fors

Anteckningar från en omgång – #18

Spotta ut ord, och lova hela världen på en gång – det kan vem som helst. Visst, det kan ibland funka, skenfunka, över en kortare tid, precis som det gjort i Hamburger SV efter att Thorsten Fink tillträdde som tränare.

Något speciellt, rent resultatmässigt, har han inte uträttat: en hel massa oavgjorda matcher, några på hemmaplan mot lag som man borde ha slagit och några på bortaplan mot lag som man kunde ha förlorat mot, därtill två hemmavinster mot två lag helt ur slag och så två förluster, varav en betydde uttåg ur den tyska cupen.

Ändå har han, fram till igår, setts som något av en frälsare i hansastaden. En som kom in och ruskade till laget, som började prata om vinnare, om Europa, om en ljus framtid för traditionsklubben. En som kom in som en frisk fläkt – vilket dock vem som helst är, i jämförelse med Michael Oenning -, en som stenhårt trodde på sig själv i en klubb som varken visste in eller ut längre. Och en som gav sig själv tre månader att sätta sin prägel på laget.

Igår var, så att säga, examen.

Efter ett vinteruppehåll, där Fink kunnat gnugga in detaljerna och haft tid och möjlighet att finkifiera laget på riktigt, tog Hamburg emot Dortmund. Och genomförde matchen på ett helt vansinnigt sätt: raka rök och öppna spjäll utan någon ordning, från start till mål. Hade mästarna varit italienare, hade matchen slutat 3-0, kvalitetsskillnaden var så stor att det inte hade behövts mer, hade å andra sidan Dortmund, som sprang mindre än vanligt, gått in lite hårdare och varit lite mer koncentrerade, då hade vi snarare snackat tvåsiffrigt.

Nu blev det som bekant en kompromiss, gästerna vann med 5-1 och Fink såg slagen ut efteråt. Att förlusten skulle ha något att göra med det patetiska försvarsarbetet i tränarens naiva offensivtaktik – som varit undermåligt även i tidigare matcher, men aldrig blivit så skoningslöst utnyttjat – ville han dock inte kännas vid, istället var det viljan och modet som saknades.

Och visst kan han fortsätta att försöka nå resultat genom att spotta ut stora ord, visst kan han fortsätta med att snacka upp sina spelares självförtroenden. Men så länge det som kommer ut av det är så blygsamt, både spel- och poängmässigt, kanske det vore en idé att tagga ner lite, bli lite ödmjuk och gnugga på det som verkligen behövs gnuggas på: varken modet eller viljan, utan själva jävla spelet.

***

Även Werder Bremen har under säsongen hållit på att sortera in sig själva helt fel. Istället för att förstå att laget inte håller för att slåss uppe i toppen, har man konsekvent blundat för detta faktum och med en oförståelig optimism faktiskt skjutit sig upp till en makalös femteplats. Kanske är det taktik, kanske är det rentav genialiskt.

Men jag tror inte på luftslott i längden. Visst kan Thomas Schaaf och Klaus Allofs få tycka att 0-0-matchen borta mot bottenlaget Kaiserslautern var helt okej, men om herrarna på sikt vill göra Werder till ett bättre lag, är det nog inte så dumt att se insatsen för vad den faktiskt var: underkänd. Hade man inte mött ligans sämsta lag på att göra mål, hade det sannolikt blivit en ganska svidande förlust.

***

När det gäller ligans två nya tränare – Christian Streich i Freiburg och Michael Skibbe i Hertha – håller juryn fortfarande på och sammanträder. Freiburg hade även under Marcus Sorg dominerat mot Augsburg, Hertha hade även med Markus Babbel haft det tufft i Nürnberg.

***

Vändpunkten. Alla säsonger har en. Kanske var Leverkusens vändpunkt gårdagens seger mot Mainz. Efter att ha spelat fint i första halvlek och säkrat sig en trygg ledning, föll laget ihop i andra halvlek och en seger som för några minuter sedan såg säker ut, balanserade nu på en knivsegg.

I höstsäsongens första match, i cupen mot Dynamo Dresden, var det exakt samma visa: 3-0 blev 3-3. I förlängningen gjorde Dresden mål och förstörde lagets säsongsöppning, ja, kanske till och med hela hösten. Igår, efter att 2-0 blivit 2-2, tog sig Leverkusen i kragen. Robin Dutt bytte ut Michael Ballack, han som mot Dresden byttes in när vinsten såg säker ut, och fick se sitt lag kämpa emot förlorarödet. Och lyckas!

Den fantastiske Lars Bender nickade in en hörna till 3-2, ett resultat som stod sig tiden ut.

***

Märkligt att se hur bra Chinedu Obasi trivdes med att byta Hoffenheim, där alla offensivspelare i det närmaste har fria roller, mot Schalke, där spelet och uppgifterna är enklare och rakare. Flykten från fotbollsfriheten.

***

Manuel Neuer är en målvakt som gillar äventyr. I Schalke fanns det sådana, så det räckte och blev över. I Bayern inte lika många. Och då blir man kanske lite uttråkad, försöker provocera fram ett, och när det väl dyker upp är man kanske lite för ringrostig, eftersom man knappt fått uppleva något liknande på ett tag.

Nej, Neuer är riktigt suverän, men än är han ingen riktigt suverän topplagskeeper.

Anton Fors
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • kovve

  om du påpekar att neuer inte är en topplagskeeper för en tabbe, så kan man ju säga så om nästan alla målvakter? Reina gör ju tabbar regelbundet, även Van de sar var inte felfri och buffon har gjort en del han med. tycker det är fel.

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Om det bara varit Neuers första tabbe… Å andra sidan, som du säger: en perfekt målvakt som aldrig tabbar sig finns inte.

 • http://www.facebook.com/people/Mario-Onur-Gomez/100003015553041 Mario Onur Gomez

  Mycket dåligt skrivet om Manuel Neuer! Killen är en av dom 3 bästa målvakterna i världen med sina ynka 25 års ålder och du skriver att han inte är topplagsmålvakt?!?! Han fick pris i Tyskland för bästa målvakten i BL för 2 veckor sedan och det är hans 4 tror jag.Han har gjort 2-3 misstag i denna säsong men räddat Bayern flera gånger tex mot Augsburg,Hoffienham,City,Shalke. Varför skriver inte du om dom fina räddningarna han gör och bara misstagen?! Om Bayern vinner CL kommer Neuer bli erkänd världens bästa målvakt!

  • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

   Jag tycker Manuel Neuer är världens bästa målvakt, men faktum är att han inte räddat mer poäng än han sjabblat bort i Bayern.

   Det är en annan sak att stå sysslolös långa stunder, som han får göra nu, och att hela tiden behöva ingripa, som han behövde göra i Schalke, och ska vi vara ärliga har han inte klarat av övergången jättesmidigt. Jag tvivlar inte på att han kommer att bli superviktigt för Bayern, men än har han inte riktigt varit det.

   • clarro

    hur går snacket i tyskland då ang neuer? är han “untuchable” eller..? och vad är egentligen bäst för” die manschaft” en given keeper eller en knivskarp konkurenns som det var för nåt år sen innan neuer halka in lite på ett bananskal..?

    • http://fors.fotbollskanalen.se Anton Fors

     Heynckes var kritisk efter matchen, menade att Neuer måste ha mer tålamod och lugn – inte alltid försöka göra bra saker och hasta fram.