Fotbollskanalens blogg om Allsvenskan

Så var onsdagen då ”Gud” och Alf tog över

Så har då Alf Westerberg klivit in på allvar i rollen som huvudtränare för IFK Göteborg.

Under onsdagsförmiddagen ledde han sitt första pass på ett soligt Kamratgården.

Det såg ut ungefär såhär:

10.00: Thomas Wernerson och ordförande Frank Andersson kliver ut från Kamratgården med varsin kaffe i handen. Fyra minuter tidigare har IFK Göteborg meddelat att Torbjörn Nilsson, ”Gud” kallad av supportrarna, har anställts som assisterande tränare bakom Alf Westerberg. En mindre bomb. Det känns som att han kommer göra nytta, i alla fall på kort sikt. Dels ger det klubben lite positiva rubriker, dels är han en duktig tränare, dels är det ett stort symbolvärde att bara ha honom i organisationen.

10.10: Prioritet Finans vd Nils Wiberg, han som har gått med på att betala hela Torbjörn Nilssons lön, glider in på parkeringen i en svart glänsande bil (Porsche, tror jag). Han är glad över att ha fått tillbaka en legendar till Kamratgården, men nöjer sig inte där.
– Wernerson (Thomas) är nästa som ska tillbaka, säger han.

10.15: Vattenspridarna drar igång vilket tvingar presspacket att fly och samtidigt se de åtråvärda åskådarbänkarna bli dyblöta. Deppigt.

10.22: Thomas Rogne är förste spelare ut på gräsplanen. Fystränare Kalle Olsson var först ut av ledarna. Han hade mycket koner, pinnar och häckar att placera ut.

10.25: Allt mer folk strömmar till. Det blir nog närmare 100 stycken tillslut. Kanske mer. Stämningen är god trots allt som har hänt och skrivits. Mycket nytt och spännande med Westerberg och Nilsson, såklart.

10.30: Alf Westerberg lämnar omklädningsrummet och äntrar planen. Torbjörn Nilsson kommer ett par steg bakom. Kamerorna går varma.

10.37: Westerberg samlar spelarna i en ring på mittplan för ett kortare snack. Därefter joggar laget i gång.

10.55: Sportchef Mats Gren dyker plötsligt upp och hela presspacket kastar sig över honom. Dels för att fråga om Torbjörn Nilsson såklart, men också om…
… att Henrik Björdal tränar med laget trots att låneavtalet gått ut: ”Det är uppgjort med agenten är att han får hålla igång och träna här tills vi vet vad som händer. Det är en dum situation för honom. Jag har inte hört något från Brighton sedan i lördags”.
… alla tränare som har kopplats ihop med klubben: ”Jag kommer inte vara ute och jaga tränare och har inte gjort det förut heller. Jag har sett att det har varit mycket spekulationer om folk som ska ha tackat nej. Det är folk som jag inte ens har pratat med”.
… att Joel Ekstrand verkar vara nära att skriva på för klubben: ”Det är en person som vi har tittat på, men det är inget mer där just nu”.
… det finns någon kontakt med Sebastian Larsson: ”Nej. Jag hade lite i början av sommaren, men min känsla blev ganska snabbt att han inte är klar med utlandet”.
… det är några nyförvärv på ingång: ”Jag sitter lite på två spelare som drar ut på tiden. Som inte hänger på mig. Jag hade hoppats ha en central mittfältare inne i måndags nu när Mads (Albaek) har försvunnit, men det har har dragit ut på tiden. Vissa saker går inte så snabbt som man hoppas”.

11.00: Efter en passningsövning kör Blåvitt-spelarna rörlighet och snabbhet med hjälp av alla de där konerna, pinnarna och häckarna som fystränaren Kalle Olsson placerade ut.

11.10: Ny samling i en ring på mittplan.

11.15: Dags för spel elva mot elva. Det går ett mindre sus genom presspacket när lagkapten Mattias Bjärsmyr inte får någon väst utan placeras bland reserverna. Lagen som följer:
Västar: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Thomas Rogne, David Boo Wiklander, Billy Nordström – Mix Diskerud, August Erlingmark, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Tobias Hysén, Mikael Boman
Utan västar: Erik Dahlin – Martin Smedberg-Dalence, Mattias Bjärsmyr, Benjamin Zalo, Edvin Dahlqvist – Henrik Björdal, Victor Olofsson, Lawson Sabah, Sebastian Ohlsson – Elias Omarsson, Patrik Karlsson Lagemyr
Inga större skrällar vid sidan om ”petningen” av Bjärsmyr. Sebastian Eriksson ser ut att flyttas upp på mittfältet och fylla luckan efter Mads Albaek. Billy Nordström, tillbaka från utlåningen i Varberg, verkar få chansen som vänsterback.
Westerberg är aktiv under spelet. Går då och då in och bryter, pratar, dirigerar. Torbjörn Nilsson håller en lägre profil. Står mest och pratar med Thomas Olsson (numera ansvarig tränare för både U19 och U21).

11.45: Spel på mindre yta. Thomas Olsson kliver in och dominerar.
– Han är bra ju! Han gjorde vårt första mål, hyllar Mattias Bjärsmyr.
Platsar han i laget?
– Kvalitetsmässigt… Sedan är det frågan hur länge han orkar. Han spelar bollen på ett tillslag och så joggar han vidare med sina vader.
I samma spel skickar August Erlingmark hem en stenhård bakåtpassning i maghöjd på Pontus Dahlberg. Han får ett irriterat ”Vad i helvete!” tillbaka.

12.10: Träningen tar slut. Ny samling i ring. Westerberg tar ton.
– Riktigt bra jobbat såhär långt.
Det är det som hörs ut till sidlinjen. En del spelare stannar kvar och tränar extra. Westerberg kör bland annat en del med Erlingmark. Nilsson en del med Patrik Karlsson-Lagemyr och Tobias Hysén.

12.15: Spelare och ledare möter media innan de traskar in i omklädningsrummet.

***

Just det: En ytterligare assisterande tränare ska tillsättas. Oklart vem och oklart när, men Torbjörn Nilsson ska få en kollega. Det poängterade både Mats Gren och Alf Westerberg.

***

Mer läsning från onsdagen på Kamratgården:
* Alf Westerberg om första träningspasset
* Torbjörn Nilsson om att vara tillbaka i Blåvitt
* Mattias Bjärsmyr om ”petningen”

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER