Fotbollskanalens blogg om Allsvenskan

Månadsrapport för Malmö FF, juni: Bengtsson/Svanberg upp, Carvalho/Sana ner

Månadsrapport från april finns här.

Månadsrapport från maj finns här.

Junirapporten inkluderar matchen mot AFC den 1:a juli.

MATCHER

Jönköpings Södra borta 2-1 (Christiansen, Rakip)
Rakip avgjorde direkt efter att ha fått nobben från U21-EM.

NK Lokomotiva hemma 1-1 (Cibicki)
Sommarens enda träningsmatch, många fick speltid men få saker fungerade väl.

AFC Eskilstuna hemma 3-2 (Svanberg, Yotún, Lewicki)
Återstarten räddades av inhoppare, efter att MFF tappat matchen i slutet av första halvlek.

MATCHFRÅNVARO
(Exkluderat träningsmatcher)

Bengtsson (2 matcher, på väg tillbaka efter knäskada), Carvalho (1, långtidsskada hälsena), Berget (1, hälsena), Wolff Eikrem (1, fot), Konate (1, lår), Dahlin (1, ej spelklar), Sarfo (1, ej spelklar), Adrian (1, U19-EM), Bergqvist (1, U19-EM)

SIFFROR

28 avslut mot AFC Eskilstuna är den högsta siffran av ett lag i en enskild allsvensk match i år. (via WhoScored)

MFF-inhopparna med fyra mål och fyra assist. Inget annat allsvenskt lag har lika effektiva inhoppare.

Oscar Lewicki har redan haft fler avslut i år (10) än hela förra säsongen (7).

Under de senaste 54 MFF-matcherna i allsvenskan har det blivit fyra straffsparkar (3 för, 1 emot). Övriga lag under samma period: AIK 2-1, KFF 5-7, Hammarby 6-5, Örebro 6-7, IFK Norrköping 6-7, IFK Göteborg 9-2, Häcken 5-10, Djurgården 7-10, och Elfsborg 8-9.

Det är en ovanligt målsnål backlinje. Franz Brorsson har 39 A-lagsmatcher, noll mål. Lasse Nielsen har inte gjort mål på 85 matcher. Behrang Safari har gjort ett mål på 242 matcher. Anton Tinnerholm är den målfarlige ur den ordinarie kvartetten (fem mål i MFF)…

TRÄNINGSINTRYCK OCH TAKTIK

Prio under tränings-juni var ett lågt försvarsspel. En stor del av träningarna var därför matchliknande övningar på kortare planer, med lag som primärt täcker ytor. Det har gjort det tempofattigare än normalt.

Det verkar annars inte att bli stora spelförändringar för MFF i höst, möjligt undantag i Champions League. MFF jobbar fortfarande med hur de ska lösa ett problem: de kommer till ohyggligt många skottlägen och nästanlägen, det visar även statistiken, men har svårt att omvandla det till starka målchanser. MFF har därför bland annat haft effektivitetsträning.

Wolff Eikrem, Svanberg, Sana, och Bengtsson har gjort träningsprestationer som varit över förväntat. Kralj, Konstandeliasz, Christiansson, Tånnander, och Mathias Nilsson har varit de närvarande U19-spelarna. Här ett snack med Olof Persson om fasta situationer, och här är en träningsrapport från 16:e juni.

PLUSMINUS
Spelare som förbättrat/försämrat sin truppstatus

Rasmus Bengtsson (+ + +) är tillbaka efter skadan i bättre skick än väntat. Sett till hur rejäl men skicklig han varit så bör han ha god form redan under hösten, trots att han själv tidigare pratade om 2018. Mattias Svanberg (+ +) har också fått gott om lovord för träningsinsatser, och lär få ett antal hundra minuters speltid i höst. Alexander Jeremejeff (+) hade liknande läge som Svanberg i våras: kom in i säsongen fel och tappade form. Nu fick han starta i ett par matcher i inledningen, vilket säkert är ett viktigt förtroende att känna, och har gjort det åtminstone godkänt.

Felipe Carvalhos (- – -) sista aktion i Malmö FF kan ha varit ett matchvinnande 1-0-mål borta mot AIK i matchminut 93. Efter att ha lärt sig engelska och sett allt stabilare ut på träningar hade hans status förbättrats rejält, men sedan kom en torsdagsträning: hälsena sönder och borta resten av året. Tobias Sana (- -) hade redan svag status, men om det inte blir speltid efter det han har gjort på träningarna så krävs det rejäl skadekris för att han ska få det. Pawel Cibicki (-) har inte gjort något under månaden för att närma sig den starka vårformen, och MFF behöver åtminstone en av Cibicki och Berget i stark form i CL-kvalet.

KONTRAKT/ÖVERGÅNGAR

Andreas Vindheim (förlängning, 2020), Kingsley Sarfo (köpt från Sirius, 13 miljoner, 2021), Johan Dahlin (köpt från Midtjylland, 2020, 3,5 miljoner, 2020)

MÅNADENS MÅL

Magnus Wolff Eikrems frustrationsmål på träningen.

LÄSNING

Vem är Kingsley Sarfo? En lång bloggpost om Allsvenskans David Silva.

MFF:s motståndare i CL-kvalet, Vardar, backas upp av en rik rysk ägare.

En analys av Vardar, ett fiffigt lag med bra press- och kontringsspel.

Lång intervju med Johan Dahlin efter flytten tillbaka: ”Nu vet jag att det här är min dröm och det här är mitt mål.”

Kingsley Sarfo prioriteras som högermittfältare eller släpande anfallare.

Det är extrema siffror för MFF med Rosenberg och MFF utan Rosenberg.

Rasmus Bengtsson gjorde comeback efter 248 skadedagar, och tror på allsvenskt spel snart.

Malmö FF använder en egen ”expected goals”-modell.

Rakip vill förlänga med Malmö FF.

Johan Wiland kan flytta till Hammarby.

U21-MATCHER

HELSINGBORG borta 1-4 (Karaman)

U19-MATCHER

HALMSTAD hemma 1-2 (Konstandeliasz), FALKENBERG borta 3-0 (Shabani, Polozen, Karaman), HALMSTAD borta 3-3 (Konstandeliasz, Shabani, Karaman)

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER