Patrick Ekwalls blogg

Fr

Fredag 1 juni 20:17
Första gången jag såg Danmark-Sverige i Parken var nån gång för hundra år sen o det var på den tiden man fick åka båt mellan Limhamn o Dragör för att ta sig över Sundet…säg att det tog en trekvart me buss ut till Limhamn, sen en dryg timme med båten…då man hann med en rödspätta me remoulääääde o tre sexor Skåne, om man kände för det…därefter en rätt krånglig bussresa från Dragör till Parken, du hade hunnit flyga till Madrid på samma restid.
Nu är det nya tider på alla sätt…det tar 20 minuter med tåg till Byn från Malmö C…o då tror jag att Sverige vann o att Örgrytes Thomas "Poletten" Larsson blev nån sorts hjälte, det ösregnade o på Kvällsposten körde vi rubiken PÖL-ETTEN i 120 punkter över en bild på Larsson i en fet regnpöl.
Those were the days.
Det enda som inte har förändrats är Danmarks förhållande till media…idag fanns alla spelare till förfogande i en timme o efter den uppslutna tillställningen såg vi hela det danska laget sitta på hotellets uteservering o käka lunch…kan ni tänka er utan vakter, poliser, Richtar o mitt ute i det fria så att vem som helst kunde komma förbi, säga hej eller ta en bild me mobilkameran.
Sverige höll senare en strikt presskonferens i en Scandic-reception som stank mat-os…Fredrik Ljungberg satt på ett podium o svarade på sju frågor som ställdes, sen lotsades han till sitt rum övervakad av polis Hammarström…därefter Svensson, Allbäck o Linderoth…tre av de snälla, de som alltid ställer upp…på vanliga korgstolar, "utslängda" till de utsända vargarna.
Sverige har länge låst in sig o överskyddat med hjälp av poliser o Richtar…jag förmodar att det är spelarnas/ledarnas val, jag tror inte att det är Lagrells…men det var intressant att höra hur den danske presschefen sa idag:
"Ett tag sa Schmeichel, varför kan vi inte ha det som i England. Då svarade vi – för att du är i Danmark."
***
Lasse Lagerbäck intog Parkens skön matta, gjorde en kortare rusch, lyfte upp bollen med högerfoten o trixade helt obehindrat o väldigt kontrollerat.
Det gick ett sus genom utsänd svensk media.
Så har vi aldrig sett honom o det visade inte minst att mannen lirat en hel del fotboll genom åren.
DN-Esk utropade: "Nacka Lagerbäck!"
***
Christian Poulsen kändes som en vanlig snäll dansk när vi tog en lång diskussion om mittfältsspel.
Jag har svårt att se hur han springer omkring o trashtalkar stjärnor till vansinne normalt.
Men folk förvandlas ibland, så snart de beträder en fotbollsplan.
***
Långe Lundh skrek i samband med presskonferensen i Vedbaek idag:
"Detta var bättre än Paradiset!"
***
Jag gick fram till danske tredjetränaren (nr 2 imorgon) Torben Storm o presenterade mig artigt.
"Jag minns dig från min tid i Landskrona BoIS", sa han.
Jag blev helt iskall.
Storm var i BoIs 93-94, det gick åt helvete o vad jag kan minnas svinade jag ned Storm vid nåt tillfälle.
Hade hoppats att han glömt.
Och det hade han nog…eller så mindes jag helt fel…han var hur trevlig som helst o sa att "Sverige är mitt andra land" o berömde sen TV4:s sändning från Hammarby-Elfsborg, han såg alltid allsvensk fotboll på lördagar.
***
För att förtydliga; jag har aldrig stängt ned någon kommentatorsfunktion på denna bloggsida…det har aldrig funnits någon o lär inte bli någon.
Vill man höra av sig är det OK, det finns en mejladress.
***
Än en gång: Det kändes stort att få återse Tommy Troelsen.
***
Det är noll tider över till någonting, ändå hann jag smyga in på G-Raw-butiken sidan om vårt hotell o köpte en väldigt svår jeansjacka…såg den o bestämde mig direkt, hade fem minuter på mig mellan en ljuvlig frukost på Bar Dalla Valle o avfärd i hyrbils-polon med den förbannade pinnen i mitten.
***
Det är ett nytt Sverige vi ser på kvällens träning här i parken, jämfört med det vi såg på Stadion häromdan.
Det börjar närma sig nu.
Och alla var med, Svensson, Zlatan, Alex o Chippen.
***
Danskarna utstrålar så oförskämt mycket självförtroende…men jag vet inte, tittar jag på deras trupp blir jag inte direkt kissnödig…de är väldigt bra här hemma men det finns sämre lag än Sverige som tagit poäng här o jag är nöjd med en pinne.
Det känns lite som om det kan sluta hur som helst även om jag framförallt känner att det alltid är lika skönt…hur trevliga de än må vara…att trycka dit Lillebror så det svider, för stryk ska de ha, danskjävlarna.

Patrick Ekwall
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Det går ej att lämna en kommentar.