031-bloggen

‘Blåvitts’ insats – en skam för svensk fotboll

Såg precis att Malmö FF lattjade lite med skotska ligasjuan från förra säsongen, Hibernian. 0-7 på bortaplan, och sammanlagt 0-9 över två matcher mot ett lag som spelar i den 24 bästa ligan i Europa. Sverige är enligt FIFA den 23 bästa ligan. Bravo Malmö FF. Jag håller på Malmö FF.

Noterade också att BK Häcken sparkade ur Sparta Prag från Tjeckien vars liga ligger ligger på plats 16 i FIFA-rankingen. Sparta Prag som skakade ett av världens bästa lag förra säsongen när de åkte ut med sammanlagt 2-1 mot då regerande CL-mästarna Chelsea i första utslagsrundan av Euro League. Bravo Häcken! Mycket bra! Det är ni väl värda. Jag hejar på BK Häcken.

Smällkaramellen i Gävle då? Gefle torskade på bortaplan med 0-3 mot cypriotiska Anorthosis. Den cypriotiska klubben, vars liga för övrigt är den 18 bästa i Europa – fem placeringar bättre än Sverige – spelade i Champions Leagues gruppspel för några år sedan. Gefle står för en heroisk insats och vände till 4-3 på hemmaplan och tog sig således vidare. Jag bugar och bockar, Gefle. En fantastisk insats. Jag hoppas på Gefle i Europa.

Precis som jag hoppas på alla andra svenska lag när de spelar i Europa. Jag är så förbannat trött på att den svenska ligans roll som slagpåse i internationella sammanhang. När jag ser Almebäck flytta till Bröndby eller, ännu värre, Mellberg flytta till Köpenhamn – istället för att flytta hem – då blir jag tamigtusan rosenrasande. Bra svenska spelare försvinner till Holland. Vissa testar lyckan i Norge och Danmark. Den svenska ligan mjölkas på bra spelare och Allsvenskan står och trampar i samma förbannade gyttja år efter år.

Så går IFK Göteborg, en av de klubbar i Sverige vars internationella facit man faktiskt kan vara stolt över, ut och torskar med 2-1 över två matcher mot slovakiska ligatrean Trencin. Slovakiska ligan är den 29 bästa ligan i Europa. Precis bakom, på 30 plats, jagar ett så skräckinjagande land som Azerbajdzjan.

Det som IFK Göteborg åstadkom över två matcher mot Trencin är inget annat än en regelrätt skam för svensk fotboll. Det finns inga som helst ursäkter i hela vår värld för att IFK Göteborg inte ska ta sig vidare till nästa kvalomgång. Dessutom, något som bör vara ännu mer knäckande för självaste föreningen, är klubbens uttalade mål om att nå en ligaplacering i Allsvenskan som kan leda till spel i just Europa. När man väl får den chansen står laget för ett så pass brutalt magplask att man varken vet om man ska skratta eller gråta när man tänker på att detta är ett topplag i vårat lands bästa serie just nu.

Folk klagar över att damlandslaget åkte ut mot Tyskland i går. Vissa säger att de svek publiken som hejade på dem. Jo, tjena. Den lägstanivå som IFK Göteborg visat på den senaste tiden, och i synnerhet mot Trencin, är så djup att Bruce Waynes hål i senaste Batman-rullen framstår som en liten vattenpöl. Om Mikael Stahre inte kan få ut en bättre prestation från sina spelare över två matcher i ett så pass viktigt sammanhang – både för IFK Göteborg som klubb och Sverige som fotbollsnation – ställer jag mig högst frågande till om han faktiskt valt rätt yrke.

Jag är trött på Sveriges roll som slagpåse i internationella klubbsammanhang och hoppas innerligt att resterande lag kan fortsätta kvalen i Europa med fanan höjd. Och jag hoppas att inget av lagen skämmer ut sig på samma vis som IFK Göteborg.

031-bloggen
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.