Fotbollskanalens blogg om Allsvenskan

IFK Göteborgs årsmöte i siffror – från ett till 6574

Drygt tolv timmar har passerat, men min hjärna har inte slutat snurra.

IFK Göteborgs årsmöte var något utöver det vanliga.

Hätska diskussioner, syrliga kommentarer och folk som lämnade i protest (läs om det HÄR och HÄR).

Så här dagen efter finns det många tankar att sortera ut, många trådar att dra i.

För att göra det enkelt tycker jag att vi fokuserar på siffror. Det är ju ändå det som är grunden i det hela.

1: 635 av medlemmarna på plats var röstberättigade. En var det inte. Det fnissades en del i bänkraderna när den siffran lästes upp.

2,5: 2014 landade IFK Göteborgs resultat på minus 10,4 miljoner. Siffran hade varit ungefär densamma under 2015 om inte föreningen sålt Kamratgården och cashat in 13 miljoner. Tack vare det förvandlades de röda siffrorna till plus 2,5 miljoner.

4: I början av december, den fjärde för att vara exakt, sparkade IFK Göteborg klubbdirektör Martin Kurzwelly. Nu letar föreningen efter hans ersättare. Sugen? Jobbet går att söka på hemsidan. Styrelseledamot Mats Engström kommenterade klubbdirektörsläget på följande sätt: ”Det är något för den nya styrelsen att ro i hamn inom kort”.

5: Mellan 2014 och 2015 ökade IFK Göteborgs utbetalda agentarvoden med närmare fem miljoner. Sportchef Mats Gren tog till orda när frågan varför ställdes: ”Dels beror det på att vi har haft mycket förändringar i truppen. Många nyförvärv. I en del fall har vi sluppit höga övergångssummor, som vi nog inte hade klarat av, genom att agenter har hjälpt till. Sedan har det också skett stora förändringar på agentmarknaden”.

10: Den roligaste siffran! När en glad Jörgen Lennartsson fick frågan hur han hade varit som spelare i dagens IFK Göteborg blev svaret: ”En nummer tio som bara spelar anfallsspel. För någon sådan har vi inte i laget i dag!”. Den gode Lennartsson hann också med att hylla Barcelonas Andrés Iniesta: ”Han är den enda spelare som vi skulle kunna plocka in i truppen vi har nu. Han skulle väl kunna sitta jämte dig i omklädningsrummet Emil (Salomonsson)?”.

13: Den 17 december meddelade IFK Göteborg att de sålt träningsanläggningen Kamratgården till Varbergs Stenfastigheter AB. De gick plus 13 miljoner på kalaset, men satte samtidigt en kniv i hjärtat på många supportar. Och självklart kom ämnet upp på årsmötet. Framförallt berördes den bristande kommunikationen kring affären: ”Det är något vi kan ta lärdom av”, erkände den tidigare kassören Ulf Ivarsson.

20: Efter närmare 20 år som ordförande i Gunnilse IS kliver Frank Andersson nu ombord på en aningen mer gungande båt. Han var valberedningens förslag som ny ordförande efter Karl Jartun och valdes utan diskussion på årsmötet. ”Det känns jättekul! Men ett tag under mötet undrade jag vad det är jag har gett mig in på”, sa han själv efteråt.

50: Svårt att säga exakt hur många medlemmar som lämnade i protest efter ungefär halva mötet. Men runt 50 är nog en bra uppskattning. Varför de traskade iväg? Dels för att betona sin kritik mot den tidigare styrelsen. Dels för att de blev upprörda över en utebliven votering i frågan om styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet för året 2015. Där och då var stämningen hätsk.

55,6: IFK Göteborgs elittrupp kostar pengar. 55,6 miljoner årligen för att vara exakt. En siffra som många tycker är på tok för hög. ”Den kostnaden måste fortsätta minska”, konstaterade den tidigare ordföranden Karl Jartun. ”Samtidigt kan vi inte dra för hårt i handbromsen. Då hade vi legat och harvat på sämre placeringar i allsvenskan”.

68: En stor del av årsmötet ville att Nisse Wiberg, vd för stjärnsponsorn Prioritet Finans, skulle ta plats vid styrelsebordet. 68-åringen själv? Han sa tack, men nej tack, innan han snabbt la till: ”… men kanske nästa år”. Wiberg var annars aktiv under årsmötet och bad om ordet vid ett flertal tillfällen: ”Som supporter vill jag säga att det är klart att vi är oroliga. Vi vill ha en klar åtgärdsplan. Vi vill se hur IFK Göteborg ska överleva. Vi vill se det på papper, inte vänta till nästa årsmöte”. Många höll med om det.

88: P-O Lundqvist, 88, från Gamla Kamrater stod för kvällens kanske minst genomtänkta citat. I samma veva som folk hade lämnat mötet i protest kläckte han ur sig: ”Det är nästan värt en applåd att de gick”. Stormen avtog inte efter det om man säger så.

210: Årsmötet klarades inte av på en snabb och effektiv kvart om någon trodde det. Nu klockade jag inte exakt från start till mål, men vi snackar minst tre och en halv timme (210 minuter). Segt? Ja. Och det var inte speciellt många kvar när mötet väl satte punkt.

255: En votering om pressen skulle få närvara eller inte genomfördes med resultatet 350 för och 255 mot. Gladast för det var Aftonbladets Petra Thorén som annars hade tvingats vänta utanför.

350: Medlemmarna besegrade styrelsen i en av kvällens sista frågor. Den som berörde medlemsavgiften. Styrelsen ville att den skulle höjas med en hundralapp. Årsmötet sa emot och bestämde att den ska ligga kvar på 350 kronor. Det var inte mycket att snacka om.

2016: Den korta ekonomiska framtiden ser väl inte speciellt ljus ut för IFK Göteborg om vi ska vara ärliga. Karl Jartun meddelade att det lär bli ett litet minusresultat 2016: ”Men det finns risker och möjligheter där”. Det kommer ta tid att vända det här pressade läget. Åtgärderna för 2016 (en del samma som under 2015) stavas: 1. Förändrad ledningsorganisation och förstärkt försäljningsorgan. 2. Lägre kostnad för elittruppen. 3. Översyn av alla områden inklusive kök, försäljning och marknad, administration och akademi. 4. Kamratgården.

6574: IFK Göteborgs årskortsförsäljning går som på räls. Snart når de rekordsiffror.

****

Till sist: en bonussiffra

25: Fler dagar än så är det inte kvar till den allsvenska premiären. Håll ut!

****

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Linus Petersson
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER