annabrolin

D-day i Durban

Det blåser ljumma vindar såhär på morgonen av den hittills största VM-dagen i Durban.
Ingen sol, men kommer man från ett iskallt Johannesburg räcker luftfuktighet och lite tropiskt klimat för att i alla fall trolla bort den där känslan av att det snart är jul. För lite så har det varit de senaste dagarna i guldvaskarstaden. Kolsvarta nätter där det stundtals sparas rejält på el med resultatet att det är mycket svårt att urskilja en korsning. Dessutom går de flesta Johannesburgbor runt i halsdukar och stickade mössor, även dagtid under en hyfsat varm sol. Det gör i alla fall mig lite förvirrad och när mörkret faller på vid fem ställer kroppen någonstans automatiskt in sig på att det snart är Lucia liksom.
Hmm. Dags att vara ledig snart kanske.

Men nu är vi i Durban. Och här är är det långt till tankar på julgranar och glitter.
Hav, indiska oceanen, vågsurfning före frukost (ja, möjligheten finns vi har dock inte tagit den, ännu…) och en del paraplydrinkar. Det dricks en del sådana idag kan man säga. Och en del öl. Inte för oss förstås men för alla de tusentals VM-turister på plats i staden. Och dom är många kan jag lova. Den som hittar ett hotellrum i Durban idag har antingen mutat fyra vakter och känner hotellchefen eller har någon obskyr relation med Jacob Zuma eller Nelson Mandela.

Vi har tak över huvudet. Men knappt mer än så. Hotell Flintstone tar hand om TV4 denna kväll.

I övrigt så kokar det här. Och vi känner oss priviligerade som får vara på plats när historia ska skrivas ikväll. Men att jobba där det ska skrivas historia innebär att man får ta till maffiametoder för att göra sitt jobb. Vi slåss bland ganska många andra journalister, om man säger så. Journalister som intervjuar varandra och hittills har jag fått frågan om jag är tyska, samtidigt som jag fått en mikrofon uppkörd framför munnen, minst tio gånger. Komplimang eller inte har jag valt att inte fundera över.

Det jag istället funderar över är såklart kvällens batalj. Tyskland-Spanien. Ett möte där förhandsnacket vore mindre hett utan Bastian Schweinsteiger. Bastian levererar i vanlig ordning. “Vi vill ha revansch”. Bastian vet hur man ska göra, och vad man ska säga, för att trissa upp det här mötet ytterligare. Om det nu är möjligt.

Och kopplingen till 2008 är såklart aldrig långt borta. Och spanjorerna har inte heller glömt bort de gånger tyskarna historiskt sett tagit död på den rödgula mästerskapsdrömmen. Det som är annorlunda nu är att Spanien vunnit senaste mötet. Frågan är om det är fördel eller ej för Spanjorerna? Det där med att hantera favoritskap har ju aldrig riktigt funkat. Och hittills har det darrats rejält när man gått in på plan som en på förhand given etta. Så i detta sammanhang säger jag fördel Tyskland.

Sen har vi ju även den frågan som det tjatats om i några dagar. Är det bättre lag 2010 än 2008? Alla är överens om en sak i alla fall. Tyskland är bättre nu än då. U21-lirarna vi alla såg i Sverige förra sommaren har nog lyckats charma den största bratwursthataren. I alla fall lite grann.
Och del Bosque har rätt i en sak, det har renoverats i laget. Till det bättre. Absolut.

Men en större fråga är förstås – är Spanien bättre eller sämre än 2008?
Definitivt inte lika imponerande. Definitivt inte lika hungrigt. Definitivt har det sett lite mer nervöst ut på planen. Och dessutom har man inte samma spirituelle ledare. Trodde aldrig jag skulle säga just detta om Luis Aragonés. Men nu gör jag det eftersom kontrasten till Vicente del Bosque någonstans berättigar detta.

En balansspelare som man hade i Marcos Sennna i toppform har man inte riktigt nu. Dessutom har man inte heller en Fernando Torres i högform. Men man har David Villa. Frågan är om det räcker.

En nyckel nu som då är fortfarande Xavi. Passningsmästaren som visat sig mänsklig och missat en del hittills i VM. Aningen sliten och trött anser vissa Xavi-kännare är orsaken. Han var mindre sliten 2008. Och det kan bli avgörande ikväll. Ännu har Spanien inte spelat en riktigt fulländad match, det är vi många som är överens om. Men dom har fortfarande vunnit, trots att man spelat dåligt. Vad kan då uträttas om man spelar bra? Tja, kanske en plats i finalen. Men då måste man pricka in den där fulländade matchen.

Det som talar för en spansk vinst är att Tyskland version 2010 är just lite mindre tyskt. Bra fart, mer kreativt, mer offensivt. Och i det avseendet lite mer ytor för tiki-taka spelarna. Men tyskarna klarar ju också av att stänga igen, och beroende på matchbild kan Jogi Löw nog lyckas sätta det spanska tålamodet på ett rejält prov. Frågan är vad Vicente del Bosque kan plocka fram ur skjortärmen. Möjligtvis Llorente. Vilket kan vara exakt det kort som kan bli avgörande.

Mitt tips i denna match är trots allt en tysk seger. 2-1 kan jag tänka mig att sätta en hundring på.
Därmed är Tyskland favoriter hos mig. Något som med spanska mått mätt därmed skulle klassas som att spanjorerna faktiskt kan ta det, eftersom det i många spanska fall handlar om att omfördela favoritskapet för att kunna klassas som detsamma efter matchen.

Bara timmar kvar tills det smäller. Och precis som Xavi brukar säga, så har vi hursomhelst en riktigt bra föreställning att se fram emot ikväll.

anna.brolin
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Memo

  Mkt bra Anna ja håller med dig. föresten har du msn lr?

 • lolailotron

  Hej Anna! Du måste vara mycket lyckligt idag eftersom Marca har nämnt dig som en av de hetaste kvinnor i Sydafrika's VM!!!
  http://www.marca.com/blogs/el-otro-mundial/2010

  • Isaksson

   Haha, inget daligt sallskap 😉 Marca tar journalistik lika mycket pa allvar som vanligt…

 • ColinZeal.se

  tokfräsch bild på Anna i marca men ingen slår Melissa Therieau… Herre min skapare.