fors

Schweinsteigers vara eller icke vara (2)

Jag skrev om det innan EM och även om matchen mot Holland kunde släcka debatten ett tag, har den nu blossat upp igen.

Inte minst för att Bastian Schweinsteiger (ännu en gång) själv påpekat att han inte är hundra procent, att det lilla extra – det kanske lilla avgörande? – saknas och att han faktiskt skulle acceptera en bänkplats. Eller att han till och med finner sig i att Sami Khedira hastigt och lustigt blivit Tysklands mittfältsledare. Åtminstone utåt.

I tre av fyra tyska EM-matcher har Schweinsteiger inte lyst på planen. Från att ha varit en spelare som utstrålar kraft och överlägsenhet har han blivit en spelare som jobbar i det tysta: han själv erkänner att han gör för honom ovanliga fel, men vill inte se att hans insatser varit särskilt dåliga – han gör det som vi soffexperter (för det är väl ändå det, mer eller mindre duktiga, vi är) inte ser.

Det är för övrigt så Joachim Löw bemötte kritiken mot Lukas Podolski. Jobbet i det tysta är alltid argumentet för att tysta oss aningslösa och det må ha sina poänger, men hur duktigt än Schweinsteiger stängde ytor mot Grekland (som väl ändå inte ställde honom inför särskilt stora prövningar), kunde varenda kotte se att han flera gånger gav grekerna fina möjligheter att kontra.

Han är ett problem. Kanske inte så stort som vissa vill ha det. Men inte heller ett särskilt litet.

Den stora frågan är hur det ska lösas. Löw har haft fantastisk fingertoppskänsla i sina val hittills, det här är det allra svåraste och kanske det mest avgörande. Kan Schweinsteigers blotta närvaro på plan sminka över hans misstag, kan han höja sig, orkar hans kropp och huvud det, när det gäller som mest – säg i en möjlig final mot Spanien?

Å andra sidan: kan Toni Kroos axla hans roll? Är 22-åringen tillräckligt intelligent och kall för att inte förivra sig och strunta i defensiven? Litar Löw på att Kroos behåller bollugnet och översikten i stressade lägen?

Förbundskaptenen har som sagt haft alla rätt hittills, för att Tyskland ska vinna EM måste han nog välja rätt här också. Gör han inte det är det dock smått omöjligt att lasta honom för det.

Svårare än så här blir aldrig ett uppställningsval i fotboll.

Ni kanske förresten undrar hur Berlin firar det tyska landslaget?

Förutom att en halv miljon knör sig in på en gata mitt i stan och att ungefär varje restaurang, café, kneipe och gatukök skaffat sig minst en platt-tv till uteserveringen för att göra det totalt omöjligt att missa en enda sekund, firas varje tyskt mål med “polska smällare”. Ja, så är det: från balkongerna och gatorna hörs knappt inga skrik, i vilket fall dränks vrålen av hundratals små explosioner och en skarp doft av krutrök.

Framsidan av dagens B.Z. pryds av en man med bandagerad hand vars balkongfirande slutade olyckligt. För mig är det smått omöjligt att förstå det här smällarberoendet i samband med fotboll. Jag funderar och funderar och funderar – men jag kan inte komma på vad det ena har med det andra att göra.

Kan ni?

Anton Fors
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Inkognitootingokniven

  Det är väl som med vuvuzelorna under VM 2010, en kortvarig upphajpad trend (förutom då i åtskilliga länder i Afrika där det är tradition). Människor väljer väl många gånger att hoppa med i ledet, snarare än att avvika från den stora massan. 

  Sen att det just är polska smällare tänker jag har göra med att EM:et hålls i Polen. Hade det dessutom även funnits Ukrainska smällare så hade ju kanske det varit ännu mer optimalt för dessa vildar (: Dubbel dos så att säga. 

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Jag är ingen expert på smällare men “polska smällare” behöver inte, så vitt jag vet, komma från Polen. Däremot är väl sannolikheten stor att olagliga smällare i Berlin kommer just från Polen, där smällare är lagliga, eftersom gränsen bara är ungefär en timme bort.

   Men att ökningen skulle ha att göra med att EM spelas i Polen tänkte jag inte alls på. Har istället fått intrycket att det blivit allt mer populärt med smällare på fotbollsläktare i Tyskland och att det säkert gjort sitt. Och jag förstår fortfarande inte varför.

   • Inkognitootingokniven

    Ett mystiskt fenomen, jag förstår det faktiskt heller inte. Kan du inte fråga nån på gatan då, som själv smäller, vad grejen är med det hela? 

    Sen så har ju läktarkulturen och pyroteknik länge gått hand i hand, men det duger ju heller inte som ursäkt tycker jag. 

    Men ja, kanske det var nån som fick för sig att börja celebrera de tyska målen med att smälla polska smällare ute på gatan, och folk hankade på; en festlig (om jag ska försöka förstå mig på de som gör det) EM-trend å Tysklands vägnar, skulle jag då kalla det.

    Och har det varit sådär sedan första matchen?

    • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

     Just pyroteknik spelar en stor roll i Tyskland, speciellt efter en väldigt uppmärksammad konflikt med det tyska förbundet – som först ville prata om att kanske legalisera pyro, för att sedan plötsligt ta avstånd.

     Att legalisera pyro betyder, enligt förespråkarna för aktionen, att respektera känslor. Så det är väl det, även om man inte så helt ska bunta ihop bengaler och smällare, det handlar om: känslor.

 • Crille1

  Schwein är given, vissa spelare betyder mer för laget än andra. Bara deras närvaro är bra för de andra, han är sån, Gerrard en annan.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Är den det?

   Det är ju frågan. Mot Portugal, Holland, Danmark och Grekland, ja. Mot England/Italien? Mot Spanien?

 • DieWaffel

  Polska smällare vet jag inte ens vad det är. Kanske har det att göra med att det finns så många polacker i Tyskland och att lyckats sprida en ny, men förmodligen kort trend. Men egentligen har jag ingen aning.
  Schwensteiger fortsätter att vara ett hett tema. Inte så konstigt kanske,han har ju varit en galjonsfigur för det tyska laget under många år. Bara närvaron av honom inger kanske laget en inre styrka som man inte vill vara utan. Återigen, jag hoppas att han är med i nästa match och att han presterar på den nivån vi är vana att se honom.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   “Polenböller” är helt enkelt samlingsnamnet för illegalt importerade smällare, vilket man säkert kan tycka en hel del om – inte direkt snyggt. Det har säkerligen inget att göra med att det bor många polacker i Tyskland.

   Schweinsteiger öppnat ju för temat själv, när han återigen pekar på att han inte är hundra procent. Om det är tänkt som en förklaring till varför spelet inte är perfekt, det vet jag inte – i vilket fall är han ett problem för att han, som han själv erkänner, har problem.

 • http://twitter.com/rolfsuneingmar Rolf Östergren

  Åker till Berlin över helgen och hoppas innerligt på att det blir en EM-final för Die mannschaft. Var bör man för att få maximal effekt då se den?

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Beror väl på vad du menar med maximal effekt. Vid Brandenburger Tor får du massupplevelsen, på en vanlig kneipe får du väl folkligheten och på en uteservering på en restaurang- och bartät gata får du kanske någon slags blandning.

   Blir det vinst och om du är sugen på tutande bilar brukar många fira på Ku’damm efteråt.

 • Waylight

  Tyskland har två `vilodagar`mer än Italien inför semifinalen.Nog en fördel det

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Självklart. Men hur stor? Och när kommer det börja att spela roll?

   Tyskland kan vara friskare sista tjugo, men innan dess ha hamnat i underläge.

   • Waylight

    Från matchens början är tyskarna fräschare och dessutom haft mer tid på att kurera sig

  • Waylight

   Redan när matchen börjar är Tyskarna fräschare 

 • Triumph9

  Kanonbra bloggande som vanligt, Anton. Keep it up.

  En fråga dock av ren nyfikenhet. I början av EM nämnde du vid något tillfälle att Klose borde spela istället för Gomez då han var bra på att länka samman mittfält och anfall eller något åt det hållet. Med tanke på Gomez målfacit, skulle du kunna berätta hur de båda herrarna skiljer sig gällande skicklighet och spelstil och i så fall vem som vore optimal för semifinalen?

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Ja, nu var det ju “bara” Grekland, men Klose söker på ett helt annat sätt än Gomez kombinationsspel med mittfältet: Gomez är en som väntar på sin chans och (oftast) tar den.

   Nu är ju tyvärr inte Klose helt fit och mot grekerna kändes hans ben ibland lite stumma. Det är därför väldigt svårt att veta hur Tyskland ska ställa upp mot Italien.

   Vem som ska ta hand om Pirlo, om man nu vill inrikta sig på det, är väl det största problemet: Özil är inte lämpad för det, Gomez känns inte som som mannen för det och om Klose gör det – vem ska då vara längst fram?

   Kanske blir det en öppen fajt, där både Pirlo och Özil får fria tyglar och resultatet handlar om vem som utnyttjar friheterna mest. Men det känns inte helt troligt.