Fotbollskanalens blogg om Allsvenskan

Läget i Häcken-lägret

Det såg ut som vanligt när Häcken genomförde den sista matchförberedande träningen under fredagsförmiddagen.

Först lite uppvärmning med fokus på rörlighet och teknik. Därefter ”Engelsk kvadrat” innan allt avslutades med spel elva mot elva på halvplan.

På lördag väntar bortamatch mot Sirius. Tufft såklart. Motståndet ligger fyra i tabellen och stod för en fin insats mot Malmö FF (3-3) senast.

Vad gäller Häckens startelva så mönstrades följande lag på fredagens träning:

4-2-3-1: Peter Abrahamsson – Kari Arkivuo, Rasmus Lindgren, Juhani Ojala, Egzon Binaku – Alexander Faltsetas, Mohammed Abubakari – Nasiru Mohammed, Alexander Farnerud, Daleho Irandust – Chisom Egbuchulam.

Det byttes en del under spelet (3 x 5 minuter). Bland annat testades en offensiv variant med Farnerud och Abubakari bakom en fyra med Mohammed, Irandust, Yasin och Egbuchulam.

De två spelarna som stack ut mest under spelet: Jakob Lindström (aktiv med många fina framspelningar) och Adam Andersson (genombrottsstark från en vänsterbacksposition).

***

Fler saker att plocka med sig från Häcken-lägret:

1. Skadeläget
Paulinho har haft magproblem och tränade inte under fredagen, dock med i matchtruppen. Erik Friberg ställs över helt efter att ha varit krasslig. Jasmin Sudic och Alhassan Kamara är borta med knäproblem sedan tidigare.

2. Kevin Ackermann
Den 16-årige talangen närmar sig sina första allsvenska minuter. Han hade med väldigt stor sannolikhet varit med i truppen mot Jönköpings Södra senast om inte baksida lår hade börjat krångla. Mittfältaren deltog inte fullt ut under fredagens träning utan körde löpning med sjukgymnast med Patrik Ghazarian när resten av gänget spelade elva mot elva. Efter passet betonade tränare Mikael Stahre också att Ackermann inte är redo riktigt än. Men snart så.

3. Ahmed Yasins intåg
Inlånad från AIK fick Ahmed Yasin en drömstart i Häcken. Efter att klubben hade slitit med att få honom spelklar klev han in och gjorde matchens enda mål mot Jönköpings Södra. Han ser dock inte ut att starta mot Sirius.
– Det har varit väldigt få träningar. Han behöver tid för att hamna mer i centrum i ett lag. Vi vet att han är en skicklig fotbollsspelare, det är därför han är här, men han har inte spelat med kontinuitet på ett tag, säger Stahre.
Yasin är självklart tänkt som yttermittfältare. Han själv vill spela till höger medan Stahre verkar vilja ha honom till vänster. Vi får se var han hamnar tillslut.

4. Häckens fina gräsfacit
Två raka gräsmatcher för konstgräslaget Häcken (Jönköpings Södra senast och Sirius nu). Faktum är att de har lyckats bra på det underlaget i år. 0-0 mot AIK, 1-0 mot Kalmar och 1-0 mot Jönköpings Södra. Ett gott omen inför mötet med Sirius.

5. Akta Sirius slutforcering
Stahre betonade en särskild sak inför mötet med Sirius: Uppsala-laget har varit extremt starka i slutet av matcherna. Senast gjorde de 2-3 och 3-3 på Malmö FF under de sista tio minuterna. Innan dess avgjorde de mot AFC Eskilstuna i 74:e samt mot GIF Sundsvall och Halmstad på tilläggstid. Minns också mötet lagen emellan i våras när Christer Gustafsson fastställde slutresultatet till 2-2 efter att klockan hade passerat 90.

6. Lindgren med huvudskydd
Otäck smäll mot Jönköpings Södra senast. Som tur väl var ingen hjärnskakning. Rasmus Lindgren tar dock det säkra före det osäkra och lirar med huvudskydd mot Sirius.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer

MP-tankar inför J Södra plus Silly Season

Imorgon kommer en längre artikel där Magnus Pehrsson går igenom hur han har hanterat att Malmö FF åkte ur Champions League. Fram tills det: några andra punkter inför Jönköpings Södra imorgon klockan 16.00.

… om varför Johan Dahlin inte är med i matchtruppen.

– Vi valde att gå vidare med den konstellation, de två vi har haft, även om Dahlin är fullt uttagningsbar. Med tanke på att vi knappt har tränat på två veckor, och bara spelat matcher och matchförberedande och varit i den bubblan så kände vi att vi inte ville göra förändringar i den konstellationen. Gå på det beprövade, sedan kommer det nya möjligheter nästa vecka.

… om Rasmus Bengtsson är redo för 90 minuter.

– Det är han inte. Inte imorgon för 90 minuter, och det var han inte för en vecka sedan.

– Vi har fått väldigt positiva signaler efter en så lång frånvaro, men han är ingen 90-minutersspelare ännu. Sedan får vi snabbt hur det går.

– Nu har vi testat att han håller, det var därför vi satte in honom mot Sirius för att han prestationsmässigt och tempomässigt fungerar. Nu handlar det mer om att bygga på längden.

… om Kingsley Sarfos debut mot IK Sirius.

– Jag tycker han gjorde en väldigt, väldigt fin prestation undantaget slarvet då, men vi får se imorgon var han kommer spela.

– (Insatsen) var färgad av lagets sista tio minuter, men annars är det en oerhört bra prestation han gör.

– De är väldigt lika (rollen som släpande anfallare kontra högermitt). Så som vi spelar, framför allt när vi har boll vilket vi ofta har i matcherna, så är de väldigt lika de två rollerna. På ena sidan får han komma in med sin vänsterfot och på den andra får han öppna med mottag med sin vänsterfot.

***

Silly Season i Malmö FF såhär långt:

Nyförvärv/förlängningar

Kingsley Sarfo (köpt från Sirius, 13 miljoner, 2021)
Johan Dahlin (köpt från Midtjylland, 2020, 3,5 miljoner, 2020)
Andreas Vindheim (förlängning, 2020)

Spelartapp

Tobias Sana (brutet kontrakt, till AGF)
Teddy Bergqvist (lån till Åtvidaberg)
Anton Kralj (lån till Gefle)

Flera spelare har ryktats till Malmö FF, men ingen verkar nära.

Kasper Kusk (FC Köpenhamn) kommer inte flytta, enligt FCK:s tränare Ståle Solbakken (Tipsbladet). Viktor Gyöerkes (Brommapojkarna) kan få bud från utlandet (Fotbolldirekt). Nabil Bahoui (Hamburg) är bara detaljer ifrån Grasshoppers (Kicker).

Filip Dagerstål (IFK Norrköping) och Egzon Binaku (Häcken) var av intresse, men lär inte gå att kunna köpa loss (Fotbolldirekt, Kvällsposten, Fotbollskanalen). Ismael (Kalmar FF) har varit aktuell under en längre tid, men vad Fotbollskanalen erfarar så har åtminstone inget bud kommit in.

Bland spelare som kan lämna finns många spekulationer. Pawel Cibicki, Mattias Svanberg, och Franz Brorsson har större klubbars ögon på sig.

Pa Konate har redan skrivit på för Serie A-klubben SPAL enligt Kvällsposten, men frågan är om flytten sker nu eller när kontraktet tar slut i vinter. SPAL är även intresserade av Erdal Rakip (Tutto Mercato Web).

Bland de andra spelarna med utgående kontrakt finns det intresse från Hammarby för Johan Wiland, från Göztepe för Yoshimar Yotún (Milliyet), och från Girona för Oscar Lewicki (Mundo Deportivo). Även tre andra spelare med utgående kontrakt (Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Anton Tinnerholm) kan fundera på andra ligor.

Kontraktsläge

Johan Dahlin (2020)
Sixten Mohlin (2018, utlånad)
Johan Wiland (2017)
Fredrik Andersson (2017)
Marko Johansson (2017, utlånad)

Franz Brorsson (2020)
Andreas Vindheim (2020)
Behrang Safari (2020)
Lasse Nielsen (2020)
Rasmus Bengtsson (2019)
Dennis Hadzikadunic (2018, lärling)
Anton Tinnerholm (2017)
Pa Konate (2017)
Felipe Carvalho (2017)

Kingsley Sarfo (2021)
Mattias Svanberg (2019)
Samuel Adrian (2018, lärling)
Anders Christiansen (2018)
Erik Andersson (2018, utlånad)
Yoshimar Yotún (2017)
Oscar Lewicki (2017)
Magnus Wolff Eikrem (2017)
Erdal Rakip (2017)

Pawel Cibicki (2019)
Alexander Jeremejeff (2019)
Pavle Vagic (2019, lärling)
Markus Rosenberg (2017)
Jo Inge Berget (2017)
Teddy Bergqvist (2017, lärling, utlånad)

Jonas Hansson
0 kommentarer

Så var onsdagen då ”Gud” och Alf tog över

Så har då Alf Westerberg klivit in på allvar i rollen som huvudtränare för IFK Göteborg.

Under onsdagsförmiddagen ledde han sitt första pass på ett soligt Kamratgården.

Det såg ut ungefär såhär:

10.00: Thomas Wernerson och ordförande Frank Andersson kliver ut från Kamratgården med varsin kaffe i handen. Fyra minuter tidigare har IFK Göteborg meddelat att Torbjörn Nilsson, ”Gud” kallad av supportrarna, har anställts som assisterande tränare bakom Alf Westerberg. En mindre bomb. Det känns som att han kommer göra nytta, i alla fall på kort sikt. Dels ger det klubben lite positiva rubriker, dels är han en duktig tränare, dels är det ett stort symbolvärde att bara ha honom i organisationen.

10.10: Prioritet Finans vd Nils Wiberg, han som har gått med på att betala hela Torbjörn Nilssons lön, glider in på parkeringen i en svart glänsande bil (Porsche, tror jag). Han är glad över att ha fått tillbaka en legendar till Kamratgården, men nöjer sig inte där.
– Wernerson (Thomas) är nästa som ska tillbaka, säger han.

10.15: Vattenspridarna drar igång vilket tvingar presspacket att fly och samtidigt se de åtråvärda åskådarbänkarna bli dyblöta. Deppigt.

10.22: Thomas Rogne är förste spelare ut på gräsplanen. Fystränare Kalle Olsson var först ut av ledarna. Han hade mycket koner, pinnar och häckar att placera ut.

10.25: Allt mer folk strömmar till. Det blir nog närmare 100 stycken tillslut. Kanske mer. Stämningen är god trots allt som har hänt och skrivits. Mycket nytt och spännande med Westerberg och Nilsson, såklart.

10.30: Alf Westerberg lämnar omklädningsrummet och äntrar planen. Torbjörn Nilsson kommer ett par steg bakom. Kamerorna går varma.

10.37: Westerberg samlar spelarna i en ring på mittplan för ett kortare snack. Därefter joggar laget i gång.

10.55: Sportchef Mats Gren dyker plötsligt upp och hela presspacket kastar sig över honom. Dels för att fråga om Torbjörn Nilsson såklart, men också om…
… att Henrik Björdal tränar med laget trots att låneavtalet gått ut: ”Det är uppgjort med agenten är att han får hålla igång och träna här tills vi vet vad som händer. Det är en dum situation för honom. Jag har inte hört något från Brighton sedan i lördags”.
… alla tränare som har kopplats ihop med klubben: ”Jag kommer inte vara ute och jaga tränare och har inte gjort det förut heller. Jag har sett att det har varit mycket spekulationer om folk som ska ha tackat nej. Det är folk som jag inte ens har pratat med”.
… att Joel Ekstrand verkar vara nära att skriva på för klubben: ”Det är en person som vi har tittat på, men det är inget mer där just nu”.
… det finns någon kontakt med Sebastian Larsson: ”Nej. Jag hade lite i början av sommaren, men min känsla blev ganska snabbt att han inte är klar med utlandet”.
… det är några nyförvärv på ingång: ”Jag sitter lite på två spelare som drar ut på tiden. Som inte hänger på mig. Jag hade hoppats ha en central mittfältare inne i måndags nu när Mads (Albaek) har försvunnit, men det har har dragit ut på tiden. Vissa saker går inte så snabbt som man hoppas”.

11.00: Efter en passningsövning kör Blåvitt-spelarna rörlighet och snabbhet med hjälp av alla de där konerna, pinnarna och häckarna som fystränaren Kalle Olsson placerade ut.

11.10: Ny samling i en ring på mittplan.

11.15: Dags för spel elva mot elva. Det går ett mindre sus genom presspacket när lagkapten Mattias Bjärsmyr inte får någon väst utan placeras bland reserverna. Lagen som följer:
Västar: Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, Thomas Rogne, David Boo Wiklander, Billy Nordström – Mix Diskerud, August Erlingmark, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Tobias Hysén, Mikael Boman
Utan västar: Erik Dahlin – Martin Smedberg-Dalence, Mattias Bjärsmyr, Benjamin Zalo, Edvin Dahlqvist – Henrik Björdal, Victor Olofsson, Lawson Sabah, Sebastian Ohlsson – Elias Omarsson, Patrik Karlsson Lagemyr
Inga större skrällar vid sidan om ”petningen” av Bjärsmyr. Sebastian Eriksson ser ut att flyttas upp på mittfältet och fylla luckan efter Mads Albaek. Billy Nordström, tillbaka från utlåningen i Varberg, verkar få chansen som vänsterback.
Westerberg är aktiv under spelet. Går då och då in och bryter, pratar, dirigerar. Torbjörn Nilsson håller en lägre profil. Står mest och pratar med Thomas Olsson (numera ansvarig tränare för både U19 och U21).

11.45: Spel på mindre yta. Thomas Olsson kliver in och dominerar.
– Han är bra ju! Han gjorde vårt första mål, hyllar Mattias Bjärsmyr.
Platsar han i laget?
– Kvalitetsmässigt… Sedan är det frågan hur länge han orkar. Han spelar bollen på ett tillslag och så joggar han vidare med sina vader.
I samma spel skickar August Erlingmark hem en stenhård bakåtpassning i maghöjd på Pontus Dahlberg. Han får ett irriterat ”Vad i helvete!” tillbaka.

12.10: Träningen tar slut. Ny samling i ring. Westerberg tar ton.
– Riktigt bra jobbat såhär långt.
Det är det som hörs ut till sidlinjen. En del spelare stannar kvar och tränar extra. Westerberg kör bland annat en del med Erlingmark. Nilsson en del med Patrik Karlsson-Lagemyr och Tobias Hysén.

12.15: Spelare och ledare möter media innan de traskar in i omklädningsrummet.

***

Just det: En ytterligare assisterande tränare ska tillsättas. Oklart vem och oklart när, men Torbjörn Nilsson ska få en kollega. Det poängterade både Mats Gren och Alf Westerberg.

***

Mer läsning från onsdagen på Kamratgården:
* Alf Westerberg om första träningspasset
* Torbjörn Nilsson om att vara tillbaka i Blåvitt
* Mattias Bjärsmyr om ”petningen”

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer

Gren vann maktkampen – Lennartsson får tacka för sig

Det kändes som att 2-4 mot Örebro i söndags kunde vara det sista Jörgen Lennartsson gjorde som tränare för IFK Göteborg.

Det blev också så.

Klockan halv två under tisdagen meddelade Blåvitt att Lennartsson och assisterande tränaren Magnus Edlund ”försvinner från A-truppen”. Istället tar Alf Westerberg, tidigare assisterande, över huvudansvaret.

Beskedet var inte oväntat.

Lennartsson har inte fått resultaten med sig (IFK Göteborg ligger elva…) och ropen på hans avgång har ekat allt högre.

Han själv ville dock inte lämna: ”Nej, vi krigar på”, sa han så sent som under måndagseftermiddagen.

Tillslut hade han dock inget att säga till om.

Under måndagskvällens extrainsatta styrelsemöte kom tränarfrågan upp och en (enligt ordförande Frank Andersson) enig styrelse fattade beslutet att Lennartssons tid är över.

Värt att notera i sammanhanget är att Frank Andersson hela tiden har stått på Lennartssons sida. Hade Andersson fått agera diktator för en minut hade papperna för 2018 redan varit påskrivna. Minns att det var han som redan i oktober, för FotbollDirekt, betonade att IFK Göteborg ”absolut ville förlänga med Jörgen”.

Och även nu, efter Lennartssons avsked, skickar Andersson starka hyllningsord i hans riktning: ”Jag tycker att Jörgen är fantastisk, både som fotbollstränare och föreningsmänniska”.

På frågan om hur det känns att Lennartsson lämnar säger han: ”Det känns inte bra ska jag säga. Det är alltid lika jobbigt. Det finns inga lyckliga skilsmässor. Det känns oerhört jobbigt tycker jag”.

Sportchef Mats Gren har dock inte varit av samma åsikt som sin ordförande. Han har inte velat förlänga med Lennartsson.

Någonstans från det att Gren anställde Lennartsson i november 2014 (efter att han hade sparkat Mikael Stahre) till nu har de två börjat dra åt olika håll.

Det har pratats (och nämnts på lite olika håll) att Gren inte är nöjd med Lennartssons fotbollsfilosofi och att han vill ha ett mer spelande lag. Dessutom ska han inte vara nöjd med de individuella spelarnas utveckling (där har Magnus Edlund ett stort ansvar) samt tyckt att de unga spelarna inte har fått chansen i tillräckligt stor utsträckning. Gren ska dessutom ha fattat beslut gällande spelarrekryteringar utan ett okej från Lennartsson (Sebastian Ohlsson är ett exempel enligt GT).

Tillslut har det blivit en maktkamp mellan Frank Andersson och Mats Gren.

Lennartsson kvar – Lennartsson bort.

Efter tisdagens besked vet vi vem som har vunnit.

***

Alf Westerberg är en tillfällig lösning, men en bra sådan.

Klok, noggrann och extremt fotbollskunnig.

Dessutom har han tidigare meriter från rollen som A-lagstränare i Trelleborg och Kalmar.

Att välja en intern lösning nu kostar inget extra (De hade ju tvingats sitta på dubbla löner i ett halvår om någon hade plockats in utifrån) och ger klubben tid att hitta helt rätt tränare till 2018.

Vem det blir?

Graham Potter är ett önskenamn (Mats Gren kollade läget där redan inför säsongen). Håkan Ericson säkert ett annat. Sven-Göran Eriksson? Han är för dyr och sägs inte vilja verka i Sverige. Jörgen Wålemark? Kanske, han är väldigt uppskattad i Varberg. Kim Bergstrand i Sirius? Enligt UNT har det viskats om det.

***

Frågan är dock: Stannar förändringarna i IFK Göteborg vid Jörgen Lennartsson och Magnus Edlund?

Sportchef Mats Gren har varit ifrågasatt, ordförande Frank Andersson likaså.

Kanske är fler personer påväg bort.

***

Personligen (om jag tillåts skriva så för ett ögonblick) så kommer jag sakna människan Jörgen Lennartsson uppe på Kamratgården.

Alltid trevlig, alltid glad, alltid tillgänglig.

Hans avsked från IFK Göteborg var också värdigt.

***

Just det: I morgon (onsdag) klockan 10:30 håller Alf Westerberg i sitt första pass som huvudtränare för IFK Göteborg.

Det blir intressant att följa. Även hur han väljer att formera laget mot Örebro på söndag.

En ny tid är här.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer

Inför avgörande CL-matchen: hur ineffektiva är MFF?

Idag har Malmö FF matchen som kan avgöra säsongen. CL-returen mot FK Vardar efter ”bara” 1-1 hemma. MFF måste få ett bra resultat, men på senare tid har det pratats deras ineffektivitet. Bara en magkänsla eller är det korrekt?

Statistik är inget substitut för ett matchresultat, men kan ibland visa något i prestationen. Tränaren Magnus Pehrsson har också tryckt på det flera gånger i år, att kunna värdera hur bra laget har presterat.

Under de senaste tolv tävlingsmatcherna har MFF ett snitt på ett mål var tolfte avslut. Motståndarna: ett mål var knappt åttonde avslut.

Ett motargument kan vara att dominerande lag har fler avslut, eftersom de möter samlade försvar. Men, jämför siffrorna med år 2016 som då var tvärtom. Då gjorde MFF ett mål var 8,8:e avslut. Motståndarna behövde 13,2 avslut per mål.

Fortsatta jämförelse: MFF har tagit 18 avslut/match (näst högst: Häcken med 16,6). De har släppt till 8,8 avslut bakåt/match (näst lägst: AIK/Östersund med 10,9). Smått förbättrade siffror jämfört med fjolåret. Här ska det dock in en del kontext.

MFF 2016 tog extremt få distansskott. I hela serien var det bara Gefle som totalt sett tog färre. I år är det inget lag som tar fler distansskott än MFF. Så. Att MFF kräver fler avslut för mål, och tar fler avslut, kanske beror på att de avslutar anfallen tidigare? Att de inte försöker ta sig fram till ännu bättre läge, utan chansar med ett tidigare avslut?

Kanske. Men MFF har också *väldigt* bra siffror när det gäller att ta sig in/nära straffområdet med passningar. Enligt twitterkontot @11tegen11 har MFF totalt haft 382 passningar avklarade in i farliga områden i år. Motståndarna har haft 156 på MFF. Färre än hälften.

Samma konto går också vidare med att säga att de målchanserna MFF har skapat i år har varit värda 22 mål, och att motståndarnas har varit värda 12. Det Twitterkontots modell tenderar att vara målsnål och brukar ge en lägre siffra än matchresultatet, så i så fall är det ändå nära de 27 gjorda mål och 15 insläppta som MFF faktiskt har i allsvenskan 2017.

En stor skillnad mot 2016, och något som har varit problematiskt, har varit fasta situationer. 2016 hade MFF +10 i mål på fasta situationer (antal gjorda mål minus antal insläppta). I år är det +1. Av de fasta situationerna är det på hörnorna som det ser sämst ut.

MFF: 100 hörnor, 44 avslut, 3 mål.
Motståndarna: 56 hörnor, 17 avslut, 4 mål.

Det här är en några av alla siffror som finns där ute. Om jag ska bygga en känsla av att kolla fler saker, som videoklipp och skottkartor: MFF har högt tempo i försvar- och anfallsspel, och blivit något av ett kvantitetslag. Det skapas många anfallssituationer, fler än 2016, men utan att det blir överlägset många hundraprocentiga chanser.

Det ska bli intressant att se MFF:s utveckling. Kommer laget fortsätta att vara ett kvantitetanfallslag, som skapar många anfallssituationer men kräver mycket för att göra mål? Eller kommer förbättrade samarbeten, starkare form, och höjd kvaliteten på de offensiva spelarna göra att MFF går från ”många OK-lägen” till fler bra lägen och fler mål?

Går man in på spelarform är det bara två spelare som har känts genuint bra under hela säsongen, Markus Rosenberg (fyra mål, varav ett på frispark och ett på straff) och Yoshimar Yotún. Vissa saker kanske bara är en spelarformsfråga? MFF 2016 hade Vidar Örn Kjartansson och Magnus Wolff Eikrem.

MFF kan bli mer effektiva. De har haft en del slarv i framför allt de senaste matcherna, där avsluten inte varit tillräckligt bra. Däremot är förbättringspunkterna kanske ännu större när det kommer till att få anfall till bra målchanser, och att förbättra fasta situationer.

Siffrorna gäller endast för allsvenskan om inget annat står.

Källor: WhoScored, Transfermarkt, Svenskfotboll, @11tegen11

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Hyséns förlängning och Häckens nej till Malmö FF är två självklarheter

Det händer saker i Göteborgsklubbarna. Mycket saker.

Speciellt hos de blåvita.

Är det inte någon som sticker på läkarundersökning i Polen är det en annan som börjar träna med en allsvensk konkurrent.

Vi tar de färskaste spelarnyheterna en efter en.

John Alvbåge, 34
Målvakten ser ut att återvända till IFK Göteborg när låneavtalet med MLS-klubben Minnesota United löper ut den 23 juli (även om han själv fortfarande verkar hoppas på en förlängning). Han lär dock inte stanna så länge i Göteborg. Tre A-lagsmålvakter är en för mycket och tränaren Jörgen Lennartsson kan inte peta Pontus Dahlberg efter hans supervår. Alvbåge lär lånas ut på nytt eller säljas. Den enda chansen att veteranen vaktar Blåvitts mål i höst är om någon utländsk klubb lastar fram så mycket pengar för Dahlberg att IFK inte kan säga nej.

Thomas Rogne, 27
Tog en tripp till Polen under IFK Göteborgs lediga onsdag. På plats läkarundersöktes han av fjolårets ligatrea Lech Poznan. Lär skriva på ett kontrakt som tar sin början den 1 januari 2018. Därmed inga övergångspengar till Blåvitt som dock får behålla honom säsongen ut. Lech Poznan har fyra mittbackar i truppen just nu, tre är nya. De behöver ytterligare förstärkning. Rogne sägs ses som en billig lösning och det skulle förvåna om han, i alla fall till en början, erbjuds ett långtidskontrakt med tanke på skadehistoriken.

Tobias Hysén, 35
Spelar för IFK Göteborg även säsongen 2018. Ett väntat och självklart besked. Varför det inte blev klart tidigare? Hysén, och klubben, har velat se om 35-åringen håller fysiskt och spelmässigt. Efter sex mål på 13 matcher kan de konstatera att svaret är ja. Hysén har varit en utav klubbens viktigaste spelare i år kommer bli ännu mer betydelsefull när många tongivande spelare ser ut att försvinna. Han är en pelare att bygga 2018 kring.

Abdul Razak, 24
En floppvärvning av modell större. Efter lite mer än sex månader i klubben ser mittfältaren nu ut att återvända till det AFC Eskilstuna han lämnade i vintras. Bara detaljer återstår innan låneavtalet är 100 procent klart. Hur kunde det gå så fel? Tre saker.
1. Han har inte presterat tillräckligt bra.
2.
Han har haft det struligt på flera plan. Dels med skador, dels med en syster som har gått bort och dels med VISA.
3. Det har funnits disciplinära skäl. Mittfältaren ska bland annat ha fått ett utbrott på en ledare efter en tillsägelse under träning.

Nyförvärv, x
Mads Albaek drar till Kaiserslautern och Abdul Razak, som sagt, till AFC Eskilstuna. De lämnar luckor efter sig på IFK:s centrala mittfält. Tanken är (verkar det som) att lyfta upp Sebastian Eriksson från sitt vänsterbacksvikariat nu när Billy Nordström har kallats tillbaka från utlåningen i Varberg. Fler innermittfältare behövs dock och under torsdagen hintade sportchef Mats Gren om att klubben är nära att presentera ett nyförvärv: ”Det är på gång”, sa han och log lurigt. Vem det skulle kunna vara? Svårt att säga. Spelaren lär dock lånas in eller komma gratis (IFK kan inte betala dyra övergångssummor) och troligtvis från något nordiskt land (det är där klubben scoutar mest).

***

Även på Hisingen händer det grejer. Dock inte i samma utsträckning.

Egzon Binaku, 21
Malmö FF vill köpa, men Häcken tänker inte sälja. Självklart då de, 1: Inte behöver pengarna och 2: Själva jobbar för att vinna SM-guld. Att göra den kanske största konkurrenten starkare vore inte speciellt smart. Det har tidigare snackats om att det finns en policy bland allsvenska klubbar att inte sälja till MFF. Häcken har inte fastslagit och nedtecknat någon sådan, men det känns ändå som att de arbetar efter tanken. Binaku förlängde dessutom sitt kontrakt med klubben till och med 2020 så sent som i början av juni.

Ahmed Yasin, 26
Trots att Shkodran Maholli har sålts till Sirius och Alhassan Kamara dras med knäproblem har Häcken inte letat anfallare. Istället har fokus legat på att få in en ny yttermittfältare. Nu ser de ut att ha hittat rätt i Ahmed Yasin. 26-åringen sägs presenteras i dagarna och lånas in från AIK under resten av säsongen. Enligt Expressen har han nobbat Örebro, IFK Göteborg och Kalmar FF på vägen. Yasin kommer närmast från en utlåning i Muathier, Qatar, där det blev tre mål på tolv matcher. Han blir, av allt att döma, den enda förstärkningen Häcken gör i sommar.

Gustav Berggren, 19
För tuff konkurrens på det centrala mittfältet (Faltsetas, Abubakari, Friberg) gör att talangen lånas ut till Varberg. Det känns som ett steg tillbaka. Han såg ut att vara på gång och fick en del speltid i början av säsongen. Står dock på noll minuter sedan han blev utbytt i paus mot Kalmar den 13 maj. Nytändning i superettan? Även Albin Skoglund lånas ut (Örgryte).

***

Det om det. Fler spelarnyheter lär följa.

***

Till sist: Två stora vrål från Jörgen Lennartsson på dagens Blåvitt-träning.

1. När Billy Nordström bombade in ett urläcker vollymål under tvåmålsspelet: ”Tränade ni bara volley i Varberg?!”

2. När Sören Rieks dunderskott inte alls satt i krysset (som Lennartsson trodde) utan i burgaveln: ”Jag gör allt för att raise your confidence, man!”

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer

De tre hoten mot Malmö FF i Champions League

Hur bra är FK Vardar? Magnus Pehrsson pratade i måndags med Sydsvenskan och sa att de hade varit hemma på övre halvan av allsvenskan. Jag har försökt att se några matcher och klipp, och en högst personlig åsikt är att MFF ska ta sig vidare åtta-nio gånger av tio.

Pehrsson har tidigare definierat om FK Vardar som ett tekniskt skickligt lag, bra på omställningar, och med en förkärlek till distansskott. Ett lag som spelar 4-2-3-1 eller 4-3-3, och där jag tycker att framför allt tre spelare sticker ut.

JUAN FELIPE

Kan användas på en kant om laget vi ha en mer defensiv 4-3-3, men är annars den offensivt centrale mittfältaren. Kom till FK Vardar när CSKA Sofia höll på att falla i bitar, och sa då att FK Vardar erbjöd ”fantastiska villkor”. Den 29-åriga brassen förlängde också nyligen avtalet till 2020, hans andra förlängning sedan han skrev på sommaren 2015.

Vald till ligans bästa spelare förra säsongen, och vill komma med i det makedonska landslaget (men har inte varit tillräckligt länge i landet för det).

Gjorde nio mål och tio assist under den gångna ligasäsongen. Varje match han var tillgänglig spelade han 90 minuter. Han är den store stjärnan.

Gillar att droppa ner, hämta boll, ta många touch, och hitta medspelare i djupled. En spelare som sällan är stressad. Verkar framför allt vilja slå djupledsbollar längs marken till kantspelarna som rycker inåt. Har en hög teknisk nivå och verkar smart. Kan få en ännu viktigare roll då han ska hitta snabba passningar när FK Vardar kontrar mot MFF.

Gol.mk skrev under tisdagen att Maccabi Haifa har lagt ett bud på Juan Felipe, men att FK Vardar inte vill sälja under CL-kvalet. Den spelaren som ligger närmast MFF-kvalitet. Är han motsvarande MFF-kvalitet?

TIGRAN BARSEGHYAN

Har på flera ställen blivit kallad för ”Armeniens Hulk” (fotbollsspelaren, inte den gröne), och då framför allt i hemlandet. Han har dock inte alls samma fysiska dominans.

Däremot gillar han att hänga ute till höger i en fri roll. Tar sig ofta sig inåt för avslut, men är påhittig och gillar att testa svåra saker (främst med avslut ur oväntade situationer) och även hitta djupledspass. Var skadad hela förra hösten, men kom tillbaka och blev direkt ordinarie, som lagets bäste spelare under en period. En av få spelare som FK Vardar kan tänkas få större summor pengar för, om han säljs i framtiden.

FK Vardar har dock flera startalternativ på kanterna, där alla är liknande. Rätt kortväxta, kvicka, gillar att leta skott, bra på att avancera framåt med boll.

JONATHAN BALOTELLI

Klart det finns bättre spelare i FK Vardar. Målvakten Gacevski, mittbackarna Novak och Grncharov, mittfältaren Nikolov, och yttern Blazevski kom (tillsammans med Juan Felipe) med i ”Årets lag” hos Macedonia Sport. Mittfältaren Spirovski är den som brukar hyllas när det nämns två-tre Vardarspelare.

Men samtidigt, som Pehrsson påpekade: hotet är primärt hos de fyra offensiva startspelarna. FK Vardar har brassen Balotelli som är stor, snabb, och spelar som ensam anfallare. FK Vardar ville uppgradera med en bättre anfallare i sommar, men hittade inget vettigare och kommer att ge ett viktigt uppdrag åt Balotelli.

Elva mål och fyra assist på 29 matcher är godkänt hos ligamästarna, men Balotelli ska också vara en spelare med många tekniska misstag (framför allt ojämn avslutare). Om han startar lär han vara synlig, men frågan är hur stort hot han kommer vara mot MFF. En bra dag skapar han problem för Nielsen/Brorsson.

FK Vardars CL-registrerade spelare

Målvakt: Igor Aleksovski, Tome Pachovski, Filip Gachevski

Försvarare: Visar Musliu, Boban Grncharov, Darko Velkovski, Hovhannes Hambardzumyan, Yehven Novak, Besir Demiri, Darko Glishijk, Vladica Brdarovski

Mittfältare: Jaba Jighauri, Stefan Spirovski, Damir Kojasevic, Tigran Barseghyan, Nikola Gligarov, Boban Nikolov, Besar Iseni, Juan Felipe

Anfallare: Dejan Blazevski, Jonathan Balotelli

Möjlig startelva: Gacevski – Brdarovski/Hambardzumyan, Novak, Grncarov (K), Demiri – Spirovski, Gligarov – Barseghyan, Juan Felipe, Blazevski – Balotelli

Skador: Velkovski, Jighauri

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

MFF:s uppladning inför Champions League: ”Går på rutinen man hade för två år sedan”

Imorgon klockan 19.00 går Malmö FF in i Champions League-kvalet, där mycket av scoutingjobbet har fallit på Jens Fjellström. Fjellström var på plats och såg FK Vardar, och har också sett dem ”väldigt många matcher” på video, enligt Magnus Pehrsson.

Jobbet är gjort och MFF känner sig relativt säkra på hur FK Vardar kommer att spela.

– Det finns två-tre frågetecken, om det är den eller den spelaren (i startelvan). Sedan kan de göra något annat, men de har varit konsekventa.

MFF:s schema inför matchen

Lördag: match mot BK Häcken (vinst 1-0).

Söndag: ledigt

Måndag:
startspelare + ett par inhoppare mot Häcken + skadade spelare inne i gymmet, resterande ute på träningsplanen. Möte om matchen mot BK Häcken. Video mot FK Vardar tillgänglig för spelarna som vill se.

Tisdag: träning klockan 11-12 samt möte inför FK Vardar.

Onsdag:
Träffas lunchtid vid Swedbank Stadion, möte inför FK Vardar, tar in på hotell, tar ett möte till innan de åker tillbaka till arenan.

– I allsvenska hemmamatcherna träffas vi en timme och 45 minuter innan, och har ett sista möte. Nu går vi på den rutinen har haft för två år sedan när man spelade i Europaspel.

– Spelarna ville det efter att man gjort det så tidigare åren.

– Det gör det möjligt för oss att skjuta på information om motståndare till matchdagen. När vi åker iväg borta har vi ofta gjort det. Normalt sett har vi två genomgångar. Då har vi det två dagar innan och dagen innan (vid hemmamatch), men nu hade vi första genomgången idag om Vardar och så har vi en imorgon. Det gjorde att gårdagen kunde vara lite friare. Så att vi får andningspauserna.

Pehrsson berättade också att han har valt startelva, och där han bekräftade att Oscar Lewicki blir lagkapten när Markus Rosenberg och Behrang Safari saknas. Övriga som inte är uttagna är Felipe Carvalho, Alexander Jeremejeff, Rasmus Bengtsson, och Samuel Adrian.

Preliminär startelva: Wiland – Tinnerholm, Nielsen, Brorsson, Konate – Rakip/Svanberg, Lewicki, Christiansen, Yotún – Cibicki, Berget

Övriga alternativ: F.Andersson, Hadzikadunic, Vindheim, Wolff Eikrem, Bergqvist, Vagic

FK Vardar kommer att ha två träningar i Sverige: en på måndag kväll och en på tisdag kväll. De anlände till Sverige igår, och som Fotbollskanalen tidigare har skrivit om så har de upp emot fem frågetecken när det gäller skadade spelare, bland annat tre mittbackar.

I skrivande stund har 19 000, av 20 500, biljetter blivit sålda.

@jonas_hansson

Jonas Hansson
0 kommentarer

Blåvitt arbetar fram en ny roll åt Mix Diskerud

Fysik och spelidé var IFK Göteborgs fokus under det träningsläger som genomfördes i Smögen under sommaruppehållet.

Tränaren Jörgen Lennartsson kallade det för ”försäsong 2”.

Laget hann dock med mer än så.

Som att börja arbeta fram en ny roll åt Mix Diskerud.

Inlånad från New York City spelade 26-åringen uteslutande som central mittfältare under våren. Efter sommaruppehållet valde dock Lennartsson att flytta ut honom till höger. Först i träningsmatchen mot FC Zalgiris, sedan i det allsvenska mötet med Jönköpings Södra.

Ingen större grej, tänker ni kanske.

Men jodå.

Med Mix Diskuerd som högermittfältare har Lennartsson förändrat hur positionen används.

Kika bara på de här passnings- och positionskartorna (från 11tegen11).

Den vänstra är från IFK Göteborgs möte med GIF Sundsvall (4-0) innan sommaruppehållet. Då bildade Emil Salomonsson och Henrik Björdal högerkant.

Den högra är från mötet med Jönköpings Södra (2-0) senast. Då gjorde Mix Diskerud Emil Salomonsson sällskap ute till höger.

Skillnaderna är tydliga.

1. Mix Diskerud har en mer central utgångsposition. Jämfört med Henrik Björdal, som är mer av en kantslickande yttermittfältare, kliver Diskerud oftare in i banan för att hjälpa de centrala mittfältarna.

2. Emil Salomonsson får mer offensivt ansvar. När Mix Diskerud kliver in i banan öppnas ytor längs sidlinjen för Emil Salomonsson att operera på. Därmed trycker högerbacken på framåt i ännu högre utsträckning.

1-0-målet mot Jönköpings Södra är ett bevis på båda punkterna.

https://www.fotbollskanalen.se/video/3923085/mikkel-diskerud-trycker-dit-1-0-for-blavitt/

Salomonsson slickar linjen, Diskerud kliver i centralt och skapar ett numerärt överläge. Jönköpings Södras innermittfältare missar att plocka upp honom och 1-0 är ett faktum. Enkelt och effektivt.

3. En av innermittfältarna blir mer defensiv. Med Mix Diskerud på en kant har Mads Albaek fått sällskap av August Erlingmark centralt. Det två tycks dela upp arbetsbördan lite annorlunda. Istället för att ligga jämnsides tog Albaek ett kliv framåt mot Jönköpings Södra samtidigt som Erlingmark fick agera defensivt ankare (En liten Gustav Svensson roll?). Han fungerar utmärkt där.

Konsekvenserna av de tre punkterna blir ett mer välbalanserat IFK Göteborg. Istället för att Björdal och Salomonsson ska trängas på samma yta till höger, samt Diskerud och Albaek på samma yta centralt, i någon form av 3-3-4-uppställning fördelas uppgifterna bättre i en 3-1-4-2-formation. Erlingmark tar mer ansvar defensivt vilket ger Albaek och Diskerud möjligheter att operera längre fram i banan. Salomonsson och Rieks får tydligt ansvar över varsin kant.

Jämför bara lagets ”heatmaps” (från whoscored.com).

