Patrick Ekwalls blogg

Om han inte brinner, låt Mellberg få lov att sluta

Min lördagskrönika i Getingen handlar om Olof Mellberg.

Om att vi ska låta honom få sluta i landslaget om det är så han känner.

Jag vill inte ha ”tillbaka” en Olof Mellberg som ställer upp för att han är snäll.

Jag vill ha en Mellberg som brinner och som kan springa rakt igenom fem killar från San Marino i en match på Swedbank Stadion som Sverige leder med 3-0. En som kan neutralisera några av världens bästa forwards på ren vilja, någon som kan skrämma livet av en motståndare ller domare bara genom att stirra på dom med en svart blick.

Och – det kommer alltid någon annan. det gör alltid det.

Läs hela krönikan HÄR.

 

 

 

Patrick Ekwall
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Zwa

  Klockren krönika.
  Vi får aldrig en värdig ersättare om de bakom aldrig får möjligheten att växa med förtroendet och erfarenheten.
  Inte konstigt vi ser Granqvist och Olsson göra misstag när de aldrig ens vart påtänkta som mittbackspar från start för platserna har ju egentligen redan vart bokade på Mellberg och Majstorovic. För en backlinjes viktigaste funktion är att vara samspelt, vilket killarna under aldrig har fått chansen att bli.

  Nej jag tror vi får se nya mittbackar växa fram och ta chansen när de får förtroendet. Så mycket handlar om tillfälligheter ändå om vilka som tar det extra klivet.

  Två mittbackar som fått chansen att spela ihop sig i ett mästerskapskval, rentav ett mästerskap och gjort det bra har alla möjligheter att flytta till en stor klubb och utvecklas vidare till den legendariske svenske mittbacken våra traditioner vant oss vid att ha.

  Sen blir ju knappast Olof Mellberg yngre och har redan visat att det kanske måste till ett mästerskap för att han skall vara den där skäggige galningen som inte släpper nån över bron.
  Är det inte i senaste kvalet Olof vart osedvanligt mänsklig och gjort ovanligt många misstag?

  Jag tror någon ny måste få chansen och sen får vi åtminstone låta dem misslyckas innan vi ger upp VM 2014 helt. (Ja att ställa upp i ännu ett mästerskap med ett mittbackspar som inte är ihopspelt är som att ge upp på förhand.)

  • ekwall

   Tack.
   Jag tyckte i och för sig att det märktes när vi saknade Mellberg i kvalet, exempelvis mot Holland borta.

   • Zwa

    Helt klart är det så. Men samtidigt var det ingen tvekan om att den som kom in var Olofs reserv och aldrig något mer. Sen skall vi inte hymla om att jag också vill ha kvar en motiverad Mellberg helst av allt.

    Men tror iallafall vi är eniga om att det som nu verkar vara framtiden – Olsson-Granqvist inte alls har tränat eller spelat nog med matcher ihop för att kunna bedömas rättvist. De har inte det antal landskamper i bagaget som behövs för att göra den felfria insats vi är vana att se från ett svenskt mittbackspar.

    Det finns liksom ingen mirakelkur, trolleri eller liknande utan det som krävs är timmars träning och matcher tillsammans för att hitta varandra och den nästan telepatiska nivå två riktigt samspelta mittbackar har.

    Vägen dit är inte genom att låta Mellberg tjuva till sig ett år till eftersom han isåfall ändå skulle sluta innan VM och beröva Sverige chansen att först och främst bestämma vilka två som skall spela och sen låta dem spela ihop sig.

    Som du skriver i krönikan så kommer det folk underifrån och man måste inte vara 30+ för att vara bra mittback.

    • ekwall

     Någon gång måste vi lita på andra spelare.

 • bronxbenny

  Mellberg vs San Marino måste vara det absolut sämsta beviset på Mellbergs storhet. Snarare precis tvärtom. Ta en totalt onödig utvisning i en match vi leder mot en mini-nation och därmed missa nyckelmatcher är ett exempel på vilka fantastiska felbeslut killen ibland tog.

  • ekwall

   Alla tar ju felbeslut. Jag talar om hans vilja.