Fotbollskanalens blogg om Allsvenskan

Malmö FF:s motståndare i Champions League backas upp av en rysk spelbolagsgrundare

Malmö FF möter FK Vardar i Champions League. Vad vet vi där? Vi får ge det några dagar att kolla upp hur de agerar på en fotbollsplan, men det visar sig snabbt att det står en en rysk affärsman bakom dem.

2003 grundade Sergey Samsonenko bettingbolaget Betcity, som har sin bas i bland annat Ryssland och Makedonien. Jag vet inte storleken på Betcity idag, men 2013 var det ett av Rysslands fem största spelbolag. Affärerna sköter Sergey ihop med sin fru, Irina, och har han också en mor som också är involverad i affärsvärlden på eget håll.

2006 kom han till Makedonien och han har gjort investeringar och/eller gett bidrag till en spridd skara institutioner och företag i landet. Kyrkor, flygbolag, tennishall, och sjukhus, men i sportvärlden är han mest känd för sitt intresse i handboll och fotboll. Han äger RK Vardar, som i år vann handbollens Champions League i final mot Paris SG. Detta efter stora investeringar i både trupp och infrastruktur.

Så Samsonenko är tät. Han var med när det spenderades 150 miljoner kronor på handbollsarenan, och 2014 investerade han i fotbollsklubben FK Vardar. En av de första sakerna han gjorde var att lägga 40 miljoner kronor på ett träningscenter.

Han har en ganska tillbakadragen profil i media, men fick böta knappt 40 000 kronor för några år sedan efter några kommentarer i samband med en viktig handbollsmatch, då han anklagade det danska domarteamet för att inte vara opartiska i en match mot Flensburg.

– Jag förstår inte varför våra ”vänner” från Danmark är med i den här matchen […] när Flensburgs sponsorer kommer från Danmark.

– Jag vill inte investera €7 miljoner (knappt 70 miljoner kronor) per säsong att se att vissa situationer upprepar sig om och om igen.

– Förtjänar vi att vara (i finalarenan) i Köln? Det tycker jag, sett till våra investeringar inte bara i A-laget, utan i infrastruktur, ungdomssektionen, och handbollens framtid i Makedonien.

Han kom dock till fotbollsklubben tre år efter att deras arena, Philip II Arena, blev uppfiffad. Den arenan tar över 33 000 åskådare, men enligt European-Football-Statistics var deras publiksnitt under 1000 i ligan förra året.

Den högsta publiksiffran i ligan var på 3800, men när de mötte Dinamo Zagreb i Champions League-kvalet förra sommaren var det 17 000 på plats och året innan det var det 22 540 mot APOEL. Nu verkar de dock få spela på en klart mindre arena i CL-kvalet, en arena som tar drygt 6000.

Däremot är det oklart exakt hur mycket Samsonenko investerar i fotbollsklubbens spelartrupp varje år. Det pratades om en avdankad Andrei Arshavin förra våren, men det är inga stora klubbar som nyförvärven kommer ifrån.

Det kom ett beslut för några dagar sedan att inte förlänga med sin klart mest namnstarke spelare, 32-åringen Goran Popov (bland annat Dynamo Kiev och West Bromwich) som dock ändå inte fick mycket speltid. Deras sportchef är Darko Pancev, 17 mål på 27 landskamper för Jugoslavien och spelare i Röda Stjärnan och Inter på 90-talet. Han kom tvåa i Ballon d’Or 1991.

En kan väl dessutom gissa att FK Vardars ambition är att ta sig vidare åtminstone en omgång. De har vunnit fem av de sex senaste ligatitlarna och är dominanta i hemlandet, men har alltid åkt ur i andra kvalrundan i Champions League: BATE (totalt 2-3), Steaua Bukarest (1-5), APOEL (1-1, bortamål), och Dinamo Zagreb (3-5).

Vi har anledningar att återkomma till Samsonenko och FK Vardar de kommande veckorna.

Källor: UEFA, Macedonianfootball, Eurohandball, TV2, Handball-Planet, Ekipa, Championat-Rostov, Vademecum, European-Football-Statistics, Nezavisne

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER