berglind

Ingen chans för Ajax – hur kul är Champions League?

Champions League är en riktigt skittråkig turnering. 16 matcher och bara två oväntade resultat över huvud taget. Annars en hel del stenfasta vinster för favoriterna, inte minst i Ajax match där ett ganska avslappnat Barcelona enkelt demolerade sin motståndare. Fotbollsvärlden är ojämnare än någonsin. Topplagen har sådana rikedomar att skrällfaktorn är nära nog noll och bredden på högsta nivå är helt försvunnen; för tio år sedan kunde tjugo lag vinna CL, för tjugo år sedan kunde de flesta lagen skrälla och gå långt… I dag? Fem-sex lag har chansen.

Det kommer inte att påverka fotbollsintresset på kort sikt, men om varje Champions League-gruppspel präglas av den här sortens massakrar så har jag svårt att se hur folk i långa loppet skulle orka hålla uppe intresset. Är det någon som på allvar tror att ett annat lag än City, United, Chelsea, Barcelona, Real eller Bayern ens har en suck att vinna?

Ajax var inte ens nära att åstadkomma någonting och jag måste säga att jag är skeptisk till Frank de Boers val att spela Poulsen istället för Schöne och Boilesen som ytter… Viktor Fischer ska spela från start, så enkelt är det. Och låt mig inte ens börja snacka om Bojan…  Ajax borde skicka hem denna Goran Slavkovski-Emra Tahirovic-Maceo Rigters-individ som kostar multum i lön och inte tillför någonting på planen.

***

Eredivisie tuggar på.

Ajax lyckades slå ett formtoppat Zwolle i en 2-1-seger som var mer säker än den låter. Twente lyckades få med sig ett oavgjort resultat hemma mot PSV, Feyenoord spelade 3-3 borta mot ett uppvaknat NEC men mest anmärkningsvärt är kanske Alfred Finnbogasons framfart. Islänningen gjorde två mål och leder nu skytteligan med åtta fullträffar på fem matcher, vilket är en tydlig indikation på att fjolåret inte var en slump.

I ett ständigt föränderligt och varje sommar brandskattat Heerenveen så är han Marco van Bastens viktigaste nyckel. 32 mål på 36 matcher är ett ruggigt facit och… ptja, mer än två säsonger i Heerenveen blir det nog knappast.

***

Ralf Edström gnäller om Ola Toivonen i holländsk media och har i princip allas stöd. Svensken har blivit som en tumör i det nya laget – ständiga spekulationer, rykten och oklarheter skapar ett problem för PSV som i övrigt ser ut att närma sig harmoni. Det sägs att PSV är öppna för att förhandla kontrakt men… Toivonen kommer ha mycket höga anspråk och platsar inte i startelvan. Jag tror att han lämnar senast i januari och det är nog bäst för samtliga parter.

***

Tycks som att transferfrie Boulahrouz hamnar i Danmark av alla platser. Trevligt. Bröndby är ju typ promenadavstånd för mig.

***

Europa League är däremot the shit. Helt oberäkneligt, galna matcher, lagom mycket lek och lagom mycket allvar.

Förväntar mig att PSV gör processen kort på hemmaplan mot bulgariska Ludogorets medan den andra holländska representanten, AZ, borde vara favoriter även på bortaplan mot Maccabi Haifa även om ett oavgjort resultat också ligger nära till hands.

***

Mycket rubriker om att Sepp Blatter medgett att VM i Qatar var “politiskt” motiverat. Det fanns en tid när det hade hetat “ekonomiskt” snarare, men visst – staten och kapitalet sitter i samma båt. I alla fall så är det ett trevligt ställningstagande att omfamna och stötta de ideologiska elementen i Qatars regelrätta slavdrivarstat… Jag är glad att jag pensionerar mitt fotbollsintresse efter VM 2014. Det är inte så jävla spännande att följa mästerskap som mer handlar om VM i usel människosyn än om att kora den bästa nationen i världens största folkrörelse.

***

Robin van Persie har alltid haft en utmärkt högerfot. Myten om att han skulle vara i princip enbent är just en myt. Det är bara det att hans helt sjuka teknik och tillslag med vänsterfoten gör att allting annat ser sämre ut. Om RvP är enfotad så är Johan Elmander typ rullstolsbunden.

 

Simon Berglind
Inlägget har 16 kommentarer

Sisådär matcher – men VM-platsen säkrad

Holland är klara för VM! Yay!

 

Det var väntat naturligtvis, men matcherna mot Estland (2-2) och Andorra (2-0) var knappast några som går till historien som de bäst genomförda. Louis van Gaal bör bestämma sig för någonting som liknar en startelva nu. Medan Holland har en generation av mycket hög klass på gång så lyser “laget” med sin frånvaro. Det största frågetecknet för Van Gaal är hur han ska konstruera mittfältet. Det finns många spelare och spelstilar att välja mellan och gamle Louie har dragit den friheten till sin spets.

 

Kvalet har ändå varit förhållandevis lyckat. Holland har som väntat kvalificerat sig men man har också byggt ett till stora delar nytt lag som fortfarande håller på att gestalta sig. En ny, ung backlinje har spelats in, Stekelenburg är inte längre oomstridd i målet, de rutinerade gamla VM-silvermittfältarna Van der Vaart, Sneijder och De Jong har alla överblickats eller åtminstone ägnat betydande tid på bänken.

 

Men från det vi sett är det lite oklart i vilken position vi egentligen kommer befinna oss när VM börjar. Laget kan vara något för ungt och orutinerat för att kunna konkurrera med de allra bästa redan i nästa mästerskap. Vilket är tråkigt av den anledningen att VM 2014 är _the shit_.

 

***

 

Ta Mikael Lustig, Adam Johansson och ett par andra odugliga svenska högerbackar, släng ner dem i en mixer och spola ner sörjan i toaletten. Mattias Johansson är yrvädret den svenska högerkanten behöver. Snabb, stark, fina inlägg och bra teknik… redan där framstår han som en världsspelare i konkurrensen.

 

***

 

Frode Johnsen, 39, satt på bänken i norska landslaget. Det måste varit de här kvalomgångarnas största enskilda händelse vilket vittnar lite om hur sömnigt det känns med den här sortens uppehåll mitt under brinnande säsong.

 

***

 

Och belgarna stormar vidare. Vad fotbollsförbundet än skrev i den broschyr man delade ut till klubbarna efter det misslyckade EM 2000 så är det någonting resten av fotbollsvärlden borde läsa igenom. Belgien är eventuellt det bästa laget i världen och det känns, som Oranje-supporter, helt onaturligt.

 

***

 

Passade på att se Ukraina – England också. Det var allt jag har att säga om den matchen.

 

***

 

KNVB har nu sökt om att få arrangera en match i EM 2020, närmare bestämt på Amsterdam Arena då Rotterdams fotbollsscen mest förväntas vara en byggarbetsplats då.

 

Med tanke på att EM vidgas till nästa mästerskap innebär en match inte särskilt mycket. Det holländska folket får väl vallfärda för att gå och titta på Slovakien – Bosnien eller något annat b-möte.

 

Idén om att ett utspritt EM är en geopolitisk fråga. 2020 kommer EU definitivt att vara en federalstat med medlemsnationerna som delstater. Detta kommer inte gå obemärkt förbi och det kommer råda en oroshärd över kontineten och att utnyttja idrotten som förenande och lugnande faktor har gjorts förut.

 

Den uppgradering av storstäders säkerhetssystem – med kameraövervakning och allt det där roliga, lovande ni läser om i tidningarna – som krävs och ofta rättfärdigas inför idrottsmästerskap kommer också vara en viktig faktor.

 

Jag tror inte EM 2020 blir en idrottslig succé, jag tror att det blir ett väldigt avslaget mästerskap med tanke på att hela festivalaspekten raderas ut. Men de som betraktar fotbollen som ett verktyg för politik och finans lär vara nöjda.

 

***

 

På lördag kickar Eredivisie igång igen. Toppmötet (!) Zwolle – Ajax blir intressant, likaså Twente – PSV. Skulle Zwolle och Twente vinna sina matcher så leder Zwolle Eredivisie med fem poäng… det vore något.

Simon Berglind
Inlägget har 10 kommentarer

Transferfönstret summeras

Ajax sålde under de sista dagarna till slut Christian Eriksen till Tottenham och Toby Alderweireld till Atletico Madrid.

Klubbens konsekventa Champions League-deltagande de senaste åren i kombination med en fortsatt stark ungdomsverksamhet och den nya filosofin att inte betala mer än tre miljoner euro för en spelare har gjort att klubben vid årsskiftet beräknas sitta på mellan 80-90 miljoner euro på banken.

Det finns olika idéer om hur Ajax kan använda de här pengarna. Man är en av väldigt få klubbar i Europa som går med vinst även utan spelarförsäljningar och sedan Cruijff tog över har man sänkt lönebudgeten från 50 miljoner euro om året till 45.

Tre olika saker har nämnts som möjliga att lägga pengarna på. Det första är att köpa loss arenan. Ajax äger redan 13% och att köpa loss resten från kommunen skulle kosta runt 40 miljoner euro. Det finns dock vissa administrativa fördelar med att låta kommunen fortsätta äga en del. Det andra alternativet är att ta bort klubben från börsen. Att köpa tillbaka alla aktierna – som från början kostade 11,5 euro men som nu är nere i 8 – för initialpriset skulle innebära en utgift på cirka 60 miljoner euro. Det är dock en engångssumma som kan betala tillbaka sig. När Cruijff gjorde comeback i klubben för några år sedan så var det en av sakerna som nämndes i rapporten; börsnoteringen i slutet på 90-talet hade inte gett klubben några fördelar över huvud taget.

Det tredje alternativet är det simpla: höj lönebudgeten och behåll de bra spelarna ett eller två år extra. En trevlig tanke som dock kanske är den mest riskabla. Ajax kan utan problem höja sin lönebudget med tio-femton miljoner euro, men allt över det gör klubben i princip beroende av fortsatt årligt CL-spel vilket man aldrig kan vara säker på.

Ett fjärde alternativt som nämnts är större aktieutdelningar… vilket skulle innebära att Ajax fans biljettpengar gick till holländska storföretagare. Men det vore inget strålande marknadsföringsknep för varken klubb eller företag.

***

Och eftersom att merparten av er är här för att få reda på om Viktor Elm slagit någon dålig passning på sistone kör vi en svenskuppdatering först:

* Efter många turer fram och tillbaka stannade Toivonen i PSV, något han sedan gnällt sig hes över i svensk press. “Jag vill inte stå här och snacka skit om PSV men… Holländare”, sa han.

Han menar att holländare tror sig veta bäst. “Experter på allt”. Det är sant, det är ett kulturellt drag; det kritiska tänkandet får flöda fritt och därmed lyssnar få på auktoriteter. Skitnödigt laglydiga och inställsamma svenskar går bananas över sådant.

Men Toivonen? Han är en 27-årig klumpfotad offensiv mittfältare som blivit utbriljerad av ett knippe tonåringar. Ändå sa han nej till Norwich, dels – med all säkerhet – för att lönen inte var den tänkta, dels för att det inte var en tillräckligt stor klubb. Vem tror han att han är? Mer världsherraväldekomplex än Carl Bildt.

Transferfönstret är fortfarande öppet i vissa länder men jag tror inte att en spelare med den självbild Toivonen har kommer ägna vintern i Glogotogorsk Kokomoforsk. I stället får han nog sitta på bänken i höst och säljas billigt till något PL-lag i desperat anfallsbehov (ingen bör låta mannen spelare mittfältare på PL-nivå).

* Samuel Armenteros lånades in till Feyenoord. För varje match som gått sedan lånet – Armenteros har startat alla utom den första – har det gått bättre och bättre för både laget och för Samuel. Det blir nog inte många mål i år eftersom att han mest lära befinna sig på vänsterkanten men gott om speltid tror jag definitivt.

Hamrén borde vända blickarna i riktning Rotterdam.

* AZ sålde Jozy Altidore och köpte Denni Avdic som i vanlig ordning är skadad även om han ska vara tillbaka inom någon vecka.

Avdic gjorde det rätt bra i Zwolle men är en ganska ensidig spelare och kanske inte riktigt vad AZ behöver egentligen, nu när de utan Maher kommer behöva anfallare som kan skapa chanser för sig själva. Men jag har ingenting emot att bli motbevisad. Potential för en tio mål finns i alla fall.

* I AZ har dock Mattias Johansson fått ett rejält genombrott med makalösa solorusher och ett par mål på kontot. Det snackades redan i våras om att Mattias skulle få chansen i höst och han har verkligen tagit det, klubbens ohyggligt torra och tysta fans saknar knappast Dirk Marcellis som var både säkerhetsrisk och ganska långsam.

Borde vara en man för landslaget… även om jag hade kört på Johan Larsson om jag hette Hamrén.

* Wout Brama gick och skadade sig en längre tid och Twente hummade över en ny kapten. Valet blev lite otippat Rasmus Bengtsson som numera är given i lagets mittförsvar efter att Wisgerhof avställts i garaget och Douglas flyttat till någon östklubb. Men för att vara aktuell för svenska landslaget som mittback gäller det gärna att man ser ut att spela i trätofflor och där fallerar Bengtsson.

* “Lite” otippat gick Jönköpings finne Alexei Kangaskolkka till Heracles där han redan fått en del speltid. Jag har inte sett någon av Heracles matcher hittills och kan inte påstå att mitt liv är en planet i en galax som heter Superettan heller. Vi får se om det finns anledning att återkomma till den här obekante… individen.

* PSV köpte så klart också Kalmars talang Ramon Pascal Lundqvist. Han är tydligen en anfallare på sexton bast. Mer än så får du fråga typ hans mamma eller högstadielärare om. Kommer förmodligen inte få någon speltid i Jong PSV i Eerste Divisie i år men kanske kan bli spännande i framtiden.

***

Kort om varje klubbs transferagerande under den gångna sommaren:

ADO Den Haag är ofta ett j*vligt intetsägande lag att följa under transfermarknaden men man har gjort en till synes vettig sommar. Mf Ricky van Haaren har hämtats från VVV där han gjort det bra och spännande anfallsnamn som Mitchell Schet, Jerson Cabral och Ninos Gouriye kan med lite tur få sina genombrott i klubben. Dock har man tappat viktige mb Kenneth Omeruo som återvänt till Chelsea, samt de två snabba anf Charlton Vicento och Tjaronn Cherny.

Ajax har i vanlig ordning värvat allehanda ynglingar men också mb Mike van der Hoorn från Utrecht och dyra Barcelona-lånet Bojan Krkic som inte direkt rosat marknaden hittills. På transferfönstrets sista dag fick man också in mf Lerin Duarte från Heracles och det ska bli kul att se om han kan vara lika frejdig i Ajax. Klubben har dock tappat flera etablerade spelare så som mb Toby Alderweireld, anf Ryan Babel och Derk Boerrigter samt förstås mf Christian Eriksen. Det kommer bli en svår höst för Ajax men å andra sidan har klubben varit i den här sitsen fler gånger än man inte varit i den.

AZ valde gudskelov att förstärka sin odugliga backlinje med förrförra årets Mike van der Hoorn, det vill säga mb Jeffrey Gouweleeuw från Heerenveen. Därtill plockade man också mb Jan Wuytens från Utrecht, allt för att slippa se Etienne Reijnen på banan. Välvuxna anf Eli Babalj, Australien och Denni Avdic, Sverige, ersatte jänkaren Altidore som tog sitt pick och pack och målskytte och flyttade till Sunderland. Dessutom förlorade klubben mf Adam Maher till PSV men förvärven av båda mf Nemanja Gudelj och Ruud Boymans gör ändå mittfältet mer gediget än i fjol.

I Cambuur har det gått vilt till. Man har plockat in en hel hög med randoms, mest från Eredivisie-bänkar runt om i landet, men också danske anf Oliver Feldballe som sitt namn till trots ska försöka åstadkomma något seriöst i klubben. Mf Ruud Swinkels och Leonardo Nienhuis borde kunna göra jobbet och det ska bli spännande att se anf Jody Lukoki få mycket speltid. På försäljningssidan märks mest mf Yuri Rose som varvar ner i Ajax Zaterdag-lag i amatörfotbollen.

Feyenoord har lyckats undgå att tappa någonting av värde. Man har lånat ut anf Guyon Fernandez men i övrigt inte direkt tappat någon som fick speltid. Samtidigt har man låtit tre tidigare Excelsior-lån återkomma och dessutom plockat in Samuel Armenteros från Anderlecht. Sammantaget har klubben alltså förstärkt.

Go Ahead Eagles ska bli roliga att se under säsongen men särskilt meriterade värvningar har man inte gjort samtidigt som mv Nick Marsman och anf Quincy Promes återvänt till Twente. Lånet av mv Eloy Room från Vitesse borde i alla fall lösa det problemet. Men nog blir det bottenfight för klubben.

Groningen har värvat inhemskt. Nye kaptenen Rasmus Lindgren kom redan i våras och i sommar har man bara köpt tre spelare och låtit några komma tillbaka från lån. mb Eric Botteghin har hämtats från NAC Breda, rutinerade mf Nick van der Velden från NEC och vb Giliano Wijnaldum från AZ. Samtidigt har man blivit av med några viktiga spelare så som mb Virgil van Dijk som köptes av Celtic och det lite oväntade Aston Villa-köpet av mf Leandro Bacuna. Värt att nämna är också att Tim Sparv lämnat för spel i Greuther Fürth.

Heerenveen har för ovanlighetens skull lyckats hålla laget någorlunda intakt men förlorade mf Filip Djuricic till Benfica vilket är ett grymt kap för deras del… i alla fall jämfört med Sulejmani. Man sålde också Jeffrey Gouweleeuw till AZ, en snygg passning i sidled för hans karriär. Som så många gånger för har man handlat nordiskt i form av FM-favoriten och den i många år helt utan anledning omtalade mf Magnus Wolff Eikrem från Molde. En annan gammal norrman med United-bakgrund, Erik Nevland, gjorde det ju bra i Holland. Ska bli intressant att följa. Klubben har också köpt U21-yttern Yanic Wildschut från Venlo och lånat Mitchell Dijks från Ajax, en bra försvarare som kan spela både mittback och till vänster.

Heracles har i princip ingenting kvar som påminner dem om tidigare säsongers succéer. I somras drog mf Vejinovic till Vitesse, anf Everton till Al-Nassr och mf Lerin Duarte till Ajax men i sista stund kunde man i alla fall plocka in rutinerade anf Matthew Amoah som inte spelade någonting under säsongen i Heerenveen och den meriterade och kreative mf Simon Cziommer från Vitesse. Blir intressant att följa. Heracles kommer kämpa i botten med sina begränsade resurser, men lär till slut hänga kvar ändå. De kan sin grej liksom.

NAC ja… Alltid alla dessa ungrare. Som en egen liten transfervärld. 39-årige Gabor Babos kom till Holland för tretton år sedan när han köptes av NAC. Efter några lyckade säsonger där köptes han av Feyenoord innan det bar av till NEC. Och nu alltså tillbaka i NAC som också passar på att plocka in förre Roda-vb Boldizsar Bodor som varit på äventyr i Grekland och Belgien. Minns med glädje ungerska legender som Csaba Feher, Tamas Petö och allt vad de heter.

Anyway, man har också plockat in mf Jeffrey Sarpong från Real Sociedad och det är en bra och viktig värvning men även anf Danny Verbeek och Rydell Poepon borde tillföra något. Däremot sålde man mf Nemanja Gudelj till AZ och det är en förlust, men bra och rutinerade värvningar väger upp för det.

NEC har i vanlig ordning haft en märklig sommar. Man har värvat mf Alireza Jahanbakhsh (lycka till med den, Bosse Peterson) från Iran och någonslags 30-årig andrahandssorteringslirare i anf Michael Higdon från Motherwell i Skottland. Han har till skillnad från laget börjat ganska bra dock och gjorde trots allt 26 mål förra säsongen, så kanske inte ska dömas ut. Dessutom har man värvat någon ung belgare, ett par okända b-lagstyskar och någon gubbe att kasta in om Karl-Johan går sönder.

Dock har man sålt hela laget. Förstemålvakten Babos har lämnat. Inlånade mf Erik Falkenburg återvände till AZ. Nick van der Velden signades av Groningen. mf Evander Sno fortsätter sin dramatiska kamp för att spela i en ny klubb varje säsong. Yttrarna Platje och George drog till två olika klubbar i Azerbajdzan (du får stava det rätt i huvudet, kompis) och anf Rick ten Voorde drog till Paderborn. Det blir en tuff säsong för NEC.

PEC Zwolle blev av med viktige Youness Mokthar som köptes av Twente sista transferdagen. Tidigare inlånade Avdic har som bekant också lämnat precis som andra lånespelare. Men värvningarna som gjorts har varit riktigt smarta. Ungraren Mateusz Klich såg lovande ut redan under lånet i våras, anf Stef Nijland från PSV och mf Kamohelo Mokotjo är två stagnerade talanger som båda vill gripa sista halmstrået till en bra karriär. anf Guyon Fernandez är en utmärkt målskytt och sänkte gamla klubben i debuten. Sista dagen signades vänsterbacken Leroy Labylle från MVV. Äntligen!

Nåväl, Zwolle har börjat riktigt bra och har även gjort en övertygande transfersommar.

PSV har vi redan snackat så mycket om. Scrolla ner till bloggposten inför Milan-mötet.

RKC Waalwijk har gjort några riktiga intressanta värvningar. Visst, man tappade duktiga spelare som anf Florian Jozefzoon och mv Jeroen Zoet till PSV men man har också värvat ingen mindre än danske ym Dennis Rommedahl och den en gång ordinarie landslagsspelaren Romeo Castelen som fått de fem-sex senaste åren förstörda av skador. Han har redan gjort sitt första mål på fyra år och det ska bli väldigt kul att följa honom. Man har även lånat in tjecken mv Jan Seda som tillbringat hela sin karriär som andremålvakt i Mlada Boleslav.

Roda hade en jobbig fjolårssäsong och har en ansträngd ekonomi men har fått in rutin och ordning i de bakre leden genom att byta ut fyra försvarare – Kadar, Tamata, Wielaert och Hempte – mot Dijkhuizen, Luickx, van Peppen och Guy Ramos. Man blev dock av med skyttekungen Sanharib Malki till Kasimpasa och ersättaren anf Frank Demouge gjorde det bra på lån i våras men har överlag haft en knepig karriär med mycket potential och lite verkstad.

Twente har gått ner sig i en transferkaos de sista åren, vilket i och för sig har att göra med att man blivit brandskattade. mf Emir Bajrami drog till Panathinaikos och ingen kommer sakna honom. Nacer Chadli är dock en större förlust och Tottenham har fått ett knippe belgisk klass där. mf Leroy Fer hamnade till slut i England, närmare bestämt i Norwich, och mb Douglas flyttade gratis till CSKA.

Värvningen av mf Kyle Ebecilio från Arsenal känns dock väldigt spännande och vass, likaså unge mexikanen mf Jesus Manuel Corona och Quincy Promes gjorde det bra som utlånad till Go Ahead Eagles förra säsongen. Man ska inte ha för höga förväntingar på Twentes unga lag men det är ett intressant lag att följa.

Utrecht hade en hemsk sommar där man åkte ut mot belgiska halvamatörer i Europa League-kvalet och tappade alla sina bra spelare. mb Mike van der Hoorn och mb Jan Wuytens försvann till Ajax respektive AZ och även vb Nana Asare och mf Anouar Kali såldes. Kvar stod man med en riktigt kass backlinje som man åtgärdat till viss del med lånet av mb Timothy Derijck. Det har dock inte sett helt bra ut och snart lär det till och med pratas om att ge utfryste mb Marcus Nilsson chansen.

Vitesse lyckades äntligen hitta ett vägvinnande spel med sin talangfulla trupp och nu blir man tvungna att göra om från början, i princip. mf Marco van Ginkel gick till Chelsea, skyttekungen anf Wilfried Bony såldes till Swansea och mb Tomas Kaas flyttade tillbaka till Chelsea. Man har dock lånat in vb Cristian Cuevas, mf Lucas Piazon, anf Christian Atsu och mb Sam Hutchinson från moderklubben Chelsea. Den sistnämnde är en skoj gosse på 24 år som slutade spela 2010 innan han 16 månader senare gjorde comeback i Chelsea och nu anses kunna göra bra ifrån sig i Vitesse. Blir kul att följa.

Man har också värvat duktige b/mf Kelvin Leerdam från Feyenoord och mf Marko Vejinovic från Heracles. Funkar bara lånespelarna från Chelsea så kommer Vitesse slåss i toppen i år igen.

***

Det holländska landslagets kvalande är helt ointressant med tanke på att det definitivt blir VM för de oranga nästa sommar. Men jag måste ändå skriva under på frågan om vad fan Ruben Schaken gör i landslaget?

Simon Berglind
Inlägget har 3 kommentarer

PSV hade bollen, Milan gjorde målen

PSV åkte ur med huvudet före mot Milan. Det var tråkigt men inte helt oväntat, liksom matchbilden. Ett holländskt lag som står för underhållningen och anfallsspelet, ett italienskt som står för resultaten och målen: historien upprepar sig alltid.

Man hade chanser. Hade Wijnaldum kvitterat på sin jättechans i andra halvlek eller om Schaars fått dit det där tunga skottet efter hörnan så hade det kunnat sluta helt annorlunda. Men Abbiati var grym i målet och PSV:s anfallstrio med en låååååååångsam Park Ji-Sung, ständigt osynlige Matavz och oberäknelige Depay gjorde ingen särskilt bra insats.

Inte blev det bättre när Toivonen kom in heller. Som några Milan-fans sa så fick deras lag mer att säga till om efter att svensken ersatt en för dagen ganska svag Maher.

Trist, men Europa League känns som en mer lagom nivå för PSV i år.

 

***

 

Kul att Platini ville förbjuda det kazakstanska lagets get-slaktarritual för att det inte hör hemma inom fotbollen.

Jag undrar hur många grisar som äts under varje större fotbollsmatch. Jag undrar om de anhöriga till den VM 2014-relaterade förintelsen som sker i de brasilianska favelorna tycker att det hör hemma inom fotbollen. Jag undrar om slavarna i Qatar känner att deras situation uppmärksammas, eller om bögarna i Ryssland tänker att ett land som deras borde stå som värd för stora mästerskap.

Jag undrar om svältande människor eller de 25% arbetslösa i Spanien tycker att en miljard ska läggas på Gareth Bale. Jag undrar om alla de som utnyttjas och luras av stora kreditlåneföretag och andra globala utsugarkedjor känner att dessa företagsnamn ska skrivas på klubbtröjorna.

Men visst, getter och djävulen är ju ett historiskt sammanhörande koncept. Kanske var just den där skotska geten en nära vän eller släkting till Platini.

***

Christian Eriksen till Tottenham alltså, i princip klart. Elva miljoner euro. Det är ingenting för en spelare av den kalibern och de andra toppklubbarna i Europa borde skämmas satan över att ha missat ett billigt guldkorn på det här sättet.

Och Eriksen själv borde vara sådär halvnöjd med att spela i ett lag som lider av kronisk missa-CL-sjuka.

***

Har alltid väldigt svårt att bry mig om Eredivisie innan transferfönstret stänger. Under augusti brukar ligan vara en enda stor anarki där alla slår alla, spelare kommer och går och rent allmänt är det hopplöst att få någon överblick.

Zwolle leder ligan, Feyenoord har en vinst på fyra matcher. Sådant får det att värka i bollen. Helgens omgång lär inte bli mindre kaotisk, men efter det har alla sina trupper fastställda och någon form av ordning kommer att uppstå.

***

Ajax kan komma att tappa Alderweireld också. Då blir ligan genast väldigt intressant; från att med Eriksen och Alderweireld vara den givna guldkandidaten till att hamna i en ganska jobbig situation där Mike van der Hoorn måste prestera som mittback och där Lerin Duarte ska hämtas från Heracles och skolas in i den offensiva mittfältsrollen.

***

Undrar lite hur många år svenska elitklubbar under Allsvenskan måste gå back innan någon tittar på anledningarna. I min egen stad riskerar Lunds BK uteslutas från de skånska ungdomsserierna för att man inte kunnat betala en avgift på 96 000 kronor till Skåneboll.

Efter att på min lundablogg initialt ha skuldbelagt klubben för deras ekonomiska vanskötsel har jag fått flera mail från ungdomsledare som unisont säger en sak: Svenska Fotbollsförbundet och dess distriksorganisationer är ett pyramidsystem där pengarna försvinner ut i toppen.

Det är ju inte mitt ansvar eller min uppgift att blogga om, men för eventuella journalister som läser det här kan det vara ett ämne att forska vidare i, för vi står inför en situation där åtskilliga fotbollsklubbar närmar sig en konkurs som kommer innebära att tusentals idrottsutövande barn påverkas negativt.

***

Nästa inlägg köttar vi tag i transferfönstret på riktigt, från Dennis Rommedahls comeback i RKC till vilken fjunlös yngling nu någon av storklubbarna otippat men förutsägbart kommer plocka upp de sista dagarna.

Simon Berglind
Inlägget har 3 kommentarer

Inför PSV – Milan: ett ovisst möte

Semestern är över. Den här gången vilade jag lite längre än Eredivisie, men så har vi ju också en lång säsong framför oss – speciellt vi som ska fira det holländska VM-guldet.

***

Jag tänker inte ge mig in på sommarens transferaktivitet i det här inlägget. Alltför många frågetecken kvarstår för att någonting av det som hänt hittills ska vara avgörande för resten av säsongen.

***

Men i kväll är det ju dags för Champions League-kval. PSV mot Milan.

PSV har öppnat säsongen starkt och vunnit de tre inledande matcherna men det är ett mycket ungt nybygge Philip Cocu ställer på planen. Ordinarie spelare som Wilfried Bouma (klubblös), Marcelo (Hannover), Mark van Bommel (slutade), Kevin Strootman (Roma), Dries Mertens (Napoli) och Jeremain Lens (Dynamo Kiev) har alla lämnat laget.

I stället har man för en gångs skull följt den holländska modellen och satsat på en blandning mellan intressanta, lovande värvningar och förstärkningar från egna u-laget.

Kvällens motstånd heter Milan och det är naturligtvis ett inte helt okänt fotbollslag. Många av deras fans menar att PSV borde vara en överkomlig, nästan enkel, uppgift. Vi får väl se.

PSV kommer ställa upp med Jeroen Zoet i målet. Han återvände i somras efter en fantastisk säsong i RKC och har omedelbart fått Philip Cocus fulla förtroende. Mycket trygg och modig målvakt som också är säker i spelet med fötterna vilket är en skillnad gentemot motståndarnas visserligen rutinerade men ganska bångstyrige Abbiati.

Backlinjen lär utgöras av en ung holländsk kvartett. Till vänster Jetro Willems, i mittförsvaret Chelsea-lånet Rekik och Chelsea-köpet Jeffrey Bruma och till höger en av försäsongens överraskningar, Joshua Brenet som än så länge tycks prioriteras över Santiago Arias.

Mittfältet kan formeras på lite olika sätt men mest troligt kommer den evigt springande Georginio Wijnaldum, kreative Adam Maher och ankaret och Sporting-förvärvet Stijn Schaars att möta vad som nog blir en kvartett från Milans sida.

Längst fram är unge Bakkali fortfarande skadad medan lånet, comebackande Ji-Sung Park, ännu inte är matchtränad. Förmodligen kommer Depay och Jozefzoon att flankera Matavz, men det skulle inte helt förvåna mig om Cocu väljer att använda sig av Jürgen Locadia eller till och med Ola Toivonen.

Ett ungt lag som sagt. Tre spelare födda 1994 i backlinjen gör att Jeffrey Bruma, född -91, är veteranen i sällskapet även om Karim Rekik är mer av en ledargestalt. Både Wijnaldum och Schaars är dock väldigt rutinerade vid det här laget och jag tror personligen att PSV:s chans att vinna matchen är faktumet att man har ett bättre mittfält.

Vi som följt Eredivisie och holländska landslaget vet att Nigel de Jong är en grym bollvinnare, men Schaars slughet och förmåga att dirigera laget gör att vi också vet att skillnaden mellan dem inte är så förbannat stor ändå. Muntari (eller Poli) och Montolivo är också två spelare med kvalitéer men jag väljer Wijnaldum och Maher alla dagar i veckan. Även Kevin-Prince Boateng lär hjälpa till på mittfältet för Milan men där snackar vi om en extremt överskattad spelare som inte borde utgöra något större hot.

Dock har man två vassa anfallare i Balotelli och El-Sharaawy samt ett underskattat mittförsvar där duon Mexes – Zapata kompletterar varandra bra även om båda är kapabla att göra hårresande misstag till och från. Särskilt Mexes kan ibland framstå som direkt arrogant.

Jag vet inte hur det kommer gå. Det är omöjligt att tippa men det är en väldigt intressant match. I våras visade ett ungt holländskt landslag med nästan uteslutande Eredivisie-spelare att det kanske inte är en så stor nivåskillnad mot Serie A. Som vidare test för att granska den saken kommer matcherna bli spännande inte bara ur ett resultperspektiv.

Avspark i kväll klockan 20:45 och matchen kan förmodligen ses på någon tv-kanal, om det nu finns folk som använder sådant nuförtiden.

***

Två lag står på tre förluster efter tre matcher: NEC och Feyenoord.

I NEC har stackars Karl-Johan Johansson släppt in hela 14 mål på de tre matcherna men i ärlighetens namn har han inte kunnat göra särskilt mycket annorlunda på mer än två eller tre av dem. Laget har värvat konstigt och negligerat sitt mittförsvar vilket man nu får betala dyrt för. Det ryktas om att Twentes rutinerade Peter Wisgerhof är på ingång vilket vore en fantastisk förstärkning. Wisgerhof är en mycket rutinerad ledartyp med många säsonger som kapten i Twente där han nu petats till förmån för deras nye vice-kapten Rasmus Bengtsson.

Feyenoord har haft en krånglig säsongsöppning med förlust mot ett oväntat formtoppat Zwolle och sedan i matcher mot tippade topplagen Twente och nu senast Ajax.

De Klassieker i helgen såg ganska bedrövlig ut från båda lagen men Feyenoord var otroligt tandlösa och ostrukturerade i sitt anfallsspel och det blev bara sämre när inlånade Armenteros gjorde sin debut och såg väldigt vilsen ut, men att komma in och prestera när man knappt tränat med laget är en ovanlig företeelse.

Simon Berglind
Inlägget har 16 kommentarer

U21-EM slutade på det enda tänkbara sättet

Holland hade bollen i 75 minuter, Italien utnyttjade ett försvarsmisstag och tog ledningen varpå man bestämde sig för att ligga ner i gräset resten av matchen. Det är säkert en trevlig sak på kort sikt – man ser gärna att ens favoritlag vinner – men för italiensk fotboll i det långa loppet är det ännu en sak som gör att Serie A-fansen stannar hemma istället för att sätta sig och det innebär att ännu en generation unga fotbollsspelare från världen över kommer att prioritera ligor som Premier League, Bundesliga eller La Liga. Tråkigt att se.

Turneringen var i övrigt helt okej för holländsk del. Man spelade mycket bra i första halvlek mot Tyskland, innan man begick en holländsk ungdomssynd i andra genom att låta sig överrumplas av att tyskarna inte gett upp. Så bytte då Cor Pot in Leroy Fer när 2-0 blivit 2-2 och på en hörna i slutminuterna lyckades den långsmale mittfältaren nicka in bollen likt han gjort oräkneliga gånger i Eredivisie.

Mot Ryssland gick det enklare. Holland spelade mycket bra och när ryssarna drog på sig en utvisning – möjligen lite billig, men samtidigt en tackling rakt bakifrån med båda fötterna en sekund efter att bollen lämnat den holländske spelaren… Det är svårt att klandra domaren då. Hur som helst blev det en enkel seger.

Matchen mot Spanien såg jag inte, men Holland bytte ut hela sin startelva och det reservbetonade laget hade förstås inte en chans mot ett mer eller mindre ordinarie spanskt lag.

Också då den fördömda semifinalen mot italienarna. Jag tänker inte gnälla för mycket på domaren, men han satte väldigt tidigt i matchen en nivå som innebar “lägg dig ner, få en frispark”. Efter en kvart hade alla spelarna på banan förstått hur det låg till och spelare från båda lagen ägnade varje närkamp åt att försöka fixa frisparkar. På så vis blev det en ganska patetisk och trög tillställning. Oranje skapade flest chanser, hade bollen mest och var naturligtvis överlägsna både tekniskt och fysiskt, men psykiskt så har holländsk landslagsfotboll stora problem med sitt självförtroende. I matcher mot sluga motståndare som Italien tycks man redan på förhand tro att man kommer att förlora på något snöpligt tillfällighetsmål eller en straffläggning. Och då blir det gärna så också.

Kollar vi på de individuella prestationerna så är jag väldigt imponerad av Marco van Ginkel, som dock gjorde en svag semifinal. Tillsammans med omutlige och ständigt dominante Strootman samt den lurige (men ojämne) Maher hade Holland mästerskapets bästa mittfält.

Mittförsvaret med De Vrij och Martins Indi var också strålande. De Vrij gör inga misstag och det är ingen slump att Italien gjorde mål först efter att han gått ut skadad och ersatts av en uppenbart nervös Mike van der Hoorn. Martins Indi gör visserligen en och annan kalkon, men räddar med sin snabbhet och fysik upp både egna och andras misstag.

Vad gäller ytterbackarna tycker jag Daley Blind gjorde en svag turnering. Han hittade inget vettigt samarbete med Ola John och tycktes ofta bli förvånad över att Jeroen Zoet i väldigt trängda situationer spelade ut bollen på Blinds fötter, bröst eller huvud. Blind tycktes inte alls trivas med att vara så pass delaktig i uppspelen. Hans styrka ligger inte i passningsspelet. Ricardo van Rhijn på högerkanten var däremot klass med grymma inlägg och inspel och gediget försvarsarbete.

Längst fram tog Wijnaldum hand om högerkanten allt som oftast. Han var ett ständigt hot när han väl fick bollen – inte minst de två målen visar på det – men han har i många år nu haft svårt att göra sig spelbar och hitta ytor när motståndarna spelar lågt med försvaret. På vänsterkanten var Ola John bäst på plan mot Ryssland och att det är en väldigt speciell och intelligent spelare märktes turneringen igenom, men bristen på offensiv hjälp från Daley Blind gjorde det ofta svårt för honom och han befann sig överallt på planen förutom från de positioner där han kunde skapa chanser. Lite tråkigt.

Luuk de Jong på topp hade ingen bra säsong i Borussia Mönchengladbach och jag tycker inte han var bra här heller. Han är alltid farlig i luften men för trög och ointellgent i sina djupledslöpningar. Jag förstår att Cor Pot petade kvalets skyttekung (8 mål!) Zeefuik eftersom att denne ägnat säsongen åt att vara överviktig och skitdålig, men frågan är ändå om man inte borde gett mer speltid till Danny Hoesen som både är rörlig och livsfarlig i boxen.

Det känns ändå väldigt bra inför framtiden. Turneringen i Brasilien nästa år innebär med all sannolikhet ett generationsskifte. Det är kanske sista chansen för de som tog över efter Ajax 95:or 2004. Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin van Persie, John Heitinga, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar och några till har alla en eller möjligtvis två turneringar kvar i benen. Redan till VM lär vi dock få se åtminstone en av De Vrij & Martins Indi i startelvan och även Strootman känns given. Många andra unga lär också ta plats i truppen. Typ Marco van Ginkel – så länge inte han väljer någon omöjlig klubb som Chelsea eller Manchester United.

***

KNVB:s beslut att låta Jong Ajax, Jong PSV och Jong Twente delta i Eerste Divisie är ett av de klokaste besluten på många år. Dels höjer det nivån på serien – jag tror alla tre kommer figurera i toppen – dels ger det de unga spelarna en kvalitativ serie att utvecklas i. Kommer t.ex. bli roligt att se svenske Ajax-förvärvet Filip Sachpekidis i den mån han kommer få spela.

***

Några tunga transfers i Eredivisie hittills:
AZ:s försvarsspel var allt som oftast bedrövligt under säsongen och nu har man köpt NAC:s defensive mittfältare Nemanja Gudelj samt mittbackarna Jan Wuytens och Jeffrey Gouweleeuw som oavsett topp eller flopp kommer att prestera bättre än Etienne Reijnen..

Twente har värvat Kyle Ebecilio från Arsenal och det blir väldigt intressant att se om han kan leva upp till ryktet som stortalang.

Coolaste värvningen hittills? RKC har signat Dennis Rommedahl på ett tvåårskontrakt! Den mycket rutinerade dansken tillbringade ett år i klubben (utlånad från PSV) på nittiotalet och sluter nu cirkeln genom att återvända dit. Det blir ett kärt och oväntat återseende.

Några profiler lämnar också serien.

Everton lämnar Heracles som nu inte har någonting alls kvar av det lag som för ett år sedan spelade Eredivisies roligaste fotboll.

Groningen tappar Leandro Bacuna till Aston Villa, en transfer som är en chansning av såväl den unge mittfältaren som för Villa; det kan sluta hur som helst känns det som.

PSV förlorar veteranerna Bouma, Engelaar och Van Bommel och skulle ärligt talat behöva köpa in en defensiv spelare med erfarenhet. Man låter också ordinarie målvakten Boy Waterman gå och det blir intressant att se om PSV:s målvakt nästa säsong heter Jeroen Zoet eller Heurelho Gomes.

Och ja just det. Emir Bajrami flyttar ju till Grekland. Kanske fungerar strategin att springa rätt in i sin motståndarback bättre där än vad det gjort i Holland och i Ligue 2.

Simon Berglind
Inlägget har 3 kommentarer

U21-EM: Hollands übertrupp

Snart är det dags för U21-EM. Holland kommer med mästerskapets utan tvivel, tillsammans med Spanien, starkaste trupp, men U21-fotbollen är än mer oförutsägbar än a-landslagsfotboll så det kan naturligtvis fortfarande sluta hur som helst.

Mästerskapet har två grupper, en med idel mediokra lag – värdnationen Israel, England, Italien och Norge och en snabb överblick av trupperna säger att åtminstone Italien borde gå vidare utan större problem medan engelsmännen antagligen kniper andraplatsen trots en i ärlighetens namn ganska bedrövlig upplaga. Jordan Henderson är största stjärnan, det säger väl allt.

Holland har lottats mot Tyskland, Ryssland och Spanien. Det är ganska svårt att säga var vi har tyskarna, men det står ganska klart att deras nuvarande ungdomsgeneration inte är av samma klass som den som nyligen etablerat sig i a-landslaget. Lewis Holtby är så klart vass och Herthas anfallare Pierre-Michel Lasogga är, vad jag sett, en mycket talangfull anfallare, men överlag består truppen av spelare som haft svårt att etablera sig i sina respektive lag. Speciellt defensivt finns det stora frågetecken.

Spanien har som sagt en vass trupp. David de Gea är ordinarie i Manchester United vilket talar för sig själv. Backlinjen innehåller intressanta namn med bland annat Barca-trion Montoya, Bartra och Muniesa som alla står och väger mellan att betraktas som ett nytt gäng Raul Bravo eller ett nytt gäng Carles Puyol, men den mest intressante och etablerade är spelskicklige Sociedad-försvararen Iñigo Martinez. Framåt ser det bättre ut med ett mittfält och ett anfall av hög klass. Utöver givet intressanta namn som Thiago, Koke, Isco, Canales och Muniain är sannolikheten rätt stor att Benficas Rodrigo kommer att vara ett välkänt namn vid turneringens slut.

Ryssland? Tja, jag har faktiskt rätt bra koll på ryssarna numera, med tanke på all holländsk inblandning i deras fotboll de senaste tio åren. De flesta spelarna i deras trupp har mycket stor a-lagserfarenhet. Spelare att hålla ögonen på är bland annat offensive mittfältaren Oleg Shatov, Castilla-forwarden Denis Cheryshev och Dynamo Moskva-yttern Aleksandr Kokorin. Ryssarna har ett bra lag och kan sätta krokben för alla lag i turnerningen. Det blir indeed en intressant grupp.

Hollands förbundskapten Cor Pot, som för övrigt har grym koll på just rysk fotboll efter sina tre år som assisterande i Zenit, har haft ett enormt urval av spelare att välja mellan och behövt styrka etablerade namn – många som hade gått rätt in i laget i t.ex. England eller Italien – och mycket riktigt ser också truppen han tog ut mycket… nice ut.

Målvakter
Jeroen Zoet, 22 år, RKC Waalwijk
Har varit en av ligans bästa målvakter i år och fått följa med Van Gaals a-landslag vid något tillfälle. Är en komplett målvakt som i klassisk holländsk tradition är grym med fötterna och har i RKC lärt sig mycket om fotbollens mentala aspekter av gamle stormålvakten Ed de Goeij. Återvänder i sommar till PSV där han kommer bli förstemålvakt såvida de inte plockar in Heurelho Gomes. Given förstemålvakt i turneringen.
Marco Bizot, 22 år, Groningen
Skolad i Ajax där han insåg att chansen kanske aldrig skulle komma och flyttade därför till Groningen inför säsongen. Har vissa problem i luftrummet och hans 183 centimeter förbättrar inte den saken, men är en grym linjemålvakt och spelet med fötterna håller… ptja, Ajax-klass. Ett okej andrahandsval.
Nick Marsman, 22 år, Go Ahead Eagles
Har gjort en fantastisk säsong i Eerste Divisie och ledde sitt Go Ahead Eagles till uppflyttning för första gången på nästan tjugo år. Har inte sett honom särskilt mycket, men tillhör Twente som har en stark målvaktstradition. Kanske kniper platsen som andremålvakt istället för Bizot. Förhoppningsvis får vi inte veta.

Backar
Ricardo van Rhijn, 21 år, Ajax
Har under säsongen varit given som högerback i Ajax och har framför allt utvecklat sitt offensiva spel. Jag måste säga att jag var skeptisk till van Rhijn under hans debutsäsong 2011/12, men han har växt rejält och går nu före Gregory van der Wiel i a-landslaget, där han gjort sex landskamper. Snabb och brytningssäker men kan se nonchalant ut ibland. Högst troligen turneringens främste högerback.

Kelvin Leerdam, 22 år, Feyenoord
Lite otippat fick Leerdam, trots i princip noll speltid under våren (Feyenoord petade honom när han skrev på förhandskontrakt med Vitesse), en plats i truppen. Kan spela överallt på mittfältet och i backlinjen men är förmodligen tänkt som backup till van Rhijn. En duktig, meriterad spelare som ändå får betraktas som truppens svagaste kort. Lär inte göra många minuter.

Stefan de Vrij, 21 år, Feyenoord
Spelskicklig ledartyp som lär vara given som mittback. Har redan gjort fem a-landskamper för Holland och det kommer bli betydligt fler. Lagkapten i Feyenoord och jagad från alla håll och kanter. En mittback som redan nu är av högsta klass och ganska sannolikt kommer vara ordinarie i mittförsvaret även i Brasilien 2014.

Bruno Martins Indi, 22 år, Feyenoord
Och i Brasilien 2014 kommer, som det ser ut nu, De Vrij ha klubblagskollegan Bruno Martins Indi intill sig. Är helt ordinarie i a-landslaget och ärligt talat egentligen för bra för den här nivån. Snabb och passningsskicklig men gör fortfarande en och annan katastrofinsats där han ser direkt arrogant och bortkommen ut. Nio a-landskamper.

Bram Nuytinck, 23 år, Anderlecht
Medan Martins Indi och De Vrij spelat a-landslagsfotboll har Bram Nuytinck varit given i U21 och i klubblaget Anderlecht. Är en ganska rå försvarare som inte lägger fingrarna emellan och det är inte omöjligt att Cor Pot väljer att använda den bastante mittbacken när det behöver köttas lite mer än finliras.

Mike van der Hoorn, 20 år, Utrecht
Utrecht har gjort en fantastisk säsong och den huvudsakliga anledningen är det starka försvarsspelet där Mike van der Hoorn fått ett stort genombrott under säsongen. Även han en komplett försvarare om än inte riktigt lika bra med bollen som de andra alternativen. Skulle inte göra bort sig om han får chansen, men är troligen fjärdealternativet. Lär inte spela i Utrecht i höst.

Daley Blind, 23 år, Ajax
Valdes välförtjänt till årets spelare i Ajax och har varit fantastisk på vänsterbacken i såväl ligan som i Champions League. Har sedan årsskiftet även tagit plats i a-landslaget. Inte den snabbaste, men annars komplett med spetskvalitéer i det defensiva vilket ärligt talat gör honom till helt unik inom holländsk fotboll. Jag kan inte komma på en enda holländsk vänsterback vars defensiv varit starkare än det offensiva.

Patrick van Aanholt, 22 år, Vitesse
Mer traditionellt offensiv och flärdig är den av Chelsea-utlånade supertalangen Patrick van Aanholt som efter en tveksam vår i Vitesse-tröjan 2012 under den senaste säsongen visat varför han för några år sedan började lukta på a-lagsspel i Chelsea. Vindsnabb och med ett grymt tillslag och fuskar inte längre i hemjobbet som han kunde göra förut. Hade varit ordinarie i merparten av turneringens lag men får här nöja sig med bänkplats bakom Blind.

Mittfältare

Leroy Fer, 23 år, Twente
Huvudstark tvåvägsmittfältare med vagnlaster av Eredivisie-rutin efter tidiga debuten i Feyenoord. Har länge varit en av de spelare U21-landslaget byggts kring och kan vid en lyckad turnering gå förbi Arnold Bruggink och slå det holländska rekordet på 31 U21-landskamper. Inte nödvändigtvis ordinarie men vi får se om Cor Pot väljer den mångsidige mittfältaren framför mer kreativa alternativ. Okej säsong i Twente.

Marco van Ginkel, 20 år, Vitesse
En av säsongens bästa spelare i Eredivisie och den som allra tydligast fått sitt riktiga genombrott. Mycket kreativ, rörlig och därtill också målfarlig. Utsågs till årets talang i Eredivisie och har, i jämförelse med Maher och Vilhena, en ganska välväxt kropp som gör att han dessutom bidrar mycket i defensiven.

Jordy Clasie, 21 år, Feyenoord
Inte lika bra i år som förra säsongen men ändå ett bra och tämligen rutinerat rivjärn som fått en del a-landslagsrutin. Värderas högt i holländsk fotboll och för ett år sedan hade han definitivt tagit den mest defensiva mittfältspositionen men med tanke på de andras framfart och Strootmans närvaro får Clasie nog nöja sig med en bänkplats åtminstone inledningsvis.

Kevin Strootman, 23 år, PSV
Blev förra året tidernas yngste holländske landslagskapten och i U21-landslaget lär han vara den spelare som väljs först av alla. Är en spelare som dominerar mittfältet oavsett om hans lag vinner eller förlorar. Alltid delaktig, alltid i närheten av bollen. En av de fysiskt och psykiskt mest mogna mittfältarna jag sett i den här åldern. Världsklass och kommer visa det.

Adam Maher, 19 år, AZ
Kreative trollkarlen Maher har varit omryktad och omtalad i ett par år nu. I år hade AZ en riktigt tung säsong men Maher har varit bra. Är ett namn för den utpräglade offensiva mittfältsrollen men möter hård konkurrens i Van Ginkel och Vilhena som båda varit ledande parter i betydligt mer framgångsrika klubblag under året som gått. Räkna dock med en del minuter på banan.

Tonny Vilhena, 18 år, Feyenoord
Fyllde 18 i januari och är truppens yngste spelare men har tagit en ordinarie plats i Feyenoord och gjort det fantastiskt bra där hans mytomspunna playmaker-förmåga dessutom kompletterats med en överraskande hängivenhet i defensiven. Kapabel att fylla flera funktioner på mitten men slåss främst med Maher och Van Ginkel om en plats i startelvan. Det mest troliga är ändå en plats på bänken för supertalangen.

Anfallare
Ola John, 21 år, Benfica
Flyttade till Benfica förra sommaren och har lite överraskande varit i princip ordinarie hela säsongen i det lag som kom tvåa i ligan, inhemska cupen och Europa League. Har en väldigt speciell spelstil och kännetecknas framför allt av de felfria, målsökande inlägg och krossbollar som han tycks kapabel att slå med vilken fot som helst i vilket läge som helst var som helst på planen. Mycket trolig startman på någon av kanterna.

Georginio Wijnaldum, 22 år, PSV
För sex år sedan blev Wijnaldum den förste 90-talisten att debutera i Eredivisie. I sin debut spelade han defensiv mittfältare. Sedan dess har han spelat som tvåvägsmittfältare, playmaker, offensiv mittfältare, högerytter, vänsterytter, central anfallare… och alltid varit bra men aldrig bäst. Är något av en gåta med väldigt blandade prestationer. I EM mest aktuell för en kantplats och kan komma att bli ordinarie på den kant John inte spelar på.

Florian Jozefzoon, 22 år, RKC
Lämnade förra sommaren Ajax för RKC och det syntes från match ett att Waalwijk-klubben fått en ytter med stor potential. Klassisk holländsk kantspelare: dribblar sin gubbe med fart och finess, slår inlägg, enkelt och simpelt. Lär inte starta men är definitivt en joker.

Memphis Depay, 19 år, PSV
Apropå joker så är unge Depay en sådan. Fick begränsat med speltid i PSV men har visat sig farlig när han väl får spela. Fungerar bra såväl på kanterna som centralt men tror själv mest att han konkurrerar på vänsterkanten i det här mästerskapet. Snabb, teknisk, målfarlig men fortfarande orutinerad och med en tendens att försvinna ur matcherna. På sin höjd inhoppare.

Luuk de Jong, 22 år, Borussia Mönchengladbach
Har inte gjort någon succé i Bundesliga och säsongen slutade med ett betyg som bäst beskrivs som nätt och jämt godkänt, med tanke på förutsättningarna han haft med skador och annat elände. Lär med sin kompletta spelstil – target och målskytt i ett – ändå ta den centrala anfallsplatsen och det skulle förvåna mig om han inte stångar in åtminstone ett par bollar med tanke på det kreativa mittfält han kommer ha bakom sig.

Danny Hoesen, 22 år, Ajax
Signades helt otippat av Ajax förra sommaren och många supportar utbrast i ett kollektivt “jaha…” Kändes då som ett übertypiskt exempel på ett misslyckat ungdomsproffs (i Fulham) som flyttade hem mest för att en klubb listat ut att han antagligen hamnat utomlands av en anledning en gång i tiden. Men Hoesen har, på den begränsade speltid han givits, presterat bra både spelmässigt och i målkolumnen. En riktig outsider även i U21-truppen, jag hade inte förväntat att han skulle få platsen men med Genero Zeefuiks sviktande form och viktproblem fanns det inte överdrivet många alternativ. Backup till Luuk de Jong och möjligen också bakom Memphis i turordiningen.

***

Holland spelar sina matcher 6 juni (Tyskland), 9 juni (Ryssland) och 12 juni (Spanien).

Simon Berglind
Inlägget har 8 kommentarer

Tredje raka för Ajax – och Sana får ny chans

Mina bihålor känns sprängfyllda med något som inte borde vara där i soliga maj. Det är ett lidande. Som det sades på TV en gång i tiden: kvinnor snackar om att föda barn, men att vara förkyld som man… det är i överjävligaste laget. Tydligen är det så att vi män slutar producera testosteron när vi kommer upp i 37,7 grader och därmed mår dåligt, medan kvinnor klarar att producera sina grejer upp emot 40 grader.

 

Men det var väl kanske inte riktigt det som inlägget skulle handla om.

 

Ajax vann ligan för tredje gången i rad och Frank de Boer blev den tredje tränaren efter Guus Hiddink och Louis van Gaal att fixa den biffen i Eredivisie. Man ska ju dock ha i åtanke att herrarna Hiddink / Van Gaal snodde med sig varsin Champions League-pokal också. Det lär inte Ajax göra under överskådlig framtid.

 

Det ser ändå ganska positivt ut även för framtiden. Viss spelarflykt är att räkna med, men med det för tillfället grymma talangutbudet i Holland borde det ändå vara möjligt att bygga vidare med stil. Christian Eriksen kommer att lämna laget i sommar, allt annat vore orimligt, och han kommer – det är en illa bevarad hemlighet – att ersättas av Adam Maher från AZ.

 

Toby Alderweireld är nu på samma nivå som Thomas Vermaelen och Jan Vertonghen var och borde därmed vara mål för en storklubb. Det har ryktats om intresse från lite här och där och den mycket passningsskicklige mittbacken känns som ett vettigt alternativ för t.ex. Liverpool som blir av med Carragher och behöver en spelskicklig mittback som inte går sönder för jämnan.

 

Den tredje det spekuleras mycket om är Siem de Jong. Mittfältaren är en ganska udda spelartyp och jag tror att det varit anledningen till att snacket kring honom är något nedtonat i jämförelse med Eriksen och Alderweireld. Av de tre tror jag att chansen är störst att han stannar.

 

Årets spelare i Ajax blev dock Daley Blind, som jag också hyllat tidigare under säsongen. Vänsterbacken saknar lite snabbhet men är utöver det en komplett försvarsspelare. Han påminner oerhört mycket om Javier Zanetti när denne figurerar som ytterback. Omöjlig att ta bollen ifrån, slår nästan aldrig en passning fel och har den berömda Foten som dyker upp närhelst motståndaren tror sig ha tagit sig förbi.

 

Likt tidigare år vann Ajax genom en fantastisk slutspurt och det har verkligen skapats en vinnarkultur kring klubben. Med en lite mindre horribelt usel lottning än förra året kan jag till och med se hur man som första holländska klubb på flera år borde kunna konkurrera om att gå vidare från gruppspelet i höst.

 

***

 

Mark van Bommel funderar på att sluta i och med att hans kontrakt går ut i sommar. Chansen finns dock att han spelar vidare ett år till. I matchen mot Groningen för två veckor sedan reste sig hela PSV-publiken när van Bommel byttes ut och sjöng stående hans namn i tjugo minuter. Ett stort ögonblick. Både för PSV:s skull – man lär tappa Strootman – och för Marks skull hoppas jag att han spelar vidare ett år till. Det hade inte varit oförtjänt om han fick avsluta med en ligatitel.

 

***

 

Holland tog i dagarna ut sin 40-mannabruttotrupp till U21-EM i Israel i sommar. På pappret anser jag att man har världens bästa U21-landslag och därmed också borde betraktas som favoriter till segern. Plockar man ihop en elva från 40-mannatruppen, som kommer att dissekeras mer i detalj när vi närmar oss, kan man få ihop ett lag som (beviseligen, med tanke på antalet spelare som redan etablerat sig) vore mycket slagkraftigt även på a-landslagsnivå:

 

Jeroen Zoet

 

Ricardo van Rhijn, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Daley Blind

 

Jordy Clasie, Tonny Vilhena, Kevin Strootman

 

Georginio Wijnaldum, Luuk de Jong, Ola John

 

Och då har man ändå Genero Zeefuik (10 mål på 12 U21-matcher), Marco van Ginkel (tongivande i Vitesse), Adam Maher (supertalang från AZ), Leroy Fer (etablerad mittfältare högaktuell för Premier League) och Jeroen Willems (Hollands främste i fjolårets EM) på bänken…

 

***

 

Frank de Boer har meddelat att Tobias Sana, som genomgår specialträning för att förbättra sin fysik, kommer att få fler chanser till hösten. Blir intressant att följa. Det krävs nog en bra försäsong för att de chanserna ska bli till verklighet, för så jävla enkelt blir det inte att flytta på Viktor Fischer.

 

***

 

Ivan Turina-hyllningarna var något av det mäktigaste jag sett inom fotbollsvärlden. Wow. Ibland förstår man varför AIK:arna känner så högt om sig själva.

 

***

 

Stanley Brard, som tagit Feyenoords ungdomsverksamhet från ett stadie bäst definerat som “skit och åter skit undantaget Robin van Persie” till att bli mer framgångsrika än ständigt hyllade Ajax, lämnar nu klubben. Han ska istället pissa bort sin karriär i azerbadjanska mittenklubben Gabala FC, mest kända för att ha haft Tony Adams som tränare för ett par år sedan. Ersätter honom i Feyenoord gör U19-tränaren Damiën Hertog. Blir säkert jättebra, kanske.

 

***

 

Dick Advocaat vill stanna i PSV ett år till… jag hade sparkat gubben och ersatt honom med Philip Cocu. Klubben behöver bygga om på samma sätt som Ajax gjort, med ett bra uns vett och ett lika bra uns hjärta.

Simon Berglind
Inlägget har 6 kommentarer

Armenteros twitterbråk med tränaren

När Jetro Willems fällde Lasse Schöne i straffområdet vid ställningen 2-2 ignorerade domaren protesterna: ingen straff. PSV-tränaren Advocaat blev dock orolig, Willems blev gång på gång uppsnurrad och fick dessutom ett par tuffa smällar som tycktes påverka hans insats. Han valde att byta ut ynglingen och plocka in den skadebenägne men alltjämt mer etablerade Erik Pieters, ungefär samtidigt som Frank de Boer använde sitt sista byte och tog in Derk Boerrigter.

Det hann inte gå många minuter innan de två inhopparna hamnade i en duell. På en löpboll från Ajax-mittfältet (om jag inte minns fel så kom den från den för dagen helt briljante Eriksen) hade Pieters ett par meters försprång och kunde rensat ut bollen över sidlinjen. I stället valde han att försöka stänga bort den ganske storväxte Boerrigter samtidigt som Waterman kom ut för att sparka bort bollen. Men Boerrigter trängde undan landslagsförsvararen och från några meter utanför straffområdet gjorde han det enklaste möjliga och rullade distinkt in en bredsida. En försvarstabbe av firma Pieters-Waterman, och ett av många framgångsrika byten av Frank de Boer som under samtliga sina år som Ajax-tränare haft flest antal inhoppande målskyttar.

Situationen var typisk för matchen, som var en av de bästa jag sett i år, alla ligor inräknade. Medan båda lagen har fantastiska, kreativa spelare – kanske har PSV till och med ett övertag i det avseendet – så blev skillnaden kvalitén i försvarslinjen. Toby Alderweireld var en defensiv gigant och Daley Blind fortsatte med den fina form han visat under säsongen. Samtidigt var PSV:s backlinje bedrövlig, gick ofta bort sig och verkade i Boumas frånvaro sakna en ledargestalt.

Genom segern och faktumet att såväl Feyenoord som Vitesse spelade oavgjort (de senare genom att tappa en 3-0-ledning till 3-3 mot Roda) gör att ligan över en helg gick från mycket oviss till i princip avgjord. Ajax leder nu med fem poäng före Vitesse och sex poäng före Feyenoord & PSV.

***

Det krävs troligen att Heerenveen plockar poäng i Amsterdam på fredag för att någon som helst dramatik ska uppstå under de omgångar som återstår – även om kampen om andraplatsen som innebär CL-kval givetvis också kommer bli intressant att följa.

Heerenveen vann i helgen med 3-2 över avhängda Willem II i en match som för friserna var en stor besvikelse spelmässigt och för umptielfte gången den här våren var Kristoffer Nordfeldt en av de absolut främsta aktörerna. Han har under en säsong fått lika mycket beröm som Andreas Isaksson mottog sammanlagt under fyra säsonger i PSV.

***

Jag hade vissa farhågor kring Armenteros flytt till Anderlecht och helt lovande ser det inte ut.

En smärre kontrovers har nu uppstått. Efter att ha gått skadad i cirka en månad tillfrisknade Armenteros och ombads träna med b-laget. Som respons skrev han på Twitter “De voetbalwereld is niet eerlijk”, fotbollsvärlden är inte rättvis.

Tränare John van den Brom lackade ur och gick ut i media. “Är Samuel inte nöjd så är det hans problem”, sa han till Voetbalkrant. “Men om han känner så så ska han berätta det för mig. Sådana saker som att publicera det på Twitter är inget alternativ i mina ögon. Jag kommer att prata med honom.” Van den Brom misslyckades lite med att inte kasta stenar i glashus, även om han kanske hade en poäng också han.

Sedan dess har Anderlecht spelat två matcher, båda utan Armenteros i matchtruppen. En tråkig utveckling – men väldigt mycket i fas med hur Anderlecht jobbat genom åren. Vi får se vad som händer i sommar.

***

Anders Karlsson, Tobias Sanas agent, snackade i danska Tipsbladet: “I den här åldern borde han spela mycket. Som fotbollsspelare vill du alltid åstadkomma någonting med din klubb och få speltid”. “Det finns flera klubbar i Sverige och Danmark som är intressanta.”

I går gick dock Tobias Sana ut i Algemeen Dagblad och sa att han gärna stannar om Ajax vill ha kvar honom, för att det är en finfin klubb och han fortfarande tror på sin förmåga.

Återstår att se vad som händer. En utlåning till ett annat Eredivisie-lag vore nog det bästa enligt mig.

***

Christian Eriksens mål förrförra veckan, ett tjusigt skott som skruvade sig in i krysset, överträffades nästan av det mot PSV. Att medvetet skjuta mellan benen på en försvarare är klass.

***

Lösningarna för att rädda ekonomin i de svårt sargade Eerste divisie-klubbarna är inte särskilt kreativa. Det snackas om playoff och om en separat cup för lag i divisionen… Värdelösa förslag. Twente föreslog att reservlag borde få delta i serien. Det låter lite mer intressant faktiskt. Helst hade jag dock sett någonting radikalt – t.ex. att serien blev en testserie för olika sorters regelförbättringar, typ spray för att rita markeringar vid frisparkar och liknande. Eller kanske att KNVB kan finansiera lönen för de klubbar som väljer att ge nyutexaminerade tränare chansen att visa upp sig. Någonting sådant. Bara fantasin och ekonomin sätter gränserna.

***

Undrar om Karl-Johan Johansson får chansen innan säsongens slut. Det är redan klart att Gabor Babos lämnar NEC för NAC och meningen är att Johansson ska ta över förstaspaden. Andremålvakten Khalid Sinouh närmar sig också 40 och frågan är om NEC, som klarat kontraktet, inte borde visa upp framtidens målvaktsval så här i slutomgångarna.

Simon Berglind
Inlägget har 1 kommentar

Fem omgångar kvar – alla kan vinna

Fem svettdrypande omgångar återstår av den holländska ligan och en tidig final blir den på söndag mellan Ajax och PSV. Båda vann i helgen, Ajax – som ser ut att i vanlig ordning ha hittat formen så här mot slutet – gjorde det bekvämt med 4-0 trots utvisning på Vermeer, medan PSV tråcklade sig till en 3-1-seger på bortaplan mot avhängda Willem II.

Därtill vann dessutom både Feyenoord, med hyperviktige Graziano Pellé tillbaka i laget, och Vitesse sina matcher och samtliga fyra lag i toppen måste sägas ha en god möjlighet att vinna ligan.

Normalt håller jag Ajax som favoriter, de har tre poäng till godo på PSV och Feyenoord, de har god form och vinner även när de inte spelar bra. Men matchprogrammet är lurigare än vad det tycktes vara för en månad sedan. Först väntar den tuffa matchen borta mot PSV, därefter ska man ta sig an ett formtoppat Heerenveen och i sista rundan möter man ett hemmastarkt Groningen.

I stället har både Feyenoord och Vitesse spelscheman som ser betydligt lättare ut. Ingenting är avgjort och som jag ser det kan vilket som helst av de fyra topplagen roffa åt sig titeln i Europas jämnaste toppliga. Men om Ajax vinner mot PSV på söndag tror jag ändå att titeln hamnar i Amsterdam.
***
Med Vermeer utvisad i helgen och tredjemålvakten Mickey van der Hart ämnar Ajax asa med sig pensionerade Edwin van der Sar på avbytarbänken som reserv för Jesper Cillessen. Inte så troligt att han får någon speltid i och för sig men det vore fint ändå. Tror säkert han skulle göra okej ifrån sig. Finns ju några fina exempel på målvakter som bara smuttat vin på altanen under en lång tid för att sedan dra på sig handskarna i en eller annan match.

Bara för det kan jag bara komma på typ… Jens Lehmann i Arsenal och Barthez i Nantes. Där snackar vi i och för sig en helt annan sorts människor och dessutom betydligt sämre spelare. Edwin skulle nog se mindre skakig ut om han kastades in hux flux än vad Barthez gjorde i Ligue 1 och Lehmann i Arsenals reservlag.

***

Ruud Brood svarade i holländsk media på den intervju Amin Affane gjort med Fotbollskanalen. Affane hävdade en rad olika saker; “han sa att så länge han var tränare skulle jag få stå på parkeringen och tvätta bilar i tre år”, “han gav mig instruktioner om defensiva saker som jag inte förstod på holländska, men när jag frågade vad han menade blev han arg”.

Brood skrattar bort det när Voetbal International frågar.
– Intervjun säger allting om hur den här pojken fungerar. Du har ingen aning om vad vi gjort för att få honom på rätt väg. Jag har länge skyddat honom, litat på honom och gett honom förtroende, men någon gång måste man säga stopp. Beslutet var väldigt brett förankrat: tränarstaben, klubbledningen och i truppen. Nu är han besviken och kommer med de mest löjliga anklagelserna. De är så absurda att jag inte ens kan ta det seriöst. Jag kunde bara skratta när jag hörde det.

Sannolikt ligger sanningen någonstans mitt i mellan, men av vad jag lyckats luska fram från Roda-spelare och hardcorefansen så ligger Brood ganska mycket närmare sanningen än vad Affane gör – och då är Brood som tränare ändå inte särskilt populär. Tyvärr. Vi får se om Affane mognar eller om det bara är ännu en Bovar Karim, för de tekniska förutsättningarna finns där definitivt.

***

Två lag har i år försvunnit från Eerste Divisie av ekonomiska skäl. Först var det AGOVV som strök på foten och nu senast Veendam. Den ekonomiska situationen i andradivisionen är problematisk och det kommer bli intressant att se hur de nya Murdoch-pengarna som Eredivisie-klubbarna i sommar får ta del av kommer inverka på Eerste Divisie.

Blir också intressant att se om någon av klubbarna i Topklasse avser gå upp. I Holland är amatörfotbollen helig och många klubbar vill inte uppnå elitstatus. Achilles ’29 som leder söndagsdivisionen är i alla fall inte intresserade, även om man i sommar börjar bygga en ny arena. Katwijk i lördagsdivisionen är något bättre förberedda men lär även dem säga nej. Det troliga är ett Eerste Divisie med endast sexton lag nästa säsong.

Simon Berglind
Inlägget har 5 kommentarer