031-bloggen

Vad ska Sunderland med Moberg-Karlsson till?

Med anledning av den så kallade transferbomben som precis briserat där David Moberg Karlsson är klar för Sunderland så tänkte jag försöka reda ut varför den här övergången blev av.

Vid ett första intryck kan man fråga sig varför en Premier League-klubb som hade enorma problem med målskyttet under säsongen skulle värva en allsvensk forward som har mäktat med ynka två mål på åtta starter i vår? Ett enkelt svar hade varit att Sunderlands ledning med galningen Paolo di Canio har gått fullständigt bananas, vilket förvisso hade varit föga förvånande. 
Men givetvis är svaret aldrig så enkelt och därför tänkte jag ta upp tre punkter varför jag tror att övergången blev realitet och varför den var möjlig.

1. Sunderlands syn på DMK som ett råämne. Visst kan man peka på hans skrala målkonto i Allsvenskan men man ska komma ihåg att han fortfarande bara är 19 år gammal. Dessutom sägs det internt att kvicksilvret kanske är Blåvitts främsta avslutare – på träning. Så visst finns potentialen där.
Och en spelare som är under 20 år och som har spelat regelbundet för sin klubb, som är med i toppen och fajtas, är naturligtvis ett intressant byte för större hökar. Dessutom är jag helt övertygad om att Sunderland inte har fastnat för hans målskytte utan snarare för hans spetskvalitéer i form av den ruskiga snabbheten som han besitter.
DMK:s enorma snabbhet öppnar dessutom för att använda honom på en kant. Hans steg är definitivt av internationellt snitt och han har tidigare visat att han inte räds för att “göra sin gubbe” och lyckas dessutom ta sig förbi relativt ofta. Detta har Sunderland med all sannolikhet redan haft i åtanke och uppmärksammat.

2. Tobbes inrådan. Jag tvivlar inte på att DMK har rådfrågat sin “mentor” och anfallskamrat Hysén med tanke på denna förflutna i just Sunderland. Här kan man bara spekulera i vad som har sagts men fakta är att Hysén rent fotbollsmässigt trivdes uppe i nordöstra England. Det var den sociala biten som inte klaffade och kanske var det inte konstigt med tanke på kombinationen av bristen på skandinaviska lagkamrater och Roy Keanes närmast diktatoriska regim. I dagens Sunderland finns redan Seb Larsson, en spelare med nyttiga erfarenheter av att komma till ett nytt land som tonåring. Det kan ha spelat en avgörande roll i Davids beslut. En annan intressant aspekt är att den svenske affärsmannen Per-Magnus Andersson sitter med i klubbens styrelse. Kan han möjligen haft ett finger med i spelet när det kommer till värvningen av DMK? Inte helt omöjligt.

 

 

3. Övergångssumman. Det spekuleras i att IFK har fått ett bud på omkring 15 miljoner svenska kronor, vilket är en fantastisk summa sett ur ett allsvenskt perspektiv. Stämmer summan så är det givetvis en enorm faktor till varför Blåvitt väljer att släppa en av sina mest lovande spelare, som dessutom skrev på ett långtidskontrakt så sent som ifjol.
Och som Blåvitt har indikerat på tidigare, så krävs det att spelare lämnar för att spelare ska kunna värvas. Flyttar DMK öppnar det upp både sportsligt och ekonomiskt för värvningen av Lasse Vibe men även något ytterligare namn med en saftig lön a la Marcus Berg. Det känns ganska rimligt med tanke på att offensiven inte har varit lika sprudlande som defensiven och att ett stundande kval i Europa League väntar runt hörnet.

Slutligen så verkar det som att DMK i första hand inte är avsedd för att konkurrera i A-laget, åtminstone inte till en början. Istället är han tilltänkt för klubbens Development Squad. De huserar i Premier Leagues motsvarighet till U21-allsvenskan och där lär han stöta på en och annan högklassig motståndare från övriga lag i Premier League. Det är dock svårt att säga om spel i U21-serien är mer utvecklande än allsvenskt spel och det är förstås en chansning. Samtidigt finns det ju större möjligheter till spel på högre nivå om han skulle göra bra ifrån sig i Sunderland.

*Fotnot: Sunderland har presenterat David Moberg Karlsson under kvällenoch beskriver honom med orden yttermittfältare, som också kan spela på topp.

Gör DMK rätt som lämnar IFK för en så pass tuff utmaning? Gör Blåvitt rätt som säljer en oerhört lovande spelare?

/Christopher Grönlund

031-bloggen
Tillbaka till bloggen

KOMMENTARER

Inga kommentarer

Skriv din kommentar:

Läs villkor och regler för våra forum.