031-bloggen

Intervju med Samuel Gustafsson: ”Jag är ju ganska lång, så egentligen borde man väl vara bra på huvudet?”

Det finns många sätt att kröna sin allsvenska debut på. Samuel Gustafssons i Häcken lär gå till historien som en av de mer memorabla. Den unge Fässbergsgrabben, blott 18 år gammal, hade varit på plan i dryga två minuter och hade fortfarande inte rört bollen när Häcken fick hörna från vänster. Finnen Mika Ojala tog hand om den, skickade in den i boxen och vem var inte där om debutanten Gustafsson?
En riktig superdebut för att spä på med superlativen och faktum är att han nu leder målstatistiken över brorsan Simon, som har spelat betydligt fler matcher. En statistik som Simon vann ganska överlägset förra året, när de båda bröderna spelade i division 2.
031-bloggen tänkte därför att det var en bra idé att ringa upp Häckens unge debutantmålare och fråga hur det kändes att göra mål med sin första bolltouch i sin allra första allsvenska match.

Först och främst, hur mår man dagen efter en så pass storslagen debut?

Det är klart man mår bra och nu har vi precis varit iväg med U21-laget i Helsingborg. Vi vann matchen (1-4) så det vore dumt att klaga.

Härligt! Hängde du något mål idag också?

Tyvärr inte, haha.

Har du firat debuten på något speciellt vis idag annars?

Nej, i och med U21-matchen så har jag spenderat större delen av dagen i en buss. Så inget speciellt firande, haha.

Hade du i dina vildaste fantasier kunnat drömma om en bättre debut i allsvenskan? Jag menar, du hade varit inne på planen i två minuter och gjorde mål med din första bollkontakt.

Nej, det är klart att jag inte hade tänkt mig det. Jag vet inte riktigt vad man hade hoppats på heller. Jag gör inte så mycket mål i vanliga fall så jag vete fan vad som hände alltså.

Haha, då är jag med. Vad sa Gerhardsson till dig inför inhoppet?

Han gav mig ett par taktiska instruktioner i och med att vi ledde med 0-1 och att vi skulle stänga igen matchen. Sedan var det mest lite gott pepptalk, typ att jag skulle in och bara köra, liksom.

Målgesten då? Vad betydde tecknet som du gjorde med händerna?

(Skrattar ordentligt) Målgesten, ja. Nej, men det är en interngrej mellan mig och Häckens tredjemålvakt (Rasmus Iversen). ”T.Ö” står det för men han vill inte att jag ska gå in närmare på vad det betyder. Men det är mest en interngrej bara, haha.

Jag förstår. Jag läste någonstans efter matchen att du aldrig tidigare hade gjort mål med huvudet. Men är huvudspelet en styrka hos dig tycker du?

Nej, det är det väl inte. Generellt sett är jag rätt dålig på huvudet, det är vad folk säger åtminstone. Att nickpassa är inga problem men gå upp och vinna dueller är ingen av mina starkare sidor. Jag är ju ganska lång, så då borde man väl egentligen vara bra på huvudet.

Det har du kanske rätt i, hehe. Nicken såg ju onekligen vältajmad ut.

Jo, men den var fin. Den satt riktigt bra måste jag medge.

Hur skulle du annars beskriva din spelstil? Vilka är dina styrkor?

Det är det offensiva spelet som jag trivs bäst med. Skulle jag beskriva min spelstil så vet jag inte riktigt. Jag vill ju vara en skön lirare med ett fint passningsspel och sådär, men att beskriva sig själv som fotbollsspelare är svårt.

Har du några direkta svagheter? Något du känner att du verkligen vill bli bättre på?

Det jag behöver förbättra mest är min defensiv och min fysik. Att bli uthålligare och kunna springa mer och ge mig själv chansen att orka utföra det jag vill åstadkomma. Samma sak med defensiven, att komma på rätt sida snabbare och orka ännu mer.

Hur är det att lira med brorsan? Har det varit tufft att sitta vid sidan av och se Simon få mycket speltid eller är du bara glad för hans skull?

Det är väl både och. Mest glad, givetvis. Det är skitskoj att han får lira så mycket som han gör. Sedan är det klart att man själv blir sugen på att få visa vad man går för. Så det fungerar som en motivationsfaktor, att vilja jobba ännu hårdare så att man får chansen.

Har du något vettigt svar på varför det kommer sig att du är högerfotad medan Simon är vänsterfotad?

(Skrattar igen) Jag vet inte, men det går någon myt om att vi har kört någon spegelgrej inne i magen när vi var foster och att vi blev omvända i förhållande till varandra. Det är det vettigaste jag kan komma på, haha.

Ni är ju hyfsat lika rent utseendemässigt. Händer det ofta att folk blandar ihop er, typ på träning och liknande?

I början, när man träffar nytt folk, så händer det. När vi kom till Häcken så blev det misstförstånd ibland och lagkamrater tog fel på oss, men nu har vi ändå varit här i snart ett halvår och det börjar sätta sig. Det är riktigt gött att inte behöva rätta folk som säger fel namn.

Det kan jag tänja mig.
Nu är debuten avklarad och du har gjort ditt första mål. Vad är nästa mål?

Nästa steg är först och främst att ta sig in i truppen. Det var trots allt första gången jag var med i matchtruppen. Sedan är det bara att fortsätta kötta och jobba på och försöka ta chansen när den dyker upp.

Och var ser du dig själv om fem år, om du får drömma lite?

Nej, men jag håller på Valencia i Spanien så det hade väl varit perfekt att få spela där. Då hade man haft ett gott liv.

En riktigt härlig och pratglad 18-åring som verkar ha fötterna på jorden trots succédebuten mot Halmstad. Och hur häftigt vore det inte att se båda bröderna Gustafsson starta matcher för Häcken?

***

Inte nog med att DMK-affären gav klirr i kassan för Blåvitt. Det verkar även som det gav en självförtroendeboost till Robin Söder. Riktigt vass mot både Peking och Mjällby. Kanske lossnar det äntligen för den skadedrabbade anfallaren och publiken får ytterligare en chans till att skandera ”Söder Glöder”?

Jag håller tummarna för det.

**

Philip Haglund – De enkla målens mästare. Filippo Inzaghi hade varit stolt över dessa måltjuvstakter som mittfältsgeneralen har visat upp i de senaste matcherna.

*

Ska försöka göra ett par ytterligare intervjuer med några ynglingar i 031-området härnäst. Skulle det finns något specifikt önskemål så lämna gärna en rad i kommentarfältet nedan.

/Christopher Grönlund

031-bloggen
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.