annabrolin

Undra om Ghanas Gyan somnat än…

Inte många timmar kvar innan det är dags att vakna för nya äventyr.
Men först ska det somnas.
Och det är inte alltid lätt när de senaste timmarna varit sjuhelvetes intensiva. Eller i alla fall en sjuhelvetes slutminut.
Om jag då har lite småbekymmer med sömnen, då undrar jag, hur mår Gyan Asamoah?

Gyan, Gyan, Gyan. It´s a thin line. Eller iaf en lite tjockare vit ribba. Från att vara frälsare för en hel kontinent, till att bli syndabock för densamma.

Och Suarez. Sover han gott? Att döma på reaktionen på Gyans straffmiss så ser han sig själv som gud – med en hand given av någon från ovan. Ingen hand, inget avancemang. Och därmed ingen historia skriven för Uruguay. Landet med 3 miljoner invånare. Undra i hur många medier världen över den siffran behandlas i detta nu.

3 miljoner mot Afrikas 1 miljard människor. 3 miljoner mot 15 procent av jordens befolkning. Tja, 3 miljoner och en hand då.

Så är det många afrikanska fans som ser det.
Träffade på Ghanas “supporter number one” direkt efter matchen. (Ja, han menar att han är Ghanas bästa supporter – alltså number one)
Han hade en del att ta upp med Fifa. “A pressconference will be held by me tomorrow”. Det var det sista han spottandes fick ur sig innan supporter number one lämnade det sjudande Soccer City-skeppet.
En inbjudan Fifa förmodas tacka vänligen men bestämt nej till.

Och ja jävlar vad det sjöd idag. Eller tok-kokade, rättare sagt. Efter en halvmedioker inledning fick publiken en dramaturgi som kunde blivit en “saga på riktigt” som Ghanas coach Rajevac uttryckte det på presskonferensen.
Han uttryckte också “att det är en stund som det är svårt att tala om nu”, men att han är “mycket stolt över sitt lag” och att man “inte förtjänade att förlora på det här sättet”.

Bistert. Bittert. Bedrövande. Och ja, lite hjärtskärande. “it’s time for Africa”-mantrat har varit omöjligt att undgå för alla som varit på plats. Och nej, det är inte bara denna ständiga pausmusik signerad Shakira som påverkat.
Det är såklart folket. Detta varma välkomnande folk som gång på gång frågar hur vi tycker det är att vara här, om vi kan tänka oss att återvända och framförallt att vi inte ska glömma bort dom efter VM.
Och just den frågan kommer allt närmre nu. Vad kommer egentligen hända när VM-cirkusen flyttar härifrån? Just nu känns det som att det kan bli en rejäl baksmälla.

Och efter otaliga möten med hoppfulla Sydafrikaner som ser VM som en frälsning som ska bidra till förändring (i alla fall dom som köpt budskapet helt och fullt från regeringens och Mandelas håll) är det svårt att inte unna dom en framgångssaga som den Ghana var så nära att skapa.
Därför kändes denna förlust mest i team Brolin/Fuxins hjärta så här långt. By far.

Men visst. Straffarna ska såklart sitta när du blir serverad chansen att skriva historia för en hel kontinent.
Om Gyan somnar innan dagen gryr undrar jag hur många gånger den där straffen kommer gå på repeat i drömmen.

Suarez nya variant på Guds Hand kan nog också finnas med i ett gäng drömmar. I Suarez egen iklädd ett lätt rosaskimmer. Hos 1 miljard afrikaner – iklädd ett kolsvart bäckmörker.

En spelare som garanterat sover gott är Sebastian Abreu. Den kalla avslutande chippen är inget man skojar bort. Nä, den när man drömmar på. En dröm som för Uruguays del har besannats efter 40 års väntan. För så länge sedan var det man befann sig bland The Big Four.

Dagen före dagen - glad Ghanaträning bakom galler

Dagen före dagen - glad Ghanaträning bakom galler

En av oändligt många Ghanaflaggförsäljare

En av oändligt många Ghanaflaggförsäljare

The match

The match

Matchen från mitt perspektiv

Matchen från mitt perspektiv

"I'm very proud. The whole of Africa supported us. We didn't deserve to lose in such a way." Ghanas coach Milovan Rajevac

Milovan Rajevac som fick frågan av ghananska journalister om han kunde tänka sig att stanna på posten eller inte. En fråga han fick efter att först ha blivit hyllad av den ghananska pressen.

Man of the Match - Diego Forlán poserandes framför huvudsponsorns Backdrop inne i presskonferenslokalen. En av Fifa noga kontrollerad rutin.

Man of the Match - Diego Forlán poserandes framför huvudsponsorns Backdrop inne i presskonferenslokalen. En av Fifa noga kontrollerad rutin.

anna.brolin
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

 • Christian

  En match som bytte skepnad många ggr pga skador på tongivande spelare och där ghana kändes vassare i förlägningen men i efterhand så tror jag nog att Gyan's straffmiss även kostade Ghana den efterföljande straffläggningen också. Uruguay gick in i den utan nån speciell press då matchen borde vart över redan och det fällde avgörandet.

 • BHFanaticos

  Mycket bra blogg Anna! Jag gillar verkligen din blogg den har stil och klass, själv bloggar jag ochså men jag tycker att din blogg är den bästa hittills :))

 • Carip

  det är offside på nr.10 innan Suarez räddar!!!!!!!!!!!!

 • veronese

  Jag tror Gyan har somnat nu.

 • sandra

  Hejsan Anna!
  Mitt namn är Sandra Chukair. Jag är 16 år gammal och lever det vanliga tonårslivet i Stockholm. Det ända som dock gör mig så speciell är att jag är fotbollsintresserad på en hög nivå.
  Vissa människor idag kanske bara läser lite fotbollsnyheter och kanske tittar på lite fotboll. Inte jag. Jag analyserar sllt som händer i den spanska ligan eftersom jag planerar att jobba där…
  Idag har jag ett mål, och det är att bli en fotbollsjournalist. Jag har en blogg…. http://itsmesandra.blogg.se. Min blogg handlar bara om fotboll. Jag skriver matchrapporteringar, krönikor och lite snabba nyheter om mitt favorit lag, Real Madrid CF… Nya talanger kan bli riktigt stora och jag planerar att hamna i den mappen.

  Anna du som fotbollsjournalist har imponerat på mig och du är en enorm förebild för mig idag!
  Jag hoppas att jag än dag kommer bli lika stor som dig eller tillochmed större 😉
  MVH/ Sandra C.