbare,men går bort sig liiite för ofta tycker jag,har sett merte ett antal matcher i år ,och det såg ut som det brukade göra i bremen,taffligt å klumpigt imellanåt,men han gjorde det han skulle!! dessutom är han ju en en vassare huvudspelare än hummels..

 • Mrdeutschland

  Efter ha läst de flesta forum och bloggar i Sverige om tysk fotboll men även följt med i tysk media måste jag nu säg mitt.

  Har ni själva spelat en fotbollstunering under kortare period? Man går från att vara 100 procent till att tappa lite efter varje match. Om du då börjar en tuneringen inte helt hundra kommer du aldrig att prestera på den nivån som krävs. Alltså skulle Tyskland aldrig ha spelat med Schweinsteiger från start. Schweinsteiger är jätte viktig för Tyskland men Kroos är bättre än en Schweinsteiger på 70 procent av sin kapacitet.

  Min nästa poäng blir Podolski. En spelare som började Bundesliga på en hög nivå men med tiden har han tappat allt i klubblaget dvs en spelare utan form och självförtroende. Poldi lever på gamla meriter. Han ska inte spela då! Vad är egentligen det största problemet med Poldi i landslaget? Han har presterat som bäst när han har fått ägnat sig åt det han kan. Poldi är en forward inget annat. Han har blivit omskolad för att passa in i ett system i landslaget, man vill inte sätta honom på bänken. Enligt mig skulle han kunna fungera bättre som inhoppare bakom Klose.

  Min nästa poäng är defensiven. Tyskland har en Hummels som kommer fortsätta att utvecklas och han kommer ta sista klivet framåt. Han är ung och lär sig fortfarande men han har farten och tekniken det andra kommer. Komma med tiden. Nu Anton kommer du inte gilla vad jag skriver men min åsikt är att Badstuber är största problemet i mittlåset.

  Badstuber är bra på att sätta första bollarna längs marken och han känns trygg med bollen men han känns för mig för vek i kroppen och är det går inte att undgå väligt seg vid snabba omställningar. För mig tror jag inte han kommer bli bättre med tiden utan han passar som truppspelare. Nej för mig är Boateng ett bättre alternativ, han e grymt snabb och framförallt stark i kroppen. Har inte samma känsliga fötter som Badestuber men dom duger. Boateng har också kamperat ihop med Hummels i u-21 laget.

  Lahm ska spela på sin bästa kant och inget annat. Vad gäller en vänster back går det att hitta en som kanske inte är i världsklass men som iallafall kan det taktiska och funkar defensivt, ser Jentsche i Gladbach som ett alternativ eller varför inte Contento om han håller sig skadefri och spelare i Munchen. Han var bra i Champions Leauge finalen och har gjort bra matcher. Här handlar det om att ge två spelare förtroende i ett par matcher i rad. Vi kan kompensera det i WM-kvalet då motståndet inte är det bästa.

  Mittfältet är egentligen världsklass, vi hade lite otur här. Schweinsteigers hela skadefyllda säsong och en Muller helt ur form och en Poldi på fel plats och ur form. Lägg till att detta kunde blivit även Götzes tuneringen men likt Schweinsteiger förstördes den av en skada.

  Reus borde ha spelat, han var en spelare i form och med ett fantastiskt år bakom sig och gjorde det bra när han kom in.

  Özil behöver spelare att sätta bollen på och utan Klose , Muller och Schweini blev det svårt för honom.
  Här hade Götze säker kunnat funkat bra som inhoppare.

  Anfallet funkar inte utan Klose men med det sagt menar jag inte att Gomez är dålig. I Bayern har man ett kantspel som fungerar bättre än vad tysklands gjort i EM. I Bayern kan Gomez stryka runt uanför straffområdet på ett helt annat sätt. I landslaget funkar det inte så man kräver en mer spelande forward och det är inte Gomez starka sida. Hade velat se Reus här eller inhopp av Poldi eftersom de båda är rörliga och mer kombinations säkra eller alternativt ett bättre kant spel med Reus för att hota från kanterna med inlägg eller instick likt Bayern och på så sätt spela med Gomez och få ut mer av honom.

  Min sista åsikt handlar om Löw. Han har gjort ett bra jobb med landslaget hittils men under denna turnering har han satsatt på spelare som antingen är ur form eller är halvskadade men även inte velat se att kantspelet som är så viktigit inte har funkat under en längre tid med Poldi. Varför har herr Löw envisats med Poldi?
  Han har testat andra alternativ under vissa träningsmatcher men har även då möblerat om hejvillt även på andra platser i laget vilket gjort att dessa spelare inte fått en rimlig chans- men Reus gjorde det bra och även om Muller var helt ur form håller han kanten bättre.

  Herr Löw bygge påminner skrämmande mycket om Arsenals bygge. Man spelar vacker fotboll som funkar mot 90 procent av alla landslag i världen men mot den sista 10 procenten har man inte skaffat sig material för att ändra spelstill för en match eller två.

  Ska Löw sluta och ersättas? Mitt svar blir nej! Men likt en spelare som går från att vara lovande till att bli bäst måste han göra samma sak och det är att komma till insikt att han har vissa områden att jobba på.

  summa sumarum gjorde man en ok insats och jag skulle vilja hävda att man inte får glömma att man hade otur med skador och form på viktiga platser i laget. Hand upp den som tror att Italien hade varit lika bra med en halv skadad Pirlo eller Balotelli eller med Skada på Inesta och Xavi.

  Under 2010 gick Ballack sönder helt och då klev Khedira fram helt, kanske hade Tyskland mått bättre med en helt skadad Schweini?

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Intressant med Arsenal. Wenger är ju en tränare som Löw verkligen ser upp till.

   När det gäller Badstuber har jag svårt att se att han mer än ser ut att vara vek: han vann flera dueller mot Balotelli till exempel. 

   Det bästa med Schweinsteiger hade väl varit om han eller Löw haft mod nog att erkänna att det inte var rätt. Det märkligaste tycker jag är att det verkligen fanns bra ersättare, Kroos har i Champions League visat att han kan spela på vilken nivå som helst.

   Ballack fick inte komma tillbaka till landslaget efter VM, för att han inte var riktigt fit. Schweinsteiger fick spela ett helt EM, trots att han inte var riktigt fit.

   Det verkar inte riktigt vara så att man gjort sig av med hierarkierna, det är bara en annan spelare, med mjukare framtoning, som är längst upp.

  • http://twitter.com/swegoon Kildo®

   Hej hop, Arsenals stora problem i PL 11/12 var ju att man tappade för mycket poäng mot bottenlagen och inte att man hade svårt att hävda sig mot topplagen. Gör om gör rätt

   • Mrdeutschland

    Arsenal har spelat fin fotboll under många år men vad exakt har man fått ut av det?
    Min poäng är att Wenger har skapat en trupp ett spel som är vackert att titta på och som fungerar bra men inte ända fram till titlarna.
    Arsenal likt tyskland kan tex inte spela grisfotboll för ngra matcher. Jag menar inte att det e fel att spela som Arsenal och Tyskland men jag tror man måste vara mer flexibla.

    Både Arsenal och Tyskland saknar enligt mig de där spelarna som talar om att de är bäst. Känns som Wenger har fattat detta efter en tid utan tittlar och skaffar sig lite andra typer av spelare.
    Hoppas Löw ändra lite i truppen och hittar ngraspelare som sticker ut på andra sätt.

    Exempelvis Fabian Ernst från Besiktas tidigare Schalke tror jag hade passat in bra i Löws bygge.
    Han skulle inte ha varit startspelare utan bara spelat ngn enstaka match för att göra Tyskland mer flexibla och mer bereda på krig. Mot Italien behövs det smutsigt, hårt och smart spel. Jones från Schalke kom aldrig med i Landslaget och sa efter petningen att han inte passade in pga av sin “aura” med tuffa tag och stil.

    Jag menar inte att Ernst och Jones är bland de absolut bästa i Tyskland men det står för ngt som annat än de flesta andra i truppen som ger flexibilitet.
    Att vinna en liga är ngt annat än att vinna Champions Leauge eller EM och WM.
    Du kan vinna ligan genom att bara förlora mot lag som du har svårt mot om du inte slarvar mot de andra lagen( Real torska mot Barca men vann mot resten).

    I ett EM eller WM funkar det i grupp spelet att torska mot ett lag som man har svårt mot men sen tar det stopp om man möts igen. Det betyder att du måste kunna förändra ditt spel i vissa matcher.

    • Mrdeutschland

     Min slut poäng är att du i ett WM, EM eller Champions Leauge måste vara bra på att bygga ett flexibelt lagbygge.

 • Altin8

  Tycker du har några bra poäng här vad som gäller framtiden. Om några andra saker håller jag inte riktigt med.

  Vad som gäller backlinjen, så får vi se vad som kommer att hända i Bayern, nu att Dante är där. Men jag tror att det blir Badstuber/Boateng. Lahm vill hellre spela på högersidan, det är sant. Och förmodligen är han bättre där. På vänstersidan är han målfarligare, men ett mål varannan turnering (okej, 2006, 2008, 2012), kanske är det inte värd det och man förlorar mer där.
  Fast jag tycker inte att det är ett stort problem. Det enda alternativet är att låta Schmelzer spela några matcher där. Jantschke spelar vanligtvis på höger sida i Gladbach (det är Daems på vänster). Och Contento lär inte spela mycket i Bayern, det tror jag inte på. Aogo eller Janssen, hmm, neh… Inte heller Marcel Schäfer. Ganska synd egentligen att Christian Pander är skadad för mycket och kanske inte tillräckligt bra defensivt. Hans vänsterfot skulle kunna hjälpa vilket lag som helst.
  Så för mig (och för Löw, tror jag), är backlinjen inte något som måste förändras. Om Hummels hinner att inte göra avgörande misstag på hög nivå (som i CL förra säsongen mot Marseille också).

  Schweinsteiger på 100% och Khedira är givna. Men sen blir det intressant. Håller med om allt du skriver om Podolski. Han är ingen kantspelare, det funkar inte. Det kan funka om allt annat fungera offensivt, med Özil, Klose och Müller i toppform (eller Reus eller Götze. Men det har aldrig varit idealt. Undrar lite hur Arsene Wenger vill änvända honom i Arsenal…
  Det som absolut inte funkar är att låta Poldi spela på vänster med Gomez i mitten. Det blir ingenting, de kan inte spela tillsammans.

  Gomez, det är nästa problem. Han är världsklass. Om han passar in i systemet. Det är ett stort dilemma. Han är egentligen för bra för att sitta på bänken. Men han förändrar hela offensivspelet. Det blir inte kombinationsspel, han spelar inte, han kan bara avsluta. Vilket är ett problem för Özil, Müller och Podolski. Så hur gör man med honom? Klose är 34. Är Gomez det självklara förstavalet för framtiden då, eftersom han helt enkelt gör för många mål i Bayern? Och eftersom han inte är en bra inhoppare och hans självfortroende lider och han blir useless när han bara sitter på bänken? Så vad gör man med Gomez? Det är ett stort problem, och jag vet inte hur man kan lösa det. Det är inte alls ett problem mot de flesta lag. Man kan ändå vinna matchen och han kan göra mål. Även om offensivspelet inte blir särskilt snyggt.

  En alternativ kunde vara att låta Poldi spela som centerforward när Klose blir för gammal. Fast han är en helt annan typ forward, är inte så säker att det skulle bli bra. Han funkar ju klart bäst tillsammans med Klose. En annan variant: Müller in i mitten. Och spela med Götze, Özil och Reus bakom. Kunde vara intressant att se. Eller så Müller på höger och Reus i mitten, som Fabregas? Tror inte att det skulle funka så bra.

  Hursomhelst, det är två år till nästa turnering. Vi får se vad som händer till 2014. Det kommer att finnas nya unga spelare. Kanske blir det någon bra vänsterback. Eller en ny Klose (fast det bara finns en Klose).
  Är också nyfiken på t ex Julian Schiebers utveckling. Men vi får se, antagligen kommer han inte att spela särskilt mycket i Dortmund.

  Det kommer att bli intressant i alla fall! Vi får se hur laget utvecklas, och detta även mot Sverige i VM-kvalet 🙂

  • Altin8

   Oj, det gick fel, det var tänkt som svar på det Mrdeutschland skrev.

 • Altin8

  Och en sak som diskuterades i tyska medier. Är laget för snällt? Saknas det någon stor “ledargris” (haha, vet inte hur man kan säga det)? Jag vet inte om detta är problemet. Jo, alla spelare är faktiskt väldigt snälla. Det stämmer. Och kanske verkade det lite som om “they don’t have the balls” när de sjöng nationalsången (Italien såg ju helt annorlunda ut). Men, titta på Spanien då. Det är också ett snällt lag. De spelar bara. Xavi och Iniesta ledar inte med ord, de är ganska tysta. Där är det bara spelsystemet och individuell klass som gör skillnaden.

  Dessutom är det inte så att det finns dessa gamla ledare som Matthäus eller Effenberg och Löw bara ignorerar de. Kanske vill Löw har för mycket harmoni. Kanske. Jag är inte säker. Och kanske är Lahm och Schweinsteiger inte riktiga ledare. Kanske är de för diplomatiska. Det är väl sant att Lahm alltid låter lite som en politiker. Man vet redan vad han kommer att säga. Men, titta på Spanien då. Xavi och Iniesta. Det bevisar kanske att man inte behöver en Effenberg eller Matthäus för att vinna. Fast det inte skulle kunna skada med en personlighet på mittfältet som leder på riktigt när det behövs. En som Matthias Sammer kanske också. Men, det är ju svårt i dagens mediesamhället där alla kontrolleras och alla måste passa in. Det är kanske logiskt att det inte finns spelarna som detta nuförtiden.

  Vad tycker ni? Skulle Tyskland behöva någon ledargestalt som leder, inte bara genom insatsen och bestämdhet, men även någon som skriker som Matthäus, Effenberg eller Sammer?

  Jag tycker inte att det är problemet. Det som t ex avgjorde mot Italien var ju detaljer.

  • clarro

   du har en poäng där,se bara på holland i år när “överstegrisen” van bommel,bara var en skugga av sitt forna jag..

 • Mrdeutschland

  Jag vi är väl överens om en del faktiskt. Jag tycker din tanke med Götze, Özil och Reus bakom  MMüllerller skulle vara kul att testa under ngr matcher.
   
  Jag är också lite intresserade av att se hur det kommer gå för Julian Schieber den här säsongen. Han påminner mig lite om Roney när han spelar och jag tror faktiskt att han kommer få spela mer än man tror.
   
  Sedan har jag en känsla för Contento, jag tror han kommer faktiskt få spela en hel del denna säsong, det är bara en känsla jag har.
   
  Annars ska det bli intressant att följa Leitner , Gündogan och den nye Bittencourt i Dortmund men det ska även bli kul att se Götze spela igen. Leitner tycker jag ser väldigt intressant ut och tycker han gjorde det bra förra säsongen när han väl fick chansen.
  känns som dessa fyra snart är bofasta i den tyska landslagstruppen men även i någon/några borde ha en bra chans på den tyska startelvan framöver. 
   
  När vi pratar anfallare får man inte glöma bort Helmes som avslutade bundesliga väldigt starkt men de återstår att se om han kan upprätthålla målproduktionen under en hel säsong.
   
  Om Hanke fortsätter som föra säsongen bör han få en chans att visa upp sig i landslaget igen, han är väldigt nyttig anfallare med många olika egenskaper men jag tycker framförallt att han gör sin medspelare bättre. t
   
  Favre håller jag som en väldigt bra tränare inte bara på grund av vad han utträttade i Gladbach förra säsongen utan jag tycker han är en tränare som är bra på att slippa fram diamanter. Tycker Mlapa är en väldigt intressant forward som hittils har gjort det bra i U-21 och jag tror Favre kan få ut max av hans talang. Hur bra blir Hermann, han var väldigt bra förra säsäongen.
   
  För övrigt är jag lite små förtjust i Alexander Esswein i Nurnberg. Han imponerade redan på mig när han körde U-17 WM tillsammans med Kroos, tycker han är väldigt dynamisk i sin spelstil, får mig lite att tänka på gamle Zickler.    
   
  Didavi, Stindel, mittbackarna Kirschhoff i Mainz och Wollscheid i Leverkusen, Schmiedebach och Sam för att bara nämna ngra av alla andra som kan komma att bli intressanta.

  Det finns massor att ta av för att krydda till en riktigt bra trupp till WM. I kvalet borde vi kunna pröva lite nytt, då gruppen ser svag ut på pappret. 

  • Altin8

   Haha, du har funderat på många spelare jag också har funderat på. Esswein och Didavi t ex, tycker också att de är jätteintressanta.

   Fast det är en sak: Om du tar EM-truppen, vem tycker du kommer att försvinna från den och inte vara där för VM 2014? Jag har ganska svårt att se vart det finns plats för nya spelare. Om Götze är skadefri och i form så är det ju redan ett problem: Vem kommer att spela bakom forwarden? Där har vi Reus, Özil, Müller, Götze, Schürrle – det är ju redan två som kommer att bänkas. Sen finns även Poldi. Tycker faktiskt att han kritiseras för hårt; det är helt enkelt inte positionen han är bäst på. Men det har funkat bra tillsammans med Klose. Tror i alla fall han blir kvar i landslaget.

   Om vi har Özil och Götze som 10 (och Reus och Kroos som också kan spela på denna position) och Poldi, Müller, Schürrle och Reus på kanten, så finns ju inte plats för någon ny spelare.

   Och om man bara tar 2 forwards, så blir det väl Gomez och Klose igen.

   Som defensiva mittfältare lär det bli Khedira och Schweinsteiger. Och Kroos. Och en eller två andra. Gündogan och Lars Bender kanske med de bästa chanser. Och Sven Bender kanske.

   Lahm, Badstuber, Hummels, och Boateng är givna. Förmodligen också Höwedes. Förmodligen också Merte. Med Schmelzer får vi se, han känns ju inte säker.

   Min poäng är: Det kommer att finnas nya unga spelare som är bra eller några som utvecklas sensationellt. Men frågan är bara vem av EM 2012-truppen man kan lämna utanför. Man vet ju inte vad som kommer att hända, men just nu ser det inte ut som om någon spelare är på väg ut ur landslaget.

   Visst, det finns intressanta spelare som Reinartz, Wollscheid, Tasci, Niedermeier, Hoogland, Castro, Contento (vi får se! Jag tror väl att det blir mest Alaba…), Schmiedebach, Höger, Neustädter, Gentner, Stindl (yeah! Tycker han är riktigt bra), Holtby, Draxler, Didavi, Hermann, Marin (få se…), Hanke, Helmes, Kießling, Mlapa, Petersen (är nyfiken hur det kommer att gå i Bremen), Esswein, Schieber och Lasogga. Och det kommer att finnas nya unga talang. Någon som Emre Can kan bli riktigt riktigt bra – vi får bara se när han får chansen i Bayern.
   Problemet är bara: De måste väl vara otroligt bra för att förtränga de från EM-truppen 2012.

   Löw sa ju redan att det är viktigt efter varje turnering att det kommer in nya spelare. Men de som finns är väldigt unga den här gången. Och de är bra och kan utvecklas mycket. Så det kommer att bli väldigt svårt för nya talang. Det som behövs mest skulle ju klart vara en vänsterback med internationell nivå.

   Det blir i alla fall spännande! Vi får se vad som händer i Bundesliga de nästa 2 år.
   Tror i alla fall att det ser mycket bra ut för tysk fotboll. Det kommer att finnas ett bra lag i många år. Om det räcker för en titel någon gång “redan” för Lahm, Schweinsteiger, Poldi och Klose, det får vi se.

   P.S. Målvakten är ju inte intressantaste positionen, eftersom det finns Manuel Neuer. Men bakom Neuer är ju fortfarande allt öppen. Bra att se att det finns många andra som är bra här också, med Zieler, ter Stegen, Leno, Adler, Wiese (otroligt att han valde Hoffenheim när det kanske kunde ha blivit ett CL-lag England eller Italien. Han sa väl att han ville stanna i Tyskland. Kanske finns inte tillräckligt med solarier i andra länder).

   • Mrdeutschland

    Den med solariet var rolig. Om Podolski slår sig in i Arsenal så ska han va kvar i landslaget. Jag undrar dock om han kommer att klara det. Schurrle tycker jag personligen är lite för lätt att läsa av. Han vill alltid vika in och avlossa sitt fina skott, han har svårt att komma med ngt annat.

    Schmeltzer får vi se, hoppas Dortmund går längre i Europa så han får lite mer internationel rutin.
    Jag tror att Metersacker kan få problem med speltid i Arsenal han också

    Jag tror att det kommer vara en skillnad på 4-5 spelare i nästa trupp.

    • Altin8

     Jo, undrar också hur det kommer att gå för Poldi och Merte i Arsenal. Känns ju allt annat än säker att de kommer att få speltid. Jag hoppas bara på det bästa.
     Schürrle en one-trick pony? Hmm… Klart, mot Grekland kändes det lite Robben-aktig, och det är väl det han är bäst på… Men han gör det oftast väldigt bra. Och han kan spela som forward. Tror han stannar i truppen.

     Tror hellre att det bara blir 2 eller 3 nya spelare. Vi får se! 🙂