Först från mötet med GIF Sundsvall – Björdal högermittfältare:

Sedan från mötet med Jönköpings Södra – Diskerud högermittfältare:

Balansen är bättre och laget anfaller inte bara längs högerkanten (vilket de har haft en tendens att göra tidigare).

En tydlig nackdel måste dock också nämnas: Med Salomonsson i en högre utgångsposition blir ytorna bakom honom ännu större. Jönköpings Södra höll på att straffa IFK Göteborg just där, som när Dzenis Kozica löpte sig fri i första halvlek (30 sek in klippet https://www.fotbollskanalen.se/video/3923091/hojdpunkter-diskerud-och-hysen-sankte-j-sodra-i-omstarten/).

Frågan är också hur de gör när Albaek lämnar för Kaiserslautern? Kliver Mix Diskerud in centralt igen? Flyttas Sebastian Eriksson upp från sin vänsterbacksplats? Eller värvar sportchef Mats Gren in en ny offensiv spelfördelare?

Hur som helst lär Diskerud spela till höger även mot Halmstad under måndagskvällen (avspark 19.00).

Lennartsson log när mittfältarens nya roll kom på tal efter en träning tidigare i veckan.

– Han gjorde det väldigt bra. Då var han ändå lite krasslig och orkade bara en timme.

Är det tänkbart att fortsätta med honom där?

– I allra högsta grad.

– Det har sett bra ut på träningarna och han passar i den rollen. Sedan kan han göra det ännu bättre.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer

Häcken hotar på ett annat sätt med Egbuchulam på planen

Alhassan Kamara blir borta i två månader på grund av knäproblem.

Minst två månader kanske ska sägas.

Går inte rehabiliteringen bra kan anfallaren tvingas till operation och frånvaro i 3-5 månader.

Det kommer bli ett annat Häcken utan honom.

Med Kamara på planen har de gulsvarta en anfallare som är kraftfull, direkt och extremt bra i boxen.

Han håller sig ofta kring motståndarnas mittbackar där han antingen visar sig som uppspelspunkt eller som djupledshot. Han rör sig sällan ut mot kanterna.

Häcken har en liknande spelare i truppen, Shkodran Maholli. Men han är petad från matchtruppen mot Malmö FF och påväg till Sirius.

Istället är det Chisom Egbuchulam som ska fylla Kamaras lucka.

En helt annan spelartyp som ger ett helt annat hot.

25-åringen är mer involverad i spelet, rör sig över större ytor och lever mer på sin snabbhet.

Jämför bara var på planen de två slår sina passningar.

Först Kamara mot Elfsborg innan uppehållet:

Sedan Egbuchulam mot Hammarby senast:

Det skall sägas att Egbuchulam inte är en ren forward, likt Kamara. Han kom till Häcken som ytter och har spelat där vid ett gäng tillfällen. Dessutom har tränaren Mikael Stahre använt honom som offensiv mittfältare.

Det är väl just det som kommer bli den största skillnaden för Häcken.

De kommer sakna en tydligt centrerad anfallspunkt, en att slå upp bollen på, en som kan duellera med motståndarnas mittbackar.

Istället kommer de ha en kvickare, rörligare och mer delaktig spjutspets.

Det borde försvaga dem i uppställt spel, men göra dem ännu vassare när det vankas omställningar.

Egbuchulam har bara startat en allsvensk match hittills. Den kom mot just Hammarby (2-0) senast och gav ett positivt besked. 25-åringen assisterade Alexander Farnerud till 1-0 och kunde (borde?) ha gjort minst tre, fyra mål själv. Han var involverad i mycket, men saknade effektiviteten.

Där är Kamara (med fem allsvenska mål hittills) minst ett nummer större i nuläget.

Pratade förresten med Alexander Farnerud om skillnaderna mellan att spela med Egbuchulam respektive Kamara (HÄR!).

Intressanta citat också från Malmö FF-tränaren Magnus Pehrsson kring ämnet. Det är ju han och hans lag som ska försöka stoppa Egbuchulam under lördagskvällen.

– Vi har visat spelarna vad han gjorde senast så att de har en bild av vad det är för spelare. Han känns fortfarande ny i allsvenskan och söker fortfarande efter sitt spel i Häcken. Han har individuella kvaliteter som är vassa och jag tror att det kan bli en ganska intressant spelare för Häcken. Men just nu är han ganska oberäknelig, både för dem själva och för oss. Där gäller det att ha ett väldigt fokus – om han spelar då. Han hade kunnat göra ett hattrick senast utan problem. Det säger ju någonting om att det är en bra spelare.

Kollegan, och MFF-experten, Jonas Hansson poängterar dessutom att laget har haft problem med kontringsstarka anfallare tidigare (Gustav Engvall, Kennedy Igboananike…).

Det kan bli åka av i kväll, med andra ord.

***

Just det: Chisom Egbuchulam är på lån hos Häcken från nigerianska Enugu Rangers under 2017. Det finns dock en köpoption inbakad i avtalet och ett redan färdigförhandlat treårskontrakt om 25-åringen skulle imponera tillräckligt.

***

Vad gäller Häckens startelva mot Malmö FF så ser den, av fredagens träning att döma, ut såhär:

(4-2-3-1): Peter Abrahamsson – Kari Arkivuo, Rasmus Lindgren, Juhani Ojala, Egzon Binaku – Erik Friberg, Alexander Faltsetas – Nasiru Mohammed, Alexander Farnerud, Paulinho – Chisom Egbuchulam

Kari Arkivuo blir högerback och ersätter skadade Joel Andersson. Egzon Binaku kliver in till vänster. Det såg ut som att Erik Friberg och Alexander Faltsetas skulle bilda innermittfältspar, men även Mohammed Abubakari är ett tänkbart kort där.

Avspark 18.00.

***

Mail: linus.petersson@tv4.se

Twitter: @Linus_Petersson

Linus Petersson
0 kommentarer